Et langtidsholdbart anlæg til varmkompostering.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Et langtidsholdbart anlæg til varmkompostering."

Transkript

1 Et langtidsholdbart anlæg til varmkompostering. Resume. Denne rapport beskriver udviklingen af et langtidsholdbart komposteringsanlæg, der kan anvendes til varmkompostering i almindelige parcelhushaver og kolonihaver. Der er opstillet flere forskellige materialer til dets fremstilling, og der vælges kompositbrædder, fordi de er langtidsholdbare, og fordi de isolerer godt, så varmen i komposteringsmaterialet kun forsvinder langsomt ud til omgivelserne. Der er opbygget to ens kompostbeholdere, en i træ og en i komposit, og deres egenskaber er sammenlignet såvel økonomisk som teknisk. Kompositanlægget er ca. 20 % dyrere end et tilsvarende anlæg i træ. Til gengæld kræver et anlæg i træ en større arbejdsindsats at fremstille og vedligeholde. De termiske målinger viser dog, at kompositanlægget må foretrækkes, idet temperaturen fint når op på de 70 grader, som kræves for at slå plantesygdomme og ukrudtsfrø ihjel. Årsagen til at kompostere. For haveejeren er komposteringens formål er at nedbryde plantedele som f.eks. hækafklip til førne og humus og føre det tilbage til jorden, så planterne får tilsvarende leveforhold, som de har i naturen. Herved kommer planterne til at trives bedst, så sygdomme kan reduceres og planternes ydelser bliver højere og sundere. For det offentlige er det en økonomisk fordel, fordi man herved undgår at betale for transport og behandling af de store mængder haveaffald, som hvert år køres til genbrugspladserne. For miljøet er det fordel at genbruge materialerne, hvor de dannes, så der ikke sker ophobninger, der er vanskelige at håndtere uden det går ud over miljøet (det gælder f.eks. den megen transport og maskinelle behandling). Kold eller varmkompostering. En af årsagerne til, at mange haveejere viger tilbage fra at benytte et komposteringsanlæg er, at de har erfaring for, at ukrudtsfrø og sygdomme kan overleve i et komposteringsanlæg. Denne erfaring er fuldstændig korrekt og skyldes, at de har benyttet koldkompostering. Dvs, at de blot har fyldt i kompostbeholderen, efterhånden som de har fjernet ukrudt, visne blade osv. Temperaturen i beholderne er stort set den samme som uden for en smule højere måske, fordi der i disse beholdere som regel lever kompostorme. Varmkomposteringen derimod medfører temperaturer på helt op til 70 grader, hvor såvel ukrudtsfrø og sygdomme dør. Den høje temperatur skyldes, at såvel bakterier som svampe har travlt med at omsætte materialet til førne og humus. Der skal altså ikke tilføres varme ved varmkompostering varmen kommer af sig selv, når blot man har tilstrækkelig med fugtigt materiale til rådighed. En kubikmeter eller mere vil være passende. I forhold til koldkompostering har varmkompostering følgende fordele: 1. Sygdomme og spiredygtigt ukrudtsfrø reduceres væsentligt. 2. Omsætningen til førne og humus sker væsentligt hurtigere.

2 Komposteringsanlæg. Fabriksfremstillet i plast. Der findes mange forskellige typer, der dog alle er så små, at de stort set kun kan benyttes til køkkenaffald. De er fremstilet af plast og har form af en beholder på nogle få hundrede liter. Denne type har naturligvis stor betydning, fordi stort set alle hjem har køkkenaffald., Da det ofte våde køkkenaffald kun virke energikrævende i de kommunale forbrændingsværker, har kommunerne givet kraftige tilskud ved salget af disse kompostbeholdere jo nogle har endda foræret dem bort i håbet om, at de blev brugt til formålet. Den er ikke egnet til kompostering af grønt affald fra den almindelige have, idet den er alt for lille. En almindeligt forekommende fabriksfremstillet kompostbeholder. Fabriksfremstillet i galvaniseret stål. At stålet er galvaniseret betyder, at der er benytte zink som overfladebelægning. Zink er nødvendig for os i små mængder; men det er et tungmetal som er giftigt i større mængder. Ingen kan vide, hvor meget zink der afgives undervejs, og derfor er det uhensigtsmæssigt at benytte galvaniseret stål i en kompostbeholder. Desuden er de viste type helt uanvendelig, fordi den er så åben, at det er umuligt at give materialet den fugtighed, der er nødvendigt, for at det kan kompostere. Resultatet vil blot blive en dynge visne blade og grene. Ydermere er beholderen for lille til den almindelige have. Eksempel på en kompostbeholder, fremstillet af galvaniseret ståtråd. Fabriksfremstillet i træ. Billedet viser en almindeligt forekommende kompostbeholder i trykimprægneret træ til en særdeles overkommelig pris. Konstruktionen medfører, at man kan lave den højde, som man har behov for, og da prisen er lav, kan man jo blot købe hvad, der er nødvendigt. Beholderen har dog mindst to problemer: 1. Det er ikke hensigtsmæssigt at benytte ubeskyttet trykimprægneret træ, fordi imprægneringssaltene kan trænge ud i komposten, og fordi det efterlade træ har nemt ved at rådne. 2. Den store afstand mellem brædderne vil give en så stor udluftning, at der bliver meget vissent materiale, og komposteringen ikke er derfor ikke effektiv. Eksempel på en fabriksfremstillet kompostbeholder af træ.

3 Udvikling af langtidsholdbare varmkomposteringsanlæg til alm. parcelhushaver. En gennemgang på nettet viser, at der tilsyneladende ikke kan købes et langtidsholdbart komposteringsanlæg beregnet for varmkompostering. Formålet er derfor at udvikle og afprøve et sådant anlæg i praksis. Krav til komposteringsanlægget. 1. Af hensyn til den praktiske anvendelse i en normal parcelhushave på ca. 800 m 2, bør anlægget bestå af tre kamre, hvert med et rumindhold på ca. 1 m 3. Det store rumindhold skyldes, at anlægget skal kunne indeholde alt hækafklip, når der klippes i slutningen af juni. Her fyldes de to beholdere op, mens den sidste indeholder afklip og ukrudt fra det foregående år, og som skal blandes sammen med afklippet fra juni, således at det indtil nu koldkomposterede ukrudt og evt. sygdomme bliver dræbt under varmkomposteringen. 2. For ar få den mindste varmeafgivelse til omgivelserne, bør hver beholder have form af en kugle. Da de er vanskelige at fremstille, placere og benytte i praksis, vælges en form, hvor længde, bredde og højde er ca. 1 meter. 3. Beholderens vægge bør så vidt muligt være isolerende, idet det gælder om at komme højt op i temperatur og bevare den høje temperatur så længe som muligt. 4. Beholdernes vægge skal være så stærke, at der kun bliver en ubetydelig udbøjning, selv om beholderne er helt fyldte 5. Havefolk med stor erfaring inden for kompostering fortæller, at der kun bør være 5 10 mm luft mellem de vandrette elementer som, beholderens vægge består af. Materialevalg: Materiale: Fordele Ulemper Fyrretræ Ubehandlet Billigt Nedbrydes hurtigt. Trykimprægneret Billigt Giftigt. Nedbrydes efterhånden. Imprægneret + malet Holdbart Dyrt og arbejdskrævende. Egetræ; Holdbart Dyrt. Isolerer ikke. Robinia Meget holdbart. Dyrt. Isolerer ikke. Hårdtræ af Ipe. Næsten ubegrænset holdbarhed Meget hårdt og dyrt. Isolerer ikke. Kompositbrædder. Meget holdbart og isolerende Ringe bøjningsstyrke. Galvaniseret stål. Meget holdbart Overfladen er et giftigt tungmetal, Slet ikke isolerende. Af hensyn til udbøjningen, bør der ikke anvendes tynde brædder af træ mm tykt træ kan virke en smule isolerende. For at kunne sammenligne to materialer med hinanden vælges her at benytte 1. Malede trykimprægnerede lægter af fyrretræ 2. Terrassebrædder fremstillet af kompositmateriale.

4 Prisberegninger. Malede trykimprægnerede lægter af fyrretræ: Lægterne har dimensionen 38x57 mm og koster 8,50 kr/meter Med en afstand mellem lægterne på 8 mm, skal der benyttes 16 lægter i højden. Til et komposteringsanlæg med tre kamre skal der benyttes 10x16 = 160 lægter á 1 m = 160 m. Træprisen vil her være 160 m á 8,50 = Kroner stolper á 1,5 m á 18 kr/m = Kroner 216 Ca. 5 l maling = Kroner 650 Ca. 250 rustfri skruer = Kroner 200 I alt Kroner Hertil kommer et meget stort arbejde med afslibning og maling af lægter og stolper. Terrassebrædder fremstillet af kompositmateriale: Brædderne har dimensionen 135x25 mm og koster 28 kr/meter. Tværsnit af de benyttede terrassebrædder af kompositmateriale. Materialet leder ikke varmen særlig godt, og lufthullerne isolerer mod, at varmen trænger til omgivelserne. Med en afstand på 10 mm mellem brædderne skal der bruges 7 brædder i højden. Herved bliver kompostbeholderens højde ca. 95 cm. Til et komposteringsanlæg med tre kamre skal der benyttes 7x10 = 70 brædder á 1 m = 70 m. Prisen for kompositbrædderne bliver 70x28 = kroner endepropper á 5 kroner = kroner 700 Ca. 200 rustfri skruer = kroner stolper á 1,5 m i komposit á 31kr/m = kroner 372 I alt Kroner Konklusion: Det er således ca. 700 kroner dyrere at lave et kompostanlæg med kompositbrædder end med malede trykimprægnerede lægter. Til gengæld sparer man en masse tid på at undgå at male træet. Endvidere skal malingen vedligeholdes gennem årene, hvilket både kræver tid og penge. Betragter man de samlede omkostninger gennem kompostbeholdernes levetid, vil der nok ikke være den store prisforskel. Til gengæld vil der være langt mere arbejde med træet end med kompositten, som er stort set vedligeholdelsesfri.

5 Opbygning og afprøvning af et komposteringsanlæg med både træ og komposit. Der er opbygget et komposteringsanlæg med både lægter af træ og med komposit. Anlægget ses nedenstående. Det opbyggede komposteringsanlæg, hvorpå der blev foretaget de praktiske undersøgelser. Lægterne er malet røde, og kompositbrædderne er enten grå eller sorte. Anlæggets højde er 1,3 meter; men ellers har anlægget de angivne mål. For at kunne registrere en evt. udbøjning af kompositbrædderne er der anbragt kompositbrædder i bunden af beholderne, hvor trykket fra komposten er størst. Bagklædningen består af ældre 1,6 mm hegnsbrædder. Følgende arbejdsgang er benyttet: 1. I træbeholderen (den nærmeste beholder) ligger diverse afklip fra tidligere. De to øvrige beholdere er tomme. 2. Under hækafklipningen blev alt materiale lagt på fliserne foran komposteringsanlægget. (Se evt. billedet på næste side). 3. Den første beholder der skal fyldes er kompositbeholderen. Det gøres ved lidt efter lidt at tage ca. halvdelen af materialet fra træbeholderen og blande det med ca. halvdelen af hækafklippet. Under sammenblandingen skal der tilføres vand, så materialet er godt fugtigt. 4. Når ca. halvdelen af materialet er brugt, tømmes resten af materialet i træbeholderen ud i den anden halvdel af hækafklippet. Det tilføres vand, så det bliver godt fugtig, og det blandes godt sammen. Til sidst fyldes træbeholderen med det våde materiale. 5. For at kunne sammenligne de to beholderes tekniske egenskaber foretages nu målinger på temperaturen i materialerne i begge beholdere. Der benyttes det samme jordtermometer i begge tilfælde, så der kan ses bort fra termometrenes eksemplarusikkerheder. Ved temperaturer over 60 grader blev der benyttet et kviksølvstermometer, fordi jordtermometeret kun kunne måle op til 60 grader.

6 Hækafklippet fylder voldsomt meget, inden det fyldes i kompostbeholderne. Der var så meget afklip, at både træbeholderen og kompositbeholderen blev fyldt op. Men allerede få dage efter var materialet i kompositbeholderen sunket ca. 30 %, som vist på billedet på den foregående side. Starttemperaturen var 18 grader; men efter kun 2 dage var temperaturen oppe på 70 grader i kompositbeholderen og 64 grader i træbeholderen. Temperaturen faldt efterfølgende, som det er vist i nedenstående kurver. Temperaturforløbet i de to kompostbeholdere. Målingerne er foretaget midt i beholderne, og ca. 25 cm under overfladen.

7 Kurverne viser, at omstikningen har en god indflydelse på temperaturforløbet. Det skyldes, at kompostmaterialet får ny iltforsyning, og at noget materiale langs beholderens ydersider, der ikke har været lige så godt omsat, som det i midten, nu også få en bedre omsætning. Foto af kompositbeholderens indhold ca. 20 cm under kompostoverflade. Billedet er taget under omstikningen i slutningen af juli. Af de visne blade langs den tynde bræddevæg til venstre, ses tydeligt, at omsætningen er dårligst her og i hjørnerne. Derimod har omsætningen langs kompositvæggene været lige så god som i midten af beholderen. Den 1. september var ingen tegn på, at kompositbrædderne.havde bøjet sig. På dette tidspunkt blev kompostmaterialet stukket om og samlet i den ene beholder, så trykket på de nederste brædder blev større. Ved denne lejlighed blev hosstående foto taget. Efter omstikningen steg temperaturen igen denne gang noget langsommere og nåede efter en uge op på 42 grader. Der er nu en fri beholder. Den benyttes til opsamling af forefaldende haveaffald, som næste år skal blandes sammen med næste års hækafklip i juni. Komposten i kompositbeholderne afdækkes med plast og brædder, så der ikke trænger regnvand ned i komposten og skyller næringsstofferne ud. Komposten i kompositbeholderen får nu lov at passe sig selv indtil 1. november. I den mellemliggende tid fyldes almineligt haveafklip i den mellemste beholder. Kompostmaterialet kun godt 2 måneder efter, at det var en smuk grøn bøgehæk.

8 Dette foto er taget den 1. november og viser hvor lidt, komposten ny fylder i den bageste beholder. Bemærk, at den mellemste beholder nu er fyldt næsten op med de sidste 4 måneders haveaffald. Dette affald skal sammen med de kommende 8 måneders affald blandes sammen med næste års hækafklip, når der påbegyndes en ny varmekompostering. Den nærmeste beholder indeholde kompost fra sidste års planteproduktion og skal anvendes til diverse nyttige formål inden for de kommende 8 måneder. Sådan ser kompostjorden ud den 1. november kun 4 måneder efter, at den var en smuk grøn bøgehæk. Allerede nu kan den bruges til jorddækning; men da den først skal bruges til planteformering i det kommende forår, bliver den mere humusagtig.

9 Efter omstikningen kan der ikke længere iagttages nogen temperaturstigning. Den hurtige og kraftige formuldningsproces må derfor være afsluttet nu. Men der var masse af regnorme, som nu vil klare den efterfølgende formuldning. Udbøjning på de nederste kompositbrædder blev målt. Den var på under 5 mm og er derfor helt uden betydning. Erfaringerne viser, at komposten virker lidt for våd. Derfor skal der fremstilles et lille halvtag over hver beholder, så regnvandet kan holdes ude, og så vandet i kompostbeholderne kan fordampe. En anden erfaring er, at vi aldrig tidligere har haft en så ryddelig have. Tidligere lå der grene og blade overalt, for vi vidste ikke, hvor vi skulle gøre af det, inden det blev kørt på genbrugspladsen. Nu bliver det hele samlet sammen, idet grenene dog først køres gennem en kompostkværn, så de ikke fylder så meget i beholderen. Man kan sagtens benytte dette materiale som jordforbedringsmiddel, som det er. Men ved at smide materialet gennem en sold er det meget nemt at adskille de lidt tykkere grenstumper fra den omsatte kompost. Disse langsomt omsættelige grenstumper har vist sig at være særdeles anvendelige som jorddækningsmateriale, og da vi altid er i bekneb for bark- eller træflis, har vi her fundet et godt langtidsvirkende jorddækningsmateriale. Konklusion. Det er forbundet med såvel økonomiske som miljømæssige omkostninger for såvel kommunen som den private haveejer at skille sig af med hækafklip og afklip fra både prydhaven og køkkenhaven. For at undersøge alternative til de kommunale renovationsordninger er der i foråret 2014 fremstillet et komposteringsanlæg beregnet for kompostering af haveaffald i private kolonihaver og parcelhushaver. Komposteringsanlægget består af tre sammenkoblede kamre, hver på godt 1 m 3. De yderste kamre blev brugt som forsøgsobjekter, idet formålet var at undersøge, om man med fordel kunne anvende hule kompositbrædder i et varmkomposteringsanlæg frem for massive trælægter. Det viser sig at være tilfældet, idet temperaturen i kompositbeholderne nåede op på 70 o C; men den i træbeholderne kun nåede op på 63 o C. De sidste 7 grader har stor betydning, idet de medvirker til, at stort alle sygdomme og ukrudtsfrø bliver slået ihjel. Et kompositanlæg er ca. 20 % dyrere end et anlæg lavet af lægter. Men anlægget af lægter kræves en langt større arbejdsindsats. Desuden skal lægteanlægget ofte vedligeholdes, så det ikke rådner op. Så i sidste instans er sikkert ikke den store prisforskel; men der er langt større arbejde med at passe og vedligeholde et træanlæg. Allerede efter 1 2 måneders varmekompostering er materialet så omsat, at det straks kan benyttes som jorddækning. Og året efter kan det anvendes i drivhuset og i køkkenhaven som jordforbedringsmiddel. Desuden er det meget velegnet ved planteformering.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen. Hjemmekompostering Det begynder i køkkenet... Hele komposteringsprocessen starter i køkkenet, hvor køkkenaffaldet sorteres i 2 fraktioner: bioaffald og restaffald. Bioaffald kan komposteres, og er som

Læs mere

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld.

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Har du en have og kan du lide tanken om at bruge gratis kompost frem for kunstgødning?

Læs mere

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk ÅBNINGSTIDER PÅ GENBRUGSSTATIONERNE Odensevej 230, 5700 Svendborg Mandag-fredag 10.00 18.00 Lørdag, søndag og helligdage 9.00-18.00 Lukket den 24., 25. og 31. december samt 1. januar Industrivænget 1,

Læs mere

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr Den levende jord Brug det afklippede græs som jorddække i bedene. Foto: Mette Kirkebjerg Due. I naturen er jorden sjældent nøgen. Er det mindste vil naturen hurtigt dække det i et kludetæppe af GIV JORDEN

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvor skal beholderen stå? side 3. Sådan holder du komposteringen ved lige side 5. Sådan holder du komposteringen ved lige side 6

Indholdsfortegnelse. Hvor skal beholderen stå? side 3. Sådan holder du komposteringen ved lige side 5. Sådan holder du komposteringen ved lige side 6 Indholdsfortegnelse Hjemmekompostering - praktisk, billigt og nemt! side 1 Hvad er kompostering? side 2 Hvor skal beholderen stå? side 3 Sådan kommer du i gang side 4 Sådan holder du komposteringen ved

Læs mere

LIDT OM UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER

LIDT OM UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER LIDT OM KOMPOST OG REGLER FOR BRUG AF SKOVMOSENS FÆLLESKOMPOST. UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER Dit grønne haveaffald er guld værd. Din havejord er træt efter mange års intensiv dyrkning.

Læs mere

Gode råd og vejledning om kompost.

Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

Kompost Gode råd og vejledning om kompost.

Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

Hvad er kompost? Men samtidig er der andre fordele: Du slipper for at køre haveaffaldet på genbrugspladsen. Du sparer penge til gødning.

Hvad er kompost? Men samtidig er der andre fordele: Du slipper for at køre haveaffaldet på genbrugspladsen. Du sparer penge til gødning. Kompost Du kan nemt lave dit haveaffald og grønne køkkenaffald om til færdig kompost på 1-2 år. Komposten kan bruges som jordforbedring og til at gøde planterne i haven. FAKTA Ajourført: torsdag d. 9.

Læs mere

Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ

Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ Tøm ofte spanden med det grønne køkken affald, så undgår du lugt i køkkenet. Kompostering er nemt! Genbrug det grønne køkken affald Hjemmekompostering giver mere plads

Læs mere

Gå til forside: Klik HER. Plantekuvøse

Gå til forside: Klik HER. Plantekuvøse Plantekuvøse Gå til forside: Klik HER Beskrivelse af dyrkningsmetoder og resultater I virkeligheden er det kun få af årets måneder, at vi har tomater, agurker, peberfrugte osv. i vores drivhuse. Juli og

Læs mere

GOD KOMPOST - GLAD HAVE

GOD KOMPOST - GLAD HAVE GOD KOMPOST - GLAD HAVE Skibstrup Kompost og Skibstrup Topdress 2 Skibstrup Kompost - det naturlige valg Al kompost fra Skibstrup Affaldscenter er fremstillet af rent haveaffald grene, blade og græs fra

Læs mere

Øvelser om affald: Kompostering undersøgelse af nedbryderdyrene

Øvelser om affald: Kompostering undersøgelse af nedbryderdyrene Øvelser om affald: Kompostering undersøgelse af nedbryderdyrene Biologi, 9. klasse til 1.g Forfattere: Janus Hendrichsen, Flemming Nielsen, Jens Prom Illustrationer: Bryan d Emil Redaktion: Line Anne Roien

Læs mere

Kompost er havens guld

Kompost er havens guld Kompost er havens guld - Vejledning i opstart og pasning af kompost i lukket kompostbeholder Ca. 1/3 af det affald vi producerer er grønt affald, der kan komposteres. 100 kg grønt affald giver 20-40 kg

Læs mere

Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte

Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte Formål: At undersøge om det er muligt at opsamle og genbruge halm i forbindelse med halmdækning af

Læs mere

M O N S T R U M. Materiale og konstruktionsbeskrivelse

M O N S T R U M. Materiale og konstruktionsbeskrivelse Materiale og konstruktionsbeskrivelse 2014 Generelt om konstruktion og materialer Alle MONSTRUMs legeredskaber er konstrueret af tømmer i miljøvenlig, PEFC certificeret, gennemimprægneret, nordisk SUPERWOOD,

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 46. Hjemmesysler

Tid til haven. Havetips uge 46. Hjemmesysler Tid til haven Havetips uge 46 Af: Marianne Bachmann Andersen Hjemmesysler I disse uger venter vi alle på, at december måned med stearinlys og hjemmebag dukker op af kalenderen. Indkaldelser til arrangementer

Læs mere

Dit haveaffald sådan gør du!

Dit haveaffald sådan gør du! Dit haveaffald sådan gør du! Din have og dit affald Som haveejer er du selv ansvarlig for at komme af med dit haveaffald. I denne folder kan du se, hvordan du kan komme af med det. Du kan også læse om,

Læs mere

Forurenet jord i haven

Forurenet jord i haven Koncern Miljø Følg disse fem enkle forholdsregler så kan du undgå gener Indret haven, så du ikke har bar jord nogen steder Dyrk grøntsager og frugter, der vokser tæt på jorden, i ren jord Undgå at komme

Læs mere

Undersøgelse NATURENS AFFALDSBEHANDLING

Undersøgelse NATURENS AFFALDSBEHANDLING k o m p o s t NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og

Læs mere

Blokhus komposit hegn

Blokhus komposit hegn Blokhus komposit hegn Blokhus hegn er et moderne komposit hegn med afrundede sider. Blokhus hegn kræver ingen årlig vedligeholdelse og kan nemt rengøres med en våd klud. Hegnet består af afrundede brædder

Læs mere

Økologisk Havekursus 2018

Økologisk Havekursus 2018 Økologisk Havekursus 2018 Karin Gutfelt Jensen www.lottenborghave.dk info@lottenborghave.dk Økologi Om forholdet mellem de levende væsner, og Om forholdet mellem de levende væsner og deres miljø. Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

VARIGHED: LANGT FORLØB. Byg EN NEM HULE. Gå ind på dr.dk/byg og find flere seje byggeprojekter.

VARIGHED: LANGT FORLØB. Byg EN NEM HULE. Gå ind på dr.dk/byg og find flere seje byggeprojekter. VARIGHED: LANGT FORLØB Byg EN NEM HULE Byg EN NEM HULE Varighed: Langt forløb Denne hule kan du bygge derhjemme, evt. sammen med en voksen. Husk at få hjælp af en voksen, når der skal bruges stiksav og

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

SÅDAN BYGGER DU TERRASSEN

SÅDAN BYGGER DU TERRASSEN SÅDAN BYGGER DU TERRASSEN Underlaget skal være i orden Du skal være meget omhyggelig med opbygningen af de strøer, som terrassen skal hvile på. Brug tid på at gennemtænke og måle, tag med jævne mellemrum

Læs mere

Skibstrup kompost og topdress. God kompost - glad have

Skibstrup kompost og topdress. God kompost - glad have Skibstrup kompost og topdress God kompost - glad have 2 Skibstrup kompost - det naturlige valg Al kompost fra Skibstrup Affaldscenter er fremstillet af rent haveaffald grene, blade og græs fra haver og

Læs mere

Terrasse og facade. www.keflico.com. i hårdttræ

Terrasse og facade. www.keflico.com. i hårdttræ 2010 og facade i hårdttræ Rosewood terrassebrædder Plantage Teak terrassebrædder Plantage Teak er en eksklusiv og formstabil træsort med de samme gode egenskaber som asiatisk teak. Plantage Teak er hurtigt

Læs mere

Økologisk Havekursus Allerød 2019

Økologisk Havekursus Allerød 2019 Økologisk Havekursus Allerød 2019 Karin Gutfelt Jensen Facebook & Instagram: Lottenborghave Økologi Forholdet mellem de levende væsner Forholdet mellem de levende væsner og deres miljø Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

Overdækningen er bygget, så den passer til huset, fordi vi har brugt samme materiale og malet med samme farve.

Overdækningen er bygget, så den passer til huset, fordi vi har brugt samme materiale og malet med samme farve. LET SVÆRHEDSGRD: Opgaven er ikke svær. Du skal bare bruge vaterpas og tommestok flittigt. TIDSFORRUG: Selve arbejdet kan udføres på to enkelte arbejdsdage med flere dages mellemrum (tørretid for stolpebetonen).

Læs mere

Samle- og opstillingsvejledning dobbelt carport 600 x 500 uden tag.

Samle- og opstillingsvejledning dobbelt carport 600 x 500 uden tag. Samle- og opstillingsvejledning dobbelt carport 600 x 500 uden tag. Varenummer 26393700030 Side 1 Tillykke med købet af deres nye carport! For at lette opstilling og montering anbefaler vi, at man starter

Læs mere

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser?

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? 9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo I det højarktiske Nordøstgrønland ligger forsøgsstationen Zackenberg. Her undersøger danske forskere,

Læs mere

Kompost Den økologiske kolonihave

Kompost Den økologiske kolonihave Kompost Den økologiske kolonihave Brug hovedet frem for sprøjten - Inspiration til en have med plads til både dig og naturen Udarbejdet af initiativgruppen Grønne kolonihaver et samarbejde mellem Veje

Læs mere

JA carporte JA Byggeland Jørgen Anderens vej Måløv tlf j-a.dk

JA carporte JA Byggeland Jørgen Anderens vej Måløv tlf j-a.dk Alle priser er inkl. moms og eksklusiv fragtomkostninger (se fragtomkostninger på www.j-a.dk) Materialer Trykimprægneret træ: Næsten alt trykimprægneret træ leveres som fyr i en seksta-kvalitet (udseendesorteret),

Læs mere

KONSTRUKTION OG ANLÆG MED BÆREDYGTIGT RECYCLINGPLAST

KONSTRUKTION OG ANLÆG MED BÆREDYGTIGT RECYCLINGPLAST G9 landskab / BREÆDYGTIGT Recyclingplast KONSTRUKTION OG ANLÆG MED BÆREDYGTIGT RECYCLINGPLAST SERIE GEO BÆREDYGTIGT LANGTIDSHOLDBART ØKNOMISK INGEN VEDLIGEHOLDELSE MILJØ CERTIFICERET Recyclingplast (genbrugsplast)

Læs mere

Vedligeholdelse - Pleje af grønne områder

Vedligeholdelse - Pleje af grønne områder Vedligeholdelse - Pleje af grønne områder Som faglært havemand med grønt speciale vedligeholder vi haver og grønne områder. Opgaverne kan være: Beskæring af træer og buske Hæk og purklipning Lugning og

Læs mere

Fremtiden er smartere og grønnere - TRÆ. Hvor smart og grønt er det egentlig? Thomas Mark Venås, sektionsleder, Træ & Miljø

Fremtiden er smartere og grønnere - TRÆ. Hvor smart og grønt er det egentlig? Thomas Mark Venås, sektionsleder, Træ & Miljø Fremtiden er smartere og grønnere - TRÆ Hvor smart og grønt er det egentlig? Thomas Mark Venås, sektionsleder, Træ & Miljø Oversigt Meget er sagt om træ et par slides om begreber Øgede krav nødvendiggør

Læs mere

Supplerende forsøg med. bekæmpelse af blåtop. på Randbøl Hede.

Supplerende forsøg med. bekæmpelse af blåtop. på Randbøl Hede. Supplerende forsøg med bekæmpelse af blåtop på Randbøl Hede. Af Hans Jørgen Degn Udarbejdet for Randbøl Statsskovdistrikt, 2006. 1 Indledning. Den voksende dominans af blåtop er et alvorligt problem på

Læs mere

Regler for afbrænding i Skive Kommune. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK

Regler for afbrænding i Skive Kommune. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK Regler for afbrænding i Skive Kommune Skive det er RENT LIV SKIVE.DK Afbrænding af affald er som hovedregel kun tilladt på dertil godkendte anlæg. Det betyder som udgangspunkt, at private borgere ikke

Læs mere

Så enkelt er det 6 Sorteringen i køkkenet 8 Placeringen af beholderen 10 Hold gang i processen 12 Kompostering med varme 14 Kompostering med orme 16

Så enkelt er det 6 Sorteringen i køkkenet 8 Placeringen af beholderen 10 Hold gang i processen 12 Kompostering med varme 14 Kompostering med orme 16 Kompost Håndbog Det er enkelt at lave kompost ud af det grønne affald fra køkken og have. Når affaldet bliver til kompost, gør det gavn hjemme i haven i stedet for at belaste miljøet. Brug denne håndbog

Læs mere

Bræddeprofiler not/fer

Bræddeprofiler not/fer Brædde profiler STANDARD Bræddeprofiler not/fer Vedligeholdelsesfri Driftøkonomisk Langtidsholdbar Brædder med not/fer Anvendelses muligheder: Blomster/plantekummer Hestebokse Beklædning Fordele: Vedligeholdelsesfri

Læs mere

Bygnings konstruktion i Rækkehusene, Dannevang 4xx & Kirkeleddet 5xx. Nyværende brandsikring mellem boligerne. Tag konstruktion og ovenlys vindue.

Bygnings konstruktion i Rækkehusene, Dannevang 4xx & Kirkeleddet 5xx. Nyværende brandsikring mellem boligerne. Tag konstruktion og ovenlys vindue. Bygnings konstruktion i Rækkehusene, Dannevang 4xx & Kirkeleddet 5xx. Nyværende brandsikring mellem boligerne. Tag konstruktion og ovenlys vindue. Væg på baghave siden og front siden. Plantegning 1 sal.

Læs mere

Ukrudtsmiddel Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse i private haver herunder indkørsler, fortove, havegange og terrasser.

Ukrudtsmiddel Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse i private haver herunder indkørsler, fortove, havegange og terrasser. DKXXXXXXXXA 200 ml Rækker til 645 m 2 Holder arealet ukrudtsfrit i 3-4 mdr. Bekæmper alt ukrudt blade & rødder Forhindrer nyt ukrudt i at spire frem Ukrudtsmiddel Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse

Læs mere

Monteringsvejledning

Monteringsvejledning Monteringsvejledning Indholdsfortegnelse Nødvendigt værktøj Fundament Kontrol af pakkens indhold Kantramme og strøer Vægge Dør og vinduer Gavltrekant Tag Forankring af tag Gulv Overfladebehandling Vedligeholdelse

Læs mere

Skoven falmer. Læringsmål. Se på læringsmålene. Hvad kan du lige nu, og hvad vil du gerne kunne efter forløbet?

Skoven falmer. Læringsmål. Se på læringsmålene. Hvad kan du lige nu, og hvad vil du gerne kunne efter forløbet? Skoven falmer Falmer betyder egentlig, at noget mister sin farve, men skoven får jo endnu flere farver om efteråret. I solskin kan skoven med sine gule og røde farver næsten ligne ild. Så hvorfor hedder

Læs mere

følg den grønne tråd og find de grønne råd

følg den grønne tråd og find de grønne råd følg den grønne tråd og find de grønne råd Nemt genbrug I Ringsted Kommune har vi et ønske om at genbruge mest muligt af vores affald. Derfor forbedrer vi løbende vores affaldsordninger, så du får nemmere

Læs mere

Affald kommer ikke af sig selv...

Affald kommer ikke af sig selv... Affald kommer ikke af sig selv... - og forsvinder ikke af sig selv! Det er ikke til at bære! Arbejdstilsynet har fastsat regler for, hvordan skraldemanden skal udføre sit arbejde. To tons affald om dagen...

Læs mere

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666 Særtryk Elevhæfte Natur/teknologi Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA alinea.dk Telefon 3369 4666 Når vi har vinter og koldt vejr i Danmark, er der andre steder, hvor det er stegende hedt. Det er

Læs mere

TRIP TRAP WOODCARE. Udendørs plejeprodukter. Nemt og effektivt Naturligvis

TRIP TRAP WOODCARE. Udendørs plejeprodukter. Nemt og effektivt Naturligvis TRIP TRAP WOODCARE Udendørs plejeprodukter Anbefalet af professionelle Nemt og effektivt Naturligvis 1 Det naturlige valg Træ skal ikke overfladebehandles; det skal styrkes og beskyttes indefra. Denne

Læs mere

Hegnsregler afdeling 9 - Rønnehegnet

Hegnsregler afdeling 9 - Rønnehegnet Det er ikke tilladt at ændre væsentligt ved beplantningen i haverne uden afdelingsbestyrelsens tilladelse. Kontakt derfor afdelingsbestyrelsen inden du sætter gang i omfattende havearbejde. Det gælder

Læs mere

Undersøgelse af brugernes opfattelse af genbrugspladserne i Middelfart og Assens samt deres viden om og holdning til sortering af affaldstræ

Undersøgelse af brugernes opfattelse af genbrugspladserne i Middelfart og Assens samt deres viden om og holdning til sortering af affaldstræ Undersøgelse af brugernes opfattelse af genbrugspladserne i Middelfart og Assens samt deres viden om og holdning til sortering af affaldstræ Rostra Research A/S Juni 2016 1 Indholdsfortegnelse Baggrund

Læs mere

Affaldshæfte 2015 I N F O R M AT I O N O M A F F A L D

Affaldshæfte 2015 I N F O R M AT I O N O M A F F A L D TIL SAMTLIGE HUSSTANDE I LEJRE KOMMUNE Affaldshæfte 2015 I N F O R M AT I O N O M A F F A L D Bedre sortering giver mere genbrug I de kommende år skal vi sortere og genbruge endnu mere af vores husholdningsaffald

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

De fornuftige valg De fornuftige valg, du som haveejer kan tage, handler bl.a. om ting du gør eller undlader at gøre:

De fornuftige valg De fornuftige valg, du som haveejer kan tage, handler bl.a. om ting du gør eller undlader at gøre: Plantefrø.dk Mere om Økologi Plant-Routes Baggrunds artikler (1) C. Meier ; (cm@plant-route.dk) Introduktion At dyrke grøntsager og blomster i haven er en både sjov og sund hobby. Der er i de sidste 20

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2016

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2016 23.09.2016 NYHEDSBREV SEPTEMBER 2016 Renovation Aalborg kommune sætter snart gang i en samlet fremtidig affaldsplan. Det vil også betyde ændringer for os. Fra november afskaffes storskrald-/haveaffaldsordningen.

Læs mere

Sæt drivhus op på 20 minutter. Billigt begynderdrivhus Let at flytte rundt på Foldes sammen til vinteren Ingen glasskår

Sæt drivhus op på 20 minutter. Billigt begynderdrivhus Let at flytte rundt på Foldes sammen til vinteren Ingen glasskår m vinteren er drivhuset klappet sammen og står i skuret. Når det bliver forår, finder du et egnet sted at stille drivhuset op. På 20 minutter samler du dit drivhus med bolte og vingemøtrikker. illigt begynderdrivhus

Læs mere

Håndbog om. Kompost. Håndbog om

Håndbog om. Kompost. Håndbog om Håndbog om Kompost Håndbog om Indhold Håndbog om Kompost 4 Kompostering af køkkenaffald 6 Så enkelt er det 6 Sorteringen i køkkenet 8 Placeringen af beholderen 10 Hold gang i processen 12 Kompostering

Læs mere

Undersøgelse af flagermuskasser.

Undersøgelse af flagermuskasser. Undersøgelse af flagermuskasser. Tekst og fotos: Viggo Lind Naturskolen april 2010 I april 2009 blev der opsat 20 nye flagermuskasser i Tarup-Davinde området. Fem større flagermuskasser var blevet sat

Læs mere

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk )

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Vores Haveklub Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Plantning Ved plantning af roser er det vigtigste at få rosen sat så dybt, at podestedet er mindst 7 til 10 cm. under jorden, og at rødderne

Læs mere

HAVEARTIKLER NSH NORDIC A/S

HAVEARTIKLER NSH NORDIC A/S HAVEARTIKLER NSH NORDIC A/S Side 1 2 3 4 5 6 Indholdsfortegnelse Produktgruppe Haveartikler > Fuglenet Haveartikler > Kompostbeholdere Haveartikler > Gabioner Haveartikler > Tørrestativ Haveartikler >

Læs mere

Trin-for-trin-instruktioner Byg hegnet selv

Trin-for-trin-instruktioner Byg hegnet selv Trin-for-trin-instruktioner Byg hegnet selv Typer af hegn Trådhegn Et trådhegn er ret hurtigt at opføre og nok ét af de billigste at vedligeholde. Gabioner (stenkister) Metalkurve fyldte med sten eller

Læs mere

Der blev foretaget Mycrometer Air test, samt Mycrometer Surfacetest boligens i børneværelset.

Der blev foretaget Mycrometer Air test, samt Mycrometer Surfacetest boligens i børneværelset. Svampeundersøgelse Lokation: XX Baggrund Den 27/03-2013 har Ole Borup fra Termo-Service.dk foretaget skimmelundersøgelse i ovennævnte bolig. Undersøgelsen blev foretaget efter aftale med XX. Undersøgelsen

Læs mere

det handler om Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen

det handler om Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen det handler om Hvad gør du i GRUNDEN? Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen Om at have... have Vi kender det alle sammen. Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet alle tilløb

Læs mere

Vores affald. - forsvinder ikke af sig selv!

Vores affald. - forsvinder ikke af sig selv! Vores affald - forsvinder ikke af sig selv! Vi lever på mange måder i et overflodssamfund. Vi forbruger og smider væk som aldrig før. To tons affald om dagen I Danmark må hver enkelt skraldemand håndtere

Læs mere

En god terrasse danner ramme om. Træ terrasse i lærketræ

En god terrasse danner ramme om. Træ terrasse i lærketræ EFTER Terrassen er symmetrisk bygget op med en trappe i midten og højbede i siden. Den brede trappe er både pæn og praktisk, men også meget anvendelig som en siddeplads for både børn og voksne. 36 FORNY

Læs mere

BIOAFFALD FORSØG I MADAFFALD OG GRØNT HAVEAFFALD FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE

BIOAFFALD FORSØG I MADAFFALD OG GRØNT HAVEAFFALD FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE BIO MAD OG GRØNT HAVE FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE FORSØG I 2016 DET KAN DU LÆSE I GUIDEN BIO Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Forsøg med bioaffald Tidsplan for forsøget Køkkenspand og bioposer

Læs mere

Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø)

Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø) Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø) Krav til affaldet Hvilke typer affald kan anlægget håndtere? Har affaldets beskaffenhed nogen betydning (f.eks. tørt, vådt, urenheder, sammenblanding,

Læs mere

kompost Din håndbog om

kompost Din håndbog om Din håndbog om kompost Det er enkelt at lave kompost ud af det grønne affald fra køkken og have. Når affaldet bliver til kompost, gør det gavn hjemme i haven i stedet for at belaste miljøet. Brug denne

Læs mere

Grundlæg fremtiden. vandigrunden.dk. Tips & tricks. Test dig selv! Læs mere på. Se filmen

Grundlæg fremtiden. vandigrunden.dk. Tips & tricks. Test dig selv! Læs mere på. Se filmen NORDISK MILJØMÆRKNING Grundlæg fremtiden Grundvand betyder meget i Danmark. I modsætning til andre lande er dansk drikkevand baseret på grundvand, der kun kræver en let rensning. Vi bor ovenpå vores drikkevand.

Læs mere

VED KØB AF SKUR TIL CARPORT

VED KØB AF SKUR TIL CARPORT TILLÆG TIL MONTAGE VEJLEDNING. VED KØB AF SKUR TIL CARPORT Det er kun nødvendigt at læse denne vejledning, hvis du også har valgt skur på din carport. Du SKAL dog også læse vejledning fra carporten, da

Læs mere

Om Danbox Klimapavilloner & containere

Om Danbox Klimapavilloner & containere Om Danbox Klimapavilloner & containere Det bedste alternativ Vi oplever ofte, at vore kunder kommer til os, fordi de ønsker et billigt og nemt alternativ til nybyggeri, når de ønsker at udvide produktionen.

Læs mere

TRÆF DINE VALG NU! Hvor store spande har du brug for? Vil du selv sætte spande frem til tømning? Har du brug for havespand?

TRÆF DINE VALG NU! Hvor store spande har du brug for? Vil du selv sætte spande frem til tømning? Har du brug for havespand? kertemindeforsyning.dk/takformad TRÆF DINE VALG NU! Hvor store spande har du brug for? Vil du selv sætte spande frem til tømning? Har du brug for havespand? Side 2 Træf valg nu om de kommende spande Der

Læs mere

Bytræer er med til at afbøde virkningerne af klimaændringer

Bytræer er med til at afbøde virkningerne af klimaændringer Dato: 26-11-2009 Videnblad nr. 08.01-22 Emne: Træer Bytræer er med til at afbøde virkningerne af klimaændringer Træer og grønne områder kan være med til at hjælpe os gennem en hverdag med et ændret klima.

Læs mere

Sølund elegante kvalitets huse. Bahamas Pavilloner. www.solundhuse.dk

Sølund elegante kvalitets huse. Bahamas Pavilloner. www.solundhuse.dk Bahamas Pavilloner 2011 Sølund elegante kvalitets huse www.solundhuse.dk Gårdutikken Sølund ApS. Overy Skovvej 3. 8732 Hovedgård. Tlf. 7566 2875. info@solundhuse.dk Bahamas pavilloner er de mest eksklusive

Læs mere

GORM SIKKERHED MILJØ GODT AT VIDE 24_010

GORM SIKKERHED MILJØ GODT AT VIDE 24_010 GORM 24_010 SIKKERHED Du skal forstærke hver anden sektion med et kryds, så reolen står stabilt. Dette møbel skal fastgøres til væggen med det medfølgende vægbeslag. Forskellige vægmaterialer kræver forskellige

Læs mere

Ved reklamation eller spørgsmål til produktet, kontakt da Harald Nyborg A/S på tlf. 63959508 eller henvend dig i en af vore butikker.

Ved reklamation eller spørgsmål til produktet, kontakt da Harald Nyborg A/S på tlf. 63959508 eller henvend dig i en af vore butikker. Havepejs Manual (OBS! Gem den til senere brug.) Model M120 Nødvendigt værktøj (ej inkl.) ADVARSEL FARE! Havepejsen er KUN til udendørs brug. Fyr aldrig op i havepejsen, og lad den aldrig nedkøle, indendørs

Læs mere

KOMPROMENT Keylite. Produktdata/Anvisning

KOMPROMENT Keylite. Produktdata/Anvisning KOMPROMENT Keylite Produktdata/Anvisning Produktdata /Anvisning nr. 31 Keylite - Sne og is I kolde områder kan betragtelige mængder sne og is lægge sig på taget, og Keylite s tagvinduer kan i længere perioder

Læs mere

En smuk og naturlig løsning

En smuk og naturlig løsning En smuk og naturlig løsning Produktkatalog www.lemming-hegn.dk Lemming Hegn - den naturlige ramme om din bolig Lemming Hegn står for en gedigen kvalitet, der er let at montere. Lemming Hegn giver dig mulighed

Læs mere

Dykkerrapport. Dykkerrapporten beskriver hver enkelt bro, samt en kort konklusion på broens stand.

Dykkerrapport. Dykkerrapporten beskriver hver enkelt bro, samt en kort konklusion på broens stand. Dykkerrapport Vallensbæk Lystbåd Havn Dykkerrapporten beskriver hver enkelt bro, samt en kort konklusion på broens stand. Den overordnede konklusion er at pælene er i meget fin stand, og der er ingen grund

Læs mere

Ordensreglement. Afdeling 38 Engkærgårds Allé Tornøegade 12, 8300 Odder. Telefon:

Ordensreglement. Afdeling 38 Engkærgårds Allé Tornøegade 12, 8300 Odder. Telefon: Ordensreglement Afdeling 38 Engkærgårds Allé 106-238 Adresse: Tornøegade 12, 8300 Odder Telefon: 70 27 97 97 Hjemmeside: E-mail: www.domibolig.dk mail@domibolig.dk Telefon- og ekspeditionstid: mandag kl.

Læs mere

Det er en god ide, at stiklingeformere de af havens planter, man er særlig glad for. Det er sjovt og det er nemt og det er tid nu;

Det er en god ide, at stiklingeformere de af havens planter, man er særlig glad for. Det er sjovt og det er nemt og det er tid nu; Det er en god ide, at stiklingeformere de af havens planter, man er særlig glad for. Det er sjovt og det er nemt og det er tid nu; Træagtige stiklinger skæres/klippes af skud fra samme år, efter at de

Læs mere

1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler

1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler Vedligeholdelse 1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler 2 Teak Teaktræ er særligt velegnet til udendørs brug, fordi det har et naturligt indhold af olie og er formstabilt. Det kan tåle vejr og vind uden

Læs mere

PRISLISTE. Langtømmer løftes over på afkortebord

PRISLISTE. Langtømmer løftes over på afkortebord PRISLISTE ENGROS FEBRUAR 2014 Langtømmer løftes over på afkortebord Lager af granrafter med bark Lundum Savværk ApS Torpvej 59, Lundum 8700 Horsens Tlf. 7565 42 58 Fax 7565 49 44 www.lundumsavvaerk.dk

Læs mere

Montagevejledning: Redskabsrum, vare nr. 9633319 Grundmål: 190x280 cm.

Montagevejledning: Redskabsrum, vare nr. 9633319 Grundmål: 190x280 cm. Montagevejledning: Redskabsrum, vare nr. 9633319 Grundmål: 190x280 cm. 1900 2800 Læs denne vejledning grundigt igennem. Undersøg om materialet stemmer overens med det leverede. Mangler der noget, eller

Læs mere

Sprøjtefri Have Slip for ukrudt uden sprøjtemidler

Sprøjtefri Have Slip for ukrudt uden sprøjtemidler Sprøjtefri Have Slip for ukrudt uden sprøjtemidler Det finder du i folderen Drop sprøjtemidler i haven... 3 Fjern ukrudtet... 4 Ukrudt i køkkenhave og staudebed... 5 Græsplænen... 6 Mos i græsplænen...

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

1

1 1 www.staby-fliser.dk BRÆDDEHEGN 1 Let = Ru trykimprægnerede brædder på 16x100mm. Luksus = høvlet og afrundede trykimprægnerede brædder på 22x100mm. Hver sektion incl stolper BRÆDDEHEGN 1 LET ELLER LUKSUS

Læs mere

Kondens i moderne byggeri

Kondens i moderne byggeri Kondens i moderne byggeri Kondens er et naturligt fænomen og ikke et produktproblem. Det er tegn på høj luftfugtighed, hvilket betyder, at øget ventilation er nødvendig. En gennemsnitlig familie på fire

Læs mere

GÆSTEHYTTE OG TEENAGEHYBEL

GÆSTEHYTTE OG TEENAGEHYBEL Gør-Det-Selv GÆSTEHYTTE OG TEENAGEHYBEL En gæstehytte gør det nemmere og hyggeligere at have overnattende gæster, og den resterende tid kan den fungere som hjemmekontor, teenagehybel eller hyggelig lille

Læs mere

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm Halm Halm blev brugt til at blande i lerklining, både i vikingetiden og i bindingsværkshuse omkring 1634. Halmstrå kan let knække. Flere halmstrå sammen er stærkere end ét strå. Halm Halmstrå er hule,

Læs mere

SVANEMØLLEN Svaneke.

SVANEMØLLEN Svaneke. SVANEMØLLEN Svaneke. Løse og nedfaldende egespåner 2010 Tilstand Beklædning, vinduer og døre. Istandsættelse NIELS-HOLGER LARSEN 2013 Indledning. Ved møllen opførelse blev både skrog og hat beklædt med

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 21. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 21. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 21 Af: Marianne Bachmann Andersen Blomster til sommeren Billede: Sommerblomster.jpg Så blev det endelig varmt med shorts, solbriller og solcreme på menuen. Haven er nu blevet

Læs mere

Hjemmekompostering - når det er for grønt til at være skidt

Hjemmekompostering - når det er for grønt til at være skidt Hjemmekompostering - når det er for grønt til at være skidt 1 Indhold Side Hvorfor hjemmekompostere? Kære borger Hvorfor hjemmekompostere?..................... 3 Hurtig vejledning...............................

Læs mere

Afsætning Skur / carport Tegningsmateriale og arbejdsvejledning side 1

Afsætning Skur / carport Tegningsmateriale og arbejdsvejledning side 1 Afsætning Tegningsmateriale og arbejdsvejledning side 1 Generel vejledning til afsætning af hjørner og vandret plan på grund Når du har sikret dig, at bygningens placering er i overensstemmelse med love,

Læs mere

Standardhus Einherjere type VI

Standardhus Einherjere type VI Standardhus Einherjere type VI 2002 Copyright 2002 Thomas Greve / Martin Seliger / Einherjerne Standard hus Type VI 1. Forord 3 2. Intro 4 -Ide -Opbygning 3. Martrialer 5 4 Bygning af elementer -Ramme

Læs mere

ISOBYG Nyholmsvej Randers BETONTEMPERATUR AFHÆNGIG AF ISOLERINGSPLACERING OG SOKKEL TYPE

ISOBYG Nyholmsvej Randers BETONTEMPERATUR AFHÆNGIG AF ISOLERINGSPLACERING OG SOKKEL TYPE BETON TEMPERATUR 1. BETONTEMPERATUR AFHÆNGIG AF ISOLERINGSPLACERING OG SOKKEL TYPE Hos ISOBYG har vi ofte modtaget spørgsmålet om hvorvidt blokkene må vendes, så den tykke isolering vender ind,eller det

Læs mere

Moelven ThermoAsk. Moelven ThermoAsk er et nyt og spændende produkt til dansk byggeri. ThermoAsk Beklædning

Moelven ThermoAsk. Moelven ThermoAsk er et nyt og spændende produkt til dansk byggeri. ThermoAsk Beklædning ThermoAsk Beklædning Moelven ThermoAsk Smukke mørke farvenuancer med stor formstabilitet og styrke Moelven ThermoAsk er et nyt og spændende produkt til dansk byggeri. ThermoAsk, det spændende nye alternativ

Læs mere

DET HANDLER OM. Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE

DET HANDLER OM. Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE DET HANDLER OM HVAD GØR DU I GRUNDEN? Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE Albertslund / Brøndby / Glostrup / Hvidovre København / Rødovre / Vallensbæk 20535_Folder_A5.indd

Læs mere