Fontangemoden i senbarokkens kvindehovedtøjer, ca

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fontangemoden i senbarokkens kvindehovedtøjer, ca. 1680-1730"

Transkript

1 1 Fontangemoden i senbarokkens kvindehovedtøjer, ca Camilla Luise Dahl I de 50 år, der gik mellem 1680 og 1730 ændrede hovedbeklædningen sig naturligvis løbende, men der var een mode, hvis grundelement holdt sig perioden ud: fontangemoden. Den tidlige fontange, opkaldt efter den franske hertuginde Madame de Fontange i 1682, var oprindeligt en højt opsat frisure med bånd. Herfra blev den udviklet til et kniplingsbesat stykke med opadbøjet forkant placeret påfrisuren og siden en høj kniplingsbesat top formet over et lodret opadpegende metalstel og placeret på højt opsat hår. På baghovedet blev båret en lille hue, der ligeledes kunen forsynes med kniplinger og over det hele kunne bæres et transparent slør af fint tyndt mol eller knipling. Den kunne også være opbygget som en kappe eller hue, der omsluttede hele baghovedet og blev snøret sammen i nakken over det opsatte hår. Kappen var kantet med kniplingsflæser, der fortil stod lodret op.1 Der var forskellige måder at arrangere de nedhængende bånd (hængler), de kunne fæstnes op, hænge ned, bindes under hagen, der var endog regler for hvordan de skulle bæres alt efter om det var til ceremonielt eller mindre formelt brug. Hovedtøjet fandtes også i både festog sorgudgaver. Fig. 1 Epitafium over kromanden Matthias Jenssen Holst, hans hustru Anna og deres børn. Gedesby kirke, ca Til sorg måtte bændlerne ikke være af knipling men skulle være af glat mol, og hele hovedtøjet kunne forsynes med et sort slør, der hang ned bagtil.2 Fontangen var først og fremmest en adelsmode, men det varede ikke længe før også de fineste borgerkvinder tog dem til sig. Da de dukker op i Danmark kort tid efter deres opståen i Frankrig, omtales dehyppigt i danske skifter som top og sæt med top. Sæt var blot den gængse betegnelse for en hel hovedtøjsopsætning med alle dens dele. Betegnelsen kendes allerede fra begyndelsen af 1500-tallet og var almindeligt anvendt frem til 1700-årene igennem.3 I et brev fra 1582 synes sæt blot at vedrøre en almindelig opsætning huer bestående af overhue og tilhørende hvide lærredshuer.4 1 Andersen: 1977, s Andersen: 1977, s I 1500-tallet omtales sæt eksempelvis i et regnskab over genstande tilhørende jomfruerne Else, Sophie, Karine og Ermegård Gyldenstjerne i 1560'erne. Her er hølle brugt om deres hverdagshuer mens de finere kaldes sæt. Gyldenstjernes forstrækninger, s. 313ff. 4 Breve Birgitte Bølle, s. 361.

2 2 I et skifte for den velhavende skipperhustru Anne Christensdatter i Århus år 1700, omtales et sæt der må betegnes som eksempler på fontangemoden. Heri omtales eksempelvis som 2 opsat huer med sin behør af bånd og kniplinger 5 En anden Århuskvinde ejede liden kniplingstop eller sæt med flor og slet do. med sort over i I et sjællandsk skifte for en velhavende frue omtales allerede i 1691 et sort sæt med flor, der muligvis også skal angive en lignende opsætning.7 Disse navne, topper og sæt, synes at være blevet de gængse for disse hovedbeklædninger i Danmark, hvorimod deres franske navn, Fontange, kun sjældent omtales. Den tidlige fontange og overgangsmoder Allerede inden fontangemodens opdukken, havde kniplinger og krusede kanter været populære i borgerdragten og dannet mode omkring et par tiår før fontangen. De sås bl.a. som krusekanter langs huelinet eller kanten af underhuen eller som overhuer med lag af flæser og kniplinger. De tidligste gengivelser af fontangemoder i borgerlige epitafier viser ofte sådanne overgangsmoder mellem de tidligere krusede og flæsede huer og de nye højt opsatte toppe. I et epitafium i Gedesby kirke fra 1690 over kromanden Matthias Jenssen Holst, hans hustru Anna og deres børn, ses hustruen og døtrene i hovedtøjer, der viser overgangen mellem de tidligerere brede huer og de nye høje. (Fig. 1) Moderen bærer en bred hue men med nye detaljer, huen har fået et sort slør henover pulden og knyttet under hagen. Under det anes den hvide kniplingskant. Døtrene bærer kniplingsbesatte huer, der ligeledes har både nye og gamle træk. Flæserne står fortil op, men huerne har stadig noget af den foregående periodes bredde.bag den hvide hue aner man en lille sort overhue placeret koket på baghovedet. Fig. 2 Dåbsscene. Altertavle i Holme-Olstrup kirke, dateret Lorentzen: 1975, s Lorentzen:1975, s Andersen: 1977, s. 25.

3 3 Samme type overgangsmode mellem den borgerlige konehue og den nye fontange kan ses i en altertavle fra Holme-Olstrup kirke fra (Fig. 2) Her ses en gruppe kvinder ved en dåb. Den forreste kvinde, der holder barnet, er iført en hvid hue bestående af kniplinger, de rager endnu moderat i højden men er snarere brede som den foregående periodes hovedsæt. Den tidligere sorte overhue er her reduceret til en lille sort kvast placeret på baghovedet. Den anden kone bag hende bærer derimod den foregående periodes hvide underhue og den fyldige sorte overhue. Den sorte hue skal måske he ses som en mere gammeldags hueform end den forreste kvindes helt nymoderne kniplinghue. Her er formentlig også tale ome en understregning af bærerens stand. Den forreste kvinde er tydeligvis klædt i en elegantere og finere dragt som en borgerfrue end konen bag hende klædt som bondekvinde. Næste led i udviklingen kan ses i et epitafium fra Bjernede kirke fra 1691, hvor to døtre til birkefogeden Mads Christensen fremviser seneste moder. (Fig. 3) Deres hovedbeklædninger har ikke den tidligere periodes bredde men har helt vendt sig til den nye mode med fylde på toppen af issen. Modsat de fleste af de tidligere perioders hovedtøjer, så blev fontanger både båret af gifte og ugifte. Fig. 3 Epitafium over birkefogeden Mads Christensen, hans hustru og børn. Bjernede kirke, dateret Fig. 4 Epitafium over Christen Lauridsen Rhuus og hans frue Johanne Samuelsdatter Gesmel. Sæby kirke, ca Lignende hovedtøj kan ses i epitafium i Herlufsmagle kirke.

