Bilag 2 Side 1 af 14

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 2 Side 1 af 14"

Transkript

1 Erfaringsopsamling for projekter støttet af puljen til overvægtige børn og unge samt etniske minoritetspiger, december Baggrund for erfaringsopsamlingen Kort om puljen Kort om projekterne Kort om generelle erfaringer i arbejdet med målgrupperne Generelle erfaringer i indsatser mod overvægtige børn og unge Generelle erfaringer i rekruttering og fastholdelse af etniske minoritetspiger Rekruttering, deltagelse og fastholdelse af målgrupperne Generelle problemstillinger Barrierer for rekruttering, deltagelse og fastholdelse af de overvægtige børn og unge Barriere for rekruttering, deltagelse og fastholdelse af de etniske minoritetspiger Mulige løsninger for begge målgrupper Anbefalinger til fremtidige projekter Samarbejde og koordinering Styregruppen Barrierer for samarbejdet Muligheder i samarbejdet Anbefaling Samarbejde mellem styregruppe og projektledere Barrierer for samarbejdet Muligheder i samarbejdet Anbefaling Samarbejde med eksterne samarbejdsparter Barrierer for samarbejde med eksterne samarbejdsparter Muligheder for samarbejde med eksterne samarbejdsparter Anbefalinger til fremtidige projekter Forældreinddragelse Barrierer ved forældreinddragelse Muligheder ved forældreinddragelse Anbefalinger til fremtidige projekter Uddannelse Barrierer for uddannelsesforløbet Muligheder for uddannelsesforløbet Anbefaling til fremtidige projekter Aktivitetsudbud Barrierer for aktivitetsudbuddet Muligheder i aktivitetsudbuddet Anbefalinger til fremtidige projekter Deltagerbetaling Barrierer for kravet om deltagerbetaling Muligheder i kravet om deltagerbetaling Test Barrierer for kravet om test Muligheder for kravet om test Anbefaling til fremtidige projekter Forankring Barrierer i forankringsarbejdet Muligheder i forankringsarbejdet Anbefalinger til fremtidige projekter Bilag 2 Side 1 af 14

2 Bilag 2 Side 2 af Baggrund for erfaringsopsamlingen Denne erfaringsopsamling skal anvendes af fremtidige projekter, som ønsker at søge støtte fra puljen, idet den kommer med konkrete anbefalinger og vejledning til arbejdet med de udvalgte børn og unge. Erfaringsopsamlingen er foretaget på baggrund af de nuværende retningslinjer for puljen og konkrete erfaringer i de igangværende projekter. Desuden er erfaringsopsamlingen anvendt i udarbejdelsen af de nye retningslinjer for puljen, som forelægges til godkendelse på Folkeoplysningsudvalgets møde d. 12. december I forslaget til de nye retningslinjer er erfaringer fra de nuværende syv projekter indarbejdet og omsat til konkrete krav og anbefalinger. De nuværende syv projekter afsluttes sommeren 2007, hvor der vil forelægge en endelig evaluering af de enkelte projekter samt en samlet evaluering af hele projektforløbet. 2. Kort om puljen I budget 2005 blev der afsat 2.5 mio. kr. årligt i en pulje i 2005 og 2006 og frem til folkeoplysningsområdet. 1 Midlerne skulle bruges til at gennemføre projekter, der fik flere etniske minoritetspiger til at deltage i foreningslivet og hjælper overvægtige børn og unge i gang med at dyrke idræt og motion. Puljen blev udmøntet af folkeoplysningsudvalget. Der blev nedsat en tværfaglig styregruppe med repræsentanter fra Børne- og Ungeforvaltningen, Folkesundhed København, Folkeoplysningsudvalget og Kultur- og Fritidsforvaltningen. (formand). 3. Kort om projekterne Syv foreninger har fået støtte fra puljen. Tre af disse til projekter for etniske minoritetspiger (Brønshøj Boldklub, Studenter Settlementets Boldklub, Nørrebronx), to til projekter for overvægtige børn og unge (B93, Kirsebærhavens Idrætsklub) og to til projekter for begge målgrupper (DGI- Storkøbenhavn, Boldklubben Fremad Valby). Projekterne startede op i august 2005 og løber til og med juni Projekterne har løbende afleveret evalueringer af deres projekter til styregruppen. Når projekterne er afsluttet, indsender de alle en samlet evaluering for deres projekter. 1 Puljen er siden prisfremskrevet og er i dag på 2.7 mio. kr.

3 Bilag 2 Side 3 af 14 Oversigt over deltagelse i de syv projekter fra projektstart til august 2006 Forening Succeskritere for deltagere iflg. projektbeskrivelse i en 2-årig periode Succeskritere for fastholdte iflg. projektbeskrivelse i en 2 årig periode Deltagere evaluering januar 2006 Frafald evaluering januar 2006 Reelt deltagerantal januar 2006 Deltagere evaluering august 2006 Frafald evaluering august 2006 Reelt deltagerantal August 2006 Projekter for etniske minoritetspiger Brønshøj ** Boldklub Nørrebro nx 60 SSB Projekter for overvægtige børn og unge B KIK Projekter for både etniske minoritetspiger og overvægtige børn og unge Fremad Valby DGI * Play I alt * incl. 24 deltagere på sommerlejr 2006 ** Brønshøj Boldklub har i november 2006 skiftet projektleder. Den nye projektleder er ansat deltid i Idræt og Socialt Arbejde (ISA) på Tingbjerg skole og i Brønshøj Boldklub.Det forventes at dette samarbejde med tiden vil tilføre flere medlemmer til Brønshøj Boldklub, idet formålet med ISA er udslusning af børnene fra skole til det organiserede foreningsliv. 4. Kort om generelle erfaringer i arbejdet med målgrupperne For at foretage en vurdering af erfaringerne i de nuværende syv projekter, er det hensigtsmæssigt at kaste blikket på hvilke generelle erfaringer, der er foretaget i indsatser for overvægtige børn og unge og etniske minoritetspiger. Følgende er derfor en kort skitsering af erfaringerne. 4.1 Generelle erfaringer i indsatser mod overvægtige børn og unge Sundhedsstyrelsen har i 2006 foretaget en samling af metoder og redskaber til indsatser mod overvægt. Erfaringerne er belyst ud fra 26 projekter, som har fået støtte fra Sundhedsstyrelsens Overvægtspulje 2003 og beskrives kort her:

4 Bilag 2 Side 4 af 14 Metoder G Sundhedsstyrelsen ved en del om årsagerne til overvægt og meget om følgerne af overvægt. Men hvilke metoder, der kan modvirke overvægtsproblemer, og hvordan indsatsen skal organiseres, vides der mindre om. G Et af de svageste punkter inden for forebyggelse og behandling af overvægt er dokumentationen af metoder. Der foregår mange indsatser lokalt, som ikke er evaluerede eller beskrevne, så andre kan drage nytte af erfaringerne. Aldersgruppe G En tidlig opsporing er væsentlig, især hvis man skal kunne forebygge frem for at behandle. 3½ års alderen er et godt tidspunkt at starte, her har de færreste børn udviklet overvægt. Forældreinddragelse G Forældrenes opbakning er meget væsentlig i projekter rettet mod børn og unge. Ikke mindst når målgruppen er etniske unge, og der er kulturelle barrierer, der skal overvindes. G Forældreopbakning er desuden vigtig, da det ser ud til, at de projekter der har størst succes er dem, hvor forældrene/familien har været inddraget. G I familier med massive sociale problemer, eller hvis psykiske problemer danner baggrund for overvægten, skal der en større indsats til for løse vægtproblemer. G Der skal sættes fokus på livsstilsændringer i familien frem for børnenes vægtproblemer. G Det vurderes, at en grundlæggende adfærdsændring i familien vil have langt større chance for succes, hvis der eksisterer et lokalt netværk, som i hverdagen kan være med til at fastholde de positive tiltag. Sundhedspersonale G Det er væsentligt, at sundhedsplejerskerne har et konkret tilbud i hånden, når de henvender sig til familierne. G Det tværfaglige professionelle samarbejde er vigtigt. Ved at inddrage forskellige kompetencer opnås forskellige indfaldsvinkler til projektet, som er med til at hæve det faglige niveau. Netværk G Gode netværk kan hjælpe barnet og familien til at fastholde nye handlemønstre. Ændring af kost og motionsvaner G Det synes, at være lettere at ændre kostvaner end motionsvaner Kurser for frivillige G Det er vigtigt, at de frivillige ledere tilbydes kurser med det formål at sikre en grundlæggende forståelse for børn og unge med særlige behov.

