Teknik og Miljø, Bornholms Regionalkommune (TM)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teknik og Miljø, Bornholms Regionalkommune (TM)"

Transkript

1 Teknik og Miljø, Bornholms Regionalkommune (TM) TMs administrative og økonomiske kapacitet til at drive og gennemføre projektet TM fører tilsyn med ca. 70 miljøgodkendte virksomheder på Bornholm, og i alt ca. 300 virksomheder får miljøtilsyn. TM har således et indgående kendskab til hvilke virksomheder, der vil ligge inden for målgruppen for projektet og føling med, hvilke aktiviteter der vil være relevante for disse virksomheder. TM driver samtidig partnerskabet BedreBolig Bornholm som skal generere energirenoveringer i private boliger bl.a. via et netværk for håndværker- og entreprenørvirksomheder. Netværket er en god indgang til dialog med byggebranchen. Hvad skal TM bidrage med i projektet? TM vil bidrage med rekruttering af virksomheder via miljøtilsyn. Samtidig vil TM udvikle sit miljøtilsyn til et bæredygtigt tilsyn. Herved kan TM via tilsyn både rekruttere og ikke mindst følge op på virksomhedernes fremdrift i forhold til deres grønne forretningsplaner. Hvilke projektaktiviteter deltager TM i? TM vil deltage i rekrutteringen af virksomheder gennem udpegning af relevante virksomheder og ved dialog med virksomheder i forbindelse med miljøtilsyn. TM videreudvikler sit miljøtilsyn til et bæredygtigt miljøtilsyn og afprøver dette i udviklingsfasen på ca. 5 virksomheder. Herefter indgår det bæredygtige miljøtilsyn som en integreret del af opfølgningen på og sparringen om de grønne forretningsplaner. TM vil inddrage elementer fra Bæredygtig Bundlinje Bornholm i 3 netværksmøder for håndværkere. TM vil afholde 2 virksomhedsmøder om miljøledelse og registrering og vil ud fra disse vurdere, om et kommende netværk er relevant. Opgaven kan eventuelt være en del af en kampagne. TM deltager på de tre faglige spor. TM vil deltage i styre- og projektgrupperne og vil kommunikere om projektet via egne kanaler. Hvorfor er lige nøjagtigt TM relevant og nødvendig for projektets gennemførelse? TM gennemfører med start i august 2017 projekt Bedre Bolig Bornholm for ca. 30 virksomheder. Dette projekt omfatter netværksaktiviteter inden for bolig og byggeri, bl.a. energivejledning af boligejere, og Bæredygtig Bundlinje Bornholm ses som en relevant forlængelse af projektet. TM et i løbende kontakt med en række virksomheder via det obligatoriske miljøtilsyn. Hvad er TM ansvarlig for? TM vil være ansvarlig for at udvikle, afprøve og anvende et bæredygtigt miljøtilsyn, så virksomhederne oplyses og nudges frem mod målet for deres grønne forretningsplaner. TM er ansvarlig for at afholde møder, der præsenterer projektet for byggebranchen og andre virksomheder.

2 Bright Green Island (BGI) BGIs administrative og økonomiske kapacitet til at drive og gennemføre projektet Bright Green Island, BGI er den overordnede vision for Bornholm med en målsætning om, at Bornholm i 2025 er et 100% bæredygtigt og CO2-neutralt samfund, hvor der kun bruges bæredygtig og vedvarende energi. Visionen er vedtaget af Bornholms Regionskommune i BGIs kontaktpunkt er øens koordinerende led i forhold til Bright Green Island strategien. Kontaktpunktet er organisatorisk placeret i Center for Erhverv, Uddannelse og Beskæftigelse i Bornholms Regionskommune. Hvad skal BGI bidrage med i projektet? BGI kontaktpunktet har stort kendskab til lokale virksomheder, netværk m.v., hvilket er særligt værdifuldt i forbindelse med rekrutteringen af virksomheder. BGI har vigtig rolle i forbindelse med det praktiske arrangement af workshops og møder i forbindelse med de temaspecifikke spor. BGI har i 2017 fokus på en ø-dækkende proces for at udvikle og styrke strategien, så den i højere grad inddrager hele det bornholmske samfund, både erhvervsliv, kommune og civilsamfund, og i det fremadrettede arbejde vil Bæredygtig Bundlinje Bornholm blive skrevet ind som den erhvervsrettede kerneaktivitet. Hvilke projektaktiviteter deltager BGI i? BGI kontaktpunktet vil især bidrage til rekruttering af virksomheder og opbygning af lokalt netværk til fastholdelse af virksomhederne efter projektets afslutning. BGI kontaktpunktet vil desuden stå for det praktiske arrangement af dels de tre workshops dels de tema-specifikke spor, i samarbejde med CBC og de sporansvarlige partnere. BGI vil følge de virksomheder, der udarbejder netværksbaserede fagspecifikke grønne forretningsmodeller og sikre, at de kommer godt igennem processen. BGI vil bidrage til lokal formidling af projektet via BGI s egne informationskanaler. BGI vil indgå i både projektets styregruppe og projektgruppe. Hvorfor er lige nøjagtigt BGI relevant og nødvendig for projektets gennemførelse? Projekt Bæredygtig Bundlinje Bornholm skal bidrage til realiseringen af Bright Green Island Bornholms Udviklingsstrategi, og det er derfor afgørende, at BGI kontaktpunktet er med som partner. Hvad er BGI ansvarlig for? Rekruttering af 20 virksomheder i samarbejde med Destination Bornholm og Teknik og Miljø. Praktisk arrangement af 2 x 3 workshops (for hhv. Hold 1 og Hold 2) Løbende opfølgning på de virksomheder, der deltager i de temaspecifikke spor. Formidling via egne mediaplatforme.

3 Business Center Bornholm (BCB) BCBs administrative og økonomiske kapacitet til at drive og gennemføre projektet Business Center Bornholm, BCB er indgangsportalen til virksomhedsvejledning og den lokale erhvervsservice på Bornholm. BCB råder over en række konsulenter, der hver har sit speciale, og som sammen giver et godt vejledningstilbud til de bornholmske virksomheder. Hvad skal BCB bidrage med i projektet? BCB har et stort netværk blandt virksomhederne på Bornholm. BCB har derfor gode forudsætninger for både at rekruttere og følge op på virksomheder, der arbejder med grønne forretningsplaner. Hvilke projektaktiviteter deltager BCB i? BCB er lead på rekrutteringen af virksomheder, dvs. at BCB koordinerer rekrutteringsindsatsen fra alle partnere, bl.a. for at samme virksomhed ikke besøges mere end en gang. BCB bidrager også selv med rekruttering af virksomheder, således at der rekrutteres virksomheder, der skal arbejde med at udvikle individuelle grønne forretningsmodeller. BCB skal endvidere følge disse virksomheder gennem forløbet og sikre fremdrift og bl.a. timeregistrering. BCB vil bidrage med det praktiske logistik arbejde omkring de 2 gange 3 workshops. BCB vil deltage på både workshops og de tre faglige spor for at kende virksomhedernes indsats, så man i den efterfølgende kontakt kan følge op på denne. BCB vil deltage i styregruppe og projektgruppe. Hvorfor er lige nøjagtigt BCB relevant og nødvendig for projektets gennemførelse? BCB skal så vidt muligt arbejde i overensstemmelse med Regionskommunens og Bornholms Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi i praktisk erhvervsfremme og erhvervsservice og er således en central partner og indgang til det bornholmske erhvervsliv. Hvad er BCB ansvarlig for? BCB vil være ansvarlig for indsamling af timeregistrering fra deltagervirksomhederne. Tovholder for de individuelle forløb i forhold til konsulentvalg og opfølgning på fremdrift. Praktisk afholdelse af de 2 gange 3 workshops. Koordinering af rekrutteringsindsatsen.

4 Destination Bornholm (DB) DB s administrative og økonomiske kapacitet til at drive og gennemføre projektet Destination Bornholm ApS er det bornholmske turisterhvervs udviklings- og markedsføringsorganisation. DB har dermed en unik tilgang til turismebranchen og dens udvikling. DB er derfor en uundværlig partner, når cirkulær økonomi skal indtænkes i turismebranchens fremtidige produkt. Hvad skal DB bidrage med i projektet? DB skal bidrage med viden og netværk i projektet gennem: - Rekruttering af virksomheder indenfor turismebranchen - Bidrage til det faglige spor for turismebranchen - Bidrage til styre- og følgegruppe. Hvilke projektaktiviteter deltager DB i? DB vil dels indgå i projektgruppen, hvor DB bidrager til projektets udvikling og drift, samt til den generelle opstart, hvor projektets partnere skal introduceres til projektet og begreberne omkring cirkulær økonomi og grønne forretningsplaner. Herved sikres, at alle partnere har et fælles udgangspunkt for projektet. Desuden vil DB bidrage til et turisme-spor med udgangspunkt i Bornholms Turismestrategi og Bright Green Island strategien. Sporet udvikles og drives af Center for Regional Turismeforskning. DB vil bidrage til projektets informationsindsats via DB s egne medieplatforme. Endelig vil DB deltage i de tværgående workshops, som afholdes for de to hold af virksomheder. Hvorfor er lige nøjagtigt DB relevant og nødvendig for projektets gennemførelse? DB har stor viden om og kendskab til turismebranchen og er den partner, som har den direkte adgang til turismebranchen. Hvad er DB ansvarlig for? DB er ansvarlig for rekruttering af virksomheder fra turismebranchen. Succesfaktoren er ca. 10 virksomheder for hvert af de to udviklingsforløb (helhedsorienteret grøn forretningsplan eller temaspecifikke forretningsplaner).

5 Center for Regional Turismeforskning (CRT) CRT s administrative og økonomiske kapacitet til at drive og gennemføre projektet CRT forsker og udvikler aktiviteter omkring turisme og arbejder bl.a. med udvikling af cirkulær økonomi i turisterhvervet. CRT er i projektet CIRTOINNO i gang med at udvikle en håndbog om cirkulær økonomi til brug i turismebranchen. Hvad skal CRT bidrage med i projektet? CRT skal bidrage med sin faglighed i projektet gennem: - Introduktion af partnere og workshop deltagere til begrebet cirkulær økonomi - Drive et fagligt spor for turismebranchen, koncentreret om hotel og restaurant - Introducere fagkonsulenter til cirkulær økonomi, når disse deltager i sporarbejdet Hvilke projektaktiviteter deltager TMF i? CRT vil dels indgå i styre- og projektgruppen, hvor CRT bidrager til projektets udvikling og drift, samt til den generelle opstart, hvor projektets partnere skal introduceres til projektet og begreberne omkring cirkulær økonomi og grønne forretningsplaner. Herved sikres, at alle partnere har et fælles udgangspunkt for projektet. Desuden vil CRT drive et turisme-spor med udgangspunkt i Bornholms Turismestrategi og Bright Green Island strategien. Sporet udvikles og drives i dialog med Destination Bornholm. Endelig vil CRT deltage i de tværgående workshops, som afholdes for to hold af virksomheder. Derudover vil CRT dels bidrage som underviser og workshop ansvarlig på turisme-sporet, dels deltage som sparringspartner og observatør af virksomhederne. Hvorfor er lige nøjagtigt CRT relevant og nødvendig for projektets gennemførelse? CRT har stor viden om og kendskab til turismebranchen. Samtidig arbejder man i et andet projekt konkret med introduktion af cirkulær økonomi i branchen. Endelig har CRT med sin placering på Bornholm stort kendskab til de lokale virksomheder og de lokale forhold for branchen. Hvad er CRT ansvarlig for? CRT vil være ansvarlig for et temaspecifikt spor om cirkulær økonomi i turismebranchen. Sporet skal lede ca. 10 virksomheder frem til en netværksudviklet grøn forretningsmodel via et forløb med tværgående workshops og tre møder i sporet. CRT skal desuden bidrage med at tilføre projektparterne en fælles faglig forståelse for projektet og grønne forretningsmodeller.

6 Energitjenesten Bornholm (ETB) ETB s administrative og økonomiske kapacitet til at drive og gennemføre projektet Energitjenesten Bornholm er den væsentligste uvildige rådgiver inden for energieffektivisering på Bornholm. ETB har gennemført gennemgange af over 600 boliger i projektet BedreBolig Bornholm, som indgår i Teknik og Miljøs indsats i projektet. ETB har desuden arbejdet med Grønne Butikker, Saloner og Kontorer, hvor man har haft den brede ressourcetilgang til små SMV er. Hvad skal ETB bidrage med i projektet? ETB skal bidrage med screeninger og faglig viden til energisporet og til virksomhedssparring i projektet gennem: - Potentialevurdering af virksomhederne - Drift af energisporet - Faglig støtte til projektledelsen og relevante faglige spor - Bidrage til styre- og følgegruppe Hvilke projektaktiviteter deltager ETB i? ETB vil dels indgå i styre- og projektgruppen, hvor ETB bidrager til projektets udvikling og drift, samt til den generelle opstart, hvor projektets partnere skal introduceres til projektet og begreberne omkring cirkulær økonomi og grønne forretningsplaner. Herved sikres, at alle partnere har et fælles udgangspunkt for projektet. ETB vil være udførende på den indledende potentialevurdering og ressourcetjek af alle virksomheder. ETB vil drive et fagligt spor omkring energi. ETB vil bidrage med faglig støtte og sparring til projektledelsen og de spor, ETB ikke selv driver. Endelig vil ETB deltage i de generelle workshops, som afholdes for to hold af virksomheder. Hvorfor er lige nøjagtigt ETB relevant og nødvendig for projektets gennemførelse? ETB har den stor erfaring med dialogbaseret rådgivning overfor både borgere og virksomheder, og har fagligheden til den generelle vurdering af relevante indsatser. Den gode dialog er fundamentet for at finde de rigtige løsninger og engagere virksomhederne til at udføre dem. Hvad er ETB ansvarlig for? ETB vil være ansvarlig for at potentialevurdere alle virksomheder i den indledende fase. Desuden vil ETB være ansvarlig for at gennemføre et fagligt spor omkring energi.

7 Bornholms Energi og Forsyning (BEOF) BEOFs administrative og økonomiske kapacitet til at drive og gennemføre projektet BEOF er Bornholms forsyningsselskab, som efter en nylig fusion dækker fire forsyningsarter og leverer til hele øen. BEOF arbejder selv med grønne forretningsmodeller og producerer i dag bæredygtig el og varme fra sol, vind og biomasse. BEOF har mange års erfaring med udvikling og deltagelse i eksternt støttede innovationsprojekter, bl.a. Ecogrid og Bright Green Island. BEOF har desuden været lead på udviklingen af Bornholms strategiske energiplan. Hvad skal BEOF bidrage med i projektet? BEOF har ekspertise inden for energioptimering, smart energiløsninger fra ECO-grid projektet og levering af vedvarende energi. Specielt har BEOF stor viden om varmesystemer og en specialviden om udnyttelse af spildvarme og de muligheder og barrierer, der er for dette. Hvilke projektaktiviteter deltager BEOF i? BEOF vil bidrage med informationer til projektets rekrutteringsdel ved at screene virksomheder med højt energiforbrug. Desuden vil BEOF deltage i energisporet og de individuelle grønne forretningsplaner, hvor der er brug for konkret sparring indenfor BEOFs område specielt udnyttelse af spildvarme. BEOF vil indgå i styregruppen og projektgruppen, hvor BEOF vil bidrage til projektets udvikling og drift, samt til den generelle opstart, hvor projektets partnere skal introduceres til projektet og begreberne omkring cirkulær økonomi og grønne forretningsplaner. Herved sikres, at alle partnere har et fælles udgangspunkt for projektet. Endelig vil BEOF deltage i de generelle workshops, som afholdes for to hold af virksomheder. Hvorfor er lige nøjagtigt BEOF relevant og nødvendig for projektets gennemførelse? BEOF er Bornholms helt centrale aktør på gennemførelsen af Bright Green Island strategien inden for energiområdet. Derfor vil BEOF være en nødvendig partner i mange grønne forretningsplaner. Hvad er BEOF ansvarlig for? BEOF vil være ansvarlig for energifaglig sparring til energi-sporet og til konkrete grønne forretningsplaner, hvor udnyttelse af spildvarme indgår.

8 Bornholms Affaldsbehandling Bornholms Affaldsbehandlings administrative og økonomiske kapacitet til at drive og gennemføre projektet Bornholms Affaldsbehandlings opgave er at planlægge, etablere og drive de nødvendige anlæg til behandling og genanvendelse af affald fra regionskommunen. Herudover er etableret indsamlingsordninger for affald og genanvendelige materialer fra både husstande og erhvervsvirksomheder på Bornholm. Bornholms Affaldsbehandlings opland omfatter hele øen. Bornholms Affaldsbehandling har etableret Ressourcelab Bornholm som er et udviklingssamarbejde mellem Bornholms Affaldsbehandling og Aalborg Universitet. Ressourcelab Bornholm har til formål at medvirke til at omstille Bornholm til en cirkulær økonomi gennem udvikling af innovative ressourcer og bæredygtige løsninger. Bornholms Affaldsbehandling har mange års erfaring med udvikling og deltagelse i eksternt støttede innovationsprojekter, bl.a. er Bornholms Affaldsbehandling og deres Ressourcelab partner i det INTERREG støttede innovationsprojekt Cleantech TIPP, som har fokus på innovative udbudsformer og udvidet markedsdialog. Hvad skal Bornholms Affaldsbehandling bidrage med i projektet? Bornholms Affaldsbehandling har ekspertise i affaldsstrømme og håndtering/sortering af materialer. Som medlem af Dansk Affaldsforening arbejder Bornholms Affaldsbehandling for, at affald betragtes som en ressource i overensstemmelse med principper for cirkulær økonomi. Bornholms Affaldsbehandling skal derfor bidrage til, at vanskelige fraktioner, som på nuværende tidspunkt ikke genanvendes eller sendes væk fra øen, i stedet kan indgå i en cirkulær økonomi lokalt på øen. Hvilke projektaktiviteter deltager Bornholms Affaldsbehandling i? Bornholms Affaldsbehandling vil drive et fagligt spor omkring vanskelige fraktioner f.eks. byggeaffald, som i stedet for at blive deponeret eller sendes væk fra øen, skal indgå i den cirkulære økonomi lokalt. Sporet vil bestå af tre mødegange målrettet virksomheder, som vælger dette spor. Bornholms Affaldsbehandling vil stå for det forudgående udviklingsarbejde af mulighederne i dette spor. Bornholms Affaldsbehandling vil indgå i styregruppen og projektgruppen, hvor Bornholms Affaldsbehandling vil bidrage til projektets udvikling og drift, samt til den generelle opstart, hvor projektets partnere skal introduceres til projektet og begreberne omkring cirkulær økonomi og grønne forretningsplaner. Herved sikres, at alle partnere får et fælles udgangspunkt for projektet. Endelig deltager Bornholms Affaldsbehandling i de generelle workshops, som afholdes for to hold af virksomheder. Hvorfor er lige nøjagtigt Bornholms Affaldsbehandling relevant og nødvendig for projektets gennemførelse? Bornholms Affaldsbehandling er Bornholms affaldsselskab og har en helt central viden og ekspertise om affaldsstrømmene på Bornholm, hvorfor de er nødvendige i projektet. Hvad er Bornholms Affaldsbehandling ansvarlig for? Bornholms Affaldsbehandling bliver ansvarlige for et temaspecifikt spor om materialestrømme og byggematerialer.

9 Gate 21 Gate 21s administrative og økonomiske kapacitet til at drive og gennemføre projektet Gate 21 er et partnerskab mellem virksomheder, videninstitutioner og kommuner, der arbejder for det fælles mål at accelerere grøn omstilling og gøre Greater Copenhagen til den førende region i verden for grøn omstilling og vækst. Gate 21 har et indsatsområde indenfor cirkulær økonomi og ressourcer, hvor der arbejdes fokuseret og strategisk med udviklingen af grønne forretningsmodeller og SMVers energi- og ressourceeffektiviseringer i samarbejde med partnere i Greater Copenhagen. Samlet set har Gate 21 sammen med sin partnerkreds udviklet mere end 50 projekter med en værdi for mere end 500 mio. kr. siden Gate 21 varetager ofte lead-rollen på projekterne. Projekterne er finansieret af forskellige nationale (Vækstfora, regionerne, Trafikstyrelsen, Energistyrelsen m.fl.) og internationale donorer (EU Life, EU Progress, Intelligent Europe, Interreg, Horizon2020 og Regionalfonden), og Gate 21 har derigennem bred erfaring med administration og afrapportering af projekter, som varetages af Gate 21s økonomienhed. Gate 21 har erfaring med administration af regionalfondsstøttede projekter og kan anvende det administrative paradigme, der er bygget op her til administration af Bæredygtig Bundlinje Bornholm. Hvad partneren skal bidrage med i projektet? Gate 21 vil fungere som lead partner på Bæredygtig Bundlinje Bornholm og hermed understøtte udviklingen af de grønne forretningsmodeller i tæt samarbejde med de lokale partnere og andre centrale interessenter. Der vil blive trukket på erfaringer, værktøjer, netværk og koncepter særligt fra Bæredygtig Bundlinje (Region Hovedstaden) og andre relevante projekter i Gate 21, fx Carbon20 (hvor mere end 100 virksomheder realiserede energibesparelser på gennemsnitligt 20%) samt Styr Energien indsatsen, hvor der er udviklet grønne samarbejds- og forretningsmodeller målrettet SMVer, som reelt fungerer som mini-esco projekter med indtænkt finansiering. Endelig vil Gate 21s brede partnerskabs- og medlemskreds blive delagtiggjort og informeret om samarbejds- og forretningsmodeller samt cases udviklet i regi af Bæredygtig Bundlinje Bornholm for at understøtte en yderligere forankring og spredning af initiativerne. Hvilke projektaktiviteter deltager partneren i? Gate 21 deltager i alle projektets aktiviteter for at sikre en god, ensartet og succesfuld gennemførelse. Gate 21 forventer, at deltagelsen primært vil bestå af en lokalt ansat projektleder, som suppleres af relevante projektkonsulenter, administrative medarbejdere og kommunikationsmedarbejdere fra Gate 21, hvor det er relevant. Hvorfor er lige nøjagtigt denne partner relevant og nødvendig for projektets gennemførelse? Gate 21 har bred erfaring med at udvikle og drive projekter med fokus på energi- og materialeeffektiviseringer samt udvikling af grønne forretningsmodeller i små og mellemstore virksomheder. I den forbindelse har Gate 21 arbejdet målrettet med kommunernes rolle i at understøtte en grøn omstilling hos lokale virksomheder. Eksempler på relevante projekter er: Carbon20, hvor der deltog 119 virksomheder, Styr Energien og Bæredygtig Bundlinje, hvor 100 virksomheder får udviklet grønne forretningsmodeller. Gate 21 har en unik kompetence i at

10 kommunikere og vidensformidle grønne projekter, så der sikres spredning og kapacitetsopbygning til andre end blot de økonomiske partnere i projektet. Desuden har Gate 21 en stor partner- og medlemskreds i Greater Copenhagen, som omfatter størstedelen af områdets kommuner og flere relevante virksomheder. Hvad er den økonomiske partner ansvarlig for? Gate 21 er ansvarlig for projektets overodrnede projektledelse, herunder økonomi, revision og udbetaling af investeringsstøtte. Gate 21 skal således sikre, at projektet kører som planlagt og opnår de ønskede resultater. Da projektet består af mange partnere, er det en særlig opgave at sikre koordinering og at partnerne arbejder ud fra samme forståelse af projektet. De mange lokale partnere betyder til gengæld, at projektet sikrer et godt fundament for det videre arbejde efter projektets afslutning. Gate 21 er ansvarlig for projektopstarten, hvor der udvikles en fælles forståelse for projektets mål og arbejdsmetode samt udvikles en række støtteværktøjer. Desuden har Gate 21 det overordnede ansvar for rekrutteringen af virksomheder i tæt samarbejde med en række af partnerne. Gate 21 har ligeledes ansvaret for, at de fælles tværgående workshops og faglige spor gennemføres og har et godt fagligt niveau. Som en del af dette vil Gate 21 rekruttere relevante eksterne konsulenter til dels at understøtte workshops og faglige spor dels den individuelle rådgivning af virksomheder. Gate 21 har en særlig rolle i at understøtte, at de grønne forretningsmodeller bliver udviklet, og at virksomhederne efterfølgende udnytter investeringsstøtten. Derfor vil Gate 21 stå til rådighed for virksomhederne, hvor der mangler støtte og bistand, i det omfang det er muligt. Kommunikationsindsatsen er fordelt på en række lokale partnere. Gate 21 er imidlertid ansvarlig for at udarbejde en fælles kommunikationsstrategi, så alt er koordineret, og så partnernes kommunikation støtter hinanden. Desuden leverer Gate 21 konkrete kommunikationsprodukter til brug for partnerne, ligesom Gate 21 er ansvarlig for den landsdækkende kommunikation.

Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015

Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015 Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015 Med Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi 2015-2020 Vilje til vækst er erhvervslivet sat i centrum for indsatsen. For at tydeliggøre, at det ikke blot

Læs mere

Partnerskab for Cirkulære Kommuner & FUTURE. DAKOFA konference 20. november 2018

Partnerskab for Cirkulære Kommuner & FUTURE. DAKOFA konference 20. november 2018 Partnerskab for Cirkulære Kommuner & FUTURE DAKOFA konference 20. november 2018 Gate 21 Gate 21 er et partnerskab mellem regioner, kommuner, virksomheder og vidensinstitutioner i Greater Copenhagen, der

Læs mere

Langsigtede mål , samt delmål for 2016

Langsigtede mål , samt delmål for 2016 Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 formulering Bornholms Regionskommune skal arbejde for at forbedre de arbejdsmiljømæssige rammer for BRK s personale, gennem en nødvendig optimering af de

Læs mere

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi.

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. 1. UDVIDELSE Udvidelsen af netværket til at omfatte engagerede nordjyske virksomheder og samtlige nordjyske kommuner. En gradvis

Læs mere

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland.

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland. Sag til K-17 19.april og KKR 11.juni 2013; Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser. Baggrund Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra

Læs mere

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden v/ Hans Henrik Nørgaard Regionalfondsprogrammet 2014-2020 Knap 1.400 mio. kr. i 2014-2020 Godt 700 mio. kr. tilbage Styrke vækst og udvikling i hele

Læs mere

BORNHOLMERMÅL? HVORFOR BRIGHT GREEN ISLAND OG

BORNHOLMERMÅL? HVORFOR BRIGHT GREEN ISLAND OG HVORFOR BRIGHT GREEN ISLAND OG BORNHOLMERMÅL? Vi står på en brændende platform; vi skal sikre øens og samfundets bæredygtighed i dag og i morgen. Det er afgørende at vi forholde ros til den lokale bæredygtighed,

Læs mere

Kommunikationspolitik

Kommunikationspolitik BORNHOLMS VÆKSTFORUM Ullasvej 23 3700 Rønne Tlf.: 5692 0000 Fax: 5692 0001 E-mail: regionaludvikling@brk.dk Kommunikationspolitik Bornholms Vækstforum Vedtaget den 4. april 2011 Indledning Vækstforum er

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Bornholms Vækstforum

Kommunikationsstrategi for Bornholms Vækstforum BORNHOLMS VÆKSTFORUM Landemærket 26 3700 Rønne Tlf.: 5692 0000 Fax: 5692 0001 E-mail: vaekstforum@brk.dk Kommunikationsstrategi for Bornholms Vækstforum Erhvervslivets vilje og evne til vækst er en grundforudsætning

Læs mere

13 Ansøgning om tilskud til vækstprogrammet "Bornholm ud i verden"

13 Ansøgning om tilskud til vækstprogrammet Bornholm ud i verden Åbent punkt 13 Ansøgning om tilskud til vækstprogrammet "Bornholm ud i verden" 00.03.04Ø39-0209 Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt Bornholms Vækstforum 29-09-2015 13 Hvem beslutter Vækstforum

Læs mere

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Fremtidige indsatser målrettet industrien Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Regeringens vækstpakke 2014 Danmark helt ud af krisen Eksempler på initiativer: Vækstprogram for små og mellemstore

Læs mere

Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015

Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015 Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015 Status, sept. 2015 Med Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi 2015-2020 Vilje til vækst er erhvervslivet sat i centrum for indsatsen. For at tydeliggøre,

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med LA21 strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng i

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med Lokal Agenda 21-strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng

Læs mere

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 INDHOLD 1. Introduktion og proces 2. Et holistisk perspektiv på grøn omstilling og vækst 3. Eksempler på grøn

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

2. Valg af investeringsprioritet og aktivitet. Break Break 1. Vigtig information før du ansøger. EU medfinansiering (kr.)

2. Valg af investeringsprioritet og aktivitet. Break Break 1. Vigtig information før du ansøger. EU medfinansiering (kr.) Projektets navn Bæredygtig Bundlinje Bornholm EU medfinansiering (kr.) 8.136.808,60 Vedhæftede filer Bilag 1_Procesflow.pdf Bilag 2_Roadmap_metode og hjælpeværktøjer.pdf Bilag 3_Partnerbeskrivelser.pdf

Læs mere

Ansøgningsskema til Region Midtjyllands initiativer og programmer. Cirkulær Byinnovation. 1. Oplysninger om ansøger

Ansøgningsskema til Region Midtjyllands initiativer og programmer. Cirkulær Byinnovation. 1. Oplysninger om ansøger Ansøgningsskema til Region Midtjyllands initiativer og programmer Cirkulær Byinnovation 1. Oplysninger om ansøger Navn, Adresse, Kontaktperson, tlf, mailadr, CVR nr. CLEAN NAVITAS Inge Lehmannsgade 10

Læs mere

Business Center Bornholm er interesseret i at revitaliseringen indebærer:

Business Center Bornholm er interesseret i at revitaliseringen indebærer: Bornholms Vækstforum Landemærket 26 3700 Rønne 7. september 2016 Interessetilkendegivelse Business Center Bornholm Business Center Bornholm vil gerne tilkendegive sin interesse i en revitalisering af Bright

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Forslag til målgrupper og ydelser for fremtidens erhvervsservice på Bornholm

Forslag til målgrupper og ydelser for fremtidens erhvervsservice på Bornholm 19. maj 2014 Forslag til målgrupper og ydelser for fremtidens erhvervsservice på Bornholm Baggrund I kommissoriet for arbejdsgruppen om Fremtidens erhvervsservice på Bornholm, står der overordnet som formål

Læs mere

Kort intro til Vækstforums arbejde. 31. marts Borgmester Winni Grosbøll

Kort intro til Vækstforums arbejde. 31. marts Borgmester Winni Grosbøll Kort intro til Vækstforums arbejde 31. marts 2014 Borgmester Winni Grosbøll 1 Erhvervsfremmelov overordnet ramme Vækstforums opgaver: 1. Udarbejde de erhvervs- og vækstrettede dele af den regionale vækst-

Læs mere

Indhold. Grundfortællingen 3. Bornholm nærhed i centrum 4. Målgrupper 6. Budskaber 8

Indhold. Grundfortællingen 3. Bornholm nærhed i centrum 4. Målgrupper 6. Budskaber 8 1 2 Indhold Grundfortællingen 3 Bornholm nærhed i centrum 4 Målgrupper 6 Budskaber 8 3 Grundfortællingen Hvad er en grundfortælling? Grundfortællingen er det koncentrerede produkt af hovedbudskaberne om

Læs mere

Orientering om Fælles Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP NORD)

Orientering om Fælles Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP NORD) Punkt 6. Orientering om Fælles Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP NORD) 2019-004751 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til byrådet orientering om Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP

Læs mere

Briefing VækstHimmerland

Briefing VækstHimmerland Briefing VækstHimmerland Den 1. marts 2017 Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark - grøn omstilling som en nordjysk vækstmotor Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark NBE s FORMÅL

Læs mere

Uddybende bilag vedr. projektet: Smart Energy til markedet tillægsbevilling og forlængelse

Uddybende bilag vedr. projektet: Smart Energy til markedet tillægsbevilling og forlængelse Uddybende bilag vedr. projektet: Smart Energy til markedet tillægsbevilling og forlængelse 1. Faktuelle oplysninger: J.nr. 18/4527 Projektnavn Smart Energy til markedet tillægsbevilling og forlængelse

Læs mere

Gate 21 Poul Erik Lauridsen Direktør 29. april, 2014

Gate 21 Poul Erik Lauridsen Direktør 29. april, 2014 Gate 21 Poul Erik Lauridsen Direktør 29. april, 2014 Borgmesterforum 2014 Gate 21 porten til grøn omstilling og vækst Gate 21 er en non-profit partnerorganisation, som gennemfører tværkommunale projekter

Læs mere

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande NOTAT Bilag 14 Udkast 30. maj 2011 Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande Økonomi- og Erhvervsministeriet, Region Midtjyllands, Regions Syddanmarks,

Læs mere

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN!

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! InnoBYG er udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! Om InnoBYG Byggebranchens innovationsnetværk Samler branchen på tværs af faglighed Videndeling, netværk og udvikling i branchen

Læs mere

KICK-OFF-MØDE NY BORNHOLMSK INNOVATIONSPLATFORM BÆREDYGTIG FORRETNINGSUDVIKLING

KICK-OFF-MØDE NY BORNHOLMSK INNOVATIONSPLATFORM BÆREDYGTIG FORRETNINGSUDVIKLING NY BORNHOLMSK INNOVATIONSPLATFORM BÆREDYGTIG FORRETNINGSUDVIKLING FRA KL. 13-15 PÅ BRIGHT PARK SKIFT GEAR. KOM I GANG MED EN BÆREDYGTIG FORRETNINGSUDVIKLING. BLIV EN DEL AF BRIGHT GREEN ISLAND-VISIONEN.

Læs mere

1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder

1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder 1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder RESUMÉ Stamdata Journalnummer Ansøger: Indsatsområde Fokusområde: 2011-155143 Væksthus Nordjylland Virksomhedsrettet Kompetenceudvikling

Læs mere

Vækstanalyse Bornholm

Vækstanalyse Bornholm Vækstanalyse Bornholm 17. september 2013 Leif Jakobsen, Teknologisk Institut Anders Hedetoft og Tage Petersen, CRT Eftermiddagens program 13.00-13.10 Introduktion til Arbejdsdag 30-9-13 V/ Lars Nørby Johansen,

Læs mere

Den internationale handlingsplan (forside)

Den internationale handlingsplan (forside) Den internationale handlingsplan 2012-2013 (forside) 1 Indholdsfortegnelse Indledning s. 3 Temaer 1. Kompetence og uddannelse - Slip internationaliseringen løs s. 4 2. Grøn satsning s. 4 3. Sundhed s.

Læs mere

Region Midtjyllands grønne teknologisatsning

Region Midtjyllands grønne teknologisatsning Region Midtjyllands grønne teknologisatsning Partnerskabet for brint og brændselsceller Hobro den 3. april 2014 Margrethe Høstgaard Udviklingskonsulent Regionens opgaver Regional Udviklingsplan: Ny plan

Læs mere

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder 14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder Åbent Vækstforum Sjælland Brevid: 2562639 Resume CAPNOVA ansøger om tilskud til projektet Innovations- og fundraisingvejledning til mindre

Læs mere

Morgen netværksmøde i samarbejde med Frederikssund Klimaråd. Torsdag d. 4. maj 2017, Femhøj, Jægerspris

Morgen netværksmøde i samarbejde med Frederikssund Klimaråd. Torsdag d. 4. maj 2017, Femhøj, Jægerspris Morgen netværksmøde i samarbejde med Frederikssund Klimaråd Torsdag d. 4. maj 2017, Femhøj, Jægerspris 1 8:30 Bjørn Tving Stauning, Frederikssund Klimaråd Velkomst 8:40 Tyge Kjær, Roskilde Universitet

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende. Kapitalformidling til vækstpotentielle iværksættere og virksomheder i region Midtjylland

Resultatkontrakt. Vedrørende. Kapitalformidling til vækstpotentielle iværksættere og virksomheder i region Midtjylland Resultatkontrakt Vedrørende Kapitalformidling til vækstpotentielle iværksættere og virksomheder i region Midtjylland 1. december 200831. januar 2011 Journalnummer: 13376211708 Kontraktens parter Region

Læs mere

Vækst Via Energirenovering og BedreBolig Koncepter og erfaringer.

Vækst Via Energirenovering og BedreBolig Koncepter og erfaringer. Vækst Via Energirenovering og BedreBolig Koncepter og erfaringer. Tommy Brøndum Olsen, Gate21 Rejsehold for Energistyrelsen, BedreBolig Energitjenesten Det Grønne Hus 2 BedreBolig Boligejerens proces Besøg

Læs mere

Jørgen Andersen. Direktør i Bagger-Sørensen Invest A/S samt CEO i Green Tech Center A/S. og medlem af en række energi- & eksport netværk

Jørgen Andersen. Direktør i Bagger-Sørensen Invest A/S samt CEO i Green Tech Center A/S. og medlem af en række energi- & eksport netværk Jørgen Andersen Direktør i Bagger-Sørensen Invest A/S samt CEO i Green Tech Center A/S og medlem af en række energi- & eksport netværk Et OPP projekt i Vejle Baggrunden for Green Tech Centeret At skabe

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland?

Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland? Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland? Dansk Fjernvarmes regional møde i Sæby den 12. marts 2015, oplæg ved Thomas Jensen, energiplanlægger Hjørring Kommune, projektleder for Et Energisk

Læs mere

Morgen netværksmøde i samarbejde med Frederikssund Klimaråd. Torsdag d. 4. maj 2017, Femhøj, Jægerspris

Morgen netværksmøde i samarbejde med Frederikssund Klimaråd. Torsdag d. 4. maj 2017, Femhøj, Jægerspris Morgen netværksmøde i samarbejde med Frederikssund Klimaråd Torsdag d. 4. maj 2017, Femhøj, Jægerspris 1 8:30 Bjørn Tving Stauning, Frederikssund Klimaråd Velkomst 8:40 Tyge Kjær, Roskilde Universitet

Læs mere

BILAG 2: LEVERANCEBESKRIVELSE I FASE 1, 2, 3 OG 4

BILAG 2: LEVERANCEBESKRIVELSE I FASE 1, 2, 3 OG 4 BILAG 2: LEVERANCEBESKRIVELSE I FASE 1, 2, 3 OG 4 JANUAR 2017 1. ORGANISERING AF PROJEKTET Projektet etableres med tre grupper: Arbejdsgruppen har til formål at følge pilotprojektet og levere input til

Læs mere

Klimastrategi for Hovedstadsregionen

Klimastrategi for Hovedstadsregionen Klimastrategi for Hovedstadsregionen Møde i den 10. juni 2011 Det indstilles, at Hovedstaden: tager oplægget til efterretning godkender de fremlagte aktiviteter som de centrale elementer i klimastrategien.

Læs mere

Pumper i Cirkulær økonomi Samsø som test site

Pumper i Cirkulær økonomi Samsø som test site 1. Revideret ansøgning SAMSØ KOMMUNE fra Samsø Kommune Revideret an www.samsoe.dk 31. maj 2013 Rev. 27. juni 2013 CVR/SE-nr. 23795515 Pumper i Cirkulær økonomi Samsø som test site Udviklig af forretningsmodeller

Læs mere

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN Energivisionen Energivisionen skal Være i tydeligt samspil med ReVUS, så investeringer i energi- og transportsystemet

Læs mere

Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015

Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015 Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015 Udarbejdet pba af Forretningsudvalgets anbefaling til Regionsrådets møde 28/4-15 En ny regional vækst- og udviklingsstrategi

Læs mere

Bevilling 42 Erhverv Budget 2016

Bevilling 42 Erhverv Budget 2016 Bevilling 42 Erhverv Bevilling Erhverv hører under Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget. Bevillingen omfatter Center for Erhverv, Uddannelse og Beskæftigelse og indeholder kommunens erhvervsfremmepulje,

Læs mere

Indsatsen gennemføres under EU's regionalfondsprograms prioritetsakse 3 Energi- og ressourceeffektive SMV er.

Indsatsen gennemføres under EU's regionalfondsprograms prioritetsakse 3 Energi- og ressourceeffektive SMV er. Side 1 af 9 Annoncering efter idebeskrivelse Titel Indkaldelse af idebeskrivelser vedrørende aktivitet; Forbedring af energi- og ressourceeffektivitet i regionens SMV er Indsatsen gennemføres under EU's

Læs mere

Opgaver og mål for Business Center Bornholm

Opgaver og mål for Business Center Bornholm Handlingsplan, 2016 Opgaver og mål for Business Center Bornholm Arbejdet i 2015 med at kortlægge og identificere virksomhedernes behov fortsætter ind i 2016. Fokuseringen i 2016 og fremad fortsætter med

Læs mere

Region Hovedstaden Det offentliges muligheder for at accelerere bæredygtig omstilling

Region Hovedstaden Det offentliges muligheder for at accelerere bæredygtig omstilling Region Hovedstaden Det offentliges muligheder for at accelerere bæredygtig omstilling Christian Bruhn Rieper, Vicedirektør Center for Regional Udvikling Region Hovedstaden Den brændende platform Vi danskere

Læs mere

Væksthus Nordjylland v/ John Windbirk

Væksthus Nordjylland v/ John Windbirk Væksthus Nordjylland v/ John Windbirk Væksthusene i Danmark - Fakta I alt 5 Væksthuse i Danmark ét i hver region. Væksthus Nordjylland Væksthus Midtjylland Væksthus Syddanmark Væksthus Sjælland Væksthus

Læs mere

Langsigtede mål , samt delmål for 2015

Langsigtede mål , samt delmål for 2015 Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2015 Udvalg: - og Planudvalget ØPU-1 formulering Bright Green Island fra vision til handling (De 4 visioner) elforsyning, varmeforsyning, byggeri og transport

Læs mere

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 mellem Favrskov Kommune Skovvej 20 8382 Hinnerup og Favrskov Erhvervsråd Bogøvej 15 8382 Hinnerup 1 Indledning Det samlede erhvervsservicetilbud

Læs mere

KICK-OFF-MØDE NY BORNHOLMSK INNOVATIONSPLATFORM BÆREDYGTIG FORRETNINGSUDVIKLING

KICK-OFF-MØDE NY BORNHOLMSK INNOVATIONSPLATFORM BÆREDYGTIG FORRETNINGSUDVIKLING NY BORNHOLMSK INNOVATIONSPLATFORM BÆREDYGTIG FORRETNINGSUDVIKLING KL. 13-15 PÅ BRIGHT PARK SKIFT GEAR. KOM I GANG MED EN BÆREDYGTIG FORRETNINGSUDVIKLING. BLIV EN DEL AF BRIGHT GREEN ISLAND-VISIONEN. OPTIMÉR

Læs mere

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Specialiseret vejledning til alle nordjyske virksomheder Virksomheder modtager

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

Lokal erhvervsservice Gratis hjælp til iværksættere og virksomheder til at realisere vækstpotentialet hver kommune sin model

Lokal erhvervsservice Gratis hjælp til iværksættere og virksomheder til at realisere vækstpotentialet hver kommune sin model Lokal erhvervsservice Gratis hjælp til iværksættere og virksomheder til at realisere vækstpotentialet hver kommune sin model Favrskov Kommune er kåret som Østjyllands bedste erhvervskommune i 2010, 2011,

Læs mere

MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING

MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING INDUSTRIKULTURENS GRØNSEL±SE KULTURARV I BYFORNYELSEN BYFORNYELSE MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV

Læs mere

Tovholdergruppen for Internationalt Samarbejde

Tovholdergruppen for Internationalt Samarbejde Tovholdergruppen for Internationalt Samarbejde Navn og Kommune: Mariagerfjord Kommune Satsninger indenfor energi brint, brændselsceller og grønne gasser set i sammenhæng med en balanceret samlet energiforsyning

Læs mere

INTEGRATION AF BEDREBOLIG I KOMMUNENS KLIMAINDSATS - EKSEMPLER PÅ FORSKELLIGE KOMMUNETILGANGE

INTEGRATION AF BEDREBOLIG I KOMMUNENS KLIMAINDSATS - EKSEMPLER PÅ FORSKELLIGE KOMMUNETILGANGE INTEGRATION AF BEDREBOLIG I KOMMUNENS KLIMAINDSATS - EKSEMPLER PÅ FORSKELLIGE KOMMUNETILGANGE INDLEDNING Cases til inspiration for kommuner og aktører - med udgangspunkt i forskellige kommunetilgange Beskrivelse

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN

KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN August 2019 /sagsnr. 19/28991 Baggrund Den strategiske energiplanlægning, som blev defineret af KL og Energistyrelsen i 2010, er en målsætning om at udbrede omlægningen

Læs mere

Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen

Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen Aktiviteter Tematiske mål Specifikke mål Tentativt Regionalfondsprogrammet

Læs mere

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Baggrund Kongres- og mødeindustrien er et væsentligt forretningsområde for dansk turisme, og markedet er i

Læs mere

INTERNATIONALE KOMMUNER

INTERNATIONALE KOMMUNER INTERNATIONALE KOMMUNER 2017 DIN INDGANG TIL EU ALLE SYDDANSKE KOMMUNER HAR MULIGHED FOR AT ARBEJDE MED EU OGSÅ DEN, DU BOR ELLER ARBEJDER I. Hvad end det gælder projekter eller partnerskaber om energi,

Læs mere

Oplæg til strategi for erhvervsudvikling

Oplæg til strategi for erhvervsudvikling Oplæg til strategi for erhvervsudvikling Minimumsmål: Jobskabelse (antal arbejdstimer) Produktivitetsudvikling (værdiskabelse pr. arbejdstime) Skal også bidrage til EU 2020 mål: Intelligent, bæredygtig

Læs mere

Opfølgning på investeringer fra de regionale udviklingsmidler

Opfølgning på investeringer fra de regionale udviklingsmidler Eventuelle er i forhold til påkrævede Handlingsplanstema 1: Fokuseret erhvervsudvikling skaber virksomheder i vækst Vækstaftale 1 - Tiltrække virksomheder og investeringer Leadpartner er Copenhagen Capacity

Læs mere

Definition af konceptet for Strategisk Energiplanlægning. Masterclass 1, The Netherlands Masterclass 1.2; 2014/06/03

Definition af konceptet for Strategisk Energiplanlægning. Masterclass 1, The Netherlands Masterclass 1.2; 2014/06/03 Definition af konceptet for Strategisk Energiplanlægning Esther Martin Dam Roth, Wied, Erik Alsema, Gate 21 W/E Consultants Masterclass 1, The Netherlands Masterclass 1.2; 2014/06/03 Indhold af Session

Læs mere

Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller

Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller Deadline for ansøgning: 29. oktober 2013 kl.12:00 1. Hvad kan der søges om? Har du en idé til en ny grøn forretningsmodel? Og tror du,

Læs mere

BedreBolig En ny ordning under Energistyrelsen

BedreBolig En ny ordning under Energistyrelsen BedreBolig En ny ordning under Energistyrelsen Formål Fremme energirenovering af private boliger Fjerne barrierer gøre det nemt og overskueligt Samlet rådgivning hos én aktør gennem hele processen Skal

Læs mere

Copenhagen EU Office

Copenhagen EU Office Copenhagen EU Office Et nyt tilbud for hovedstadsregionens kommuner og virksomheder v. Chefkonsulent Henrik Madsen Region Hovedstaden 4. december 2014 Greater Copenhagen hele Danmarks hovedstad Copenhagen-metropolen

Læs mere

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt.

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. 1 ÅRSPLAN 2017 første udkast Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. Foreningen IQ s a rsplan sætter mål og prioriteter

Læs mere

Netværk for iværksætteri og jobskabelse i KASK (NIV)

Netværk for iværksætteri og jobskabelse i KASK (NIV) Projekt: Netværk for iværksætteri og jobskabelse i KASK (NIV) Interreg inspirationsseminarium Helsingborg 20. juni 2017 PARTNERE 3-årigt projekt - start 1.7.2017 - slut 30.6.2020 7 partnere: DK: Frederikshavn

Læs mere

KKR FREMTIDENS ENERGIPLANLÆGNING I HOVEDSTADSREGIONEN

KKR FREMTIDENS ENERGIPLANLÆGNING I HOVEDSTADSREGIONEN FREMTIDENS ENERGIPLANLÆGNING I HOVEDSTADSREGIONEN Projektbeskrivelse til udvikling og implementering af strategisk energiplanlægning Poul Erik Lauridsen Direktør, Gate 21 21 Kommuner Offentlig-privat innovation

Læs mere

KOMMUNAL ERHVERVSFREMME

KOMMUNAL ERHVERVSFREMME MEA KURSUS 19. SEPTEMBER 2017 ERHVERVSFREMMESYSTEMET - HVEM, HVAD, HVOR KOMMUNAL ERHVERVSFREMME Eva Glæsner, Chefkonsulent i KLs sekretariat for KKR Midtjylland KKR MIDTJYLLAND MEA KURSUS 19. SEPTEMBER

Læs mere

Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio. kr. bidraget til at alle ejerne har været involveret

Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio. kr. bidraget til at alle ejerne har været involveret Strategi 2015-18 1. Indledning... 3 2. Indsatsområder og mål... 4 3. Aktivitetsområder... 4 4. Organisering... 5 Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio.

Læs mere

Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse

Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse Kommunerne er hver dag i berøring med virksomheder i hele Danmark og hjælper virksomhederne med at finde arbejdskraft, sørger for at infrastrukturen

Læs mere

Netværksmøde/Kolding D. 23.10.2013

Netværksmøde/Kolding D. 23.10.2013 Netværksmøde/Kolding D. 23.10.2013 I bydes velkommen af: Projektkonsulent Niels Bech Christiansen Projektkonsulent Leo Ebbesen Petersen Projektleder Lars Friis Christensen Status på projektet Processen

Læs mere

Pilotudrulning Erfaringer og Udfordringer

Pilotudrulning Erfaringer og Udfordringer Pilotudrulning Erfaringer og Udfordringer Steen Olesen, klimakonsulent. Gate21 26.03.2014 Pilotudrulning Erfaringer og Udfordringer Nr. 1 Det skal være enkelt og rentabelt at energimodernisere, men sådan

Læs mere

Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation

Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation Hovedaktivitet 1. Virksomheds udvikling Et helt centralt element i at skabe bedre betingelser for udvikling handler om at skabe overblik

Læs mere

EU s støttemuligheder til cleantech virksomheder

EU s støttemuligheder til cleantech virksomheder EU s støttemuligheder til cleantech virksomheder Miljøstyrelsens projektservice 2010 Hanne Eriksen Civilingeniør Konsulent for Miljøstyrelsen Yderligere information på www.ecoinnovation.dk Hvorfor benytte

Læs mere

GREENPLAN. Med CLEAN Green Plan får du adgang til den bedste rådgivning inden for udvikling af energi- og ressourceeffektivitet i din virksomhed

GREENPLAN. Med CLEAN Green Plan får du adgang til den bedste rådgivning inden for udvikling af energi- og ressourceeffektivitet i din virksomhed CLEAN GREENPLAN Med CLEAN Green Plan får du adgang til den bedste rådgivning inden for udvikling af energi- og ressourceeffektivitet i din virksomhed CLEAN Green Plan dækker 50% af virksomhedens udgifter

Læs mere

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 VIRKSOMHEDER ARBEJDSMARKED VÆKSTOMRÅDER SAMMENHÆNG Oktober 2018 Forord sammen skaber vi en attraktiv region I går det godt. De fleste virksomheder

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning

Strategisk Energiplanlægning Strategisk Energiplanlægning Henning Laursen Udviklingskonsulent www.regionmidtjylland.dk Strategisk energiplanlægning i Region Midtjylland 2 www.regionmidtjylland.dk Strategisk energiplanlægning i Region

Læs mere

Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2852518

Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2852518 Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2852518 Indstilling: Indstilles til tilskud X Indstilles med forbehold Indstilles til afslag Projektdata: Ansøgers navn Selandia, Center for Erhvervsrettet uddannelse

Læs mere

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del Bilag 27 Offentligt 11. oktober 2018 Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 3 CENTRALE POINTER FOR CIRKULÆR

Læs mere

Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse

Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 9. marts 2015 Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse På bestyrelsesmøde den 10. december 2014 udtrykte bestyrelsen ønske om at få oplyst

Læs mere

Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune

Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune Mod en fossilfri fremtid Hvor er vi, hvor skal vi hen og hvordan når vi målet? Marie-Louise Lemgart, Klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup

Læs mere

Hvordan kan særlige initiativer bidrage til at styrke kommunens naturfaglige kultur? *Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

Hvordan kan særlige initiativer bidrage til at styrke kommunens naturfaglige kultur? *Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Hvordan kan særlige initiativer bidrage til at styrke kommunens naturfaglige kultur? Astras tre store events Naturvidenskabsfestival Unge Forskere Big Bang Astras tre store events Oplevelser der: gør

Læs mere

COPENHAGEN REGIONAL EU-OFFICE

COPENHAGEN REGIONAL EU-OFFICE Det fælles regionale EU-kontor COPENHAGEN REGIONAL EU-OFFICE V/ Vicedirektør Kristian Johnsen SMV-arrangement om EU-funding og Horizon2020 VÆKSTHUS HOVEDSTADSREGIONEN 17. juni 2014 Mødelokale M1, Fruebjergvej

Læs mere

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig UDFOR- DRINGERNE Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet Kvaliteten er ikke tilstrækkelig høj For mange midler går til administration Virksomhederne ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig For mange

Læs mere

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark Den 9. september 2016 Erhvervscamp 2016 GRØN OMSTILLING 9. September 2016 Hør om NBE Projektleder Lene M. Nielsen Hvilke muligheder er der for nordjyske

Læs mere

Action plan til Erhvervsplanen

Action plan til Erhvervsplanen Action plan til Erhvervsplanen Erhvervsservice Servicemål for erhvervsservice Virksomheden i centrum Tættere samarbejde på tværs af forvaltninger Servicemål fra 2011 fortsat gældende Måling af målopfyldelse

Læs mere

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 VIRKSOMHEDER ARBEJDSMARKED VÆKSTOMRÅDER SAMMENHÆNG Oktober 2018 Forord sammen skaber vi en attraktiv region I Region Sjælland går det godt. De fleste

Læs mere

ManagEnergy workshop. Kontorchef Morten Lemvigh

ManagEnergy workshop. Kontorchef Morten Lemvigh ManagEnergy workshop Kontorchef Morten Lemvigh Region Nordjyllands rolle inden for regional udvikling Region Nordjyllands rolle og mission er at være dynamo for regional udvikling og skabe grundlag for

Læs mere

FRA KONCEPT TIL SALG I DANSK DETAIL HANDEL. 9. april 2014

FRA KONCEPT TIL SALG I DANSK DETAIL HANDEL. 9. april 2014 FRA KONCEPT TIL SALG I DANSK DETAIL HANDEL 9. april 2014 PROGRAM Udvikling i arbejdspladser og produktivitet i Region Nordjylland Formål med Nordjysk FødevareErhverv Formål Skabe grundlag for større sammenhængskraft

Læs mere

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem 1 Centrale målsætninger i Energiaftalen 22-3-2012 2020: 50% vindenergi i elforbruget 2020: 40% reduktion af drivhusgasser set i forhold til 1990

Læs mere

Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV er

Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV er Regionalfonden, national pulje Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV er Infomøde, Silkeborg, 16. januar 2018 1 Dagens program Velkomst Baggrund for temaet vedr. cirkulære forretningsmodeller

Læs mere

Handlingsplan Rebild Kommunes Erhvervs- og turismepolitik

Handlingsplan Rebild Kommunes Erhvervs- og turismepolitik Handlingsplan 2014 Rebild Kommunes Erhvervs- og turismepolitik Udgangspunkt for handlingsplanen Rebild Kommunes Byråd har i 2012 vedtaget Erhvervs- og turismepolitikken, der udstikker de overordnede rammer

Læs mere

Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016

Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 Udvalg: Social- og Sundhedsudvalget og Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget formulering I forhold til de to målgrupper psykisk sårbare, herunder borgere på A- området og borgere med udviklingshæmning, skal

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for i dag. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere