Det Økologiske Råds høringssvar til høring om EU-Kommissionens forslag til byrdefordeling af EU s klimamål

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det Økologiske Råds høringssvar til høring om EU-Kommissionens forslag til byrdefordeling af EU s klimamål"

Transkript

1 København den Til: og Det Økologiske Råds høringssvar til høring om EU-Kommissionens forslag til byrdefordeling af EU s klimamål Det Økologiske Råd takker for invitationen til at afgive et høringssvar til brug for udarbejdelsen af forslag til regeringens grund- og nærhedsnotat. Vi finder generelt, at forslaget fra EU-Kommissionen på en række punkter knap nok flugter med rådsbeslutningen om, at EU samlet set skal reducere udslippet af drivhusgasser internt med mindst 40 % i 2030 heraf med 30 % i den såkaldte non-ets sektor set i forhold til Samtidig lever beslutningen om at reducere internt med mindst 40 % i 2030 ikke op til EU s vedtagelse om at reducere udslippet med % i Og dermed heller ikke til Paris vedtagelsen om at begrænse temperaturstigningen til et godt stykke under 2 grader og arbejde på at begrænse den til 1,5 grader. Denne betyder, at EU skal havne i den øverste del af intervallet 80-95% i Hertil kommer mulighederne for fleksibilitet en række steder i forslaget, som ydermere risikerer at udvande opnåelsen af de 30 % reduktion i non-ets sektoren i Det Økologiske Råd støtter grundlæggende det fremsendte fælles høringssvar fra 92-gruppen, men vil gerne fremkomme med følgende yderligere kommentarer, idet der dog kan forekomme gentagelser: Fastlåsning af reduktionskrav i non-ets frem til 2030 Det har været et stort problem i de bindende reduktionskrav i EU frem til 2020 at der ikke har været indlagt en justeringsmulighed. Hermed har EU-landene så at sige nået for lidt i perioden frem mod 2020, og har dermed skubbet en betydelig større opgave foran sig frem mod både 2030 og især mod Dette forslag indeholder desværre heller ikke en opjusteringsartikel for reduktionskravene. Til trods for at Paris vedtagelsen faktisk viser, at EU skal reducere med mere end 40 % samlet set frem mod 2030 og dermed også mere end 30 % i non-ets.

2 Men på nuværende tidspunkt ser det ikke ser ud til at landene kan blive enige om nødvendige højere reduktionsmål for EU generelt og for non-ets specifikt. Derfor er det nødvendigt at indsætte en stramningsartikel som muliggør forøgelse af reduktionskravene, så man kan nå en samlet reduktionsindsats i EU på op mod de 95 % i 2050, jfr. ovenfor. Fastlæggelse af reduktionsmål efter landenes BNP EU-landene har besluttet, at reduktionsforpligtelserne skal fordeles efter de enkelte landes BNP, og dermed også efter landenes økonomiske formåen uden det store hensyn til de faktiske reduktionspotentialer i non-ets og dermed de forbundne omkostninger ved reduktionsindsatsen. Herved har man i realiteten aftalt, at de økonomisk stærke lande skal gå forrest og vise vejen for omkostningseffektive reduktioner, som herefter kan implementeres i alle lande. Denne fastlæggelse med stort fokus på BNP ser bl.a. ud til have medført behov for en handelsmekanisme for reduktioner i non-ets, hvilket kan udvande målopfyldelsen. På den anden side erkender vi, at det er det politiske kompromis man kunne opnå, og vores følgende kommentarer skal ses inden for denne ramme. Anvendelse af EU ETS kvoter i non-ets for visse lande I forbindelse med vedtagelsen af de såkaldte 2030 mål fik en række lande, herunder Danmark, indført en fleksibilitet i form af at kunne anvende en ikke-defineret mængde kvoter fra ETS til at opfylde kommende forpligtelser for reduktioner i non-ets. Dette fandt Det Økologiske Råd ikke ønskeligt, men dog en bedre løsning end det oprindelige danske ønske om både at fjerne opdelingen i ETS og non-ets og at inkludere transportsektoren under ETS. Vi sagde samtidig, at en eventuel fleksibilitet skulle begrænses mest muligt og kun gælde for lande, som bevisligt overopfyldte med faktiske reduktioner i ETS-sektoren, som Danmark gør. Endvidere foreslog vi, at overførslen af ubrugte kvoter i EU ETS bl.a. som følge af massiv indhentning af kreditter i EU ETS-systemet, skulle reduceres markant. Der er som bekendt ikke sket den nødvendige justering af mængden af udledningsrettigheder / kvoter i EU ETS, hvilket betyder, at anvendelse af ETS kvoter til opfyldelse af non-ets reduktionsforpligtelser har tvivlsom effekt - i bedste fald vil det have en klimaeffekt med mange års forsinkelse. Anvendelsen af EU ETS i det foreslåede omfang bør derfor sammenkædes med og kun tillades sammen med en reel reduktion og udtag af de overskydende kvoter frem til 2020 og en kraftig forstærket reduktion af tildeling af nye kvoter frem mod 2030.

3 Modregning af reduktioner ved brug af LULUCF Udledningerne fra non-ets sektoren sker typisk fra tre hovedområder: Landbrugsdrift, transport og fossilt energiforbrug i bygninger og mindre industri. I to af disse sektorer stammer udledningen af klimagasser fra afbrænding af fossile brændsler, mens udledningen fra landbrugssektoren i høj grad også sker som methan og lattergas. Forslaget giver imidlertid mulighed for at kompensere en blivende målbar udledning af drivhusgasser fra afbrænding af fossile brændsler med en ikke-blivende ikke-målbar reduktion af udledning fra LULUCF. Dette er ikke hensigtsmæssigt og vil med garanti føre til en forøget belastning af klimaet. Det bør derfor højst være muligt at kompensere med reduktioner i LULUCF for de udledninger, som kommer fra LULUCF anvendelser, fortrinsvis inden for landbruget. Det bør ikke tillades at kompensere sikre, målbare og blivende klimagasudledninger fra afbrænding af fossile brændsler med usikre, ikke-målbare og ikke-blivende reduktioner i LULUCFsektoren. Gennemførelse af reduktioner i andre medlemslande Forslaget lægger op til at der kan sælges op til 5 % af et lands årlige reduktionskrav til et andet land. Vi støtter, at der lægges låg over denne fleksible mekanisme ved at sætte maksimumskrav på 5 %. Vi mener dog også, at anvendelse af denne fleksibilitetsmulighed kræver, at landet overholder sin aftalte reduktionssti. Salg af reduktioner i non-ets bør kun kunne ske ved denne nationale mekanisme. Kommissionen foreslår derimod, at projektmekanismerne for projekter i andre lande inden for non-ets sektoren, som er vedtaget med ETS-direktivet, fortsat kan udnyttes uden begrænsninger til opfyldelse af et lands reduktionsforpligtelse i non-ets sektoren. Disse projektmekanismer har vist sig relativt problematiske og meget vanskelige at dokumentere og efterkontrollere. Derfor bør de problematiske projektmekanismer i non-ets sektoren ikke fremover kunne bruges til at opfylde de nationale non-ets reduktions forpligtelser. Hvis tilladelsen i Artikel 5, stk. 6 i forslaget til fortsat at anvende projektmekanismer fra ETSdirektivet i non-ets sektoren alligevel fastholdes, må der ske en opstramning af kravene til dokumentationen i sådanne projekter samt gennemføres en meget skarpere og hurtigere kontrol af projekternes additionalitet og samt sikres en bedre undgåelse af dobbelttælling. Muligheden for at sælge op til 5 % af de årlige reduktioner til andre lande bør desuden også årligt kontrolleres og håndhæves, hvilket bør skærpes i forslaget, ligesom der bør indføres

4 sanktioner ved landenes overtrædelse af reglerne, som medfører overskridelser af den fastlagte reduktionssti over årene. Ses frem mod 2050 og de nødvendige 95 % reduktion af udledningen af klimagasser, er det dog tydeligt, at alle lande under alle omstændigheder skal have gennemført alle tiltag i hver deres land. Hvis lande anvender fleksibilitetsmulighederne vil de efter al sandsynlighed derfor alligevel blive nødt til at reducere maksimalt i eget land på et senere tidspunkt. Der er således højst tale om, at anvendelse af projektmulighederne i ETS-direktivet og de 5 % salgsmulighed i andre lande kan udskyde indsatsen i eget land. Den kan ikke træde i stedet for en fuld egen indsats helt frem til Især for energieffektivisering i bygninger kan denne mulighed for udskydelse af indsats i eget land fordyre den samlede omstilling, idet energiforbedringer i bygninger er markant billigere at gennemføre samtidig med at bygningen alligevel skal renoveres af andre årsager. Og dette sker ikke særlig ofte. Det står også klart, at transportsektoren under alle omstændigheder skal omlægges til anvendelse af ikke-fossile drivmidler, med meget høj energieffektivitet. Dvs. at transportmidler som drives ved afbrænding af brændsler, især de fossile, ikke er en del af løsningen i Det er simpelthen ikke muligt at gøre denne teknologi energieffektiv nok. Der er derfor risiko for, at også den nødvendige omstilling inden for transporten forsinkes og fordyres ved anvendelse af fleksibilitetsmulighederne. Fastlæggelse af reduktionslinje Forslaget må ikke belønne lande, som ikke har nået deres reduktioner i perioden Heller ikke lande (som f.eks. Danmark), som har nået deres udledning tidligt i perioden f.eks. ved at overflytte affaldsforbrændingsanlæg fra non-ets til ETS, bør belønnes. Denne overflytning har nemlig ikke medført reel reduktion, netop fordi ETS-systemet ikke fungerer pga. de alt for store kvotemængder. Ved fastlæggelse af reduktionslinjen for reduktionskrav fra 2021 til 2030 må der som udgangspunkt for den lineære reduktionslinje vælges den laveste af enten den faktiske reduktion i 2020 eller den krævede gennemsnitlige reduktion over alle årene, således at lande, som har gennemført en egentlig og blivende reduktion frem mod et godt slutpunkt i 2020 bliver belønnet. Den foreslåede metode med at anvende gennemsnittet af årene 2016, 2017 og 2018 kan risikere at belønne lande, som ikke forventes at opfylde reduktionsmålene i 2020 og lande, som har gjort en fiktiv indsats. Det vil ydermere risikere, at landene vil afholde sig fra at yde en indsats i årene 2019 og 2020, da de ikke reelt tæller med.

5 Mulighed for overførelse af reduktioner fra år til år Forslaget lægger op til, at der for hvert år kan overføres op til 5 % af den årlige forpligtelse mellem årene i 2021 til 2029 ved at låne eller sætte i banken. Dette bør ændres, så det kun er muligt at sætte i banken, dvs. at anvende overskydende tidlige reduktioner til opfyldelse af de følgende års forpligtelse. For klimaet er det vigtigt, at reduktionerne sker hurtigst muligt i perioden, da det ikke er opnåelse af målene i 2030, som er væsentlige for klimaet, men derimod hvor stor klimagasudledningen er i hele perioden fra hvert enkelt land. En mulighed for at låne op til 5 % af udledningerne fra året efter vil således føre til en forværring af klimaproblemerne, selv om landene opfylder målsætningerne i For svage rapporteringskrav Forslaget indeholder et rapporteringskrav, som følger den svage rapportering i UNFCCC processen, nemlig hvert femte år. Det vil i praksis betyde, at der kun bliver en omfattende gennemgang af landenes rapportering i 2027 og en i Det er helt utilstrækkeligt til at kunne agere i tide i forhold til manglende overholdelse af den årligt fastlagte reduktionslinje og anvendelse eventuelle fleksibilitetsmuligheder for reduktioner mellem landene. Rapporterings- og kontrolkravet bør i stedet lægges sammen med de sammenlignelige øvrige årlige rapporteringskrav, som f.eks. ligger i regi af EED, og som er i gang med en strømlinet rapporteringsproces. De fleste lande - om ikke alle - vil alligevel skulle opgøre udledninger både fra ETS- og non-ets sektoren årligt i forbindelse med det forventede resultat af strømliningsprocessen af rapporteringskrav. Det er således den årlige rapportering, som årligt bør gennemgås grundigt. Og det bør som nævnt ovenfor følges op med sanktioner over for lande, som ikke er på ret spor i forhold til den fastlagte årlige reduktionslinje. Resume: Der skal indlægges opjusteringsmulighed for reduktionsmålene, så 2030 målene i perioden kan bringes til at flugte bedre med slutmålet med reduktioner i den høje ende af intervallet % i 2050 Anvendelsen af ETS kvoter til opfyldelse af non-ets reduktioner forudsætter, at der udtages så mange kvoter fra ETS, at systemet i realiteten også virker

6 udledningsbegrænsende Indregning af reduktioner fra LULUCF må ikke anvendes til modregning af udledninger fra afbrænding af fossile brændsler i non-ets sektorerne Salg af reduktioner til andet land må højst udgøre 5 % og skal kontrolleres årligt Salg af reduktioner til andet land må kun ske, hvis landet overopfylder i forhold til egen reduktionssti Anvendelse af projektmekanismerne i ETS direktivet for non-ets sektorerne må ikke tillades Reduktionslinjen skal fastlægges, så den ikke favoriserer lande, som ikke har opfyldt deres 2020 forpligtelse Der må ikke lånes reduktioner af kommende år, kun overføres overskydende reduktioner Der skal ske rapportering og grundig kontrol hvert år for at sikre reel overholdelse af reduktionskrav Der skal indføres sanktioner for lande, som ikke overholder sin fastlagte reduktionssti Med venlig hilsen Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd

EU s klima- og energipakke

EU s klima- og energipakke EU s klima- og energipakke Hvilke rammebetingelser sætter klima- og energipakken for EU s CO2-reduktioner, herunder i transporten og landbruget? Stig Kjeldsen, EU og International Energipolitik Klima-

Læs mere

Baggrundsnotat om klima- og energimål

Baggrundsnotat om klima- og energimål 12. april 2016 Baggrundsnotat om klima- og energimål Indledning Der er indgået en række aftaler i såvel FN- som EU-regi om klima- og energimål. Aftalerne har dels karakter af politiske hensigtserklæringer,

Læs mere

Betydningen af EU's klimamål for dansk landbrug. Klima - Plantekongres 2017

Betydningen af EU's klimamål for dansk landbrug. Klima - Plantekongres 2017 Betydningen af EU's klimamål for dansk landbrug Klima - Plantekongres 2017 Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet 19. januar 2017 Side 1 Indhold EU s oveordnede klimamål for 2030 Det danske klimamål

Læs mere

KP, Kvotesystem, personligt ansvar, kul, transport, biobrændstof og atomkraft. Søren Dyck-Madsen. Det Økologiske Råd

KP, Kvotesystem, personligt ansvar, kul, transport, biobrændstof og atomkraft. Søren Dyck-Madsen. Det Økologiske Råd KP, Kvotesystem, personligt ansvar, kul, transport, biobrændstof og atomkraft Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Kvotesystem / personligt ansvar Før KP var indsatsen for klimaet frivillig, og baseret

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 56 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 56 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 56 Offentligt Europaudvalget, Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget og Miljø- og Fødevareudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer Den 12.

Læs mere

OKTOBER ikke-kvotebelagte sektorer. Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

OKTOBER ikke-kvotebelagte sektorer. Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet OKTOBER 2018 Reduktionsstrategi for de ikke-kvotebelagte sektorer Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet 2018/19:6 OKTOBER 2018 Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Stormgade 2-6 1470 København K

Læs mere

Energistyrelsen Att: Stefan Krüger Nielsen København den

Energistyrelsen Att: Stefan Krüger Nielsen København den DET ØKOLOGISKE RÅD FREMTIDENS MILJØ SKABES I DAG Energistyrelsen Att: Stefan Krüger Nielsen skn@ens.dk København den 24.5.2013 Det Økologiske Råds høringssvar til: Kommissionens grønbog om en ramme for

Læs mere

Energisparerådets anbefalinger til dansk implementering af Energieffektivitetsdirektivet (EED)

Energisparerådets anbefalinger til dansk implementering af Energieffektivitetsdirektivet (EED) Energisparerådets anbefalinger til dansk implementering af Energieffektivitetsdirektivet (EED) Den 21. februar 2019 Energisparerådet konstaterer, at EU s Energieffektiviseringsdirektiv (EED) er nu endelig

Læs mere

Baggrundsnotat om status for EU-udmelding om Danmarks klimamål for og nye regler om drivhusgas fra jorde og skove

Baggrundsnotat om status for EU-udmelding om Danmarks klimamål for og nye regler om drivhusgas fra jorde og skove Dato 5. september 2016 Baggrundsnotat om status for EU-udmelding om Danmarks klimamål for 2021-30 og nye regler om drivhusgas fra jorde og skove Det Europæiske Råd vedtog i oktober 2014, at EU s interne

Læs mere

Transportsektorens rolle i Danmarks opfyldelse af EU's 2030-klimamål

Transportsektorens rolle i Danmarks opfyldelse af EU's 2030-klimamål Transportsektorens rolle i Danmarks opfyldelse af EU's 2030-klimamål - Et skridt mod lavemissionssamfundet Niels Buus Kristensen Klimaloven (25. juni 2014; S, RV, F, Ø og C) Uafhængigt ekspertorgan, der

Læs mere

Høringssvaret er sendt elektronisk til:

Høringssvaret er sendt elektronisk til: Dato 5. august 2016 Side 1 af 7 Ref.: MDC, TOG, MSK Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K Høringssvaret er sendt elektronisk til: skn@ens.dk; eta@ens.dk; mas@ens.dk; malib@efkm.dk; subch@efkm.dk

Læs mere

Status for Danmarks klimamålsætninger og -forpligtelser 2018

Status for Danmarks klimamålsætninger og -forpligtelser 2018 Status for Danmarks klimamålsætninger og -forpligtelser 218 1,5 grader kræver hurtig handling eller negative udledninger 5 4 3 2 1-1 -2 mia. ton CO 2 'Hurtig reduktion' 'Sen reduktion' Scenarier for den

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0482 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0482 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0482 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 23. august 2016 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om bindende

Læs mere

Klimaeffekter hvilken rolle kan biomassen spille

Klimaeffekter hvilken rolle kan biomassen spille Klimaeffekter hvilken rolle kan biomassen spille Pia Frederiksen, Seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab, AU Medlem af Klimarådet Biomassens betydning for grøn omstilling Klimaperspektiver og anbefalinger

Læs mere

EU s 2030 klimaplan kan Danmark nå målene

EU s 2030 klimaplan kan Danmark nå målene EU s 2030 klimaplan kan Danmark nå målene Sekretariatsleder, DI Bioenergi Gastekniske Dage Billund, 24. maj 2017 Photo: 2 Agenda Introduktion EU s 2030 målsætninger i Danmark Udfordringer i ikke-kvote

Læs mere

Anvendelse af oprindelsesgarantier. Notat fra Det Økologiske Råd

Anvendelse af oprindelsesgarantier. Notat fra Det Økologiske Råd Anvendelse af oprindelsesgarantier Notat fra Det Økologiske Råd Resumé Oprindelsesgarantier er jf. direktiv om vedvarende energi beviser på, at den elproduktion som ligger til grund for garantien, er produceret

Læs mere

Samlenotat. Europaudvalget 2016 Rådsmøde miljø Bilag 2 Offentligt. Rådsmøde (miljø) den 17. oktober 2016

Samlenotat. Europaudvalget 2016 Rådsmøde miljø Bilag 2 Offentligt. Rådsmøde (miljø) den 17. oktober 2016 Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3491 - miljø Bilag 2 Offentligt Samlenotat Dato 5. oktober 2016 Rådsmøde (miljø) den 17. oktober 2016 Dagsorden Side 3. Forslag om bindende årlige reduktioner af drivhusgasemissionerne

Læs mere

Klimavenlige energiløsninger

Klimavenlige energiløsninger Klimavenlige energiløsninger CO 2 -neutralitet kvoter og kreditter - og andre løsninger Søren Dyck-Madsen Virksomheders frivillige reduktioner Samfundsansvar er blevet en del af virksomheders markedsføring

Læs mere

EU-reguleringens indvirkning på dansk transport- og energipolitik Lisa Bjergbakke, lbj@ens.dk Energistyrelsen

EU-reguleringens indvirkning på dansk transport- og energipolitik Lisa Bjergbakke, lbj@ens.dk Energistyrelsen Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Klimavenlige energiløsninger. Virksomheder, klimaprofil og VE-omstilling

Klimavenlige energiløsninger. Virksomheder, klimaprofil og VE-omstilling Klimavenlige energiløsninger Virksomheder, klimaprofil og VE-omstilling Christian Ege Miljøforum Midtjylland, 31.10.2012 Hvem er? En uafhængig miljøorganisation med fokus på bl.a. energibesparelser, med

Læs mere

Ingen plads til hellige køer i klimapolitikken Sørensen, Peter Birch; Rosholm, Michael; Whitta-Jacobsen, Hans Jørgen; Amundsen, Eirik S

Ingen plads til hellige køer i klimapolitikken Sørensen, Peter Birch; Rosholm, Michael; Whitta-Jacobsen, Hans Jørgen; Amundsen, Eirik S university of copenhagen University of Copenhagen Ingen plads til hellige køer i klimapolitikken Sørensen, Peter Birch; Rosholm, Michael; Whitta-Jacobsen, Hans Jørgen; Amundsen, Eirik S Published in: Jord

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af Parisaftalen

Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af Parisaftalen Dato 10. august 2016 Side 1 af 5 Ref.: MDC Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K Høringssvaret er sendt elektronisk til ens@ens.dk og ehc@ens.dk; lsh@ens.dk Landbrug & Fødevarers høringssvar til

Læs mere

Samlenotat. Europaudvalget 2017 Rådsmøde miljø Bilag 2 Offentligt. Rådsmøde (miljø) den 13. oktober 2017

Samlenotat. Europaudvalget 2017 Rådsmøde miljø Bilag 2 Offentligt. Rådsmøde (miljø) den 13. oktober 2017 Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3565 - miljø Bilag 2 Offentligt Samlenotat Dato 26. september 2017 Rådsmøde (miljø) den 13. oktober 2017 Dagsorden Side 1. Forslag om bindende årlige reduktioner af drivhusgasemissionerne

Læs mere

Samlenotat. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 260 Offentligt. Rådsmøde (miljø) den 19. juni 2017

Samlenotat. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 260 Offentligt. Rådsmøde (miljø) den 19. juni 2017 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 260 Offentligt Samlenotat Dato 6. juni 2017 Rådsmøde (miljø) den 19. juni 2017 Dagsorden Side 1. Forslag om bindende årlige reduktioner af

Læs mere

Energisparerådets høringssvar til Energieffektiviseringsdirektivet

Energisparerådets høringssvar til Energieffektiviseringsdirektivet Energisparerådets høringssvar til Energieffektiviseringsdirektivet Energisparerådet (ESR) takker for muligheden for at give følgende anbefalinger til regeringen til den danske holdning og indsats i forbindelse

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt N O T AT T I L FOLKE TI NGE TS EUROP AU D V AL G Klima-, Energi- og Bygnings ministeriet 31. oktober 2014 Kommissionens forslag til Rådets direktiv

Læs mere

Danmark og EU s 2030-klimamål

Danmark og EU s 2030-klimamål November 2016 Danmark og EU s 2030-klimamål Analyse af Kommissionens forslag til reduktionsmål uden for kvotesektoren klimaraadet.dk Indhold 1 Indledning og hovedkonklusioner... 3 2 EU-Kommissionens forslag...

Læs mere

Hvordan når vi vores 2030 mål og hvilken rolle spiller biogas? Skandinaviens Biogaskonference 2017 Skive, 8. november 2017

Hvordan når vi vores 2030 mål og hvilken rolle spiller biogas? Skandinaviens Biogaskonference 2017 Skive, 8. november 2017 Hvordan når vi vores 2030 mål og hvilken rolle spiller biogas? Skandinaviens Biogaskonference 2017 Skive, 8. november 2017 Agenda Danmarks klimamål udenfor kvotesektoren 2021-2030 Energi og transportsektorens

Læs mere

GRUNDNOT AT 27. februar 2009 J.nr. 2504/1224-0002 Ref. MPE/ANN

GRUNDNOT AT 27. februar 2009 J.nr. 2504/1224-0002 Ref. MPE/ANN Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 210 Offentligt GRUNDNOT AT 27. februar 2009 J.nr. 2504/1224-0002 Ref. MPE/ANN Side 1/6 Grundnotat om forslag fra EU-kommissionen om forordning der implementerer

Læs mere

Klimaet, EU s situation, EU s klimapolitik og spillet om COP15

Klimaet, EU s situation, EU s klimapolitik og spillet om COP15 Klimaet, EU s situation, EU s klimapolitik og spillet om COP15 Søren Dyck-Madsen Klima problemerne Den globale temperatur stiger 4 o C Kilde: DMI s hjemmeside Vandstanden stiger meget mere end forudset

Læs mere

Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Y til Miljø- og Planlægningsudvalget om CO2-udledninger Den 3.

Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Y til Miljø- og Planlægningsudvalget om CO2-udledninger Den 3. Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 162 Offentligt Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Y til Miljø- og Planlægningsudvalget om CO2-udledninger Den 3.

Læs mere

Status på EU s 2030 klimamål og Kommissionens vinterpakke - med fokus på det biobaserede samfund

Status på EU s 2030 klimamål og Kommissionens vinterpakke - med fokus på det biobaserede samfund Status på EU s 2030 klimamål og Kommissionens vinterpakke - med fokus på det biobaserede samfund Ved Søren Jacobsen Kontorchef, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0479 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0479 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0479 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 23. august 2016 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om medtagelse

Læs mere

CO2 og VE mål for EU og Danmark. Afdelingschef Susanne Juhl, Klima- og Energiministeriet

CO2 og VE mål for EU og Danmark. Afdelingschef Susanne Juhl, Klima- og Energiministeriet CO2 og VE mål for EU og Danmark Afdelingschef Susanne Juhl, Klima- og Energiministeriet Disposition 1. EU: Klima- og energipakken 2. Danmark: Energiaftalen af 21.02.2008 3. Opfølgninger herpå EU s klima-

Læs mere

NOTAT 12. december 2008 J.nr. 070101/85001-0069 Ref. mis. Om tiltag til reduktion af klimagasudledningen siden 1990.

NOTAT 12. december 2008 J.nr. 070101/85001-0069 Ref. mis. Om tiltag til reduktion af klimagasudledningen siden 1990. Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 200 Offentligt NOTAT 12. december 2008 J.nr. 070101/85001-0069 Ref. mis Side 1/5 Om tiltag til reduktion af klimagasudledningen siden 1990. Miljøstyrelsen

Læs mere

Høringssvaret er sendt elektronisk til:

Høringssvaret er sendt elektronisk til: Dato 5. august 2016 Side 1 af 5 Ref.: TOG, MDC, MSK Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K Høringssvaret er sendt elektronisk til: skn@ens.dk; eta@ens.dk; mas@ens.dk; malib@efkm.dk; subch@efkm.dk

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet vedrørende energieffektivitet og

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.3.2019 C(2019) 1846 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 13.3.2019 om ændring af Kommissionens delegerede forordning [C(2019)1841 af 12. marts 2019]

Læs mere

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 26. FEBRUAR 2015 KLOKKEN 12.00

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 26. FEBRUAR 2015 KLOKKEN 12.00 Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 26. FEBRUAR 2015 KLOKKEN 12.00 Årets miljøøkonomiske vismandsrapport har tre kapitler: Kapitel I indeholder en gennemgang af målopfyldelsen i forhold

Læs mere

Går jorden under? Replik Djævlen ligger i detaljen

Går jorden under? Replik Djævlen ligger i detaljen Går jorden under? det historiske perspektiv og menneskets rolle Replik Djævlen ligger i detaljen Professor Jørgen E. Olesen De langsigtede mål for 2050 (Klimakommissionen) Uafhængige af olie, kul og gas

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0593 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0593 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0593 Bilag 1 Offentligt G R UNDNO T AT 9. december 2009 J.nr. 2505/1232-0004 Ref. LHO/svf Forslag til forordning om fastsættelse af præstationsnormer for nye lette erhvervskøretøjer

Læs mere

Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K. Att: Dorte Wied Christensen. 22. februar 2014

Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K. Att: Dorte Wied Christensen. 22. februar 2014 Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K Att: Dorte Wied Christensen Miljøbevægelsen NOAH Nørrebrogade 39 2200 København N 35361212 noah@noah.dk www.noah.dk NOAHs 1 høringssvar vedr. Udkast til forslag

Læs mere

Klimasynspunkterne i Det Miljøøkonomiske Råds rapporter 2008-2013

Klimasynspunkterne i Det Miljøøkonomiske Råds rapporter 2008-2013 Klimasynspunkterne i Det Miljøøkonomiske Råds rapporter 2008-2013 Det Miljøøkonomiske Råds opgave består i at belyse samspillet mellem økonomi og miljø, samt effektiviteten i miljøindsatsen (Lov om det

Læs mere

Elektrificeringspotentialer og bidrag til klimamål

Elektrificeringspotentialer og bidrag til klimamål 24. januar 2017 Elektrificeringspotentialer og bidrag til klimamål Side 1 ANALYSE NR. 25 TILLÆGSBLAD 9. MAJ 2017 Elektrificeringspotentialer og bidrag til klimamål Opdatering af centrale estimater og figurer

Læs mere

Det Nationale Bioøkonomipanels EU-katalog

Det Nationale Bioøkonomipanels EU-katalog Det Nationale Bioøkonomipanels EU-katalog Hvilke EU-processer bør danske aktører have særligt fokus på for at fremme udviklingen af bioøkonomien i Danmark Danmarks nationale bioøkonomipanel har på deres

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.6.2016 COM(2016) 395 final 2016/0184 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af Parisaftalen, der er vedtaget inden for rammerne

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE Europa-Parlamentet 2014-2019 Transport- og Turismeudvalget 2016/0231(COD) 4.1.2017 UDKAST TIL UDTALELSE fra Transport- og Turismeudvalget til Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed om forslag

Læs mere

Vind og kul, fordele og ulemper. Søren Dyck-Madsen. Det Økologiske Råd

Vind og kul, fordele og ulemper. Søren Dyck-Madsen. Det Økologiske Råd Vind og kul, fordele og ulemper Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Vision Danmark har rigtig gode muligheder for at gå forrest med helt at udfase brugen af fossile brændsler - også kul En total afkobling

Læs mere

Før topmødet hvad er forhindringerne? Søren Dyck-Madsen. Det Økologiske Råd

Før topmødet hvad er forhindringerne? Søren Dyck-Madsen. Det Økologiske Råd Før topmødet hvad er forhindringerne? Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Det handler både om klimaet og forsyningssikkerheden Prisstigninger for fossile brændsler Kulpris Oliepris Hvad er målet En global

Læs mere

Holder regeringen løfterne?

Holder regeringen løfterne? Holder regeringen løfterne? Søren Dyck-Madsen Det lovede statsministeren sidste år ved denne tid Danmark skal på længere sigt udfase anvendelsen af fossile brændsler Uden angivelse af årstal Det lovede

Læs mere

Rammer for klimapolitikken

Rammer for klimapolitikken Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 35 Offentligt Rammer for klimapolitikken Disposition 1: Nationale rammer 2: Nuværende internationale rammer 3: Status og fremskrivninger

Læs mere

Klima og Energisyn. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd

Klima og Energisyn. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Klima og Energisyn Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Det Økologiske Råd Det Økologiske Råd er en fagligt velfunderet medlemsbaseret miljøorganisation med fokus på: Bæredygtigt byggeri Energi og klima

Læs mere

PE-CONS 32/1/15 REV 1 DA

PE-CONS 32/1/15 REV 1 DA DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Strasbourg, den 6. oktober 2015 (OR. en) 2014/0011 (COD) LEX 1622 PE-CONS 32/1/15 REV 1 CLIMA 55 ENV 316 MI 328 IND 82 ENER 178 ECOFIN 368 TRANS 168 COMPET

Læs mere

Klimaeffekter og klimaberegninger ved el-dreven transport

Klimaeffekter og klimaberegninger ved el-dreven transport Klimaeffekter og klimaberegninger ved el-dreven transport Anvendelse af elektricitet i transporten, hvilke el-produkter har en reel effekt for klima eller for mere vedvarende energi Søren Dyck-Madsen Klimaforandringer

Læs mere

Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013

Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013 Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013 Ib Larsen, Energistyrelsen Vækstplan DK Stærke virksomheder, flere job Bedre vilkår for danske virksomheder Regeringen vil gøre det mere attraktivt at

Læs mere

KLIMAPLAN GULDBORGSUND

KLIMAPLAN GULDBORGSUND Til Guldborgsund Kommune Dokumenttype Resumé Dato September 2009 KLIMAPLAN GULDBORGSUND VIRKEMIDLER OG SCENARIEANALYSE - RESUMÉ 1-1 Revision 01 Dato 2009-09-11 Udarbejdet af MTKS / JTK Kontrolleret af

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0395 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0395 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0395 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 01. juli 2016 Forslag til Rådets afgørelse om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af

Læs mere

Europa 2020: Klimadagsordnen frem mod COP 16 et perspektiv fra civilsamfundet. John Nordbo WWF Verdensnaturfonden 21. maj 2010

Europa 2020: Klimadagsordnen frem mod COP 16 et perspektiv fra civilsamfundet. John Nordbo WWF Verdensnaturfonden 21. maj 2010 Europa 2020: Klimadagsordnen frem mod COP 16 et perspektiv fra civilsamfundet John Nordbo WWF Verdensnaturfonden 21. maj 2010 COP 15 og reduktioner (eller mangel på samme) Copenhagen Accord: Vi bør samarbejde

Læs mere

Udkast til en dansk klimalov

Udkast til en dansk klimalov Udkast til en dansk klimalov Kim Ejlertsen NOAH - Friends of the Earth Denmark Klimaloven bliver den Europas stærkeste? 11. oktober 2012 Nationalmuseet, Festsalen, København Sammenhæng mellem sandsynligheden

Læs mere

JI og CDM kreditters andele af reduktionsindsatsen i EU's klima- og energipakke i 20 % reduktionsscenariet.

JI og CDM kreditters andele af reduktionsindsatsen i EU's klima- og energipakke i 20 % reduktionsscenariet. Europaudvalget 2008 2895 - transport, tele og energi Bilag 7 Offentligt 29. september 2008 JI og CDM kreditters andele af reduktionsindsatsen i EU's klima- og energipakke i 20 % reduktionsscenariet. Nærværende

Læs mere

Behovet for reduktioner i drivhusgasudslippet og den hjemlige danske indsats

Behovet for reduktioner i drivhusgasudslippet og den hjemlige danske indsats Behovet for reduktioner i drivhusgasudslippet og den hjemlige danske indsats Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd for 92-gruppen Klimakrav til reduktioner IPCC udmeldte i 2007 et behov for reduktioner

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 161 Bilag 1 Offentligt 6. februar 2019 J.nr. 2018-5799 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

Kan klimapolitik forenes med velfærd og jobskabelse?

Kan klimapolitik forenes med velfærd og jobskabelse? Kan klimapolitik forenes med velfærd og jobskabelse? Af professor Peter Birch Sørensen Økonomisk Institut, Københavns Universitet Formand for Klimarådet Indlæg på debatmøde om klima den 16. april 2015

Læs mere

Klimapolitikken globalt, regionalt og nationalt. Oplæg ved Det Miljøøkonomiske Råds konference 1. september 2008 Peter Birch Sørensen

Klimapolitikken globalt, regionalt og nationalt. Oplæg ved Det Miljøøkonomiske Råds konference 1. september 2008 Peter Birch Sørensen Klimapolitikken globalt, regionalt og nationalt Oplæg ved Det Miljøøkonomiske Råds konference 1. september 2008 Peter Birch Sørensen Oversigt Baggrund: Energiforbrug og CO 2 -udledning Global klimapolitik:

Læs mere

Alle skal bidrage til klimagasreduktioner også landbruget

Alle skal bidrage til klimagasreduktioner også landbruget Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18 MOF Alm.del Bilag 386 Offentligt Til Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget og Miljø- og Fødevareudvalget 4. april 2018 Alle skal bidrage til klimagasreduktioner også

Læs mere

Med disse initiativer viser den opdaterede status per december 2009, at den danske Kyotoforpligtelse

Med disse initiativer viser den opdaterede status per december 2009, at den danske Kyotoforpligtelse NOTAT 15. december 2009 Side 1 Status for den danske Kyoto-forpligtelse 2008-2012 Energistyrelsen opdaterer jævnligt status for opfyldelse af den danske Kyoto-forpligtelse for perioden 2008-2012. Status

Læs mere

LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job

LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job April 2018 LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job Regeringen forventes i løbet af foråret 2018 at komme med et udspil til en ny energiaftale.

Læs mere

Status for Danmarks klimamålsætninger og -forpligtelser 2018

Status for Danmarks klimamålsætninger og -forpligtelser 2018 Status for Danmarks klimamålsætninger og -forpligtelser 2018 Indhold Indledning, hovedkonklusioner og anbefalinger... 3 1 Status på danske klimamålsætninger og -forpligtelser... 6 2 Forpligtelsen i ikke-kvotesektoren

Læs mere

92-gruppen. Til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Stormgade 2-6 1470 København K. Den 31. august 2015

92-gruppen. Til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Stormgade 2-6 1470 København K. Den 31. august 2015 Til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Stormgade 2-6 1470 København K 92-gruppen Svanevej 12, 4. sal, 2400 KBH NV Tlf: 21 72 79 57 e-mail: tdc@92grp.dk Website: www.92grp.dk Koordinator: Troels Dam

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.5.2014 COM(2014) 290 final 2014/0151 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen mellem Den Europæiske Union og dens

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0572 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0572 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0572 Bilag 2 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Meddelelse om Status for Energiunionen, KOM (2015) 572 Nyt notat Notatet oversendes desuden til

Læs mere

Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends

Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends SDU 31. maj 12 Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends På vej mod en vedvarende energi-region Syddanmark / Schleswig-Holstein Sune Thorvildsen, DI Energibranchen Dagsorden Energiaftale af 22. marts

Læs mere

Baggrundsnotat om EU s klimaregulering og CO2- kvotehandelssystemet (EU ETS)

Baggrundsnotat om EU s klimaregulering og CO2- kvotehandelssystemet (EU ETS) Bilag 5.4 Baggrundsnotat om EU s klimaregulering og CO2- kvotehandelssystemet (EU ETS) 7. juni 2016 I dette baggrundsnotat til Energikommissionen gives et kort oprids af EU's klimaregulering med særligt

Læs mere

Nyt om energibesparelser: Status og fremtidige rammer

Nyt om energibesparelser: Status og fremtidige rammer Nyt om energibesparelser: Status og fremtidige rammer Chefkonsulent Peter Bach Gastekniske Dage 2017 23. juni 2017 Side 1 Energiselskabernes indsats Side 2 Forbrug og effektiviseringer Store effektiviseringer

Læs mere

Har EU taget magten over energipolitikken? Hvem kan reelt gennemføre det, der er behov for? Hvordan skal rollefordelingen være?

Har EU taget magten over energipolitikken? Hvem kan reelt gennemføre det, der er behov for? Hvordan skal rollefordelingen være? Har EU taget magten over energipolitikken? Hvem kan reelt gennemføre det, der er behov for? Hvordan skal rollefordelingen være? Hvem styrer hvad: EU, medlemslandene og kommunerne Jørgen S. Madsen, EU-chef,

Læs mere

Miljøvurderinger, Kyoto og Lomborg

Miljøvurderinger, Kyoto og Lomborg Miljøvurderinger, Kyoto og Lomborg Af Urs Steiner Brandt og Niels Vestergaard Institut for Miljø- og Erhvervsøkonomi Syddansk Universitet Alle har en mening om miljøet, ikke mindst miljøvurderinger. Det

Læs mere

Europaudvalget 2012 Rådsmøde miljø Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 Rådsmøde miljø Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 Rådsmøde 3194 - miljø Bilag 1 Offentligt S AM L E N O T AT Klima-, Energi- og Bygningsministeriet 2. oktober 2012 Rådsmøde (miljø) den 25. oktober 2012 1. Rådskonklusioner: Forberedelse

Læs mere

Nytter det at spare på energien? Om det kollektive og det individuelle ansvar for energibesparelser. Debatmøde 23/9 2008

Nytter det at spare på energien? Om det kollektive og det individuelle ansvar for energibesparelser. Debatmøde 23/9 2008 Nytter det at spare på energien? Om det kollektive og det individuelle ansvar for energibesparelser. Debatmøde 23/9 2008 Plan 1. Vi er en del af klimaproblemet - vi bør også være en del af løsningen 2.

Læs mere

CO 2 -regnskab. Svendborg Kommune ,05 Tons / Indbygger

CO 2 -regnskab. Svendborg Kommune ,05 Tons / Indbygger CO 2 -regnskab Svendborg Kommune 2010 9,05 Tons / Indbygger 1 CO 2 -regnskabet 2010 Svendborg Byråd vedtog i 2008 en klimapolitik, hvori kommunen har besluttet at opstille mål for reduktionen af CO 2 -emissionen

Læs mere

Annual Climate Outlook 2014 CONCITOs rådsmøde, 21. november 2014

Annual Climate Outlook 2014 CONCITOs rådsmøde, 21. november 2014 Annual Climate Outlook 2014 CONCITOs rådsmøde, 21. november 2014 Status Klimamål og emissioner Energiproduktion- og forbrug Transportsektoren Landbrug og arealanvendelse Drivhusgasudledning og klimamål

Læs mere

Juni 10, 2017 Samsø, Danmark

Juni 10, 2017 Samsø, Danmark EU styrer klimaet!? Juni 10, 2017 Samsø, Danmark Gunnar Boye Olesen, VedvarendeEnergi International lnetwork kfor Sustainable Energy EuropeE Europæisk netværk med 75 NGO'er som medlemmer, Støttet af EU,

Læs mere

Energispareaftalen og EU s energieffektiviseringsdirektiv Nye perspektiver og initiativer

Energispareaftalen og EU s energieffektiviseringsdirektiv Nye perspektiver og initiativer Energispareaftalen og EU s energieffektiviseringsdirektiv Nye perspektiver og initiativer Chefkonsulent Peter Bach MILJØFORUM MIDTJYLLAND Konference Aarhus, 31. oktober 2012 Nye rammebetingelser Energiaftalen

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 18 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 18 Offentligt Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 18 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 25. januar 2008 Europa-Kommissionens klima- og energipolitiske udspil

Læs mere

KAPITEL III KLIMAPOLITIK FREM MOD 2030

KAPITEL III KLIMAPOLITIK FREM MOD 2030 KAPITEL III KLIMAPOLITIK FREM MOD 2030 Økonomi og Miljø, 2018 KAPITEL III KLIMAPOLITIK FREM MOD 2030 RESUME Dansk klimapolitik er præget af internationale forpligtelser og selvvalgte, nationale målsætninger.

Læs mere

Problemer ved CO 2 -handel og offsetting

Problemer ved CO 2 -handel og offsetting Problemer ved CO 2 -handel og offsetting Kim Ejlertsen NOAH - Friends of the Earth Denmark Handel med klimaet? Skal Danmark fortsat bruge CO 2 -handel og offsetting i klimapolitikken? 27. oktober 2011

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN. Den Europæiske Unions anden toårige rapport under FN s rammekonvention om klimaændringer

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN. Den Europæiske Unions anden toårige rapport under FN s rammekonvention om klimaændringer EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.12.2015 COM(2015) 642 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN Den Europæiske Unions anden toårige rapport under FN s rammekonvention om klimaændringer (jf. artikel 18, stk.

Læs mere

Miljødirektører: Der skal rettes op på ammoniakskandalen

Miljødirektører: Der skal rettes op på ammoniakskandalen Miljødirektører: Der skal rettes op på ammoniakskandalen Debat29. maj 2019 kl. 3:00 0 kommentarer Print Der er brug for at sætte ind overfor landbruget, som står for 94% af landets ammoniakforurening,

Læs mere

Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050

Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050 N O T AT 22. juni 2011 J.nr. Ref. CA/ALB/JVA/LBT Klima og energiøkonomi Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050 Det er et centralt element i regeringens strategi, at alle initiativer

Læs mere

Affaldsforbrænding, Kyotoprotokollen

Affaldsforbrænding, Kyotoprotokollen Affaldsforbrænding, Kyotoprotokollen og EU s kvotesystem Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd 1 Affaldsforbrændingen Organisk affald regnes som CO2 neutralt Fossil andel medregnes i CO2 udslippet Affaldsforbrænding

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om klimatiltag via effektivisering af transportens energiforbrug

Forslag til folketingsbeslutning om klimatiltag via effektivisering af transportens energiforbrug 2015/1 BSF 162 (Gældende) Udskriftsdato: 27. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 1. april 2016 af Henning Hyllested (EL), Maria Reumert Gjerding (EL) og Søren Egge Rasmussen

Læs mere

Varmepumper i et energipolitisk perspektiv. Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk

Varmepumper i et energipolitisk perspektiv. Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk Varmepumper i et energipolitisk perspektiv Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk Dagsorden: Den energipolitiske aftale 2012 Stop for installation af olie- og naturgasfyr Den energipolitiske aftale

Læs mere

Hvor vigtig er fast biomasse i den fremtidige energiforsyning. Finn Bertelsen Energistyrelsen

Hvor vigtig er fast biomasse i den fremtidige energiforsyning. Finn Bertelsen Energistyrelsen Hvor vigtig er fast biomasse i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen Energistyrelsen Seminar om handlingsplan for udvikling og demonstration inden for kraftvarme fra fast biomasse den 15. juni

Læs mere

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009 Bilag 3. Første udkast til handlingsplaner Handlingsplan 1.1 ESCO Indsatsområde 1 Energimæssige optimeringer i kommunale ejendomme Handlingsplan 1.1 ESCO I fastsættes en målsætning om, at Greve Kommune

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.7.2016 COM(2016) 482 final 2016/0231 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om bindende årlige reduktioner af drivhusgasemissionerne fra medlemsstaterne

Læs mere

- Hvor stor en el-produktion ønsker vi i Danmark?

- Hvor stor en el-produktion ønsker vi i Danmark? Hvis Danmark omvendt skulle satse på en betydelig netto el-eksport vil dette medføre en kraftig vækst i landets CO 2 -udledning, og nødvendiggøre omkostningskrævende CO 2 -reduktioner indenfor andre sektorer.

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.2.2018 COM(2018) 52 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om udøvelsen af de beføjelser til at vedtage delegerede retsakter, der er tillagt

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2012-13 L 52 Bilag 3 Offentligt J.nr. 11-0296400 Dato: 14. november 2012 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2012-13 L 52 Bilag 3 Offentligt J.nr. 11-0296400 Dato: 14. november 2012 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Klimapolitisk Redegørelse 2015. Energi-, forsynings- og klimaministerens redegørelse til Folketinget om klimapolitikken

Klimapolitisk Redegørelse 2015. Energi-, forsynings- og klimaministerens redegørelse til Folketinget om klimapolitikken Klimapolitisk Redegørelse 2015 Energi-, forsynings- og klimaministerens redegørelse til Folketinget om klimapolitikken 16. december 2015 Indholdsfortegnelse 1. Ministerforord 2. Rammerne omkring den klimapolitiske

Læs mere

(EØS-relevant tekst) under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 192, stk. 1,

(EØS-relevant tekst) under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 192, stk. 1, L 156/26 Den Europæiske Unions Tidende 19.6.2018 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2018/842 af 30. maj 2018 om bindende årlige reduktioner af drivhusgasemissioner for medlemsstaterne fra 2021

Læs mere