5 Bilag 2 Side 5 af 14 Aktiviteter G Flere deltagerevalueringer viste, at der med fordel kan fokuseres på bl.a. deltagelse i tilberedning af egen mad frem for på kalorier og på indholdet af aktiviteten frem for på målet, fx fedtforbrænding Generelle erfaringer i rekruttering og fastholdelse af etniske minoritetspiger Projektrådgivningen i Kultur- og Fritidsforvaltningen har i 2006 udgivet 9 nyttige metoder, erfaringer og overvejelser: 1. Skab både formelle og uformelle netværk, rekruttér pigerne, der hvor de er. 2. Igangsæt rekrutteringsaktiviteter, hvor foreningen får mulighed for at præsentere sine aktiviteter. 3. Sørg for at der er et hold til pigerne i foreningen 4. Sørg altid for at der er nogen til at tage imod/tage sig af de nye medlemmer. 5. Sørg for at instruktøren/lederen/træneren har en god kontakt til pigerne. 6. Sørg for at aktiviteterne har høj kvalitet og at det er sjovt at deltage. 7. Sørg altid for at der er mulighed for socialt samvær før og efter træning. 8. Inddrag så vidt muligt pigernes forældre. Forældrene skal have tillid ti, hvad der foregår i foreningen. 9. Spørg til pigernes kultur og religion i stedet for at gætte Rekruttering, deltagelse og fastholdelse af målgrupperne 5.1 Generelle problemstillinger Overordnet har det været svært at rekruttere deltagere fra de to udvalgte målgrupper. Dette skyldes flere ting. Dels har mange af børnene og deres forældre meget begrænset kendskab til foreningslivet, og projekterne har derfor skulle overvinde de kendte barrierer, som generelt opstår, når der skal rekrutteres børn og unge: Fx manglende kendskab til projektet, foreningen og foreningslivet generelt, opbyggelse af tillid til træneren/instruktøren og tilvænning til at gå til noget, hvor der er et krav om deltagerbetaling. Det er typisk de børn og forældre, der i forvejen har overskud og virker ressourcestærke, som dukker op. Desuden har der været andre kendte barrierer, som manglende tid, lyst og interesse for idræt og motion. 2 Kilde: Metoder og redskaber til indsatser mod overvægt - erfaringer fra 26 projekter belyst ud fra forskellige temaer 2006 Projekter støttet af Sundhedsstyrelsens Overvægtspulje Rekruttering og fastholdelse af piger med etnisk minoritetsbaggrund Projektrådgivningen, 2006

6 Bilag 2 Side 6 af Barrierer for rekruttering, deltagelse og fastholdelse af de overvægtige børn og unge Manglende motivation De overvægtige børn og unge har ofte dårlige idræts- og motionsoplevelser, som kan være en barriere for deres deltagelse i projektet. Der er derfor gjort en ekstra indsats for at motivere disse børn, dels ved at udbyde mange forskellige aktiviteter, dels ved at lave aktiviteterne indenfor nogle trygge rammer, hvor det er i orden at veje for meget. I flere af projekterne har børnene haft mulighed for at tage en god kammerat med som ikke nødvendigvis var overvægtig så barnet ikke har følt sig helt alene. Opbakning fra familie Kontakten til forældrene har været central for disse projekter, så børnene har fået den nødvendige opbakning hjemmefra. Der er gjort mange erfaringer med kontakten til forældre om deres overvægtige barn. Disse er beskrevet i afsnit Barriere for rekruttering, deltagelse og fastholdelse af de etniske minoritetspiger Som allerede beskrevet kan faktorer som manglende tid, lyst og motivation være en barriere for rekruttering og fastholdelse af børnene. Yderligere synes kravet deltagerbetaling at være en barriere. Når børnene (deres forældre) får af vide, at der skal betales falder de fra. Dette skyldes flere ting. Dels en forventning om, at tilbuddet er gratis og i yderste konsekvens bliver betragtning som en slags pasningsordning uden krav. Dels en modvilje mod at betale til noget, forældrene ikke helt ved hvad er. Religiøse helligdage Endelig kan ydre faktorer som religiøse helligdage (fx Ramadan) få betydning for rekruttering og fastholdelse af børnene. I de nuværende projekter skete der store frafald under Ramadan, og projektlederne måtte derfor påbegynde rekrutteringsarbejdet efter Ramadanen. 5.4 Mulige løsninger for begge målgrupper Bred rekruttering Flere af de nuværende syv projekter har foretaget en bred rekruttering af målgrupperne. Aktiviteterne har været åbne for alle, der havde lyst til at deltage men tilrettelagt for den udvalgte målgruppe. For målgruppen af overvægtige børn og unge har der været tale om forebyggende arbejde i nogle trygge rammer med et bredt aktivitetsudbud. For begge målgrupper har det været en stor fordel, at børnene har været sammen med gode kammerater, og erfaringer viser at deres deltagelse ofte afhænger af om deres kammerater også deltager. Omvendt sker frafaldet typisk, når vennerne/veninderne stopper.

7 Bilag 2 Side 7 af Anbefalinger til fremtidige projekter G Skab tidligt personlig kontakt til de overvægtige børn og unge og deres forældre (foldere, pjecer m.m. skal understøtte jeres arbejde) G Mød børnene der, hvor de færdes G Kom ud på skoler, institutioner m.m. og fortæl om jeres projekt til børnene, pædagoger og lærere G Deltag på forældremøder i skoler og institutioner G Kontakt sundhedsplejerskerne i lokalområdet G Giv børnene mulighed for at tage deres bedste kammerat med G Opfordr børnene til at fortælle om aktiviteterne til andre G Meld tidligt ud, at der er deltagerbetaling og find en god løsning! G Undersøg hvornår der er religiøse helligdage (fx Ramadan) 6. Samarbejde og koordinering 6.1 Styregruppen Som tidligere nævnt blev der nedsat en tværfaglig styregruppe med repræsentanter fra Børne- og Ungeforvaltningen, Folkesundhed København, Folkeoplysningsudvalget og Kultur- og Fritidsforvaltningen.(formand) Barrierer for samarbejdet Samarbejdet har stort set fungeret rigtig godt. Dog har der været en del udskiftning og sygdom blandt repræsentanterne i projektperioden, som har medført at arbejdet til tider har været ustabilt. Desuden skulle der foretages en klar definering af styregruppens rolle og repræsentanternes funktion i styregruppen, således at alle blev klar over, hvilke nogle rammer der blev arbejdet indenfor Muligheder i samarbejdet Det har været en stor fordel med en bredt sammensat styregruppe med repræsentanter fra forskellige forvaltninger, faggrupper og fra Folkeoplysningsudvalget og med en klar definering af formandskabet. De mange forskellige indfaldsvinkler har været med til at nuancere og kvalificere arbejdet med målgrupperne, og styregruppen har arbejdet grundigt med løbende justeringer og kontakt til projektlederne. Det vurderes, at styregruppen har gjort nogle grundige erfaringer som fremtidige projekter kan drage nytte af. Styregruppen vil derfor blive opløst, når de to - årige projekter afsluttes sommeren Anbefaling G Det anbefales, at der tidligt udarbejdes et grundigt kommisorium for styregruppen, så styregruppens medlemmer ved, hvilke rammer, de arbejder indenfor. G Det anbefales, at ansvaret for fremtidige projekter fortsat ligger i Kultur- og Fritidsforvaltningen, som vil kunne inddrage nødvendige fagpersoner efter behov.