4 4 Fra midten af 1600-tallet havde den altdominerende farve på borgerkvindernes overhue været sort9, men med fontangemodernes indtog så man igen de hvide huers indtog. I den tidlige fontanges tid, ser man dog flere eksempler på sorte eller sorte og hvide sammen. Skønt den sorte farve efterhånden blev identisk med sorgfarve på hovedtøjerne, så kan mange af de tidlige eksempler på sorte fontanger være blandinger af den tidligere sorte konehue og de nye moder. I et epitafium over Christen Lauridsen Rhuus og hans frue Johanne Samuelsdatter Gesmel fra ca. 1700, ses Johanne i en højt opsat hue af fontange facon. (Fig. 4) Huen består imidlertid ikke af florlette kniplinger, men af et mere tæt sort stof, muligvis silke som de tidligere konehuer. Formen og måden hovedtøjet er arrangeret på vidner imidlertid om fonatngemoden på sit fuldt færdige stadie. Som tidligere nævnt omtales topper og hovedsæt af sort med flor over fra slutningen af 1600-tallet og ind i 1700-tallet, og de sorte fontanger må have anvendtes sideløbende med de hvide i lang tid.10 En overgang mellem de to modeudtryk kan måske aflæses i en beretning fra Heri hedder det at bornholmske brude i forgangne tider straks efter brylluppet modtog sin konehue. Denne var sort og bestod af adskillige lag kniplinger og lignende en fontange: I fordum Tider har været Skik, at Brudene bare Kroner paa deres Bryllups-dag, og dernæst af Brudgommen blev regaleret med en Hue;... Af Huerne findes endnu adskillige tilbage, sem til Amindelse af en og anden haves i Giemme; De ere meget store, for til spidse, bag til brede og høie, sammensatte af mange sorte fine Kniplinger, som en Art Fontange, dog uden Hængler I beskrivelsen hedder det at disse huer havde været i brug helt fra gammel tid, men hvor langt tilbage dette gælder er imidlertid ikke klart. Måske tales om tiden omkring På Bornholm findes også et enkelt eksempel på fontangemoden i et epitafium over den såkaldte Bornholms befrier Jens Pedersen Kofoed og hans hustru Elizabeth Akeleye. (Fig. 5) Elizabeth kom fra Sjællandsk lavadel, en gruppe der i 1600-tallet indgiftede sig med præstestanden og rige borgere.12 Som nævnt havde krusekanter langs huelinet eller kanten af underhuen dannet mode omkring et par tiår før fontangen. Også disse kan have indvirket på moderne frem til starten af 1700-årene. Krusene på disse står typisk tæt ind til ansigtet ikke ud fra ansigtet som på fontangen. I denne form blev de hovedsageligt båret sammen med den store sorte overhue, der var blevet populær i midten af 1600-tallet. Fig. 5 Epitafium over Jens Pedersen Kofoed, hans hustruer Margrethe Sandersdatter og Elizabeth Akeleye samt deres børn. Her Elizabeth Akeleye. Østerlars kirke, Bornholm, ca Jones: 2007, s. 12ff. Se note 5-7. Thurah: 1756, s Jones: 2007, s

5 5 Det er uklart om Elizabeths hovedtøj stammer direkte fra den adelige fontangemode eller også er præget af borgermodernes smag for krusede underhuer i slutningen af 1600-årene. Flere af hendes fornemme slægtninge, bærer rundt omkring i sjællandske epitafier de krusede kanter, men hos Elizabeth er krusene allerede blevet opretstående som i fontangen, når hele vejen rundt omkring ansiget og er desuden gennemgående pyntet med rødt, hvilket ellers ikke ses i de sjællandske borgermoder. Elizabeths gengivelse er et af de tidligste eksempler herhjemme og måske skal hendes hovedtøj snarere ses som en tidlig, lav variant af den nye fontangemode og ikke en overgangsmode mellem borgerhuen og fontangen. Fig. 6 Epitafium over sognepræsten Frands Königs hustru Anne Lauridsdatter, Kirke Helsinge kirke, dateret Fontangemoden på sit højeste Omkring år 1700 må moden have været på sit højeste herhjemme. Ved denne tid støder man på hovedtøjet i sin fuldt udviklede form i epitafierne. Det er de fornemste borgerkvinder der er afbildet med fontangerne, foruden adelen naturligvis. Frisurerne selv kunne også sættes i en høj top på issen, med mængder af krøller, der var arrangeret på hovedet præcis som fontangens kniplinger. De fleste borgerkvinder holdt dog fast i at tage hovedbeklædning på som det havde været sædvane i århundreder, men adelige kvinder og de mest moderigtige borgerkvinder, brugte de højt opsatte frisurer til stads.

6 6 Fig. 7 Epitafium over provst Niels Holgersen Olivarius og hans hustru Barbara Hansdatter. Ørslev kirke ved Skælskør, dateret I et epitafium fra Kirke Helsinge kirke fra 1694 over sognepræsten Frands Königs hustru Anne Lauridsdatter, ses top-hovedsættet i fuldt flor. (Fig. 6) Hendes hovedtøj står op fra issen i lag på lag af flæser, og bagtil hænger en hvid hoveddug, der falder ned langs ryg og skuldre. Formentlig det der i skifterne omtales som flor over. En lidt anden form, men ikke mindre høj, ses i et epitafium over provst Niels Holgersen Olivarius' hustru Barbara Hansdatter fra (Fig. 7) Hendes hovedtøj består ligesom Anne Lauridsdatters hovedsæt af mange lag flæser, men Barbara Hansdatter har både flæserækker, der står lodret op i luften og nederst langs huekanten, flæserækker der ligger ned. Dertil store flæserækker langs siden af hovedet, der som i de foregående perioder gav hovedsættt en vis bredde og fylde. De to kvinders hovedtøjer med de mange rækker af flæser stående op i luften, stemmer overens med de samtidige beskrivelser vi har af hovedtøjet. I en memoirbeskrivelse fra 1730'erne hedder det: I min tid fandt kvindfolkene på et hovedtøj, der på dansk hed Topper, men på fransk fontanger. Det var høje topper, som stod lige op eller hældede lidt skråt forover. De var af flor, kniplinger og bånd, alt afstivet med messingtråd. De var et spand høje, ja undertiden endnu højere. De varede en del åringer, men er nu forlængst aflagte. 13 I 1710 syntes man tilsyneladende denne mode havde taget for meget overhånd, for dette år udstedte Frederik IV en forordning om at disse topper og sætter, sammen med mændenes parykker, skulle særbeskattes.14 Af forordningen fremgår at man tilsyneladende skelnede mellem top og sæt. Præcis hvad forskellen bestod i, er imidlertid ikke længere klart. Særskatten begrænsede vel brugen af disse hovedtøjer, ikke alle havde råd til at holde den slags dyre hovedtøjer, men for de der havde gav det gode penge i statskassen. Af efterfølgende regnskaber kan man se at skatten kunne beløbe til en betragtelig sum. I Horsens beløb den indkomne skat af i alt 54 parykker, 8 fontanger og 3 topper, sig til 111 rigsdaler, og i Randers var skatten af 58 parykker og 79 topper ialt 288 rigsdaler Andersen: 1977, s. 25. Citeret efter beskrivelse i Kr. Sørensen Testrup: Rinds Herreds Krønike. Saml. til Jysk Hist. og Top , Bd. II, hft. 1, s Forordning af 22/ Lorentzen: 1975, s Aktstykker, bd. II, s. 48.

7 7 I Frankrig holdt fontangemoden sig kun frem til 1710'erne. I Danmark holdt hovedtøjet sig en del længere, blandt borgerskabet frem til 1730'erne. Nogle steder forsvandt den ikke helt, men blev istedet indoptaget i egnshovedtøjerne. Muligvis er den bornholmske nølle afledt af fontangen. Den bornholmske nølle er en kappelignende hvid kniplingsbesat hovedtøj, der står som en flæsekrans omkring ansigtet, mens dens navn kan først påvises i skriftlige kilder fra 1740'erne.16 Også andre steder findes kniplingskapper og krusede kanter på linhuerne bevaret op igennem egnsdragternes udvikling, selvom størrelse, bredde og materialer varierede op igennem tiden. Fontangens grundbestandele: en kappe med flæser, krus eller kniplinger, er bevaret under vekslende former, så længe kapper i det hele taget har eksisteret.17 Fig. 8 Malet stolestade i Nørup kirke, Østjylland. Dateret Nye hovedtøjsmoder omkring 1730 Blandt adelen afløstes den temmeligt hurtigt af en ny mode med pandekageflade huer med flæser og kniplinger. Som oftest med moderne gik man fra den ene yderlighed til den anden. De flade hovedbeklædninger kunne have forskellig form. De kunne være lave hatte, helt flade småhuer eller så små at de snarere udgjorde en form for hårpynt end egentlige huer. Hos adelen var det blevet moderne at lade håret pudre, håret blev trukket stramt tilbage og fæstnet i nakken med nåle. Midt på issen øverst på hovedet placerede man den lille hovedbeklædning, kantet eller dækket med tyl og knipling. Den kunne også være pyntet med en lille buket kunstige blomster i sarte farver.18 I et malet stolestade fra Nørup kirke i Østjylland, kan man se en ung kvinde i pudret hår og en lille, trekantet, hueligende hovedbeklædning, der fortil går ned i en lille spids i panden. (Fig. 8) 16 Knudsen: 1988, s og Knudsen: 1983, s. 69ff. 17 Andersen: 1977, s Andersen: 1977, s

