Det betyder desværre også, at enkelte har jeg mistet igen i tidens løb og ikke kunne genanskaffe endnu men der arbejdes naturligvis på sagen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det betyder desværre også, at enkelte har jeg mistet igen i tidens løb og ikke kunne genanskaffe endnu men der arbejdes naturligvis på sagen."

Transkript

1 Denne Phalaenopsis thalebanii har stået i leca i 1½ år - og dette er 2. blomstring. Bemærk rødderne helt nede i bægerets bund! Den blev købt som ungplante med bare 3 små blade og straks sat i øl-bægeret her. SH-dyr yrkning af Phalaenopsis og andre orkidéer kidéer. Af Kenth Esbensen, juni 2009 Allerede da jeg for omkring år siden begyndte at udvide min orkidé-interesse fra andet end supermarkeds-phalaenopsis og byggemarked-cambria, begyndte jeg også at lede efter al tilgængelig information om emnet på internettet. Jeg stødte også på udtrykkene Soilless Culture og Hydroponic Culture men kunne ikke dengang se potentialet endsige nødvendigheden af at fravige fra, hvad langt de fleste kilder talte om, når det gælder substrater eller voksemedier til orkidé-dyrkning. Der var også noget, der blev kaldt Semi-Hydroponic kultur men igen lod jeg mig ikke overbevise. Udtrykket stammer fra en amerikansk forhandler ved navn First Rays Orchids. - Der skulle et barkmix eller kokos-skal-mix til hvis da ikke man lod sig lokke af et Greenmix på basis af mineraluld, perlite og lignit. Det sidste har jeg da også med blandet succes anvendt til mange af mine planter men ret beset er det næsten kun til Bulbophyllum og Coelogyne, jeg har haft særlig succes med det.

2 Især mine botaniske Phalaenopsis, der er min hoved-interesse og har været det i de fleste år, er langt fra glade for Greenmix jeg har i alle tilfælde ikke endnu fundet det rette kombination af vanding, varme, luft og lys, der har kunne forhindre mig i at miste ganske mange planter i de første år. Undtagelserne er Phal. bellina og Phal. violacea, ser synes at klare sig væsentligt bedre i Greenmix end alle de andre i min samling! Jeg aner ikke hvorfor.... Der måtte tænkes igen! Min samling af botaniske Phalaenopsis er efterhånden ikke så ringe endda omkring 90 forskellige arter, varianter og typer, er det blevet til og der kommer løbende nye til. Hvor det har været muligt, har jeg købt 2-3 ungplanter af en variant, art eller underart ad gangen, så jeg kan forsøge mig med forskellige måder at dyrke dem på og vurdere, hvad der fungerer bedst her hos mig. Jeg indrømmer, at ind imellem er den plan for bekostelig så de dyrere planter må jeg så nøjes med enkelt-eksemplarer af. Phalaenopsis cornu-cervi var. Chattaladae var den art, der satte gang i mine eksperimenter med SH-dyrkning. Nu har jeg omsider selv fået mig et eksemplar - og allerede 1 måned efter omplantningen til leca ses de nye, friske rødder tydeligt i bægeret Det betyder desværre også, at enkelte har jeg mistet igen i tidens løb og ikke kunne genanskaffe endnu men der arbejdes naturligvis på sagen. Focus på de botaniske arter betød også, at jeg stødte på hvor en ny, helt speciel form af Phal. cornu-cervi bliver præsenteret. Kun 2 gange med 25 års mellemrum er den blevet fundet i naturen i Thailand men måske også en enkelt gang tidligere allerede i starten af 60 erne det er mere uklart. Den side kan anbefales varmt for intersserede! Artiklen, der bringes på siden, er skrevet af Dr. Grove, PhD., der beskrev den nye variant botanisk og skrev den fascinerende historie om fundet af den nye Phal. cornu-cervi f. chattaladae i Orchids i 2006 og hvordan han dyrker den Semi-

3 Hydroponic i ca. 1-liters gennemsigtige plastic-bægrer, af den slags, man kan få Take-away suppe i fra fastfood-restauranter. Der laves en række huller på 3-4 mm omkring 2-5 cm over den pågældende beholders bund, så der altid kan stå vand i bunden, men overflødigt vand kan løbe af og luft kan komme ind i vokse-mediet, som plantens rødder så gerne vil have det i bægeret. Der er således på én gang rigeligt med luft og passende med fugtighed til plantens rødder hele tiden. Voksemediet var i artiklen og er stadig hos mig LECA-nødder (LECA = Lightwight Expanded Clay Aggregates). Idag er leca både et registreret varemærke og i daglig tale en generel betegnelse for tilsvarende produkter som i denne sammenhæng altid bliver holdt fugtigt ved, at der står en smule vand med næringsstoffer til planten i bunden af bægeret og kapillærvirkningen trækker det op i lecanødderne over vandet, så de altid er fugtige men alligevel til stadighed med masser af luft til plantens rødder imellem leca-nødderne! For 3 år siden fandt jeg det omsider væsentligt mere interessant, end da jeg først stødte på teknikken men jeg havde store problemer med at finde den slags plastic-bægere, som Grove omtaler! Alligevel besluttede jeg mig for at prøve metoden af og i mangel af bedre begyndte jeg at plante én ud af tre nyerhvervede ungplanter om til SH-dyrkning i ½-liters éngangs-øl-plastbægrer, der var til overs fra en familiefest - den bløde slags, der ikke splinteres ved den mindste berøring! Det er såre enkelt - med en varm skruetrækker eller lignende (et par minutter med spidsen over gasblusset de kan også laves med en loddekolbe) smeltes hullerne i plastic-bægerne i passende højde over bunden. 4 huller i øl-bægrene er passende jævnt fordelt. - Det har vist sig at være en af de bedste idéer, jeg indtil videre har fået hvad angår dyrkningen af mine orkidéer! Øl-bægerne er sandsynligvis ikke særligt holdbare i længden men de ældste har holdt 3 år hos mig indtil videre ingen af dem er blevet skiftet ud endnu! Og de koster ikke mange 5-ører at skifte ud, når den tid kommer! Netop det, at jeg har købt 3 af hver af en masse ungplanter igennem de senere år, og har kunne ompotte én til SH med det samme; lade en forblive i sin oprindelige potte og den sidste montere på klods eller lignende, tillod mig meget hurtigt at konstatere, at planterne i SH næsten uden undtagelse voksede langt hurtigere, blev langt kraftigere og blomstrer før de andre! De har oven i købet vist sig at være langt lettere at passe hvilket ikke mindst har vist sig uvurdérligt, når man ind imellem er væk på ferie, og andre har ansvaret for pasningen!