8 Bilag 2 Side 8 af Samarbejde mellem styregruppe og projektledere I retningslinjerne for puljen fremgår det, at projekterne løbende skal rapportere til styregruppen og, at der hvert halve år foretages en måling af projektet efter standardiseret skema. Målingerne skal anvendes i evalueringsarbejdet og er med til at kvalitetssikre det samlede arbejde Barrierer for samarbejdet Samarbejdet har gennemgået en god udvikling i projektperioden. I starten blev styregruppen især opfattet, som en slags kontrolgruppe, men dette blev med tiden ændret til en følgegruppe, der støttede op om de problemstillinger, der dukkede op undervejs Muligheder i samarbejdet Det har været en stor fordel med en tæt kontakt mellem styregruppe og projektledere. Styregruppens repræsentanter har haft gode muligheder for at følge projekternes udvikling og til at justere projekterne i det omfang, der har været behov for det. Desuden har forvaltningsrepræsentanterne kunne trække på deres bagland, fx i form at kontakt til distriktschefer, sundhedsplejersker m.m Anbefaling G Det anbefales, at der fremover er en tæt kontakt med forvaltningen og projektlederne, så projekterne følges løbende, og der kan foretages de nødvendige justeringer undervejs i projektperioden. G Det anbefales, at forvaltningerne fremover samarbejder aktivt, når der igangsættes projekter for udsatte målgrupper. 6.3 Samarbejde med eksterne samarbejdsparter For at rekruttere børn og unge indenfor målgrupperne hvoraf mange ikke er foreningsvante - har samarbejdet med eksterne samarbejdsparter været et krav og et centralt element i projektperioden, og de nuværende projekter har lagt et stort arbejde i at etablere samarbejdet Barrierer for samarbejde med eksterne samarbejdsparter Eksterne samarbejdsparter kender ikke til projekterne og kan ikke altid se deres interesse i at deltage. ( Der kommer jo så mange tilbud ind ad døren hver dag ) Eksterne samarbejdsparter har ikke tid og ressourcer til at involvere sig i projekterne. Projekterne skal sælge deres idé og skal ofte igennem flere personer/led inden der kan træffes en beslutning om samarbejde. Projekterne bruger mange ressourcer på at etablere et samarbejde og oplever ofte, at fx skoler og fritidshjem synes godt om projektet men ikke vil afsætte de nødvendige ressourcer til samarbejdet Muligheder for samarbejde med eksterne samarbejdsparter Når der først er etableret en god kontakt kan både projektledere og eksterne samarbejdsparter få stor gavn af samarbejdet.

9 Bilag 2 Side 9 af 14 Flere professionelle personer (fx sundhedsplejersker, kommunale børnelæger) efterlyser konkrete tilbud, som de kan henvise børn fra målgrupperne til Anbefalinger til fremtidige projekter Information fra projekter til eksterne samarbejdsparter G Synliggør at projektet er støttet af Københavns Kommune Projekter der bliver støttet af Københavns Kommune skal gøre opmærksom på dette, når de henvender sig til eksterne samarbejdspartnere. (fx mundtligt og/eller i form af informationsmateriale). G Beskriv projektet i en større sammenhæng Det er vigtigt, at de eksterne parter kender forudsætningerne for at kommunen støtter de enkelte projekterne og dermed opnår kendskab til de overordnede målsætninger, fx hvis flere forvaltninger er involveret og kommunen har en generel interesse i, at projekterne gennemføres med succes. G Sørg for direkte og vedvarende kontakt til samarbejdsparter Erfaringen fra de nuværende (og andre) projekter viser, at det ikke er nok at uddele en folder og forvente, at børnene kommer af sig selv. Det er den vedvarende direkte kontakt og information på forældremøder, i undervisningen og ved henvendelse til børnene og ikke mindst deres forældre. Foldere m.m. kan bruges til at understøtte dette arbejde. Information fra kommunen til eksterne samarbejdsparter G Det anbefales, at der i fremtidige projekter afsættes midler i budgettet til PR- arbejde. Når der bliver igangsat og støttet projekter, hvor flere forvaltninger har en interesse i at de gennemføres med succes, skal der udføres grundigt informationsarbejde fra forvaltningerne til de eksterne samarbejdsparter. I det nuværende projekt blev der lavet informationsmateriale for alle projekter, som blev sendt ud til skoler, sundhedsplejersker m.m. G Sørg for direkte og vedvarende kontakt til samarbejdsparter Informationsmaterialet skal følges op af direkte kontakt til eksterne samarbejdsparter indenfor forvaltningernes naturlige arbejdsområder. (fx en kontakt fra Børne- og Ungeforvaltningen til de involverede distriktschefer og evt. direkte til institutioner). Forvaltningerne skal henvise og anbefale projekterne, så de eksterne samarbejdsparter kan se, at de har en interesse i at afsætte de nødvendige ressourcer. 7. Forældreinddragelse I det nuværende retningslinjer var der et krav om, at forældrene skal inddrages på et eller andet niveau. Det har betydet, at projekterne har grebet dette meget forskelligt an. Nogle har brugt mange ressourcer på forældreinddragelse, mens andre har brugt færre.

10 Bilag 2 Side 10 af Barrierer ved forældreinddragelse Det har generelt været svært at engagere forældre aktivt i projekterne. Det er ofte de ressourcestærke forældre, der har engageret sig, og det er især i aktiviteter med et konkret indhold, fx fysisk aktivitet eller kostaften. Ligesom ved mange andre foreningsaktiviteter er det typisk aktiviteter, hvor forældre kan se deres børn udfolde sig, eller endda deltage sammen med børnene, der tiltrækker flest forældre. Derimod har aktiviteter med en mere åben dagsorden, fx forældreaftner/møder/netværk været knap så besøgt. Nogle forældre til overvægtige børn og unge har været afvisende overfor tilbudet og mente ikke, at andre skulle blande sig om der barn er overvægtigt. Andre forældre har haft en demotiverende effekt på børnene, når de har været til stede og har ikke vist interesse for hverken aktiviteterne eller projektet. Endelig har nogle forældre været glade for at få et konkret tilbud specielt målrettet deres børn. De har engageret sig positivt i arbejde og i mange tilfælde anbefalet projektet til andre. 7.2 Muligheder ved forældreinddragelse Personlig og vedvarende kontakt er nødvendig Erfaringer fra de syv projekter viser, at hvis der skal opnås succes med forældreinddragelse, skal der være en vedvarende og personlig kontakt til forældregruppen. Fx skal der følges op på forældremøder, hvor interesserede forældre efterfølgende får en henvendelse fra projektledere eller instruktører. Dette kræver mange ressourcer, og det skal derfor overvejes nøje, om disse ressourcer kan anvendes mere hensigtsmæssigt i projekterne, fx til aktiviteter for børnene. 7.3 Anbefalinger til fremtidige projekter G Forældreinddragelse kræver mange ressourcer i projektet og det anbefales derfor, at det ikke skal være et krav for fremtidige projekter. G Fremtidige projektbeskrivelser skal dog gøre sig overvejelser om forældreinddragelse indenfor projektets ressourceramme. G Det anbefales, at der bruges flest ressourcer på konkrete aktiviteter, fx kostaften, familiemotion el.lign. 8. Uddannelse I retningslinjerne for de nuværende projekter indgår en instruktøruddannelse, som skal sikre, at foreningerne i fremtiden kan modtage og integrere den udvalgte målgruppe. Instruktøruddannelse var målrettet instruktører tilknyttet projekterne. 8.1 Barrierer for uddannelsesforløbet Det viste sig imidlertid, at de fleste projektledere og instruktører var meget kvalificerede, og det i større omfang var projektlederne, der

