Kostumekompendium. Krigslive VIII. Vikingetid - Middelalder (år e.kr. ) Kostumeguide til Krigslive VIII (1/21)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kostumekompendium. Krigslive VIII. Vikingetid - Middelalder (år 700-1500 e.kr. ) Kostumeguide til Krigslive VIII (1/21)"

Transkript

1 Kostumekompendium Kostumeguide til Krigslive VIII (1/21) Krigslive VIII Vikingetid - Middelalder (år e.kr. )

2 Kostumeguide til Krigslive VIII (2/21) Generelt om dragter til mytisk/historisk rollespil Kostumeguide - hvorfor det? Følgende liste er foreløbige retningslinjer til dragter for Live rollespillet Krigsliv i Sagnlandet Lejre Dette tjener to formål: 1) at det er en helt speciel oplevelse at bruge en tidstypisk dragt, og det vil gøre oplevelsen af at spille vikingetid og middelalder endnu større for dig og... 2) at Krigslive foregår på et af Europas mest autentiske museer, hvad angår dragtstandarder, og Sagnlandet ønsker både at formidle vikingetidens og middelalderens dragtskik til dig og til Sagnlandets gæster, der vil være publikum (på behørig afstand) til Krigslive Kostumeguiden indeholder generelle beskrivelser af periodens dragter, udstyr og mode, med et udvalg af tegninger, mønsterog syvejledning, som kan bruges, hvis ikke du allerede har en dragt, der følger retningslinjerne, som angivet her i kostumeguiden. Der kræves IKKE dragter af rekonstruktionsstandard til live rollespil i Sagnlandet Lejre i 2012, selvom rekonstruerede dragter naturligvis er velkomne. Men det forventes, at dragterne ikke er anakronistiske, dvs. at der i dragten er TYDELIGE OG SYNLIGE elementer, som specifikt tilhører en anden periode end vikingetid og middelalder. Det vil f.eks. sige, at det ikke går at bruge renæssanceeller jernalderdragter, men det forventes, at dragten ligner de dragter, man havde i vikingetid og middelalder. Det ses også gerne at tydelige moderne elementer i dragten eller på karakteren skjules af et tidstypisk dragtelement - f.eks. at moderne hårfarver/frisurer dækkes af en tidstypisk hovedbeklædning, som der findes flere af her i kostumeguiden. Det er dog et ønske, og ikke et krav! Der er forskel på rekonstruerede dragter og dragter til rollespil I Sagnlandet Lejre ER der forskel mellem rekonstruerede dragter og dragter til mytisk/historisk rollespil. Rekonstruktion af dragter på museer er en videnskab, fremstilling af dragter til mytisk/ historisk rollespil skal blot vise de væsentligste træk af periodens dragter, så rollespillere og publikum til rollespillet får et retvisende indtryk af perioden. Når man er i dragt i Sagnlandet Lejre, er man med til at formidle fortiden, og derfor er det vigtigt, at ens dragt svarer nogenlunde til dragter fra perioden vikingetid til og med middelalder.

3 Kostumeguide til Krigslive VIII (3/21) Forskellen mellem rekonstruerede dragter og dragter til rollespil er: Rekonstruerede dragter - stoffer der er direkte kopier af fundne stoffer/tekstiler fra perioden, håndspundet, håndvævet og håndsyet. - dragter der er plantefarvede med dokumenterede farveplanter fra perioden. - dragter der er direkte kopier af fundne dragter fra perioden - i størrelsesforholdet 1:1 - dragter der kun anvendes af det køn, som de kan dokumenteres anvendt af. - dragter der kun kan anvendes indenfor få århundreder af fortiden, dvs. ingen dragter fra år 600 i år 1000 e.kr. og ingen dragter fra tidlig middelalder i højmiddelalder. Dragter til Mytisk/historisk Rollespil - færdigkøbte, maskinvævede og (delvist) maskinsyede stoffer, som er samme materiale som periodens (dog med undtagelse af bomuld i 2012). - færdigfarvede stoffer, som nogenlunde svarer til de generelle farver i perioden. - dragter som nogenlunde svarer til periodens snit og dragttyper, men tilpasset den enkeltes kropsmål. Her i kostumeguiden beskrives dragtdel for dragtdel de mest almindelige dragttyper. Under hver dragt kan du se en vejledende tegning til, hvordan du klipper stoffet til dragten, og hvilke dele der syes sammen, samt hvilke materialer, syninger og farver du kan anvende. Til sidst kan du se tegninger af hele dragter fra forskellige perioder. OBS! Ved alle dragttype her beskrevet er det vigtigt at måle sin egen krop op, og overføre mønstre til de mål ens krop har. Hvorfor hele middelalderen når scenariet foregår i 1176? Scenariet Krigslive VIII foregår i 1176, dvs. i den tidlige middelalder, men kostumeguiden omfatter dragter fra hele middelalderen frem til år Dette skyldes, at arrangøren af Krigslive og Sagnlandet Lejre har indgået et kompromis omkring dragter og udstyr, udfra en vurdering om, at deltagerne i Krigslive skal have en chance for at kunne fremstille/anskaffe en dragt i tide til Krigslive. Da mange spillere i forvejen har middelalderdargt, har vi valgt at dispensere for, at det er muligt at deltage med udstyr, der dækker hele middelalderen i MEN arrangørerne fra Sagnlandet og Rollespilsfabrikken ser helst, at der er flest spillere i vikinge- og tidlig middelalderdragt, frem for høj middelalder og sen middelalderdragter. Så har du mulighed for at komme i vikinge/tidlig middelalderdragt, så gør det.

4 Kostumeguide til Krigslive VIII (4/21) Hvad vil Sagnlandet Lejre med rollespil de kommende år: Sagnlandets mål med at lave rollespil i åbningstiden over de kommende år er at formidle fortiden retvisende, men med den spænding som live rollespillet mestre. Sagnlandet vil derfor videre udvikle de to koncepter Mytisk/historisk rollespil og Historisk rollespil over de næste 5 år og fremadrettet arbejde på at hjælpe arrangører og spillere til at vise mere og mere autentiske dragter og udstyr. Hvad så med det der ikke står i kostumeguiden? Kostumeguiden rummer kun de mest generelle træk i mode og dragtudseende i vikingetid og Middelalder. Dvs. at dragterne, der her er beskrevet, følger de typiske dragter i perioden. Derfor vil der være særlige eksempler på dragtdele eller udstyr, som der kan findes kilder til, som ikke er beskrevet her. Der findes naturligvis mange undtagelser, særlige dragter, regionale dragttyper ect. som ikke kan rummes i dette materiale. Der kan derfor dispenseres for listen, hvis du selv finder kilder eller eksempler på dragter, som ikke er beskrevet i kostumeguiden. Send derfor billeder, kildetekster, tegninger eller lignende materialer til Sagnlandet, så vores arkæologer, historikere og dragteksperter kan hjælpe med at gøre din dragt endnu federe.

5 Kostumeguide til Krigslive VIII (5/21) 1. ÉN DRAGTMODE AF GANGEN I vikingetid og middelalder udvikler mode og teknologi inden for dragt og våben/panser sig meget enormt. Derfor er det HOT at holde sig til én periode i en karakter/dragt, dvs. lave dragter, som nogenlunde følger den karakteristiske mode i: 1) Vikingetid ca e.kr. 2) Tidlig middelalder e.kr. 3) Høj Middelalder e.kr. 4) Sen middelalder e. Kr. Dog findes lidt andre inddelinger i de følgende afsnit f.eks. under våben. TIP! brug evt. litteraturlisten bagerst i dette materiale, som giver gode muligheder for at få overblik over de 4 perioders dragtskikke. 2. STRUDHÆTTE Fra vikingetid og middelalder kendes Strudhætter dvs. hætter som sidder til og dækker skuldre, hals og hoved med en smal stofpose hængende fra det bagerste af hætten. I vikingetiden er strudhætten med kort strud, max. 40 cm, som fundet fra Hedeby, og sidder til. Der er indsat en lille kile foran og en stor bag på hætten. I Middelalderen kendes mange udgaver af strudhætten, men generelt kan struden være meget lang (mere end en meter). Strudhætten kan have fire indsatte kiler over skuldre, bryst og ryg eller kan være skåret af ét stykke stof og have en slids foran, som Bocksten mandens strudhætte. Fra ca e.kr. kan hætten have firkantede spidser langs den nederste kant, og hætten kan på den tid sættes på mange sjove måder, f.eks. kan struden bindes om halsen eller struden kan tages omvendt på så stoffet danner en meget folderig hat og struden køres rundt om hagen og stoppes ned i Hatten igen. Sidstnævnte kræver at åbningen til hovedet er ret tætsiddende.

6 Kostumeguide til Krigslive VIII (6/21) TIP! Strudhætten er god i al slags vejr og til at skjule en uautentisk frisure eller hårfarve, men det er vigtigt, at hætten sidder til om hovedet, når den er slået op, og at struden ikke er så tung at hætten falder af. 3. KAPPE I Vikingetiden Til mænd kan kapper være firkantede eller halvcirkelformede, og længden er til over knæet og sætte med bindebånd eller dragtnål over sværdarmen - ikke med åbning foran.

7 Kostumeguide til Krigslive VIII (7/21) Til kvinder kendes i vikingetiden sjalformede kapper, som også giver bevægelsesfrihed til armene, her er åbningen foran, og kappen er samlet på brystet med spænde eller bindebånd. I Middelalderen I perioden er kvinders kapper enorme stykker firkantede stykker stof, som vikles om kroppen og hovedet og når til jorden, men kan også være en ponchoformet kappe af et cirklerundt stykke stof med hul til hovedet i midten. Også denne model når til jorden, men svøbes opover armene fortil, så man kan bruge hænderne. Begge modeller af kapper anvendes med hovedlin til.

8 Kostumeguide til Krigslive VIII (8/21) I perioden er kvinders kapper halvcirkelformede og fodlange, samlet i halsen. Fra e.kr. er kapper til mænd halvcirkelformede og fodlange med bindebånd eller spænde i halsen/på skulderen. 4. FARVER OG MATERIALER PÅ TØJ For begge perioder gælder det, at stofmaterialerne er vævet uld og hør eller læder, men stoffer i hør eller uld i blandet lidt kunststof (max. 20%) går også an. (I 2012 er dragter i bomuld som følgende øvrige anvisninger til dragtens snit og farver også ok). Det inderste lag tøj var generelt i tyndt stof, som hør eller tyndt uld. De ydre lag tøj generelt i kraftigt uld eller læder (skind uden hår på). I Vikingetiden...kender man ikke til forskellige farver kiler indsat i en anden farve stof - dvs. tøjet er ensfarvet, men kan påsættes kanter i en anden farve stof eller brikvævede bånd eller foer i en anden farve stof. Til gengæld satte vikingerne gerne hele dragten sammen i kontrast farver, f.eks. gul kofte, blå bukser og rød strudhætte. Farverne er overvejende i naturfarver, men også klare blå eller røde farver findes. Hør kan være farvet, naturfarvet (ubleget) eller hvidt (bleget). I Middelalderen Fra e.kr. og e.kr. er farverne primært som i vikingetiden, men uden kontrast farver i mellem de forskellige dragtdele. Fra ca e.kr. er det på mode med både strudhætte, kofter og hoser med indsatte kiler af en anden farve stof end det øvrige.

9 Kostumeguide til Krigslive VIII (9/21) Dragtdelene kunne også være delt på midten i to forskellige farver, gerne i kontrastfarver. Det var også på mode, at de forskellige dragtdele var i kontrast farver. f.eks. blå hoser, høj rød kofte, grøn hat m.m. Sort er i begge perioder kirkens farve og er meget vanskelig at farve med tidens teknikker. Først fra renæssancen begynder også adelen at gå i sort tøj. TIP! hold øje med møbelforretninger eller stofbutikker, nogen gange sælger de ensfarvede uldplaider til en billig penge: disse er udmærkede til at sy kapper, kofter, strudhætter eller overkjoler af. 5. RIG OG FATTIG Fattige i begge perioder Tøj var meget værdifuldt i vikingetid og middelalder, og det tøj, der findes fra perioden, er meget lappet, men aldrig laset. Teaterfiguren Harlekins dragt med mange stykker farvet stof, syet sammen menes at være baseret på middelalderens meget lappede dragter - Man smed ikke tøj ud, man syede om eller lappede. Det er dog tydeligt på fundene, at man prøvede at lappe med nogen lunde samme farve og typestof, som dragten var lavet af, for det var ikke fint, at det kunne ses, at den var lappet. En fattig person i vikingetid og middelalder vil derfor have meget slidt og lappet tøj i blege farver, men ikke laset tøj. MiddelklasseN (bønder, håndværkere, jævne handelsfolk og krigere) I vikingetid: Middelklassen i vikingetiden var relativt velbeslået og det kombineret med vikingernes udprægede trang til at blære sig og vise omverdenen, hvad de havde gjorde, at vikingetidens kvinder af middelklassen godt kunne have mange smykker på, f.eks. skålspænder og perlekæder, og mænd kunne også have armbånd og halskæder på. I middelalderen brugte middelklassen ikke smykker. RigE I vikingetid: De rige i vikingetiden viste det ved at bære dragter med meget stof i. Det viste, at man havde råd til det dyre stof. Dragterne var i dybe mørke farver, som havde været farvet mange gange og derfor var dyre. Særligt fine var dragter med mange fine broderier med guld- og sølvtråd eller brikvævede bånd med guld- og sølvtråd og silke. Kvinderne kunne have ekstra mange fine smykker - både skålspænder, armbånd, dragtnåle, halskæder, fingerringe og enormt mange perlekæder, men også mænd bar smykker som halskæder, ringe, kappenåle og armbånd. Nogle fine dragter har slet ikke haft smykker, men i stedet meget fint tekstil i dragten.

10 Kostumeguide til Krigslive VIII (10/21) I middelalder: De rige i middelalderen, kunne bruge lidt smykker - især fingerringe var almindelige, men andre smykker var sjældne og mest brugt af mænd i form af kappespænder. Til gengæld vistes rigdommen ved dragter med meget mørke dybe farver, i dragten med kanter af fint pelsværk, meget lange dragter til både kvinder og mænd, dragter med ekstra meget vide og dragter i tekstil af en særlig fornem kvalitet - silke, guld indvævet stof, damaskvævet stof (mønstervævet) eller mange dragter oven på hinanden. I hele perioden er et særligt tegn på rigdom, at overkjolen eller koften har meget vige armer, som hænger ned fra albuen eller fra armhulen. Spidsen af ærmet kan være så lang, at den når helt ned til gulvet. De meget stoftunge dragter og lange ærmer viser den høje status, eftersom man ikke kan arbejde manuelt i en sådan dragt. 6. FRISURE BEMÆRK - det er IKKE et krav at have en autentisk frisure, men det følgende er en præsentation af, hvilke frisurer vi har dokumentation for i perioderne. Så hvis du gerne vil have en super-autentisk vikinge- eller middelalderfrisure så lav en af de følgende frisurer: I vikingetiden Mænd havde primært kort klippet hår, en kilde beskriver en langhåret mand, men dette er uden tvivl meget specielt. Især to frisurer, kendes til mænd: Grydefrisuren og Normannerfrisuren - begge er med kort klippet eller barberet nakke. Det har især været brugt som krigerfrisurer til at markere sin identitet og status som kriger. Mænd havde gerne langt overskæg, fuld skæg eller flettet skæg. Kvinder havde i vikingetiden langt hår, enten under et hovedlin eller som en knude i nakken, to rottehale knuder på hver sin side af hovedet eller som knude i nakken. Det lange flettede hår eller løst hængende hår kendes ikke som frisurer i vikingetiden.

11 Kostumeguide til Krigslive VIII (11/21) I middelalderen : Mænd havde ofte pagehår eller halvlangt tilbagestrøget hår. Kvinder langt hår under hovedlin : Mænd havde kort hår. For soldater og højstatus folk ses også grydefrisuren igen. Det var mest typisk at være glatbarberet. 7. SYNINGER Det var fint i både vikingetid og middelalder, at dragten var syet med så fine sting som muligt i samme farve tråd som dragten eller med hvid tråd. Det galt om, at syninger ikke kunne ses. Lav derfor ikke pyntesting, men gerne broderier i kædesting eller kastesting. I vikingetiden var slyngbånd mest almindelige: I middelalderen var der flere mønstre at vælge i mellem:

12 Kostumeguide til Krigslive VIII (12/21) 8. SKJORTE I Vikingetiden går mandsskjorten til lige over knæet. Skjorten kan laves kompliceret som Viborg skjorten eller enkelt som en skjorte med slids i halsen, kiler under ærmet, for at give armen bevægelsesfrihed, og slids eller kile ved begge hofter. Undertøjet, som skjorten tilhører, var primært i hvidt hør eller uld. I Middelalderen skjorten var lavet efter samme snit som den enkle skjorte fra vikingetiden, men kunne gå helt ned til under knæet. I så fald skal den have kiler i siden for at være vid nok skjorten bliver, som koften kortere og kortere gennem perioden - fra lige over knæet i 1300 årene til hoftelængde tæt på år 1500.

13 Kostumeguide til Krigslive VIII (13/21) 9. KOFTE I vikingetiden Kofte med kilet skørt, med kiler i siden eller efter østlig mode som kaftan. I Middelalderen Koften i middelalderen syes efter sammen grundmodel, som skjorten, men i forskellig længde : ligesom skjorten er koften lang i perioden under knæet eller for højstatusfolk endnu længere : koften er nu overknæet og for fine folk meget stramt siddende på overkroppen : Kofterne er nu både knælange, fodlange, som en præstekåbe og så kort som hoftehøjde. Nu er det også på mode, at koften er gennemknappet fortil, med mange tætsiddende stofknapper, der lukker dragten på midten.

