Opsamling på høringssvar samt forvaltningens bemærkninger hertil, Handleplan , Handicapområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opsamling på høringssvar samt forvaltningens bemærkninger hertil, Handleplan , Handicapområdet"

Transkript

1 Opsamling på høringssvar samt forvaltningens bemærkninger hertil, Handleplan , Handicapområdet Herunder præsenteres en opsamling på de indkomne høringssvar til handleplanen. Dokumentet følger strukturen fra høringsskabelonen, hvor der var plads til at kommentere på Handleplanens forskellige kapitler. Forvaltningens eventuelle bemærkning høringssvarene er lagt ind under de enkelte afsnit. 1. Generelle overordnede kommentarer til handleplanen De overordnede kommentarer til handleplanen udtrykker anerkendelse af, at der er tale om en handleplan, der forsøger at se hele vejen rundt om handicapområdet. 2. Grundsten, tilgange og styrket samarbejde (kapitel 2 og 3) Tilgangen rehabilitering/habilitering udviklende, vedligeholdende og kompenserende støtte Generelt afspejler høringssvarene tilfredshed med, at der sættes fokus på fælles sprog og brug af begreber på tværs af myndighed og udfører. Flere nævner, at det er positivt, at begrebet habilitering indgår sammen med rehabilitering. Et par stykker påpeger, at vi bør være opmærksomme på, at rehabiliterende støtte kan være mere ressourcekrævende end kompenserende støtte, og der gøres opmærksom på, at implementering af nye tilgange og metoder tager tid. Flere påpeger desuden, at der er meget stor forskel på de målgrupper, som Handicapafdelingen beskæftiger sig med og dermed også på, hvilke udviklingsmuligheder, borgerne har. Der er meget stor opmærksomhed på, at de mange tiltag og indsatser, som fremgår af handleplanen skal anvendes og tænkes ind i de kontekster, hvor de giver mening. Derfor lægges der også op til at afprøve metoder og tilgange i pilotprojekter, inden der tages stilling til, hvor bredt de skal og kan implementeres. Bekymringen om, at rehabiliterende støtte kan være mere ressourcekrævende end kompenserende støtte tages til efterretning. På nogle arbejdspladser arbejder man allerede rehabiliterende. Andre steder vil der være tale om en ny tilgang til borgeren, hvor medarbejderen får en anderledes rolle. Indtil arbejdsmetoder og nye roller er indlært og falder naturlige, vil der helt givet skulle anvendes flere ressourcer. Herefter er intentionen, at ressourcerne udnyttes på en anden måde end før. Handleplanen lægger op til, at det altid indgår i vurderingen af støtten til borgeren, om behovet bedst imødekommes gennem udviklende, vedligeholdende eller kompenserende støtte. Hvis en borger har behov for kompenserende støtte, giver det derfor ikke mening at give støtten med udviklende sigte.

2 Dialogbaseret samarbejde efter fælles mål Der er overvejende indkommet positive tilbagemeldinger omkring handleplanens fokus på dialogbaseret samarbejde efter fælles mål. Der udtrykkes tilfredshed med den foreslåede matchnings- og visitationsmodel. Der er dog flere som påpeger, at et dialogbaseret samarbejde kræver ressourcer særligt på myndighedssiden - samt eventuelt mere formaliserede samarbejdsaftaler. Derudover påpeges det, at borgerne skal inddrages i arbejdet omkring mål. Endelig påpeges det, at intensionen om hurtig opfølgning kan være problematisk i forhold til borgere, hvor der er behov for en længere periode, før målene kan vurderes. Det er i handleplanen anerkendt, at det udviklingsarbejde, som skal igangsættes i forhold til at arbejde efter fælles mål samt mere dialogbaseret matchning og opfølgning kræver en investering for at blive skudt godt i gang. Derfor er der også lagt op til en investering på myndighedssiden. I forhold til den udtrykte bekymring omkring hurtig opfølgning på borgere, hvor der er behov for en længere periode til vurdering af indsatsen, inden der følges op: Det antages, at der altid foretages en individuel vurdering af den enkelte borger, hvor tidsperspektivet i opfølgningsperioden også vurderes. Investeringer på myndighedssiden Der udtrykkes i høringssvarene forskellige holdninger til investeringer på myndighedssiden: Der er både positive tilkendegivelser af, at en investering på myndighedssiden er nødvendige, og kritiske spørgsmål, hvor der stilles spørgsmålstegn ved, hvorfor der skal investeres på myndighedssiden, når udførersiden skal bespares. En lang række af de foreslåede ændringer kræver en intensiveret myndighedsindsats, hvilket er argumentet for at foretage investeringen på myndighedssiden. Intensionen er, at der netop er tale om en investering, som på den længere bane vil tjene sig ind igen, når tilgange og metoder er implementeret i hverdagen og sikrer en mere målrettet og afgrænset indsats overfor borgerne. VRAP Viden og Refleksion Af Praksis et dokumentationsværktøj Der er overvejende positive tilkendegivelser om forslaget om indførelse af dokumentations- og refleksionsværktøjet VRAP. Der efterlyses flere steder fra, at redskabet introduceres og kommer i brug. VRAP er pt. i færd med at blive testet på et par udvalgte botilbud. Herefter tilrettes redskabet og introduceres i hele handicapafdelingen. Der arbejdes også pt. med at få understøttelse af redskabet i EKJ på plads.