11 Bilag 2 Side 11 af 14 havde brug for et særligt tilrettelagt uddannelsesforløb, som tog udgangspunkt i deres konkrete projekt. 8.2 Muligheder for uddannelsesforløbet Justering og inddragelse af ekstern coach Styregruppen besluttede derfor at inddrage en ekstern coach, som skulle lave individuelle og gruppecoachingforløb, uddanne i projektlederskab, netværksgrupper, temadage og samlet set være en ekstern og uvildig person, der skulle kvalificere de enkelte projekter. Erfaringerne i coachingforløbet har været utrolig positive og viste sig at være den helt rigtige løsning for projekterne. Det har været en stor fordel med et fleksibelt uddannelsesforløb, der kan justeres efter deltagere og derved være dynamisk og fremadrettet. 8.3 Anbefaling til fremtidige projekter G Det anbefales, at der i fremtidige projekter etableres kursusforløb, temadage, netværk, coaching o.lign., som kan understøtte og kvalificere projekterne. Temadagene kan inddrage relevante fagpersoner, fx diætister, psykologer el. lign., som kan give instruktører og projektledere grundlæggende viden indenfor arbejdet med overvægtige børn og unge og andre børn med særlige behov. 9. Aktivitetsudbud I retningslinjerne for nuværende projekter var der et krav om, at aktivitetsudbuddet skal være varieret og tilpasset i forhold til målgrupperne. Tilbuddet til målgrupperne skal inddrage flest mulige relevante foreninger i et forpligtende samarbejde, så der er mange tilbud at vælge imellem for målgrupperne. 9.1 Barrierer for aktivitetsudbuddet Det har især været interesse for de eventbaserede aktiviteter, fx stævner, aktivitetsdage o.lign., mens de kontinuerlige aktiviteter har været mindre attraktive. 9.2 Muligheder i aktivitetsudbuddet Det har været godt, at børnene har været præsenteret for mange forskellige aktiviteter, så de har fået nogle gode idrætsoplevelser. Projekterne har vist, at børnene meget gerne vil bevæge sig, når de foregår under de rigtige betingelser med gode instruktører, faciliteter og i trygge rammer. For at tiltrække børnene, kan det være hensigtsmæssigt at tilbyde aktiviteter, som både er eventbaserede og kontinuerlige. 9.3 Anbefalinger til fremtidige projekter G Det anbefales fortsat, at der er et bredt aktivitetsudbud til deltagerne G Det anbefales, at projekterne inddrager kostvejledning, madlavning i det omfang, der er ressourcer til det.

12 Bilag 2 Side 12 af Deltagerbetaling Kravet om deltagerbetaling har været et centralt emne under hele forløbet. I retningslinjerne står der, at alle delprojekter skal fra start opkræve en form for deltagerbetaling i projektperioden. Der skal også redegøres for, hvordan betalingen skal ske efter projektperioden Barrierer for kravet om deltagerbetaling Generelle erfaringer viser, at det er vigtigt, at foreninger har en klar politik omkring deltagerbetaling og at den meldes ud til alle medlemmer, både nye og gamle! Nogle af de nuværende projekter har ikke haft problemer med deltagerbetaling, mens det hos andre har været et stort problem. Problemet er især hos projekter for de etniske minoritetspiger, hvor det er forældrene, der ofte er forbeholde overfor deltagerbetaling. Der synes at være en opfattelse af, at tilbuddet skal være gratis, og hvis det koster, så stopper børnene. Ikke altid fordi forældrene ikke har råd, men fordi de ikke vil betale. Det er en stor barriere, som kræver mange ressourcer i projekterne Muligheder i kravet om deltagerbetaling Udover at deltagerbetaling er et krav i Folkeoplysningsloven og derfor en forudsætning for at søge tilskud til medlemmer under 25 år, er deltagerbetalingen også med til at finansiere aktiviteter i foreningen. Det er derfor vigtigt, at forældrene gøres opmærksomme på, hvad betalingen går til og forklare rammerne for det frivillige arbejde. Deltagerbetalingen er i mange tilfælde forudsætningen for, at foreningen kan gennemføre de gode projekter Anbefalinger til fremtidige projekter G Det er vigtigt, at der tidligt meldes ud, at der er deltagerbetaling G Forældrene skal oplyses om, hvad deltagerbetalingen bruges til G Split eventuelt kontingentet op i flere rater, og tænk i muligheden for nedsat deltagerbetaling i en periode, søskenderabat o.lign. G Der kan evt. søges midler til kontingent, træningsudstyr m.m. gennem DUF, DIF eller DGI (økonomisk støtte til børn og unges foreningsdeltagelse.). G Medlemmer, der af økonomiske årsager ikke kan betale kontingent, kan lave et stykke frivilligt arbejde i foreningen, som værdisættes svarende til kontingentet. 11. Test I de tidligere retningslinjer for puljen var der meget skrappe kriterier for gennemførsel af test. Bl.a. skulle der foretages måling af den enkelte deltagers ydelseskapacitet ved starten og slutningen af deltagelsen. Det har imidlertid vist sig, at der er adskillige usikkerhedsfaktorer ifm. test af deltagerne, som betyder at resultaterne i sidste ende er svære at konkludere ud fra.

13 Bilag 2 Side 13 af Barrierer for kravet om test Usikkerhedsfaktorer Det er ikke nødvendigvis de samme børn og unge, der deltager i hele projektperioden. Der forekommer udskiftning undervejs. Det er derfor vanskeligt at vise børnenes frem- eller tilbagegang i projektperioden. Projektperioden varer i to år. I denne periode vokser børnene, og andre faktorer som fysisk udvikling (fx højde, vægte, muskelkraft) forøges. Det er derfor vanskeligt at foretage en sammenligning af testresultatet fra starten af og ved slutningen af projektperioden, da deltagernes udgangspunkt er forskelligt. Desuden er datagrundlagt så lille, at resultaterne ikke ville være valide ved en effektmåling Muligheder for kravet om test Justering af kravet På baggrund af de nævnte usikkerhedsfaktorer besluttede styregruppen for puljen i foråret 2006 at justere kravene til test af projektdeltagerne. I stedet for at måle projekterne ud fra hårde naturvidenskabelige metoder, bliver der lagt vægt på en evaluering af projekterne med særlig fokus på børnenes oplevelse af aktiviteterne og deres egen fysiske formåen, herunder de sociale rammer, de voksnes rolle, indholdet i aktivitetet, før- og efter aktiviteter osv. Målet med denne evalueringsform er at vise, at målgruppen i projektperioden bevæger sig fra en inaktiv livsform til en mere aktiv livsform og dermed forbedrer kondition, adfærd og muligvis opnår et vægttab Anbefaling til fremtidige projekter G Målet for projekterne skal ikke være at sikre vægttab men at sikre, at børnene får nogle gode og sunde aktivitetsmønstre gennem deres deltagelse i foreningslivet. G Det anbefales, at der fremover er fokus på børnenes oplevelse af aktiviteterne og af deres egen fysiske formåen, herunder de sociale rammer, de voksnes rolle, indholdet i aktiviteterne m.m. Disse forhold er centrale for børnenes deltagelse i projekterne, og det anbefales, at de indgår i projekternes samlede evaluering. 12. Forankring Det er et krav i de nuværende retningslinjer, at projekterne i projektperioden skal forankres i foreningen. Foreningen skal derfor sikre, at der er et tilbud til børnene, når projekterne ophører. Styregruppen og projektlederne har arbejdet grundigt med dette tema, og foreningsbestyrelserne er også blevet involveret. I foråret 2007 er der planlagt to dialogmøder mellem styregruppe, projektledere og

14 Bilag 2 Side 14 af 14 bestyrelser, som skal sikre forankringsarbejdet, når projekterne afsluttes Barrierer i forankringsarbejdet Nogle foreningsbestyrelser har ikke bakket tilstrækkelig op om projektet, og projektlederne har til tider stået alene med ansvaret. Nogle foreningsbestyrelser har ikke taget ejerskab til projektet, men i stedet anskuet projektet som en aktivitet sideløbende med foreningens kerneaktiviteter Muligheder i forankringsarbejdet Nogle foreningsbestyrelser har gået meget aktivt ind i arbejdet og betragtet projektet som en integreret del af foreningens samlede aktivitetsudbud. Nogle foreningsbestyrelser har tidligt i projektperioden taget højde for de nye medlemmer fra målgrupperne og skabt nogle gode rammer, som kan fastholde børnene i foreningen Anbefalinger til fremtidige projekter G Det anbefales, at der ved ansøgning stilles krav til fremtidige projekter om indsendelse af referat fra foreningsbestyrelser, hvor beslutning om at søge støtte fra puljen fremgår. G Det anbefales, at der i ansøgningen fra fremtidige projekter skal redegøres for forankringsarbejdet og bestyrelsens indsats i dette arbejde. G For at sikre forankringsarbejdet anbefales det, at der afholdes dialog/temamøder i projektperioden mellem forvaltningen, projektlederne og foreningsbestyrelserne i projektperioden. december 2006/LKH

Jens SuneJakobsen Uddannet folkeskolelærer 1999 Bach. Institut for Idræt - KU Motionsansvarlig i Projekt for familier med overvægtige børn (PlusKidz)

