HVAD KONTROLLERER FERSK/SALTVANDSGRÆNSEN I DET NORDØSTLIGE SJÆLLAND

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HVAD KONTROLLERER FERSK/SALTVANDSGRÆNSEN I DET NORDØSTLIGE SJÆLLAND"

Transkript

1 HVAD KONTROLLERER FERSK/SALTVANDSGRÆNSEN I DET NORDØSTLIGE SJÆLLAND - et review af et DTU/GEUS projekt for Roskilde, København og Frederiksborg amter og Københavns Energi Områdechef Thorkild Feldthusen Jensen Rambøll ATV MØDE KALK PÅ TVÆRS SCHÆFFERGÅRDEN 8. november 2006

2

3 INTRODUKTION Fersk- saltvandsgrænsens beliggenhed på Sjælland har i en årrække ikke været ofret den store opmærksomhed. En grund her til kan være, at den gebyrfinansierede ressourcekortlægning, som amterne gennemfører, har haft fokus på grundvandsressourcens sårbarhed overfor fladeog punktkildeforureninger. Imidlertid har de selv samme trusler fra arealanvendelsen og et utal af konstaterede forureninger foranlediget flere vandforsyninger i Hovedstadsområdet til at søge udnyttelige grundvandsressourcer på større dybde i kalkgrundvandsmagasinerne. Konsekvensen af denne strategi kan imidlertid være, at kvaliteten af ressourcen trues af saltvand nedefra. Nærværende artikel præsenterer et review - kritik og resume - af resultaterne af et projekt, som er gennemført i et samarbejde mellem M&R DTU og GEUS med det sigte at tilvejebringe en viden om naturen af fersk- saltvandsgrænsen i kalkformationerne på Sjælland med henblik på at vurdere mulighederne for en bæredygtig udnyttelse af de dybere dele af kalkmagasinerne. Projektet er gennemført i perioden fra 2002 til 2006 og er finansieret af Roskilde Amt; Københavns Amt, Frederiksborg Amt og Københavns Energi. I projektet er der publiceret seks delrapporter (/2/ til /7/) og en resumerapport /8/. For god ordens skyld bemærkes, at forfatteren til nærværende artikel i en periode var tilknyttet projektet hos GEUS, hvorfor nærværende review næppe kan betegnes som helt uvildig. PROJEKTETS HYPOTESER OG MÅLSÆTNINGER Projektet Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland har fokus på naturen af denne grænse i Danienkalk og Skrivekridt i de områder af Nordøstsjælland, hvor der ikke er betydende lag af yngre tertiære lag over kalken. I projektforslaget fra 2002 /1/ er der på basis af den daværende viden om saltvandsgrænsen opstillet følgende arbejdshypoteser til forklaring af saltvandsgrænsen: 1. Køge Bugt scenariet: Den hydrauliske bund er placeret under saltvandsgrænsen, der igen er placeret under ler- mergelhorisonter. Ler- og mergellagene fungerer som vertikale hydrauliske barrierer og definerer saltvandsgrænsens dybde. Saltvandsgrænsen er ustabil ved gennembrud af barriererne. 2. Nordøstsjælland scenariet: Den hydrauliske bund er placeret over ler- og mergellagene i kalken og over saltvandsgrænsen. Den hydrauliske bund kommer i dette scenarie til at definere saltvandsgrænsens position. Saltvandsgrænsen er udviklet som et diffusionsprofil. Grænsen er ikke påvirkelig af grundvandsoppumpning. 3. Kystzone scenariet: Saltvandsgrænsen er placeret over den hydrauliske magasinbund. Grænsen er i mange tilfælde ustabil, og den endelig placering ved en given oppumpning er betinget af mængden af ferskvand som strømmer mod havet.

4 Den hydrauliske bund i kalken er den dybde hvor til opsprækning betinger mulighed for advektiv vandtransport; figur 1. Som forventeligt har projektets gennemførelse resulteret i en noget mere nuanceret forståelse af saltvandsgrænsen end arbejdshypotesernes udgangspunkt (se efterfølgende afsnit). Figur 1. A) Flow log fra boring ved Lyksager sydvest for København. Den hydrauliske bund i kalken er på dette sted placeret omkring 55 m under terræn. B) Flow log fra Albertslund vest for København. Den hydrauliske bund er her i Skrivekridtet omkring 85 m under terræn I en ressource- og vandforsyningsmæssig sammenhæng har målene været: - At undersøge regionalt hvilke processer der kontrollerer beliggenheden af fersk- saltvandsgrænsen i Skrivekridtet og Danienkalken på Sjælland, og om grænsefladen vil blive påvirket af en øget oppumpning i de dybere dele af magasinet. - At fastlægge til hvilke dybder der forekommer aktive hydrauliske zoner i Skrivekridtet og Danienkalken, og undersøge hvilke processer, som styrer disse zoners beliggenhed. - At dokumentere om der sker - eller kan induceres grundvandsdannelse til de dybere dele af Skrivekridtet, tilstrækkelig til at der kan opretholdes en større indvinding fra lagene. - At undersøge grundvandets kvalitet og alder i de dybere dele af Skrivekridtet og Danienkalken, samt om der er risiko for ændringer i grundvandets kvalitet, såfremt der påbegyndes større indvindinger fra disse lag.

5 Allerede her bemærkes, at projektet er kommet rigtig langt med at besvare disse spørgsmål, uagtet at det - vel som forventeligt - fortsat ikke på forhånd er muligt at forudsige hvor dyb vandindvinding er mulig. UNDERSØGELSER OG RESULTATER I det følgende beskrives kort de gennemførte undersøgelser og de væsentligste resultater. Kortlægning af Danienkalk Skrivekridt grænsen samt forkastninger i denne delrapport 1 /2/. Al anvendelig reflektionsseismik i området er retolket med henblik på at søge kortlagt de overordnede strukturgeologiske forhold i Danienkalk og Øvre Kridt, og her specielt grænsefladen mellem Danien og Øvre Kridt og eventuelle forkastninger i denne grænseflade. På baggrund heraf, samt boringer hvor grænsen er påvist, er der fremstillet et kort over top Skrivekridt og forkastninger i denne flade. Resultaterne er rapporteret i en letlæst, overskuelig rapport. De væsentligste resultater er: - Det første eksisterende samlede billede over Skrivekridtoverfladens højdeforhold (sammen med data fra delrapport 2) i Nordøstsjælland. - Påvisning af småforkastninger i toppen af kalken der dør ud mu.t. I rapporten gættes på en glacial oprindelse (istryksbetinget). På grund af det lille antal seismiske sektioner, og i delområder få boringer der når Danienkalk Skrivekridt grænsen, er der stadigvæk store områder i Nordøstsjælland, hvor grænsen ikke er kortlagt. Undersøgelse af saltvandsgrænsen ved hjælp af geofysisk borehulslogging delrapport 2 /3/. Denne del af projektet står sammen med undersøgelserne i værkstedområdet (delrapport 6) som det stærkeste og væsentligste bidrag til ny erkendelse af saltvandsgrænsen i projektområdet. I delprojektet er der logget et større antal boringer, og sammen med tidligere loggede boringer (i alt 159 stk.) er der skabt et imponerende regionalt overblik over beliggenheden og naturen af grænsefladen mellem ferskt og salt grundvand. Af væsentlige resultater skal herudover fremhæves: - Logdata er indlagt i GERDA databasen og dermed gjort tilgængelige for enhver. - En relativt entydig regional placering af saltvandsgrænsen ved 1) grænsen Danienkalk - Skrivekridt, eller 2) Ved en mergelhorisont (Kjølbygård mergel) et stykke nede i Skrivekridt, eller 3) nogle få undtagelser herfra kystnært samt ved forkastninger og kildepladser hvor saltvandsgrænsen er truffet i Danienkalk (eksempler på grænsen i figur 2). - En saltvandsgrænse der er styret af de geologiske forhold (sprækker, matrixpermeabilitet og mergellag), der styrer muligheden for opferskning til større dybde. Saltvandsgrænsen er i projektet defineret ved en formationsledningsevne på 25 ms/m svarende til ca. 300 mg Cl/l.

6 a~1.2ms/m/m - Der er aldrig tale om en skarp, veldefineret saltvandsgrænse, men et med dybden gradvist stigende saltindhold i en overgangszone. Stigningen i kloridindhold i overgangszonen er typisk 12 mg/l/m (varierer mellem 0,5 og 9 ms/m). - Identifikation af indstrømningszoner i Danienkalk og Skrivekridt til typisk 70 m under prækvartæroverfladen (i enkelte tilfælde 100m), og påpegning af at flowzoner ikke kun findes i de øverste meter af Danienkalken (figur 3). Boring Lokation: Æbelholt kildeplads Kote: 8.89 Reference: Terræn TEMP Q=0 LEDN Q=0 FLOW Q=35 Kote Tolket TEMP Q=35 LEDN Q=35 (meter) boreprofil % C 11 0 ms/m ML 0 MS -10 ML A Boring Lokation: Lautrupparken, Ballerup Kote:31 Reference: Terræn Kote Tolket (meter) boreprofil CPS ms/m ohmm ML 20 DS B GAMMA INDUKTION RESISTIVITET SK SK 15mS/m 25mS/m 40ohmm -80m 60ohmm -70 Mergellag -90m Mergellag a~3.8ms/m/m m Hærdningshorisonter m 140mS/m 10ohmm mS/m 20ohmm Figur 2. Gamma-, induktions- og resistivitetslogs af to boringer. Detailudsnit af induktions- og resistivitets-log viser saltvandsgrænsen ved top Skrivekridt (A) og ved et mergellag i Skrivekridt (B).

7 - Boringsydelsen pr. m boret Danienkalk er større end ditto i Skrivekridt. - Et højdekort over saltvandsgrænsen (støttet af TEM data fra delrapport 3) og herudover en lang række gode og pædagogiske illustrationer. I vurderingen af resultaterne i delrapport 2 er der ikke givet nogen tydelig forklaring på de regionale variationer i saltvandsgrænsens dybdeforhold. De regionale logstratigrafiske målsætninger med delprojektet er ikke opnået. Dette er ikke projektets skyld, men skyldes, at det i projektområdet ikke er muligt at etablere en sådan grundet variation i geologien i området. Indstrømningsfordeling i kalk/kridt i 17 boringer (gruppe B) i zone 4 - Kbh. Vest Log sektion i kalk/kridt (m) "Dybde" til/ i Kridt (?/? m) (27/8 m) (29/7 m) Indstrømningszoners dybde i kalk/kridt (m) Indstrømning % (27/39 m) (47/20 m) (35/39 m) (39/36 m) (33/43 m) (48/33 m) (77/8 m) (21/65 m) (44/46 m) /(64 m) Figur 3. Illustrerer, at jo dybere der bores i kalken, jo flere strømningszoner og dermed større specifik boringskapacitet vil der kunne opnås. Undersøgelse af saltvandsgrænsen med transiente elektromagnetiske (TEM) sonderinger - delrapport 3 /4/. Der er gennemført 341TEM/HMTEM sonderinger placeret langs profiler. Med TEM/HMTEM metoden kortlægges traditionelt grænsen mellem en dårlig og en god elektrisk leder. Da loggingresultaterne imidlertid viser, at saltvandsgrænsen reelt er en tyk overgangszone (flere 100 m) med gradvist stigende ledningsevne, er det tydeligt, at dette forhold har været en udfordring for delprojektet. Der er således gennemført et ret omfattende teoretisk studium for at få fastlagt om metoden overhovedet er anvendelig under de givne forhold. Et metodestudium som alle der arbejder med TEM metoden vil kunne have fornøjelse af. Med de teoretiske forudsætninger og tolkningsproceduren på plads er det væsentligste udbytte af TEM undersøgelsen bidraget til den regionale kortlægning af saltvandsgrænsen, som rapporteret i delrapport 2. Saltvandsgrænsens beliggenhed ved TEM metoden er imidlertid behæftet med en usikkerhed på i intervallet 10 til 35 meter.

8 Resultaterne af TEM sonderingerne synes i hele projektet at stå lidt alene, og er ikke omtalt som afgørende af have bidraget til det samlede udbytte af projektet, og til det samlede billede og forståelse af saltvandsgrænsens højdeforhold. Dette indtryk kan være forkert, men det ville have været nyttigt med en refleksion herover. Afslutningsvis må jeg anstændigvis tilstå, at jeg ikke føler mig tilstrækkeligt fagligt klædt på til at give dette meget store stykke arbejde - som mine geofysikerkolleger roser for det teoretiske arbejde - en retfærdig kritik. Simulering af nuværende og historiske strømnings- og potentialeforhold - delrapport 4 /5/. I dette mindre delprojekt er der med GEUS DK-model Sjælland foretaget modelsimuleringer af strømnings- og potentialeforhold under forudsætning af, at der i området ikke foregår oppumpning. Med udgangspunkt heri og aktuelle potentialeforhold er udbyttet af delprojektet: - Et kort der viser hvor exfiltration er ændret til infiltration som følge af vandindvinding. - Et kort der viser størrelsen af afsænkninger som følge af vandindvinding. - Kort der viser grundvandsdannelsens størrelse med og uden oppumpning Delprojektet giver således et udmærket bidrag til beskrivelse af den nuværende oppumpnings betydning for de strømningsmæssige (gradient) forhold i Nordøstsjælland. Der er ikke i delrapporten vurderet på betydningen heraf for saltvandsgrænsens beliggenhed. Dette er inddraget i resumerapporten /8/. Grundvandstyper i kalkmagasinerne delrapport 5 /6/ I dette delprojekt er der gennemført en relativt omfattende bearbejdning af eksisterende grundvandskemiske data med det mål at er at etablere et overblik over de generelle grundvandskemiske forhold (grundvandstyper) i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland. Det væsentligste udbytte af delprojektet er: - En inddeling af grundvandet i seks hovedtyper og en grundig forklaring på de tilhørende grundvandskemiske processer der fører til deres dannelse. Herudover er vandtypernes forekomst i projektområdet beskrevet og begrundet i de geologiske og hydrogeologiske forhold. - Det er første gang, at der er givet en sammenhængende regional procesorienteret beskrivelse af årsagen til fordelingen af de hårde og mindre hårde vandtyper henholdsvis syd og nord for Søndersødalen. Det er ligeledes nyt, at forekomsten af methan og svovlbrinte mod nord i Frederiksborg amt kædes sammen med dæklagenes egensakber i dette område. - En systematisk og grundig gennemgang af vandkvaliteten i boringer på alle KE s kildepladser i området, med en vurdering af sammenhængen mellem placering, oppumpning, driftsmæssige forhold, dybde af boringer og kloridindhold. Rapporten er lidt tung at læse. Der kan imidlertid dårligt indvendes noget herimod, da det er en konsekvens af den systematiske gennemgang af alle KE s kildepladser.

9 Saltvandsudvaskning i Danienkalk og Skrivekridt. Detailundersøgelser i Karlslunde værkstedsområde delrapport 6 /7/. I dette meget interessante delprojekt er der gennemført en lang række forskelligartede undersøgelser omfattende to dybe kerneboringer, sprækkekortlægning, porøsitets- og permeabilitetsbestemmelser, borehulslogging, kemiske analyser på porevand, fastlæggelse af diffusionskonstanter og modellering af saltvandsudvaskningen med FRACTRAN. Der er således tale om et meget multidisciplinært arbejde, hvor summen af de faglige bidrag fører til en konceptuel model for opferskningen af Danienkalk og Skrivekridt gennem de sidste 2 til 3 mio. år. Af væsentlige bidrag fremhæves: - Fastlæggelse af formationsfaktoren for Danienkalk og Skrivekridt til brug for beregning af kloridkoncentrationer ud fra logdata. - Fastlæggelse af en lang række parametre (bulk- og matrixperm., diffusionskoefficienter mv.) som er forudsætningen for fremtidige modelleringer af stabiliteten af saltvandsgrænsen ved fremtidige oppumpninger. - En konceptuel model for opferskningen hvor kridtlagene er inddelt i tre zoner 1) en øvre advektiv zone der er fuldstændig opfersket; 2) en ikke fuldstændig opfersket overgangszone hvor opferskningen finder sted ved en kombination af advektion (få sprækker) og diffusion; 3) en diffusionszone hvor opferskning sker ved diffusion (se figur 4). - Det er kun saltvandet i matrixblokkene i overgangszonen der vil kunne blive mobiliseret ved oppumpning. - Modelberegninger der sandsynliggør, at den opsprækkede zone (advektive zone) vil være opfersket inden for en periode på til år. - Modelberegninger der underestimerer det tidsrum det tager at opferske overgangszonen (for at få et fit til målte kloridindhold skal matrixperm. reduceres med en faktor 100!). - Modelsimuleringer der dokumenterer, at kloridkoncentrationen i diffusionszonen (det pågældende kloridkoncentrationsprofil i Karlslunde ) er udviklet over max. 2 mio. år. - Modelberegninger der viser, at det diffusive bidrag af klorid fra diffusionszonen til den advektive zone er på max. 40 mg/l (kræver en længere forklaring se side 88 i delrapport 6). I forbindelse med modelberegningerne er der foretaget en lang række analyser af betydningen af variationer i grundvandsdannelsens størrelse, betydningen af lavpermable lerlag, af dispersionens størrelse, af matrixpermeabiliteten m.fl. parametre, som giver et godt billede af betydningen af disse parametre for udviklingen af saltvandsgrænsen. Der er således rigtig meget ny og meget nyttig viden at hente i denne delrapport. Der er naturligvis en lang række forudsætninger i modelberegningerne, som der sagtens kan stilles spørgsmålstegn ved. Eksempelvis forudsættes det grundlæggende i modelleringen af opferskningen af Danienkalk og Skrivekridt har fundet sted gennem 2-3 mio. år med en infiltration som i dag. Da Danienkalk og Skrivekridt måske i store dele af denne periode har været overlejret af tykke lavpermeable dæklag er dette bestemt ikke givet. Der er flere lignende antagelser der kan stilles spørgsmålstegn ved.

10 Klorid, mg/l O/ O ,5-8 -7, mg/l Advektive zone Dybde, meter Overgangszonen 120 Diffusions zonen Figur 4. Konceptuel model med hydrauliske zoner i Skrivekridtet. Data er fra analyser af porevand fra kernestykker fra Karlslunde boringen. 18 O/ 16 O forholdet viser, at der sker infiltration af meteorisk, recent vand helt til diffusionszonen, men der er jf. kloridkurven fortsat et vist indhold af klorid i matrixblokkene. Resume af delprojekternes resultater og konklusioner samt perspektivering. Der er udarbejdet en resumerapport der på udmærket vis opsamler og perspektiverer resultaterne af alle delprojekterne i en vandforsyningsmæssig sammenhæng. De væsentligste konklusioner i en vandforsyningsmæssig sammenhæng er: - En beskrivelse af saltvandsgrænsens regionale dybdefordeling i de seks definerede zoner som projektområdet er inddelt i (figur 5). - En bæredygtig udnyttelse af dybe grundvandsforekomster synes mulig i zone 1 og 2 (stort set Frederiksborg Amt). - De gennemførte undersøgelser viser, at der overalt er ferskvand i Danienkalken, og at der kan forventes flowzoner i hele sekvensen. Kloridpåvirkningen ved diffusion nedefra vil blive stabiliseret på et acceptabelt stabilt niveau. Der mangler dog et værktøj der kan kvantificere belastningen. - Forslag til program for undersøgelse af fremtidige kildepladser baseret på dyb indvinding. Herudover er de akademisk/videnskabelige perspektiver kommenteret. Det væsentligste er forståelsen af tidsperspektivet i opferskningen af kalkgrundvandsmagasinet. Den usikkerhed der knytter sig til ovenstående pind 3 er naturligvis afgørende for om vandforsyninger tør binde an med et sådant projekt.

11 SAMMENFATTENDE KOMMENTARER TIL PROJEKTET Det fremgår af gennemgangen af projektet, at langt de fleste mål med projektet er opfyldt eller tilnærmelsesvist opfyldt, når resultaterne holdes op imod målsætningerne. Hvad angår vandindvinding fra dybe dele af kalkmagasinerne udtaler projektet sig dog med en forståelig forsigtighed. Der er dog i projektet givet forslag til hvilke undersøgelseselementer der bør indgå i forundersøgelser forud for etablering af en kildeplads baseret på dyb vandindvinding. Erkendelsen af et diffusionsprofil i den ikke opsprækkede kalk er nok det væsentligste nye bidrag til erkendelsen af saltvandsgrænsens karakter i Nordøstsjælland. Generelt er rapportens vurderinger vedr. stabiliteten af saltvandsgrænsen opmuntrende nyt for de vandforsyninger som i dag iagttager stigende kloridkoncentrationer. Holder projektets forudsigelser stik skulle kloridkoncentrationen (alt andet lige!) stabilisere sig på et niveau på mg/l højere end udgangspunktet. Hvad angår arbejdshypoteserne formuleret forud for projektets start fremgår det, at mergellagene (ex. Kjølbygård mergelen) i toppen af Skrivekridt ikke er dokumenteret at have den betydning for saltvandsgrænsen som antaget. Den har dog mange steder betydning som definerende toppen af overgangszonen. Det vides også at den stedvis er så lavpermeabel, at den er i stand til at forhindre trykudligning mellem kalklag over og under mergelen. Betydningen heraf er ikke belyst i projektet. Sammenfattende er der tale om et meget stort og gedigent stykke arbejde, som rummer et meget stort datamateriale og gode vurderinger og tolkninger, som vil være et særdeles godt udgangspunkt for alle, som arbejder med problemstillinger vedrørende salt i grundvandet. Der er også i en bredere forstand et utal af værdifulde oplysninger om kalkens egenskaber generelt og om kalkens geofysiske ditto. Det anbefales derfor varmt at læse selve rapporterne der kan downloades fra REFERENCER /1/ Larsen, F., Jensen, T. F., og Hinsby, K., 2002; Forslag til projekt om fersk-saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne på Sjælland Fase A: Skrivekridt og Danienkalk. /2/ Bidstrup, T. & Klitten, K, 2006: Kortlægning af Danienkalk Skrivekridt grænsen samt forkastninger i denne. Delrapport 1 /3/ Klitten, K. & Wittrup, C., S, 2006: Undersøgelse af saltvandsgrænsen ved hjælp af geofysisk borehulslogging. Delrapport 2 /4/ Poulsen, L., H., Wittrup, C., Klitten, K. & Larsen, F: Undersøgelse af saltvandsgrænsen med transiente elektromagnetiske (TEM) sonderinger. Delrapport 3. /5/ Troldborg, L., 2006: Simulering af nuværende og historiske strømnings- og potentialeforhold. Delrapport 4. /6/ Berger, K. & Larsen, F. 2006: Grundvandstyper i kalkmagasinerne. Delrapport 5. /7/ Larsen, F., Sonnenborg, T., Klitten, K., Madsen, P. & Ulbak, K., A., 2006: Saltvandsudvaskning i Danienkalk og Skrivekridt. Detailundersøgelser i Karlslunde værkstedsområde. Delrapport 6. /8/ Klitten, K., Larsen, F. & Sonnenborg, T., 2006: Resume af delprojekternes resultater og konklusioner samt perspektivering.

Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, delrapport 1

Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, delrapport 1 DANMARKS OG GRØNLANDS GEOLOGISKE UNDERSØGELSE RAPPORT 2006/16 Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, delrapport 1 Kortlægning af Danienkalk-Skrivekridt grænsen samt forkastninger i denne

Læs mere

Kortlægning af Danienkalk/Selandien ved Nyborg og Odense

Kortlægning af Danienkalk/Selandien ved Nyborg og Odense GEUS Workshop Kortlægning af kalkmagasiner Kortlægning af Danienkalk/Selandien ved Nyborg og Odense Geolog Peter Sandersen Hydrogeolog Susie Mielby, GEUS 1 Disposition Kortlægning af Danienkalk/Selandien

Læs mere

Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, delrapport 2

Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, delrapport 2 DANMARKS OG GRØNLANDS GEOLOGISKE UNDERSØGELSE RAPPORT 2006/17 Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, delrapport 2 Undersøgelse af saltvandsgrænsen ved hjælp af geofysisk borehulslogging

Læs mere

Salt og andre forekommende stoffer

Salt og andre forekommende stoffer Salt og andre forekommende stoffer Birgitte Hansen, seniorforsker, GEUS De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Klima- og Energiministeriet ATV-vintermøde 2011, FAGSESSION VI, Kortlægning

Læs mere

Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, hovedrapport. September Kurt Klitten, Flemming Larsen og Torben O.

Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, hovedrapport. September Kurt Klitten, Flemming Larsen og Torben O. Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, hovedrapport Resume af delprojekternes resultater og konklusioner samt perspektivering Kurt Klitten, Flemming Larsen og Torben O. Sonnenborg A Hav

Læs mere

Kortlægning af kalkmagasiner - Strategi ved kortlægning af ferskvandsressourcen

Kortlægning af kalkmagasiner - Strategi ved kortlægning af ferskvandsressourcen Kortlægning af kalkmagasiner - Strategi ved kortlægning af ferskvandsressourcen Seniorrådgiver, hydrogeolog, Susie Mielby, Afd. Grundvands og Kvartærgeologisk kortlægning Disposition: 1. Generelle rammer

Læs mere

Geofysikkens anvendelse i gebyrkortlægningen hvad har den betydet for vores viden om geologien?

Geofysikkens anvendelse i gebyrkortlægningen hvad har den betydet for vores viden om geologien? Geofysikkens anvendelse i gebyrkortlægningen hvad har den betydet for vores viden om geologien? Flemming Jørgensen, GEUS og Peter Sandersen, Grontmij/Carl Bro a/s Geofysikken har haft stor betydning for

Læs mere

Eksempler på praktisk anvendelse af geofysiske undersøgelsesmetoder på forureningssager

Eksempler på praktisk anvendelse af geofysiske undersøgelsesmetoder på forureningssager Eksempler på praktisk anvendelse af geofysiske undersøgelsesmetoder på forureningssager Jesper Damgaard (civilingeniør), Jarle Henssel (geofysiker) og Ole Frits Nielsen (geofysiker), afdelingen for Vand,

Læs mere

Suså/Ringsted indsatsområder - Gennemgang af eksisterende materiale

Suså/Ringsted indsatsområder - Gennemgang af eksisterende materiale Suså/Ringsted indsatsområder - Gennemgang af eksisterende materiale Titel: Vestsjællands Amt Ringsted kortlægningsområde, fase 1. Trin 3: Hovedrapport: Aktuel tolkningsmodel. Geografisk dækning: Udgivelsestidspunkt:

Læs mere

KALKEN i AALBORG-OMRÅDET

KALKEN i AALBORG-OMRÅDET KALKEN i AALBORG-OMRÅDET Seniorprojektleder Jan Jul Christensen COWI A/S Civilingeniør Per Grønvald Aalborg Kommune, Vandforsyningen ATV MØDE KALK PÅ TVÆRS SCHÆFFERGÅRDEN 8 november 2006 KALKEN I AALBORG-OMRÅDET

Læs mere

ERFARINGER MED GEOFYSIK FRA SJÆLLAND OG ØERNE

ERFARINGER MED GEOFYSIK FRA SJÆLLAND OG ØERNE ERFARINGER MED GEOFYSIK FRA SJÆLLAND OG ØERNE Ejner Metodevalg Nielsen Miljøcenter Nykøbing F Saltvandsproblemer Henrik Olsen COWI Forureningsbarriere Geologisk model Stevns indsatsområde 1 ATV - Geofysik

Læs mere

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE Sektionsleder Anne Steensen Blicher Orbicon A/S Geofysiker Charlotte Beiter Bomme Geolog Kurt Møller Miljøcenter Roskilde ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

Læs mere

1. Status arealer ultimo 2006

1. Status arealer ultimo 2006 1. Status arealer ultimo 2006 Ribe Amt Sønderjyllands Amt Ringkøbing Amt Nordjyllands Amt Viborg Amt Århus Amt Vejle Amt Fyns Amt Bornholm Storstrøms Amt Vestsjællands amt Roskilde amt Frederiksborg amt

Læs mere

Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, delrapport 4

Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, delrapport 4 DANMARKS OG GRØNLANDS GEOLOGISKE UNDERSØGELSE RAPPORT 2006/19 Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, delrapport 4 Simulering af nuværende og historiske strømnings- og potentialeforhold Lars

Læs mere

UDPEGNING AF BORELOKALITETER BASERET PÅ INTEGRERET 3D GEOFYSISK-GEOLOGISK TOLKNING

UDPEGNING AF BORELOKALITETER BASERET PÅ INTEGRERET 3D GEOFYSISK-GEOLOGISK TOLKNING UDPEGNING AF BORELOKALITETER BASERET PÅ INTEGRERET 3D GEOFYSISK-GEOLOGISK TOLKNING Geolog, geofysiker Ole Frits Nielsen COWI A/S Projektleder Max Jensen Krüger A/S ATV JORD OG GRUNDVAND VINTERMØDE OM JORD-

Læs mere

Kortlægning af kalkmagasiner Naturgivne, indvindingsbetingede og arealanvendelsesbetingede grundvandsproblemer i Østdanmark

Kortlægning af kalkmagasiner Naturgivne, indvindingsbetingede og arealanvendelsesbetingede grundvandsproblemer i Østdanmark Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Kortlægning af kalkmagasiner Naturgivne, indvindingsbetingede og arealanvendelsesbetingede grundvandsproblemer i Østdanmark Udfordringer for vandkvaliteten i kalkmagasinerne

Læs mere

Suså/Ringsted indsatsområder - Gennemgang af eksisterende materiale

Suså/Ringsted indsatsområder - Gennemgang af eksisterende materiale Suså/Ringsted indsatsområder - Gennemgang af eksisterende materiale Titel: Vestsjællands Amt og Storstrøms Amt Indsatsområde Suså. Fase 1: Indsamling og sammenstilling af eksisterende viden. Trin 3: Hydrogeologisk

Læs mere

ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET?

ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET? ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET? Seniorforsker Birgitte Hansen, GEUS Lektor Søren Munch Kristiansen, Geologisk Institut, Aarhus Universitet Civilingeningeniør, ph.d. Flemming Damgaard Christensen,

Læs mere

NITRATTRANPORT I UMÆTTET OG MÆTTET KALK

NITRATTRANPORT I UMÆTTET OG MÆTTET KALK NITRATTRANPORT I UMÆTTET OG MÆTTET KALK Jacob Birk Jensen og Ellen Eldrup, NIRAS A/S Per Møldrup, Aalborg Universitet Margrethe Dalsgaard Bonnerup, Asplan Viak AS Forurening af vores kalkmagasiner - ATV

Læs mere

Geofysik som input i geologiske og hydrostratigrafiske modeller. Jette Sørensen og Niels Richardt, Rambøll

Geofysik som input i geologiske og hydrostratigrafiske modeller. Jette Sørensen og Niels Richardt, Rambøll Geofysik som input i geologiske og hydrostratigrafiske modeller Jette Sørensen og Niels Richardt, Rambøll 1 Oversigt Eksempel 1: OSD 5, Vendsyssel Eksempel 2: Hadsten, Midtjylland Eksempel 3: Suså, Sydsjælland

Læs mere

Redegørelse for GKO Odsherred. Afgiftsfinansieret grundvandskortlægning 2015

Redegørelse for GKO Odsherred. Afgiftsfinansieret grundvandskortlægning 2015 Redegørelse for GKO Odsherred Afgiftsfinansieret grundvandskortlægning 2015 7.2.7 Sammenfattende beskrivelse ved Bøsserup Vandværk Bøsserup Vandværk indvinder fra 2 boringer, henholdsvis DGU.nr: 191.124

Læs mere

Suså/Ringsted indsatsområder - Gennemgang af eksisterende materiale

Suså/Ringsted indsatsområder - Gennemgang af eksisterende materiale Suså/Ringsted indsatsområder - Gennemgang af eksisterende materiale Titel: Vestsjællands Amt Ringsted kortlægningsområde, fase 2a Detailkortlægning i området øst for Ringsted by. Geografisk dækning: Udgivelsestidspunkt:

Læs mere

Sammentolkning af data i den geofysiske kortlægning.

Sammentolkning af data i den geofysiske kortlægning. Sammentolkning af data i den geofysiske kortlægning. Verner H. Søndergaard De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Klima- og Energiministeriet 1 Disposition Geofysiske metoder i Sammentolkning

Læs mere

Notat. Skørping Vandværk I/S SKØRPING VANDVÆRK. HYDROGEOLOGISK VURDERING VED HANEHØJ KILDEPLADS INDHOLD 1 INDLEDNING...2

Notat. Skørping Vandværk I/S SKØRPING VANDVÆRK. HYDROGEOLOGISK VURDERING VED HANEHØJ KILDEPLADS INDHOLD 1 INDLEDNING...2 Notat Skørping Vandværk I/S SKØRPING VANDVÆRK. HYDROGEOLOGISK VURDERING VED HANEHØJ KILDEPLADS 20. december 2012 Projekt nr. 211702 Dokument nr. 125930520 Version 1 Udarbejdet af NCL Kontrolleret af AWV

Læs mere

Lavpermeable horisonter i skrivekridtet - Fase A

Lavpermeable horisonter i skrivekridtet - Fase A Lavpermeable horisonter i skrivekridtet - Fase A Miljøcenter Aalborg 28 Team Grundvand Kirstine Skov Nielsen og Jeppe Bender Jørgensen Udgiver: Miljøministeriet Miljøcenter Aalborg Niels Bohrs Vej 3 922

Læs mere

Resultaterne af 10 års grundvandskortlægning Anders Refsgaard, COWI 26-05-2015

Resultaterne af 10 års grundvandskortlægning Anders Refsgaard, COWI 26-05-2015 1 Resultaterne af 10 års grundvandskortlægning Anders Refsgaard, COWI Agenda for præsentationen Konklusioner. Baggrund for grundvandskortlægningen Elementer i grundvandskortlægningen Kommunernes (og andre

Læs mere

Elektriske modstande for forskellige jordtyper

Elektriske modstande for forskellige jordtyper Elektriske modstande for forskellige jordtyper Hvilken betydning har modstandsvariationerne for de geologiske tolkninger? Peter Sandersen Geological Survey of Denmark and Greenland Ministry of Climate

Læs mere

3D Sårbarhedszonering

3D Sårbarhedszonering Projekt: kvalitetsledelsessystem Titel: 3D sårbarhedszonering Udarbejdet af: Rambøll Kvalitetssikret af: AMNIE Godkendt af: JEHAN Dato: 03-02-2017 Version: 1 3D Sårbarhedszonering ANVENDELSE AF 3D TYKKELSER

Læs mere

Orientering fra Miljøcenter Aalborg

Orientering fra Miljøcenter Aalborg Orientering fra Miljøcenter Aalborg Miljøcenter Aalborg har afsluttet grundvandskortlægningen i kortlægningsområderne 1426 Bagterp og 1470 Lønstrup, Hjørring Kommune Peder Møller Landinspektør, Miljøcenter

Læs mere

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Gassum Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet i boringerne

Læs mere

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 5B6 ved Trustrup. Strategisk Miljøvurdering

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 5B6 ved Trustrup. Strategisk Miljøvurdering Notat Projekt Kunde Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 5B6 ved Trustrup Norddjurs Kommune Rambøll Danmark A/S Olof Palmes Allé 22 DK-8200 Århus N Danmark Emne

Læs mere

Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, delrapport 6

Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, delrapport 6 DANMARKS OG GRØNLANDS GEOLOGISKE UNDERSØGELSE RAPPORT 2006/21 Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, delrapport 6 Saltvandsudvaskning i Danienkalk og Skrivekridt - Detailundersøgelser i

Læs mere

Grundvandskortlægning Nord- og Midtfalster Trin 1

Grundvandskortlægning Nord- og Midtfalster Trin 1 Miljøcenter Nykøbing Falster Grundvandskortlægning Nord- og Midtfalster Trin 1 Resumé November 2009 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Miljøcenter

Læs mere

Sammentolkning af data ved opstilling af den geologiske model

Sammentolkning af data ved opstilling af den geologiske model Sammentolkning af data ved opstilling af den geologiske model Margrethe Kristensen De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Klima- og Energiministeriet Du sidder med ALLE data! Alle

Læs mere

VALLENSBÆK KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFOR- SYNINGSPLAN 2014-2024 BILAG 1

VALLENSBÆK KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFOR- SYNINGSPLAN 2014-2024 BILAG 1 VALLENSBÆK KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFOR- SYNINGSPLAN 2014-2024 BILAG 1 VALLENSBÆK KOMMUNE BILAG 1 Dato 2013-11-19 Udarbejdet af STP Kontrolleret af LSC Godkendt af STP Rambøll Hannemanns Allé 53 DK-2300

Læs mere

Bilag 1 Solkær Vandværk

Bilag 1 Solkær Vandværk Bilag 1 ligger i Solekær, vest for Gammelsole by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 60.000 m 3 og indvandt i 2016 50.998 m 3. Udviklingen i vandværkets indvinding

Læs mere

GEUS-NOTAT Side 1 af 3

GEUS-NOTAT Side 1 af 3 Side 1 af 3 Til: Energistyrelsen Fra: Claus Ditlefsen Kopi til: Flemming G. Christensen GEUS-NOTAT nr.: 07-VA-12-05 Dato: 29-10-2012 J.nr.: GEUS-320-00002 Emne: Grundvandsforhold omkring planlagt undersøgelsesboring

Læs mere

Brugen af seismik og logs i den geologiske modellering

Brugen af seismik og logs i den geologiske modellering Brugen af seismik og logs i den geologiske modellering Med fokus på: Tolkningsmuligheder af dybereliggende geologiske enheder. Detaljeringsgrad og datatæthed Margrethe Kristensen GEUS Brugen af seismik

Læs mere

NEDSIVNING OG KONSEKVENSER FOR GRUNDVANDET

NEDSIVNING OG KONSEKVENSER FOR GRUNDVANDET NEDSIVNING OG KONSEKVENSER FOR GRUNDVANDET Johanne Urup, jnu@ramboll.dk PROBLEMSTILLINGER Nedsivning af regnvand kan skabe problemer med for højt grundvandsspejl Grundvandsressourcen kan blive påvirket

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 2 Kortlægningsmetode

Indholdsfortegnelse. 2 Kortlægningsmetode Roskilde Amt Geofysisk kortlægning i Skovbo Kommune Landbaserede TEM-målinger COWI A/S Parallelvej 2 00 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse 1 Indledning

Læs mere

Forhold af betydning for den til rådighed værende grundvandsressource Seniorrådgiver Susie Mielby Seniorrådgiver Hans Jørgen Henriksen

Forhold af betydning for den til rådighed værende grundvandsressource Seniorrådgiver Susie Mielby Seniorrådgiver Hans Jørgen Henriksen Forhold af betydning for den til rådighed værende grundvandsressource Seniorrådgiver Susie Mielby Seniorrådgiver Hans Jørgen Henriksen Møde i GrundvandsERFAmidt Silkeborg den 19. marts 2014 Indhold 1.

Læs mere

DEN NATIONALE GRUNDVANDSKORTLÆGNING HVAD NU!

DEN NATIONALE GRUNDVANDSKORTLÆGNING HVAD NU! DEN NATIONALE GRUNDVANDSKORTLÆGNING HVAD NU! Kan og skal disse data bruges i fremtiden? Christina Hansen Projektchef Rambøll NATIONALE GRUNDVANDSKORTLÆGNING! Igennem de sidste 15 år er der brugt mellem

Læs mere

HYDRAULISK KARAKTERISERING AF KALKBJERGARTERNE I ØRESUNDSREGIONEN

HYDRAULISK KARAKTERISERING AF KALKBJERGARTERNE I ØRESUNDSREGIONEN HYDRAULISK KARAKTERISERING AF KALKBJERGARTERNE I ØRESUNDSREGIONEN Civilingeniør Jesper Aarosiin Hansen Chefkonsulent Lars Møller Markussen Rambøll ATV MØDE KALK PÅ TVÆRS SCHÆFFERGÅRDEN 8. november 26 1.

Læs mere

Bilag 1 Hedensted Vandværk

Bilag 1 Hedensted Vandværk ligger nordvest for Hedensted. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 600.000 m 3 og indvandt i 2015 492.727 m 3. Udviklingen i vandværkets indvinding fremgår af figur

Læs mere

UDFORDRINGER I PARTIKELBANESIMULERING

UDFORDRINGER I PARTIKELBANESIMULERING UDFORDRINGER I PARTIKELBANESIMULERING Chefkonsulent Kristian Bitsch Civilingeniør, ph.d. Flemming Damgaard Christensen Rambøll Danmark A/S ATV JORD OG GRUNDVAND GRUNDVANDSMODELLER FOR MODELFOLK SCHÆFFERGÅRDEN

Læs mere

RINGSTED-SUSÅ KORTLÆGNINGSOMRÅDE Præsentation af den afsluttede kortlægning

RINGSTED-SUSÅ KORTLÆGNINGSOMRÅDE Præsentation af den afsluttede kortlægning Image size: 7,94 cm x 25,4 cm RINGSTED-SUSÅ KORTLÆGNINGSOMRÅDE Præsentation af den afsluttede kortlægning Grundvandsrådsmøde i Næstved Kommune 3/9-2014 RINGSTED-SUSÅ KORTLÆGNINGSOMRÅDE Kortlægningsområde:

Læs mere

NEDSIVNING AF SALT VEJVAND GRUNDVANDSBEKYMRING?

NEDSIVNING AF SALT VEJVAND GRUNDVANDSBEKYMRING? NEDSIVNING AF SALT VEJVAND GRUNDVANDSBEKYMRING? Grundvandsdirektiv: Grundvand, der anvendes til indvinding må beskyttes på en sådan måde, at det undgås, at kvaliteten forringes ÅRSAGER TIL SALT I GRUNDVANDET

Læs mere

UNDERSØGELSESMETODER I UHÆRDET SKRIVEKRIDT

UNDERSØGELSESMETODER I UHÆRDET SKRIVEKRIDT UNDERSØGELSESMETODER I UHÆRDET SKRIVEKRIDT - udfordringer ved Platanvej, Nykøbing Falster Ekspertisechef Charlotte Riis, NIRAS Gro Lilbæk, Anders G Christensen, Peter Tyge, Mikael Jørgensen, NIRAS Martin

Læs mere

MODELVÆRKTØJER TIL VURDERING AF GEOKEMISK BÆREDYGTIG INDVINDING AF GRUNDVAND

MODELVÆRKTØJER TIL VURDERING AF GEOKEMISK BÆREDYGTIG INDVINDING AF GRUNDVAND MODELVÆRKTØJER TIL VURDERING AF GEOKEMISK BÆREDYGTIG INDVINDING AF GRUNDVAND Direktør Henrik Aktor AKTOR innovation ApS ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VINGSTEDCENTRET 6. - 7. marts

Læs mere

OPTIMERING AF GEOLOGISK TOLKNING AF SKYTEM MED SEISMIK OG SSV - CASE LOLLAND

OPTIMERING AF GEOLOGISK TOLKNING AF SKYTEM MED SEISMIK OG SSV - CASE LOLLAND OPTIMERING AF GEOLOGISK TOLKNING AF SKYTEM MED SEISMIK OG SSV - CASE LOLLAND PETER THOMSEN, JOHANNE URUP RAMBØLL FRANK ANDREASEN - NATURSTYRELSEN INDHOLD Baggrund for opdateringen af Lollandsmodellen Problemstillinger

Læs mere

FRA GEOLOGI TIL INDSATSPLAN - BETYDNING AF DEN GEOLOGISKE FORSTÅELSE FOR PRIORITERING AF INDSATSER

FRA GEOLOGI TIL INDSATSPLAN - BETYDNING AF DEN GEOLOGISKE FORSTÅELSE FOR PRIORITERING AF INDSATSER FRA GEOLOGI TIL INDSATSPLAN - BETYDNING AF DEN GEOLOGISKE FORSTÅELSE FOR PRIORITERING AF INDSATSER Hydrogeolog, ph.d. Ulla Lyngs Ladekarl Hydrogeolog, ph.d. Thomas Wernberg Watertech a/s Geolog, cand.scient.

Læs mere

Bilag 1 TREFOR Vand Hedensted

Bilag 1 TREFOR Vand Hedensted Bilag 1 ligger sydvest for Hedensted. Figur 1: TREFOR Vands kildeplads ved Hedensted. Billedet til venstre viser boring 116.1419, til højre ses boring 116.1528 i baggrunden. Kildepladsen har en indvindingstilladelse

Læs mere

5.6 Lertykkelser over grundvandsmagasinerne

5.6 Lertykkelser over grundvandsmagasinerne Redegørelse for grundvandsressourcerne i -området 5.6 Lertykkelser over grundvandsmagasinerne Generelt Lerdæklag oven over grundvandsmagasinerne har stor betydning for grundvandsmagasinernes naturlige

Læs mere

Fra grundvandskortlægning til drikkevandsproduktion i en kompleks geologi er supplerende kortlægning nødvendig Anders Edsen, Orbicon A/S

Fra grundvandskortlægning til drikkevandsproduktion i en kompleks geologi er supplerende kortlægning nødvendig Anders Edsen, Orbicon A/S i en kompleks geologi er supplerende kortlægning nødvendig Anders Edsen, Orbicon A/S i en kompleks geologi er supplerende kortlægning nødvendig Anders Edsen, Orbicon A/S Statens grundvandskortlægning data

Læs mere

Delindsatsplan. Asferg Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Asferg Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Asferg Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet på vandværket...

Læs mere

Hvad betyder geologi for risikovurdering af pesticidpunktkilder?

Hvad betyder geologi for risikovurdering af pesticidpunktkilder? Hvad betyder geologi for risikovurdering af pesticidpunktkilder? Lotte Banke, Region Midtjylland; Kaspar Rüegg, Region Midtjylland og Søren Rygaard Lenschow, NIRAS www.regionmidtjylland.dk Gennemgang Fase

Læs mere

Greve Indsatsplan Vurdering af sårbare områder

Greve Indsatsplan Vurdering af sårbare områder G R E V E K O M M U N E Greve Indsatsplan Vurdering af sårbare områder 2015-08-19 Teknikerbyen 34 2830 Virum Danmark Tlf.: +45 88 19 10 00 Fax: +45 88 19 10 01 CVR nr. 22 27 89 16 www.alectia.com jnku@alectia.com

Læs mere

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Naturstyrelsen har afsluttet grundvandskortlægning i kortlægningsområdet 1435 Aalborg SØ Søren Bagger Landinspektør, Naturstyrelsen Aalborg Tlf.: 72 54 37 21 Mail:sorba@nst.dk

Læs mere

As Vandværk og Palsgård Industri

As Vandværk og Palsgård Industri og Palsgård Industri ligger i det åbne land i den østlige del af Overby. Vandværket har 2 indvindingsboringer beliggende tæt ved hinanden, ca. 10 meter fra vandværket, se figur 2. Vandværket har en indvindingstilladelse

Læs mere

Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, delrapport 5

Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, delrapport 5 DANMARKS OG GRØNLANDS GEOLOGISKE UNDERSØGELSE RAPPORT 2006/20 Saltvandsgrænsen i kalkmagasinerne i Nordøstsjælland, delrapport 5 Grundvandstyper i kalkmagasinerne Flemming Larsen & Kenneth Berger INSTITUT

Læs mere

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Gassum Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet i boringerne

Læs mere

GEOFYSISKE METODER TIL DETEKTION AF GRUNDVANDSFORURENING

GEOFYSISKE METODER TIL DETEKTION AF GRUNDVANDSFORURENING GEOFYSISKE METODER TIL DETEKTION AF GRUNDVANDSFORURENING Jesper B. Pedersen HydroGeophysics Group Aarhus University Disposition Induceret polarisation (IP) metoden Casestudy Eskelund losseplads o Lossepladsen

Læs mere

Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde

Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde Internt notat udarbejdet af Lærke Therese Andersen og Thomas Nyholm, Naturstyrelsen, 2011 Introduktion Som et led i trin2 kortlægningen af Lindved Indsatsområde,

Læs mere

Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning.

Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning. Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning Bilag Bilag 1 - Geologiske profiler I dette bilag er vist 26 geologiske

Læs mere

Revision af indsatsplan i Greve Kommune HÅNDTERING AF EN VIFTE AF INDSATSOMRÅDER

Revision af indsatsplan i Greve Kommune HÅNDTERING AF EN VIFTE AF INDSATSOMRÅDER Revision af indsatsplan i Greve Kommune HÅNDTERING AF EN VIFTE AF INDSATSOMRÅDER Tommy Koefoed, civilingeniør ATV 28. maj 2015 Behov for revurdering af indsatsplan Eksisterende indsatsplan vedtaget af

Læs mere

Notat. Hillerød Forsyning A/S NYE KILDEPLADSER VED FREERSLEV OG BRØDESKOV Modelberegninger baseret på prøvepumpninger december 2016/januar 2017

Notat. Hillerød Forsyning A/S NYE KILDEPLADSER VED FREERSLEV OG BRØDESKOV Modelberegninger baseret på prøvepumpninger december 2016/januar 2017 Notat Hillerød Forsyning A/S NYE KILDEPLADSER VED FREERSLEV OG BRØDESKOV Modelberegninger baseret på prøvepumpninger december 2016/januar 2017 24. april 2017 Projekt nr. 227678 Dokument nr. 1223154487

Læs mere

1. Indledning. Figur 1. Alternative placeringer af Havvindmølleparken HR 2.

1. Indledning. Figur 1. Alternative placeringer af Havvindmølleparken HR 2. 1. Indledning. Nærværende rapport er udarbejdet for Energi E2, som bidrag til en vurdering af placering af Vindmølleparken ved HR2. Som baggrund for rapporten er der foretaget en gennemgang og vurdering

Læs mere

Dynamisk udvikling i fordelingen af opløst PCE i sprækket kalkmagasin ved ændrede pumpningsforhold og udvikling af konceptuel model

Dynamisk udvikling i fordelingen af opløst PCE i sprækket kalkmagasin ved ændrede pumpningsforhold og udvikling af konceptuel model Dynamisk udvikling i fordelingen af opløst PCE i sprækket kalkmagasin ved ændrede pumpningsforhold og udvikling af konceptuel model ATV Vintermøde 7. marts 2017 Annika S. Fjordbøge (asfj@env.dtu.dk) Klaus

Læs mere

Notat. Baggrund. Internt notat om AEM beregninger Nord og Initialer Syd modellen

Notat. Baggrund. Internt notat om AEM beregninger Nord og Initialer Syd modellen Notat Sag BNBO beregninger Projektnr. 04779 Projekt Svendborg Kommune Dato 04-03-07 Emne Internt notat om AEM beregninger Nord og Initialer MAON/DOS Syd modellen Baggrund I forbindelse med beregning af

Læs mere

Umiddelbart nord for Grydebanke, er der et lavtliggende område hvor Studsdal Vig går ind. Et mindre vandløb afvander til Studsdal Vig.

Umiddelbart nord for Grydebanke, er der et lavtliggende område hvor Studsdal Vig går ind. Et mindre vandløb afvander til Studsdal Vig. Notat NIRAS A/S Buchwaldsgade 35, 3. sal DK-5000 Odense C DONG Energy Skærbækværket VURDERING AF FORØGET INDVINDING AF GRUNDVAND Telefon 6312 1581 Fax 6312 1481 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728 Tilsluttet

Læs mere

Tekniske udfordringer i ny 3D afgrænsning af 402 grundvandsforekomster og tilknytning af boringer og indtag

Tekniske udfordringer i ny 3D afgrænsning af 402 grundvandsforekomster og tilknytning af boringer og indtag ATV Jord og Grundvand Vintermøde om jord- og grundvandsforurening 10. - 11. marts 2015 Tekniske udfordringer i ny 3D afgrænsning af 402 grundvandsforekomster og tilknytning af boringer og indtag Lars Troldborg

Læs mere

ERFARINGER MED DRIFT AND PUMPBACK FORSØG TIL BESTEMMELSE AF MAGASINEGENSKABER. Jacob Birk Jensen og Ole Munch Johansen NIRAS A/S

ERFARINGER MED DRIFT AND PUMPBACK FORSØG TIL BESTEMMELSE AF MAGASINEGENSKABER. Jacob Birk Jensen og Ole Munch Johansen NIRAS A/S ERFARINGER MED DRIFT AND PUMPBACK FORSØG TIL BESTEMMELSE AF MAGASINEGENSKABER Jacob Birk Jensen og Ole Munch Johansen NIRAS A/S Problemstilling Vi bruger i højere og højere grad modeller til at beregne

Læs mere

OPTIMERING AF DATAGRUNDLAGET FOR KLIMAMÆSSIG AREALPLANLÆGNING

OPTIMERING AF DATAGRUNDLAGET FOR KLIMAMÆSSIG AREALPLANLÆGNING OPTIMERING AF DATAGRUNDLAGET FOR KLIMAMÆSSIG AREALPLANLÆGNING PETER THOMSEN, CHEF KONSULENT, RAMBØLL CARSTEN VIGEN HANSEN, GEOLOG, SKANDERBORG KOMMUNE DISPOSITION - Baggrund - DualEM - Resultater fra Hørning

Læs mere

3.5 Private vandværker i Århus Kommune

3.5 Private vandværker i Århus Kommune 3.5 Private vandværker i Århus Kommune Kvottrup Vandværk (751.2.24) Vandværket har en indvindingstilladelse på 6. m 3 /år. Tilladelsen er gebyrnedsat fra oprindelig 18. m 3 / år den 16. februar 2. Vandværkets

Læs mere

Sammenstilling og vurdering af eksisterende data i Randers N kortlægningsområde

Sammenstilling og vurdering af eksisterende data i Randers N kortlægningsområde Sammenstilling og vurdering af eksisterende data i Randers N kortlægningsområde Udført Arbejde Indsamling af eksisterende viden: Geologi, geofysik, hydrogeologi, vandkemi og vandforsyning 5 indsatsområder

Læs mere

Bilag 1 Øster Snede Vandværk

Bilag 1 Øster Snede Vandværk Bilag 1 ligger i den sydvestlige del af Øster Snede by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 46.000 m 3 og indvandt i 2016 34.832 m 3. Udviklingen i vandværkets

Læs mere

Geologisk detailmodellering til brug for risikovurderinger af grundvand overfor forureningstrusler

Geologisk detailmodellering til brug for risikovurderinger af grundvand overfor forureningstrusler Geologisk detailmodellering til brug for risikovurderinger af grundvand overfor forureningstrusler Hvordan opnår vi en tilstrækkelig stor viden og detaljeringsgrad? Et eksempel fra Odense Vest. Peter B.

Læs mere

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Notat NIRAS A/S Buchwaldsgade,. sal DK000 Odense C Region Syddanmark JORD OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Telefon 6 8 Fax 6 48 Email niras@niras.dk CVRnr. 98 Tilsluttet F.R.I 6. marts

Læs mere

Adresse: Nylandsvej 16 Formand: Sønnik Linnet, Kærgårdvej 5, 6280 Højer Dato for besigtigelse: Den 21. september 2011

Adresse: Nylandsvej 16 Formand: Sønnik Linnet, Kærgårdvej 5, 6280 Højer Dato for besigtigelse: Den 21. september 2011 Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 517-V02-20-0002 / 116353 Navn: Adresse: Nylandsvej 16 Kontaktperson: Formand: Sønnik Linnet, Kærgårdvej 5, 6280 Højer Dato for besigtigelse: Den 21. september

Læs mere

National Vandressourcemodel (Dk-model) Torben O. Sonnenborg Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS)

National Vandressourcemodel (Dk-model) Torben O. Sonnenborg Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS) National Vandressourcemodel (Dk-model) Torben O. Sonnenborg Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS) Indhold Baggrund og formål Opbygning af model Geologisk/hydrogeologisk model Numerisk setup

Læs mere

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning. Strategisk Miljøvurdering

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning. Strategisk Miljøvurdering Notat Projekt Kunde Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning Norddjurs Kommune Rambøll Danmark A/S Olof Palmes Allé 22 DK-8200 Århus N Danmark Emne

Læs mere

BILAG 1 - NOTAT SOLRØD VANDVÆRK. 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse. 1.1 Baggrund

BILAG 1 - NOTAT SOLRØD VANDVÆRK. 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse. 1.1 Baggrund BILAG 1 - NOTAT Projekt Solrød Vandværk Kunde Solrød Kommune Notat nr. 1 Dato 2016-05-13 Til Fra Solrød Kommune Rambøll SOLRØD VANDVÆRK Dato2016-05-26 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse 1.1

Læs mere

Dykkende faner i dybe sandmagasiner en overset trussel?

Dykkende faner i dybe sandmagasiner en overset trussel? Dykkende faner i dybe sandmagasiner en overset trussel? Sine Thorling Sørensen, Region Hovedstaden, Center for Regional Udvikling, Miljø Thomas Hauerberg Larsen, Orbicon Mads Troldborg, The James Hutton

Læs mere

Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg

Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg Temadag om geotermi og varmelagring Dansk Fjervarme, møde i Kolding den 20. november 2018 Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg En undersøgelse af de geologiske muligheder for varmelagring i undergrunden

Læs mere

APPENDIX G KVANTITATIV VURDERING AF 20 DANSKE GRUNDVANDSFOREKOMSTER

APPENDIX G KVANTITATIV VURDERING AF 20 DANSKE GRUNDVANDSFOREKOMSTER APPENDIX G KVANTITATIV VURDERING AF 20 DANSKE GRUNDVANDSFOREKOMSTER Kvantitativ vurdering af de danske grundvandsforekomster. I det følgende præsenteres en gennemgang af 20 af de 402 danske grundvandforekomster

Læs mere

Anvendelse af DK-model til indvindingstilladelser

Anvendelse af DK-model til indvindingstilladelser ATV møde: Onsdag den 16. november 2011, DTU Anvendelse af DK-model til indvindingstilladelser Anker Lajer Højberg Introduktion Kort om DK-model Vurderinger ved indvindingstilladelser Kombination med andre

Læs mere

Bilag 1 Løsning Vandværk

Bilag 1 Løsning Vandværk Bilag 1 ligger midt i Løsning by og vandværksdriften udføres af Løsning Fjernvarme. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 240.000 m 3 og indvandt i 2016 206.008 m

Læs mere

Nærværende notat er en opdatering af NIRAS vurdering af 25. januar 2018 efter GEUS kommentarer af 6. februar 2018.

Nærværende notat er en opdatering af NIRAS vurdering af 25. januar 2018 efter GEUS kommentarer af 6. februar 2018. 31. maj 2018 Notat Allerød Kommune Grundvand ved Erhvervsområde Farremosen Vurdering 1 Indledning På baggrund af Lynge Overdrev Vandværks kritik af Allerød Kommunes redegørelse for geologi og grundvandsforhold

Læs mere

ATV Jord og Grundvand

ATV Jord og Grundvand ATV Jord og Grundvand Vintermøde i Vingsted 11. 12. marts 214 Kompliceret grundvandsindvinding i Aalborg skrivekridt vurderet med analytiske metoder Henrik Aktor, AKTOR innovation ApS Kurt Ambo Nielsen,

Læs mere

GeoEnergi projektet opgaver der berører sagsbehandlingen

GeoEnergi projektet opgaver der berører sagsbehandlingen GeoEnergi projektet opgaver der berører sagsbehandlingen Disposition Introduktion til projektet Status for etablering af jordvarmeboringer i Danmark Geologi og jordvarmeboringer Hvordan kan en jordvarmeboring

Læs mere

Praktisk anvendelse af koblet mættet og umættet strømnings modeller til risikovurdering

Praktisk anvendelse af koblet mættet og umættet strømnings modeller til risikovurdering Praktisk anvendelse af koblet mættet og umættet strømnings modeller til risikovurdering Udarbejdet for : Thomas D. Krom Jacob Skødt Jensen Outline Problemstilling Metode Modelopstilling Risikovurdering

Læs mere

Notat vedr. opdatering af geologisk model i forbindelse med revision af indsatsplan

Notat vedr. opdatering af geologisk model i forbindelse med revision af indsatsplan G R E V E K O M M U N E Notat vedr. opdatering af geologisk model i forbindelse med revision af indsatsplan Revision : 1.3 Revisionsdato : 2015-06-12 Sagsnr. : 106331-0001 Projektleder : JNKU Udarbejdet

Læs mere

Geologisk kortlægning ved Hammersholt

Geologisk kortlægning ved Hammersholt Center for Regional Udvikling, Region Hovedstaden Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Geologisk kortlægning ved Hammersholt Råstofboringer og korrelation med eksisterende data i interesseområde

Læs mere

NYK1. Delområde Nykøbing F. Nakskov - Nysted. Lokalitetsnummer: Lokalitetsnavn: Figur 1: Oversigtskort: Figur 2: TEM middelmodstandskort kote -50 m:

NYK1. Delområde Nykøbing F. Nakskov - Nysted. Lokalitetsnummer: Lokalitetsnavn: Figur 1: Oversigtskort: Figur 2: TEM middelmodstandskort kote -50 m: Delområde Nykøbing F. Lokalitetsnummer: NYK1 Lokalitetsnavn: Nakskov - Nysted Figur 1: Oversigtskort: Figur 2: TEM middelmodstandskort kote -50 m: Figur 3: TEM middelmodstandskort kote -100 m: Figur 4:

Læs mere

Thue Weel Jensen. Introduktion

Thue Weel Jensen. Introduktion Geologien i Syddjurs Kommune og dens betydning for vandindvinding til drikkevand Hvad skal de private vandværker være opmærksom på, og hvordan sikrer vi vore vandressourcer i fremtiden Thue Weel Jensen

Læs mere

Er vejsalt en trussel for grundvandet?

Er vejsalt en trussel for grundvandet? Er vejsalt en trussel for grundvandet? Birgitte Hansen, GEUS Søren Munch Kristiansen, Geologisk Institut, Aarhus Universitet Flemming Damgaard Christensen, Rambøll De Nationale Geologiske Undersøgelser

Læs mere

Praktisk erfaring med DK-modellen i forbindelse med kvalitetssikring af DK-modellen

Praktisk erfaring med DK-modellen i forbindelse med kvalitetssikring af DK-modellen Praktisk erfaring med DK-modellen i forbindelse med kvalitetssikring af DK-modellen Kristian Bitsch og Christina Hansen, Rambøll Opgaven er udført i samarbejde med NST Roskilde og GEUS ATV gå-hjem-møde

Læs mere

» Grundvandskortlægning i Danmark. Kim Dan Jørgensen

» Grundvandskortlægning i Danmark. Kim Dan Jørgensen » Grundvandskortlægning i Danmark Kim Dan Jørgensen »Grundlaget for grundvandskortlægning i Danmark Indvinding af grundvand Grundvandsindvindingen i Danmark bygger på en decentral indvinding uden nævneværdig

Læs mere

Bilag 1 Lindved Vandværk

Bilag 1 Lindved Vandværk Bilag 1 ligger midt i Lindved by. 200.000 180.000 160.000 140.000 120.000 100.000 80.000 60.000 40.000 20.000 0 1983 1985 1987 1989 1991 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 Indvinding

Læs mere

Innovative undersøgelser i kalk ved brug af FACT-FLUTe

Innovative undersøgelser i kalk ved brug af FACT-FLUTe Innovative undersøgelser i kalk ved brug af FACT-FLUTe Post Doc. Klaus Mosthaf DTU Miljø Lektor Mette Broholm DTU Miljø MSc Mie B. Sørensen DTU Miljø Civilingenør Henriette Kerrn-Jespersen Region H Professor

Læs mere