Personalet reagerede fuldstændigt, som de skulle iht. sikkerhedsprocedurerne for anlægget.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Personalet reagerede fuldstændigt, som de skulle iht. sikkerhedsprocedurerne for anlægget."

Transkript

1 Notat Redegørelse vedr. kedelsprængning den 15. februar marts 2017 Sagsnr. 17/98 Dok. nr. Initialer DFR/MKN/akh Side 1 af 9 Til Kopi til Bestyrelsen Resumé Den 15. februar 2017 indtraf en alvorlig hændelse på ARC. Et rørbrud i kedel 4 udviklede sig uventet, fordi en over 15 år gammel sammensvejsning af kedlen ikke holdt. Det resulterede i, at damp og isoleringsmateriale kom ud i ovnhallen. Det er vigtigt at understrege, at hændelsen ikke resulterede i personskade Rørbrud i kedler forekommer jævnligt (i gennemsnit 6 gange om året) og regnes ikke som usædvanlige. Det er derimod yderst usædvanligt, at en svejsning i kedlen ikke kan holde. Rørbruddet kunne ARC have forudset, da der var foretaget målinger af rørtykkelsen, som var dokumenteret i en rapport. Uheldigvis var denne rapport bortkommet. Det formodes, at den ved en fejl blevet kasseret i forbindelse med oprydning og forberedelse til nedlukning af anlægget. Årsagen til at svejsningen ikke holdt var, at svejsningen i sin tid var udført forkert. Det er leverandørens ansvar at kvalitetssikre konstruktionen af kedlen, så ARC har ikke haft kendskab til fejlkonstruktionen. Og der har ikke været indikationer gennem årene på, at noget var galt. Personalet reagerede fuldstændigt, som de skulle iht. sikkerhedsprocedurerne for anlægget. Hændelsen er blevet analyseret. Ovnlinje 4 er lukket ned, og der er truffet ekstra foranstaltninger for at undgå lignende hændelser på de 3 andre ovnlinjer. Foranstaltningerne betyder en mindre nettoindtægt på ca. 1 mio. kr. i perioden frem til 1. april Driftsmæssigt kan 3 anlæg opfylde behovet for at sikre, at ejerkommunerne ikke får et problem med at komme af med eget affald, og hvis yderligere en ovn lukkes ned, er der planer for at sikre behandlingen af alt affaldet og især forbrænding af husholdningsaffaldet. Nettopåvirkningen af ARCs økonomi vil i det tilfælde være yderligere 1,2 mio. kr. pr. uge.

2 Side 2 af 9 Indledning Denne redegørelse er en indføring i, hvordan ARC arbejder med vedligehold og arbejdsmiljø, hvordan kedelsprængningen skete, hvilke foranstaltninger der er iværksat, og hvilke konsekvenser det har for driften af det gamle anlæg og ARCs økonomi. ARC har som produktionsvirksomhed potentielt farlige arbejdsprocesser. Affaldsforbrænding og produktion af energi er en proces, som indebærer anvendelse af teknik, der uden den rette opmærksomhed kan skabe alvorlige situationer. Hos ARC er det derfor helt naturligt at fokusere på sikkerhed og arbejdsmiljø, så organisationen kontinuerligt arbejder for at forebygge uheld. I det følgende omtales alene procedurer og certificeringer på anlægget på Kraftværksvej. Genbrugspladserne og byggepladsen Amager Bakke er derfor ikke en del af redegørelsen. ARC er certificeret efter DS/OHSAS 18001, som er et internationalt ledelsessystem inden for arbejdsmiljø og sikkerhed. Certificeringen kræver, at ARC vedvarende forbedrer arbejdsmiljøet og altid skal ligge over lovkravene. ARC blev senest certificeret i I forbindelse med DS/OHSAS certificeringen registrerer ARC løbende hændelser, nærved-uheld og ulykker for at kunne arbejde aktivt med forebyggelse. ARC fik i 2015 udviklet en APP for at lette arbejdet med dokumentation af arbejdsmiljø i forbindelse med de faste runderinger. Det systematiske arbejdsmiljøarbejde giver sig også udslag i, at ARC hvert år foretager en kortlægning for hele Kraftværksvej, hvor der afdækkes udfordringer med det fysiske arbejdsmiljø. På Kraftværksvej har ARC en del eksterne samarbejdspartnere, der er med til kontrol- og vedligeholdelsesopgaver. De ansatte herfra bliver indskærpet de gældende sikkerheds- og arbejdsmiljøregler på ARC, så de er under samme sikkerhed som ARCs medarbejdere. Vedligehold af kedler på ARC Den helt grundlæggende prioritering for vurdering af alle opgaver på ARC er: 1. Sikkerhed og Arbejdsmiljø 2. Eksternt miljø 3. Produktion og maskiner Der findes principielt 2 overordnede vedligeholdelsesprincipper: 1. Forebyggende vedligehold og 2. Afhjælpende vedligehold.

3 Side 3 af 9 Forebyggende vedligehold er, når man efter en plan undersøger maskineriet og forebyggende udskifter dele, inden de er helt nedslidte. I modsætning til afhjælpende vedligehold, hvor man udfører en reparation, når der sker en skade. Det samlede vedligehold er altid en blanding af begge principper. Forebyggende vedligehold vil være det mest forekommende: Når maskineriet skal holde i mange år Når økonomien er afhængig af en stabil drift Når risikoen for skade på mennesker i forbindelse med en fejl er stor. Forenklet kan det illustreres ved, at f.eks. er det forebyggende vedligehold på fly meget større end på busser. Fly holder typisk 25 år, det økonomiske tab, når flyet står stille, er meget højt, og konsekvensen, hvis flyets motor stopper, er meget høj. I modsætning til en bus der typisk holder 10 år, har en mindre økonomisk konsekvens hvis den er ude af drift, og endelig har det ikke den samme store konsekvens for passagererne, hvis motoren stopper. På ARC er andelen af forebyggende vedligehold ved normal drift høj. En del af vedligeholdet på et anlæg som ARCs er underlagt lovgivning som f.eks. Bekendtgørelse om anvendelse af trykbærende udstyr og Stærkstrømsbekendtgørelsen. Det lovgivningsbestemte vedligehold skal kontrolleres af en uafhængig 3. part. Tidligere var det typisk Arbejdstilsynet og Sikkerhedsstyrelsen, men det varetages i dag af private certificerede godkendte virksomheder. For at sikre både arbejdsmiljø, miljø og produktion har ARC derudover en lang række vedligeholdelsesopgaver, der styres gennem vores vedligeholdelsessystem. I systemet er der ca vedligeholdelsesopgaver, der skal gennemføres med intervaller fra 1 uge og op til 2 år. Vedligeholdelsesopgaverne stammer fra leverandørernes anbefalinger suppleret med ARCs erfaring og dialog med den uafhængige 3. part. Rørdelen i kedlen på ARC har ca. 20 måleprogrammer, der normalt udføres ved hver revision ( serviceeftersyn ) en gang om året. Baseret på erfaring og i dialog med leverandøren foretages der visuel inspektion for skader og begyndende skader, og der foretages tykkelsesmåling på samlet ca. 100 rør for at følge og vurdere sliddet på rørene. Rørene slides dels af erosion de sandblæses konstant af asken i røgen - og dels af høj temperatur korrosion, hvor specielt Klorider æder metallet ved temperaturer over 450 grader. Når kedlen designes, og når rørene udskiftes, har de derfor en overtykkelse kaldet korrosionstillægget.

4 Side 4 af 9 De rør, der er tale om her, starter med at være 8,8 mm tykke, og ifølge normen skal de udskiftes ved 3,05 mm. Gennem mange års måleprogrammer ved ARC, at slidraten for disse rør er 0,5 mm om året. Ved den seneste revision i 2013 blev der foretaget målinger på alle rør, og det blev vurderet, at rørene godt kunne holde til 1. juli Da Amager Bakke projektet var en realitet, og tidsplanen viste, at First Waste Fire skulle finde sted den 1. juli 2016, blev der udarbejdet en end of life vedligeholdelsesstrategi, hvor vedligeholds fokus skiftede fra forbyggende til afhjælpende. Alle målerapporter blev gennemgået, og det blev besluttet, hvilke udskiftninger der skulle foretages, så alle rør ville have en levetid frem til 1. juli Som en del af sikkerhedsproceduren og i henhold til lovgivningen er kedlerne mindst en gang om året blevet trykprøvet til et tryk, der ligger 60 % højere end driftstrykket. I juni 2016 stod et klart, at Vølund ville blive forsinket med det nye anlæg, og ARCs organisation gik i gang med at forlænge driften på det gamle anlæg ud over 1. juli Derfor blev alle målerapporterne igen gennemgået og vurderet, og det var konklusionen, at der var godstykkelse nok i alle kedelrør til at fortsætte driften. Gennemgangen foregik i praksis ved, at alle målerapporterne, der stod i mapper på værkstedskontoret, blev gennemgået en ad gangen og vurderet af ARCs vedligeholdelsesansvarlige. Der er ca. 20 rapporter at gennemgå, og desværre var man ikke opmærksom på, at netop rapporten for de 4 rør (hvoraf det ene sprang) ikke var til stede. I efteråret 2015 og foråret 2016 var ARC ved at gøre sig klar til at lukke det gamle anlæg og flytte til Amager Bakke. Et projekt med at sælge det gamle anlæg til Ukraine var ikke lykkedes, og det var erkendelsen, at salg af ovn/kedel anlægget ikke var en reel mulighed. Derimod ville der være mulighed for at sælge en række komponenter som målere, pumper, ventiler o.l. som brugte dele. ARC gennemgik derfor ca. 100 hyldemeter dokumentation, tegninger og målerapporter. Målet var at sortere i: Det, der skal bruges af hensyn til den afsluttende drift og vedligehold (herunder målerapporter) Det, der skal bruges i forbindelse med et evt. salg af brugte dele Det, der skal gemmes, fordi det kan have en for ARC interessant historisk værdi. Resten af materialet blev kasseret. Ved normalt vedligehold af anlægget ville ARC opdage den manglende rapport i forbindelse med forberedelsen af den årlige revision. Når dette ikke sker i 2016 er årsagen, at ARCs vedligeholdelsesprocedurer er skiftet fra forebyggende vedligehold til afhjælpende vedligehold. Der planlægges således ikke revisioner mere, da anlægget kun har begrænset levetid.

5 Side 5 af 9 Konklusionen af ARCs undersøgelse af hændelsesforløbet er, at det ikke med sikkerhed kan fastslås, hvordan og hvornår rapporten er bortkommet. Det er derfor formodningen, at den manglende rapport ved en fejltagelse blev kasseret i forbindelse med oprydningen. ARC vil yderligere evaluere gældende procedurer og undersøge, om der skal ændres i forretningsgangen for at sikre, at lignende fejltagelser ikke kan gentage sig. ARCs vedligeholdelsessystem på det gamle anlæg er af ældre dato og har ikke faciliteten til at gemme dokumenter og rapporter elektronisk. På Amager Bakke har ARC anskaffet et helt nyt system, der giver mulighed for at gemme rapporter og andre vigtige dokumenter i systemet, så ARC ikke er afhængig af, at enkelte nøglemedarbejdere har den viden og kompetence. Historik Rørbrud er ikke en ukendt hændelse på anlæg som ARC. Selv om alle måleprogrammer overholdes, alle lovgivningsmæssige kontroller overholdes og anlægget trykprøves mindst en gang om året, kan der forekomme rørbrud. Over de seneste 10 år har ARC i gennemsnit haft 6 rørbrud om året i alt på de 4 kedler. Rørbrud forekommer også på andre værker. Konsekvenser for driften Gennem de seneste år har affaldsmængderne passet med en driftsform, hvor 3 anlæg er i drift, og 1 anlæg er i reserve. Med udfasningen af anlæg 4 har ARC 3 anlæg til rådighed i perioden frem til ibrugtagningen af Amager Bakke. Med den besluttede reduktion i lasten kan ARC brænde ca tons affald om ugen. Med de affaldsmængder ARC modtager, kan ARC håndtere alt affaldet og herunder sikre, at husholdningsaffaldet til enhver tid bliver brændt. I tilfælde af et nedbrud på et af de kørende anlæg vil ARC kun have to anlæg i drift. Afhængig af nedbruddets art og den tid, det tager at reparere skaden, har ARC flere løsninger, hvor hovedfokus vil være, at sikre, at husholdningsaffaldet bliver brændt: 1. ARC har valgt i denne situation at køre med lav silostand. Dermed har ARC en buffer på 3-4 dage, hvor affaldet kan lagres i siloen 2. Kommer ARC ud over 3-4 dages reparationsperiode, vil ARC dels benytte sig af den nabohjælpsaftale, ARC har med Vestforbrænding og KARANOVEREN, der sikrer, at dagrenovation altid vil kunne blive brændt 3. Desuden vil ARC køre erhvervsaffald fra sorterpladser og genbrugspladser på mellemlager. Samlet vil ARC skulle omdirigere og mellemlagre ca tons affald for en uge. ARC vil således kunne håndtere affaldet også i en situation med kun to ovnlinjer i drift.

6 Side 6 af 9 I forbindelse med Vølunds tidsplan, der fastlagde First Waste Fire den 20. februar 2017, besluttede ARC at fastholde et beredskab med 3 ovnlinjer frem til 1. april og et beredskab med 2 ovnlinjer frem til 1. juni Økonomi Driftsøkonomien for ARC vil være påvirket af den lavere produktion i restlevetiden. Det vurderes, at der i perioden fra 15. februar til 1. april 2017 vil være en mindre nettoomsætning på ca. 1 mio. kr. som følge af mindre mængde energi solgt og færre indtægter på gate fee. Hvis kedel 4 skulle repareres, ville det koste i størrelsesorden 2,8 mio. kr. Skulle det uheldige ske, at yderligere et anlæg får nedbrud, og ARC dermed kun har 2 anlæg i drift, vil ARC benytte sig af nabohjælp og omdirigering. Det vil have en omkostning på ca kr./uge i nabohjælps- og mellemlageromkostninger, samt en mindre nettoomsætning på ca kr./uge, i alt yderligere ca. 1,2 mio. kr. uge. Rørbruddet den 15. februar 2017 Onsdag den 15. februar 2017 oplevede ARC et rørbrud i kedel 4. Et rør på ca. 10 cm. i diameter sprængtes inde i kedlen. Røret indeholder varmt vand på ca. 250 grader ved et tryk på bar. Når vand med det tryk og den temperatur pludselig strømmer ud i atmosfærisk tryk, omdannes vandet øjeblikkelig til damp en såkaldt flashing. Da damp fylder meget mere end vand - en liter vand forvandles til ca liter damp bliver kedlen hurtigt fyldt med damp. Dampen vil normalt blive i kedlen og blive suget ud sammen med røgen op gennem skorstenen, men i dette tilfælde var rørbruddet så stort, at dampen opbyggede tryk i kedlen, indtil kedlen brast på det svageste sted. Det betød, at kedlen revnede på sydsiden, idet en revne på ca. 6 meter med en åbning på op til en halv meter opstod umiddelbart efter rørbruddet, og damp, støv og isoleringsmateriale blev blæst ud i ovnhallen. Alle rørene er placeret inde i kedlen, og ved et rørbrud skal kedlen normalt kunne holde til den belastning, et rørbrud giver. Dampen skal suges ud sammen med røgen i sjældne tilfælde vil den bevæge sig baglæns i kedlen og skubbe affaldet op af tragten og op på kranloftet. I ganske få tilfælde dog ikke på ARC har man set så store påvirkninger på kedlen, at den er blevet deform = rund. Det har i alle tilfælde været i forbindelse med en eksplosion, hvor enten røggassen eller brændstof, der ustyret er kommet ind i kedlen, er eksploderet. På affaldsanlæg opleves af og til eksplosioner, fordi der i affaldet kan være noget, der frembringer eksplosionen, f. eks. en gasflaske, men ARC har ikke kendskab til, at en kedel er revnet som følge af en eksplosion. Hændelsesforløb Hændelsesforløbet var som følger:

7 Side 7 af februar 2017: Der er 3 anlæg i drift. Anlæg 2,3 og brud på stigrør til overbeholder i kedel 4 Ovnhallen fyldes med damp Kontrolrummet aktiverer sirener og blå blink Ovnhallen evakueres Ovnhallen holdes som afspærret område indtil videre 16. februar 2017 Lasten sænkes på de idriftværende anlæg, så trykket i kedlerne reduceres Kedel 4 inspiceres 17. februar 2017 Skaden vurderes, og det besluttes at iværksætte en række tiltag a) Permanent lastreduktion b) Permanent tryksænkning c) Sænkning af alarmgrænser Vurdering af hændelsesforløbet Da kontrolrumspersonalet konstaterer rørbruddet den 15. februar om morgenen, reagerer de helt efter bogen. På kontrolskærmene kan de se, at kedeltryk og vandstand falder, og en række alarmer fra systemet aktiveres. Der er tre medarbejdere på vagt. De to medarbejdere starter med at normalisere anlæggets tilstand. Den tredje medarbejder går ud på anlægget for at bringe en række manuelt betjente ventiler i en position, så vand vil blive drænet ud af kedlen og ikke fylde diverse tragte med aske op. Medarbejderen kommer hurtigt tilbage og melder, at det ikke er muligt at komme ind til anlægget, idet hele ovnhallen er fyldt med damp. Kontrolrummet aktiverer med det samme sirener og blå blink, der betyder forlad ovnhallen og gå til mønstringspladsen foran kontrolrummet. Kontrolrumspersonalet vil sikre sig, at to kolleger ikke opholder sig i ovnhallen og er i overensstemmelse med proceduren - ved at tilkalde brandvæsenet, da de pågældende dukker op. Det viser sig, at de ikke har opholdt sig i ovnhallen. Da ovnhallen nu er evakuret, arbejdes der videre med at bringe anlæg 4 til standsning, så yderligere dampudslip stoppes. Ovnhallen holdes afspærret indtil der er etableret et overblik over hændelsen. Først ud på eftermiddagen vurderes det, at det nu er sikkert at bevæge sig ind i ovnhallen, og enkelte medarbejdere foretager en foreløbig inspektion af anlæg 4. Det kan konstateres, at der er opstået en ca. 6 meter lang revne i kedlen. Den første reaktion fra ARCs medarbejdere er, at der må have været en eksplosion i kedlen forårsaget af f.eks. en gasflaske i affaldet. Dagen efter (den 16. februar) var anlægget kølet så meget ned, at det var muligt at komme tættere på og åbne lugerne, så man kunne kigge ind. Her kunne det konstateres, at et rør er sprunget læk, og at

8 Side 8 af 9 det er herfra dampen er kommet. I løbet af dagen bliver der stillet stillads op uden på kedlen, der hvor den er revnet. Efter at pladeinddækning og isolering er fjernet, kan man komme tæt nok på revnen til at vurdere skaden. Det er nu, man finder, at skaden er sket i forbindelse med en sammensvejsning af to kedelparter, og det er vurderingen, at svejsemetoden ikke har været tilstrækkelig. En sammensvejsning af to overlappende kedelvægge skal normalt udføres med både en indvendig og en udvendig svejsning for at forhindre træthedsbrud som følge af bevægelser og vibrationer i kedlen. Pågældende svejsning er kun svejst på ydersiden. Svejsningen er udført i forbindelse med en ombygning eller reparation af kedlen for ca. 15 år siden. Efter hændelsen har ARC rekvireret en kopi af den manglende målerapport hos leverandøren. Målerapporten viste, at det kunne beregnes, at rørets godstykkelse i kedel 4 lå på normgrænsen. Det blev derfor besluttet at sænke trykket og reducere lasten for de 2 ovne, der var i drift. I løbet af fredagen blev målerapporterne for alle anlæg gennemgået. Her kunne det ved beregning konstateres, at det kun var kedel 4, der havde nået normgrænsen, og at de øvrige 3 kedler alle lå over normgrænsen. Dog var 2 rør på kedel 1 tæt på normgrænsen, og de blev derfor skiftet. På baggrund af de foreløbige konklusioner besluttes det derfor at indføre en lastreduktion på ca. 5 % svarende til ca. 20 tons affald mindre i døgnet pr. ovn, en kedeltryksænkning på 10 bar og en tilsvarende nedsættelse af alle alarmgrænser. Med disse begrænsninger vil de pågældende rør, i den tilstand de har, have en sikkerhedsmargin mod rørbrud på mere end 200%. I ugen efter rørbruddet var erfarne kraftværksfolk fra Rambøll ude og vurdere hændelsen. Rambøll kom til samme konklusion som ARC, og Rambølls beregninger på den energi, der blev udløst af dampen, viste, at den ville kunne ødelægge en forkert udført svejsning. Hverken på ARC eller hos Rambøll var der kendskab til fortilfælde, hvor et rørbrud inde i kedlen havde forårsaget, at kedlen var revnet. Der var kendskab til, at kedeleksplosioner forårsaget af olie eller gas i kedlen havde medført deformation af store kraftværkskedler (de blev runde), men ikke at de var revnet. Intern kommunikation Når der sker større uheld eller driftsforstyrrelser, er det ARCs praksis at orientere relevante medarbejdere hurtigst muligt gennem møder og mail. Resten af ARC orienteres herefter via ARCs intranet. Hændelsen noteres i driftsjournalen, og der oprettes en formel hændelse i ARCs system, fordi det udviklede sig til en nær-ved uheld. Både den 16. og den 17. februar er der dialog med personalet i Energi om foreløbige årsager, tiltag og begrænsninger i driften. Den 24. februar holdes et orienteringsmøde for alle medarbejdere i Energi samt eksterne håndværkere for at gennemgå hændelsesforløbet samt orientere om, hvilke tiltag der er foretaget fremadrettet. På

9 Side 9 af 9 ARC vægtes en stor åbenhed højt, derfor lægges der samme dag en beskrivelse på ARCs intranet, så alle medarbejdere på ARC er orienteret. Produktion og arbejdsmiljø på det gamle anlæg Alle tidligere beskrevne tiltag er foretaget i samarbejde med ARCs medarbejdere. Det er medarbejderne, der er de fagligt dygtige, og det er efter deres anbefalinger, at det er besluttet at: Kedel 1 er inspiceret, målt og 2 rør udskiftet Kedel 2 og 3 er beregnet til at have rørtykkelse nok Svejsninger inspiceres ikke på kedel 1,2 og 3, da de besluttede ændringer af tryk og last i resten af anlæggets levetid giver lavere risiko for rørbrud og dermed større sikkerhed mod dampudslip, der potentielt kan forårsage revner i kedlen Kedel 4 vil ikke blive repareret.

Sådan brænder vi for naturen

Sådan brænder vi for naturen Sådan brænder vi for naturen Sammen kan vi gøre det bedre Effektiv og miljøvenlig affaldsforbrænding med el- og fjernvarmeproduktion stiller høje krav til teknologien. De høje krav kan vi bedst imødekomme,

Læs mere

Brugermanual. HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600

Brugermanual. HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600 Brugermanual HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600 Instruktion i korrekt brug af HAJO pladeløfter. Opbevar denne manual let tilgængelig for brugeren. Det er vigtigt at brugeren forstår advarslerne

Læs mere

Produktion. Motor og generator. Forbrugsfoskelle

Produktion. Motor og generator. Forbrugsfoskelle Motor og generator Der er indlysende fordele ved at producere decentral kraftvarme. Hvis vi kun producerede varme eller hvis vi kun producerede elektricitet ville virkningsgraden hver især ligge på ca.:

Læs mere

210/HR21. Servicemanual til kæde. .com. Niftylift Limited Fingle Drive Stonebridge Milton Keynes MK13 0ER England. i n f o @ n i f t y l i f t.

210/HR21. Servicemanual til kæde. .com. Niftylift Limited Fingle Drive Stonebridge Milton Keynes MK13 0ER England. i n f o @ n i f t y l i f t. 210/HR21 Servicemanual til kæde i n f o @ n i f t y l i f t. c o m.com M50286/02 Niftylift Limited Fingle Drive Stonebridge Milton Keynes MK13 0ER England www.niftylift.com e-mail: info@niftylift.com Tel:

Læs mere

Kedlen. Fakta. Du er her

Kedlen. Fakta. Du er her Kedlen For at varmen fra ovn (ca. 1050 ) kan blive til varme i radiatorerne derhjemme, skal røgens varme opvarme fjernvarmevandet. Det sker i kedlen, hvor vandet bliver tvunget rundt i et rørsystem på

Læs mere

Rundtur i ord og billeder

Rundtur i ord og billeder Rundtur i ord og billeder På affaldsforbrændingsanlægget udnyttes varmen fra forbrændingen til at producere el og fjernvarme. Varmen fra ovnen opvarmer vand til damp i en kedel. Dampen driver en turbine,

Læs mere

Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøledelsessystemet 2017

Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøledelsessystemet 2017 Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøledelsessystemet 2017 Arbejdsmiljøledelsessystemet evalueres en gang årligt i direktionen med henblik på at konstatere, om systemet fortsat er egnet, tilstrækkeligt

Læs mere

Mediernes CSR-kodeks GraphicCo A/S

Mediernes CSR-kodeks GraphicCo A/S Mediernes CSR-kodeks GraphicCo A/S CSR handler om at dokumentere, synliggøre og markedsføre virksomhedens mange kvaliteter inden for de sociale, miljø- og arbejdsmiljømæssige områder. Hvorfor CSR-kodeks?

Læs mere

renovation energi forbrænding affald refa kraftvarmeværk - fra affald til energi

renovation energi forbrænding affald refa kraftvarmeværk - fra affald til energi renovation energi forbrænding affald refa kraftvarmeværk - fra affald til energi REFA kraftvarmeværk anlæg til forbrænding af affald og produktion af energi refa kraftvarmeværk - et højteknologisk anlæg

Læs mere

Wasco Askesuger Best.nr. 1506

Wasco Askesuger Best.nr. 1506 Wasco Askesuger Best.nr. 1506 Modelnavn: MAC173-1200W-20L 1/6 SIKKERHEDSINSTRUKTIONER OG ADVARSLER VIGTIGE SIKKERHEDSINSTRUKTIONER Læs og forstå alle instruktionerne i denne vejledning før brug af askesugeren

Læs mere

Produktion. Forbrugsforskelle

Produktion. Forbrugsforskelle Forbrugsforskelle Forbruget af strøm og forbruget af fjernvarme er ikke lige stort og heller ikke ens set over døgnets 24 timer. Der er også variationer hen over ugen, sommer og vinter eller når det er

Læs mere

Lovpligtige eftersyn. Indledning

Lovpligtige eftersyn. Indledning Lovpligtige eftersyn Indledning Selvom maskiner og andre tekniske hjælpemidler anvendes og indrettes forsvarligt, er der behov for at gå dem igennem med jævne mellemrum for at se, om sikkerhedsforanstaltningerne

Læs mere

Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøarbejdet i organisationen - november 2017

Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøarbejdet i organisationen - november 2017 Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøarbejdet i organisationen - november 2017 Arbejdsmiljøledelsessystemet evalueres en gang årligt i direktionen med henblik på at konstatere, om systemet fortsat er egnet,

Læs mere

I både nationale love, såsom arbejdsmiljøloven, samt Det Europæiske Kemikalieagenturs REACH, finder du substitutionskrav.

I både nationale love, såsom arbejdsmiljøloven, samt Det Europæiske Kemikalieagenturs REACH, finder du substitutionskrav. SUBSTITUTION SÅDAN ERSTATTER DU FARLIGE KEMIKALIER ECOONLINE Indledning Substitution betyder udskiftning. Med andre ord, når man taler om substitution af kemikalier, handler det om at erstatte stoffer

Læs mere

De tekniske hjælpemidler og maskiner, hvor der er krav til lovpligtige eftersyn eller særlige krav til eftersyn er overordnet:

De tekniske hjælpemidler og maskiner, hvor der er krav til lovpligtige eftersyn eller særlige krav til eftersyn er overordnet: Lovpligtige eftersyn og lovpligtige uddannelser I-bar, som er Metal- og Maskinindustriens branchearbejdsmiljøråd har udarbejdet en vejledning, som samler alle de krav, der gælder i forhold til lovpligtige

Læs mere

Produktion. Andet teknisk udstyr Akkumuleringstanken. Pumper

Produktion. Andet teknisk udstyr Akkumuleringstanken. Pumper Andet teknisk udstyr Akkumuleringstanken Til dækning af det mere konstante varmebehov, er der på værket bygget to store isolerede vandbeholdere (Termokander). De tilføres varmt vand, når motoren kører,

Læs mere

ILLUSTRERET VIDENSKAB

ILLUSTRERET VIDENSKAB ILLUSTRERET VIDENSKAB Danmarks største kraftværk - Devrim Sagici, Jonas Stjerne, Rasmus Andersen Hvordan foregår processen egentlig på Danmarks største kraftværk, Avedøreværket? Kom helt tæt på de enorme

Læs mere

Instruktionbog. Winches

Instruktionbog. Winches Jægergårdsgade 152/05A DK-8000 Aarhus C DENMARK WWW.WAHLBERG.DK Instruktionbog Winches Index: VILKÅR:... 3 BRUGSOMRÅDE:... 3 SIKKERHED OG SUNDHED:... 4 FORHOLDSREGLER VED STRØMSVIGT:... 5 OPBEVARING OG

Læs mere

En sikker arbejdsplads. - dit medansvar

En sikker arbejdsplads. - dit medansvar En sikker arbejdsplads - dit medansvar Retningslinjer for udførende November 2013 En sikker arbejdsplads - dit medansvar En sikker arbejdsplads - dit medansvar Nisgaard + Christoffersen A/S vil have et

Læs mere

31 TONS AFFALD KAN OMDANNES TIL EL OG VARME - HVER TIME

31 TONS AFFALD KAN OMDANNES TIL EL OG VARME - HVER TIME 31 TONS AFFALD KAN OMDANNES TIL EL OG VARME - HVER TIME Døgnet rundt, året rundt bliver affald til nyttig energi. Det har miljøet godt af, og forbrugerne sparer penge. Det er lang tid siden, vi sidst har

Læs mere

Her udnytter vi affaldet 100 %

Her udnytter vi affaldet 100 % Her udnytter vi affaldet 100 % Sammen kan vi gøre det bedre TAS I/S er et fælleskommunalt interessentselskab ejet af Fredericia, Kolding, Middelfart og Vejle kommuner. TAS står for Trekantområdets Affaldsselskab.

Læs mere

Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist. Teknisk høring i Kolding Kommune

Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist. Teknisk høring i Kolding Kommune Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist Teknisk høring i Kolding Kommune Resume I Energnist-oplandet produceres ca. 456.000 ton forbrændingsegnet affald pr. år og forsyningssikkerheden sikres

Læs mere

TJEKLISTE. Værktøj til systematisk arbejdsmiljø. Arbejdssted. Adresse. Arbejdsleder/kontaktperson. Evt. arbejdsmiljørepræsentant

TJEKLISTE. Værktøj til systematisk arbejdsmiljø. Arbejdssted. Adresse. Arbejdsleder/kontaktperson. Evt. arbejdsmiljørepræsentant TJEKLISTE Arbejdssted Adresse Arbejdsleder/kontaktperson Evt. arbejdsmiljørepræsentant Øvrige deltagere/ansatte Dato Sammenfatning af gennemgangen (beskriv selv hovedtrækkene) Årshjul Har I udarbejdet

Læs mere

AFSPÆRRINGSBALLONER UDVIDET BETJENINGSVEJLEDNING LÆS VENLIGST DENNE INSTRUKTION FØR BRUG AF AFSPÆRRINGSBALLON

AFSPÆRRINGSBALLONER UDVIDET BETJENINGSVEJLEDNING LÆS VENLIGST DENNE INSTRUKTION FØR BRUG AF AFSPÆRRINGSBALLON AFSPÆRRINGSBALLONER UDVIDET BETJENINGSVEJLEDNING LÆS VENLIGST DENNE INSTRUKTION FØR BRUG AF AFSPÆRRINGSBALLON Ikke at følge instruktionerne og advarslerne for sikkert brug af afspærringsballoner, kan medføre

Læs mere

Brugervejledning E-Fly Nova Dansk Version Brugervejledning DANSK

Brugervejledning E-Fly Nova Dansk Version Brugervejledning DANSK Brugervejledning DANSK 1 Indhold Oversigt over dele på el-cyklen... 3 Display E-Fly Nova... 4 Batteripakken... 5 Vedligeholdelse af batteripakken... 5 Garantibestemmelser... 6 10 års reklamationsret...

Læs mere

ARBEJDSMILJØ STRATEGI

ARBEJDSMILJØ STRATEGI ARBEJDSMILJØ STRATEGI 2017-2020 1 BAGGRUND OG FORMÅL ARBEJDSMILJØARBEJDET MOD 2020 Arbejdsmiljøområdet har de seneste år haft stor bevågenhed, både lokalt og nationalt, blandt andet med en national strategi

Læs mere

1. Kontaktperson Den person, som har rekvireret et eksternt firma til at komme og udføre opgaver på ARC, vil normalt være firmaets kontaktperson.

1. Kontaktperson Den person, som har rekvireret et eksternt firma til at komme og udføre opgaver på ARC, vil normalt være firmaets kontaktperson. De her beskrevne betingelser anvendes, når eksterne firmaer udfører arbejde på I/S Amager Ressourcecenter (ARC), f.eks. i forbindelse med revisioner. Betingelserne skal betragtes som almindelige og er

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

Årlig statusrapport 2015

Årlig statusrapport 2015 Årlig statusrapport 2015 Vattenfall Vindkraft A/S Dokument nr. 18400802 06. september 2016 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger... 1 2. Præsentation af Vattenfall Vindkraft A/S... 1 3. Miljøpolitik

Læs mere

Instruktions- og betjeningsmanual. SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-30, CEL-30-M, CEL-35, CEL-40 & CEL-45

Instruktions- og betjeningsmanual. SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-30, CEL-30-M, CEL-35, CEL-40 & CEL-45 Instruktions- og betjeningsmanual SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-0, CEL-0-M, CEL-5, CEL-40 & CEL-45 Indholdsfortegnelse. Håndtering & transport Side. Montering / samling Side. Opstilling

Læs mere

Følg kravene til brandsikkerhed ved varmt arbejde

Følg kravene til brandsikkerhed ved varmt arbejde Følg kravene til brandsikkerhed ved varmt arbejde Alle virksomheder, der får udført varmt arbejde, skal leve op til en række sikkerhedskrav. Kravene er enkle og forhindrer mange meningsløse ildebrande,

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dentallaboratorier Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Forholdsregler for eksterne samarbejdspartnere

Forholdsregler for eksterne samarbejdspartnere Vejle og Middelfart Sygehuse Forholdsregler for eksterne samarbejdspartnere Sygehus Lillebælt Vælg farve Teknisk Afdeling januar 2019 Retningslinjer Krav for arbejdets udførelse Der må ikke udføres arbejde

Læs mere

At-VEJLEDNING. Periodiske undersøgelser af trykbærende udstyr. At-vejledning B.4.10

At-VEJLEDNING. Periodiske undersøgelser af trykbærende udstyr. At-vejledning B.4.10 At-VEJLEDNING Periodiske undersøgelser af trykbærende udstyr At-vejledning B.4.10 August 2009 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.

Læs mere

Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk

Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk Gas- og varmeprisen Vi har haft et varmesalg på i alt 11.843 MW mod 10.470 MW i det foregående år. Altså har varmesalget været noget større. Året har også haft

Læs mere

BRUGER MANUAL. * Brugervejledning * Generelle Specifikationer * Installation og vedligeholdelse

BRUGER MANUAL. * Brugervejledning * Generelle Specifikationer * Installation og vedligeholdelse BRUGER MANUAL * Brugervejledning * Generelle Specifikationer * Installation og vedligeholdelse 1 Tak fordi du har valgt vores automatiske pumpestation. Læs venligst denne bruger manual grundigt, inden

Læs mere

Andelsselskabet. Torkilstrup-Lillebrænde. Vandværk

Andelsselskabet. Torkilstrup-Lillebrænde. Vandværk Andelsselskabet Torkilstrup-Lillebrænde Vandværk Beretning 2016 2015 har været et godt år for Torkilstrup-Lillebrænde Vandværk. Med meget få afbrydelser har vi kunnet levere den mængde vand, vi skulle.

Læs mere

Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS og bek. 87

Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS og bek. 87 Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS 18001 og bek. 87 Punkt Emne Bemærkninger Handlingsplan 4.1 Generelle krav Organisationen skal etablere og vedligeholde et arbejdsmiljøledelses-system

Læs mere

ATEX Arbejdsmiljøkonferencen 2007

ATEX Arbejdsmiljøkonferencen 2007 ATEX Arbejdsmiljøkonferencen 2007 Lars Vædeled Roed Dias 1 / 2007-10-30 / Lars Vædeled Roed / ATEX ATEX Eksplosionsfarlige områder Arbejde i forbindelse med eksplosiv atmosfære Dias 2 / 2007-10-30 / Lars

Læs mere

Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer

Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer Producenter af Komprimerede Gasser Alle tekniske publikationer fra PCG eller under PCG s navn, inklusive kutymeregler, sikkerhedsprocedurer

Læs mere

Tagdækning med sikkerhed

Tagdækning med sikkerhed Tagdækning med sikkerhed Tagdækning Gasprodukter og sikkerhed Professionelle tagdækkere bruger i stort omfang flaskegas til tagdækning. Det er både en transportabel og effektiv energikilde. Men som ved

Læs mere

At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.6. Arbejde med brandfarlige væsker

At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.6. Arbejde med brandfarlige væsker At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.6 Arbejde med brandfarlige væsker Vejledning om forebyggelse af brandfare ved arbejde med organiske opløsningsmidler og andre brandfarlige væsker August 2005 Erstatter

Læs mere

Manual HN 8564 - Foldbar rampesæt Model: FSR-2/FSR-2SL

Manual HN 8564 - Foldbar rampesæt Model: FSR-2/FSR-2SL Manual HN 8564 - Foldbar rampesæt Model: FSR-2/FSR-2SL ADVARSEL Læs hele manualen inden brug. Følges sikkerhedsvejledning og manualen ikke, kan det resulterer i skader. side 1/6 Dine nye ramper vil være

Læs mere

Brugervejledning E-Fly Nova II

Brugervejledning E-Fly Nova II Brugervejledning Dansk Nova II 1 Indhold Oversigt over dele på el-cyklen...3 Display E-Fly Nova...4 Batteripakken...5 Vedligeholdelse af batteripakken...5 Garantibestemmelser......6 10 års reklamationsret...6

Læs mere

Risikoen for en helbredsskade er en kombination af, hvor alvorlig helbredsskade der er fare for, og sandsynligheden for at den indtræffer.

Risikoen for en helbredsskade er en kombination af, hvor alvorlig helbredsskade der er fare for, og sandsynligheden for at den indtræffer. 13-12-2010 14:11 Arbejdspladsvurdering Procedure Definitioner Arbejdspladsvurdering (APV) er en systematisk vurdering af arbejdsmiljøet med henblik på at identificere og fjerne, reducere eller informere

Læs mere

Sikkerhedsstyrelsen og BAXI A/S har haft rettet henvendelse til klageren henholdsvis den 10. og 11. januar 2005.

Sikkerhedsstyrelsen og BAXI A/S har haft rettet henvendelse til klageren henholdsvis den 10. og 11. januar 2005. 2 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 23.-25. januar 2005. Påklaget beløb: 7.135,95 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 24. marts 2005. Energiselskabet truffet afgørelse i

Læs mere

Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål B i samråd den 4. oktober 2007

Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål B i samråd den 4. oktober 2007 Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 25 Offentligt Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål B i samråd den 4. oktober 2007 Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt kravene til sikkerheden

Læs mere

Særlige bestemmelser for DS-certificering af tæthedsmåling gennemført DS/SBC efter DS/EN

Særlige bestemmelser for DS-certificering af tæthedsmåling gennemført DS/SBC efter DS/EN Certificering af virksomheder 0 Indledning Denne SBC er udarbejdet med henblik på DS-certificering af tæthedsmåling af bygninger gennemført efter DS/EN 13829 anneks A.3 1 Forudsætninger for certificering

Læs mere

AVN Hydraulik. Vi er lagerførende af hydraulikkomponenter fra nogle af verdens førende producenter.

AVN Hydraulik. Vi er lagerførende af hydraulikkomponenter fra nogle af verdens førende producenter. AVN Hydraulik AVN Hydraulik er i dag et stærkt team på godt 30 dygtige medarbejdere. Vi har eksisteret siden 1978 og er en del af AVN Gruppen. Hovedkontoret på 2.000 m² ligger i Brøndby, hvor vi har lager,

Læs mere

Brugsanvisning. emhætte KD 6210.1 GE emhætte KD 9210.1 GE

Brugsanvisning. emhætte KD 6210.1 GE emhætte KD 9210.1 GE Brugsanvisning emhætte KD 6210.1 GE emhætte KD 9210.1 GE Kære kunde Tillykke med dit valg af emhætte. Vi er sikre på, at denne emhætte fuldt ud vil opfylde dine behov. Sikkerhedsanvisninger For at

Læs mere

TERRASSEVARMER HN Brugervejledning

TERRASSEVARMER HN Brugervejledning TERRASSEVARMER HN 12356 Brugervejledning Læs denne brugervejledning omhyggeligt, før terrassevarmeren tages i brug. Gem brugervejledningen, så du senere kan slå op i den. Pak terrassevarmeren ud og kontroller,

Læs mere

TAGDÆKNING MED SIKKERHED

TAGDÆKNING MED SIKKERHED TAGDÆKNING MED SIKKERHED PROFESSIONEL TAGDÆKNING GASPRODUKTER OG SIKKERHED Professionelle tagdækkere bruger i stort omfang flaskegas til tagdækning. Det er både en transportabel og effektiv energikilde.

Læs mere

Periodiske undersøgelser af: Trykbeholdere Rørsystemer Dampkedler Enheder Notified body no. 1727

Periodiske undersøgelser af: Trykbeholdere Rørsystemer Dampkedler Enheder Notified body no. 1727 Guide for periodiske undersøgelser jf. bekendtgørelse nr. 100 Periodiske undersøgelser af: Trykbeholdere Rørsystemer Dampkedler Enheder Notified body no. 1727 Revideret 24-3-2014 Forord Inspecta udfører

Læs mere

Renoveringer

Renoveringer A. Renovering af bade og omklædningsrum. Dette er nødvendigt, da der hygiejnemæssigt ikke kan gøres ordentligt rent, og der altid vil stå noget vand og snavs i fugerne, som så vil være grobund for bakterier

Læs mere

Beretning for 2007/2008 Løgstrup Varmeværk

Beretning for 2007/2008 Løgstrup Varmeværk Beretning for 2007/2008 Løgstrup Varmeværk Gas- og varmeprisen Sidste år kunne vi oplyse at det nok kun ville være et spørgsmål om tid, inden olieprisen gik op over 100 dollar. Nu kan vi konstatere, at

Læs mere

EKSTERN BEREDSKABSPLAN

EKSTERN BEREDSKABSPLAN EKSTERN BEREDSKABSPLAN 1 Ekstern beredskabsplan Indhold... 1 EKSTERN BEREDSKABSPLAN... 1 Ekstern beredskabsplan... 2 1 Forord... 3 2 Planens mål... 3 3 Indsatsleder politi (ISL-PO) opgaver... 3 4 Indsatsleder

Læs mere

November 2010 ATEX INFO Kennet Vallø. INFO om ATEX

November 2010 ATEX INFO Kennet Vallø. INFO om ATEX INFO om ATEX 1 2 HVAD ER ATEX? 4 DEFINITIONER: 5 TEORIEN: 5 STØV: 6 KLASSIFICERING AF EKSPLOSIONSFARLIGE OMRÅDER I ZONER 6 GAS: 7 ZONE 0: 7 ZONE 1: 7 ZONE 2: 7 STØV: 7 ZONE 20: 7 ZONE 21: 8 ZONE 22: 8

Læs mere

7. Godkendelse af budget 2017 og overslagsår

7. Godkendelse af budget 2017 og overslagsår 7. Godkendelse af budget 2017 og overslagsår Bestyrelsen godkendte på bestyrelsesmødet den 17. august 2016 forslag til budget 2017 og overslagsår med forbehold for efterfølgende regulering blandt andet

Læs mere

Sneordning Muligheder og alternativer for en forbedret ordning. Egebjerglund-Syd & Aagesdal

Sneordning Muligheder og alternativer for en forbedret ordning. Egebjerglund-Syd & Aagesdal Sneordning Muligheder og alternativer for en forbedret ordning Grundejerforeningerne Egebjerglund-Syd & Aagesdal Oplæg Som pålagt af generalforsamlingeni 2013 har bestyrelsen forsøgt at se nærmere på forskellige

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Beredskabsplan for Kolding HF & VUC

Beredskabsplan for Kolding HF & VUC Beredskabsplan for Kolding HF & VUC ved brud på datasikkerheden Indledning Denne beredskabsplan for Kolding HF & VUC fastsætter de nærmere retningslinjer og interne procedurer for Kolding HF & VUC' håndtering

Læs mere

Tjekliste for eksisterende bygning - forundersøgelse

Tjekliste for eksisterende bygning - forundersøgelse Tjekliste for eksisterende bygning - forundersøgelse Tjeklisten indeholder en række beskrivelser af forhold, som den projekterende og rådgivende efter arbejdsmiljølovgivningen skal tage hensyn til i sit

Læs mere

MILJØ- & SIKKERHEDSREGLER

MILJØ- & SIKKERHEDSREGLER OM RANDERS FUGETEKNIK A/S Randers Fugeteknik A/S blev etableret i 1980 og arbejdede fortrinsvis med fuge- og glarmesterarbejde de første 5-6 år. Men interessen og arbejsopgaver med epoxymaterialer blev

Læs mere

Dykpumpe DAVIDSENshop.dk

Dykpumpe DAVIDSENshop.dk Dykpumpe 9135939 DAVIDSENshop.dk Industrivej 36 DK-6580 Vamdrup Tlf.: 78 77 48 00 e-mail: mail@davidsenshop.dk Kære kunde, Vi takker for din tillid til vores produkter! Læs brugsvejledningen omhyggeligt,

Læs mere

BRUGSANVISNING CAL J250

BRUGSANVISNING CAL J250 BRUGSANVISNING CAL J250 Automatisk vanddybde måling Vandsensoren registrerer vand kontakt og starter måling af vanddybde automatisk. Maksimal vanddybde indikation Du kan se den maksimal vanddybde for sidste

Læs mere

Brugervejledning E-Fly Nova Dansk Version Brugervejledning DANSK KM 5.1

Brugervejledning E-Fly Nova Dansk Version Brugervejledning DANSK KM 5.1 Brugervejledning DANSK KM 5.1 Indhold Oversigt over dele på el-cyklen... 3 Display E-Fly Nova... 4 Batteripakken... 5 Vedligeholdelse af batteripakken... 5 Garantibestemmelser... 6 10 års reklamationsret...

Læs mere

Industrikompressor 2x90ltr

Industrikompressor 2x90ltr Original Brugsanvisning Varenr.: 90 40 090 Industrikompressor 2x90ltr Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Industrikompressor 2x90ltr. Varenummer: 9040090 Beskrivelse:

Læs mere

Krüger a/s Veolia Water Technologies, Danmark. AARHUS Haslegårdsvænget 18 DK-8210 Aarhus V T

Krüger a/s Veolia Water Technologies, Danmark. AARHUS Haslegårdsvænget 18 DK-8210 Aarhus V T Effektiv mikrobiologisk egenkontrol med TECTA Med TECTA er det enkelt selv at udtage prøver og analysere dem. For at få maksimalt ud af egenkontrollen kræves derudover et velgennemtænkt kontrolprogram,

Læs mere

Regler for tanke til opbevaring af olieprodukter

Regler for tanke til opbevaring af olieprodukter Regler for tanke til opbevaring af olieprodukter Denne pjece er rettet mod virksomheder og landbrug, der har tanke til opbevaring af olieprodukter 1 Indledning Denne pjece er udarbejdet af Faxe Kommune,

Læs mere

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk 76600018 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand, elektrisk stød og personlig skade under installation og anvendelse af din pumpe, anbefales

Læs mere

Hovedgaden, Solrød. Tankstation, 40.

Hovedgaden, Solrød. Tankstation, 40. Historik: Tankstation siden 1970érne 2003 DK Benzin. Miljøsikring af alle installationer. OK overtager tankstation og drift i 2007. NIRAS udfører orienterende forureningsundersøgelse af potentielle kilder.

Læs mere

1. Tage med hældning på under 15 grader

1. Tage med hældning på under 15 grader 1. Tage med hældning på under 15 grader 1.1. Arbejde ved tagkant på tage med en hældning på under 15 grader Ansatte, der arbejder og færdes på tage med en hældning på under 15 grader, skal sikres mod nedstyrtning

Læs mere

Beretning til generalforsamling Aalestrup-Nørager Energi 2018

Beretning til generalforsamling Aalestrup-Nørager Energi 2018 Beretning til generalforsamling Aalestrup-Nørager Energi 2018 Ting tager tid, og nogen ting tager bare længere tid end forventet. Da vi stod ved sidste års generalforsamling, havde vi netop vedtaget fusionen

Læs mere

Generelt om sikkerhed i Frederikshavn Forsyning A/S

Generelt om sikkerhed i Frederikshavn Forsyning A/S Generelt om sikkerhed i Frederikshavn Forsyning A/S Instruktion til medarbejdere samt håndværkere, konsulenter og andre, som arbejder for Frederikshavn Forsyning A/S Sikkerhedsregler i Frederikshavn Forsyning

Læs mere

Skærbækværket udbygger til flisfyring information juli 2016

Skærbækværket udbygger til flisfyring information juli 2016 Skærbækværket udbygger til flisfyring information juli 2016 Der arbejdes i skift alle ugens hverdage for at blive færdig med den store ombygning af Skærbækværket til tiden, og mere end 600 personer arbejder

Læs mere

Analyse i forbindelse med forekomst af legionella på plejehjem i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Analyse i forbindelse med forekomst af legionella på plejehjem i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Københavns Ejendomme og Indkøb NOTAT 19. oktober 2018 Analyse i forbindelse med forekomst af legionella på plejehjem i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Læs mere

Industrikompressor 2x90ltr

Industrikompressor 2x90ltr Brugsanvisning Varenr.: 9040090 Industrikompressor 2x90ltr Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk MAN Industrikompressor 9040090 Dk V1 1 MAN Industrikompressor

Læs mere

Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug

Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug 1 Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug Indledning Dækket udgør den eneste kontakt mellem køretøjet og underlaget. Derfor er det vigtigt, at brugerne sørger for at bevare dækkenes kvalitet og præstationer.