Jens SuneJakobsen Uddannet folkeskolelærer 1999 Bach. Institut for Idræt - KU Motionsansvarlig i Projekt for familier med overvægtige børn (PlusKidz) Jens SuneJakobsen Uddannet folkeskolelærer 1999 Bach. Institut for Idræt - KU Motionsansvarlig i Projekt for familier med overvægtige børn (PlusKidz) 2001/02 i samarbejde med Rigshospitalet, KK, Julemærkehjem,

Læs mere

Etniske Piger. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Etniske Piger. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Etniske Piger Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 27 Indhold 1. Introduktion...... 28 2. Projektets aktiviteter......... 29 3. Projektets resultater.... 29 4. Projektets virkning........ 31 5. Læring

Læs mere

Notat. Notat om ændring af indsats for børn med overvægt Lets Move

Notat. Notat om ændring af indsats for børn med overvægt Lets Move SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit Dato: 18. juni 2015 Tlf. dir.: 4477 2693 E-mail: cho@balk.dk Kontakt: Camilla Hoelstad Holm Notat Notat om ændring af indsats for børn med overvægt Lets Move

Læs mere

Aktiv Ferie. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Aktiv Ferie. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Aktiv Ferie Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 8 Indhold 1. Introduktion...... 9 2. Projektets aktiviteter....... 10 3. Projektets resultater..... 10 4. Projektets virkning.......... 11 5. Læring

Læs mere

Grib Chancen til et lettere liv

Grib Chancen til et lettere liv Grib Chancen til et lettere liv Slutevaluering 09/41469 Mette Bang Andersen Baggrund Grib Chancen er et fælles fynsk projekt, der har til formål, at igangsætte vedvarende aktivitetstilbud med motion og

Læs mere

Drejebog om Jump4fun. Side 2 Introduktion til Jump4fun. Side 3 Trænerens rolle i Jump4fun. Side 4 Krav og forventninger til foreningen

Drejebog om Jump4fun. Side 2 Introduktion til Jump4fun. Side 3 Trænerens rolle i Jump4fun. Side 4 Krav og forventninger til foreningen Drejebog om Jump4fun Side 2 Introduktion til Jump4fun Side 3 Trænerens rolle i Jump4fun Side 4 Krav og forventninger til foreningen Side 5 Økonomi for foreninger Side 6 Forventninger til samarbejdspartnere

Læs mere

Projektorganisering vedr. en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Jammerbugt Kommune

Projektorganisering vedr. en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Jammerbugt Kommune Projektorganisering vedr. en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Jammerbugt Kommune At bryde den negative sociale arv for udsatte familier har været en opgave for kommunerne gennem mange år.

Læs mere

Breddeidrætskommune. Aabenraa Kommune Erfaringer fra syv projekter, som tilsammen gør Aabenraa Kommune til breddeidrætskommune

Breddeidrætskommune. Aabenraa Kommune Erfaringer fra syv projekter, som tilsammen gør Aabenraa Kommune til breddeidrætskommune Breddeidrætskommune Aabenraa Kommune 2013-2016 Erfaringer fra syv projekter, som tilsammen gør Aabenraa Kommune til breddeidrætskommune På linje med Breddeidræt Formål med projektet At få eleverne til

Læs mere

Bilag 3. Center for Frivilligt Socialt Arbejdes ti gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler

Bilag 3. Center for Frivilligt Socialt Arbejdes ti gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Socialpolitik og Udvikling NOTAT Bilag 3. Center for Frivilligt Socialt Arbejdes ti gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler 19. november 2018 Center

Læs mere

UDMØNTNING AF SATSPULJEN. Forebyggende indsats for overvægtige børn og unge april 2012 j.nr /1/ANP

UDMØNTNING AF SATSPULJEN. Forebyggende indsats for overvægtige børn og unge april 2012 j.nr /1/ANP UDMØNTNING AF SATSPULJEN Forebyggende indsats for overvægtige børn og unge 2012-2015 Kommuner inviteres hermed til at indsende ansøgninger om deltagelse i modelprojekt på området Forebyggende indsats for

Læs mere

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Målsætning for folkeoplysningspolitikken Favrskov Kommunes målsætning for folkeoplysningspolitikken er, at foreninger udbyder et varieret og mangfoldigt fritidstilbud

Læs mere

Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige

Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige Projektansøgning LBR s styregruppe behandlede på møde den 24. juni et forslag til en aktivitet

Læs mere

Bilag 3: Uddybelse af aktiviteter og indsatser for de fire målgrupper

Bilag 3: Uddybelse af aktiviteter og indsatser for de fire målgrupper Bilag 3: Uddybelse af aktiviteter og indsatser for de fire målgrupper Personer uden for arbejdsmarkedet Arbejdet med målgruppen bør gribes an på en utraditionel og holistisk måde, som tager udgangspunkt

Læs mere

Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante

Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante borgere Baggrund: I dag oplever vi i kommunen, at borgere enten på Sundhedscentret eller i psykiatrien har ringe

Læs mere

Projekt frivillige Madguider i Odense Kommune

Projekt frivillige Madguider i Odense Kommune Projekt frivillige Madguider i Odense Kommune Forebyggelse Borgere med kronisk sygdom, eller risiko for at få en kronisk sygdom, vejledes og motiveres til varige livsstilsændringer. Hvad skulle indsatsen

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2016

GUIDE Udskrevet: 2016 GUIDE 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler Udskrevet: 2016 Indhold 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler................................... 3 2 Guide 10 gode råd til kommuner, som

Læs mere

Bilag 1 Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan til Inklusionspolitikken

Bilag 1 Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan til Inklusionspolitikken KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Folkesundhed København NOTAT Bilag 1 Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan til Inklusionspolitikken 2011-2014 I denne handleplan redegøres for hvordan

Læs mere

Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med anden etnisk baggrund i folkeoplysningen

Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med anden etnisk baggrund i folkeoplysningen Til Silkeborg 25.11.2015 Folkeoplysningen Viborg Kommune Prinsens Alle 5 8800 Viborg Fra AOF Viborg Aftenskole AOF Midt, Ørnsøvej 5 8600 Silkeborg Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med

Læs mere

Hvad kan der søges om støtte til? Under tilskudspuljens 2. udmøntning kan der ansøges om midler til følgende tre typer af projekter:

Hvad kan der søges om støtte til? Under tilskudspuljens 2. udmøntning kan der ansøges om midler til følgende tre typer af projekter: 2. udmøntning af tilskudspuljen til iværksættelse af kommunalt og regionalt forankrede vægtstoprådgivere og nøglepersoner på særligt udsatte arbejdspladser Sundhedsstyrelsen udmønter nu ca. 21 mio. kr.

Læs mere

Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014

Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014 93 Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014 Aktivt Seniorliv Sund aldring er tæt forbundet med en aktiv tilværelse. Alle mennesker har ønsker for deres liv og har ressourcer, der skal

Læs mere

Projekt SMUK. Resumé slutrapport J.nr.7-311-38/48. Monika Gunderlund Sundhedsafdelingen

Projekt SMUK. Resumé slutrapport J.nr.7-311-38/48. Monika Gunderlund Sundhedsafdelingen Projekt SMUK Resumé slutrapport J.nr.7-311-38/48 Monika Gunderlund Sundhedsafdelingen Slutevaluering projekt SMUK (resumé) Side 2 Projektperiode: 01.09.2009 31.05.2012 Sundhedsstyrelsens satspulje: Vægttab

Læs mere

REVIDERET EFTER NEDSAT BEVILLING ENDNU IKKE GODKENDT AF UVM Projektbeskrivelse: Åben skole lokale samarbejder og national videndeling Ansøger:

REVIDERET EFTER NEDSAT BEVILLING ENDNU IKKE GODKENDT AF UVM Projektbeskrivelse: Åben skole lokale samarbejder og national videndeling Ansøger: REVIDERET EFTER NEDSAT BEVILLING ENDNU IKKE GODKENDT AF UVM Projektbeskrivelse: Åben skole lokale samarbejder og national videndeling Ansøger: Næstved Kommune Kultur og Borgerservice Projekttitel: Åben

Læs mere

Idræts- og bevægelsespolitik

Idræts- og bevægelsespolitik Idræts- og bevægelsespolitik 2019-2023 Vision 2011-2023 Høje-Taastrup Kommune arbejder for et mangfoldigt idrætsliv, hvor alle borgere, uanset udgangspunkt, har mulighed for at opleve glæde, udfordring

Læs mere

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Sundhedsstyrelsen Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Konklusion og anbefalinger September 2009 Sundhedsstyrelsen Evaluering af

