Støj på kontoret - Vejledning om indretning, akustik og støjdæmpning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Støj på kontoret - Vejledning om indretning, akustik og støjdæmpning"

Transkript

1 BRANCHEvejledning FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR Støj på kontoret - Vejledning om indretning, akustik og støjdæmpning

2

3 3 Støj på kontoret giver grundlæggende viden samt gode råd om støj og akustik på kontorarbejdspladser. Branchevejledningen henvender sig til medarbejdere, ledere, arbejdsgivere og arbejdsmiljøorganisationen, indkøbere og bygningsansvarlige. Endvidere kan arkitekter og rådgivere anvende vejledningen ved planlægning og projektering af kontorer, da der ifølge arbejdsmiljøloven skal tages hensyn til sikkerhed og sundhed allerede i planlægningsfasen. Branchevejledningen retter sig mod alle kontortyper, men hovedvægten er lagt på kontorer med flere personer, da omkring 10 gange flere generes af støj i store kontorer end i enkeltmandskontorer. Brug Støj på kontoret som inspiration til forbedringer og som inspiration, når I gennemfører den årlige arbejdsmiljødrøftelse og arbejdspladsvurdering (APV). Arbejdstilsynet har haft vejledningen til gennemsyn og finder, at indholdet er i overensstemmelse med arbejdsmiljøloven. Arbejdstilsynet har alene vurderet vejledningens indhold og ikke taget stilling til, om den dækker samtlige relevante emner inden for området.

4

5 INDHOLD STØJ PÅ KONTORET 5 6 HVORNÅR BLIVER LYDEN PÅ KONTORET TIL STØJ OG FORSTYRRELSE? 6 Individuelle forhold. 7 Arbejdet og sammenhængen, man er i 7 Fysiske forhold 9 VALG AF KONTORTYPE 9 Analyse og inddragelse af medarbejderne 10 Koncentrations- og fordybelsesarbejdspladser 11 Kommunikationsarbejdspladser 12 Arbejdspladser til både fordybelse og kommunikation 12 Fordele og ulemper ved storrumskontorer 15 SEPARATE RUM OG PLACERING AF ARBEJDSPLADSER 15 Separate rum og mødesteder 15 Afstand mellem arbejdspladserne 15 Gangveje 16 AKUSTIK I KONTORRUM 18 Hvordan beskrives lydforholdene? 19 arbejdstilsynets regler 19 bygningsreglementet 19 Anbefaling 20 Akustikberegninger 20 Lofthøjden har stor betydning 20 Placering af absorptionsmaterialet 21 Kan et kontorrum lyddæmpes for meget? 21 Lydmaskering 25 KONTORRUMMETS OVERFLADER 25 Lofter 26 Vægge 27 Gulve 31 MØBLERING 31 Absorberende skærme 33 Reoler 34 Bløde møbler 35 Støjdæmpende billeder 36 STØJKILDER 36 Telefoner 36 Computer og tastatur 36 Kontormaskiner 37 Køkkenmaskiner 37 Døre 37 Ventilation 37 Trafikstøj 38 ADFÆRD 38 Udarbejdelse af leveregler 41 Inspiration til leveregler 42 TJEKLISTER 43 Tjekliste nr. 1 Det hurtige tjek af din arbejdsplads 44 Tjekliste nr. 2 Adfærd 45 Tjekliste nr. 3 - Møblering og indretning 46 Tjekliste nr. 4 Renovering, nybygning og ombygning 49 APPENDIKS 49 Appendiks 1 - VIRKSOMHEDSEKSEMPEL 50 Appendiks 2 - Videnskabelige undersøgelser om storrumskontorer 51 Appendiks 3 - Beregning af akustik i kontor 52 ORDFORKLARING 54 HENVISNINGER

6 6 HVORNÅR BLIVER LYDEN PÅ KONTORET TIL STØJ OG FORSTYRRELSE? Lyd og kommunikation er en forudsætning for samarbejde og videndeling ved mange typer kontorarbejde. Men samtidig er støj og forstyrrelser et stort problem på mange kontorarbejdspladser det er dokumenteret i både danske og udenlandske undersøgelser. Der er således både god og vedkommende lyd, som man ønsker at fremme, og dårlig og forstyrrende lyd støj som skal begrænses. Om støj er generende, afhænger af mange forskellige omstændigheder. Groft sagt kan man opdele årsagerne til generende støj i følgende 3 hovedårsager, som vist på følgende figur: Arbejdet og sammenhængen, man er i, individuelle forhold og fysiske forhold. Individuelle forhold Der er stor forskel fra person til person på, hvordan støj opleves. Det, som nogle opfatter som god musik, opfatter andre som det rene støj. Kommer støjen fra en person, man kan lide, har man en anden tolerance, end hvis det er støj fra en, man ikke kan lide. Nogle har ikke problemer med støj, der giver en oplevelse af liv, puls og gang i den, andre skal have mere ro, og nogle er støjfølsomme og kan slet ikke klare støj. Høreevnen har også stor betydning for oplevelsen af generende støj. Har man en hørenedsættelse, er det meget vanskeligt at høre, hvad der bliver sagt, hvis der er for meget baggrundsstøj. Man skal bruge mentale ressourcer på at afkode lyden ressourcer, som går fra at forstå og huske, hvad der siges. Det er trættende, og problemet forværres, hvis der er dårlig akustik i lokalet. INDIVIDUELLE FORHOLD > Høreevne > Forventninger > Lydfølsomhed > Stressniveau God hørelse kan på den anden side medføre, at man er i stand til bedre at skelne, hvad der siges i et broget lydbillede, og derfor bliver man mere forstyrret.

7 7 Arbejdet og sammenhængen, man er i Den sammenhæng, man er i, når man hører støjen, har stor betydning for, hvor generet man bliver. Hvis man fx står ved en fotokopimaskine og udfører et stykke meningsfuldt arbejde, som man selv kan kontrollere, kan støjen være kraftig, uden at den føles generende. Men den samme maskine kan være ekstremt generende for en anden person, der ikke har noget med kopieringsarbejdet at gøre og udfører et koncentrationskrævende arbejde. Arbejdet og sammmenhængen > Arbejdets karakter > Behov for koncentration > Behov for kommunikation > Psykisk arbejdsmiljø Det afgørende er, om man skal kunne tale ubesværet sammen, om man har behov for videndeling med kolleger, eller om man skal kunne udføre koncentrationskrævende arbejde. Det psykiske og øvrige fysiske arbejdsmiljø har stor betydning for tolerancen overfor støj. Oplevelse af støj FYSISKE FORHOLD > Lydniveau > Efterklangstid > Rene toner > Frekvenser Fysiske forhold En lang række fysiske størrelser, der kan måles, har stor betydning for, hvor generende lyden er. Det drejer sig fx om lydens niveau, lydens frekvens, om lyden er regelmæssig eller kommer uventet, om der er hørbare (rene) toner i støjen, og endelig om der er god akustik i lokalet.

8 At-vejledning - Planlægning af faste arbejdssteders indretning : Arbejdsgiveren har pligt til at sørge for, at arbejdsstedet er i overensstemmelse med lovgivningens krav, og at virksomhedens arbejdsmiljøorganisation deltager i planlægningen af dets indretning. Det gælder både ved nybygning, ombygning og nyindretning af arbejdsstedet. Der bør derfor være et tæt samarbejde mellem den projekterende, arbejdsgiveren og arbejdsmiljøorganisationen. Meget af den viden, der er nødvendig for en god planlægning, skal hentes hos brugerne af det færdige projekt. Det gælder navnlig arbejdsstedets detailindretning, dvs. de enkelte arbejdsrums placering, de enkelte arbejdspladsers indbyrdes placering og indretningen af de enkelte arbejdspladser.

9 9 Valg af kontortype I forhold til støj og forstyrrelse er det centralt, om arbejdet kræver koncentration og fordybelse, eller om tale og kommunikation direkte fra ens egen arbejdsplads er en vigtig og nødvendig del af arbejdet. Større ændringer af kontorindretning bør baseres på analyse heraf og inddragelse af medarbejderne. Det gode kontorrum er tilpasset: det arbejde, der skal udføres de mennesker, der skal arbejde i det de ønsker til kultur og samarbejde, som virksomheden har de tekniske faciliteter, der skal bruges. Kontorer er meget forskellige. På samme måde som et snedkerværksted er meget forskelligt fra et autoværksted, er et callcenter meget forskelligt fra en sagsbehandlers kontor. Det er ikke muligt at indrette et kontorrum, der er tilfredsstillende for alle typer af arbejde og for alle personer. Forskellige typer arbejde kræver forskellige typer rum. Noget arbejde kan med stor fordel udføres i storrumskontorer andet kan ikke. Analyse og inddragelse af medarbejderne Ifølge arbejdsmiljøloven skal arbejdsmiljøorganisationen inddrages i byggeprocessen fra start til slut ved både nybyggeri og ombygninger. Samtidig viser erfaringer fra mange projekter, at medarbejdernes inddragelse, accept og opbakning er vigtig for at få kontoret til at fungere optimalt og finde praktiske løsninger, der kan begrænse klager over støj og forstyrrelse. Ved nybygning, ombygning eller renovering må virksomheden afklare, hvad det er for en type arbejde, som kontorindretningen skal understøtte. Moderne aktivitetsbaseret arbejdspladsindretning bygger på en grundig analyse af rumudformning i forhold til arbejdet, organisation, ressourcer og den teknologi, der skal anvendes. Ved større ombygninger eller ændringer af kontorindretningen bør der gennemføres en sådan analyse. På nogle typisk større virksomheder kan det være en fordel at rubricere medarbejdere og jobs i nogle standardtyper i forhold til støjfølsomhed, som kan anvendes til at vælge kontorudformning og placering af medarbejderne. Se virksomhedseksempel side 49. På nogle arbejdspladser skal man have fred til koncentrationskrævende arbejde, på andre er det en vigtig kvalitet, at man tydeligt kan høre og tale med kollegerne, og på andre igen ønsker man at kunne begge dele. I det efterfølgende gennemgås de specielle forhold ved disse typer af arbejdspladser.

10 10 Koncentrations- og fordybelsesarbejdspladser Det er specielt ved koncentrationskrævende arbejde, at støj og forstyrrelser medfører reduceret effektivitet, nedsat trivsel og klager fra medarbejderne. Nogle virksomheder vælger en løsning med små kontorer, evt. i varierende størrelser til én eller flere medarbejdere. Nogle virksomheder vælger at indrette akustisk afgrænsede områder i større kontorer, hvor personer med det koncentrationskrævende arbejde sidder sammen kontoret i kontoret, eller i afgrænsede kontorlommer. De afgrænsede områder er akustisk adskilt fra de øvrige kontorområder, fx ved hjælp af skillevægge, skærmvægge, reoler eller afstand. Generelt er store kontorer ikke velegnede til stille koncentrationskrævende arbejde, hvis der ikke er truffet en lang række foranstaltninger for at sikre god akustik, passende støjdæmpning og hensigtsmæssig adfærd. Meget stille kontorer, hvor mange personer skal arbejde koncentreret og ikke forstyrres, kan være en speciel akustisk udfordring, som kræver akustisk ekspertise. Der skal være gode, lettilgængelige muligheder for at flytte sig til steder, hvor man ikke forstyrrer andre, og hvor man kan tale uforstyrret. Det kan fx være små møderum, specielle rum til telefonsamtaler eller caféområder. IT og telefonsystemerne skal fungere, så man ikke er bundet til sin arbejdsplads. Caféer, uformelle mødepladser, sofagrupper og printerrum skal indrettes og placeres, så de ikke giver støj til nærliggende arbejdspladser, hvor der skal udføres koncentrationskrævende arbejde. Arbejdspladserne skal placeres således, at forstyrrelser fra kolleger, der går forbi, eller døre, der åbnes eller lukkes, begrænses mest muligt. Eventuelle pladser på kontoret, hvortil der er meget udefrakommende trafik, skal placeres tæt ved indgangen. Der bør ikke være unødvendig trafik igennem lokalet, som forstyrrer. Kontorer med koncentrationskrævende arbejde bør fx ikke fungere som gennemgangsrum. På koncentrationsarbejdspladser skal man kunne arbejde uforstyrret.

11 Valg af kontortype STØJ PÅ KONTORET 11 På kommunikationsarbejdspladser prioriteres samtale med kolleger. Kommunikationsarbejdspladser På kommunikationsarbejdspladser er det en vigtig del af arbejdet at kunne tale sammen med de kolleger, man sidder i nærheden af. Derfor bør indretningen, møbleringen, placeringen af medarbejdere og akustikken være tilpasset denne situation. Man skal kunne tale ubesværet med de nærmeste kolleger ofte ens bordgruppe uden at råbe eller tale så højt, at man forstyrrer kolleger, der ikke skal forstyrres. Samtidig skal baggrundsstøjen i lokalet dæmpes. Det er vigtigt, at callcentre indrettes med speciel fokus på kraftig akustisk dæmpning. Udfordringen består i at finde balancen mellem nem og hurtig sparring med kolleger evt. under telefonsamtalerne samtidig med at talen fra kollegerne ikke må være så kraftig, at den generer. I callcentre er de tekniske faciliteter vigtige, specielt telefon/headset se side 36. Lokaler med kommunikationsarbejdspladser bør: være meget kraftigt akustisk dæmpede. have kraftigt akustisk dæmpende møblering, som er placeret akustisk hensigtsmæssigt have medarbejdere, der skal kommunikere sammen, placeret tæt på hinanden have medarbejdere, der ikke skal kommunikere sammen, placeret så langt fra hinanden som muligt eller akustisk adskilt med skærmvægge eller skillevægge. Callcentre bør have kraftig akustisk dæmpning.

12 12 Vær åben og diskuter fordele og ulemper Vælg kontortype ud fra det arbejde, der skal udføres Tilpas kontoret til de mennesker, der skal arbejde i det. Arbejdsproces og indretning skal komplementere hinanden - ikke være i konflikt med hinanden Arbejdspladser til både fordybelse og kommunikation På mange kontorarbejdspladser ønskes både mulighed for fordybelse og for kommunikation. Det stiller store krav til den fysiske indretning og placering af medarbejderne. Jo flere, der sidder sammen, og jo mere forskelligartet arbejdet er, jo større krav stilles der til rumdisponering, akustik, indretning, møblering, placering af medarbejdere og adfærd. Det er normalt ikke muligt at udføre koncentrationskrævende arbejde i et livligt kontor med forstyrrende snak. Der bør derfor være mulighed for at trække sig tilbage til stilleområder eller stillerum. Der skal også være mindre møderum, hvor det er muligt at tale uforstyrret. Nogle arbejdspladser har gode erfaringer med at indrette specielle telefonbokse. Når der arbejdes med projekter i teams, der varierer med forskellige opgaver og varierer over tid, er der behov for en fleksibel løsning med akustisk isolerede områder, der tilpasses de aktuelle projekter. Det kan gøres ved selvstændige projektrum eller ved effektiv akustisk adskillelse med skærmvægge eller god afstand til andre arbejdspladser. Fordele og ulemper ved storrumskontorer Der er meget forskellige holdninger til fordele og ulemper ved storrumskontorer. Nogle undersøgelser peger på store fordele, andre på store ulemper. Det grundlæggende problem ved mange af disse undersøgelser og ved mange af indlæggene i aviser og tidsskrifter er, at der ikke skelnes imellem, hvilket arbejde der udføres i de pågældende kontorer. Overordnet set kan man dele diskussionen op i en positiv og en negativ tilgang til storrumskontorer. I den negative tilgang fylder problemer med støj og forstyrrelse meget. En del undersøgelser beskæftiger sig med reduceret effektivitet og arbejdsevne på grund af støj i storrumskontorer. I den internationale standard om måling af kontorstøj (DS/EN/ISO ) står således, at kognitiv arbejdsevne reduceres i storrumskontorer. Der ligger robust videnskabelig dokumentation for, at storrumskontorer kan have en række negative konsekvenser med bl.a. oplevelse af træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær. Se side 50 hvor fire centrale undersøgelser omtales.

13 Valg af kontortype STØJ PÅ KONTORET 13 Kontorindretning - processen Informer grundigt, og giv mulighed for diskussion og svar på spørgsmål Inddrag og involver medarbejderne og arbejdsmiljøorganisationen Accepter, at det kan være en følelsesladet og for nogle en smertelig proces at komme fra et lille kontor til et større kontor Sørg for, at den grundlæggende indretning er i orden - akustik, ganglinjer, plads, lys, ventilation, m.m.

14

15 Eksempler på separate rum og mødesteder: 15 Stillerum rum til fordybelse og koncentration Små mødelokaler / samtalerum Telefonrum / telefonbokse Projektrum Sociale øer eller cafeer Printerrum og lignende separate rum og placering af arbejdspladser Undersøgelser viser, at andre personers uvedkommende og unødige støj virker specielt generende. Det er derfor vigtigt, at man sidder sammen med de kolleger, som man har et naturligt arbejdsfællesskab med, og hvis støj er en naturlig og nødvendig del af arbejdet. Mulighederne for at opleve en slags privathed har stor betydning for trivslen i større kontorer. Derfor er den enkeltes muligheder for at etablere en vis form for privathed også en væsentlig faktor, der skal medtages ved planlægningen af det gode kontor. Det overordnede kontorlayout bør bl.a. tilpasses den kultur, der er i afdelingen, eller som ønskes stimuleret, og den aktuelle arbejdsorganisering. Her skal nævnes tre forhold, der har speciel stor betydning i forhold til støj og forstyrrelse. Separate rum og mødesteder Det arbejde, der foregår i kontoret, er afgørende for behovet for alternative, separate rum og mødesteder. Rummene bør være lettilgængelige og have god akustik, ventilation, møblering samt de nødvendige IT-redskaber og telefonsystemer. Man kan ikke sige generelt, hvor mange separate rum der er behov for. Det afhænger af, hvor stort et behov der er for at forlade kontorrummet. I et stille kontor er der behov for tilstrækkelig mange rum eller steder, hvor man kan tale i telefon eller holde små møder uden at forstyrre. I et kontor med megen snak og livlig kommunikation og færdsel, er der behov for tilstrækkelig mange stillerum, hvor man kan finde ro til koncentration og fordybelse. Ved meget blandet aktivitet i et stort kontor kan der være behov for et separat rum for hver 10 medarbejdere. Der bør være så mange lettilgængelige separate rum og mødesteder, at de ikke behøver bookes i forvejen. Vær opmærksom på, at det ofte er disse rum, der inddrages, hvis der bliver pladsproblemer, eller der skal spares i en bygge/ombygningsproces. Tag det evt. op lokalt, i SU eller i arbejdsmiljøorganisationen, hvis der kommer pres på de separate rum. Afstand mellem arbejdspladserne Afstanden mellem arbejdspladserne har stor indflydelse på, hvor forstyrret man bliver af kollegerne. Selv med den bedste rumakustik og de bedste bordskærme kan det ikke forhindres, at man kan høre, hvad der siges få meter væk, og derfor blive forstyrret, hvis man er i gang med koncentrationskrævende arbejde. Man kan med fordel dele arbejdspladserne i 2 zoner. I nærzonen sidder typisk dem, man har den løbende videndeling med typisk ens bordgruppe. Her er det vigtigt, at man kan høre, hvad de andre siger, og ikke behøver at tale højt eller råbe. Kommunikationen foregår typisk siddende fra arbejdsplads til arbejdsplads. Med gode akustiske forhold i rummet vil nærzonen typisk være inden for ca. 5 meter. I fjernzonen sidder de kolleger, som man ikke ubesværet kan tale med fra sin arbejdsplads, men enten må bevæge sig hen til eller hæve stemmen for at komme i kontakt med. Støjen fra disse arbejdspladser vil ofte opfattes som baggrundsstøj i lokalet. Gangveje Medarbejdere, der passerer forbi ens arbejdsplads, kan være meget forstyrrende. Det kan være pga. samtale imellem dem, der passerer, det kan være deres trin, og det kan være den visuelle forstyrrelse. Det er derfor vigtigt, at gangvejene tænkes ind i kontorindretningen. Der bør ikke være gangveje tværs igennem kontoret, der benyttes af andre personer end dem, der har ærinde i kontoret. Trafikerede gangveje bør være afskærmet og placeret i yderkanten af arbejdsområderne og ikke imellem arbejdspladser. Separate rum og mødesteder Ecophon, photographer: Teddy Strandqvist

16 16 AKUSTIK I KONTORRUM STØJ PÅ KONTORET Når man hører tale, kommer noget lyd direkte fra munden, og noget bliver reflekteret fra overflader i lokalet. Når man er mere end 1-2 meter fra hinanden, er hovedparten af den lyd, man hører, refleksioner fra lokalets overflader.

17 17

18 18 AKUSTIK I KONTORRUM STØJ PÅ KONTORET AKUSTIK I KONTORRUM Når vi hører tale i et kontor, kommer en del af lyden direkte fra munden, og en del kommer fra refleksioner fra rummets vægge, loft, gulv m.m. Hvis man er mindre end 1-2 meter fra hinanden, er den direkte lyd dominerende, men så snart man er længere væk, bliver refleksionerne dominerende. Den lyd, man hører fra kolleger, der ikke sidder i nærheden, er således domineret af refleksionerne i rummet. Derfor har overfladerne i rummet meget stor betydning for lydforholdene i kontoret. Når der er god akustik, kan man tydeligt høre det, man skal høre, og generes ikke af lyd, man ikke skal høre. Dårlig akustik medfører, at lydniveauet stiger, og det er vanskeligt at høre, hvad der bliver sagt lydbilledet mudrer sammen. Det er også vanskeligt at stedfæste, hvorfra lyden kommer. Hvordan beskrives lydforholdene Akustikken i kontorer kan beskrives og måles med en lang række forskellige parametre, som kan give et nuanceret billede af lydforholdene. Generne ved støj i storrumskontorer er tæt forbundet med baggrundsstøjen, og med hvor meget andres uvedkommende tale kan høres. Derfor forskes der i praktisk anvendelige metoder til at måle disse forhold præcist. I Arbejdstilsynets regler og i bygningsreglementet anvendes to beslægtede størrelser absorptionsarealet og efterklangstiden. Absorptionsarealet Når lyd rammer en flade, går noget af lyden ind i fladen absorberes og noget af lyden kastes tilbage reflekteres. Hvis al lyden går ind i fladen og absorberes, har fladen en absorptionsfaktor på 1, og hvis al lyd reflekteres, har fladen en absorptionsfaktor på 0. En tyk mineraluldsplade har eksempelvis en absorptionsfaktor på næsten 1, og en hård betonoverflade har en absorptionsfaktor på næsten 0. Absorptionsarealet af en overflade er arealet ganget med materialets absorptionsfaktor. Summen af alle overfladers absorptionsarealer i et rum kaldes rummets absorptionsareal (A). I Arbejdstilsynets regler er der krav om, at rummets absorptionsareal mindst skal have en bestemt størrelse i forhold til rummets gulvareal se side 19. For at opnå komfortabel akustik i flerpersonskontorer skal absorptionsarealet være mindst 1,1 gange gulvarealet. Eksempel - Beregning af absorptionsareal En væg på 20 m 2 med en absorptionsfaktor på 0,8 har et absorptionsareal på 20 x 0,8 dvs. 16 m 2. Er væggens absorptionsfaktor kun 0,4 har den 20 m 2 store væg et absorptionsareal på 8 m 2 Efterklangstiden Efterklangstiden udtrykker, hvor meget det runger i et lokale. Hvis der er en konstant kraftig lyd, og lydkilden pludselig slukkes, vil det vare lidt før lyden dør ud. Efterklangstiden fortæller, hvor lang tid lydniveauet er om at falde med 60 db. I en kirke kan der eksempelvis være en efterklangstid på over 3 sekunder, og i en biograf med avancerede surround-sound anlæg kan der være en meget kort efterklangstid på ca. 0,3 sekunder. Efterklangstiden kan måles ved hjælp af en lydmåler, som har indbygget et program til dette formål, og en lydkilde, fx et højtalersignal eller et skud med en startpistol.

19 Skal og bør 19 I At-vejledninger står der normalt kun skal de steder, hvor der direkte citeres fra en bekendtgørelse, ellers skrives bør. Det skyldes, at hvis der kan opnås tilfredsstillende forhold med andre midler end dem, som er beskrevet i vejledningen, er det også i orden. I forhold til akustik på kontorer er det dog vanskeligt at forestille sig tilfredsstillende forhold opnået på anden måde end ved at opfylde vejledningens værdier, og man vil derfor i praksis være henvist til at gøre det. Værdierne danner sammen med en vurdering af forholdene også normalt grundlag for påbud fra Arbejdstilsynet. arbejdstilsynets regler I Støjbekendtgørelsen står, at de akustiske forhold skal være tilfredsstillende. Dette er udmøntet i At-vejledningen Akustik i arbejdsrum. Under normale forhold gælder følgende vejledende minimumskrav for kontorer: Lokaletype Absorptionsareal (A) i m 2, mindste gennemsnitsværdi i frekvensområdet Hz Maksimal afvigelse fra den anbefalede værdi i noget frekvensinterval Flerpersonkontorer mindre end 300 m 3 A bør være mindst 0,8 x gulvarealet - 0,2 x gulvarealet ved 125 og 250 Hz - 0,1 ved øvrige frekvenser. Flerpersonkontorer større end 300 m 3 A bør være mindst 0,9 x gulvarealet - 0,2 x gulvarealet ved 125 og 250 Hz - 0,1 ved øvrige frekvenser. bygningsreglementet Bygningsreglementet har siden 2008 indeholdt følgende forslag til projekteringsværdier for nyt kontorbyggeri: I flerpersonskontorer bør absorptionsarealet A være større end 1,1 x gulvarealet I enkeltpersonskontorer og møderum bør efterklangstiden ikke overstige 0,6 sek. anbefaling Arbejdstilsynets vejledende minimumsværdier sikrer i mange tilfælde ikke gode akustiske forhold. Normalt vil et absorptionsareal på minimum 1,1 gange gulvarealet være tilstrækkelig absorption i et åbent kontor. Ved renovering, ombygning og nybygning bør bygningsreglementets forslag følges, således at absorptionsarealet i flerpersonskontorer bliver større end 1,1 gange gulvarealet, og efterklangstiden i enkeltpersonskontorer bliver mindre end 0,6 sek. Er der støjproblemer i et kontor, bør der foretages en vurdering af en sagkyndig med akustisk ekspertise. Skal der foretages nybygning eller ombygning af kontorer med høje eller specielle loftkonstruktioner, eller hvis der er åbent til andre områder, bør der foretages en akustisk vurdering, der bygger på rummets anvendelse, møblering og indretning. Vurderingen skal inddrage afstandsdæmpningen igennem lokalet og de andre forhold, som er omtalt i standarden: Måling af rumakustiske parametre: Åbne kontorrum.

20 20 AKUSTIK I KONTORRUM STØJ PÅ KONTORET 12 Standarder om målinger på kontorer Rumakustik i kontorer måles i henhold til standarden DS/EN/ISO Del 2 omhandler, hvordan man måler efterklangstid. Del 3: Måling af rumakustiske parametre: Åbne kontorrum kan anvendes til detaljerede analyser af lydforholdene i store kontorer. Standarden opererer med 6 parametre: Baggrundstøj Hvor meget lyden af talestøj dæmpes med afstanden Lydniveau i 4 meters afstand fra en kendt lydkilde Taleforståelighed (STI) på den nærmeste arbejdsplads (se ordforklaring - side 53) Privathedsafstanden, dvs afstanden, som man skal væk fra en arbejdsplads, for at uvedkommende tale ikke er distraherende (se ordforklaring - side 53). Distrakstionsafstanden, dvs afstanden inden for hvilken uvedkommende tale vil være stærkt distraherende (se ordforklaring - side 52). Bortset fra baggrundsstøjen afhænger de målte værdier meget af den konkrete møblering og rumudformningen i forskellige positioner. Standarden har endnu ikke opnået stor udbredelse (2017), da man ikke præcist ved, hvilke værdier der skal være opfyldt, for at forholdene er gode, og da lovgivningen ikke anvender begreberne. Akustikberegninger Man kan beregne efterklangstiden ud fra et rums samlede absorptionsareal med en simpel formel, og man kan omvendt beregne absorptionsarealet ud fra efterklangstiden, men det kan være en noget usikker beregning. På side 51 vises eksempler på overslagsberegning af absorptionen i et kontor. Mere avancerede beregninger kan foretages ved hjælp af specielle dataprogrammer, som kan simulere akustikken ud fra et rums geometri, overflader og møblering. Ved nybyggeri med irregulære rum og åbenhed imellem forskellige områder bør der i forbindelse med projektering foretages akustisk beregning for at sikre, at de færdige akustiske forhold bliver tilfredsstillende. Det anbefales at få sagkyndig bistand i forbindelse med akustik i storrumskontorer. Lofthøjden har stor betydning Lofthøjden har stor betydning for efterklangstiden. Hvis lofthøjden fordobles, uden at der tilføres ekstra absorption, fordobles efterklangstiden. Jo højere, der er til loftet, jo mere lydabsorberende materiale skal der således være for at opnå kort efterklangstid. Skal der indrettes højloftede kontorrum med specielle udformninger som skråvægge eller med åbninger til andre typer af rum, giver det særlige akustiske udfordringer, og det er derfor ekstra nødvendigt at få sagkyndig akustisk bistand. Placering af absorptionsmaterialet Placeringen af absorptionen og af reflekterende flader har stor betydning for akustikken på den enkelte arbejdsplads. Er der reflekterende flader tæt ved arbejdspladsen, forstærkes både den lyd, man modtager, og den, man udsender. Omvendt dæmpes både den udsendte og den modtagne lyd, hvis der er kraftigt absorberende flader tæt ved arbejdspladsen. Derfor bør så stor en del af absorptionen som muligt placeres tæt på arbejdspladserne % af den samlede absorption bør anbringes på væggene eller andre lodrette flader i rummet.

21 Lydabsorption 21 Lydabsorption udtrykker, hvor godt et materiale er til at optage den lyd, der rammer det. En god akustikplade består normalt af et porøst materiale som fx mineraluld, der optager næsten hele lydenergien. En god akustikplade har god lydabsorption, men dårlig lydisolation. Lydisolationen Lydisolationen udtrykker, hvor godt et materiale er til at stoppe lyden fra den ene side til den anden. Hvis en væg skal have god lydisolation, vil man typisk anvende tunge materialer og en tæt konstruktion. Den vil normalt have dårlig lydabsorption. Kan et kontorrum lyddæmpes for meget? Hvis man tilfører absorption til et kontorrum fx ved at sætte absorberende plader på væggene dæmpes det generelle lydniveau, og det bliver nemmere at høre, hvad der siges. Det er en fordel i kontorer, hvor der er meget kommunikation og tale. I store åbne kontorer, hvor der er meget stille og udføres koncentrationskrævende arbejde, kan man derimod opleve problemer med, at det bliver nemmere at høre, hvad der siges et stykke væk op til en afstand af ca. 10 m. Systemerne har kun berettigelse, hvor der er meget tale samtidig med, at der skal foretages koncentrationskrævende arbejde. I Danmark har sådanne systemer ikke fået den store udbredelse. Det skyldes, at man de fleste steder foretrækker at dæmpe den forstyrrende tale frem for at overdøve den med støj. Det gøres normalt ved at opdele kontoret i mindre, akustisk adskilte områder enten ved hjælp af skillevægge eller i mindre kontorenheder. 13 Det er derfor ikke tilstrækkeligt kun at se på efterklangstiden i lokalet, hvis der skal skabes gode akustiske forhold, men også på, hvor meget lyden dæmpes fra de enkelte arbejdspladser, og på baggrundsstøjen i lokalet. Det er forhold, der er specifikke for den enkelte arbejdsposition, og de kan måles som omtalt i afsnittet om akustiskberegninger (se side 20). Normalt løses denne type af problemer bedst ved hjælp af afskærmninger og skillevægge. Lydmaskering Hvis der bliver for stille i et lokale, bliver det nemmere at høre, hvad der siges på nogen afstand, og man bliver derfor mere forstyrret af andres tale. Ved at øge baggrundsstøjen i lokalet kan man gøre det sværere at høre andres tale på lidt længere afstand og dermed reducere forstyrrelserne. Det kaldes lydmaskering eller akustisk maskering. Der findes forskellige lydmaskeringsystemer, der tilfører baggrundsstøj til lokalet. Hvis de skal virke efter hensigten, kræver det mange højtalere og et avanceret styringssystem. Flere forskningsprojekter har fundet, at maskeringslyden på de enkelte arbejdspladser ikke må overstige db(a).

22 Akustikplader af fx mineraluld, som dækker hele loftet, er den mest effektive løsning til at opnå god akustik.

23

24 Akustikflåder kan være en god løsning, hvis hele loftet ikke kan dækkes af akustikplader.

25 Vælg klasse A akustikplader Akustikplader kan opdeles i kvalitetsklasser ud fra deres akustiske effektivitet. Det står normalt anført i salgsmaterialet for de gode akustikplader. Klasse A er den bedste kvalitet. For at opnå gode akustiske forhold i kontorer, bør man normalt anvende akustikplader, der opfylder kravene for klasse A absorbenter. 25 kontorrummets overflader Kontorrummets overflader og møbleringen er bestemmende for akustikken. Lofterne skal være effektivt absorberende, og mindst % af absorptionen skal være placeret på vægge eller skærme - så tæt ved arbejdspladserne som muligt. Det er vigtigt, at der er luft bag akustikpladerne - normalt cm. Mineraluldsplader, der er mindst 40 mm tykke, kan anbringes direkte uden mellemrum og fx limes op. Det forringer dog effekten ved de dybe toner. Andre typer som fx gipsplader og metalplader har stort set ingen effekt, hvis de monteres direkte på bagvedliggende flader. LOFTER Loftet har en helt central betydning for akustikken i et lokale. I praksis er det ikke muligt at opnå god akustik i et flerpersoners kontorlokale uden et effektivt akustikloft. Der er stor forskel på, hvor effektive forskellige typer akustiklofter er. Effektiviteten fremgår af deres absorptionskurver, som man kan få fra leverandørerne. Her kan man se absorptionen ved de forskellige frekvenser. Som nævnt på side 18 svarer absorptionsfaktoren 1 til, at al lyden absorberes, og 0 til, at al lyd reflekteres. Bafler I langstrakte kontorer kan det være en god ide at hænge nogle rækker af effektive lodrette absorbenter såkaldte bafler i loftet på tværs af lokalet. Rækkerne skal være placeret således, at de bryder lydens udbredelse igennem lokalet og derved forøger afstandsdæmpningen. Denne løsning er specielt effektiv, hvis loftet ikke er kraftigt absorberende. De skal placeres helt op til loftet og gå så langt ned som muligt så vidt muligt mindst 60 cm ned. De mest effektive akustikplader består af porøse materialer, fx mineraluld. Næsten al lyd, der rammer den type plade, absorberes og omdannes til varme. Andre akustikplader af fx perforeret metal, gips eller træ absorberer typisk 60 % af lyden ved de fleste frekvenser (absorptionen ca. 0,6). Absorptionen af disse plader kan forøges ved, at de ovenpå forsynes med et lag mineraluld. Nogle af disse lofter kan leveres med fastmonteret mineraluld på bagsiden, og til nogle kan man købe specielt udformede mineraluldsindlæg. For at undgå fiberdrys skal mineraluldsplader, der anbringes bag andre plader, være forseglet på alle 6 sider ligesom almindelige mineraluldsakustikplader. I langstrakte lokaler kan nedhængte absorbenter begrænse lydens udbredelse igennem lokalet. Ofte undlader man at lade akustikpladerne gå helt ud til kanterne på loftet, fordi kanterne er nemmere at tilpasse med almindelige loftgipsplader end med akustikplader. Det er en dårlig ide, da akustikplader i hjørnerne netop virker særlig effektivt. Hvis det er vanskeligt at komme til at opsætte et akustikloft, der dækker hele loftet, eller hvis der blot skal suppleres med en mindre mængde absorption, kan mange virksomheder have glæde af nedhængte akustikplader såkaldte akustikflåder.

26 26 Vægdekorationer af effektive mineralulds-absorbenter. VÆGGE Ud fra et støjmæssigt synspunkt har vægge to funktioner. Dels kan de som skillevægge stoppe lyden fra et sted til et andet (isolation), dels kan de anvendes til opsætning af lydabsorbenter. De materialer, man anvender til de to formål, er meget forskellige. Til isolation af lyd skal konstruktionen være tung og tæt. Til absorption skal konstruktionen være porøs, så lyden kan trænge ind i pladen og afgive sin energi. Mange steder anvendes glasskillevægge for at opnå transparens, dagslystilgang og lydisolation. Glasvægge er kraftigt lydreflekterende og kan derfor øge lydniveauet fra støjkilder i det rum, man opholder sig i. Samtidig vil man normalt begrænse absorberende møblering foran glasvægge og ikke opsætte absorption på dem. Nogle steder kan man have glæde af et akustikgardin foran væggen for at opnå absorption, men det begrænser transparens og evt. dagslystilgang. Glasvægge er således gode i forhold til lydisolering og lysadgang, men kan på grund af den reflekterende overflade medføre mere støj i lokalet. Vægabsorbenter På væggene over opholdszonen (typisk mindst 2,1 m over gulv) anvender man normalt absorbenter af samme type, som sidder på loftet. De er billige, men ikke så robuste. I opholdszonen kan man anvende en lang række meget effektive absorbenter, der er specielt designet til dette formål. De har forskellig robusthed pris og kvalitet hænger sammen. En type plade er så robust og næsten hærværkssikker, at den kan anvendes i sportshaller, en anden type har stofbeklædning og kan anvendes som opslagstavle, og en tredje type har en overflade som en loftabsorbent men er mere robust. Nogle steder anvendes en sårbar akustikplade beskyttet af en metalhulplade eller af trælister. For en relativt overkommelig pris kan man få trykt billeder på nogle typer mineraluldsabsorbenter. Ved vurderingen af effekten af vægabsorbenter anvendes de samme principper som for loftabsorbenter. Vægges lydisolation Skillevægges lydisolation afhænger af deres opbygning. Ved nybyggeri og ombygning bør væggenes lydisolation specificeres. I bygningsreglementet anbefales, at lydisolationen imellem kontorer mindst skal være 40 db og imellem møderum og andre rum mindst 48 db. Det vil normalt sikre tilstrækkelig lydisolation. Der kan opnås særdeles stor lydisolation med almindelige gipsvægge. I gipspladeleverandørernes kataloger findes præcise beskrivelser af, hvordan væggene skal opbygges for at opnå forskellige lydisolationsværdier. Standard glasvægge kan normalt ikke opfylde bygningsreglementets anbefalinger og bør derfor ikke anvendes, hvor der er behov for stor lydisolation.

27 Dårlig lydisolation Det er en klassisk byggefejl kun at lade skillevægge mellem to lokaler gå op til et absorberende nedhængt loft. Så vandrer lyden op igennem akustikloftet på den ene side, over skillevæggen og ned igennem akustikloftet på den anden side. Det medfører klager over, at man tydeligt kan høre, hvad der siges på den anden side af væggen. Skillevægge skal være tætte og gå helt op til det faste loft, hvis de skal give god lydisolation. KONTORRUMMETS OVERFLADER STØJ PÅ KONTORET 27 Skillevæggen mellem de to adskilte lokaler går ikke helt op til det faste loft. Resultatet er dårlig lydisolation. GULVE Gulve har på to måder betydning for støjen i kontoret. Dels ved at tilføre absorption, dels ved at forværre eller begrænse støjen fra gående. Gulves lydabsorption Hårde gulve som trægulv eller linoleum har stort set ingen positiv betydning for absorptionen i lokalet, medens tæpper kan have en vis positiv effekt. De tæpper, som normalt anvendes i kontorer, har stort set ingen absorption over for dybe toner. Effekten af tæppers absorption bliver ofte overvurderet og kan slet ikke sammenlignes med et godt nedhængt mineraluldsloft. Man bør være opmærksom på, at tæpper kan have en negativ effekt på indeklimaet, da de er svære at gøre rene. Støj fra gående trommelyd og trinlyd Støjen fra fodtrin i det lokale, man opholder sig i, kaldes trommelyd. Trommelyden fra træ og linoleumsgulve afhænger helt af gulvtypen og gulvets underlag og opbygning. Både trægulve og linoleumsgulve kan opbygges, så problemer med trommelyden begrænses væsentligt. Tæpper fjerner normalt problemer med trommelyd. Ofte fravælges tæpper af hensyn til rengøringskrav og indeklima. En mellemløsning med at lægge tæpper i gangarealerne anvendes mange steder med succes. Støjen fra fodtrin i lokaler over eller ved siden af det, man opholder sig i, kaldes for trinlyd. I bygningsreglementet er der forslag til maksimalt trinlydsniveau på kontorer, som normalt følges. Trinlyd er normalt ikke et problem i kontorer.

28 Et godt absorberende loft er en forudsætning for at skærme virker. Ellers går lyden op i loftet og bliver reflekteret ned på den anden side af skærmene.

29

30 30 For at give god støjdæmpning på kontoret bør skærmvægge være kraftigt absorberende, fx med mineraluld.

31 31 Møblering Møbleringen har stor betydning for støjforholdene i kontorer. Det er specielt vigtigt, at der er absorberende flader tæt på arbejdspladsen, som fx åbne reoler eller absorberende skærme det reducerer lyden. Omvendt vil støjen forøges, hvis der er reflekterende skærme, vægge eller bagsider af reoler tæt ved arbejdspladsen. Absorberende skærme Skærme har to funktioner. Dels skal de afskærme lyden fra en arbejdsplads til en anden, dels skal de tilføre lydabsorberende materiale tæt på den støjende arbejdsplads eller tæt på lytteren. Afskærmning af lyd For at afskærme lyden effektivt skal skærme dække så stort et areal imellem arbejdspladserne som muligt. Som minimum skal de være højere end sigtelinjen imellem talers mund og modtagers øre og helst 2/3 af lofthøjden. Det er ofte i modstrid med ønsker om åbenhed og transparens, men hvis skærmene er så lave, at de ikke bryder sigtelinjen, er den afskærmende effekt så ringe, at de ofte kun vil opleves til besvær. Man kan dog opleve en støjfordel med mindre skærme, hvis der tales i telefon ned i skærmen og ikke op og ud i lokalet. Det er et spørgsmål om adfærd se side 38. Den lyd, der kommer igennem almindelige bordskærme, er i praksis ubetydelig i forhold til lyden, der kommer uden om skærmene. Nogle steder anvendes større skærmvægge til at etablere rumlige afgrænsninger. For at opnå en god lyddæmpning skal de enkelte skærme monteres tæt sammen, og der skal være tilstrækkelig lydisolation igennem skærmvæggen. Man kan købe skærmvægge, som har beslag, der sikrer tætte samlinger imellem de enkelte skærme, og som har god lydisolation evt. med en metalplade i kernen. Et godt absorberende loft er en forudsætning for at skærme virker. Ellers går lyden op i loftet og bliver reflekteret ned på den anden side af skærmene. Den største effekt af en skærm opnås, når den er placeret tæt ved den person, der taler, eller den, der er generet (altså tæt ved lydkilde eller modtager). Beplantninger og lignende markeringer kan være en stor fordel arkitektonisk og indretningsmæssigt, men har ringe lydisolerende effekt. Reflekterende loft Absorberende loft Skærm Støjkilde Skærm Støjkilde Kraftigt absorberende loft er en forudsætning for, at skærme virker effektivt.

32 32 MØBLERING STØJ PÅ KONTORET Skærmvæg med glasparti Absorption af skærme Ud over den afskærmende virkning på lyden har lydskærme også den vigtige funktion, at de tilfører absorption tæt ved arbejdspladserne, hvor den har størst effekt. En god skærm har en kraftig absorberende kerne normalt mindst 40 mm mineraluld og er beklædt med en beskyttende overflade. Mange skærme er beklædt med en lydtekstil, der er specielt beregnet til at lade lyden passere uhindret, og som er fastgjort med en lim, der ikke ødelægger den akustiske effekt. Desværre findes der på markedet en del skærme, som ikke opfylder disse krav. De bør undgås. Nogle skærme har en beskyttende front af metalhulplade. Pladernes perforering skal være jævnt fordelt og udgøre mindst 25 % af overfladen, hvis de ikke skal reducere effekten af den bagvedliggende akustikplade. De seriøse skærmproducenter opgiver absorptionsfaktor i databladet for den enkelte skærm, så man kan vurdere og sammenligne effekten af forskellige skærme. Det giver også mulighed for præcist at medregne skærmenes absorption, hvis akustikken på kontoret skal beregnes. Skærmenes absorptionsfaktor skal måles efter anerkendte internationale standarder. Glasskærme, massive træskærme og lignende, som er placeret tæt ved arbejdspladserne, kan i mange tilfælde forstærke lyden og bør normalt undgås. Skærmen succes eller fiasko Der er desværre mange eksempler på, at støjskærme ikke er blevet en succes. Hvis de skal opleves som en succes, skal den støjdæmpende effekt være så stor, at den opvejer eventuelle ulemper. Hvis skærmen er så høj, at man ikke kan se den, der sidder på den anden side, kan den have en god afskærmende virkning. Men samtidig kan det have den negative virkning, at man ikke kan se den person, som man forstyrrer, og derfor kan man komme til at tale højere og glemme at tage hensyn. Derfor kan det være en god ide at købe skærme med glaspartier eller glasoverstykker. Det har også den positive effekt, at man kan se taleren, hvilket kan begrænse genen af støj. Selv om mindre skærme ikke har den store dæmpende effekt, oplever nogle, at de kan opnå en øget privatsfære med mindre skærme, hvor de eksempelvis kan opsætte foto af familien. Effektive skærme vil ændre på, hvem man har den letteste kommunikation med. Det kan derfor være nødvendigt at tilpasse møblering, indretning eller placering af de enkelte personer, hvis der indføres skærme. Der er stor forskel på skærme. De bør vælges med omhu, så de virker optimalt støjdæmpende. Er de store nok, er de kraftigt absorberende, og er de mekanisk stabile, så de ikke vælter eller falder ned? Det bør overvejes, om de skal være forsynet med glaspartier for bedre udsyn/transparens. Det er en god ide at afprøve forskellige modeller de fleste leverandører stiller gerne op.

33 Reoler med absorberende bagside 33 reoler Åbne reoler har en stor absorberende effekt og kan mange steder anvendes som afskærmning i kontorer. Ligesom for skærmvægge er det vigtigt, at de dækker så stort et område imellem lytter og modtager som muligt og er højere end sigtelinjen. Reoler kan mange steder anvendes som afskærmning mod et gangareal, men de skal da være højere end normal hovedhøjde, og loftet over dem skal være effektivt absorberende. Hvis reoler anvendes imellem arbejdspladser, er det bedst, at de står ryg mod ryg. Bagsiden af reoler er som regel en hård træplade, der reflekterer lyden. Man kan købe reoler, der er beklædt med absorberende materiale, og man kan købe specielle absorbenter, der er beregnet til montage bag på reoler. Herved ændres fladerne fra at være reflekterende og have negativ virkning i forhold til støjen til at være absorberende, så de dæmper støjen. Åbne reoler kan være vanskelige at rengøre og derved have negativ effekt på indeklimaet.

34 34 MØBLERING STØJ PÅ KONTORET Bløde møbler Kontormøbler som borde og stole har begrænset betydning for støjforholdene, men bløde, stofbetrukkede møbler som sofaer og lænestole kan have god absorption. Der findes specielle sofamøblementer, der er designet til at etablere lyddæmpede øer. De er forsynet med en høj absorberende, afskærmende ryg og sider, der giver god lydisolation. Mange steder er de til stor nytte. Specielle sofaer og sofaarrangementer med høj absorberende ryg og sider

35 35 Akustikbilleder Støjdæmpende billeder En anden måde at forbedre støjforholdene på er ved at opsættes absorberende billeder, som er malet med en speciel teknik på en absorberende plade. Man har også mulighed for at vælge et motiv, som trykkes på en effektivt absorberende mineraluldsplade og kan sættes op som et billede. Almindelige malede billeder har ikke nogen nævneværdig akustisk effekt, og billeder med glas i ramme er kraftigt reflekterende.

36 36 støjkilder Den væsentligste støjkilde på de fleste kontorer er andres tale, men derudover kan der også være andre støjkilder, der kan genere. Støjende maskiner bør ikke være placeret i lokaler, hvor der skal udføres koncentrationskrævende arbejde. De skal placeres i et særligt rum, så de ikke støjer på arbejdspladserne. Telefoner Telefonsnak og telefoner, der ringer, er en væsentlig støjkilde i mange kontorer. Det er meget generende, når en telefon ringer og ikke bliver taget. Der er tekniske løsninger på dette problem afhængig af telefonsystem og arbejde. Nogle steder kan man tage telefonen med sig, når man ikke er på sin plads, andre har trådløse headset, hvormed man også kan tage telefonen. Når man er på sin arbejdsplads, kan man reducere ringestyrken, fx til en lav brummelyd eller sætte telefonerne på lydløs. Hvor højt, man taler i telefon, er meget individuelt. Mange hæver stemmen, hvis det er vanskeligt at høre, hvad der siges enten pga. dårlig forbindelse eller baggrundsstøj. Det er derfor vigtigt, at man tydeligt kan høre, hvad der siges. Moderne binaurale headset (med lyd i begge ører) kan købes med et støjdæmpningssystem, som dæmper lyden under headsettet fra lokalet, man sidder i. Gode headset er også forsynet med en støjdæmpet mikrofon, således at lyden, som høres af den man taler med, bliver støjdæmpet. Derved reduceres behovet for at hæve stemmen, og de andre i kontoret bliver mindre forstyrret. Computer og tastatur Moderne computere støjer ikke ret meget i sig selv, men nogle kan være generet af støj fra tastaturer specielt kollegernes. Der er stor forskel på, hvor meget det støjer, når man bruger sit tastatur. Det bestemmes både af den enkeltes anslag på tastaturet og af tastaturtypen. Traditionelle mekaniske tastaturer støjer mest og ikke mekaniske såkaldte chiclet tastaturer støjer mindst. Kontormaskiner Printere, kopimaskiner, el-hæftemaskiner og lignende kontormaskiner kan være irriterende og bør placeres i et særligt aflukket lokale, så de ikke er til gene i kontoret. Store kontormaskiner har ofte et højt støjniveau og afgiver så meget varme, at de skal placeres i et separat ventileret rum uden faste arbejdssteder. Mellemstore kontormaskiner, som bruges ofte, bør ligeledes placeres i et separat ventileret rum, hvorimod små kontormaskiner, som fx en lille støjsvag printer kan placeres i et lokale med fast arbejdssted, hvis den benyttes i begrænset omfang se vejledning fra BFA Kontor: Kontormaskiner og arbejdsmiljø. Man taler højere, når det er vanskeligt at høre, hvad der siges, eller hvis man tror, at den man taler med ikke tydeligt kan høre, hvad der siges. Med gode headset taler man ikke så højt.

37 37 Køkkenmaskiner Specielt i caféområder i åbne kontorer kan der være køleskabe, kaffemaskiner m.m., der støjer og virker forstyrrende. Man kan købe meget støjsvagt køkkenmaskineri. Kan det ikke lade sig gøre, må støjende maskiner placeres uden for kontorområdet. Døre Døre kan medføre et støjproblem specielt hvis de smækker. Det er som regel et problem, der kan løses i forbindelse med almindelig vedligeholdelse. Men også selv om døren ikke støjer ret meget, kan det virke meget forstyrrende, for mange kigger op og skal lige se, hvem der kommer ind. Den visuelle forstyrrelse kan modvirkes ved at placere høje reoler hensigtsmæssigt. Generelt bør koncentrationskrævende arbejdspladser ikke være placeret tæt ved befærdede døre. Ventilation Støj fra ventilation kan være en gene. Grundlæggende skyldes støjen fra ventilationsanlæg, at de enten er konstrueret forkert, eller at de ikke er vedligeholdt. Et velfungerende ventilationsanlæg bør ikke medføre nogen støjgene. I forbindelse med ombygning og nybygning bør det sikres, at ventilationsanlæg ikke medfører støjgener. Trafikstøj Støj fra gader, veje, jernbaner og lignende kan være et problem i nogle kontorer. Det er et spørgsmål om facadens lydisolering. Spørgsmålet bør tages op i forbindelse med ombygning og nybyggeri. Se yderligere i vejledninger fra Statens Byggeforsknings Institut og i vejledningen fra BFA Kontor: Indtænk arbejdsmiljøet ved ombygning, leje og indretning af kontor.

38 38 adfærd Gode fysiske rammer er en forudsætning for at løse støjproblemer, men selv om de fysiske rammer er i orden, kan der være store støjgener, som bunder i adfærd. Gode leveregler er til stor gavn på mange arbejdspladser, hvis de bakkes op af kollegerne, der skal efterleve dem. Processen med etablering af leveregler kan være meget gavnlig for at opnå et godt støjmiljø måske endog mere gavnlig end selve reglerne. Den væsentligste støjkilde på kontoret er andres tale, samtidig er andres tale forudsætningen for videndeling og sociale relationer. Udfordringen er størst, hvis nogen har behov for ro til koncentration og fordybelse, på samme tidspunkt som andre har brug for kommunikation og videndeling. Samtidig kan det, som nogle oplever som ønskværdigt, hyggeligt socialt samvær, opleves af andre som forstyrrende og irriterende støj. Derfor er det ofte en god ide at lave aftaler, husordener eller leveregler, der kan hjælpe med til at regulere adfærden, så den generende støj begrænses, og der samtidig bliver gode muligheder for videndeling og social snak. Nogle erfarne konsulenter på området har erfaret, at det er mere befordrende for processen, hvis man taler om at begrænse forstyrrelse end taler om at begrænse støjen. Man kan mange steder opnå lavere lydniveau ved direkte at diskutere, hvordan man forstyrrer mindre på den enkelte arbejdsplads. Det kan være de små ting, som fx om det er nødvendigt, at man får bragt nogle dokumenter helt ind på en arbejdsplads imellem kollegerne. I stedet kan man måske etablere et dueslag uden for arbejdsområdet, hvori dokumenter og post kan lægges. Arbejdet med at begrænse forstyrrelser i storrumskontorer er en løbende proces. Specielt kræver de adfærdsmæssige tiltag løbende fokus, evaluering og revurdering. Udarbejdelse af leveregler Den åbne dialog, hvor støjproblemerne tages alvorligt, og som bygger på, at det er meget individuelt, hvordan vi oplever støj, er et godt udgangspunkt for en proces, der kan påvirke adfærden i afdelingen. Processen kan med fordel starte med at få et overblik over, hvor støjproblemerne opleves størst i hvilke situationer, hvornår og hvor er der gener af støj? Ud fra dette kan man prioritere indsatsen. Det er vigtigt, at der er en fælles forståelse for rimelighed og nødvendighed af reglerne, hvis de skal efterleves i hverdagen og ikke skabe konflikter. For nogle mennesker er det meget svært at påtale andres adfærd, og det er også svært, hvis andre påtaler deres adfærd. Nogle mennesker er meget glade for leveregler, mens andre føler, at regler lægger begrænsninger på deres personlige og arbejdsmæssige frihed. Det er derfor en god ide, at reglerne er et resultat af en god proces og dialog i afdelingen, hvor de berørte har været inddraget, således at de føler et ejerskab for reglerne, som er tilpasset den pågældende arbejdsplads. De gode leveregler afspejler den balance imellem hensyn og tolerance, der er passende for den pågældende arbejdsplads. Der findes forskellige metoder og fremgangsmåder med workshops, spil og øvelser, der kan anvendes til processen med at udarbejde leveregler. Det vil være naturligt at inddrage arbejdsmiljøorganisationen i processen. Der er også eksterne rådgivere og konsulenter, der har erfaring og ekspertise på dette område. Det er en fordel at begrænse omfanget af levereglerne, så de bliver overskuelige og lette at huske. Levereglerne bør placeres på synlige og lettilgængelige steder. Hvis møbleringen tillader det, er det en fordel, at regelsættet er synligt på hver arbejdsplads. På nogle kontorarbejdspladser er der gode erfaringer med at udarbejde små skilte, flag eller lignende tydelige tegn, som fx kan signalere, at: det er ok at henvende sig velkommen jeg arbejder - men kom bare, hvis nødvendigt jeg vil meget nødigt forstyrres jeg arbejder koncentreret

39 39 Er det ok at forstyrre dig? Klip. Buk. Og lim til en trekant. Læg den, så den signalerer, om du vil forstyrres. Buk her! Velkommen - det er ok, du henvender dig Jeg arbejder - men kom bare, hvis nødvendigt Jeg arbejder koncentreret - jeg vil meget nødigt forstyrres Buk. Og lim på langs her!

40

41 ADFÆRD STØJ PÅ KONTORET 41 Inspiration til leveregler Nedenstående er eksempler på punkter, der er formuleret i leveregler på forskellige danske arbejdspladser. De kan anvendes til at plukke i og få inspiration til leveregler, som er tilpasset jeres arbejdsplads. Det er godt at bede andre dæmpe sig, hvis det forstyrrer gør det venligt og med respekt Hjælp hinanden med at gøre opmærksom på høj stemmeføring Prøv at finde en måde at signalere, at du ikke vil forstyrres (skilte, flag eller lignende) og udøv det konsekvent, så det bevarer sin effekt Når du bliver bedt om at dæmpe dig, så tag det ikke personligt Gå hen til den, som du skal tale med Hvis du ønsker hjælp fra en kollega, så se, om han har travlt, før du kalder. Send evt. en mail med teksten Jeg kan se, du har travlt, så jeg ville ikke forstyrre. Når du har tid, vil du så Undgå møder omkring dit skrivebord gå i stedet til mødelokale eller fællesareal Undgå så vidt muligt at dele dit privatliv med hele kontoret med høj snak i telefon eller over skrivebordet Telefonsamtaler skal foregå i lavest mulige stemmeleje Foretag så vidt muligt samtaler i mobiltelefon væk fra arbejdsområder Undgå for høj ringetone på telefonen, og undgå enslydende ringetoner på flere telefoner Telefoner skal ringe lydløst/brumme (mobiltelefoner) eller have en lav ringetone Faste telefoner må kun ringe én gang med lav tone Stil telefonen videre, hvis du ikke er på din plads

42 42 Tjeklister Tjeklisterne kan bruges til at komme igennem en række overvejelser om støj og forstyrrelse. De enkelte punkter i tjeklisterne er uddybet i selve vejledningen. Tjekliste 1 Tjekliste 2 Tjekliste 3 Tjekliste 4 Det hurtige tjek af din arbejdsplads er til hurtigt og overskueligt at tjekke akustik og støj på din nuværende arbejdsplads. Adfærd omhandler adfærd og kan indgå i processen med at udarbejde leveregler. Møblering og indretning retter sig mod møblering og indretning. Renovering, nybygning og ombygning kan anvendes ved bygningsmæssige forandringer. Mange af spørgsmålene i denne tjekliste har også relevans for eksisterende forhold. Noter de forhold du/i vil gå videre med fx til APV en eller til den årlige arbejdsmiljødrøftelse.

43 43 Tjekliste 1 Det hurtige tjek af din arbejdsplads Sæt ring om dit eller. Er koncentrationskrævende arbejde adskilt fra arbejdspladser, hvor der skal tales og kommunikeres? Er støjende og ikke støjende funktioner og arbejdspladser adskilt? Er personer, der arbejder tæt sammen også placeret sammen og adskilt fra andre grupper? Er der tilstrækkelig mange rum til møder og samtale? Er der tilstrækkelig mange rum til koncentration og fordybelse? Er der leveregler, som efterleves i afdelingen? Er efterklangstiden i lokalet kort? Er der et effektivt lydabsorberende loft? Er der lydabsorberende skærme m.v., som begrænser lydudbredelsen? Er der lydabsorberende flader nær den enkelte arbejdsplads? Er der lyddæmpende gulvbelægning på gangarealer? Er de maskiner og det udstyr, der står i kontoret, støjsvagt? Er støjende maskiner placeret i separate lokaler?