8 8 Fig. 9 Maleri som epitafium over den Rothenborgske familie i Ringsted. Ringsted Sct. Bendts kirke, dateret Huespidsen kaldtes i samtiden tip og fik forskellig udformning 1700-tallet igennem. 19 Kjolen er en smule gammeldags, dragter med opfæstnede sider (opstukken klædning), var på sit højeste i perioden fra ca. 1680'erne og forsvandt blandt de øverste stænder i 1720'erne. Hos de lavere stænder og i provinsen holdt dragtformen sig et stykke ind mod 1700-tallets midte. Borgerskabet var endnu konservative og fremfor at vise så meget hår som adelen, erstattede man de højt opsatte huer, men små tætte huer i sarte farver. I modsætning til de tidligere enkle hueformer, fik man nu trestykshuer. De fineste kunne være af silke, med fint broderi og kulørte bånd i sarte farver. Huerne omtales i samtidige skifter som hat og hue. 20 Hatten henviser til den hvide underhue eller huelin, der blev båret under den kulørte hue. Huer af denne type holdt sig i bondedragten langt op i tiden. I et malet epitafium over en velhavende provinsborgerfamilie i Ringsted, ses familiens damer i lave, tætte lysehuer dekoret med kulørte bånd. (Fig. 9) Huerne følger tidens smag for lave, tætte frisurer og ditto hovedbeklædninger. Ligesom håret blev hvidpudret var også huerne typisk hvide eller lyse ved denne tid. To af damerne i det Rothenborgske familieportræt bærer dragter i et kraftigere materiale end ellers set i tidens modedragt, og dragterne har pelskanter. Den forreste kvinde, der måske er en smule yngre end de to andre bærer i stedet et eksempel på den seneste mode. Måske er de to forrige kvinders dragt eksempel på at barokkens dragtsmag ikke helt slap sit tag i den provinsielle dragtskik eller måske endda en lokalpræget dragtform. 19 Andersen: 1977, s Andersen: 1960, passim, Andersen: 1977, s. 26 og Lorentzen: 1975.

9 9 Også blandt bondestanden erstattede de lyse huer efterhånden de sorte, men mange steder brugtes endnu de sorte huer langt op i tiden. Enkelte steder blev huernes farve indikator for bærerens ægteskabelige status. I en altertavle fra Bornholm, der tidligere har hængt i Svaneke kirke, men nu hænger på Bornholms Museum, ses en gruppe landsbykvinder ved altergang. Mændene er placeret på højre side, kvinderne på venstre. De gifte koner er alle klædt i de traditionelle sorte dragter med sorte overhuer og lyse underhuer. De ugifte bærer hvide huer. De hvide huer er ikke her eksempler på den nye smag i lyse huer, men fra gammel tid bar kun de gifte kvinder overhuer, mens de ugifte måtte bære linhat, dvs. underhue alene. Billedet er fra ca. 1750, og viser at de gammeldags sorte overhuer endnu var i brug blandt de lavere stænder her, men også her vandt huer i sarte farver efterhånden indpas.21 Andre steder i landet anvendtes langt op i tiden de mørke eller sorte huer med hvide underhuer, men barokkens smag for kniplinger, krus og tætplisseret flor, fortsatte som et element i dragten i de fleste egne. 21 Lind Jensen: 1994, s. 97f. Fig. 10 Altertavle i Svaneke kirke, nu ophængt på Bornholms Museum, ca

10 10 Litteratur: Aktstykker vedkommende Staden og Stiftet Aarhuus. bd. I-III. Ved J. H. Hübertz. Kbh Andersen, Ellen: Danske bønders klædedragt. Carit Andersens Forlag, Kbh Andersen, Ellen: Folkedragter i Nationalmuseet. Nationalmuseet, Kbh Andersen, Ellen: Moden i 1700-årene. Nationalmuseet, Kbh Breve til og fra Kristoffer Gøje og Birgitte Bølle. Udg. ved Gustav Bang. Selskabet for Udgivelse af Kilder til dansk Historie. Kbh Frøsig Dalgaard, Hanne: Stand og mode. I: Folk skaber klæ'r klæ'r skaber folk. Nationalmuseet, Kbh. 1971, s Hr. Mogens Gyldenstjernes Forstrækninger til sine Børn. Ved O. Andrup. Danske Magazin 6 Række 2, 1916, s Jones, Dorothy: Barokkens kvindehuer: Huerne hos tre medlemmer af slægten Bacher i Næstved. Dragtjournalen. Årg. 1, Nr. 1, 2007, s Knudsen, Ann Vibeke: Bornholmske klædedragter ca Fra Bornholms Museum Bornholms Museum, Rønne, 1988, s Knudsen, Ann Vibeke: Nøllen, et bornholmsk hovedtøj. Fra Bornholms Museum Bornholms Museum, Rønne, 1983, s Lind Jensen, Lise: På sig bundet et bornholmsk hovedtøj. Fra Bornholms Museum Bornholms Museum, Rønne, 1994, s Lorentzen, Erna & Thyrring, Ulla: Folketøj på landet. Kbh Lorentzen, Erna: Folks tøj i og omkring Århus Den Gamle By, Århus, Lorentzen, Erna: Hvem sagde nationaldragt? Wormianum, Højbjerg, Thurah, Laurids de: Omstændelig og tilforladelig Beskrivelse over...bornholm og...christiansøe. Kbh., 1756.

Fig. 1. Paryk eller hue med krus? Camilla Luise Dahl & Dorothy Jones

Fig. 1. Paryk eller hue med krus? Camilla Luise Dahl & Dorothy Jones Paryk eller hue med krus? Camilla Luise Dahl & Dorothy Jones Igennem omtrent et års tid har denne lille artikels forfattere arbejdet sammen omkring et projekt om krusede kanter i kvindehovedtøjer i middelalder

Læs mere

Kirkegangsdragter i 1600-tallet I malede epitafier i danske kirker Af: Camilla Luise Dahl & Dorothy Jones

Kirkegangsdragter i 1600-tallet I malede epitafier i danske kirker Af: Camilla Luise Dahl & Dorothy Jones 1 Kirkegangsdragter i 1600-tallet I malede epitafier i danske kirker Af: Camilla Luise Dahl & Dorothy Jones Et epitafium (græsk: Epi tafos = over graven) er et billede af f.eks. en af kirkens velgørere,

Læs mere

Barokkens kvindehuer:

Barokkens kvindehuer: Barokkens kvindehuer: Huerne hos tre medlemmer af slægten Bacher i Næstved Dorothy Jones ig. 1 kirke, ca. 1640 over borgmester Erik Nielsen og hans hustru Karen Hansdatter, der døde året før. oto: Camilla

Læs mere

weekend 2. SEKTION LØRDAG 10. SEPTEMBER 2016 Få din nølle på!

weekend 2. SEKTION LØRDAG 10. SEPTEMBER 2016 Få din nølle på! weekend 2. SEKTION LØRDAG 10. SEPTEMBER 2016 Få din nølle på! Camilla Luise Dahl er født i Sandkås og i dag bosat i Svaneke. Uddannet cand.mag. i historie ved Københavns Universitet og ansat som arkivar

Læs mere

Barnedragter i 15- og 1600-tallet Af: Camilla Luise Dahl

Barnedragter i 15- og 1600-tallet Af: Camilla Luise Dahl Barnedragter i 15- og 1600-tallet Af: Camilla Luise Dahl I epitafierne ser man ofte børn afbildet sammen med de voksne. Fra de mindste spædbørn til de store børn og voksne børn, der var blevet gift og

Læs mere

Tørklæder Udstillingsnr.: 137

Tørklæder Udstillingsnr.: 137 Tørklæder Tørklædet blev brugt af både mænd og kvinder. Hos mændene blev det bundet omkring skjortekraven som halsklud, og hos kvinderne blev det lagt over skuldrene og puttet ned i bullens åbning foran.