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler Udskrevet: 2019 Indhold 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler................................... 3 2 Guide 10 gode råd til kommuner, som

Læs mere

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner 1 Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner SOCIALSTYRELSEN VIDEN TIL GAVN SAMARBEJDSMODELLEN 4. Samarbejdsmodellen som metode 2 INDHOLD Vejen til uddannelse

Læs mere

CFBU EVALUERING01 BYDELSMØDRE. Brobygning mellem isolerede indvandrerkvinder og samfundet

CFBU EVALUERING01 BYDELSMØDRE. Brobygning mellem isolerede indvandrerkvinder og samfundet CFBU EVALUERING01 BYDELSMØDRE Brobygning mellem isolerede indvandrerkvinder og samfundet 1 HJÆLP TIL ISOLEREDE INDVANDRERKVINDER 1 Hvem er de? Tusindvis af kvinder med indvandrerbaggrund i Danmark er hverken

Læs mere

Evaluering af projekt Fra bænken til banen Oktober Evalueringens fokusområder. Evalueringens konklusioner

Evaluering af projekt Fra bænken til banen Oktober Evalueringens fokusområder. Evalueringens konklusioner Evaluering af projekt Fra bænken til banen Oktober 2015 Formålet med denne uvildige evaluering af projekt Fra bænken til banen er at uddrage viden, som projektejer selv samt andre aktører løbende og efterfølgende

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

NOTAT. Analyse nr. 5 Effektvurdering af fritidspas

NOTAT. Analyse nr. 5 Effektvurdering af fritidspas NOTAT Kultur- og Økonomiforvaltningen Kultur- og Idrætsafdelingen Analyse nr. 5 Effektvurdering af fritidspas Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Resume: Formålet med denne analyse er at redegøre for fritidspasordningen,

Læs mere

Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes

Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes Satspuljeopslag: Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes Ansøgningsfrist den 22. november 2018 kl. 12.00 Sundhedsstyrelsen inviterer hermed kommuner til

Læs mere

Puljer i Kultur- og fritidsudvalget behandler derudover ansøgninger om tilskud til foreninger og aftenskoler. Side 1

Puljer i Kultur- og fritidsudvalget behandler derudover ansøgninger om tilskud til foreninger og aftenskoler. Side 1 SKOLER, INSTITUTIONER OG KULTUR Dato: 12. januar 2018 Tlf. dir.: 2170 3435 E-mail: kultur@balk.dk Kontakt: Jeanette Aunsø Esbensen Sagsid: 00.22.04-A26-1-18 Puljer i 2018 Kultur- og fritidsudvalget behandler

Læs mere

REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE AF BØRN OG UNGE I FORENINGSLIVET. Erfaringshåndbog

REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE AF BØRN OG UNGE I FORENINGSLIVET. Erfaringshåndbog REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE AF BØRN OG UNGE I FORENINGSLIVET Erfaringshåndbog Kultur- og Fritidsforvaltningen Københavns Kommune 2011 Nærværende håndbog indeholder en række konkrete forslag til, hvad

Læs mere

Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune

Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune 2016 Indhold Indledning - Den folkeoplysende virksomhed i Skanderborg Kommune.. 3 Vision. 4 Mål.. 4 Folkeoplysningsudvalget. 6 Rammer for den folkeoplysende virksomhed..

Læs mere

Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir

Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir Notat Danske Fysioterapeuter Til: Hovedbestyrelsen Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir Resume Fysioterapeuter har en lang tradition for at beskæftige sig

Læs mere

Udvikling af trivselsstrategi eller læseplan med et forebyggende sigte

Udvikling af trivselsstrategi eller læseplan med et forebyggende sigte Udvikling af trivselsstrategi eller læseplan med et forebyggende sigte Hvis man kaster et blik ud over landets kommuner, er der ikke en fælles tilgang til forebyggelse i skolerne. Fx er der store forskelle

Læs mere

Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid

Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid Handleplan for Det gode arbejdsliv Indledning: Denne handleplan for Det gode arbejdsliv bygger på den politisk godkendte Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid. Af

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af sundhedsprojekter

Skabelon til beskrivelse af sundhedsprojekter Skabelon til beskrivelse af sundhedsprojekter Projekttitel: Trivsel og Sundhed på arbejdspladsen Baggrund for projektet: Bilernes hus ønsker at have fokus på medarbejdernes trivsel. Det er et vigtigt parameter

Læs mere

Bedre inddragelse af mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende gennem civilsamfundet

Bedre inddragelse af mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende gennem civilsamfundet Satspuljeopslag: Bedre inddragelse af mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende gennem civilsamfundet Ansøgningsfrist den 23. april 2019 kl. 12.00 22. februar 2019 Som led i satspuljeaftalen på

Læs mere

Retningslinjer for 18 puljen

Retningslinjer for 18 puljen Retningslinjer for 18 puljen Revisionsoplæg, juni 2015 Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Ældre- og Handicapforvaltningen og Børn- og Ungeforvaltningen 1 Indholdsfortegnelse Puljens formål... 3 Ansøgningsfrist...

Læs mere

Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser

Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser Satspuljeopslag: Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser Ansøgningsfrist den 5. april 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundheds- og ældreområdet

Læs mere

Projekt brobygning mellem kommunalt træningstilbud og aktivt foreningsliv mv. Evaluering september 2015

Projekt brobygning mellem kommunalt træningstilbud og aktivt foreningsliv mv. Evaluering september 2015 Projekt brobygning mellem kommunalt træningstilbud og aktivt foreningsliv mv. Evaluering september 015 Baggrund Sundhedsudvalget besluttede i juni 013 at iværksætte et tværfagligt projekt med fokus på

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte fra Lokalforeningspuljen

Vejledning til ansøgning om støtte fra Lokalforeningspuljen Vejledning til ansøgning om støtte fra Lokalforeningspuljen Dette dokument beskriver retningslinjerne for Lokalpuljen for friluftsforeninger. Den seneste version af retningslinjerne vil altid være at finde

Læs mere

Ungdomskursus KOST, MOTION OG TRIVSEL

Ungdomskursus KOST, MOTION OG TRIVSEL Detaljeret Mål: Målet med Viljensvej.coms ungdomskursus er, at 1. forebygge livsstilsrelaterede sygdomme hos den enkelte deltager, 2. give den enkelte deltager en bedre fysik, 3. give den enkelte deltager

Læs mere

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv 1 af 5 17-09-2012 15:11 Forside» Borger» Kultur og Fritid» Folkeoplysning» Folkeoplysningspolitik Politik for folkeoplysende virksomhed Indhold Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole

Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole - 1 - Aulum Hodsager Skoles Antimobbestrategi - Denne antimobbestrategi er udarbejdet på baggrund af tanker, dialog og forslag fra skolens elever, skolebestyrelsen,

Læs mere

Notat til drøftelse i Social- og Sundhedsudvalget med afsæt i nuværende Rammer for det frivillige sociale arbejde

Notat til drøftelse i Social- og Sundhedsudvalget med afsæt i nuværende Rammer for det frivillige sociale arbejde Tekst markeret med blå - Nuværende rammebetingelser for 2019 Tekst markeret med rød - En evaluering af 18 puljen fra 2017-2019 Tekst markeret med grøn - Forslag til drøftelse for justering gældende fra

Læs mere

Hvordan rekrutteres frivillige med etnisk minoritetsbaggrund til foreningerne? Høje Taastrup Kommune

Hvordan rekrutteres frivillige med etnisk minoritetsbaggrund til foreningerne? Høje Taastrup Kommune Hvordan rekrutteres frivillige med etnisk minoritetsbaggrund til foreningerne? Høje Taastrup Kommune IDAN Idrættens største udfordringer III 4. september 2013 Om Høje-Taastrup Kommune 48.000 borgere en

Læs mere

MIN KOMMUNE - EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I

MIN KOMMUNE - EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Politik for det frivillige sociale arbejde MIN KOMMUNE - EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Forord SIDE 2 Marts 2010 Eike Albrechtsen, formand for Socialudvalget Uanset, hvor mange paragraffer, der skrives

Læs mere

1. Hvordan sikrer man, at det er de rigtige faktuelle informationer der videreformidles, når man benytter repræsentanter/netværk til denne formidling?

