Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndskubbet plæneklipper

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndskubbet plæneklipper"

Transkript

1 Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord Håndskubbet plæneklipper

2 Indhold 3 Forord 4 Indledning 7 Klipning af græs på skråninger 9 Rotorplæneklipper 16 Opsummering

3 Forord 3 Denne branchevejledning Håndskubbet plæneklipper er udarbejdet af Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg, Bar Jord til Bord. Udarbejdelsen er baseret på rapporten Kortlægning af arbejdsmiljøproblemer ved arbejde med små maskiner inden for anlægsgartnerområdet, Skov & Landskab Vejledningen sætter fokus på græsklipning med håndskubbet rotorklipper. Den indeholder forslag til, hvordan man, med ændringer i den daglige rutine og ved at indstille maskinen korrekt, kan mindske slid og skader på bevægeapparatet betydeligt. Vedrørende krav til indretning/udformning af plæneklipperen, henvises til Sikkerhedshåndbog for anlægsgartnere. Arbejdstilsynet har haft vejledningen til gennemsyn og finder, at indholdet i den er i overensstemmelse med arbejdsmiljøloven. Arbejdstilsynet har alene vurderet vejledningen, som den foreligger og har ikke taget stilling til, om den dækker samtlige relevante emner inden for det pågældende område.

4 4 Indledning Græsklipning er en udbredt arbejdsopgave inden for anlægsområdet. Plæneklipning er andet end store vidder og selvkørende maskiner. Med til billedet hører også klipning af kanter, smalle og snørklede arealer samt skråninger. Græsklipning er en udbredt arbejdsopgave inden for anlægsområdet. Og med klipning gange årligt vil selv små forbedringer ved udførelsen få forholdsmæssig stor betydning for den enkeltes arbejdsmiljø. Ved håndskubbet rotorklipper har forhold vedrørende måden maskinen håndteres på, udformning af styr og håndtag og maskinens anvendelse ved klipning af skråninger stor betydning for arbejdsmiljøet.

5 5 Græsklipning på skråninger kan være en fysisk krævende opgave. Klipning af skråning på tværs af højdekurverne.

6 6 Når man skubber en plæneklipper på langs af højdekurverne, belastes kroppen skævt. Kroppen udsættes for et vist vrid, når man trækker maskinen. Nedad skal man kun bruge få kræfter på at holde igen.

7 Klipning af græs på skråninger 7 Græsklipning på skråninger kan være en fysisk krævende opgave. Men der findes metoder, som kan gøre arbejdet mindre belastende. Græsset på en skråning kan klippes enten ved, at man går på langs eller på tværs af højdekurverne. Begge metoder er belastende for kroppen. Men man kan selv gøre noget, så kroppen belastes mindre. Men man kan selv gøre noget, så kroppen belastes mindre. Klipning langs højdekurverne Når man skubber en plæneklipper på langs af højdekurverne, belastes kroppen skævt. Den side af kroppen, der vender mod skråningens top, presser maskinen frem. Mens den anden side, især armen, hjælper til med at styre maskinen. Det giver en skæv belastning af kroppen. Samtidig arbejder fodleddene i yderstilling med risiko for forstuvninger. Mens musklerne i underbenet arbejder i henholdsvis udstrakt og forkortet stilling. Det er belastende for kroppen at vende græsklipperen. Vendingen foretages i en akavet arbejdsstilling, og man risikerer, at maskinen kører fra én, fordi man ikke har ordentlig kontrol over den. I stedet skal man skiftevis skubbe og trække maskinen. Man skal dog være opmærksom på, at kroppen udsættes for et vist vrid, når man trækker maskinen. Slå græsset i en spiral hvis det er muligt på denne måde undgås belastning ved vending og træk.

8 8 Klipning på tværs af højdekurverne Anvendes en luftpudeklipper, kan man klippe på tværs af højdekurverne. Det betyder i praksis, at man går op og ned ad skråningen. Med denne metode arbejder kroppen symmetrisk både op og ned, hvilket kroppen har bedst af. Nedad skal man kun bruge få kræfter på at holde igen. Opad går man baglæns og bruger kræfter på at trække maskinen, se side 6. Den største belastning er i fodleddene. Men fordi fodleddet har stor bevægelighed i denne retning, er risikoen for skader lille. Til gengæld er der risiko for at glide og falde, fordi det meste af kropsvægten hviler på hælene. Musklerne i underbenet arbejder statisk i udstrakt eller forkortet position. Faktaboks Træk og skub skiftevis græsklipperen i stedet for at vende den. Slå om muligt græsset i en spiral. Skift mellem at klippe på langs og på tværs af højdekurverne for at undgå at belaste samme dele af kroppen hele tiden. Når man går op og ned ad skråninger, er der risiko for at glide.