Læs mere

Orientering om Arbejdsmiljøklagenævnets afgørelse af 3. november 2014 om 3 strakspåbud på botilbuddet Ringbo

Orientering om Arbejdsmiljøklagenævnets afgørelse af 3. november 2014 om 3 strakspåbud på botilbuddet Ringbo KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Orientering om Arbejdsmiljøklagenævnets afgørelse af 3. november 2014 om 3 strakspåbud på botilbuddet Ringbo 06-11-2014

Læs mere

Ventiludskiftning ved Østerport - tak til jer der bidrog

Ventiludskiftning ved Østerport - tak til jer der bidrog Samarbejde med allerstørste præcision / Vicedirektør Jan Elleriis fratræder 04-10-2018 23:30 Nyhedsbrev Se dette nyhedsbrev i din browser Udskiftning af ventiler skete med stor præcision efter at en flere

Læs mere

Beredskabsplan for Aarhus HF og VUC ved brud på datasikkerheden

Beredskabsplan for Aarhus HF og VUC ved brud på datasikkerheden Beredskabsplan for Aarhus HF og VUC ved brud på datasikkerheden 1. Indledning 1.1 Denne beredskabsplan ( Beredskabsplan ) for Aarhus HF og VUC fastsætter de nærmere retningslinjer og interne procedurer

Læs mere

RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 2007

RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 2007 RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 27 RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 27 Ref 65718A 834-61471(Final) Version

Læs mere

Beretning for 2012-2013 Løgstrup Varmeværk

Beretning for 2012-2013 Løgstrup Varmeværk Beretning for 2012-2013 Løgstrup Varmeværk Prisen Vi har haft et varmesalg på i alt 12.197 MW mod 11.024 MW i det foregående år. Forbruget har dermed været godt 10 % højere end i 2011/12. De fleste kan

Læs mere

Brugsanvisning. emhætte KD 9570.0 GE

Brugsanvisning. emhætte KD 9570.0 GE Brugsanvisning emhætte KD 9570.0 GE Kære kunde Tillykke med dit valg af emhætte. Vi er sikre på, at denne emhætte fuldt ud vil opfylde dine behov. Sikkerhedsanvisninger For at sikre maksimal ydeevne

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 Side 1 af 8 Så ligger det færdige udkast klar til den kommende version af ISO 9001:2015. Standarden er planlagt til at blive implementeret medio september 2015. Herefter har virksomhederne

Læs mere

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper / 25

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper / 25 Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper 76600017 / 25 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand, elektrisk stød og personlig skade under installation og anvendelse af din pumpe, anbefales

Læs mere

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 122 Offentligt. Transport- og Energi samt Forsvarsministerens samråd i.

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 122 Offentligt. Transport- og Energi samt Forsvarsministerens samråd i. Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 122 Offentligt Transport- og Energi samt Forsvarsministerens samråd i Trafikudvalget Tirsdag den 26. april 2005 Indledning. Som min kollega

Læs mere

Skovsgaard Varmeværk Andelsselskab amba

Skovsgaard Varmeværk Andelsselskab amba Generalforsamling onsdag den 23.11.2016, kl. 19,30 i Skovsgård Multihus Formandsberetning: Årets gang Det første år hvor vi har haft gang i den nye akkumuleringstank. Et år hvor vi i det store hele har

Læs mere

Optimal ydelse, bedre afkast. DRIFT OG VEDLIGEHOLDELSE SOLCELLEANLÆG. ProSolar A/S CVR: 34579504. 4600 Køge salg@prosolar.

Optimal ydelse, bedre afkast. DRIFT OG VEDLIGEHOLDELSE SOLCELLEANLÆG. ProSolar A/S CVR: 34579504. 4600 Køge salg@prosolar. Optimal ydelse, bedre afkast. DRIFT OG VEDLIGEHOLDELSE SOLCELLEANLÆG Dit behov for sikker drift. Vi sørger for dit anlæg altid er i drift, og vedligeholder det løbende! Maksimalt udbytte ved optimal drift:

Læs mere

31 TONS AFFALD KAN OMDANNES TIL EL OG VARME - HVER TIME

31 TONS AFFALD KAN OMDANNES TIL EL OG VARME - HVER TIME 31 TONS AFFALD KAN OMDANNES TIL EL OG VARME - HVER TIME Døgnet rundt, året rundt bliver affald til nyttig energi. Det har miljøet godt af, og kunderne sparer penge. DET ER LANG TID SIDEN, VI KØRTE DET

Læs mere

Affaldsforbrændingsanlæg. Grønt regnskab 2013. Nordforbrænding, Savsvinget 2, 2970 Hørsholm. www.nordf.dk

Affaldsforbrændingsanlæg. Grønt regnskab 2013. Nordforbrænding, Savsvinget 2, 2970 Hørsholm. www.nordf.dk Affaldsforbrændingsanlæg Grønt regnskab 2013 Nordforbrænding, Savsvinget 2, 2970 Hørsholm. www.nordf.dk Nordforbrænding miljøberetning 2013 1 1. Miljøpolitik Nordforbrænding er en fælleskommunal virksomhed.

Læs mere

Haderslev Kommunes tilsynskampagne 2015

Haderslev Kommunes tilsynskampagne 2015 Haderslev Kommunes tilsynskampagne 2015 Tilsyn på kvægejendomme med ensilageoplag Februar 2016 Evaluering: Tilsynskampagne for Landbrug Indledning Haderslev Kommune er pålagt at udføre 2 tilsynskampagner

Læs mere

ORIENTERING TIL VVS-INSTALLATØRER fra Aalborg Forsyning Vand A/S

ORIENTERING TIL VVS-INSTALLATØRER fra Aalborg Forsyning Vand A/S ORIENTERING TIL VVS-INSTALLATØRER fra Aalborg Forsyning Vand A/S Du kan kontakte os på: Aalborg Forsyning vand A/S Sønderbro 53 9000 Aalborg Telefon 7743 9143 Denne folder er udarbejdet august 2006 og

Læs mere

TRANSPORTABEL ISTERNINGMASKINE

TRANSPORTABEL ISTERNINGMASKINE TRANSPORTABEL ISTERNINGMASKINE Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt før ibrugtagning af ismaskinen. Gem brugervejledningen til senere brug. BESKRIVELSE AF ISMASKINEN 1. Øverste kappe 2.

Læs mere

INSTRUKTIONSBOG FOR ROTORHARVE MTL. Importør: Sønderup Maskinhandel A/S Hjedsbækvej 464, Sønderup 9541 Suldrup Tlf: Fax nr:

INSTRUKTIONSBOG FOR ROTORHARVE MTL. Importør: Sønderup Maskinhandel A/S Hjedsbækvej 464, Sønderup 9541 Suldrup Tlf: Fax nr: INSTRUKTIONSBOG FOR ROTORHARVE MTL Importør: Sønderup Maskinhandel A/S Hjedsbækvej 464, Sønderup 9541 Suldrup Tlf: 98653255 Fax nr: 98653300 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 INTRODUKTION...

Læs mere

Brugervejledning - Devireg 550 termostat

Brugervejledning - Devireg 550 termostat DK Brugervejledning - Devireg 550 termostat Brugervejledning - Devireg 550 termostat Om termostaten Side 2-7 Indstille ur og ugedag Side 8-9 Indstille temperatur Side 10-11 Indstille perioder med sænkning

Læs mere

Forslag til serviceordning for Gladsaxe Fjernvarmes kundeanlæg

Forslag til serviceordning for Gladsaxe Fjernvarmes kundeanlæg GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Den 27. maj 2013 Mette Nedergaard/Klaus Malmose Miljøudvalget 22.08.2013 Punkt 65, bilag 1 Forslag til serviceordning for Gladsaxe Fjernvarmes kundeanlæg I forbindelse

Læs mere

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse GLAS TIL ELEVATORER Valg af glas til elevatorstolens vægge, elevatordøre og skaktvægge VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse af elevatorer.

Læs mere

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Eksempler på materialer fra Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

Brugervejledning. Kedel. Instruktioner inden ibrugtagning. Opbevar venligst denne brugervejledning til fremtidig reference.

Brugervejledning. Kedel. Instruktioner inden ibrugtagning. Opbevar venligst denne brugervejledning til fremtidig reference. Brugervejledning Kedel Instruktioner inden ibrugtagning. Opbevar venligst denne brugervejledning til fremtidig reference. 1. Vigtige instruktioner Læs disse instruktioner omhyggeligt, før du bruger apparatet

Læs mere