Relevansen af BNP-vækstrater

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Relevansen af BNP-vækstrater"

Transkript

1 Kvartalsoversigt - 4. kvartal 26 7 Relevansen af BNP-vækstrater Christian Ølgaard, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Når et lands økonomiske præstation skal vurderes, er der ofte fokus på udviklingen i BNP i faste priser. Lande, som over en periode har haft en høj økonomisk vækst, bliver ofte fremhævet, og det konkluderes eksplicit eller implicit at disse lande har en konkurrencedygtig økonomisk model, som lande med lav vækst kan lære af. Ved en overfladisk betragtning kan det virke rigtigt, og afhængig af afsenders dagsorden kan det danne grundlag for politik-budskaber til politikere og offentlighed. Der er imidlertid flere faldgruber ved sammenligning af simple BNPvækstrater på tværs af lande også selv om manualen for udarbejdelse af nationalregnskabstal er den samme for alle lande. I denne artikel ses der nærmere på et par af faldgruberne, som (for) ofte overses: Betydningen af demografi. Betydningen af bytteforhold. Konklusionen af analysen er, at demografi og bytteforhold kan have stor betydning for vurderingen af, hvilke lande der har klaret sig godt, og hvilke lande der har klaret sig mindre godt. AFGRÆNSNING AF ANALYSEN Analysen er af hensyn til overskueligheden begrænset til 3 OECDlande, der hvad BNP-vækst angår dækker hele spektret fra høj til lav. Der ses på perioden Valget af periode er ikke ligegyldigt, bl.a. vil det enkelte lands placering i konjunkturforløbet i henholdsvis start- og slutåret påvirke væksten i den mellemliggende periode. Med valget af en periodelængde på 2 år begrænses dette problem, og i samme retning trækker, at alle de udvalgte lande målt ved OECDs produktionsgab enten nåede eller var tæt ved bunden af en lavkonjunktur i 993. Samtidig er perioden så lang, at forskelle mellem landene næppe er udtryk for rene tilfældigheder, og forhåbentlig ikke længere, end at resultaterne har relevans for i dag.

2 8 Kvartalsoversigt - 4. kvartal 26 BNP I FASTE PRISER, GENNEMSNITLIG ÅRLIG ÆNDRING FRA 993 TIL 2 Figur p.a Anm.: Standardafvigelsen for vækstraterne i figuren (et mål for deres spredning) er,6. Kilde: OECD, Economic Outlook 79 (database), juni 26 og egne beregninger. Målt ved simple BNP-vækstrater ligger klart højest med en gennemsnitlig årlig vækst på 7,4 pct. i perioden 993-2, jf. figur. På de følgende pladser kommer, og med vækstrater omkring 3, pct. ligger midt i feltet med en vækst på 2, pct., mens,, og indtager bundpladserne. Det er velkendte resultater. Forskellen i vækstraterne kan i hvert fald når der ses bort fra synes beskedne, men over en 2-årig periode kan selv mindre forskelle akkumulere til en del. At har haft en gennemsnitlig vækstrate, der er, procentpoint højere end den danske, er ensbetydende med, at svensk BNP over hele perioden er vokset 6 pct. mere end det danske. BETYDNINGEN AF DEMOGRAFI Demografien har væsentlig betydning for et lands vækstpotentiale. Et land med en stigning i antallet af personer i den arbejdsdygtige alder vil alt andet lige kunne vokse hurtigere end et land uden stigning. Hvis en højere vækst i land A end i land B alene afspejler, at der er blevet flere hænder til at producere, kan vækstforskellen ikke tages som udtryk for, at land A økonomisk set har klaret sig bedre. Det er elementært, men det overses ofte måske ud fra en betragtning om, at "det nok ikke betyder det store".

3 Kvartalsoversigt - 4. kvartal 26 9 ANTAL PERSONER I DEN ARBEJDSDYGTIGE ALDER, ÆNDRING FRA 993 TIL 2 Figur = Anm.: Afgrænsningen af, hvilken aldersgruppe, der tilhører den arbejdsdygtige alder, følger OECD, Economic Outlook. Afgrænsningen varierer fra land til land. For de fleste lande er de arbejdsdygtige aldre defineret som de -64 årige eller lignende, men for er det alle personer over år. Da der her fokuseres på ændringer, har den præcise afgrænsning næppe den store betydning. Kilde: OECD, Economic Outlook 79 (database), juni 26. Faktum er imidlertid, at demografien kan variere en del fra land til land over længere perioder. I perioden var der en klar tendens til, at lande, der havde en høj BNP-vækst, også havde en høj vækst i den arbejdsdygtige befolkning og omvendt, jf. figur 2. Antallet af arbejdsdygtige voksede med 26 pct. i i den belyste periode og med 6 pct. i, mens antallet faldt i, og. Denne forskel i adgangen til arbejdskraft slår igennem på økonomiernes vækstpotentiale og dermed i den faktiske vækst. Hvis BNP-vækstraterne korrigeres for ændringen i antallet af personer i den arbejdsdygtige alder, mindskes vækstforskellene, jf. figur 3. har ganske vist fortsat klart den højeste vækstrate, men de øvrige landes vækstrater ligger nu langt tættere på hinanden. Endvidere er vækstrækkefølgen ændret. Især er det bemærkelsesværdigt, at den amerikanske vækstrate nu er mindre end den danske og kun lidt højere end eksempelvis den tyske. Så i modsætning til, hvad der ofte fremføres er den relativt høje økonomiske vækst i i de seneste - år først og fremmest et resultat af en stærk tilgang af arbejdskraft. Når der korrigeres herfor, har udviklingen i været tæt på gennemsnittet. 2 BETYDNINGEN AF BYTTEFORHOLD Et forhold, som har fået stigende opmærksomhed i de senere år, er, at BNP-vækstrater uanset om de er korrigeret for demografi eller ej 2 Ved korrektion af BNP-væksten for demografi er det normalt at opgøre væksten i BNP pr. indbygger. Når der her korrigeres med antallet af personer i den arbejdsdygtige alder, skyldes det, at denne gruppe er tættere knyttet til produktionspotentialet end den samlede befolkning. Hvis et lands befolkning er vokset, fordi der er kommet flere børn eller gamle, vil landets arbejdskraftresurse ikke umiddelbart være påvirket nævneværdigt. Det skal bemærkes, at korrektion for demografi ikke er relevant, hvis man vil vurdere, hvilke markeder der har det største afsætningspotentiale. En større befolkningsvækst vil alt andet lige også give bedre muligheder for afsætning.

4 6 Kvartalsoversigt - 4. kvartal 26 BNP I FASTE PRISER PR. PERSON I ARBEJDSDYGTIG ALDER, GENNEMSNITLIG ÅRLIG ÆNDRING FRA 993 TIL 2 Figur 3 p.a Anm.: Prikker viser BNP-vækst fra figur. Standardafvigelsen for vækstraterne i figuren (et mål for deres spredning) er,4, dvs. betydeligt mindre end i figur. Kilde: OECD, Economic Outlook 79 (database), juni 26 og egne beregninger. ikke fanger effekten af forskelle i udviklingen i bytteforholdet, jf. fx Beier og Pedersen, 2, Finansministeriet, 2, og OECD, 26. Især trækkes ofte frem. Lidt forenklet er historien, at finsk produktion af informations- og kommunikationsteknologi (ikt) er vokset hastigt siden midten af 99'erne, eksemplificeret med Nokia, og i dag udgør en langt større andel af den samlede produktion end i andre lande. Produktion af ikt har været kendetegnet ved store produktivitetsgevinster. Ikke blot i, men over hele verden. Da ikt-industrien fylder mere i den finske økonomi end i de fleste andre økonomier, har væksten i den finske arbejdsproduktivitet været høj, og det er baggrunden for, at s BNP i faste priser er steget hastigt. Den høje produktivitetsvækst i ikt har imidlertid ikke været ledsaget af en tilsvarende vækst i indtjeningen. En effektiv konkurrence inden for ikt har indebåret, at produktivitetsgevinsterne først og fremmest er kommet forbrugere og ikt-anvendende virksomheder til gode i form af lavere priser. Modstykket et kraftigt fald i afsætningspriserne på ikt-produkter, som har ført til et fald i det finske bytteforhold på over pct. siden 993 påvirker til gengæld ikke tallene for den reale BNP-vækst. Eksemplet illustrerer, at tal for væksten i realt BNP eller produktivitet kan give et misvisende billede. En stor stigning i produktiviteten stiller ikke et land bedre, hvis det modsvares af, at landet må sælge sine varer og tjenester til faldende priser.

5 Kvartalsoversigt - 4. kvartal 26 6 BYTTEFORHOLD, ÆNDRING FRA 993 TIL 2 Figur % 993 = Anm.: Bytteforholdet er beregnet som forholdet mellem nationalregnskabets deflator for eksporten af varer og tjenester og deflator for import af varer og tjenester. Kilde: OECD, Economic Outlook 79 (database), juni 26. er ikke det eneste land, der i perioden har haft en væsentlig ændring i bytteforholdet. I er bytteforholdet forværret næsten tilsvarende, og i er bytteforholdet forværret mere, jf. figur 4. I er bytteforholdet til gengæld forbedret voldsomt siden slutningen af 99'erne først og fremmest trukket af de stigende oliepriser. Også i er bytteforholdet forbedret, men her har forbedringen været mere gradvis og kan kun i mindre udstrækning tilskrives Nordsøproduktionen. En stigning i BNP i faste priser øger alt andet lige realindkomsterne i et land, mens en forværring af bytteforholdet trækker i den modsatte retning. Spørgsmålet er derfor: I hvilket omfang bliver en given mervækst i BNP opvejet af en forringelse af bytteforholdet? Dette spørgsmål har ikke et entydigt svar. Bytteforholdet afspejler nogle priseffekter, som BNP i faste priser pr. konstruktion netop tilstræber at rense ud. Det gør det vanskeligt at ækvivalere BNP og bytteforhold. Et skøn for betydningen af bytteforholdsudviklingen kan fås ved at beregne, hvad BNP havde været, såfremt eksportpriserne havde udviklet sig parallelt med importpriserne. Det svarer til at opgøre eksportmængden som den mængde importvarer, man kan købe for eksportindtægten. Konkret deflateres værdien af eksporten med importprisindekset i stedet for eksportprisindekset: p x yk = y x + x p m hvor y er BNP i faste priser, y k er korrigeret BNP, x er eksporten i faste priser og p x og p m er nationalregnskabets deflatorer for henholdsvis eksport og import af varer og tjenester. Samme metode er anvendt i Finansministeriet (2) og OECD (26). Det er en statisk alt andet lige I førstnævnte ses på bytteforholdskorrigeret BNP pr. indbygger, mens der i sidstnævnte fokuseres på bytteforholdskorrigeret produktivitetsudvikling. OECD benytter i øvrigt betegnelsen "command GDP", BNP til rådighed, for det bytteforholdskorrigerede BNP.

