Katalog. over udstillingsgenstande

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Katalog. over udstillingsgenstande"

Transkript

1 Katalog over udstillingsgenstande

2 Jo mere virksomheder investerer i forskning og uddannelse, des bedre er deres muligheder for at udvikle nye produkter. Informations- og Kommunikations Teknologi er en vigtig faktor, når det gælder om at skabe innovation i danske virksomheder. 3 Danmark har en høj produktivitet, men står samtidig i en situation med voksende mangel på arbejdskraft og øget international konkurrence. Det rammer selv de mindre virksomheder i det regionale Danmark. Informations- og Kommunikations Teknologi kan bruges til at effektivisere eksisterende produktions- og arbejdsprocesser og til at bygge ny funktionalitet ind i eksisterende produkter. FORORD >> I Danmark er der allerede udviklet mange løsninger, som kan videreudvikles til andre virksomheder. Vi har samlet en række af de nyeste løsninger i denne pjece. Sigtet er at formidle de gode cases og give inspiration til virksomheder, som står på trappen til at tage ny teknologi i brug. Teknologierne er udviklet i tæt samarbejde mellem virksomheder, universiteter og de regionale kompetencecentre. Pjecen udgør en del af formidlingsprojektet Teknologikaravanen, som er et 1-årigt projekt, der gennemføres med tilskud fra Forsknings- og Innovationstyrelsen under Videnskabsministeriet. God læselyst Ole Lehrmann Madsen ISIS Katrinebjerg/Alexandra Instituttet A/S Bo Balstrup Center for Software Innovation Kim Guldstrand Larsen Center for Indlejerede Software Systemer Niels Henrik Helms Knowledge Lab Thomas Alslev Christensen Forsknings- og Innovationsstyrelsen Tom Togsverd DI ITEK

3 4 5 Projektet er udviklet i et samarbejde mellem Alexandra Instituttet A/S og virksomhederne Maysound ApS og Musica Humana Research. KATALOG >> Den første dedikerede musikafspiller til sengen Maysound Music Player er den første dedikerede musikafspiller til sengen. Maysound Music Player anvendes med stor fordel på hospitaler, klinikker og behandlingssteder. Desuden bruges den på wellness centre og i private hjem. Musikafspilleren udnytter akustiske teknikker, som gør det muligt at skabe en stereo-lydkuppel af meget stor akustisk kvalitet omkring hovedet på lytteren. Maysound Music Player sælges til hospitaler og sundhedssektoren i øvrigt sammen med MusiCure - musik som medicin specialudviklede musikbehandlingsprogrammer fra Gefion Records. Musikafspilleren anvendes til behandling af stress, til opvågning, til beroligende behandling i forbindelse med procedure før/under og efter narkose, i forbindelse med blodtrykssænkende behandling etc. I Danmark forhandles Maysound Music Player af Tempur (

4 6 7 CISS og virksomheden Skov A/S. Projektet er udviklet i samarbejde mellem kompetencecentret Klimastyring med krølle på halen Intelligent styring af klimaet i grisestalden gør landmandens arbejde nemmere. Tidligere målte man temperatur, luftfugtighed og en række andre klimafaktorer i stalden for at ramme en idealtilstand for grisene. Nu kan en computer hjælpe med at styre klimaet. Computeren modtager løbende informationer fra diverse sensorer i stalden om grisenes adfærd og tilstand. Systemet kan hele tiden rette ind og sørge for, at dyrene har det bedst muligt. Systemet regner ud, hvad der skal gøres, så dyrene har det optimalt. Det er en intelligent styring af klimaet i grisestalden. Projektet er udviklet i samarbejde mellem kompetencecentret Knowledge Lab og virksomheden Noles Alive A/S. Den levende edderkop Edderkoppen er et interaktivt klatrestativ til skolens legeplads. Klatrestativet fremmer kreativ leg. Edderkoppen fungerer som et klassisk klatrestativ, men har samtidig spil og andre legeaktiviteter. Edderkoppen forener det traditionelle med et interaktivt legetøj, som inspirerer og udvikler børns leg og læring. Edderkoppen kan også bruges til at hjælpe handicappede. Legepladsen kan medvirke til at motivere og stimulere bevægelseshæmmede.

5 8 9 Container Terminal Fjernstyring Projektet er udviklet af kompetencecentret CSI. Antennerne ude og virksomheden SpaceCom A/S. mellem kompetencecentret CISS Projektet er udviklet i samarbejde Fjernstyringen til container terminalen er et eksempel på anvendelse af ny teknologi i kendte produkter. I stedet for at tænke traditionelt i knapper og taster, har CSI her anvendt gyroteknikken, hvor små bevægelser og vip styrer kranens retning og bevægelse. En indbygget sikkerhed i styringen vil kunne afbøde, at pludselige bevægelser bringer kranen til uhensigtsmæssige handlinger. Gyroteknikkens anvendelse løfter blot en lille flig af nye muligheder for at tænke og udvikle utraditionelt og mere brugervenligt. Containerterminalen er en model i skala 1-87 udlånt af Heljan. Kunstigt intelligente antenner, som kan bruges på ting, der er i bevægelse, f.eks. skibe og militærkøretøjer, er en helt ny generation af antenner. Selv under vanskelige vejrforhold kan der kommunikeres gennem antennen. Et skib kan bevare telefon- og datakommunikationen, hvilket øger sikkerheden. Skibet får også et udvidet alarmsystem, som selv giver besked, hvis der er registreret en fejl. Softwaren kan altså simulere, at sensoren virker - samtidig med at den sender signal om, at noget er i stykker. På den måde mister skibet ikke kontakt til omverdenen, selv om en enkelt komponent skulle være i uorden.

6 10 Projektet er udviklet i samarbejde mellem kompetencecentret CSI og virksomheden Timco Electronic ApS. 11 Navigationsudstyr til både Bring dagslyset ind i boligen Projektet er udviklet i samarbejde mellem kompetencecentret CSI og virksomheden Servodan A/S. Timco Electronic ApS stod i en situation, hvor de skulle træffe valg om nyudvikling af deres autopilot til både. Udfordringen lå i at afstikke projektet, afsøge markedet og finde egnet indlejret soft- og hardware, efterfulgt af afprøvning gennem et Proof of Concept. Gennem afprøvning og risikoidentificering kom man efterhånden frem til den tekniske grundplatform, som skulle bære den nye autopilot. Efter opbygning af grundplatformen, kunne CSI give Timcos medarbejdere en Teknologi Injektion, så de var i stand til at lægge applikationer m.v. på platformen og selv arbejde videre på produktet. En verdensnyhed så dagens lys i april 2008, da Servodan A/S præsenterede en helt ny form for lysstyring og kvalitet som ikke er set tidligere. Ved hjælp af sensorer, controllere og kunstige vinduer, kan man nu genskabe dagslys i rum helt afskåret fra almindelig indstråling fra almindeligt sollys. Center for Software Innovation var med i processen omkring Proof of Concept og prototype udviklingen. Den nye form for lysstyring og belysning vil i fremtiden være medvirkende til at skabe bedre inde- og arbejdsklima i offentlige bygninger og på arbejdspladser.

7 12 13 virksomheden See-Mi og virksomheden Mercon A/S. Projektet er udviklet i samarbejde mellem Alexandra Instituttet A/S, Forebyggelsessystem til at undgå højresvingsulykker See-mi kan hjælpe til at undgå højresvingsulykker mellem højresvingende køretøjer og ligeudkørende cyklister. Når cyklister skal lige ud i et vejkryds, løber de en høj risiko for at blive inddraget i en trafikulykke p.g.a. højresvingende køretøjer. Den risiko formindskes med See-mi, som anvender RFID teknologi på en unik måde. Teknologien kræver ingen installation i lastbilerne. Cyklisterne kan på et display på trafiklyset se, om det er sikkert at fortsætte ligeud. Alice er udviklet af ITC-irst i Italien og er ved kompetencecentret Knowledge Lab blevet bygget ind i en mindre interaktionsapplikation med dansk talegenkendelse og talesyntese. TaleAnsigtet Alice Alice kan bl.a. læse internetsider og s højt for svagtseende. Med en computer, der har flere menneskelige kendetegn, bliver det muligt at hjælpe handicappede. Alice kan også bruges som en virtuel sekretær, der kan oplyse om mødedeltageres kalender, hvordan man kommer hen til mødelokalet og hvor mødet holdes. I sprogpædagogisk sammenhæng kan Alice bruges til at undervise hørehæmmede børn og voksne i korrekte mundstillinger for udtale i kraft af evnen til at gøre ansigtet gennemsigtigt. Ideen er at skabe en virtuel underviser, som instruerer, inspirerer og korrigerer brugeren og derved giver en større fornemmelse af autentisk undervisning.

8 14 15 Bolden der selv kan fortælle, om den er kommet i mål Optimal produktion og effektiv arbejdsproces kompetencecentret ISIS Katrinebjerg. Projektet er delvist finansieret af GoalRef er en intelligent bold, der sender et signal til dommeren, når den passerer målstregen. Den er udviklet i et samarbejde mellem virksomheden GoalRef, Alexandra Instituttet A/S og Datalogisk Institut, Aarhus Universitet samt boldproducenten Select. GoalRef er et projekt under Alexandra Instituttets kompetencecenter ISIS Katrinebjerg. Det Internationale Håndboldforbund (IHF) har besluttet at bruge intelligente Select-bolde ved VM i Kroatien i januar 2009, men teknologien vil i fremtiden også kunne bruges til bl.a. fodbold og ishockey, til både professionelt brug og fritidsbrug. Modellen af et stålproduktions anlæg fra Belgien, er en demonstration af styring og optimal planlægning. Som manglen på arbejdskraft bliver mere tydelig og energi priserne stiger, er det åbenlyst, at det bliver mere og mere ønskværdigt at drive et givent produktionsanlæg optimalt eller nær-optimalt. Hvordan kan man optimere arbejdsgangen, når den rå jernmalm skal flyttes rundt? Det er en kompleks proces, og CISS hjælper med til at regne ud, hvordan det kan gøres med så få ressourcer som muligt. Eksemplet viser et stålproduktions anlæg, men der foreligger intet specielt i værkets opførsel, som gør, at de anvendte metoder for styring og optimal planlægning ikke er generelt anvendelige.

9 16 Danisco Session SIMAP web-server DB SIMAP DB 17 Log-in Java-applet LAN Danisco DB Krypteret bud Dyrker DKS DB Budafgivning Beregning resultatkontrakt med Rådet for Teknologi og Innovation. Rigshospitalet i København, og er finansieret via en Alexandra Instituttet A/S, Aarhus Universitet, samt Simulator teknologien er udviklet i et samarbejde mellem Simulator til Øre-kirurgi 3D EarSim tillader kirurgen at øve sig grundigt før en operation. Tindingebenets tætte koncentration af bl.a. nerver gør det vanskeligt at operere i mellemøret og det indre øre. Derfor har forskere udviklet simuleringsværktøjet 3D EarSim til kirurgen. I 3D EarSim-systemet betjener kirurgen et naturtro bor under en virtuel operation. Billederne viser et kirurgisk relevant udsnit af tindingebenet. Det, der er tegnet med en grøn farve, er ansigtsnerven som kirurgen skal undgå at berøre med sit bor, da dette kan forårsage permanente ansigtslammelser. 3D EarSim er under produktmodning og vil i løbet af 2008 blive tilgængelig for ørekirurger verden over. Sikre auktioner Secure Multiparty Computing sikrer, at man kan dele en hemmelighed med andre uden at røbe den. Og man kan oven i købet regne på disse hemmeligheder, så at sige uden at kigge på dem. Stærkt forsimplet går systemet ud på at fordele en beregning ud over et antal forskellige computere. Nu har teknologien fået sin første praktiske anvendelse i et nyt auktionssystem til Kontraktbørsen for handel med sukkerkontrakter. Ud over auktioner kan systemet bruges til databasesamkøring og benchmarking, hvor deltagerne har behov for at kombinere hemmelig viden med andre uden at skulle kompromittere deres egne hemmeligheder. Projektet gennemføres i et samarbejde mellem bl.a. Alexandra Instituttet A/S og Aarhus Universitet i forsknings- og udviklingsprojektet Secure Information Management and Processing (SIMAP), der er delvist finansieret af en bevilling fra Det Strategiske Forskningsråd. Ideerne videreføres nu i det EU finansierede projekt Computer Aided Cryptography Engineering (CACE).

10 18 19 Projektet er udviklet i samarbejde mellem Alexandra Instituttet A/S, Aarhus Universitet og virksomheden LIWAS. Projektet er delvist finansieret af kompetencecentret ISIS Katrinebjerg. Brugerstyrede interaktive displays Glatføresensoren som kan redde menneskeliv LIWAS registrerer vejens beskaffenhed og giver besked videre til bilisterne. Det betyder, at bilisterne ved, hvad de kører på, og hvad der sker længere fremme både med føret og trafikken. LIWAS kan derfor reducere antallet af ulykker i trafikken. LIWAS kan monteres i biler, lastvogne, busser etc. eller stå som standere ved vejkanten. Ved hjælp af sensorer og standere bidrager teknologien til at øge trafiksikkerheden og reducere miljøbelastningen. Teknologien kan bruges til at give føreren besked, om kørefladen er tør, om der er olie på vejen, samt om mængden af vand eller is på vejen. Projektet er udviklet af Alexandra Instituttet A/S. InfoGalleri er et softwarekoncept til at udstille digitalt indhold på interaktive displays (f.eks. infostandere, storskærme, projektioner, gulvdisplays) i det fysiske rum. Sådanne displays bliver et dynamisk alternativ til den fysiske plakat. Med redaktionsværktøjet kan man sende indhold ud til relevante målgrupper. Den hurtige opdatering formidler fra minut til minut dit budskab ud til målgruppen: det kan være et slagtilbud en time før lukketid på displays i supermarkedet; eller en aktuel event, der skal gøres reklame for på alle displays i et indkøbscenter. InfoGalleri giver samtidigt et interaktivt alternativ til almindelige in-store skærme, som kun giver mulighed for envejs-kommunikation. På InfoGalleri præsenteres indholdet, som f.eks. kan være video, tilbud eller nyheder, derfor i en anderledes og opsigtsvækkende grafik. De besøgende eller kunderne kan få mulighed for dialog i form af kommentarer, afstemning og egne opslag. For at målrette indholdet og gøre det interaktivt anvendes bl.a. sensorer og bluetooth til at tilpasse indholdet til brugerne, og måske overraske dem, når de kommer i nærheden af et display. InfoGalleri er allerede i anvendelse på landets største biblioteker og en række andre kulturinstitutioner og offentlige forvaltninger.

11 20 Bosted Systemet er udviklet i et samarbejde mellem kompetencecentret Knowledge Lab, Bo- og Aktivitetscentret Lindebjerg ved Aarup og Team Online Lydzoner Projektet er gennemført i et samarbejde mellem ARoS, Zentropa Interaction A/S, Center for Interactive Spaces, Aarhus Universitet, TEKNE netværket for digital kunst og oplevelser, Alexandra Instituttet A/S, samt DIEM ved Det Jyske Musikkonservatorium. Videndeling på de sociale tilbud i Danmark Soundspot er blevet udviklet til den japanske interaktionskunstner Mariko Moris udstilling Oneness på kunstmuseet ARoS. Det er en nyskabende og interaktiv formidlingsform. Formidlingstiltagene, kaldet The Sound & Contemplations of Art, præsenterer med den nyeste teknologi de besøgende for sammenhænge og baggrunde for kunstnerens værker. The Sound & Contemplations of Art bestod bl.a. af lydzoner i selve udstillingen, hvor publikum selv aktiverede Mariko Moris stemme, der fortalte om tanker og idéer bag værkerne. Bosted Systemet er et socialpædagogisk it-værktøj, der er udviklet specielt til at dække hverdagens behov for dokumentation og videndeling på de sociale tilbud i Danmark. Ansatte på landets tilbud kan spare ressourcer ved at implementere Bosted Systemet til den daglige dokumentation og administration og derved få mere tid til omsorg. Bosted Systemet tilbyder en brugervenlig og struktureret tilgang til det socialpædagogiske arbejde. Systemet giver en daglig kvalitetssikring af observationer, aktiviteter, beskrivelse af borgernes hverdag og gennemførelse af individuelle planer, herunder effektmåling og kvalitetssikring.

12 22 23 Parterne bag Teknologikaravanen tlf Kontakt: lsis Katrinebjerg / Alexandra Instituttet A/S ISIS Katrinebjerg er et regionalt IKT-kompetencecenter under den Regionale IKT-satsning med kompetencer inden for pervasive computing, pervasive healthcare, samt interaktive rum, bygninger og byrum. Alexandra Instituttet A/S er operatør på ISIS Katrinebjerg, hvor der desuden arbejdes med områderne new ways of working, avanceret visualisering og interaktion, forretningsfor-ståelse, pervasive positioning og it-sikkerhed. tlf kol@knowledgelab.sdu.dk Kontakt: Knowledge Lab Knowledge Lab er et regionalt IKT-kompetencecenter, hvis fokusområde er anvendelsen af digitale teknologier i lære- og vidensprocesser. IKT skal her ses som både de værktøjer og den (infra-) struktur, der muliggør nyttiggørelse, distribuering og udvikling af viden som individuel ressource, økonomisk ressource og ledelses- og styringsressource, og som derigennem muliggør lære-, videns- og innovationsprocesser.

13 tlf Kontakt: DI ITEK DI ITEK er DI s branchefællesskab for it, tele, elektronik og kommunikationsvirksomheder. DI er Danmarks største erhvervs- og arbejdsgiverorganisation med mere end medlemsvirksomheder dækkende brancher som fremstilling, tlf fi@fi.dk Kontakt: Forsknings- og Innovationsstyrelsen Forsknings- og Innovationsstyrelsen er en offentlig myndighed under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. Styrelsens aktiviteter vedrører bl.a. forskning og innovation, kommercialisering af forskning og samspil mellem videninstitutioner og erhverv. Styrelsen er desuden sekretariat for bl.a. Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation. Teknologi- videnrådgivning, service, transport og handel. DI har 18 karavanen gennemføres med tilskud fra Forsknings- og Innovati- regionalforeninger. onsstyrelsens midler til IKT-kampagnen - en del af Den Regionale IKT-satsning. IKT-kampagnen er en formidlingsindsats, der skal skabe formidlende og støttende aktiviteter omkring Den Regionale IKT-satsning. Formålet er at støtte og øge udbyttet af den øvrige IKT-satsning. tlf cissinfo@ciss.dk Kontakt: Center for Indlejrede Software Systemer (CISS) CISS er et regionalt IKT-kompetencecenter under den Regionale IKT-satsning. CISS er blandt de førende inden for indlejrede software systemer, ikke blot i Danmark men også i Europa. Centeret arbejder inden for 11 forskellige fokusområder omkring indlejret software. På hvert område forskes i ny viden og der udvikles nye metoder og processer, der kommer vores samarbejdspartnere til gode, hvad enten det er virksomheder, andre forskningsinstitutioner eller noget helt tredje. De 11 tlf info@cfsi.dk Kontakt: Center for Software Innovation (CSI) CSI er et regionalt IKT-kompetencecenter, som har spidskompetence inden for embedded software. CSI formidler viden om den nyeste informations- og kommunikationsteknologi til alle - fra den lille iværksætter til den store industrielle virksomhed. Gennem fokusområder er: HW/SW Co-design, objektorienteret analyse rådgivning støtter CSI aktivt produktinnovationen i virksomhe- og design, trådløse netværk, optimal skedulering, højniveau derne, og med hands-on læring kan CSIs specialister hæve virk- programmeringssprog, validering og test af indlejrede systemer, somhedens kompetenceniveau. CSIs kompetente medarbejdere indlejrede og tidstro operativsystemer og platforme, intelligente sparrer, vejleder og guider hele vejen fra idé, over valg af soft- og sensornetværk, modeldrevet udvikling samt it i automation. hardware, til færdigt produkt.

14 Tilbud til virksomheder Din virksomhed kan kvit og frit få et rådgivningsbesøg af to timers varighed af en repræsentant fra et af de fire kompetencecentre CISS, CSI, Knowledge Lab og ISIS Katrinebjerg. Repræsentanten vil rådgive jer om, hvordan jeres virksomhed, med dens specifikke forretningsområde ville kunne få gavn af at indgå i Forsknings- & Udviklingsprojekter, samt drøfte aktuelle, igangværende forskningsprojekter med jer. Læs mere på og bestil besøg af en repræsentant. For yderligere informationer om Teknologikaravanen kontakt: Mette Bjørn-Andersen Erhvervspolitisk konsulent DI ITEK H.C. Andersens Boulevard 18 DK-1787 København V mba@di.dk tlf:

15 idéerne kommer til dig

God læselyst. Center for Indlejerede Software Systemer. Forsknings- og Innovationsstyrelsen

God læselyst. Center for Indlejerede Software Systemer. Forsknings- og Innovationsstyrelsen Jo mere virksomheder investerer i forskning og uddannelse, des bedre er deres muligheder for at udvikle nye produkter. Informations- og Kommunikations Teknologi er en vigtig faktor, når det gælder om at

Læs mere

Hvad er Pervasive Healthcare?

Hvad er Pervasive Healthcare? Hvad er Pervasive Healthcare? Forskningschef, Ph.D. Center for Pervasive Computing Datalogisk Institut Aarhus Universitet Agenda Hvad er Pervasive Computing Center for Pervasive Computing i Århus Visioner

Læs mere

InfoGalleri i detaljer

InfoGalleri i detaljer InfoGalleri i detaljer InfoGalleri er et digitalt formidlingsværktøj, der hjælper dig til at kommunikere bedre med dine brugere ved brug af storskærme. Ved hjælp af vores brugervenlige redaktionsværktøj,

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar 2006. Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar 2006. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 2. januar 2006 Etablering af et forskningsbaseret produktionsnetværk inden for digital kunst og it-baserede oplevelser - med tilskud

Læs mere

Fra Kontorarbejde til Klinikken en udfordring for IT teknologien

Fra Kontorarbejde til Klinikken en udfordring for IT teknologien Fra Kontorarbejde til Klinikken en udfordring for IT teknologien Jakob E. Bardram Forskningschef, Ph.D. Center for Pervasive Computing Datalogisk Institut Aarhus Universitet Forskningsmetoder Omfattende

Læs mere

Strategisk brug af Sociale Medier. 9. maj 2011 Trine-Maria Kristensen

Strategisk brug af Sociale Medier. 9. maj 2011 Trine-Maria Kristensen Strategisk brug af Sociale Medier 9. maj 2011 Trine-Maria Kristensen Trine-Maria Kristensen Cand. scient. soc (PR) Marketing & Kommunikation Hovedet på bloggen siden 2004 Rådgivning og undervisning om

Læs mere

IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo

IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo IT-VÆKSTHUSET PÅ 5te < SIDE 02 > SIDE 03 IT-væksthuset er et nyt innovativt vækstmiljø på toppen af IT-Universitetet i Ørestaden i København. DET ER STEDET:

Læs mere

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Indhold Danske Fonde 3 Det Frie Forskningsråd

Læs mere

INTERACTIVE SPACES LAB

INTERACTIVE SPACES LAB INTERACTIVE SPACES LAB Dette er et katalog med udvalgte projekter fra Interactive Spaces Lab Mange af projekterne kan ses som videoer på vores vimeo-side: www.vimeo.com/ispaces Eller på vores vimeo-kanal

Læs mere

InfoGalleri Interaktiv formidling og kommunikation i det offentlige rum

InfoGalleri Interaktiv formidling og kommunikation i det offentlige rum Interaktiv formidling og kommunikation i det offentlige rum Agenda Introduktion af Baggrund Demo Udvikling / muligheder Spørgsmål Koncept Interaktivt system til at eksponere digitale informationer på en

Læs mere

Critical Pervasive Computing

Critical Pervasive Computing Critical Pervasive Computing Kvalitetskrav til fremtidens pervasive computing systemer Ole Lehrmann Madsen direktør, Alexandra Instituttet A/S professor, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Pervasive

Læs mere

Lederskab i en turbulent verden. Niels Duedahl, CEO, SE

Lederskab i en turbulent verden. Niels Duedahl, CEO, SE Lederskab i en turbulent verden Niels Duedahl, CEO, SE Markedet ændrer sig med stor hastighed Vi er nødt til at revidere vores samfundsmodel på mange områder Ny Teknologi og konstant Innovation er det

Læs mere

Sound Forum Øresund. Om projektet. Lyd-clusteret. Perspektiver. - Et netværksprojekt på tværs af sektorerne. - Rammerne for projektet

Sound Forum Øresund. Om projektet. Lyd-clusteret. Perspektiver. - Et netværksprojekt på tværs af sektorerne. - Rammerne for projektet Morten Jaeger - Underviser v. KU, Rytmisk Musikkonservatorium og RUC - Komponist og producer, Fishcorp - Spildesign, Learning Lab, DPU - Konsulent, innovation og spil v. Workz a/s Sound Forum Øresund -

Læs mere

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2018 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2018 2020 2 Vision og mission DI Energi arbejder for, at virksomheder i energibranchen har de bedst mulige optimale rammevilkår. Det er en forudsætning for,

Læs mere

Hvordan kommer I videre? Jesper Rasch Fuldmægtig Forsknings- og Innovationsstyrelsen

Hvordan kommer I videre? Jesper Rasch Fuldmægtig Forsknings- og Innovationsstyrelsen Hvordan kommer I videre? Jesper Rasch Fuldmægtig Forsknings- og Innovationsstyrelsen Rådet for Teknologi og Innovations indsatser Nye innovationsnetværk 2009 IKT, herunder indlejrede, mobile og pervasive

Læs mere

Niko Home Control. Det smarte hjem

Niko Home Control. Det smarte hjem Niko Home Control Det smarte hjem Introduktion Dit hjem bliver smart med Niko Gør livet mere komfortabelt og sikkert, samtidig med at du sparer mest mulig energi. Niko Home Control er en ny intelligent

Læs mere

DeIC strategi 2014-2018

DeIC strategi 2014-2018 DeIC strategi 2014-2018 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation blev etableret i 2012 med henblik på at sikre den bedst mulige nationale ressourceudnyttelse på e-infrastrukturområdet. DeICs mandat er

Læs mere

OFFSHORE HVORDAN? Konference for små- og mellemstore virksomheder, der vil fokusere på offshore branchen. Velkommen

OFFSHORE HVORDAN? Konference for små- og mellemstore virksomheder, der vil fokusere på offshore branchen. Velkommen , Velkommen Dagsorden 1. Velkomst og præsentation. Offshore Center Danmark ved Allan Christensen 2. Historik og nøgletal. Fiskeri- og Søfartsmuseet ved Morten Hahn-Petersen 3. SMV og offshore. Syddansk

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47) Deltagere/partnere: Systematic A/S Regionshospitalet Randers og Grenå Caretech Innovation Dato: 8.

Læs mere

LIWAS LIfe WArning System (arkitektur for kommunikation mellem mobile og stationære enheder)

LIWAS LIfe WArning System (arkitektur for kommunikation mellem mobile og stationære enheder) projektoversigt september 2003 Aktiviteterne i er koncentreret om tre indsatsområder: interaktive rum, sundheds-it og softwareudvikling. Denne projektoversigt giver et kortfattet overblik over de projekter,

Læs mere

Network for improved access to European research program and new EU initiatives in the ICT area - "Danish ICT competences in European research"

Network for improved access to European research program and new EU initiatives in the ICT area - Danish ICT competences in European research Strategi for EU-projekt 07 jan. 10 Network for improved access to European research program and new EU initiatives in the ICT area - "Danish ICT competences in European research" Strategiplan Dagsorden

Læs mere

Pervasive Healthcare

Pervasive Healthcare Pervasive Healthcare Hvordan indtænkes informations- og kommunikationsteknologi i fremtidens sundhedsydelser og sygehusbyggeri? om mursten, milliarder og mennesker! Jeppe Spure Nielsen, projektkoordinator

Læs mere

DI Innovationskonference

DI Innovationskonference h a n d l e k r a f t i n n o v a t i o n s a m a r b e j d e DI Innovationskonference Workshop B: Succesfuld indførelse af ny teknologi 21-11-2013 Indhold 1. Kort præsentation af SKOV A/S 2. Succesfuld

Læs mere

PROFESSIONELLE KVALITETSLØSNINGER TIL DIGITAL SIGNAGE SMUKKE OG INTELLIGENTE DIGITALE DISPLAYS, SOM ER LETTE AT TILPASSE PRÆCIS DIN VIRKSOMHED

PROFESSIONELLE KVALITETSLØSNINGER TIL DIGITAL SIGNAGE SMUKKE OG INTELLIGENTE DIGITALE DISPLAYS, SOM ER LETTE AT TILPASSE PRÆCIS DIN VIRKSOMHED PROFESSIONELLE KVALITETSLØSNINGER TIL DIGITAL SIGNAGE SMUKKE OG INTELLIGENTE DIGITALE DISPLAYS, SOM ER LETTE AT TILPASSE PRÆCIS DIN VIRKSOMHED www.modstudio.dk INNOVATIV INFORMATION Vi ser digital skiltning

Læs mere

STRATEGIPLAN 2015 2020

STRATEGIPLAN 2015 2020 STRATEGIPLAN 2015 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2015 2020 2 Branchefællesskab for energibranchens virksomheder De sidste 40 år har den danske energiindustri omstillet sig fra at være afhængig af olie fra

Læs mere

Indstilling fra Vækstforum om bevilling til projektet It som innovativ drivkraft Bilag til Forretningsudvalgets møde 13. maj 2008 Punkt nr.

Indstilling fra Vækstforum om bevilling til projektet It som innovativ drivkraft Bilag til Forretningsudvalgets møde 13. maj 2008 Punkt nr. Region Midtjylland Indstilling fra Vækstforum om bevilling til projektet It som innovativ drivkraft Bilag til Forretningsudvalgets møde 13. maj 2008 Punkt nr. 32 Anmodning om operatør-rolle på projekt

Læs mere

Ministry of Musics kunder forbedrer deres kommunikation op til 25 %

Ministry of Musics kunder forbedrer deres kommunikation op til 25 % Ministry of Musics kunder forbedrer deres kommunikation op til 25 % I dag I dag producerer nordiske virksomheder primært. viden og service. Derfor er det evnen til at kommunikere og formidle denne viden,

Læs mere

Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016. Formål

Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016. Formål Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016 Formål Digitaliseringsstrategiens formål er at beskrive sammenhængen mellem teknik og læring, mellem digitale læremidler og læringsformer

Læs mere

Klinisk IT Forskning. Jakob E. Bardram, professor, Ph.d.

Klinisk IT Forskning. Jakob E. Bardram, professor, Ph.d. Klinisk IT Forskning Jakob E. Bardram, professor, Ph.d. IT-Universitetet i København 8 år fokus på IT, tværfagligt Kort om IT-Universitet ~40 VIP, 552 STÅ, 1.200 aktive stud., 39 PhD 296 kandidater 2007

Læs mere

HIT HjerteinsufficiensTelemedicin

HIT HjerteinsufficiensTelemedicin HIT HjerteinsufficiensTelemedicin Et Offentligt Privat Innovationsprojekt Marianne B. Lauritsen Region Hovedstaden Baggrund Innovationsprocessen Samarbejdet med borgere og virksomheder De gode historier

Læs mere

Friluftslivsstrategi - et friluftsliv, der byder op til dans

Friluftslivsstrategi - et friluftsliv, der byder op til dans Yderligere information: Teknik og Miljø Natur og Grønne Områder Rådhuset, Torvet 7400 Herning Telefon 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk Friluftslivsstrategi - et friluftsliv, der byder op til dans

Læs mere

PROMOVER MED BIG DATA

PROMOVER MED BIG DATA PROMOVER MED BIG DATA Vores systemer analyserer konstant real-time datastrømme om eksempelvis lokale vejrforhold, eller rejsemål. Informationerne kommunikerer systemet så direkte til dine digitale skærme.

Læs mere

Alexandra Instituttet A/S. broen mellem it-forskning og erhvervsliv

Alexandra Instituttet A/S. broen mellem it-forskning og erhvervsliv Alexandra Instituttet A/S broen mellem it-forskning og erhvervsliv Forskningsbaseret aktieselskab Offentlig/privat brobygger Medlemsdrevne aktiviteter Aktiv matchmaking Netværkende organisation Synlig

Læs mere

10. oktober 2014 så MEgEt koster innovation - så lang tid tager det!

10. oktober 2014 så MEgEt koster innovation - så lang tid tager det! 10. oktober 2014 Så meget koster Innovation - Så lang tid tager det! Så meget koster Innovation Så lang tid tager det! Jeg vil gerne gøre mit produkt smart! Der skal teknik i! > Hvad koster det? > Hvor

Læs mere

Interaktiv. Information. AktiView

Interaktiv. Information. AktiView Interaktiv Information AktiView AktiView Idéen Hvorfor ikke have lidt sjov? AktiView er legemliggørelsen af en idé om, at dagens forbrugere ikke bare passivt vil dynges til i reklamer og information, de

Læs mere

Fremtidens vvs-installatør

Fremtidens vvs-installatør Fremtidens vvs-installatør Dansk Gas Forening Årsmøde Den 15. & 16. november 2007 Nils Lygaard TEKNIQ 1 Analyse af den teknologiske udvikling» Nye installationsformers konsekvenser for den tekniske installatør»

Læs mere

Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi

Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi Skab værdi for din virksomhed med en arbejdsmiljøstrategi - med fokus på sunde og sikre medarbejdere. Det giver god økonomi Klare fordele ved at

Læs mere

Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem

Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem gunnar.kramp@alexandra.dk Alexandra Instituttet A/S Anvendelsesorienteret forskning Pervasive computing it i alting Viden baseret på den nyeste forskning

Læs mere

Anders Laustsen, Projektkoordinator 17. Juni 2015

Anders Laustsen, Projektkoordinator 17. Juni 2015 Anders Laustsen, Projektkoordinator 17. Juni 2015 Netværkets organisering Hvad er vi sat i verden for? at bygge bro mellem vidensinstitutioner og produktionsvirksomheder med højværdiproduktion med henblik

Læs mere

Hvor sporene krydses. Børge Obel. Formand for Forskningsnettets Styregruppe

Hvor sporene krydses. Børge Obel. Formand for Forskningsnettets Styregruppe Hvor sporene krydses Børge Obel Formand for Forskningsnettets Styregruppe Velkommen til Forskningsnettets 7. konference Styregruppe Evaluering af tjenester Nye strategiske mål Roadmap for forskningsinfrastruktur

Læs mere

Center for Velfærdsteknologi i Aalborg Kommune Bolig for Alle. Idegrundlag og Vision og Formålsbeskrivelse

Center for Velfærdsteknologi i Aalborg Kommune Bolig for Alle. Idegrundlag og Vision og Formålsbeskrivelse Center for Velfærdsteknologi i Aalborg Kommune Bolig for Alle Idegrundlag og Vision og Formålsbeskrivelse Indholdsfortegnelse IDEGRUNDLAG OG PROJEKTGPLAN... 3 IDEGRUNDLAG OG PROJEKTETS FORMÅL... 4 MÅLGRUPPER

Læs mere

Didaktisk formidlingsdesign formidling fra hjerne til hjerte

Didaktisk formidlingsdesign formidling fra hjerne til hjerte Didaktisk formidlingsdesign formidling fra hjerne til hjerte Dynamisk skabelon AF: HILDEGUNN JOHANNESEN OG CARL ERIK CHRISTENSEN, UC SYDDANMARK, CENTER FOR UNDERVISNINGSMIDLER, LÆREMIDDEL.DK Skabelonen

Læs mere

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elektronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elektronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elektronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE 1. Ansøger Ansøger Navn: Pæd. leder Peter kilden Grøn E-mail:

Læs mere

Friluftslivsstrategi. et friluftsliv, der byder op til dans

Friluftslivsstrategi. et friluftsliv, der byder op til dans Friluftslivsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans Kolofon: Udarbejdet af: Herning Kommune, Teknik og Miljø, 2015 Illustrationer: Ole Jørgensen Indhold Forord 5 Vision for friluftslivet 7 Friluftslivet

Læs mere

IT-erhvervene i tal 2009

IT-erhvervene i tal 2009 IT-erhvervene i tal 2009 BrainsBusiness - ICT North Denmark kort fortalt... IT-erhvervene i tal er en årlig publikation, der udarbejdes af BrainsBusiness - ICT North Denmark på baggrund af data fra Danmarks

Læs mere

Temadag om smarte sensorer

Temadag om smarte sensorer Temadag om smarte sensorer - mulighederne med state-of-the-art århus 5. november 2009 Få mere at vide om: Hvad en smart sensor kan Hvad kan en smart sensor betyde for dig og din virksomhed Teknologiske

Læs mere

Fagbeskrivelse 6 ugers selvvalgt uddannelse. Kommunikation i praksis Digital markedsføring E-handel

Fagbeskrivelse 6 ugers selvvalgt uddannelse. Kommunikation i praksis Digital markedsføring E-handel Fagbeskrivelse 6 ugers selvvalgt uddannelse Kommunikation i praksis Digital markedsføring E-handel Velkommen til vores program for 2014! Tak fordi du har valgt at kigge nærmere på vores 6 ugers uddannelsesforløb.

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Danmark som test- og demonstrationsland Den 11. marts 2016 Koncerndirektør Niels Axel Nielsen, DTU 1 11. Marts 2016 Mission DTU skal udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og

Læs mere

Digital Transformation Hvad kan universiteter og innovationsnetværk bidrage med? Kim Guldstrand Larsen (AAU InfinIT)

Digital Transformation Hvad kan universiteter og innovationsnetværk bidrage med? Kim Guldstrand Larsen (AAU InfinIT) Digital Transformation Hvad kan universiteter og innovationsnetværk bidrage med? Kim Guldstrand Larsen (AAU InfinIT) Kim G Larsen Virksomheders Digitale Transformation 1 INFINIT konsortium Kim G Larsen

Læs mere

Stabilitet hele vejen rundt

Stabilitet hele vejen rundt Stabilitet hele vejen rundt Intelligent stabilitet - hele vejen rundt Maksimalt udbytte af din kraninvestering En lastbilmonteret kran er en stor investering, og jo mere du kan bruge den til, jo bedre

Læs mere

Velkommen til e-skills Week

Velkommen til e-skills Week Velkommen til e-skills Week Chefkonsulent John Sarborg Pedersen, DI ITEK European Commission Enterprise and Industry The e-skills Week is an initiative of the European Commission IT UNIVERSITY OF COPENHAGEN

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang til logistik data (C-72)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang til logistik data (C-72) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Projekt Mobiladgang til logistik data (C-72) Deltagere/partnere: Systematic A/S Capgemini Regionshospitalet Randers Caretech Innovation Dato: 3. oktober 2012 Version:

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

I gennemsnit bruges 5,4 timer om ugen i et mødelokale. Kilde: Futuresource Corporate AV End User Perspectives

I gennemsnit bruges 5,4 timer om ugen i et mødelokale. Kilde: Futuresource Corporate AV End User Perspectives I gennemsnit bruges 5,4 timer om ugen i et mødelokale. Kilde: Futuresource Corporate AV End User Perspectives det perfekte mødelokale Tænk, hvis du kunne bruge arbejdslivets mange møder på ideer og beslutninger,

Læs mere

SPØRGERAMME. til dialogen mellem mødeplanlægger og kunde

SPØRGERAMME. til dialogen mellem mødeplanlægger og kunde SPØRGERAMME til dialogen mellem mødeplanlægger og kunde INTRODUKTION I din organisation er det sandsynligt, at I allerede har spørgerammer eller protokoller som I følger, når I har en dialog med kunden,

Læs mere

NORDENS STØRSTE INDUSTRI- MESSE

NORDENS STØRSTE INDUSTRI- MESSE Innovation og vækst starter på NORDENS STØRSTE INDUSTRI- MESSE 3. - 6. september 2013 h i 1 3. d k 5 0 Å R S J U B I L Æ U M Hele den danske industri mødes på Nordens største industrimesse I år fejrer

Læs mere

Produktion i Danmark. Robotter i global kamp

Produktion i Danmark. Robotter i global kamp Produktion i Danmark Robotter i global kamp Titel: Robotter i global kamp Udarbejdet af: Teknologisk Institut Analyse og Erhvervsfremme Gregersensvej 1 2630 Taastrup August 2015 Forfattere: Stig Yding

Læs mere

SMART Guide. The SMART way of implant placement

SMART Guide. The SMART way of implant placement SMART Guide The SMART way of implant placement Forord De sidste 10 år har jeg arbejdet dedikeret for at forstå, hvad der er årsagen til at guidet kirurgi ofte ikke er en del af vores faste rutiner indenfor

Læs mere

Innovationsnetværket Dansk Lys

Innovationsnetværket Dansk Lys Innovationsnetværket Dansk Lys Innovationsnetværket Dansk Lys vision & mission Dansk Lys er et nyt dansk innovationsnetværk med fokus på lys og belysning, som med støtte fra Forsknings og Innovationsstyrelsen

Læs mere

ROBOCLUSTER. Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi

ROBOCLUSTER. Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi ROBOCLUSTER Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi Veje til innovation Aalborg 6 Oktober Nationalt innovationsnetværk Samler de danske robotkompetencer

Læs mere

Notat vedrørende 2 stillinger som konsulenter i INSERO EDUCATION

Notat vedrørende 2 stillinger som konsulenter i INSERO EDUCATION Notat vedrørende 2 stillinger som konsulenter i INSERO EDUCATION Vores formål og hovedopgaver Vores team udvikler læringskoncepter inden for innovation og entreprenørskab, praktisk problemløsning og samspil

Læs mere

Reportage fra workshoppen Innovationsrum

Reportage fra workshoppen Innovationsrum co/alexandra Instituttet A/S Åbogade 34 8200 Århus N Tlf. 8942 5757 info@nfbi.dk Reportage fra workshoppen Innovationsrum Onsdag d. 15. nov. 2006 var Danisco vært for NFBi-workshoppen Innovationsrum. Arrangementet

Læs mere

Som ambitiøs iværksætter får du et år gratis i DI

Som ambitiøs iværksætter får du et år gratis i DI Som ambitiøs iværksætter får du et år gratis i DI Hvad kan DI give dig? Som iværksætter kan du få et år gratis i DI. Vi vil gerne give dig en mulighed for at lære os at kende og opleve, hvad DI som erhvervs-

Læs mere

3 2.1 FREDERIKSHAVN KOMMUNE

3 2.1 FREDERIKSHAVN KOMMUNE ter Cen 5 4 13 2 6 1 11 7 10 12 8 9 for BÆ 3 2.1 I T G Y D E R U G K I DV G N LI FREDERIKSHAVN KOMMUNE 1 Indhold Få realiseret din virksomheds grønne idé 3 Energibyen søger samarbejdspartnere 4 Fordele

Læs mere

Fagbeskrivelse. 6 ugers selvvalgt uddannelse. E-handel Digital markedsføring Online kommunikation Strategisk kommunikation Kommunikation i praksis

Fagbeskrivelse. 6 ugers selvvalgt uddannelse. E-handel Digital markedsføring Online kommunikation Strategisk kommunikation Kommunikation i praksis Fagbeskrivelse 6 ugers selvvalgt uddannelse E-handel Digital markedsføring Online kommunikation Strategisk kommunikation Kommunikation i praksis Velkommen til vores program for 2014! Tak fordi du har valgt

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE INITIATIVETS TITEL: Bydelskonkurrencen: Den Digitale Bydel 1. ANSØGERE OG SAMARBEJDSPARTNERE Ansøger (projektansvarlig): Navn: Borgerservice, Udviklingsafdelingen E-mail: tgl@aarhus.dk

Læs mere

Vi skaber innovative løsninger man taler om

Vi skaber innovative løsninger man taler om Vi skaber innovative løsninger man taler om profil LCD MEDIA Den rette sparringspartner for dig LCD Media har leveret til en lang række brancher, herunder bl.a. til retail-butikker, supermarkeder, byggemarkeder,

Læs mere

LEGO MINDSTORMS Education EV3

LEGO MINDSTORMS Education EV3 LEGO MINDSTORMS Education EV3 Fremtiden tilhører de kreative πr ROBOTTER OG IT PROBLEMLØSNING KREATIVITET SAMARBEJDE EV3 en evolution af MINDSTORMS Education! LEGO MINDSTORMS Education har bevist, at det

Læs mere

Kom godt i gang TAG DEL. - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk. vores samfund

Kom godt i gang TAG DEL. - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk. vores samfund Kom godt i gang - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk Denne manual er udformet til jer, som nu står foran at skulle bruge TAGDEL.dk som et værktøj til at inddrage jeres medlemmer, frivillige og andre

Læs mere

EnergyFlexHouse - Baggrund

EnergyFlexHouse - Baggrund EnergyFlexHouse - Baggrund Skærpede krav om lavere energiforbrug medfører større krav til komponenternes funktion og indbyrdes samspil Øgede krav til indeklima og komfort Øgede krav til arkitektur, design

Læs mere

Center for Software Innovation. forskning / matchmaking / vidensdeling

Center for Software Innovation. forskning / matchmaking / vidensdeling Center for Software Innovation forskning / matchmaking / vidensdeling Om CSI Stiftet 2003 som en erhvervsdrivende fond Et nationalt Informations- og Kommunikations-Teknologisk kompetencecenter Støttet

Læs mere

ALEXANDRA Instituttet. Nyhedsbrev nr. 1

ALEXANDRA Instituttet. Nyhedsbrev nr. 1 ALEXANDRA Instituttet Nyhedsbrev nr. 1 December 1999 Alexandra i støbeskeen Af Michael Holm, formand for bestyrelsen, Alexandra Instituttet A/S Alexandra er kommet godt igennem den første udviklingsfase,

Læs mere

Det intelligente sundhedsvæsen - kick off møde for netværk for sundhedsit den 4. juni 2008, DI Rådhuspladsen

Det intelligente sundhedsvæsen - kick off møde for netværk for sundhedsit den 4. juni 2008, DI Rådhuspladsen 11. juni 2008 Til deltagerene i DI ITEK's netværk for sundhedsit Det intelligente sundhedsvæsen - kick off møde for netværk for sundhedsit den 4. juni 2008, DI Rådhuspladsen DI ITEK havde inviteret medlemmer

Læs mere

Lidt om AgroTech og om fremtiden

Lidt om AgroTech og om fremtiden Lidt om AgroTech og om fremtiden René Damkjer Den korte disposition så I ved, hvad der kommer Hvad er AgroTech? Lidt om de globale udfordringer og potentielle løsninger Eksempler Afrunding Præsentation

Læs mere

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Hvordan går det med IKT-klyngen i Nordjylland? Hvilke forventninger har IKT-virksomheder til 2015? Få svarene

Læs mere

Udfordringer for alle i fysiske og virtuelle fællesskaber Lokaldistrikterne Skåde, Kragelund, Malling, Beder, Solbjerg og Mårslet

Udfordringer for alle i fysiske og virtuelle fællesskaber Lokaldistrikterne Skåde, Kragelund, Malling, Beder, Solbjerg og Mårslet Område Oddervej - Projektidé Udfordringer for alle i fysiske og virtuelle fællesskaber Lokaldistrikterne Skåde, Kragelund, Malling, Beder, Solbjerg og Mårslet PROJEKTIDÉ Oddervej vil være i front og teste

Læs mere

innovationsfonden.dk

innovationsfonden.dk VÆR NYSGERRIG innovationsfonden.dk DANMARKS UDFORDRINGER Innovationsfonden investerer i iværksættere, forskere og virksomheder, der har viden og idéer til at løse samfundsudfordringer og skabe vækst og

Læs mere

Nye sociale medier - Hvordan bruger man de nye medier strategisk?

Nye sociale medier - Hvordan bruger man de nye medier strategisk? Nye sociale medier - Hvordan bruger man de nye medier strategisk? Jesper Brieghel Chefkonsulent KL Anna Ebbesen Rådgiver Advice Digital Formål med workshoppen Hvordan bruger man de nye medier strategisk,

Læs mere

Smart Greater Copenhagen

Smart Greater Copenhagen Smart Greater Copenhagen Vision for fremtidens "Smart Greater Copenhagen" Greater Copenhagen er en grøn og innovativ metropol, hvor ny teknologi og data anvendes i partnerskaber på en sikker og etisk måde

Læs mere

Guide. For lærere i Slagelse Kommune KLÆDT PÅ TIL DIGITAL DANNELSE

Guide. For lærere i Slagelse Kommune KLÆDT PÅ TIL DIGITAL DANNELSE Guide For lærere i Slagelse Kommune KLÆDT PÅ TIL DIGITAL DANNELSE Facebookvenner med eleverne? Ja og nej! Der kan være flere grunde til at være venner med sine elever på nettet, men først og fremmest bør

Læs mere

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGSGUIDEN 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse COI Center for Offentlig Innovation Købmagergade 22 1150

Læs mere

Styring af elforbrug i private hjem. Jonas Thomsen Ph.d. studerende Center for Pervasive Computing Aarhus Universitet

Styring af elforbrug i private hjem. Jonas Thomsen Ph.d. studerende Center for Pervasive Computing Aarhus Universitet Styring af elforbrug i private hjem Jonas Thomsen Ph.d. studerende Center for Pervasive Computing Aarhus Universitet Pervasive Computing - It i alt Computere i alt omkring os Usynlige Underbygger vores

Læs mere

Hvad er BIM? Hvad er BIM - Building Information Modelling egentligt, og hvordan kan man udnytte det i forbindelse med infrastrukturprojekter?

Hvad er BIM? Hvad er BIM - Building Information Modelling egentligt, og hvordan kan man udnytte det i forbindelse med infrastrukturprojekter? Hvad er BIM - Building Information Modelling egentligt, og hvordan kan man udnytte det i forbindelse med infrastrukturprojekter? Michael Jepsen Projektdirektør Sweco Danmark T&M Roads Project Management

Læs mere

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet

Læs mere

E-mailens emnefelt: Hvordan udvikler I jeres arbejdsplads?

E-mailens emnefelt: Hvordan udvikler I jeres arbejdsplads? E-mailens emnefelt: Hvordan udvikler I jeres arbejdsplads? Kære «attnavn» Center for Offentlig Innovation er ved at udvikle verdens første statistik om offentlig innovation sammen med Danmarks Statistik

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

uddannelsen Bliv en bedre sparingspartner for dine kunder - der bidrager aktivt til at optimere udbyttet af dine kunders møder

uddannelsen Bliv en bedre sparingspartner for dine kunder - der bidrager aktivt til at optimere udbyttet af dine kunders møder uddannelsen Bliv en bedre sparingspartner for dine kunder - der bidrager aktivt til at optimere udbyttet af dine kunders møder Få nye værktøjer, viden, inspiration og ideer - der styrker produktudvikling

Læs mere

Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi

Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi Vi er et stærkt team på arbejdsmiljø, og vi ser helst, at dine medarbejdere er sunde og sikre - hele dagen, også når de holder fri 2013 Sponsorkoncept:

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

ProspectFinder. Intelligent B2B leadgenerering

ProspectFinder. Intelligent B2B leadgenerering ProspectFinder Intelligent B2B leadgenerering 2 Kundernes købsproces har ændret sig Det kræver en ny proces for virksomheders leadgenerering IDENTIFICERING Det bliver stadig vigtigere aktivt at identificere

Læs mere

Horsens på Forkant med Sundhed

Horsens på Forkant med Sundhed Horsens på Forkant med Sundhed Mandag den 2. september 2013 begyndte projektet Horsens på Forkant med Sundhed med at tilbyde relevante borgere i Horsens Kommune deltagelse i projektet Horsens på Forkant

Læs mere

Vil du sætte en høj standard i dit innovationsprojekt?

Vil du sætte en høj standard i dit innovationsprojekt? Vil du sætte en høj standard i dit innovationsprojekt? virksomhed at indføre viden om markedet direkte i sin produktudvikling, sine ydelser eller processer. Derudover er standarder med til at åbne og effektivisere

Læs mere

Forskningsbaseret Brugerdreven Innovation

Forskningsbaseret Brugerdreven Innovation Forskningsbaseret Brugerdreven Innovation Erfaringer fra samarbejde i praksis mellem forskere, virksomheder og brugere Ole Lehrmann Madsen direktør, Alexandra Instituttet tt t A/S professor, Datalogisk

Læs mere

CLIMAWIN DET INTELLIGENTE VENTILATIONSVINDUE

CLIMAWIN DET INTELLIGENTE VENTILATIONSVINDUE CLIMAWIN DET INTELLIGENTE VENTILATIONSVINDUE Climawin bruger varme, normalt tabt gennem et vindue, til at forvarme den friske luft som konstruktionen tillader at passere gennem vinduet. Dette giver en

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

INNOVATION SKABER VÆRDI I FORM AF...

INNOVATION SKABER VÆRDI I FORM AF... INNOVATION SKABER VÆRDI I FORM AF... 70% Højere kvalitet af innovationerne i den offentlige sektor 50% Tilfredse medarbejdere af innovationerne i den offentlige sektor 46% Effektivitet af innovationerne i

Læs mere

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Præsentationens indhold: Indledning Mål Kritiske succesfaktorer for at nå målet Uddybning af kritiske succesfaktorer Hvordan kommer vi i gang? Uddrag

Læs mere

Udviklingsstrategi 2015

Udviklingsstrategi 2015 Udviklingsstrategi 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Innovation i praksis... 4 Fokusområder 2015... 4 Fokusområde 1: Involvering af brugere, borgere og erhverv i velfærdsudviklingen... 6 Fokusområde

Læs mere

OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI

OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI VIDEN PEJLEMÆRKER POLITISK MODEL Indholdsfortegnelse 1. Hvorfor opgaveudvalg for digitalisering og teknologi side 3 2. Digitalisering i DIS-modellen (digitalisering,

Læs mere