Den sterkere. Dagny Juel. Drama. Personerne:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den sterkere. Dagny Juel. Drama. Personerne:"

Transkript

1 bokselskap.no, Oslo 2017 Dagny Juel: Den sterkere Teksten i bokselskap.no følger teksten i Samtiden, 1896, Vol. 7 (Oslo/Aschehoug). Digitaliseringen er basert på fil hentet fra Nasjonalbiblioteket (nb.no) ISBN: (digital, bokselskap.no), (epub), (mobi) Teksten er lastet ned fra bokselskap.no Dagny Juel Den sterkere Drama bokselskap.no Oslo 2017 Knut Tonder, læge. Siri Tonder, hans hustru. Tor Rabbe. Personerne:

2 Akt I. En havestue. I baggrunden aabne døre ud mod haven. Det er sommer. Imod aften. Siri. Knut. Siri (gaar taus op og ned. Heftig): Er det virkelig umuligt for dig at glemme det? Skal vi hele vort liv knuges af denne mare? Hvordan kan man vel glemme noget, som graver i en evig og altid? Jeg har engang læst om en mand, som altid fulgtes af sit eget skelet. Tror du, han nogensinde glemte det? Siri (gyser): Dit skelet begynder at gjøre mig mørkræd. Jeg ser det stirre ud af øinene dine. Jeg tør ikke tale til dig, jeg Men forstaar du da ikke, at din taushed piner mig? Det er, som om du gjemmer dig bort for mig. Du blir mig saa fremmed og fjern Men taler jeg om det, saa piner det dig dobbelt. Tror du ikke, jeg ser, hvordan du lider? Tror du, jeg er saa blind? Nei, nei, du misforstaar mig. Det hjælper mig netop at tale om det. Det beroliger mig. Jeg ønsker ofte, du vilde fortælle mig lidt nærmere om det. Sig mig hvor er han nu? Han reiste langt bort, ikke sandt? Jo, han reiste langt bort. Hvorhen ved jeg ikke. Har han aldrig skrevet til dig? Hvorfor i alverden skulde han skrive til mig.

3 Kanske han er død? Aa nei, han dør sikkert ikke saa let. (Pause) Naar saa du ham sidste gang? Det interesserer mig, forstaar du Fortæl lidt om den sidste gang Naar jeg saa ham den sidste gang? Jo, det var den samme dag, han reiste. (Tankefuld) Det staar saa levende for mig jeg husker, jeg sad og fortalte ham en dum historie, jeg havde oplevet paa hotellet, hvor jeg boede. Jeg sad og lo Knut (ophidset): Du sad og lo Ja, jeg sad der og lo. Men saa pludselig mødte jeg hans øine et par forbausede, vrede øine (Langsomt) Og saa med ét, som et lyn, slog det mig, at det jo var sidste gang. Sidste gang? Ja, jeg følte i det øieblik saa sikkert, saa besynderligt sikkert, at jeg aldrig skulde se ham igjen. Aldrig for det gode. Knut (med bitter haan): Og du led ikke sandt? Siri (vender sig pludselig mod ham. Trækker paa skuldrene): Hvordan kan du falde paa det? (Pause) Siri (gaar atter op og ned. Haardt):

4 Skal det virkelig ødelægge hele vort liv, at en anden mand har eiet mig før du? Knut (farer sammen): Ah, du kan være noksaa brutal, naar du vil. Siri (vredt): Brutal? Nei, kjære jeg mente da ikke brutal. Sa jeg brutal? Det var da latterligt. Og desuden det vedkommer jo egentlig ikke mig. Bare noksaa uheldigt, at jeg ikke traf dig først. Noksaa uheldigt. (Ler hadefuldt.) Siri (fortvilet): Min Gud, at du vil pine mig saa! At du vil pine os begge saa! Er du da ikke glad over, at jeg er din nu? Ser du da ikke, at jeg bare lever for dig, bare tænker paa dig. Knut (springer op. Slaar armene om hende): Kjære, elskede, det er jo altsammen komediespil. Altsammen. Jeg ved ikke selv, hvorfor jeg absolut maa pine dig. Der er noget i dit ansigt, som driver mig til det. (Hvisker) Du ved jo ikke, du har jo ingen anelse om, hvor jeg elsker dig! Siri (ømt): Jo vist, jeg ved det. Jeg ved det jo saa godt. Men er du lykkelig Knut? Lykkelig? Det ved jeg ikke, men Siri, sig mig er du ogsaa virkelig min? Om jeg er din? Er du helt min? Er dine tanker mine? Ofte føler jeg dig saa langt, saa uendelig langt borte fra mig. Det er, som om jeg rent mister dig med et. Husker du igaar nede ved stranden? Du var saa deilig Hele min sjæl skalv efter dig. Husker du ikke, hvordan jeg knugede din haand? Men du du saa ligegyldig ud over havet.

5 Siri (mørkt): Jeg følte din mistro og led. Derfor vendte jeg mig bort fra dig. Ved du, hvad jeg frygter for? Nei. Knut (speidende): Hvis han kommer tilbage, saa følger du med ham. Han er sterk og haard. Du maa tvinges Siri (sidder taus en stund. Saa vender hun sig mod ham. Smiler): Saa tving mig du Siri, leger du med mig? Siri (smyger sig ind i hans arm. Indtrængende): Tror du kanske, jeg ved større lykke end at være hos dig? Jeg ser jo ingen anden end dig, bare dig. Hvor vakker du er, og hvor god du er. (Med pludseligt angst) Hvad er det? Hvorfor blev du saa stille med et? Hvad tænker du paa? Knut (tvungent): Paa ingenting Ingenting. Det var bare en tanke, som pludselig falt mig ind. Sig mig den første gang du elskede da var du vel svært glad? Jeg mener straalende. Var du ikke straalende? Siri (vender sig pludelig mod ham og ser langt paa ham. Smertelig): Aa Knut (hastig): Nei, nei, jeg vil ikke bedrøve dig. Du misforstod mig. Siri, hvad feiler dig? Er du vred paa mig? Siri (gyser): Her er saa koldt. Lad os gaa ud i solskinnet (gaar henimod den aabne havedør, men studser og standser). Hvem kan det være?

6 Tor Rabbe (kommer langsomt gjennem haven, op verandatrappen, opdager Siri og Knut og standser med et. Saa kommer han langsomt ind i værelset): Goddag. Siri (bleg. Viger tilbage): De! Er De kommen tilbage? Tor (betragter Siri og Knut en stund i taushed. Vendt mod Knut): Mit navn er Tor Rabbe. Knut (overdreven venlig): Ah det var jo særdeles elskværdigt af Dem at søge os op. Jeg har hørt Dem meget omtale Siri (nervøst): Det var da morsomt at de Dem igjen Jeg troede, De var i Indien eller Kina eller Gud ved hvor paa maanen. Tor Rabbe (sætter sig rolig overfor hende. Ser stivt paa hende, mens hun undviger hans blik): Aa ja, jeg har været mange steder omkring. Jeg har søgt lykken tror jeg, det var. Det nytter vel lidet at reise omkring og søge den Siri (spøger forceret): Og har De fundet lykken da? Og har De tat den med her hjem til os? Tor (koldt): Synes De, jeg ser ud som en mand, der har fundet lykken? n1 Ja, ja, lykken (gaar rastløst op og ned.) Nu forresten De maa undskylde mig jeg har patienter, som venter paa mig Au revoir! (Hilser let og gaar ud til høire.) (Pause.) Tor (pludselig):

7 Jeg har været her længe. Jeg kom for at hente dig. Siri (koldt): Det er meget for sent. Det er aldrig for sent. Men kanske det er for tidligt? Nu, det gjør ingen ting. Jeg kan vente. Siri (smilende): Det blir længe for Dem. Jeg ser, Deres haar er alt graat. Ja, jeg har havt det haardt. Siri (ler). Tor (ser paa hende en stund): Du har forandret dig meget. Men det ægger mig netop. Du er bleven helt ny for mig. De har ogsaa forandret Dem meget. Men det ægger mig ikke det mindste. De er ikke mere saa sterk og kanske heller ikke saa haard? Tor (tankefuld): Jeg tar dig ikke med for at gjøre dig lykkelig. Nei, nei hvorfor skulde du være lykkelig? Men det kunde more mig at se dig ung igjen. Siri (glemmer sig): Aa, jeg er yngre, end da du kjendte mig. Meget yngre. Jeg har ikke mere din fod paa min nakke. Nu først er jeg ung. Jeg har set jer saa ofte. Jeg har fulgt jer paa frastand. Aa, hvor han mistror dig! Og hvor han altid minder dig om fortiden. Han tvinger dig formelig til ikke at glemme mig. Det er vakkert af ham, for jeg opgir dig ikke. Siri (vredt):

8 Nu er jeg kjed af denne komedie. Hvor du kjender mig daarlig! Ikke en tanke har jeg ofret dig, ikke en. Jeg har glemt alt, alt som nogensinde bandt os sammen. Den første gang jeg saa jer sammen det var paa kirkegaarden oppe paa høien jeg maatte tænke paa høst, paa gule, falmede, faldende blade. Jeg maatte tænke paa noget afdødt Knut (kommer ind. Betragter dem skarpt): Jeg har glemt mine cigaretter (Søgende.) Noksaa uheldigt, at vi aldrig traf hinanden, da De var her sidst, hr. Rabbe. (Byr Tor en cigaret.) Maa jeg? De var nok reist herfra et halvt aars tid, før jeg kom Tor (tager rolig en cigaret og tænder den): Tak Siri (ivrig): Knut, bliv dog her! Kan ikke dine patienter vente lidt? Hr. Rabbe fortæller saa meget interessant. Knut (koldt): Nei, nei, jeg har ikke tid. Og desuden, I har det jo meget godt uden mig. Som du vil. Knut (gaar atter ud til høire). Tor (da han er gaat): Se bare, hvor han mistror dig. Og du er ræd, formelig ræd for at være alene med mig. Hvor godt jeg kjender dig. Hvor jeg kjender denne dirren om din mund. Som paa et lidet barn, der holder graaten tilbage Men du forstaar at beherske dig. Det har du altid gjort. Det er ikke let at læse i din sjæl. Kjære hr. Rabbe, hvis De bare spiller en besynderlig komedie og den morer Dem saa vil jeg ikke ta den fornøielse fra Dem. Men hvis De virkelig tror at

9 opnaa noget, saa opgiv det dog ligesaa godt straks. Herregud, det er saa forgjæves, saa bortkastet Tor (hvisker): Husker du den første gang, da jeg bad dig komme til mig? Jeg fortstod saa godt, at du vilde svare «nei», men du svarte «ja» Ved du hvorfor? Siri (uvilkaarlig): Nei Tor (stille): Fordi du maatte. Siri (farer sammen. Siger saa haanlig): Jeg havde sikkert drukket for meget champagne. Alt var saa hemmelighedsfuldt, husker du? Hvor det pirrede dig dette forbudte, syndefulde Siri (reiser sig): Aa du kunde sikkert ikke læse i min sjæl. Du sa netop selv, at det er meget vanskeligt. Et egteskab er vel noget ganske andet, ikke sandt? Alt saa velordnet, saa harmonisk Siri (hadefuldt): Og husker du engang? Du følte dig vistnok fornærmet paa mig, du skulde nok straffe mig, tror jeg Vi var sammen paa landet Du talte ikke, du talte absolut ikke. I syv fulde timer var du ikke at formaa til at værdige mig et ord. Aa Gud, hvor jeg hadede dig! Tor (tankefuld): Det er underligt nok, at du aldrig kunde glemme mig. Siri (indbidt): Og engang har du slaat mig, rentud slaat mig.

10 Aa hvor du længes efter at føle min fod paa din nakke igjen! Hvor dine øine er onde! Forresten burde du virkelig følge med mig. Det er netop et liv for dig. Altid noget nyt, nye steder, nye, besynderlige mennesker. Jeg skal gi dig eventyr, som du aldrig har drømt om. Og jeg skal tvinge dig til at glemme alt, som er ondt. Siri (ler pludselig): Dette er jo meget morsomt. Men oprigtig talt: jeg vil nødig være uhøflig, men Tor (reiser sig): Ah, du har nok af mig for idag. Godt. Jeg gaar. Men jeg kommer igjen. (Alvorligt og sterkt.) Jeg kommer snart igjen, og da maa du være beredt paa at følge mig. Jeg opgir dig aldrig. Du er nu engang den, jeg vil eie. Siri (rasende): Men jeg følger dig aldrig, aldrig i livet! Tror du, jeg lar mig tvinge af dig? Du skal ikke komme igjen! Jeg vil det ikke. Hvor bleg du er! Ikke stirr saa paa mig! Gaa nu, gaa, gaa gaa! Tor (gaar langsomt ud af havedøren, ned havetrappen. Saa gaar han hurtig ud gjennem haven.) Tæppet falder. Samme værelse. Siri. Knut. Akt II. (I dybe tanker foran et stort maleri, som staar paa et staffeli med ryggen paa skraa mod tilskuerne. Efter en pause.)

11 Du, jeg synes, det er rent merkværdigt dette billede. De fleste malerier kjeder mig ellers, men dette har en stemning saa fængslende uhyggelig, at jeg ikke kan komme bort fra det. Jeg maa altid tænke paa «the house of Usher» (Pause). Du han interesserer dig meget, ikke sandt? Siri (aandsfraværende): Jo hvem mener du? Grunnel, maleren, mener jeg. Ah saa, Grunnel Jo-o, han interesserer mig. (Pause.) Undertiden har jeg en følelse, som om du nyder, formelig nyder at spænde mig paa pinebænken. Det er naturligvis bare en indbildning eller er det kanske saa? Siri (koldt): Ved jeg? Knut (opfarende): Hvad siger du? Jeg siger, at jeg snart ikke ved hverken ud eller ind Er det kanske ogsaa for at pine dig, jeg er saa glad i Grunnels maleri? (Pause). En ting har jeg ofte tænkt paa, men aldrig riktig villet spørge dig om Siri (hen til ham): Kjære, spørg! Hvad er det?

12 Jo dengang, da vi traf hinanden da var du altsaa egentlig forlovet med ham? Du var vist igrunden glad i os begge, var du ikke? Siri (fra ham, koldt): Aa nei, det var jeg egentlig ikke. Ved du selv, hvor koldt og haardt du siger det? Siri (foran ham): Sig mig Knut, tror du virkelig for ramme alvor, at jeg ikke længere er glad i dig? Svar mig ærlig: tror du det? Knut (udbrydende): Tro? Tro? Herregud, jeg skulde gjerne gi mit liv for at kunne tro, at jeg var tiendeparten af det for dig som du for mig! Kunde jeg bare en dag, en time føle sikkert, at du var min! Siri, Siri, hvis du virkelig elskede mig, saa maatte du dog et eneste sekund aabne din sjæl for mig. Du glider fra mig, jeg kan ikke gribe dig. Ikke et øieblik har jeg dig helt. Du stænger mig ude, du Siri (hvisker): Kjære, vidste du ikke, at min sjæl er ond? Knut (griber hende haardt om skuldrene): Hvorfor piner du mig? Hvorfor vil du se mig lide? Siri (fortvilet): Nei, nei, jeg vil jo ikke pine dig. Jeg kan ikke taale at se dig lide!du er den eneste, som er god, den eneste, jeg elsker. Kan du ikke tro mig? (forpint.) Hvorfor jager du mig fra dig? Hvorfor vil du ikke hellere hjælpe mig? Hjælpe dig? Jeg har altid vidst, at jeg er skabt til ulykke. Du er den eneste, som kan hjælpe mig. Og du vil ikke. Du vil ikke forstaa mig. Aa Gud, hvor du mistror mig! Hvor

13 du mistror mig! Dine øine følger mig altid, du Ved du, hvad hele ulykken er? At jeg er for meningsløst, bundløst glad i dig. Jeg er altfor meget din slave, din ting. Det ved du og derfor foragter du mig. Foragter jeg dig? Foragter jeg dig, fordi du er for glad i mig?! Derfor skulde jeg foragte dig! Du store himmel Nei, dette er fortvilet, vi kommer nok aldri i livet til at forstaa hinanden. Kunde jeg bare en eneste gang se paa dig med disse tvingende, bydende øine, som som han vovede at rette paa dig Huh! mind mig ikke om de skrækkelige øine! Hvor bleg du blev! Frykter du de skrækkelige øines magt? Jeg hader ham saa ubeskrivelig! Knut (rasende): Kan du si mig, hvad han egentlig gjør her i byen? Han er ikke sammen med et menneske. Han kjender ingen, søger ingen. Hvad vil han? Hvorfor reiser han ikke tilbage? Siri (hvisker): Fordi han er saa grænseløst ond! Knut (gaar rastløs op og ned. Forpint): Jeg faar hverken ro eller fred, før han er borte. Jeg lever i en evig angst, en evig angst. Kommer han tilbage, saa følger du med ham. Jeg føler saa sikkert, at du følger ham. Du er jo som forvandlet, siden du saa ham igjen. Du er saa rastløs og saa grænseløst sørgmodig. Du er saa sørgmodig, som om du skulde dø. (Lidenskabelig.) Siri, er det muligt, at du følger med ham?

14 Siri (rasende): Aldrig! Aldrig! Jeg vil hellere dø end følge med ham! Vil du kanske tvinge mig til at gaa med ham? Jeg synes formelig, du jager mig fra dig. Du siger, at du elsker mig, men jeg synes, at du hader mig som døden. Du er endnu værre mod mig end han, du Siri, du raser. Jeg skulde hade dig! Jeg skulde ville dig ondt! Jeg, som elsker dig høiere end mit eget liv. Herregud, jeg, som kanske er den eneste menneske i verden, som elsker dig Siri (ude af sig selv): Men forstaar du da ikke, at din kjærlighed er værre end hans had? Forstaar du da ikke, at du piner og plager mig, at du gjør mig gammel? Jeg faar jo ikke elske dig, jeg faar jo ikke lov til at være god mod dig! Din evige mistro gjør mig rasende dine lurende, speidende øine forfølger mig evig og altid Knut (behersker sig med møie): Du er fra forstanden. Du ved ikke selv, hvad du siger Det er vel bedst, at jeg gaar nu, du trænger at være alene (da hun intet siger; gaar han langsomt ud til høire.) Siri (gjør en bevægelse, som om hun vil følge efter ham, men betænker sig. Falder ned i en stol og gjemmer ansigtet i hænderne). Tor Rabbe (kommer efter en pause langsomt gaaende paa gjennem haven, ind i stuen. Blir staande lidt og ser paa hende. Med lav stemme): Siri Siri (farer sammen og vender sig heftig mod ham): Du! Hvad vil du? Det ved du jo (hvisker.) Jeg længes saa grænsesløst efter dig, Siri. Nei, nei, jeg gaar ikke med dig! Jeg har jo sagt dig, at jeg ikke vil. Nei, nei, jeg kan ikke. Jeg vilde aldrig mere faa et roligt sekund. (Bedende.) Jeg ber dig, jeg bønfalder dig: Gaa nu, gaa!

15 Jeg saa dig dernede paa veien. Jeg saa dig sidde der saa hensunken i tanker, og jeg forstod, at tiden nu var kommen. Jeg følte, at du ventede mig. Hvor jeg elsker ham! Du aner jo ikke, hvor god han er. Aa, hvilken medlidenhed du har med ham! Hvor det gjør dig ondt, at du maa elske mig! Siri (fortvilet): Han kan ikke leve uden mig. Skal jeg ødelægge ham? Aa, du skal se, han lever nok uden dig. Han vil sørge et par aar, og saa vil ha tænke paa dig, som man tænker paa en død. (Heftig.) Men jeg, ser du, jeg vil ikke leve uden dig. Se paa mit haar: det er blet graat af længsel efter dig. Se paa mine hænder: kan du se, hvor jeg har arbeidet for at kunne hente dig til mig Jeg tar dig i mine arme og bortfører dig! Du slipper ikke for jeg ved, at du elsker mig Jeg er ræd for dig! Du vil trampe paa mig. Jeg vil bære dig gjennem livet. Jeg vil bedøve dig med kjærlighed! Du har altid været min ulykke! Han tror, du er god. Det er hans ulykke. Det er for tungt for dig at være god. Det trætter dig, du føler det som et uudholdeligt aag. (Ser paa hende.) Jeg kjender din stakkels, onde sjæl og elsker den. Siri (rastløs op og ned): Jeg faar aldrig ro, hvis jeg følger med dig. Jeg kommer altid til at tænke paa

16 ham, paa alt det onde, jeg har gjort ham, al den lidelse, jeg har bragt over ham. Aa, han havde ret i at mistro mig jeg er saa uendelig troløs, saa usigelig troløs Tor (gaar mod hende. Griber haardt hendes hænder): Forstaar du da ikke, at det bedste, du kan gjøre ham, er at gaa? Forstaar du da ikke, at din atmosfære forgifter hans liv? Han faar aldrig et øiebliks fred, saa længe du er hos ham. Evig og altid vil han tænke paa denne ene, ene ting. Han maa jo føle, at du ikke elsker ham, at det bare er medlidenhed, som binder dig til ham. Tror du kanske, han er lykkelig med dig? Ikke en dag, ikke en time. Er du kjærlig mod ham, tror han, det er for at skjule din længsel efter mig. Sidder du taus, tror han ogsaa, at du længes Aa, det er en forfærdelig pine! Det er som bøigen, det er som at kjæmpe med usynlige nisser Han er saa god, og dog piner han mig tildøde. Og hvor han lider, hvor han lider! Bare synet af mig bringer furer i hans pande (pludselig.) Ja, du har ret: jeg maa befri ham fra mig. Det er ogsaa det bedste for ham, det er sikkert det bedste for ham Tor (hvisker): Og jeg skal nok sørge for, at du glemmer ham. Og jeg skal nok sørge for, at du angrer paa, du kom! Aa, dit had skal nok smelte bort som sne i solen! (Lidenskabelig.) Du skal faa se, hvor jeg kan elske Saa kom, kom før jeg angrer det kom min Gud, hvad vil han gjøre, naar han ikke finder mig Nei, nei, du maa si ham det. Du maa si ham, at du gaar med mig. Siri (fortvilet):

17 Nei, nei, nei, det kan jeg ikke. Hans ansigt vilde dræbe mig Nei, nei, det kan jeg ikke! (Kjæmper med ham.) Knut (kommer ind fra høire. Blir staaende som lammet. Stammer): Jeg hørte stemmer Hvad hvad Ja, I to er jo gamle bekjendte Knut Tor (lægger armene om hende): Hr. Tonder, Siri følger mig. Hun var min først, ser De. Hun var min, før hun blev Deres, og nu tar jeg hende tilbage igjen. Jeg kom hid for at hente hende. Siri er det sandt? Sig, at han lyver! Det kan da ikke vært sandt, det kan da umulig være sandt Tor (tvingende): Siri, sig ham, at det er sandt. Siri (fortvilet): Knut! Det er altsaa sandt! Min Gud, hvilken komedie du har spillet for mig! (Haanlig.) Storartet har du spillet jeg troede dig næsten. Og du tror, at jeg har spillet komedie for dig! Og det kan du tro! (rasende.) Saa tro det, saa tro det! Nei, saa du har næsten troet mig! Og jeg som Nei, du store Gud! Kommer du saa? Hvorfor spilder du saamange ord? Siri (farer sammen): Ja, kom, kom, bare kom! (Løber ud med Tor. Jamrende.) Han tror, at jeg har spillet komedie for ham

18 Knut (gjør nogle skridt frem, som om han vil følge efter dem). Tæppet falder. Noter: n1. lykken] rettet fra: ykken (trykkfeil) Dagny Juels Den sterkere er lastet ned gratis fra bokselskap.no

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Jørgen Moe. I Brønden og i. bokselskap.no 2011

Jørgen Moe. I Brønden og i. bokselskap.no 2011 Jørgen Moe I Brønden og i Tjernet bokselskap.no 2011 ISBN: 978-82-8319-099-1 (digital, bokselskap.no), 978-82-8319-100-4 (epub), 978-82-8319-101-1 (mobi) Dukken under Tjørnerosen. Der var en liden Pige,

Læs mere

en mægtigste Mand i det Præstegjæld, hvorom her

en mægtigste Mand i det Præstegjæld, hvorom her Faderen en mægtigste Mand i det Præstegjæld, hvorom her D skal fortælles, hed Thord Øveraas. Han stod en Dag i Præstens Kontor, høi og alvorlig; «jeg har faaet en Søn», sagde han, «og vil have ham over

Læs mere

Prædiken over Den fortabte Søn

Prædiken over Den fortabte Søn En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Norden i Smeltediglen

Norden i Smeltediglen Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Prædiken til 8. S.e.T. I

Prædiken til 8. S.e.T. I En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Tiende Søndag efter Trinitatis

Tiende Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Prædiken til Juledag. En prædiken af. Kaj Munk

Prædiken til Juledag. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Allehelgensdag. En prædiken af. Kaj Munk

Allehelgensdag. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Fru Inger til Østeraad. 1. versjon, TarkUiB NT280r (rollehefte, Jens Bjelke)

Fru Inger til Østeraad. 1. versjon, TarkUiB NT280r (rollehefte, Jens Bjelke) Fru Inger til Østeraad 1854 Henrik Ibsens skrifter Diplomatarisk tekstarkiv Kollasjonering og koding Ingrid Falkenberg, Bjørg Harvey, Stine Brenna Taugbøl 1 Jens Bjelke, svensk Befalingsmand i «Fru Inger

Læs mere

Du har mistet en af dine kære!

Du har mistet en af dine kære! Du har mistet en af dine kære! Midt i den mest smertefulde og stærke oplevelse i dit liv, mangler du måske nogen at tale med om døden, om din sorg og dit savn. Familie og venner lader måske som ingenting,

Læs mere

Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis

Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse

Læs mere

Teksten i bokselskap.no er basert på xml-fil mottatt fra. Universitetet i Oslo/dokpro.uio.no. Dokpros tekst er hentet

Teksten i bokselskap.no er basert på xml-fil mottatt fra. Universitetet i Oslo/dokpro.uio.no. Dokpros tekst er hentet bokselskap.no 2012 Ragnhild Jølsen: Rikka Gan Teksten i bokselskap.no er basert på xml-fil mottatt fra Universitetet i Oslo/dokpro.uio.no. Dokpros tekst er hentet fra: Samlede Skrifter. Aschehoug, Oslo,

Læs mere

Sancthansnatten. TarkUiB NT872r (rollehefte, Berg)

Sancthansnatten. TarkUiB NT872r (rollehefte, Berg) TarkUiB NT872r (rollehefte, ) Sancthansnatten TarkUiB NT872r (rollehefte, ) 1852 Henrik Ibsens skrifter Diplomatarisk tekstarkiv Kollasjonering og koding Hilde Bøe, Karl Johan Sæth 1 TarkUiB NT872r (rollehefte,

Læs mere

Prædiken til Kristi Himmelfartsdag

Prædiken til Kristi Himmelfartsdag En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Gildet paa Solhoug. 1. versjon, TarkUiB NT348r (rollehefte, Bengt) [1855]

Gildet paa Solhoug. 1. versjon, TarkUiB NT348r (rollehefte, Bengt) [1855] Gildet paa Solhoug [1855] Henrik Ibsens skrifter Diplomatarisk tekstarkiv Kollasjonering og koding Helene Grønlien, Stine Brenna Taugbøl 1 3 Ark. Bengt Gautesøn, Herre til Solhoug, i «Gildet paa Solhoug.»

Læs mere

En liden Stund. En prædiken af. Kaj Munk

En liden Stund. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Syvende Søndag efter Trinitatis

Syvende Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Prædiken til 2. Paaskedag

Prædiken til 2. Paaskedag En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Prædiken til fredagsaltergang d. 10. maj 2013 Vor Frue Kirke, København

Prædiken til fredagsaltergang d. 10. maj 2013 Vor Frue Kirke, København Prædiken til fredagsaltergang d. 10. maj 2013 Vor Frue Kirke, København Stine Munch Da vi præster for snart ret længe siden stillede os selv og hinanden den opgave at prædike over de taler som Søren Kierkegaard

Læs mere

Mindegudstjenesten i Askov

Mindegudstjenesten i Askov Kolding Folkeblad - Mandag den 23. December 1918 Mindegudstjenesten i Askov. ------- Det Møde, hvormed Askov Højskole plejer at indlede Juleferien, fik i Aar en dybt alvorlig og bevæget Karakter. Det blev

Læs mere

Agronom Johnsens indberetning 1907

Agronom Johnsens indberetning 1907 Forts. fra forr. no. Agronom Johnsens indberetning 1907 (Amtstingsforh. 1908.) Omtrent overalt merket man, at foring saavel som melking sjelden ud førtes til bestemte tider. Arbeidstiden i fjøset blev

Læs mere

Andejagten. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Andejagten. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 14,1-11

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 14,1-11 1 3. søndag efter påske II. Sct. Pauls kirke 17. april 2016 kl. 10.00. Salmer:674/434/219/206//230/430/379/efter bortsendelsesordene: Hos dig er glæde (129 salmer nr. 936)/375 Åbningshilsen Lagde I mærke

Læs mere

Dikt til Severin Fra Marine.

Dikt til Severin Fra Marine. Dikt til Severin Fra Marine. Jeg synge vil til deg min Ven Jeg ved du svare vil igjen Thi Kjærlighedens sterke Magt I vore Hjerter fuldt er lagt. Vi skilte er en liden Tid men snart er lykkens time blid

Læs mere

Prædiken til Paaskedag

Prædiken til Paaskedag En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

[Kjærlighedens Komedie] UBiT Ms Oct. 375 b [1862]

[Kjærlighedens Komedie] UBiT Ms Oct. 375 b [1862] [Kjærlighedens Komedie] [1862] Henrik Ibsens skrifter Diplomatarisk tekstarkiv Kollasjonering og koding Ellen Nessheim Wiger, Ingvald Aarstein 1 2 (kommer ud paa Trappen med et Tørklæde paa Armen og vil

Læs mere

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11.

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1 Hvis der nogensinde har eksisteret et menneske, der har turdet kalde tingene ved rette navn, så er det Jesus. Han kaldte det onde for ondt. Satan for Satan. Det

Læs mere

Ny Vin i nye Kar. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Ny Vin i nye Kar. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Kristendom og Krig: Kaj Munks Svar

Kristendom og Krig: Kaj Munks Svar Kristendom og Krig: Kaj Munks Svar Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse

Læs mere

En ny Bibelhistorie. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

En ny Bibelhistorie. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

12. søndag efter Trinitatis

12. søndag efter Trinitatis 12. søndag efter Trinitatis Salmevalg 743: Nu rinder solen op af østerlide 417: Herre Jesus, vi er her 414: Den Mægtige finder vi ikke 160: Jeg tror det, min genløser 418: Herre Jesus, kom at røre Dette

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918) Originalt emne Jorder Kommunens Jorder i Almindelighed Skovene Skovene i Almindelighed Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 12. september 1918 2) Byrådsmødet

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

2. Søndag i Fasten. En prædiken af. Kaj Munk

2. Søndag i Fasten. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Juledag 1928 II overstreget

Juledag 1928 II overstreget En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Det norske språk- og litteraturselskap 2007/2010. ISBN: 978-82-93134-85-5 (digital, bokselskap.no), 978-82-

Det norske språk- og litteraturselskap 2007/2010. ISBN: 978-82-93134-85-5 (digital, bokselskap.no), 978-82- Det norske språk- og litteraturselskap 2007/2010. Sigrid Undset: Fru Marta Oulie. Utgave ved Gry Berg og Liv Bliksrud. ISBN: 978-82-93134-85-5 (digital, bokselskap.no), 978-82- 93134-86-2 (epub), 978-82-93134-87-9

Læs mere

Fru Inger til Østeraad. 1. versjon, TarkUiB NT280r (rollehefte, Finn)

Fru Inger til Østeraad. 1. versjon, TarkUiB NT280r (rollehefte, Finn) Fru Inger til Østeraad 1854 Henrik Ibsens skrifter Diplomatarisk tekstarkiv Kollasjonering og koding Ingrid Falkenberg, Bjørg Harvey, Stine Brenna Taugbøl 1 Finn Fru Ingers Huuskarl i «Fru Inger til Østeraad;»

Læs mere

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Juleharen. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Juleharen. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

3. Søndag i Advent. En prædiken af. Kaj Munk

3. Søndag i Advent. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Hr. Norlev og hans Venner

Hr. Norlev og hans Venner Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Hakon Holm. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Hakon Holm. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Tale af Bruno Gröning, Rosenheim, 31. august 1949

Tale af Bruno Gröning, Rosenheim, 31. august 1949 Henvisning: Dette er en oversættelse af den stenografisk protokollerede tale af Bruno Gröning den 31. august 1949 om aftenen på Traberhof ved Rosenheim. For at sikre kildens ægthed, blev der bevidst givet

Læs mere

Eva Egeskjold Kongens løgne

Eva Egeskjold Kongens løgne Eva Egeskjold Kongens løgne Illustreret af Iona Brinch Andersen & Vig Brødre af Blodet 4 Kongens løgne Eva Egeskjold og Forlaget Andersen & Vig 1. udgave, 1. oplag 2016 Brødre af Blodet 4 Illustration

Læs mere

Breve fra Knud Nielsen

Breve fra Knud Nielsen I august 1914 brød Første Verdenskrig ud. I godt fire år kom Europa til at stå i flammer. 30.000 unge mænd fra Nordslesvig, der dengang var en del af Tyskland, blev indkaldt som soldat. Af dem faldt ca.

Læs mere

er er i en stor by dunkle kroge, afsides gader med

er er i en stor by dunkle kroge, afsides gader med Liv er er i en stor by dunkle kroge, afsides gader med D forunderlige navne, navne, som vækker anelser om et livets tusmørke, hvor mangt foregår, som ikke engang bøger kjender. Jeg bor for tiden i en sådan

Læs mere

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den 1. AKT Prolog ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den samme drøm. En drøm om en mand med gule krøller, stjerner i øjnene og en blå kappe. Han kommer gående over en grøn eng. Det vil sige,

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

Prædiken til 5. S.e. Paaske

Prædiken til 5. S.e. Paaske En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

En død Bogs levende Tale

En død Bogs levende Tale Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Alvilda. Alvilda. Elverdans 1bog_TRYK.indd 7 30/01/

Alvilda. Alvilda. Elverdans 1bog_TRYK.indd 7 30/01/ Alvilda Alvilda Elverdans 1bog_TRYK.indd 7 30/01/2018 10.56 Elverdans 1bog_TRYK.indd 8 30/01/2018 10.56 n Første gang jeg brugte min evne, var jeg 10 år gammel. Det var til en sleepover hjemme hos os.

Læs mere

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen.

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. 70 året for befrielsen. 5. maj 2015 Danmark er frit. Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. I

Læs mere

Palmesøndag. En prædiken af. Kaj Munk

Palmesøndag. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Onsdagen April 22, Joh V

Onsdagen April 22, Joh V 5275 1846 Grundtvigs prædikenmanuskripter fra 1845-46, fasc. 36, udgivet januar 2010 af Lars Toftdahl Andersen i Grundtvig-Byens digitale bibliotek med støtte fra Tipsmidlerne (2001) og N.F.S. Grundtvigs

Læs mere

Et Familieportræt. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Et Familieportræt. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Tre måder at lyve på

Tre måder at lyve på Tre måder at lyve på Skrevet af Ghita Makowska Rasmussen Sted: Café Blomsten i Nyhavn Personer: Et forhold fra fortiden Tid: ns fødselsdag 1 Scene En mand ankommer på en café. Tjekker. Går igen. Kommer

Læs mere

Vore døde. En prædiken af. Kaj Munk

Vore døde. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Prædiken til 3. S.e. Paaske

Prædiken til 3. S.e. Paaske En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Prædiken til 3. S. i Fasten

Prædiken til 3. S. i Fasten En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Første Søndag efter Paaske

Første Søndag efter Paaske En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Sammenholdet. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Sammenholdet. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Aabent Brev til Mussolini

Aabent Brev til Mussolini Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Fjerde Søndag efter Trinitatis

Fjerde Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han

22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han 22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: 753-523-522 885-845-598 Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han selv skal gå over. Det er rigtigt. Vi er klart afhængige

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Saa blæser det op igen

Saa blæser det op igen Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

2. Pinsedag. 13. juni Vestervig (Ashøje) Provstigudstjeneste.

2. Pinsedag. 13. juni Vestervig (Ashøje) Provstigudstjeneste. 2. Pinsedag. 13. juni 2011. Vestervig (Ashøje). 10.30. Provstigudstjeneste. Johs. 3,16-21: Thi således elskede Gud verden. Det er 2. pinsedag på Ashøje og i Jerusalem. Apostelen Peter er gået uden for

Læs mere

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Gud har en plan -3 Plan nr. 3: Jeg giver dig evigt liv! Mål: Fortæl børn om Guds plan nr. 3: At give mennesker evigt liv. Gud giver sig selv, for at intet nogensinde vil kunne stå i vejen for et evigt

Læs mere

Lad os sige trosbekendelsen sammen. Vi synger den næste salme, Op al den ting.

Lad os sige trosbekendelsen sammen. Vi synger den næste salme, Op al den ting. Velkommen til friluftsgudstjeneste i Byoasen. Vi har jo virkelig været heldige med vejret, og vi har også virkelig været heldige med musikken, for i dag har vi fornøjelsen af akkompagnement til salmerne

Læs mere

Tællelyset. af H. C. Andersen

Tællelyset. af H. C. Andersen Tællelyset af H. C. Andersen Til Madam Bunkeflod fra hendes hengivne H.C. Andersen Tællelyset Det sydede og bruste, mens Ilden flammede under Gryden, det var Tællelysets Vugge og ud af den lune Vugge

Læs mere

Menn. har i sig en Trang til Sandhed, til at vide, hvordan det egentlig forholder sig.

Menn. har i sig en Trang til Sandhed, til at vide, hvordan det egentlig forholder sig. Menn. har i sig en Trang til Sandhed, til at vide, hvordan det egentlig forholder sig. En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4

Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4 Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4 Salmer: 729: Nu falmer skoven, 561: Jeg kender et land v. 8-10 + 13, 571: Den store hvide flok, 552: Nu har taget fra os, 787: Du, som har tændt

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

UDVALGTE SKRIFTER 6IEBL.IKKET

UDVALGTE SKRIFTER 6IEBL.IKKET UDVALGTE SKRIFTER 6IEBL.IKKET ØIEBLIKKET Nr. 1-9. Nr. 1. Indhold. 1) Stemning. 2) Til dette skal siges"; eller hvorledes anbringes et Afgjørende? 3) Er det forsvarligt af Staten den christelige Stat! om

Læs mere

Eva Egeskjold Iliana og Belin

Eva Egeskjold Iliana og Belin Eva Egeskjold Iliana og Belin Illustreret af Iona Brinch Andersen & Vig Brødre af Blodet 5 Iliana og Belin Eva Egeskjold og Forlaget Andersen & Vig 1. udgave, 1. oplag 2016 Brødre af Blodet 5 Illustration

Læs mere

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 1 Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 290 I al sin glans nu stråler solen 291 Du som går ud 294 Talsmand 42 I underværkes land jeg bor En mand kommer gående hen ad vejen, han er på vej til Nidaros,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Hjerl Hede 14.00: Lover den herre, Lille Guds barn hvad skader dig, Nu takker alle Gud

Hjerl Hede 14.00: Lover den herre, Lille Guds barn hvad skader dig, Nu takker alle Gud Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Salmer. Lem 10.30: 435 Aleneste Gud, 306 O Helligånd kom til os ned, 675 Gud vi er i gode hænder, 41 Lille Guds barn, 438 Hellig, 477 Som korn, 10 Alt hvad

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

VE O FABRIKANT S. CHR. BRANDT" JORDEFÆRD DEN 2. JANUAR 1906 I ST. KNUDS KIRKE

VE O FABRIKANT S. CHR. BRANDT JORDEFÆRD DEN 2. JANUAR 1906 I ST. KNUDS KIRKE VE O FABRIKANT S. CHR. BRANDT" JORDEFÆRD DEN 2. JANUAR 1906 I ST. KNUDS KIRKE MILO SKE BOGTRYKKERI - ODENSE S taar paa Vejene og ser til og spørger om de gamle Stier, hvor den gode Vej mon være, og vandrer

Læs mere

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København.

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. Nu giver det mening Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. En vinteraften i 2012 fulgte en mand efter Mette på vej hjem fra metrostationen.

Læs mere

Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække.

Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 18. august 2013 kl. 10.00 Lilian Høegh Tyrsted Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække. Salmer. DDS 749 I østen stiger solen op DDS 448 Fyldt af

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Sjette Søndag efter Trinitatis

Sjette Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Fru Marta Oulie. Sigrid Undset. Created at 10/6/2010, from URL:http://www.nslnorge.no/visning/NSL_Undset_FruMarta_tekst.html

Fru Marta Oulie. Sigrid Undset. Created at 10/6/2010, from URL:http://www.nslnorge.no/visning/NSL_Undset_FruMarta_tekst.html Det norske språk- og litteraturselskap 2007. Sigrid Undset: Fru Marta Oulie. Utgave ved Gry Berg og Liv Bliksrud. Teksten er lastet ned fra bokselskap.no Fru Marta Oulie Sigrid Undset 1907 Page 1 of 66

Læs mere

Evighedens sange. Prædiken til 16.søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke Erik Høegh-Andersen

Evighedens sange. Prædiken til 16.søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke Erik Høegh-Andersen 1 Evighedens sange Prædiken til 16.søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2012. Erik Høegh-Andersen Herre, dit rige er dér, hvor man død byder trods, det komme til os. Amen. Det er høstgudstjeneste

Læs mere

Den liden graa Høne. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Den liden graa Høne. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere