PLASTINDUSTRIEN I DANMARK Nørre Voldgode København K Telefon: Fax: pdcplastindustrien.dk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PLASTINDUSTRIEN I DANMARK Nørre Voldgode 48 1358 København K Telefon: 33 13 30 22 Fax: 3391 08 98 E-mail: pdcplastindustrien.dk"

Transkript

1

2 PLASTINDUSTRIEN I DANMARK Nørre Voldgode København K Telefon: Fax: pdcplastindustrien.dk 1.udgave januar 1997 Det Lille Plastleksikon

3 Dette lille leksikon omfatter plastryper og plastfremstilling samt visse kemiske grundbegreber. I et særligt afsnit, der begynder side 15, beskrives nogle miljøbegreber. De kemiske stoffer, der opbygger polymerer, angives med korrekt navn, men forklares ikke her. Det er tilstræbt, at alle tekniske ord er forklaret. Ord, der har en selvstændig forklaring, er angivet i teksterne med kursiv skrift. Dette gælder dog ikke ordene "plast", "stof", "produkt" og "materiale", der er forklaret, men ikke vises med kursiv skrift. Jette Rasmussen Direktør

4 ABS plast Er meget slagfast, stiv, har fin overflade, men ringe vejrbestandighed. Fås med forskellige egenskabskombinationer. Bruges bl.a. til edb-kabinetter, husholdningsmaskiner, LEGO-klodser og metalbelagt plast. ABS er en forkortelse af Acrylnitril Butadien Styren terpolymer. Det er en plast i to faser bestående af 1) en co-polymer af acrylnitril og styren og 2) polybutadien med indhold af styren og acrylnitril. Acrylplast, PMMA Et velkendt handelsnavn er plexiglas. Er hård, stiv, sprød, blank, glasklar, meget vejrbestandig og stabil i UV-lys. Bruges bl.a. til skilte, montrer, brusekabiner, brilleglas og video-storskærme. Er en polymer af methylmethacrylat. Kan både sprøjtestøbes, termoformes og støbes i form ud fra monomeren. Accellerator Tilsætningsstof til hærdeplast, der i små mængder kan fremskynde hærdningen. Additiver Se Tilsætningsstoffer. Amorf Betegnelse for materiale uden krystallinsk opbygning. Amorfe materialer har ikke noget fast smeltepunkt, men bliver gradvist blødere og mere flydende ved stigende temperatur. De er glasklare. Eksempler er mange termoplaster, hærdeplaster og glas. Armering Betegnelse for forstærkning af plast med f.eks. glas- eller kulfibre. Fibrene kan indbygges som tråde, filt eller net. Den færdige plast betegnes som en komposit. Atom Den mindste enhed i grundstofferne, der har stoffernes egenskaber. Grundstoffer, hvoraf der findes godt 100, er stoffer, der ikke kan spaltes til andre stoffer. Eksempler her på er brint (hydrogen), ilt (oxygen) og kulstof (carbon). Atomer fra forskellige grundstoffer kan forenes' til molekyler, der danner de næsten uendeligt mange kemiske stoffer. Bakelit Handelsnavn for en af de allerførste ikke naturskabte plastryper (fra 1909) blev opkaldt efter opfinderen Leo H. Baekeland. Er en phenolplast, se denne.

5 Blødgører Tilsætningsstof til polymerer, der bruges for at ændre materialet fra at være hårdt og stift til at blive blødt og bøjeligt. Der anvendes mange blødgørere med meget forskellig kemisk opbygning. Celleplast En rigtigere betegnelse for porøs plast end skumplast. Celleplast kan fremstilles af de fleste plasttyper og både som hård og blød. Er meget let i forhold til styrken og er varmeisolerende. Almindeligt er blødt og hårdt skum af polyurethan, og hårdt skum af polystyren, se EPS. Celluloid Handelsnavn for den første plasttype (fra 1870). Fremstilles af cellulose ved behandling med salpetersyre. Glasklart, sejt, meget brandbart. Blev tidligere bredt anvendt til bl.a. bordtennisbolde, knapper og fotografiske film, men bruges næsten ikke i dag. CO-polymer En polymer opbygget af mere end en monomer. Eksempler er ABS og polyester. En polymer af en monomer kaldes en homo polymer. DEHP Blødgører til PVC. En forkortelse af Diethylhexylphthalat. Tilhører stofgruppen phthalsyreestere, der også betegnes phthalater. Bruges som blødgører i PVC til bl.a. elkabler, presenninger, gulvbelægninger, slanger, blodposer, urinposer og medicinsk udstyr. Er ikke tilladt til brug i levnedsmiddelemballage i Danmark. DEHP er i Danmark optaget på Arbejdstilsynets liste over stoffer, der anses for "kræftfremkaldende", men har ikke en sådan position i andre lande. Aktuelt søges DEHPs udbredelse i det totale miljø klarlagt, og det søges afklaret, hvorvidt DEHP har nogen skadelig virkning i den koncentration, hvori det forekommer. DEHP har været inddraget blandt de stoffer, der mistænkes for at have en østrogenlignende virkning, men de nyeste undersøgelser har vist, at DEHP ikke har sådanne egenskaber. Dioxiner Betegnelse for en stor gruppe stoffer, der er opbygget af to kulstofringe forbundet med to iltatomer og med chloratomer bundet til nogle af kulstofatomerne. Stofferne har været genstand for megen omtale og forskning efter ulykken i Seveso, hvor der skete et udslip af dem, fordi stofferne er farlige for miljøet og langsomt nedbrydelige. De dannes mange steder i naturen, ved nogle industrielle produktioner og kan også opstå ved forbrænding af materialer, der indeholder chlor. Det har været frygtet, at tilstedeværelsen af PVC i affald øger dannelsen af dioxiner ved affaldsforbrændingen. Men det er primært udformningen af kedlen og forbrændingsprocessens forløb, der afgør, om der dannes lidt eller meget af dioxiner. De små mængder chlor, der findes i alt andet affald, er rigeligt til, at dioxiner kan dannes ved uhensigtsmæssig forbrænding.

6 Ekstrudering Fremstillingsmetode for produkter af termoplast. Plastråvaren fyldes i en lukket cylinder og opvarmes. Cylinderen er forsynet med en snegl, der fører den smeltede plast frem og presser den igennem en åbning forsynet med et formningsværktøj, ligesom når man fremstiller vanillekranse på en køkkenmaskine. Den formede plast køles ved at trækkes igennem en kalibrering, der køles med vand, og rulles op på spoler, hvis det er en blød plast, eller afskæres i passende længder, hvis det er en hård plast. Bruges bl.a. til fremstilling af folier, plader, stænger, rør, slanger, profiler, elkabler. Elastomerer Kaldes også gummimaterialer. Bred betegnelse for polymere materialer, der med lille kraft kan strækkes langt ud over egen længde og vende tilbage til normal størrelse igen. Eksempler er butadiengummi, se polybutadien, og isoprengummi, se polyisopren. Epoxyplast Hærdeplast. Epoxy kan fremstilles i mange forskellige ryper og anvendes med mange forskellige hærdere, hvorved der kan fremstilles materialer med meget specifikt tilpassede kombinationer af egenskaber. Generelt er epoxyplast mekanisk stærk, holdbar overfor både vejrlig, kemikalier og varme og har evne til at klæbe til en bred vifte af andre materialer. Bruges bl.a. til lime, gulvbelægninger og med glasfiberarmering til f.eks. møllevinger og fly. Co-polymer af epoxyforbindelse og en hærder, der typisk er syreanhydrid, polyamid eller polyamin. EPS Celleplast, termoplast. En forkortelse af Expanderet Polystyren. Et kendt handelsnavn er Flamingo. Meget let, med god varmeisolering og stødabsorberende. Anvendes til emballage og isolering. Farvestof Bruges ikke i plast. De tilsætningsstoffer, der giver plast farve, kaldes pigmenter, se under dette. Fyldstof Betegnelse for tilsætningsstoffer, der blandes i polymerer for at tilføre det færdige materiale attraktive egenskaber eller for at spare på dyre polymerer. Eksempler er kridt og talkum.

7 Gummimaterialer Se Elastomerer HDPE En forkortelse af High Density Polyethylen. Polyethylen fremstilles i en række forskellige typer. HDPE er stærkere og stivere end andre polyethylener, men ikke så sej. Tynde folier er ugennemsigtige og "knitrer" lidt ved bevægelse. Bruges bl.a. til folier, spande, dunke, kasser, flasker og rør. Hjælpestof Se Tilsætningsstoffer. Homo-polymer En polymer opbygget af en enkelt monomer. Eksempler er polyethylen og PVC. Hærdeplast Plast, som polymeriseres i den ønskede form, idet 2 eller flere komponenter blandes som væsker eller pulvere og eventuelt opvarmes. Kan ikke smeltes og tildannes i ny form (ligesom et æg, der er hærdet ved kogning), men kan tilskæres, slibes m.v. Eksempler på hærdeplast er umættet polyester og polyurethan. Hærdeplaster er typisk meget bestandige både mod slid, slag og kemikalier. Den anden hovedtype plast kaldes termoplast. Katalysator Betegnelse for et kemisk stof, som igangsætter eller fremskynder en kemisk reaktion uden selv at deltage i den. Der bruges katalysatorer til at styre polymerisationsprocesser, og de har stor betydning for strukturen i den færdige polymer. Kompositter Betegnelse for produkter, der er opbygget af flere materialer. Glasfiberarmeret polyester betegnes som en komposit af polyester og glasfiber. Krystallinsk Betegnelse for materiale med atomerne eller molekylerne ordnet i et tredimensionalt gitter med størst mulig regelmæssighed. Polymerer betegnes som krystallinske, når molekylkæderne eller dele deraf er ordnet i tredimensionale gitre. Antallet og udbredelsen af krystallinske områder i en polymer har indflydelse på polymerens egenskaber. Eksempler på krystallinske materialer er køkkensalt, is og diamanter.

8 Kulbrinte Kemisk forbindelse, der kun indeholder kulstof (carbon) og brint (hydrogen) i molekylet. Der findes kulbrinter med fra 1 til uendeligt mange kulstofatomer i hvert molekyle. Jo færre kulstofatomer, jo mere letflygtigt er stoffet. Naturgas er hovedsageligt methan med kun 1 kulstofatom. Flaskegas er propan eller butan med 3 hhv. 4 kulstofatomer. Benzin er en blanding med 5-8 kulstofatomer. Råolie er en blanding af flere hundrede kulbrinter med fra få til mange kulstofatomer. Laminater Betegnelse for materiale opbygget af flere lag, hvor kombinationen af egenskaber er overlegen i forhold til de enkelte materialers egenskaber. Eksempler er folie til kaffeposer af polyethylen og aluminium og bordplader af melamin, phenolplast og spånplade. LDPE En forkortelse af Low Densiry Polyethylen. Polyethylen fremstilles i en række forskellige typer. LDPE er sejere men mindre stærk end HDPE og meget mere formstabil end LLDPE. Folier er næsten transparente og bløde at røre ved. Bruges til bæreposer, affaldssække, dybfrostemballager, pallehætter, kabelisolering. LLDPE En forkortelse af Linear Low Density Polyethylen. Polyethylen fremstilles i en række forskellige typer. LLDPE er den sejeste polyethylentype. Bruges ofte som tilsætning til de andre polyethylen ryper, men også til folieemballage, der skal slutte tæt om produkter som f.eks. dybfrost fjerkræ. Masterbatch Betegnelse for en polymer indeholdende en stor koncentration af pigment. Masterbatch fremstilles ved blanding af polymer og pulverformet pigment med efterfølgende smeltning ved ekstrudering og formning af den indfarvede polymer til spagettiformede strenge, der skæres i småstykker. Masterbatch bruges til farvning af polymerer før fremstilling af produkter. Materiale Bruges som den samlende betegnelse for stoffer, produkter og råvarer beregnet til videre forarbejdning. Melamin Hærdeplast. Hård, stiv. Anvendes altid med fyldstoffer eller fiberforstærkning. Vejrbestandig, ringe vandoptagelse, afgiver hverken lugt eller smag. Bruges bl.a. til husholdningsartikler ("Margrethe-skålen") og laminerede bordplader. Er en polymer af melamin-formaldehyd, kaldes også en aminoplast.

9 Molekyle Den mindste enhed i kemiske stoffer, der kan optræde i fri tilstand. Er opbygget af atomer fra forskellige grundstoffer. Vands molekyler består af 2 brint- og 1 iltatom. Naturgas er hovedsageligt methan og består af 1 kulstof- og 4 brintatomer. Ethylen består af 2 kulstof- og 4 brintatomer. Polyethylen består af meget lange kæder af ethylengrupper bundet sammen i kæmpemolekyler. Monomer Den molekyle-enhed, der ved at blive gentaget umådeligt mange gange i kæder og gitre danner en polymer. Nylon Handelsnavn for polyamid plast. Bruges bl.a. til tandhjul, lejer og fibre til tekstiler. PE Forkortelse for Polyethylen, se denne. PET Stærk, hård, god barriere mod ilt og kulsyre, fås både glasklar og ugennemsigtig. Bruges bl.a. til mineralvandsflasker, emballagebakker og fiberfyld til dynejakker. En forkortelse af Polyethylenterephthalat, der er en polyester plast, copolymer af ethylen og terephthalsyre. Findes i 2 former: A-PET, der er amorf og transparent, og C-PET, der er del-krystallinsk og ugennemsigtigt. Flasker er amorfe og derfor transparente, medens emballager til mikroovne er krystallinske og derfor uigennemsigtige. Phenolplast Hærdeplast. En af de allerførste syntetiske plastryper fra 1909 med handelsnavn Bakelit efter opfinderen Leo H. Baekeland. Hård, stiv, sprød, varmebestandig. I dag fremstilles mange forskellige phenolplaster med forskellige egenskaber. Bruges bl.a. til elektriske artikler, køkkenbordplader (med melamin yderst), dele i bilmotorer. Co-polymer af phenol og formaldehyd. Pigment Tilsætningsstof, der giver plasten farve. Som pigmenter bruges stoffer, der udmærker sig ved at have en stærk, ren farve, der er bestandig overfor lys, varme og andre påvirkninger. Der bruges også sorte og hvide samt okker og rustrøde pigmenter. Ved blanding af pigmenter kan alle mulige nuancer fremstilles. Pigmenter har meget forskellig kemisk sammensætning.

10 Plast Betegnelsen på en stor gruppe materialer, som på et stadie af fremstillingen er plastisk formbare, og som er opbygget af polymerer. Plasttyperne er indbyrdes meget forskellige i kemisk opbygning og egenskaber. Der er to hovedtyper: termoplast og hærdeplast. Plastmaterialer indeholder næsten altid en række tilsætningsstoffer, der understøtter eller tilpasser polymerens egenskaber, f.eks. farve, hårdhed og UV-lysbestandighed. Plexiglas Handelsnavn for en acrylplast, polymethylmethacrylat. PMMA Forkortelse af polymethylmethacrylat. Se Acrylplast Polyamid Et velkendt handelsnavn er Nylon. Er meget slidstærke og ret stive. Har en god sejhed selv ved lave temperaturer. Er meget bestandige overfor benzin, olie og mange opløsningsmidler, men tåler ikke varmt vand i lang tid. Bruges til maskindele, oliefiltre, olie- og benzinslanger, møbelhængsler, laminatfolier til gastætte emballager, køkkenmaskiner. Er co-polymere af amider, f.eks. caprolactam eller af syrer og aminer, f.eks. adipinsyre og hexamethylendiamin. Polybutadien Gummimateriale (elastomer). Meget vandbestandigt, men tåler dårligt olie og benzin. Bevarer fleksibiliteten godt i kulde og kan med tilsætningsstoffer gøres udmærket udendørs holdbar. Bruges altid i blanding med andre gummityper og først og fremmest til slidbaner på bildæk. Polymer af butylener. Polycarbonat Meget sejt, stærkt og relativt stift. Ualmindeligt slagfast, nærmest brudsikkert. Blankt og transparent. Tåler ikke stærke syrer og baser samt mange opløsningsmidler. Bruges til afdækningsskærme og skueglas, brystværn til broer, lyspaneler, kupler, maskindele, genbrugsflasker til mælkedrikke, CD'er. Co-polymer af kuldioxid og bisphenol A eller en anden divalent phenol. Polyester Betegnelse for en gruppe plast, der både omfatter termoplaster og hærdeplaster. Termoplastisk polyester forkortes ofte PET, se under dette. Hærdende polyester kaldes "umættet polyester". Bruges til glasfiberarmeret polyester, som bruges til f.eks. både, biler og møllevinger. Co-polymer af organiske syrer, glykoler og styren.

11 Polyethylen, PE PE findes i forskellige ryper, der benævnes efter tæthed. HDPE står for "high density polyethylen", LDPE for "low densiry polyethylene" og LLDPE for "linear low density polyethylene", se under disse. Alle PE ryperne er meget bestandige over for vand, fugt og de fleste organiske opløsningsmidler. De er ikke helt blanke og har en voksagtig overflade. Ikke så bestandige overfor UV-lys. Polymerer af ethylen. Er blandt de plasttyper, der fremstilles i størst mængde. Polyisopren Gummimateriale (elastomer). Har egenskaber, der ligner naturgummi. Bruges i stor udstrækning i blanding med andre gummityper til produkter og til pharmaceutisk gummi. Polymer af isopren. Naturgummi er en særlig polyisopren. Polymer Et meget stort molekyle, makromolekyle, opbygget af en molekyle-enhed, monomer, der gentages mange gange (poly = mange). Plast er materialer, der består af sådanne meget store molekyler, og kaldes derfor polymere materialer. Polymerer fremstilles af mange forskellige kemiske stoffer, der i de fleste tilfælde kommer fra råolie eller gas. Polypropylen, PP Er i familie med polyethylen, er stivere end HDPE og bevarer de mekaniske egenskaber bedre ved højere temperaturer. God kemisk bestandighed. Ugennemsigtig. Bruges bl.a. til emballage, tekniske artikler, sundhedsartikler, møbler, legetøj, fibre til tekstiler. Polymer af propylen. Er en af de plasttyper, der fremstilles i størst mængde. Polystyren, PS Er hårdt, stift, skørt, glasklart, glimrende elektrisk isolerende. Kan fremstilles i slagfast udgave, der er lidt mat. Bruges bl.a. til drikkeglas og til mange tekniske formål. Polymer af styren. Som celleplast kaldes det EPS, ekspanderet polystyren. Polytetrafluorethylen, PTFE Et velkendt handelsnavn er Teflon. Har en ekstrem kombination af egenskaber, som gør den attraktiv ved mange kritiske anvendelser. Er overordentlig bestandig mod kemikalier, meget varmefast, har meget ringe brændbarhed og stor vejrbestandighed. Har meget høj slagstyrke, men ret ringe slidstyrke. Bruges bl.a. til belægning af gryder og pander, tætningsringe i styresystemer i biler, slipfolie på valser, elkabler i fly, kunstige blodkar. Polymer af tetrafluorethylen.

12 Polyurethan, PUR Findes både som termoplast og som hærdeplast. Har meget gode tekniske egenskaber og anvendes både til skosåler og tekniske produkter. Som celleplast findes det både i en blød form, der bl.a. bruges til møbelhynder, og i en hård form, der bl.a. bruges til isolering i køleskabe, kølebiler og fjernvarmerør. Co-polymerer af isocyanater og polyoler. Polyvinylchlorid Forkortes PVC, se denne. PP Forkortelse for Polypropylen, se denne. PS Forkortelse for Polystyren, se denne. Pultrudering Fremstillingsmetode for produkter af glasfiberarmeret polyester i uendelige længder. Bundter af glasfiber trækkes igennem en lukket beholder med polyesterråvaren, der er en tykt flydende væske, og bliver herved gennemvædet med polyester. Dernæst trækkes fibrene gennem en opvarmet ståldyse, hvori hærdningen sker. Dysen har en form svarende til det ønskede profil. Bruges til fremstilling af stænger, rør, profiler, der er så stærke i forhold til deres egenvægt, at de kan bruges til mindre broer, kraner, trapper, gelændere mm. PUR Forkortelse for polyurethan, se denne. PVC, Polyvinylchlorid. Termoplast Er stiv, stærk, har stor kemikaliebestandighed og er i stabiliseret form holdbar i mange år. Tåler ikke ret godt høj varme i længere tid. Kan ved blanding med blødgører modificeres til alle grader af blødhed. Bruges både til bløde genstande, f.eks. folier, slanger, elkabler og presenninger og til hårde genstande, f eks. rør, tagrender og vinduesrammer. Polymer af vinylchlorid. Sprøjtestøbning Fremstillingsmetode for produkter af termoplast. Plastråvaren fyldes i en lukket cylinderformet beholder og opvarmes. Cylinderen er forsynet med en snegl, der fører den smeltede plast frem. Der indsprøjtes under stort tryk et nøje afmålt volumen af den smeltede plast i en lukket og afkølet form, hvor plastmassen størkner. Formen åbnes, og det færdige emne udskydes af formen, der herefter er klar til en ny støbning. Bruges til fremstilling af alle mulige små og mellemstore plastprodukter, hvoraf der skal bruges mange, f eks. bægre, spande, LEGOklodser, simple og komplicerede tekniske emner, både bitte små dele til høreapparater og elektronik og store dele som fjernsynskabinetter og stole.

13 Stabilisatorer Tilsætningsstoffer til polymerer, der bruges for at forebygge at polymeren nedbrydes ved opvarmning eller udsættelse for UV-lys. Der anvendes mange stabilisatorer med meget forskellig kemisk opbygning. Teflon Handelsnavn for polytetrafluorethylen (PTFE), se denne. Termoformning Fremstillingsmetode for produkter af termoplast. En plastplade blødgøres ved opvarmning, hvorefter den ved hjælp af trykluft eller vacuum bringes til at følge overfladen af en form. Ved massefremstilling udstanses tilpassede stykker af plastfolie før stykkerne termoformes. (Plastråvarer formes til plader og folie ved ekstrudering.) Bruges bl.a. til skilte, inderside af køleskabe, emballagebakker og låg. Termoplast Plast, som kan formes ved at varme tilføres i produktionsprocessen. Termoplast forandres ikke kemisk indenfor et stort temperaturområde, men kan smeltes og størknes ved opvarmning og afkøling, ligesom f eks. stearin. Den anden hovedrype plast kaldes hærdeplast. Tilsætningsstoffer Bruges som samlet betegnelse for alle de stoffer, der tilsættes polymerer for at tilpasse og optimere egenskaberne. Eksempler på sådanne stofgrupper er pigmenter, blødgørere, stabilisatorer, antioxidanter, brandhæmmere.

14 Lille Miljø leksikon

15 Affaldsforbrænding Bortskaffelse af affald ved forbrænding i særligt konstruerede anlæg, hvor røgen renses og asken samles. I Danmark udnyttes affaldets brændselsværdi (energiindhold) i meget stort omfang til fjernvarme. Plast har ofte et større energiindhold pr vægtenhed end fyringsolie. Energigenvinding Betegnelse for processer, hvor man ikke blot bortskaffer kasserede produkter ved forbrænding, men udnytter den energi, der dannes ved forbrændingen, til f.eks. fjernvarme eller el-produktion. Fare I daglig tale blander man ofte "fare" og "risiko" sammen. OECD har defineret "fare" som værende knyttet til de egenskaber, et produkt har - mens "risiko" hænger sammen med sandsynligheden for, at de farlige egenskaber kommer til udfoldelse ved en given aktivitet. F.eks. har en blykugle og en pose blystøv samme sundhedsfare - men der er kun risiko for at få blyforgiftning ved at håndtere blystøvet. Genanvendelse Overordnet betegnelse for at udnytte materialet fra kasserede produkter til nye materialer, kompost eller energi. Genbrug Betegnelse for at bruge et produkt igen og igen, eventuelt med rengøring indimellem. Plastflasker kan fremstilles af så stærke plasttyper, at de tømte flasker kan indsamles, renses og fyldes på ny 30 eller måske 100 gange. Genvinding Betegnelse for at anvende materialet fra et kasseret produkt igen i et nyt produkt. Kasserede plastprodukter kan ofte findeles og bruges som råvarer til fremstilling af nye plastprodukter. Giftig I lovgivning bruges betegnelsen "giftig" om kemiske stoffer og produkter, hvoraf en (fastlagt) lille mængde kan - eller må formodes at kunne - forårsage død eller alvorlig skade på levende væsener, hvis stoffet indtages eller på anden måde kommer ind i organismerne. De allerfleste kemiske stoffer vil imidlertid kunne forårsage "forgiftning" i levende organismer, hvis der indgives tilstrækkelig stor mængde. Man kan derfor med rette hævde, at "alting er gift, alene dosis afgør om giftvirkning optræder", som det blev erkendt allerede i 1500-tallet af Paracelsus. Et stof, hvoraf "mellemstor" mængde gør skade, betegnes i lovgivningen som "Sundhedsskadelig".

16 Kræftfremkaldende I kemikalielovgivningen bruges betegnelsen "kræftfremkaldende" både om stoffer, hvor mennesker, der har været i kontakt med dem, har vist en overhyppighed af kræftsygdomme, og om stoffer, hvor egnede dyreforsøg har givet en stærk formodning om, at stofferne vil kunne fremkalde kræft hos mennesker, eller skabt en stærk betænkelighed. Arbejdsmiljølovgivningen anser yderligere stoffer, som WHO (World Health Organisation) placerer i kategorien "muligvis kræftfremkaldende" som kræftfremkaldende, og hertil hører en del stoffer, som ikke klassificeres efter kemikalielovgivningen og hvoraf nogle er almindelige i hverdagen. De komplicerede regler gør det meget vanskeligt for lægfolk at vurdere, hvilken risiko, der er knyttet til et stof, der uden reference betegnes som "kræftfremkaldende". For produkter, dvs. blandinger af stoffer, er risikoen desuden stærkt afhængig af, hvor stor en koncentration stofferne optræder i, og hvorvidt stofferne kan frigives fra produktet ved normal brug. For plastmaterialer er det vigtigt at undgå tilsætningsstoffer og rester af monomerer, der klassificeres som "kræftfremkaldende". miljø Kommer af det franske ord "milieu", der betyder "midte". Samfunds- og/eller naturforhold, hvorunder et individ lever. Bruges på nudansk især om naturforholdene i verden. Miljøfarligt En talemåde, der bruges i flæng om stoffer og aktiviteter, der påvirker det omgivende miljø. Burde være forbeholdt stoffer, der i ringe mængde kan ødelægge eller alvorligt forstyrre livsvilkårene for een eller flere levende organismer svarende til den officielle fareklasse "Farlig for miljøet". Plastpolymerer er ikke farlige for miljøet, men der kan bruges tilsætningsstoffer, der er det. Derfor er plastindustrien meget omhyggelig med valget af tilsætningsstoffer, så det opnås, at plastprodukter ikke skader miljøet, selv om de efterlades i naturen eller deponeres som affald på losseplads. Miljøpåvirkning Betegnelse, der dækker den kendsgerning, at næsten al aktivitet påvirker de omgivelser, hvori den udøves. Det ydre miljø har på mange måder både en stor tolerance og en stor "reparationsevne", således, at man med rette kan tale om økologisk balance. Miljøpåvirkninger kan forrykke den økologiske balance, således at et område kommer i en ny tilstand. Dyrket land befinder sig i en anden miljøtilstand end arealer, der lades urørte af mennesker. Kemiske stoffer vil ofre udøve en miljøpåvirkning, hvis de er tilstede i stor koncentration, men kan også ofte være til stede i et miljø i lav koncentration uden at udøve nogen påvirkning. Den største miljøpåvirkning fra færdige plastprodukter er, at de ser grimme ud, hvis de bortkastes i naturen. Miljøvenligt En talemåde, der ofte bruges for at angive, at et produkt ikke påvirker miljøet under brug eller bortskaffelse. Talemåden er oftest meningsløs eller forkert og er ulovlig i forbindelse med markedsføring af produkter, der er omfattet af Lov om Kemiske Stoffer og Produkter.

17 Produkt Et kemisk produkt er en blanding af kemiske stoffer. Der er ingen skarp grænse mellem kemiske produkter og materialer, dog plejer man at forbeholde betegnelsen kemisk produkt for gasser, væsker og pulvere/granulater, mens stænger, plader, folier, klodser betegnes materialer. PVC-Aftalen I 1991 indgik Plastindustrien i Danmark en aftale med Miljøstyrelsen om anvendelsen af PVC. PVC anerkendes som et materiale med fremragende egenskaber, men mængden af PVC i affald til forbrænding skal reduceres. Årsagen til at gøre dette er, at ca. halvdelen af affaldsforbrændings-anlæggene i Danmark renser røgen ved en tør proces, hvorved der dannes et røgrenseprodukt, der er kemikalieaffald. Chlorindholdet i PVC omdannes ved forbrænding til saltsyre, som skal renses fra røgen. Blandet affald indeholder altid en del chlor, så røgrensning er altid nødvendig, men jo mere PVC, jo mere saltsyre og jo større kvantum røgrenseprodukt. Derfor er det en fordel at begrænse mængden af PVC i forbrændingen. Som det blev aftalt, er mængden af PVC til emballage nedbragt med 63 %, en del kontormaterialer og andre produkter med kort levetid fremstilles af anden plast, og der er foranstaltet indsamling og genanvendelse af kasserede rør, vinduesrammer, kabler m.v. Risiko I daglig tale blander man ofte "risiko" og "fare" sammen. OECD har defineret "fare" som værende knyttet til de egenskaber, et produkt har - mens "risiko" hænger sammen med sandsynligheden for, at de farlige egenskaber kommer til udfoldelse ved en given aktivitet. F.eks. har en blykugle og en pose blystøv samme sundhedsfare - men der er kun risiko for at blyforgiftning ved at håndtere blystøvet. Stof Et kemisk stof består kun af een slags molekyler og lader sig altså ikke opdele i forskellige stoffer. En blanding af kemiske stoffer betegnes et kemisk produkt. Monomerer er eksempler på kemiske stoffer. Sundhedsskadelig I lovgivning bruges betegnelsen "Sundhedsskadelig" for kemiske stoffer og produkter, hvoraf en "mellemstor" mængde gør skade på levende væsener, hvis stoffet indtages eller på anden måde kommer ind i organismerne. Et stof, hvoraf en lille mængde kan forårsage død eller alvorlig skade, betegnes i lovgivningen som "Giftig". Økologi Videnskaben om sammenhængen mellem levende væsener og naturforhold. Østrogener Kvindelige kønshormoner, der har betydning for udviklingen af kønsorganerne, de sekundære kvindelige kønskarakterer, gennemførelsen af svangerskabet m.m.

18 Østrogenlignede stoffer Stoffer, der påvirker levende organismer på samme måde som det kvindelige kønshormon østrogen, selv om deres kemiske opbygning er meget anderledes. Den internationale betegnelse for sådanne stoffer er xenoøstrogener, mens betegnelsen syntetiske østrogener henviser til stoffer, der anvendes som lægemidler.

19

20 vanddampgennem- gennemtrængelighed for 25 my folie ved modstandsdygtighed overfor (ASTM-D-543) modstands- korttidstemperatur C træmgelighed for 23 C og 0% rh. dygtighed 25my folie, ved (brøk) cm² / m² * 24 h * atm (ASTM-D-1434) overfor 38 C, 90 % rh, fedt og olie oxygen kuldioxid nitrogen svag syre stærk syre svag baser stærk base max. C min. C (ASTM-E_96) ( O² ) ( CO² ) ( N² ) cellulosefolie > LDPE MDPE HDPE ionomer EVA PP uorienteret PP biaxialt orineteret PC PETP PA PA PVC let plastificeret PVCplastificeret PVC hård PVDC 0, PS orienteret ca ca PS slagfast høj ABS høj SAN høj PAN ca Alu * afhænger at tilstedeværende mængde vanddamp. 1 = fortrinlig 2 = god 3 = nogenlunde 4 = jævn 5 = ringe

21 densitet transparens trækstyrke brudforlængelse slagstyrke rivstyrke stivhed krympbar vandabsorption g / cm³ m² / kg. m² kg. for N / mm² % J g / 25 my g / 25 my (24 h) (ASTM-D-_1505) for for 25 my folie (ASTM-D-822) (ASTM-D-882) ASTM-D-3420) (ASTM-D-1922) (Handle-O-Meter) % 100my folie 25 my folie (Elmendorf) (ASTM-D ) cellulosefolie 1,40-1,50 6,9 27, nej 4,5-115 LDPE 0,910-0,925 10,9 43, ,9-24, ,7-1, ,5-7,0 nogle typer < 0,01 MDPE 0,926-0,940 10,7 42, ,4-0, nogle typer < 0,01 HDPE 0,941-0,965 10,5 42, ,7-69, ,1-0, nogle typer 0 ionomer 0,94-0,95 10,6 42,3 1 17,0-34, ,4 EVA 0,924-0,940 10,7 42, < 0,01 PP uorienteret 0,88-0,90 11,2 44, ,1-0, nej 0,01 PP biaxialt orineteret 0,905 11,0 44, ,5-1, nogle typer < 0,01 PC 1,20 8,3 33, høj høj nej 0,3 PETP 1,39-1,41 7,1 28, ,5-3, nogle typer < 0,8 PA 6 1,12-1,14 8,8 35, ,4-0, nej 8-11 PA 11 1,03-1,04 9,7 38, nej 0,3 PVC let plastificeret 1,26-1,37 7,6 30, nogle typer PVCplastificeret 1,20-1,32 7,9 31, nogle typer PVC hård 1,35-1,45 7,1 28, PVDC 1,59-1,71 6,1 24, ,0-1, nogle typer 0 PS orienteret 1,05-1,06 9,5 37, ,1-0, ja 0,05 PS slagfast 1,03-1,10 9,4 37, ,075 ABS 1, ,5 37, ,5-2,0 SAN 1,07-1,08 9,3 37, ,5-3,5 PAN 1,15 8,7 34, ,5-5 ja Alu 2,70 3,7 14,8 0 1 = fortrinlig 2 = god 3 = nogenlunde 4 = jævn 5 = ringe

Det Lille Plastleksikon

Det Lille Plastleksikon Det Lille Plastleksikon ABS plast Er meget slagfast, stiv, har fin overflade, men ringe vejrbestandighed. Fås med forskellige egenskabskombinationer. Bruges bl.a. til edbkabinetter, husholdningsmaskiner,

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 60-10

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 60-10 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoretisk. 45 spørgsmål til termoplast. Introduktion til termoplast. 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen: Henvisning til hjælpemidler:

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr

VEUD ekstraopgave Opgave nr Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: 25 teorispørgsmål omkring materialerne Giv en skriftlig besvarelse på en række teoretiske spørgsmål Ekstrudering 3 timer / 4 lektioner Niveau,

Læs mere

Undervisningsforløb om plast:

Undervisningsforløb om plast: Øvelsesvejledning samt en plan for et uv-forløb om plast. Desuden er der en prøve, som mine elever har udarbejdet og en elevs forsøg på at lave et flow-chart over analysen i WOW - DetEtPlast. Det skal

Læs mere

ORDLISTE EMBALLAGE: Plast typer : A-PET: Amorf Polyester - 150-600 µ (uorienteret). Se også Polyester

ORDLISTE EMBALLAGE: Plast typer : A-PET: Amorf Polyester - 150-600 µ (uorienteret). Se også Polyester ORDLISTE EMBALLAGE: Plast typer : A-PET: Amorf Polyester - 150-600 µ (uorienteret). Se også Polyester BAREX : Barex 210 plast råvare er en klar gummi modificeret akrylnitril co-polymer, som er FDA godkendt.

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 61-11

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 61-11 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoretisk Materialelære enig eller uenig Termoplast, materialelære 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen: Henvisning til hjælpemidler:

Læs mere

Plastplader til Termoformning

Plastplader til Termoformning Plastplader til Termoformning Overvejelser ved valg af plastmateriale. Krav til materialet 1. Krav til funktionen: Mekaniske egenskaber Termiske egenskaber Elektriske egenskaber Andre egenskaber: Kemikaliebestandighed

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr

VEUD ekstraopgave Opgave nr Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoretisk. 40 spørgsmål til termoplast & tegningsforståelse. Introduktion til termoplast 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen:

Læs mere

Information om plast. PolyLine. PolyLine. Information om plast

Information om plast. PolyLine. PolyLine. Information om plast Information om plast Information om plast Plast er en fællesbetegnelse for en lang række oliebaserede polymerer, som alt efter fremstillingsmetode besidder forskellige egenskaber. I daglig tale anvendes

Læs mere

Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast

Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast Plast Center Danmark Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast Mia Katharina Andersen Podlech Teknisk Projektleder Ph.D. Kemiingeniør Vejle, d. 1. november 2012 1 Plast er ikke bare

Læs mere

I forløbet Plast arbejdes med plasts opbygning, anvendelse, genbrug og de miljømæssige konsekvenser ved brugen af plast.

I forløbet Plast arbejdes med plasts opbygning, anvendelse, genbrug og de miljømæssige konsekvenser ved brugen af plast. Plast Niveau: 9. klasse Varighed: 8 lektioner Præsentation: I forløbet Plast arbejdes med plasts opbygning, anvendelse, genbrug og de miljømæssige konsekvenser ved brugen af plast. Forløbet består af 6

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 62-20

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 62-20 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoretisk. 41 spørgsmål til maskiner & udstyr, materialelære og 6 regneopgaver. Sprøjtestøbning. 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen:

Læs mere

Retningslinjer for miljøvurdering af produkter

Retningslinjer for miljøvurdering af produkter Retningslinjer for miljøvurdering af produkter Forsyningshorisont Metaller Jern/stål 150-200 år Fra malm: 40 MJ/kg Fra skrot:20 MJ/kg Støbejern 30 MJ/kg Rustfrit stål Afhængig af legering 46 MJ/kg Fra

Læs mere

PRODUKTER FRA KRYMPEHÆTTER TOPFOLIE TOPFOLIE ARK DIVERSE FOLIE SPANDEPOSER PE FOLIE PALLEHÆTTER MDPE PLASTSÆKKE LYNLÅSPOSER

PRODUKTER FRA KRYMPEHÆTTER TOPFOLIE TOPFOLIE ARK DIVERSE FOLIE SPANDEPOSER PE FOLIE PALLEHÆTTER MDPE PLASTSÆKKE LYNLÅSPOSER PLAST- PRODUKTER FRA Her finder du et udvalg af hvad vi kan levere i plast SORTE SÆKKE TRANSPARENTE SÆKKE PAPIRSÆKKE BÆREPOSER PE POSER PE PLASTSÆKKE PLAST ARK PE KNUDESÆKKE RØGFARVEDE SÆKKE KRYMPEHÆTTER

Læs mere

Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse:

Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse: Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Grønne planter bruger vand og kuldioxid til at producere oxygen og opbygge organiske stoffer ved fotosyntese. Sæt kryds ved det

Læs mere

Overfladebehandling af plast og komposit. Efteruddannelse for Faglærere

Overfladebehandling af plast og komposit. Efteruddannelse for Faglærere Overfladebehandling af plast og komposit Efteruddannelse for Faglærere Kursusbeskrivelse: I de senere år har der været et voldsomt skifte på vej i forbindelse med overgang fra metaller til forskellige

Læs mere

Notat om etablering af ventilation ved termisk bearbejdning

Notat om etablering af ventilation ved termisk bearbejdning xx. den 29. maj 1995 J.nr. xxxx Notat om etablering af ventilation ved termisk bearbejdning af plast. Konklusion Arbejdstilsynets praksis om etablering af foranstaltninger som procesventilation fx i form

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 61-10

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 61-10 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoretisk. 50 spørgsmål til materialelære. Termoplast, materialelære. 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen: envisning til hjælpemidler:

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 62-10

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 62-10 Opgavens art: Teoretisk. Opgaveformulering: 55 spørgsmål til Maskiner & udstyr, materialelære og 8 regneopgaver. Fagområde: Opgavens varighed: Sprøjtestøbning. 4 lektioner. Niveau, sammenlignet med uddannelsen:

Læs mere

Plast hvad er det? Folkeskolelærere. Folkeskolelærere den 13. og den 21.september 2010

Plast hvad er det? Folkeskolelærere. Folkeskolelærere den 13. og den 21.september 2010 Plast hvad er det? v. Birgit Kjærside Storm Folkeskolelærere Den 13.og 21.9.2010 2010 1 Program 8.30 Velkomst Præsentation af indlægsholder og deltagere Ca. 9 Foredrag om plast, plasts opbygning, egenskaber

Læs mere

Plast og polymerer Dagens program

Plast og polymerer Dagens program Plast og polymerer Dagens program 830M 8.30 Mødes ud dfor undervisningslokale i l U45 ved dindgang F 8.40 Velkomst i kollokiverummet v. institutleder Ib Johannsen og Claus Henriksen fra plastindustrien

Læs mere

Simon Anders T & Mikkel 1.5

Simon Anders T & Mikkel 1.5 Affladsprojekt af Simon Anders T & Mikkel 1.5 Teknologi B - 2011 Inholdsfortegnelse 1 Indledning. Projektbeskrivelse. Problemafgrænsning. Livcyklus. Materialebeskrivelse. Værksted. Logbog. Indledning 2

Læs mere

ScanMo reoler For moduler og hylder

ScanMo reoler For moduler og hylder Byrum ScanCell vogne Åbne kørestel Transport vogne Skabe ScanMo reoler Moduler ScanMo reoler For moduler og hylder ScanMo Racks Generelt... Monterings vejledning... ScanMo reoler... Mere generelt... Materiale

Læs mere

Anvendelse af termoplast

Anvendelse af termoplast Anvendelse af termoplast INDHOLD Fra olie til plast.... 3 Lidt kemi.... 5 Additionspolymerisation:... 6 Kondensationspolymerisation:... 6 Molekyler:... 6 Efter polymerisationen... 8 Tre grupper materialer....

Læs mere

KORROSIONSBESKYTTELSE MED FLUORPOLYMERER

KORROSIONSBESKYTTELSE MED FLUORPOLYMERER INDLEDNING KORROSIONSBESKYTTELSE MED FLUORPOLYMERER Christian Strøbech, Accoat A/S Belægning med fluorpolymersystemer har i det sidste 1 år gennemgået en rivende udvikling, således at der til brug indenfor

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 62-21

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 62-21 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoretisk 40 spørgsmål til maskiner & udstyr, materialelære og 6 regneopgaver Sprøjtestøbning 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen:

Læs mere

Epoxyharpikser og Isocyanater. Velkommen

Epoxyharpikser og Isocyanater. Velkommen Velkommen Program i dag: Love, regler, bekendtgørelser og vejledninger. Hvad er Epoxy og Isocyanat? Sundhedsfare. Førstehjælp. Etiketter og faremærkning. Kodenumre ( MAL-koder). Personlige værnemidler.

Læs mere

Teknisk datablad. Flexoduct Kildefilter. Indholdsfortegnelse

Teknisk datablad. Flexoduct Kildefilter. Indholdsfortegnelse Teknisk datablad Flexoduct Kildefilter JRV's Flexoduct Kildefilter opfanger stoffer, partikler, dampe, lugte og lignende allerede ved kilden. Nedenfor finder du de mest relevante tekniske data vedr. vores

Læs mere

Polypropylen pakketape til kartonforsegling

Polypropylen pakketape til kartonforsegling Polypropylen pakketape til kartonforsegling - PP-Naturgummi 45 my - Polinar ekstra - PP-Naturgummi 32 my - Polinar - PP-Naturgummi 28 my - Polinar E - PP-Naturgummi 25 my - Polinar EE - PP-Naturgummi 28

Læs mere

Kulbrinter og Plast. Naturfag. Kompendie om arbejde med plast

Kulbrinter og Plast. Naturfag. Kompendie om arbejde med plast Kulbrinter og Plast Naturfag Kompendie om arbejde med plast Kulbrinter Kulstof (C) optræder altid med valensen 4. Det har fire valenselektroner og mangler fire elektroner for at opnå ædelgasstruktur. Dette

Læs mere

Branchebeskrivelse for plastvirksomheder. Teknik og Administration Nr. 4 2000

Branchebeskrivelse for plastvirksomheder. Teknik og Administration Nr. 4 2000 Branchebeskrivelse for plastvirksomheder Teknik og Administration Nr. 4 2000 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING... 7 Forord... 7 Baggrund... 7 Formål... 7 Læsevejledning... 8 2 SAMMENFATNING... 11 3 GENEREL

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 64-20

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 64-20 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoriopgave Spørgsmål til hærdeplast Hærdeplast 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen: GUP Trin 1 Henvisning til hjælpemidler:

Læs mere

NORDIC PLATFORMS KOMPOSITDÆK REVOLUTIONERER STILLADSBRANCHEN

NORDIC PLATFORMS KOMPOSITDÆK REVOLUTIONERER STILLADSBRANCHEN www.nordicplatform.dk S KOMPOSITDÆK REVOLUTIONERER STILLADSBRANCHEN AIRSTEPS er et nyudviklet stilladsdæk produceret i komposit af Nordic Platform. AIRSTEPS er utroligt stærke, lette og opfylder alle krav

Læs mere

Hvad betyder kodenummeret på emballagen?;

Hvad betyder kodenummeret på emballagen?; Dansk Forening for Rosport Lak Sikkerhedsregler for lak På arbejde lak og tilsvarende Hvad betyder kodenummeret på emballagen?; Blanding Sikkerhed 4-5 produkter, der anvendes til lakarbejde, findes en

Læs mere

Sandwich paneler i plast

Sandwich paneler i plast Sandwich paneler i plast Sandwich panel Forskellige fremstillings teknikker anvendes til produktion af plast sandwichpaneler, b.la. højtryks sprøjtestøbning (1600, 1850, 3000 og 4000 tons lukketryk ),

Læs mere

Plast i dagrenovation

Plast i dagrenovation Plast i dagrenovation Sammensætning af plast i dagrenovation fordelt på produktgrupper og plasttype. Udarbejdet for Danmarks Naturfredningsforening. Econet AS Udarbejdet af: Claus Petersen Dato: 22. april

Læs mere

TEORETISKE MÅL FOR EMNET:

TEORETISKE MÅL FOR EMNET: TEORETISKE MÅL FOR EMNET: Kendskab til organiske forbindelser Kende alkoholen ethanol samt enkelte andre simple alkoholer Vide, hvad der kendetegner en alkohol Vide, hvordan alkoholprocenter beregnes;

Læs mere

HVAD SKAL VI MED SKINNER

HVAD SKAL VI MED SKINNER HVAD SKAL VI MED SKINNER Efter en studietur til Belgien hos ergoterapeut Paul van Lede, har jeg fået en større forståelse for hvilke materialer vi skal bruge, når vi som ergoterapeuter tilpasser håndskinner.

Læs mere

Plastemballagers genanvendelighed Design kriterier for emballager

Plastemballagers genanvendelighed Design kriterier for emballager Plastemballagers genanvendelighed Design kriterier for emballager Plastic ZERO - LIFE10 ENV/DK/098 - with the contribution of the LIFE financial instrument of the European Union Genanvendelse sparer ressourcer

Læs mere

EVCOT Kompositmateriale Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer. ... også når det gælder lidt større projekter.

EVCOT Kompositmateriale Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer. ... også når det gælder lidt større projekter. EVCOT Kompositmateriale Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer.... også når det gælder lidt større projekter. EVCO Nordic A/S - Topstykket 19 - DK-3460 - Tlf. - www.evco.dk. STENSO A/S

Læs mere

Bestemmelse af plastik typer

Bestemmelse af plastik typer Formål Bestemmelse af plastik typer At udføre eksperimentelt arbejde. At undersøge forskellige plastik typers egenskaber og sætte dette i perspektiv til plastik i naturen. Teori Redegør for de forskellige

Læs mere

Design-guide. Sådan designer du emballager til cirkulær økonomi

Design-guide. Sådan designer du emballager til cirkulær økonomi Design-guide Sådan designer du emballager til cirkulær økonomi Pantmærket er din garanti for cirkulær økonomi. For det sikrer, at engangsflasker og -dåser indsamles og genanvendes i et lukket kredsløb

Læs mere

Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9. 9.-klasseprøven FYSIK/KEMI

Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9. 9.-klasseprøven FYSIK/KEMI Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9 9.-klasseprøven FYSIK/KEMI December 2016 Indledning Plast Fotoet viser genstande fra hverdagen, der indeholder plast. Foto: Lars Henrik

Læs mere

Drikkeglas i plast, til enhver lejlighed - med tryk og gravering. - alt som standard, eller efter opgave. www.reklamegaven.dk

Drikkeglas i plast, til enhver lejlighed - med tryk og gravering. - alt som standard, eller efter opgave. www.reklamegaven.dk 1 430/2008 Drikkeglas i plast, til enhver lejlighed - med tryk og gravering. - alt som standard, eller efter opgave. www.reklamegaven.dk Glas, til enhver lejlighed. Plasttyper Akvila producerer plastikglas

Læs mere

Plast Teknologi. Udvalgt sektion

Plast Teknologi. Udvalgt sektion Plast Teknologi Udvalgt sektion Plastmaterialernes historie De første plasttyper En plastfabrik i 1947 Arteka Formstof A/S Det første plastmateriale, der fik kommerciel betydning, var cellu loid, som er

Læs mere

Flydebro, sti og øer. Stabile og vedligeholdelsesfrie flydebroer beklædt med 100 % ren recyclingplast

Flydebro, sti og øer. Stabile og vedligeholdelsesfrie flydebroer beklædt med 100 % ren recyclingplast Flydebro, sti og øer Stabile og vedligeholdelsesfrie flydebroer beklædt med 100 % ren recyclingplast Pæleormsresistent Vedligeholdelsesfri Kvalitet og sikkerhed BY BAN Flydebro, sti og øer skaber liv -

Læs mere

Hvilken emballage skal jeg vælge til KTA?

Hvilken emballage skal jeg vælge til KTA? Hvilken emballage skal jeg vælge til KTA? Koncept Kunde - Køkken Hele vejen rundt stilles der forskellige krav til emballagen og det kan ikke undgås, at der skal gås på kompromis med noget undervejs. Kunden

Læs mere

Materialer til vinduesrammer og -karme

Materialer til vinduesrammer og -karme Materialer til vinduesrammer og -karme 1. generation [nu] Rammer og karme af massivt eller lamineret træ (PVA/PVAc lim), træ-alu eller PVC. Overfladelevetid 5-7 år. 2. generation [2020] Modificeret træ

Læs mere

Arbejdsgruppe 2: Bioplastens muligheder og begrænsninger

Arbejdsgruppe 2: Bioplastens muligheder og begrænsninger Arbejdsgruppe 2: Bioplastens muligheder og begrænsninger Arbejdsgruppens mål er at skabe viden om biobaseret- og bionedbrydelig plast og disse plasttypers muligheder og udfordringer fra et genanvendelses

Læs mere

Plastaffald B3010 Eksempler på affald, som er omfattet

Plastaffald B3010 Eksempler på affald, som er omfattet Eksempler på affald, som er omfattet Plastaffald fra biler Plastemballage Plastfolie Dette affald er ikke omfattet Plastaffald, der ikke er omfattet på grund af urenheder Betegnelse Nedenstående plastmaterialer,

Læs mere

AFSNIT VII PLAST OG VARER DERAF; GUMMI OG VARER DERAF KAPITEL 39PLAST OG VARER DERAF. Side 1 Færøsk-Kapitel 39-141863 24/9/08

AFSNIT VII PLAST OG VARER DERAF; GUMMI OG VARER DERAF KAPITEL 39PLAST OG VARER DERAF. Side 1 Færøsk-Kapitel 39-141863 24/9/08 AFSNIT VII PLAST OG VARER DERAF; GUMMI OG VARER DERAF Bestemmelser 1. Varer i sæt bestående af to eller flere særskilte bestanddele, der alle eller for en dels vedkommende henhører under nærværende afsnit,

Læs mere

Sådan brænder vi for naturen

Sådan brænder vi for naturen Sådan brænder vi for naturen Sammen kan vi gøre det bedre Effektiv og miljøvenlig affaldsforbrænding med el- og fjernvarmeproduktion stiller høje krav til teknologien. De høje krav kan vi bedst imødekomme,

Læs mere

Reparation af maskiner til plastforarbejdning vejledning for reparatører

Reparation af maskiner til plastforarbejdning vejledning for reparatører Reparation af maskiner til plastforarbejdning vejledning for reparatører Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V Web: www.i-bar.dk Medarbejdersekretariatet: Vester Søgade 12 1790

Læs mere

PVC I DET DANSKE SAMFUND

PVC I DET DANSKE SAMFUND PVC I DET DANSKE SAMFUND Den danske og den europæiske PVCindustri har inden for de seneste 20 år undergået en positiv miljøforvandling, og i dag omtaler FN- og EU-organer netop PVC-industrien som en frontløber

Læs mere

Håndtering af affald i. Dagligdagen

Håndtering af affald i. Dagligdagen Håndtering af affald i AFFALDSHÅNDTERING Dagligdagen Parvis diskuterer I, hvordan I sorterer og bortskaffer i dag. I fremstiller plancher, der efterfølgende diskuteres i plenum. Stikord: Genbrug Deponering

Læs mere

GOTTFRED PETERSEN A/S

GOTTFRED PETERSEN A/S GOTTFRED PETERSEN A/S FORMIDLER SPRØJTESTØBTE EMNER OG KOMPONENTER TIL DANSK INDUSTRI. Vores organisation består af et veluddannet personale, som med hurtig og kort kommunikationsvej til vores samarbejdspartnere

Læs mere

Plast i byggeriet. Af civilingeniør Per B. Salling, Birch & Krogboe K/S.

Plast i byggeriet. Af civilingeniør Per B. Salling, Birch & Krogboe K/S. Internet Artikel fra HFB 21 1975 Plast i byggeriet. Af civilingeniør Per B. Salling, Birch & Krogboe K/S. I. Hvad er plast? Plast er en materialegruppe. Betingelserne for, at et materiale tilhører denne

Læs mere

Teknisk Datablad. RTV Black Gasket Silicone

Teknisk Datablad. RTV Black Gasket Silicone Beskrivelse RTV silicone på dispenser dåse der giver nem påføring.en stærk, alsidig og økonomisk industrisiliconegummi. Elektrisk isolerende. Lækagesikker. Binder mod rent metal, glas, vinyl, gummi, plast

Læs mere

EPS-emballage pakker produkterne miljøansvarligt

EPS-emballage pakker produkterne miljøansvarligt EPS-emballage pakker produkterne miljøansvarligt PLASTINDUSTRIEN i Danmark Sektionen for EPS-producenter Fortæller varens historie I et moderne samfund kan emballage ikke undværes. Emballage er en forudsætning

Læs mere

3M dobbeltklæbende tapes og limoverføringstapes. Midlertidig fastholdelse/ Positionering. Montering ved klæbning

3M dobbeltklæbende tapes og limoverføringstapes. Midlertidig fastholdelse/ Positionering. Montering ved klæbning 3M Industri Limoverføringstape og dobbeltklæbende tape Nøjagtigt og holdbart 3M dobbeltklæbende tape og limoverføringstape I denne brochure finder du et udvalg af 3M dobbeltklæbende tapes og limoverføringstapes.

Læs mere

Bioplast og miljøet. Hvad er fup og hvad er fakta?

Bioplast og miljøet. Hvad er fup og hvad er fakta? Bioplast og miljøet Hvad er fup og hvad er fakta? Introduktion: Hvad er bioplast? Bioplast anvendes primært som betegnelse for polymerer fremstillet ud fra biologiske råvarer, fx majs. Den mest anvendte

Læs mere

Klæbestoffer & rengøringsmidler

Klæbestoffer & rengøringsmidler 23 Klæbestoffer & Rengøringsmidler Acrifix opløsningsklæber 23.2 Acrifix reaktionsklæber 23.3-23.4 Acrifix hjælpestoffe 23.5 Technicol 23.5 Tangit 23.6 Burnus 23.6 Opdateret: 1. marts 2017 Opløsningsklæber

Læs mere

Opgave 2a.01 Cellers opbygning. Spørgsmålene her kan besvares ved at læse teksten Cellen livets byggesten

Opgave 2a.01 Cellers opbygning. Spørgsmålene her kan besvares ved at læse teksten Cellen livets byggesten Opgave 2a.01 Cellers opbygning Spørgsmålene her kan besvares ved at læse teksten Cellen livets byggesten Vakuole - Lager-rum med energi Grønkorn Cellekerne (DNA) Cellemembran Cellevæg Mitokondrier 1. Hvad

Læs mere

Plast Teknologi. Udvalgt sektion

Plast Teknologi. Udvalgt sektion Plast Teknologi Udvalgt sektion Polyurethanstøbning Polyurethan benævnes i daglig tale PUR, hvilket også er den gængse og internationalt standardiserede forkortelse for materialet. Polyurethan blev opdaget

Læs mere

MØBLER RECYCLINGPLAST

MØBLER RECYCLINGPLAST MØBLER RECYCLINGPLAST DOBBELT OP PÅ BÆREDYGTIGHED 1) Bæredygtig fra et økologisk synspunkt: Produkter er lavet af topkvalitet genbrugsmaterialer og genbruges 100% igen! Ikke ét træ er blevet fældet og

Læs mere

PlastLab Lærerversion

PlastLab Lærerversion PlastLab Lærerversion This project has received funding from the European Union s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 897. FORCE project website: www.ce-force.eu Velkommen

Læs mere

Plastaffald - erfaringer fra København

Plastaffald - erfaringer fra København Plastaffald - erfaringer fra København Plast og de mange agendaer Produktion og forbrug af plast bidrager til CO2- ophobningen i vores atmosfære. 1. Madspild og fødevaresikkerhed Produktion af fødevarer

Læs mere

Teori 10. KlasseCenter Vesthimmerland

Teori 10. KlasseCenter Vesthimmerland TEORETISKE MÅL FOR EMNET: Kendskab til organiske forbindelser Kende alkoholen ethanol samt enkelte andre simple alkoholer Vide, hvad der kendetegner en alkohol Vide, hvordan alkoholprocenter beregnes;

Læs mere

Mikroplast Mikroplast fra renseanlæg Sammensætning, kilder, skæbne og miljøeffekter Litteraturstudie

Mikroplast Mikroplast fra renseanlæg Sammensætning, kilder, skæbne og miljøeffekter Litteraturstudie DANVA projekt Mikroplast Mikroplast fra renseanlæg Sammensætning, kilder, skæbne og miljøeffekter Litteraturstudie Bodil Mose Pedersen Margrethe Winther Nielsen The Marine Litter Express (1992-2007 ) 1

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 63-23

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 63-23 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: 35 spørgsmål omkring processerne. Lav en skriftlig besvarelse på en række teoretiske spørgsmål. Ekstrudering 3 timer / 4 lektioner Niveau,

Læs mere

Håndbog til limning af Plast og Elastomer

Håndbog til limning af Plast og Elastomer Håndbog til limning af Plast og Elastomer 3 Hvorfor anvende en lim fra Loctite og Teroson i stedet for andre sammenføjningmetoder Denne håndbog er en grundlæggende vejledning der skal gøre det nemt at

Læs mere

Vedligeholdelse stole & borde

Vedligeholdelse stole & borde Vedligeholdelse stole & borde Vedligeholdelse stole Møbelstoffer Uld er grundet sin elasticitet, slidstyrke og snavs afvisende egenskaber, en af de bedste råvarer til møbeltekstiler. Desuden indeholder

Læs mere

BLÆRER PÅ TRÆVÆRK. Stedvis ringe vedhæftning Ringe vedhæftning kan også have andre årsager end fugt alt efter malingtype.

BLÆRER PÅ TRÆVÆRK. Stedvis ringe vedhæftning Ringe vedhæftning kan også have andre årsager end fugt alt efter malingtype. Blærer på træværk BLÆRER PÅ TRÆVÆRK Blærer på træværk sådan kender vi dem Fra tid til anden opstår der blærer i maling på udvendigt træværk ofte kort efter, at det er blevet malet. Blærerne måler typisk

Læs mere

LIM & LIMTEKNIK. FMV Temadag, Tycho Brahe Planetariet. 31. Januar 2013

LIM & LIMTEKNIK. FMV Temadag, Tycho Brahe Planetariet. 31. Januar 2013 LIM & LIMTEKNIK FMV Temadag, Tycho Brahe Planetariet 31. Januar 2013 Erik Andersen Laboratoriechef LIM I HVERDAGEN Vi bruger alle lim, til mange forskellige formål. LIM I HVERDAGEN Men limen findes også

Læs mere

EVCOT. .. og de mere krævende opgaver! Kompositmateriale. Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer.

EVCOT. .. og de mere krævende opgaver! Kompositmateriale. Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer. EVCOT Kompositmateriale Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer.... både når det gælder lidt større projekter..... og de mere krævende opgaver! Ved at anvende kompositmaterialer i stedet

Læs mere

Enzymer og katalysatorer

Enzymer og katalysatorer Enzymer og katalysatorer Niveau: 8. klasse Varighed: 6 lektioner Præsentation: I forløbet Enzymer og katalysatorer arbejdes der med, hvordan den naturlige reaktionshastighed kan ændres ved hjælp af enzymer

Læs mere

Tekstile fibre og belægninger med potentialer for vugge til vugge anvendelse

Tekstile fibre og belægninger med potentialer for vugge til vugge anvendelse Tekstile fibre og belægninger med potentialer for vugge til vugge anvendelse Krav &l frem&dens produkter Bæredygtig produktion og bortskaffelse Lavt energiforbrug CO 2 neutrale materialer Ingen forurening

Læs mere

UDE MØBLER I RECYCLINGPLAST DRIFTØKONOMISK OG BÆREDYGTIGT DESIGN

UDE MØBLER I RECYCLINGPLAST DRIFTØKONOMISK OG BÆREDYGTIGT DESIGN UDE MØBLER I RECYCLINGPLAST DRIFTØKONOMISK OG BÆREDYGTIGT DESIGN DOBBELT OP PÅ BÆREDYGTIGHED 1) Bæredygtig fra et økologisk synspunkt: Produkter er lavet af topkvalitet genbrugsmaterialer og genbruges

Læs mere

Klæbestoffer & rengøringsmidler

Klæbestoffer & rengøringsmidler 23 Klæbestoffer & Rengøringsmidler Acrifix opløsningsklæber 231 Acrifix reaktionsklæber 23.2-23.3 Acrifix hjælpestoffe 23.4 Technicol 23.4 Tangit 23.5 Burnus 23.5 Opløsningsklæber ACRIFIX 1S 0106 Viskos,

Læs mere

BRUGS-OG MONTAGEANVISNING FOR. Unitec PVC lim BRUGS- OG MONTAGEANVISNING FOR PVC-RØRMONTAGE

BRUGS-OG MONTAGEANVISNING FOR. Unitec PVC lim BRUGS- OG MONTAGEANVISNING FOR PVC-RØRMONTAGE BRUGS-OG MONTAGEANVISNING FOR Unitec PVC lim BRUGS- OG MONTAGEANVISNING FOR PVC-RØRMONTAGE LIMEN Unitec PVC lim er fremstillet på basis af NMP, som er et opløsningsmiddel, der kan blandes med vand i alle

Læs mere

Kombitop dobbeltplader Ø14 til Ø17 mm PEX Ø16 mm ALU

Kombitop dobbeltplader Ø14 til Ø17 mm PEX Ø16 mm ALU Kombitop dobbeltplader Ø14 til Ø17 mm PEX Ø16 mm ALU Indhold Kombitop dobbeltplader m. 11 mm isolering... 3 Kombitop dobbeltplader m. 30 mm isolering... 3 Opbygning... 4 Anvendelse... 4 Montage... 4 Nedstøbning...

Læs mere

ENKELT-KOMPONENT ELASTISK, HÅRDFØR, MILJØVENLIG OG SIKKER AT ANVENDE

ENKELT-KOMPONENT ELASTISK, HÅRDFØR, MILJØVENLIG OG SIKKER AT ANVENDE BESKYTTENDE ELASTISK COATING ENKELT-KOMPONENT ELASTISK, HÅRDFØR, MILJØVENLIG OG SIKKER AT ANVENDE NEM AT ANVENDE ENKELT-KOMPONENT ELAPROOF FORMER ET ELASTISK VANDTÆT BESKYTTENDE LAG PÅ DE FLESTE BYGNINGSOVERFLADER.

Læs mere

Formål: At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6 O 2

Formål: At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 ØVELSE 2.1 SMÅ FORSØG MED CO 2 At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). Indledning: CO 2 er en vigtig gas. CO 2 (carbondioxid) er det molekyle, der er grundlaget for opbygningen af alle organiske

Læs mere

EVCOT. Kompositmateriale. Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer. ... også når det gælder lidt større projekter.

EVCOT. Kompositmateriale. Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer. ... også når det gælder lidt større projekter. EVCOT Kompositmateriale Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer.... også når det gælder lidt større projekter. Kompositmaterialet EVCOT er et vævsarmeret hærdeplastmateriale med høj mekanisk

Læs mere

ENKELT-KOMPONENT ELASTISK, HÅRDFØR, MILJØVENLIG OG SIKKER AT ANVENDE

ENKELT-KOMPONENT ELASTISK, HÅRDFØR, MILJØVENLIG OG SIKKER AT ANVENDE BESKYTTENDE ELASTISK COATING ENKELT-KOMPONENT ELASTISK, HÅRDFØR, MILJØVENLIG OG SIKKER AT ANVENDE NEM AT ANVENDE ENKELT-KOMPONENT ELAPROOF FORMER ET ELASTISK VANDTÆT BESKYTTENDE LAG PÅ DE FLESTE BYGNINGSOVERFLADER.

Læs mere

blød plast / klar Xxxxxxxxxx Genanvendes i nye produkter Fx: Afdækningsplast Plastfolier fra paller Blød plastemballage Krympefolie Bobleplast

blød plast / klar Xxxxxxxxxx Genanvendes i nye produkter Fx: Afdækningsplast Plastfolier fra paller Blød plastemballage Krympefolie Bobleplast erhvervsaffald blød plast / klar Xxxxxxxxxx Genanvendes i nye produkter Afdækningsplast Plastfolier fra paller Blød plastemballage Krympefolie Bobleplast Plasten skal være ren, tør og fri for fødevarer.

Læs mere

Brugsvejledning MOBIL STØVSUGER. Monty GOBI ME1300 og ME2800

Brugsvejledning MOBIL STØVSUGER. Monty GOBI ME1300 og ME2800 MOBIL STØVSUGER Monty GOBI ME1300 og ME2800 Indhold Sikkerhed... 3 Oversigt over den mobile støvsuger... 4 Produkt Beskrivelse... 5 Teknisk Data... 6 Tilsigtet brug... 7 ADVARSEL... 8 Vedligeholdelse og

Læs mere

Der skal stemmes om sagen på et møde i REACH-komitéen den 19. marts 2012.

Der skal stemmes om sagen på et møde i REACH-komitéen den 19. marts 2012. Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 261 Offentligt NOTAT Kemikalier J.nr. 001-06782 Ref. MAS Dep: Kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald Sådan sorterer du dit affald BRØNDBY KOMMUNE Madaffald skal i beholderen til madaffald Restaffald skal i beholderen til restaffald Restaffald Madaffald alt madaffald uden kattegrus snavset emballage farligt

Læs mere

STOLEUNDERLAG BREDT UDVALG - MILJØVENLIGE MATERIALER

STOLEUNDERLAG BREDT UDVALG - MILJØVENLIGE MATERIALER STOLEUNDERLAG BREDT UDVALG - MILJØVENLIGE MATERIALER Imexpo Nordic ApS - Tjærebyvej 202 - DK-4000 Roskilde - Tlf. + 45 4675 4777 Fax +49 461 7070 170 - Email: info@imexpo.dk - www.imexpo.dk Hos Imexpo

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod import, salg og fremstilling af cadmiumholdige varer 1)

Bekendtgørelse om forbud mod import, salg og fremstilling af cadmiumholdige varer 1) BEK nr 858 af 05/09/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-6223-00005 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 1.12.24 KOM(24) 794 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1255/96 om midlertidig suspension af den fælles toldtarifs

Læs mere

Mendo G SIKKERHEDSDATABLAD

Mendo G SIKKERHEDSDATABLAD SIKKERHEDSDATABLAD 1. Identifikation af stoffet/præparatet og af virksomheden 1.1. Produktidentifikator 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes

Læs mere

PLAST GENERISK CASE Forår 2015 1

PLAST GENERISK CASE Forår 2015 1 PLAST GENERISK CASE Forår 2015 1 HVAD ER EN GRØN INDUSTRISYMBIOSE? En grøn industrisymbiose er et kommercielt samarbejde, hvor én virksomheds restprodukt genanvendes som input i en anden virksomheds produktionsproces.

Læs mere

SNEHOLT & NILSEN A/S

SNEHOLT & NILSEN A/S EU Sikkerheds Data Blad Dato/Reference 20.11.2008 Erstatter version af 10.06.2008 Blad nr. 2089 Version 1 Selskab Felco SA, CH-2206 Les Geneveys-sur-Coffrane 1 Kommercielt produkt navn og leverandør 1.1

Læs mere

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12 Biogas by Page 1/12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er biogas?... 3 Biogas er en form for vedvarende energi... 3 Forsøg med biogas:... 7 Materialer... 8 Forsøget trin for trin... 10 Spørgsmål:...

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 64-60

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 64-60 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Spørgsmål vedr. sikkerhed, arbejdsmiljø, materialer og proces Giv en skriftlig besvarelse på en række teoretiske spørgsmål Hærdeplast 4 lektioner

Læs mere

Byrum. Transport. ScanCell vogne. Moduler. Åbne vogne. vogne. reoler. Transport. vogne. og tilbehør

Byrum. Transport. ScanCell vogne. Moduler. Åbne vogne. vogne. reoler. Transport. vogne. og tilbehør Byrum ScanCell Åbne Transport Skabe ScanMo reoler Moduler Transport og tilbehør Transport Generelt... Åbne transport... Tilbehør for åbne transport... Lukkede transport... Udstyr til lukkede transport...

Læs mere

Miljøsanering. Riv ned med ren samvittighed. Miljø A/S. Miljøsanering & jordforurening

Miljøsanering. Riv ned med ren samvittighed. Miljø A/S. Miljøsanering & jordforurening Miljøsanering Riv ned med ren samvittighed Miljø A/S Miljøsanering & jordforurening Miljøsanering Vi er certificeret inden for miljøsanering og fjerner alle miljø- og sundhedsskadelige stoffer sikkert

Læs mere

Kommunekemi behandler PCB-holdigt. sikkert. bygningsaffald - sikkert og effektivt

Kommunekemi behandler PCB-holdigt. sikkert. bygningsaffald - sikkert og effektivt Kommunekemi behandler PCB-holdigt sikkert bygningsaffald - sikkert og effektivt Kommunekemi løser PCB-problemer PCB i bygninger udgør et sundheds- og miljømæssigt problem. Det erkender kommuner, centrale

Læs mere