6 62 Kvartalsoversigt - 4. kvartal 26 BYTTEFORHOLDSKORRIGERET BNP PR. PERSON I ARBEJDSDYGTIG ALDER, GENNEMSNITLIG ÅRLIG ÆNDRING FRA 993 TIL 2 Figur p.a Anm.: Prikker viser BNP-vækst fra figur 3. Standardafvigelsen for vækstraterne i figuren (et mål for deres spredning) er,9, dvs. lidt højere end i figur 3. Kilde: OECD, Economic Outlook 79 (database), juni 26 og egne beregninger. beregning, som ikke giver det fulde billede. Hvis udviklingen i bytteforholdet havde været en anden, havde udviklingen i den øvrige del af økonomien også været anderledes, men sådanne afledte effekter ses der bort fra her. På trods heraf giver beregningen et indtryk af størrelsesordner. Bytteforholdskorrektionen har generelt en mere begrænset effekt på vækstraterne end demografi-korrektionen. Den største ændring sker for, hvor vækstraten p.a. hæves med,6 procentpoint. Til gengæld reduceres vækstraten for og med henholdsvis, og,3 procentpoint, jf. figur. Den japanske vækst mindskes kun med,2 procentpoint trods den klart største bytteforholdsforringelse. Det afspejler, at den japanske økonomi er mere lukket end de nordiske, hvorfor bytteforholdstabet betyder mindre for den samlede økonomi. For er der et tillæg til BNP-væksten på,2 procentpoint p.a. Væksten i det bytteforholdskorrigerede BNP i er dermed lidt højere end i, og der lægges yderligere afstand til. Efter bytteforholdskorrektionen har den næsthøjeste vækstrate efter. Da det norske bytteforhold er meget følsomt over for oliepriserne, vil korrektionen variere mere fra år til år end for andre lande. Så længe olieprisen er høj, og olieproduktionen er stor, vil den bytteforholdskorrigerede vækst være større end den ukorrigerede.

7 Kvartalsoversigt - 4. kvartal Efter korrektion for demografi og bytteforhold har den tredjehøjeste vækstrate, men vækstraten er kun en smule højere end i eksempelvis. Det hører med i billedet, at i 993, dvs. analyseperiodens startår, efter nogle år med dyb økonomisk krise havde et negativt produktionsgab på -2 pct. af BNP. Ingen af de andre lande lå tilsvarende under deres produktionspotentiale i 993. I, der på daværende tidspunkt havde været gennem syv "magre" år, var produktionsgabet 3-4 pct. I 993 havde den finske økonomi med andre ord et langt større produktionsefterslæb end de øvrige lande i analysen, og den relativt høje finske vækst siden 993 afspejler ikke blot strukturelle forskelle, men også det svage konjunkturelle udgangspunkt. BYTTEFORHOLDSEFFEKT I KRONER Effekten af ændringen i bytteforholdet kan alternativt kvantificeres som kroner pr. indbygger. I figur 6 (venstre) er vist, hvor meget bruttonationalproduktet pr. indbygger (løbende priser) er ændret sammenlignet med en situation, hvor bytteforholdet havde været uændret. I var nationalproduktet i 2 3. danske kroner højere pr. indbygger, end det havde været ved uændret bytteforhold. I var der en bytteforholdsgevinst på 7. kr. pr. indbygger i 2. Det svarer til 3, pct. af forbruget (privat og offentligt), jf. figur 6 (højre), mens bytteforholdsgevinsten i udgjorde 24 pct. af forbruget. Omvendt indebar bytteforholdstabet for en nedgang i bruttonationalproduktet på. kr. i 2 svarende til 6 pct. af forbruget. Beregningerne illustrerer, at bytteforholdsgevinsterne kan have en anseelig effekt på indkomster og forbrug, når de akkumuleres over en længere periode også selv om korrektionen af den årlige BNP-vækst kan virke begrænset. INDKOMSTEFFEKT AF BYTTEFORHOLDSÆNDRING FRA 993 TIL 2 Figur 6. kr. 4 7 Pr. indbygger i 2 3. kr. 8 4 Andel af privat og offentligt forbrug i 2 24 pct Anm.: Beløbene er omregnet til danske kroner ved anvendelse af OECDs købekraftspariteter for 2 og ikke markedskurserne. Derved undgås, at resultaterne påvirkes af tilfældige udsving i valutakursen. Købekraftspariteten mellem og var 8,33 kr. pr. dollar i 2. Kilde: OECD, Economic Outlook 79 (database), juni 26 og egne beregninger.

8 64 Kvartalsoversigt - 4. kvartal 26 AFRUNDING Beregningerne ovenfor har illustreret, at det kan føre til misvisende resultater, hvis et lands økonomiske præstation alene vurderes ud fra simple BNP-vækstrater. Korrektionerne for demografi og bytteforhold mindsker vækstforskellene mellem landene, og rangordningen ændres. og til dels forbedrer sin placering mærkbart, mens væksten i, og kommer til se mindre imponerende ud. Efter korrektionerne har således i perioden haft en vækst, der er klart højere end i og og på niveau med, mens de ukorrigerede tal umiddelbart viser, at har klaret sig dårligere end disse lande. I det ovenstående har fokus været på demografi og bytteforhold. Der er andre forhold, som kan føre til forskelle i den opgjorte BNP-vækst, uden det reelt er udtryk for forskel i den økonomiske evne til at skabe realindkomst. Eksempelvis inddrages kapitalindsatsen ikke. En høj vækst kan være en konsekvens af en hurtig udbygning af kapitalapparatet. Derfor bør man i princippet fradrage forbruget af fast realkapital, afskrivningerne, fra bruttonationalproduktet. Problemet er, at det er vanskeligt at opgøre kapitalapparatets størrelse, og at der ikke findes internationalt sammenlignelige tal for afskrivningerne. Man kan udvide analysen ved at se bredere på mål for landenes levestandard. Det er imidlertid lidt en anden diskussion, hvor man bl.a. skal se på, hvem værditilvæksten tilfalder. I specielt og Luxembourg er en stigende del af produktionen blevet sendt ud af landet til aflønning af den betydelige udenlandske kapital og arbejdskraft, som man har tiltrukket over de seneste årtier. Bruttonationalindkomsten er derfor ikke steget i helt samme omfang som bruttonationalproduktet, jf. figur 7 (venstre). I de fire nordiske lande, som i en længere periode har haft FORSKEL PÅ BRUTTONATIONALINDKOMST OG -PRODT Figur Luxembourg Anm.: Bruttonationalindkomsten (BNI) fremkommer som bruttonationalproduktet (BNP) tillagt løn- og formueindkomst fra udlandet (netto) samt produktions- og importskatter mv. fra udlandet. Forskellen er beregnet som (BNI- BNP)/BNP. Kilde: OECD og Eurostat.

9 Kvartalsoversigt - 4. kvartal 26 6 store overskud på betalingsbalancen, ses til gengæld en modsat tendens, jf. figur 7 (højre). Korrektionerne kan i princippet fortsætte nærmest i det uendelige, så det er vigtigt, at man holder sig for øje, hvad det er, man ønsker at belyse. Udgangspunktet for analysen i denne artikel er ændring i landenes BNP over en periode. Ved at korrigere BNP-væksten for udviklingen i demografi og bytteforhold fås et mål, der bedre end den rene BNPvækst sammenfatter landenes økonomiske præstation eller måske mere præcist landenes evne til at skabe indkomst gennem produktion. Derved beskriver målet en central dimension af landenes konkurrenceevne. LITTERATUR Beier, Niels C. og Erik Haller Pedersen (2), Løn, konkurrenceevne og betalingsbalance, s Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal. Finansministeriet (2), Samarbejdet om den økonomiske politik, november. OECD (2), OECD Economics Surveys, Denmark.

BNP undervurderer væksten i dansk velstand

BNP undervurderer væksten i dansk velstand BNP undervurderer væksten i dansk velstand I forhold til udviklingen i vores velstand er der typisk fokus på væksten i priskorrigeret/realt BNP. Bruttonationalindkomsten (BNI) er imidlertid et mere retvisende

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2016 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN DANSK VELSTANDSUDVIKLING HOLDER TRIT Dansk økonomi har siden krisen i 2008 faktisk præsteret en stigning i velstanden, der er lidt højere end i Sverige og på

Læs mere

Lønkonkurrenceevnen er stadig god

Lønkonkurrenceevnen er stadig god Lønudviklingen 4. kvartal, International lønudvikling 4. marts 19 Lønkonkurrenceevnen er stadig god Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på 2, pct. i 4. kvartal, hvilket

Læs mere

Dansk eksport har klaret sig relativt godt

Dansk eksport har klaret sig relativt godt Dansk eksport har klaret sig relativt godt Tal fra OECD viser, at Danmarks eksport af varer sidste år steg med 16½ pct. Det var lidt mindre end i Sverige, men lidt mere end i både Tyskland og Finland.

Læs mere

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Lønudviklingen. kvartal 9, International lønudvikling. juni 9 Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på, pct. i. kvartal 9,

Læs mere

Danmark slår Sverige på industrieksport

Danmark slår Sverige på industrieksport Danmark slår Sverige på Hverken eller industriproduktionen tyder på, at dansk industri har klaret sig specielt dårligt gennem krisen. Industrieksporten har klaret sig på linje med udviklingen i Tyskland

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Statsministerens nytårstale 2013 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 10 år er blevet næsten 20 procent ringere

Statsministerens nytårstale 2013 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 10 år er blevet næsten 20 procent ringere Statsministerens nytårstale 213 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 1 år er blevet næsten 2 procent ringere Helle får inspiration fra Økonomisk Redegørelse August 212 Beskæftigelsesudviklingen

Læs mere

Dansk industri står toptunet til fremgang

Dansk industri står toptunet til fremgang Dansk industri står toptunet til fremgang Siden krisen er produktiviteten vokset markant i dansk industri. Sammenligner man den danske produktivitetsudvikling med EU og flere andre lande, herunder Sverige

Læs mere

Krisen sænker den danske velstand

Krisen sænker den danske velstand Krisen sænker den danske velstand Den økonomiske krise har påvirket dansk økonomi meget markant, og Danmark kæmper stadig med at få genoprettet økonomien. Det betyder blandt andet, at de økonomiske konsekvenser

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

VÆKSTUDSIGTERNE FOR DE 34 OECD- LANDE FREM MOD 2030 DANMARK STÅR TIL RELATIV LAV VÆKST

VÆKSTUDSIGTERNE FOR DE 34 OECD- LANDE FREM MOD 2030 DANMARK STÅR TIL RELATIV LAV VÆKST Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 26. september 2014 VÆKSTUDSIGTERNE FOR DE 34 OECD- LANDE FREM MOD 2030 DANMARK STÅR TIL RELATIV LAV VÆKST OECD har fremlagt en prognose for

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse MAKROøkonomi Kapitel 3 - Nationalregnskabet Vejledende besvarelse Opgave 1 I et land, der ikke har samhandel eller andre transaktioner med udlandet (altså en lukket økonomi) produceres der 4 varer, vare

Læs mere

Industrieksport og lønkonkurrenceevne

Industrieksport og lønkonkurrenceevne 43 Industrieksport og lønkonkurrenceevne Kamilla Kristensen, Johanne Dinesen Riishøj og Jonas Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Danmark er en meget åben økonomi, hvor omtrent hvert

Læs mere

Dansk velstand vokser markant mere end vi tror

Dansk velstand vokser markant mere end vi tror Dansk velstand vokser markant mere end vi tror Det dystre billede af den danske velstandsudvikling målt ved bruttonationalproduktet (BNP) udfordres i denne analyse ved at kigge på et mere retvisende mål

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant ØKONOMISK ANALYSE 5. maj 018 Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen Den danske lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen. Det viser blandt andet store overskud på betalingsbalancen

Læs mere

Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel

Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel Danmarks lønkonkurrenceevne er blevet styrket betydeligt i de senere år. Det hænger især sammen med en forholdsvis afdæmpet dansk lønudvikling

Læs mere

Produktivitetsvækst: Danske industriansatte giver konkurrenter baghjul

Produktivitetsvækst: Danske industriansatte giver konkurrenter baghjul 14. august 217 Produktivitetsvækst: Danske industriansatte giver konkurrenter baghjul Siden krisen satte ind i 28 er produktiviteten for de beskæftigede i dansk industri vokset med ikke mindre end 43½

Læs mere

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne.

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne. Danske industrivirksomheders lønkonkurrenceevne er fortsat udfordret Nyt kapitel Lønkonkurrenceevnen i industrien vurderes fortsat at være udfordret. Udviklingen i de danske industrivirksomheders samlede

Læs mere

Dansk velstand undervurderet med op til 42 mia. kr.

Dansk velstand undervurderet med op til 42 mia. kr. . oktober 206 Dansk velstand undervurderet med op til 42 mia. kr. Danmarks Statistik har her i oktober revideret opgørelsen af betalingsbalancens løbende poster med i alt 46 mia. kr. i 20. Heraf vurderes

Læs mere

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark.

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark. Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 4 60 32 24. maj 2014 Industriens lønkonkurrenceevne er stadig svækket i forhold til situationen i 2000. På trods af forbedringer siden 2008 har Danmark

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003 Nationalregnskab 2005:1 Nationalregnskab 2003 Sammenfatning Svag tilbagegang i 2003 Grønlands økonomi er inde i en afmatningsperiode. Realvæksten i Bruttonationalproduktet (BNP) er opgjort til et fald

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab 2005 2006:1. Sammenfatning. Fortsat økonomisk vækst i 2005

Nationalregnskab. Nationalregnskab 2005 2006:1. Sammenfatning. Fortsat økonomisk vækst i 2005 Nationalregnskab 2006:1 Nationalregnskab Sammenfatning Fortsat økonomisk vækst i Vækst på 2 pct. Figur 1. Den økonomiske vækst i gav sig udslag i en stigning i BNP i faste priser på 2,0 pct., jf. figur

Læs mere

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 12. oktober 2011 Notat om dansk økonomi (Nationalbankens

Læs mere

Dansk produktivitet i front efter krisen

Dansk produktivitet i front efter krisen 23. november 2016 Dansk produktivitet i front efter krisen Med Danmarks Statistiks store datarevision medio november 2016 giver det ikke længere mening, at tale om et særligt dansk produktivitetsproblem.

Læs mere

Nye data og alternative opgørelsesmetoder

Nye data og alternative opgørelsesmetoder Nye data og alternative opgørelsesmetoder Produktivitetskommissionsrapport nr. 2 DANMARKS PRODUKTIVITET NYE DATA OG ALTERNATIVE OPGØRELSESMETODER 4 1.1 Det overordnede problem og revisioner i nationalregnskaberne

Læs mere

KAPITEL III DANSK VÆKST SIDEN KRISEN

KAPITEL III DANSK VÆKST SIDEN KRISEN KAPITEL III DANSK VÆKST SIDEN KRISEN III.1 Indledning BNP i fortsat lavere end før krisen blev som de fleste andre vestlige lande ramt af et markant økonomisk tilbageslag i 2008-09. De foregående år var

Læs mere

Produktionspotentialet i dansk økonomi

Produktionspotentialet i dansk økonomi 41 Produktionspotentialet i dansk økonomi Asger Lau Andersen og Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling 1 INDLEDNING OG SAMMENFATNING Begreberne potentiel produktion og produktionsgabet hører til

Læs mere

Dansk industrieksport på højde med den tyske gennem krisen

Dansk industrieksport på højde med den tyske gennem krisen Dansk industrieksport på højde med den tyske gennem krisen Det høres ofte i den offentlige debat, at dansk industri fortsat har et stort konkurrenceevneproblem. Sammenligner man imidlertid udviklingen

Læs mere

Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000

Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 14. januar 2013 Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000 Sammenlignet med andre EU15-lande er beskæftigelsen

Læs mere

Stadig svag produktivitet trods opjusteringer

Stadig svag produktivitet trods opjusteringer Klaus Rasmussen kr@di.dk, 3377 3908 DECEMBER 2018 Stadig svag produktivitet trods opjusteringer BNP er igen blevet opjusteret væsentligt. Det er den gennemsnitlige produktivitet dermed også. Men opjusteringen

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Væksten fortsatte i 2006

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Væksten fortsatte i 2006 Nationalregnskab 28:1 Nationalregnskab 26 Sammenfatning Væksten fortsatte i 26 Den samlede produktion målt i faste priser voksede med 2,6 pct. i 26. Det var noget højere end i 25, hvor væksten var på 1,

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Hvis vækst i de private serviceerhverv havde været som USA

Hvis vækst i de private serviceerhverv havde været som USA pct. 8. april 2013 Faktaark til Produktivitetskommissionens rapport Danmarks Produktivitet Hvor er problemerne? Servicesektoren halter bagefter Produktivitetsudviklingen har gennem de seneste mange år

Læs mere

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT i:\maj-2001\oek-b-05-01.doc Af Lise Nielsen 14.maj 2001 ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT Erhvervenes produktivitet afhænger af, hvordan de bruger kapital og arbejdskraft i produktionen. Danmarks

Læs mere

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN 28. februar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN Det foreløbige nationalregnskab for 4. kvartal 2007 viste en relativt beskeden vækst i BNP. Samlet

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere

DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006

DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006 DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006 Ud af 30 OECD-lande har haft den 5. laveste vækst i BNP i tiårsperioden fra 1996 til 2006. Årsagen til dette er i høj grad, at danske

Læs mere

Analyse. Danmarks produktivitet, værdiskabelse og nationalindkomst per arbejdstime. 22. november 2017

Analyse. Danmarks produktivitet, værdiskabelse og nationalindkomst per arbejdstime. 22. november 2017 Analyse 22. november 217 Danmarks produktivitet, værdiskabelse og nationalindkomst per arbejdstime Af Kristian Binderup Jørgensen, Peter Birch Sørensen, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og Bjørn Tølbøll Danmarks

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 13.

DANMARKS NATIONALBANK 13. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 13. MARTS 2017 NR. 4 Højere væksttal bekræftede opsvinget Danmarks Statistiks reviderede tal for BNP giver et mere fuldkomment billede af, at dansk økonomi har været inde

Læs mere

VisionDanmark 2017: Dansk økonomi og konkurrenceevne

VisionDanmark 2017: Dansk økonomi og konkurrenceevne VisionDanmark 20: Dansk økonomi og konkurrenceevne står bomstærkt Dansk økonomi står bomstærkt - virker fit og meget konkurrencedygtig. Det er konklusionen efter en kortlægning af en række centrale makroøkonomiske

Læs mere

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Nyt kapitel Produktionen (BVT) i en række private erhverv er vokset væsentligt mere end bruttonationalproduktet (BNP) de seneste

Læs mere

Dansk økonomi gik tilbage i 2012

Dansk økonomi gik tilbage i 2012 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 12. april 2013 De nye nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik viser, at BNP faldt med 0,5 pct. i 2012. Faldet er dermed 0,1 pct. mindre

Læs mere

Nye tal viser stærkeste danske konkurrenceevne i mere end 10 år

Nye tal viser stærkeste danske konkurrenceevne i mere end 10 år Nye tal viser stærkeste danske konkurrenceevne i mere end 1 år Danmarks Statistik har lavet en større data- og metoderevision af det danske nationalregnskab. Sammenholdt med det gamle nationalregnskab

Læs mere

Danmarks lønkonkurrenceevne

Danmarks lønkonkurrenceevne 79 Danmarks lønkonkurrenceevne Erik Haller Pedersen og Johanne Dinesen Riishøj, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I vurderingen af udviklingen i konkurrenceevne fokuseres ofte på vækst i lønomkostninger

Læs mere

Åbne markeder, international handel og investeringer

Åbne markeder, international handel og investeringer 14 Økonomisk integration med omverdenen gennem handel og investeringer øger virksomhedernes afsætningsgrundlag og forstærker adgangen til ny viden og ny teknologi. Rammebetingelser, der understøtter danske

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Produktivitet, konkurrenceevne og beskæftigelse

Produktivitet, konkurrenceevne og beskæftigelse Produktivitet, konkurrenceevne og beskæftigelse Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen Præsentation ved Metal- og Maskinindustriens Nytårskur på A-V-N Maskin AS, Odense, d. 17. januar

Læs mere

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017.

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. d. 15.2.217 Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 217. 1 Indledning Notatet beskriver ændringerne af strukturelle niveauer

Læs mere

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Dansk produktivitet opjusteret fortsat vækstudfordring løses ved både arbejdsmarkeds- og produktivitetsreformer 09-01-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen

Læs mere

Dansk velstand er i den internationale top

Dansk velstand er i den internationale top Velstand Dansk velstand er i den internationale top Nye tal fra OECD viser, at det danske velstandsniveau er i top 0. Målt på BNP pr. indbygger er Danmark placeret på en 0. plads i OECD, mens vi på det

Læs mere

Kun svag effekt på produktiviteten af flere unge og ældre i job siden krisen

Kun svag effekt på produktiviteten af flere unge og ældre i job siden krisen Thomas Q. Christensen, seniorchefkonsulent TQCH@DI.DK, 3377 3316 OKTOBER 217 Kun svag effekt på produktiviteten af flere unge og ældre i job siden krisen Vismændene har peget på, at flere ældre på arbejdsmarkedet

Læs mere

Økonomisk overblik. Ny oversigt

Økonomisk overblik. Ny oversigt Ny oversigt Som noget nyt indeholder Konjunkturstatistik nu hver måned en oversigt over udviklingen i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på udrag fra Nyt fra Danmarks

Læs mere

Økonomisk analyse. Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring. Highlights:

Økonomisk analyse. Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring. Highlights: Økonomisk analyse 8. maj 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark hhv. skal være lige så rigt som Sverige eller blot være blandt de 10 rigeste lande i OECD 1 i 2030 23. januar 2014 Indledning Nærværende

Læs mere

Nationalregnskabet. Peter Jayaswal. Undervisningsnoter på Polit-studiet Efterårssemesteret 2009

Nationalregnskabet. Peter Jayaswal. Undervisningsnoter på Polit-studiet Efterårssemesteret 2009 Nationalregnskabet Peter Jayaswal Undervisningsnoter på Polit-studiet Efterårssemesteret 2009 Bogens opbygning Kap. 1: Motivation. Hvad er NR? Kap. 2: Hovedposterne Kap. 3: Afgrænsning Kap. 4: Begreber

Læs mere

Private investeringer og eksport er altafgørende

Private investeringer og eksport er altafgørende Private investeringer og eksport er altafgørende for presset på arbejdsmarkedet Af, JSKI@kl.dk Side 1 af 22 Formålet med dette notat er at undersøge, hvilke dele af efterspørgslen i økonomien, der har

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER - DANMARK INDTAGER EN 17. PLADS

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER - DANMARK INDTAGER EN 17. PLADS DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER - DANMARK INDTAGER EN 17. PLADS Det danske private forbrug pr. indbygger ligger kun på en 17. plads i OECD, selvom vi er blandt verdens syv rigeste lande. Vores nationale

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år Nationalregnskab 2003:1 Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001* Denne publikation indeholder tallene for Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001. Tal for perioden 1986-2000 er baseret på endelige

Læs mere

Flere ældre i den danske arbejdsstyrke, men færre unge. Dansk inflation er betydeligt lavere end EU-gennemsnittet

Flere ældre i den danske arbejdsstyrke, men færre unge. Dansk inflation er betydeligt lavere end EU-gennemsnittet Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 35 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Flere på lange videregående uddannelser, men færre på erhvervsuddannelser

Læs mere

Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti

Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti 15. oktober 218 1. Indledning Det danske arbejdsmarked har overordnet set været i stand til at håndtere den øgede

Læs mere

Pres på dansk eksport afspejler ikke problemer med konkurrenceevnen

Pres på dansk eksport afspejler ikke problemer med konkurrenceevnen Pres på eksport fortsat gigantiske betalingsbalanceoverskud Pres på dansk eksport afspejler ikke problemer med konkurrenceevnen Dansk eksport har været under pres de seneste kvartaler. En sammenligning

Læs mere

LAV VÆKST KOSTER OS KR.

LAV VÆKST KOSTER OS KR. LAV VÆKST KOSTER OS 40.000 KR. HVER TIL FORBRUG AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND. POLIT. RESUMÉ Væksten i dansk økonomi har siden krisen ligget et godt stykke under det historiske gennemsnit. Mens den årlige

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Fuldtidspersoner Fuldtidspersoner Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 27 Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i maj 213 Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked 3 ud af

Læs mere

> Vækst og udvikling. Israel og Sydkorea deler førstepladsen, når man ser på landenes gennemsnitlige. indikatorerne for vækst og udvikling

> Vækst og udvikling. Israel og Sydkorea deler førstepladsen, når man ser på landenes gennemsnitlige. indikatorerne for vækst og udvikling Side 14 Vækst og udvikling Sådan ligger landet > 1.00 Vækst og udvikling Landenes gennemsnitlige placering på indikatorer for vækst og udvikling 16(14) Danmark og deler førstepladsen, når man ser på landenes

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

MARKANT OPJUSTERING AF DANSK PRODUKTIVITETSVÆKST

MARKANT OPJUSTERING AF DANSK PRODUKTIVITETSVÆKST . januar af Frederik I. Pedersen direkte tlf. Resumé: MARKANT OPJUSTERING AF DANSK PRODUKTIVITETSVÆKST De seneste nationalregnskabstal for dansk vækst, beskæftigelse og arbejdstimer indeholder en kraftig

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA)

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 24. december 2013 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del)

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i august 13 Ugens analyse Ugens tendens I Ugens tendens II Tal om konjunktur og arbejdsmarked Danmark udfordret af den svage vækst

Læs mere

Dekomponering af nettoeksporten

Dekomponering af nettoeksporten Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 2. januar 2015 Dekomponering af nettoeksporten Resumé: I forbindelse med udarbejdelsen af et temakapitel i Danmarks udenrigsøkonomi 2013 er forholdet mellem

Læs mere

De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1

De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1 De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1 22. februar 2016 1 Indledning Eksperimentet omtalt nedenfor klarlægger de samfundsøkonomiske konsekvenser af på sigt at

Læs mere

Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet

Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet Nye nationalregnskabstal for 3. kvartal 2010 viser en flot fremgang i dansk økonomi. Stigningen sker dog på et nedrevideret grundlag

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1.

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. November 4, 2015 Indledning. Notatet opsummerer resultaterne af et marginaleksperiment udført til DREAM modellen.

Læs mere

Eksport, der ikke krydser grænsen, og lønsum

Eksport, der ikke krydser grænsen, og lønsum Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 3908 OKTOBER 2018 Eksport, der ikke krydser grænsen, og lønsum Udenlandsk produktion har traditionelt ikke påvirket den danske produktivitet. Overskuddet

Læs mere

Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed

Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed Historisk lav andel anvendes på det offentlige forbrug eksklusiv sundhed Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed Ifølge regeringen udgør det offentlige forbrug en høj andel

Læs mere

Danmark i dyb jobkrise

Danmark i dyb jobkrise 6. november 2013 ANALYSE Af Lotte Katrine Ravn & Lone Hougaard Danmark i dyb jobkrise Hvis Danmarks beskæftigelse siden 1996 var vokset i samme tempo som Sveriges, ville der i dag være 330.000 flere i

Læs mere

Danmark går glip af udenlandske investeringer

Danmark går glip af udenlandske investeringer Den 15. oktober 213 MASE Danmark går glip af udenlandske investeringer Nye beregninger fra DI viser, at Danmark siden 27 kunne have tiltrukket udenlandske investeringer for 5-114 mia. kr. mere end det

Læs mere

DEN FORSVUNDNE PRODUKTIVITET. Indlæg på Dansk Erhvervs årsdag den 15. maj 2012 af Professor Peter Birch Sørensen Københavns Universitet

DEN FORSVUNDNE PRODUKTIVITET. Indlæg på Dansk Erhvervs årsdag den 15. maj 2012 af Professor Peter Birch Sørensen Københavns Universitet DEN FORSVUNDNE PRODUKTIVITET Indlæg på Dansk Erhvervs årsdag den 15. maj 2012 af Professor Peter Birch Sørensen Københavns Universitet Agenda Produktivitetsudviklingen: Hvor står vi? Produktivitetsmysteriet:

Læs mere

Danske arbejdere er blandt Europas mest værdifulde

Danske arbejdere er blandt Europas mest værdifulde Danske arbejdere er blandt Europas mest værdifulde Danske arbejdere beskyldes ofte for at være for dyre, men når lønniveauet sættes op i mod den værdi, som danske arbejdere skaber, er det tydeligt, at

Læs mere

Danske arbejdere er blandt Europas mest værdifulde

Danske arbejdere er blandt Europas mest værdifulde Danske arbejdere er blandt Europas mest værdifulde Danske arbejdere beskyldes ofte for at være for dyre, men når lønniveauet sættes op i mod den værdi, som danske arbejdere skaber, er det tydeligt, at

Læs mere

Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992

Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 Ifølge Finansministeriet har Danmark udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 inden for et par år. Efter skattetrykket midlertidigt var ekstraordinært

Læs mere

Produktivitetsproblem eller måleproblem? Den 24. april 2017, DØRS Cheføkonom Erik Bjørsted

Produktivitetsproblem eller måleproblem? Den 24. april 2017, DØRS Cheføkonom Erik Bjørsted Produktivitetsproblem eller måleproblem? Den 24. april 2017, DØRS Cheføkonom Erik Bjørsted Produktivitetsvæksten i service er gearet ned Service omfatter her: Handel, transport, hotel og restaurant, information

Læs mere

Danskerne er nu rigere end før krisen

Danskerne er nu rigere end før krisen 18. august 2016 Danskerne er nu rigere end før krisen Tal fra Danmarks Statistik viser, at danskernes private formuer sidste år steg med 0 mia.kr., mens gælden lå nogenlunde uændret. Den samlede nettoformue

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på udrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Vækstskønnene for både 2010 og 2011 er justeret op med 0,1 pct.-enhed i forhold til Økonomisk Redegørelse, december 2009.

Vækstskønnene for både 2010 og 2011 er justeret op med 0,1 pct.-enhed i forhold til Økonomisk Redegørelse, december 2009. Pressemeddelelse 19. maj 2010 Økonomisk Redegørelse, maj 2010 - Prognosen Der er igen vækst i dansk økonomi efter det kraftige tilbageslag frem til sommeren 2009 som fulgte efter den internationale finanskrise.

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport 3. juli 2018 2018:13 Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport Af Peter Rørmose Jensen, Michael Drescher og Emil Habes Beskæftigelsen er steget markant siden

Læs mere

STIGENDE IMPORT FRA KINA

STIGENDE IMPORT FRA KINA 15. september 5/TP Af Thomas V. Pedersen Resumé: STIGENDE IMPORT FRA KINA Den relativ store og voksende import fra Kina samt et handelsbalanceunderskud over for Kina på ca. 1 mia.kr. fører ofte til, at

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 14. marts 2017 Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Resumé: Der samles op på ændringerne i nationalregnskabet

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 25 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Svagt positiv nettotilgang til ledighed Nettotilgangen til

Læs mere

Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet

Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet d. 15.10.2010 Jesper Gregers Linaa Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet Det undersøges, hvorvidt arbejdsmarkedets tilstand (konjunkturelt og strukturelt) kan bidrage til at forstå udviklingen i

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK UDFORDRINGER FOR DEN DANSKE PENSIONSSEKTOR Nationalbankdirektør Lars Rohde, præsentation for Den Danske Aktuarforening 6. februar 2019 Disposition af dagens præsentation 1.) Lavere

Læs mere

7. Nationalregnskab på baggrund af output baserede prisindeks

7. Nationalregnskab på baggrund af output baserede prisindeks 37 7. Nationalregnskab på baggrund af output baserede prisindeks I dette kapitel foretages en beregning af nationalregnskabet i faste priser. De eksisterende nationalregnskabstal genberegnes således med

Læs mere

Danmarks produktivitet, værdiskabelse og. nationalindkomst pr. arbejdstime

Danmarks produktivitet, værdiskabelse og. nationalindkomst pr. arbejdstime Danmarks produktivitet, værdiskabelse og nationalindkomst pr. arbejdstime Kristian Binderup Jørgensen, Peter Birch Sørensen og Hans Jørgen Whitta-Jacobsen Indhold Motivation Metode Datakilder Resultater

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Kun svag fremgang i eksporten

Kun svag fremgang i eksporten Den 19. maj 21 Kun svag fremgang i eksporten Af cheføkonom Klaus Rasmussen, kr@di.dk Væksten i dansk økonomi er tiltaget til et moderat niveau og ser ud til at ville fortsætte på dette niveau. Med moderat

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

Nedtur for både vækst og beskæftigelse

Nedtur for både vækst og beskæftigelse Nationalregnskab 4. kvartal 20 Efter fem kvartaler med fremgang i den økonomiske aktivitet faldt BNP med 0,4 pct. i 4. kvartal 20. Samtidig faldt beskæftigelsen med 3.000 personer, så vi under krisen nu

Læs mere