Læs mere

En dragthistorie fra renæssancens Herlufsholm.

En dragthistorie fra renæssancens Herlufsholm. En dragthistorie fra renæssancens Herlufsholm. Dorothy Jones Christian Gyldenstjerne var elev på Herlufsholm Skole helt fra skolens start. Hans far var rigsråd Mogens Gyldenstjerne, en meget nær ven af

Læs mere

Nr er en samling huer, som Den Fynske Landsby har modtaget. Desværre kendte giveren ikke genstandenes oprindelsessted.

Nr er en samling huer, som Den Fynske Landsby har modtaget. Desværre kendte giveren ikke genstandenes oprindelsessted. Nr. 107 123 er en samling huer, som Den Fynske Landsby har modtaget. Desværre kendte giveren ikke genstandenes oprindelsessted. 107 Odense Bys Museer uden nr. Beskrivelse: Puldhue af lys silke. Nakken

Læs mere

Sæbygårds børneportrætter

Sæbygårds børneportrætter Sæbygårds børneportrætter Af Charlotte Grøndahl Artikel fra Sæbybogen 2005. Sæby Museum 1 Sæbygårds børneportrætter Af Charlotte Grøndahl Herregårdsmuseet Sæbygård rummer blandt andet en meget fornem malerisamling.

Læs mere

No. 64. : Laurs (Lauritz) Christensen

No. 64. : Laurs (Lauritz) Christensen Laurs (Lauritz) Christensen Laurs Christensen var far til 9 børn 7 drenge og 2 piger - hvor kun een af dem blev voksen, og det var særdeles heldigt for vores slægt, at det var hans uægte barn, Niels Christian

Læs mere

Filstatistik 1. Personstatistikker. Fødsler pr. epoke. Længstlevende personer. Middellevealder for personer. Efter køn. Statistikker for par

Filstatistik 1. Personstatistikker. Fødsler pr. epoke. Længstlevende personer. Middellevealder for personer. Efter køn. Statistikker for par Filstatistik 1 Personstatistikker 1 Antal personer ialt 34522 2 Personer med utilstrækkelig datoinformation 0 3 Personer markeret som nulevende 9776 4 Personer markeret som døde 24746 Fødsler pr. epoke

Læs mere

Købte 1371 gods i Skads herred (Ribe) af Botilda Esge Eskildsens og var 1377 nærværende på Varde Sysselting.

Købte 1371 gods i Skads herred (Ribe) af Botilda Esge Eskildsens og var 1377 nærværende på Varde Sysselting. o Forside Varde. Lange- slægten har bevæget sig fra Nordentoft over Ribe området til Varde området. Det er ikke sådan, at kilderne giver mange oplysninger om de enkelte personer. Iver Ebbesen Lange. F.

Læs mere

Lunde sogn døde 1799 til 1814. Begravede mænd. 1799 d. 27 feb. Jens Christensen Husted. Enke og aftægtsmand i Lundtang. 76 år.

Lunde sogn døde 1799 til 1814. Begravede mænd. 1799 d. 27 feb. Jens Christensen Husted. Enke og aftægtsmand i Lundtang. 76 år. Begravede mænd. 1799 d. 27 feb. Jens Christensen Husted. Enke og aftægtsmand i Lundtang. 76 år. 1799 d. 21 mar. Johannes Pedersen. Husmand Peder Johansens søn Husted. 16 år. 1799 d. 14 apr. Niels Peder

Læs mere

!Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note

!Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note !Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note Denne note beskriver A. P. Hansens ophav, både anerne så langt tilbage som jeg kender dem, og han nærmeste familie. Dette er selvfølgelig interessant i sig

Læs mere

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

No : Hans Nielsen.

No : Hans Nielsen. Hans Nielsen Forældre: Børn: Navn Født Døbt Faddere Gift Stilling Død Dødsårsag nr. 208 Niels Knudsen og nr. 209 Anne Knudsen, født Hansdatter. Niels Peter Hansen, Anders Hansen, Ane Hansdatter, Mette

Læs mere

Facebook fra 1600 tallet - En 15 minutters fortælling om Slangerup epitafierne

Facebook fra 1600 tallet - En 15 minutters fortælling om Slangerup epitafierne Facebook fra 1600 tallet - En 15 minutters fortælling om Slangerup epitafierne I mange kirker i Danmark hænger epitafier fra 15- og 1600-tallet. Malede portrætter af borgerlige skabt Gud til ære, kirken

Læs mere

140 F y n o g f y n b o e r f o r 1 0 0 å r s i d e n h ø j t i d

140 F y n o g f y n b o e r f o r 1 0 0 å r s i d e n h ø j t i d HØJTID Højtidslivet i Danmark er, hvad enten man er medlem af den danske folkekirke eller ej, knyttet til den luthersk-kristne kultur. Det lille barns første højtid er oftest dåben. I 1907 blev så godt

Læs mere

MED SKÆG OG PANDEPUDE COPYRIGHT DanskeFolkedansere. VENDELBOTØJ, HOVEDSAGELIG FRA ØSTVENDSYSSEL CA CA

MED SKÆG OG PANDEPUDE COPYRIGHT DanskeFolkedansere. VENDELBOTØJ, HOVEDSAGELIG FRA ØSTVENDSYSSEL CA CA Linhatte 198. VHM 1014. Hjemsted: Nejstgård, Tornby. Linhat af fint lærred. Skæggets udsmykning består i et lille læg indenfor kanten. I nakken er 4,6cm afstand mellem de 2 skæg. Skægget er syet 2cm ind

Læs mere

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone)

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Else Jensdatter Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Forældre Børn : nr. 134 Jens Christensen og nr. 135 Anna Nielsdatter. : Anna Andersdatter, Kjiersten Andersdatter,

Læs mere

Dragtjournalen Tidsskrift udgivet af Den danske Dragt- og Tekstilpulje Nr. 3 Årg. 2 2008 Særnummer om hår, hoved- og halsbeklædning

Dragtjournalen Tidsskrift udgivet af Den danske Dragt- og Tekstilpulje Nr. 3 Årg. 2 2008 Særnummer om hår, hoved- og halsbeklædning Dragtjournalen Tidsskrift udgivet af Den danske Dragt- og Tekstilpulje Nr. 3 Årg. 2 2008 Særnummer om hår, hoved- og halsbeklædning Dragtjournalen - Tidsskrift udgivet af Den danske Dragt- og Tekstilpulje

Læs mere

Generation X Ane nr. 1260/1261

Generation X Ane nr. 1260/1261 Peder Schomann & - -sdatter Christen Pedersen & - -datter Ane nr. 2520/2521 2522/2523 Anders Pedersen & Ida Christensdatter Hjerm 1260/1261 Peder Andersen Hjerm Dejbjerg 630 Ida Pedersdatter Hemmet 315

Læs mere

No. 66. : Anders Nielsen (Smed). Tegning fra ca F. Larsen prospect.