9 Rotorplæneklipper 9 Maskinen skal være i orden, ellers skaber det irritation og giver unødig belastning af bevægeapparatet. Til græsklipning på skråninger og andre svært tilgængelige steder bruges som regel håndskubbede maskiner rotorplæneklippere. Motoren kan være ophængt i vibrationsdæmpende klodser eller lignende for at mindske vibrationerne i håndtaget det er vigtigt, at den vibrationsdæmpende funktion virker. Plæneklipperen må ikke udvikle generende støj. Faktaboks Ingen må udsættes for støjbelastning over 85 db(a). Unødig støjbelastning skal undgås, også hvis støjbelastningen er under støjgrænsen. Man skal anvende høreværn, hvis støjen vurderes at være høreskadelig. Hvis støjen overstiger 80 db(a), skal der stilles høreværn til rådighed. Leverandøren skal oplyse, hvor meget maskiner støjer og vibrerer. Ingen må udsættes for en vibrationsbelastning på over 3 m/s 2. Man kan nedsætte påvirkningen ved tekniske foranstaltninger eller ved at begrænse den tid, de ansatte udsættes for vibrationer. Man skal undgå unødig vibrationsbelastning. Belastningen bør på længere sigt bringes under 1 m/s 2.

10 10 Indstilling af styret Den rigtige indstilling af håndtagets højde er meget vigtig for arbejdsmiljøet. Styret er monteret på hver side af skjoldet over det bagerste hjulpar og ender øverst i et håndtag. Den rigtige indstilling af håndtagets højde er meget vigtig for arbejdsmiljøet. Højden fastsættes ud fra skubbefunktionen, da det er denne funktion, man oftest benytter og som er mindst belastende for kroppen. Den optimale skubbehøjde er ca cm under albuehøjde. Et håndtag bør kunne indstilles i et højdeinterval fra ca cm. Det kan godt være lidt besværligt at indstille håndtagets højde, men man vil hurtigt opdage, at det er besværet og tiden værd. Bredden af styrehåndtag til to hænder bør være 45 cm. Håndtagets udformning Ud over højden på håndtaget har udformningen betydning for maskinens brugervenlighed og dermed arbejdsmiljøet. Håndtaget har forskellige funktioner: anlægsgartneren skal kunne betjene maskinen via start- og stopknap, gashåndtag, dødemandsgreb for den roterende kniv og eventuelt greb til at betjene selvtræk. På de fleste maskiner er håndtaget blot et bukket rør. Røret er ca. 20 mm i tværmål (diameter) og for det meste blot malet eller overtrukket med tynd hård plast. Det giver på ingen måde et godt greb. Diameteren på et håndtag bør være mm, så anlægsgartneren kan holde om håndtaget i en naturlig håndstilling. Dødemandsgrebet er ofte udformet som en bøjle af rundstål med 5 mm tværmål. Det giver et ujævnt greb at skulle holde bøjlen tæt ind mod håndtaget. Samtidig medfører lige håndtag, at håndleddet drejes udad og albueleddet drejes indad.

11 11 Den rigtige indstilling af håndtagets højde er meget vigtig for arbejdsmiljøet. Her er styret på maskinen indstillet i en lavere position.

12 12 Det giver et ujævnt greb at holde dødemandsbøjlen inde. Vinklingen af håndtaget bevirker, at håndleddet er tæt på neutral stilling.

13 13 På side 12 ses en plæneklipper, hvor der er gjort lidt mere ud af håndtaget. Det er bøjet på midten og således vinklet opad. Hænderne er placeret på hver side af denne vinkling. Håndtaget er beklædt med en halvhård plastbelægning, der har en diameter på 30 mm. Vinklingen af håndtaget bevirker, at håndleddet er tæt på neutral stilling, og albueleddet er drejet en smule indad, men mindre end hvis håndtaget ikke var vinklet. Et mere ovalt håndtag kan ses på side 15. Her er hænderne placeret i forlængelse af hinanden. Ved grebet holdes fingrene ikke i neutral stilling, og der foretages en lille drejning i hånd- og albueleddet. Dødemandsgrebet er her udformet som en plastikskal, der når det trykkes ind bliver en del af håndtaget. På denne måde undgås de ubehageligheder, der er ved at holde en jernbøjle inde. Men håndtaget er stadig for spinkelt og burde være mere rundt, når dødemandsgrebet er trykket ind. Et håndtag på en løvblæser i en god tykkelse og med en blød polstring kan ses på side 15. Håndtaget er buet op foroven, så der er mulighed for at vælge en optimal håndstilling og for at variere grebet. Billedet viser en håndplacering, hvor både håndled og albueled er i neutral stilling. Til gengæld er dødemandsgrebet, der består af en jernbøjle, som presses op imod undersiden af håndtaget, ikke særlig brugervenlig. Placeringen giver et ujævnt greb, og udformningen begrænser muligheden for at placere hænderne frit. Jo længere nede hænderne placeres, jo hårdere bliver bøjlen at trykke ind. Og på grund af kablets og fjederens kobling til bøjlen er det ikke muligt at flytte venstre hånd længere ned.

14 14 Det ideelle håndtag Det anbefales, at håndtaget er ca mm i tværmål. Dette er ikke opfyldt med et malet rør, men tykkelsen kan let reguleres ved at beklæde det med mosgummi eller med en rørisoleringsskål. Problemet med dødemandsgrebet har man forsøgt at løse, men det er endnu ikke tilfredsstillende løst. Faktaboks Vælg en plæneklipper, hvor man kan holde afslappet på håndtaget. Maskinen skal være i orden. Bredden af styrehåndtag til to hænder bør være 45 cm. Styret skal være indstillet i den rigtige højde til brugeren. Håndtag skal være ca mm i tværmål og gerne være forsynet med blød polstring.

15 15 Eksempel på ovalt håndtag hvor hænderne er placeret i forlængelse af hinanden. Eksempel fra løvblæser med mulighed for at vælge en god og varieret håndstilling.

16 16 Opsummering Græsklipning på skråninger er en belastende arbejdsopgave. Græsklipning på skråninger er en belastende arbejdsopgave, uanset om man vælger at klippe på langs eller på tværs af højdekurverne. Begge metoder har fordele og ulemper. Organisering af arbejdet Man bør veksle mellem de to metoder, så man ikke belaster de samme dele af kroppen hele tiden. Derudover skal man undgå at vende rotorklipperen. Indstilling Håndtaget skal være indstillet i den rigtige højde og skal være ca mm i diameter. Mosgummi eller en rørisoleringsskål gør en mærkbar forskel på et 20 mm stålrør. Projektering Belastningen af kroppen aftager jo fladere en skråning er. Det kan man forsøge at tage højde for i forbindelse projekteringen. Skråninger stejlere end 1 meter over 4 meter bør derfor minimeres og helst gøres endnu fladere. Skråninger stejlere end 1 meter over 2,5 meter bør helt undgås eller laves så korte, at de kan klippes nedefra eller oppefra gående på et plant underlag.

17 17 Mindre skråninger Ved klipning af skråninger i forbindelse med plant underlag, kan man anvende større selvkørende maskiner, hvor der påmonteres en arm, som følger skråningens hældning. Arbejdspladsvurdering (APV) Medarbejderne skal inddrages i arbejdet med at gennemføre arbejdspladsvurdering. Tjekskemaer kan hentes på

18 18 Klipning af skråning på langs af højdekurverne.

19 19 Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg Torsøvej Risskov Telefon Arbejdstagersekretariatet Kampmannsgade København V Telefon Kolofon Håndskubbet plæneklipper BAR Jord til Bord, december udgave, 1. oplag Redaktionel bearbejdning: Grafisk tilrettelæggelse: Rumfang Tryk: Arco Grafisk A/S Foto: Skov & Landskab ISBN: Varenummer: BAR Jord til Bord: Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg: info@jordbruget.dk Arbejdstagersekretariatet: kristine@sid.dk

20 Vi anbefaler Vælg en plæneklipper, hvor man kan holde afslappet på håndtaget. Styret skal være indstillet i den rigtige højde til brugeren. Træk og skub skiftevis græsklipperen i stedet for at vende den. Slå om muligt græsset i en spiral. Skift mellem at klippe på langs og på tværs af højdekurverne for at undgå at belaste samme dele af kroppen hele tiden. Når man går op og ned ad skråninger, er der risiko for at glide. Man bør anvende sikkerhedsfodtøj. Det siger loven Maskinen skal være i orden. Bredden af styrehåndtag til to hænder bør være 45 cm. Håndtag skal være ca mm i tværmål og gerne være forsynet med blød polstring. Ingen må udsættes for støjbelastning over 85 db(a). Unødig støjbelastning skal undgås, også hvis støjbelastningen er under støjgrænsen. Man skal anvende høreværn, hvis støjen vurderes at være høreskadelig. Hvis støjen overstiger 80 db(a), skal der stilles høreværn til rådighed. Leverandøren skal oplyse, hvor meget maskiner støjer og vibrerer. Ingen må udsættes for en vibrationsbelastning på over 3 m/s 2. Man kan nedsætte påvirkningen ved tekniske foranstaltninger eller ved at begrænse den tid, de ansatte udsættes for vibrationer. Man skal undgå unødig vibrationsbelastning. Belastningen bør på længere sigt bringes under 1 m/s 2.

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndholdt hækklipper

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndholdt hækklipper Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord Håndholdt hækklipper Indhold 3 Forord 4 Indledning 5 Hækklipning 10 Hækklipper 14 Stangklipper 17 Opsummering Forord 3 Denne branchevejledning Håndholdt hækklipper

Læs mere

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndtering af belægningssten

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndtering af belægningssten Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord Håndtering af belægningssten Indhold 3 Forord 4 Indledning 5 Manuel lægning 11 Håndlangerarbejdet 18 Opsummering Forord 3 Denne branchevejledning Håndtering af belægningssten

Læs mere

Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner

Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner Eksempelvis save, boremaskiner, skruemaskiner, hugge- og skæremaskiner, hækkeklippere Rekvirer brugsanvisning og læs den Det er lovpligtigt, at der

Læs mere

Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner

Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner NB: BST modtager meget gerne en kopi af udfyldte tjekskemaer. Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner Eksempelvis save, boremaskiner, skruemaskiner, hugge- og skæremaskiner, hækkeklippere

Læs mere

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med førerhus

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med førerhus Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med førerhus Eksempelvis græsklippere, fejemaskiner, traktorer, transportere Rekvirer brugsanvisning og læs den Det er lovpligtigt,

Læs mere

Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med førerhus

Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med førerhus NB: BST modtager meget gerne en kopi af udfyldte tjekskemaer. Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med førerhus Eksempelvis græsklippere, fejemaskiner, traktorer, transportere Revideret

Læs mere

Ergonomisk 2-hjulet affaldsbeholder Håndtering (vip, træk og skub) af 240 liter affaldsbeholder med dobbeltlåg og ergonomiske håndtag.

Ergonomisk 2-hjulet affaldsbeholder Håndtering (vip, træk og skub) af 240 liter affaldsbeholder med dobbeltlåg og ergonomiske håndtag. HUMUS Sylbækvej 1, DK-8230 Åbyhøj Tlf. +45 86 25 34 00 Fax +45 86 25 35 22 Tlf. +45 47 10 70 77 Fax +45 47 10 70 79 E-mail: genplast@post.tele.dk Ergonomisk 2-hjulet affaldsbeholder Håndtering (vip, træk

Læs mere

Helkropsvibrationer i anlægsgartneriet

Helkropsvibrationer i anlægsgartneriet Helkropsvibrationer i anlægsgartneriet Indholdsfortegnelse 2 Side Forord... 3 Vibrationer... 4 Hvad er helkropsvibrationer?... 5 Hvad siger reglerne?... 6 Følger af vibrationspåvirkning... 7 Vurdering

Læs mere

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med sæde

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med sæde Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med sæde Eksempelvis græsklippere, fejemaskiner, traktorer, transportere. Rekvirer brugsanvisning og læs den Det er lovpligtigt, at

Læs mere

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET E T S I L J T K E 1 Forord Branchearbejdsmiljørådet (BAR) Jord til Bord udgiver en vejledning om automatiske maskiner. Den giver anvisning på, hvordan arbejdsmiljøet

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Helkropsvibrationer i skovbruget

Helkropsvibrationer i skovbruget Helkropsvibrationer i skovbruget Indholdsfortegnelse 2 Side Forord................................................................. 3 Vibrationer.............................................................

Læs mere

10 gode råd om dit arbejdsmiljø, når du sidder i kassen

10 gode råd om dit arbejdsmiljø, når du sidder i kassen Du bør tænke på dit eget arbejdsmiljø, og hvordan du kan tage vare på dig selv i dagligdagen. Uanset om du er nyansat eller har været kasseassistent i længere tid, er det altid en god idé med jævne mellemrum

Læs mere

Ergonomi Støj Vibrationer. - din fremtidssikring

Ergonomi Støj Vibrationer. - din fremtidssikring Ergonomi Støj Vibrationer - din fremtidssikring Tænker du ergonomisk? Selv små ændringer i dit arbejdsmiljø kan gøre underværker for dit helbred både i dag og i fremtiden. Læs derfor denne brochure grundigt

Læs mere

Helkropsvibrationer i landbruget

Helkropsvibrationer i landbruget Helkropsvibrationer i landbruget Indholdsfortegnelse 2 Side Forord................................................................. 3 Vibrationer.............................................................

Læs mere

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

FORFLYTNINGSTEKNIK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

FORFLYTNINGSTEKNIK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning FORFLYTNINGSTEKNIK i ambulance og sygetransport Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Denne branchevejledning er udarbejdet af brancheudvalget for brand- og redning under BAR

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Korrekte arbejdsstillinger og løft

Korrekte arbejdsstillinger og løft Korrekte arbejdsstillinger og løft Indholdet i denne pjece er baseret på lovgivningen, men indholdet udtrykker ikke hele lovgivningen. Hvis der er behov for at vide præcist hvad lovgivningen i alle detaljer

Læs mere

Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital

Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

VÆGTGRÆNSER. Løft. Optimale forhold VÆGTGRÆNSER

VÆGTGRÆNSER. Løft. Optimale forhold VÆGTGRÆNSER VÆGTGRÆNSER Løft Generelt kan man sige, at belastningen på kroppen ved løft stiger jo tungere byrden er, og jo større rækkeafstanden mellem rygsøjlen og grebspunkt på varen er. Tunge løft med lange rækkeafstande,

Læs mere

Støjproblemer i virksomheden

Støjproblemer i virksomheden Støjproblemer i virksomheden Gode råd og værktøjer, når der skal vurderes og løses støjproblemer på virksomheden. Arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien 1 Vejledningen er udarbejdet af Træets Arbejdsgivere,

Læs mere

Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen. Du kan vente dig i butikken

Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen. Du kan vente dig i butikken Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen Du kan vente dig i butikken 1 Tillykke med din graviditet! Når du er gravid, sker der utrolig mange ting i din krop. Derfor dukker der naturligvis en masse spørgsmål

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM TEKNISKE HJÆLPEMIDLER I BROLÆGGERFAGET

BRANCHEVEJLEDNING OM TEKNISKE HJÆLPEMIDLER I BROLÆGGERFAGET BRANCHEVEJLEDNING OM TEKNISKE HJÆLPEMIDLER I BROLÆGGERFAGET Tekniske hjælpemidler i brolæggerfaget Brolæggerhåndværket er et herligt fag med en stor grad af frihed for den enkelte til at forme sin egen

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Malervirksomhed Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

At-VEJLEDNING. Støj. D.6.1 Marts 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995

At-VEJLEDNING. Støj. D.6.1 Marts 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995 At-VEJLEDNING D.6.1 Marts 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995 Støj 2. udgave april 2004 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Arbejdspladsvurdering Alle virksomheder skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. En såkaldt APV. Det fremgår af arbejdsmiljøloven. Den skriftlige APV skal revideres senest hvert 3. år. APV skal

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Bedemænd Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Ergonomisk 4-hjulet affaldsbeholder Håndtering af 660 liter affaldsbeholder med ergonomiske håndtag, bremser og retningslåse.

Ergonomisk 4-hjulet affaldsbeholder Håndtering af 660 liter affaldsbeholder med ergonomiske håndtag, bremser og retningslåse. HUMUS Sylbækvej 1, DK-8230 Åbyhøj Tlf. +45 86 25 34 00 Fax +45 86 25 35 22 Tlf. +45 47 10 70 77 Fax +45 47 10 70 79 E-mail: genplast@post.tele.dk Ergonomisk 4-hjulet affaldsbeholder Håndtering af 660 liter

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Stilladsarbejde Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

Dialogmateriale om forebyggelse muskel- og skeletbesvær. Løft og bæring af tunge byrder

Dialogmateriale om forebyggelse muskel- og skeletbesvær. Løft og bæring af tunge byrder Løft og bæring af tunge byrder Film om tunge løft og bæring Vi har her samlet fem instruktionsfilm, der sætter fokus på løft og bæring af tunge byrder. Filmene giver gode råd om løfteteknik og brug af

Læs mere

Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde

Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Praktiserende læger Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros VEJLEDNING OM HELKROPSVIBRATIONER INDHOLD FORORD................................................

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering El-installatører Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af servicebiler

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af servicebiler Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af servicebiler Eksempelvis kassevogne, små lastbiler, pick-up er, tjenestebiler og personbiler Rekvirer brugsanvisning og læs den Det er lovpligtigt, at

Læs mere

Kortlægning af arbejdsmiljøproblemer ved arbejde med små maskiner inden for anlægsgartnerområdet

Kortlægning af arbejdsmiljøproblemer ved arbejde med små maskiner inden for anlægsgartnerområdet Kortlægning af arbejdsmiljøproblemer ved arbejde med små maskiner inden for anlægsgartnerområdet Palle Kristoffersen, Camilla Blankholm Sørensen Marts 2001 BST Københavns Kommune v. Helene Nielsen Invernizzi

Læs mere

Andreas Vedel Rasmussen Side 0 11-02-2009 Hold 52 Grundforløb elektriker SDE

Andreas Vedel Rasmussen Side 0 11-02-2009 Hold 52 Grundforløb elektriker SDE Andreas Vedel Rasmussen Side 0 11-02-2009 0 Andreas Vedel Rasmussen Side 1 11-02-2009 Indledning... 2 Udstyret... 2 Skærmen... 2 Bordet og Stolen... 3 Musen og tastaturet... 3 Variation... 4 Variation

Læs mere

Arbejdsmiljøarbejdet. hvordan gribes det an!

Arbejdsmiljøarbejdet. hvordan gribes det an! Arbejdsmiljøarbejdet hvordan gribes det an! Forord Denne vejledning om Arbejdsmiljøarbejdet hvordan gribes det an!, er udarbejdet af Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg, BAR Jord til Bord. Vejledningen henvender

Læs mere

Informationsmateriale til patienter med gigt. Regionshospitalet Silkeborg

Informationsmateriale til patienter med gigt. Regionshospitalet Silkeborg Informationsmateriale til patienter med gigt Regionshospitalet Silkeborg I det følgende informationsmateriale kan du læse lidt om, hvordan du kan bruge kroppen så hensigtsmæssigt som muligt, så du tager

Læs mere

Jord-, beton-, kloakog brolæggerarbejde

Jord-, beton-, kloakog brolæggerarbejde Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Jord-, beton-, kloakog brolæggerarbejde Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering VVS-installatører Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Daginstitutioner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

STILLADSARBEJDE. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

STILLADSARBEJDE. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Checkliste til STILLADSARBEJDE Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV

Læs mere

Sådan træner du efter operation af brud på kravebenet

Sådan træner du efter operation af brud på kravebenet Sådan træner du efter operation af brud på kravebenet Du er blevet opereret for et brud på kravebenet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen hele tiden, dog ikke under træning eller ved bad og påklædning.

Læs mere

Autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Gode løft. ARBEJDSMILJØHUSET, Krondalvej 8, 2610 Rødovre Telefon 44 85 02 20 E-mail: Info@am-huset.

Autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Gode løft. ARBEJDSMILJØHUSET, Krondalvej 8, 2610 Rødovre Telefon 44 85 02 20 E-mail: Info@am-huset. Gode løft - 1 - Planlægning I det daglige arbejde, bliver kroppen udsat for store udfordringer. Det er derfor vigtigt at du passer på dig selv. Det er en god idé at du allerede i opstartsfasen indretter

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravebenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Camping Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Malervirksomhed Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Guide til indretning af din kontorarbejdsplads

Guide til indretning af din kontorarbejdsplads Guide til indretning af din kontorarbejdsplads Indholdsfortegnelse Variation 3 Trin 1 - Arbejdsstolen 5 Krav til arbejdsstolen: 5 En god siddestilling 5 Trin 2 Arbejdsbordet 7 Krav til arbejdsbordet: 7

Læs mere

Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet

Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet Du er blevet opereret for et brud på kravebenet. I begyndelse skal du bruge armslyngen hele tiden, men når smerterne aftager, kan du bruge slyngen

Læs mere

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ TUNGE LØFT Løfter medarbejderne tunge emner eller byrder manuelt? Løfter eller holder medarbejderne tungt værktøj eller redskaber under arbejdet, f støvsuger, skraldespande, gulvspande

Læs mere

Indretning af skærmarbejdsplads

Indretning af skærmarbejdsplads Indretning af skærmarbejdsplads APV 2014 - SKOLER Variation Den bedste måde at hjælpe dig selv i det daglige er ved at variere. Overvej f.eks.: Kan du variere din siddestilling? Husk indimellem: ret ryggen

Læs mere

Arbejds- og løfteteknik

Arbejds- og løfteteknik Arbejds- og løfteteknik Introduktion til god og hensigtsmæssig arbejds- og løfteteknik Arbejdsmiljø i industrien Denne vejledning er udgivet af BFA Industri, der er arbejdsmarkedets parters i industrien

Læs mere

Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet

Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet Du har fået en pladsgørende operation i skulderleddet. Nu skal du begynde at træne skulderen, så du holder skulderens bevægelighed og styrke

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING

BETJENINGSVEJLEDNING BETJENINGSVEJLEDNING PARK 56 S TR COMBI Bemærk! Før motoren startes, bedes du gennemlæse instruktionsbogen for motoren. Husk påfyldning af olie før start! Kære kunde! Vi ønsker dig tillykke med din Park

Læs mere

Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet

Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet Du har fået en pladsgørende operation i skulderleddet. Nu skal du begynde at træne armen, så du holder armens bevægelighed og styrke ved

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 35 Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Arbejdsteknik. Arbejdsteknik. Daglig erhvervsrengøring

Arbejdsteknik. Arbejdsteknik. Daglig erhvervsrengøring Arbejdsteknik Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig erhvervsrengøring. Arbejdsteknik

Læs mere

1. ARBEJDSSTILLING VED AFHENTNING/LØFT - LANG RÆKKEAFSTAND

1. ARBEJDSSTILLING VED AFHENTNING/LØFT - LANG RÆKKEAFSTAND 1. ARBEJDSSTILLING VED AFHENTNING/LØFT - LANG RÆKKEAFSTAND Når du skal løfte emner, hvor du har lang rækkeafstand og kun kan komme til fra en side, så anvend følgende gode tips til, hvordan du løfter emnet

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

Transport af gods - generelt

Transport af gods - generelt Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af gods - generelt Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Sådan træner du efter operation for SLledbåndsskade

Sådan træner du efter operation for SLledbåndsskade Du har haft en skade på ledbåndet mellem 2 håndrodsknogler (scaphoideum og lunatum), også kaldet en SL-ledbåndsskade, og er blevet opereret for det. For at opnå det bedste resultat er det vigtigt, at du

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Forflytningskompendium

Forflytningskompendium Forflytningskompendium Forflytningsteknik Forflytninger tager udgangspunkt i det funktionsniveau som den, der skal have hjælp har. Funktionsniveauet beskrives ud fra, hvordan man klarer at holde sig oprejst

Læs mere

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Du har fået en stabiliserende operation af skulderen, som skal mindske risikoen for, at din skulder går af led. EFTER OPERATIONEN Hold

Læs mere

Murer- og stukkatørvirksomheder

Murer- og stukkatørvirksomheder Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Murer- og stukkatørvirksomheder Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Universiteter og forskning

Universiteter og forskning Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Universiteter og forskning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Arbejdsteknik. Daglig erhvervsrengøring

Arbejdsteknik. Daglig erhvervsrengøring Daglig erhvervsrengøring Undervisningshæftet handler om, hvordan rengøringsassistenten kan planlægge og udføre sit arbejde, så det slider mindst muligt på kroppen. SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Træningsprogram. Pladsgørende operation i skulderleddet

Ortopædkirurgisk Afdeling. Træningsprogram. Pladsgørende operation i skulderleddet Ortopædkirurgisk Afdeling Træningsprogram Pladsgørende operation i skulderleddet 1 Efter operationen Du må få dage efter operationen i princippet bruge din arm frit inden for smertegrænsen, med mindre

Læs mere

Arbejdsmiljø og Computermus

Arbejdsmiljø og Computermus branchevejledning fra BAR KONTOR Arbejdsmiljø og Computermus Hvad skal du være opmærksom på når du bruger computermus? INDHOLD 5 FORORD 7 GODE RÅD OM ARBEJDE MED COMPUTERMUS 9 GODE RÅD OM ARBEJDE MED TASTATUR

Læs mere

MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER

MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER Tjekliste til MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering It-rådgivning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Check på rengøringsvogne og -maskiner

Check på rengøringsvogne og -maskiner 1 af 12 01-12-2014 15:33 Check på rengøringsvogne og -maskiner OBS: Henvisningerne i den elektroniske udgave af publikationen er opdateret i forhold til den trykte udgave. RENE LINJER I ARBEJDSMILJØET

Læs mere

GODE RÅD NÅR DU SIDDER I KASSEN

GODE RÅD NÅR DU SIDDER I KASSEN GODE RÅD NÅR DU SIDDER I KASSEN NÅR DU SIDDER I KASSEN NÅR DU SIDDER I KASSEN Indstil din stol. Indstil fodstøtten. Indstil tastatur og bonudkast. Lad varerne komme til dig. Undgå at løfte varerne. Varier

Læs mere

Transport af gods - post - kurer

Transport af gods - post - kurer Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af gods - post - kurer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

branchevejledning helkropsvibrationer indenfor transportområdet Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

branchevejledning helkropsvibrationer indenfor transportområdet Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning helkropsvibrationer indenfor transportområdet Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning helkropsvibrationer Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros har

Læs mere

Sådan får I en kropsvenlig salon - om indretning og ergonomi på frisørsaloner -

Sådan får I en kropsvenlig salon - om indretning og ergonomi på frisørsaloner - Sådan får I en kropsvenlig salon - om indretning og ergonomi på frisørsaloner - Indhold Sådan får I en kropsvenlig salon 3 Aflastning og variation 3 Fleksibel arbejdshøjde 3 Gode pladsforhold 4 Korte rækkeafstande

