Det funktionelle sprogsyn og engelskundervisningen. Oplæg til FIP-workshops Peter Harder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det funktionelle sprogsyn og engelskundervisningen. Oplæg til FIP-workshops Peter Harder"

Transkript

1 Det funktionelle sprogsyn og engelskundervisningen Oplæg til FIP-workshops Peter Harder

2 Overblik Indledning:To hovedpunkter i den ny bekendtgørelse Didaktik- og tilegnelsesteoretiske udviklingslinjer Funktionelt og formelt sprogsyn Korrekthed og funktionalitet Overblik over grammatikkens funktioner Vigtige forskelle på dansk og engelsk Konkret arbejde med grammatiske valg: summehhv gruppeøvelser (Spørgsmål og opsummering)

3 Indledning To vigtige punkter: (1) Forholdet mellem dannelse og kvalifikationer samt (2) det funktionelle sprogsyn Ingen af delene er i strid med kendte former for god praksis men det skader ikke at få dem ekspliciteret Ad (1), DANNELSE: Da reformen først blev annonceret, kunne man frygte at der ville ske et skred væk fra en dannelsesorienteret målsætning Ord som karriere og innovation fik en uklar og mistænkelig rolle i det samlede formål men her greb den nye minister prisværdigt ind og korrigerede kursen! Bekendtgørelsen giver en efter min mening et godt svar på spørgsmålet og bekymringen

4 Dannelsestanken i dansk tradition Fra Lykke-Per (Henrik Pontoppidan, ): Han havde, siden han skiltes fra Jakobe, udelukkende omgåedes ingeniører, og ikke ingeniører af den hjemlige, almendannede art, men teknikere mænd med en fænomenal sagkundskab på et enkelt, oftest stærkt begrænset område, men til gengæld ganske bare på viden uden for deres fag og i almindelighed blottede for alle andre interesser end sådanne der knyttedes til eksistenskampen og det personlige velvære (Bind I, s. 325)

5 Formålsparagraffen 2. Formål Formålet med undervisningen er, at eleverne i faget engelsk opnår evne til at forstå og anvende det engelske sprog, således at de kan orientere sig og agere i en globaliseret og digitaliseret verden. Det er derudover formålet, at eleverne opnår viden og kundskaber om britiske, amerikanske og andre engelsksprogede regioners samfundsforhold og kulturer, og at deres forståelse af egen kulturbaggrund dermed udvikles. Faget skaber grundlag for, at eleverne kan kommunikere på tværs af kulturelle grænser i almene såvel som faglige sammenhænge. Undervisningen i fagets forskellige discipliner bidrager til at udvikle elevernes sproglige, kulturelle og æstetiske viden samt demokratiske bevidsthed, og bidrager dermed både til studie- og karrierekompetence og til elevernes dannelse. Fagets dannelsesside og kompetenceside er integrerede og indbyrdes forudsættende, således at udviklingen af kompetence til at agere, herunder kommunikere, i engelsksprogede sammenhænge hviler på en udvidet forståelse af engelsksprogede tekster, kulturer og samfund.

6 Kompetence er dannelse i aktion Fra fremmedsprogsfagenes Kernefaglighedsrapport, 2003, kap. 7. Når man nu går over til at formulere målsætningerne i uddannelsen ud fra det moderne - og måske endda modeprægede - begreb kompetence, kan man spørge, om vi her står over for det endelige opgør med dannelsestanken; om vi er på vej mod en instrumentalisering og professionsretning af skolen og andre uddannelsesinstitutioner, som ser dannelse som overflødig eller måske ligefrem en generende bremse. Man kan fristes til at tro, at den øgede fleksibilitet, der forlanges af det moderne menneske på arbejdsmarkedet, nemmest opnås ved at se uddannelse alene som indlæring af bestemte - gerne mange - færdigheder uden tanke for, om færdighederne også tilegnes personligt og kan danne grundlag for en selvstændig udvikling. Arbejdsgruppen tager ikke stilling til, hvor meget uddannelserne er ved at blive tømt for deres dannelsesindhold. Men den kan med sikkerhed sige, at en sådan udvikling ikke vil fremme kompetencerne. Kompetencer kan ikke eksistere uden en baggrund, som stadigvæk bedst kan kaldes dannelse, eller anderledes sagt: Kompetence er dannelse i aktion.

7 Den uproduktive spaltning i dansk pædagogisk debat Når uddannelsesreformer debatteres, er der en tendens til at to yderpunkter overtager debatten Det ene går ind for at folk skal kunne noget, og skolen ikke skal være curling-forældre for børnene (kineserne kommer!) Den anden ønsker mennesket i centrum og give plads for elevernes forståelse og sig selv og verden Ethvert fornuftigt menneske ved at de to ting må gå hånd i hånd, hvis undervisningen skal lykkes Også almentdannede ingeniører skal kunne bygge broer der holder og dannelse som ønskværdigt resultat af engelskundervisningen er ikke meget værd hvis eleverne ikke forstår engelsk og den engelsksprogede verden

8 Ad (2), FUNKTIONELT SPROGSYN: Arbejdet med sprog, tekst og kultur integreres således, at eleverne oplever en klar sammenhæng mellemfagets discipliner. Arbejdet med de sproglige aspekter sker ud fra et funktionelt sprogsyn og med udgangspunkt i de grammatiske emner, der bedst fremmer udviklingen af elevernes sprogfærdighed. Undervisningen skal fremme elevernes sproglige kreativitet og evne til at tænke innovativt og utraditionelt. For at styrke sammenhængen mellem elevernes viden om og anvendelse af grammatik tilrettelægges grammatikundervisningen med didaktisk variation, så der veksles mellem at inddrage et grammatisk fokus i tekstlæsningen og at arbejde særskilt med grammatik, begge med vægt på grammatiske strukturer i kontekst.

9 Læreplanens formuleringer om grammatik Hermed sættes grammatikken ind i sammenhæng med en større forståelsesramme Det betyder, jf. risikoen for polarisering!) ikke at det er forbudt at tale om grammatik som særskilt emne (mere om det om lidt!) Men det betyder at kriteriet for om grammatikundervisningen lykkes, er om eleverne kan sætte grammatikken ind der hvor den skal bruges

10 Oversigt over den nuværende opfattelse, c/o Sara Højslet

11 Og i prosaform: Integreret grammatikundervisning: Grammatik skal have den nødvendige plads, men integreres i et kommunikativt foprløb Dette er baseret på den erkendelse, at hverken traditionel grammatikundervisning eller ren indholdsbaseret/kommunikativ undervisning er nok NB. Princippet gælder også alle andre sproglige aspekter, fx udtaler, ordforråd mv.

12 Forskellige tilgange under den kommunikative paraply (c/o Sara) Elevcentreret læring Kooperativ læring CLIL (Content and language integrated learning) Task-baseret sprogundervisning Fælles for dem alle: vigtigheden af input OG output OG interaktion Grammatik efter behov ( Focus on Form som indslag i i indholdsorienterede forløb, forberedende og korrigerende) med bevidsthed om eksamen!

13 Dette står i modsætning til to former for énsidighed Ren grammatikundervisning: Dagens regel Træning ud fra abstrakte mønstre Stiløvelse med fælder Ren kommunikativ undervisning: Ingen omtale af grammatiske problemer (men jf erfaringerne fra immersion i Canada)

14 De dårlige gamle dage i hurtigt rids Grammar-translation method (fra dengang latin var det centrale fremmedsprog) Audiolingval metode (da behaviourismen var i højsædet) Naturmetoden (da man troede man havde lagt grammatikken bag sig)

15 Funktionelt og formelt sprogsyn Chomsky - alle tiders mest citerede sprogforsker blev berømt på sin tese om at grammatik er et genetisk bestemt, rent formelt system Denne pointe passede lige ind i den computerinspirerede revolution i kognitionsforskningen og gav sprogforskningen efter 1957 en helt ny retning Desværre var det helt forkert!

16 Funktionelt og formelt sprogsyn I modsætning til hvad Chomsky troede (tror!), er grammatik et destillat af sprogbrugen Et sprogs grammatik er derfor en organisering af sprogets funktioner En grammatik kan sammenlignes med opskrifter i en kogebog: Hvis man vil opnå funktion X, kan man gøre det ved at bruge de grammatiske (og leksikalske) redskaber Y og Z

17 Funktionelt og formelt sprogsyn Grammatiske regler er også analoge med regler i fodbold: Hvis du vil opnå den funktion at score et mål, må du have bolden ind over målstregen (mellem stængerne) Sml: Hvis du vil stille et ja/nej-spørgsmål, må du placere subjektet efter hjælpeverbet (eller vælge et spørgeord som subjekt)

18 Funktionelt og formelt sprogsyn Denne formulering er den helt generelle og abstrakte, som lingvister elsker Men sprogbrugerne starter ikke med det generelle niveau (i modsætning til hvad Chomsky troede) Sprogbrugere begynder med helt konkrete ytringer og generaliserer kun meget gradvis (jf Tomasellos sprogtilegnelsesforskning)

19 Funktionelt og formelt sprogsyn Det gælder især modersmålstilegnelse, men er også grundretningen i fremmedsprogstilegnelse Folk der (efter puberteten) lærer et nyt sprog, forlanger dog typisk at få besked om hvordan de skal bære sig ad Det er ikke nemt at forvandle sig til et barn igen, når man skal lære et nyt sprog! Derfor er generelle regler gode at kunne referere til man skal bare ikke tro de løser problemet i sig selv

20 Korrekthed og funktionalitet De fleste forbinder grammatik med korrekthed og røde streger ikke med noget som er nyttigt for sprogbrugeren I de dårlige gamle dage betød det at mange satsede på at tie stille på fejlfrit engelsk Den kommunikative tilgang til sprogundervisningen fik prioriteringen på ret køl: Det grundlæggende er at man prøver at få sproget til at fungere og som led i dette skal man så også tilegne sig de grammatiske redskaber man har brug for

21 Korrekthed og funktionalitet De røde streger kommer let til at dominere billedet når det drejer sig om regler uden en indlysende funktion (3.persons-s er) Det er en generel egenskab ved funktionelle systemer, at ikke alt er 100% motiveret Nogle lande har venstrekørsel, andre har højrekørsel Valget er arbitrært men man er nødt til at vælge en af delene, og det er sikrest at indordne sig under den regel der gælder der hvor man er

22 Overblik over grammatikkens funktioner Grammatikkens opgave ses bedst ved sammenligning med ikke-grammatiske signalsystemer ( dyresprog ) I sådanne sprog er der en liste over signaler, der hver især er en hel ytring Grønne makaker har fx signaler der advarer imod leoparder, slanger og ørne I faresituationer må de vælge én af dem

23 Overblik over grammatikkens funktioner Menneskesprog består derimod af legoklodser der skal sættes sammen for at udgøre en ytring Grammatikkens opgave er at specificere hvordan det sker Det er grammatik, der er den centrale forskel på dyr og mennesker ikke tænkeevnen!

24 Overblik over grammatikkens funktioner Den vigtigste sondring er mellem hvad man kan med leksikonord alene, og hvad der kræver grammatik Leksikonord udtrykke begrebsindhold (Far, mad, I-pad, sove, rart) I den rette kontekst kan det være tilstrækkeligt (MÅL!) Det kan man bare ikke nøjes med!

25 Overblik over grammatikkens funktioner Sætningen er den mest abstrakte hierarkiske ramme for grammatiske kombinationer Men sprogbruger-perspektivet begynder i den anden ende, med kombinationer af to ord ad gangen Grammatikken startede med at kombinere noget verbalt med noget nominalt Ex fra modersmålstilegnelse: Mor komme!

26 Overblik over grammatikkens funktioner Den videre forgrening af grammatikken sker så ved at man laver komplekse nominale størrelser og komplekse verbale størrelser Fra mor til min gamle mor og fra komme til skal helst komme Oven i det kommer så sætningstyper som spørgende og fremsættende De øverste grene på hierarkiet kommer så ved forbindelser mellem sætninger herunder underordningsmekanismer (han sagde at hun helst skulle komme)

27 Overblik over grammatikkens funktioner Men sprogbrugere gør det ikke mere indviklet end nødvendigt Udviklingslinien går nede fra det simple op til det komplekse Man kan ikke lære sproget med skorstenen først derfor er det vigtigt at have sans for hvor man er i hierarkiet En vigtig måde at holde kompleksiteten nede på er at lære nogle faste kombinationer, som ikke skal konstrueres forfra hver gang ( krammedyrene ) Fortsat sprogindlæring kræver så at man ikke nøjes med dem

28 Betydningen af forskelle på dansk og engelsk Danske elever får en meget forærende, fordi store dele af grammatikken er den samme Komplekse nominale udtryk har fx en rækkefølge med bestemmere, adjektiver, kerne og postmodifikationer som PP og relativ: The old man on the mountain/den gamle mand på bjerget) Og disse størrelser har de samme funktioner på dansk og engelsk Man lærer hurtigt at overføre disse strukturer-ogfunktioner fra dansk til engelsk og den slags transfer er en stor effektivitetsgevinst

29 Betydningen af forskelle på dansk og engelsk Men det betyder at de opstår forudsigelige problemer der hvor man ikke bare kan klare den med at trække på den grammatik man har i forvejen Et funktionelt sprogsyn betyder at man tager udgangspunkt i hvad de nye strukturers funktion er (og ikke blot at man undgår røde streger) Et klassisk eksempel er ing-formen af verber, herunder progressivt aspekt ( udvidet tid )

30 Eksamens indtog i undervisningen (tak til Sara Højslet) Man vil jo gerne have, at de består så vi kører på med en masse delprøve 1 ere Uundgåeligt og helt forståeligt vender man sig mod eksamen og planlægger undervisningsindholdet i relation til det, der typisk testes (= teach-the-test) Faren: grammatikken isoleres og bliver mest af alt et spørgsmål om at opnå et stort nok beredskab til at bestå eksamen I dette (tænkte) scenarie bliver grammatikundervisningen triviel, regelfokuseret (regler forud for kontekst og funktion) og meget ofte parallel på udelukkende deduktiv og traditionel vis.

