De 7 intelligenser - lidt om multiintelligens-teorien og læringsmetoder Artiklen er hentet fra Design at Work

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De 7 intelligenser - lidt om multiintelligens-teorien og læringsmetoder Artiklen er hentet fra Design at Work"

Transkript

1 De 7 intelligenser - lidt om multiintelligens-teorien og læringsmetoder Artiklen er hentet fra Design at Work I begyndelsen af 80 erne lancerede Harvard-forskeren Howard Gardner sin teori om multiintelligens. Gardner er hjerneforsker og gennemførte sammen med flere kollegaer forskning omkring separate intelligenser i den menneskelige hjerne. Vi er alle født med forskellige typer intelligens, men vi udvikler dem og benytter dem i forskellig grad op gennem livet. Børn benytter alle de syv intelligenser på en naturlig måde, noget som gør dem meget dygtige til at lære. Men alle kan lære bedre, hvis undervisningen tilrettelægges efter den/de bedste læringsmetoder (intelligenser) hos den enkelte. Howard Gardner fandt blandt andet frem til sin intelligensteori ved at bedøve dele af hjernen samt ved at undersøge mennesker med hjerneskader. Han fandt ud af, at hver intelligens er lokaliseret til en bestemte plads i hjernen. Bedøver man f.eks. sprogcentret og beder en person synge en sang, han/hun kender, vil vedkommende bare rable uforståelige ord af, mens melodien vil være rigtig. Bedøver man derimod centret i hjernen for musikalsk intelligens vil han/hun udtale ordene rigtigt, mens selve melodien, som synges, bliver forkert. Gardner har fundet frem til, at mennesker har mindst 7 forskellige intelligenser. Sproglig/verbal Logisk/matematisk Visuel/ spatiel Musikalsk Kropslig/kinæstetisk Social Selvindsigt Sproglig intelligens Dette er evnen til at læse, skrive og kommunikere med ord. Denne intelligens er typisk højt udviklet hos forfattere, poeter, talere, politiske ledere, journalister mv. Gode historiske eksempler kan være Shakespeare og Churchill. For mennesker med højt udviklet sproglig intelligens er det almindeligt at snakke med sig selv. Den sproglige intelligens kan deles i fire underpunkter Fonologi, som er ordspil og rytme i sproget Syntaks, som omhandler struktur og opbygning af sproget Semantik, som berører betydning og indhold i sproget Pragmatik, som er den daglige brug af sproget Typiske kendetegn ved mennesker med høj sproglig intelligens er, at de lytter/læser/skriver lige meget. De har evnen til at argumentere, er systematiske ordensmennesker, staver uden vanskeligheder og har en god hukommelse for detaljer.

2 Logisk/matematisk intelligens Dette er evnen til at tænke logisk og regne. Denne intelligens finder man typisk hos matematikere, videnskabsfolk, ingeniører, økonomer, advokater, revisorer mv. Einstein er et godt eksempel på en person med højt udviklet matematisk intelligens. Der bliver lagt stor vægt på logisk/matematisk intelligens i skolesystemet og i vores samfund generelt. Logisk/matematisk intelligens danner sammen med sproglig intelligens grundlaget for de traditionelle IQ-tests. Her drejer det sig ofte om at finde det rigtige svar og giver kun lidt plads til videre vurdering, tænkning og kreativitet. Typiske kendetegn ved mennesker, som har høj logisk/matematisk intelligens er, at de kan lide abstrakt tænkning, at være nøjagtige og have orden, at regne og bruge logiske strukturer, foretrækker at tage lineære notater og synes om problemløsning. Visuel/spatiel intelligens Dette er vores visuelle sansekanal, dvs. de sanseindtryk vi tager ind gennem øjnene. Personer med visuel sansepræference har ofte udviklet dette højt. Denne intelligens er egentlig todelt: Visuel udtryksform som kommer til syne i maleri, fotografi, skulptur mv. Rum- og 3D-fornemmelse som er noget f.eks. navigatører, orienteringsløbere og jagerpiloter i luftkamp benytter i høj grad. Visuel/spatiel intelligens er præget af en skærpet sans for at se detaljer via synsindtryk samtidig med at evnen til at se rum og afstand er godt udviklet. Nogle vil hurtigt orientere sig i en fremmed by og finde frem til ukendte steder. Andre læser kort hurtigt, uanset om det vender på hovedet. Dette er eksempler på visuel/spatiel intelligens. Samernes evne til at se størrelsen på rensdyret ud fra rensdyrsporet er et andet eksempel på denne intelligens. Typiske faggrupper med høj visuel/spatiel intelligens kan være malere, arkitekter, skakspillere, indfødte stillehavssejlere, som navigerer efter stjernerne mv. Et godt eksempel på en historisk person med denne type intelligens er Picasso. Typiske kendetegn ved mennesker, som har høj visuel/spatiel intelligens er, at de tænker i billeder og husker mentale/visuelle indtryk, bruger et billedligt sprog, husker i billeder, har god farvesans og læser kort og diagrammer uden problemer. Musikalsk intelligens Denne intelligens er knyttet til hørelsen, vores auditive sansekanal. Ved musikalsk intelligens er den auditive sans skærpet. Det vil sige at kunne synge, spille, komponere og have et godt gehør for lydlige nuancer og musik. Denne intelligens er selvsagt godt udviklet hos komponister, dirigenter, musikere mv. Vi finder den også godt udviklet i kulturer, som mangler skriftsprog, hvor overlevering af viden sker via rim og remser, som understøttes af musik. Et eksempel på en person med høj musikalsk intelligens er Mozart. Musikalsk intelligens er noget, mange mennesker siger, de ikke har. Det er ikke rigtigt. De har bare ikke trænet intelligensen, men i stedet (bevidst?) forsømt den.