44 44 Tjekliste 2 Adfærd Sæt ring om dit eller. Er det naturligt og afslappet at tale om hensynsfuld/støjende adfærd? Det kan være særdeles ømtåleligt at bede om eller blive bedt om at ændre adfærd. En positiv proces om forstyrrelse og støj kan gøre dette nemmere i hverdagen. Få eventuelt hjælp af en erfaren arbejdsmiljøkonsulent. Bliver støj og forstyrrelse diskuteret på afdelingsmøder, temamøder eller lignende? Det succesfulde arbejde med fokus på støjgener er en løbende proces. Er der leveregler i afdelingen? Leveregler kan være et godt redskab til at reducere problemer med støj og forstyrrelse. Accepteres og efterleves levereglerne? Leveregler, der er udarbejdet i en positiv fælles proces i afdelingen, har størst chance for at fungere i praksis og blive efterlevet. Er der et accepteret system i afdelingen med skiltning eller lignende markering af Forstyr og Forstyr ikke? Det kan være skilte, flag, figurer eller meget andet, der på en positiv måde signalerer, om man vil forstyrres

45 45 Tjekliste 3 Møblering og indretning Sæt ring om dit eller. Kan støjskærmene afskærme lyden imellem arbejdspladserne? Hvis støjskærme skal virke afskærmende, skal de være så høje, at man ikke kan se over dem, når man sidder ned. Anvend evt. skærme med glaspartier. Er støjskærmene tilstrækkelig absorberende? Støjskærme bør være kraftigt absorberende. De kan fx bestå af en 50 mm tyk kerne af mineraluld med en beskyttende overflade, der uhindret lader lyden passere. Der findes mange skærme af dårlig kvalitet på markedet. Nærlæs skærmens akustiske specifikationer. Er reolernes støjdæmpende effekt indtænkt i møbleringsplanen? Reoler kan virke fint som rumadskillelse. De skal have åben front med bøger og mapper, være tilstrækkelig høje og med fast bagbeklædning. Er der reflekterende flader tæt på arbejdspladsen? Reflekterende flader tæt på arbejdspladserne bør begrænses. Fx kan man købe absorbenter beregnet til at montere på reflekterende reolbagsider. Er telefonerne forsynet med headset af passende kvalitet? Hvis der tales i støjende omgivelser bør headset være binaurale (til begge ører), med aktiv støjreduktion og med støjdæmpende mikrofon. Er telefonerne og IT-systemet flytbart og fleksibelt? De tekniske systemer og indretningen skal gøre det nemt at forlade rummet. Det kan være for at finde ro til at koncentrere sig eller for at tale i telefon eller holde møde. Er der støjende kontormaskiner, køkkenmaskiner eller ventilation? Fx i åbne kontorer kan kaffemaskiner, køleskabe o. lign. være forstyrrende.

46 46 Tjekliste 4 Renovering, nybygning og ombygning Sæt ring om dit eller. STØJPOLITIK Har virksomheden en politik vedrørende støj, som skal følges? Fx en målsætning om, at arbejdspladser skal indrettes efter en systematisk analyse af aktiviteter, behov og ønsker. Har virksomheden en byggepolitik, som skal følges? Fx om opfyldelse af kvalitetskriterier eller om indhentning af speciel ekspertise. INVOLVERING Er arbejdsmiljøorganisationen inddraget i projektet? Arbejdsmiljøorganisationen skal i henhold til arbejdsmiljøloven inddrages i projekter med renovering, ombygning og nybygning. Hvornår involveres arbejdsmiljøgruppen? Hvordan behandles projektet i arbejdsmiljøudvalget? Er de berørte medarbejdere involveret? De personer, der skal arbejde i kontoret, har ofte en viden og erfaring, som med fordel kan inddrages i projektet. RÅDGIVERE Er der inddraget rådgivere med akustisk kompetence? Beregning og projektering af akustiske løsninger kræver speciel kompetence. Er rådgivere og entreprenører bekendt med deres arbejdsmiljøforpligtelser? Fremgår blandt andet af Bekendtgørelse om projekterendes og rådgiveres pligter m.v. efter lov om arbejdsmiljø. DET GAMLE KONTORRUM Er der erfaringer fra den gamle kontorindretning, der kan anvendes i det nye? Fx om specielle relationer eller om specielle behov for IT, telefoner eller andet udstyr. Indeholder APV en oplysninger, der bør tages hensyn til? Fx om specielle situationer, der bør fokuseres på.

47 47 Sæt ring om dit eller. ARBEJDE OG KONTORRUM Er der gennemført en vurdering / analyse af, hvilken kontortype der er mest velegnet til den type arbejde og de aktiviteter, der skal udføres? Kontorstørrelse, layout og indretning tilpasses det arbejde, der skal udføres, de mennesker, der skal udføre det, og den kultur, der ønskes fremmet. Skal der udføres koncentrationskrævende fordybelsesarbejde i kontoret? Ved denne type arbejde medfører støj og forstyrrelser reduceret effektivitet, klager og nedsat trivsel. Kontoret skal derfor indrettes med speciel hensyntagen til dette arbejde. Er det vigtigt at kunne tale ubesværet med kolleger på de nærmeste arbejdspladser? Kommunikationsarbejdspladser kræver møblering, indretning, placering og akustik, så man kan tale uforstyrret med de nærmeste kolleger uden at forstyrre de kolleger, som man sidder længere væk fra. Er tale i telefon den væsentligste aktivitet? Call-centre og tilsvarende arbejdspladser kræver speciel kontorudformning, indretning og akustik. Gode headset og telefonsystemer kan reducere støj og forstyrrelse. Skal der både udføres koncentrationskrævende arbejde og kommunikationsarbejde i samme kontorrum? Kombinationen af koncentrationskrævende arbejde og talende kommunikation i samme kontor er en stor udfordring. Det kræver speciel fokus på rumdisponering, akustik, indretning, placering og adfærd. Arbejdes der i varierende projekter og teams? Hvis arbejdet i kontoret er organiseret ud fra varierende projekter og teams, er der ofte behov for en fleksibel kontorindretning med akustisk adskilte områder, der kan tilpasses de forskellige projekter. Fortsættes næste side..

48 48 TJEKLISTE 4 STØJ PÅ KONTORET Sæt ring om dit eller. KONTOR - LAYOUT Indgår støj, forstyrrelse og kommunikation i overvejelserne om kontorstørrelse, layout, indretningsplan og placering? De enkelte medarbejdere skal sidde sammen med dem, som de har behov for at kunne kommunikere med direkte fra deres arbejdsplads, og være akustisk adskilt fra medarbejdere, som de ikke skal forstyrres af. Er der tilstrækkelig mange separate rum og mødesteder? I et stille kontor er der behov for separate rum eller områder, hvor man kan tale og holde møde uden at forstyrre. Omvendt er der i et kontor med megen tale og aktivitet behov for stillerum eller områder til koncentration og fordybelse. Er gangveje hensigtsmæssigt placeret? Der bør ikke være trafikerede gangveje tværs igennem kontoret. Trafikerede gangveje bør være afskærmet og placeret i yderkanten af arbejdsområderne. REGLER OG ANBEFALINGER Er Arbejdstilsynets vejledende minimumsværdier overholdt? Arbejdstilsynets vejledende minimumsværdier skal overholdes, men vær opmærksom på, at det er minimumsværdier, der i mange tilfælde ikke sikrer tilstrækkelig gode akustiske forhold. Er bygningsreglementets anbefalinger overholdt? Bygningsreglementets anbefalinger er strengere end Arbejdstilsynets vejledende minimumsværdier og sikrer normalt komfortabel akustik i kontorer. KONTORRUMMETS OVERFLADER Er loftet kraftigt absorberende? Loftet bør være opbygget af Klasse A akustikplader. Er væggene tilstrækkelig absorberende? Mindst % af absorptionen bør være placeret på lodrette flader. Kan der være problemer med støj fra fodtrin? Tæpper og nogle gulvkonstruktioner forhindrer problemer med støj fra fodtrin (trommelyd).

49 49 appendiks APPENDIKS 1 - VIRKSOMHEDSEKSEMPEL KONTORET SKAL UNDERSTØTTE ARBEJDSPROFILEN For at sikre en høj arbejdsglæde og høj produktivitet gennemførte Novo Nordisk forud for færdiggørelsen af et hovedkontor i Bagsværd en analyse af medarbejdernes arbejdsopgaver, samarbejdsrelationer og brug af de forskellige faciliteter i det åbne kontorlandskab. Denne analyse resulterede i fire overordnede arbejdsprofiler, som har hver deres særlige krav til de fysiske rammer. Målet var, at kontoret skulle understøtte arbejdsprofilen, og dermed afgjorde arbejdsopgaverne medarbejdernes placering i det nye kontor. 37 pct. Arbejdsprofil # 1 Gevinsten er større arbejdsglæde og øget produktivitet. Kilde: Novo Nordisk og Ingeniøren 37 pct. Arbejdsprofil # 2 KONCENTRATIONSPROFIL PERSONKARAKTERISTIK Arbejder i et team, men primært individuelt Ved skrivebord pct. af tiden Stort behov for koncentration Primært formelle/planlagte møder KRAV TIL FYSISKE OMGIVELSER Generelt lavt støjniveau ved arbejdsplads Adgang til stillerum/samarbejdsområder Nærhed til team Vigtigste krav til arbejdsforhold: Mulighed for KONCENTRATION SAMARBEJDSPROFIL PERSONKARAKTERISTIK Teamarbejder, høj grad af interaktion/ samarbejde På arbejdsplads pct. af tiden Mest spontane og uformelle møder KRAV TIL FYSISKE OMGIVELSER Team-mødeborde Break-out-spaces, team-arbejdsplads Stillerum til koncentration Vigtigste krav til arbejdsforhold: Arbejdsplads understøtter TEAMWORK STIMULERENDE, KREATIVE omgivelser 8 pct. Arbejdsprofil # 4 18 pct. Arbejdsprofil # 3 MOBILPROFIL PERSONKARAKTERISTIK Ved skrivebord < 30 pct. af tiden Høj grad af intern/ekstern mobilitet Primært formelle/planlagte møder KRAV TIL FYSISKE OMGIVELSER Adgang til møderum Tilgængelig/synlig for øvrigt personale Rum til fortrolige samtaler Vigtigste krav til arbejdsforhold: - Arbejdsplads understøtter TEAMWORK - TEKNOLOGI uden for arbejdspladsen ANKERPROFIL PERSONKARAKTERISTIK Skrivebordsbaseret arbejde På kontoret > 70 pct. af tiden Primært formelle/planlagte møder KRAV TIL FYSISKE OMGIVELSER Ingen/begrænset opbevaringsplads Rum for koncentreret arbejde Fortrolige/private telefonsamtaler Vigtigste krav til arbejdsforhold: STIMULERENDE, KREATIVE omgivelser Illustration: Lasse Gorm Jensen, Ingeniøren

50 50 APPENDIKS STØJ PÅ KONTORET APPENDIKS 2 VIDENSKABELIGE UNDERSØGELSER OM STORRUMSKONTORER Der foreligger videnskabelig dokumentation for, at storrumskontorer kan have en række negative konsekvenser her skal nævnes fire centrale undersøgelser: 1. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (tidligere Arbejdsmiljøinstituttet), publicerede i 2006 en spørgeskemaundersøgelse med 3200 ansatte i 22 kontorbygninger (Jan Pejtersen et al.), som viste, at ansatte i storrumskontorer i højere grad end ansatte i enkeltpersonskontorer oplever træthed, hovedpine, koncentrationsbesvær og slimhindeirritation. Undersøgelsen viste også, at jo større kontoret var, jo mindre blev oplevelsen af Indflydelse og udviklingsmuligheder, Ledelseskvalitet og Tilfredshed i arbejdet. Der kunne ikke findes forskel på Social støtte og feedback i de forskellige kontortyper, dvs. Social støtte og feedback var lige så stor i enkeltpersonskontorer som i de øvrige kontortyper. 2. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø publicerede i 2011 en spørgeskemaundersøgelse blandt 2403 medarbejdere i forskellige kontortyper (Jan Pejtersen et al.). Undersøgelsen viste ud fra medarbejdernes besvarelser, at der i kontorer med mere end 6 personer er 62 % flere sygedage end i kontorer med en enkelt person. 3. I 2013 blev en stor videnskabelig undersøgelse udført blandt kontoransatte i USA (J. Kim & R. Dear). Undersøgelsen viste, at der er størst tilfredshed med enkeltpersonkontorer. Forstyrrelse fra støj og tab af privathed var den væsentligste årsag til utilfredshed med storrumskontorer. Undersøgelsen modbeviste kategorisk, at storrumskontorer forøger kommunikation imellem kolleger og forbedrer de ansattes generelle tilfredshed. 4. På universitet i Gävle i Sverige er der i 2011 gennemført omfattende forskning om støj i storrumskontorer (Helena Jahncke et al.). Undersøgelserne viser, at storrumskontorer kan have negativ effekt på træthed, motivation og arbejdsevne.

51 51 APPENDIKS 3 BEREGNING AF AKUSTIK I KONTOR Eksempler på overslags-beregning af absorption i kontor med et gulvareal på 200 m 2 Arbejdstilsynets vejledende minimumsværdier: Absorptionsarealet mindst 0,9 gange gulvarealet Den samlede møblering i rummet skønnes at give et absorptionsareal, der svarer til 0,15 gange gulvarealet. Det krævede absorptionsareal på vægge og loft bliver da minimum 0,9 0,15 = 0,75 gange gulvarealet dvs. 150 m 2 Anvendes en effektiv mineraluldsplade med en absorptionsfaktor på ca. 1 bliver det geometriske areal af absorptionspladerne lig med absorptionsarealet. Dvs. der skal være 150 m 2 akustikplade. Anvendes en mindre effektiv akustikplade uden mineraluldsindlæg fx perforerede gipsplader eller et metal akustikloft er absorptionsfaktoren ca. 0,6. Det geometriske areal af disse plader, som er nødvendigt for at opfylde kravet, bliver da absorptionsarealet divideret med absorptionsfaktoren, dvs. 150 / 0,6 = 250 m 2. Hvis hele loftet er dækket med pladerne, skal der derfor yderligere sidde 50 m 2 på væggene eller andre lodrette flader for at opfylde kravet. Bygningsreglementets projekteringsanbefaling: Absorptionsarealet mindst 1,1 gange gulvarealet Den samlede møblering i ovennævnte rum skønnes at give et absorptionsareal, der svarer til 0,15 gange gulvarealet. Det krævede absorptionsareal på vægge og loft bliver da minimum 1,1 0,15 = 0,95 gange gulvarealet dvs. 190 m 2 Anvendes en mineraluldsplade, hvor absorptionsarealet ca. er lig med det geometriske areal, skal pladerne dække et areal på 190 m 2. Anvendes en mindre effektiv akustikplade med en absorptionsfaktor på ca. 0,6 bliver det geometriske areal, der skal dækkes 190 / 0,6 = 317 m 2. Hvis hele loftet er dækket med pladerne, skal der derfor yderligere sidde 117 m 2 på væggene eller andre lodrette flader, hvilket i praksis ofte er umuligt. (De nævnte absorptionsfaktorer er gennemsnitsværdier. Absorptionsfaktoren er generelt mindre ved de lave frekvenser end værdierne i disse regneeksempler.)

52 52 ordforklaring Absorption Mængden af lyd, der absorberes af en flade. Absorptionen varierer med frekvensen (høje og dybe toner). Absorptionsareal Er det geometriske areal ganget med fladens absorptionsfaktor. Absorptionsklasser Akustikplader kan opdeles i kvalitetsklasser ud fra deres akustiske effektivitet. Det står normalt anført i salgsmaterialet for de gode akustikplader. Klasse A er den bedste kvalitet. Kravene til de forskellige klasser er fastlagt i en international standard (ISO 11654). Absorptionskurver Viser absorptionsfaktoren ved de forskellige frekvenser, typisk pr. oktav. Disse kurver kan man få fra leverandørerne. Absorptionsfaktor Absorptionsfaktoren for en flade er et mål for den lyd, der absorberes af fladen i forhold til den lyd, der rammer. Hvis al lyd absorberes, har fladen en absorptionsfaktor på 1. Hvis al lyd reflekteres, har fladen en absorptionsfaktor på 0. I denne vejledning anvender vi betegnelsen absorptionsfaktor, hvor der helt korrekt burde stå absorptionskoefficient. Aktivitetsbaseret arbejdspladsindretning Betegnelse, der ofte anvendes af større firmaer og konsulenter for at beskrive en kontorindretning, der bygger på systematisk analyse af de aktiviteter, der foretages på de enkelte arbejdspladser. Akustik Akustik beskriver den del af lydforholdene i et rum, der stammer fra rummets absorption og refleksion af lyd og rummets geometri. Bafler Akustikplader, der nedhænges lodret fra loftet. Baggrundstøj På et kontor er baggrundsstøjen den støj, der kommer fra tekniske installationer, maskiner og trafik, samt støj fra de kolleger, som er et stykke væk. Binaurale headset Er headset med lyd til begge ører. db Lydens styrke måles normalt i db (decibel), som er en logaritmisk måleenhed. Når lyden udtrykkes i et antal db, kaldes det lydniveau. Lydniveau, lydtrykniveau og støjniveau er det samme. Distraktionsafstand Distraktionsafstanden er den afstand, som man skal væk fra en lydkilde, for at taleforståeligheden bliver så lille, at STI bliver mindre end 0,5. Den afhænger af lokalets akustiske dæmpning, skærme, møblering og af baggrundsstøjen. Typiske værdier er 5 15 m.

53 53 Efterklangstid Når en lydkilde afbrydes, forsvinder lyden ikke med det samme, men bliver hængende lidt pga. lydrefleksioner i rummet. Efterklangstiden er den tid i sekunder, som lyden er om at falde 60 db. Frekvens Frekvensen er et udtryk for, hvor hurtigt lydtrykket svinger. Frekvens måles i Hertz, som er antallet af svingninger pr. sekund. Høj frekvens er lyse diskant toner og lav frekvens er dybe bastoner. Kognitiv Det, som angår viden eller erkendelse. Kognitivt arbejde er fx læsning, skrivning og talbehandling. Lydisolation Lydisolation udtrykker, hvor godt et materiale er til at stoppe lyden gennem materialet fra den ene side til den anden. Hvis en væg fx skal have god lydisolation, vil man typisk anvende tunge materialer og en tæt konstruktion. Lydisolation opgives som et antal db og betegnes R W. Lydmaskering Opnås ved at øge baggrundsstøjen i lokalet, så det bliver sværere at høre andres tale på lidt længere afstand. Dermed reduceres forstyrrelserne. Privathed Privathed udtrykker, at man kan arbejde koncentreret uden at blive distraheret af støj eller tale fra andre. Privathed er således det modsatte af taleforståelighed (STI). Stor privathed svarer til lille taleforståelighed og omvendt. Privathedsafstand Privathedsafstanden er den afstand, som man skal væk fra en lydkilde, for at taleforståeligheden bliver så lille, at STI bliver mindre end 0,2. Den afhænger af lokalets akustiske dæmpning, skærme, møblering og af baggrundsstøjen. Typiske værdier er m eller mere. Støj Støj defineres normalt som uønsket lyd. Det kan bl.a. være høreskadende, generende eller distraherende lyd. I denne vejledning anvendes betegnelsen støj bredt, fx skrives generende støj, selv om det helt korrekt burde hedde generende lyd, men det er en normal talemåde, som Arbejdstilsynet også anvender. Trinlyd Trinlyd er støj fra fodtrin fra lokaler over eller ved siden af det, man opholder sig i. Trommelyd Støjen fra fodtrin i det lokale man opholder sig i, kaldes trommelyd. Taleforståelighed (STI) Er et udtryk for, hvor godt man kan forstå, hvad der siges. Der findes både metoder og udstyr til at måle taleforståelighed objektivt. Taleforståelighed angives som et index med et tal fra 0 til 1. Ved 0 kan man intet forstå af, hvad der siges, og ved 1 kan man forstå alt.

54 54 henvisninger Arbejdstilsynet Bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning nr. 96 af 13. februar 2001 med senere ændringer (2016) Bekendtgørelse om projekterendes og rådgiveres pligter m.v. efter lov om arbejdsmiljø nr. 110 af 5. februar At-vejledning: Akustik i arbejdsrum. A.1.16 At-vejledning: Støj D.6.1 At-vejledning: Planlægning af faste arbejdssteders indretning A.1.14 Standarder DS/EN ISO : Akustik Måling af rumakustiske parametre Del 2: Efterklangstid i almindelige rum. DS/EN ISO : Akustik - Måling af rumakustiske parametre - Del 3: Åbne kontorrum DS/EN ISO 17624: Akustik - Retningslinjer for støjbekæmpelse i kontorer og arbejdslokaler ved hjælp af støjskærme DS/ISO 10053: Akustik - Kontorskærme. Laboratoriemåling af indskudsdæmpning DS/EN ISO 11821: Akustik - Støjreduktion. Flytbare skærme. In situ-måling ISO 354: Akustik - Måling af lydabsorbtion i efterklangsrum Forskningsrapporter Støj fra menneskelig aktivitet - Arbejdsmiljøinstituttet J. Pejtersen, L. Allermann, T. S. Kristensen, O. M. Poulsen. Indoor air (2006) Indoor climate, psychosocial work environment and symptoms in open-plan offices. 16, J. Pejtersen, H. Feveile, KB Christensen, H. Burr. Scand J Work Environ Health (2011) Sickness absence associated with shared and open-plan offices a national cross sectional questionnaire survey; 37(5): J. Kim & R. Dear. Journal of Environmental Psychology (2013) Workspace satisfaction: The privacycommunication trade-off in open-plan offices. 36, H. Jahncke, S. Hygge, N. Halin, A. K. Dimberg. Journal of Environmental Psychology (2011) Open-plan office Noise: Cognitive performance and restoration. 31, Begrænsning af generende støj i storrumskontorer nye måder og metoder Grontmij Carl Bro, Andet Bygningsreglementet BR2015 Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsrelement 2015 (akustisk indeklima), Trafik- og byggestyrelsen, august 2016 Branchevejledning fra BFA Kontor: Kontormaskiner og arbejdsmiljø, 2017 Branchevejledning fra BFA Kontor: Indtænk arbejdsmiljøet ved ombygning, leje og indretning af kontor, 2017 Branchevejledning fra BFA Industri: Planlægning af nye arbejdspladser, 2010 Fremtidens sunde indeklima - AGENDA Dansk Arkitektur Center, 2011 Tidsskrift for arbejdsliv 2/2014 Tema: Workplace design Storrumsguide COWI, 2011 Grundbog i støjbekæmpelse - Videncenter for Arbejdsmiljø af Per Møberg Nielsen og Jan Gybel Jensen, 1999 Rumforskning - fysiske omgivelser i ledelse og organisering af arbejde af Peter Holdt Christensen, djøf Forlag, 2009

55

56 Støj på kontoret giver grundlæggende viden samt gode råd om støj og akustik på kontorarbejdspladser. Brug Støj på kontoret som inspiration til forbedringer og som inspiration, når I gennemfører den årlige arbejdsmiljødrøftelse og arbejdspladsvurdering (APV). Branchevejledningen er udgivet af: Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø Handel, Finans og Kontor Tlf info@bfahandelfinanskontor.dk I branchefællesskabet samarbejder arbejdsmarkedets parter for at sikre et godt arbejdsmiljø og udgiver konkrete vejledninger om aktuelle arbejdsmiljøproblemstillinger i form af branchevejledninger, kampagnematerialer, værktøjer, afholdelse af temadage m.v. Denne vejledning er udarbejdet i udvalget for private kontorarbejdspladser under BFA Handel, Finans og Kontor. Udvalget består af repræsentanter fra Dansk Erhverv, HK/Privat, Dansk Industri, HK HANDEL, Lederne og Prosa. Udviklet af BFA Kontor i samarbejde med PMN Akustik A/S. Projektledelse: Heidi Lisette Bille og Rikke Rus Hatorp. Tekst: Per Møberg Nielsen og Jan Gybel Jensen Du finder vejledningen på kontorudvalgets side BFA-Varenummer ISBN udgave, 1. oplag 2017 Medmindre andet nævnt kommer fotos fra Shutterstock Design + illustrationer:

Støj på kontoret - Vejledning om indretning, akustik og støjdæmpning

Støj på kontoret - Vejledning om indretning, akustik og støjdæmpning BRANCHEvejledning FRA BAR KONTOR Støj på kontoret - Vejledning om indretning, akustik og støjdæmpning 3 Støj på kontoret giver grundlæggende viden samt gode råd om støj og akustik på kontorarbejdspladser.

Læs mere

Praktiske erfaringer og løsningsmuligheder

Praktiske erfaringer og løsningsmuligheder Praktiske erfaringer og løsningsmuligheder Storrumskontorer Skoler / undervisning Daginstitutioner Storrumskontorer Indretningsplan / Layout Naturligt arbejdsfællesskab Separate stillerum Separate rum

Læs mere

Det gode storrumskontor

Det gode storrumskontor Det gode storrumskontor Arbejdsmiljøkonferencen 2013 1 Præsentation af COWI 12 kontorer i DK ca. 6000 medarbejdere i alt Hovedopgaver inden for arbejdsmiljø: - kemi - Indeklima - Ergonomi - Psykisk arbejdsmiljø

Læs mere

Akustik i arbejdsrum - At-vejledning A December Erstatter Atanvisning nr af november 1995

Akustik i arbejdsrum - At-vejledning A December Erstatter Atanvisning nr af november 1995 VEJ nr 10670 af 01/12/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 9. februar 2018 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j. nr. Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

STØJ OG AKUSTIK PÅ KONTORET

STØJ OG AKUSTIK PÅ KONTORET STØJ OG AKUSTIK PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING OM STØJ, AKUSTIK OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER BAR Privat Kontor og Administration 02 STØJ OG AKUSTIK PÅ KONTORET FORORD "Støj og akustik på kontoret" henvender

Læs mere

Se : Hvornår er lyd generende? Dårlig lyd. Støj - og hvad gør vi for at dæmpe den. 1. Støj og Høreskader. Generende Høreskadende

Se : Hvornår er lyd generende? Dårlig lyd. Støj - og hvad gør vi for at dæmpe den. 1. Støj og Høreskader. Generende Høreskadende Støj - og hvad gør vi for at dæmpe den Se : I-BAR Arbejdsmiljøtopmøde 21-10-2015 Per Møberg Nielsen 1. Støj og Høreskader Generende lyd Høreskadende lyd Grundbegreber 2. Hvad kan vi gøre ved det? Bygning

Læs mere

Du må vurdere konkret, om absorptionen er tilstrækkelig, når fx:

Du må vurdere konkret, om absorptionen er tilstrækkelig, når fx: Bilag 1 Påbud og rådgivningspåbud om akustiske forhold Dette bilag uddyber, hvornår du som tilsynsførende skal give påbud og rådgivningspåbud om de akustiske forhold i en række arbejdsrum, dvs. påbud,

Læs mere

! 6. mar. 2014 !!! Whitepaper om håndtering af akustiske problemer på arbejdspladsen

! 6. mar. 2014 !!! Whitepaper om håndtering af akustiske problemer på arbejdspladsen Whitepaper om håndtering af akustiske problemer på arbejdspladsen GrapeDesign ApS Rentemestervej 64, 2 DK-2400 Copenhagen NV +45 38 878 800 grapedesign.dk grapecollection.com VAT no.: DK 28993919 6. mar.

Læs mere

akustisk design ud fra rumtype

akustisk design ud fra rumtype akustisk design ud fra rumtype Rummets formål er afgørende for det akustiske miljø, der skal skabes. I rum, hvor der skal tales (f.eks. klasseværelser og auditorier), er det vigtigt at sikre, at lyden

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.16. Akustik i arbejdsrum

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.16. Akustik i arbejdsrum At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.16 Akustik i arbejdsrum December 2008 Erstatter At-anvisning nr. 1.1.0.1 af november 1995 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne

Læs mere

ÅBNE KONTORER Gode råd til indretning

ÅBNE KONTORER Gode råd til indretning ÅBNE KONTORER Gode råd til indretning Foto: JJW Arkitekter Der er mange måder at sidde på, når man sidder sammen i åbne kontorer. Forskellige indretninger signalerer forskellige arbejdspladskulturer og

Læs mere

At-intern instruks om høreskadende støj, unødig støj og akustik

At-intern instruks om høreskadende støj, unødig støj og akustik At-intern instruks om høreskadende støj, unødig støj og akustik Instruks nr. IN-5-1 Arbejdsmiljøemne: Støj Ansvarlig enhed: 5. kontor Ikrafttræden: 23. juni 2008 Senest revideret: 17. juni 2014 1. Emne

Læs mere

GOD LYD OG MINDRE STØJ

GOD LYD OG MINDRE STØJ GOD LYD OG MINDRE STØJ DCUM anbefaler fokus på gode lydforhold, da lyd og støjniveau har stor indflydelse på elevernes koncentration og læring. Skolens fysiske rammer og indeklima har stor betydning for

Læs mere

Case 4: Lyd og akustik påvirkes når skolen energirenoveres. https://www.youtube.com/watch?v=-gycthhzh0o

Case 4: Lyd og akustik påvirkes når skolen energirenoveres. https://www.youtube.com/watch?v=-gycthhzh0o Case 4: Lyd og akustik påvirkes når skolen energirenoveres https://www.youtube.com/watch?v=-gycthhzh0o Regler for skolebørns lydmiljø Det er ikke længe siden at der endelig kom lidt regler for skolebørns

Læs mere

WALL. Lydabsorberende skærmvægge og opslagstavler i et elegant og moderne design. Perforering uden grænser

WALL. Lydabsorberende skærmvægge og opslagstavler i et elegant og moderne design. Perforering uden grænser WALL Lydabsorberende skærmvægge og opslagstavler i et elegant og moderne design. Perforering uden grænser WALL MÅLRETTEDE LØSNINGER DER HOLDER Et godt indeklima på kontorer, skoler og institutioner er

Læs mere

På den måde kan man regulere og forkorte efterklangstiden, så der opstår et godt lydmiljø med et klart og tydeligt lydbillede.

På den måde kan man regulere og forkorte efterklangstiden, så der opstår et godt lydmiljø med et klart og tydeligt lydbillede. Kort om akustikbehandling Kilde: Gode toner i Arkitekturen af Jan Voetman Efterklangstid Efterklangstiden er den tid, det tager for en lyd i et rum at dø ud. Videnskabeligt udtrykt er det den tid målt

Læs mere

Når lyd bliver til støj. En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 NÅR LYD BLIVER TIL STØJ

Når lyd bliver til støj. En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 NÅR LYD BLIVER TIL STØJ Når lyd bliver til støj En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 NÅR LYD BLIVER TIL STØJ Indhold 3 Vent ikke til skaden er sket 5 Forskellige typer støj 6 Det kan du selv gøre som underviser

Læs mere

TERNDRUP RÅDHUS - VURDERING AF AKUSTIK INDHOLD BILAG. 1 Indledning. 2 Byrådssalen. 1 Indledning 1. 2 Byrådssalen 1. 3 Storrumskontor 2.

TERNDRUP RÅDHUS - VURDERING AF AKUSTIK INDHOLD BILAG. 1 Indledning. 2 Byrådssalen. 1 Indledning 1. 2 Byrådssalen 1. 3 Storrumskontor 2. REBILD KOMMUNE TERNDRUP RÅDHUS - VURDERING AF AKUSTIK ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk DELPROJEKT - ARBEJDSMILJØVURDERING INDHOLD 1 Indledning 1

Læs mere

Arbejdstilsynet har indgået en brancheaftale med DI og NNF om støjdæmpning af slagteribranchens produktionslokaler.

Arbejdstilsynet har indgået en brancheaftale med DI og NNF om støjdæmpning af slagteribranchens produktionslokaler. At-intern instruks nr. 12/2008 Ressortenhed: 5. kontor Oprettet: 23. juni 2008 Senest revideret: 1. februar 2013 I: Emne og baggrund Formålet med denne instruks er at sikre, at du som tilsynsførende reagerer

Læs mere

på arbejdspladsen Akustik

på arbejdspladsen Akustik Akustik på arbejdspladsen Høj medarbejdstilfredshed gavner forretningen Undersøgelser viser, at der mistes mange arbejdsdage hvert år gr. arbejdsrelaterede sygdomme såsom stress og manglende trivsel. Det

Læs mere

Vejledning om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri

Vejledning om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri Vejledning om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri Forord Denne vejledning fra Erhvervs- og Boligstyrelsen indeholder en række anbefalinger og vejledende projekteringsværdier for lydforhold

Læs mere

1. Introduktion. Afgrænsning

1. Introduktion. Afgrænsning 1. Introduktion Lydbestemmelserne i Bygningsreglement 2010 findes i kap. 6.4 Akustisk indeklima. Bestemmelserne er udformet som funktionskrav, der er altså ingen konkrete talværdier i kravteksten. I Bygningsreglementets

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lyd- og støjforhold som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lyd- og støjforhold som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Lyd Denne DCUM-vejledning handler om lyd og støj på skoler og uddannelsessteder. en beskriver, hvad lyd og støj er, og hvorfor det er vigtigt med god lyd i undervisningslokaler. Herudover beskrives, hvilke

Læs mere

FORSLAG Juli TBST-lydvejledning Forslag til projekteringsværdier for lydforhold i kontorbyggeri og hospitaler (akustisk indeklima)

FORSLAG Juli TBST-lydvejledning Forslag til projekteringsværdier for lydforhold i kontorbyggeri og hospitaler (akustisk indeklima) FORSLAG Juli 2018 TBST-lydvejledning Forslag til projekteringsværdier for lydforhold i kontorbyggeri og hospitaler (akustisk indeklima) Udarbejdet af: Birgit Rasmussen, bir@sbi.aau.dk SBi, Statens Byggeforskningsinstitut

Læs mere

Denne pjece handler om støj på arbejdspladsen. Er der oplysninger du mangler eller er i tvivl om kontakt

Denne pjece handler om støj på arbejdspladsen. Er der oplysninger du mangler eller er i tvivl om kontakt Støj Forord Denne pjece handler om støj på arbejdspladsen. Er der oplysninger du mangler eller er i tvivl om kontakt os. Indholdet i denne pjece er baseret på lovgivningen, men indholdet udtrykker ikke

Læs mere

2. Akustisk design med frithængende flåder

2. Akustisk design med frithængende flåder 1. Lydabsorberende frithængende flåder Anvendelse af frithængende flådelofter giver fleksibilitet og en række akustiske løsninger til akustisk design. Frithængende enheder er en effektiv måde at tilføre

Læs mere

Dette materiale er stillet til rådighed i forbindelse med afholdelse af Nordisk Konference på Fredericiaskolen, marts 2007.

Dette materiale er stillet til rådighed i forbindelse med afholdelse af Nordisk Konference på Fredericiaskolen, marts 2007. Copyright Dette materiale er stillet til rådighed i forbindelse med afholdelse af Nordisk Konference på Fredericiaskolen, 7.-8. marts 2007. Materialet må ikke uden skriftlig tilladelse fra rettighedshaverne

Læs mere

Generende støj eller nødvendig lyd i storrumskontoret

Generende støj eller nødvendig lyd i storrumskontoret Generende støj eller nødvendig lyd i storrumskontoret 1 Præsentation på AM2010 Susanne Almroth (JJW) samt Signe Mehlsen og Claus Møller Petersen (begge GMCB) Disposition Vi sætter scenen Kort om projektet

Læs mere

At-VEJLEDNING. Støj. D.6.1 Marts 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995

At-VEJLEDNING. Støj. D.6.1 Marts 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995 At-VEJLEDNING D.6.1 Marts 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995 Støj 2. udgave april 2004 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

BR Lyd - parametre. DABYFO Kreds København. Lydforhold er generelt skærpet Ændring fra detail-krav til funktionskrav

BR Lyd - parametre. DABYFO Kreds København. Lydforhold er generelt skærpet Ændring fra detail-krav til funktionskrav DABYFO Kreds København Akustisk Indeklima og Bygningsreglementet ved Claus Riis, Riis Akustik ApS Hvad siger BR2010? Hvordan bruges BR2010? Sikrer det os gode lydforhold? BR-2010 Lydforhold er generelt

Læs mere

Gyptone akustikvægløsninger

Gyptone akustikvægløsninger Gyptone akustikvægløsninger Lavere efterklangstid, mindre flutterekko og bedre taleforståelighed Akustisk regulering af nye og eksisterende rum. Gyptone akustikvægløsninger benyttes til akustisk regulering

Læs mere

FORSTYRRELSER I ÅBNE KONTORMILJØER

FORSTYRRELSER I ÅBNE KONTORMILJØER Guide Det handler om mere end støj Mange klager over støj i de åbne kontorer, men for de fleste medarbejdere giver begrebet forstyrrelser mere mening. Det viser et nyere, dansk forskningsprojekt, som også

Læs mere

Høreskadende støj, unødig støj og akustik

Høreskadende støj, unødig støj og akustik Høreskadende støj, unødig støj og akustik At-intern instruks IN-5-1 Arbejdsmiljøemne: Støj Ansvarlig enhed: AFC, SBT Ikrafttræden: 23. juni 2008 Senest revideret: 1. januar 2016 1: Emne og baggrund Formålet

Læs mere

Gyptone akustikvægsløsninger

Gyptone akustikvægsløsninger Gyptone akustikvægsløsninger Lavere efterklangstid, mindre flutter ekko og forbedret taleforståelse Akustisk regulering af nye og eksisterende rum Gyptone akustikvægsløsninger benyttes til akustisk regulering

Læs mere

Teknik / Rumakustik. 4.4 Rumakustik 4.4. Gyproc Håndbog 9

Teknik / Rumakustik. 4.4 Rumakustik 4.4. Gyproc Håndbog 9 Teknik / Rumakustik 4.4 Rumakustik 4.4 Gyproc Håndbog 9 451 Teknik / Rumakustik 4.4 Rumakustik Indhold 4.4.0 Akustisk indeklima... 453 4.4.1 Akustiske begreber... 454 4.4.2 Lovkrav... 457 4.4.3 Gode akustiske

Læs mere

Bilag A. Indholdsfortegnelse

Bilag A. Indholdsfortegnelse Bilag A Fortolkning af visse bestemmelser i Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 96 af 13. februar 2001 om faste arbejdssteders indretning, som ændret ved bekendtgørelse nr. 721 af 22. juni 2006. Indholdsfortegnelse

Læs mere

FORSTYRRELSER I ÅBNE KONTORMILJØER

FORSTYRRELSER I ÅBNE KONTORMILJØER Guide FORSTYRRELSER I ÅBNE KONTORMILJØER Det handler om mere end støj Mange klager over støj i de åbne kontorer, men for de fleste medarbejdere giver begrebet forstyrrelser mere mening. Det viser et nyere,

Læs mere

Støj. Støj kan påvirke både sprogtilegnelsen. påvirke barnets evne til at fortælle, barnets ordforråd og den lydlige opmærksomhed.

Støj. Støj kan påvirke både sprogtilegnelsen. påvirke barnets evne til at fortælle, barnets ordforråd og den lydlige opmærksomhed. Støj Støj Støj har en negativ påvirkning, fordi børn er mere følsomme over for støj end voksne. Børn er dårligere til at opfatte tale i støj og til at koncentrere sig i støjende omgivelser. Støj kan påvirke

Læs mere

Når lyd bliver til støj

Når lyd bliver til støj Når lyd bliver til støj En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 Når lyd bliver til støj NY_Når lyd bliver til støj_layout.indd 1 2014-10-24 10:30:40 Indhold 3 Vent ikke til skaden er sket 5

Læs mere

fermacell ACOUSTIC Produktinformation og inspiration Juli 2017

fermacell ACOUSTIC Produktinformation og inspiration Juli 2017 fermacell ACOUSTIC Produktinformation og inspiration Juli 2017 2 3 fermacell ACOUSTIC Designet af Lars Vejen Det skal være ok at lege, tale, hygge og leve i et hjem. Med fermacell ACOUSTIC kan du kombinere

Læs mere

akustisk design ud fra rumform

akustisk design ud fra rumform akustisk design ud fra rumform Rummets udformning bestemmer lydbølgernes bevægelse i rummet. Placeringen af akustiske materialer bør bestemmes af lydens bevægelser i det pågældende rum for at sikre, at

Læs mere

Professionel støjservice

Professionel støjservice Professionel støjservice Profil: Støjakustik leverer støjdæmpning og akustikløsninger til industri, den offentlige sektor og til private. Vi har 20 års erfaring og anvendes som specialister og rådgivere

Læs mere

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lyd og støj som en del af arbejdet for et godt børnemiljø.

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lyd og støj som en del af arbejdet for et godt børnemiljø. Lyd Denne DCUM-vejledning handler om lyd og støj i dagtilbud. en beskriver, hvilken betydning lyd og støj i dagtilbud har, støjs påvirkning af børnenes trivsel, og hvordan børnene generelt bliver påvirket

Læs mere

Værdien af god akustik i bygninger

Værdien af god akustik i bygninger DI Byg s forårskonference 26. marts 2015 4 Værdien af god akustik i bygninger Præsentation ved civ. ing. Claus Møller Petersen, Fagchef i Acoustica, Grontmij s akustikafdeling Værdien af god akustik i

Læs mere

Hvor kom dén lyd fra.

Hvor kom dén lyd fra. Hvor kom dén lyd fra. Lyd og støj, akustik og vibrationer i indeklimaet Hvordan optræder lyde og støj i indeklimaet? Hvis vi faldt omkuld efter en støjbelastning lige som en akut forgiftning, så ville

Læs mere

Sådan dæmper du støj 20 % 3D-modeller viser hvordan tegn videre på gratis AutoCad-stegninger. af beboere er generet af støj

Sådan dæmper du støj 20 % 3D-modeller viser hvordan tegn videre på gratis AutoCad-stegninger. af beboere er generet af støj Sådan dæmper du støj 3D-modeller viser hvordan tegn videre på gratis AutoCad-stegninger. 20 % af beboere er generet af støj Nabostøj i etageejendomme Mange oplever nabostøj i etageejendomme som et stort

Læs mere

Brugerinvolvering allerede ved projektering af ny- og ombygning. Vi skaber grundlag for trivsel

Brugerinvolvering allerede ved projektering af ny- og ombygning. Vi skaber grundlag for trivsel Brugerinvolvering allerede ved projektering af ny- og ombygning Dagsorden Velkommen Hvem er vi? Hvorfor kan vi sige noget om dette emne? Arbejdsmiljøkrav fysiske og ergonomiske Hvor finder vi dem? Hovedoverskrifter

Læs mere

>> DET ARKITEKTONISKE PERSPEKTIV SUSANNE ALMROTH, ARKITEKT, JJW ARKITEKTER

>> DET ARKITEKTONISKE PERSPEKTIV SUSANNE ALMROTH, ARKITEKT, JJW ARKITEKTER >> DET ARKITEKTONISKE PERSPEKTIV SUSANNE ALMROTH, ARKITEKT, JJW ARKITEKTER bro arkiv reception post møde kantine kopi miljø marine kopi kaffe møde kaffe geoteknik arkiv vej byg print grupper mødesteder

Læs mere

DABYFO, Kastrup, 3. maj Ernst Jan de Place Hansen, SBi

DABYFO, Kastrup, 3. maj Ernst Jan de Place Hansen, SBi Akustisk indeklima Ernst Jan de Place Hansen, SBi Indhold BR10 Lydkrav generelt Hvorfor skærpede krav? Kontrolmålinger Boliger Undervisningsbygninger Daginstitutioner Kontorbyggeri mv. Klassifikation af

Læs mere

INDRETNING OG BRUG AF STORRUMSKONTORER

INDRETNING OG BRUG AF STORRUMSKONTORER INDRETNING OG BRUG AF STORRUMSKONTORER UNI VERSITET STORRUMSKONTORER Storrumskontorer forbandelse eller velsignelse Arbejdstilsynets regler for indretning af kontorer generelt Anbefalinger for brug af

Læs mere

DANSK LYDISOLERING DANSK LYDISOLERING. Private VI DÆMPER STØJEN

DANSK LYDISOLERING DANSK LYDISOLERING. Private VI DÆMPER STØJEN DANSK LYDISOLERING VI DÆMPER STØJEN DANSK LYDISOLERING Private Dansk Lydisolering er en stabilt voksende virksomhed, der er bygget op omkring den erfaring, vi har fået ved at have arbejdet med støj i mange

Læs mere

PERSONALEFACILITETER DET ALSIDIGE ARBEJDSMILJØ

PERSONALEFACILITETER DET ALSIDIGE ARBEJDSMILJØ PERSONALEFACILITETER DET ALSIDIGE ARBEJDSMILJØ November 203 Undervisning Fly-inn F Fritidsaktiviteter Understøttende Undervisning Undervisning Undervisning Undervisning Individuel fordybelse Fordybelse

Læs mere

- materialer til effektiv støjdæmpning i landbruget -

- materialer til effektiv støjdæmpning i landbruget - - materialer til effektiv støjdæmpning i landbruget - Lydabsorption Lydisolering Vibrations dæmpning Akustisk regulering i staldbygninger Høreskader Høreskader kommer snigende. Ofte varer det lang tid

Læs mere

Akustik i boliger Teknisk info og vejledning om Knauf akustikplader til private

Akustik i boliger Teknisk info og vejledning om Knauf akustikplader til private kustik i boliger Teknisk info og vejledning om Knauf akustikplader til private KVLITETSGRNTI KVLITETSGRNTI LNG LEVETID Perforerede gipsplader kan genmales uden tab af akustisk funktion. MÆRKR FOREDRING

Læs mere

Standard arbejdspladskoncept

Standard arbejdspladskoncept Standard arbejdspladskoncept 23-08-2017 1 BYGST arbejdspladskoncept BYGSTs Arbejdspladspladskoncept er blevet til på baggrund af vores erfaringer med at indrette åbne arbejdsmiljøer siden 2000. Konceptet

Læs mere

Gyproc Akustikvæg. November 2004

Gyproc Akustikvæg. November 2004 November 24 er dokumenterede løsninger, hvor man udnytter væggens areal som en del af det lydabsorberende areal i et givent rum. Løsningerne kan anvendes i forbindelse med såvel nyopførelse som ved nyindretning

Læs mere

Akustikloftet uden synlige samlinger og med lang levetid. Nyhed: Gyptone BIG med unikt Sixto mønster og bedre adgang til tekniske installationer

Akustikloftet uden synlige samlinger og med lang levetid. Nyhed: Gyptone BIG med unikt Sixto mønster og bedre adgang til tekniske installationer Akustikloftet uden synlige samlinger og med lang levetid Nyhed: Gyptone BIG med unikt Sixto mønster og bedre adgang til tekniske installationer Gyptone Sixto produktserien NYHED Gyptone BIG Sixto 63 Leveres

Læs mere

Akustikguiden.

Akustikguiden. Akustikguiden www.abstracta.se 1 Hvad er akustik? Akustik er læren om hørbar lyd. Ordet akustik kommer fra det græske at gøre sig forståelig. 2 1. Hvad er akustik? Hvad er lyd? Lyd er trykbølger i luften.

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 04/ Indholdsfortegnelse:

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 04/ Indholdsfortegnelse: Nyhedsbrev nr. 04/ 2011 Arbejdsmiljøklagenævnet har i april måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

PROJEKTLEDER UDFÆRDIGET AF

PROJEKTLEDER UDFÆRDIGET AF PROJEKT AB Peter Fabers Gade 2200 Kbh. N Vurdering af lydudbredelse fra altaner i gårdrum. PROJEKTNUMMER 35.7670.01 PROJEKTLEDER Claus Møller Petersen UDFÆRDIGET AF Claus Møller Petersen DATO KS Julia

Læs mere

INFO OM LYD LYD. For foldevægge ses i praksis forskelle mellem laboratoriemålte og de bygningsmålte reduktionstal i størrelsesordenen op til 3-6 db.

INFO OM LYD LYD. For foldevægge ses i praksis forskelle mellem laboratoriemålte og de bygningsmålte reduktionstal i størrelsesordenen op til 3-6 db. LYD INFO OM LYD God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger. Behovet for lydisolation er individuelt og afhænger af, hvad de to naborum skal anvendes til. Eksempelvis

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 35 Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau.

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trommelyd er betegnelsen for den specielle form for trinlyd, som udstråles i samme

Læs mere

Vi sendte en høring til jer den 20. december 2017 i forlængelse af tilsynsbesøget den 14. december 2017.

Vi sendte en høring til jer den 20. december 2017 i forlængelse af tilsynsbesøget den 14. december 2017. HVIDOVRE KOMMUNE Hvidovrevej 278 2650 Hvidovre Arbejdstilsynet Tilsynscenter Øst Landskronagade 33 2100 København Ø T 70 12 12 88 at@at.dk www.at.dk CVR 21481815 8. januar 2018 Afgørelse Vi sendte en høring

Læs mere

REFLEKSIONSSKEMA ET DIALOGREDSKAB

REFLEKSIONSSKEMA ET DIALOGREDSKAB REFLEKSIONSSKEMA ET DIALOGREDSKAB Til brug ved renovering og nyindretning I et naturfagligt læringsmiljø skal rummene have så megen spændvidde som muligt, for at det kan rumme og inspirere mange forskellige

Læs mere

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd!

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Øvelse 1 Sound Ear lydtryksmåler i klasselokalet: Opmærksomhed på lydniveauet i klassen. Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Mens klassen har støjboksen til låns kan den store Sound Ear lydtryksmåler

Læs mere

Akustisk rapport. Bestemmelse af behovet for lyddæmpning i Vejle Kajakklub. Revision nr.: 00 Udgivelsesdato: Oktober 2004

Akustisk rapport. Bestemmelse af behovet for lyddæmpning i Vejle Kajakklub. Revision nr.: 00 Udgivelsesdato: Oktober 2004 Bestemmelse af behovet for lyddæmpning i Vejle Kajakklub Revision nr.: 00 Udgivelsesdato: Oktober 2004 Udarbejdet: Niels Uhre Christensen Ringdams Kobbel 50 7100 Vejle nuc@iot.dk Side 2/10 lndholdsfortegnelse

Læs mere

Hans-Henrik Steensborg. IDA Arbejdsmiljø. Støjdæmpningsløsninger i praksis. (let støjteori med billed eksempler)

Hans-Henrik Steensborg. IDA Arbejdsmiljø. Støjdæmpningsløsninger i praksis. (let støjteori med billed eksempler) 2018-05-08 Hans-Henrik Steensborg IDA Arbejdsmiljø Støjdæmpningsløsninger i praksis (let støjteori med billed eksempler) Lidt omkring mig Hans-Henrik Steensborg Siden 1994 ansat I NNE HSE afd. (støjgruppe

Læs mere

OM LYD. God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger.

OM LYD. God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger. Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6543 www.grontmij-carlbro.dk OM LYD CVR-nr. 48233511 God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger.

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.14 Planlægning af faste arbejdssteders indretning August 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.13 af december 1996 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

Gipspladers lydisolerende egenskaber

Gipspladers lydisolerende egenskaber Gipspladers lydisolerende egenskaber Materialeegenskaber Gipsplader er specielt velegnede til lydadskillende bygningsdele. Dette beror på et optimalt forhold mellem vægt og stivhed, som gør, at pladen

Læs mere

APV undersøgelse 2014

APV undersøgelse 2014 APV undersøgelse Roskilde Handelsskole Datarapportering Roskilde Handelsskole APV undersøgelse APV undersøgelse på Roskilde Handelsskole Der har deltaget i alt 9 medarbejdere ud af mulige. Det giver en

Læs mere

Sådan rengøres skydebaner

Sådan rengøres skydebaner Sådan rengøres skydebaner De Danske Skytteforeninger Vingstedvej 27 7182 Bredsten 1 Fokus på rengøring i ny pjece De Danske Skytteforeninger udgiver med denne skrivelse en pjece om, hvordan man rengør

Læs mere

4.3.4. Grænsefrekvenskonstanter og materialeegenskaber. 444 Gyproc Håndbog 9. Teknik / Bygningsakustik / Gipspladers lydisolerende egenskaber

4.3.4. Grænsefrekvenskonstanter og materialeegenskaber. 444 Gyproc Håndbog 9. Teknik / Bygningsakustik / Gipspladers lydisolerende egenskaber Materialeegenskaber Gipsplader er specielt velegnede til lydadskillende bygningsdele. Dette beror på et optimalt forhold mellem vægt og stivhed, som gør, at pladen effektivt kan absorbere lydenergi. Den

Læs mere

Årets skolebyggeri 2014

Årets skolebyggeri 2014 Årets skolebyggeri 2014 Bedre akustik med Gyptone Quattro Æstetik Akustik Bæredygtighed www.hampusberndtson.com Gyptone Quattro akustikloft giver god lyd i klasseværelserne, og det er nemt at høre, hvad

Læs mere

DANSK LYDISOLERING VI DÆMPER STØJEN. Lydisolering af forskellige institutioner og døgninstitutioner

DANSK LYDISOLERING VI DÆMPER STØJEN. Lydisolering af forskellige institutioner og døgninstitutioner DANSK LYDISOLERING VI DÆMPER STØJEN Lydisolering af forskellige institutioner og døgninstitutioner Dansk Lydisolering er en stabilt voksende virksomhed, der er bygget op omkring den erfaring, vi har fået

Læs mere

Arbejdsrum på faste arbejdssteder

Arbejdsrum på faste arbejdssteder Arbejdsrum på faste arbejdssteder At-vejledning A.1.11 Juni 2007 Erstatter august 2004 Denne vejledning om Arbejdsrum på faste arbejdssteder oplyser om krav til arbejdsrum, hvori der beskæftiges ansatte.

Læs mere

PÅBUD PÅ SUNDHEDSCENTRET BEHANDLING OG PLAN 2018

PÅBUD PÅ SUNDHEDSCENTRET BEHANDLING OG PLAN 2018 PÅBUD PÅ SUNDHEDSCENTRET BEHANDLING OG PLAN 2018 Påbuddene på kræver en større omorganisering på samt større bryggemæssige optimeringer af flere rum og døre. APV er på tværs af huset har alle peget på

Læs mere

Sæt fokus på indeklimaet

Sæt fokus på indeklimaet Tryksag 541-643 Hvis I vil vide mere Kom godt i gang med standarder I er velkomne til at kontakte vores erfarne konsulenter inden for indeklima: Seniorkonsulent Erling Trudsø Ring 21 24 21 90 eller send

Læs mere

Inspirerende løsninger til. akustik i TABS-bygninger

Inspirerende løsninger til. akustik i TABS-bygninger Inspirerende løsninger til akustik i TABS-bygninger TABS giver mulighed for design og funktionalitet Antallet af byggeprojekter, der anvender TABS, er stødt stigende. Anvendelsen af rå beton, som en del

Læs mere

ET SUNDT SKYDEMILJØ 1

ET SUNDT SKYDEMILJØ 1 ET SUNDT SKYDEMILJØ 1 Indhold Indledning 3 Indretning af skydebaner 4 Ventilation 6 Rengøring 9 Husk at vaske hænder 10 Søg rådgivning, lån og tilskud 11 2 Indledning Skydebaneforeningen Danmark arbejder

Læs mere

Hvidovre Rådhus. Måling af støj fra nedbrydning af beton i facade

Hvidovre Rådhus. Måling af støj fra nedbrydning af beton i facade Rekvirent: Bornebusch Tegnestue Att. Leo Villadsen 4. januar 2018 Notat nr.: mlja1801 Forfatter: ALE KS: REN Hvidovre Rådhus. Måling af støj fra nedbrydning af beton i facade 1. Notatets formål og baggrund

Læs mere

ARBEJDSMILJØ INVENTAR OG RAMMER

ARBEJDSMILJØ INVENTAR OG RAMMER ARBEJDSMILJØ INVENTAR OG RAMMER April 2014 Fly-inn F Fritidsaktiviteter Understøttende Skærmbekendtgørelsens særlige bestemmelser De særlige bestemmelser gælder, når medarbejderen regelmæssigt og i en

Læs mere

skolefritidsordning mv.).

skolefritidsordning mv.). Dato: Marts 2009 - Side: 1/5 Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2008 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier,

Læs mere

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Reflecting everyday life Akustik og lyd Akustik er, og har altid været, en integreret del af byggemiljøet. Basis for lyd Akustik er en nødvendig design-faktor ligesom

Læs mere

Støj og hørelse. Søren Peter Lund e-mail: spl@ami.dk. Arbejdsmiljøkonferencen 2006 Nyborg 18. september 2006

Støj og hørelse. Søren Peter Lund e-mail: spl@ami.dk. Arbejdsmiljøkonferencen 2006 Nyborg 18. september 2006 Støj og hørelse Søren Peter Lund e-mail: spl@ami.dk Arbejdsmiljøkonferencen 6 Nyborg 18. september 6 Støj i arbejdsmiljøet Hvad ved vi om støj og høreevne i arbejdsmiljøet? Nationale arbejdsmiljøkohorte

Læs mere

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau.

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trommelyd er betegnelsen for den specielle form for trinlyd, som udstråles i samme

Læs mere

Arbejdsrum på faste arbejdssteder

Arbejdsrum på faste arbejdssteder 4.3 Tjekliste om arbejdsstedets indretning og udførelse fx til brug i program- og i projektgranskningsfasen Arbejdsrum 1 på faste arbejdssteder 2 Placering og indretning 1 Bliver alle rum indenfor virksomhedens

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1... 1. Påbud om at håndtere skotøjsæsker sikkerheds- og sundhedsmæssigt

Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1... 1. Påbud om at håndtere skotøjsæsker sikkerheds- og sundhedsmæssigt Nyhedsbrev nr. 11/2011 Arbejdsmiljøklagenævnet har i december måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

Storrumskontorer. Muligheder og faldgruber. Gitte Arnbjerg, COWI. GIA@cowi.dk. 31052012 Storrumskontorer, temamøde Bygherreforeningen og DFM

Storrumskontorer. Muligheder og faldgruber. Gitte Arnbjerg, COWI. GIA@cowi.dk. 31052012 Storrumskontorer, temamøde Bygherreforeningen og DFM Storrumskontorer Muligheder og faldgruber Gitte Arnbjerg, COWI GIA@cowi.dk 1 Program for i dag Præsentation Idéen om storrumskontorer Generelt om storrumskontorer Fordele og ulemper Erfaringer fra storrumskontorer

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Arbejdsmiljømæssig korrekt placering af Hewlett Packard printer:

Arbejdsmiljømæssig korrekt placering af Hewlett Packard printer: Vejledning Arbejdsmiljømæssig korrekt placering af Hewlett Packard printer: HP Color LaserJet 8500 DN Udarbejdet af Teknologisk Institut, Miljø for Hewlett Packard på baggrund af Teknologisk Instituts

Læs mere

Q1 Er temperaturen i arbejdsrummet højere end 25 grader eller lavere end 18 grader ved normal udetemperatur?

Q1 Er temperaturen i arbejdsrummet højere end 25 grader eller lavere end 18 grader ved normal udetemperatur? Q1 Er temperaturen i arbejdsrummet højere end 25 grader eller lavere end 18 grader ved normal udetemperatur? Besvaret: 16 Sprunget over: 0 6,25% 1 93,75% 15 I alt 16 1 / 81 Q2 Er der gener på grund af

Læs mere

Skitseforslag Ny Ungeenhed på Tradium i Randers Version 2, Marts 2015

Skitseforslag Ny Ungeenhed på Tradium i Randers Version 2, Marts 2015 Skitseforslag Ny Ungeenhed på Tradium i Randers Version 2, Marts 2015 Plantegning Modtagelse Vagt Venteområde Arbejdspladser Selvbetjenings PC er Samtalerum Teknik Disp. Areal (fx. garderobe) Skala 1:50

Læs mere

Rockfon Contour En anden måde at skabe god akustik på

Rockfon Contour En anden måde at skabe god akustik på Rockfon Contour En anden måde at skabe god akustik på Rockfon Contour En anden måde at forbedre akustikken på En enkel og æstetisk baffel Stærke lydabsorberende egenskaber Nye designmuligheder Rockfon

Læs mere

Vejledning. Lexmark Optra K 1220. Indhold: Arbejdsmiljømæssig korrekt placering af Lexmark printer:

Vejledning. Lexmark Optra K 1220. Indhold: Arbejdsmiljømæssig korrekt placering af Lexmark printer: Vejledning Arbejdsmiljømæssig korrekt placering af Lexmark printer: Lexmark Optra K 1220 Udarbejdet af DTI Miljø for Lexmark International på baggrund af DTI s standardiserede emissionstest, DANAK-akkrediteret

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 17 Kontor Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Kontor Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden kan

Læs mere

Vejen Handelsskole og Handelsgymnasium

Vejen Handelsskole og Handelsgymnasium Benchmarkingrapport Medarbejdertrivsels- og APV undersøgelse 211 Vejen Handelsskole og Handelsgymnasium Udarbejdet af ASPEKT R&D Vejen Handelsskole og Handelsgymnasium Medarbejdertrivsels- og APV undersøgelse

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2. Høreværn. Vejledning om brug af høreværn

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2. Høreværn. Vejledning om brug af høreværn At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2 Høreværn Vejledning om brug af høreværn Juni 2009 Erstatter marts 2001 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere