Protac Produktpræsentation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Protac Produktpræsentation"

Transkript

1 Protac Produktpræsentation Ergoterapeut Pouel Thomsen Firmaets historie Protac kommer af PROprioceptiv og TACtil sans Protac forskning og evidens Den teoretiske baggrund for vores udvikling af Protac produkterne er Sanseintegrationsteorien af den amerikanske ergoterapeut og psykolog A. Jean Ayres.

2 De 7 sanser Ifølge A. Jean Ayres har vi 7 sanser, der giver os input og informationer fra omverdenen: Muskel-ledsansen = PROprioceptive sans Berøringssansen = TACtile sans Ligevægts- og balancesansen = Vestibulære sans Synssansen = Visuelle sans Høresansen = Auditive sans Lugtesansen = Olfaktoriske sans Smagssansen = Gustatoriske sans Protac produkterne stimulerer igennem den proprioceptive, taktile og/eller den vestibulære sans.

3 Sansernes betydning i hverdagen

4 Den proprioceptive sans Proprio betyder mig selv. Proprioception betyder kroppens egen måde at mærke sig selv på. Den proprioceptive sans har receptorer i muskler og led. Den proprioceptive sans har stor betydning for vores kropsbevidsthed, kropsafgrænsning, kraftregulering og kropsposition. Dvs. vores evne til at koordinere og udføre bevægelser. Det er en meget vigtig sans at få stimuleret for børn i deres tidlige motoriske udvikling, men også for mennesket generelt hele livet igennem.

5 Vanskeligheder med den proprioceptive sans Hvordan kommer det til udtryk i hverdagen: Har svært ved at regulere muskelkraft. Mangelfuld eller vanskeligheder med balancen og derfor meget afhængig af synet. Mangelfuld eller vanskeligheder med koordinationen er klodset og kejtet. Taber ting ud af hænderne. Bruger pincetgreb i stedet for almindelig kraftgreb. Mangelfuld eller vanskeligheder med kropsopfattelse. Mangelfuld eller vanskeligheder ved motorisk planlægning.

6 Den taktile sans Den taktile sans er vores først udviklede og største sans også kaldet føle- eller berøringssansen. Ordet taktil betyder, noget der vedrører berøring, eller det at føle. Den taktile sans har afgørende betydning for vores håndtering af omgivelserne både fysisk og psykisk i forhold til vores overlevelse og oplevelse af omverdenen. Den deles op i to: Det beskyttende system. Fight or fligth reaktioner fra alarmcentralen i hjernen (amygdala). Det skelnende system - adskiller sanseindtrykkene fra hinanden og samarbejder med muskel-ledsansen om større kropsbevidsthed.

7 Vanskeligheder med den taktile sans Hvordan kommer det til udtryk i hverdagen: Berøring opleves smertefuldt. Modstand mod personlig hygiejne. Afviser at berøre ting eller vil gerne have noget i hænderne hele tiden. Rødmer meget let. Tendens til at kradse og klø sig. Brug for stort personligt rum- trækker sig af og til socialt. Konstant stress der forværres op af dagen.

8 Den vestibulære sans Den vestibulære sans, stammer fra ordet vestibulum, der betyder forhal eller indgang. Den kaldes også for ligevægts-, balance-, labyrint- eller lodlinie sansen. Den findes i det indre øre og registrerer muskelspænding, tyngdekraftens påvirkning og hovedets bevægelser i alle retninger. Den vestibulære sans og den proprioceptive sans omtales ofte sammen, da de gensidigt påvirker hinanden. Den vestibulære sans er den, som sørger for, at vi kan holde balancen, når vi sidder, står og går.

9 Vanskeligheder med den Vestibulære sans Sensorisk overreagerende: Højdeskræk og skræk for at falde. Vil helst ikke bevæge sig. Føler det er farligt eller bliver utilpas. Ængstelig, overforsigtig og anspændt. Bliver nemt køresyg eller søsyg. Kan ikke lide at få hovedet ud af lodlinjen eller miste jordforbindelsen. Tyngdekraftsusikkerhed. Sensorisk underreagerende: Generelt slap og kraftesløs (lav muskeltonus). Bruger generelt kun den ene side af kroppen. Mister nemt balancen. Reagerer forsinket, eksempelvis ved fald og snublen. Ikke glad for fysisk aktivitet, alt for anstrengende kan skyldes den lave muskeltonus.

10 Definitioner på sanseintegration Sanseintegration er organisering af sensorisk information til brug. (Ayres 1972) Sanseintegration er en neurologisk proces, som organiserer sanseimpulser fra egen krop og fra omgivelserne, og gør det muligt at bruge kroppen effektivt og målrettet i samspil med omgivelserne. (Fischer, Murray, Bundy 1991)

11 Stimulering af sansesystemet Sanseunderholdning: Opleves af nogle mennesker som opløftende og livgivende og af andre kan det opleves som et ubehageligt sansebombardement med risiko for overstimulering. (Gammeltoft, 2009) Sansestimulation: Er en behandlingsteknik, der involverer anvendelsen af direkte sensoriske stimuli med det formål at fremkalde en generaliseret adfærdsmæssig reaktion, såsom forøget opmærksomhed eller blive rolig. (Bundy et. al., 2002) Sanseintegrationsbehandling: Er et program for intervention, der involverer meningsfulde terapeutiske aktiviteter, og er karakteriseret ved øget sansning (især taktilt, vestibulært og propriceptivt), aktiv deltagelse og adaptiv interaktion. (Bundy et. al., 2002)

12 Hvad sker der, når vi har svært ved at mærke vores krop? Mange mennesker med et fysisk og/eller psykisk handikap har svært ved at mærke deres egen krop. Ubevidst bruger vi synet og bevægelser for at kompensere. Synet fortæller os, hvor vi er i rummet og hvad der sker omkring os. Bevægelserne giver os fysisk feedback: Jeg bevæger mig, der sker noget. Så længe jeg kan se, og så længe jeg bevæger mig, så er jeg mentalt ok. Og jeg får ro på mig selv og min krop. Vær opmærksom på tegn på selvstimulering gennem proprioceptivt, taktilt og vestibulært stimulation.

13 Fra sans og samling Hvad kan årsagerne være til, at vi kan gå fra sans og samling? Dårlig søvnkvalitet/mønster Smerter Stress Angst/bekymringer Sansedysfunktioner Sensorisk belastning/overbelastning

14 Søvnstadier Stadie 1: Mild døs I det første søvnstadie lukker du øjnene og glider stille hen. Stadie 2: Let søvn Under søvnens anden stadie er du ikke i tvivl om, hvorvidt du sover. Du har ikke længere forbindelse med din bevidsthed. Stadie 3: Den dybeste ro Under dit tredje søvnstadie befinder du dig i den dybeste søvn. Din krop slapper helt af, og du er meget svær at vække. Stadie 4: Drømmesøvnen, REM Det er under søvnens fjerde stadie, at du drømmer. Når du er nået til REM-søvnen, har du let ved at vågne. (Gerlach, 2005)

15 Søvnproblemer Mange mennesker med et fysisk og/eller psykisk handikap har søvnproblemer. De har svært ved at falde i søvn og nogle har mange opvågninger igennem natten. Om natten kan der ikke længere kompenseres sensorisk gennem syn og bevægelse på samme måde, som om dagen. Søvn er utrolig vigtig for vores sundhed, evne til at håndtere dagligdagen og for vores overlevelse. Søvnkvaliteten er af stor betydning for restitution af CNS.

16 Følgerne af søvnproblemer Hvad kan der ske ved kortere og længerevarende søvnforstyrrelser og søvnmangel? Efter kortere tid: Rastløshed Irritabilitet Koncentrationsbesvær Forstærket hyperaktivitet Nedsat udholdenhed Forringet indlæringsevne Efter længere tid: Depression Angst Maveproblemer Svækket immunforsvar Overvægt

17 Forskningsprojekt fra Syddansk Universitet 2010 Lavet af forskerne professor i børnepsykiatri Niels Bilenberg fra Odense Universitetshospital og børnepsykiater Allan Hvolby fra Børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling i Esbjerg. Publiceret april 2011 i det internationale fagtidsskrift Nordic Journal of Psychiatry.

18 Videnskabelig metode 21 børn med ADHD og søvnforstyrrelse blev sammenlignet med en tilsvarende kontrolgruppe med børn uden ADHD. Undersøgelse forløb over 4 uger, hvor alle børn sov hjemme i deres egen seng. Børnene blev målt med en aktigraf, der registrerede søvnmønstret ud fra børnenes bevægelser. Børnene sov først en uge uden kugledynen, herefter 2 uger med og tilsidste igen 1 uge uden kugledyne.

19 Forskningsresultatet I den periode børnene sov med kugledynen blev indsovningstiden forkortet med næsten 40 % og kom ned på niveau med børnene uden ADHD fra kontrolgruppen. Hvert femte barn brugte i gennemsnit mere end 30 minutter på at falde i søvn uden kugledynen, men i de 2 uger, de sov med kugledynen, var der ingen af børnene, der nåede op på det niveau. I gennemsnit tog det kun et kvarter for børnene at falde i søvn, når de sov med kugledynen i forhold til uden. Undersøgelsen viser samtidig at tendensen til at vågne op om natten ligeledes blev reduceret og kom ned på et niveau med børnene uden ADHD Undersøgelsen viser, at børnene vendte tilbage til det urolige søvnmønster i den sidste uge, da de igen sov uden kugledynen.

20 Protac Kuglekoncept Kuglernes virkning: Kuglerne giver dybe punktvise tryk, både proprioceptivt og taktilt. Samler og kropsafgrænser kroppen. Giver kontinuerlig stimulation. Udskillelse af antistress hormonet Oxytocin. Skaber ro/tryghed.

21 Oxytocin Hormonet Oxytocin bliver blandt andet frigivet i kroppen ved varme, faste tryk og ved massage. Opmærksomhed og omsorg frigiver ligeledes antistress hormonet. Frigivelsen af Oxytocin dæmper i forskellige situationer angst, uro og stress og sænker blodtrykket. ( The Oxytocin Factor, af Kerstin Uvnäs Moberg, Professor i Psykologi)

22 Oxytocin Hvad kan det afhjælpe? Angst Depression Udviklingsforstyrrelser Hyperaktivitet Koncentrationsbesvær Motorisk og psykisk uro Søvnforstyrrelser Smerter Spasticitet Stress Sanseforstyrrelse

23 Introduktion til produkterne Sørg for at brugeren har en god dag - første gang de skal afprøve. Skærm brugeren for unødvendige sanseindtryk, så det er den proprioceptive, taktile og/eller vestibulære sans, der stimuleres og ikke forstyrres af for mange andre indtryk. Giv dynen tid til at virke ca minutter. Vær opmærksom på brugerens reaktion og på evt. overstimulering sker dog sjældent ved proprioceptivt stimulation.

24 Nye Kugledyner Protac har øget fleksibiliteten til gavn for den enkelte bruger. Nye specialfremstillede plastikkugler reducerer lyden til et Minimum. De nye kugledyner kan vaskes i en almindelig vaskemaskine.

25 Protac Kugledynen Protac Kugledynen Classic Classic-serien er vores velkendte Protac Kugledynen, der er videreudviklet og forbedret med en ny type plastikkugler, der reducerer lyden til et minimum. En nyhed er demens- og smertedynen, der indeholder granulat fordelt i 40 kassetter, så dynen lægger sig tæt og trygt omkring kroppen. Demens- og smertedynen kan deles i to og vaskes i en almindelig vaskemaskine. Classic fås i flere varianter, hvad angår kugler, størrelse og vægt. Protac Kugledynen Flexible Flexible-serien svarer til Classic, men som noget nyt er dynen inddelt i lommer med udtagelige kugleposer. Det nye design gør det muligt at sammensætte en individuel kugledyne ud fra den enkelte brugers behov for sansestimulering. De løse kugleposer og betræk kan vaske i en almindelig vaskemaskine. Flexible fås i flere varianter, hvad angår kugler, størrelse og vægt. Protac Kugledynen Calm Calm er en ny serie af rolige og mindre bevægelige dyner. Kugledynen er syet i kanaler, så kuglerne ligger i lange rækker. Dermed giver Calm en anderledes sansestimulering end de øvrige dyner. Når kugledynen er rullet sammen, fylder den som en weekendtaske og er let at transportere. Voksendynen kan deles i to og vaskes i almindelig vaskemaskine. Calm fås i flere varianter, hvad angår 2014 størrelse Protac A/S og vægt.

26 Protac MyFit Hvor længe må brugere have MyFit vesten på? Det er altid individuelt og afhængig af brugerens funktionsniveau, behov og reaktion. Giver meget intens sansestimulation, samler kroppen og brugeren orienteres mod midtlinjen. Påvirker gennem vægten og grounder brugeren. Får personen til at rette sig op, hvis brugeren går meget forover eller bagover lænet. Der sker automatisk en justering i forhold til kroppens balancepunkt. Anbefales i de aktiviteter og situationer, hvor brugeren har behov for grounding, samling af kroppen, ro og koncentration. Forbehold ved ryg problemer, smerter eller hypotoni Vær opmærksom på smerter og udtrætning.

27 Protac SenSit Brugeren kan i siddende stilling få stimulation og samtidig deltage i det, der foregår omkring sig. God som alternativ lejring til mennesker med fysisk handikaps.

28 Protac KneedMe Kan anvendes af både unge, voksne og ældre med psykisk og motorisk uro, som har svært ved at finde ro blive siddende i længere tid af gangen. Knætæppet lægges hen over skødet på brugeren, som gennem kuglernes tyngde og tryk mærker en tydelig afgrænsning af kroppen. Det skaber ro og tryghed. Knætæppet kan f.eks. anvendes i en hvilestol, kørestol eller siddende ved spisebordet under forskellige aktiviteter i løbet af dagen.

29 Protac Kuglepuder Giver impuls til at rette sig op, ved at påvirke bug og ryg muskulatur i bevægelsen udover kroppens tyngdepunkt. Giver en dynamisk siddestilling. Kan anvendes til balancetræning.

30 Protac GroundMe Sanseinformationerne vi får gennem receptorerne i vores fødder, er sammen med synet, de vigtigste i forhold til hvordan vores kropsholdning/stilling er. De udefrakommende sanseinput, som vi får gennem vores fødder koordinerer sammen med vores egen kropsbevidsthed vores kropsholdning både i siddende, stående og gående stilling. Jordforbindelse eller mangel derpå har indflydelse på vores siddestilling. Kan også bruges som siddepude på gulvet.

31 Protac MyBaSe Protac MyBaSe har både en aktiv og en passiv side afhængig af brugerens behov for sansestimulering og træning. Aktiv til leg, stabilisering, balance, kropsstimulering og vække arousal (vågenhedsniveau). Passiv til lejring, stabilisering, omslutning, ro, kropsstimulation og dæmpe arousal

Sansestimulerende hjælpemidler

Sansestimulerende hjælpemidler Sansestimulerende hjælpemidler Til børn med sanseforstyrrelser Teorien bag sanseintegration Menneskets sanser og deres betydning Den gode søvn Sansestimulerende hjælpemidler funktion og virkning Teorien

Læs mere

Sansestimulerende hjælpemidler

Sansestimulerende hjælpemidler Sansestimulerende hjælpemidler i arbejdet med udadreagerende borgere v/ ergoterapeut Jane Mosholm Vorting Hvad er sanseintegration Menneskets sanser og deres betydning Den gode søvn Sansestimulerende hjælpemidler

Læs mere

Hyperaktivitet Smerter. Motorisk & psykisk uro. Sanseforstyrrelser. Depression. Angst. Spasticitet

Hyperaktivitet Smerter. Motorisk & psykisk uro. Sanseforstyrrelser. Depression. Angst. Spasticitet Hyperaktivitet Smerter Motorisk & psykisk uro Søvnforstyrrelser Depression Sanseforstyrrelser Stress Angst KoncentrationsBESVÆR Spasticitet Forskning dokumenterer effekten Protac Kugledynen forbedrer ADHD-børns

Læs mere

Kropsbevidsthed: At finde ro via sine sanser. PsykInfo, d. 19. september 2019

Kropsbevidsthed: At finde ro via sine sanser. PsykInfo, d. 19. september 2019 Kropsbevidsthed: At finde ro via sine sanser PsykInfo, d. 19. september 2019 Hvem er jeg? Camilla Elmkær-Koch Ergoterapeut, uddannet i Esbjerg i 2009 Har arbejdet kortvarigt på neurologisk afsnit på SVS

Læs mere

Spektrum Sansedynen 1/6

Spektrum Sansedynen 1/6 Spektrum Sansedynen 1/6 Introduktion til Spektrum Sansedynen Mange mennesker med fysiske- og/eller psykiske problematikker oplever søvnbesvær. Det kan være vanskeligt at falde i søvn og ligeledes undgå

Læs mere

Temadag hos PROTAC, d. 8. september 2015 i Århus om: BØRN OG DERES SARTE SANSESYSTEMER relateret til kropslige sanser og til relationer og tilknytning

Temadag hos PROTAC, d. 8. september 2015 i Århus om: BØRN OG DERES SARTE SANSESYSTEMER relateret til kropslige sanser og til relationer og tilknytning Temadag hos PROTAC, d. 8. september 2015 i Århus om: BØRN OG DERES SARTE SANSESYSTEMER relateret til kropslige sanser og til relationer og tilknytning Connie Nissen, børneergoterapeut aut. Præsentation

Læs mere

GDANSKN DE SIG LO TA A K

GDANSKN DE SIG LO TA A K ATALOG DANSK DE SI G N Protac A/S Protac er en innovativ og social ansvarlig virksomhed, der blev etableret i 1994. Den grundlæggende idé bag Protacs produkter kommer fra teorier om sanseintegration; teorier

Læs mere

Sansepåvirkning, der kan stresse

Sansepåvirkning, der kan stresse Sansepåvirkning, der kan stresse Autismeforeningen, Region Østjylland Onsdag d. 18. september 2013 Kirsten Bundgaard og Inge Moody Frier Opfattelse af verden Når hjernen skal skabe en relevant virkelighedsopfattelse,

Læs mere

Kuglernes virkning 4. Protac Kugledynen 6. NyhedER Protac Kugledynen 7. Protac Kugledynen, cases 8. Forskningsartikel 9

Kuglernes virkning 4. Protac Kugledynen 6. NyhedER Protac Kugledynen 7. Protac Kugledynen, cases 8. Forskningsartikel 9 R DUKTER 2 I NDHOLD Kuglernes virkning 4 Protac Kugledynen 6 NyhedER Protac Kugledynen 7 Protac Kugledynen, cases 8 Forskningsartikel 9 Protac SenSit og Protac SenSit Puff, cases 10 Protac SenSit og Protac

Læs mere

Sanseintegration og psykisk robusthed. VISS. Jubilæumskonference 2017

Sanseintegration og psykisk robusthed. VISS. Jubilæumskonference 2017 Sanseintegration og psykisk robusthed Sansning og perception Nihil in intellectu qoud non prius in sensu Intet kommer ind i intellektet før, det har været i sanserne 2 Sanserne de primære og sekundære

Læs mere

Børn bør hverken over- eller understimuleres. Der skal være balance mellem krop og psyke.

Børn bør hverken over- eller understimuleres. Der skal være balance mellem krop og psyke. Sanse-stimulering i passende mængde Børn bør hverken over- eller understimuleres. Der skal være balance mellem krop og psyke. Nogle børn har det sværere end andre. De er klodsede, usikre og tør ikke være

Læs mere

UDSTILLERLISTE LANDSMØDE 2016:

UDSTILLERLISTE LANDSMØDE 2016: UDSTILLERLISTE LANDSMØDE 2016: Den rejsende sexmesse FIRMAPROFIL Protac A/S blev etableret i 1994 ud fra et ønske om at hjælpe mennesker med psykiske lidelser. Psykiske lidelser er ofte tæt forbundet

Læs mere

Protac SensCircle. DK - Brugsvejledning. www.protac.dk

Protac SensCircle. DK - Brugsvejledning. www.protac.dk Protac SensCircle DK - Brugsvejledning www.protac.dk DK DK - Brugsvejledning Protac SensCircle Du har valgt et Protac kvalitetsprodukt. Protac garanterer, at du har fået et originalt, dansk designprodukt

Læs mere

De forunderlige sanser

De forunderlige sanser De forunderlige sanser Fokus på sanserne og sensoriske aspekter - særligt hos mennesker med stress, som følge af autisme og mental retardering Tirsdag d. 23. februar 2016 og Pernille Fynne Program d. 23.

Læs mere

Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og

Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og Sov godt Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og faktorer i det omgivende miljø. Undersøgelser

Læs mere

Få ro på - guiden til dit nervesystem

Få ro på - guiden til dit nervesystem Få ro på - guiden til dit nervesystem Lavet af Ida Hjorth Karmakøkkenet Indledning - Dit nervesystems fornemmeste opgave Har du oplevet følelsen af at dit hjerte sidder helt oppe i halsen? At du mærker

Læs mere

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne!

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Motorik Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Hvis grundmotorikken er dårlig, vil barnets følgende udviklingstrin visne! (Anne Brodersen og Bente Pedersen) Børn og motorik

Læs mere

Om sansemotorik, motorik og sanseintegration i forbindelse med temaet

Om sansemotorik, motorik og sanseintegration i forbindelse med temaet Kursuseftermiddag på ICDPs konferencen på d. 6. oktober 2016: Om sansemotorik, motorik og sanseintegration i forbindelse med temaet Berørt og bevæget Samt om betydningen af gode og sunde samspil i forbindelse

Læs mere

Om børn i plejefamiliers sansemotoriske udvikling, deres hjerner og deres behov for god tilknytning

Om børn i plejefamiliers sansemotoriske udvikling, deres hjerner og deres behov for god tilknytning Om børn i plejefamiliers sansemotoriske udvikling, deres hjerner og deres behov for god tilknytning Konference for familieplejekonsulenter afholdt i Svendborg, d. 22. maj 2015 Præsentation af underviser

Læs mere

Seminar, d. 10. sept. 2016: Sansestimulation i neuropædagogisk perspektiv

Seminar, d. 10. sept. 2016: Sansestimulation i neuropædagogisk perspektiv Seminar, d. 10. sept. 2016: Sansestimulation i neuropædagogisk perspektiv V I D E N O M S A N S E S Y S T E M E T O G S Y S T E M A T I S K O B S E R V A T I O N SOM GRUNDLAG F O R E N M Å L R E T T E

Læs mere

Protac SensOn DK - Brugsvejledning

Protac SensOn DK - Brugsvejledning Protac SensOn DK - Brugsvejledning www.protac.dk 2 DK - Brugsvejledning Protac SensOn Du har valgt et Protac kvalitetsprodukt. Protac garanterer at du har fået et originalt, dansk design produkt udviklet

Læs mere

Generel viden om søvn 12 18 år

Generel viden om søvn 12 18 år Generel viden om søvn 12 18 år www.sundhedstjenesten-egedal.dk God søvn gør dig glad og kvik. Viden om søvn er første skridt på vejen til god søvn. Der findes megen forskning vedrørende søvn og dens store

Læs mere

Hvad har du stjålet fra dit barn i dag?

Hvad har du stjålet fra dit barn i dag? Hvad har du stjålet fra dit barn i dag? Idræt, leg og bevægelse Fie Illum & Anette Bundgaard Hvad stiller vi skarpt på? Leg & Bevægelse Hvorfor? Forudsætning for Livsduelighed & Trivsel Forudsætning for

Læs mere

Inspirationskort. Piktogrammer med BEROLIGENDE METODER

Inspirationskort. Piktogrammer med BEROLIGENDE METODER Inspirationskort Piktogrammer med BEROLIGENDE METODER Hej! DISSE PIKTOGRAMMER kan give dig inspiration til forskellige sansestimulerende aktiviteter, som du kan bruge i din hverdag. Du kan også bruge

Læs mere

Sanserne og autisme Torsdag d. 18.september 2014. Sanserne og autisme. Aspergers personaletræf. Kirsten Bundgaard

Sanserne og autisme Torsdag d. 18.september 2014. Sanserne og autisme. Aspergers personaletræf. Kirsten Bundgaard Sanserne og autisme Aspergers personaletræf Specialistgodkendt i pædiatrisk fysioterapi Pædagogisk konsulent Certificeret Studio III og ATLASS træner Master i læreprocesser Sanseperception sanseforståelse

Læs mere

Quickguide. Valg, anvendelse og håndtering. Kædedyne, kædetæppe og kædevest

Quickguide. Valg, anvendelse og håndtering. Kædedyne, kædetæppe og kædevest Quickguide Valg, anvendelse og håndtering Kædedyne, kædetæppe og kædevest Quickguide kædeprodukter Introduktion i valg, anvendelse og håndtering Kædeprodukter anvendes med fordel ved bl.a. Psykiske lidelser

Læs mere

Fiberdynen EN BLØD VÆGTDYNE, DER GIVER RO, TRYGHED OG SØVN

Fiberdynen EN BLØD VÆGTDYNE, DER GIVER RO, TRYGHED OG SØVN Fiberdynen EN BLØD VÆGTDYNE, DER GIVER RO, TRYGHED OG SØVN 2 FIBERDYNEN Side 3 4 6 7 8 ET KOGNITIVT HJÆLPEMIDDEL DPTS FUTURA OG NOVA STØRRELSER VÆGT SPECIFIKATIONER PRISER LEJE INDHOLD LÆS MERE ELLER KØB

Læs mere

1. Beskrivelse af det terapeutiske formål samt vejledning i udførelse af metoden.

1. Beskrivelse af det terapeutiske formål samt vejledning i udførelse af metoden. Introduktion 1 Navn Til forældre og pædagogisk personale. Dette udleverede kompendium med Wilbarger Metoden, som du nu skal i gang med og er blevet instrueret i, er udarbejdet personligt til *, og må derfor

Læs mere

Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber!

Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber! Kursusaften for plejeforældre d. 16. november 2016 for plejefamilier ansat i Lollands kommune, om: Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber!

Læs mere

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema - Vestibulær sans (balance & acceleration) - Kinæstetisk sans (Muskler og led) - Taktil sans (følelser/berøring) Vestibulær dysfunktion: (balance & acceleration)

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Generel viden om søvn 6 12 år

Generel viden om søvn 6 12 år Generel viden om søvn 6 12 år www.sundhedstjenesten-egedal.dk God søvn gør dig glad og kvik Viden om søvn er første skridt på vejen til god søvn. Der findes megen forskning vedrørende søvn og dens store

Læs mere

Hvis belastningerne overstiger ressourcerne Kigger på: Selve bealstningen Reaktionen på belastningen Samspillet mellem belastningen og reaktionen

Hvis belastningerne overstiger ressourcerne Kigger på: Selve bealstningen Reaktionen på belastningen Samspillet mellem belastningen og reaktionen Hvis belastningerne overstiger ressourcerne Kigger på: Selve bealstningen Reaktionen på belastningen Samspillet mellem belastningen og reaktionen Stress er: en tilstand af spænding, som opstår, når hændelser

Læs mere

Krop og bevægelse et oplæg om motorik.

Krop og bevægelse et oplæg om motorik. Tirsdag d. 29. Maj 2012 Krop og bevægelse et oplæg om motorik. v/ VIA UC Pædagoguddannelsen Peter Sabroe KOSMOS, Nationalt Videncenter for Sundhed, Kost og Motion Mail: gsa@viauc.dk VIA UCVIA / PSS Fokus

Læs mere

Autisme og sanser. Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD. Kirsten Bundgaard. der kan føre til nedsmeltning

Autisme og sanser. Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD. Kirsten Bundgaard. der kan føre til nedsmeltning Autisme og sanser der kan føre til nedsmeltning Kreds Limfjorden 20. januar 2017 Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD Pædagogisk og Fysioterapeutisk konsulent med speciale i autisme

Læs mere

Protac KneedMe. Børn og Unge. DK - Brugsvejledning.

Protac KneedMe. Børn og Unge. DK - Brugsvejledning. Protac KneedMe Børn og Unge DK - Brugsvejledning www.protac.dk 2 DK - Brugsvejledning Protac KneedMe Børn og Unge Du har valgt et Protac kvalitetsprodukt. Protac garanterer at du har fået et originalt,

Læs mere

BOLDMASSAGE STORE BOLDE

BOLDMASSAGE STORE BOLDE BOLDMASSAGE STORE BOLDE Bagsiden af kroppen Stor bold Skumgummi hård massagebold blød massagebold Fitness bold Badebolde Bolden skal på jordomrejse på kroppens yderside samlende Kroppens grænser 1 KROPSSTATUS

Læs mere

Klub Æblebørn. April 2013

Klub Æblebørn. April 2013 Klub Æblebørn April 2013 Hej og Velkommen til april måneds Guld-tema her i Klub Æblebørn. Jeg håber du har haft en dejlig påske med dine børn. Jeg brugte de 3 dage op til helligdagene på et businesskursus,

Læs mere

BABYMASSAGE PÅ MAVE OG OVERKROP

BABYMASSAGE PÅ MAVE OG OVERKROP BABYMASSAGE PÅ MAVE OG OVERKROP Fælles for alle maveteknikkerne er, at de er effektive til et barn der har ondt i maven, er forstoppet, ikke vil sove eller er uroligt. Hormonet oxytocin frigives ved berøring

Læs mere

Anvendelsen af Kugledynen til Præmature Børn v/ Julie W. Broge, Ergoterapeut, MSc.

Anvendelsen af Kugledynen til Præmature Børn v/ Julie W. Broge, Ergoterapeut, MSc. Anvendelsen af Kugledynen til Præmature Børn v/ Julie W. Broge, Ergoterapeut, MSc. Baggrund: Som ergoterapeut med speciale i børnebehandling, har jeg altid interesseret mig for arbejdet med præmature børn,

Læs mere

Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen.

Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen. Patientinformation Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen. Børneafdeling H6 Udviklingstilpasset omsorg (NIDCAP) Kære forældre Tillykke med den lille ny. Vi håber, at opholdet her på afdelingen

Læs mere

Brug af Sensory Profile til forebyggelse og reduktion af adfærdsforstyrrelser.

Brug af Sensory Profile til forebyggelse og reduktion af adfærdsforstyrrelser. Brug af Sensory Profile til forebyggelse og reduktion af adfærdsforstyrrelser. Tinna Klingberg, Assisterende leder ved Aalborg Kommunes Videns center for Demens. Demensdagene 2016 Hvorfor har vi valgt

Læs mere

Motorisk og postural kontrol Teoretiske antagelser bag den dynamisk systemiske forståelse af udvikling af bevægelser og aktivitet

Motorisk og postural kontrol Teoretiske antagelser bag den dynamisk systemiske forståelse af udvikling af bevægelser og aktivitet Motorisk og postural kontrol Teoretiske antagelser bag den dynamisk systemiske forståelse af udvikling af bevægelser og aktivitet Litteratur Shumway-Cook, A.& Woollacott,(2007): Normal Postural Control,

Læs mere

DUKTER DANSK N DE SIG PR

DUKTER DANSK N DE SIG PR R DUKTER DANSK DE SI G N Protac tilbyder Høj faglighed Hos Protac udvikler, producerer og sælger vi sansestimulerende og beroligende hjælpemidler med udgangspunkt i mangeårig professionel ergoterapeutisk

Læs mere

Videns Praksis Teknologibibliotek på Svovlhatten

Videns Praksis Teknologibibliotek på Svovlhatten Videns Praksis teknologibibliotek, er startet i et samarbejde mellem DemensCentrum, Svovlhatten og hjælpemiddeldepotet. Projektet er økonomisk støttet af DemensCentrum. Teknologobiblioteket er beliggende

Læs mere

Model for risikovurdering modul 4 og 6

Model for risikovurdering modul 4 og 6 Modul 4 Aktuelt sygeplejeproblem Teoretisk begrundelse for risici Aktuelt sygeplejeproblem Teoretiske begrundelser for risici Epidemiologiske belæg for risici og forhold, der forstærker risici Eksempelvis:

Læs mere

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner ADHD og piger Lena Svendsen og Josefine Heidner Hvad betyder ADHD ADHD er en international diagnosebetegnelse A står for Attention / opmærksomhed D står for Deficit / underskud H står for Hyperactive /

Læs mere

Sansestimulering ved demens. hjælpemidler ved demenstilstande og kognitive forstyrrelser

Sansestimulering ved demens. hjælpemidler ved demenstilstande og kognitive forstyrrelser Sansestimulering ved demens hjælpemidler ved demenstilstande og kognitive forstyrrelser Demens Demens er en fællesbetegnelse for en række sygdomstilstande, der er karakteriseret af vedvarende svækkelse

Læs mere

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn sov godt Inspiration til en bedre nats søvn hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

Alle børn bevæger sig i skolen

Alle børn bevæger sig i skolen Alle børn bevæger sig i skolen Konferencen 2017 Pædagogisk og Fysioterapeutisk konsulent med speciale i autisme og ADHD Master i Læreprocesser Certificeret Studio III og ATLASS-træner www.neuro-team.dk

Læs mere

Søvn og. Søvndagbog. Formål med brochuren. Forord. ADHD og. trivsel. Behandling. Søvnproblemer

Søvn og. Søvndagbog. Formål med brochuren. Forord. ADHD og. trivsel. Behandling. Søvnproblemer ADHD og søvn Forord 04 Formål med brochuren 05 ADHD og Søvnproblemer 07 Søvn og trivsel 09 Behandling 12 Søvndagbog 18 Forord ADHD er en såkaldt neuropsykiatrisk forstyrrelse, der oftest præsenterer sig

Læs mere

Kropslige øvelser til at mestre angst

Kropslige øvelser til at mestre angst September 2012 Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Fysioterapeuterne Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Denne pjece er udarbejdet af

Læs mere

Adfærdsmæssige indikationer på problemer med sansebearbejdningen

Adfærdsmæssige indikationer på problemer med sansebearbejdningen Adfærdsmæssige indikationer på problemer med sansebearbejdningen Nedenstående punkter kan ses som adfærdsmæssige indikationer på problemer med sansebearbejdningen. Enkelte afkrydsede punkter eller adfærd,

Læs mere

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS ANTISTRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS FORORD Antistressmanualen er skrevet ud fra faglige kompetencer og personlige erfaringer med stress. Udledt af flere års praktisk erfaring

Læs mere

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn HVORFOR SOVER VI? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

Generel viden om søvn 3 6 år

Generel viden om søvn 3 6 år Generel viden om søvn 3 6 år www.sundhedstjenesten-egedal.dk God søvn giver glade og kvikke børn. Viden om søvn er første skridt på vejen til god søvn. Der findes megen forskning vedrørende søvn og dens

Læs mere

Børns udvikling og naturen

Børns udvikling og naturen Børns udvikling og naturen Hvordan man som professionel voksen understøtter børnenes udvikling af sanser, krop, hjerne og følelser med naturen som løftestang 45 minutter Sanserne vores adgang til verden

Læs mere

Praktikopgave. Birgit Rævsager STU 3. Sanseintegration hos mennesker med autismespektrumforstyrrelser

Praktikopgave. Birgit Rævsager STU 3. Sanseintegration hos mennesker med autismespektrumforstyrrelser Praktikopgave Birgit Rævsager STU 3 Sanseintegration hos mennesker med autismespektrumforstyrrelser Christine J. Jørgensen 2. praktikperiode 12. August 2013 31. Januar 2014 Praktikvejleder: Katrine Dyrby

Læs mere

Demens Tilgange til mennesker med demenslidelser. Zibo Athene

Demens Tilgange til mennesker med demenslidelser. Zibo Athene Demens Tilgange til mennesker med demenslidelser Sansning og perception Nihil in intellectu qoud non prius in sensu Intet kommer ind i intellektet før, det har været i sanserne 2 Sanserne de primære og

Læs mere

Vejledende udsalgspriser gældende pr. 1. januar 2015

Vejledende udsalgspriser gældende pr. 1. januar 2015 RISER Vejledende udsalgspriser gældende pr. 1. januar 2015 Protac Kugledynen Flexible Protac Kugledynen Calm Protac Kugledynen Classic Protac Kugledynen tilbehør Protac SenSit Protac SenSit Straight Protac

Læs mere

Information om tinnitus - og 10 gode råd der kan lette din dagligdag

Information om tinnitus - og 10 gode råd der kan lette din dagligdag Kommunikationscentret Information om tinnitus - og 10 gode råd der kan lette din dagligdag 1 2 Tinnitus At høre eller opleve tinnitus er almindeligt og i mange tilfælde drejer det sig om en midlertidig

Læs mere

Betydning af berøring

Betydning af berøring Betydning af berøring Program: En øvelse om berøring kan berøring være nøglen? Berøring som redskab til godt samarbejde en skøn case. Nervesystemet hvordan påvirker det os? Berøringshormon - Oxytocin Forskellige

Læs mere

Den kropsafgrænsende lejring. Helle Fjederholt Espersen Christina Jakobsen

Den kropsafgrænsende lejring. Helle Fjederholt Espersen Christina Jakobsen Den kropsafgrænsende lejring Helle Fjederholt Espersen Christina Jakobsen Dagens program Velkommen Projektet Hvordan opstod metoden? Hvordan bruger vi det nu Miljøsanering og søvnhygiejne Affolter Metodebeskrivelse

Læs mere

Bilag tilhørende Bachelorprojekt i ergoterapi

Bilag tilhørende Bachelorprojekt i ergoterapi Bilag tilhørende Bachelorprojekt i ergoterapi Få styr på sanserne i en forstyrret verden ergoterapi og psykiatri Udarbejdet af: Anne Ungermand og Louise Svendsen E03A, juni 2006 BILAGSFORTEGNELSE Bilag

Læs mere

God Søvn. - om det mindre barns søvn. En vejledning fra sundhedsplejen

God Søvn. - om det mindre barns søvn. En vejledning fra sundhedsplejen God Søvn - om det mindre barns søvn En vejledning fra sundhedsplejen Oktober 2013 Børn og søvn Søvnen er vigtig, og det er derfor nødvendigt, at dit barn får tilstrækkeligt med søvn i løbet af dagen og

Læs mere

Balancetest til børn findes de?

Balancetest til børn findes de? Balancetest til børn findes de? Årsmødet 28 marts 2019 Mariann K. Wowern; Specialist i Pædiatrisk Fysioterapi, Sophie Bunch Ergoterapeut, Tina Borg Bruun, Specialist i Pædiatrisk Fysioterapi PPR tibr01@frederiksberg.dk

Læs mere

SØVN OG SØVNFORSTYRRELSER HOS BØRN. ALLAN HVOLBY Afdelingslæge, Ph.d., forskningskoordinator Børnepsykiatrisk afdeling, Esbjerg

SØVN OG SØVNFORSTYRRELSER HOS BØRN. ALLAN HVOLBY Afdelingslæge, Ph.d., forskningskoordinator Børnepsykiatrisk afdeling, Esbjerg SØVN OG SØVNFORSTYRRELSER HOS BØRN ALLAN HVOLBY Afdelingslæge, Ph.d., forskningskoordinator Børnepsykiatrisk afdeling, Esbjerg Søvn og søvnforstyrrelser hos børn Introduktion - Indledning - søvnens faser

Læs mere

Søvn og betingelserne for en god søvnkvalitet for borgere med demensdiagnoser. v/ Ergoterapeut og klinisk researcher Pia Beck

Søvn og betingelserne for en god søvnkvalitet for borgere med demensdiagnoser. v/ Ergoterapeut og klinisk researcher Pia Beck og betingelserne for en god søvnkvalitet for borgere med demensdiagnoser v/ Ergoterapeut og klinisk researcher Pia Beck Seminarets indhold Søvn I morgen I dag Hvorfor sover vi? Er der fokus på søvn? Ved

Læs mere

ERGOTERAPI OG FYSIOTERAPI

ERGOTERAPI OG FYSIOTERAPI ERGOTERAPI OG FYSIOTERAPI Ergoterapi og fysioterapi, august 2012 Psykiatrisk Center Hvidovre Brøndbyøstervej 160 2605 Brøndby Psykiatrisk Center Hvidovre Psykiatrisk Center Hvidovre 2 Indledning På Psykiatrisk

Læs mere

Behandlingsprincipper og metoder

Behandlingsprincipper og metoder 1 Behandlingsprincipper og metoder ERG109 UDARBEJDET AF HEIDI E. HANSEN OG STINA M. LARSEN Behandlingsprincipper og metoder Behandlingsprincipper: Tonus Ødem Koordination Sensibilitet overflade og dybde

Læs mere

Basale kropsfunktioner i forhold til kommunikation. hos børn og unge med multiple funktionsnedsættelser uden talesprog

Basale kropsfunktioner i forhold til kommunikation. hos børn og unge med multiple funktionsnedsættelser uden talesprog Basale kropsfunktioner i forhold til kommunikation hos børn og unge med multiple funktionsnedsættelser uden talesprog Fysiske forudsætninger for nonverbal kommunikation Basale sanser Basal motorisk kontrol

Læs mere

Det er et åbent spørgsmål, om behovet for omsorg og spejling er underordnet kampen om overlevelse.

Det er et åbent spørgsmål, om behovet for omsorg og spejling er underordnet kampen om overlevelse. (Richard Davidson) Hos reptiler er der et stærkt motiv for kamp om overlevelse, men hos pattedyr er der lige så entydige holdepunkter for, at biologiske tilpasningsprocesser i ligeså høj grad retter sin

Læs mere

Generel viden om søvn 0 1 år

Generel viden om søvn 0 1 år Generel viden om søvn 0 1 år www.sundhedstjenesten-egedal.dk Hvordan skaber vi de bedste sove betingelser for vores små børn? Viden om søvn er første skridt på vejen til god søvn. Der findes megen forskning

Læs mere

Faglige procedure omkring magtanvendelse

Faglige procedure omkring magtanvendelse Faglige procedure omkring magtanvendelse Opfølgning og organisering på magtanvendelsesansøgninger og indberetninger med udgangspunkt i borgerens liv Lisbeth Hyldegaard Udvikling og demenskonsulent i Skanderborg

Læs mere

Vejledende udsalgspriser gældende pr. 1. juni 2016

Vejledende udsalgspriser gældende pr. 1. juni 2016 RISER Vejledende udsalgspriser gældende pr. 1. juni 2016 Protac Kugledynen Flexible Protac Kugledynen Calm Protac Kugledynen Classic Protac Kugledynen tilbehør Protac SenSit Protac SenSit Straight Protac

Læs mere

Generel viden om søvn 1 3 år

Generel viden om søvn 1 3 år Generel viden om søvn 1 3 år www.sundhedstjenesten-egedal.dk God søvn giver glade og kvikke børn Viden om søvn er første skridt på vejen til god søvn. Der findes megen forskning vedrørende søvn og dens

Læs mere

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Indholdsfortegnelse Hvad er Hej skal vi tumle? Hvem står bag Hej skal vi tumle? Hvorfor skal vi tumle? Hej skal vi tumle? Følesansen Muskelledsansen Vestibulærsansen

Læs mere

+'(%&%*,,$ -)*$. ,/ 0 &$%&1 0 "2,&,* 3 45$ 3 6 & # 3 6%$ %$ 6 6% 3 .+% 60 '* 60 +% $$ +% )4,$ "& :%&'4 (7 ; +% 82(%$<)<'$ Side 2 af 79

+'(%&%*,,$ -)*$. ,/ 0 &$%&1 0 2,&,* 3 45$ 3 6 & # 3 6%$ %$ 6 6% 3 .+% 60 '* 60 +% $$ +% )4,$ & :%&'4 (7 ; +% 82(%$<)<'$ Side 2 af 79 !! "#$%$%&%'$($$)*$! +'(%&%*,,$ -)*$.,/ 0 &$%&1 0 "2,&,* 3 45$ 3 6 & # 3!5 $ "7'$$$*'$* 6 6 6%$ %$ 6 68 6% 3 66*%9$)72''9 6!"#$%$%&57'$$% 2'(%&%&12$ 0.+% 60 '* 60 0"5'$(! $%$*$! +% $$ +% )4,$ "& :%&'4

Læs mere

Hvad er stress? Er du stresset? Stress er ikke en sygdom, men en tilstand. Eller har du travlt?

Hvad er stress? Er du stresset? Stress er ikke en sygdom, men en tilstand. Eller har du travlt? Stress Stress Hvad er stress? Hvordan opstår stress? Symptomer og reaktioner på stress Hvordan kan vi håndtere og forebygge stress? Stress af (selvstændig læringsfil) 1 Hvad er stress? Stress er ikke en

Læs mere

Teknologibibliotek på Plejecenter Hvenekilden

Teknologibibliotek på Plejecenter Hvenekilden Teknologibibliotek er et samarbejde mellem DemensCentrum, Plejecenter Hvenekilden og Hjælpemiddeldepotet, økonomisk støttet af DemensCentrum. Teknologobiblioteket er beliggende på Plejecenter Hvenekilden,

Læs mere

Primære sanser. Indholdsfortegnelse

Primære sanser. Indholdsfortegnelse Primære sanser Indholdsfortegnelse Indsatsområde: Primære sanser Hvorfor arbejde med Primære sanser Grundmotorikken Grundlege Færdigheder Kreativitet Hvad er primære sanser Følesansen taktilsansen Tegn

Læs mere

Overbelastning af sanser

Overbelastning af sanser Overbelastning af sanser Konsulent med speciale i ASF og ADHD Fysioterapeut, pædagogisk vejleder og MLP Certificeret Studio III og ATLASS træner Sanseperception sanseforståelse og sanseopfattelse Neurologiske

Læs mere

Hvorfor forudsigelighed, genkendelighed og overskuelighed i dagligdagen? 10. september 2014 Crown Plaza

Hvorfor forudsigelighed, genkendelighed og overskuelighed i dagligdagen? 10. september 2014 Crown Plaza Hvorfor forudsigelighed, genkendelighed og overskuelighed i dagligdagen? 10. september 2014 Crown Plaza De grundlæggende kognitive dysfunktioner Empati: Empati er driften til at identificere andres menneskers

Læs mere

Formål. Forord. ADHD og. Søvnproblemer. med brochuren

Formål. Forord. ADHD og. Søvnproblemer. med brochuren ADHD og søvn Forord 04 Formål med brochuren 05 ADHD og Søvnproblemer 07 Søvn og trivsel 09 Behandling 12 Søvndagbog 18 Forord ADHD er en såkaldt neuropsykiatrisk forstyrrelse, der oftest præsenterer sig

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 9 Indledning 10 DEL I Får du nok søvn? 12 DEL II Nok og god søvn... hver nat 20 1. Bedre helbred kan give bedre søvn 21 2. Tab dig, hvis du er svært overvægtig 22 3. Regelmæssig

Læs mere

En af os virksomhedsnetværket CABI Randers, 6.marts 2014. Psykolog Dagmar Kastberg Arbejdsmedicinsk Klinik Aarhus Universitetshospital

En af os virksomhedsnetværket CABI Randers, 6.marts 2014. Psykolog Dagmar Kastberg Arbejdsmedicinsk Klinik Aarhus Universitetshospital En af os virksomhedsnetværket CABI Randers, 6.marts 2014 Psykolog Dagmar Kastberg Arbejdsmedicinsk Klinik Aarhus Universitetshospital Program Psykisk sundhed, sårbarhed og sygdom Fokus på lettere psykiske

Læs mere

Sanseintegration i hverdagen. Fredag 20 maj 2016 Kl. 11.00 11.30. Demens Dagene København

Sanseintegration i hverdagen. Fredag 20 maj 2016 Kl. 11.00 11.30. Demens Dagene København Sanseintegration i hverdagen Fredag 20 maj 2016 Kl. 11.00 11.30 Demens Dagene København Oplæg ved Lisbeth Hyldegaard Udvikling og demenskonsulent Soc. D i Socialt arbejde NLP Practitioner i ledelse og

Læs mere

Vejledningen indeholder først en oversigt over de 10 takstgruppers niveaudeling i venstre kolonne støtteniveauet og i højre kolonne typen af ydelse

Vejledningen indeholder først en oversigt over de 10 takstgruppers niveaudeling i venstre kolonne støtteniveauet og i højre kolonne typen af ydelse Vejledning til Ydelsesbeskrivelser Indhold Vejledningen indeholder først en oversigt over de 10 takstgruppers niveaudeling i venstre kolonne støtteniveauet og i højre kolonne typen af ydelse Herefter følger

Læs mere

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling De fleste børn fødes med de rette motoriske forudsætninger og søger selv de fysiske udfordringer, der skal til for at blive motorisk velfungerende. Men

Læs mere

Leve med ADHD. Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social

Leve med ADHD. Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social Leve med ADHD Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social Kursusforløb Modul 1: Hvad er ADHD? - baggrund og forståelse Modul 2: Hvordan med ADHD? -pædagogik Modul 3: Leve med ADHD - søvn, konflikthåndtering

Læs mere

Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Scleroseforeningen Stress og sclerose. hvordan håndteres det af den enkelte og i familien?

Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Scleroseforeningen Stress og sclerose. hvordan håndteres det af den enkelte og i familien? Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Scleroseforeningen I SAMARBEJDE MED SCLEROSEFORENINGEN hvordan håndteres det af den enkelte og i familien? Henrik Lyng Cand.psych., autoriseret krise- og

Læs mere

Establishing Sensory- based approaches in mental health inpatient care

Establishing Sensory- based approaches in mental health inpatient care SPI Mental Health Research & Innovation of welfare Technology Establishing Sensory- based approaches in mental health inpatient care Forskningsprojekt Augustenborg sygehus 1. september 2014 1. september

Læs mere

ADD. Viden - Forståelse - Håndtering. Supervision der virker.

ADD. Viden - Forståelse - Håndtering. Supervision der virker. ADD Viden - Forståelse - Håndtering 1/6 Fra fordomme til viden En person med ADD kan ofte have en opfattelse af sig selv som doven, dum, ligeglad, ugidelig, og mange andre negative opfattelser. Dette er

Læs mere

Af Gitte Retbøll, læge og børnepsykiater. Arkivfoto 0-14 TEMA: BØRN MED UDFORDRINGER EN OVERSIGT

Af Gitte Retbøll, læge og børnepsykiater. Arkivfoto 0-14 TEMA: BØRN MED UDFORDRINGER EN OVERSIGT Læs en børnepsykiaters vurdering af forskellige børn hvor vi umiddelbart tror, det er ADHD, men hvor der er noget andet på spil og læs hvad disse børn har brug for i en inklusion. Af Gitte Retbøll, læge

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere stres s 4 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere stres s 4 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T à Lær at håndtere stres s 4 e f f e k t i v e ø v e l s e r 4 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a

Læs mere

Sanse Motorik - Det bedste til dit barn

Sanse Motorik - Det bedste til dit barn PRIMÆRE REFLEKSER HOS BØRN Primære reflekser er, herhjemme, et meget lidt beskrevet område, når vi taler om børns motorik. Det er ærgerligt, for reflekserne har stor betydning for børns udvikling både

Læs mere

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup Sanselighed og glæde Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup I Specular arbejder vi med mennesker ramt af fx stress, depression og kriser. For tiden udvikler vi små vidensfoldere, som belyser de enkelte

Læs mere

Forebyggelse og håndtering af sygefravær. Information om udbygning af 1-5-14 WEBUDGAVE HR-AFDELINGEN

Forebyggelse og håndtering af sygefravær. Information om udbygning af 1-5-14 WEBUDGAVE HR-AFDELINGEN Forebyggelse og håndtering af sygefravær Information om udbygning af 1-5-14 HR-AFDELINGEN BAGGRUND Horsens Kommune prioriterer sunde arbejdspladser. Med sunde arbejdspladser forstår vi et godt fysisk og

Læs mere

ALT OM TRÆTHED. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALT OM TRÆTHED. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALT OM TRÆTHED www.almirall.com Solutions with you in mind HVAD ER DET? Træthed defineres som en følelse af mangel på fysisk og/eller psykisk energi, hyppigt oplevet som udmattelse eller træthed. Det er

Læs mere

Alt om. træthed. www.almirall.com. Solutions with you in mind

Alt om. træthed. www.almirall.com. Solutions with you in mind Alt om træthed www.almirall.com Solutions with you in mind Hvad er det? Træthed defineres som en følelse af mangel på fysisk og/eller psykisk energi, hyppigt oplevet som udmattelse eller træthed. Det er

Læs mere