No. 66. : Anders Nielsen (Smed). Tegning fra ca F. Larsen prospect. Anders Nielsen (Smed) Tegning fra ca. 1800 - F. Larsen prospect. Frihedsstøtten rejst i perioden 1792-1797 af Kong Frederik den 6. som monument til minde om stavnsbåndets ophævelse i 1788. Forældre Børn

Læs mere

No. 53 Mette Kirstine Hansen Knudsen

No. 53 Mette Kirstine Hansen Knudsen Mette Kirstine Hansen Knudsen Forældre: Børn: nr. 106 Laust Adamsen og nr. 107 Hansine Kirstine Nicoline Adamsen, født Hoff. Hans Knudsen, Karen Knudsen, Lars Adam Knudsen, Jens Peter Knudsen, Karen Knudsen,

Læs mere

Bånd Udstillingsnr.: 212

Bånd Udstillingsnr.: 212 Bånd Udstillingsnr.: 212 Museums nr.: FMN 199b/1913 Hjemsted: Sydfalster Materiale: Silkebånd Tidsperiode: 1830-1850 Beskrivelse: Overbindebånd syet i sort damask vævet silkebånd. 261 Brudehovedtøj I den

Læs mere

No. 65 Anne Margrethe Nielsdatter

No. 65 Anne Margrethe Nielsdatter Anne Margrethe Nielsdatter Anne Margrethe Nielsdatter var alenepige indtil sit 49. år, da hun blev gift. Hun havde indtil da været tjenestepige det meste af sit liv og puklet for andre Forældre : nr. 130

Læs mere

Bodil Thomasdatter i Tyrsting for lejermål i Hørup i Hatting sogn, udlagde Søren Hansen 1748 12a Døbt

Bodil Thomasdatter i Tyrsting for lejermål i Hørup i Hatting sogn, udlagde Søren Hansen 1748 12a Døbt 1743 2a Døbt Laurids Sørensen Messing? Hyrde og Anne Hansdatter i Tyrsting - Sidsel nr 1 1743 2a Døbt Christen Nielsen og Birgitte Pedersdatter i Heftholm nu til huse hos Peder Sørensen Snedker i Tyrsting

Læs mere

Id Genstand nr.:dragtdel Studieegnet Materiale Sted Herred Amt 20 001X020 korsklæde knipling. 21 001X021 korsklæde knipling

Id Genstand nr.:dragtdel Studieegnet Materiale Sted Herred Amt 20 001X020 korsklæde knipling. 21 001X021 korsklæde knipling Id Genstand nr.:dragtdel Studieegnet Materiale Sted Herred Amt 20 001X020 korsklæde knipling 21 001X021 korsklæde knipling 22 001X022 korsklæde blonde (maskin) 23 001X023 korsklæde m. broderi 24 001X024

Læs mere

Rænkespil Kostumekompendium : Syriller

Rænkespil Kostumekompendium : Syriller Rænkespil Kostumekompendium : Syriller Forord Hele kostumekompendiet inkluderer en beskrivelse af pynt og valg af stof samt en forklaring på hvorfor vi har valgt netop disse elementer. Siden mennesket

Læs mere

69 Nyborg Museum nr Hjemsted: ukendt Materialer: Bredstribet hvergarn, tomatrød med striber i flere farver. Foer af fint hørlærred.

69 Nyborg Museum nr Hjemsted: ukendt Materialer: Bredstribet hvergarn, tomatrød med striber i flere farver. Foer af fint hørlærred. 69 Nyborg Museum nr. 1376 Hjemsted: ukendt Materialer: Bredstribet hvergarn, tomatrød med striber i flere farver. Foer af fint hørlærred. Knapper overtrukket med stof. Beskrivelse: Halvlang dobbeltradet

Læs mere

Heden familietræ. 1) Heden familien. 2) Lars Jensens forældre

Heden familietræ. 1) Heden familien. 2) Lars Jensens forældre Heden familietræ 1) Heden familien Denne beskrivelse af Heden-slægten tager udgangspunkt i karetmager Lars Jensen, der i 1905 fik tilladelse til at anvende navnet Heden. Beskrivelsen omtaler Lars Jensens

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

HOT/NOT listen til Krigslive VIII (1/5) HOT/NOT listen til Krigslive VIII

HOT/NOT listen til Krigslive VIII (1/5) HOT/NOT listen til Krigslive VIII / listen til Krigslive VIII (1/5) / listen til Krigslive VIII Opdateret 10. oktober 2011 / listen til Krigslive VIII (2/5) og liste - hvorfor det? Følgende liste er foreløbige retningslinier til dragter

Læs mere

Søren Rasmussens hustru Karen Jensdatter og Niels Frandsens hustru Maren Christensdatter begge i Tyrsting for? Døbt

Søren Rasmussens hustru Karen Jensdatter og Niels Frandsens hustru Maren Christensdatter begge i Tyrsting for? Døbt 1723 2 Døbt Jens Jensen gårdmand og Anne Christensdatter i Tyrsting - Maren 1723 2 Døbt Niels Sørensen Frandsen husmand og Karen Sørensdatter i Tyrsting - Søren 1723 2 Begravet Rasmus Rasmussen soldat

Læs mere

Tue Tjur, april 2012. Personerne.

Tue Tjur, april 2012. Personerne. På billedet her ses de 8 ældste af de mange fotoalbums, som min mor Vibe efterlod sig da hun døde i 2007. Det øverste, som er det ældste, angives at være fra 1914-33. Det er billeder fra dette album, som

Læs mere

SKIFTEUDDRAG BORNHOLMS AMT CHRISTIANSØ FÆSTNINGEN KOMMANDANTENS ARKIV SKIFTEPROTOKOL BOG 5 09. nov. 1814 08. feb. 1818. Nr. 1. Side 1. 1814. 9. Nov.?

SKIFTEUDDRAG BORNHOLMS AMT CHRISTIANSØ FÆSTNINGEN KOMMANDANTENS ARKIV SKIFTEPROTOKOL BOG 5 09. nov. 1814 08. feb. 1818. Nr. 1. Side 1. 1814. 9. Nov.? SKIFTEUDDRAG BORNHOLMS AMT CHRISTIANSØ FÆSTNINGEN KOMMANDANTENS ARKIV SKIFTEPROTOKOL BOG 5 09. nov. 1814 08. feb. 1818. Nr. 1. Side 1. 1814. 9. Nov. Nr. 2. Side 2. 1814. 9. Nov. Nr. 3. Side 3.1814. 10.

Læs mere

Efterkommere af Jens Christensen Toudal Ca. 1622-1698

Efterkommere af Jens Christensen Toudal Ca. 1622-1698 Efterkommere af Jens Christensen Toudal Ca. 1622-1698 Efterkommere af Jens Christensen Toudal 1. Generation 1. Jens Christensen Toudal 1 blev født cirka 1622 og døde i 1698 i Øsløs. Jens blev gift med

Læs mere

No. 52 Niels Hansen Knudsen

No. 52 Niels Hansen Knudsen Niels Hansen Knudsen Forældre: Børn: nr. 104 Hans Nielsen og nr. 105 Karen Nielsen, født Andersdatter Hans Knudsen, Karen Knudsen, Lars Adam Knudsen, Jens Peter Knudsen, Karen Knudsen, nr. 26 Søren Dahl

Læs mere

TIPS til billede datering - ud fra: Automobiler. Beklædning. Arkitektur.

TIPS til billede datering - ud fra: Automobiler. Beklædning. Arkitektur. TIPS til billede datering - ud fra: Automobiler. Beklædning. Arkitektur. 1 Datering af køretøjer: Motorcykler skulle have nummerplader fra 1907. I 1913 måtte biler normalt ikke køre på biveje men hvis

Læs mere

Grønholtvej 48 Kirkedal

Grønholtvej 48 Kirkedal Grønholtvej 48 Kirkedal Matrikelnummer Matr.nr. 29 Grønholt by, Grønholt sogn husplads med have. Ejendommen er på 1556 m2. Ejendommen er opført omkring 1900 i 2 plan med stråtag og siden moderniseret.

