Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 46 Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 46 Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 46 Bilag 1 Offentligt NOTAT 24. oktober / Høringsnotat om udkast til lovforslag om Danmarks Grønne Investeringsfond 1. Indledning Regeringen, SF og Enhedslisten blev i forbindelse med aftalen om "Et grønnere Danmark" fra juni 2014 enige om at oprette Danmarks Grønne Investeringsfond. Formålet med lovforslaget er at skabe grundlaget for oprettelsen af Danmarks Grønne Investeringsfond samt fastlægge rammerne for dens virke og dermed følge op på aftalen om "Et grønnere Danmark". Forslaget blev sendt i høring den 1. september 2014 med frist den 29. september 2014 til i alt 144 organisationer, myndigheder mv. Der er modtaget høringssvar fra i alt 26 organisationer og 10 myndigheder. Heraf har 19 organisationer og tre myndigheder afgivet substansmæssige bemærkninger til udkastet til lovforslag. De indholdsmæssige bemærkninger gennemgås nedenfor. 2. Generelle bemærkninger Høringen har affødt relativt mange bemærkninger. De fleste høringssvar indeholder en generel støtte til etableringen af Danmarks Grønne Investeringsfond og det formål, den skal udfylde. Dansk Energi fremhæver, at det fremlagte lovforslag giver relativt brede rammer for etablering af fonden. Dansk Energi er af den vurdering, at fonden med den rette implementering og et målrettet fokus, inden for de beskrevne rammer i forslaget, vil kunne medvirke til, at energiprojekter bliver gennemført, som ellers ikke ville være blevet til noget. Dansk Energi bakker derfor op om etableringen af fonden. Finansrådet understreger, at fondens aktiviteter ikke må være konkurrenceforvridende og fremfører desuden det synspunkt, at Danmarks Grønne Investeringsfond navnlig bør imødekomme behovet for risikovillig kapital i små og mellemstore virksomheder.

2 2/13 Dansk Erhverv tager godt imod nyheden om etableringen af Danmarks Grønne Investeringsfond. De har dog en række bemærkninger til det fremsatte lovforslag. De fremhæver blandt andet, at Danmarks Grønne Investeringsfond bør etableres med politisk armslængde, og at der nedsættes en uafhængig bestyrelse, som får fuldt ansvar for og kompetence til at træffe alle beslutninger inden for fondens formål. Dansk Industri påpeger, at de mener, at Danmarks Grønne Investeringsfond er et relativt dyrt instrument til reduktion af CO2-udledning sammenlignet med andre klimapolitiske initiativer. De påpeger samtidig, at det er vigtigt, at incitamentsstrukturen i eksisterende markedsbaserede ordninger ikke påvirkes negativt af fondens etablering. Det Økologiske Råd finder det overordnet positivt med oprettelsen af Danmarks Grønne Investeringsfond. De mener, at fondens indsats bør ske på områder, som er centrale for at sikre en omkostningseffektiv grøn omstilling med mest mulig positiv effekt for den danske konkurrenceevne på de grønne områder. De påpeger samtidig, at bestyrelsen bør have kendskab til det grønne område. Dansk Byggeri er som udgangspunkt positive over for oprettelse af fonden. De mener, at det er fornuftigt med en fond, der yder lån til blandt andet energibesparelser i virksomheder, almene boliger etc. Dansk Byggeri mener, at kompetencerne i bestyrelsen bør inkludere kendskab til energi-, energispare- og bygningsområdet. De påpegede desuden, at ansøgningsprocessen skal være enkel. Dansk Miljøteknologi skriver, at de kan støtte etableringen af Danmarks Grønne Investeringsfond med det formål at yde støtte til udvikling og anvendelse af miljøeffektive teknikker og processer af hensyn til mere effektiv brug af ressourcerne og til en fortsat innovativ og bæredygtig udvikling i et grønnere Danmark. BL Almene Boliger støtter generelt op omkring den grønne omstilling og peger på, at man i sine renoveringsprojekter lægger stor vægt på at føre bygningerne op til en nutidig energistandard. Dertil kommer, at de enkelte boligorganisationer løbende deltager i innovative energirenoveringsprojekter, som forudsætter ekstern støtte. Lov om Danmarks Grønne Investeringsfond er udarbejdet på baggrund af Aftale om et grønnere Danmark, som blev indgået mellem regeringen, SF og Enhedslisten i juni Fonden skal yde lån på rimelige vilkår, der afspejler lånets risiko, til investeringer, der fremmer en grøn omstilling i

3 3/13 samfundet. Det fremgår af aftalen om et grønnere Danmark, at fonden skal hvile i sig selv. Renteindtægterne på de ydede lån skal således dække fondens omkostninger til ydelse af lånene, herunder fundingomkostninger, tab på lånene og administrationsomkostninger, samt bidrage til opbygning af fondens egenkapital. Fondens långivning skal ske i overensstemmelse med EU s statsstøtteregler. Fondens investeringer kan f.eks. være inden for følgende områder: Energibesparelser i virksomhedernes produktionsapparat og bygningsmasse Vedvarende energianlæg Større ressourceeffektivitet i virksomhederne Som led i aftalen blev det fastlagt, at fonden skal ledes af en uafhængig bestyrelse, og at Vækstfonden skal fungere som sekretariat. Desuden er det fastlagt, at fonden kan indgå samarbejde med bl.a. energiselskaber eller andre kommercielle aktører på energiområdet med henblik på at realisere fondens formål. 3. Konkrete bemærkninger Kommenteringen af høringssvarene sker med udgangspunkt i følgende overordnede inddeling. 3.1 Bestyrelsens sammensætning og kompetencer 3.2 Lånevilkår i Danmarks Grønne Investeringsfond 3.3 Ansøgning og kreditvurdering 3.4 Målsektorer for Danmarks Grønne Investeringsfond 3.5 Målgruppe for Danmarks Grønne Investeringsfond 3.6 Sammenspil med andre ordninger 3.7 Samarbejde med kommercielle aktører herunder ESCO er 3.8 Fondens økonomi og ledelse 3.9 Andre kommentarer 3.1 Bestyrelsens sammensætning og kompetencer En række organisationer er kommet med høringssvar vedrørende de kompetencer, bestyrelsen skal have. Det foreslås blandt andet, at bestyrelsen skal have et grønt fokus, ligesom der peges på ønsket om repræsentanter fra det private erhvervsliv. Desuden er der konkrete forslag til, at foreninger eller brancheorganisationer repræsenteres i bestyrelsen. Dansk Erhverv påpeger, at det er nødvendigt, at der er sikret god governance i fondens bestyrelse, og at bestyrelsen således stilles til ansvar for, at der foretages grundige og økonomisk forsvarlige kreditvurderinger, som understøtter fondens formålsbestemmelse.

4 4/13 Da administrationen af fonden varetages af Vækstfondens sekretariat, foreslår Dansk Erhverv endvidere at man lader Vækstfondens egenkapital stå foran den udstedte statsgaranti. Aftalen om et grønnere Danmark sætter krav om en selvstændig bestyrelse. Lovforslaget indeholder derfor bestemmelser om, at bestyrelsens kompetencer bør omfatte økonomiske kompetencer på kredit- og investeringsområdet samt viden om energi og ressourcer. Denne sammensætning af kompetencer vurderes hensigtsmæssig i relation til at sikre opfyldelse af fondens formål. For at sikre en fleksibilitet til at opnå den ønskede sammensætning foreslås det dog, at antallet af bestyrelsesmedlemmer ændres fra fem til op til seks. I relation til bestyrelsens ansvar for, at der foretages grundige og forsvarlige kreditvurderinger, specificerer lovudkastet, at bestyrelsen fastsætter fondens lånepolitik. Bestyrelsen er underlagt ansvar for deres beslutninger efter gældende ret. I relation til Dansk Erhvervs kommentar om, at Vækstfondens egenkapital bør stå foran den udstedte statsgaranti, vurderes det uhensigtsmæssigt, idet bestyrelsen for Danmarks Grønne Investeringsfond, og ikke sekretariatet, er ansvarlige for fondens lånepolitik, og bestyrelsens beslutninger er endelige. Det følger endvidere af lovforslaget, at Vækstfonden ikke må oppebære et overskud ved at varetage opgaver for fonden. 3.2 Lånevilkår i Danmarks Grønne Investeringsfond En række organisationer vil gerne have sikret, at fonden yder lån på markedsvilkår og dermed sikre, at der ikke sker en forvridning af de eksisterende lånemarkeder. Det er desuden blevet efterspurgt af bl.a. Finansrådet, at fonden kan yde finansiering i form af egenkapital. Organisationerne fremhæver, at denne fleksibilitet vil øge muligheden for at opfylde fondens formål om grøn omstilling. Finansrådet ønsker endvidere, at fonden alene skal kunne yde efterstillede lån, da sidestillede lån vil kunne reducere bankernes incitament til at arbejde sammen med fonden. Advokatrådet påpeger, at erhvervs- og vækstministeren ikke ud fra 13 kan fastsætte nærmere regler for lånevilkår, jf. 2 stk. 1 og stk. 2.

5 5/13 Af Aftale om et grønnere Danmark fremgår, at fondens økonomi skal hvile i sig selv, og at renterne på fondens udlån skal fastsættes i overensstemmelse med EU s statsstøtteregler. Dette fremgår ligeledes af lovforslagets bemærkninger. Samtidig fremgår det af 2 stk. 2, at betalingen for sidestillede og efterstillede lån skal modsvare risikoen i de enkelte projekter. Det er hensigten, at fonden skal bidrage til finansieringen af projekter, som ellers ville have vanskeligt ved at kunne opnå finansiering eller som ligger uden for de typiske finansieringskilders fokus. Medfinansiering fra fonden vil derved muliggøre en samlet finansieringsløsning for det enkelte projekt, hvor anden finansiering vil indgå. Fonden kan ligeledes yde efterstillede lån, og lån med en længere løbetid end tilfældet vil have været uden den statsgaranterede låneramme. Således vil målet ikke være at underbyde eksisterende finansieringskilder, men at yde finansiering til projekter, som ellers ikke vil være blevet igangsat, eller som vil blive fremrykket væsentligt som følge af finansieringen fra fonden, jf. lovens bemærkninger om fondens opgaver. Disse lån vil ske på rimelige vilkår ud fra en kreditmæssig vurdering. Fondens virke skal således ikke konkurrere med de eksisterende finansieringsordninger, men agere som et supplement hertil, således at den grønne omstilling af samfundet understøttes. For at uddybe dette vil det blive yderligere fremhævet i lovens bemærkninger, at der vil være tale om projekter, som ellers ikke ville være blevet igangsat, eller som vil blive fremrykket væsentligt som følge af finansieringen fra fonden. Forslaget om at give Danmarks Grønne Investeringsfond mulighed for at yde finansiering i form af egenkapital ligger ud over den politiske aftale, der danner grundlag for fonden. Aftale om et grønnere Danmark, som fastlægger, at fonden skal yde lån på rimelige vilkår. Finansrådet foreslår, at fonden alene skal kunne yde efterstillede lån som finansiering for at sikre, at bankerne har incitament til at arbejde sammen med fonden. Her må det påpeges, at fonden ikke alene kan bære hele finansieringsbyrden af projekter, men også skal finde min. 40 pct. anden medfinansiering på porteføljeniveau. Fonden vil således have en meget konkret tilskyndelse til at strukturere lån til de enkelte projekter på en sådan måde, at det er attraktivt for fx bankene at samarbejde med fonden. Der kan imidlertid i visse tilfælde være hensigtsmæssigt for Danmarks Grønne Investeringsfond at yde sidestillede lån. Det gælder ikke mindst, fordi låntageren derved alt andet lige kan få en lavere rente. Denne mulighed er derfor medtaget i lovforslaget. Det skal bemærkes, at såfremt fonden fik mulighed for at yde egenkapital eller alene skulle yde efterstillede lån, ville risikoen på fondens engage-

6 6/13 menter stige. I givet fald ville det være nødvendigt at reducere det maksimale forretningsomfang, som er aftalt på baggrund af egenkapitalen på 80 mio. kr. I relation til Advokatrådets kommentar kan det bemærkes, at hjemlen i 13 netop giver mulighed for at fastsætte nærmere rammer for de øvrige lånevilkår ift. 2 stk. 5. Således giver hjemlen i 13 kombineret med 2 stk. 5 mulighed for at ændre i alle lånevilkår. Det foreslås præciseret ved at henvise til 2, stk. 1 og 2 i Ansøgning og kreditvurdering En række organisationer har understreget behovet for, at ansøgningsprocessen bliver så administrativt let som muligt, hvilket blandt andet skal ses i lyset af små og mellemstore virksomheders interesse for fonden. BL Almene Boliger ser gerne muligheden for, at energiselskaberne kreditgodkendes og kan videreformidle lånene til boligselskaberne. Finansrådet skriver, at det vil være svært at stille sikkerhed for fondens projekter, da det kan være svært at adskille værdien af projektet fra værdien af fx de enkelte ejendomme som projektet er tilknyttet, og som realkreditsektoren ofte vil have pant i. Maabjerg Energy Concept og BioRefining Alliance mener, at grænsen på enkeltprojekter på 100 mio. kr. bør øges til 500 mio. kr., så man ikke udelukker finansiering til større anlæg. Det er i alles interesse, at ansøgningsprocessen bliver så administrativt let som muligt. Samtidig vil det være nødvendigt at foretage en grundig kreditvurdering for at sikre, at prissætningen af de enkelte lån modsvarer den konkrete risiko ved projektet. Ansøgningsprocessen er derfor nødt til at afspejle, at der foretages en kreditvurdering på de enkelte projekter og/eller operatørselskab. Danmarks Grønne Investeringsfonds mulighed for at indgå samarbejder med bl.a. energiselskaberne bør samtidig forbedre mulighederne for en let ansøgningsproces. Det fremgår af lovforslaget, at man kan lave en konstruktion, hvor der ydes et rammelån til fx energiselskaber, som så videreformidler finansieringen til boligselskaber. Dog må det forventes, at långiveren uanset om det er Danmarks Grønne Investeringsfond eller energiselskabet vil skulle foretage den nødvendige vurdering af risici og kreditværdighed, der ligger til grund for lånet.

7 7/13 Fondens mulighed for at tage pant for udlån vil i sagens natur variere fra projekt til projekt. Et projekts pant kan imidlertid påvirke prissætningen positivt, hvorfor muligheden bør indgå i den samlede kreditvurdering. I relation til ønsket om, at lånegrænsen hæves til 500 mio. kr., må det påpeges, at fonden har en relativt begrænset egenkapital på 80 mio. kr. i I lyset heraf vil det være ufornuftigt at give mulighed for at binde så stor en andel af eksponeringen op i enkelte projekter. Samtidig kan det fremhæves, at større projekter har mulighed for at låne i Danmarks Grønne Investeringsfond, men at de i højere grad vil være nødt til at finde alternative finansieringskilder som supplement. 3.4 Målsektorer for Danmarks Grønne Investeringsfond En række organisationer har i deres høringssvar kommenteret på, hvilke sektorer/former for grøn omstilling, fonden bør, eller ikke bør, fokusere på. Andre organisationer roser, at lovens formål ikke indeholder en diskrimination af enkelte sektorer. Dansk Erhverv har et eksplicit ønske om, at der årligt udarbejdes en opgørelse over, hvilke brancher, der er givet lån til. Aftale om et grønnere Danmark specificerer, at Danmarks Grønne Investeringsfond skal låne ud til investeringer, der fremmer den grønne omstilling af samfundet, f.eks. inden for: Energibesparelser i virksomhedernes produktionsapparat Energibesparelser i virksomhedernes bygningsmasse Vedvarende energianlæg Større ressourceeffektivitet i virksomhederne For at sikre størst mulig fleksibilitet i forhold til at opfylde fondens formål vurderes det ikke hensigtsmæssigt at sætte yderligere begrænsninger i forhold til, hvilke sektorer/brancher ol., der kan ydes lån til. I lovens 8, stk. 3 er fremhævet, at fonden årligt offentliggør en status over fondens investeringer opdelt efter formål. Det vil således være muligt at følge hvilke typer projekter, fonden yder medfinansiering til. 3.5 Målgruppe for Danmarks Grønne Investeringsfond En række organisationer har understreget, at fonden særligt bør henvende sig til små og mellemstore virksomheder, som kan have sværere ved at opnå finansiering, blandt andet pga. manglende risikovillig kapital.

8 8/13 I bemærkningerne til lovforslaget er det fremhævet, at fondens finansiering skal ydes til projekter, som ikke ville være blevet igangsat uden finansieringen, eller som vil blive fremrykket væsentligt som følge af finansieringen fra fonden. Dermed vil projekter i fx små og mellemstore virksomheder, som har svært ved at skaffe finansiering, kunne være en del af målgruppen. Det vurderes ikke hensigtsmæssigt at opstille yderligere begrænsninger ift. målgruppen, da det blandt andet kan begrænse muligheden for at lave større aftaler, fx gennem samarbejde med elselskaber eller større rammelån til ESCO-projekter målrettet en større kreds af mindre aktører. Det kan desuden bemærkes, at fondens medfinansieringsgrænse på 60 pct. af omkostningerne forbundet med investeringsprojekter, jf. 2 stk. 3, gælder på porteføljeniveau. Således er der mulighed for, at enkelte projekter kan finansieres med mere end 60 pct., så længe renten afspejler risikoen i lånet, jf. 2 stk Sammenspil med andre ordninger En række organisationer har spurgt til sammenspillet med statslige tilskudsordninger og Vækstfondens grønne vækstlån. Danmarks Grønne Investeringsfond yder ikke tilskud, men lån på rimelige vilkår til projekter, der ellers ikke vil være blevet realiseret. Lånene vil således som udgangspunkt ikke udgøre statsstøtte/tilskud og vil ikke tælle med i opgørelsen af virksomhedens modtagelse af støtte/tilskud. Det forhold, at en virksomhed har opnået tilskud, vil som udgangspunkt ikke forhindre virksomheden i at opnå medfinansiering fra fonden. Af lovforslagets bemærkninger til Danmarks Grønne Investeringsfonds opgaver og samarbejder (s. 5 i udkastet) fremgår, at den del af finansieringen, der overstiger de 60 pct. på porteføljeniveau (den resterende finansiering) skal tilvejebringes af virksomheden selv i form af egenkapital eller ved anden ekstern privat finansiering fx banker eller andre finansieringsinstitutter. Det foreslås, at dette afspejles i de resterende bemærkninger, så det understreges, at den resterende finansiering skal tilvejebringes i form af egenkapital eller anden privat ekstern finansiering fra fx banker, herunder internationale finansieringsinstitutter som EIB og NIB. Dermed sikres privat finansiering i de finansierede projekter. Det er hensigten, at der i tildelingen af lån fra Danmarks Grønne Investeringsfond sikres komplementaritet i forhold til de grønne vækstlån. Aftalen om et grønnere Danmark lægger op til, at Danmarks Grønne Fond skal yde lån til grøn omstilling af virksomhedernes produktionsapparat og bygningsmasse. De grønne vækstlån finansierer primært vækst og udvikling af grønne virksomheder. Det er vurderingen, at der vil være projek-

9 9/13 ter, hvor både Danmarks Grønne Investeringsfond og grønne vækstlån begge vil kunne være en del af finansiering af projektet samtidig, de vil dog ikke kunne udgøre hele finansieringen jf. bemærkningen herover. 3.7 Samarbejde med kommercielle aktører, herunder ESCO er HMN Naturgas har påpeget, at lovbemærkningerne indgående beskriver elselskabernes muligheder for at tilbyde finansielle ydelser, men ikke i samme grad dækker gasselskabernes tilsvarende muligheder. Dansk Energi peger på vigtigheden af, at Vækstfonden i praksis griber muligheden for at samarbejde med energiselskaber og ESCO er. Dansk Energi foreslår samtidig, at muligheden for at facilitere lån gennem ES- CO er også bør give mulighed for at lånene videreformidles til private husholdninger fx enfamiliehuse. Danske Regioner anbefaler, at fonden også får mulighed for at indgå samarbejde med de regionale vækstfora og de operatører, der udfører regionale erhvervsfremmeinitiativer. Fonden har med det nuværende udkast til lovgrundlag mulighed for at indgå i samarbejde med energiselskaber og andre kommercielle aktører på energiområdet med henblik på at realisere fondens formål. Det betyder blandt andet, at fonden har mulighed for at samarbejde med bl.a. netog distributionsselskaberne om formidling og identifikation af mulige projekter. Samarbejdsaftalerne kan omfatte rammelån til ESCOprojekter, som kan videreudlåne til virksomheder. I disse situationer vil ESCO erne have de bedste muligheder for at foretage en vurdering af de enkelte projekter, og derfor vil ESCO en hæfte for lånet over for fonden. Det indstilles, at det i lovforslaget bemærkninger fremhæves, at rammelån ydet gennem fonden til samarbejdspartnere såsom ESCO er også kan videreformidles til private husholdninger, såsom ejere af enfamiliehuse, og benyttes til f.eks. energirenovationer og vedvarende energianlæg. I relation til HMN Naturgas bemærkning om gasselskabernes muligheder for at tilbyde finansielle ydelser foreslås det, at det præciseres i lovforslaget. Lovforslaget giver mulighed for, at Danmarks Grønne Investeringsfond kan yde lån til offentlige selskaber og institutioner, hvis formue er adskilt fra statens, regionernes og kommunernes respektive formuer. Det afgørende kriterium for om der kan opnås lån fra fonden er således, at låntager er en selvstændig juridisk person med egen separat formue og med mulighed for at optage lån på det private lånemarked. Det vil derfor ikke

10 10/13 være muligt for de regionale vækstfora at få lån fra fonden. Aftale om et grønnere Danmark lægger op til, at fonden kan indgå samarbejdsaftaler med kommercielle aktører på energiområdet, hvilket er afspejlet i lovforslaget. Det skyldes blandt andet, at fonden herved kan trække på den energibesparelsesfaglige viden, der er opbygget i disse private aktører. Der er ikke nogen barrierer for, at Danmarks Grønne Investeringsfond kan indgå i dialog med de regionale vækstfora. 3.8 Fondens økonomi og ledelse Advokatrådet påpeger, at der er en henvisning til den daglige ledelse i 4 stk. 1, men at denne ikke er specificeret. Desuden påpeger de, at tegningsforhold for fonden ikke er fremhævet i loven. Advokatrådet har desuden påpeget, at det er uklart, om fondens økonomi skal hvile i sig selv, eller om fonden skal opbygge egenkapital. Det Økologiske Råd ønsker, at fondens mulighed for at investere den andel af indskudskapitalen, der ikke anvendes aktivt i finansieringen af aktiviteter, kun kan investeres i værdipapirer, der fremmer grøn omstilling. Danske Maritime ønsker, at fonden skal starte med en beskeden egenkapital og have denne suppleret med funding fra institutionelle investorer, pengeinstitutter, pensionskasser mv. er Fondens ledes af en bestyrelse, jf. 3, og administrationen varetages af Vækstfonden, jf. 5. Henvisningen til den daglige ledelse er således en henvisning til den daglige ledelse i administrationen (sekretariatet). Det foreslås, at dette tydeliggøres i lovforslagets bemærkninger til 5. Tegningsforhold for fonden kan specificeres i nærmere regler fastlag af erhvervs- og vækstministeren, jf. 13. Af lovforslagets bemærkninger fremgår, at det fondens økonomi skal hvile i selv vil sige, at renteindtægterne på de ydede lån over tid skal dække fondens fundingomkostninger til ydelse af lånene, tab på lånene og administrationsomkostninger samt en opbygning af fondens egenkapital. Det vurderes ikke hensigtsmæssigt at gennemføre særlige begrænsninger i fondens muligheder for at foretage investeringer af den del af indskudskapitalen, der ikke anvendes aktivt i finansieringen af aktiviteter, jf. 7. Fondens formål er at fremme den grønne omstilling af samfundet ved at yde af lån på rimelige vilkår. Det er vurderingen, at fondens overordnede formål bedst fremmes ved, at fondens overskydende indskudskapital placeres sikkert i likvide aktiver med højest mulige afkast, således at midler-

11 11/13 ne hurtigt, og med minimale transaktionsomkostninger, kan frigives til fondens primære aktiviteter. Fondens egenkapitalgrundlag er fastlagt i den politiske aftale, der ligger til grund for lovforslaget. Derudover er det specificeret, at fonden skal låne i det private marked med statsgaranti. Dermed kan der blandt andet tages lån fra institutionelle investorer. Desuden er der mulighed for, at den andel af finansieringen i de enkelte projekter, der ikke kommer fra fonden, kan lånes af institutionelle investorer og ikke mindst i pengeinstitutter. 3.9 Andre kommentarer Danske Maritime foreslår at fonden finder tilsvarende anvendelse i Grønland og Færøerne. er Erhvervsområdet er hjemtaget i både Grønland og Færøerne, og det fremgår ikke af Aftale om et grønnere Danmark, at fondens virke skal omfatte Grønland og Færøerne. 4 Oversigt over hørte myndigheder, organisationer mv. Advokatrådet, Andelskassen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES), Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP), Arbejdsskadestyrelsen, Asfaltindustrien, BL - Danmarks Almene Boliger, Brancheforeningen for Biogas, Brancheforeningen for Decentral Kraftvarme, Børsmæglerforeningen, DAKOFA, Danish Venture Capital and Private Equity Association, Danmarks Nationalbank, Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Rederiforening, Danmarks Skibskredit A/S, Danmarks Vindmølleforening, Dansk Affald, Dansk Aktionærforening, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Byggeri, Danske Advokater, Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening, Dansk Ejendomsmæglerforening, Danske Maritime, Danske Regioner, Dansk Energi, Dansk Energibranche forening, Dansk Erhverv, Dansk Gartneri, Dansk Fjernvarme, Dansk Gasteknisk Center, Dansk Industri, Dansk Investor Relations Forening DIRF, Dansk Kredit Råd, Dansk Metal, Dansk Pantebrevsforening, Dansk Vand- og Spildevandsforening, Danske Arkitektvirksomheder, Datatilsynet, Den Danske Aktuarforening, Den Danske Finansanalytikerforening, Den danske Fondsmæglerforening, Det Økologiske Råd, DS Håndværk og Industri, Ejendomsforeningen, Emballageindustrien, Energi- og Olieforum.dk, Energiforum Danmark, Energitjenesten, Energinet.dk, FDFA Foreningen af Danske Forsikringsmæglere og Forsikrings-Agenturer, Finansforbundet, Finanshuset i Fredensborg A/S, Finansiel Stabilitet A/S, Finans og Leasing, Finansrådet Danske Pengeinstitutters Forening, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet, Foreningen af danske kraft-

12 12/13 varmeværker, Foreningen af Forretningsførere for Udenlandske Forsikringsselskaber, Foreningen af Interne Revisorer, Foreningen af J.A.K. Pengeinstitutter, Foreningen af Varmepumpefabrikanter i Danmark, Foreningen for Slutbrugere af Energi, FOREX, Forsikring & Pension, Forsikringsmæglerforeningen, Frivilligrådet, FSR danske revisorer, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF), Gate21, Garantifonden for indskydere og investorer, Garban-Intercapital Scandinavia, Green Network, Greenpeace, GXG Markets A/S, HMN Naturgas I/S, Horesta, Håndværksrådet, Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation (ISOBRO), InvesteringsForeningsRådet, ISACA Denmark Chapter, ITbranchen, KommuneKredit, Kommunernes Landsforening, Kuratorforeningen, KøbmandStandens OplysningsBureau, Landbrug & Fødevarer, Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug, Landsforeningen af forsvarsadvokater, Landsorganisationen i Danmark (LO), Lokale Pengeinstitutter, Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), NASDAQ OMX Copenhagen A/S, NEAS Energy A/S, Nets, Noah Energi og Klima, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, Offshore Center Danmark, Parcelhusejernes Landsforening, Partnerskabet for Brint og Brændselsceller, PostDanmarks Juridiske afdeling, Realkreditforeningen, Realkreditrådet, Rederiforeningen af 1895, Regionale Bankers Forening, Regnskabsrådet, Revisornævnet, Revisortilsynet, Rigsrevisionen, Skibs- og Bådebyggeriets Arbejdsgiverforening, Spildevandsteknisk forening, Telekommunikationsindustrien i Danmark, VedvarendeEnergi, Vindmølleindustrien, VP Securities A/S, Vækstfonden, Western Union, WWF Verdensnaturfonden, Økologisk Landsforening, Færøernes Hjemmestyre via Rigsombudsmanden på Færøerne, Grønlands Selvstyre via Rigsombudsmanden i Grønland, Beskæftigelsesministeriet, Finansministeriet, Forsvarsministeriet, Justitsministeriet, Klima, Energi- og Bygningsministeriet, Kulturministeriet, Miljøministeriet, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Ministeriet for Ligestilling og Kirke, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Skatteministeriet, Social- Børne- og Integrationsministeriet, Statsministeriet, Transportministeriet, Udenrigsministeriet, Undervisningsministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet Følgende organisationer mv. har afgivet høringssvar: Finanssektorens Arbejdsgiverforening Forbrugerombudsmanden Den Danske Aktuarforening Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste Uddannelses- og Forskningsministeriet BL Danmarks Almene Boliger Advokatsamfundet Partnerskabet for brint og brændselsceller

13 Det Økologiske Råd LO Landsorganisationen i Danmark Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) HORESTA FSR danske revisorer Økonomi- og Indenrigsministeriet Rigsrevisionen Dansk Byggeri Finansrådet FTF Arbejdsskadestyrelsen BioRefining Alliance (fælles med Maabjerg Energy Concept) Maabjerg Energy Concept (fælles med BioRefining Alliance) HMN Naturgas Danske Maritime Dansk Erhverv Fødevareministeriet Energistyrelsen Dansk Energi Dansk Industri Danske Regioner Landbrug & Fødevarer WWF Miljøministeriet Dansk Miljøteknologi Dansk Aktionærforening Brancheforeningen for Biogas 13/13

Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer

Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer Høringsliste Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer Myndighed / Organisation Advokatsamfundet / advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens

Læs mere

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del Bilag 31 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden Forslag til Lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ansvarlig lånekapital til små og mellemstore virksomheder mv.) 1 I lov om Vækstfonden, jf. lovbekendtgørelse nr. 549 af 1. juli 2002, som ændret senest

Læs mere

Høringsliste Organisationer

Høringsliste Organisationer Høringsliste Organisationer Advokatrådet Akademisk Arkitektforening Andelskassen Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES), Arbejdsmarkedets Tillægs-pension (ATP) Arbejdsskadestyrelsen

Læs mere

Høringsliste. Erhvervsstyrelsens høringsliste: Organisation

Høringsliste. Erhvervsstyrelsens høringsliste: Organisation Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 41 Bilag 1 Offentligt Høringsliste Erhvervsstyrelsens høringsliste: Organisation Aalborg Universitet Aarhus Universitet AgroSkat ApS Akademikernes Centralorganisation

Læs mere

Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love

Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love 3F Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Alkohol & Samfund

Læs mere

Forslag. til. 1. Efter 14 a indsættes:» 14 b. Økonomi- og erhvervsministeren fastsætter nærmere regler om risikooplysninger for kreditaftaler.

Forslag. til. 1. Efter 14 a indsættes:» 14 b. Økonomi- og erhvervsministeren fastsætter nærmere regler om risikooplysninger for kreditaftaler. Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 29 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og lov om markedsføring (Indførelse af hjemmelsbestemmelser til fastsættelse af regler

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 252 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber

Læs mere

Forslag. Lov om Danmarks Grønne Investeringsfond

Forslag. Lov om Danmarks Grønne Investeringsfond Lovforslag nr. L 46 Folketinget 2014-15 Fremsat den 30. oktober 2014 af erhvervs- og vækstminister (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om Danmarks Grønne Investeringsfond 1. Danmarks Grønne Investeringsfond

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber

Forslag. Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber Lovforslag nr. L 74 Folketinget 2017-18 Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber (Ophævelse af revisionsbestemmelse)

Læs mere

Forslag. Lov om Danmarks Grønne Investeringsfond

Forslag. Lov om Danmarks Grønne Investeringsfond 2014/1 LSF 46 (Gældende) Udskriftsdato: 21. december 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., j.nr. 14/08010 Fremsat den 30. oktober 2014 af erhvervs- og vækstminister

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til Lov om Danmarks Grønne Investeringsfond

Høringssvar vedr. forslag til Lov om Danmarks Grønne Investeringsfond Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 DK - 1216 København K NAH@evm.dk København, den 29. september 2014 Høringssvar vedr. forslag til Lov om Danmarks Grønne Investeringsfond Hermed følger

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 165 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 165 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 165 Bilag 1 Offentligt NOTAT 20. marts 2017 Høringsnotat vedrørende udkast til lovforslag om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Læs mere

Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om visse betalingsmodtageres pligt til at modtage betaling med kontanter i hele åbningstiden

Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om visse betalingsmodtageres pligt til at modtage betaling med kontanter i hele åbningstiden NOTAT 28. november 2017 17/09414-1 joa-dep Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om visse betalingsmodtageres pligt til at modtage betaling med kontanter i hele åbningstiden 1. Indledning Bekendtgørelsen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for indskydere og investorer. Lovforslag nr. L 2 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for indskydere og investorer. Lovforslag nr. L 2 Folketinget Lovforslag nr. L 2 Folketinget 1753-54 Fremsat den 12. oktober 2011 af erhvervs- og vækstministeren (Ole Sohn) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for indskydere og investorer (Tabskaution

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden 2010/1 LSF 181 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni 2016 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., j.nr. Fremsat den 30. marts 2011 af økonomi og erhvervsministeren

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 5. november 2014 Vedlagt fremsender jeg til udvalgets orientering

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt NOTAT 4. november 2014 14/08289-1 miv-dep Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til ændring af bogføringsloven (Opbevaring af elektronisk

Læs mere

Forslag. til. lov om ændring af lov om elforsyning. (Gebyrer for myndighedsbehandling)

Forslag. til. lov om ændring af lov om elforsyning. (Gebyrer for myndighedsbehandling) Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning (Gebyrer for myndighedsbehandling) 1 I lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016, som ændret bl.a. ved 1 nr. 30 i lov nr. 466

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 59 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 59 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 59 Offentligt NOTAT Høringsnotat vedrørende lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber (Dækning af krav fra danske

Læs mere

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt Erhvervsudvalget L 153 - Bilag 1 Offentligt 13.. januar 2007 /a Høringsnotat - Forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber m.v. (Grænseoverskridende fusion og grænseoverskridende spaltning) Et

Læs mere

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner gennemgås og kommenteres nedenfor.

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner gennemgås og kommenteres nedenfor. NOTAT 28. marts 2017 Høring vedrørende lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om forsikringsformidling (Mulighed for skadesforsikringsselskaber i EU/EØS for at tilslutte

Læs mere

Til interessenterne på vedhæftede liste. Høring over udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven

Til interessenterne på vedhæftede liste. Høring over udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven Til interessenterne på vedhæftede liste 6. april 2016 Sag 2016-1425, 2016-465 og 2016-1158 Høring over udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven Erhvervsstyrelsen har udarbejdet

Læs mere

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner gennemgås og kommenteres nedenfor.

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner gennemgås og kommenteres nedenfor. NOTAT 28. februar 2018 Høring vedrørende lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed (Fastsættelse af krav om medlemskab af Garantifonden for skadesforsikringsselskaber

Læs mere

Navn: 92-gruppen Forum for bæredygtig udvikling Advokatsamfundet/Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Navn: 92-gruppen Forum for bæredygtig udvikling Advokatsamfundet/Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Navn: 92-gruppen Forum for bæredygtig udvikling Advokatsamfundet/Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Arbejdsgiverforeningen Konditorer, Arbejdsmarkedets Tillægs

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit Til organisationer og myndigheder anført på vedlagte høringsliste 27. oktober 2017 Ref. hbj J.nr. 1912-0013 Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Læs mere

Folketingets Erhvervsudvalg

Folketingets Erhvervsudvalg Erhvervsudvalget 2010-11 L 181 Bilag 1 Offentligt Folketingets Erhvervsudvalg ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 30. marts 2011 ØKONOMI- OG Vedlagt fremsender jeg til udvalgets orientering høringsnotat samt

Læs mere

Lovforslaget er sendt i høring den 31. maj 2013 med høringsfrist den 12. juli 2013 til i alt 118 organisationer, foreninger, m.v.

Lovforslaget er sendt i høring den 31. maj 2013 med høringsfrist den 12. juli 2013 til i alt 118 organisationer, foreninger, m.v. 1. oktober 2013 Høringsnotat ad L 23 - Forslag til ændring af årsregnskabsloven, selskabsloven og forskellige andre love om årsrapporter på engelsk og den kønsmæssige sammensætning af ledelsen 1. Indledning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 113 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om realkreditlån og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. (Regulering af bestemmelser om rentestigninger (»rentetriggeren«))

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 103 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 103 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 L 103 Bilag 1 Offentligt NOTAT 13. januar 2016 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om betalingskonti (JAN I) 1. Indledning Lovforslagets hovedformål er

Læs mere

Forslag til Lov om Danmarks Grønne Investeringsfond

Forslag til Lov om Danmarks Grønne Investeringsfond Fremsat den (X) af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om Danmarks Grønne Investeringsfond Kapitel 1 Fondens etablering, formål m.v. 1. Danmarks Grønne Investeringsfond oprettes

Læs mere

HØRINGSLISTE 19. januar 2015

HØRINGSLISTE 19. januar 2015 HØRINGSLISTE 19. januar 2015 Høring over udkast til bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. Aalborg Portland A/S Aalborg Universitet Advokatrådet

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 L 50 Bilag 1 Offentligt NOTAT 11. november 2015 Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om EKF Danmarks Eksportkredit 1. Indledning Lovforslaget

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: 8. oktober 2014 Kontor: Boliglov Sagsnr.: 2014-1615 Sagsbeh.: PML/NIH Dok id: 466043 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Høringsliste. 27. april 2017 Sag /EmiWor. Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø

Høringsliste. 27. april 2017 Sag /EmiWor. Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø Høringsliste 27. april 2017 Sag /EmiWor Danmarks Fiskeriforening, Advokatsamfundet/Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Arbejdsgiverforeningen Konditorer, Arbejdsmarkedets

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 73 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 73 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 73 Bilag 1 Offentligt NOTAT Høringsnotat vedrørende udkast til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., lov om betalingstjenester

Læs mere

Følgende har angivet ikke at have bemærkninger: Dansk Arbejdsgiverforening.

Følgende har angivet ikke at have bemærkninger: Dansk Arbejdsgiverforening. Høringsnotat 4. juni 2014 Høring over udkast til Bekendtgørelse om Fonden for Velfærdsteknologi Udkast til ny bekendtgørelse om Fonden for Velfærdsteknologi og vejledning blev sendt i høring 11. marts

Læs mere

Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen

Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen Finanstilsynet 18. maj 2017 OPRI J.nr.132-0013 /SUM Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen 1. Indledning Der er tale om en ændring af bekendtgørelse nr. 1113 af 9. oktober 2014 om tjenesteydelser,

Læs mere

2009/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar Fremsat den 25. februar 2010 af udenrigsministeren (Lene Espersen) Forslag.

2009/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar Fremsat den 25. februar 2010 af udenrigsministeren (Lene Espersen) Forslag. 2009/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar 2017 Ministerium: Udenrigsministeriet Journalnummer: Udenrigsministeriet, j.nr. 70.D.7.a.DAN Fremsat den 25. februar 2010 af udenrigsministeren (Lene

Læs mere

Organisation & Jura J.nr. MST-109-00153 Ref. anlja Den 13. oktober 2015

Organisation & Jura J.nr. MST-109-00153 Ref. anlja Den 13. oktober 2015 Organisation & Jura J.nr. MST-109-00153 Ref. anlja Den 13. oktober 2015 Liste over høringsparter til ændring af bekendtgørelse om uddannelse af erhvervsmæssige brugere af plantebeskyttelsesmidler og af

Læs mere

Kommuner/kommunale organisationer Danske Regioner KL HK-Kommunal Miljøudvalg

Kommuner/kommunale organisationer Danske Regioner KL HK-Kommunal Miljøudvalg Offentlige myndigheder Beskæftigelsesministeriet Erhvervs- og Vækstministeriet Finansministeriet Forsvarsministeriet Justitsministeriet Kirkeministeriet Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Kulturministeriet

Læs mere

efteruddannelseskrav og certificeringsordning alene bør gælde for revisorer i kreditinstitutter, hvor der har været rejst kritik af revisionen.

efteruddannelseskrav og certificeringsordning alene bør gælde for revisorer i kreditinstitutter, hvor der har været rejst kritik af revisionen. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 126 Bilag 1 Offentligt NOTAT 29. januar 2013 Høringsnotat vedrørende lov om ændring af revisorloven og lov om finansiel virksomhed (Revisors uddannelse og

Læs mere

Høringsliste udkast til bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud 16. juni 2011

Høringsliste udkast til bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud 16. juni 2011 Høringsliste udkast til bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud 16. juni 2011 Advokatsamfundet Affald Danmark Akademikernes Centralorganisation Amager forbrænding I/S Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Asfaltindustrien

Læs mere

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om finansielle rådgivere (Feb II)

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om finansielle rådgivere (Feb II) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 151 Bilag 1 Offentligt NOTAT 27. februar 2013 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om finansielle rådgivere (Feb II) 1. Indledning Det overordnede formål

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 176 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 176 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 L 176 Bilag 1 Offentligt NOTAT 5. december 2017 2. ordførernotat vedrørende lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om

Læs mere

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser.

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser. 26. marts 2014 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om Nordsøenheden og Nordsøfonden 1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i

Læs mere

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsliste Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Altinex

Læs mere

Forretningsorden for overvågningsudvalget for Regionalfondsprogrammet, Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder og

Forretningsorden for overvågningsudvalget for Regionalfondsprogrammet, Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder og Forretningsorden for overvågningsudvalget for Regionalfondsprogrammet, Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder og Socialfondsprogrammet, Vækst via uddannelse og iværksætteri Indledning Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Høringsliste bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens

Høringsliste bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens Dato: 16. juni 2014 Sag: POL-14/03945-9 Sagsbehandler: /mcm Høringsliste bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed KONKURRENCE- OG 3F Fagligt Fælles Forbund Advokatnævnet Advokatrådet

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om betalinger

Forslag. til. Lov om ændring af lov om betalinger Forslag til Lov om ændring af lov om betalinger 1 I lov nr. 652 af 8. juni 2017 om betalinger, som ændret ved 8 i lov nr. 1547 af 19. december 2017, 17 i lov nr. 503 af 23. maj 2018, 12 i lov nr. 706 af

Læs mere

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder)

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) 7. oktober 2008 Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) Eksp.nr. /ksh-eogs 1. Indledning Udkast til lovforslag har været sendt i høring

Læs mere

NOTAT. Økonomi- og Erhvervsministeriet har pr. 21. marts 2011 modtaget 33 høringssvar, hvoraf 8 har haft bemærkninger til forslaget.

NOTAT. Økonomi- og Erhvervsministeriet har pr. 21. marts 2011 modtaget 33 høringssvar, hvoraf 8 har haft bemærkninger til forslaget. NOTAT 23. marts 2011 11/00060-20 /cni-dep Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ændring af Vækstfondens formål samt tilpasning af vækstkautionsordningen) 1. Indledning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse og regionsloven

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse og regionsloven 2011/1 LSF 65 (Gældende) Udskriftsdato: 27. december 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin. Fremsat den 11. januar 2012 af økonomi- og indenrigsministeren

Læs mere

Høringsliste. Side 1/5. Kontor/afdeling Center for forsyning. Dato 13. april 2016. J nr. 2016-2537 /NAL. Energistyrelsen

Høringsliste. Side 1/5. Kontor/afdeling Center for forsyning. Dato 13. april 2016. J nr. 2016-2537 /NAL. Energistyrelsen Høringsliste Kontor/afdeling Center for forsyning Dato 13. april 2016 J nr. 2016-2537 /NAL Aalborg Portland A/S Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademiet for de Tekniske Videnskaber Akademisk Arkitektforening

Læs mere

Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes Fælles Repræsentation

Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes Fælles Repræsentation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Altinex Oil Denmark

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 75 Folketinget Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 75 Folketinget Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) til Lovforslag nr. L 75 Folketinget 2017-18 Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om EKF Danmarks Eksportkredit (Bestemmelse om udbyttepolitik,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd

Forslag. Lov om ændring af lov om Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) Forslag til Lov om ændring af lov om Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd (Det Økonomiske Råds løbende vurdering af

Læs mere

Navne. Aalborg Portland A/S. Aalborg Universitet. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Altinex Oil Denmark A/S. Akademiet for de Tekniske Videnskaber

Navne. Aalborg Portland A/S. Aalborg Universitet. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Altinex Oil Denmark A/S. Akademiet for de Tekniske Videnskaber Navne Aalborg Portland A/S Aalborg Universitet Advokatrådet - Advokatsamfundet Altinex Oil Denmark A/S Akademiet for de Tekniske Videnskaber Akademisk Arkitektforening Ankenævnet på Energiområdet Arbejderbevægelsens

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven og revisorloven

Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven og revisorloven Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 26 Bilag 1 Offentligt 11. september 2012 Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven og revisorloven 1. Baggrund og

Læs mere

Kommissorium for Finans Danmarks Rådgivende Forum for Bæredygtig Finans

Kommissorium for Finans Danmarks Rådgivende Forum for Bæredygtig Finans Kommissorium for Finans Danmarks Rådgivende Forum for Bæredygtig Finans 1. Baggrund Med vedtagelse af Parisaftalen om klimaændringer og FN s 2030-dagsorden for bæredygtig udvikling i 2015 har verdens ledere

Læs mere

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget.

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget. Arbejdsmarkedsudvalget L 73 - Bilag 2 Offentligt Notat Resumé af de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring (Fastsættelse af erstatning for tab af erhvervsevne

Læs mere

Høringsnotat. Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring

Høringsnotat. Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring Trafik-

Læs mere

Erhvervsudvalget L 133 - Bilag 2 Offentligt

Erhvervsudvalget L 133 - Bilag 2 Offentligt Erhvervsudvalget L 133 - Bilag 2 Offentligt 17. februar 2006 Eksp.nr. 235660 /abn-dep Høringsnotat vedr. udkast til forslag til lov om det europæiske andelsselskab (SCE-loven) 1. Indledning Forslaget er

Læs mere

Uddrag af. I Møntlov, jf. lov nr. 817 af 21. december 1988, foretages følgende ændringer:

Uddrag af. I Møntlov, jf. lov nr. 817 af 21. december 1988, foretages følgende ændringer: Skjal 1 Uddrag af Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme, lov om værdipapirhandel m.v., møntloven

Læs mere

Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg

Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 23 Bilag 2 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 11. oktober 2013 Vedlagt fremsender jeg til udvalgets orientering

Læs mere

Høringsliste (ekstern) 24. august 2015

Høringsliste (ekstern) 24. august 2015 Høringsliste (ekstern) 24. august 2015 Center for Forsyning Høring af udkast til forslag om ændring af lov om naturgasforsyning (Bemyndigelse til fastsættelse af regler om opgørelse af produktions- og

Læs mere

Liste over høringsparter for høring vedr. forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger

Liste over høringsparter for høring vedr. forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger Høringsliste Liste over høringsparter for høring vedr. forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger 3F Fagligt Fællesforbund Akademisk Arkitektforening Aalborg Universitet

Læs mere

Aktstykke nr. 55 Folketinget 2012-13. Afgjort den 13. december 2012. Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 7. december 2012.

Aktstykke nr. 55 Folketinget 2012-13. Afgjort den 13. december 2012. Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 7. december 2012. Aktstykke nr. 55 Folketinget 2012-13 Afgjort den 13. december 2012 55 Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 7. december 2012. a. Erhvervs- og Vækstministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

Advokatrådet samfund@advocom.dk. Aalborg Portland grex@aalborg-portland.dk. Affald Danmark ad@affalddanmark.dk

Advokatrådet samfund@advocom.dk. Aalborg Portland grex@aalborg-portland.dk. Affald Danmark ad@affalddanmark.dk Advokatrådet samfund@advocom.dk Aalborg Portland grex@aalborg-portland.dk Affald Danmark ad@affalddanmark.dk Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ae@aeraadet.dk Blik- og Rørarbejderforbundet forbundet@blikroer.dk

Læs mere

Notat. 28. juni 2018 J.nr Kontor: Miljø, energi og motor [MEM] Initialer: MNR. Høringsliste

Notat. 28. juni 2018 J.nr Kontor: Miljø, energi og motor [MEM] Initialer: MNR. Høringsliste Notat 28. juni 2018 J.nr. 2018-2759 Kontor: Miljø, energi og motor [MEM] Høringsliste Initialer: MNR Oversigt over myndigheder og organisationer m.v., der høres over udkast til forslag til lov om ændring

Læs mere

NOTAT. Høringsliste vedr. forslag til lov om maritim planlægning (havplanlov)

NOTAT. Høringsliste vedr. forslag til lov om maritim planlægning (havplanlov) NOTAT 25. november 2015 Sag: 2015027106 Høringsliste vedr. forslag til lov om maritim planlægning (havplanlov) Offentlige myndigheder mv. Beskæftigelsesministeriet Datatilsynet DanPilot Energi-, Forsynings-

Læs mere

UDKAST 22. juni Forslag til

UDKAST 22. juni Forslag til UDKAST 22. juni 2012 Forslag til Lov om ændring af tilbudsloven og lov om kommuners udførelse af opgaver for andre offentlige myndigheder og kommuner og regioners deltagelse i selskaber (Lempelse af annonceringspligten

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 2015/1 LSF 39 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen Fremsat den 29. oktober 2015 af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsliste Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Altinex

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om forsikringsformidling

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om forsikringsformidling Lovforslag nr. L 172 Folketinget 2016-17 Fremsat den 29. marts 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om

Læs mere

Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 256 Offentligt

Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 256 Offentligt Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 256 Offentligt Høringsliste Organisation mm. 3F 3F Privat Service, Hotel og Restauration Advokatsamfundet Aluminium Danmark Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt. 13. september / mjo-dep NOTAT

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt. 13. september / mjo-dep NOTAT Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 L 50 Bilag 1 Offentligt NOTAT 13. september 2018 18/05147-2 mjo-dep Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om Dansk Internationalt

Læs mere

DUT-høring Danske Regioner Kommunernes Landsforening

DUT-høring Danske Regioner Kommunernes Landsforening Høringsliste til brug for høring om udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indtægtsrammer og åbningsbalancer for naturgasdistributionsselskaber Kontor/afdeling Center for Systemanalyse,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ændring af Vækstfondens formål samt tilpasning af vækstkautionsordningen.) Udkast til lovforslag

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ændring af Vækstfondens formål samt tilpasning af vækstkautionsordningen.) Udkast til lovforslag Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 186 Offentligt Udkast til lovforslag Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 115 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 115 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 115 Offentligt NOTAT 21. januar 2015 Høringsnotat vedrørende udkast til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed (Gennemførelse af solvens

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 132 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 132 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 132 Offentligt Fremsat den [ ] af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber

Læs mere

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ophævelse af lov om hjemmeservice og ændring af ligningsloven (Ophævelse af hjemmeserviceordningen)

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ophævelse af lov om hjemmeservice og ændring af ligningsloven (Ophævelse af hjemmeserviceordningen) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 63 Bilag 1 Offentligt NOTAT 12. november 2012 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ophævelse af lov om hjemmeservice og ændring af ligningsloven (Ophævelse

Læs mere

Den fulde tekst. Fremsat den 9. november 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag. til

Den fulde tekst. Fremsat den 9. november 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag. til Skjal 2 Samandráttur: 2010/1 LSF 49 Offentliggørelsesdato: 10-11-2010 Økonomi- og Erhvervsministeriet Den fulde tekst Fremsat den 9. november 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag

Læs mere

Høringsliste (ekstern)

Høringsliste (ekstern) Høringsliste (ekstern) Kontor/afdeling Center for energiressourcer Dato 12. december 2016 Aalborg Portland A/S Aalborg Stift - Katastrofeberedskab Advokatrådet Advokatsamfundet Altinex Oil Denmark A/S

Læs mere

Forslag. til lov om ændring af lov om elforsyning

Forslag. til lov om ændring af lov om elforsyning Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning Udkastet til ændring af 70 i lov om elforsyning forventes indsat i det forslag til lov om ændring af lov om elforsyning og lov om naturgasforsyning (It-sikkerheds-beredskab

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden Lovforslag nr. L 126 Folketinget 2011-12 Fremsat den 28. marts 2012 af erhvervs- og vækstministeren (Ole Sohn) Forslag til Lov om ændring af lov om Vækstfonden (Vækstfondens mulighed for at optage lån

Læs mere

Fornyet høring over udkast til lov om pilotudbud af pristillæg for elektricitet fremstillet på solcelleanlæg

Fornyet høring over udkast til lov om pilotudbud af pristillæg for elektricitet fremstillet på solcelleanlæg H Ø RI NGSLISTE 5. november 2015 Center for Forsyning Fornyet høring over udkast til lov om pilotudbud af pristillæg for elektricitet fremstillet på solcelleanlæg Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk

Læs mere

Kapitalindeks Risikovillig kommerciel finansiering. Ole Bruun Jensen

Kapitalindeks Risikovillig kommerciel finansiering. Ole Bruun Jensen Kapitalindeks 2017 - Risikovillig kommerciel finansiering Ole Bruun Jensen Danske SMV er hentede ca. 2,5 mia. kr. i risikovillig kommerciel finansiering i 2015 Risikovillig kommerciel finansiering i 2015

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2010-11 L 74 Bilag 1 Offentligt J.nr. 2010-311-0056 Dato: 17. november 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar

Læs mere

Høringsnotat (Ikke-ministeriel) Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om energimærkning af bygninger

Høringsnotat (Ikke-ministeriel) Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om energimærkning af bygninger Høringsnotat (Ikke-ministeriel) Kontor/afdeling Center for Energiadministration Dato 17. maj 2018 J nr. 2018-7943 Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om energimærkning af

Læs mere

N O T AT 6. februar 2015

N O T AT 6. februar 2015 N O T AT 6. februar 2015 J.nr. 2008/2015-0018 Center for Forsyning Høringsliste - lovforslag til ændring af lov om varmeforsyning og byggeloven (Kommuners adgang til varetagelse af varmeforsyningsvirksomhed

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 27 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 27 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 27 Offentligt Høringsudkast Dato: 8.12 2014 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2014-3030 Sagsbeh.: pel Dok id: Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger

Læs mere

Vækstfonden Kompetence Forum Bornholm, 30. marts 2011

Vækstfonden Kompetence Forum Bornholm, 30. marts 2011 Vækstfonden Kompetence Forum Bornholm, 30. marts 2011 Vækstfonden skaber vækstvirksomheder Vækstfonden er en statslig investeringsfond, der siden 1992 har medfinansieret vækst i mere end 4.200 danske virksomheder

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. Lovforslag nr. L 108 Folketinget 2014-15 Fremsat den 14. januar 2015 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Støtte til

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter. November 2013

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter. November 2013 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter November 2013 TILRETTELÆGGELSESNOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større undersøgelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber. Lovforslag nr. L 96 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber. Lovforslag nr. L 96 Folketinget Lovforslag nr. L 96 Folketinget 2016-17 Fremsat den 6. december 2016 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber (Dækning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse 2012/1 LSF 19 (Gældende) Udskriftsdato: 11. marts 2017 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-7770-00009 Fremsat den 4. oktober 2012 af miljøministeren (Ida Auken)

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed

Forslag. til. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed (Fastsættelse af krav om medlemskab af Garantifonden for skadesforsikringsselskaber (Fonden)

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om udgiftsrammer til byfornyelse og kommunernes brug af indberetningssystemer Bekendtgørelse

Læs mere