1. Hvordan sikrer man, at det er de rigtige faktuelle informationer der videreformidles, når man benytter repræsentanter/netværk til denne formidling? Workshop 1A Netværksstrategier 1. Hvordan sikrer man, at det er de rigtige faktuelle informationer der videreformidles, når man benytter repræsentanter/netværk til denne formidling? - Mere samarbejde med

Læs mere

Samarbejdsguide skoler og foreninger i den nye folkeskolereform

Samarbejdsguide skoler og foreninger i den nye folkeskolereform Samarbejdsguide skoler og foreninger i den nye folkeskolereform August 2014 træder en ny folkeskolereform i kraft. Folkeskolereformen er en læringsreform. Det overordnede mål er, at alle elever bliver

Læs mere

Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15

Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15 Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15 Idræt for alle Idræt og bevægelse er glæde, udfordring og fællesskab. Vi ønsker i Høje-Taastrup Kommune at skabe de bedst mulige rammer for et

Læs mere

Referat fra ekstraordinært møde i. Udvalget for Social og Sundhed

Referat fra ekstraordinært møde i. Udvalget for Social og Sundhed Referat fra ekstraordinært møde i Udvalget for Social og Sundhed Mødedato: Mandag den 10. februar 2014 Mødetidspunkt: 14:00-16:00 Mødested: Jobs 3 Deltagere: Fraværende: Referent: Thyge Nielsen, Ingvard

Læs mere

Temamøde om frivillighed Dialogmøde Slagelse 4. december 2018

Temamøde om frivillighed Dialogmøde Slagelse 4. december 2018 Temamøde om frivillighed Dialogmøde Slagelse 4. december 2018 DGI Midt- og Vestsjælland Præsentation Steen U. Hansen Foreningskonsulent DGI Midt- og Vestsjælland 2 Indhold Har vi frivillige nok? Skal vi

Læs mere

Forslag til. Folkeoplysningspolitik

Forslag til. Folkeoplysningspolitik Forslag til Kerteminde Kommune 231111 2011-19114 1440-29400 1 Vision, værdier og målsætninger for folkeoplysningsområdet i Kerteminde Kommune 2 Indledning Aktiviteterne inden for fritidslivet opstår i

Læs mere

Hvem er vi og hvor kommer vi fra?

Hvem er vi og hvor kommer vi fra? Hvem er vi og hvor kommer vi fra? Baggrund for projektet Frivillige melder fra til opgaver i forhold til borgere med demens TrygFonden havde 200 mill kr. til projekter Hjørring Kommune havde tilbud om

Læs mere

notat Boligsocial strategi for fsb Udfordringerne i de udsatte boligområder Hvorfor en boligsocial strategi for fsb?

notat Boligsocial strategi for fsb Udfordringerne i de udsatte boligområder Hvorfor en boligsocial strategi for fsb? notat Boligsocial strategi for fsb Udfordringerne i de udsatte boligområder fsb har i lighed med de øvrige almene boligorganisationer ansvar for at etablere og drive velfungerende boligområder, hvor beboerne

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Introduktion Folketinget vedtog den 1. juni 2011 en række ændringer af folkeoplysningsloven. Et centralt punkt i den reviderede lov er, at alle kommuner

Læs mere

Samarbejde om sundhed i boligsociale indsatser

Samarbejde om sundhed i boligsociale indsatser Samarbejde om sundhed i boligsociale indsatser Erfaringer fra København Kira Baun, Projektleder, Forebyggelsescenter Nørrebro Susanne Sørensen, Projektleder, Forebyggelsescenter Vanløse Majken Krogh, Boligsocial

Læs mere

Resumé. 1 Se rapportens citat fra Brian Mikkelsens og Eva Kjers udtalelser s. 17.

Resumé. 1 Se rapportens citat fra Brian Mikkelsens og Eva Kjers udtalelser s. 17. 33 idrætsprojekter for overvægtige børn er blevet støttet af midler fra puljen Idrætsprojekter for vanskeligt stillede børn. Puljen blev lanceret af Kulturministeriet og Socialministeriet i august 2006.

Læs mere

Til ansøgningsskema Øget brug af videotolkning

Til ansøgningsskema Øget brug af videotolkning VEJLEDNING Til ansøgningsskema Øget brug af videotolkning Skema 1 Generelle oplysninger om projektet 1.1 Projektets titel anføres i rubrik 1.1 1.2 Ansøgerorganisationens navn, adresse og CV-nummer. Projektleders

Læs mere

Bilag Evaluering af sundhedsdagene 2014 og godkendelse af videre proces for sundhedsdage 2015 (SOU, 24/11, 2014, sag 120)

Bilag Evaluering af sundhedsdagene 2014 og godkendelse af videre proces for sundhedsdage 2015 (SOU, 24/11, 2014, sag 120) Bilag Evaluering af sundhedsdagene 2014 og godkendelse af videre proces for sundhedsdage 2015 (SOU, 24/11, 2014, sag 120) Sundheds- og Omsorgsudvalget, tog den foreliggende evaluering af Sundhedsdagene

Læs mere

1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik for 2015-2018.

1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik for 2015-2018. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 13. juni 2014 Aarhus kommunes Sundhedspolitik 1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik

Læs mere

Erfaringsopsamling - fra 11 kommunale kræftrehabiliteringsprojekter. Karen la Cour, SDU, HMS 1

Erfaringsopsamling - fra 11 kommunale kræftrehabiliteringsprojekter. Karen la Cour, SDU, HMS 1 Erfaringsopsamling - fra 11 kommunale kræftrehabiliteringsprojekter Karen la Cour, SDU, HMS 1 11 projekter i 15 kommuner Karen la Cour, SDU, HMS 2 TILLYKKE! Karen la Cour, SDU, HMS 3 Disposition Rammer

Læs mere

Fitness i det Fri. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Fitness i det Fri. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Fitness i det Fri Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 33 Indhold 1. Introduktion....... 34 2. Projektets aktiviteter......... 35 3. Projektets resultater..... 35 4. Projektets virkning......... 36

Læs mere

10 principper for forældresamarbejde. - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber

10 principper for forældresamarbejde. - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber 10 principper for forældresamarbejde - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber 2 Fælles om et stærkere forældresamarbejde 10 principper for forældresamarbejdet

Læs mere

Arena for Foreningsliv, Frivillighed og Folkeoplysning

Arena for Foreningsliv, Frivillighed og Folkeoplysning Arena for Foreningsliv, Frivillighed og Folkeoplysning Generelle oplysninger vedr. indsatsen 1. Problemidentifikation Vollsmose er klassificeret som ghettoområde. På fritids- og foreningsområdet arbejder

Læs mere

Pædagogisk udviklingsarbejde - Fælles Skoleudvikling og DUS-puljen.

Pædagogisk udviklingsarbejde - Fælles Skoleudvikling og DUS-puljen. Punkt 9. Pædagogisk udviklingsarbejde - Fælles Skoleudvikling og DUS-puljen. 2014-12345. Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalget, orientering om de centrale udviklingspuljer Fælles Skoleudvikling

Læs mere

Evaluering af Foreningsunderstøttelse i Gellerup/Toveshøj Januar 2016

Evaluering af Foreningsunderstøttelse i Gellerup/Toveshøj Januar 2016 Evaluering af Foreningsunderstøttelse i Gellerup/Toveshøj Ekstern evaluator: Nanna Schneidermann, Ph.D. i antropologi, schneidermanns@gmail.com Introduktion Dette er en slutevaluering af projektet Foreningsunderstøttelse,

Læs mere

Hvad kan der søges til?

Hvad kan der søges til? Hvad kan der søges til? DIF og DGI s foreningspulje kan søges af alle frivillige idrætsforeninger. Formålet med DIF og DGI s foreningspulje er at støtte hverdagens fællesskaber i idrætsforeningerne. Slutbrugerne

Læs mere

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger Kommissorium for Frivillighedsrådet Formål og opgaver Kommissorium: Kommissorium gældende for Frivillighedsrådet

Læs mere

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Til forældre og borgere Roskildemodellen Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Indhold Forord Forord side 2 Roskildemodellen stiller skarpt på børn og unge side 3 At

Læs mere

Sundhedssamtaler på tværs

Sundhedssamtaler på tværs Sundhedssamtaler på tværs Alt for mange danskere lever med en eller flere kroniske sygdomme, og mangler den nødvendige viden, støtte og de rette redskaber til at mestre egen sygdom - også i Rudersdal Kommune.

Læs mere

Bilag 1. Metodebeskrivelse, peer-støtte og krav til projektorganisationer

Bilag 1. Metodebeskrivelse, peer-støtte og krav til projektorganisationer Enhed Center for Økonomiog Tilskudsforvaltning Sagsnr. 2017-5187 Dato 09-06-2017 Bilag 1. Metodebeskrivelse, peer-støtte og krav til projektorganisationer I det følgende beskrives den indsats, som skal

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse - Guiden er bygget op over faserne: Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1) Under: Gennemførelse af undersøgelsen (fase 2) Efter: Opfølgning (fase 3) Udarbejdet

Læs mere

Idrættens outsidere. Inklusion eller eksklusion af vanskeligt stillede børn og unge i idrætten

Idrættens outsidere. Inklusion eller eksklusion af vanskeligt stillede børn og unge i idrætten Idrættens outsidere Inklusion eller eksklusion af vanskeligt stillede børn og unge i idrætten Center for forskning i Idræt, Sundhed & Civilsamfund www.sdu.dk/cisc Institut for Idræt & Biomekanik Syddansk

Læs mere

Indledning side 2. Baggrund side 3. Principper for Svendborg Kommunes rusmiddelpolitik side 4. Svendborg Kommunes overordnede rolle side 5

Indledning side 2. Baggrund side 3. Principper for Svendborg Kommunes rusmiddelpolitik side 4. Svendborg Kommunes overordnede rolle side 5 1 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Baggrund side 3 Principper for Svendborg Kommunes rusmiddelpolitik side 4 Svendborg Kommunes overordnede rolle side 5 Folkeskolen side 6 Ungdomsuddannelserne side

Læs mere

Retningslinjer for Friluftsrådets Lokalforeningspulje (spillehalsmidler)

Retningslinjer for Friluftsrådets Lokalforeningspulje (spillehalsmidler) Retningslinjer for Friluftsrådets Lokalforeningspulje (spillehalsmidler) Dette dokument beskriver retningslinjerne for Lokalpuljen for friluftsforeninger. Den seneste version af retningslinjerne vil altid

Læs mere

Informationsmøde - Udvikling af forebyggende kommunale tilbud til psykisk sårbare unge. Den 30. september 2019

Informationsmøde - Udvikling af forebyggende kommunale tilbud til psykisk sårbare unge. Den 30. september 2019 Informationsmøde - Udvikling af forebyggende kommunale tilbud til psykisk sårbare unge Den 30. september 2019 Dagens program 1. Baggrund og formål med projektet 2. Hvad indebærer deltagelse i et modningsprojekt?

Læs mere

BILAG A: Klubbernes opsøgende arbejde fordelt på bydele

BILAG A: Klubbernes opsøgende arbejde fordelt på bydele BILAG A: Klubbernes opsøgende arbejde fordelt på bydele I Valby er der ansat en medarbejder, som foretager det opsøgende gadeplansarbejde i bydelen. Det opsøgende arbejde har stået på i et år og er et

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INDSTILLING I NY SKABELON

EKSEMPEL PÅ INDSTILLING I NY SKABELON [] EKSEMPEL PÅ INDSTILLING I NY SKABELON [BEARBEJDNING AF INDSTILLING I NY SKABELON - oprindeligt behandlet på ordinært møde torsdag den 23. marts 2006] 11. Samarbejdsaftale for 2006 om kultur- og fritidstilbud

Læs mere

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER . TEMADAG TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER Karen K. Eriksen og Eva M. Burchard Konsulenter i Center for Forebyggelse i praksis, KL Center for Forebyggelse i praksis Formål 2016-2018 Center for

Læs mere

N OTAT. Plan for implementering af værktøjer til tidlig opsporing. Baggrund

N OTAT. Plan for implementering af værktøjer til tidlig opsporing. Baggrund N OTAT Plan for implementering af værktøjer til tidlig opsporing Den 28. juni 2013 Sags ID: SAG-2013-02396 Dok.ID: 1719497 Baggrund KMM@kl.dk Direkte 3370 3489 Mobil 5360 1459 I udmøntningsplanen for den

Læs mere

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune marts 2006 Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune Forord 2 1. Visionen 4 2. Værdierne 5 3. Frivillighedspolitikkens indsatsområder 6 3.1 Synlighed og tilgængelighed. 7 3.2 Samarbejde mellem de frivillige

Læs mere

INDSATS MED FOKUS PÅ LOKALE AKTIVITETER Pakke 2

INDSATS MED FOKUS PÅ LOKALE AKTIVITETER Pakke 2 INDSATS MED FOKUS PÅ LOKALE AKTIVITETER Pakke 2 vordingborg.dk Vordingborg Kommune Østerbro 2 4720 Præstø Pakke nr. 2 Indsats med fokus på lokale aktiviteter Udgivet af Vordingborg Kommune Udarbejdet af:

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Tidlig indsats og Åbent børnehus. et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent

Tidlig indsats og Åbent børnehus. et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent Tidlig indsats og Åbent børnehus et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent Hvad har været i fokus fra start Fokus på familier med særlige behov heraf isolerede familier Metodeudviklingsprojekt

Læs mere

Evaluering af projekt Tidlig indsats for børn af psykisk syge og misbrugende

Evaluering af projekt Tidlig indsats for børn af psykisk syge og misbrugende Evaluering af projekt Tidlig indsats for børn af psykisk syge og misbrugende Fra marts 2009 til april 2010 gennemførte Ballerup Kommune i samarbejde med Region Hovedstaden projekt Tidlig indsats for børn

Læs mere

Implementeringsvejledning. Det inddragende netværksmøde

Implementeringsvejledning. Det inddragende netværksmøde Implementeringsvejledning Det inddragende netværksmøde 1 Indholdsfortegnelse Hvad er implementeringsvejledning?...3 Ledelse...4 Milepæl: Kommunens mål med og målgruppe for indsatsen er beskrevet...4 Milepæl:

Læs mere

Bilag 1: Projektbeskrivelse Oprettelse af forældrerollemodelkorps i København

Bilag 1: Projektbeskrivelse Oprettelse af forældrerollemodelkorps i København Bilag 1: Projektbeskrivelse Projekttitel Oprettelse af forældrerollemodelkorps i København Tema Ansvarlig Sagsnummer Lokale rollemodelkorps Mette Gram og Lotte T. Larsen (Brug For Alle Unge) og Mahtab

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse Udarbejdet af Arbejdsmiljø København November 2016 Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 5 Sørg for at

Læs mere

Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt

Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt Mødetidspunkt 16-09-2019 17:00 Mødeafholdelse Restaurant Sejlklubberne, Skovshoved Havn 9, 2920 Charlottenlund Indholdsfortegnelse

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Socialforvaltningen NOTAT Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Baggrund for projektet Et af fokusområderne i SOF s strategi for udviklingen af arbejdet med udsatte børn, unge og deres

Læs mere

Roadshow skoler og foreninger Projektbeskrivelse

Roadshow skoler og foreninger Projektbeskrivelse Roadshow skoler og foreninger Projektbeskrivelse Denne projektbeskrivelse dækker udelukkende de aktiviteter, der foregår på skolerne i hverdagene i uge 35 til uge 40. Arrangementer i weekender er ikke

Læs mere

Viborg Kommune i bevægelse

Viborg Kommune i bevægelse Viborg Kommune i bevægelse politik for idræt og motion UDKAST Indhold Indledning....................................................3 Politikkens opbygning....................................... 4 Politikkens

Læs mere

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Satspuljeopslag: Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Ansøgningsfrist den 18. maj 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2018-2021 er der

Læs mere

VEJLEDNING TIL DGI S STØTTEORDNING FORENINGSLIV FOR ALLE:

VEJLEDNING TIL DGI S STØTTEORDNING FORENINGSLIV FOR ALLE: VEJLEDNING TIL DGI S STØTTEORDNING FORENINGSLIV FOR ALLE: TIL BØRN OG UNGE AF VANSKELIGT STILLEDE FORÆLDRE PULJEN OG DENS FORMÅL DGI administrerer midler fra Grundfos og Socialstyrelsen med det formål,

Læs mere