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

Give-egnens fine fruer v. Anne M. Skinnerup, museumsleder Give-Egnens Museum

Give-egnens fine fruer v. Anne M. Skinnerup, museumsleder Give-Egnens Museum Give-egnens fine fruer v. Anne M. Skinnerup, museumsleder Give-Egnens Museum Ved sammenligning med vore dages ofte ret vedholdende selviscenesættelse, kan denne lille artikel, hvis kildemateriale primært

Læs mere

46 Odense Bys Museer nr.1979/93 Hjemsted: Drejø Materialer: Hvergarn, tværstribet i rød, grøn og smalle striber i flere farver. Foer af hørlærred og

46 Odense Bys Museer nr.1979/93 Hjemsted: Drejø Materialer: Hvergarn, tværstribet i rød, grøn og smalle striber i flere farver. Foer af hørlærred og 46 Odense Bys Museer nr.1979/93 Hjemsted: Drejø Materialer: Hvergarn, tværstribet i rød, grøn og smalle striber i flere farver. Foer af hørlærred og ryg af sort glittet hørlærred. Mønstrede metalknapper.

Læs mere

Elvere. Tips og ideer til elverkostume. Guide skrevet af Anna Balsgaard

Elvere. Tips og ideer til elverkostume. Guide skrevet af Anna Balsgaard Forfatter Anna Balsgaard Dato Man Maj 23, 2005 10:38 pm Beskrivelse Hvad kan man selv gøre for at ens elverroll også ligner en elver? Kategori Kostumer Type Udstyrs Guide --------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Hovedtøj fra det nordlige område Lin Udstillingsnr.: 182

Hovedtøj fra det nordlige område Lin Udstillingsnr.: 182 Hovedtøj fra det nordlige område Hovedtøjet består af flere dele. Inderst blev lagt et strygebånd til at holde håret på plads. Derover kom det meget store stivede lin med knipling eller tylsbroderi i kanten,

Læs mere

83 Odense Bys Museer nr. 1979/95 Hjemsted: Drejø Beskrivelse: Korsklæde, snip. Det består af en trekant af fint lærred, dertil er syet et 10 cm bredt stykke fint mønstret bomuld med en 5 cm bred kant af

Læs mere

Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN UFFE CHRISTOFFERSEN

Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN UFFE CHRISTOFFERSEN Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN af UFFE CHRISTOFFERSEN 2014 PORTRÆTTET og FARVEN Maleriet byder konstant på nye udfordringer. Den seneste opgave har været et portræt af tidligere regionrådsformand Vibeke

Læs mere

Generation IX Ane nr. 688/689 Indholdsfortegnelse

Generation IX Ane nr. 688/689 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Peder Christensen og Anna Hansdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Hans Rasmussen Krøll & Kirsten Rasmusdatter Ane nr. 1378/1379

Læs mere

No. 13 Mette Kirstine Pedersen

No. 13 Mette Kirstine Pedersen Mette Kirstine Pedersen Forældre: nr. 26 Søren Dahl Knudsen og nr. 27 Else Dahl Knudsen Børn: Else Pedersen, Niels Dahl Pedersen, nr. 6 Ove Pedersen, Aksel Pedersen og Ejnar Pedersen Navn Født Døbt Faddere

Læs mere

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans Afsnit 1 Afsnit 1 Marie, Anton og Hans 9 Afsnit 1 10 Karen Marie Jørgensen, født 11. maj 1858 på Tindinge banke i Tjørnelunde, Holbæk amt, datter af husmand Jørgen Madsen (1825-1891) og hustru Juliane

Læs mere

De bornholmske epitafier: bemærkninger om familien på epitafiet i Å kirke, 1652 Camilla Luise Dahl

De bornholmske epitafier: bemærkninger om familien på epitafiet i Å kirke, 1652 Camilla Luise Dahl De bornholmske epitafier: bemærkninger om familien på epitafiet i Å kirke, 1652 Camilla Luise Dahl På Bornholm findes nu blot 4 epitafier bevaret, i Østerlars, Østermarie, Å kirke samt et fra Svaneke,

Læs mere

Generation VIII Ane nr. 340/341. Indholdsfortegnelse

Generation VIII Ane nr. 340/341. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Peder Nielsen og Maren Hansdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Niels Jespersen & Ludze Pedersdatter Hans Frendesen & Karen Jensdtr.

Læs mere

No. 16. : Jens Nielsen. : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter

No. 16. : Jens Nielsen. : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter Jens Forældre Børn : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter : Maren Christine, Ane Josephine Caroline, Anders Sofus Kristian, Oluf Kristian Johannes, Olga Josefine Petrea,

Læs mere

Fotografen Andr. Ipsen

Fotografen Andr. Ipsen Fotografen Andr. Ipsen 1880-1958 Camilla Luise Dahl Det er ikke mange oplysninger vi finder om fotografen Andreas Ipsens virke, der ellers varede i mange år. Bjørn Ochsners hovedværk Fotografer i og fra

Læs mere

Side 1 af 7 1709 96b Trolovet Niels Christenen og Maren Nielsdatter i Oens 1709 96b Trolovet Malte Mortensen og Birgitte Knudsdatter i Bottrup 1709 96b Copuleret Malte Mortensen og Birgitte Knudsdatter

Læs mere

MED SKÆG OG PANDEPUDE COPYRIGHT DanskeFolkedansere. VENDELBOTØJ, HOVEDSAGELIG FRA ØSTVENDSYSSEL CA. 1780 CA. 1850.

MED SKÆG OG PANDEPUDE COPYRIGHT DanskeFolkedansere. VENDELBOTØJ, HOVEDSAGELIG FRA ØSTVENDSYSSEL CA. 1780 CA. 1850. Ærmetrøje og skørt 90. SÆM 5817. Hjemsted: Ukendt. Ærmetrøje og skørt af blåt, glittet ulddamask foeret med ubleget hørlærred. Trøjen har skjult snøring med 5/4 forskudte huller. Smal ryg med søm. Snøret

Læs mere

Errindlevgård Egelundvej Nr.11. Errindlev Matr.10.

Errindlevgård Egelundvej Nr.11. Errindlev Matr.10. Errindlevgård Egelundvej Nr.11. Errindlev Matr.10. (E-H) (E-HA) 1772 Fredagen den 18 December Trol: Ungkarl, Peder Hansen og Kirsten Ottesdatter, Errindlev Sponsorer: Lars Pedersen ibid: og Hans Kruse

Læs mere

Aner til Maren Madsen

Aner til Maren Madsen 1. generation 1. Maren Madsen, datter af Gårdmand Mads Christensen og Mette Christensdatter, blev født den 1 Mar. 1851 i Dalbyover Sogn, Gjerlev Herred, 1 blev døbt den 13 Mar. 1851 i Hjemmet, døde den

Læs mere

Linnerup b Copuleret Anders Christensen og Mette Lauridsdatter i Linnerup kirke Hammer b Copuleret

Linnerup b Copuleret Anders Christensen og Mette Lauridsdatter i Linnerup kirke Hammer b Copuleret Linnerup 1716 2a Døbt Mikkel Mørk i Hjortsvang - Anne Hammer 1716 2a Døbt Jens Lauridsen i Møllerup - Maren Linnerup 1716 2a Døbt Visti Pedersen i Hjortsvang - Anne Linnerup 1716 2a Begravet Visti Pedersens

Læs mere

Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Område Opbevaring X020 korsklæde knipling Sjælland Lis Sonne Svendsen

Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Område Opbevaring X020 korsklæde knipling Sjælland Lis Sonne Svendsen Kasse-oversigt Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Område Opbevaring 20 001X020 korsklæde knipling Sjælland Lis Sonne 21 001X021 korsklæde knipling Sjælland Lis Sonne 22 001X022 korsklæde blonde (maskin)

Læs mere

#2071s [Ny] søn KB: C273B (Dalbyover)-12 (1/6) (1814) S.6-7 Nr.3 AO opslag 6 Bil:5230-32 F: Ægte 22. Mai 1814. Side 2 af 5

#2071s [Ny] søn KB: C273B (Dalbyover)-12 (1/6) (1814) S.6-7 Nr.3 AO opslag 6 Bil:5230-32 F: Ægte 22. Mai 1814. Side 2 af 5 9. marts 2006: Vores 3. dag ud af 4 på Landsarkivet i Viborg. Efter mere end en uge på familie/slægts interview fra tønder i syd til Støvring i nord. Torsdag morgen 9. Marts 2006 klokken er lidt i 9:00.

Læs mere

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Samfundsfag: Færdighedsmål: Eleven kan tage stilling til og handle i forhold sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger.

Læs mere

Folketælling 1. Julii 1787, Bierbÿe Sogn, Horns Herred, Hjørring Amt. Folketælling 1. Februar 1801, Bierbÿe Sogn, Horns Herred, Hjørring Amt

Folketælling 1. Julii 1787, Bierbÿe Sogn, Horns Herred, Hjørring Amt. Folketælling 1. Februar 1801, Bierbÿe Sogn, Horns Herred, Hjørring Amt Matr. 14a Varbrogaard Skagen Landevej 41 Folketælling 1787-1930 Folketælling 1. Julii 1787, Bierbÿe Sogn, Horns Herred, Hjørring Amt. 5. familie: Alder Ægtestand Stilling Peder Nielsen 60 Aar gift gmd

Læs mere

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42. Ane 4 og 5 Niels Hansen og Johanne Elisabeth Pedersen Niels Hansen var født 12 feb 1849 på Pileagergård i Årslev, Sorø amt, som ældst i en søskendeflok på 6, han var søn af gårdmand Hans Hansen (1819-1896)

Læs mere

Kirsten Larsens aner Kirsten Larsen

Kirsten Larsens aner Kirsten Larsen Kirsten Larsen Jørgen Bagge Søvænget 22 4780 Stege Indholdsfortegnelse Kirsten Larsens aner 1. generation 2. generation 3. generation 4. generation 5. generation 6. generation 7. generation 8. generation

Læs mere

Odense Rådhus ligger på Flakhaven. Flak betyder faktisk flad = den flade have.

Odense Rådhus ligger på Flakhaven. Flak betyder faktisk flad = den flade have. Odense Rådhus ligger på Flakhaven. Flak betyder faktisk flad = den flade have. Rådhuset er bygget i 1881-1883. Men der har været rådhus på pladsen i 400 år. Bag facaden er den nye tilbygning fra 1950 erne

Læs mere

Sådan boede man i gamle dage

Sådan boede man i gamle dage Sådan boede man i gamle dage Langt de fleste gamle fotografier er enten taget i et fotoatelier eller i fri luft og viser følgelig mest personer eller bygninger og arbejdsprocesser i det fri. Sjældnere

Læs mere

Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek

Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek Slægtsforskernes Bibliotek er en del af foreningen DIS-Danmark, Slægt & Data. Det er et special-bibliotek med værker, der er en del af vores fælles

Læs mere

Han blev trolovet 6 apr 1768 og gift 2 okt 1768 i Skellebjerg præstegård med

Han blev trolovet 6 apr 1768 og gift 2 okt 1768 i Skellebjerg præstegård med 6.7 generation Ane 44 og 45 Niels Poulsen og Karen Nielsdatter Niels Poulsen var født ca. 1736, muligvis i Soebjerg, Skellebjerg sogn, Holbæk amt og døbt i Skellebjerg kirke, Løve herred. Men han findes

Læs mere

No. 17 Nielssine Christine Jensen

No. 17 Nielssine Christine Jensen Nielssine Christine Jensen Forældre Børn : nr. 34 Jens Andreas Knudsen og nr. 35 Maren Johansen : Maren Christine, Ane Josephine Caroline, Anders Sofus Kristian, Oluf Kristian Johannes, Olga Josefine Petrea,

Læs mere

Slægten Storm. Peder Pedersen Storm Just Pedersen Storm Peder Justesen Storm Frederik Christian Valdemar Storm Frederik Peter Evald Hinnerup Storm

Slægten Storm. Peder Pedersen Storm Just Pedersen Storm Peder Justesen Storm Frederik Christian Valdemar Storm Frederik Peter Evald Hinnerup Storm Slægten Storm Peder Pedersen Storm Just Pedersen Storm Peder Justesen Storm Frederik Christian Valdemar Storm Frederik Peter Evald Hinnerup Storm Dette kompendium beskriver Peder Pedersen Storm og slægtninge.

Læs mere

STRØMPEOPSKRIFT Hanne Dyhr og Kamma Gudmand-Høyer

STRØMPEOPSKRIFT Hanne Dyhr og Kamma Gudmand-Høyer STRØMPEOPSKRIFT Hanne Dyhr og Kamma Gudmand-Høyer Mandsstrømper har overvejende været strikket af ufarvet garn, men der findes også mørkeblå og grå eksempler. Da de har været brugt til knæbukser,er de

Læs mere

Hovgaard Hougaard slægten af Ring, Hammer Sogn, Hammer Herred.

Hovgaard Hougaard slægten af Ring, Hammer Sogn, Hammer Herred. Hovgaard Hougaard slægten af Ring, Hammer Sogn, Hammer Herred. Om slægtens forfader Hans Hovgaard (født 1645, død 1728) bonde på Hovgaarden i Ring siden 1669. Historier og citater om slægten. I det følgende

Læs mere

10 Johan Hansen Uttendahl og hans barndomshjem

10 Johan Hansen Uttendahl og hans barndomshjem 10 Johan Hansen Uttendahl og hans barndomshjem Hans Hansen Uttendahl * 1/4 1644 6/6 1717, Kolding gift 24/8 1686 Kolding Johanne Pedersdatter * Johan Hansen Uttendahl døbt 12/3 1693, Kolding gift 20/8

Læs mere

Generation VIII Ane nr. 376/377. Indholdsfortegnelse

Generation VIII Ane nr. 376/377. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Christen Rasmussen og Anna Bundesdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Rasmus Hansen & Gyde Christensdatter Bunde Nielsen & Kirsten

Læs mere

Generation VIII Ane nr. 330/331. Indholdsfortegnelse

Generation VIII Ane nr. 330/331. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Anders Jensen og Karen Hansdatter 4 Jens Andersen og Karen Hansdatter 5 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Jens Andersen Nordbo & Anna

Læs mere

Søren Hartvigsen var ejer af Vandborg Vestergaard efter forinden at have drevet gården Mellem Tang i Gudum.

Søren Hartvigsen var ejer af Vandborg Vestergaard efter forinden at have drevet gården Mellem Tang i Gudum. 24-03-2007 ANER 1. Søren Hartvigsen, f. 11-08-1881 i Flynder, d. 16-02-1968. Søren Hartvigsen var 1921-1926 ejer af Vandborg Vestergaard efter forinden at have drevet gården Mellem Tang i Gudum. Han blev

Læs mere

Vejledninger - tekstiler på Middelaldercentret. Hvad hed tøjet? Dragtbetegnelser omkring 1380-1410. Af Camilla Luise Dahl

Vejledninger - tekstiler på Middelaldercentret. Hvad hed tøjet? Dragtbetegnelser omkring 1380-1410. Af Camilla Luise Dahl Vejledninger - tekstiler på Middelaldercentret Hvad hed tøjet? Dragtbetegnelser omkring 1380-1410 Af Camilla Luise Dahl Middelaldercentret 2007 VEJLEDNINGER - tekstiler på Middelaldercentret Målet med

Læs mere

Lydum sogn viede 1761 til d. 11. feb. Copuleret Henrik Eriksen og Johanne Rasmusdatter.

Lydum sogn viede 1761 til d. 11. feb. Copuleret Henrik Eriksen og Johanne Rasmusdatter. [Nørre Nebel og Lydum kirkebog 1761 1814] 1762 d. 11. feb. Copuleret Henrik Eriksen og Johanne Rasmusdatter. 1762 d. 12. sep. Copuleret Christen Madsen og Karen Thomasdatter. 1763 d. 5. jun. Copuleret

Læs mere

Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr

Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr Hans Viborg Kristensen, Naturhistorisk Museum april 2016 Der findes 15 paddearter og 5 krybdyrarter, der er almindeligt forekommende i Danmark. Denne nøgle

Læs mere

Opsætning af enkle bordkort Side 1

Opsætning af enkle bordkort Side 1 Side 1 Til disse bordkort bruges LibreOffice Draw til opsætning, og PhotoFiltre til at udfylde selve bordkortet. Med disse 2 programmer kan man lave nogle flotte bordkort. Start med at åbne den tomme side

Læs mere

Hverdagsliv i det gamle Egypten

Hverdagsliv i det gamle Egypten Historiefaget.dk: Hverdagsliv i det gamle Egypten Hverdagsliv i det gamle Egypten Vi kender i dag det gamle Egypten fra floden Nilen, pyramiderne, store templer, de spændende faraoer, mumierne og de mærkelige

Læs mere

Else Larsine Cathrine Larsen og Jens Kristian Larsen

Else Larsine Cathrine Larsen og Jens Kristian Larsen 14. maj 2013 Else Larsine Cathrine Larsen og Jens Kristian Larsen Denne fortælling handler om mine oldeforældre på min farmors side Else og Jens Larsen fra Odsherred. Elses fødsel Else blev født i Nørre

Læs mere

Bente Hammershøy. Dobbelteksponering. Karin Lønbæk

Bente Hammershøy. Dobbelteksponering. Karin Lønbæk Bente Hammershøy Dobbelteksponering Karin Lønbæk Der står Horsens med store bogstaver hen over de to kunstnere, der har fernisering d.11.september 2010 i Galleri Brænderigården. Det er far og datter: Søren

Læs mere

Hodde sogn døde 1777 til 1814. 1777 d. 24 aug. blev Christen Nielsens dødfødte drengebarn af Hulvig begravet.

Hodde sogn døde 1777 til 1814. 1777 d. 24 aug. blev Christen Nielsens dødfødte drengebarn af Hulvig begravet. 1777 d. 24 aug. blev Christen Nielsens dødfødte drengebarn af Hulvig begravet. 1778 d. 25 jan. blev Hans Thomsens ældste søn udi Hessel Thomas Hansen jordet 6 år. 1778 d. 8 feb. blev Hans Christensen af

Læs mere

Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Sted Herred X034 hovedbekl. Kvinde silke X035 hovedbekl. Kvinde silke

Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Sted Herred X034 hovedbekl. Kvinde silke X035 hovedbekl. Kvinde silke Kasse-oversigt Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Sted Herred 17 043X034 hovedbekl. Kvinde silke 18 043X035 hovedbekl. Kvinde silke 32 043X036 hovedbekl. Kvinde andet 31 043X037 hovedbekl. Kvinde halvsilke

Læs mere

Instruktioner for Skildpadden

Instruktioner for Skildpadden Instruktioner for Skildpadden Vuggestilling Mave mod mave Den lette og enkle slynge! Masser af muligheder passer alle størrelser voksen og barn! Der er ikke noget dejligere end at bære sit barn! På hoften

Læs mere

Tekstiler fra 200 år

Tekstiler fra 200 år Tekstiler fra 200 år Hvad dragkisten gemte Onsdage og fredage kl. 15-17, i juli og august Den gamle Købmandsgård i Ballen Kornmagasinet indgang fra Strandvejen Arrangeret af Firmaet L. Rasmussen og Købmandsgårdens

Læs mere

Side 1 af 44 1740 130 Døbt Peder Smed i Grejs - Kirsten 1740 130 Døbt Anders Nielsen i Lindved - Mette 1740 130 Begravet Christen Christensen i Grejs gammel 1740 130 Døbt Peder Olufsen i Sindbjerglund

Læs mere

Efterkommere af Laust Bertelsen Ca efter 1690

Efterkommere af Laust Bertelsen Ca efter 1690 Efterkommere af Laust Bertelsen Ca. 1615 - efter 1690 Efterkommere af Laust Bertelsen 1. Generation 1. Laust Bertelsen 1, 2, 3 blev født cirka 1615 og døde efter 1690. Andre navne for Laust var Laurids

Læs mere

44. Christen Christensen

44. Christen Christensen 44. Christen Christensen Christen Christensen blev født (Dom: 7. p. Trin.) den 7. august 1791 i Ommel, Marstal Landsogn, Ærø. Faderen var Christen Jacobsen og moderen var Sidsel ChristensDatter i Ommel.

Læs mere

Skt. Peders kirke - kalkmalerier

Skt. Peders kirke - kalkmalerier Skt. Peders kirke - kalkmalerier Fire synlige kalkmalerier en kort præsentation Fundet i forbindelse med restaurering af kirkens hvidkalkede vægge i 2016. Under arbejdet med afrensning af et par tynde

Læs mere

Fig. 2. Gartneriet i Bernstorff Slotspark i slottets Musikværelse. Fig. 5. Opstillinger med vaser og kvinder i slottets Hvide Sal

Fig. 2. Gartneriet i Bernstorff Slotspark i slottets Musikværelse. Fig. 5. Opstillinger med vaser og kvinder i slottets Hvide Sal 17 dørstykker på Bernstorff Slot beretter om et personligt og tæt samarbejde mellem den fremsynede Johann Hartwig Ernst von Bernstorffs og Hofmaler Johan Edvard Mandelberg. Malerierne, som er placeret

Læs mere

Røde Huer opmålinger v. Helga Roesen MORS. Id 1. Museum Morslands Historiske Museum. Håndstrikket. Flos

Røde Huer opmålinger v. Helga Roesen MORS. Id 1. Museum Morslands Historiske Museum. Håndstrikket. Flos Røde Huer opmålinger v. Helga Roesen MORS. Id 1 Morslands Historiske snr. 493a Oprindelse: Mors Garnfarve Rød Danalin 9/2 fv. 24 Længde 30 bredde 3-trådet garn - 2 tråde i nålen opklippet 1,5 cm. Afgrænset

Læs mere

Lunde og Outrup sogne konfirmerede 1777 til 1797

Lunde og Outrup sogne konfirmerede 1777 til 1797 1777 d. 6 apr. Daniel Andersen fra Lundager. Christen Jensen af Husted. Christen Jepsen fra Hølled. Niels Eskesen Kast fra Kastkjær. Jens Michelsen fra Lunde. Christen Lauridsen fra Lunde. 1778 d. 26 apr.

Læs mere

Carl Anton Noe, foto i privateje Carl Anton Noe 1841-1931 I

Carl Anton Noe, foto i privateje Carl Anton Noe 1841-1931 I 1841-06-16 Noe, Carl Anton Fra Maarssø, Vibeke: Udlærte guldsmede og sølvsmede. 2014. Slægten Carl Anton Noe, bror til Tolvtine Agathe Caroline Noe (1836-1901) blev født i Gjellerup, Ringkøbing amt, som

Læs mere

Uglens Dannebrog hæklet flagranke

Uglens Dannebrog hæklet flagranke Uglens Dannebrog hæklet flagranke Min datter spurgte om jeg ville hækle en flagranke. Det ville jeg selvfølgelig. Der ligger allerede flere fine opskrifter på nettet, men jeg kunne ikke finde en udgave

Læs mere

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen CDR FORLAG Kan man spise softice med pinde? 2011 by Malene Fenger-Grøndahl og Annemette Bramsen og CDR-Forlag Tekst: Malene Fenger-Grøndahl Illustrationer: Annemette

Læs mere

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen.

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen. 1. Hansen, Jensen og Sørensen er enten læge, advokat eller skolelærer. Skolelæreren, der er enebarn, tjener færrest penge. Sørensen, der er gift Hansen's søster, tjener mere end advokaten. Hvilket arbejde

Læs mere

No. 6 Ove Pedersen. Side 1

No. 6 Ove Pedersen. Side 1 Ove Pedersen Forældre: nr. 12 Karl Otto Pedersen og nr. 13 Mette Kirstine Pedersen Børn: nr. 3 Henny Pedersen, Karl Åge Pedersen, Åse Pedersen og Anni Pedersen Navn : Ove Pedersen Født : 24. februar 1925

Læs mere