14 Kostumeguide til Krigslive VIII (14/21) 10. BUKSER/BROGE OG HOSER I vikingetiden Fandtes især to buksetyper. Den ene var tætsiddende bukser med smalle bukseben og evt. påsyet sok. Den anden var pludderbukser efter østlig mode med optil 8 meter stof i et par bukser for at få dem til at pose mest muligt. Bukserne blev holdt oppe af et bælte. Skjorte og Kofte hang altid ud over bukserne. I Middelalderen Anvendte man primært hoser, dvs. løse bukseben med eller uden fod, som blev holdt oppe af stropper i bæltet. Dertil brugte mænd korte underbukser, på størrelse med boksershorts, i hvidt hør. Men også bukser med lukket skridt fandtes og kaldtes Broge. Til broge kan mønsteret til de smalle vikingebukser anvendes. TIP! Er det for stort et projekt for dig at sy bukser efter de her beskrevne modeller, så spræt et par moderne, gamle, tætsiddende bukser som passer dig op. Brug dette som mønster på hør- eller uldstof, men sy en løbegang eller stropper i toppen og lav ikke lommer. I perioden brugte man læderpunge i stedet for lommer.

15 Kostumeguide til Krigslive VIII (15/21) 11. UNDERKJOLE/SÆRK I vikingetiden Kvindens undertøj - underkjolen eller særken er primært lavet i hvidt hør eller uld og svarer nogenlunde til mandens skjorte og kofte mønster. Dvs. med kile under ærmet og kile over hver hofte, begyndende i taljen. Særken er altid min. ankellængde. I vikingetiden er særken med slids ved halsen, som lukkes med et spænde, men har man ikke et spænde eller en broche fra vikingetiden, kan særken blot samles med to snore i halsen som snøres som et snørebånd. I Middelalderen Særken er nogenlunde efter samme mønster som i vikingetiden, men her er dragten endnu mere folderig end i vikingetiden, og derfor er det godt at sætte kiler i både i siden og midt for og bag, begyndende fra taljen : særken er med firkantet halsudskæring og meget poset om taljen : særken er med rund hals udskæring og sidder stramt til i taljen, evt. med snøre bag på for at stramme taljen ind.

16 Kostumeguide til Krigslive VIII (16/21) 12. OVERKJOLE Over særken brugte man i både vikingetid og middelalder en varm kjole, som var af farvet uld. I vikingetiden Her fandtes to typer overkjoler: Selekjolen: som var en rørformet kjole som blev båret over skuldrene med smalle bånd af samme stof som kjolen. Kjolen og båndende blev ofte holdt sammen på brystet med de for vikingetiden karakteristiske skålspænder, men vil man ikke investere i kopier af vikingetidens skålspænder, kan man blot sy stropperne fast. Helkjolen: i vikingetiden fandtes også en kjoletype med ærmer, som blot var syet efter sammen mønster som særken. I Middelalderen Her var helkjolen efter samme mønster som middelalderens særk det allermest almindelige. I fandtes dog også en overkjole med helvedes vinduer, som var en kjole, hvor ærmet og dele af kjolen var skåret af så arme og siderne af kroppen kunne ses. I det særligt vovede tilfælde gik ærmegabet helt fra skulder til midt på hoften, og det var nødvendigt at holde kjolen på plads med bælte.

17 Kostumeguide til Krigslive VIII (17/21) 13. HATTE I vikingetiden Her brugte mænd hatte - enten som en rundpullet kalot med eller uden pelskant eller efter østlig mode som en nissehus med langspids og pelskant. Kvinder brugte ikke hat. I middelalderen I tallet var den høje hat eller pilleæske på mode til både kvinder og mænd. For mænd kunne hatten være optil 35 cm høj. Kvinder kunne bære hatten med hovedlin under eller uden hovedlin. For mænd var kysen af hvidt hørstof med stropper til at binde underhagen også på mode - gerne båret under en hat. I tallet brugte mænd især den omvendte strudhætte som hat, men også en rund ståhat med skygge var en almindelig hat til de arbejdende folk. Den hvide kyse til mænd er stadig på mode i denne periode. I hele middelalderen findes også enkel hat til mænd, som sys af 4-6 trekanter, der danner en spid på hatten. Hatten kan laves med en anden farve for, således at hatten kan holdes i kanten og foret ses.

18 Kostumeguide til Krigslive VIII (18/21) 14. HOVEDLIN I Vikingetiden Kvinder med langt hår havde håret opsat i en knude i nakken, men ofte bar de også hovedlin - hovedtørklæde - i hvidt eller naturfarvet hør om håret. Dette var både for at holde håret ret, og for at holde det væk fra hovedet når der skulle arbejdes. Men det beskrives også, at højstatuskvinder brugte hovedlin evt. i importeret silke. Der vides ikke så meget om, hvordan hovedlinet har været udformet i vikingetid, men herunder ses et par eksempler. I Middelalderen Alle kvinder brugte hovedlin og kun adelige jomfruer havde langt løsthængende hår. Også i denne periode var hovedlin primært i hvidt hør. Moden skiftede meget for hovedlin i middelalderen, fra enkle stykker stof svøbt om hovedet i til komplicerede opsætninger og kyser i resten af middelalderen. TIP: Bind en smal bane stof rundt om hovedet med en knuden i nakken og lig hovedlignet her over. Så kan hovedlinet enten sys fast i stoffet eller sættes fast i det med knappenåle. 15. SKIND, PELS OG LÆDER: Både vikingetid og middelalder Skind og pels bruges i perioden primært som sengetøj, for i vintertøj eller til kantning af dragter. Der kendes ikke fund af hele dragter af skind eller det at bruge et helt dyreskind som kappe, men det er ok at bruge hele skind i dragten under Krigslive Læder eller glat skind kan bruges til at sy en strudhætte eller enkel jakke af, hvilket er fortidens svar på vind- og vandtæt tøj, samt søfolkenes tøj. Læder bruges også til bælter, sko, punge og tasker.

19 Kostumeguide til Krigslive VIII (19/21) 16. SKO OG STØVLER både Vikingetid og Middelalder Sko er primært lavet som enkle lædersko med en påsyet lædersål. Man kan købe udmærkede kopi sko over nettet. Se herunder hvilke modeller man især kender fra perioden, hvis du køber over nettet. Eller man kan finde gode opskrifter på nettet til, hvordan man selv syer en god sko fra vikingetid eller middelalder. Det er nemlig meget vanskeligt at sy vikingetids- og middelaldersko, der holder og som passer, og derfor er der kun anvisninger her i kostumeguiden til en meget enkel skotype, som kendes fra tidlig vikingetid. Denne sko type accepteres også som middelaldersko til Krigslive Men man kan nemt sy en sko, der holder en weekend af ét stykke blødt skind. Mål fodens højde over fod ryggen og tegn fodens omrids op på skindet. Sy skoen sammen med kraftig snor med indersiden ud af så sammensyningen vender ind ad. Sæt en strimmel læder i hele vejen rundt om foden og bind foran på foden som snørebånd. TIP! Bemærk, at det ikke er et krav, at fodtøjet er autentisk. Vi accepterer også moderne fodtøj (så længe det er diskret visuelt - så ingen spraglede kondisko), men skal man ud og lave sig et par lædersko, kan man ligeså godt lave dem efter denne model! 17. SPÆNDER OG BÆLTER: Både vikingetid og middelalder Bæltet en almindelig del af dragten for både kvinder og mænd, men bæltet var længere og foldet om sig selv så spidsen af bæltet hang ned foran på dragten. Denne bælteende var ofte forsynet med en bælteendedup, som kunne være fint ornamenteret og tyngede bæltet ned foran. Man kan godt bruge en blød læder strimmel, som man binder om livet som bælte, men selv meget fattige mennesker havde bælter med spænder i perioden. De enkleste spænder er D-formede spænder med torn i smedejern. Men moden indenfor bæltespænder skiftede meget i perioden. På nettet kan man købe billige bæltespænder fra både vikingetid og middelalder.

20 Kostumeguide til Krigslive VIII (20/21) 18. HÅNDVÅBEN OG DEFENSIVE VÅBEN: Bemærk at der kun bruges rollespilshåndvåben (latex/boffer/skum) ved Krigslive, men at disse skal ligne følgende våbentyper mest muligt. I vikingetiden og tidlig middelalder til ca fandtes Daneøkse, én-ægget sværd, scramasax, tve-ægget sværd, stridskølle, skægøkse, lanse, bue og pil, samt kastespyd. Defensive våben omfatter rundskjolde, spidse skjolde med rundet overkant, slagkofte, ringbrynje, brynjehætte (coif ), stålhjelme, samt lamel/skælpanser af jernplader eller læder I den øvrige middelalderen fandtes : tveægget sværd, lanse, bue og pil, samt kølle. Defensive våben: Kite-skjolde, dvs. spidse skjolde med lige afskåret overkant, små runde skjolde (buklere), ringbrynje, slagkofte, plade panser til overkroppen (dækket af læder), kedelhat og tætsiddende hjelme og brynjehætter og bispeslag : stort tohåndssværd, korte tve- eller én-æggede sværd, lanse, partisan (bredbladet spyd med div. kroge eller økse blade på, nærmest en hellebard), køller, bue og pil, daggert. Defensive våben: blank, synlig pladerustning, hjelme med visir, keddelhat, tætsiddende hjelm, små runde eller trekantede skjolde, ringbrynje, bispeslag, brigandine (polsteret slagkofte med indsatte jernlameller), albue- og knæledbeskyttere, som på blanke rustninger, men brugt kun med ringbrynje eller brigandine. 19. KØN OG BLUFÆRDIGHED Der fandtes krigere af begge køn i vikingetid og middelalder - selvom kvinder har været sjældne på slagmarken. Krigsbeklædning og udrustning har været den samme for begge køn, dvs. også kvindelige krigere har brugt mandsdragt i kamp. For civile, har kvinde og mænd ikke brugt dragter ukarakteristisk for deres køn. Modsat i dag viste kvinder ikke ben i perioden og mænd viste ikke overkroppen i perioden. Kvinder gik ligeledes aldrig i korte skørter, dvs. over ankelhøjde. TIP! Selvom Krigslive VIII er historisk/mytisk, så har vi selvfølgelig 100% lighed mellem kønnene, så der både er plads til kvindelige riddere og mandlige valkyrier!

21 Kostumeguide til Krigslive VIII (21/21) 20. JÆTTER, TROLDE OG TURSER Det er vigtigt, at de mytiske figurer virkelig adskiller sig fra vikinge- og middelaldermenneskerne,og bruger materialer som ligner naturmaterialer, da disse væsner i den nordiske mytologi er nært sammenknyttede med naturen. Det skal være tydeligt, at her er tale om et overnaturligt, mytologisk væsen, f.eks., at jætter ser ud som om, de er lavet af sten eller ler. Det er fint, at de mytologiske væsner er i dragt eller bærer panser, men det må ikke være typiske dragter eller rustninger fra bestemte tidsperioder. TIP! Bruge latex, kontaktlinser, tandlak og andre effekter, men få det til at ligne naturmaterialer. LITTERATURLISTE Her finder du gode bøger med billedmateriale til enkle dragter eller dragtudstyr fra vikingetid og middelalder. Alle bøger fås på biblioteket og giver billeder og tegninger om perioden generelt, men også specifikt om dragter. VIKINGETID: - Frank Birkebæk : Oldtiden i Danmark - Vikingetiden. Sesam - Roesdahl, Else (red) 1992: Viking og Hvidekrist - Norden og Europa Rud, Mogens 1983: Bayeux-tapetet og slaget ved det grå æbletræ. Skalks Bogtjeneste. MIDDELALDER: - Gutarp,Else Marie 1995: Hursom man sig klädde - En bok om Medeltida dräkt. Gotlands Fornsal Russi III - Roesdahl, Else (red) 2004: Daglivliv i Danmarks middelalder. Åarhus Universitetsforlag. - Nockert, Margareta 1985: Bockstenmannen och hans dräkt, Stiftelsen Hallands Länsmusser, Halmstad och Varberg AFSLUTNING Dragtkompendiet her er lavet for at gøre det lettere for deltagere til Krigslive VIII at skabe en fantastisk oplevelse både for sig selv og for det publikum der kommer. Løber du ind i problemer med nogle af tingene i guiden, så giv ikke op! Spørg os før du beslutter dig for, at Ragnarok er på jord! Vi er nemlig ret så flinke og vil gerne hjælpe. Og vi kan fanges på formidling@sagnlandet.dk! - Vi ses i Sagnlandet i slutningen af april

HOT/NOT listen til Krigslive VIII (1/5) HOT/NOT listen til Krigslive VIII

HOT/NOT listen til Krigslive VIII (1/5) HOT/NOT listen til Krigslive VIII / listen til Krigslive VIII (1/5) / listen til Krigslive VIII Opdateret 10. oktober 2011 / listen til Krigslive VIII (2/5) og liste - hvorfor det? Følgende liste er foreløbige retningslinier til dragter

Læs mere

Stenlille Live Rollespil

Stenlille Live Rollespil Stenlille Live Rollespil Kostumeguide til vikingedragter og tilbehör www.stenlillerollespil.dk 1 www.stenlillerollespil.dk 2 Indholdsfortegnelse: Indledning... 4 Tunikaen... 4 Tunika - model 1... 5 Tunika

Læs mere

Fjern fortid, Middelalder og renæssance. Før år 0-1600

Fjern fortid, Middelalder og renæssance. Før år 0-1600 Fjern fortid, Middelalder og renæssance Før år 0-1600. Syet af Kirsten Borger Ørslevklostervej 272 7840 Højslev kirstenborger@ofir.dk www.kirstenborger.dk 1 Indhold Før år 0-1600 1. Fjern fortid 2. Middelalder

Læs mere

MED SKÆG OG PANDEPUDE COPYRIGHT DanskeFolkedansere. VENDELBOTØJ, HOVEDSAGELIG FRA ØSTVENDSYSSEL CA. 1780 CA. 1850.

MED SKÆG OG PANDEPUDE COPYRIGHT DanskeFolkedansere. VENDELBOTØJ, HOVEDSAGELIG FRA ØSTVENDSYSSEL CA. 1780 CA. 1850. Ærmetrøje og skørt 90. SÆM 5817. Hjemsted: Ukendt. Ærmetrøje og skørt af blåt, glittet ulddamask foeret med ubleget hørlærred. Trøjen har skjult snøring med 5/4 forskudte huller. Smal ryg med søm. Snøret

Læs mere

Vejledning i dragtsyningsteknikker - KNÆBUKSER

Vejledning i dragtsyningsteknikker - KNÆBUKSER Tekst: Hanne Dyhr og Kamma Gudmand-Høyer Foto: Birger Lund Redaktion: Dragtgruppen 2 SY-VEJLEDNING TIL KNÆBUKSER 1700-tallets mandsbukser var knæbukser. Bukserne var forholdsvis snævre og blev lukket foran

Læs mere

83 Odense Bys Museer nr. 1979/95 Hjemsted: Drejø Beskrivelse: Korsklæde, snip. Det består af en trekant af fint lærred, dertil er syet et 10 cm bredt stykke fint mønstret bomuld med en 5 cm bred kant af

Læs mere

Amy og Alice Design Ilse Funch

Amy og Alice Design Ilse Funch Amy og Alice Design Ilse Funch Dukkerne Sidse og Amy er strikket efter samme opskrift: Tyndt hudfarvet garn, som passer til pinde nr. 2,5. Gule nuancer garn til hår. Nogle rester broderegarn eller andet

Læs mere

Kend din kropstype. De fem kropstyper vi sætter fokus på er:

Kend din kropstype. De fem kropstyper vi sætter fokus på er: Kend din kropstype At kende din kropstype er et rigtigt godt udgangspunkt for at finde det tøj, der skaber balance i din krop. Når du kender din kropstype, giver det dig mulighed for at arbejde med, hvad

Læs mere

LOOK TIPS TIL DIT ULTIMATIVE

LOOK TIPS TIL DIT ULTIMATIVE BLIV DIN EGEN STYLIST 24 TIPS TIL DIT ULTIMATIVE LOOK Hvad klæder DIN figur, og hvordan fremhæver du bedst dine smukkeste sider? Q giver dig de ultimative tips til din styling. 1. FARVER Mørke farver slanker,

Læs mere

Elvere. Tips og ideer til elverkostume. Guide skrevet af Anna Balsgaard

Elvere. Tips og ideer til elverkostume. Guide skrevet af Anna Balsgaard Forfatter Anna Balsgaard Dato Man Maj 23, 2005 10:38 pm Beskrivelse Hvad kan man selv gøre for at ens elverroll også ligner en elver? Kategori Kostumer Type Udstyrs Guide --------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Hæklet dukke - Sus. Opskrift på hæklet dukke, hæklet hund og udstyr. Designet af Ilse Charlotte Funch. Sådan hækles Sus:

Hæklet dukke - Sus. Opskrift på hæklet dukke, hæklet hund og udstyr. Designet af Ilse Charlotte Funch. Sådan hækles Sus: Hæklet dukke - Sus Sådan hækles Sus: Opskrift på hæklet dukke, hæklet hund og udstyr. Designet af Ilse Charlotte Funch Tyndt hudfarvet garn, som passer til hæklenål nr. 3. Gult garn til hår. Nogle rester

Læs mere

Tørklæder Udstillingsnr.: 137

Tørklæder Udstillingsnr.: 137 Tørklæder Tørklædet blev brugt af både mænd og kvinder. Hos mændene blev det bundet omkring skjortekraven som halsklud, og hos kvinderne blev det lagt over skuldrene og puttet ned i bullens åbning foran.

Læs mere

46 Odense Bys Museer nr.1979/93 Hjemsted: Drejø Materialer: Hvergarn, tværstribet i rød, grøn og smalle striber i flere farver. Foer af hørlærred og

46 Odense Bys Museer nr.1979/93 Hjemsted: Drejø Materialer: Hvergarn, tværstribet i rød, grøn og smalle striber i flere farver. Foer af hørlærred og 46 Odense Bys Museer nr.1979/93 Hjemsted: Drejø Materialer: Hvergarn, tværstribet i rød, grøn og smalle striber i flere farver. Foer af hørlærred og ryg af sort glittet hørlærred. Mønstrede metalknapper.

Læs mere

Vejledning i dragtsyningsteknikker LANG BUKS

Vejledning i dragtsyningsteknikker LANG BUKS 1 Syvejledning / syprøver: Anette Kvist Nielsen Redigering: Dragtgruppen Idèoplæg: Hanne Dyhr og Kamma Gudmand-Høyer 2 SY-VEJLEDNING TIL LANGE BUKSER 1800-tallets mandsbukser var hovedsageligt lange bukser.

Læs mere

Vejledning i dragtsyningsteknikker SÆRK

Vejledning i dragtsyningsteknikker SÆRK 1 Syvejledning: Anette K vist Nielsen - Redigering: Dragtgruppen Ideoplæg: H anne Dyhr og K am m a G udm and - H øyer 2 SY-VEJLEDNING TIL SÆRK De gamle særke var alle håndsyede i hvidt hørlærred. En del

Læs mere

NISSEPIGEN NAJA OPSKRIFT

NISSEPIGEN NAJA OPSKRIFT NISSEPIGEN NAJA NISSEPIGEN NAJA Materialer Mayflower Cotton 8/4 Organic Øko: Hvid (02), Støvet rosa (07), Grå (18), Sand (25) og Brun (26) Sikkerhedsøjne: 2 stk. (6 mm.) Hæklenål: hæklenål nr. 2,5. En

Læs mere

Instruktioner for Kænguru Slyngen

Instruktioner for Kænguru Slyngen Instruktioner for Kænguru Slyngen På ryggen Ammestilling Den fleksible allround slynge med mange muligheder Nem at tage af og på nemt at skifte stilling! Der er ikke noget dejligere end at bære sit barn!

Læs mere

Tennis piger. Hårbund 1. omg: 6 fm i mr med gul/ øko sort (6) omg: 1 fm i hver m (48). Luk af.

Tennis piger. Hårbund 1. omg: 6 fm i mr med gul/ øko sort (6) omg: 1 fm i hver m (48). Luk af. Tennis Piger MATERIALER: Mayflower Cotton organic øko 8/4 og Mayflower Cotton 8/4: Mørk pige: Øko lyserød (12), øko brun (26), øko sort (20), øko hvid (02), øko marineblå (20), øko natur (01), lilla (1477)

Læs mere

SNUP IDEEN - GRATIS MØNSTER

SNUP IDEEN - GRATIS MØNSTER SNUP IDEEN - GRATIS MØNSTER SKOVALF I HOBBYFILT Find flere gratis mønstre på stof2000.dk Materialer: 140 cm gørn hobbyfilt 4 træperler 12 mm 70 cm lædersnøre 2 mm 75x10 cm imiteret skind, vintage look,

Læs mere

Strikket dukke Pernille Design Ilse Funch

Strikket dukke Pernille Design Ilse Funch Strikket dukke Pernille Design Ilse Funch Sådan strikkes Pernille: Tyndt hudfarvet garn, som passer til pinde nr. 2,5. Rødbrunt uldgarn til hår. Nogle rester broderegarn eller andet tyndt garn til brodering

Læs mere

skørter... Sommerskønne ı SY SELV BØRNETØJ

skørter... Sommerskønne ı SY SELV BØRNETØJ Design og tekst: Pernille Albers Foto: Skovdal og Skovdal Se læserservice side 73 Sommerskønne skørter... Vi har lavet en lille, lækker børnetøjskollektion, som er let at sy. Og børnene vil elske disse

Læs mere

Tennis piger. Hårbund 1. omg: 6 fm i mr med gul/ øko sort (6) omg: 1 fm i hver m (48). Luk af.

Tennis piger. Hårbund 1. omg: 6 fm i mr med gul/ øko sort (6) omg: 1 fm i hver m (48). Luk af. Tennis Piger MATERIALER: Mayflower Cotton organic øko 8/4 og Mayflower Cotton 8/4: Mørk pige: Øko lyserød (12), øko brun (26), øko sort (20), øko hvid (02), øko marineblå (20), øko natur (01), lilla (1477)

Læs mere

Sy en falkehætte. Kuglepen til optegning. En god kniv til at skære i læder (hobbykniv) En krumsyl. Hygpiper og en hammer - eller en hultang

Sy en falkehætte. Kuglepen til optegning. En god kniv til at skære i læder (hobbykniv) En krumsyl. Hygpiper og en hammer - eller en hultang Sy en falkehætte Falkonerer over hele kloden bruger hætter til en del af deres rovfugle. Her i Norden har falkonerer også brugt hætter siden middelalderen. Hætten gør at fuglen ikke kan se noget. Det får

Læs mere

Kostume kompendie til Krigslive XIV

Kostume kompendie til Krigslive XIV Kostume kompendie til Krigslive XIV Dette er kostume kompendiet til Krigslive XIV. Til scenariet er vi inspireret af bøgerne En Sang om Is og Ild og ikke af tv-serien. De følgende kostumer er et bud på

Læs mere

Materialer: Du skal bruge sølvkarton, farvet karton, saks, lim.

Materialer: Du skal bruge sølvkarton, farvet karton, saks, lim. Indbydelseskort Send indbydelsekort ud, der er formet som et skjold. Du kan jo lave dem forskellige, så det bliver din gæsts våbenskjold. Det samme mønster skal så gå igen på det store skjold, spændet

Læs mere

Rykning af et skind til pels pandebånd.

Rykning af et skind til pels pandebånd. Rykning af et skind til pels pandebånd. 1. Skær skindet midt i grozen og sy Hvis skindet er for kort er der to muligheder for at forlænge det. nakkerne sammen. 2. Lave en rykning så det bliver længere.

Læs mere

Materiale til dukken: Benene og kroppen: Armene: Fødderne: Montering:

Materiale til dukken: Benene og kroppen: Armene: Fødderne: Montering: Trine Materiale til dukken: Dukken: Tyndt hudfarvet garn, som passer til pinde nr. 2,5. Orange garn til hår. Nogle rester broderegarn eller andet tyndt garn til brodering af ansigtet. Til fyld er der brugt

Læs mere

Mål til jakke Omkreds af hals

Mål til jakke Omkreds af hals Mål til jakke Omkreds af hals Mål rundt om den nederste del af halsen. Put en finger mellem målebåndet og halsen. Skulderbredde Mål mellem skuldrenes yderste punkter. Referencepunkter for starten og slutningen

Læs mere

UDPLUK FRA BEDSTEMORS BARSELSKURV!

UDPLUK FRA BEDSTEMORS BARSELSKURV! UDPLUK FRA BEDSTEMORS BARSELSKURV! OPSKRIFTER PÅ LIDT AF HVERT TIL DEN NYFØDTE. Jeg håber at du må få glæde af dette udpluk af OPSKRIFTSBOGen og ønsker dig god fornøjelse. Med venlig hilsen JETTE STEEN

Læs mere

Instruktioner for Kænguru Slyngen

Instruktioner for Kænguru Slyngen Instruktioner for Kænguru Slyngen På ryggen Ammestilling Den fleksible allround slynge med mange muligheder Nem at tage af og på nemt at skifte stilling! Der er ikke noget dejligere end at bære sit barn!

Læs mere

Et stort tak til min familie og venner for inspiration og særlig tak til Sigrún, Kolbrún og Danni for teknisk støtte og sparring

Et stort tak til min familie og venner for inspiration og særlig tak til Sigrún, Kolbrún og Danni for teknisk støtte og sparring Et stort tak til min familie og venner for inspiration og særlig tak til Sigrún, Kolbrún og Danni for teknisk støtte og sparring GIV KLUDENE NY STIL 26 genbrugsopgaver Elín Arndís Gunnarsdóttir Giv kludene

Læs mere

Den store kappeguide 15-01-2003 Feedback: LiveForum, m@liveforum.dk. Den store Kappeside

Den store kappeguide 15-01-2003 Feedback: LiveForum, m@liveforum.dk. Den store Kappeside af 11 08-08-2012 21:07 Den store kappeguide 15-01-2003 Feedback: LiveForum, m@liveforum.dk Den store Kappeside Kapper er nemme at lave, og en af de beklædningsgenstande jeg oftest har blevet spurgt til

Læs mere

Tab 5 kg. på 5 minutter

Tab 5 kg. på 5 minutter Tab 5 kg. på 5 minutter eller Den store guide til tøjsnit der slanker ******************************************************************************** Til dig, der gerne vil have alle de gode tips til,

Læs mere

SNUP IDEEN - GRATIS MØNSTER

SNUP IDEEN - GRATIS MØNSTER SNUP IDEEN - GRATIS MØNSTER KONGEKAPPE I LAGENLÆRRED OG HOBBYFILT Find flere gratis mønstre på stof2000.dk Materialer: 140 cm lagenlærred i marineblå 2,5 m guldskråbånd 25 cm guldstof Filtkors (brug evt.

Læs mere

Liv. Design Ilse Funch

Liv. Design Ilse Funch Liv Design Ilse Funch Materiale til dukken: Dukken: Tyndt hudfarvet garn, som passer til pinde nr. 2,5. Jeg har brugt Nissegarn, som passer til pinde 3. Når det strikkes med pinde 2,5, så bliver det dejlig

Læs mere

Olivia. Af Ilse Charlotte Funch

Olivia. Af Ilse Charlotte Funch Olivia Af Ilse Charlotte Funch Dukken: Materiale til dukken: Tyndt beige garn, som passer til pinde nr. 2,5. Jeg har brugt Strømpegarn. Råhvidt og lyseblåt garn til undertøj og rustrødt garn til hår. Nogle

Læs mere

Rænkespil Kostumekompendium : Syriller

Rænkespil Kostumekompendium : Syriller Rænkespil Kostumekompendium : Syriller Forord Hele kostumekompendiet inkluderer en beskrivelse af pynt og valg af stof samt en forklaring på hvorfor vi har valgt netop disse elementer. Siden mennesket

Læs mere

Ca 18, (20) cm BREDDE

Ca 18, (20) cm BREDDE 91755 SOFT COTTON Version 1 91755 HANDSKEDUKKER TIL EVENTYRET OM RØDHÆTTE GARNKVALITET Soft Cotton (100 % Bomuld. Ca. 50 g = 80 m) HÆKLEFASTHED Ca 18 m x 18 rk med hæklenål 4 mm = 10 x 10 cm GARNALTERNATIV

Læs mere

Scanbrown mink på tværs

Scanbrown mink på tværs Scanbrown mink på tværs Buntmager svendestykke Pia Christensen! " # $ % & '($ ) *+, -.. " EUC syd 2003 Læreplads: Nels Erichsen Min opgave Ud fra de 40 skind, som ses på forsiden, er det min opgave at

Læs mere

Præsenterer. En Rollespilskampagne i Tusindårsskoven, Odense! Racebeskrivelse, version 1.0

Præsenterer. En Rollespilskampagne i Tusindårsskoven, Odense! Racebeskrivelse, version 1.0 Præsenterer En Rollespilskampagne i Tusindårsskoven, Odense! Racebeskrivelse, version 1.0 1 Indhold Grupper, racer og karakterer... 3 MENNESKE (samt Højlændere og Dværge)... 4 ELVER (Skovelver og højelver)...

Læs mere

Rødhætte. Sød, blød og charmerende Strikket i uld og filtet i maskinen

Rødhætte. Sød, blød og charmerende Strikket i uld og filtet i maskinen Rødhætte Fritidsgarn et nøgle i hver farve: Hudfarve, sort, brun, lys rød, mørk rød Strømpepinde 5 mm Strikket oppefra og ned. Altså: Hoved, hals, krop og ben Derefter arme og andet tilbehør Sød, blød

Læs mere

Juleenglen Else MATERIALER: FORKORTELSER: Proces. 1. Øjne (lav 2) Mayflower Hit-Ta-too: Gul (29), Hvid (14), Lys fersken (11)

Juleenglen Else MATERIALER: FORKORTELSER: Proces. 1. Øjne (lav 2) Mayflower Hit-Ta-too: Gul (29), Hvid (14), Lys fersken (11) Juleenglen MATERIALER: Mayflower Hit-Ta-too: Gul (29), Hvid (14), Lys fersken (11) Sikkerhedsøjne: 2 stk (8mm) Hæklenål: str. 2,5. Synål Saks Vat/fyld FORKORTELSER: mr = magisk ring omg = omgang rk = række

Læs mere

Dragværk. På billedet kan du se en pige eller kvinde, der står på ryggen af en hane. Pigen er syet i dragværk. Det er et lille motiv på en knædug.

Dragværk. På billedet kan du se en pige eller kvinde, der står på ryggen af en hane. Pigen er syet i dragværk. Det er et lille motiv på en knædug. Dragværk Fra anden halvdel af 1700-tallet er tekstiler med såkaldt dragværk bevaret. Her trak kvinderne i brede borter tråde ud i hele stoffets bredde og syede derefter figurer som f.eks. dyr og træer

Læs mere

BJØRN DEN GLADE GARDER

BJØRN DEN GLADE GARDER BJØRN DEN GLADE GARDER Materialer Mayflower Cotton 8/4: Rød (1411), blå (1420) Mayflower Cotton øko 8/4: Hvid (02), sort (20), sand (25) Sikkerhedsøjne: 2 stk. (6 mm.) Hæklenål: Str. 2,5. Synål, Saks,

Læs mere

Instruktioner for Skildpadden

Instruktioner for Skildpadden Instruktioner for Skildpadden Vuggestilling Mave mod mave Den lette og enkle slynge! Masser af muligheder passer alle størrelser voksen og barn! Der er ikke noget dejligere end at bære sit barn! På hoften

Læs mere

Vejledninger - tekstiler på Middelaldercentret. Hvad hed tøjet? Dragtbetegnelser omkring 1380-1410. Af Camilla Luise Dahl

Vejledninger - tekstiler på Middelaldercentret. Hvad hed tøjet? Dragtbetegnelser omkring 1380-1410. Af Camilla Luise Dahl Vejledninger - tekstiler på Middelaldercentret Hvad hed tøjet? Dragtbetegnelser omkring 1380-1410 Af Camilla Luise Dahl Middelaldercentret 2007 VEJLEDNINGER - tekstiler på Middelaldercentret Målet med

Læs mere

Hækle-Bedste. Det er tilladt at sælge det færdige produkt, hvis der henvises til designeren.

Hækle-Bedste. Det er tilladt at sælge det færdige produkt, hvis der henvises til designeren. Hækle-Bedste Det er tilladt at sælge det færdige produkt, hvis der henvises til designeren. Opskrift og billeder må ikke kopieres, ændres, deles, offentliggøres eller sælges som sin egen, der skal altid

Læs mere

Husk, at det endelige resultat vil blive lidt anderledes, men du kan med fordel ændre nålestørrelsen for at opnå din ønskede størrelse på firkanterne.

Husk, at det endelige resultat vil blive lidt anderledes, men du kan med fordel ændre nålestørrelsen for at opnå din ønskede størrelse på firkanterne. GARDEN PARTY JACKET "HINTS TIL TILPASNING, TIPS, & TRICKS!" OVERSIGT LÆS MIG GRUNDIGT, LAV ET BOGMÆRKE OG BESØG MIG OFTE! Skriv til os på FACEBOOK SIDEN HER! om de vidunderlige ting du opdager, mens du

Læs mere

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek.

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek. Øvelseskatalog A. Øvelse 1 Lig på ryggen. Læg rask sides hånd lige under kravebenet på opererede side. Hvil i stillingen i nogle minutter. Gentag på samme måde med hånden på arret samt under arret. A Øvelse

Læs mere

Homemade and well fitted

Homemade and well fitted No. 9 RØNNE Homemade and well fitted Post et billede, jeg vil elske at se hvad du har kreeret. Brug en af disse sociale medier. #howtodofashion Instagram: @howtodofashion Facebook: facebook.com/howtodofashion

Læs mere

Teddy Rattle Is it a toy isitatoy.blogspot.dk

Teddy Rattle Is it a toy isitatoy.blogspot.dk Teddy Rattle Is it a toy isitatoy.blogspot.dk Aishakenza fortæller: Mange tak for jeres interesse i min lille Bamse Rangle. Her er endelig opskriften. Som sædvanlig må du ikke sælge dette mønster. Du må

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

SælSom. Sælskind med varme, sjæl og charme. Hand made by. Lise Kronborg. Lise Kronborg,Tingvej 2, 2.tv., 2300 Kbh. S. Tlf. 40511710 www.saelsom.

SælSom. Sælskind med varme, sjæl og charme. Hand made by. Lise Kronborg. Lise Kronborg,Tingvej 2, 2.tv., 2300 Kbh. S. Tlf. 40511710 www.saelsom. SælSom Sælskind med varme, sjæl og charme Hand made by Lise Kronborg SælSom er håndlavede sælskindsprodukter udført med respekt for skindets naturlige farve og form og kombineret med rene materialer, der

Læs mere

Foto optaget i anledning af: Udfindelse af gerningsmænd 3 Gerningsmand 3.

Foto optaget i anledning af: Udfindelse af gerningsmænd 3 Gerningsmand 3. Side 1 af 11 J.nr. : Forhold nr.: Bilag nr.: Foto optaget i anledning af: Udfindelse af gerningsmænd 3 Gerningsmand 3. Side 2 af 11 5 Gerningsmand 5. 7 Gerningsmand 7. Side 3 af 11 8 Gerninsgmand 8 9 Gerningsmand

Læs mere

Påklædning Bluse og Trøje i Kørestol

Påklædning Bluse og Trøje i Kørestol Påklædning Bluse og Trøje i Kørestol På- og afklædning af overkrop indeholder mange momenter, der påvirkes af personens ressourcer, både hvad angår det mentale, muskelstyrke, balance i den siddende stilling

Læs mere

Nr er en samling huer, som Den Fynske Landsby har modtaget. Desværre kendte giveren ikke genstandenes oprindelsessted.

Nr er en samling huer, som Den Fynske Landsby har modtaget. Desværre kendte giveren ikke genstandenes oprindelsessted. Nr. 107 123 er en samling huer, som Den Fynske Landsby har modtaget. Desværre kendte giveren ikke genstandenes oprindelsessted. 107 Odense Bys Museer uden nr. Beskrivelse: Puldhue af lys silke. Nakken

Læs mere

Hæklenål i passende størrelser (jeg har brugt 2,0 mm til alt ud over hue og fjer/vinger (2,5 mm til fjer/vinger og 3,5 mm til hue)

Hæklenål i passende størrelser (jeg har brugt 2,0 mm til alt ud over hue og fjer/vinger (2,5 mm til fjer/vinger og 3,5 mm til hue) Natugle Opskriften er fra: https://www.zhaya.de/downloads/nachteule.pdf Du må gerne sælge dine færdige natugler. Du må ikke kopiere, ændre, dele, offentliggøre eller sælge opskriften eller billeder som

Læs mere

Opskrift på en blokmink (Rationel metode) af Sofie Odgaard Chr. sep.2001

Opskrift på en blokmink (Rationel metode) af Sofie Odgaard Chr. sep.2001 side 1 Opskrift på en blokmink (Rationel metode) af Sofie Odgaard Chr. sep.2001 -Dette er en vejledning til, hvordan man laver en minkkåbe der ikke er rykket, altså en blokkåbe. På mit 4. skoleophold har

Læs mere

Opskrift. Go handmade kvalitetsdesign i en unik stil. Wheel Stitch. Inkl. Step by step foto (66). Vejledning for foer og lynlåslomme.

Opskrift. Go handmade kvalitetsdesign i en unik stil. Wheel Stitch. Inkl. Step by step foto (66). Vejledning for foer og lynlåslomme. Opskrift Wheel Stitch Opskriften beskriver hvordan: 1. Tasken hækles, med hæklet bund 2. Tasken hækles, hvis man bruger Go handmades faste PU læder bunde. Som er i to størrelser, 31 1 cm og 36 13 cm Hæklet

Læs mere

Julemor Juliane MATERIALER: FORKORTELSER: Arbejdsproces. 1: Øjne (lav 2) 1: Hoved. Mayflower Hit-Ta-Too: Lys Fersken, rød, lysegrå grå, sort, hvid

Julemor Juliane MATERIALER: FORKORTELSER: Arbejdsproces. 1: Øjne (lav 2) 1: Hoved. Mayflower Hit-Ta-Too: Lys Fersken, rød, lysegrå grå, sort, hvid Julemor MATERIALER: Mayflower Hit-Ta-Too: Lys Fersken, rød, lysegrå grå, sort, hvid Sikkerhedsøjne: 2 stk (8mm) Hæklenål: str. 2,5 Synål Saks Vat/fyld FORKORTELSER: mr = magisk ring omg = omgang rk = række

Læs mere

Julemanden Julle MATERIALER: FORKORTELSER: Arbejdsproces. 1: Øjne (lav 2) 1: Hoved. Mayflower Hit-Ta-Too: Lys Fersken, rød, grå, sort, hvid

Julemanden Julle MATERIALER: FORKORTELSER: Arbejdsproces. 1: Øjne (lav 2) 1: Hoved. Mayflower Hit-Ta-Too: Lys Fersken, rød, grå, sort, hvid Julemanden MATERIALER: Mayflower Hit-Ta-Too: Lys Fersken, rød, grå, sort, hvid Sikkerhedsøjne: 2 stk (8mm) Hæklenål: str. 2,5 Synål Saks Vat/fyld Piberenser FORKORTELSER: mr = magisk ring omg = omgang

Læs mere

Stoffer Af sukigirl fra www.sukigirl74.blogspot.dk

Stoffer Af sukigirl fra www.sukigirl74.blogspot.dk Stoffer Af sukigirl fra www.sukigirl74.blogspot.dk Information fra designeren Grunden til at opskriften på Stoffer er gratis, er fordi at skaberen af Steen & Stoffer, Bill Watterson, ikke ønskede at hans

Læs mere

Er du vild med patchwork? Der er masser af sjove projekter, som du kan gå i gang med, og vi har alt det stof, som du skal bruge!

Er du vild med patchwork? Der er masser af sjove projekter, som du kan gå i gang med, og vi har alt det stof, som du skal bruge! Patchwork INSTRUKTION 80411 Er du vild med patchwork? Der er masser af sjove projekter, som du kan gå i gang med, og vi har alt det stof, som du skal bruge! Patchwork er en teknik, hvor det går ud på at

Læs mere

Guide skrevet af Nicolai Hiorth

Guide skrevet af Nicolai Hiorth Forfatter Gnomen Dato Man Okt 10, 2005 3:15 pm Læst 4472 Beskrivelse Nåh? ok nu vil du være ridder (Pladerustnings fordel) Kategori Rustninger Type Udstyrs Guide Guide skrevet af Nicolai Hiorth Pladerustning,

Læs mere

hurtige juleideer ı dekoration

hurtige juleideer ı dekoration hobby ı dekoration 10 hurtige juleideer Står du og mangler en hurtig venindegave? En dekoration til første søndag i advent? Eller har du glemt at købe kalenderlys? Læn dig tilbage, og lad dig inspirere

Læs mere

Patroner og patronhylstre

Patroner og patronhylstre Patroner og patronhylstre Markeringsflag De gule, trekantede flag med sorte dødningehoveder blev brugt af tyskerne til at markere, hvor der var minefelter. Det var dødsensfarligt at bevæge sig ind i et

Læs mere

Forord. I 2010 blev det i Maribo, der skulle afholdes Danske Folkedanseres og Danske Folkedanseres Spillemandskreds Landsstævne.

Forord. I 2010 blev det i Maribo, der skulle afholdes Danske Folkedanseres og Danske Folkedanseres Spillemandskreds Landsstævne. 1 Forord I 2010 blev det i Maribo, der skulle afholdes Danske Folkedanseres og Danske Folkedanseres Spillemandskreds Landsstævne. 2 I den forbindelse blev der, traditionen tro, indledt et samarbejde mellem

Læs mere

GODE RÅD TIL PÅKLÆDNING I SKOVEN

GODE RÅD TIL PÅKLÆDNING I SKOVEN GODE RÅD TIL PÅKLÆDNING I SKOVEN Vi har gennem vores arbejde fået en del erfaring med, hvilken påklædning der kan stå distancen i en skovbørnehave og holde vand og kulde ude om vinteren. Vi giver her nogle

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

my baby carrier DANSK BRUGSANVISNING OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! > ADVARSELSHENVISNINGER

my baby carrier DANSK BRUGSANVISNING OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! > ADVARSELSHENVISNINGER Integreret hovedstøtte my baby carrier BRUGSANVISNING DANSK OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! Integreret rygforlængelse... > ADVARSELSHENVISNINGER ADVARSEL: Balancen kan påvirkes

Læs mere

Taske til tablet / Ipad (færdigt mål 8 * 10½")

Taske til tablet / Ipad (færdigt mål 8 * 10½) Taske til tablet / Ipad (færdigt mål 8 * 10½") Et gratis mønster til dig fra Laila, BaliQuilt Denne taske er syet til en Samsung Galaxy Note, hvis det er ikke er den, du har, så skal du lige måle først.

Læs mere

Udklipshedebo. På de næste sider i hæftet kan du se, hvordan du selv kan lære at sy udklipshedebo.

Udklipshedebo. På de næste sider i hæftet kan du se, hvordan du selv kan lære at sy udklipshedebo. Udklipshedebo Omkring 1850 udvikles udklipshedebo. Syerskerne klippede nu huller på tværs af trend og islæt. Hullerne blev udfyldt med kniplingssyning og udgjorde kernen i motiverne. I omvendt udklipshedebo

Læs mere

Opskrift på Lapsus-cardigan

Opskrift på Lapsus-cardigan Opskrift på Lapsus-cardigan Denne cardigan er en stor, løs cardigan, strikket i vævestrik i flere stykker. Vævestrik strikkes med én farve af gangen, men fordi nogle masker strikkes, og nogle tages løst

Læs mere

Sydtrafik kræver atdu skal bære slips eller tørklæde fra 1. oktober til 31. marts.

Sydtrafik kræver atdu skal bære slips eller tørklæde fra 1. oktober til 31. marts. Bilag 14 - Uniformsreglement Regler for brug af Sydtrafiks uniform (uddrag fra chaufførhåndbogen) Når du kører for Sydtrafik, har du pligt til at have den uniform på, som Sydtrafik har godkendt. Pligten

Læs mere

Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-)

Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-) Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-) I sommers fyldte en helt særlig lille pige 5 år, og jeg ville gerne give hende en hjemmelavet gave. Jeg spurgte hendes mor, om der var nogen særlige

Læs mere

Stingforklaringer DGIdans og musik Dragtgruppen

Stingforklaringer DGIdans og musik Dragtgruppen 1 Stingforklaringer DGIdans og musik Dragtgruppen Risting Risting: Også kaldet forsting, bruges til rining samt til stikninger feks. På skjorter, vestekraver mm. Bruges ristingene som pyntesting syes stingene

Læs mere

Rænkespil Kostumekompendium : Rinfolk

Rænkespil Kostumekompendium : Rinfolk Rænkespil Kostumekompendium : Rinfolk Forord Hele kostumekompendiet inkluderer en beskrivelse af pynt og valg af stof samt en forklaring på hvorfor vi har valgt netop disse elementer. Siden mennesket begyndte

Læs mere

Skind på skind kåbe i brown female

Skind på skind kåbe i brown female Skind på skind kåbe i brown female Buntmager svendestykke Af Charlotte Nørgaard Thomsen EUC-syd maj 2005 SKP elev Min kunde vil have en mink jakke i denne model, bare med en kinakrave. Det er en skind

Læs mere

Hæklet i Go handmades Little one s Cotton - et blødt og smukt luksus garn. 100% bomuld, 50 g/155 m. Maya. kvalitetsdesign i en unik stil

Hæklet i Go handmades Little one s Cotton - et blødt og smukt luksus garn. 100% bomuld, 50 g/155 m. Maya. kvalitetsdesign i en unik stil Hæklet i Go handmades Little one s Cotton - et blødt og smukt luksus garn. 100% bomuld, 50 g/155 m. Maya kvalitetsdesign i en unik stil www.gohandmade.dk 2018 2 GARN FORBRUG: Dukken vejer uden tøj (inklusiv

Læs mere

Containerkran. Nu samles de 4 ende stykker som på billedet

Containerkran. Nu samles de 4 ende stykker som på billedet 1 Containerkran. Læs denne vejledning grundigt igennem, inden du begynder at samle, start med at kontrollere at der ikke mangler noget. Alle delene skæres forsigtigt ud, evt. med en stemmejerns kniv, rens

Læs mere

Manny & Millie Mus. Hækleopskrift Frk.Sorensen All rights reserved

Manny & Millie Mus. Hækleopskrift Frk.Sorensen All rights reserved Manny & Millie Mus Hækleopskrift Hækleforkortelser: mr = Magisk ring fm = Fastmaske km = Kædemaske (2 1) = Indtagning (2i1) = Udtagning: Materialer: Hæklenål 2.5 Fyld Nål Sort broderingsgarn ** = Gentag

Læs mere

Grise Nøgle Etui Carmen Jorissen creacarmen.wordpress.com

Grise Nøgle Etui Carmen Jorissen creacarmen.wordpress.com Grise Nøgle Etui Carmen Jorissen creacarmen.wordpress.com Carmen skriver: Denne søde gris hjælper dig med at finde dine nøgler hver gang! Du behøver ikke længere vende din taske på hovedet for den er meget

Læs mere

GØR DIG FRI AF ANDRES OPSKRIFTER

GØR DIG FRI AF ANDRES OPSKRIFTER GØR DIG FRI AF ANDRES OPSKRIFTER Træt af at høre at opskriften sælges kun sammen med garnet Træt af at opskrifterne aldrig helt ligner den trøje du går rundt og forestiller dig? Træt af at lede og lede

Læs mere

Du har med andre ord lavet en amigurumi en kærlig bamse med et sjovt udtryk og et trygt kram!

Du har med andre ord lavet en amigurumi en kærlig bamse med et sjovt udtryk og et trygt kram! Hæklet Sutteklud Dette skulle gerne være en opskrift for dig der har mod på at hækle, men måske ikke helt har haft modet endnu. Opskriften vil blive skrevet som en almindelig hækleopskrift, og nedenfor

Læs mere

BEKLÆDNINGSGENSTANDE OG TILBEHØR TIL BEKLÆDNINGSGEN- STANDE, AF TRIKOTAGE

BEKLÆDNINGSGENSTANDE OG TILBEHØR TIL BEKLÆDNINGSGEN- STANDE, AF TRIKOTAGE Kapitel 61 BEKLÆDNINGSGENSTANDE OG TILBEHØR TIL BEKLÆDNINGSGEN- STANDE, AF TRIKOTAGE Bestemmelser 1. Dette kapitel omfatter kun konfektionerede varer af trikotage. 2. Dette kapitel omfatter ikke: a) Varer

Læs mere

Kom godt i gang med. Vendesko. fra vikingetiden

Kom godt i gang med. Vendesko. fra vikingetiden Kom godt i gang med Vendesko fra vikingetiden 1 Vikingetidens dragt og dragttilbehør er både sjovt og lærerigt at lave selv, men mange holder sig tilbage fra at fremstille sine egne sko. Det er der ingen

Læs mere

Id Genstand nr.:dragtdel Studieegnet Materiale Sted Herred Amt 20 001X020 korsklæde knipling. 21 001X021 korsklæde knipling

Id Genstand nr.:dragtdel Studieegnet Materiale Sted Herred Amt 20 001X020 korsklæde knipling. 21 001X021 korsklæde knipling Id Genstand nr.:dragtdel Studieegnet Materiale Sted Herred Amt 20 001X020 korsklæde knipling 21 001X021 korsklæde knipling 22 001X022 korsklæde blonde (maskin) 23 001X023 korsklæde m. broderi 24 001X024

Læs mere

DGI Skydning. Hjælp på banen. Riffel

DGI Skydning. Hjælp på banen. Riffel DGI Skydning Hjælp på banen Riffel Indhold Det rigtige aftræk 3 Det rigtige sigte 4 Det rigtige ringkorn 5 Godstykkelse på ringkorn 6 Nulpunktet 7 Fokuspunkter - BK indendørs 8 Fokuspunkter - stående med

Læs mere

Grundopskrift på. - strikket oppefra og ned og nedfældet af Liselotte Weller på to kopper kaffe og en lækker, hjemmebagt bolle.

Grundopskrift på. - strikket oppefra og ned og nedfældet af Liselotte Weller på to kopper kaffe og en lækker, hjemmebagt bolle. Disclaimer: Opskriften er til fri afbenyttelse i nonkommercielle sammenhænge. Det betyder, at du ikke må videresælge opskriften hverken som din egen eller som min. Du må heller ikke regne med nogen former

Læs mere

Lundefuglen Linus. FORKORTELSER: m = maske. bl = bagerste lænke mr = magisk ring. fl = forreste lænke omg = omgang. nm = næste maske rk = række

Lundefuglen Linus. FORKORTELSER: m = maske. bl = bagerste lænke mr = magisk ring. fl = forreste lænke omg = omgang. nm = næste maske rk = række Lunden MATERIALER: Mayflower Cotton 8/4: Hvid (1402), orange (1406), blå (1420), Sort (1443) Mayflower Cotton organic øko 8/4: øko lys gul (04) Sikkerhedsøjne: 2 stk. (8 mm.) Hæklenål: Der er anvendt en

Læs mere

Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Sted Herred X027 hovedbekl. Barn silke X028 hovedbekl. Kvinde silke

Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Sted Herred X027 hovedbekl. Barn silke X028 hovedbekl. Kvinde silke Id Genstand n Dragtdel Stud Materiale Sted Herred 770 043X027 hovedbekl. Barn silke 771 043X028 hovedbekl. Kvinde silke 773 043X029 hovedbekl. Kvinde silke 772 043X030 hovedbekl. Kvinde silke Side 1 Amt

Læs mere

15 fortryllende figurer - mellem dag og drøm -

15 fortryllende figurer - mellem dag og drøm - 15 fortryllende figurer - mellem dag og drøm - Af: Christine Mirecki Translation: Karen Vontillius Indhold Side Nødvendigt materiale 2 Teknik 3 1. Heks 4 2. Djævel 7 3. Engel 9 4. Robin Hood 12 5. Troldmand

Læs mere

Model. En quick guide til beskrivelse af arbejdsgang

Model. En quick guide til beskrivelse af arbejdsgang Model 4049 En quick guide til beskrivelse af arbejdsgang Stofvalg: kjolestof med et godt fald, evt med stræk i (fx silke med stæk i) Derudover skal du bruge: elastik ca 0,7 cm bred, lynlås og vlieseline

Læs mere

H Herresweater med hætte i Mayflower 1 class.

H Herresweater med hætte i Mayflower 1 class. H1710 - Herresweater med hætte i Mayflower 1 class. Str.: S (M) L (XL) XXL (XXXL) Overvidde cm: 106 (110) 114 (118) 122 (126) Længde cm ca.: 66 (68) 70 (72) 74 (76) Fv. 2082, Vinrød, ngl.: Fv. 2027, Bordeaux,

Læs mere

100% kreativ ferie. efterårsferie 10// børn. efterårsferie//10

100% kreativ ferie. efterårsferie 10// børn. efterårsferie//10 børn efterårsferie 10// 100% kreativ ferie efterårsferie//10 Er du også ramt af ugle-mania? Så find nål, tråd og masser af stoffer frem og brug efterårsferien på kreative sysler med ungerne. Vi har samlet

Læs mere

4 mm TILBEHØR. Polyestervat DESIGN OG TEKST Kerstin Arvelind E-POST OVERSÆTTELSE. G. Immerkær

4 mm TILBEHØR. Polyestervat DESIGN OG TEKST Kerstin Arvelind E-POST OVERSÆTTELSE. G. Immerkær 91967 SOFT COTTON Version 1 91967 DYRISKE KE GARNKVALITET Soft Cotton (100 % Bomuld. Ca 50 g = 80 m) HÆKLEFASTHED Ca 16 fm x 19 omg med hæklenål 4 mm = 10 x 10 cm GARNALTERNATIV Garngruppe 5 (OBS! Garnforbrug

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Model. En quick guide til beskrivelse af arbejdsgang. Brug evt. den universelle syvejledning på følgende sider samt artiklerne her: pppp.

Model. En quick guide til beskrivelse af arbejdsgang. Brug evt. den universelle syvejledning på følgende sider samt artiklerne her: pppp. Model 4162 En quick guide til beskrivelse af arbejdsgang Brug evt. den universelle syvejledning på følgende sider samt artiklerne her: pppp.dk/vejledning Du kan bestille mønstre i PDF eller LEK2. PDF-fil

Læs mere