Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret"

Transkript

1 2. oktober 28 Sag 7/859 /ssi/frn/-ebst Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 1. Resumé Der er pt. 32 udenlandske leverandører af forsvarsmateriel, som er forpligtet til at lægge ordrer hos danske forsvarsrelaterede virksomheder. Afviklingen af forpligtelserne i 27 er opgjort til 1,2 mia. DKK. De udenlandske leverandørers forpligtelser udgør 5,3 mia. DKK. Fratrækkes forhåndsgodkendt industrisamarbejde (godkendte, men endnu ikke gennemførte projekter), er det ikke-disponerede udestående opgjort til 2, mia. DKK. 2. Baggrund Når Forsvaret anskaffer forsvarsmateriel fra udlandet, skal den udenlandske leverandør indgå en industrisamarbejdsaftale med Erhvervs- og Byggestyrelsen. I aftalen forpligter leverandøren sig til at etablere et samarbejde med eller lægge forsvarsrelaterede ordrer hos danske virksomheder for en værdi, der svarer til kontrakten med Forsvaret. Det sker typisk i løbet af 3-8 år. Tilsvarende krav stilles i andre lande. Industrisamarbejdsaftalerne skal styrke danske virksomheders teknologiske niveau, markedsadgang og samarbejde med udenlandske leverandører af forsvarsmateriel. Industrisamarbejdsaftalerne er baseret på regler udstedt af økonomi- og erhvervsministeren med hjemmel i lov nr. 62 af 24. juni 25 og er senest ændret pr. 1. februar 28. Ændringerne er skitseret i rapport for 26 fremsendt til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets Forsvarsudvalg den 18. januar 28. Reglerne og oplysninger om udenlandske leverandører og udestående beløb mv. findes på Erhvervs- og Byggestyrelsens hjemmeside: 3. Indgåelse af industrisamarbejdsaftaler Alle materielanskaffelser er som udgangspunkt omfattet af krav om indgåelse af industrisamarbejdsaftaler svarende til hele anskaffelsessummen. Undtaget herfra er: ordrer placeret i Danmark, anskaffelse af brugt eller civilt materiel,

2 2/6 dokumentation og tjenesteydelser, uddannelse i forbindelse med anskaffelsesprojektet samt bygge- og anlægsarbejder undtaget fra kravet om industrisamarbejde. Herudover er der en bagatelgrænse på 5 mio. DKK. Industrisamarbejdsaftaler skal indgås senest 3 dage før indgåelse af kontrakten mellem Forsvaret og den udenlandske leverandør. Erhvervs- og Byggestyrelsen har i 27 indgået 9 industrisamarbejdsaftaler med udenlandske leverandører for et samlet beløb på i alt 33 mio. DKK. Det er det laveste beløb, der er indgået industrisamarbejdsaftaler for i de 12 år, Erhvervs- og Byggestyrelsen har data for. I 28 har Erhvervs- og Byggestyrelsen pr. 1. juni 28 indgået 3 industrisamarbejdsaftaler for samlet 22 mio. DKK. Det er Forsvaret, der ud fra reglerne om industrisamarbejde orienterer Erhvervs- og Byggestyrelsen om modkøbskravet i forbindelse med en materielanskaffelse. Figur 1: Indgåede industrisamarbejdsaftaler i perioden 2-28 (mio. DKK, prisniveau 27) Indgåede industrisamarbejdsaftaler Indgåede industrisamarbejdsaftaler Forsvarets Materieltjeneste og Erhvervs- og Byggestyrelsen har indledt dialog om, hvordan rapportering på området vedrørende industrisamarbejde fremadrettet kan tilrettelægges. Formålet hermed er at skabe rammen for at kunne udarbejde en mere retvisende sammenligning af på den ene side Forsvarets materielanskaffelser, og på den anden side de faktisk indgåede industrisamarbejdsaftaler. I dialogen indgår tillige drøftelser om, hvorvidt der i den årlige status for industrisamarbejde vil kunne indgå en opgørelse over de forsvarsmaterielanskaffelser, der er undtaget fra krav om industrisamarbejde. Folketingets Forsvars- og Erhvervsudvalg vil blive orienteret om resultatet af denne dialog inden udgangen af Folketingssamlingen 28/29.

3 3/6 4. Afvikling af eksisterende forpligtelser Pr. 1. juni 28 har Erhvervs- og Byggestyrelsen færdigbehandlet alle indkomne rapporter vedrørende udenlandske virksomheders industrisamarbejde med danske virksomheder i 27. Styrelsen har opgjort, at der i 27 er afviklet 1,2 mia. DKK mod 2,2 mia. DKK i 26 og 1,8 mia. DKK i 25. Afviklingen i 27 er, som det fremgår af figur 2, den laveste siden Dette kan bl.a. henføres til, at de udenlandske leverandørers forpligtelser til at afvikle er faldende. Figur 2: Indgåede industrisamarbejdsaftaler og afvikling, i perioden (mio. DKK, prisniveau 27) Afvikling Nye aftaler Når en industrisamarbejdsaftale afvikles, reduceres modkøbssaldoen som beskrevet neden for i afsnit 5. Figur 2 viser værdien af de indgåede industrisamarbejdsaftaler i perioden samt værdien af ordrer og samarbejde, som er registreret som afvikling på forpligtelserne i de pågældende år. Der er i 27 afviklet hos 11 danske virksomheder, hvoraf 22 virksomheder ikke tidligere har modtaget ordrer under modkøbssystemet. De 25 virksomheder, hvor de udenlandske leverandører har afviklet mest, tegner sig for 98 procent af afviklingen, mens 56 procent er koncentreret hos fem virksomheder, jf. figur 3.

4 4/6 Figur 3: 3 Afviklingen hos de 25 danske virksomheder, hvor der er afviklet mest, 27 (mio. DKK.) danske virksomheder 5. Samlet udestående modkøbssaldo Afviklingen af industrisamarbejdsaftaler mellem Erhvervs- og Byggestyrelsen og de udenlandske leverandører forløber tilfredsstillende. Udviklingen i afviklingen overvåges nøje for at sikre, at de udenlandske leverandører lægger ordrer i Danmark som aftalt. Mens det for fem år siden var mere end hver fjerde udestående krone, der ikke blev afviklet i overensstemmelse med de industrisamarbejdsaftaler, der er indgået med Erhvervs- og Byggestyrelsen, er det nu kun ca. 5 procent, der har en afvikling, som afviger fra industrisamarbejdsaftalen. De udenlandske leverandører synes således at have gode muligheder for at afvikle deres forpligtelse hos dansk industri. Når der indgås en industrisamarbejdsaftale, og forsvaret har indgået kontrakt med den udenlandske leverandør, registreres beløbet hos Erhvervsog Byggestyrelsen som en forpligtelse. Leverandøren har normalt 3-8 år til at etablere samarbejde med danske forsvarsrelaterede virksomheder og skal årligt rapportere til Erhvervs- og Byggestyrelsen om, hvordan beløbet afvikles gennem kontrakter med danske virksomheder. Når de pågældende danske virksomheder har bekræftet samarbejdet med den udenlandske leverandør, nedskrives forpligtelsen. I de sidste 1 år har den udestående modkøbsforpligtelse udgjort mellem 3,5 og 7,5 mia. DKK, jf. figur 4. Opgjort pr. 1. juni 28 udgjorde udeståendet 5,3 mia. DKK, svarende til et fald på 1,1 mia. DKK i forhold til året før.

5 5/6 Figur 4: Udviklingen i den udestående modkøbsforpligtelse, i perioden (mio. DKK) En del af det udestående beløb er reserveret til forskellige igangværende projekter. Erhvervs- og Byggestyrelsen har givet forhåndsgodkendelse til en række samarbejdsprojekter mellem danske virksomheder og udenlandske leverandører. De forhåndsgodkendte beløb afskrives i takt med, at projekterne gennemføres. Det sker typisk inden for en 2-årig periode. Det aktuelle reserverede forhåndsgodkendte beløb (godkendte, men endnu ikke gennemførte projekter) udgjorde pr. 1. juni 28 ca. 2,7 mia. DKK. De kan derfor endnu ikke fratrækkes i opgørelsen over det samlede udestående. Hertil kommer, at styrelsen pr. 1. juni 28 har indgået 5 bankingaftaler 1 med udenlandske leverandører. Indeståendet på disse aftaler udgør i alt 535 mio. DKK. Den andel af modkøbssaldoen, der ikke allerede er disponeret via forhåndsgodkendte projekter, eller som kan modregnes med bankingaftaler eller prækvalifikationsbankingaftaler, 2 udgør pr. 1. juni 28 herefter ca. 2, mia. kr. 6. Nye kampfly Økonomi- og Erhvervsministeriet samarbejder med dansk industri og de potentielle leverandører af nye kampfly til Danmark med henblik på at skabe klare rammer for dansk industriel deltagelse i flyproduktionen og andet industrisamarbejde. 1 En bankingaftale indebærer, at en udenlandsk leverandørs overopfyldelse af en tidligere industrisamarbejdsaftale opspares og modregnes, hvis leverandøren senere sælger materiel eller tjenesteydelser til Forsvaret. 2 Aftaler indgået i forbindelse med prækvalifikationsforretningen hos Forsvaret.

6 6/6 Lockheed Martin Aeronautics - F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) Økonomi- og erhvervsministeren har gennem dispensation undtaget Joint Strike Fighter-projektet fra de almindelige regler om industrisamarbejde. Undtagelsen har været en forudsætning for, at Danmark kunne tiltræde Joint Strike Fighter Production, Sustainment, and Follow-on Development Memorandum of Understanding (JSF PSFD MOU). Danske virksomheder skal i stedet konkurrere med de øvrige otte JSF-partnerlandes industrier om at deltage i projektet. Erhvervs- og Byggestyrelsen har i samarbejde med hovedleverandøren af Joint Strike Fighter, Lockheed Martin Aeronautics, og de to motorleverandører, Pratt & Whitney og Fighter Engine Team, etableret en monitoreringsordning, der følger tilgangen af ordrer til danske virksomheder. Saab - Gripen Next Generation Saab Gripen har i overensstemmelse med reglerne for industrisamarbejde indgået en prækvalifikationsbankingaftale med Erhvervs- og Byggestyrelsen. Det industrisamarbejde, som Saab og underleverandørerne til Gripen Next Generation nu gennemfører med danske virksomheder, kan således siden hen modregnes en eventuel modkøbsforpligtelse, hvis Danmark vælger Gripen Next Generation. Boeing - F/A-18E/F Super Hornet Boeing er i foråret 28 indtrådt i konkurrencen om at levere Danmarks kommende kampfly. Erhvervs- og Byggestyrelsen forventer i løbet af 28 at indgå en aftale med Boeing svarende til aftalen med Saab Gripen. EADS - Eurofighter Typhoon Eurofighter har i december 27 suspenderet sit engagement i konkurrencen om at levere Danmarks kommende kampfly. Erhvervs- og Byggestyrelsen havde forud for suspensionen tilbudt hovedleverandøren EADS at indgå en aftale svarende til aftalen med Saab Gripen. EADS har mulighed for at genoptage engagementet i konkurrencen. Den 18. juli 28 meddelte EADS over for Forsvarsministeriet, at de ikke ønsker at genoptage engagementet i konkurrencen.

Forsvarsudvalget (2. samling) FOU alm. del - Bilag 45 Offentligt. Status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret

Forsvarsudvalget (2. samling) FOU alm. del - Bilag 45 Offentligt. Status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret Forsvarsudvalget (2. samling) FOU alm. del - Bilag 45 Offentligt 15. januar 2008 Sag 07/00859 /ssi/frn/-ebst Status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret Resumé Der er pt. 30

Læs mere

17. september Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø

17. september Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø 17. september 2018 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret for 2017 samt for Industripartnerskabet for forsvarsrelateret eksport til USA 1. Resumé Udenlandske leverandører

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2013 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel

Læs mere

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016 27. september 2017 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel blev i 2016 pålagt nye forpligtelser til at

Læs mere

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt Forsvarsudvalget 2016-17 FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt 5. december 2016 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2015 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel

Læs mere

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2014

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2014 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2014 1. Resumé Dette er første årlige statusrapport for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret, der

Læs mere

BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY

BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY NOTAT BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY Indledning De danske F-16 fly planlægges pt. anvendt indtil ca. 2020, hvorefter de knap 40 år gamle fly vil være nedslidte og teknologisk

Læs mere

Retningslinjer for industrisamarbejde

Retningslinjer for industrisamarbejde 1. juli 2014 Retningslinjer for industrisamarbejde 1. Anvendelsesområde 1.1. Retningslinjerne finder anvendelse på Forsvarsministeriets anskaffelser af nyt forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser fra

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører. Marts 2011

Beretning til Statsrevisorerne om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører. Marts 2011 Beretning til Statsrevisorerne om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører Marts 2011 BERETNING OM MODKØB VED KØB AF FORSVARSMATERIEL HOS UDENLANDSKE LEVERANDØRER Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kampfly - Regeringens indstilling

Kampfly - Regeringens indstilling Kampfly - Regeringens indstilling Typevalg: Regeringen har på baggrund af grundige analyser besluttet at pege på F-35 Joint Strike Fighter som det kampfly, der skal erstatte F-16. Vurderingskriterier:

Læs mere

F-35 Industrisamarbejde

F-35 Industrisamarbejde F-35 Industrisamarbejde Generalmajor Henrik R. Lundstein, Programdirektør, F-35 Kampfly Program Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) 22. august 2019 Punkter F-35 Partnerskabet og det

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelse af en eventuel undersøgelse af anskaffelse af nye kampfly. November 2007

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelse af en eventuel undersøgelse af anskaffelse af nye kampfly. November 2007 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelse af en eventuel undersøgelse af anskaffelse af nye kampfly November 2007 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelse af en eventuel

Læs mere

FAQ - nye retningslinjer for industrisamarbejde

FAQ - nye retningslinjer for industrisamarbejde 8. april 2015 FAQ - nye retningslinjer for industrisamarbejde Spørgsmål 1: Hvilken betydning får de nye retningslinjer for gældende aftaler om industrisamarbejde mellem udenlandske leverandører og Erhvervsstyrelsen?

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme UDKAST 6.december 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsfremme (Ophævelse af reglerne om industrisamarbejde i forbindelse

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører. December 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører. December 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører December 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om modkøb ved køb af forsvarsmateriel

Læs mere

MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014

MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K 18 november 2015 MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014 Hermed fremsender jeg

Læs mere

Den nationale forsvarsindustrielle strategi & industrisamarbejde Indlæg på FAD fyraftensmøde den 18. august 2017

Den nationale forsvarsindustrielle strategi & industrisamarbejde Indlæg på FAD fyraftensmøde den 18. august 2017 Den nationale forsvarsindustrielle strategi & industrisamarbejde Indlæg på FAD fyraftensmøde den 18. august 2017 Gorm Egebjerg Kristensen Souschef Forsvarsministeriets Materiel- og kapacitetskontor Indhold

Læs mere

SAMMENFATNING. Kampflykandidaterne De tre kampflykandidater, der indgår i den danske typevalgsproces,

SAMMENFATNING. Kampflykandidaterne De tre kampflykandidater, der indgår i den danske typevalgsproces, Formål Formålet med dette beslutningsgrundlag er at præsentere Nyt Kampfly Programs evalueringsresultater for de tre kampflykandidater, der indgår i det danske typevalg. Det følger af den politiske aftale

Læs mere

Forslag. Lov om industrisamarbejde i forbindelse med anskaffelse af forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser

Forslag. Lov om industrisamarbejde i forbindelse med anskaffelse af forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser UDKAST 27. juni 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen Forslag til Lov om industrisamarbejde i forbindelse med anskaffelse af forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Marts 2009

Beretning til Statsrevisorerne om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Marts 2009 Beretning til Statsrevisorerne om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Marts 2009 BERETNING OM BESLUTNINGSGRUNDLAGET FOR ET EVENTUELT KØB AF NYE KAMPFLY i Indholdsfortegnelse I. Introduktion

Læs mere

Forsvarsudvalget FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt

Forsvarsudvalget FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt 4. november 2015 Til forsvarsforligskredsen På baggrund af MF Bjarne Laustsens henvendelse den 31. oktober 2015 i fortsættelse

Læs mere

Den nationale forsvarsindustrielle strategi

Den nationale forsvarsindustrielle strategi 27. juni 2013 Arbejdsgruppen om en forsvarsindustriel strategi Den nationale forsvarsindustrielle strategi Indledning Truslerne mod Danmark kan opstå overalt i verden og er uforudsigelige og komplekse.

Læs mere

Oversigt over Forsvarets Materieltjenestes indkøb i 2012

Oversigt over Forsvarets Materieltjenestes indkøb i 2012 Bilag 7 til FMT skr. 2013/004236-508906 af 07. august 2013. Oversigt over Forsvarets Materieltjenestes indkøb i 2012 1. INDLEDNING Forsvarets Materieltjeneste har på baggrund af en gennemgang af lister

Læs mere

ACE Denmark Projektbeskrivelse

ACE Denmark Projektbeskrivelse ACE Denmark Projektbeskrivelse Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale Venstre indgik den 9. juni 2016 aftale om anskaffelse af nye kampfly til erstatning for de nuværende

Læs mere

Tvillingernes Håndværkerservice IVS

Tvillingernes Håndværkerservice IVS Tvillingernes Håndværkerservice IVS Søndervigvej 52 2720 Vanløse Årsrapport 2. maj 2016-1. maj 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 27/07/2017 Rasmus Haugaard

Læs mere

Små virksomheders andel af offentlige

Små virksomheders andel af offentlige VELFUNGERENDE MARKEDER NR 26 19 Små virksomheders andel af offentlige I artiklen fremlægges nye data, som belyser små virksomheders andel af de offentlige opgaver, som sendes i EU-udbud. Analysen viser

Læs mere

04.10 Forbrugsartikler Vejledning. www.ski.dk/forbrugsartikler

04.10 Forbrugsartikler Vejledning. www.ski.dk/forbrugsartikler 04.10 Forbrugsartikler Vejledning www.ski.dk/forbrugsartikler Om denne vejledning SKI ønsker at gøre det nemt for offentlige enheder at bruge vores rammeaftaler. Vi har derfor udarbejdet denne vejledning

Læs mere

Ace Denmark Aeronautical Center of Excellence Projektbeskrivelse

Ace Denmark Aeronautical Center of Excellence Projektbeskrivelse Ace Denmark Aeronautical Center of Excellence Projektbeskrivelse ACE Denmark Projektbeskrivelse Regeringen og Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale Venstre har den 9. juni

Læs mere

Open for Business Forsvarsministeriets strategi til støtte for fremme af dansk erhverv

Open for Business Forsvarsministeriets strategi til støtte for fremme af dansk erhverv Open for Business Forsvarsministeriets strategi til støtte for fremme af dansk erhverv Indholdsfortegnelse Forord Side 01 En strategi for støtte til fremme af danske virksomheder Side 02 Fokusområder Side

Læs mere

Program for intern overvågning

Program for intern overvågning Program for intern overvågning Indhold Indledning... 4 Overvågningsansvarlig... 6 Beskrivelse af overvågningsprogrammet... 7 Operationel og daglig brug af programmet... 9 Indledning Dette er den anden

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. Udenrigsudvalget Samråd AX, AY og AZ den 24. august 2016

DET TALTE ORD GÆLDER. Udenrigsudvalget Samråd AX, AY og AZ den 24. august 2016 Udenrigsudvalget 2015-16 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 329 Offentligt Taleseddel DET TALTE ORD GÆLDER Udenrigsudvalget Samråd AX, AY og AZ den 24. august 2016 URU samrådsspørgsmål AX Spørgsmålet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme og regional udvikling

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme og regional udvikling 2013/1 LSF 132 (Gældende) Udskriftsdato: 4. december 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og vækstmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 14/00941 Fremsat den 6. februar 2014

Læs mere

Kortlægning og analyse af den danske forsvars- og sikkerhedsindustri

Kortlægning og analyse af den danske forsvars- og sikkerhedsindustri Kortlægning og analyse af den danske forsvars- og sikkerhedsindustri Barrierer, potentialer og strategiske perspektiver Marts 2009 2 Indhold Resume...5 1. Indledning...7 1.1 Metode... 8 2. Indkredsning

Læs mere

Kontrakt. mellem. [Spildevandsforsyningsselskabet] [navn, adresse og CVR-nr.] [Projektejer] [Navn, adresse og CVR-nr.] (tilsammen Parterne )

Kontrakt. mellem. [Spildevandsforsyningsselskabet] [navn, adresse og CVR-nr.] [Projektejer] [Navn, adresse og CVR-nr.] (tilsammen Parterne ) Kontrakt mellem [Spildevandsforsyningsselskabet] [navn, adresse og CVR-nr.] og [Projektejer] [Navn, adresse og CVR-nr.] (tilsammen Parterne ) Opdateres løbende efterhånden som Naturstyrelsen modtager bemærkninger

Læs mere

Erhvervsudvalget B 51 - Bilag 1 Offentligt

Erhvervsudvalget B 51 - Bilag 1 Offentligt Erhvervsudvalget B 51 - Bilag 1 Offentligt Finansudvalget Folketinget 1240 København K 4. november 2008 Eksp.nr. 568014 a. Økonomi- og Erhvervsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at

Læs mere

Aktstykke nr. 37 Folketinget Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018.

Aktstykke nr. 37 Folketinget Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018. Aktstykke nr. 37 Folketinget 2018-19 37 Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018. a. Forsvarsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at totaludgiften for projektet

Læs mere

Kiropraktisk Klinik I/S Algade 10, 4000 Roskilde

Kiropraktisk Klinik I/S Algade 10, 4000 Roskilde Kiropraktisk Klinik I/S Algade 10, 4000 Roskilde CVR-nr. 86 80 98 18 Årsrapport 2017 Himmelev Bygade 70 Postbox 116 4000 Roskilde CVR-nr. 33 78 05 24 T: 4636 6000 F: 4636 0770 E: rir@rir.dk www.rir.dk

Læs mere

Årsberetning 2014 Program for intern overvågning

Årsberetning 2014 Program for intern overvågning Årsberetning 2014 Program for intern overvågning Retningslinjer for indkøb og salg til markedspriser. Februar 2015 Udarbejdet af Susanne K. Kristensen Overvågningsansvarlig Indhold 1 Indledning...2 1.1

Læs mere

En stor del af regionernes udgifter går til private. Nye tal viser, at

En stor del af regionernes udgifter går til private. Nye tal viser, at N O T A T Regionernes brug af private leverandører En stor del af regionernes udgifter går til private. Nye tal viser, at - 50 procent af regionernes driftsudgifter går til private svarende til 56,2 mia.

Læs mere

Kontrakt. mellem. Ringsted Forsyning A/S Bragesvej 18 4100 Ringsted CVR-nr.: 29 77 79 79

Kontrakt. mellem. Ringsted Forsyning A/S Bragesvej 18 4100 Ringsted CVR-nr.: 29 77 79 79 Kontrakt mellem Ringsted Forsyning A/S Bragesvej 18 4100 Ringsted CVR-nr.: 29 77 79 79 og Ringsted Kommune Sct. Bendtsgade 1 4100 Ringsted CVR-nr.: 18 95 79 81 i henhold til bekendtgørelse nr. 1431 af

Læs mere

2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet)

2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet) 2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet) K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 11. august 2005 i sag 04-109.248: Falkon Cykler (advokat K.L. Németh) mod Konkurrencerådet

Læs mere

\'-l \ -/-\ NOTAT -.. \ FtrRSVARSMINISTERIET.

\'-l \ -/-\ NOTAT -.. \ FtrRSVARSMINISTERIET. \'-l FtrRSVARSMINISTERIET. \ -/-\ NOTAT -.. \ (S!2) 29, januar 2010 Baggrund Dette ndat beskrirer processen vedrørende anskaffelse af nye kampfly med udgangspunk i Forsva rsforl ig 20 1 0-2 0 14. Notatet

Læs mere

Den nationale forsvarsindustrielle strategi

Den nationale forsvarsindustrielle strategi 1. juli 2014 Den nationale forsvarsindustrielle strategi Sammenfatning Trusler mod Danmark kan opstå overalt i verden og er uforudsigelige og komplekse. Det betyder, at Danmarks sikkerhed afhænger af fællesskabet

Læs mere

Årsberetning for intern overvågning 2014. Fredericia Spildevand og Energi A/S

Årsberetning for intern overvågning 2014. Fredericia Spildevand og Energi A/S Årsberetning for intern overvågning 2014 Marts 2015 Indhold 1 Indledning 3 2 Ledelseserklæring 4 3 Beskrivelse af program for intern overvågning 5 3.1 Overvågningsprogrammet 5 4 Foretagne kontroller 6

Læs mere

Statens indtægter fra selskabsskatter

Statens indtægter fra selskabsskatter Statens indtægter fra selskabsskatter De åbne skattelister for selskabers selskabskat offentliggøres nu for tredje år i træk. I den forbindelse offentliggør Skatteministeriet en række nøgletal omkring

Læs mere

Resultatkontrakt 2013

Resultatkontrakt 2013 Resultatkontrakt 2013 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning... 1 2. Mission... 1 3. Vision... 1 4. Revisionens fokus... 1 5. Præsentation af produkter og ydelser - opgavehierarkiet... 2 6. Mål og resultatkrav...

Læs mere

Godkendt Revisionsaktieselskab CVR-nr

Godkendt Revisionsaktieselskab CVR-nr Godkendt Revisionsaktieselskab CVR-nr. 26267439 Skanderborgvej 27 8680 Ry Tlf. 8689 2244 www.revisionry.dk Norgesvej 2 8450 Hammel Tlf. 8696 3211 www.revisionhammel.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Påtegninger Ledelsespåtegning...

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter

Bekendtgørelse af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter LBK nr 1410 af 07/12/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrencestyrelsen, j.nr. 4/0404-0200-0002 Senere

Læs mere

TYPEVALG AF DANMARKS KOMMENDE KAMPFLY

TYPEVALG AF DANMARKS KOMMENDE KAMPFLY TYPEVALG AF DANMARKS KOMMENDE KAMPFLY EVALUERING AF EUROFIGHTER, JOINT STRIKE FIGHTER OG SUPER HORNET TYPEVALG AF DANMARKS KOMMENDE KAMPFLY SAMMENFATNING Formål Formålet med dette beslutningsgrundlag

Læs mere

Årsberetning 2010. Program til Intern Overvågning

Årsberetning 2010. Program til Intern Overvågning Årsberetning 2010 Program til Intern Overvågning Indhold Indledning... 3 Ledelseserklæring... 3 Beskrivelse af program til intern overvågning... 5 Overvågningsprogrammet... 5 Foretagne kontroller... 5

Læs mere

Knud Erik Møller ApS Karl Andersens Vej 11, 6700 Esbjerg

Knud Erik Møller ApS Karl Andersens Vej 11, 6700 Esbjerg Knud Erik Møller ApS Karl Andersens Vej 11, 6700 Esbjerg CVR-nr. 13 08 02 08 Årsrapport 1. januar - 31. december 2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 18.

Læs mere

Formanden: Den første, der får ordet, er ordføreren for forespørgerne, hr. Holger K. Nielsen, for begrundelse. Begrundelse

Formanden: Den første, der får ordet, er ordføreren for forespørgerne, hr. Holger K. Nielsen, for begrundelse. Begrundelse 1) Forespørgsel nr. F 4: Forespørgsel til forsvarsministeren [om køb af kampfly]: Hvad kan regeringen oplyse om planerne vedrørende køb af nye kampfly i lyset af rapporten fra Dansk Institut for Militære

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. April 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. April 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel April 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 5/2013 om

Læs mere

Spar Nord Formueinvest A/S - Nye regler for investeringsselskaber

Spar Nord Formueinvest A/S - Nye regler for investeringsselskaber Spar Nord Formueinvest A/S - Nye regler for investeringsselskaber 7. januar 2010 Dette notat beskriver de skattemæssige konsekvenser for aktionærerne i Spar Nord Formueinvest A/S som følge af Folketingets

Læs mere

Dansk økonomisk interesse

Dansk økonomisk interesse Dansk økonomisk interesse EKF er sat i verden for at fremme dansk eksport og på den måde skabe værdi for Danmark Når vi skal vurdere, om vi kan deltage i finansieringen af din forretning, er vi som statsejet

Læs mere

Aktstykke nr. 17 Folketinget 2009-10. Afgjort den 5. november 2009. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 27. oktober 2009.

Aktstykke nr. 17 Folketinget 2009-10. Afgjort den 5. november 2009. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 27. oktober 2009. Aktstykke nr. 17 Folketinget 2009-10 Afgjort den 5. november 2009 17 Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 27. oktober 2009. a. Økonomi- og Erhvervsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Godkendt i kommunalbestyrelsen den 17. maj 2011 Formål Formålet med disse retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt

Læs mere

FAQ: Hyppigt stillede spørgsmål på indkøbsområdet

FAQ: Hyppigt stillede spørgsmål på indkøbsområdet FAQ: Hyppigt stillede spørgsmål på indkøbsområdet Regionsrådet har besluttet, at en privat logistikpartner skal etablere og drive et fælles varelager for Region Midtjylland. Der skal vælges logistikpartner

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om besvarelse af supplerende spørgsmål vedrørende beretning nr. 1/2007 om gennemsigtighed vedrørende skatteudgifter

Notat til Statsrevisorerne om besvarelse af supplerende spørgsmål vedrørende beretning nr. 1/2007 om gennemsigtighed vedrørende skatteudgifter Notat til Statsrevisorerne om besvarelse af supplerende spørgsmål vedrørende beretning nr. 1/2007 om gennemsigtighed vedrørende skatteudgifter (fradrag mv.) Januar 2008 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forsvarets EH-101 helikoptere. April 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forsvarets EH-101 helikoptere. April 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om forsvarets EH-101 helikoptere April 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om forsvarets EH-101 helikoptere (beretning nr.

Læs mere

Prisloft i udbud for Kriegers Flak

Prisloft i udbud for Kriegers Flak Prisloft i udbud for Kriegers Flak Der er på baggrund af energiaftalen fra 2012 igangsat et udbud for opførelsen af en 600 MW havmøllepark på Kriegers Flak. Udbuddet forventes afsluttet i november 2016,

Læs mere

POLITIK FOR INDKØB OG UDBUD

POLITIK FOR INDKØB OG UDBUD POLITIK FOR INDKØB OG UDBUD FORORD 2 1 INDKØB OG UDBUD 3 2 BAGGRUND, FORMÅL OG MÅL 3 3 POLITIK, STRATEGIER OG RETNINGSLINJER 4 4 GENERELLE KRAV TIL INDKØB OG UDBUD 5 5 KRAV TIL REBILD KOMMUNES LEVERANDØRER

Læs mere

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017 33 pct. færre konkurser i 1. kvartal 217 Det seneste år er antallet af konkurser herhjemme faldet med næsten 7 svarende til et fald på 33 pct. Samtidig udgør aktive virksomheder, hvor der er høj omsætning

Læs mere

De enkelte aktiver registreres i balancen i anskaffelsesåret og afskrivning påbegyndes når aktivet er leveret og taget i brug.

De enkelte aktiver registreres i balancen i anskaffelsesåret og afskrivning påbegyndes når aktivet er leveret og taget i brug. VEJLEDNING Eventuelt afvigelse mellem leasing- og afskrivningsperiode. Retningslinierne for afskrivning af aktiver i anlægskartoteket er som hovedregel fastsat i kommunens regnskabspraksis for tilsvarende

Læs mere

Kontrakt. Mellem. Ringsted Forsyning A/S Spildevand A/S Bragesvej Ringsted CVR-nr.:

Kontrakt. Mellem. Ringsted Forsyning A/S Spildevand A/S Bragesvej Ringsted CVR-nr.: H:\Miljø\Jord og Vand\Klimatilpasning\Roskildevej\Kontrakt medfinansiering benløse_ver_2a.docx Kontrakt Mellem Ringsted Forsyning A/S Spildevand A/S Bragesvej 18 4100 Ringsted CVR-nr.: 29777373 Og Ringsted

Læs mere

Sagsnr Spørgsmål og svar Kontraktbilag XX Udbud af Scale-up Denmark. 1. Spørgsmål til UDBUDSBETINGELSER + UDBUDSBILAG 1-3

Sagsnr Spørgsmål og svar Kontraktbilag XX Udbud af Scale-up Denmark. 1. Spørgsmål til UDBUDSBETINGELSER + UDBUDSBILAG 1-3 Sagsnr. 1-30-76-29-14 Spørgsmål og svar Kontraktbilag XX Udbud af Scale-up Denmark 1. Spørgsmål til UDBUDSBETINGELSER + UDBUDSBILAG 1-3 1.1 I Udbudsbetingelserne er der i afsnit 10.3, s. 16, angivet I

Læs mere

Højbo ApS Fårborgvej Lem St. CVR-nummer:

Højbo ApS Fårborgvej Lem St. CVR-nummer: Fårborgvej 11 6940 Lem St CVR-nummer: 21344036 ÅRSRAPPORT 1. januar - 31. december 2017 Godkendt på selskabets generalforsamling, den 31/5-2018 Helge Rasmussen Dirigent INDHOLDSFORTEGNELSE Påtegninger

Læs mere

Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov

Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 13-05-2015 Sagsnr. 2015-0023209 Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov Baggrund

Læs mere

Bilag 5. Leverandørens samfundsansvar (CSR)

Bilag 5. Leverandørens samfundsansvar (CSR) Bilag 5 Leverandørens samfundsansvar (CSR) 1 1. Generelle krav Københavns Kommune har fokus på eget og samarbejdspartneres samfundsansvar, når konkrete opgaver udføres. Derfor forpligter Leverandøren sig

Læs mere

Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05)

Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05) O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\533876\dokumenter\akt084.fm 01-02-05 10:57:13 k02 TN 1 Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05) 84 Trafikministeriet. København,

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen. Maj 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen. Maj 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen Maj 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om effekten af regelforenklingsindsatsen (beretning nr.

Læs mere

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Pernille Langgaard-Lauridsen, seniorchefkonsulent pel@di.dk, 3377 4611 Sofie Laurentzius Nielsen, studentermedhjælper soln@di.dk, 3377 3173 JULI 2018 Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Omsætningen

Læs mere

Konkurrence- og kundeklausuler for funktionærer

Konkurrence- og kundeklausuler for funktionærer Konkurrence- og kundeklausuler for funktionærer Dette vejledningsmateriale er et redskab til dig som arbejdsgiver til brug for dine overvejelser og eventuelle brug af en konkurrence- og/eller kundeklausul

Læs mere

[Det er aftalt med UM, at begge ministre kort indleder med at sige tak for invitationen til at komme i udvalget.]

[Det er aftalt med UM, at begge ministre kort indleder med at sige tak for invitationen til at komme i udvalget.] Udenrigsudvalget 2016-17 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 12. januar 2017 [Kun det talte ord gælder] Talepapir URU alm. del samrådsspørgsmål N, vedr. børnearbejde

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af DSB. August 2013

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af DSB. August 2013 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af DSB August 2013 TILRETTELÆGGELSESNOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af DSB 13. august

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets beslutningsgrundlag for køb af 27 F-35 kampfly

Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets beslutningsgrundlag for køb af 27 F-35 kampfly Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets beslutningsgrundlag for køb af 27 F-35 kampfly September 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Forsvarsministeriets

Læs mere

Min bistand i forbindelse med FMTs udbudsredegørelse. Jeg har bistået FMT med gennemgang og kvalitetssikring af FMTs udbudsredegørelse.

Min bistand i forbindelse med FMTs udbudsredegørelse. Jeg har bistået FMT med gennemgang og kvalitetssikring af FMTs udbudsredegørelse. Forsvarsudvalget 2013-14 FOU Alm.del Bilag 60 Offentligt (02) 20. DECEMBER 2013 J.nr.: 7507821 KRO/cg Pr. e-mail: FMT-CH@mil.dk Forsvarets Materieltjeneste (FMT) Lautrupbjerg 1-5 2750 Ballerup Morten Kroon

Læs mere

1 Indledning 3. 2 Ledelseserklæring 4. 3 Beskrivelse af program for intern overvågning Overvågningsprogrammet 6. 4 Foretagne kontroller 7

1 Indledning 3. 2 Ledelseserklæring 4. 3 Beskrivelse af program for intern overvågning Overvågningsprogrammet 6. 4 Foretagne kontroller 7 Indhold 1 Indledning 3 2 Ledelseserklæring 4 3 Beskrivelse af program for intern overvågning 5 3.1 Overvågningsprogrammet 6 4 Foretagne kontroller 7 4.1 Konklusion på årets kontroller 8 5 Oversigt over

Læs mere

VORUP BLIK & VVS ApS. Vorup Boulevard Randers SV. Årsrapport 1. april september 2015

VORUP BLIK & VVS ApS. Vorup Boulevard Randers SV. Årsrapport 1. april september 2015 VORUP BLIK & VVS ApS Vorup Boulevard 3 8940 Randers SV Årsrapport 1. april 2014-30. september 2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 16/03/2016 Ulrik Johansen

Læs mere

Indkøbs- & udbudspolitik

Indkøbs- & udbudspolitik Indkøbs- & udbudspolitik Godkendt af Byrådet den 26. maj 2014 1 Forord Fredensborg Kommune er en stor virksomhed med et bruttobudget på 3,8 mia. kr. og mere end 3.000 medarbejdere, der leverer myndighedsopgaver,

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg

Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg Februar 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om ministeriernes

Læs mere

Kontraktbilag 8 (præciseret) Retningslinjer vedr. tildeling

Kontraktbilag 8 (præciseret) Retningslinjer vedr. tildeling Kontraktbilag 8 (præciseret) Retningslinjer vedr. tildeling Rammeaftale 12.01 Nærværende bilag er gældende fra 14. september 2010. Bilaget erstatter tidligere Kontraktbilag 08 således at tildelinger foretaget

Læs mere

Dansk økonomisk interesse

Dansk økonomisk interesse Dansk økonomisk interesse 2 DANSK ØKONOMISK INTERESSE EKF er sat i verden for at fremme dansk eksport og på den måde skabe værdi for Danmark. Når vi skal vurdere, om vi kan deltage i finansieringen af

Læs mere

Kønig & Partnere Advokatfirma I/S Amaliegade 22, 1., 1256 København K

Kønig & Partnere Advokatfirma I/S Amaliegade 22, 1., 1256 København K Kønig & Partnere Advokatfirma I/S Amaliegade 22, 1., 1256 København K CVR-nr. 26 43 86 32 Årsrapport 2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 25. april 2016.

Læs mere

Kontraktbilag 8 (præciseret) Retningslinier vedr. Miniudbud og E-auktion

Kontraktbilag 8 (præciseret) Retningslinier vedr. Miniudbud og E-auktion Kontraktbilag 8 (præciseret) Retningslinier vedr. Miniudbud og E-auktion Rammekontrakt 04.13 Nærværende præciserede bilag er gældende fra 14. september 2010. Bilaget erstatter tidligere Kontraktbilag 08

Læs mere

Indkøbsordre- og fakturastandarder for Swiss Re Denmark Services A/S

Indkøbsordre- og fakturastandarder for Swiss Re Denmark Services A/S Swiss Re er forpligtet til at opfylde sine forpligtelser overfor leverandører, herunder rettidig betaling for aftalte varer/tjenesteydelser. For at opfylde dette mål beder vi alle vores leverandører om

Læs mere

Vejledning til Serveraftalen

Vejledning til Serveraftalen Vejledning til Serveraftalen Moderniseringsstyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K T 3392 8000 www.modst.dk og www.statensindkob.dk Side 2 af 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Hvad

Læs mere

W3 Properties ApS Vingelhøjvej Aabenraa CVR-nr Årsrapport

W3 Properties ApS Vingelhøjvej Aabenraa CVR-nr Årsrapport Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33963556 Egtved Allé 4 6000 Kolding Telefon 75 53 00 00 Telefax 75 53 00 38 www.deloitte.dk W3 Properties ApS Vingelhøjvej 18 6200 Aabenraa CVR-nr.

Læs mere

KØB OG SALG AF MATERIEL ELLER TJENESTEYDELSER TIL FORSVARET

KØB OG SALG AF MATERIEL ELLER TJENESTEYDELSER TIL FORSVARET KØB OG SALG AF MATERIEL ELLER TJENESTEYDELSER TIL FORSVARET Af Advokat (L) Morten Mark Østergaard, Forum Advokater I denne artikel gennemgås de regler, der gør sig gældende for køb og salg af materiel

Læs mere

Salget af Lilleheden, Palsgaard Træ, PLUS og Høeg Hagen er endeligt gennemført. Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling i ITH Industri Invest.

Salget af Lilleheden, Palsgaard Træ, PLUS og Høeg Hagen er endeligt gennemført. Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling i ITH Industri Invest. Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1007 København K. Elektronisk fremsendelse Fondsbørsmeddelelse 03/2007 Silkeborg, den 29. januar 2007 Salget af Lilleheden, Palsgaard Træ, PLUS og Høeg Hagen er endeligt

Læs mere

Bilag A, Leverandørens samfundsansvar (CSR)

Bilag A, Leverandørens samfundsansvar (CSR) Bilag A, Leverandørens samfundsansvar (CSR) om Udbudt af HOFOR A/S CVR-nr. 1007 3022 Ørestads Boulevard 35 2300 København S herefter betegnet HOFOR Version 0.1.0 / januar 2016 Indholdsfortegnelse 1 Generelle

Læs mere

BP Arkitekt ApS. Willemoesgade 22, 4. th., 2100 København. Årsrapport for. 1. januar december 2015

BP Arkitekt ApS. Willemoesgade 22, 4. th., 2100 København. Årsrapport for. 1. januar december 2015 BP Arkitekt ApS Willemoesgade 22, 4. th., 2100 København Årsrapport for 1. januar - 31. december 2015 CVR-nr. 35 04 50 74 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den

Læs mere

Ja

Ja Sagsnr. 1-30-76-29-14 Spørgsmål og svar Kontraktbilag XX Udbud af Scale-up Denmark 1. Spørgsmål til UDBUDSBETINGELSER + UDBUDSBILAG 1-3 1.1 I Udbudsbetingelserne er der i afsnit 10.3, s. 16, angivet I

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets indkøb af større materiel. Maj 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets indkøb af større materiel. Maj 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets indkøb af større materiel Maj 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Margurit Copenhagen ApS

Margurit Copenhagen ApS Margurit Copenhagen ApS Hedeparken 9 2750 Ballerup Årsrapport 4. april 2016-30. juni 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 29/12/2017 Huseyin Erciyas Dirigent

Læs mere

KompetencePsykologerne IVS Prinsesse Maries Allé 11, st. th., 1908 Frederiksberg C

KompetencePsykologerne IVS Prinsesse Maries Allé 11, st. th., 1908 Frederiksberg C KompetencePsykologerne IVS Prinsesse Maries Allé 11, st. th., 1908 Frederiksberg C CVR-nr. 36 40 89 28 Årsrapport 16. oktober 2014-31. december 2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære

Læs mere

Rapporteringen er lavet efter seneste regnskabsinstruks til behandling af tilskud fra Kvalitetsfonden til sygehusbyggeri pr. 26. juni 2014.

Rapporteringen er lavet efter seneste regnskabsinstruks til behandling af tilskud fra Kvalitetsfonden til sygehusbyggeri pr. 26. juni 2014. Generelle principper Rapporteringen er lavet efter seneste regnskabsinstruks til behandling af tilskud fra Kvalitetsfonden til sygehusbyggeri pr. 26. juni 2014. Regnskabsmæssige principper Generelt er

Læs mere

Ministerredegørelse til Statsrevisorerne vedrørende beretning nr. 5/2013 om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel

Ministerredegørelse til Statsrevisorerne vedrørende beretning nr. 5/2013 om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 10. marts 2014 Ministerredegørelse til Statsrevisorerne vedrørende beretning nr. 5/2013 om Forsvarets procedurer

Læs mere

LOKALE UGEAVISER DIT LOKALE DAGBLAD INSPIRERENDE MAGASINER. E-avis plus

LOKALE UGEAVISER DIT LOKALE DAGBLAD INSPIRERENDE MAGASINER. E-avis plus LOKALE UGEAVISER DIT LOKALE DAGBLAD INSPIRERENDE MAGASINER E-avis plus Udnyt mulighederne! Lad dine annoncer følge dine kunders læservaner. Og inviter dem direkte fra E-avisen til din egen hjemmeside eller

Læs mere