3 3. Rehabiliterende bostøtte (Kapitel 4) Generelle bemærkninger til målrettet rehabiliterende/habiliterende bostøtte Generelt har kommentarerne til forslagene under temaet rehabiliterende bostøtte været positive. Størsteparten af høringssvarene tilkendegiver at være enige i de forslag, som handleplanen lægger op til på dette område. Virtuel bostøtte Høringssvarene giver indtryk af, at virtuel bostøtte anses som et godt supplement til den bostøtte, der gives gennem personlig kontakt. Der gøres opmærksom på, at ikke alle målgrupper vil profitere af virtuel bostøtte, ligesom nogen påpeger, at denne type af støtte i nogle tilfælde kan betyde, at man kommer til at anvende flere ressourcer på bostøtten, bl.a. fordi støtten bliver mere umiddelbar tilgængelig. Der er iværksat 3 pilotprojekter, hvor bostøtte gennem online kontakt afprøves. Erfaringerne herfra samt de erfaringer, der ellers måtte være i organisationen omkring virtuel bostøtte, kommer til at indgå i vurderingen af, i hvor høj grad metoden skal udbredes og til hvilke dele af organisationen. Gruppebostøtte Gruppebostøtte har overvejende fået positive bemærkninger med på vejen. Der er dog i et af høringssvarene udtrykt bekymring overfor metoden i forhold til borgere med manglende sociale kompetencer og forståelse for andre, hvor borgerens kognitive formåen ikke taler for at træne i disse færdigheder. Det ligger i handleplanens intentioner, at der altid foretages en individuel vurdering af den enkelte borger. Det er udførers opgave at vurdere, hvorvidt de indsatsmål, som er opstillet for den enkelte borger vil kunne nås gennem en indsats, hvor gruppebostøtte indgår eller hvorvidt støtten skal gives som individuel bostøtte. Derfor vil gruppebostøtte ikke komme på tale i forhold til den gruppe af borgere, som er nævnt ovenfor, da de må formodes ikke at profitere af bostøtte i grupper. 4. Botilbudsområdet (kapitel 5) Fleksibel tilbudsleverance Forslaget om fleksibel tilbudsleverance modtages alt overvejende positivt i høringssvarene. De bekymringer, der udtrykkes, handler om, at nogle borgere har svært ved skiftende ansigter og vil have svært ved, at personalet bevæger sig for meget rundt mellem matriklerne. En anden bekymring handler om, at der kan være en barriere i forhold til at servicearealerne i et tilbud efter lejeloven alene må benyttes af de beboere, som bor netop her.

4 Ideen om fleksibel tilbudsleverance skal undersøges nærmere i forhold til eventuelle lovgivningsmæssige barrierer. Derudover er ideen alene tænkt i forhold til tilbud og målgrupper, hvor der ikke er forhold hos borgerne, som taler imod ideen. Det påtænkes at gennemføre 2 konkrete pilotprojekter. Erfaringerne herfra vil indgå i det videre arbejde. Delvis udflytning af botilbud Også her udtrykker høringssvarende opbakning til forslaget. Et par stykker ønsker forslaget udbredt bredere, end det forsøgsprojekt på Sonjavej, som handleplanen lægger op til. Nattevagt Høringssvarene afspejler en opbakning til ideen om at tildele vågne nattevagter øvrige opgaver for at udnytte ressourcerne bedst muligt. Det påpeges, at der ved besparelser på nattevagtsområdet skal være et stort fokus på arbejdsmiljø og sikkerhedsnormering. Flere nævner, at det bør være op til det enkelte tilbud at vurdere nattevagtsfunktionen, ligesom der er et par stykker som for deres eget tilbud vurderer, at det ikke er muligt at bespare på nattevagten. I forhold til delingen af nattevagter mellem geografisk tæt beliggende tilbud, er der flere positive tilkendegivelser. Dog er der flere, der påpeger, at forsøg med dette altid skal have udgangspunkt i om målgruppen kan håndtere en ændret praksis i denne retning. Høringssvarene giver mange gode input, som bringes med i det videre arbejde omkring nattevagter. Forvaltningen er helt enig i, at det altid skal vurderes, om en ændret indsats uanset hvilken, giver mening i netop den kontekst, den skal fungere i. Der bliver derfor heller ikke tale om f.eks. at dele nattevagter på tilbud, hvor det ikke er fagligt forsvarligt. Vagtplanlægning og vikardækning Flere bemærker, at det er relevant at se nærmere på vagtplanlægning og vikardækning, men der udtrykkes i høringssvarene en markant bekymring i forhold til at gøre vagtplanlægningen mere central. Bekymringerne går på, at medarbejderne mister indflydelse på deres egen vagtplan, og at man vil miste den fleksibilitet overfor medarbejderønsker som en lokalt udarbejdet vagtplan giver. Bemærkningerne omkring optimering af vikarbooking handler om at det er vigtigt, at de vikarer, der trækkes ind er klædt fagligt på til opgaven. Dvs. at de kender den pågældende målgruppe og er i stand til at arbejde efter de metoder, som de enkelte tilbud praktiserer. Der har på forskellig vis været gode erfaringer med at optimere arbejdet omkring vagtplanlægning. Hvordan og hvor omfattende der på de enkelte fagcentre og tilbud arbejdes med optimering af vagtplanlægning, skal der tages beslutning om i hvert fagcenter. Indsatsen skal også her tilpasses de konkrete forhold, således, at det giver mening.

5 Reducering af brug af eksterne tilbud I høringssvarene bakkes der op omkring intentionen om at reducere brugen af eksterne tilbud. Der gøres opmærksom på, at dette er i tråd med forvaltningens mål om at have de rette tilbud. Det påpeges ligeledes, at der af intentionen følger, at Aalborg Kommune så også kan rumme de borgere, som skal have et tilbud i eget regi frem for et tilbud ud af kommunen. Der udtrykkes tilfredshed med, at arbejdspladser bevares og skabes i kommunens eget regi. 5. Nytænkning af dagtilbud (kapitel 6) Generelle kommentarer til nytænkning af dagtilbud Generelt udtrykker høringssvarene en positiv indstilling til at der tænkes nye tanker på dagtilbudsområdet. Flere udtrykker tilfredshed med at der skal arbejdes hen mod et fælles serviceniveau for området. I høringssvarene skriver flere desuden, at det giver god mening med et mere udbygget samarbejde mellem dag- og botilbud. Derudover peger et par stykker på behovet for at målrette aktiviteter/tilbud til ældre borgere, enten i form af deciderede ældretilbud eller i form af at der kan tilbydes mere fleksible pladser, hvor borgeren ikke behøver være i tilbuddet en hel dag. Endelig er der flere positive kommentarer i forhold til intentionen om at arbejde for at inkludere, de borgere, der vil kunne det, på det ordinære arbejdsmarked. Her påpeges dog, at der er en stor gruppe af Handicapafdelingens borgere, der ikke vil være i målgruppen for dette. De positive høringssvar og input i forhold til nytænkning af dagtilbud tegner positivt for det videre arbejde med at udvikle dagtilbudsområdet. Det tilstræbes, at der bliver en bred involvering i det kommende udviklingsarbejde på dagtilbudsområdet, således at processen kommer bedst muligt fra start og alle gode kræfter har mulighed for at byde ind. 6. Organisation og Administration (kapitel 7) Den overvejende del af høringssvarene omkring organisation og administration bakker op om forslaget om at bevare den nuværende organisering i 5 fagcentre med tilhørende servicecentre. Der peges på, at kendskab til eget fagområde samt kollegaers arbejdsopgaver er væsentlige, men at der godt kan tænkes stordriftsfordele på nogle funktioner i forbindelse med sammenflytningen i Hammer Bakker. Klare retningslinjer for ledelsesopgaven Høringssvarene afspejler derudover en klar tilkendegivelse af, at det er nødvendigt med klare retningslinjer for ledelsesopgaver, og at afdelingslederniveauet formelt anerkendes. Et par steder efterlyser en introduktion af medarbejderne til Leadership Pipeline for at sikre udbredelsen af tankegangen i praksis.

6 7. Økonomiske konsekvenser af de enkelte indsatsområder samt nettoeffekter (kapitel 8 og 9) Samlet set bliver der i høringssvarene givet bredt udtryk for, at det er svært at gennemskue de økonomiske konsekvenser af handleplanen. Der udtrykkes bekymring for, om der kan leves op til de besparelser, handleplanen lægger op til, ligesom der fra forskellig side stilles spørgsmålstegn ved fordelingen af besparelserne, dog uden at der peges på en entydig anden fordeling. Høringssvarene peger også på, at det kan være vanskeligt at forstå forskellen på bruttoreduktionen og nettoreduktionen. Handleplanens initiativer er af overordnet karakter, derfor er også de økonomiske konsekvenser holdt i overordnede baner. Indfasning af den økonomiske effekt i perioden er sket ud fra en konkret vurdering af, hvor hurtigt initiativerne kan iværksættes og få effekt. I takt med at de enkelte initiativer konkretiseres og iværksættes, bliver økonomien også mere konkret. Der vil i løbet af udviklings- og omstillingsprocessen være en løbende og tæt opfølgning på de samlede økonomiske effekter. De økonomiske konsekvenser er opgjort både som nettoreduktioner og bruttoreduktioner. Nettoreduktionen er effekten på den samlede bevilling. Bruttoreduktionen er den konkrete reduktion, der skal findes på de enkelte områder, og som man vil mærke på Handicapafdelingens driftssteder. Bruttoreduktionen er i mange initiativer højere end nettoreduktionen, fordi der i nettoreduktionen fraregnes lavere indtægter på grund af takstreduktioner. 8. Effektmåling af bruger- og medarbejdertilfredshed (kapitel 10) Høringssvarene afspejler en bred enighed omkring det væsentlige i at følge op på de indsatser, der sættes i værk i form af bruger- og medarbejdertilfredshed. Der er dog en del høringssvar, som efterlyser, hvordan målingerne skal foretages. Derudover er der et par stykker som opfordrer til, at de undersøgelser som i forvejen gennemføres i forvaltningen, så som klimamåling og arbejdspladsvurdering mv. anvendes aktivt i forhold til opfølgning på handleplanen. Forvaltningen arbejder i øjeblikket med at udarbejde en plan for, hvordan vi sikrer systematisk opfølgning på de mange indsatser og projekter i handleplanen. Både i forhold til bruger- og medarbejdertilfredshed, men også ift. evaluering af indsatsen som sådan hvad virker og hvad virker ikke. Intentionen er at der udvikles og opbygges en evalueringsplatform for projekter og indsatser i forvaltningen, som sætter rammer for den evalueringsindsats, der skal sættes i værk i hvert enkelt tilfælde. Forvaltningen tager kommentarerne omkring anvendelse af de eksisterende målinger til efterretning. I det omfang, der kan hentes relevante informationer her, bør det indtænkes.

2. grundsten og tilgang for handicapområdet frem mod 2017

2. grundsten og tilgang for handicapområdet frem mod 2017 Notat fra FTR erne i Styregruppen vedr. Udvikling og omstilling på handicapområdet 2013-2017 (med forvaltningens svar) 1. indledning Vi anerkender selvfølgelig både baggrunden for arbejdet og de udfordringer/problemer

Læs mere

Høring: Handleplan , Udvikling og omstilling af handicapområdet.

Høring: Handleplan , Udvikling og omstilling af handicapområdet. Punkt 7. Høring: Handleplan 2014-2017, Udvikling og omstilling af handicapområdet. 2013-37668. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller, at Beskæftigelsesudvalget har Handleplan 2014-2017, Udvikling

Læs mere

Projekt Udvikling og Omstilling på Handicapområdet

Projekt Udvikling og Omstilling på Handicapområdet Projekt Udvikling og Omstilling på Handicapområdet Status pr. 30. januar 2014 Arbejdsgruppernes andel af besparelsen Ovenstående diagram viser den relative fordeling af besparelsespotentialet i arbejdsgrupperne

Læs mere

UDVIKLING OG OMSTILLING AF HANDICAPOMRÅDET HANDLEPLAN 2014 2017. Godkendt i Byrådet den 16. juni 2014

UDVIKLING OG OMSTILLING AF HANDICAPOMRÅDET HANDLEPLAN 2014 2017. Godkendt i Byrådet den 16. juni 2014 UDVIKLING OG OMSTILLING AF HANDICAPOMRÅDET HANDLEPLAN 2014 2017 Godkendt i Byrådet den 16. juni 2014 1 1. Indledning... 3 Baggrund... 3 Udfordringerne... 3 Økonomisk overblik... 5 2. Grundsten og tilgang

Læs mere

UDVIKLING OG OMSTILLING AF HANDICAPOMRÅDET HANDLEPLAN Status januar 2015

UDVIKLING OG OMSTILLING AF HANDICAPOMRÅDET HANDLEPLAN Status januar 2015 UDVIKLING OG OMSTILLING AF HANDICAPOMRÅDET HANDLEPLAN 2014 2017 Status januar 2015 Indhold 1 Indledning... 3 2 Styrket samarbejde mellem borger, udfører og myndighed... 4 3 Målrettet rehabiliterende/habiliterende

Læs mere

AALBORG A K T I V PROTOTYPEPROJEKTBESKRIVELSE

AALBORG A K T I V PROTOTYPEPROJEKTBESKRIVELSE AALBORG A K T I V PROTOTYPEPROJEKTBESKRIVELSE AALBORG A K T I V Radikal nytænkning af beskæftigelsesindsatsen for mennesker med handicap Indledning I regi af handleplanen for udvikling og omstilling af

Læs mere

Høringssvar til Handleplan , Udvikling og Omstilling på Handicapområdet, Aalborg Kommune, maj 2014

Høringssvar til Handleplan , Udvikling og Omstilling på Handicapområdet, Aalborg Kommune, maj 2014 Der er indkommet høringssvar fra: 1. Handicaprådet 2. Fagcenter for erhvervet hjerneskade og fysisk handicap CenterMed LMU Vikingevej/Østergadekollegiet LMU Attruphøj LMU Syrenbakken LMU Gl. Kongevej/Firkløveret

Læs mere

Godkendelse af udmønting af besparelse vedr. teknisk serivice ledelse, 2. behandling

Godkendelse af udmønting af besparelse vedr. teknisk serivice ledelse, 2. behandling Punkt 8. Godkendelse af udmønting af besparelse vedr. teknisk serivice ledelse, 2. behandling 2017-055395 Skoleforvaltningen indstiller, at godkender den fremlagte model for udmøntning af besparelse på

Læs mere

Overblik over handleplaner i Social Strategi

Overblik over handleplaner i Social Strategi Overblik over handleplaner i Social Strategi Indsatsområde Handleplaner Bemærkninger Der skal udarbejdes en overordnet rekrutterings- og kompetenceudviklingsstrategi på tværs af specialområderne. Kompetenceudvikling

Læs mere

Godkendelse af realisering af Aalborg AKTIV

Godkendelse af realisering af Aalborg AKTIV Punkt 11. Godkendelse af realisering af Aalborg AKTIV 2016-033769 Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til Ældre- og Handicapudvalgets godkendelse, at Handicapafdelingen, som led i udmøntningen af

Læs mere

Høringssvar fra Myndighed for Handicap

Høringssvar fra Myndighed for Handicap Høringssvar Vedrørende: Ny bostøttemodel på socialområdet 2016 Skrevet af: Myndighed for handicap Forvaltning: Social og Arbejdsmarked Høringssvar fra Myndighed for Handicap Som udgangspunkt har det været

Læs mere

Nr Overskrift Beskrivelse Bevillingsændring. Effektivisering investering implementering. Justering af serviceniveau. Påvirker andre områder

Nr Overskrift Beskrivelse Bevillingsændring. Effektivisering investering implementering. Justering af serviceniveau. Påvirker andre områder Sektor Serviceydelser for ældre 1 Træningsbudgettet på Budgettilpasning i lyset af mindreforbrug i 2017. 86 Behovet er ændret bl.a. som følge af øget brug af Digirehab samt generel øget fokus på visiteringspraksis.

Læs mere

Bilag 10. Sociale Forhold og Beskæftigelses bemærkninger til indkomne høringssvar

Bilag 10. Sociale Forhold og Beskæftigelses bemærkninger til indkomne høringssvar Bilag 10 Sociale Forhold og Beskæftigelses bemærkninger til indkomne høringssvar Side 1 af 5 Processen Besparelsesforslag til Budget 2016 2019 har været sendt i høring i perioden 11. december til 8. januar.

Læs mere

Præsentation af Handicapplan 2016 v. Anne E. Hegelund, Centerleder Drift og Udvikling. Randers Kommune

Præsentation af Handicapplan 2016 v. Anne E. Hegelund, Centerleder Drift og Udvikling. Randers Kommune Præsentation af Handicapplan 2016 v. Anne E. Hegelund, Centerleder Drift og Udvikling Randers Kommune Handicapplanens tre dele Formålet med forløbet At borgere med psykiske og fysiske handicaps også i

Læs mere

Projekt Hverdagsrehabilitering evaluering af projekt på Plejecenter Kildevældet, Hedensted Kommune

Projekt Hverdagsrehabilitering evaluering af projekt på Plejecenter Kildevældet, Hedensted Kommune Projekt Hverdagsrehabilitering evaluering af projekt på Plejecenter Kildevældet, Hedensted Kommune Beskrevet efter et år Det første halvår med fokus på oprettelse af hverdagsrehabiliteringsmål - og ugentlig

Læs mere

Talen [Ny strategi for det sociale område] Nødvendig viden, målrettet indsats bedre liv - til flere [Evaluering af kommunalreformen]

Talen [Ny strategi for det sociale område] Nødvendig viden, målrettet indsats bedre liv - til flere [Evaluering af kommunalreformen] Talen Mit navn er Bente Nielsen, jeg er valgt for SF og jeg er første næstformand i regionsrådet i Region Midtjylland. Privat bor jeg i Silkeborg. Tak for invitationen til at komme her i dag og fortælle

Læs mere

Hver strategi er konkretiseret i en række delmål. For hvert delmål er yderligere beskrevet hvilke indsatser, der skal understøtte målene.

Hver strategi er konkretiseret i en række delmål. For hvert delmål er yderligere beskrevet hvilke indsatser, der skal understøtte målene. Forslag til Mål & 2015-2016 Forord I Ældre- og Handicapforvaltningen er vores kerneopgave (mission) at fremme borgerens mulighed for at leve en selvstændig tilværelse. Det gør vi sammen med borgeren og

Læs mere

UDVIKLING OG OMSTILLING AF HANDICAPOMRÅDET HANDLEPLAN Status juni 2015

UDVIKLING OG OMSTILLING AF HANDICAPOMRÅDET HANDLEPLAN Status juni 2015 UDVIKLING OG OMSTILLING AF HANDICAPOMRÅDET HANDLEPLAN 2014 2017 Status juni 2015 Indhold 1 Indledning... 3 2 Styrket samarbejde mellem borger, udfører og myndighed... 4 3 Nytænkning af bostøtte (tidligere

Læs mere

Bilag 4. Århus Kommune. Høringsnotat

Bilag 4. Århus Kommune. Høringsnotat Bilag 4 Kommentarer til de modtagne høringssvar Der er modtaget 56 høringssvar til indstillingen Styrket økonomistyring på socialområdet fra Region Midtjylland, en række kommunale råd, interesseorganisationer

Læs mere

20. september Høringssvar fra FOA vedr. afrapportering fra arbejdsgruppen om forebyggelse af vold på botilbud.

20. september Høringssvar fra FOA vedr. afrapportering fra arbejdsgruppen om forebyggelse af vold på botilbud. 20. september 2016 Høringssvar fra FOA vedr. afrapportering fra arbejdsgruppen om forebyggelse af vold på botilbud. FOA takker for høringen og vil overordnet gerne give positivt udtryk for arbejdsgruppens

Læs mere

Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng

Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng Status til Social- og Sundhedsudvalgsmøde og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalgsmøde 20. marts 2019. Omlægning af ydelser og reducering af

Læs mere

Endelig afrapportering

Endelig afrapportering UDVIKLING OG STYRING AF BOSTØTTEOMRÅDET Endelig afrapportering August 2013 Indholdsfortegnelse: Udvikling og styring af bostøtteområdet 1. Indledning 2. Udvikling af serviceniveau og ydelsespakker 3. Udvikling

Læs mere

HANDLEPLAN FOR BOSTEDET TORNHØJ

HANDLEPLAN FOR BOSTEDET TORNHØJ Holbæk den 20. august 2014 Notat med HANDLEPLAN FOR BOSTEDET TORNHØJ Indhold INDLEDNING... 2 KONKLUSION... 3 KOMPETENCER... 4 MÅLGRUPPE OG FAGLIGHED... 5 KOMMUNIKATION... 6 INDLEDNING Bostedet Tornhøj

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE INITIATIVETS TITEL: Projekt social kapital skaber vi med borgerne - Den kærlig kommune i praksis 1. ANSØGERE OG SAMARBEJDSPARTNERE Ansøger (projektansvarlig): Århus kommune

Læs mere

Indstilling. Strategisk ramme for det specialpædagogiske område. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. 27. april 2011.

Indstilling. Strategisk ramme for det specialpædagogiske område. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. 27. april 2011. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten 27. april 2011 Aarhus Kommune Børn og Unge 1. Resume Efterspørgslen på specialpædagogiske indsatser i dag-, fritids- og skoletilbud har været stigende over

Læs mere

Direktionens kommentarer til høring vedr. organisationstilpasning

Direktionens kommentarer til høring vedr. organisationstilpasning Direktionen Direktionens kommentarer til høring vedr. organisationstilpasning 27-03-2019 18/27039 Den 25. marts var der frist for indkomne høringssvar vedr. det oplæg til organisationstilpasning, som Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Mennesker med udviklingshæmning og reformen af førtidspension og fleksjob

Mennesker med udviklingshæmning og reformen af førtidspension og fleksjob Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Den 20 02 2018 D.nr.356921 Sagsbeh. th_lev Vedr.: Høringsvar - Præcisering af regler om ressourceforløb og dokumentationskrav for tilkendelse af førtidspension

Læs mere

Trivselsundersøgelse

Trivselsundersøgelse Trivselsundersøgelse En trivselsundersøgelse er et øjebliksbillede og en god anledning til at tale om, hvad der skaber trivsel på arbejdspladsen. Brug den aktivt og vis, at svarene kan være med til at

Læs mere

Dagtilbudspo liti dkendt i Nyb org B yråd 19.03. 2013

Dagtilbudspo liti dkendt i Nyb org B yråd 19.03. 2013 Dagtilbudspolitik Godkendt i Nyborg Byråd 19.03.2013 Dagtilbudspolitik i Nyborg Kommune Fra pasningsgaranti til kvalitetsgaranti! Dagtilbudspolitikken for 2013 2017 er den første politik for børns udvikling

Læs mere

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Sundhedsstyrelsen Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Konklusion og anbefalinger September 2009 Sundhedsstyrelsen Evaluering af

Læs mere

Målog Indsatser

Målog Indsatser Mål og Indsatser 2017-2018 Kerneopgaven Vi fremmer borgernes mulighed for at leve en selvstændig tilværelse. Det gør vi sammen med borgerne og deres netværk Forord I Ældre- og Handicapforvaltningen er

Læs mere

Målog Indsatser

Målog Indsatser Mål og Indsatser 2017-2018 Kerneopgaven Vi fremmer borgernes mulighed for at leve en Forord selvstændig tilværelse. Det gør vi sammen med borgerne og deres netværk I Ældre- og Handicapforvaltningen er

Læs mere

Formålet er at se på sammenhænge mellem visiterede ydelser, metoder og indsats.

Formålet er at se på sammenhænge mellem visiterede ydelser, metoder og indsats. Tilsyn Uanmeldt tilsyn 29. oktober 2014 Bostøtte korpset Leder Mette Raabjerg Tilsynsførende Mia Gry Mortensen Tilsynsførende Hanne Vesterbæk Fogdal Tilsynsførende Pia Bjerring Strandbygaard Tilsynet 2014

Læs mere

Evalueringer fra forældrebestyrelser og de lokale MED-udvalg

Evalueringer fra forældrebestyrelser og de lokale MED-udvalg Evalueringer fra forældrebestyrelser og de lokale MED-udvalg LMU i Nim Vuggestuen som gæstepleje På udvalgsmødet den 4. september 2017 besluttede Børne- og Uddannelsesudvalget, at igangsætte en forsøgsperiode

Læs mere

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Indhold 3 5 6 7 8 9 Inklusion i Dragør Kommune at høre til i et fællesskab Faglighed Organisering Forældresamarbejde

Læs mere

PIXI-udgave af Fagcenter for Socialpsykiatris Udviklingsplan

PIXI-udgave af Fagcenter for Socialpsykiatris Udviklingsplan PIXI-udgave af Fagcenter for Socialpsykiatris Udviklingsplan 2016-2020 2 Velkommen til Fagcenter for Socialpsykiatris Udviklingsplan I Fagcenter for Socialpsykiatri er visionen at skabe fremtidens velfærd,

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Vision... 2 Pejlemærker... 3 Udmøntning... 4 Indsatser... 4 Opfølgning... 6 Indledning Social ulighed i sundhed beskriver

Læs mere

Politik for Handicap og Psykiatri i Ringkøbing-Skjern kommune

Politik for Handicap og Psykiatri i Ringkøbing-Skjern kommune Politik for Handicap og Psykiatri i Ringkøbing-Skjern kommune Ringkøbing-Skjern Kommunes vision Naturens Rige er udtryk for, at byrådet gennem naturen vil sikre borgerne det gode liv og at skabe vækst

Læs mere

AALBORG A K T I V PROTOTYPEPROJEKTBESKRIVELSE

AALBORG A K T I V PROTOTYPEPROJEKTBESKRIVELSE AALBORG A K T I V PROTOTYPEPROJEKTBESKRIVELSE AALBORG A K T I V Radikal nytænkning af beskæftigelsesindsatsen for mennesker med handicap Indledning I regi af handleplanen for udvikling og omstilling af

Læs mere

14. juni 2018 Demografimodel. Sektor tilbud for mennesker med handicap. Budget Anna Houlberg AALBORG KOMMUNE

14. juni 2018 Demografimodel. Sektor tilbud for mennesker med handicap. Budget Anna Houlberg AALBORG KOMMUNE 14. juni 2018 Demografimodel Sektor tilbud for mennesker med handicap Budget 2019 Anna Houlberg AALBORG KOMMUNE Indhold 1) Indledning og baggrund... 2 2) Elementer i demografimodellen... 3 1.1 Enhedspriser

Læs mere

#BREVFLET# Click here to enter text. Businesscase KORTFATTET INTRO TIL AALBORG KOMMUNES BUSINESSCASE METODE

#BREVFLET# Click here to enter text. Businesscase KORTFATTET INTRO TIL AALBORG KOMMUNES BUSINESSCASE METODE Click here to enter text. #BREVFLET# Businesscase KORTFATTET INTRO TIL AALBORG KOMMUNES BUSINESSCASE METODE 1 Indledning Aalborg Kommunes businesscase metoden er udarbejdet sammen med Aalborg Universitet

Læs mere

Boligformer og målgrupper Demensområdet Velfærdsteknologi og digitalisering Det nære sundhedsvæsen

Boligformer og målgrupper Demensområdet Velfærdsteknologi og digitalisering Det nære sundhedsvæsen Projektaftale Fremtidens medarbejder Fase 2 Stamoplysninger Sagsnummer (SBSYS) Version af projektaftalen 00.01.10.10-P20-11-13 Version 1: Indstilling til politisk behandling godkendelse november 2014.

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Status på arbejdet med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på de skærmede enheder på handicapområdet

Status på arbejdet med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på de skærmede enheder på handicapområdet KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Status på arbejdet med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på de skærmede enheder på handicapområdet Socialudvalget

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 ... 2... 2... 2... 3... 4... 5... 5... 6... 7... 7... 8... 9... 10... 11... 12... 12... 13... 13 1 2 3 4 5 6 Integrationsrådet anser foreningslivet for at være en vigtig aktør i integrationsprocessen,

Læs mere

50% af de adspurgte i 3i1 havde haft MUS inden for det sidste år 50% af disse oplevede, at der ikke var blevet fulgt op på udviklingsaftalen

50% af de adspurgte i 3i1 havde haft MUS inden for det sidste år 50% af disse oplevede, at der ikke var blevet fulgt op på udviklingsaftalen Notat om i Skanderborg Kommune Da 3i1 blev gennemført i Skanderborg Kommune i 2015 viste resultaterne, at: 50% af de adspurgte i 3i1 havde haft inden for det sidste år 50% af disse oplevede, at der ikke

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen Sagsbehandler: Ronnie Fløjbo 07-02-2013/rof Sag: 13/5906 Forvaltningens bemærkninger til Politiske målsætninger på

Læs mere

Målene for praktikken og hjælp til vejledning

Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken 2 Det er vejlederens opgave i samarbejde med eleven at lave en handleplan for opfyldelse af praktikmålene. Refleksionsspørgsmålene, der

Læs mere

NOTAT. Bilag 3. Hverdagsrehabilitering i hjemmet. Baggrund

NOTAT. Bilag 3. Hverdagsrehabilitering i hjemmet. Baggrund Bilag 3 Hverdagsrehabilitering i hjemmet NOTAT Hvidovre Kommune Social og Arbejdsmarkedsforvaltningen Helle Risager Lund Udviklings- og Kvalitetsteamet Sagsnr.: 11/16364 Dok.nr.: 23985/12 Baggrund Hvidovre

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé Aarhus N. Ekstern evaluering 2014 Feed Back til tilbuddet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé Aarhus N. Ekstern evaluering 2014 Feed Back til tilbuddet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N Ekstern evaluering 2014 Feed Back til tilbuddet 1 Læsevejledning: Nærværende feedbackskema er et dialogredskab, der anvendes

Læs mere

Notat: Ny støttemodel på socialområdet Kvalitetsstandard for bostøtte og åben råd og vejledningsforløb til borgere i eget hjem.

Notat: Ny støttemodel på socialområdet Kvalitetsstandard for bostøtte og åben råd og vejledningsforløb til borgere i eget hjem. 24. januar 2017 Høringssvar fra Myndighed, Center for særlig social indsats Notat: Ny støttemodel på socialområdet 2016. Kvalitetsstandard for bostøtte og åben råd og vejledningsforløb til borgere i eget

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune

Ringkøbing-Skjern Kommune Workshop Opfølgning på effekt af indsatsen Ringkøbing-Skjern Kommune Dagsorden Præsentation Lidt om kommunen Organisationsplan Forhistorie Overvejelser og implementering Systematikken i effektmåling ved

Læs mere

NOTAT. Medudvalget og områdeforældrebestyrelsen ønsker at udtale følgende:

NOTAT. Medudvalget og områdeforældrebestyrelsen ønsker at udtale følgende: Høringssvar fra Områdeforældrebestyrelsen og Medudvalget ved, vedr. rapport om analyse af særlige tilbud indenfor dagtilbudsområdet DATO 8. oktober 2012 SAGSNR. Områdeforældrebestyrelsen og Medudvalget

Læs mere

Bilag 1: Høringssvar og forvaltningens bemærkninger hertil

Bilag 1: Høringssvar og forvaltningens bemærkninger hertil Bilag 1: Høringssvar og forvaltningens bemærkninger hertil Høringssvar fra lokalmed på Behandlingscentret Hammer Bakker Vodskov den 3-3-2014 Høringssvar Lokal-MED på Behandlingscentret Hammer Bakker fremsender

Læs mere

Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik

Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik Sammenhængende børnepolitik THISTED KOMMUNE Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik 2010 Tilrettet udkast 21. maj 2007 1 Indhold: INDLEDNING...3 VÆRDIER OG BØRNESYN...3 MÅLGRUPPER...4 MÅLSÆTNINGSHIERARKIET...5

Læs mere

Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Sprogcenter

Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Sprogcenter Den digit@le Digitaliseringsstrategi Vejle 2011-2015 Sprogcenter Ungdomsskolen CSV Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Mission... 2 3. Vision... 2 4. Fokusområder... 2 4.1 Helhed... 2 4.2 Udvikling...

Læs mere

Der afholdes tre møder i perioden maj-juni 2016, hvorefter arbejdsgruppen afleverer sin afrapportering.

Der afholdes tre møder i perioden maj-juni 2016, hvorefter arbejdsgruppen afleverer sin afrapportering. Arbejdsgruppe vedr. risikovurdering af borgere i botilbud. I de senere år har der været arbejdsmiljømæssige udfordringer på socialpsykiatriske bosteder i Danmark. Med baggrund i disse sager er der et stigende

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 2.1 kompetenceudvikling

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 2.1 kompetenceudvikling Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue Fælles kommunale retningslinjer for standard 2.1 kompetenceudvikling 2 Fælles kommunale retningslinjer for standard 2.1 kompetenceudvikling

Læs mere

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast)

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) Revideret 2016 0 Indhold Inklusion i Dragør Kommune 2 Faglighed 4 Organisation 5 Forældresamarbejde 6 Tidlig indsats 7 Opfølgning og

Læs mere

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Høringsmateriale budget 2020-2023 Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Kapitel 4.6 Øget tilgang til substitutionsbehandling og vikar for lægekonsulent Overordnet type: DRIFT Budgettype:

Læs mere

Resultatkontrakt for RASMUS RASK-SKOLEN

Resultatkontrakt for RASMUS RASK-SKOLEN Resultatkontrakt 2010-11 for RASMUS RASK-SKOLEN Odense Kommune - Forvaltning dato 1. Kontraktens afgrænsning og formål Denne resultatkontrakt for Rasmus Rask-skolen er indgået mellem Jørgen Schaldemose

Læs mere

Mange undersøgelser viser, at godt indeklima herunder god rengøring også er med til at mindske sygefraværet

Mange undersøgelser viser, at godt indeklima herunder god rengøring også er med til at mindske sygefraværet Til økonomi- og planudvalget Høringssvar vedr. budget 2018-2021 fra medarbejdersiden i HovedMed I stedet for at kommentere på de enkelte prioriteringsforslag hvilket de forskellige OmrådeMed har gjort

Læs mere

Effektiv drift. KKR Styringskonference den 6. november 2015

Effektiv drift. KKR Styringskonference den 6. november 2015 Effektiv drift KKR Styringskonference den 6. november 2015 Leverandørområdet i Psykiatri og Handicap Dag- og Botilbud Gefion Botilbud Ebberød og Dagtilbud Bøgen Værkstederne ved Rude Skov: Beskyttet beskæftigelse,

Læs mere

Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet. Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet i Halsnæs Kommune

Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet. Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet i Halsnæs Kommune Notat Sagsnr.: 2011/0002923 Dato: 14. december 2011 Sag: Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet Sagsbehandler: Lise Møller Jensen Udviklingskonsulent Overordnede principper for

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Mere information på www.oim.dk Ansøgningen udfyldes af initiativtager til udfordringen og/eller den relevante kommune, region eller statslige

Læs mere

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Housing First som grundpræmis i arbejdet med Hjemløsestrategien og metoden Udredning og Plan Metoden Udredning og Plan afprøves i en række kommuner,

Læs mere

Opsamling på høringssvar vedr. påtænkt udfasning af bofællesskabet Kongshøj Alle i Slangerup

Opsamling på høringssvar vedr. påtænkt udfasning af bofællesskabet Kongshøj Alle i Slangerup Opsamling på høringssvar vedr. påtænkt udfasning af bofællesskabet Kongshøj Alle i Slangerup Social- og Sundhedsudvalget skal på deres møde den 11. juni 2018 tage stilling til en påtænkt udfasning (lukning)

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Kriminalforsorgens initiativer til forebyggelse af dømtes tilbagefald til kriminalitet.

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Kriminalforsorgens initiativer til forebyggelse af dømtes tilbagefald til kriminalitet. Notat til Statsrevisorerne om beretning om Kriminalforsorgens initiativer til forebyggelse af dømtes tilbagefald til kriminalitet Januar 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS

Læs mere

VÆRKTØJ 5 SKABELON TIL IMPLEMENTERINGSPLAN

VÆRKTØJ 5 SKABELON TIL IMPLEMENTERINGSPLAN VÆRKTØJ 5 SKABELON TIL IMPLEMENTERINGSPLAN 1. Formål Denne skabelon til en implementeringsplan kan anvendes som en støtte, når I skal arbejde med at udvikle og implementere en ny og fælles indsats målrettet

Læs mere

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Med udgangspunkt i Verdensbiblioteket har projektet udviklet og afprøvet forskellige formidlingskoncepter ved hjælp af metoden

Læs mere

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar 19.03.2019 Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar S. 5 afsnit 1 Visioner PÅ BORGERENS PRÆMISSER Vi arbejder ud fra en værdi om, at vi sætter borgeren først. Det betyder, at vi inddrager

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for anbragte børn

Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for anbragte børn Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for anbragte børn December 2016 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 21/2015 om indsatsen over for anbragte

Læs mere

Notat. Erfaringsopsamling handicappolitik

Notat. Erfaringsopsamling handicappolitik Notat 31. januar 2018 Sagsbeh.:KNM J.nr.: 00.15.10-G01-9-17 Plan og Projektstab Erfaringsopsamling handicappolitik 2015-2018 Baggrund og formål Formålet med erfaringsopsamlingen er at få viden, der kan

Læs mere

Rolle og ansvarsbeskrivelse i Ældre og Handicapforvaltningen Juni Ledelse af rehabilitering. Ledelse af relationer

Rolle og ansvarsbeskrivelse i Ældre og Handicapforvaltningen Juni Ledelse af rehabilitering. Ledelse af relationer Rolle og ansvarsbeskrivelse i Ældre og Handicapforvaltningen Juni 2017 forretningen en politisk styret organisation relationer rehabilitering Indledning Du sidder nu med en revideret udgave af Ældre- og

Læs mere

Investeringsforslag, Jobcenter Varde

Investeringsforslag, Jobcenter Varde Investeringsforslag, Jobcenter Varde I nærværende notat gennemgås tre investeringsforslag fremsat af Jobcenter Varde. Flere af investeringsforslagene har på forskellige områder fokus på at styrke den virksomhedsrettede

Læs mere

Høring over lovforslag til justering af fagrækken og den understøttende

Høring over lovforslag til justering af fagrækken og den understøttende Høring over lovforslag til justering af fagrækken og den understøttende undervisning mv. Generelle bemærkninger KL takker for muligheden for at komme med høringssvar. KL finder det positivt, at der nu

Læs mere

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats.

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats. Sagsnr. 00.00.00-A00-5-16 Cpr. Nr. Dato 8-5-2016 Navn Sagsbehandler Thomas Carlsen Forslag til Distriktsprojekt i 2017-2019 Næstved Kommune gennemfører i 2017-2019 et projekt i et skoledistrikt med fokus

Læs mere

Handleplan for opfølgning på Socialtilsynets driftsorienteret tilsyn på Rødbo 2017

Handleplan for opfølgning på Socialtilsynets driftsorienteret tilsyn på Rødbo 2017 RØDBO Center Social og Sundhed Klausdalsbrovej 621 A-E 2750 Ballerup Tlf: 4477 6161 www.roedbo.dk Dato: 12. september 2017 Tlf. dir.: 4477 6162 Fax. dir.: 4477 6169 E-mail: msi@balk.dk Kontakt: Marianne

Læs mere

ARBEJDSMILJØ STRATEGI

ARBEJDSMILJØ STRATEGI ARBEJDSMILJØ STRATEGI 2017-2020 1 BAGGRUND OG FORMÅL ARBEJDSMILJØARBEJDET MOD 2020 Arbejdsmiljøområdet har de seneste år haft stor bevågenhed, både lokalt og nationalt, blandt andet med en national strategi

Læs mere

Mål og principper for den gode overgang fra dagtilbud til skole - 2. behandling.

Mål og principper for den gode overgang fra dagtilbud til skole - 2. behandling. Punkt 7. Mål og principper for den gode overgang fra dagtilbud til skole - 2. behandling. 2011-63361. Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget godkender Mål og principper for den gode overgang i

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunerne har i en årrække haft en væsentlig rolle på sundhedsområdet, en rolle som ikke bliver mindre i fremtiden. I den fortsatte udvikling

Læs mere

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion.

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Sendes pr. e-mail: vusmidt@ru.rm.dk Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Side 1 af 5 Vækst- og udviklingsstrategi Aarhus Kommunes høringssvar Aarhus Kommune har modtaget forslag

Læs mere

Bilag 2: Investeringsplan. Flere borgere i egen bolig - Investering i botilbudsindsatserne for borgere med sindslidelse (5-årsplan)

Bilag 2: Investeringsplan. Flere borgere i egen bolig - Investering i botilbudsindsatserne for borgere med sindslidelse (5-årsplan) Bilag 2: Investeringsplan Flere borgere i egen bolig - Investering i botilbudsindsatserne for borgere med sindslidelse (5-årsplan) Investeringsplan flere borgere i egen bolig Behovsanalysen af botilbudsområdet

Læs mere

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 Indhold: Indledning side 3 Tiltag - og handleplaner side 4 Evaluering side 8 Arbejdsgruppen: Vagn F. Hansen, Pædagogisk

Læs mere

4D-modellen for at øge medindflydelsen i Vejle Kommunale Tandpleje

4D-modellen for at øge medindflydelsen i Vejle Kommunale Tandpleje 4D-modellen for at øge medindflydelsen i Vejle Kommunale Tandpleje Rapport 1 Vejle Kommunale Tandpleje var en af de fem kommunale arbejdspladser, der i 2011 fik økonomisk støtte til et udviklingsprojekt

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af integrationsindsatsen over for nyankomne udlændinge. April 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af integrationsindsatsen over for nyankomne udlændinge. April 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af integrationsindsatsen over for nyankomne udlændinge April 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om effekten

Læs mere

Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng. Status til Social- og Sundhedsudvalgsmøde 24. april 2019.

Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng. Status til Social- og Sundhedsudvalgsmøde 24. april 2019. Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng Status til Social- og Sundhedsudvalgsmøde 24. april 2019. Omlægning af ydelser og reducering af budgetter på socialområdet Område/tiltag Økonomisk potentiale

Læs mere

Notat om kriterier for socialt ansvar i Lind Invest

Notat om kriterier for socialt ansvar i Lind Invest Notat om kriterier for socialt ansvar i Lind Invest Notat om kriterier for socialt ansvar Vi ønsker at være med til at fremme en praksis, hvor man evaluerer og rapporterer resultaterne af sociale projekter,

Læs mere

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn Kenneth Hansen CASA Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 2.1 kompetenceudvikling

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 2.1 kompetenceudvikling Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue Fælles kommunale retningslinjer for standard 2.1 kompetenceudvikling 2 Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område Dansk kvalitetsmodel

Læs mere

Overblik over aftale for Ældre og Handicap

Overblik over aftale for Ældre og Handicap Overblik over aftale for Ældre og Handicap 1. Beskriv kort processen for formulering af målene i aftalen Aftalen for 2015 er blevet evalueret i LMU med henblik på at afklare, hvilke mål, det ville være

Læs mere

Notat vedrørende høringssvar fra Handicaprådet i forbindelse med indførelse af kvalitetsstandarder i Borgercenter Handicap

Notat vedrørende høringssvar fra Handicaprådet i forbindelse med indførelse af kvalitetsstandarder i Borgercenter Handicap Bilag 4 Den 12. februar 2019 Notat vedrørende høringssvar fra Handicaprådet i forbindelse med indførelse af kvalitetsstandarder i Borgercenter Handicap har indledt en proces med henblik på godkendelse

Læs mere

Notat. Institution. Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget. Opsamling på høringssvar

Notat. Institution. Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget. Opsamling på høringssvar Notat Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget Opsamling på høringssvar I forbindelse med de tre besparelsesforslag på dagtilbudsområdet, har forvaltningen i alt modtaget 26 høringssvar. Høringsparterne og

Læs mere

Årlig tilsynsredegørelse for politikområdet Udviklingshæmning, fysisk handicap og senhjerneskade

Årlig tilsynsredegørelse for politikområdet Udviklingshæmning, fysisk handicap og senhjerneskade Årlig tilsynsredegørelse for politikområdet Udviklingshæmning, fysisk handicap og senhjerneskade Esbjerg Kommune, februar 2011 Indhold Konklusion og sammenfatning... 2 Opsamling på fokusområderne... 3

Læs mere

Sociale partnerskaber

Sociale partnerskaber Sociale partnerskaber Projektbeskrivelse Projektleder: Ejnar Tang Senest revideret: 5/12/2016 Baggrund Børne- og Familieudvalget, Social- og Sundhedsudvalget og Beskæftigelsesudvalget igangsatte i august

Læs mere

Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017

Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017 Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017 Baggrund for seniorpolitikken 2014-2017 Ishøj kommunes nuværende seniorpolitik løber frem til 2013. Der skal derfor udarbejdes en ny politik gældende for 2014-2017,

Læs mere