31 Det gode men (Sara Højslet) At gøre en dyd ud af nødvendigheden De nye prøveformer er langt mere funderet i det funktionelle sprogsyn (og CLT) og bevæger sig dermed mere og mere bort fra isolerede sætningseksempler mv. (høj grad af autentisk tekst) Samtidig har det udvidede tekstbegreb entreret eksamen (lydfiler, videoklip mv.) Så nu er der grund til stille jubel over teach-the-test-fænomenet Fordi de nye prøver dermed inviterer til nye måder at undervise i grammatik på I tråd med læreplanerne: få øje på, at bedømmelseskriterierne præcist matcher de faglige mål

32 De nye elektroniske prøver, (Sara Højslet) HTX Engelsk A Delprøve 1 A: Fejlsætninger B: Outputopgave med benspænd (brug ord og vendinger skjult ordklasseopgave, funktionsorienteret) C: Ordklasser i videoklip (autentisk tekst, bredt tekstbegreb) D: Omskrivning (præsens til imperfektum) HHX Engelsk A Delprøve 1 A: Grammatiske forklaringer på understregede dele (autentisk tekst) B:Forklar brugen af en bestemt, understreget struktur (ing-form) (igen autentisk tekst) C: Fejlsætninger find og forklar (emnerelateret tekst) D: Outputopgave med benspænd (brug ord og vendinger som HTX B)

33 Teach-the-test, version 2.0 (Sara Højslet) Den der arbejder lærer Lad eleverne: producere en øvelse hjemmefra producere øvelser i grupper på klassen til andre grupper finde strukturer/eksempler på grammatiske fænomener i teksten hjemmefra/på klassen finde eksempler i egne stile på grammatiske fænomener, der er i teksten fremvise et yndlingsvideoklip og sætte klassen i gang med at finde ordklasser Stationsarbejde bevægelse Gruppearbejde / pararbejde / matrix Side 33

34 Par-arbejde på basis af det uddelte materiale I bedes nu summe om de uddelte opgaver. Det vigtigste ved dem er at de er tekstbaserede I kan sikkert lave dem meget bedre selv men det får I jo så også chancen for! De er måske for svære, men illustrerer princippet med at fokusere på funktionen, samt på punkter hvor man ikke kan bruge den danske grammatik man allerede har

35 Produktkrav 1. Prøv at løse opgaverne med elevernes øjne! 2. I STX-versionen, ikke HHX/HTX-versionen): Kik på de uddelte eksamenstekster med henblik på muligheden for at bruge dem som eksempler på grammatiske træk ved engelsk 3. Beskriv de problemer der rejser sig i forbindelse med brugen af tekstbaserede grammatikspørgsmål (input til det kommende arbejde med vejledningen!)

36 Opsummering, 1 Centrale principper: Kompetencer skal ikke prioriteres adskilt fra dannelse, men bygge på et dannelsesfundament: Kompetence er dannelse i aktion! Sprog skal ikke dyrkes i isolation fra indhold og kommunikation, men forstås i en funktionel ramme

37 Opsummering, 2 Men det betyder ikke at alting skal foregå samtidig hele tiden! Det er OK at sætte fokus på faglig kunnen, herunder grammatik, i det omfang det er nødvendigt Evnen til at håndtere det hele samtidig er et kendetegn på at man har nået alle læremål vejen ad hvilken involverer en nødvendig vekseldrift Hvordan det bedst gøres i det konkrete tilfælde kan kun den konkrete lærer afgøre

DET FUNKTIONELLE SPROGSYN

DET FUNKTIONELLE SPROGSYN DET FUNKTIONELLE SPROGSYN De nye læreplaner i relation til grammatikundervisning FIP HHX og HTX, foråret 2017 Sara Højslet Nygaard, Aalborg Universitet Oplæggets struktur Grammatiske landvindinger i læreplanerne

Læs mere

DIDAKTISKE BETRAGTNINGER OVER UNDERVISNING I GRAMMATIK OG SPROGLIG BEVIDSTHED

DIDAKTISKE BETRAGTNINGER OVER UNDERVISNING I GRAMMATIK OG SPROGLIG BEVIDSTHED DIDAKTISKE BETRAGTNINGER OVER UNDERVISNING I GRAMMATIK OG SPROGLIG BEVIDSTHED OPLÆG PÅ FIP - FAGGRUPPEUDVIKLING I PRAKSIS, EFTERÅRET 2015 SARA HØJSLET NYGAARD, AALBORG UNIVERSITET Oplæggets struktur! Teoretisk

Læs mere

3.1 DIDAKTISKE PRINCIPPER: HVAD VIL DET SIGE AT ARBEJDE MED GRAMMATISKE STRUKTURER I KONTEKST?

3.1 DIDAKTISKE PRINCIPPER: HVAD VIL DET SIGE AT ARBEJDE MED GRAMMATISKE STRUKTURER I KONTEKST? 3.1 DIDAKTISKE PRINCIPPER: HVAD VIL DET SIGE AT ARBEJDE MED GRAMMATISKE STRUKTURER I KONTEKST? Den nye læreplan i relation til grammatikundervisning AP FIP, foråret 2017 Sara Højslet Nygaard, Aalborg Universitet

Læs mere

DET FUNKTIONELLE SPROGSYN: HVAD OG HVORFOR?

DET FUNKTIONELLE SPROGSYN: HVAD OG HVORFOR? DET FUNKTIONELLE SPROGSYN: HVAD OG HVORFOR? De nye læreplaner i relation til grammatikundervisning ENGELSK FIP STX, foråret 2017 Sara Højslet Nygaard, Aalborg Universitet Oplæggets struktur vgrammatiske

Læs mere

Det kommunikative sprogsyn

Det kommunikative sprogsyn Grammatik Mundtlighed Det kommunikative sprogsyn Fra læreplan til praksis Skriftlighed Lytning F I P - K U R S E R I T Y S K S T X 2018 Ordforråd Tekstarbejde Mette Hermann Indhold Del 1 Sprogsyn i læreplan

Læs mere

Faglig praksis i udvikling i tysk stx

Faglig praksis i udvikling i tysk stx Faglig praksis i udvikling i tysk stx F R E D E R I K S B E R G GY M N A S I U M 1 2. A P R I L 2 0 1 6 Mette Hermann Indhold Input 1: 11.15 12.00 Sprogsyn i læreplanen Kommunikativ sprogundervisning Kobling

Læs mere

Tysk begyndersprog A hhx, august 2017

Tysk begyndersprog A hhx, august 2017 Bilag 46 Tysk begyndersprog A hhx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Tysk er et videns- og kundskabsfag, et færdighedsfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige, betinger

Læs mere

Det kommunikative sprogsyn

Det kommunikative sprogsyn Grammatik Mundtlighed Det kommunikative sprogsyn Fra læreplan til praksis Skriftlighed Lytning F I P - K U R S U S I T Y S K HHX 2 2. M A R T S 2 0 1 8 Ordforråd Tekstarbejde Mette Hermann Indhold Del

Læs mere

Interkulturel kommunikativ kompetence

Interkulturel kommunikativ kompetence Havde vi IKK på uni? Hvad pokker er det? Svært at få tid til den interkulturelle dimension i fransktimerne, når der nu er så mange andre aspekter, der skal dækkes! Interkulturel kommunikativ kompetence

Læs mere

a. forstå varierede former for autentisk engelsk både skriftligt og mundtligt,

a. forstå varierede former for autentisk engelsk både skriftligt og mundtligt, Engelsk B 1. Fagets rolle Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der beskæftiger sig med sprog, kultur og samfundsforhold i engelsksprogede områder og i globale sammenhænge. Faget omfatter

Læs mere

Faglig praksis i udvikling i tysk hhx

Faglig praksis i udvikling i tysk hhx Faglig praksis i udvikling i tysk hhx C A M P U S V E J L E 2 6. A P R I L 2 0 1 6 Mette Hermann Indhold Input 1: 11.15 12.00 Sprogsyn i læreplanen Kommunikativ sprogundervisning Kobling af fagets discipliner

Læs mere

Evaluering af skriftlig eksamen i spansk A (hhx) maj/juni 2017

Evaluering af skriftlig eksamen i spansk A (hhx) maj/juni 2017 Evaluering af skriftlig eksamen i spansk A (hhx) maj/juni 2017 Oktober 2017 1. Evaluering af skriftlig eksamen i spansk A (hhx) 2017 Sommer 2017 var der to opgavesæt til den skriftlige prøve i spansk A,

Læs mere

Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse

Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse Om dig 1. 7 seminarielærere, der under viser i sprog, har besvaret spørgeskemaet 2. 6 undervisere taler engelsk, 6 fransk, 3 spansk, 2 tysk

Læs mere

Engelsk, basis. a) forstå hovedindhold og specifik information af talt engelsk om centrale emner fra dagligdagen

Engelsk, basis. a) forstå hovedindhold og specifik information af talt engelsk om centrale emner fra dagligdagen avu-bekendtgørelsen, august 2009 Engelsk Basis, G-FED Engelsk, basis 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Faget beskæftiger sig med engelsk sprog,

Læs mere

Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole

Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole Undervisningsplanens indhold: Undervisningens organisering og omfang Undervisningsplanens anvendelse Evaluering og opfølgning Formål for faget Slutmål

Læs mere

Faglig udvikling i praksis i forløbet Almen Sprogforståelse Marts 2017 Lars Holst Madsen & Claus Zedlitz

Faglig udvikling i praksis i forløbet Almen Sprogforståelse Marts 2017 Lars Holst Madsen & Claus Zedlitz Faglig udvikling i praksis i forløbet Almen Sprogforståelse Marts 2017 Lars Holst Madsen & Claus Zedlitz FIP i AP på hhx, marts 2017 Side 1 Dagens program Den politiske proces og det videre forløb Grundforløbet

Læs mere

Tysk begyndersprog B. 1. Fagets rolle

Tysk begyndersprog B. 1. Fagets rolle Tysk begyndersprog B 1. Fagets rolle Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige og betinger gensidigt hinanden. Tyskfaget beskæftiger sig med kulturelle,

Læs mere

Læseplan faget engelsk. 1. 9. klassetrin

Læseplan faget engelsk. 1. 9. klassetrin Læseplan faget engelsk 1. 9. klassetrin Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan udtrykke sig

Læs mere

Kinesisk A valgfag, juni 2010

Kinesisk A valgfag, juni 2010 Bilag 23 Kinesisk A valgfag, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Kinesisk er et færdigheds-, videns- og kulturfag. Dets genstandsområde er det kinesiske standardsprog (putonghua), som det tales

Læs mere

Fagplan. Engelsk E-niveau

Fagplan. Engelsk E-niveau Fagplan Engelsk E-niveau UDDANNELSE: GF 2 smed, industritekniker og automekaniker LÆRER: Claus Tassing FORMÅL: Formålet med undervisningen i fremmedsprog er at udvikle elevens fremmedsproglige viden, færdigheder

Læs mere

Grønlandsk som begynder- og andetsprog A

Grønlandsk som begynder- og andetsprog A Grønlandsk som begynder- og andetsprog A - 2018 1. Fagets rolle Grønlandsk som begynder- og andetsprog A er et færdighedsfag, et vidensfag og et litteraturfag, der beskæftiger sig med grønlandsk sprog

Læs mere

Niveau Gennemsnit (ikke beståede i %) Begyndersprog A 3,5 (26,0) Begyndersprog A med netadgang 5,26 (3,5) Fortsættersprog A 4,3 (5,3)

Niveau Gennemsnit (ikke beståede i %) Begyndersprog A 3,5 (26,0) Begyndersprog A med netadgang 5,26 (3,5) Fortsættersprog A 4,3 (5,3) Uddannelsesaftaler Evaluering af skriftlig eksamen i fransk A (hhx) maj/juni 2017 Oktober 2017 1. Evaluering af skriftlig eksamen i fransk A (hhx) 2017 Sommer 2017 var der tre opgavesæt til den skriftlige

Læs mere

12 Engelsk C. Kurset svarer til det gymnasiale niveau C

12 Engelsk C. Kurset svarer til det gymnasiale niveau C 12 Engelsk C Kurset svarer til det gymnasiale niveau C 9.1.1 Identitet og formål 9.1.1.1 Identitet Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der beskæftiger sig med engelsk sprog, engelsksprogede

Læs mere

a) forstå talt tysk om kendte emner og ukendte emner, når der tales standardsprog,

a) forstå talt tysk om kendte emner og ukendte emner, når der tales standardsprog, Tysk fortsættersprog B 1. Fagets rolle Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige og betinger gensidigt hinanden. Tyskfaget beskæftiger sig med kulturelle,

Læs mere

Fagformål for faget tysk

Fagformål for faget tysk Fagformål for faget tysk Formålet med faget tysk er, at eleverne skal erhverve sig viden, kompetencer og redskaber, der gør dem i stand til at kommunikere på tysk både skriftligt og mundtligt i et klart

Læs mere

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag.

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. TYSK Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. Formål: Det er formålet med undervisning i tysk, at eleverne tilegner sig færdigheder og kundskaber, der gør det muligt for dem

Læs mere

Italien spørgeskema til sproglærere dataanalyse

Italien spørgeskema til sproglærere dataanalyse Italien spørgeskema til sproglærere dataanalyse Dig selv 1. 32 sproglærere har besvaret spørgeskemaet, 15 underviser på mellemtrinnet, 17 på ældste trin. 2. 23 underviser i engelsk, 6 i fransk, 3 i tysk,

Læs mere

ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING. At terpe eller at forstå?

ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING. At terpe eller at forstå? ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING At terpe eller at forstå? For mange har ordet grammatik en kedelig klang. Nogle vil endda gå så vidt som til at mene, at grammatik er et af de kedeligste og unyttigste fag

Læs mere

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på hf

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på hf Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på hf Engelskfaget udvikler sig i disse år som konsekvens af sprogets stadig større udbredelse som lingua franca i den digitaliserede og globaliserede

Læs mere

Bedømmelseskriterier for engelsk niveau C

Bedømmelseskriterier for engelsk niveau C Kommunikation Karakter Bedømmelseskriterier Forstå indholdet af talt fremmedsprog om varierede og alsidige emner Forstå indholdet af skrevne fremmedsproglige tekster om alsidige og varierede emner Eleven

Læs mere

Engelsk Valgfag på Social- og Sundhedshjælperuddannelsen

Engelsk Valgfag på Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Engelsk Valgfag på Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Niveauer og vejledende varighed Niveau F: 2,0 uger Niveau E: 2,0 uger Niveau D: 2,0 uger Niveau C: 2,0 uger 1. Identitet og formål 1.1. Identitet

Læs mere

Engelsk A stx, juni 2010

Engelsk A stx, juni 2010 Engelsk A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Faget beskæftiger sig med engelsk sprog, engelsksprogede kulturer og globale forhold.

Læs mere

Sprogsynet bag de nye opgaver

Sprogsynet bag de nye opgaver Sprogsynet bag de nye opgaver KO N F E R ENCE O M NY DIGITAL S K R I F T L I G P R Ø V E M E D ADGANG T I L I N T E R N E T T E T I T Y S K FO R T S Æ T T ERS P ROG A ST X O G HHX 1 4. 1. 2016 Mette Hermann

Læs mere

LÆRINGSMÅL PÅ NIF GRØNLANDSK 2014-15

LÆRINGSMÅL PÅ NIF GRØNLANDSK 2014-15 LÆRINGSMÅL PÅ NIF GRØNLANDSK 2014-15 Formål på kalaallisut på NIF På NIF undervises der fra modersmålsundervisning til begynder niveau, derfor undervises der i niveaudeling. Mål og delmål I begynderundervisningen

Læs mere

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på stx

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på stx Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på stx Engelskfaget i stx udvikler sig i disse år som konsekvens af sprogets stadig større udbredelse som lingua franca i den digitaliserede og

Læs mere

Almen Sprogforståelse

Almen Sprogforståelse Faglig udvikling i praksis Almen Sprogforståelse November 2017 Claus Zedlitz og Lars Holst Madsen FIP i AP på hhx, november 2017 Side 1 Formålet med FIP: a) via justerede vejledninger at få indflydelse

Læs mere

Indholdsplan for Engelsk FS10+

Indholdsplan for Engelsk FS10+ Indholdsplan for Engelsk FS10+ Intro: På engelsk FS10+ holdene tales der engelsk hele tiden, bortset fra når vi arbejder med grammatik. Det forventes, at eleverne har et højt engagement i faget, at de

Læs mere

PRØVEVEJLEDNING. Engelsk Niveau F, E, D og C

PRØVEVEJLEDNING. Engelsk Niveau F, E, D og C PRØVEVEJLEDNING Engelsk Niveau F, E, D og C Gældende for hold med start efter 1. januar 201 Indhold Mål... 3 Forudsætning for prøven... 3 Prøveform... 3 Prøvens tilrettelæggelse... 4 Eksaminationsgrundlag...

Læs mere

Kursusevaluering efterår 2013 SIV spansk

Kursusevaluering efterår 2013 SIV spansk Kursusevaluering efterår 2013 SIV spansk Hvilken uddannelse går du på dette semester? På hvilket semester har du fulgt undervisningen? Hvilke kurser på 1. semester Hvilke kurser på 3. semester Almen Basisgrammatik

Læs mere

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan?

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Planlægning af forældremøde med udgangspunkt i det eleverne er i gang med at lære i fagene Skrevet af: Ulla Kofoed, lektor, UCC 11.05.2017 Forældresamarbejde

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. ENGELSK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

Bedømmelseskriterier for engelsk niveau D

Bedømmelseskriterier for engelsk niveau D Kommunikation: Karakter Bedømmelseskriterier Forstå indholdet af talt fremmedsprog om alsidige emner Forstå indholdet af skrevne fremmedsproglige tekster om alsidige emner Eleven kan, inden for niveauet,

Læs mere

Fransk faglige indspark længere læringsforløb oplæg til Ateliers

Fransk faglige indspark længere læringsforløb oplæg til Ateliers Fransk faglige indspark længere læringsforløb oplæg til Ateliers Program for eftermiddagens ateliers 13.45 15.45: Faglige indspark Oplæg og aktiviteter om det kommunikative-funktionelle sprogsyn, sproglig

Læs mere

Grønlandsk som begynder- og andetsprog A. 1. Fagets rolle

Grønlandsk som begynder- og andetsprog A. 1. Fagets rolle Grønlandsk som begynder- og andetsprog A 1. Fagets rolle Grønlandsk som begynder- og andetsprog A er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der beskæftiger sig med grønlandsk sprog og kultur.

Læs mere

Høringssvar vedr. Forenklede Fælles Mål i engelsk, tysk og fransk

Høringssvar vedr. Forenklede Fælles Mål i engelsk, tysk og fransk Høring over bekendtgørelser på folkeskoleområdet. Høringssvar vedr. Forenklede Fælles Mål i engelsk, tysk og fransk Overordnet ser det samlede læseplansudkast fornuftigt ud med gode specificeringer af

Læs mere

Kreativitet. løfter elevernes faglighed. Af Søren Hansen & Christian Byrge, Aalborg universitet

Kreativitet. løfter elevernes faglighed. Af Søren Hansen & Christian Byrge, Aalborg universitet Kreativitet løfter elevernes faglighed Af Søren Hansen & Christian Byrge, Aalborg universitet I en ny pædagogisk model fra Aalborg universitet tilrettelægges den faglige undervisning som kreative processer.

Læs mere

Italiensk A stx, juni 2010

Italiensk A stx, juni 2010 Italiensk A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Italiensk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Fagets centrale arbejdsområde er det italienske sprog som kommunikations- og

Læs mere

Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward

Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward Formålet for faget engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan udtrykke

Læs mere

Fremmedsprog i gymnasiet: Innovation, didaktik og digitale medier

Fremmedsprog i gymnasiet: Innovation, didaktik og digitale medier Fremmedsprog i gymnasiet: Innovation, didaktik og digitale medier Stikord til Vejledningsgrundlag og Refleksionspapir I forbindelse din praksisafprøvning i efterårets undervisning, holder du før- og efter-samtaler

Læs mere

Kompetencemål for Engelsk, klassetrin

Kompetencemål for Engelsk, klassetrin Kompetencemål for Engelsk, 4.-10. klassetrin Engelsk omhandler sproglige og interkulturelle kompetencer, læreprocesser samt fagdidaktisk og personlig udvikling i et dansk, flerkulturelt og internationalt

Læs mere

Velkommen til Faglig udvikling i praksis (FIP) Engelsk STX A & B

Velkommen til Faglig udvikling i praksis (FIP) Engelsk STX A & B Velkommen til Faglig udvikling i praksis (FIP) Engelsk STX A & B Marts 2017 Fokus: de nye læreplaner FIP i engelsk stx,/hf marts 2017 fagkonsulent Hanne Kær Pedersen Side 1 Program 9.30-10.00 Ankomst,

Læs mere

Læreplan Engelsk. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019

Læreplan Engelsk. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019 Læreplan Engelsk 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Engelsk er et kommunikationsfag, som giver viden, færdigheder og kompetencer inden for sprog, kultur og samfundsforhold. På en praksisrettet og procesorienteret

Læs mere

SKRIFTLIG EKSAMEN OG VEJEN DERHEN. 12/11/15 Side 1

SKRIFTLIG EKSAMEN OG VEJEN DERHEN. 12/11/15 Side 1 SKRIFTLIG EKSAMEN OG VEJEN DERHEN Side 1 Skriftlig eksamen 2015 STX B på vej Antal eksaminander til prøve Landsgennemsnit baseret på censorindtastninger 14.06.15 Landsgennemsnit fra www.uddannelsesstatistik.dk

Læs mere

Årsplan for engelsk 8.x SJ

Årsplan for engelsk 8.x SJ Formålet med faget engelsk: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig sproglige og kulturelle kundskaber og færdigheder, således at de kan anvende engelsk som kulturteknik i forskellige

Læs mere

Udkast til Nye læreplaner i tysk Bente Hansen Side 1

Udkast til Nye læreplaner i tysk Bente Hansen Side 1 Udkast til Nye læreplaner i tysk Bente Hansen Side 1 Velkommen Dagens program 10.00-10.45 Fremmedsprogsdidaktik Interkulturel kommunikativ kompetence og progression (ved Petra Daryai-Hansen, Phd, lektor

Læs mere

Fransk begyndersprog A hhx, august 2017

Fransk begyndersprog A hhx, august 2017 Bilag 31 Fransk begyndersprog A hhx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Fransk er et videns- og kundskabsfag, et færdighedsfag og et kulturfag, der har fokus på tilegnelse af interkulturel

Læs mere

Forudsætninger for at lære sprog

Forudsætninger for at lære sprog Forudsætninger for at lære sprog Input - en forudsætning for at kunne finde mønstre og for at have noget at imitere. Output - en forudsætning for hypotesedannelse /-afprøvning. Interaktion - giver tilpasset

Læs mere

Tanker omkring kompetenceudvikling for undervisere på vores institut

Tanker omkring kompetenceudvikling for undervisere på vores institut Tanker omkring kompetenceudvikling for undervisere på vores institut Hvad er vi forpligtet til: Universitetet skal give forskningsbaseret undervisning, samt sikre et ligeværdigt samspil mellem forskning

Læs mere

DET NYE SKRIFTLIGE OPGAVEFORMAT. Engelsk A Digital eksamensopgave med adgang til internettet

DET NYE SKRIFTLIGE OPGAVEFORMAT. Engelsk A Digital eksamensopgave med adgang til internettet DET NYE SKRIFTLIGE OPGAVEFORMAT Engelsk A Digital eksamensopgave med adgang til internettet Skriftlighedskonference hhx 30.10. 2014 1 BAGGRUND Udredningsarbejde vedr. nye elektroniske opgaver til engelsk

Læs mere

Nyt fra fagkonsulenten august 2018

Nyt fra fagkonsulenten august 2018 Nyt fra fagkonsulenten august 2018 Kære kollegaer Fra 1. august 2018 tiltrådte jeg som fagkonsulent for engelsk STX og HF efter at have fungeret som vikar i jobbet det meste af sidste skoleår. Jeg glæder

Læs mere

Undervisningsplan Engelsk D GF2

Undervisningsplan Engelsk D GF2 Undervisningsplan Engelsk D GF2 Indhold Faglige undervisningsmål på Engelsk D... 2 Elevbeskrivelse:... 3 Fagligt indhold:... 3 Dokumentation:... 3 Tilrettelæggelse og didaktiske overvejelser:... 4 Elevarbejdstid:...

Læs mere

Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år

Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år Indholdsfortegnelse Forord Forord 3 1. Samspil 4 2. Kommunikation 6 3. Opmærksomhed 8 4. Sprogforståelse 10 5. Sproglig bevidsthed 12 6. Udtale 14 7. Ordudvikling

Læs mere

Udkast til Nye læreplaner i tysk Bente Hansen Side 1

Udkast til Nye læreplaner i tysk Bente Hansen Side 1 Udkast til Nye læreplaner i tysk Bente Hansen Side 1 Velkommen Dagens program 10.00-10.45 Fremmedsprogsdidaktik Interkulturel kommunikativ kompetence og progression (ved Mette Skovgaard Andersen, lektor,

Læs mere

Læreplansændringer & Nye eksamensformer mulige scenarier

Læreplansændringer & Nye eksamensformer mulige scenarier Læreplansændringer & Nye eksamensformer mulige scenarier Læreplansændringer? Nye kernestofemner? Færre? Flere? Specielt: Trigonometri og statistik hvordan? Eksamensopgaver? Programmering? Bindinger på

Læs mere

Bedømmelseskriterier for engelsk niveau E

Bedømmelseskriterier for engelsk niveau E Kommunikation: Karakter Bedømmelseskriterier Forstå hovedindholdet af talt fremmedsprog om udvalgte Forstå hovedindholdet af skrevne fremmedsproglige tekster om udvalgte Eleven kan, inden for niveauet,

Læs mere

Engelsk Valgfag på Den Pædagogiske Assistentuddannelse

Engelsk Valgfag på Den Pædagogiske Assistentuddannelse Engelsk Valgfag på Den Pædagogiske Assistentuddannelse Formål Du udvikler og styrker din sproglige egenskaber på engelsk Du udvikler din evne til at formulere dig mundtlig og skriftelig på engelsk Du udvikler

Læs mere

Samfundsfag, niveau G

Samfundsfag, niveau G avu-bekendtgørelsen, august 2009 Samfundsfag G + D Samfundsfag, niveau G 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Samfundsfag handler om danske og internationale samfundsforhold. Faget giver på et empirisk

Læs mere

Fagligt samspil og innovation. FIP 3 Odense d september Htx/hhx

Fagligt samspil og innovation. FIP 3 Odense d september Htx/hhx Fagligt samspil og innovation FIP 3 Odense d. 29.- 30. september Htx/hhx Hvem er vi? Anne Øhrstrøm Maybrit Christensen Vi er begge fra Knord i Lyngby Deltaget i Gymnasiet tænkt forfra Udviklet kurser for

Læs mere

Engelsk A, DEN SKRIFTLIGE EKSAMENSOPGAVE, LÆREPLAN 2014

Engelsk A, DEN SKRIFTLIGE EKSAMENSOPGAVE, LÆREPLAN 2014 Engelsk A, DEN SKRIFTLIGE EKSAMENSOPGAVE, LÆREPLAN 2014 Justeret opgaveformat og lærerens hæfte Faglige mål, som omhandler det skriftlige arbejde anvende et bredt og varieret ordforråd om tekniske, teknologiske,

Læs mere

Spansk A stx, juni 2010

Spansk A stx, juni 2010 Spansk A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Spansk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der baserer sig på tilegnelse af kommunikativ kompetence. Fagets centrale arbejdsområde

Læs mere

Faglig udvikling i praksis i faget engelsk på hhx og htx. Marts 2017 Fokus: de nye læreplaner

Faglig udvikling i praksis i faget engelsk på hhx og htx. Marts 2017 Fokus: de nye læreplaner Faglig udvikling i praksis i faget engelsk på hhx og htx Marts 2017 Fokus: de nye læreplaner Dagens program Den politiske proces og det videre forløb Gymnasieloven og Bekendtgørelsen Gennemgang af de nye

Læs mere

Vi tilbyder kursuskonceptet. ipad I UNDERVISNINGEN

Vi tilbyder kursuskonceptet. ipad I UNDERVISNINGEN Vi tilbyder kursuskonceptet ipad I UNDERVISNINGEN Konceptet er modulopbygget og rettet mod skoler, der anskaffer ipads til hele klasser eller årgange, hvor ipaden bliver elevernes digitale penalhus. Konceptet

Læs mere

Velkommen til Faglig udvikling i praksis (FIP) Engelsk HF B, HF-e C og STX A

Velkommen til Faglig udvikling i praksis (FIP) Engelsk HF B, HF-e C og STX A Velkommen til Faglig udvikling i praksis (FIP) Engelsk HF B, HF-e C og STX A April 2017 Fokus: de nye læreplaner FIP i engelsk stx,/hf april 2017 fagkonsulent Hanne Kær Pedersen Side 1 Program 9.30-10.00

Læs mere

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab.

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. 10.klasse Humanistiske fag : Dansk, engelsk og tysk Dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder

Læs mere

Beskrivelse af undervisningsmodellen Faglig læring pa Den Kreative Platform Søren Hansen, Aalborg universitet

Beskrivelse af undervisningsmodellen Faglig læring pa Den Kreative Platform Søren Hansen, Aalborg universitet Beskrivelse af undervisningsmodellen Faglig læring pa Den Kreative Platform Søren Hansen, Aalborg universitet I en ny pædagogisk model fra Aalborg universitet tilrettelægges den faglige undervisning som

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Faglig udvikling i praksis i faget engelsk på hhx og htx. Marts 2017 Fokus: de nye læreplaner

Faglig udvikling i praksis i faget engelsk på hhx og htx. Marts 2017 Fokus: de nye læreplaner Faglig udvikling i praksis i faget engelsk på hhx og htx Marts 2017 Fokus: de nye læreplaner Dagens program Den politiske proces og det videre forløb Gymnasieloven og Bekendtgørelsen Gennemgang af de nye

Læs mere

13-09-2011. Sprogpakken. Nye teorier om børns sprogtilegnelse. Hvad er sprog? Hvad er sprog? Fonologi. Semantik. Grammatik.

13-09-2011. Sprogpakken. Nye teorier om børns sprogtilegnelse. Hvad er sprog? Hvad er sprog? Fonologi. Semantik. Grammatik. Sprogpakken Nye teorier om børns sprogtilegnelse 1 Charles Darwin (1809-1882) Hvad er sprog? On the Origin of Species (1859) Natural selection naturlig udvælgelse Tilpasning af en arts individer til omgivelserne

Læs mere

Program Hvorfor er sprog vigtigt? Hvad er sprogpakken? Ludwig Wittgenstein

Program Hvorfor er sprog vigtigt? Hvad er sprogpakken? Ludwig Wittgenstein Ludwig Wittgenstein 1 2 Program Hvorfor er sprog vigtigt? Personlige og sociale perspektiver Samfundsmæssige perspektiver Forskningsmæssige perspektiver Sprog - et tema i læreplanen Milepæle i barnets

Læs mere

Fransk begyndersprog A hhx, juni 2010

Fransk begyndersprog A hhx, juni 2010 Bilag 13 Fransk begyndersprog A hhx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Fransk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Fagets centrale arbejdsområde er det franske sprog, dels som

Læs mere

STUDIEORDNING 2005 Polsk for fortsættere ODENSE ÅBEN UDDANNELSE REVIDERET 2008

STUDIEORDNING 2005 Polsk for fortsættere ODENSE  ÅBEN UDDANNELSE REVIDERET 2008 STUDIEORDNING 2005 Polsk for fortsættere ÅBEN UDDANNELSE REVIDERET 2008 UDDANNELSEN ER UDBUDT AF STUDIENÆVN FOR fremmedsprog, SOM HØRER UNDER DET HUMANISTISKE FAKULTET ODENSE WWW.SDU.DK Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bilag 20. Forsøgslæreplan for fransk begyndersprog A stx, august 2015. 1. Identitet og formål

Bilag 20. Forsøgslæreplan for fransk begyndersprog A stx, august 2015. 1. Identitet og formål Bilag 20 Forsøgslæreplan for fransk begyndersprog A stx, august 2015 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Fransk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Fagets centrale arbejdsområde er det

Læs mere

Nyvej 7, 5762 Vester Skerninge - Tlf. 62241600 - www.vskfri.dk - skoleleder@vskfri.dk. Fagplan for Tysk

Nyvej 7, 5762 Vester Skerninge - Tlf. 62241600 - www.vskfri.dk - skoleleder@vskfri.dk. Fagplan for Tysk Fagplan for Tysk Formål Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet tysk og kan udtrykke sig mundtligt og skriftligt.

Læs mere

FIP-kursus i tysk WORKSHOP MED FOKUS PÅ DEN NYE SKRIFTLIGE PRØVE

FIP-kursus i tysk WORKSHOP MED FOKUS PÅ DEN NYE SKRIFTLIGE PRØVE FIP-kursus i tysk WORKSHOP MED FOKUS PÅ DEN NYE SKRIFTLIGE PRØVE Program Præsentation af den nye skriftlige prøves opbygning og opgavetyper Bedømmelseskriterier Opgavetyper Eksempler på træningsopgaver

Læs mere

Undervisningsplan for faget engelsk. Ørestad Friskole

Undervisningsplan for faget engelsk. Ørestad Friskole Undervisningsplan for faget engelsk. Ørestad Friskole Undervisningsplanens indhold: Undervisningens organisering og omfang Undervisningsplanens anvendelse Evaluering og opfølgning Formål for faget Slutmål

Læs mere

Forslag til indsatsområde

Forslag til indsatsområde D EN INTERNATIONALE D I MENSION I FOLKESKO L EN Forslag til indsatsområde Netværk om den internationale dimension er et initiativ under Partnerskab om Folkeskolen. Formålet med netværket er at skabe større

Læs mere

ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog

ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog Fremmedsprog som tillægskompetence Specialiseringsmodul CLIL på Københavns Professionshøjskole CLIL-teamet

Læs mere

Vi tager udgangspunkt i Forenklede Fælles mål: Vi arbejder videre på de færdigheder og

Vi tager udgangspunkt i Forenklede Fælles mål: Vi arbejder videre på de færdigheder og Årsplan for engelsk i 6. klasse 2017/2018 Vi tager udgangspunkt i Forenklede Fælles mål: Vi arbejder videre på de færdigheder og kunstskaber eleverne har lært sidste år I denne årsplan for 6. klasse skal

Læs mere

ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog

ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog ECML Kontaktpunkt Danmark Sprogkonference 2018 Åbning af det Nationale Center for Fremmedsprog Fremmedsprog som tillægskompetence Specialiseringsmodul CLIL på Københavns Professionshøjskole 1 CLIL-teamet

Læs mere

Rettevejledning til skriveøvelser

Rettevejledning til skriveøvelser Rettevejledning til skriveøvelser Innovation & Teknologi, E2015 Retteguiden har to formål: 1) at tydeliggøre kriterierne for en god akademisk opgave og 2) at forbedre kvaliteten af den feedback forfatteren

Læs mere

Forsøgslæreplan for latin A stx, marts 2014

Forsøgslæreplan for latin A stx, marts 2014 Bilag 33 Forsøgslæreplan for latin A stx, marts 2014 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Latin er et sprog- og kulturfag. På grundlag af væsentlige latinske tekster og romerskarkæologisk materiale beskæftiger

Læs mere

Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR)

Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR) Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR) Didaktiske overvejelser om anvendelse af CEFR i den daglige undervisning på gymnasiet Oplæg til inspiration ved Christoph Schepers Videnscenter for

Læs mere

Hvad er en organisation? Og hvorfor er det vigtigt at vide noget om opbygningen af en organisation for at kunne forebygge og håndtere mobning?

Hvad er en organisation? Og hvorfor er det vigtigt at vide noget om opbygningen af en organisation for at kunne forebygge og håndtere mobning? 1 Af Lisbeth Alnor Offentlige organisationer skal tjene borgeren, som kan være barnet, eleven eller forælderen. Dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelser er offentlige organisationer, som løser en bestemt

Læs mere

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Læsning sprog leg læring Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Indledning Københavns Kommune har med det brede forlig Faglighed for Alle skabt grundlag for en styrket indsats på blandt andet læseområdet.

Læs mere

De fire kompetencer i oldtidskundskab

De fire kompetencer i oldtidskundskab De fire kompetencer i oldtidskundskab Digitale, innovative og globale kompetencer samt karrierekompetencer studieretningsprojektet Side 1 De fire kompetencer - Fra lov til læreplan - Fra læreplan til vejledning

Læs mere

Modellering. Matematisk undersøgelse af omverdenen. Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden.

Modellering. Matematisk undersøgelse af omverdenen. Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden. Modellering Matematisk undersøgelse af omverdenen. 1 Modellering hvad? Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden. Matematisk modellering omfatter noget udenfor

Læs mere

ENGELSK. Vi henviser til kompetencemål for faget beskrevet i Forenklede Fælles Mål.

ENGELSK. Vi henviser til kompetencemål for faget beskrevet i Forenklede Fælles Mål. ENGELSK Den følgende beskrivelse af faget engelsk på Friskolen Øster Egesborg tager sit udgangspunkt i Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål (2015). Der er dog visse områder, vi har valgt at

Læs mere

Temadag Gennemførelse af talentudvikling i hovedforløbet. Talentudvikling i lyset af differentiering, hvad er mulighederne

Temadag Gennemførelse af talentudvikling i hovedforløbet. Talentudvikling i lyset af differentiering, hvad er mulighederne Temadag Gennemførelse af talentudvikling i hovedforløbet Talentudvikling i lyset af differentiering, hvad er mulighederne 28-09-16 Karin Løvenskjold Svejgaard Lektor Alle elever er forskellige Der er tre

Læs mere

sproget Tag 1 fat på Samarbejde Løsninger Grammatik Voksne udlændinge, sprogindlæring og LEGO Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1

sproget Tag 1 fat på Samarbejde Løsninger Grammatik Voksne udlændinge, sprogindlæring og LEGO Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1 Tag 1 fat på sproget Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1 Samarbejde At tilegne sig et nyt sprog er vanskeligt og for de fleste en lang, omstændelig proces. Vi tror på, at det er muligt

Læs mere

Guide til den gode lektionsplan Udarbejdet til brug på Voksenpædagogisk Grunduddannelse

Guide til den gode lektionsplan Udarbejdet til brug på Voksenpædagogisk Grunduddannelse Guide til den gode lektionsplan Udarbejdet til brug på Voksenpædagogisk Grunduddannelse 2 Denne guide er udarbejdet af: BRMST Eva-Marie Lillelund Nielsen, BRTS Til brug på: Voksenpædagogisk Grundkursus

Læs mere