Læs mere

Når lyd bliver til støj. En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 NÅR LYD BLIVER TIL STØJ

Når lyd bliver til støj. En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 NÅR LYD BLIVER TIL STØJ Når lyd bliver til støj En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 NÅR LYD BLIVER TIL STØJ Indhold 3 Vent ikke til skaden er sket 5 Forskellige typer støj 6 Det kan du selv gøre som underviser

Læs mere

Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet

Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet Du har fået en pladsgørende operation i skulderleddet. Nu skal du begynde at træne armen, så du holder armens bevægelighed og styrke ved

Læs mere

Den billigste og mest effektive dæmpning af støj og vibrationer opnås ved at anskaffe de mest støj- og vibrationssvage maskiner og udstyr.

Den billigste og mest effektive dæmpning af støj og vibrationer opnås ved at anskaffe de mest støj- og vibrationssvage maskiner og udstyr. 7. Tjekliste til indkøb af maskiner Den billigste og mest effektive dæmpning af støj og vibrationer opnås ved at anskaffe de mest støj- og vibrationssvage maskiner og udstyr. Af tjeklisten fremgår, hvilke

Læs mere

Belastninger på muskler og led ved løft, træk og skub kan mindskes ved korrekt arbejdsteknik.

Belastninger på muskler og led ved løft, træk og skub kan mindskes ved korrekt arbejdsteknik. Belastninger på muskler og led ved løft, træk og skub kan mindskes ved korrekt arbejdsteknik. For at kunne anvende en korrekt arbejdsteknik skal arbejdsstedet være hensigtsmæssigt indrettet, de nødvendige

Læs mere

MANULET HJÆLP TIL AKTIVT SENGELIGGENDE OVERSKUD TIL OMSORG

MANULET HJÆLP TIL AKTIVT SENGELIGGENDE OVERSKUD TIL OMSORG HJÆLP TIL AKTIVT SENGELIGGENDE OVERSKUD TIL OMSORG Manuel forflytning - med fokus på faglighed HJÆLP TIL SELVHJÆLP Når kræfterne bliver mindre, og det bliver vanskeligt at forflytte sig i sengen, er der

Læs mere

Opførelse og nedrivning af byggeri

Opførelse og nedrivning af byggeri Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Opførelse og nedrivning af byggeri Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Indhold Ansvar ifølge Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik... 2 Registrering... 2 Ergonomi... 3 Arbejdsstillinger...

Læs mere

ANLÆGSGARTNERE - BLIV I FAGET

ANLÆGSGARTNERE - BLIV I FAGET Vejledning om hvordan vi udvikler og bevarer det gode job ANLÆGSGARTNERE - BLIV I FAGET En fælles indsats Alle inden for anlægsgartnerfaget har en interesse i at sikre et godt arbejdsmiljø. Det er med

Læs mere

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Tjekliste til TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og

Læs mere

Mastektomi (Øvelsesprogram)

Mastektomi (Øvelsesprogram) Mastektomi (Øvelsesprogram) Information Efter operationen og senere under en eventuel strålebehandling kan vævet blive uelastisk og stramt. For at modvirke dette, er det vigtigt at du arbejder med forskydelighedsbehandling.

Læs mere

Fejemaskine 80cm. 6,5 Hk. benzinmotor

Fejemaskine 80cm. 6,5 Hk. benzinmotor Brugsanvisning Varenr.: 9044081 Fejemaskine 80cm. 6,5 Hk. benzinmotor Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Fejemaskine Varenr.: 9044081. Beskrivelse: 6,5 hk

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne

Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne Du er blevet opereret i skulderen, hvor dit knoglebrud er blevet opereret med en aluminiumsskinne, en såkaldt Philosskinne.

Læs mere

RC-750 en sikker investering

RC-750 en sikker investering RC-750 RC-750 en sikker investering Undgå ryg og hofteskader Sikker arbejdsmiljø = mindre sygefravær Kapacitet = 3,7 mand med buskrydder Skrænter optil 50 Regnvandsbassinger Under fjernvarmerør Svært tilgængelige

Læs mere

Tekniske hjælpemidler og pladsforhold

Tekniske hjælpemidler og pladsforhold Tekniske hjælpemidler og pladsforhold Som projekterende skal du sikre, at det under byggeriet er muligt at bruge egnede tekniske hjælpemidler ved transport og håndtering af materialer som gipsplader, døre,

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere