Brint i fremtidens energisystem

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brint i fremtidens energisystem"

Transkript

1 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 1 EUDP-PROJEKT: KOMMERCIALISERING AF BRINTTEKNOLOGIER 20.JUNE 2016 Brint i fremtidens energisystem Slutrapport for analyser af brintteknologier. Del af arbejdspakke 2 og 3. Rapporten opsamler og konkluderer samlet på projektets analyser.

2 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 2 Publikationen Brint i fremtidens energisystem. EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier. 20.June Slutrapport Opsamlende og konkluderende notat Kontaktinformation Jesper Henry jhs@danskenergi.dk Telefon Direkte Disclaimer Denne rapport er omhyggeligt udarbejdet og indholdet er kvalitetssikret internt i Dansk Energi. Dansk Energi vil ikke kunne gøres ansvarlig for økonomiske tab af nogen art som følge af brug af information eller data behandlet i rapporten.

3 June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 3 1 Indhold 2 Indledning 4 3 Scenarier og nøgleantagelser Teknologier Scenarie- og analyseparametre Resultater Brintomkostninger i hovedscenarier Mængden af brintproduktion ift. vindudbygning Elektrolyse og brintlager CO2: Pris- og emissionseffekter Grønne brændsler: Brændstofproduktion Resultatdiskussion af grønne brændstoffer Transport: Metode, Analyseramme og forudsætninger Billigste grønne persontransport Brintpotentialet i den tunge transport Samlede Konklusioner ift. til transport Individuel opvarmning: Analyseramme og forudsætninger Mikrokraftvarmes potentiale Konklusion Konklusion Konsolidering af resultater Brint og brintteknologiernes rolle i fremtidens energisystem Referencer 49

4 . 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 4 2 Indledning I denne rapport præsenteres alle resultaterne for de analyser, der er udført i EUDP-projektet, Kommercialisering af brintteknologier. Fokus i rapporten er på brintomkostninger, produktion af brændsler med brintteknologier samt slutanvendelse af disse brændsler indenfor transport og opvarmning. Afslutningsvist konsolideres resultaterne, og der drages en overordnet konklusion. Denne rapport er den sidste af tre delrapporter, som behandler analyseresultater af brintteknologierne i EUDP-projektet, Kommercialisering af brintteknologier. Tidsperspektivet i det analytiske sigte er udviklingen frem mod De overordnede konklusioner i rapporterne vedrører derfor overvejende resultaterne knyttet til 2035-resultaterne. I tilfældet af hvor der konkluderes på resultater før eller efter 2025, vil det være nævnt i nærværende rapport. Denne rapport opsummerer og samler således konklusionerne fra de andre delrapporter og inddrager desuden resultater og konklusioner fra projektets øvrige delanalyser: I Figur 4 ses en oversigt over strukturen i projektets analyseproces. Strukturen afspejler ligeledes emnebehandlingen i de enkelte delrapporter vedrørende brintteknologiske analyser. I rapporten, Energibærere (Dansk Energi 2016a), diskuteres brintteknologierne potentialer i systemperspektiv og de overordnede rammerne og forudsætninger for de videre analyser fastlægges. Endeligt foretages udvælgelse af centrale teknologier til videre analyse. I rapporten, Scenarier for omkostninger til brintproduktion (Dansk Energi 2016b), analyseres påvirkningen på brintomkostningerne ved forskellige systemopsætninger i Balmorelmodellen. I nærværende rapport, Brint i fremtidens energisystem (Dansk Energi 2016c), opsummeres resultaterne fra alle projektets analyser og de samlede konklusioner uddrages. Således indgår resultater fra både delrapport 1 og 2, den tidligere publicerede analyse om fremtidig transport, samt projektets interne analyse af individuel opvarmning. Endvidere analyseres økonomien i de grønne brændstoffer. Transportanalysen er opdateret med resultaterne fra pågældende komparative økonomiske analyse af grønne brændstoffer. Resultaterne fra denne rapport er lagt til grund i det videre arbejde med rammevilkår og udarbejdelse af et roadmap mod 2035 for brintteknologier.

5 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 5 Figur 1 Brintanalysearbejde i arbejdspakke 2 og 3 indenfor EUDP-projektet Kommercialisering af brintteknologier. Energibærere Scenarier for omkostninger Brint i fremtidens til brintproduktion energisystem (Dansk Energi 2016a) (Dansk Energi 2016a) (Dansk Energi 2016c) Forudsætninger og teknologiudvælgelse Balmorel model (år 2035) Økonomisk sammenligning af brintteknologier med andre teknologier Brint teknologikatalog data Persontransport DKK/km Indledende analyse af elektrolyse Udvalgte elektrolyse teknologier Inputpriser Brændsler Biomasse CO2 Omkostninger til brintproduktion Brintpriser Tung transport DKK/km Individuel opvarmning DKK/GJ Figur 1 Illustration af hvordan omkostninger til brintproduktion fundet i denne analyse bidrager til den samlede evaluering af konkurrencedygtigheden mellem forskellige teknologier indenfor persontransport, tung transport og individuel opvarmning.

6 . 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 6 3 Scenarier og nøgleantagelser I dette afsnit opsummeres de overordnede analyseforudsætninger, som er lagt til grund for projektets analyse, dvs. både systemanalyserne og de komparative økonomiske analyser. Ligeledes gøres det klart hvilke teknologier, der er blevet undersøgt, hvordan deres rolle er i energisystemmodel sammenhæng, hvilke brændsler der produceres og hvor de potentielt anvendes. 2 scenarier ligges til grund for den efterfølgende analyse et højpris og et lavpris scenarie. Scenarierne indeholder samme CO 2 - og biomassepriser. 3.1 Teknologier I projektrapporten, Energibærer (Dansk Energi 2016a), diskuteres fordele og ulemper ved forskellige typer energibærere. Under præmissen om et 100 % VE-system tegnes et billede af, at det ville være vanskeligt at dække energiforbruget i den tunge transportsektor, skibs- og luftfarten, uden biomasse. Med afsæt i tesen om, at biomassen er essentiel for at imødekomme et 100 % VE-system på den længere bane, blev et scenarie-opsæt konstrueret for at kunne analysere brintteknologierne. Scenarie-opsætningen blev designet med henblik på elektrolyse/brint-integration, hvor vindkraft omsættes til kemisk energi via elektrolyse og brinten enten bruges direkte eller integreres i biomassekonverteringen og derved forøger produktionen af brændsler ud fra biomassen. I nedenstående Figur 2 ses hvorledes biomassen anvendes i model sammenhæng (jf. Dansk Energi 2016b for mere info). Våd biomasse som f.eks. gylle, biologisk affaldsslam mm, omsættes ved anaerob bioforgasning, mens tør biomasse, som træ, forgasset termisk. Halm som også er en tør biomasse, kan imidlertid både forgasning og kan også som iblanding omsættes i anaerobe biogasningsprocesser. Pga. teknologiske udfordringer ved forgasning af halm (Koch 2016), synes det største potentielle for halmen i produktion af biogas. Endeligt kan halm forgæres til bioethanol, men som beskrevet i Dansk Energi 2016a, er der strukturelle problemer forbundet med den fysiske logistik omkring halmen og afsætningen af restvarme fra processen. Under forudsætning om, at flydende brændsler baseret på kulbrinter i et vist omfang er nødvendige i transportsektoren, er der i modeldesignet forudsat, at termisk forgasning af træ er nødvendig for at få træmassen ind i transportsektoren. Syntesegassen som produkt af termisk forgasning syntetiseres efterfølgende til biomethanol, biodiesel og biobenzin. Altafhængig af økonomien i de respektive brændstofssynteser kan brint enten indgå eller udelades i processen. Det ses af Figur 2 at Halm forventes at blive anvendt sammen med gylle i biogasanlæg. Halm sikrer et optimalt C/N forhold i gylle/halm-blandingen, øger udbyttet på anlægget, øger gødningsværdien efterfølgende og sikrer, at

7 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 7 ikke nedbrudt kulstof føres tilbage til jorden. Efterfølgende kan biogassen brændes af i en gasmotor eller det kan opgraderes på konventionel vis med skrubber eller methaniseres med brint til BioNG. I Projektets systemmodellering vælger Balmorel-modellen (Dansk Energi 2016b) de optimale økonomiske løsninger på system niveau. Med andre ord finder Balmorel ud af, hvorvidt det er økonomisk hensigtsmæssigt at anvende brint i processerne eller ej. Hvis det er det, finder Balmorel også det optimale dimensionering af anlæggene ift. kapacitet, lagerstørrelse mm. Disse resultater er gennemgået i delrapport 2 (Dansk Energi 2016b). Figur 2 Brintteknologier, brændsler og anvendelser i projektets analysesetup Træ Halm Gylle mm. El Biomasse forgasning Teknologi. 05 Syntese gas Elektrolyse Teknologi H 2 Biogas produktion, Anaerob Teknologi. 04 Biogas Gasrensning - katalyse Methanisering af biogas Teknologi. 07 Biogas opgradering Teknologi. 09 (water scrubber) Gasmotor Biobenzin Biomethanol Med eller uden brinttilsætning Central varme Med eller uden brinttilsætning Biodiesel Brint Bio Naturgas (BioNG) Med eller uden brinttilsætning Decentral varme Individuel varme Busser og lastbiler Persontransport Figur 2 Illustration af samspil mellem brintteknologier, ressourceflow og slutanvendelse indenfor opvarmning- og transportsektoren. Kilde: Dansk Energi Med udgangspunkt i modelberegninger fra Balmorel, anvendes simulerede elog brintpris i de videre komparative økonomiske analyser i projektet. Elpriserne ligger således til grund for brintpriserne, der igen bliver lagt til grund for brændstofpriser osv. Endeligt vurderes den optimale økonomiske slutanvendelsen indenfor transport og opvarmning.

8 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 8 I afsnit 4.2 belyses økonomien således i de enkelte brændselsprocesser og omstændighederne for anvendelse af brint i synteseprocessen diskuteres. I afsnit 4.3 præsenteres analyseresultaterne for fremtidig transport under de overordnede analyserammer. Her vurderes konkurrenceforholdet mellem de forskellige drivliinjer i transportsektoren både persontransporten og den tunge transport. De grønne brændsler er afgrænset til dem, som indgår i analysen, dvs. biomethanol, biodiesel, biong, brint og el. Ud fra en præmis om grønne transportbrændsler præsenteres en komparativ samfundsøkonomisk analyse af kørselsomkostninger. Brintbilens konkurrencemæssige situation vurderes endvidere under privatøkonomiske forhold. Den tunge transport omhandler busser og distributionslastbiler. Afsnit 0 omhandler individuel opvarmning. Resultaterne er igen baseret på de overordnede analyseforudsætningen og fokus er på potentialet for mikrokraftvarme. 3.2 Scenarie- og analyseparametre De overodende scenarierammer bliver behandlet og faslagt i delrapport 1 (Dansk Energi 2016a). Der analyseres på to overordnede scenarier. Et lavprisscenarie kaldet Klima-scenarie og et højprisscenarie kaldet WEOscenariet. De fossile brændselspriser er baseret på de finansielle forwardskontrakter i Klimascenariet, men brændselspriserne i WEO er baseret på World Energy Outlook 2015 s New Policy Scenario. CO 2-priserne i begge scenarier er baseret på samme scenarie fra WEO, New Policy Scenario. I nedenstående Figur 3 er illustreret, hvorledes de to scenarier placere sig ift. hinanden. Figur 3 Scenarier for brændselspriser og CO2-kvoter Højt fossile priser WEO 2015 priser Høj elpris Sort Vækst Pres på energiressourcerne Ingen Koordinerede klimamål WEO - New Policies scenariet Pres på energiressourcerne Fælles klimapolitik Høje CO 2 -priser Forwardspriser Forwards scenariet Nuværende markedssituation Dårligt koordinerede klimamål Klima Scenariet Stærk global klimapolitik Høje CO 2 -priser WEO 2015 priser Lav elpris Lave fossile priser Forwards priser Middel elpris Figur 3 Figuren illustrer scenarierne placering i forhold til brændselsprisniveau og CO2-pris. Kilde: Scenarier konstrueret af Dansk Energi, med afsæt i IEA s WEO analyseforudsætninger for New Policy scenariet 2015 og forwardmarkedskurver fra november De finansielle forwardskontrakter er fra SKM Energy (Brent Olie: NYMEX, Gasolie; Spectron, Kul: Spectron, CO2: NASDAQ, Gas: TTF)

9 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 9 Biomassepriserne i begge scenarierne er baseret på samme forudsætninger. Biomassepriserne, som halm, træ, træflis. mm er fra EA Energi Analyse 2015, mens priser for gylle, dybstrøgelse er baserest på arbejdet fra Biogas Taskforce projektet (EA Energianalyse 2014), samt kommunale gyllekontrakter. Til brug i de komparative økonomiske analyser af elektrolyse- og brændstofteknologier, hvor restvarme kan afsættes til fjern- eller procesvarme, er anvendt en fast varmepris på 60 DKK/GJ i 2015-priser. I Balmorel er varmeprisen dynamisk ift. til den generelle modelsimulering. I opfølgende analyser kan varmeprisen med fordel nuanceres i de komparative beregninger.

10 . 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 10 4 Resultater I nærværende kapitel præsenteres hele projektets analyseresultater i fire sektioner. I første sektion præsenteres brintomkostningerne fra Balmorelsimuleringerne. Disse ligger på henholdsvis 200 kr./gj og 250 kr./gj i henholdsvis Klima- og WEO-scenariet. Brintomkostningerne under varierende forudsætninger, herunder CO 2 -følsomheder, præsenteres ligeledes. I anden sektion gennemgås økonomien for grønne brændsler med fokus på biogas, BioNG, biomethanol og biodiesel. Tredje sektion omhandler transport. Mod 2035 kan de grønne brændsler, med undtagelse af elbiler med kortere rækkevidde, ikke konkurrere samfundsøkonomisk med fossile alternativer. I et 100 % VE-setup er brintbilen, biomethanol-, biodiesel- og el-hybridbilen blandt de billigste drivlinjer. I sidste afsnit vurderes brintteknologier i den individuelle opvarmning og resultaterne indikerer, at mikrokraftvarme kun vanskeligt kan konkurrere med andre løsninger. 4.1 Brintomkostninger i hovedscenarier I delrapport 2 Scenarier for omkostninger til brintproduktion er brintproduktionsprisen bestemt i forskellige elprisscenarier. Scenarier er kombinationer af hhv. lave ( Klima ) og høje ( WEO ) fossile brændselspriser 1 samt forskellig grad af (eksogent defineret) havvindsudbygning ( Lav og Høj ) ift. elforbruget til brintproduktion. Brintproduktionsomkostningen til brændstoffabrikker er i hovedscenarierne bestemt af: Elspotomkostning på kr./gj Kapitalomkostninger og drift til elektrolyse og brintlagring: kr./gj Nettariffer: 44 kr./gj 1 Disse følger Dansk Energis elprisscenarier:

11 Brintomkostning (DKK/GJ) 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 11 Figur 4 Brintomkostningen i Danmark i hovedscenarierne 300 Elomkostning Elektrolyse kapital- og driftsomkostning Brintlager kaptial- og driftsomkostning Nettariffer Klima Klima WEO Lav vind Høj vind Figur 4 Elomkostningen vil være den største del af brintomkostningen i 2035, efterfulgt af nettariffer og kapital- og driftsomkostninger. Øget vindproduktion giver flere lavpristimer, som fleksibel drift af elektrolyseanlæggene kan få gavn af. Brintproduktionsprisen er derfor samlet ca. 200 kr./gj i Klima og ca. 250 kr./gj i WEO. Elspotomkostningen til brintproduktion er væsentligst for de undersøgte typer brintproduktion. Elspotomkostningen på brinttankstationer er i samme størrelsesorden men med højere nettarif (65 kr/gj), hvilket skyldes antaget tilslutning på lavere spændingsniveau i elnettet end brændstoffabrikker. Det fremtidige design af nettariffer kan ændre niveauerne Mængden af brintproduktion ift. vindudbygning På figuren ses to følsomhedsscenarier lavet på baggrund af Klimascenariet med hhv. lav og høj vind, hvor der kun er brintproduktion i Danmark. Brintproduktionsomkostningen i Danmark sænkes med 21 kr./gj, når andre lande ikke producerer brint og der er lav vindudbygning. Dette skyldes, at elforbruget til brintproduktion i udlandet øger elprisen i Danmark.

12 Brintomkostning (DKK/GJ) 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 12 Figur 5 Scenarier for danske brintomkostninger hhv. med og uden brintproduktion i udlandet i lav og høj vind. 250 Elomkostning Elektrolyse kapital- og driftsomkostning Brintlager kaptial- og driftsomkostning Nettariffer Klima Klima - kun DK brint Lav vind Klima - kaverne Klima - kaverne - kun DK brint Høj vind Figur 5 Danske brintomkostninger kan blive lavere, hvis andre lande ikke øger deres elforbrug, men udbygger med ny vedvarende energi. Øget elforbrug kan både komme fra brint produktion og anden elektrificering. Det er særdeles usandsynligt, at kun Danmark øger elforbruget (fx med brintproduktion). I scenariet med høj vindudbygning i Nordvesteuropa men kun brintproduktion i Danmark vil den danske brintproduktionsomkostning blive sænket med samlet 42 kr./gj. Det har altså stor betydning for den danske brintomkostning, hvis vindudbygningen i Nordvesteuropa fortsætter uden at elforbruget i andre lande øges f.eks. pga. brintproduktion. I scenariet med kun brintproduktion i Danmark fås lave elpriser, som sænker omkostningen til brintproduktion, men omvendt vil afregningsprisen for vind (både landvind og havvind) også blive sænket væsentligt, ca. 35 %, hvilket gør det meget usikkert om denne udbygning med vind vil finde sted i Nordvesteuropa, hvis elforbruget kun øges i Danmark Elektrolyse og brintlager Balmorel investerer i den optimale elektrolyse- og brintlagringskapacitet for at minimere de samlede brintproduktionsomkostninger. I Klimascenariet med lav vind er der stort set ingen gevinst ved overdimensionering og ståltanklagring ift. referencen uden lager. I WEOscenariet er gevinsten ved ståltanklagring væsentlig større, eftersom brintomkostningen kan sænkes med ca. 16kr./GJ. Såfremt billigere kavernelagring er en mulighed kan brintproduktionsomkostningen sænkes med ca. 9 kr./gj i Klima-scenariet og ca. 22 kr./gj i WEO-scenariet.

13 Brintomkostning (DKK/GJ) 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 13 Figur 6 Sammenhæng mellem brintlagring og samlede brintomkostninger 300 Elomkostning Elektrolyse kapital- og driftsomkostning Brintlager kaptial- og driftsomkostning Nettariffer Klima - uden lager Klima Klima - kaverne Klima Klima - kaverne WEO - uden lager WEO WEO - kaverne Lav vind Høj vind Figur 6 En stor vindudbygning, sammen med lave brændselspriser og billige lagring (kaverne) giver de lavest brintproduktionsomkostninger. En mindre vind udbygning, højere brændselspriser, og dyrere brintlagring (ståltanker) giver de højeste brintproduktionsomkostninger. Elomkostningen er langt den dyreste del af omkostningen i alle scenarier. I Danmark overdimensioneres elektrolyseanlæg (ift. anlæg med konstant brintproduktion) mellem ca. 5 % og 60 %, afhængig af brændselspriser og vindkraftkapacitet. Den optimale størrelse af brintlager ligger mellem ca. 5 og 60 fuldlasttimer brintproduktion. Jo flere fuldlasttimer et brintlager har, jo flere timer kan elektrolyseanlægget holde pause, og jo flere højelpristimer kan det undvige. Tilsvarende giver overdimensionering af elektrolyseanlæg mulighed for fleksibel drift, hvorved brinten kan produceres i timer med lav elpris. 60 % til 5 % overkapacitet svarer til til fuldlasttimer for elektrolyseanlægget. Der er altså ikke tale om elektrolyseanlæg, der kun producerer brint, når vinden blæser kraftigt og elprisen er meget lav. Hvis anlæggene skulle køre væsentligt mere fleksibelt, ville det kræve en betydelig overdimensionering af elektrolyse- og brintlagerkapacitet, og idet især elektrolyseanlæggenes kapitalomkostning er relativt høje, er det ikke attraktivt CO2: Pris- og emissionseffekter CO2-kvotepris I hovedscenarierne er antaget en CO2-kvotepris på 35 euro/ton. Hvis denne varieres fra euro/ton har det relativt lav indflydelse på de samlede brintproduktionsomkostninger. I Klimascenariet stiger samlet omkostninger fra ca. 200 kr/gj til ca. 250 kr/gj, altså til niveauet for WEO-scenariet, som har næsten konstante brintproduktionsomkostninger for alle CO2-kvotepriser. Dette skyldes at højere CO2-kvotepris fører til øget havvind, hvilket giver flere

14 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 14 lavpristimer, således at elomkostningen til elektrolyse kan sænkes mod at investeringen i elektrolyse og brintlagring øges. CO2 emission I scenariet med lave fossile brændselspriser (Klima lav vind) vil øget elforbrug til brintproduktion billigst blive dækket med elproduktion fra naturgas (forudsat CO2-pris på 35 euro/ton). Derfor medfører brint-produktionen i dette scenarie en merudledning af CO 2 i elsystemet. I scenariet med høje fossile brændselspriser (WEO), bliver det ekstra elforbrug til brintproduktion primært dækket af ny elproduktion fra vind, hvilket betyder, at der ikke er en merudledning af CO 2 i elsystemet. På nedenstående figur er vist CO2-emission fra elsystemet samt CO2- fortrængning fra transportsektoren pga. hhv. 2.G biobrændstoffer ( 2. G Bio ) eller brint. I WEO-scenarierne er nettoudledningen af CO2-emission lavest med brintscenariet, og det er også den absolut laveste emission af de viste scenarier. I Klimascenarierne med både lav og høj vind har 2.G biobrændstofscenarierne lavere nettoemissioner end brintscenarierne. Dette skyldes, at der er ekstra CO2-udledning i elsektoren til brintproduktionen i Klimascenariet.

15 CO2 emissioner i Nordvesteuropa (millioner tons) 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 15 Figur 7 CO 2 emissioner i Nordvesteuropa, forudsat Klima og WEO scenarierne med lav og høj vind kapacitet 500 El-systemets ekstra CO 2-udledning ift basis scenariet Erstatning af diesel med biodiesel Erstatning af benzin med biobenzin Erstatning af benzin med brint Netto CO 2-udledning Basis Bio Brint Basis Bio Brint Basis Bio Brint Klima lav vind Klima høj vind WEO høj vind Figur 7 Uden ekstra vind udbygning sker der en 17 % stigning i CO 2-udledningen fra el-systemet i Brint - Klima scenariet, men den samlet CO 2-udledning falder på grund af større fald i transport sektoren. Ved ikke at anvende brint, opnår man en større CO 2 reduktion med lav vind. I alle høj vind scenarierne, er CO 2-udledningen fra el-systemet uændret når man anvender brint, mens den er væsentligt reduceret når man ikke anvender brint. 4.2 Grønne brændsler: I dette afsnit vurderes økonomien ved at producere en række relevante grønne brændsler. Brint produceret ved elektrolyse-teknologien blev behandlet i delrapport 1 (Dansk Energi 2016a), mens brintomkostningerne i systemsammenhæng blev analyseret i delrapport 2 (Dansk Energi 2016b). Foruden brint findes en række forskellige fremtidige grønne brændstoffer, både flydende og gasformige, som er relevante at vurdere som brændsler til transportsektoren og evt. til afbrænding i spidslast motoranlæg. De grønne brændstoffer, deres systemintegrationsegenskaber og ressourceforbrug blev vurderet generelt i delrapport 1. I det nedenstående præsenteres analysens produktionsomkostninger specifikt for relevante grønne brændstoffer.

16 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 16 Brændstofsteknologier i analysen Produktion af BioSNG ved: konventionel opgradering (vand skrubber) af biogas methanisering af biogas Termisk forgasning Produktion af biodiesel: Termisk forgasning Termisk forgasning med brint i synteseprocessen Produktion af biomethanol: Termisk forgasning Termisk forgasning med brint i synteseprocessen De teknologiske data for opgradering af biogas, samt biogas produktion er dokumentet i projektets energiteknologikatalog (EA Energianalyse 2015). Teknologidata for produktion af biobrændsler er ikke dækket i energiteknologikataloget, så her har det været nødvendigt at basere beregningerne på andre kilder. For Methanolproduktion er datagrundlaget baseret på GreenSynFuels (DTI, 2011), mens biodiesel er baseret på Technology data for advanced bioenergy fuels (FORCE, 2013). Efterfølgende er indsamlede data fra EA Energianalyse (EA Energianalyse 2016) anvendt for overordnet at vurdere eventuel diskrepans mellem de respektive kilder Brændstofproduktion Biogas og BioNG Biogasberegningen i Figur 8 er baseret på halmpriser fra EA Energianalyse (2013) og gyllepriser baseret på kommunale priskontrakter med private landmand. Gylleprisen er konstant i analyseperioden, mens halmprisen stiger fremadrettet. Gylle og halm mikses i optimalt C/N-forhold 2 (jf. Dansk Energi 2016a). Det forventes i følge teknolgikataloget, at der kan opnås reduktioner i investerings- og driftomkostninger fremadrettet. Effektiviteten bliver også en gradvist bedre. I omkostningerne er ligeledes inkluderet positive eksternaliteter fra CO 2-binding, øget gødningsværdi og reduktion af kvælstofudvaskning (IFRO 2013). 2 Halm og gylle ikses 20/80 ift. til vægt og 67/33 ift. energiindhold.

17 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 17 Figur 8 Biogas produktionsomkostninger DKK/GJ Biogas produktion 2015 priser Biomasse (Gylle/Halm) Elektricitet Drift og vedligehold Investeringsomkostninger Eksternaliteter: Øget gødningsværdi, kvælstofudvaskningsreduktion, binding. Samlet biogasomkostning CO2 Naturgaspris inkl. CO2 (Klimascenariet) Figur 8 Illustration af omkostningsstruktur ved produktion af biogas. Virkningsgraden for anlægget er ca. 39 % stigende til ca. 50 % i Kilde: Beregning ved Dansk Energi. Baseret på teknologikataloget. Som det ses i Figur 8 er produktion af biogas ca. dobbelt så dyrt som naturgas inkl. CO 2 relativt til omkostning pr. energiindhold. I WEO-scenariet hvor naturgasprisen er markant højere er biogassen knap 30 % dyrere end naturgas inkl. CO 2. Prisen på biogas afhænger dels af tekniske faktorer, som kapitalomkostning og driftsomkostning, og dels af inputprisen på gylle og halm til anlægget, som udgør ca. 50 %. Prisen pr. energiindhold for halm er over dobbelt så dyrt som for gylle og derfor får udsving i halmprisen størst betydning for den fremtidige biogaspris. I vores scenarie stiger halm med ca. 16 % mod Følsomhedsberegninger viser, at en tilvækst i halmprisen på 100 % mod 2035 ville øge biogasprisen med ca.30 %, mens en reduktion på 50 % ville sænke biogasprisen med ca. 25 %. Det fulde potentiale for positive eksternaliteter er ikke endeligt afdækket i projektet. Det er således muligt, at en yderligere værdisætning af f.eks. reducerede lugtgener, reduceret gylletransport, mindre behov for gylleopmagasinering mm, kan bidrage til en bedre produktionsøkonomi i samfundsøkonomisk sammenhæng. Opgradering af biogas Det er muligt at opgradere biogassen ved enten at methanisere CO 2 indholdet i biogassen med brint eller ved at vaske/rense CO 2 ud af biogassen. Slutproduktet i begge processer er methan, som kemisk svarer til den fossile

18 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 18 naturgas, vi kender fra energisystemet i dag. Den opgraderede biogas er blot en vedvarende grøn naturgas BioNG. Både i WEO- og Klimascenariet og er det billigere at opgradere biogas på konventionel vis end ved at methanisere den. I WEO-scenariet er det dog noget dyre pga. de højere brintpriser. Langt størstedelen af produktionsomkostningen ved konventionel opgraderet biogas afhænger kun af prisen på biogas, som dermed indirekte er følsom udsving i halm- og i mindre grad gyllepriser. Ved høje biomasepriser, kan biogasressourcen begrænses ved methanisering. Eksempelvis ville det i Klimascenariet, hvis halmprisen steg med over 100 % mod 2035, være økonomisk attraktivt at opgradere biogas med brint, der i denne proces ville øge brintbehovet og sænke biogasbehovet. CO 2 som methaniseres med brint bliver, i modsætning til konventionel opgradering, bundet i methan strukturen og bidrager dermed positivt i CO 2 regnskabet. Figur 9 Biogasopgraderingsomkostninger DKK/GJ BioNG produktionsomkostninger BioNG produktionsomkostning Naturgaspris (Klimascenariet) Biogas El- Brintomkostning Drift og vedligehold Investering Eksternaliteter Varmesalg Metanisering af biogas Biogas opgrad. Skrubber Figur 9 Illustration af omkostningerne i Klimascenariet for methanisering af biogas vs. opgradering af biogas med traditionel vand skrubber. Kilde: Projektets teknologikatalog. Beregninger ved Dansk Energi. Varmepriser antaget at være 60 kr./gj i hele perioden priser. Sammenlignes BioNG omkostningerne med de fossile naturgaspriser inkl. CO 2 er omkostningsniveauet for BioNG markant højere. I Klimascenariet 2035 er de samfundsøkonomiske omkostninger henholdsvist 165 % og 125 % højere for methanisering og konventionel opgradering (jf. Figur 9). I WEO scenariet bliver methaniseringsløsningen en betydeligt dyrere løsning end konventionel opgradering, pga. den højere brintpris. Spændet til

19 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 19 naturgasprisen mindskes dog betragteligt for begge teknologier, men er dog forsat højt. Henholdsvis 92 % og 64 % over naturgasprisen for methanisering og konventionel opgradering. Termisk forgasning Da data for forgasningsteknologien ikke er medtaget i projektets teknologikatalog, har det været nødvendigt at indhente tekniske- og økonomiske data fra et studie om biomassebaserede brændstoffer udført for Energistyrelsen (FORCE, 2013). Ifølge dette grundlag (FORCE, 2013) svarer data benyttet i Figur 10 til de nuværende specifikationer for GOBGASværket 3 samt de fremadrettede forventninger 4. I Figur 10 ses økonomien ved termisk forgasning af træ til biong ved sådanne værk. Produktionsprisen er vist for klimascenariet og sammenholdt med naturgas inkl. CO 2. Som BioNG fremstillet på baggrund af biogas, så ligger produktionsomkostninger for BioNG ved termisk forgasning også væsentligt over naturgasprisen. Prisen for BioNG falder jævnt mod 2035 som følge af forventningerne til reducerede kapitalomkostninger og forbedret virkningsgrad. Omkostningsniveauet for termiskforgasset BioNG følger omtrent tendensen for BioNG ved konventionel opgradering. De lander således også på ca. samme prisniveau i Figur 10 Produktionsomkostninger for BioSNG ved termisk forgasning DKK/GJ BioNG v/ termisk forgasning Produktionsomkostninger BioSNG produktionsomkostning Naturgaspris (Klimascenariet) Biomasseomkostning (træ) El- og methanisering Drift og vedligehold Investering Varmesalg Figur 10 Det ses af figuren, at produktionsomkostningen for biong nærmer sig prisen for natugas i højpris-scenariet. Til sammenligning ligger prisen for naturgas i lavpris-scenariet på DKK/GJ. Fjernvarmepris 60 DKK/GJ i i 2015-priser. Kilde: FORCE (2013) Ifølge kataloget er kapacitet og omkostninger skaleret med en faktor for at ramme størelsen på et kommercielt anlæg.

20 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 20 Figur 11 Omkostninger fro biong DKK/GJ 250 Fremstilling af BioNG 2035 Klimascenariet WEO-scenariet Methanisering af biogas Traditionel Termiske forgasning af opgradering af biogas træ Figur 11 dkpåekdå Kilde: Beregninger ved Dansk Energi Biomethanol og biodiesel Biomethanol kan fremstilles via termisk forgasning med og uden benyttelse af elektrolyse. Med elektrolyse øges mængden af produceret methanol ved at anvende brint i synteseprocessen. Beregningerne illustreret i Figur 12 er baseret på data fra GreenSynFuels (2011), da teknologien ikke var inkluderet i projektets teknologikatalog. I figuren som er baseret på Klimascenariet, ses at det er billigere at tilsætte brint i synteseprocessen end blot at danne Biomethanol fra forgasning på traditionelvis. Omkostningen er ca. 16 % dyrere. Biomethanol er dog en del dyrere end fossil benzin inkl. CO 2. I 2035 er biomethanol dannet ved termisk forgasning med SOEC elektrolyse ca. 60 % dyrere end det fossile alternativ. Følsomhedsberegninger viser, at det overordnede omkostningsniveau for synteseprocessen er relativt følsomt i forhold til brintomkostningen. De højere elpriser i WEO-scenariet løfter omkostningerne for biomethanolproduktion med elektrolyse på niveau med omkostningerne for biomethanol uden elektrolyse. I Figur 14 ses at de højere brintpriser slår mindre igennem på biomethanolprisen end løftet i scenariets fossile benzinpriser. Af Figur 14 fremgår det også, at biomethanol i WEO-scenariet kan produceres på et omkostningsniveau svarende til fossilt benzin. I dette scenarie kan de to teknologiske metoder til biomethanolsyntese stort set producere på samme omkostningsniveau.

21 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 21 Figur 12 Biomethanol produktionsomkostninger DKK/GJ Biomethanolproduktion Ved termisk forgasning, 2015 priser Produktionsomkostning (Biomethanol) Naturgaspris inkl. CO 2 Biomasse (træ) El/Brint Drift og vedligehold Investeringsomkostning Varmesalg Termisk forgasning - Traditionel Termisk forgasning m/ elektrolyse Investering D&V El (Brint) Varme Biomasse Samlet pris Scenarie Benzinpris Figur 12 Illustration af omkostninger for syntese af biomethanol, baseret på termisk forgasning med og uden integration af elektrolyse. Kilde: GreenSynFuels (2011). Beregninger ved Dansk Energi Ved produktion af biodiesel kan man på tilsvarende måde som for biomethanol lave syntesen med og uden brint. I den undersøgte metode, som er baseret på data fra FORCE (2013) studiet, er et biobenzen et biprodukt ved produktionen af biodiesel. Biobenzin er i beregninger værdisæt som benzin inkl. CO 2-omkostning. Dette bidrag udgør en relativ stor andel af den positive værdi-indtægt i beregningerne. Adderes brint til synteseprocessen øges biodiesel outputtet og bidrager derved til lavere kapitalomkostninger pr. produceret energienhed, jf. Figur 13 Biodieselproduktionsomkostninger. Tilsvarende var tilfældet for biomethanolsyntesen. Forholdet mellem brint og biomassen i biodieselsyntesen er større end i biomethanolsyntesen, dvs. der benyttes mere brint for at øge outputtet ved førstnævnte proces. Dette resulterer i at omkostninger i syntesen med brint bliver væsentligt højere end uden brint.

22 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 22 Figur 13 Biodieselproduktionsomkostninger DK/GJ Biodiesel produktion Ved termisk forgasning,2015 priser Termisk forgasning m/ elektrolyse Termisk forgasning Produktionsomkostninger (biodiesel) Naturgaspris inkl. CO 2 Biomasse (træ) Brint Drift og vedligehold Investeringsomkostninger Salg af elektricitet Salg af varme og biobenzin Varme & Benzin Elektricitet kr/gj Biogas/Biomasse kr/gj Brint kr/gj D&V kr/gj Investering kr/gj Scenarie Dieselpris Samlet pris Figur 13 Illustration af omkostninger for syntese af biodiesel (og biobenzin), baseret på termisk forgasning med og uden brint integration. Biobenzin er værdisat til prisen for fossilt benzin inkl. CO 2- omkostning. Varmeprisen er sat til 60 kr./gj (2015-priser). Kilde: Force (2013). Beregninger ved Dansk Energi. I Klimascenariet kan ingen af synteseprocesserne for biodiesel konkurrere med fossil diesel inkl. CO 2. I 2035 er biodiesel baseret på ren termisk forgasning 73 % dyrere end fossilt diesel set i et samfundsøkonomisk perspektiv. I Figur 19 ses at biodieselomkostninger ved normal syntese uden brint er billigere end det fossile alternativ og markant billigere end biodiesel produceret ved brint i syntesen. Det skyldes overvejende, at værdien af biproduktet biobenzin stiger markant i WEO-scenariet og bringer omkostninger for begge syntese-processer markant ned. De højere fossile priser driver samtidigt elprisen og dermed brintprisen op, som dermed kommer til at bidrage til en relativ stor andel af de samlede biodieselproduktionsomkostninger.

23 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 23 Figur 14 Omkostningsniveauer for biobrændstoffer vs. fossile alternativer DKK/GJ Biomethanol vs. benzin 2035 Fossilt benzin inkl. CO 2-omkostning Biomethanol u/ brint i synteseprocessen Biomethanol m/ brint i synteseprocessen 0 Klima WEO DKK/GJ Biodiesel vs. diesel 2035 Fossilt diesel inkl. CO 2-omkostning Biodiesel u/ brint i synteseprocessen Biodiesel m/ brint i synteseprocessen 0 Klima WEO Figur 14 Øverste sammenlignes omkostninger for biomethanol m/u brint vs. benzin. Nederste sammenlignes omkostninger for biodiesel m/u brint vs. benzin. Klima og WEO referer til de to overordnede scenarier i projektet. Omkostninger er vist for Kilde: FORCE 2013, GreenSynFuels Beregninger ved Dansk Energi

24 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side Resultatdiskussion af grønne brændstoffer Overordnet tegner analysens resultater et tydeligt billede af, at de grønne brændsler ikke kan produceres til samme samfundsøkonomiske omkostning som de fossile brændsler. Resultatet er ikke overraskende, da produktionen af fossile brændsler er billig og baseret på kendt teknologi. Den anvendte værdisætning og afgrænsning af eksternaliteter i projektet har indflydelse på, hvor højt skadesomkostningen ved fossile brændsler værdisættes. I projektet har vi valgt at inkludere emissionseksternaliteter fra alle brændsler samt en række positive eksternaliteter fra biogassen (jf. IFRO 2013). Metoden er baseret på Energistyrelsen samfundsøkonomiske analyseforudsætninger (ENS 2014). I projektet er desuden foretaget en følsomhedsanalyse af CO 2-prisens indflydelse på brændstoffernes indbyrdes konkurrenceevne indenfor persontransporten (jf ). Et af de centrale spørgsmål, der skal besvares i nærværende projektet er, om der er økonomisk rationale for at lade brint indgå i fremstillingsprocessen af grønne brændsler. Generelt viser analysen af grønne brændsler, at det er dyrere at addere brint til processen på trods af højere output pr. biomasse input. Dette indikerer, at brint er for dyrt relativt til biomassen. Højere priser drevet af knaphed på biomasseressource ville kunne ændre dette forhold. Eksempelvis ville en stigning på 160 % af halmprisen mod 2035 gøre det attraktivt at anvende brint i synteseprocessen af biodiesel. Figur 15 Produktionsomkostninger af flydende transportbrændsler DKK/GJ Flydende transportbrændsler Inkl. CO2-eksternalitet og distribution Biodiesel Bioethanol Methanol DME Fossil Figur 15 beregninger er med udgangspunkt i Klimascenariet. Teknologier hvor brint indgår i syntesen af brændslet er markeret med en blå stjerne. Både 2. G Bioethanol (Maabjerg) og methanolisering af biogas er beregninger baseret på begrænset datavalidering, Kilde: Kilder indhentet af EA Energianalyse. Beregning af EA Energianalyse.

25 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 25 I Klimascenariet er biomethanolsyntese med brint dog billigere end biomethanolsyntese uden brint, mens biomethanol i WEO-scenariet er på niveau med fossilt benzin og biomethanol uden brint. Der ligger således en vis robusthed i biomethanolprisen ift. til udviklingen i benzinpriserne. Hvis brintpriser bliver højere end i WEO-scenariet vil biomethanol med brint blive relativt dyrere end uden brint. Omvendt vil lavere brintpriser resultere i modsatte resultat. Ligeledes vil højere biomassepriser trække i modsat retning og gøre biomethanol med brint billigere. For at vurdere validiteten af projektets data er der indhentet andre data til sammenligning. I Figur 15 er listet beregnede produktionsomkostninger for en række flydende transportbrændsler, baseret på teknologidata fra forskellige kilder. Data er indsamlet af EA Energianalyse, som også har konstrueret den økonomiske model til omkostningsberegninger. Beregningerne er baseret på klimascenariet og figuren viser, at der er relative stor variation i omkostningsspændet imellem de enkelte brændstofstyper. De foregående beregninger af biodiesel og biomethanol er inkluderet i figuren. De bagvedliggende data har en relativ stor spredning mellem i de tekniske specifikationer fra de forskellige kilder. Flere af de anvendte data er baseret på vurderinger af nyligt kommercialiserede teknologier, teknologimålsætninger, test fra laboratorieforsøg, samt data fra pilotprojekter. I delrapport 1 (Dansk Energi 2016a) diskuteres nogle af disse usikkerheder. I Figur 12, som er baseret på klimascenariet, ligger omkostningsniveauerne inkl. distribution for størstedelen af biobrændslerne mellem ca DK/GJ. Dette er en del over niveauet for fossile brændsler, der ligger på godt 100 DKK/GJ. I WEO ligger de fossile brændsler på ca. 175 DKK/GJ, mens de grønne brændsler, med undtagelse af brændslerne baseret på brintsyntetisering, stort bevæger sig i samme spænd som i Klimascenariet. Biodiesel bliver som eneste brændstof billigere end de fossile i WEOscenariet. Overordnede konklusion for grønne brændstoffer Samfundsøkonomisk er de grønne brændsler generelt dyrere end de fossile brændsler. Biodiesel afviger dog ved at være billigere end fossile alternativer i WEO-scenariet. Syntetisering af grønne brændsler med brint er generelt dyrere end syntetisering uden brint. Årsagen er, at brint (med projektets brændselsprisforudsætninger) relativt er for dyrt ift. til biomasse Biomethanol baseret på brintsyntese er dog billigere end alternativet uden brintsyntese i klimascenariet. 4.3 Transport: Transportsektoren er en vigtig brik i den grønne omstilling. Som del af det overordnede projekt, kommercialisering af brintteknologier, har Dansk Energi tidligere udarbejdet rapporten, Fremtidig vejtransport (Dansk Energi

26 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side a), som er blevet præsenteret på et åbent seminar om grøn transport d. 24. juni. Analysen er siden blevet opdateret med projektets endelige scenarierammer samt beregninger af grønne brændstoffer. Hovedformålet med analysen var at vurdere forskellige drivlinjeteknologiers kørselsøkonomi med henblik på at afdække de billigste samfundsøkonomiske løsninger inden for persontransport og tung transport. Sekundært var det at identificere centrale omkostningsparametre af betydning for køretøjernes konkurrenceevne. Endeligt var det at finde de billigste VE-transportløsninger under forudsætning af, at fossile brændsler ikke måtte benyttes i 2035 og fremefter. For detaljeret indsigt opfordres til at læse rapporten om fremtidig vejtransport Metode, Analyseramme og forudsætninger Med udgangspunkt i en komparativ økonomisk transportmodel 5 er konventionelle og en række alternative drivlinjeteknologier inden for personbilstransport og tung transport omfattende lastbiler og busser blevet sammenlignet. Resultaterne præsenterer køretøjernes totale kørselsøkonomi udtrykt som nutidsværdi kørselsomkostning pr. kørt kilometer (kr./km) i nøgleårerne 2015, 2020, 2035 og Det er naturligvis forbundet med store usikkerheder at fremskrive relativt umodne teknologiers økonomiske og tekniske karakteristika til Der er derfor udført følsomhedsanalyser på centrale teknologiparametre såsom prisen på batteri for elbilen. Indenfor persontransport er eldrevne, gasdrevne og brændselscelledrivlinjer samt kombinationer heraf sammenlignet indbyrdes og med konventionelle drivlinjer ved en normal kørselsmængde på km årligt. Bilernes levetid er forudsat til 16 år, og for elbilen påregnes et batteriskift efter 8 år. Indenfor lastbilssegmentet i tung transport er gasdrevne- og brændselscelledrivlinjer blevet sammenlignet med den konventionelle diesellastbil med et årligt kørselsbehov på km. Indenfor bussegmentet er eldrevne-, gasdrevne-, brændselscelle- og hybridbusser sammenlignet internt og med den konventionelle dieselbus ved et årligt kørselsbehov på km. For persontransport er både de samfundsøkonomiske og de privatøkonomiske kørselsomkostninger analyseret. For tung transport er udelukkende udført samfundsøkonomiske beregninger. Det er brændsels-, CO 2- og elpriserne, beskrevet i delrapport 1 (Dansk Energi 2016), som er lagt til grund for beregningerne. Samfundsøkonomi De samfundsøkonomiske varmepriser inkluderer miljøeksternaliteter i form af emissioner, men er ikke justeret for nettoafgiftfaktor og skatteforvridningstab. Der er således ikke inkluderet skatter og afgifter. I beregningerne er benyttet en kalkulationsrate på 4 %. 5 Udviklet af Dansk Energi

27 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 27 Privatøkonomi I de privatøkonomiske beregninger er alle gældende afgifter og støtte (pr. marts 2015) inkluderet. Afgiftsregimet antages at være uændret fremadrettet. Der er i beregningerne antaget en PSO på 260 DKK/MWh i Klimascenariet og 130 DKK/MWh i WEO2015-scenariet. Det antages, at afgiften på brintproduktion svarer til gældende elafgift. Den privatøkonomiske lånerente er sat til 4,5 %. Der er ikke inkluderet eksternalitet i de privatøkonomiske beregninger Billigste grønne persontransport De nyere drivlinjeteknologier er inde i en rivende udvikling. Ikke alene forbedres bilernes effektivitet teknologierne bliver også hele tiden billigere. I Figur 16 er kørselsomkostninger for en række drivlinjer illustreret. I figuren er alle resultater baseret på, at drivlinjerne kører på VE-brændsler. Det ses at elbiler, el-hybrid, gasbilen og brintbilen reducerer sine kørselsomkostninger væsentligt mod 2035 og Det gælder i mindre grad for de konventionelle forbrændingsmotorer, hvor der ikke forventes de store omkostningsreduktioner i drivlinjen. I Dansk Energi (2015) fremgår det, at kapitalomkostningen samt drift og vedligehold udgør en betydelig del af de samlede kørselsomkostninger. Dette gør sig specielt gældende for de nyere drivlinjer med høje energieffektiviteter, mens brændstofsomkostning udgør noget mere for de konventionelle drivlinjer. Generelt kan man sige, at kørselsomkostninger for de nyere drivlinjer drives ned af reduktion i kapitalomkostningerne, mens det for de konventionelle drivliinjer er billigere grønne brændstoffer, som driver kørselsomkostningen ned. I Klimascenariet i 2035 kan man ikke umiddelbart sige hvilket alternativ af de rene VE-løsninger, der er billigst. Både de konventionelle biler på biobrændsler, el-hybrid, brintbilen og elbilen konkurrerer indbyrdes fra 2035 og frem. Elbilen er i 2035 konkurrencedygtig med en rækkevidde på op til 350 km. Hvis man tillod fossile brændstoffer i persontransporten, ville de samfundsøkonomiske kørselsomkostningerne for de konventionelle drivlinjer ca. reduceres med godt 10 øre/km eller ca kr. om året. Ved denne forudsætning vil kun elbilen med en rækkevidde på kunne konkurrere med de fossilbaserede transportformer. I WEO-scenariet er omkostningerne til el- og brintproduktion højere. Det betyder, at brintbilen, elbilen og el-hybriden stilles en smule dårligere. Biomethanol holder stort set prisen, mens omkostningen til at producere biodiesel falder. I WEO-scenariet konkurrer biodiesel-bilen, el-hybridbilen og elbilen (op til 300 km rækkevidde) om at være billigste alternativ. I Figur 17 er vist en tabel, hvor det fremgår hvor meget brint må koste, hvis den skal være konkurrencedygtig. I tabellen sammenlignes med elbiler, fossilebaserede persontransport og både privatøkonomiske og samfundsøkonomiske resultater er listet. Som sammenligningsgrundlag er der i bunden af tabellen præsenteret statiske brintprisberegninger baseret på analysearbejdet i Energibærer-rapporten (Dansk Energi 2016). Resultaterne

28 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 28 viser, at brintbilen ikke i et samfundsøkonomisk perspektiv kan konkurrere ved forudsætninger, hvor der ikke stilles krav om fossilfrihed i transporten. Figur 16 Kørselsomkostninger for grøn persontransport mod 2050 kr/km 2,25 2,00 1,75 1,50 1,25 1,00 Klimascenariet Personbiler Kørselsøkonomi v/ km/år Elbil 500 km (stort batteri) Brintbil Gasbil BioSNG Plugin-hybrid El / Biomethanol Biodiesel-bil Biomethanol-bil Elbil 200 km (lille batteri) 0, kr/km 2,25 2,00 1,75 1,50 1,25 1,00 WEO-scenariet Diesel Gasbil Brintbil Elbil km Elbil km El-hybrid Benzin Personbiler Kørselsøkonomi v/ km/år 0, Figur 16 Kørselsomkostninger for brintbiler, elbiler, gasbiler, konventionelle biler med forbrændingsmotor, samt plugin-hybrid er vist for henholdsvis Klima og WEO scenariet. Gas og flydende brændsler er grønne brændsler baseret på billigste alternativ. Kilde: Beregninger ved Dansk Energis transportmodel. Input baseret på nærværende projektdata. I privatøkonomisk kontekst er elbilen og særligt brintbilen begunstiget under det nuværende afgiftssystem, som overvejende baseres på energieffektivitet. Hvis nuværende afgifter ( ) på bilregistrering og brændstoffer fastholdes, indikerer resultaterne, at brintbilen og elbilen med en rækkevidde på knap 350 km, vil være de billigste alternativer i både Klima og WEO scenariet. I beregninger er endvidere forudsat, at brint afgiftsbeligges på niveau med nuværende elafgift. Resultaterne er naturligvis forudsat, at de teknologiske forventninger indfries.

Brint i fremtidens energisystem

Brint i fremtidens energisystem 23. september 2016 Brint i fremtidens energisystem Side 1 ANALYSE NR. 23 23. SEPTEMBER 2016 Brint i fremtidens energisystem Analyse af brintteknologiers konkurrenceevne ift. andre løsninger indenfor transport

Læs mere

Scenarier for omkostninger til brintproduktion

Scenarier for omkostninger til brintproduktion 23. september 2016 Scenarier for omkostninger til brintproduktion Side 1 ANALYSE NR. 22 23. SEPTEMBER 2016 Scenarier for omkostninger til brintproduktion Scenarier for brintproduktionsomkostninger og elsystemeffekter

Læs mere

Elopgraderet biogas i fremtidens energisystem

Elopgraderet biogas i fremtidens energisystem Elopgraderet biogas i fremtidens energisystem Biogas2020 KulturCenter Limfjord Skive. 8 november 2017 Hans Henrik Lindboe og Karsten Hedegaard, Ea Energianalyse 1 Formål At undersøge perspektiverne for

Læs mere

Biogas og andre biobrændstoffer til tung transport

Biogas og andre biobrændstoffer til tung transport Biogas og andre biobrændstoffer til tung transport Foreningen for danske biogasanlæg Økonomiseminar Hotel Legoland, Billund 5 december 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s 1 Projektet Støttet

Læs mere

VE Outlook PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD JANUAR Resumé af Dansk Energis analyse

VE Outlook PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD JANUAR Resumé af Dansk Energis analyse 14. december 2017 Perspektiver for den vedvarende energi mod 2035 VE Outlook Side 1 PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD 2035 5. JANUAR 2018 VE Outlook Resumé af Dansk Energis analyse 14. december

Læs mere

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug Grøn Roadmap 2030 - Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug 1 Summer School 1 september 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s Projektet støttet af Energifonden Med

Læs mere

Sammenligning mellem fjernvarmeprisen baseret på hhv. brændselsprisforudsætningerne 2017 og 2018

Sammenligning mellem fjernvarmeprisen baseret på hhv. brændselsprisforudsætningerne 2017 og 2018 2-11-218 Sammenligning mellem fjernvarmeprisen baseret på hhv. brændselsprisforudsætningerne 217 og 218 Ea Energianalyse har i november 218 opdateret de samfundsøkonomiske fjernvarmepriser for hovedstadsområdet

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser"

Baggrundsnotat: Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser" Danmark skal reducere udledningen af CO2 fra transportsektoren Parisaftalen medfører, at Danmark frem mod 2030 gradvist skal reducere CO

Læs mere

Dansk Sammenfatning Nov. 2010. A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis. McKinsey & Company:

Dansk Sammenfatning Nov. 2010. A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis. McKinsey & Company: Dansk Sammenfatning Nov. 2010 A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis McKinsey & Company: A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis Rapport baggrund En faktabaseret

Læs mere

Perspektiver for VE-gas i energisystemet

Perspektiver for VE-gas i energisystemet Perspektiver for VE-gas i energisystemet Temadag om VE-gasser og gasnettet Anders Bavnhøj Hansen, (E-mail: abh@energinet.dk) Chefkonsulent, Strategisk Planlægning Energinet.dk 5. okt. 2011 5.10.2011 1

Læs mere

Fremtidens energi. Og batteriers mulige rolle i omstillingen. Rasmus Munch Sørensen Energianalyse

Fremtidens energi. Og batteriers mulige rolle i omstillingen. Rasmus Munch Sørensen Energianalyse Fremtidens energi Og batteriers mulige rolle i omstillingen Rasmus Munch Sørensen Energianalyse 16-09-2015 18 Energinet.dk? Hvorfor grøn omstilling? 16-09-2015 3 Sygdom World Bank Symptom Kur Kunderne

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas"

Baggrundsnotat: Grøn gas er fremtidens gas Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas" Gasinfrastrukturen er værdifuld for den grønne omstilling Det danske gassystems rolle forventes, som med de øvrige dele af energisystemet (elsystemet, fjernvarmesystemet

Læs mere

Fremtidens energisystem

Fremtidens energisystem Fremtidens energisystem Besøg af Netværket - Energy Academy 15. september 2014 Ole K. Jensen Disposition: 1. Politiske mål og rammer 2. Fremtidens energisystem Energinet.dk s analyser frem mod 2050 Energistyrelsens

Læs mere

Power-to-gas i dansk energiforsyning

Power-to-gas i dansk energiforsyning Power-to-gas i dansk energiforsyning Årets gaskonference 2014, 14. november 2014 Søren Dupont Kristensen Direktør, Systemudvikling og Elmarked sdk@energinet.dk 1 Agenda 1. Energinet.dks strategi og den

Læs mere

Hvor er biogassen og gassystemet i det fremtidige energisystem

Hvor er biogassen og gassystemet i det fremtidige energisystem Hvor er biogassen og gassystemet i det fremtidige energisystem Økonomiseminar 2016 Rune Duban Grandal, rdg@energinet.dk Energianalytiker Afdeling for forskning og udvikling Energinet.dk 2016-11-17 Gasperspektiver

Læs mere

Gassens mulige rolle i fremtidens energisystem

Gassens mulige rolle i fremtidens energisystem Gassens mulige rolle i fremtidens energisystem Affaldets rolle i fremtidens energisystem 15. maj 2014 Vestforbrænding Anders Bavnhøj Hansen Chefkonsulent, Msc Udvikling, Forskning og miljø abh@energinet.dk

Læs mere

Anbefalinger til forcering af teknologisk udvikling

Anbefalinger til forcering af teknologisk udvikling Anbefalinger til forcering af teknologisk udvikling Indledning og overordnet analyse Gennem projektet er der udarbejdet analyser af de teknologiske og økonomiske flaskehalse for brintteknologiers udbredelse

Læs mere

Modellering af energisystemet i fjernvarmeanalysen. Jesper Werling, Ea Energianalyse Fjernvarmens Hus, Kolding 25. Juni 2014

Modellering af energisystemet i fjernvarmeanalysen. Jesper Werling, Ea Energianalyse Fjernvarmens Hus, Kolding 25. Juni 2014 Modellering af energisystemet i fjernvarmeanalysen Jesper Werling, Ea Energianalyse Fjernvarmens Hus, Kolding 25. Juni 2014 MODEL, SCENARIER OG FORUDSÆTNINGER 2 Model af el- og fjernvarmesystemet Balmorel

Læs mere

Hvad siger energi-scenarierne om transporten? Hvad skal vi vælge til hjemmeplejen og hvad med den tunge transport

Hvad siger energi-scenarierne om transporten? Hvad skal vi vælge til hjemmeplejen og hvad med den tunge transport Hvad siger energi-scenarierne om transporten? Hvad skal vi vælge til hjemmeplejen og hvad med den tunge transport Henrik Wenzel, Syddansk Universitet, Seminar om grøn bilflåde i kommunerne Dato: 2. oktober

Læs mere

Analyser af biomasse i energisystemet

Analyser af biomasse i energisystemet Analyser af biomasse i energisystemet BIOMASSE I FREMTIDENS ENERGISYSTEM Anders Bavnhøj Hansen Chefkonsulent E-mail: abh@energinet.dk 1 Hovedbudskaber Energiressourcer Kul, olie, naturgas, Vind,sol, Biomasse

Læs mere

Indsats i Borgmesterpagten

Indsats i Borgmesterpagten Indsats i Borgmesterpagten Transporten i Roskilde Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser fra transporten i Roskilde RUC, Oktober 2017 Side 1 Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning

Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning Dansk Gas Forenings årsmøde Hotel Nyborg Strand, November 2007 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse www.eaea.dk Disposition Naturgas i Danmark Udsyn til

Læs mere

Hvordan kan afgiftssystemet bedre understøtte energipolitikken? 5 februar 2015. Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea.

Hvordan kan afgiftssystemet bedre understøtte energipolitikken? 5 februar 2015. Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea. Hvordan kan afgiftssystemet bedre understøtte energipolitikken? 5 februar 2015 Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk Energipriser er en international konkurrenceparameter Kr/GJ Energi og

Læs mere

Varmeplan Hovedstaden 3

Varmeplan Hovedstaden 3 Varmeplan 3 Hovedkonklusioner og resultater fra 2035- og perspektiv-scenarier 7. oktober 2014 Nina Holmboe, projektleder Formål med projektet Omstillingen til VE under hensyntagen til økonomi og forsyningssikkerhed

Læs mere

Fremtidens energisystem

Fremtidens energisystem Fremtidens energisystem - Omstilling af den danske energiforsyning til 100 pct. VE i 2050 Strategisk energiplanlægning, Region Midtjylland Torsdag den 6. juni 2013 Carsten Vittrup, Systemplanlægning 1

Læs mere

2. September 2010. Bilag 1. Energi 2050 udviklingsspor for energisystemet. Dok. 42329/10, Sag 10/3378 1/11

2. September 2010. Bilag 1. Energi 2050 udviklingsspor for energisystemet. Dok. 42329/10, Sag 10/3378 1/11 Bilag 1 Energi 2050 udviklingsspor for energisystemet 2. September 2010 Dok. 42329/10, Sag 10/3378 1/11 Bilag 1: forudsætning, metode og afgrænsninger... 3 1.1 Forudsætninger og metode... 3 1.1.1 Energitjenester...

Læs mere

Fremtidens energisystem Scenarier for termisk forgasning

Fremtidens energisystem Scenarier for termisk forgasning Fremtidens energisystem Scenarier for termisk forgasning Partnerskab for termisk forgasning HMN, 14 april 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s 1 Integration af termisk forgasning i den danske

Læs mere

Biogassens rolle i det integrerede energisystem

Biogassens rolle i det integrerede energisystem 9.september 2018 - Aalborg kongres og kulturcenter Energidag Biogassens rolle i det integrerede energisystem Frank Rosager Disposition Potentiale og mål for biogas i energiforsyningen Methaniserings (CO2)

Læs mere

Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen

Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen Pct. Transportsektorens andele af CO 2 - udledning og energiforbrug 35 30 25 20 15 10 5-1980 1990 2000

Læs mere

CO2-reduktioner pa vej i transporten

CO2-reduktioner pa vej i transporten CO2-reduktioner pa vej i transporten Den danske regering har lanceret et ambitiøst reduktionsmål for Danmarks CO2-reduktioner i 2020 på 40 % i forhold til 1990. Energiaftalen fastlægger en række konkrete

Læs mere

Varmepumper i energispareordningen. Ordningens indflydelse på investeringer

Varmepumper i energispareordningen. Ordningens indflydelse på investeringer Varmepumper i energispareordningen Ordningens indflydelse på investeringer Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling,

Læs mere

I tilknytning til hvert af temaerne er der i samarbejde med regionens kommuner gennemført tilsvarende temamøder.

I tilknytning til hvert af temaerne er der i samarbejde med regionens kommuner gennemført tilsvarende temamøder. Dette notat indgår som ét af flere notater, der er udarbejdet af Region Midtjylland i forbindelse med forberedelse af arbejdet med strategisk energiplanlægning. Arbejdet hen imod den strategiske energiplanlægning

Læs mere

Udkast, revideret 28/3-2014

Udkast, revideret 28/3-2014 28-03-2014 Udkast, revideret 28/3-2014 Scenarier til køreplan for udfasning af fossile brændstoffer metode og beskrivelse Som en del af køreplanen udvikles scenarier for udfasning af fossile brændsler

Læs mere

Nationalt: Strategisk energiplanlægning i Danmark

Nationalt: Strategisk energiplanlægning i Danmark Nationalt: Strategisk energiplanlægning i Danmark KICKSTART AF GRØN OMSTILLING I DANSKE KOMMUNER 29-30 oktober 2015 Anders Kofoed-Wiuff Partner, Ea Energianalyse Spørgsmål Hvordan ser Danmarks energisystem

Læs mere

Transportens energiforbrug og udledning af CO 2 frem til 2050

Transportens energiforbrug og udledning af CO 2 frem til 2050 Transportens energiforbrug og udledning af CO 2 frem til 2050 Roadmap afsluttende seminar for de to følgegrupper 27. maj 2014 Anders Kofoed-Wiuff Ea Energianalyse Formål med referencefremskrivninger At

Læs mere

Fremtidens brændstof - kan laves af træ

Fremtidens brændstof - kan laves af træ DTU KT/BGG om Fremtidens brændstof - kan laves af træ Jesper Ahrenfeldt, gruppeleder & seniorforsker jeah@kt.dtu.dk, 2132 5344 1 Får vi brug for bio-brændstof? Det Internationale agentur for vedvarende

Læs mere

Carsten Rudmose HMN Naturgas I/S

Carsten Rudmose HMN Naturgas I/S Gastekniske dage, maj 2012 Metansamfundet - Opgradering af biogas med brint et udviklingsprojekt støttet af Region Midtjylland Carsten Rudmose HMN Naturgas I/S Deltagere i projektet HIRC - Hydrogen Innovation

Læs mere

Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035. 1. Indledning. 2. Baggrund for følsomhederne. Til. 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord

Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035. 1. Indledning. 2. Baggrund for følsomhederne. Til. 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord Til Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord 1. Indledning Energinet.dk's centrale analyseforudsætninger er Energinet.dk's bedste bud på fremtidens elsystem

Læs mere

Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012

Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012 Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012 Naturgas Fyn 5,9% 25,7% Omsætning 2011: DKK 1,8 mia. 7,9% 16,1% 8,4% 14,2% 8,8% 13% Resultat før skat 2011: DKK 82 mio. Ansatte: 85 Naturgas

Læs mere

Fremtidsperspektiver for kraftvarme. Jesper Werling, Ea Energianalyse Erfa-møde om kraftvarme og varmepumper Kolding, 19. maj 2016

Fremtidsperspektiver for kraftvarme. Jesper Werling, Ea Energianalyse Erfa-møde om kraftvarme og varmepumper Kolding, 19. maj 2016 Fremtidsperspektiver for kraftvarme Jesper Werling, Ea Energianalyse Erfa-møde om kraftvarme og varmepumper Kolding, 19. maj 2016 Ea Energianalyse Systemanalyse Strategier Marked F&U Konsulentfirma. Rådgivning

Læs mere

Fremtidens gasanvendelse i fjernvarmesektoren

Fremtidens gasanvendelse i fjernvarmesektoren Fremtidens gasanvendelse i fjernvarmesektoren Jan de Wit og Jan Jensen, Dansk Gasteknisk Center Webartikel, GASenergi, 4. januar 2018 Baggrund Dansk Fjernvarme publicerede i slutningen af 2016 resultatet

Læs mere

FREMTIDEN. Energieffektivitet i industrien. Niels Træholt Franck,

FREMTIDEN. Energieffektivitet i industrien. Niels Træholt Franck, FREMTIDEN Energieffektivitet i industrien Niels Træholt Franck, ntf@energinet.dk Temadag om energieffiktivitet 6-4-217 1 HVORFOR SKAL VI GÆTTE PÅ FREMTIDEN? Energinet har ansvaret for, at der er el i stikkontakten

Læs mere

Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier. Hvilken effekt har elvarmeafgiften?

Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier. Hvilken effekt har elvarmeafgiften? Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier Hvilken effekt har elvarmeafgiften? Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn

Læs mere

Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler

Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler 24. november 2016 Energikommissionen har i forbindelse med præsentationen af forløbene i AP2016 stillet

Læs mere

Basisfremskrivning Fagligt arrangement i Energistyrelsen

Basisfremskrivning Fagligt arrangement i Energistyrelsen Basisfremskrivning 2015 Fagligt arrangement i Energistyrelsen 20.01.2016 Side 1 Indhold Hvad er en basisfremskrivning? Hvilke forudsætninger indgår? Politiske tiltag Priser Modelsetup Hvad blev resultaterne?

Læs mere

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst

Læs mere

N O T AT 1. juli 2014. Elproduktionsomkostninger for 10 udvalgte teknologier

N O T AT 1. juli 2014. Elproduktionsomkostninger for 10 udvalgte teknologier N O T AT 1. juli 2014 J.nr. 4005/4007-0015 Klima og energiøkonomi Ref: RIN/JLUN Elproduktionsomkostninger for 10 udvalgte teknologier Med udgangspunkt i Energistyrelsens teknologikataloger 1 samt brændsels-

Læs mere

Fremtidens Integrerede Energisystem. Loui Algren loa@energinet.dk Energianalyse Energinet.dk

Fremtidens Integrerede Energisystem. Loui Algren loa@energinet.dk Energianalyse Energinet.dk Fremtidens Integrerede Energisystem Loui Algren loa@energinet.dk Energianalyse Energinet.dk Dagsorden Kort om Energinet.dk Scenarie for et samfundsøkonomisk effektivt energisystem baseret på vedvarende

Læs mere

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug Grøn Roadmap 2030 - Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug 1 Energinet.dk 6 oktober 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s Projektet støttet af Energifonden Med det

Læs mere

UDVIKLING FREM FOR AFVIKLING Naturgas som en del af en renere løsning. Kraftvarmedagen 15. marts 2014 Ole Hvelplund

UDVIKLING FREM FOR AFVIKLING Naturgas som en del af en renere løsning. Kraftvarmedagen 15. marts 2014 Ole Hvelplund UDVIKLING FREM FOR AFVIKLING Naturgas som en del af en renere løsning Kraftvarmedagen 15. marts 2014 Ole Hvelplund Klar til nye udfordringer Fossilfrit DK Udfordringen Fakta om naturgas Grøn gas Gassens

Læs mere

Fremtidens energi er Smart Energy

Fremtidens energi er Smart Energy Fremtidens energi er Smart Energy Partnerskabet for brint og brændselsceller 3. april 2014 Kim Behnke, Chef for forskning og miljø, Energinet.dk kbe@energinet.dk I januar 2014 dækkede vindkraften 63,3

Læs mere

Analyseforudsætninger og scenarier for udvikling af energisystemet

Analyseforudsætninger og scenarier for udvikling af energisystemet Analyseforudsætninger og scenarier for udvikling af energisystemet Konference om energieffektivitet i industrien Teknologisk Institut 2017-04-04 Anders Bavnhøj Hansen, ABH@Energinet.dk Forskning og udvikling

Læs mere

Lokale energihandlinger Mål, muligheder og risici

Lokale energihandlinger Mål, muligheder og risici Lokale energihandlinger Mål, muligheder og risici Energiplan Fyn 5. Februar 2015, Tøystrup Gods Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s 1 Ea Energianalyse Systemanalyse Strategier Marked F&U Konsulentfirma.

Læs mere

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Gastekniske dage 18. maj 2009 Dorthe Vinther, Planlægningschef Energinet.dk 1 Indhold 1. Fremtidens energisystem rammebetingelser og karakteristika 2.

Læs mere

Økonomiske og teknologiske udfordringer for brintteknologier

Økonomiske og teknologiske udfordringer for brintteknologier Økonomiske og teknologiske udfordringer for brintteknologier Del 1 Denne første del af notatet beskriver teknologiske udfordringer for udviklingen af brintteknologier. Notatet bygger på viden indhentet

Læs mere

Lad energisektoren løfte Danmarks klimaindsats

Lad energisektoren løfte Danmarks klimaindsats 12. oktober 2017 Analyse nr. 28 Lad energisektoren løfte Danmarks klimaindsats Side 1 ANALYSE NR. 28 (RESUMÉ) 12. OKTOBER 2017 Lad energisektoren løfte Danmarks klimaindsats Bidrag til opfyldelse af klimamål

Læs mere

Fuldlasttimer Driftstimer på naturgasfyrede kraftvarmeanlæg

Fuldlasttimer Driftstimer på naturgasfyrede kraftvarmeanlæg Fuldlasttimer 2017 Driftstimer på naturgasfyrede kraftvarmeanlæg Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst

Læs mere

Muligheder på trafikområdet

Muligheder på trafikområdet Muligheder på trafikområdet Henrik Duer COWI 19 November 2007 1 Indhold 1. Forskellige muligheder for energibesparelser 2. Udviklingen 3. Teknologiske muligheder 4. Indpasning i energisystemet 2 Energiforbrug

Læs mere

Fokus for energianalyser 2016

Fokus for energianalyser 2016 4. januar 2016 Fokus for energianalyser 2016 Energianalyser er grundlag for Energinet.dk s planlægning Et grundigt analysearbejde er en nødvendig forudsætning for en vellykket planlægning og drift og i

Læs mere

Fremtidens energisystem og gassens rolle

Fremtidens energisystem og gassens rolle Fremtidens energisystem og gassens rolle Seminar om termisk forgasning 2016-04-13 ved HMN Anders Bavnhøj Hansen Chefkonsulent, MSc Energinet.dk, afd. for Energianalyse Fremtidens energisystem og gassens

Læs mere

Termisk forgasnings betydning for bæredygtigheden af et vedvarende energisystem

Termisk forgasnings betydning for bæredygtigheden af et vedvarende energisystem Termisk forgasnings betydning for bæredygtigheden af et vedvarende energisystem Henrik Wenzel, Syddansk Universitet, Center for Life Cycle Engineering Seminar om termisk forgasning i Danmark Tirsdag den

Læs mere

Hvor godt kender du energisektoren i Danmark?

Hvor godt kender du energisektoren i Danmark? Hvor godt kender du energisektoren i Danmark? - fortid, nutid og fremtid - Anders Kofoed-Wiuff, Ea Energianalyse Tip en 13 er 1 X 2 1. Hvor stor en del af Danmarks faktiske bruttoenergiforbrug udgjorde

Læs mere

Fordele ved vejtransport på gas nu og i fremtiden

Fordele ved vejtransport på gas nu og i fremtiden Fordele ved vejtransport på gas nu og i fremtiden Konference om omstillinger i den dieseldrevne, professionelle transport Christiansborg, 27. maj 2008 Asger Myken, DONG Energy asgmy@dongenergy.dk 1 Disposition

Læs mere

Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011

Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011 Temadag om VEgasser og gasnettet Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011 Temadag om VE-gasser og gasnettet Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011 Resume af

Læs mere

Samfundsøkonomisk. værdi af biogas. Miljø- klima- og landbrugsmæssige effekter CAMILLA K. DAMGAARD ØKONOMISEMINAR 11. DEC 2017

Samfundsøkonomisk. værdi af biogas. Miljø- klima- og landbrugsmæssige effekter CAMILLA K. DAMGAARD ØKONOMISEMINAR 11. DEC 2017 Samfundsøkonomisk værdi af biogas Miljø- klima- og landbrugsmæssige effekter CAMILLA K. DAMGAARD ØKONOMISEMINAR 11. DEC 2017 Baggrund og formål Opgøre de fordele og ulemper ved biogas, der ikke handles

Læs mere

Energilagringens rolle i Energinet.dk s fremtidsscenarier 2030

Energilagringens rolle i Energinet.dk s fremtidsscenarier 2030 Energilagringens rolle i Energinet.dk s fremtidsscenarier 2030 Konference om avanceret energilagring 2016 Teknologisk Institut 2016-12-01 Anders Bavnhøj Hansen, ABH@Energinet.dk Chefingeniør Forskning

Læs mere

Biogas som drivmiddel i den tunge transport

Biogas som drivmiddel i den tunge transport Biogas som drivmiddel i den tunge transport September 2018 For information on obtaining additional copies, permission to reprint or translate this work, and all other correspondence. Please contact: DAMVAD

Læs mere

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv Strategisk energiplanlægning i de midtjyske kommuner MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv 28. oktober 2014 Jørgen Krarup Energianalyse jkp@energinet.dk Tlf.: 51380130 1 AGENDA 1. Formålet med

Læs mere

Resultater, forudsætninger og analyseramme for ADberegningsværktøjet

Resultater, forudsætninger og analyseramme for ADberegningsværktøjet Trafikdage i Aalborg, 28 august 2012 Alternative Drivmidler Resultater, forudsætninger og analyseramme for ADberegningsværktøjet Henrik Duer, COWI 1 Alternative Drivmidler modellen Baggrund Udviklet i

Læs mere

Energiscenarier for 2030

Energiscenarier for 2030 Energiscenarier for 2030 Niels Træholt Franck, Forskning og udvikling 30. november 2016. Dok 15/08958-162 1 Agenda Kort introduktion? Hvorfor lave scenarier? Tilblivelse af scenarierne De fire scenarier

Læs mere

Fremtidens danske energisystem

Fremtidens danske energisystem Fremtidens danske energisystem v. Helge Ørsted Pedersen Ea Energianalyse 25. november 2006 Ea Energianalyse a/s 1 Spotmarkedspriser på råolie $ pr. tønde 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1970 '72 '74 '76 '78

Læs mere

EL OG GAS TIL TRANSPORT. Analyse af fremtidens drivmidler September 2017

EL OG GAS TIL TRANSPORT. Analyse af fremtidens drivmidler September 2017 EL OG GAS TIL TRANSPORT Analyse af fremtidens drivmidler September 217 2 BAGGRUND INDHOLDSFORTEGNELSE Forbrug af el og gas til transport er vigtig viden for Energinet 3 Stort potentiale for anvendelse

Læs mere

Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis

Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis 17 10 2016 Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis Analyse af årlig samfundsøkonomisk fjernvarmepris ved konvertering af naturgas til fjernvarme Baggrund og opgave Ea Energianalyse gennemførte

Læs mere

Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen

Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen Præsentation Geotermi i Danmark 12 maj 216 Overblik 28 udvalgte

Læs mere

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 Bidrag til elektrisk transport, vækst, CO 2 reduktion og fossil uafhængighed December 2011 endelig udgave KORT SAMMENFATNING BENZIN/DIESEL BATTERI/HYBRID BRINT

Læs mere

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 15. september 2015 Udarbejdet af: Nina Detlefsen Kontrolleret af: Kasper Nagel og Jesper Koch Beskrivelse:

Læs mere

Den grønne omstilling. Loui Algren, ingeniør Energinet.dk / Energianalyse

Den grønne omstilling. Loui Algren, ingeniør Energinet.dk / Energianalyse Den grønne omstilling Loui Algren, ingeniør Energinet.dk / Energianalyse loa@energinet.dk Klimaaftalen er i hus! Klimaet er reddet (?) Agenda 1. Kort om Energinet.dk 2. Energisystemet historisk 3. Status:

Læs mere

Gas til transportformål - DK status v. Energistyrelsen. IDA 29. september 2014 Ulrich Lopdrup Energistyrelsen

Gas til transportformål - DK status v. Energistyrelsen. IDA 29. september 2014 Ulrich Lopdrup Energistyrelsen Gas til transportformål - DK status v. Energistyrelsen IDA 29. september 2014 Ulrich Lopdrup Energistyrelsen Disposition Langt sigt! Hvorfor overhovedet gas i transport? Scenarieanalyserne Kort sigt! Rammerne

Læs mere

Udfordringer for dansk klimapolitik frem mod 2030

Udfordringer for dansk klimapolitik frem mod 2030 Udfordringer for dansk klimapolitik frem mod 2030 Af professor Peter Birch Sørensen Økonomisk Institut, Københavns Universitet Formand for Klimarådet Indlæg på Gastekniske Dage den 24. maj 2017 Dagsorden

Læs mere

Effektiviteten af fjernvarme

Effektiviteten af fjernvarme Effektiviteten af fjernvarme Analyse nr. 7 5. august 2013 Resume Fjernvarme blev historisk etableret for at udnytte overskudsvarme fra elproduktion, hvilket bidrog til at øge den samlede effektivitet i

Læs mere

STREAM: Sustainable Technology Research and Energy Analysis Model. Christiansborg, 17. september 2007

STREAM: Sustainable Technology Research and Energy Analysis Model. Christiansborg, 17. september 2007 STREAM: Sustainable Technology Research and Energy Analysis Model Christiansborg, 17. september 27 Arbejdsgruppe: Anders Kofoed-Wiuff, EA Energianalyse Jesper Werling, EA Energianalyse Peter Markussen,

Læs mere

Fremtidens landbrug - i lyset af landbrugspakken 3. februar Bruno Sander Nielsen

Fremtidens landbrug - i lyset af landbrugspakken 3. februar Bruno Sander Nielsen Fremtidens landbrug - i lyset af landbrugspakken 3. februar 2016 Udbygning med biogas Bruno Sander Nielsen Sekretariatsleder Foreningen for Danske Biogasanlæg Biogas i Danmark Husdyrgødning Økologisk kløvergræs

Læs mere

Støtte til biogas høj eller lav? Copenhagen Economics Temadag i Brancheforeningen for Biogas, 7. marts 2016

Støtte til biogas høj eller lav? Copenhagen Economics Temadag i Brancheforeningen for Biogas, 7. marts 2016 Støtte til biogas høj eller lav? Copenhagen Economics Temadag i Brancheforeningen for Biogas, 7. marts 216 Sammenligning af rammevilkår til biogas og havvind Danmark er i gang med en omstilling af energisystemet,

Læs mere

Et energisystem fri af fossile brændsler - elsektorens rolle. Jesper Koch, Dansk Energi

Et energisystem fri af fossile brændsler - elsektorens rolle. Jesper Koch, Dansk Energi Et energisystem fri af fossile brændsler - elsektorens rolle Jesper Koch, Dansk Energi MERE VEDVARENDE ENERGI ENERGIEFFEKTIVITET EL BLIVER CENTRAL ENERGIBÆRER 2011 Der findes vel realistisk set ikke en

Læs mere

Hvordan når vi vores 2030 mål og hvilken rolle spiller biogas? Skandinaviens Biogaskonference 2017 Skive, 8. november 2017

Hvordan når vi vores 2030 mål og hvilken rolle spiller biogas? Skandinaviens Biogaskonference 2017 Skive, 8. november 2017 Hvordan når vi vores 2030 mål og hvilken rolle spiller biogas? Skandinaviens Biogaskonference 2017 Skive, 8. november 2017 Agenda Danmarks klimamål udenfor kvotesektoren 2021-2030 Energi og transportsektorens

Læs mere

Biobrændstoffers miljøpåvirkning

Biobrændstoffers miljøpåvirkning Biobrændstoffers miljøpåvirkning Anders Kofoed-Wiuff Ea Energianalyse Stockholm, d.15. januar 2010 Workshop: Svanemærkning af transport Godstransportens miljøelementer Logistik Kapacitetsudnyttelse, ruteplanlægning

Læs mere

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem 1 Centrale målsætninger i Energiaftalen 22-3-2012 2020: 50% vindenergi i elforbruget 2020: 40% reduktion af drivhusgasser set i forhold til 1990

Læs mere

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE INTELLIGENT ENERGI INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 18. november 2015 100 % VEDVARENDE ENERGI ER IKKE UTOPI I DANMARK Sammenhængende effektive

Læs mere

Produktion af bioenergi er til gavn for både erhvervene og samfundet. 13. september 2011 Michael Støckler Bioenergichef

Produktion af bioenergi er til gavn for både erhvervene og samfundet. 13. september 2011 Michael Støckler Bioenergichef Produktion af bioenergi er til gavn for både erhvervene og samfundet 13. september 2011 Michael Støckler Bioenergichef Produktion af bioenergi er til gavn for erhvervene og samfundet Økonomi og investeringsovervejelser.

Læs mere

Konsekvenser af frit brændselsvalg

Konsekvenser af frit brændselsvalg Konsekvenser af frit brændselsvalg Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse 1. oktober 2007 Energikonferencen Disposition Konsekvenser af frit brændselsvalg Konsekvenser af oplæg til afgiftsrationalisering

Læs mere

Fremtidens energisystem struktur og priser Årsdag for Partnerskabet for brint og brændselsceller d. 18 april 2012

Fremtidens energisystem struktur og priser Årsdag for Partnerskabet for brint og brændselsceller d. 18 april 2012 Fremtidens energisystem struktur og priser Årsdag for Partnerskabet for brint og brændselsceller d. 18 april 2012 Anders Kofoed-Wiuff Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk ANALYER OG PLANER PEGER I SAMME RETNING

Læs mere

Gassystemets gevinst for samfundet i Indhold. 1. Indledning. 12. november 2015 BDO/DGR. 1. Indledning Resumé af resultater...

Gassystemets gevinst for samfundet i Indhold. 1. Indledning. 12. november 2015 BDO/DGR. 1. Indledning Resumé af resultater... Gassystemets gevinst for samfundet i 2035 12. november 2015 BDO/DGR Indhold 1. Indledning... 1 2. Resumé af resultater... 2 3. Beregningssituationer... 3 3.1 Uden gassystemets muligheder... 4 4. Analyseresultater...

Læs mere

Transportsektoren er en stor udfordring for fremtidens energipolitik. Power to the People. Jørgen S. Christensen, Dansk Energi

Transportsektoren er en stor udfordring for fremtidens energipolitik. Power to the People. Jørgen S. Christensen, Dansk Energi Transportsektoren er en stor udfordring for fremtidens energipolitik Power to the People Jørgen S. Christensen, Dansk Energi 1 Agenda De energipolitiske udfordringer Der er behov for flere brændselstyper

Læs mere

Samsø Kommune, klimaregnskab 2014.

Samsø Kommune, klimaregnskab 2014. Samsø Kommune, klimaregnskab 214. Hermed følger Samsø Kommunes CO2 regnskab for 214. Nærværende regnskab har inkluderet enkelte delresultater inden for de enkelte energiforbrug ellers er det selve konklusionen

Læs mere

Danmarks klimaudfordringer. på tung transport. Gastekniske Dage d Christian Ege

Danmarks klimaudfordringer. på tung transport. Gastekniske Dage d Christian Ege Danmarks klimaudfordringer på tung transport Gastekniske Dage d. 24.5.2017 Christian Ege Oversigt tung transport og klima Transportsektoren er bagud Virkemidler - Kombination af Effektivisering af godstransport

Læs mere

Annual Climate Outlook 2014 CONCITOs rådsmøde, 21. november 2014

Annual Climate Outlook 2014 CONCITOs rådsmøde, 21. november 2014 Annual Climate Outlook 2014 CONCITOs rådsmøde, 21. november 2014 Status Klimamål og emissioner Energiproduktion- og forbrug Transportsektoren Landbrug og arealanvendelse Drivhusgasudledning og klimamål

Læs mere

Elsektorens rolle i samarbejde med varmesektor -- fra fossile brændsler til vedvarende energi - tænk globalt, handl lokalt Jesper Koch, Dansk Energi

Elsektorens rolle i samarbejde med varmesektor -- fra fossile brændsler til vedvarende energi - tænk globalt, handl lokalt Jesper Koch, Dansk Energi Elsektorens rolle i samarbejde med varmesektor -- fra fossile brændsler til vedvarende energi - tænk globalt, handl lokalt Jesper Koch, Dansk Energi Mange åbne ender Bedre integration mellem el-, gas-

Læs mere

Svar på spørgsmål fra Enhedslisten om biogas

Svar på spørgsmål fra Enhedslisten om biogas N O T AT 21. december 2011 J.nr. 3401/1001-3680 Ref. Svar på spørgsmål fra Enhedslisten om biogas Spørgsmål 1: Hvor stor en årlig energimængde i TJ kan med Vores energi opnås yderligere via biogas i år

Læs mere

Mindre CO2 og mere VE Konkrete udfordringer for Hovedstadsområdet

Mindre CO2 og mere VE Konkrete udfordringer for Hovedstadsområdet Varmeplan Hovedstaden - Klima mål, miljø og VE Varme-seminar I Dansk Design center 9. juni 2008 Mindre CO2 og mere VE Konkrete udfordringer for Hovedstadsområdet Henrik Lund Professor i energiplanlægning

Læs mere