3 Typiske kendetegn for mennesker med høj musikalsk intelligens er, at de er følsomme overfor lydlige nuancer, tonehøjde, rytme, klangfarve, emotionelle udtryk i lyd og musik og musikkens rytmiske og emotionelle opbygning. Kropslig/kinæstetisk intelligens Dette er evnen til kropsbeherskelse og bevidst brug af egen krop og hænder. Typiske eksempler på dette er idrætsfolk, dansere, skuespillere, håndværkere mv. Når fodboldspillere opfører artisteri med verdens mest følsomme ben og gør stadig nye umulige ting, er vi vidne til veludviklet kropslig/kinæstetisk intelligens oparbejdet gennem et langt liv med træning og atter træning. Denne intelligens er traditionelt underudviklet hos de fleste af os og ofte nedvurderet i dagens moderne samfund. Typiske kendetegn ved mennesker som har høj kropslig/kinæstetisk intelligens er, at de har meget god kropskontrol, har gode reflekser, kontrol over ting, lærer bedst ved at røre sig, husker bedst det som gøres, holder af fysisk sport, er dygtige til håndværk, holder af at bruge hænderne, piller ved ting, mens de lytter og holder af at mærke på ting. Social intelligens Dette er kort og godt evnen til at omgås andre mennesker. Vidste du, at 90 pct. af al kommunikation mellem mennesker er nonverbal, og at et menneske kan sende fysiske tegn med kroppen? Mennesker med høj social intelligens har evnen til at fornemme nuancer og opfatte sådanne signaler fra andre mennesker. De har en særlig evne til at læse andre. Ud af denne intelligens springer også det at være social og kunsten at omgås andre. Den traditionelle sælgertype, karismatiske ledere, dygtige diplomater og kort og godt folk som andre kan lide, er eksempler på dette. Mother Theresa er en personificering af en person med høj social intelligens. Selvindsigt intuitiv intelligens Dette er evnen til at have adgang til sin egen indre bane med følelser, værdier og intuition. Det, at have indsigt i sig selv og kende sig selv, er en meget vigtig egenskab, men det kræver, at der afsættes tid til selvrefleksion og til sig selv. Man skal have klarhed om sit indre og have en selvforståelse: hvem er jeg? (evnen til at nå sit indre) vise, ældre mennesker, filosoffer, guruer, forfattere mv. er ofte mennesker med høj grad af selvindsigt. Filosoffen Platon er et godt historisk eksempel. Typiske kendetegn ved mennesker som har høj selvindsigt intuitiv intelligens er, at de er følsomme overfor egne værdier, er meget bevidste om egne følelser, er selvmotiverende, klar over egne stærke og svage sider og har en veludviklet selvfølelse. Ofte er det personer, som ønsker at skille sig ud fra mængden. Visionær intelligens knyttes ofte til dette. Gardner er åben for, at der kan findes flere intelligenser end de 7, man hidtil har fundet frem til. Forskningsarbejdet går videre, og der er specielt tre områder, som benævnes som nye, mulige

4 intelligenser: intuition, telepati og evnen til at sortere forenkle og sammenfatte. Disse er imidlertid slet ikke beskrevet ved hjælp af videnskabelige metoder. Det traditionelle intelligensbegreb og multiintelligens Forskeren Alfred Binet udviklede i begyndelsen af 1900-tallet det, vi i dag traditionelt betegner som IQ-tests. En IQ-test i den forstand er en måling af en persons generelle intelligensniveau. Jo højere score på IQ-testen, jo klogere er man. Howard Gardner ønskede at gøre op med denne måde at fremstille intelligens på. En traditionel IQtest måler kun sproglig og logisk/matematisk intelligens (altså kun de to første af Gardners i alt 7 intelligenser). En traditionel IQ-test måler ingenting omkring visuel evne, musikalitet, kropsbeherskelse, sociale evner eller selvindsigt. Dermed bliver IQ-begrebet i den traditionelle opfattelse ifølge Gardner for snævert. En anden side af sagen er, at sproglig og logisk/matematisk intelligens begge er lokaliseret til venstre hjernehalvdel. Både skoleverdenen og samfundet har en tendens til at overfokusere på disse to intelligenser. Måden, samfundet vælger at præmiere på, følger dette (karakterer, målbare resultater, overskud mv.) Dette har bevirket at vi benytter intelligenser, som knytter sig til venstre hjernehalvdel i langt højere grad end højre. Noget som reducerer vores totale hjernepotentiale, idet vi ikke udnytter højre hjernehalvdel optimalt. En hel hjerne tænker meget bedre, hvis ikke det kun er den ene halvdel, som bliver stimuleret og udviklet. Kreativitet og nytænkning ligger i vores højre hjernehalvdel. Hvis tesen om, at kreativitet og fantasi i fremtiden vil blive den eneste mangelvare og det stærkeste konkurrencefortrin, er det et paradoks, at vi overfokuserer på intelligenser knyttet til vores venstre hjernehalvdel i den grad, vi gør i dag. Evnen til kommunikation og læring bliver også kraftigt forstærket, hvis vi kobler andre intelligenser til end den sproglige og logisk/matematiske. Jo flere intelligenser, der kobles ind, jo bedre kommunikerer og lærer man. Ved at undervise i tråd med teorien om de 7 intelligenser, har man rundt omkring i verden opnået opsigtsvækkende forbedringer af resultater i forbindelse med kommunikation og indlæring. Et eksempel på hvordan dette kan gøres er anvendelsen af musik og bevægelse. Her kobles musikalsk og kropslig intelligens til indlæringen For den som skal undervise, kommunikere og lede, er det vigtigt at være klar over egenskaberne, som knytter sig til disse intelligenser, og hvordan de påvirker arbejdet og målgrupper. På den ene side kan man have nytte af at vide, hvilke intelligenser man selv har udviklet og behersker, og hvilke man har underudviklet og underforbrugt. Underforbrug skaber behov, og hvis det ikke bliver dækket, vil det i længden kunne få konsekvenser som udbrændthed og mistrivsel. På den anden side vil man ikke kunne udnytte sine evner til at formidle eller lære fra sig på en effektiv måde. Højre hjernehalvdel arbejder meget hurtigere end venstre og ved at træne højre hemisfære op, vil man opnå en hel hjerne, som arbejder meget hurtigere. Der findes i dag mennesker, som læser over ord i minuttet ved at benytte specielle læseteknikker (photoreading), som stimulerer og kobler højre hjernehalvdel ind (sprogcentret ligger i vores venstre hjernehalvdel).

5 Selvindsigt og intuition er desuden en intelligens, som er meget vigtig. Ofte bliver den forsømt på grund af dårlig tid, hovedsagelig på grund af at kommunikatører, lærere og ledere prioriterer sagsbehandling og personer i ydre position. Dette medfører at tid til egen refleksion og indre indsigt og udvikling bliver nedprioriteret. Man kan stille sig selv spørgsmålet om, i hvilken grad, man som professionel har et ansvar for at udvikle sig selv ved refleksion og selvindsigt. For at skærpe læring i egen sammenhæng er intelligenserne et vigtigt hjælpemiddel. Tager man skridtet og begynder at benytte dem bevidst, vil man helt sikkert opnå en langt større formidlingsevne og læringseffekt, end man allerede gør. Bevidstheden om menneskers forskellige intelligenser, færdigheder og læringspræferencer er meget vigtig for den, som ønsker at beherske kommunikation i det komplekse samfund, vi lever i. Har man ansvar for at overbevise eller træne andre mennesker, og ikke kun dem, som sidder inde med de samme præferencer, som én selv, er det vigtigt at spille på alle intelligenserne. (Man vil efter al sandsynlighed planlægge information og læring ud fra sine egne præferencer). God kommunikation og læringspædagogik planlægges på en sådan måde, at man benytter flest mulige af de 7 intelligenser målrettet og med indsigt i modtageligheden hos målgrupperne. Tænk på hvordan man kan udnytte menneskers stærke og svage intelligenser. Eksempelvis ved at skabe et godt team, hvor man supplerer hinanden med individuelle stærke og svage sider. Forskellighed er en kilde til rigdom, ikke til besvær, hvis man forstår at udnytte den. Af alle 7 intelligenser, som de er beskrevet af Howard Gardner, er der 4 som er specielt vigtige at beherske for de, som hovedsalig arbejder med kommunikation. Det er visuel, musikalsk (fonetisk), sproglig og kinæstetisk intelligens. Disse rummer alle de vigtigste overførsler, som får mennesker til at reagerer på et budskab på afstand (massekommunikation), i præsentationen eller i de interaktive medier, som dukker op i stadig nye udformninger. Moderne kommunikatører (markedsførere, repræsentanter, informationsmedarbejdere) bør lære sig at beherske disse ved at sætte sig ind i de formelle regler, som gælder for dem.

Børn med denne intelligens tænker i talte og skrevne ord.

Børn med denne intelligens tænker i talte og skrevne ord. Sproglig intelligens (at være ord-klog ) Børn med denne intelligens tænker i talte og skrevne ord. tale, læse, skrive, fortælle og høre historier, stave, lege ordlege og diskutere. huske navne, steder,

Læs mere

De mange intelligenser

De mange intelligenser De mange intelligenser Børnehaven Regnbuen November 2008 De mange intelligenser I Regnbuen arbejder vi pædagogisk ud fra Howard Gardners teori, De mange Intelligenser. Han mener, at mennesket har mange

Læs mere

Dit barns intelligenstype

Dit barns intelligenstype Dit barns intelligenstype Både lærere, psykologer og børneforældre vil til enhver tid skrive under på, at vores unger har forskellige evner og talenter. De er dygtige på hver deres vis, for intelligens

Læs mere

Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE. Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst?

Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE. Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst? Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst? Side 1 Vi bruger alle læringsstilene, men mest 2 eller 3. Så find dine stærkeste stile, og

Læs mere

SELV TEST. 7 Intelligenser. Learn2Learn

SELV TEST. 7 Intelligenser. Learn2Learn SELV TEST 7 Intelligenser Learn2Learn Denne test tilhører: 1 De 7 intelligenser 7 intelligenser Intra-personel Sproglig Inter-personel Musisk Visuel-rumlig Logiskmatematisk Kropsligkinæstetisk De fremtrædende

Læs mere

KUNSTEN AT LEDE DEM, DER IKKE LIGNER DIG

KUNSTEN AT LEDE DEM, DER IKKE LIGNER DIG Herning 29. februar Vibeke Fladkjær Nielsen, SEGES Kvæg KUNSTEN AT LEDE DEM, DER IKKE LIGNER DIG KVÆGKONGRES 2016 HVAD OPLEVER VI PÅ BEDRIFTERNE? Jeg fortæller den samme ting igen og igen, det hænger simpelthen

Læs mere

HELHED I BØRN OG UNGES LIV

HELHED I BØRN OG UNGES LIV HELHED I BØRN OG UNGES LIV Børn og unge har mange talenter og mange forskellige former for intelligens, som skal tilgodeses. Det kræver et godt samarbejde mellem alle, der har med dem at gøre i hverdagen.

Læs mere

De mange Intelligenser og Læringsstile

De mange Intelligenser og Læringsstile De mange Intelligenser og Læringsstile Børn lærer på hver deres måde. Børn har forskellige styrkesider, potentialer og intelligenser. Hvert barn har sin unikke læringsstil og intelligensprofil. For at

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

Elevernes alsidige, personlige udvikling.

Elevernes alsidige, personlige udvikling. Elevernes alsidige, personlige udvikling. Mange måder at lære på Udvikle evnen til aktivt at opsøge og udnytte faglig viden fra relevante medier i forhold til personligt og socialt meningsfulde projekter

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen.

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen. Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen. Sprog: I de første 7 år af barnets liv, grundlægges barnets forudsætninger for at kommunikerer ved hjælp af sproget. Barnet øver sig på at sætte ord på deres

Læs mere

Gode studievaner på hf

Gode studievaner på hf Gode studievaner på hf Indholdsfortegnelse Forord... side 2 Kulturen på VUC... side 3 Vær aktiv... side 4 Lav en arbejdsplan... side 4 Find din læringsstil... side 5 Ting tager tid... side 6 Sprogets koder...side

Læs mere

Undervisningsplanlægning ud fra elevens læringsstil FoU projektnummer

Undervisningsplanlægning ud fra elevens læringsstil FoU projektnummer SPØRGESKEMA Bilag 2 Alle disse spørgsmål skal besvares med et JA eller et NEJ. Det er ikke meningen at du skal tænke meget længe over hvert enkelt spørgsmål, men bare sætte et kryds der, hvor det først

Læs mere

Dato: Præsenteret af: e-stimate international. Powered by e-stimate

Dato: Præsenteret af: e-stimate international. Powered by e-stimate IQ test Navn: Nihil Nomen Dato: 17.10.2019 Præsenteret af: e-stimate international Powered by e-stimate Indholdsfortegnelse Forside Side 01 Indholdsfortegnelse Side 02 Tolkning Side 03 Forklaring Side

Læs mere

HOWARD GARDNER MI TEORI

HOWARD GARDNER MI TEORI HOWARD GARDNER MI TEORI Alle børn lærer på deres egen unikke måde og forbindelse og forståelsen hoved/krop hos hvert levende væsen, er forskellig fra de andre. Dette er naturens måde at tilsikre den største

Læs mere

Nr. 3 September 2013 25. årgang

Nr. 3 September 2013 25. årgang KØBENHAVNS KOMMUNEKREDS Nr. 3 September 2013 25. årgang I dette nummer bl.a.: Portræt af en frivillig samtale med Sven Aage Knudsen Formidling af følelser uden ord Videnskabelig skabt legeplads til børn

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer,

Læs mere

RMC Attractor EUC Nordvestsjælland. Spørgeskema til de mange intelligenser(mi)

RMC Attractor EUC Nordvestsjælland. Spørgeskema til de mange intelligenser(mi) C ttractor UC ordvestsjælland pørgeskema til de mange intelligenser(i) avn: lle spørgsmålene skal besvares med Ja eller ej. Det er ikke meningen, at du skal tænke meget længe over hvert enkelt spørgsmål.

Læs mere

Tænkestilsanalyse - en kort introduktion

Tænkestilsanalyse - en kort introduktion Tænkestilsanalyse - en kort introduktion - et intuitivt (selv)ledelsesværktøj til effektiv kommunikation 1 Alt er tilsyneladende symmetrisk -men det drejer sig om dominans Kroppen er symmetrisk to arme

Læs mere

Lærerens baggrundspapir Bilag 1. Oplæg om forsøget til elever.

Lærerens baggrundspapir Bilag 1. Oplæg om forsøget til elever. Lærerens baggrundspapir Bilag 1 Oplæg om forsøget til elever. Nyere forskning og undersøgelser peger på at vi lærer på forskellige måder og ofte har en foretrukken måde at gå til en opgave på. Nogle er

Læs mere

De 9 intelligenser omkring dig

De 9 intelligenser omkring dig De 9 intelligenser omkring dig 02.10.07 Går der en Einstein rundt i din organisation eller er der en Strauss derhjemme? Lægger du mærke til dine kollegers styrker? Tager du afsæt i deres styrker, når I

Læs mere

7-9 LINJERNE KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ

7-9 LINJERNE KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ 27 LINJERNE 7-9 Folkeskolerne i Odsherred Kommune skoleåret 2016/2017 Denne folder er en oversigt over

Læs mere

BØRNS MANGE EVNER. om arbejdet med forskellige intelligenser i Toftegårdens Børnehave

BØRNS MANGE EVNER. om arbejdet med forskellige intelligenser i Toftegårdens Børnehave Udgivet af Toftegårdens Børnehave, marts 2005 1.oplag Tryk: Møllegårdens Grafisk Grafik: Charlotte Eltang Foto: PF Lars Skaaning Tekst: Toftegårdens Børnehave redigeret af journalist Connie Mikkelsen om

Læs mere

Religionspædagogik. Pædagogik: At føre (børn eller voksne) * hen til * frem til * ud til * ned til * over til

Religionspædagogik. Pædagogik: At føre (børn eller voksne) * hen til * frem til * ud til * ned til * over til Religionspædagogik Pædagogik: At føre (børn eller voksne) * hen til * frem til * ud til * ned til * over til Religionspædagogik Pædagogik: At føre (børn eller voksne) * hen til et givet stof * frem til

Læs mere

Styrker og svagheder

Styrker og svagheder Styrker og svagheder Uddannelse og Job Titel: Dine styrker og svagheder Anbefalet klassetrin: 7. klasse Beskrivelse: Eleven finder frem til sine egne og klassens styrker og svagheder gennem Howard Gardners

Læs mere

Workshop 3 Musik i andre fag

Workshop 3 Musik i andre fag Workshop 3 Musik i andre fag Panel: Lektor Inger Ubbesen, Viauc Aarhus, læge/hjerneforsker Kjeld Fredens, kulturskoleleder Jan Rohde Petersen; lektor v. DPU Sven-Erik Holgersen Workshopleder: Jan Liin

Læs mere

Styrker og svagheder

Styrker og svagheder Styrker og svagheder Uddannelse og Job Titel: Dine styrker og svagheder Anbefalet klassetrin: 7. klasse Beskrivelse: Eleven finder frem til sine egne og klassens styrker og svagheder gennem Howard Gardners

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

Dine styrker og svagheder

Dine styrker og svagheder Dine styrker og svagheder Anbefalet klassetrin: 6.-7. klasse Beskrivelse: Eleven lærer om Howard Gardners intelligensteori og gennem teorien finder eleven frem til sine egne og klassens styrker og svagheder.

Læs mere

Det lille barns sprog 0 3 år

Det lille barns sprog 0 3 år Det lille barns sprog 0 3 år Ishøj Kommune PPR & Sundhedstjensten 1 2 Allerede i fostertilstanden er barnets sanser udviklede. Det reagerer f.eks. på lydindtryk - bl.a. musik, høje og kraftige lyde - og

Læs mere

LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE

LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE Nordskolen Nordskolen og Sydskolen LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE INDHOLD VALG AF LINJEFAG 3 RAMMER OG ORGANISERING 4 SPORT OG SUNDHED 5 INTERNATIONAL 6 SCIENCE OG INNOVATION 7 KOMMUNIKATION OG LITTERATUR

Læs mere

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå er et musik- og teaterprojekt for dagplejere og deres børn i Aarhus Kommunes Dagpleje. Projektet er kendetegnet

Læs mere

Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse med bevidsthed om egen og andres rolle i musikalsk udfoldelse

Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse med bevidsthed om egen og andres rolle i musikalsk udfoldelse Fagformål for faget musik Eleverne skal i faget musik udvikle kompetencer til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske sange. Faget skal bibringe dem forudsætninger for

Læs mere

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan?

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? Indhold INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? 14 INDFØRING Filosofi 16 Filosofi spørgsmål og svar

Læs mere

DANSKE BYGGEØKONOMERS LEDERUDDANNELSE 1 STYRK DIT PERSONLIGE LEDERSKAB

DANSKE BYGGEØKONOMERS LEDERUDDANNELSE 1 STYRK DIT PERSONLIGE LEDERSKAB DANSKE BYGGEØKONOMERS LEDERUDDANNELSE 1 STYRK DIT PERSONLIGE LEDERSKAB Modul 1 Effektiv kommunikation og personlig gennemslagskraft På modul 1 får deltagerne mulighed for at professionalisere deres formidlingsevner

Læs mere

Projekt for dygtige elever på Tjørnelyskolen

Projekt for dygtige elever på Tjørnelyskolen Projekt for dygtige elever på Tjørnelyskolen Information til forældre November 2007 Identifikation og indstilling af elever til projektet I nærværende pjece kan læses om, hvordan forældre og lærere kan

Læs mere

Mine intelligenser. Klassetrin: klasse. Antal deltagere: Hele klassen

Mine intelligenser. Klassetrin: klasse. Antal deltagere: Hele klassen Mine intelligenser Eleven finder frem til sine egne og klassens styrker gennem Howard Gardners intelligensteori. Eleven laver sin egen intelligenssøjle, og derefter laver klassen en fælles collage med

Læs mere

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Musikudøvelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil

Læs mere

TEST - VAK læringsstil

TEST - VAK læringsstil TEST - VAK læringsstil Marker det svar, som repræsenterer hvordan du generelt opfører dig. 1. Når jeg skal arbejde med nyt udstyr plejer jeg generelt at: a) læse instruktionerne først b) lytte til en forklaring

Læs mere

Hvordan kan et pædagogisk tilrettelagt forløb med leg, musik og bevægelse, styrke og støtte børns glæde og selvværd?

Hvordan kan et pædagogisk tilrettelagt forløb med leg, musik og bevægelse, styrke og støtte børns glæde og selvværd? Indledning. Musik er en gave til os mennesker, og noget vi ikke kan leve foruden. Musik skaber glæde og fællesskab. Allerede i mors mave begynder musikken. Barnet fornemmer moderens hjerteslag - pulsen.

Læs mere

Kræves det, at eleverne opbygger og anvender viden? Er denne viden tværfaglig?

Kræves det, at eleverne opbygger og anvender viden? Er denne viden tværfaglig? VIDENSKONSTRUKTION Kræves det, at eleverne opbygger og anvender viden? Er denne viden tværfaglig? Oversigt Mange skoleaktiviteter kræver, at eleverne lærer og gengiver de oplysninger, de modtager. Det

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Mange Intelligenser omkring dig

Mange Intelligenser omkring dig Mange Intelligenser omkring dig Går der en Einstein rundt i din virksomhed eller er der en Strauss derhjemme? Lægger du mærke til dine kollegers styrker? Tager du afsæt i deres styrker, når I samarbejder?

Læs mere

Slutmålet efter 6. klasse er, at eleverne kan: Musikudøvelse

Slutmålet efter 6. klasse er, at eleverne kan: Musikudøvelse MUSIK Forord Formålet med undervisningen i musik er at opelske børnenes naturlige evne og glæde ved at udfolde sig med sang, musik og bevægelse. Undervisningen skal bibringe børnene en livslang glæde ved

Læs mere

BevidsthedsTræning. Når hjernen bliver mere effektiv ser du helt nye løsninger. Grundlægger Deborah Borgen. Grunnlegger Deborah Borgen

BevidsthedsTræning. Når hjernen bliver mere effektiv ser du helt nye løsninger. Grundlægger Deborah Borgen. Grunnlegger Deborah Borgen BevidsthedsTræning Når hjernen bliver mere effektiv ser du helt nye løsninger Grundlægger Deborah Borgen Grunnlegger Deborah Borgen BevidsthedsTræning er træning af hjernen på en systematisk måde, for

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

DET 21. ÅRHUNDREDES KOMPETENCER

DET 21. ÅRHUNDREDES KOMPETENCER DET 21. ÅRHUNDREDES KOMPETENCER Kompetence KARAKTERSTYRKE Personlige kvaliteter, som er centrale for at individet kan være personligt effektiv i en kompleks verden, herunder: Mod, vedholdenhed, udholdenhed,

Læs mere

Kevin Kvolsgaard Bertelsen cpr.nr.: XXXXXX-XXXX

Kevin Kvolsgaard Bertelsen cpr.nr.: XXXXXX-XXXX Kevin Kvolsgaard Bertelsen cpr.nr.: XXXXXX-XXXX Status: Kevin er 8 år gammel. Han har cerebral parese, epilepsi og cortikale synsnedsættelser. Kevin har ikke talen som primær udtryksmåde. Han har svære

Læs mere

Udviklings risici ved at vokse op med Triple-X

Udviklings risici ved at vokse op med Triple-X Udviklings risici ved at vokse op med Triple-X På dansk ved Erik Frandsen, M. Sc. Human Biologi Hanna Swaab Sophie van Rijn Suus van Rijn Hannah, Sophie og Suus arbejder ved Department of Special Education

Læs mere

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej Havepladsvej Linjer - Fremtidens Skole 7. 9. årgang 2014 2015 Fællesskab Læring Velkommen til fremtidens skole blev skabt i august 2013 og består af 3 basisafdelinger med elever fra 0.-6. klasse og en

Læs mere

DE SYV MÅSKE NI (INTELLIGENSER)

DE SYV MÅSKE NI (INTELLIGENSER) 12/9/2013 DE SYV MÅSKE NI (INTELLIGENSER) Studieprodukt 2 - ELU Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Problemformulering... 3 Undervisningsdifferentiering... 3 De syv intelligenser... 4 Udfordringerne en

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Hjerner og hukommelse, hjerner og motorik

Hjerner og hukommelse, hjerner og motorik Ann-Elisabeth Knudsen cand. mag. i dansk og psykologi, konsulent og foredragsholder. Hjerner og hukommelse, hjerner og motorik De følgende to artikler er skrevet af Ann-Elisabeth Knudsen. Artiklerne indgår

Læs mere

Udvikling af barnets hjerne 0-8 år.

Udvikling af barnets hjerne 0-8 år. Udvikling af barnets hjerne 0-8 år. En vigtig pointe for overhovedet at kunne tale om hjerneudvikling og modning hos børn er, at hjerner udvikler sig som de bliver påvirket til. Det neurale er blot et

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole.

Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Klasse: 0.klasse Periode: 2013-2014 Team/ lærer: Lone Hede & Majbrit Ravnsbeck Børnehaveklassens overordnede mål. Undervisningen tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets

Læs mere

Den intellektuelle udvikling Den sproglige intelligens Sprog klog. 0-3 år 3-6 år

Den intellektuelle udvikling Den sproglige intelligens Sprog klog. 0-3 år 3-6 år Børnehuset Tusenfryd, tjekliste til kompetenceplan/profilark Den intellektuelle sproglige Sprog klog 0-3 år 3-6 år Kan pludre, efterabe lyde Kan sige enkelte ord Kan svare på spørgsmål Kan pege på/vende

Læs mere

Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved.

Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved. 1 Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved. Vedholdenhed og opmærksomhed. En del børn, der har svært ved den vedholdende opmærksomhed, er også tit motorisk urolige.

Læs mere

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen.

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen. 1 Læreplan for dagplejen. Forvaltningen på dagtilbudsområdet har udarbejdet en fælles ramme for arbejdet med læreplaner, som dagplejen også er forpligtet til at arbejde ud fra. Det er med udgangspunkt

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER

SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER 1 NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE Denne folder er en oversigt over, hvilke linjer, du som elev kan vælge imellem,

Læs mere

numeralitet Afdækning af hos nyankomne elever TRIN

numeralitet Afdækning af hos nyankomne elever TRIN Hele vejen rundt om elevens sprog og ressourcer afdækning af nyankomne og øvrige tosprogede elevers kompetencer til brug i undervisningen Afdækning af numeralitet TRIN 2 Afdækning af numeralitet hos nyankomne

Læs mere

Fællesskab, tryghed og omsorg er en forudsætning for leg, læring og udvikling. Ordrup Skole Værdiprogram

Fællesskab, tryghed og omsorg er en forudsætning for leg, læring og udvikling. Ordrup Skole Værdiprogram Fællesskab, tryghed og omsorg er en forudsætning for leg, læring og udvikling Ordrup Skole Værdiprogram Ordrups værdibaserede program er udarbejdet og udgivet i et samarbejde mellem Ordrup skole, Grønnegården

Læs mere

Lær med stil. Af Ulla Gammelgaard, lærer

Lær med stil. Af Ulla Gammelgaard, lærer Lær med stil Af Ulla Gammelgaard, lærer Jeg sidder aldrig ved skrivebordet mere. Hvis jeg gør andre ting samtidig, føler jeg mig mere tilpas og har mere lyst til at lave lektier. Jeg har det også bedst

Læs mere

Reflektoren. E-intelligenser printvenlig udgave

Reflektoren. E-intelligenser printvenlig udgave De fire læringsstile Læringsstile er udtryk for den måde den enkelte lærende lærer bedst på i en given situation og indenfor et givent stof. Overordnet kan læringsstile deles op i reflektorer, teoretikere,

Læs mere

Velkommen til Børnehaverklasseledernes. dag i Herning og Skive. alicedarville.dk

Velkommen til Børnehaverklasseledernes. dag i Herning og Skive. alicedarville.dk Velkommen til Børnehaverklasseledernes dag i Herning og Skive Mål med dagen Få teoretisk viden om Dunn og Dunns læringsstilsteori Få anledning til at reflektere over egen praksis Få inspiration til materialer

Læs mere

Den interaktive rejse imod fremtiden

Den interaktive rejse imod fremtiden I forandringens kastevinde Den interaktive rejse imod fremtiden Den bedste måde at forudsige fremtiden på er ved at skabe den Gitte Bennike og Anni Stavnskær Pedersen Lektorer i KOL ved Pædagogseminariet

Læs mere

Vi vil tydeliggøre skolens kultur og udvikle selvsamme kultur for eleverne.

Vi vil tydeliggøre skolens kultur og udvikle selvsamme kultur for eleverne. Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Klasse: 0.klasse Periode: 2014-2015 Team/ lærer: Tina Birkholm og Lone Hede De overordnede mål for 0. klasse. Undervisningen tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Undervisning/vejledning - Hvordan kan man gøre? Læringsstile/metode

Undervisning/vejledning - Hvordan kan man gøre? Læringsstile/metode 1 Undervisning/vejledning - Hvordan kan man gøre? 2 Læringsstile/metode Læringsstile/metode er udtryk for: en præference i måden man tilegner sig ny viden på måden hvorpå man bearbejder ny læring noget

Læs mere

PERSONLIG POWER & GENNEMSLAGSKRAFT

PERSONLIG POWER & GENNEMSLAGSKRAFT ARKMANN RAINING ERSONLIG POWER & ENNEMSLAGSKRAFT DIT KONKRETE UDBYTTE EFTER AT HAVE DELTAGET ER BL.A.» Du er langt dygtigere til at lave en god mental forberedelse og sætte dig selv op inden din præsentation.

Læs mere

Musik Fælles Mål 2019

Musik Fælles Mål 2019 Musik Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 2. klassetrin 5 Efter 4. klassetrin 6 Efter 6. klassetrin 7 Fælles Mål efter kompetenceområde

Læs mere

De 5 kontaktniveauer er en lille teori, som er udsprunget af mit musikterapeutiske arbejde med børn og voksne med funktionsnedsættelser.

De 5 kontaktniveauer er en lille teori, som er udsprunget af mit musikterapeutiske arbejde med børn og voksne med funktionsnedsættelser. De 5 kontaktniveauer er en lille teori, som er udsprunget af mit musikterapeutiske arbejde med børn og voksne med funktionsnedsættelser. Teorien kan bruges som et redskab for alle faggrupper der arbejder

Læs mere

Bedømmelseskriterier Dansk

Bedømmelseskriterier Dansk Bedømmelseskriterier Dansk Nedenstående bedømmelseskriterier i grundfaget dansk er gældende for følgende uddannelsesforløb: Grundforløb 1 Grundforløb 2 Social- og sundhedsassistentuddannelsen Dansk niveau

Læs mere

Det fælles og det danskfaglige

Det fælles og det danskfaglige Ph.d. bodilnsti@gmail.com forene flere hensyn } Det, eleverne skal bruge i livet uden for skolen som privatpersoner, borgere, i job og uddannelse } Det, der passer til prøverne } Det, der passer til det

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Gruppe: Udgård Emne: Musik forløb. Periode: februar/marts 2018 Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Det er værdifuldt, at børnene oplever samhørighed gennem musik,

Læs mere

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Trolde Børnehave Krop og bevægelse Sammenhæng Mål Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

Bliv verdens bedste kommunikator

Bliv verdens bedste kommunikator Bliv verdens bedste kommunikator Vane 1: Kend dig selv 2 3 Begrænsende overbevisninger Jeg lærer det aldrig Jeg er en dårlig kommunikator og sådan er det bare Folk lytter ikke, når jeg siger noget Jeg

Læs mere

Læringsmål på NIF. Dansk. for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15

Læringsmål på NIF. Dansk. for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15 Læringsmål på NIF Dansk for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15 Yngste trinnet 2. 3.klasse Det talte sprog bruge sproget til samarbejde stå foran klassen og tale højt og tydeligt; artikulation

Læs mere

Meet Multiple Intelligences Talents Workshop Wien marts 2014 af Specialpædagogisk vejleder Christina A. Hollensen

Meet Multiple Intelligences Talents Workshop Wien marts 2014 af Specialpædagogisk vejleder Christina A. Hollensen Meet Multiple Intelligences Talents Workshop Wien marts 2014 af Specialpædagogisk vejleder Christina A. Hollensen Jeg var heldig at blive udvalgt som deltager på en Grundtvig Workshop, som var en del af

Læs mere

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder ørn som er på vej til eller som er begyndt i dagpleje eller vuggestue og Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer, når det kommunikerer

Læs mere

Velkommen Gruppe SJ-2

Velkommen Gruppe SJ-2 Velkommen Gruppe SJ-2 Lasse Ahm Consult Torsdag den 21. september 2017 08.10 1 met ser således ud: 08.10 2 met ser således ud: 08.10 3 www.lasseahm.dk COPYRIGHT 1 08.10 4 08.10 5 met ser således ud: 08.10

Læs mere

Sydskolen Asnæs LINJEFAG LINJERNE KLASSE

Sydskolen Asnæs LINJEFAG LINJERNE KLASSE Sydskolen Asnæs LINJEFAG LINJERNE 7.-9. KLASSE INDHOLD VALG AF LINJEFAG 3 RAMMER OG ORGANISERING 4 SPORT OG SUNDHED 5 INTERNATIONAL 6 SCIENCE OG INNOVATION 7 KOMMUNIKATION OG LITTERATUR 8 ERHVERV OG IDE

Læs mere

Alle spørgsmålene er samlet i klaser af fire. Ud for hver klase af fire udsagn skal du vælge det udsagn, som du synes siger mest om dig.

Alle spørgsmålene er samlet i klaser af fire. Ud for hver klase af fire udsagn skal du vælge det udsagn, som du synes siger mest om dig. Test til de fire tænkestile Jeg har rubriceret spørgsmålene ved hjælp af Robert Dilts og Gregory Bateson s logiske niveauer. Spørgsmålene retter sig derfor mod: Hvilke omgivelser og rammer tænkestilen

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010

Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010 Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige og betinger gensidigt hinanden. Tyskfaget

Læs mere

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse Eleven kan udtrykke sig musikalsk i fællesskab med andre

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse Eleven kan udtrykke sig musikalsk i fællesskab med andre Fag: Kompetencemål Musik Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Efter 9. / 10. klassetrin Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse Eleven kan deltage opmærksomt

Læs mere

VEJLEDNING TIL SPROGLIGE INDSATSER MED UDGANGSPUNKT I FORTÆLLINGEN OM HOPPELINE OG BISSEBØVSEN

VEJLEDNING TIL SPROGLIGE INDSATSER MED UDGANGSPUNKT I FORTÆLLINGEN OM HOPPELINE OG BISSEBØVSEN VEJLEDNING TIL SPROGLIGE INDSATSER MED UDGANGSPUNKT I FORTÆLLINGEN OM HOPPELINE OG BISSEBØVSEN I Hoppelines æstetiske bevægelsesfortællinger arbejder pædagogisk personale og børn sammen om at fortolke

Læs mere

0. årgang på Auning Skole

0. årgang på Auning Skole Skoleåret 2018/19 0. årgang på Auning Skole Velkommen på 0. årgang På Auning Skole har vi ambitioner om at lave en skole, der rummer fremtidens komplekse krav. Vores opgave er at følge med den tid, børnene

Læs mere

Bedømmelseskriterier Dansk

Bedømmelseskriterier Dansk Bedømmelseskriterier Dansk Grundforløb 1 Grundforløb 2 Social- og sundhedsassistentuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse DANSK NIVEAU E... 2 DANSK NIVEAU D... 5 DANSK NIVEAU C... 9 Gældende for

Læs mere

a) forstå talt tysk om kendte emner og ukendte emner, når der tales standardsprog,

a) forstå talt tysk om kendte emner og ukendte emner, når der tales standardsprog, Tysk fortsættersprog B 1. Fagets rolle Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige og betinger gensidigt hinanden. Tyskfaget beskæftiger sig med kulturelle,

Læs mere

Bevægelse i undervisningen muligheder og udfordringer. Lærerstuderendes landskreds 2015 V/ bevægelseskonsulent Balder Brøndsted

Bevægelse i undervisningen muligheder og udfordringer. Lærerstuderendes landskreds 2015 V/ bevægelseskonsulent Balder Brøndsted Bevægelse i undervisningen muligheder og udfordringer Lærerstuderendes landskreds 2015 V/ bevægelseskonsulent Balder Brøndsted Juraen 34. 15. UndervisningsEden skal ElreFelægges, så eleverne får moeon

Læs mere