4 Mit eksperiment er således blevet kompromiteret af, at forskellen mange gange på under et år har været så markant, at jeg faktisk nu har flyttet stort set alle fra deres oprindelige medie til SH uanset plantens størrelse / alder - og alle nye Phalaenopsis, som jeg kun har én af, kommer nu med det samme over i Leca, hvis ikke de ligefrem er i blomst, og det er de sjældent, når jeg anskaffer dem! Jeg har stadig en masse planter monteret på klods, lerskåle,epifytstammer og i kurve men de halter næsten alle langt bagefter og er langt længere tid om at etablere sig hos mig. Også flere og flere af mine andre arter kommer nu over i Leca og for eksempel tager mine første Dendrobium phalaenopsis i SH det fantastisk godt jeg har aldrig før set så stor og voldsom en tilvækst før, som jeg har set indenfor blot et par måneder!! Flere af mine Coelogyne er også kommet i SH og kvitterer også med både kraftigere vækst og flere blomsterskud og min største Dendrochillum magnum har aldrig sat flere stængler af, end den gør lige for tiden, efter omplantning til leca her i foråret! Pasningen er jo et nøglepunkt i enhver orkidésamling og kan være lidt af en videnskab, hvis man har en blandet samling, hvor masser af arter er kendt for at skulle have en årlig hvileperiode, hvor der ikke eller næsten ikke vandes. Sådan skulle det for det meste ikke være ved SH-dyrkning for her er det afgørende, at planten hele tiden har masser af luft omkring rødderne samtidigt med at den får fugt og næringsstoffer og så er hvileperioden pludslig ikke påkrævet mere! Den kan vokse og måske endda blomstre året rundt... hvis den får lys og varme nok! Om vinteren kræver planterne passende tilskuds-lys og varme for at kunne vokse videre og får de ikke det, så vokser de ikke og så forbruger de heller ikke så meget vand, hvilket man naturligvis må tilpasse pasningen /vandingen efter. Også ved SH-dyrkning men det er stadig vigtigt, at leca en aldrig tørrer helt ud, da det vil stresse planterne mere end i et organisk voksemedium. Omplantning til SH-dyrkning. Som nævnt anvender jeg ganske overvejende ½-liters øl-plastbægere til SHdyrkning af mine Phalaenopsis-småplanter og det går faktisk ganske fint et langt stykke af vejen. Bægerne er dog for små til større, veletablerede planter, så her har jeg fundet frem til plast-emballage fra småkager, der med en diameter på 17 cm og en dybde på 8 cm måske nok er lige lovligt lavbundede men det går faktisk fint til de fleste større Phalaenopsis. Senest har jeg omsider fundet på, at 1½-2 liters sodavands- og vandflasker jo kan skæres af i en passende højde, så man på den måde kan skaffe sig rigeligt med bægere i en passende størrelse på ca. 1 l eller lidt mere.

5 Jeg lægger vægt på, at bægerne til SH-dyrkning bør være i gennemsigtigt plast, da man så let kan følge med i vandmængden i bunden og hvor højt op i leca en over vandet, der er en passende fugtighed til rødderne. Det letter pasningen væsentligt ikke mindst fordi langt hovedparten af mine SH-bægere er ophængt i hjemmelavede hegnstråd-holdere i forskudte højder under udestuens lave nordvendte skråtag lige i hovedhøjde, hvor de er lette at overskue, selv om der er mange. Det klare bæger tillader også, at man kan følge med i røddernes vækst og sundhed. Den almindelige kvalitet leca fra byggemarkedet med en lidt varierende størrelse på de enkelte nødder på 5-18 mm og en noget uregelmæssig form er langt at foretrække frem for de mindre poser af special-leca til brug i urtepotte-jord, der kan fås hos gartnerier, blomsterbutikker og havecentre, idet disse nødder er langt mere ensartet runde og ens i størrelsen. Det betyder nemlig, at planterne ikke står nær så sikkert i bægere med de ensartet runde nødder og kapillærvirkningen er også ringere end i produktet til byggeri med varierende former og størrelse på de enkelte nødder. Helt uden betydning er det selvfølgelig heller ikke, at også prisen er en ganske anden! Da der altid er en del støv i sækkene med leca-nødder, skal disse vaskes inden brug til orkidé-dyrkning. En spand fyldes 2/3 op med leca, og der fyldes efter med vand, indtil de flydende leca-nødder begynder at stige 4-5 cm op i spanden. Så omrøres der grundigt, så støvet vaskes af, og spanden får lov at stå 10 minutters tid, så støvet bundfælder sig. Så er man klar til ompotning. Min Phal. tetraspis C! står med rødderne i vand konstant - og stortrives med det! Planten vendes ud af sin gamle potte som vanligt, og alt gammelt voksemedie fjernes forsigtigt for ikke at beskadige levende rødder. Døde rødder fjernes, og de levende vaskes under rindende vand, så der føres minimalt med organiske partikler med over i SH-bægeret. Jeg har endnu ikke fundet det nødvendigt at behandle med svampemidler eller desinfektionsmidler, som nogen åbenbart sværger til ved traditionel ompotning.

6 SH-bægeret fyldes med de vaskede leca til lige over hullerne de 2-5 cm over bunden eller eventuelt noget højere, afhængigt af plantens rodnets størrelse. Rødderne bredes godt ud, og idet planten holdes med nederste blade i toppen af bægeret, fyldes efter med leca, som rystes godt ind imellem plantes rødder og bægeret fydes helt op. Bægeret forsynes med navneskilt og ophæng, hvis det er aktuelt, og dyppes herefter i regnvand tilsat en tynd gødningsopløsning, så der trods alt er lidt, planten kan leve af med det samme. Hos mig kan den herefter klare sig uden yderligere vanding den første uge eller to hvorefter man ofte allerede vil kunne konstatere begyndende dannelse af nye rødder. Allerede 2 stængler på vej på denne Phal. violacea alba ungplante - bare en måned efter, at den er sat i SH! Det har jeg aldrig set før på så lille en violacea! Ungplanter i små 4-5 cm mospotter lader jeg beholde deres mos-klump, når jeg sætter dem i leca. De nye rødder vokser hurtigt frem i leca en og jeg risikerer ikke at beskadige de sunde rødder i mosset. Moskernen giver ingen problemer i forhold til SH-princippet, og ompotningen stresser ikke den lille plante mærkbart på denne måde. I løbet af nogle måneder vil man som regel kunne se, at rodnettet bliver større og større og endda også at rødderne ofte går helt ned i og trives glimrende helt nede i bunden, hvor de er konstant under vand! Mange vil måske finde det utroligt, at rødderne ikke rådner i vandet, som vi jo oplever det i et for vådt organisk voksemedium. Årsagerne er sandsynligvis, at der er masser af luft omkring resten af rodnettet i kombination med at man jo ikke ved denne metode har en masse nedbrydende mikroorganismer og bakterier i mediet omkring rødderne, som man jo altid har det i et fugtigt organisk medium. Det er i alle tilfælde en konstatering, at ved SH-dyrkning klarer rødderne sig ofte under vand i måneds- og endda årevis! Pasning. Dr. Grove skriver i omtalte artikel, at han vander sine SH-dyrkede planter i leca alle dage med klart vejr, og der er ingen tvivl om, at i et drivhus kommer det til at passe glimrende.

7 Hos mig er så hyppig vanding i udestuen ikke påkrævet andet end måske på de varmeste sommerdage, hvis alt skal være optimalt. Resten af året dypper jeg mine SH-bægere en enkelt gang om ugen eller måske kun 2 gange på 3 uger. Har man ikke tilskuds-lys til planterne i de mørke måneder, forbruger planterne meget lidt vand, og der kan gå 3 uger imellem hver vanding. - Én ting er i øvrigt, hvad der er optimalt og en anden kan være, hvad man kan slippe godt afsted med, hvis man f.ex skal have andre til at træde til under ferier med videre. Jeg har tydeligt kunne se, at SH-planterne klarer sig væsentligt bedre under mit fravær i op til 3 uger, end mine øvrige planter og selv om sommeren klarer de sig sædvanligvis med kun 1-2 vandinger på 3 uger uden at vise tegn på stress. Det letter unægteligt pasnings-opgaven for knapt så enthusiastiske afløsere! Jeg vander overvejende ved at dyppe hele bægeret i min halve vintønde med regnvand, et par små åkander, vandhyacinter og en lille flok orange platy akvariefisk, som børnebørnene har stor fornøjelse af at betragte i det mørke, men klare vand. Jeg sørger for, at al leca en bliver våd, hvorefter overskudsvandet løber af og planten hænges tilbage på sin plads. Husk på, at leca er meget luftholdiget og flyder ovenpå for det meste så pas på, at ikke planten skubbes op af bægeret ved dypningen hold den på plads med en forsigtig finger! Et mindre antal af mine større og bredere SH-bægere er ikke særligt dekorative i sig selv, og står derfor i forede (mos, piniebark) kurve, der ikke er praktiske at dyppe så her anvender jeg spray-pumpen med let-gødet regnvand i stedet. På grund af fiskene i vintønden vil der faktisk altid være en lille mængde næringsstoffer i vandet, så jeg tilfører kun ekstra Pokon i en tynd opløsning til SH-bægerne ca. 1 gang om måneden, som det har vist sig at passe sig fint for mig. Uden sådan et kar med fisk, bør man have tilsat gødning til vandingsvandet 3 ud af 4 gange for at sikre optimal vækst. Lugter sådan et kar med fisk og planter ikke? Nej, jeg vil naturligvis aldrig tillade det at forsumpe så der er ingen lugtgener ved den procedure, jeg anvender. Karret renses med jævne mellemrum og fyldes løbende efter med frisk, klart regnvand - eller postevand i tørkeperioder. Indtil videre har jeg endnu ikke været ude for at skulle potte en SH-plante om til en større beholder, men det vil selvfølgelig komme på et tidspunkt. Leca en gør det uhyre enkelt og den del, der hænger fast på plantens rødder, får bare lov til at følge med over i den nye beholder, hvorefter der fyldes efter med mere vasket leca.

8 Brugt leca kan endda genbruges men bør lige desinficeres med et opkog i ca. 10 minutter i en rummelig gryde for en sikkerheds skyld, for ikke at risikere overførsel af sygdomme. På den anden side er en sæk leca så relativt billig, at man jo også kan overveje at lade være, hvis man jævnligt potter nye planter om til SH. En kort advarsel. Ingen træer eller orkidéer vokser ind i Himmelen! Der er ingen tvivl om, at SH på ingen måde er den evige sandhed for orkidédyrkning! Både jeg og andre før og efter mig har mistet / vil miste planter, der ikke rigtigt kan finde sig til rette med denne kulturform! Mine resultater har indtil videre helt overvejende været særdeles positive men som under enhver anden form for kultur, så taber man ind imellem planter, fordi man for sent opdager, at den er helt gal! Nogle arter egner sig sandsynligvis slet ikke til denne kulturform men det finder man kun ud af ved at prøve sig frem. Angiveligt skulle Phalaenopsis af Parishianae-gruppen ikke egne sig men flere af dem klarer sig indtil videre rimeligt hos mig, selv om jeg også har mistet et par svage planter. De lidt større planter sætter jeg i bægrer som dette, selv om det måske nok gerne måtte have været lidt dybere - her Phal. reichenbachiana, som finder sig ganske godt til rette og blomstrer på 4 skafter i den gamle kagedåse..

9 - Måske kan det betale sig at prøve igen og længere end dét er jeg personligt endnu ikke kommet! Det er alt for almindeligt, at man på baggrund af meget få erfaringer i virkeligheden træffer beslutninger, der mildest talt bygger på for for hastige konklussioner. Jeg har i alle tilfælde forlængst set, at man ikke skal tro, at man kan flytte en skrantende plante med nærmest ingen rødder over i leca, og så tro at man kan redde den! Det kan faktisk lykkes men de fleste gange gør det ikke hos mig! Dér er sphagnum-mos stadig mit bedste bud i stedet, indtil der er kommet sunde rødder! Et par gode råd: Hvis du har lyst til at afprøve denne kulturform til dine orkidéer så kan du bare prøve med en billig plante, og se om den klarer sig bedre, end du er vant til! Endnu bedre er det selvfølgelig at anskaffe fuldkommen éns, og sunde ungplanter og plante den ene om til SH og lade den anden fortsætte i potten, den er købt i. Så er sammenligningen enkel. Yderligere interesserede kan anbafales bogen The World of Orchids A practical Guide to cultivating Orchids in soilless Culture af Jack Ross, Casper Publications Også hjemmesiden kan anbefales - det er vist herfra, at begrebet semi-hydroponic stammer. På min egen hjemmeside kan man finde mange andre billeder af orkidéer og hvordan jeg dyrker dem.

10

En blomstrende hobby af Bomhusets Blomster. Side 1 af 16

En blomstrende hobby af Bomhusets Blomster. Side 1 af 16 En blomstrende hobby af Bomhusets Blomster Side 1 af 16 Side 2 af 16 Zonale Pelargonier: Zonale pelargonier er dem med den kraftigste vækst og er de mest almindelige sorter på markedet. De vokser hurtigt

Læs mere

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner.

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. TM Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. Der er tusinder af (vid)underlige arter af orme i verden.

Læs mere

Pak kufferten... OG OPLEV ORKIDÉERNES FANTASTISKE VERDEN. www.flowercouncil.org

Pak kufferten... OG OPLEV ORKIDÉERNES FANTASTISKE VERDEN. www.flowercouncil.org Pak kufferten... OG OPLEV ORKIDÉERNES FANTASTISKE VERDEN www.flowercouncil.org Orkideen Tør du opdage orkideen? Tør du? Tage med til den ufremkommelige urskov i Mellemamerika? Til Amazonflodens utilgængelige

Læs mere

Bæredygtig havepleje PRODUKTKATALOG 2016

Bæredygtig havepleje PRODUKTKATALOG 2016 PRODUKTKATALOG 2016 Bæredygtig havepleje 100 % organisk gødning Bladgødning giver sunde roser Grønt græs fri for muldvarpeskud Biologisk gødning og vandpleje Krukkegødning m/aqua Saver Miljøvenlig sneglefjerner

Læs mere

Gode råd og vejledning om kompost.

Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

Kompost Gode råd og vejledning om kompost.

Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Bæredygtig havepleje PRODUKTKATALOG

Bæredygtig havepleje PRODUKTKATALOG PRODUKTKATALOG Bæredygtig havepleje 100 % organisk startgødning Grønt græs fri for muldvarpeskud Biologisk gødning og vandpleje Krukkegødning m/aqua Saver Miljøvenlig sneglefjerner Organisk gødning Granulat

Læs mere

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Enzymer, der er aktive under kolde forhold, har adskillige bioteknologiske anvendelsesmuligheder. Nye smarte og bæredygtige produkter kan nemlig blive udviklet

Læs mere

Regnvandstønde. Hvordan nedsætter jeg min vandregning?

Regnvandstønde. Hvordan nedsætter jeg min vandregning? Regnvandstønde Hvordan nedsætter jeg min vandregning? Regnvandsopsamling er et enkel og billigt system til vandbesparelser. Du behøver nemlig ikke nødvendigvis at bruge rent drikkevand til toiletskyl,

Læs mere

JEG er din KARTOFFEL!

JEG er din KARTOFFEL! JEG er din KARTOFFEL! I dette hæfte kan du lære noget om mig. Skriv dit navn: Ha det sjovt! Jeg er din Kartoffel! side 2 af 14 Mit kartoffelliv: Fra knold til kartoffelplante til knold. Jeg bliver lagt

Læs mere

Montering af Fjernprojektører på EpokeModellers skinnebus. Montering af. Fjernprojektører. EpokeModellers skinnebus

Montering af Fjernprojektører på EpokeModellers skinnebus. Montering af. Fjernprojektører. EpokeModellers skinnebus Montering af Fjernprojektører på EpokeModellers skinnebus Side 1 af 16 EpokeModellers dejlige skinnebus er forsynet med fjernprojektører plast, men desværre uden lys. Den ombyggede udgave af skinnebussen

Læs mere

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven Så-vejledning i skolehaven Haver til Mavers vejledning til såning i skolehaven Haver til Mavers så-vejledning er skrevet til eleverne og består af enkeltstående instruktionsark for en række udvalgte afgrøder,

Læs mere

Så dine egne tomatplanter

Så dine egne tomatplanter Så dine egne tomatplanter Hvis du vil forkultivere dine egne tomatplanter, skal du så på det rette tidspunkt i forhold til udplantning. Drivhustomater sår du indenfor først i marts og planter ud i drivhuset

Læs mere

Glide stykke og nålerør

Glide stykke og nålerør Glide stykke og nålerør Mens vi venter på at lejerne tørre, kan vi passende gå videre med et par småting på pan en. (Den anden chassis halvdel.) Når bilen er samlet, er der erfaring for at pan en rent

Læs mere

Mange USB-stiks er udstyret med en lille datadiode, som lyser når der hentes eller

Mange USB-stiks er udstyret med en lille datadiode, som lyser når der hentes eller USB-stiks bliver stadig brugt rigtig meget, og da man nu engang imellem kan få et 64gb USB stik til 249 kr i f.eks. Aldi, så er USB-stikket stadig det oplagte transportable medie, da det er lille og modsat

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 10 Af: Marianne Bachmann Andersen De allerførste forårsdage Billede: Perlehyasint.jpg Vi har allerede haft de første dejlige forårsdage og marts måned har vist sig fra sin pæneste

Læs mere

Pindstrup s haveprogram til dig og dine planter... www.pindstrup.dk

Pindstrup s haveprogram til dig og dine planter... www.pindstrup.dk Pindstrup s haveprogram til dig og dine planter... www.pindstrup.dk Pindstrup med Neutral ph Pindstrup Plus Pindstrup Plus er næringsberiget sphagnum, det vil sige sphagnum tilsat kalk (ph 6) og næringsstoffer.

Læs mere

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen. Hjemmekompostering Det begynder i køkkenet... Hele komposteringsprocessen starter i køkkenet, hvor køkkenaffaldet sorteres i 2 fraktioner: bioaffald og restaffald. Bioaffald kan komposteres, og er som

Læs mere

Kristi Himmelfartsdag og konfirmation

Kristi Himmelfartsdag og konfirmation Kristi Himmelfartsdag og konfirmation Kære konfirmander, familier og venner For en måneds tid siden stod jeg med en håndfuld frø i min hånd og tænkte på jer konfirmander. Det var nogen meget små frø, men

Læs mere

Gødning med et PLUS! Organisk. -neutral CO 2. Også til økologiske. Fri for tungmetaller

Gødning med et PLUS! Organisk. -neutral CO 2. Også til økologiske. Fri for tungmetaller Gødning Gødning med et PLUS! Organisk CO 2 -neutral Også til økologiske arealer Fri for tungmetaller Indholdsfortegnelse Side Indhold 2 Indholdsfortegnelse 3 Om ECOstyle og gødningsplan 4-5 Om ECOstyle

Læs mere

ÅRETS GANG I KØKKENHAVEN

ÅRETS GANG I KØKKENHAVEN Dias 1 ÅRETS GANG I KØKKENHAVEN Karin Gutfelt Jensen karin@overgaardgutfelt.dk www.overgaardgutfelt.dk Dias 2 Mål: Maksimalt udbytte af køkkenhaven A. Via langstrakt sæson 1.Tidlig opvarmning af jorden

Læs mere

Fuchsia. Havens Perler. Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster

Fuchsia. Havens Perler. Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster Fuchsia Havens Perler Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster Voksemedium. Jord til Fuchsia skal være humusrig og luftførende. Her i haven bruger vi en grov næringsberiget spagnum tilsat

Læs mere

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før.

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Kald 3 - The Power of why. I dag skal vi tale om HVORFOR du ønsker det, du ønsker. Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Derfor er det super vigtigt, at du har god

Læs mere

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld.

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Har du en have og kan du lide tanken om at bruge gratis kompost frem for kunstgødning?

Læs mere

Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab?

Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab? Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab? Kursets fokus er ikke tab 10 kg på 10 uger, men at slutte fred med kroppen og maden. Derigennem

Læs mere

Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse!

Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse! Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse! Da jeg modtog plastkassen med lodder, ur, nøgle og pendul så jeg at skiven ikke havde det godt! Malingen

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Anemonen. Anemonen. Hvordan formerer den sig?

Anemonen. Anemonen. Hvordan formerer den sig? Trinmål til undersøgelsesaktiviteter Beskrive udvalgte (dyr og) planter Kende forhold, der karakteriserer de forskellige årstider Undersøge enkle forhold vedrørende vejret Kende de naturområder, hvor navngivne

Læs mere

Design Ergonomi. Brainstorm på billede. 6. december 2011 ROSKILDE TEKNISKE ROSKILE HTX KLASSE 3.5

Design Ergonomi. Brainstorm på billede. 6. december 2011 ROSKILDE TEKNISKE ROSKILE HTX KLASSE 3.5 Design Ergonomi Indledning Ergonomi er endnu et projekt hvor vi for lov at arbejde med design, og opleve hvad der kan stå bag et design. Som nu i dette projekt, måden man bruger et produkt på, og hvor

Læs mere

Monterings- og brugsvejledning. Freshlife. automatisk spiremaskine

Monterings- og brugsvejledning. Freshlife. automatisk spiremaskine Monterings- og brugsvejledning Freshlife automatisk spiremaskine Kære kunde Tak, fordi du har købt den automatiske spiremaskine fra Freshlife. Vi håber, at du bliver glad for dit køb og bliver inspireret

Læs mere

hodo bedet Rhododendron impeditum Azurika Rhododendron repens Scarlet Wonder

hodo bedet Rhododendron impeditum Azurika Rhododendron repens Scarlet Wonder R hodo bedet Få glæde af de fantastiske planter, der vokser i surbundsbede. Det tager kun en weekend at få gravet ud, fyldt jord i og få plantet et mellemstort rododendron bed til. Når først bedet er anlagt

Læs mere

7 trin til den perfekte græsplæne

7 trin til den perfekte græsplæne 7 trin til den perfekte græsplæne Børnene spiller fodbold med bare tæer. Hyggelig picnic på den tætte græsplæne. Hunden løber glad og frisk. En flot grøn og mosfri græsplæne er meget værd. Ved at følge

Læs mere

Så har jeg boret huller i aluminiumsprofilen, og boret den fast i den nederste MDF-plade.

Så har jeg boret huller i aluminiumsprofilen, og boret den fast i den nederste MDF-plade. Jeg har altid bøjet en del i akryl, og altid brugt en varmluftblæser til formålet. Det var hvad jeg havde til rådighed og fungerede fint når man først har fået lidt erfaring med det. Man kan så købe en

Læs mere

Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver.

Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver. Nye skud på ståmmen Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver. Bambusmanden alias Søren Ladefoged

Læs mere

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag H - Søren 00.06 Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.11 Søren: En ganske almindelig hverdag? 0014

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

Ud med stress ind med det gode liv Tips og råd til, hvad du selv kan gøre for at nå det gode liv med gode ressourcer.

Ud med stress ind med det gode liv Tips og råd til, hvad du selv kan gøre for at nå det gode liv med gode ressourcer. Ud med stress ind med det gode liv Tips og råd til, hvad du selv kan gøre for at nå det gode liv med gode ressourcer. For at nå frem til det, der for dig er det gode liv uden stress og i stedet med gode

Læs mere

Selvbyg; Kom godt fra start part 2

Selvbyg; Kom godt fra start part 2 Selvbyg; Kom godt fra start part 2 Subwooferen, byg den på en weekend (Du kan bruge eksemplet på alle vores subwoofere) Fredag fyraften: Smut forbi byggemarkedet og få skåret pladerne groft til på mål.

Læs mere

Chili og Jalapeños i haven

Chili og Jalapeños i haven Apache Cap.annuum 5 cm lang middelstærk chili. Først grøn så dybrød. Stort udbytte som modner fra midt august. Utrolig rigtbærende og tidlig høstudbytte. En lav sort, som egner sig bedst til krukke, hvor

Læs mere

GOD KOMPOST - GLAD HAVE

GOD KOMPOST - GLAD HAVE GOD KOMPOST - GLAD HAVE Skibstrup Kompost og Skibstrup Topdress 2 Skibstrup Kompost - det naturlige valg Al kompost fra Skibstrup Affaldscenter er fremstillet af rent haveaffald grene, blade og græs fra

Læs mere

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken Indskoling (0.-3. klasse) Marken 1) Overordnet formål At børnene kommer tæt på planterne på marken. At børnene får indsigt i kredsløbet på markerne omkring Skovly. At børnene får mulighed for at tage udgangspunkt

Læs mere

BygSelv; Byg subwooferen på en weekend (Du kan bruge eksemplet på alle vores subwoofere) Part 2

BygSelv; Byg subwooferen på en weekend (Du kan bruge eksemplet på alle vores subwoofere) Part 2 BygSelv; Byg subwooferen på en weekend (Du kan bruge eksemplet på alle vores subwoofere) Part 2 Fredag fyraften: Smut forbi byggemarkedet og få skåret pladerne groft til på mål. Til eksemplet her, PCA

Læs mere

Havens fisk. Benny B. Larsen F. Ingemann Hansen. Vælg de rigtige fisk til havedammen. Pas fiskene rigtigt, så de lever i mange år

Havens fisk. Benny B. Larsen F. Ingemann Hansen. Vælg de rigtige fisk til havedammen. Pas fiskene rigtigt, så de lever i mange år Pas fiskene rigtigt, så de lever i mange år Her præsenteres de mest almindelige bassinfisk og nogle af de mere specielle arter, så der skulle være mulighed for at finde passende fisk til alle bassin størrelser.

Læs mere

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk )

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Vores Haveklub Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Plantning Ved plantning af roser er det vigtigste at få rosen sat så dybt, at podestedet er mindst 7 til 10 cm. under jorden, og at rødderne

Læs mere

Er meget flov over denne fejl jeg har begået...og regner med, at jeg må udskyde at få gupser i baljen en uge mere??

Er meget flov over denne fejl jeg har begået...og regner med, at jeg må udskyde at få gupser i baljen en uge mere?? Tror jeg har dummet mig... Indsendt af Maiken Poulsen - 2014/10/04 12:45 Ok, jeg snakkede med en af min mands kollegaer, og han har haft fisk i mange år, så han mente jeg sagtens kune stole på. Han har

Læs mere

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres.

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres. Generelt indtryk Sigma 28mm mini-wide II f/2,8 er et mindre objektiv; vejer ikke alverden, bruger 52mm filtre og rager blot mellem 5,1 og 5,7 cm ud foran dit kamera (med OM->4/3 adapter). Objektivet er

Læs mere

Guide til naturligt helbred i brevduer Af Dr. vet. Gordon Chalmers Oversættelse Ove Fuglsang Jensen

Guide til naturligt helbred i brevduer Af Dr. vet. Gordon Chalmers Oversættelse Ove Fuglsang Jensen Guide til naturligt helbred i brevduer Af Dr. vet. Gordon Chalmers Oversættelse Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Guide til naturligt helbred i brevduer Af Gordon A. Chalmers, DVM DVM: Doctor of

Læs mere

Opdateret: 04.03.2013. Monteringsvejledning Scoop Light, naturcontainer # 158

Opdateret: 04.03.2013. Monteringsvejledning Scoop Light, naturcontainer # 158 Opdateret: 04.03.203 Monteringsvejledning Scoop Light, naturcontainer # 58 Montage af Scoop Scoop leveres i 2 dele Scoop kun til træer og buske Scoop er udelukkende til tilplantning af træer og buske og

Læs mere

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk ÅBNINGSTIDER PÅ GENBRUGSSTATIONERNE Odensevej 230, 5700 Svendborg Mandag-fredag 10.00 18.00 Lørdag, søndag og helligdage 9.00-18.00 Lukket den 24., 25. og 31. december samt 1. januar Industrivænget 1,

Læs mere

Test af vandmængde ved sprøjtning af tæt gulerodstop

Test af vandmængde ved sprøjtning af tæt gulerodstop Test af vandmængde ved sprøjtning af tæt gulerodstop Projekt: udvikling af nye teknikker i behandling af havebrugskulturer Konklusion: Traditionel marksprøjte: stigende vandmængde gav bedre nedtrængning

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Kontoret er ferielukket

Kontoret er ferielukket Fra: Breinholtgård golfklub Sendt: 4. november 2016 13:13 Emne: Breinholtgård Golfklub Nyhedsbrev Kontoret er ferielukket I næste uge (uge 45) holder jeg ferie. Kontoret vil derfor ikke være bemandet så

Læs mere

Smag for naturvidenskab

Smag for naturvidenskab Smag for naturvidenskab Når grønt bliver brunt Silje Sofie Sloth Langhave, Estrid Rose Schou Haugen og Cathrine Harbo Christiansen 4. klasse Sct. Mariæ Skole Vinteren 2015 1 Æbler bliver brune Hvorfor?

Læs mere

KURSUS KATALOG 2015-2016

KURSUS KATALOG 2015-2016 KURSUS KATALOG 2015-2016 KATALOGET er dels et program over planlagte kurser i 2016 samt en beskrivelse af de kurser jeg tilbyder. Er i en gruppe eller nogle stykker som kunne have lyst til at få et af

Læs mere

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010 Denne lille manual til dyrkning af egne grønsager er skrevet af Peter Norris. Peter Norris har 25 års erfaring med økologisk havebrug. Han er ekspert i at dyrke grønsager også i ydersæsonen, og har derfor

Læs mere

KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER?

KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER? KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER? Læs hvad andre rygestoppere fortæller om den hjælp, de fik fra STOPLINIEN. GRATIS RÅDGIVNING 80 31 31 31 t godt ummer til n røgfri remtid: 0 31 31 31 Når du

Læs mere

Dyrkning af hindbær i substrat

Dyrkning af hindbær i substrat Dyrkning af hindbær i substrat v/nauja Lisa Jensen fra GartneriRådgivningen A/S Dyrkning af hindbær i substrat Hindbærproduktion i DK Baggrund for brug af substrat og tunneler Plantetype Tjek af råvandskvalitet

Læs mere

d) Vær opmærksompå risikoen for beskadigelse af ansigt, hænder og fødder.

d) Vær opmærksompå risikoen for beskadigelse af ansigt, hænder og fødder. ADVARSEL SIKKERHED a) Kanttrimmerem må ikke overlades til børn eller umyndige unge, bortset fra unge, som er i lære og under opsyn af fagfolk. b) Der må ikke komme nogen indenfor en radius af 5 meter,

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

Afsluttende opgave. Navn: Lykke Laura Hansen. Klasse: 1.2. Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium. Fag: Kommunikation/IT

Afsluttende opgave. Navn: Lykke Laura Hansen. Klasse: 1.2. Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium. Fag: Kommunikation/IT Afsluttende opgave Navn: Lykke Laura Hansen Klasse: 1.2 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Fag: Kommunikation/IT Opgave: Nr. 2: Undervisningsmateriale Afleveres: den 30. april 2010 Indholdsfortegnelse

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald

Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald Oktober 2015 5. info Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald Hvordan sorterer din nabo? Kære beboer i Lærkeparken Vores pilotprojekt Affald er ressourcer, der skal genanvendes er stadig godt i

Læs mere

februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE KØKKENKASSE

februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE KØKKENKASSE februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE KØKKENKASSE INDHOLD DINE PLANER FORJENER SELVANDING LAVE AF GENBRUGSGULD 4 4 4 KØKKENKASSENS OPBYGNING 5 PASNINGSGUIDE 6 Vanding de første 4 uger 6 Vanding efterfølgende

Læs mere

Fra agern til egetræ

Fra agern til egetræ Claus Nar Mini, Farum Gode kammerater og naturvenner Fra agern til egetræ Skrevet af Kristian kristian@clausnar.dk 09-11-2016 Dette er en samling af instruktioner i hvordan man får et agern til at blive

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Fakta om Tomatdyrkning

Fakta om Tomatdyrkning Fakta om Tomatdyrkning Tomat, Lycopersicon lycopersicum, stammer oprindeligt fra Mexico. Fra begyndelsen af det 20 ende århundrede blev dyrkningen mere udbredt i Danmark. Det påstås at man i starten herhjemme

Læs mere

10-En ting du ikke kan skjule.

10-En ting du ikke kan skjule. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 10-En ting du ikke kan skjule. Du vil sikkert give mig ret i at vi

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 1 Blænde ISO Lukkertid Eksponeringsværdi. og lidt om, hvordan de hænger sammen GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Blænde... 4 Blænde og dybdeskarphed...

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 21. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 21. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 21 Af: Marianne Bachmann Andersen Blomster til sommeren Billede: Sommerblomster.jpg Så blev det endelig varmt med shorts, solbriller og solcreme på menuen. Haven er nu blevet

Læs mere

Om forskellige SOFUS'er for Fiberline Composites A/S af Asbjørn Lønvig

Om forskellige SOFUS'er for Fiberline Composites A/S af Asbjørn Lønvig Om forskellige SOFUS'er for Fiberline Composites A/S af Asbjørn Lønvig Safety-SOFUS Jeg synes det er meget væsentligt at afværge ulykker og at bevare et godt helbred på min arbejdsplads. Vi kalder det

Læs mere

730 Vi pløjed. 17 Almægtige og kære Gud (evt. forkortet) 29 Spænd over os. 729 Nu falmer skoven. 277 Som korn. 728 Du gav mig

730 Vi pløjed. 17 Almægtige og kære Gud (evt. forkortet) 29 Spænd over os. 729 Nu falmer skoven. 277 Som korn. 728 Du gav mig 730 Vi pløjed 17 Almægtige og kære Gud (evt. forkortet) 29 Spænd over os 729 Nu falmer skoven 277 Som korn 728 Du gav mig Vi er taget i skoven for at holde takkegudstjeneste over den høst, der nu er i

Læs mere

september 2018 PasningsGuide DIY-SVAMPEKIT

september 2018 PasningsGuide DIY-SVAMPEKIT september 2018 PasningsGuide DIY-SVAMPEKIT PasningsGuide DIY-SVAMPEKIT TagTomat ApS Husumgade 2, st. tv 2200 København N www.tagtomat.dk Udarbejdet september 2018. Billeder og illustrationer Billeder og

Læs mere

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12 Biogas by Page 1/12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er biogas?... 3 Biogas er en form for vedvarende energi... 3 Forsøg med biogas:... 7 Materialer... 8 Forsøget trin for trin... 10 Spørgsmål:...

Læs mere

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan:

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan: Skovkontrakten Skovkontrakten, den er vigtig! Alle dyr og nisser har skrevet under på den, og har lovet at holde den. Hvis der er en eller anden der bryder den, vil ingen af de andre have noget med dem

Læs mere

opbevaringsboks ost Design: Troels Seidenfaden Pris: kr. 249,95

opbevaringsboks ost Design: Troels Seidenfaden Pris: kr. 249,95 opbevaringsboks ost Uanset hvilken slags ost du holder af type, smag og størrelse kan du opbevare og servere den med RIG-TIGs opbevaringsboks til ost. Boksen har en størrelse så, du let kan opbevare én

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

Balanceret vandpleje

Balanceret vandpleje Balanceret vandpleje til udendørs spabade 2 Activ SPA, 1-2015 Activ SPA serien er balanceret vandpleje udviklet specielt til spabade Der er høje krav til desinfektion og vedligeholdelse af spavand og derfor

Læs mere

Mit navn er Villy Dyrekær og jeg er naturekspert. Slim er videnskabeligt fascinerende for en berømt naturelsker som mig. Vidste du, at det engang var

Mit navn er Villy Dyrekær og jeg er naturekspert. Slim er videnskabeligt fascinerende for en berømt naturelsker som mig. Vidste du, at det engang var TM Mit navn er Villy Dyrekær og jeg er naturekspert. Slim er videnskabeligt fascinerende for en berømt naturelsker som mig. Vidste du, at det engang var slimede mikrober, der regerede verden? For billioner

Læs mere

3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217

3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217 3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217 Den onde djævel havde skabt et spejl, som kunne forvrænge alting, alt skønt blev grimt. De små djævle lo og var fornøjede,

Læs mere

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev 1 Prædiken til Kr. Himmelfart 2014 på Funder-siden af Bølling Sø 723 Solen stråler over vang 257 Vej nu dannebrog på voven 392 Himlene Herre 260 Du satte dig selv Er du der? Er der sommetider nogen, der

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

Beskæring af vejens træer. - en vejledning

Beskæring af vejens træer. - en vejledning Beskæring af vejens træer - en vejledning FORORD I 2009 besluttede Vejlauget, at gøre en ekstra indsats for, at vi kan få en endnu flottere og harmonisk Håbets Allé og Karlstads Allé med fine nauer vejtræer.

Læs mere

Enoflora s. Vejledning til Opbygning af Æresport. Enoflora er totalleverandør til Æresporte Side 1

Enoflora s. Vejledning til Opbygning af Æresport. Enoflora er totalleverandør til Æresporte Side 1 Enoflora s Vejledning til Opbygning af Æresport Enoflora er totalleverandør til Æresporte Side 1 Æresport er en gammel tradition der idag håndhæves af venner og familie og kun i mindre grad af naboer.

Læs mere

Alt om katten. Caroline Davis. Atelier

Alt om katten. Caroline Davis. Atelier Alt om katten Alt om katten Caroline Davis Atelier First published in Great Britain in 2003 by Hamlyn, a division of Octopus Publishing Group Ltd Copyright Octopus Publishing Group Ltd 2003 Copyright

Læs mere

Mejeri- og Jordbrugets Efteruddannelsesudvalg

Mejeri- og Jordbrugets Efteruddannelsesudvalg Plantning og forankring af større træer Mejeri- og Jordbrugets Efteruddannelsesudvalg Copyright november, 2008 Undervisningsministeriet Undervisningsmaterialet er udviklet af Mejeri- og Jordbrugets Efteruddannelsesudvalg

Læs mere

PAform 14201/ Copyright ProKomm, 1997, All rights reserved

PAform 14201/ Copyright ProKomm, 1997, All rights reserved Adfærd side 1 Point 1..tror ikke, at du har forstand på det du laver..vil gerne løse mine opgaver i fællesskab med andre..skal nok hjælpe til - selv om jeg næsten ikke har tid..synes der gerne må ske noget

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt

At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt Julie K. Depner, 2z Allerød Gymnasium Essay Niels Bohr At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt Der er mange ting i denne verden, som jeg forstår. Jeg

Læs mere

Tørt sand og vådt sand.

Tørt sand og vådt sand. 1 2 Våd, vådere, vådest Målet med dette idékatalog er at inspirere til en række naturvidenskabelige og natur-sproglige aktiviteter for de helt små børn i dagpleje og vuggestue med udgangspunkt i elementet:

Læs mere

»Sådan får De bedre vand-vaner«

»Sådan får De bedre vand-vaner« »Sådan får De bedre vand-vaner«danske Vandværkers Forening Det forventer vi af drikkevandet: Det er billigt Det er ikke sundhedsfarligt at drikke Det smager godt Det er klart Det er køligt Det lugter ikke

Læs mere

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte:

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte: Byg Åer og søer Tilmelding: Side 1 af 22 Et vinduesmodul bliver til I vinduet (se forneden) bliver der plads til et lille trinbræt, lidt mark (eller skov) og den øverste del af åen. Og en lille og gammel

Læs mere

Tekster: 2 Mos 20,1-17, Rom 3,23-28, Matt 19,16-26

Tekster: 2 Mos 20,1-17, Rom 3,23-28, Matt 19,16-26 Tekster: 2 Mos 20,1-17, Rom 3,23-28, Matt 19,16-26 Salmer: Rødding 9.00 756 Nu gløder øst 493 Gud herren så (mel. Schultz) 884 Fordi han kom 518 På Guds nåde (Mel. Herrnhut 1740) Lihme 10.30 12 Min sæl,

Læs mere

INVITATION. graphic art & communication. dalhoff group ApS

INVITATION. graphic art & communication. dalhoff group ApS INVITATION Præsentation Mit navn er Henning Dalhoff og jeg har mere end 25 års erfaring som grafisk designer og illustrator og har igennem årene opbygget stor erfaring med at udvikle grafiske løsninger

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere