Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax saos@trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Trafikstyrelsen sendte den 16. marts 2015 udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen i høring, herunder økonomisk høring. Høringsfristen udløb den 13. april Nedenfor redegøres høringssvarene i hovedtræk. Det bemærkes, at høringsnotatet er opdelt efter gennemgående emner i høringssvarene. Modtagne høringssvar 1 : Trafikstyrelsen har modtaget høringssvar fra følgende institutioner, myndigheder, virksomheder og organisationer: Dansk Byggeri Havarikommissionen Lokalbanen DB Schenker Rail Scandinavia A/S Erhvervsstyrelsen Banedanmark Danske Regioner DSB COWI A/S Dansk Erhverv 1 Høringen er blevet afholdt som en fælles høring over fire bekendtgørelser, og mange af høringsparterne har afgivet et fælles høringssvar til bekendtgørelserne. Side 1 (11)

2 Metroselskabet I/S Aarhus Letbane I/S Indledende bemærkninger: Dansk Byggeri, Lokalbanen, Danske Regioner, DSB, Metroselskabet A/S og Dansk Erhverv har ingen bemærkninger til bekendtgørelsen. Danske Regioner har desuden oplyst om, at de ikke forventer nogen økonomiske konsekvenser for regionerne som følge af bekendtgørelsen. Trafikstyrelsen er blevet opmærksom på, at der er sket en fejlagtig henvisning i bekendtgørelsesudkastet 7, stk. 2 og 7, stk. 3, idet der ved en fejl stod henvisning til 8 i stedet for bekendtgørelsens 9. Disse tastefejl er blevet rettet. Trafikstyrelsen har siden høringen vurderet, at det er nødvendigt at foretage sproglige justeringer og præciseringer i bekendtgørelsesudkastet, men der er ikke foretaget nogen indholdsmæssige ændringer. Konkrete bemærkninger til bekendtgørelsen (herunder til høringsbrevet): Havarikommissionen påpeger: Havarikommissionen forudsætter at der i kravene er taget højde for at dokumentation sikres gennem hele emnets/produktets levetid, også ved ejerskifter. Med ejerskifte menes ikke bare det konkrete emne/produkt, men også ejerskifte i form af en assessorvirksomheds ejerskifte eller ophør. Høringssvaret er rettet mod de informationer, der som følge af en ulykke kan være af interesse eller betydning for Havarikommissionen at undersøge - herunder for at kunne klarlægge de bagvedliggende årsager. Det har allerede været et krav, at forslagsstilleren skal opbevare tilstrækkelig dokumentation for sin signifikansvurdering af en forestående ændring ifølge CSM-RA-forordningen nr. 352/ artikel 4. 2 Kommissionens forordning (EF) nr. 352/2009 af 24. april 2009 om vedtagelse af en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering som nævnt i artikel 6, stk. 3, litra a), i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/49/EF. Side 2 (11)

3 Dette krav videreføres i CSM-RA-forordningen nr. 402/ Eksempelvis skal forslagsstilleren vurdere ændringens signifikans blandt andet ud fra konsekvens af svigt, overvågning og kompleksitet. Det fremgår således af bekendtgørelsesudkastets Bilag 1, afsnit 3, at forslagsstilleren skal opbevare tilstrækkelig dokumentation til at kunne begrunde sin afgørelse om ændringens signifikans. Af den forhenværende bekendtgørelse fremgik i samme forbindelse, at virksomheden skal opbevare tilstrækkelig dokumentation til at kunne begrunde sin afgørelse. For jernbaneinfrastruktur, som er omfattet af CSM-RA-forordningen, skal forordningen følges, mens for jernbaneinfrastruktur, som ikke er omfattet af CSM-RA-forordningen, skal bilagene i bekendtgørelsen følges. Som et led i Trafikstyrelsens bestræbelser på at begrænse de administrative byrder har Trafikstyrelsen ikke fundet det nødvendigt at fastsætte yderligere krav, om at virksomheder også skal opbevare oplysninger ved ejerskifte eller ophør i forhold til en assessorvirksomhed. Bekendtgørelsesudkastet 1, stk. 3 om tilbagekaldelse af ibrugtagningstilladelse Banedanmark spørger ind til, om det kan oplyses, hvorfor Trafikstyrelsen har vurderet, at det er nødvendigt at præcisere, at styrelsen kan tilbagekalde en udstedt ibrugtagningstilladelse til jernbaneinfrastruktur. Trafikstyrelsen ønsker at præcisere dette, således at det klart fremgår, at Trafikstyrelsen kan tilbagekalde ibrugtagningstilladelser, hvis et vilkår ikke er overholdt. Det er desuden i overensstemmelse med almindelig danske forvaltningsretlige principper. Bekendtgørelsens 4, nr. 3 om definitionen af assessor Banedanmark spørger: Kan en assessor uanset akkreditering eller ej udstede afgørelser? Er der ikke snarere tale om en vurdering? Ved udstedelse af afgørel- 3 Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 402/2013 af 30. april 2013 om den fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering og ophævelse af forordning (EF) nr. 352/2009, som finder anvendelse fra den 21. maj Side 3 (11)

4 ser er der krav om høring og klagevejledning og det er vel ikke tilfældet her. I stk. 15 anføres det da også, at sikkerhedsvurderingsrapporten er et dokument, der indeholder konklusionerne af en vurdering og ikke en afgørelse. Trafikstyrelsen har forståelse for, at ordet afgørelse kan fremstå vildledende, idet det kan blive forvekslet med den forvaltningsmæssige afgørelse. Trafikstyrelsen benytter begrebet i overensstemmelse med teksten i CSM-RA-forordningen, men på baggrund af en nærlæsning af den oprindelige tekst af forordningen på engelsk vurderer Trafikstyrelsen, at der kan være tale om en oversættelsesfejl i den danske udgave af CSM-RA-forordningen. Trafikstyrelsen vil derfor iværksætte en proces med de relevante myndigheder med henblik på at rette denne eventuelle oversættelsesfejl. Indtil en afklaring af oversættelsen er på plads, vil ordet afgørelse fortsat blive brugt, men det skal bemærkes at afgørelse skal forstås i en bred forstand. Der er ikke tale om en forvaltningsmæssig afgørelse, da en assessor som udgangspunkt ikke er en forvaltningsmyndighed og dermed heller ikke underlagt forvaltningsloven. Definitionen på assessor i bekendtgørelsesudkastet stammer med nødvendig tilpasning fra CSM-RA-forordning nr. 402/ artikel 3, nr. 14, som definerer begrebet assessor. Derudover er afgørelse brugt i samme forbindelse i den tidligere udgave af CSM-RA-forordning nr. 352/2009, dvs. begrebet er en videreførelse af gældende sprogbrug. Endeligt står begrebet afgørelse i den dagældende bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen 4, nr. 2 under definitionen for begrebet assessor. Forslagsstillers erklæring Aarhus Letbane I/S påpeger: Ifølge 6, stk. 2, nr. 3, jf. bilag 1, afsnit 7, skal forslagsstilleren skrive under på, at alle identificerede farer og risici ved disse farer er holdt på et acceptabelt niveau. At risici og farer er holdt på et acceptabelt niveau synes svært at indestå for. Vores forslag til en præcisering er, at forslagsstiller indestår for, at de identificerede farer og risici er håndteret på et acceptabelt niveau. Baggrunden for denne kom- 4 Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) Nr. 402/2013 af 30. april 2013 om den fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering og ophævelse af forordning (EF) nr. 352/2009 Side 4 (11)

5 mentar er den måde, hvorpå jernbanesystemet bliver godkendt på. Dvs. med en ibrugtagningstilladelse og efterfølgende tillæg 1 og 2. At forslagsstiller skal afgive en skriftlig erklæring er fastsat i CSM-RAforordningen nr. 402/2013 artikel 16 og bekendtgørelsesudkastets bilag 1, afsnit 7. Trafikstyrelsen har valgt at bruge samme princip og formuleringer ved bestemmelser gældende for metroer, sporvogne, og letbanesystemer, og net, der funktionelt er adskilt fra resten af jernbanesystemet, og som kun er beregnet til personbefordring i lokal-, by- og forstadsområder, idet dette er mest hensigtsmæssigt. Styrelsen ser ikke grund til at ændre bekendtgørelsesudkastets 6, stk. 2, nr. 3 eller bilag 1, afsnit 7. Bekendtgørelsens 7 om vurdering af ændring Banedanmark spørger: Hvorfor benyttes betegnelsen virksomhed når denne ikke er beskrevet i 4. I stedet er ansøger beskrevet? Der kan være forskel imellem virksomheder og ansøgere, eksempelvis hvis virksomheden ikke er infrastrukturforvalter eller jernbanevirksomhed, men i stedet er ejer af projektet, ejer af infrastrukturen eller slet ikke en del af jernbanen. Bestemmelsen er videreførelse af gældende ret, men styrelsen er opmærksom på, at begreberne kan skabe forvirring. Betegnelsen ansøger retter sig mod en ansøger af en ibrugtagningstilladelse til infrastruktur. Betegnelsen virksomhed er anvendt i bekendtgørelsesudkastet 7, idet bestemmelsen omhandler vurderingen af ændringen, herunder forelæggelse af ændringer for Trafikstyrelsen. Virksomheden i bekendtgørelsesudkastets 7 er derfor ikke en ansøger på det pågældende tidspunkt. Trafikstyrelsen vurderer ikke, at det er nødvendigt at definere betegnelsen virksomhed nærmere, idet virksomhed er et almindelig anvendt begreb. Side 5 (11)

6 Bekendtgørelsens 10, stk. 3 om krav om anvendelse af akkrediterede assessorer Banedanmark påpeger: Det kan undre at der benyttes assessor i flertal idet der tilknyttes en enkelt assessor til en ændring. Bestemmelsen handler om assessorer i generel forstand. Trafikstyrelsen har valgt at ændre sprogbrugen således, at 10, stk. 3 anvender begrebet assessor, mens 10, stk. 4 anvender en assessor. Der er alene tale om sproglige præciseringer af bestemmelserne. Banedanmark spørger i forhold til 10, stk. 3, nr. 2: Hvorfor vælger Trafikstyrelsen at udtage ERTMS separat i blandt de øvrige delsystemer? Betyder det at etablering af nyt køreledningsanlæg på strækninger hvor der ikke tidligere var elektrificeret derved er undtaget fra at benytte sig af akkrediteret assessor? Banedanmark kan ikke se hvorfor dette ene delsystem fordrer akkrediterede assessorer når der for alle delsystemer er behov for gensidig anerkendelse? COWI A/S anfører i deres høringssvar: 10, stk. 3, 2): Punktet fastsætter at der skal benyttes akkrediteret assessor ved alle ændringer, der omfatter ERTMS. Da alle hastighedsændringer (både hastighedsnedsættelser og hastighedsforøgelser) fremover skal laves ved omkodninger i ERTMS, vil selv meget små projekter, f.eks. et projekt der nedlægger et sidespor på en station, skulle anvende en akkrediteret assessor. Det virker umiddelbart som et voldsomt og unuanceret krav. Som anført i høringsbrevet af 16. marts 2015 til bekendtgørelsesudkastet er gensidig anerkendelse for infrastrukturprojekter ikke nærmere defineret i EU-lovgivningen, og der er derfor mulighed for fortolkning. Trafikstyrelsen har valgt at stille krav om anvendelse af akkrediteret assessorer på ændringer omfattet af ERTMS (det europæiske togkontrol og signalsystem) på baggrund af en fortolkning af, at der for disse ændringer er et krav om gensidig anerkendelse i CSM- RA-forordningen nr. 402/2013 s forstand. Side 6 (11)

7 Blandt andet på grund af dialog med ERA om fortolkningen har Trafikstyrelsen ikke kunnet skrive den endelige definition i bekendtgørelsen, men Trafikstyrelsen vil beskrive kriteriet i bekendtgørelsesudkastets 10, stk. 3, nr. 2 nærmere i vejledning til bekendtgørelsen, som forventes at foreligge før sommerferien. Det skal i øvrigt bemærkes, at det naturligvis kun er projekter, som kræver ibrugtagningstilladelse, hvor der kan være krav om assessor. Det skal yderligere bemærkes, at det altid er muligt for projekter at benytte en akkrediteret assessor i de tilfælde, hvor der ikke er krav om brug af akkrediteret assessor. Banedanmark spørger endvidere: Betyder det at alle fremtidige signifikante ændringer i delsystemet skal have akkrediteret assessor? Trafikstyrelsen vil, jf. besvarelsen ovenfor, beskrive og tydeliggøre kriteriet for, hvad der vil kræve en akkrediteret assessor i bekendtgørelsesudkastets 10, stk. 3, nr. 2 Ændring, som omfatter det europæiske togkontrol og signalsystem (ERTMS) nærmere i en opdateret vejledning til bekendtgørelsen, som gøres tilgængelig på Trafikstyrelsens hjemmeside snarest muligt. Bekendtgørelsesudkastets 10, stk. 3, nr. 3 Banedanmark spørger til ændring, som omfatter landsdækkende udskiftninger af delsystemer ( 10, stk. 3, nr. 3): Hvad menes der med landsdækkende udskiftninger? Er det i omfang som med signalprogrammet, for den typeændringer kommer der troligt ikke flere af? Eller menes der også programmer? Electrificeringsprogrammet er ikke landsdækkende idet det kun er udvalgte strækninger som udskiftes og ingen af disse strækninger er landsdækkende samt at der ikke er tale om udskiftning men snarere etablering. Trafikstyrelsen er blevet opmærksom på, at bekendtgørelsesudkastets 10, stk. 3, nr. 3 ikke er formuleret tilstrækkeligt klart. Side 7 (11)

8 Trafikstyrelsen har derfor taget Banedanmarks bemærkning til efterretning, hvorfor styrelsen har valgt at præcisere bestemmelsen således: 3) ændring, som omfatter landsdækkende etablering af delsystemer eller landsdækkende udskiftninger af delsystemer. Med kriteriet landsdækkende menes ikke nødvendigvis, at etableringen eller udskiftningen foretages på alle strækninger i Danmark, men at samme type udskiftning eller etablering foretages på store dele af nettet i Danmark, såsom eksempelvis Elektrificeringsprogrammet. Trafikstyrelsen vil give nærmere beskrivelse af kriterierne for hvilke ændringer, som kræver anvendelse af akkrediteret assessor i en vejledning til bekendtgørelsen. Den pågældende vejledning vil gøres tilgængelig på styrelsens hjemmeside. TSI Banedanmark anfører: Siden at TSI ernes gyldighedsområde er udvidet til at omfatte alle baner med undtagelse af de få systemer som Trafikstyrelsen har undtaget, så er der vel en form for gensidig anerkendelse af alle disse baner og derved vil være omfattet af krav om brug af akkrediteret assessor. Som anført i høringsbrevet af 16. marts 2015 til bekendtgørelsesudkastet er gensidig anerkendelse ikke defineret i CSM-RA-forordningen nr. 402/2013. Ordlyden i CSM-RA-forordningen giver mulighed for fortolkning. Trafikstyrelsen har foretaget en sådan fortolkning og vurderet, at der alene er behov for en akkrediteret assessor ved de ændringer, som fremgår af bekendtgørelsesudkastets 10, stk. 3. Bekendtgørelsesudkastets 6, stk. 2, nr. 4 - EF-verifikationserklæring Banedanmark anfører, at: I Danmark er praksis at der kan ansøges om ibrugtagningstilladelse efter endt projektering. På dette tidspunkt vil det ikke være muligt at udstede en EF-verifikationserklæring idet verifikationen endnu ikke er afsluttet. Derudover er der en række krav i TSI PRM som først kan verificeres efter at ændringer er idriftsat. Hvordan tages der højde for dette? Side 8 (11)

9 Trafikstyrelsen skal bemærke, at 6, stk. 2, nr. 4 er en videreførelse af gældende ret. Det er udgangspunktet, at EFverifikationserklæringen skal medsendes ved ansøgning om ibrugtagningstilladelse til et strukturelt delsystem i jernbaneinfrastrukturen. Det er ikke altid muligt at fremsende en endelig EFverifikationserklæring på ansøgningstidspunktet, idet ansøgeren oftest vælger at ansøge om ibrugtagningstilladelse, før ændringen er færdiggjort. Derfor har Trafikstyrelsen accepteret, at den endelige EFverifikationserklæring fremsendes samtidig med Tillæg 2. Ikrafttrædelse Banedanmark foreslår: Specifikt til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse foreslås ikrafttræden ændret fra, ansøgninger om ibrugtagningstilladelse, der er modtaget inden bekendtgørelsens ikrafttrædelse, finder de hidtil gældende regler anvendelse til, at ansøgninger om ibrugtagningstilladelse, der er iværksat hos forslagsstilleren inden bekendtgørelsens ikrafttrædelse, finder de hidtil gældende regler anvendelse. Trafikstyrelsens svar Trafikstyrelsen finder det ikke relevant at ændre i bekendtgørelsesudkastet 15, stk. 3 på baggrund af det foreslåede. Dog har styrelsen vurderet, at bestemmelsen skal præciseres, således at der i bestemmelsen står, at for ansøgninger om ibrugtagningstilladelser, der modtages i Trafikstyrelsen inden den 21. maj 2015, finder de hidtil gældende regler anvendelse. Bilag 1-3 Banedanmark rejser to spørgsmål til anvendelsen af fareregister i henholdsvis bilag 1 og bilag 2: Praksis har vist sig at et fareregister er virksomhedens oplistning af farer til brug for inspiration i forbindelse med gennemførelse af ændringer. Når der er tale om den enkelte ændring oplistes og håndteres farer i en farelog. Trafikstyrelsens vejledning til bek anfører på side 25 identificeret i projektets farelog. Begreberne bør være entydige. Henvises der her til jernbaneinfrastrukturforvalterens fareregister eller til ændringens farelog? Begreberne bør være entydige. Denne Side 9 (11)

10 kommentar gælder også de øvrige steder hvor fareregister benyttes. Bekendtgørelsesudkastets bilag 1-3 angiver, at CSM-RA-forordningen nr. 402/2013 s fremgangsmåde ligeledes finder national anvendelse på metroer og letbanesystemer, og S-togsnet mv. ligesom ved dagældende bekendtgørelse af ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen. Fareregister er derfor fra CSM-RAforordningen nr. 402/2013, hvorfor Trafikstyrelsen ikke vil ændre i ordvalget. Derudover kan Trafikstyrelsen oplyse, at betegnelsen er angivet i den tidligere CSM-RA-forordning nr. 352/2009 samt i bilagene i dagældende bekendtgørelse nr af 12. december 2012 om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen. Trafikstyrelsen viderefører derfor betegnelsen i den nye bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen. Økonomiske konsekvenser: Erhvervsstyrelsen, Team Effektiv Regulering, oplyser, at de vurderer, at de administrative konsekvenser ved de enkelte bekendtgørelser i den samlede høringspakke, heriblandt bestående af nærværende bekendtgørelse, ikke overstiger 4 mio. kr. på samfundsniveau årligt. DB Schenker Rail Scandinavia A/S anfører: Det er vores opfattelse, at de forventede øgede omkostninger for ansøgere af ibrugtagningstilladelser ved brug af akkrediterede assessorer vil være en fordyrelse af denne procedure, som i forvejen er omkostningstung. Vi kan risikere, at infrastrukturforvaltere vil pålægge os som jernbanevirksomhed disse ekstraomkostninger. Ud fra en helhedsbetragtning er sådanne udgifter byrdefulde og gør det vanskeligere at udvikle godstransport på jernbane. Som anført i høringsbrev af 16. marts 2015 til bekendtgørelsesudkastet kan det nye krav om akkreditering af assessorer indebære en overvæltning af akkrediteringsomkostninger på ansøgere af ibrugtagningstilladelser, da en akkrediteret assessors honorar kan forventes at Side 10 (11)

11 stige i forhold til nuværende timepris. Imidlertid vil disse effekter højest sandsynligt neutraliseres grundet en lettere adgang til markedet for akkrediterede assessorer i hele EU. Udenlandske virksomheder vil derved nemmere kunne få adgang til det danske assessormarked. Dette kan således forventes at resultere i øget konkurrence på området. Ligeledes vurderes ansøgeres projektrisici at blive mindsket i og med, at assessor har fået akkrediteret sine kompetencer og systemer. Side 11 (11)

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 saos@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af

Læs mere

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi?

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference 2015 Onsdag den 28. oktober 2015 kl. 13.45-15.00 Oplægsholdere Claus René Pedersson fra Banedanmark Lars Henrik Brockhoff

Læs mere

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej!

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Introduktion til ny bekendtgørelse om ibrugtagning af infrastruktur Lise Aaen Kobberholm Bekendtgørelsens formål Bekendtgørelsen fastsætter procedurer

Læs mere

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes 22. november 2017 Det er politisk besluttet at elektrificere dele af jernbanen i Danmark. Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 359 af 08/04/2014 Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS10000-00059 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Notat CATE Journal TS10301-00015 Dato 12. november 2013 Opdatering af Danmarks gennemførelsesplan for TSI Drift og trafikstyring

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 I medfør af 56 og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, som ændret ved lov nr. 658 af 8. juni 2016, fastsættes efter

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 542 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 23. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /...

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2019 C(2019) 3561 final ANNEX 3 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 321/2013, (EU) nr. 1299/2014,

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 21 k, stk. 5, og 26, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12.

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr. 1187

Læs mere

Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen BEK nr 661 af 08/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS10301-00025 Senere ændringer til

Læs mere

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen.

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen. Adelgade 13 1304 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Danmarks implementeringsplan for TSI Drift og trafikstyring (TSI-OPE) Danmarks nationale implementeringsplan

Læs mere

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016 CSM-RA i Danmark - Den Danske Banekonference 2016 Dagsorden 1. Kort intro til Trafik- og Byggestyrelsen og Center for jernbane 2. Overordnede betragtninger om brugen af CSM-RA i Danmark, fordele og udfordringer,

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1) BEK nr 543 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 k, stk. 5 og 6, 22, stk. 6, 24 c, stk. 2, og 26, stk. 1, 1. pkt., i lov om jernbane,

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 I medfør af 56, 64, stk. 4, og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.4.2018 C(2018) 1866 final ANNEES 1 to 3 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING om praktiske bestemmelser for jernbanekøretøjsgodkendelses- og jernbanekøretøjssprocessen

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 185/6 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/1136 af 13. juli 2015 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 402/2013 om den fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 15. december Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Lovtidende A Udgivet den 15. december Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Lovtidende A 2012 Udgivet den 15. december 2012 12. december 2012. Nr. 1187. Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 k,

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige

Læs mere

(Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER EUROPA-KOMMISSIONEN

(Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER EUROPA-KOMMISSIONEN 19.7.2018 DA Den Europæiske Unions Tidende C 253/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER EUROPA-KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS HENSTILLING af 18. juli 2018 om vejledning

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven UDKAST til Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven (certificering af virksomheder, der udfører opgaver for andre end jernbanevirksomheder og infrastrukturforvaltere) 1. I jernbaneloven, nr. 686 af

Læs mere

TSI er for begyndere

TSI er for begyndere TSI er for begyndere Sikkerhedskonferencen 2015 Mari Ruuhi Trafik- og Byggestyrelsen Jan Schneider-Tilli Banedanmark En mini TSI-skole 1. Hvad er TSI er? 2. TSI ernes indhold 3. TSI ernes relevans for

Læs mere

Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ibrugtag- ningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen 1.

Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ibrugtag- ningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 320/8 Den Europæiske Unions Tidende 17.11.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1078/2012 af 16. november 2012 om en fælles sikkerhedsmetode for overvågning, der skal anvendes af jernbanevirksomheder

Læs mere

VEJLEDNING. Kompetencekrav ved CSM assessment Rev

VEJLEDNING. Kompetencekrav ved CSM assessment Rev Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Tlf. 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk VEJLEDNING Vejledning Kompetencekrav ved CSM assessment Rev. 2014-05-15 En assessorvirksomhed

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat TS10901-00016 29-08-2016 Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet

Læs mere

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Sagsnr.: BO0103-00036 Dato: 14-12-2018 Sagsbehandler: jhan Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Fødevarestyrelsen skal venligst anmode om at modtage eventuelle høringssvar senest mandag den 19. november 2018 kl

Fødevarestyrelsen skal venligst anmode om at modtage eventuelle høringssvar senest mandag den 19. november 2018 kl Til høringsparter Dyresundhed J.nr. 2017-14-31-00336 Ref. AJK Dato: 26-10-2018 Høring over udkast til bekendtgørelse om ikke-kommerciel flytning af selskabsdyr, ind- og udførsel af visse levende dyr, samt

Læs mere

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Høringsnotat. Bestemmelser om kørsel på jernbaneinfrastruktur med togkontrol. 1. Indledning

Høringsnotat. Bestemmelser om kørsel på jernbaneinfrastruktur med togkontrol. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 mru@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bestemmelser om kørsel på jernbaneinfrastruktur med togkontrol 1. Indledning Trafik- og

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget den: 25. oktober 2010 til: Generalsekretariatet for Rådet

Læs mere

i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Høringsnotat Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1. Indledning

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsen, Rambøll, TÜV Rheinland Intertraffic GmbH og Banedanmark.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsen, Rambøll, TÜV Rheinland Intertraffic GmbH og Banedanmark. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Høringsnotat Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016 Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsbrev Høring om tilladelse til test af jernbaneinfrastruktur - ændring af bekendtgørelse

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 9. maj 2018 2018-1089 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt

Læs mere

Lav din egen TSI vurdering

Lav din egen TSI vurdering Lav din egen TSI vurdering Sikkerhedskonference 2016 Peter Gundelach, Stabschef, Anlæg, Sikkerhed, Tilsyn og Myndighed, Banedanmark og Mari Ruuhi, Specialkonsulent, Trafik- og Byggestyrelsen Program 1.

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.2.2019 C(2019) 873 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 12.2.2019 om skabelonerne for "EF"-erklæringer og attester for jernbaneinteroperabilitetskomponenter

Læs mere

Vejledning om godkendelse af assessorer og sagkyndige Bekendtgørelse nr. 654 af 8. maj 2015

Vejledning om godkendelse af assessorer og sagkyndige Bekendtgørelse nr. 654 af 8. maj 2015 Vejledning om godkendelse af Bekendtgørelse nr. 654 af 8. maj 2015 10. august 2015 3 Vejledning om godkendelse af Indledning Indhold Indledning 4 Opbygning Andre bekendtgørelser og vejledninger 4 4 Bekendtgørelsens

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om krav til bemyndigede organer på jernbaneområdet

UDKAST. Bekendtgørelse om krav til bemyndigede organer på jernbaneområdet UDKAST Bekendtgørelse om krav til bemyndigede organer på jernbaneområdet I medfør af 56 og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes efter bemyndigelse i henhold til 4 i bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1

Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1 Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1 I medfør af 26 i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1171 af 2. december 2004, fastsættes: 1. Bekendtgørelsen

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 20.12.2017 om administrative og videnskabelige krav til traditionelle fødevarer fra tredjelande,

Læs mere

Vejledning om godkendelse af assessorer Bekendtgørelse nr. 543 af 24. maj 2017

Vejledning om godkendelse af assessorer Bekendtgørelse nr. 543 af 24. maj 2017 Vejledning om godkendelse af assessorer Bekendtgørelse nr. 543 af 24. maj 2017 15. december 2017 2 Vejledning om godkendelse af assessorer Indhold Indledning 3 Opbygning 3 Andre bekendtgørelser og vejledninger

Læs mere

Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014

Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014 Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014 28/03/2018 ESMA70-151-435 DA Indholdsfortegnelse 1 Anvendelsesområde... 2 2 Formål... 4 3 Compliance-

Læs mere

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM Bekendtgørelsen Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Lidt om Common Safety Methods - CSM Sessionens indhold - Bekendtgørelsen - Generelt om godkendelse og sikkerhed -Lidt om CSM

Læs mere

TSI erne: De første erfaringer. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt

TSI erne: De første erfaringer. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt TSI erne: De første erfaringer Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Dagens session - Hvordan har Trafikstyrelsen fortolket TSI erne? - Hvilke projekter har skullet følge TSI-krav? - Hvordan

Læs mere

Vejledning i signifikansvurdering. Vurdering af sikkerheden ved fornyelse og opgradering af jernbanesystemer

Vejledning i signifikansvurdering. Vurdering af sikkerheden ved fornyelse og opgradering af jernbanesystemer Vejledning i signifikansvurdering Vurdering af sikkerheden ved fornyelse og opgradering af jernbanesystemer 13. januar 2012 3 Vejledning i signifikansvurdering Indhold Indhold 1 Indledning 5 1.1 Indledning

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 u, stk. 8, og 24 c, stk. 24, og 26, stk. 1, 1.pkt., i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.7.2015 C(2015) 4359 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af 1.7.2015 om de gældende systemer til vurdering og kontrol af konstansen af spildevandstekniske

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter:

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. TS30302-00084 J. nr. TS30302-00089 Høringsnotat BL der vedrører EU-forordning nr. 376/2014 om indberetning

Læs mere

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat TS10503-00055 Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Læs mere

Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition

Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition 23. september 2013 3 Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition Forord Forord Dette Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1

UDKAST. til. Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1 UDKAST til Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1 I medfør af 102, stk. 1 og 117, stk. 1 i jernbanelov, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes: Anvendelsesområde 1. Bekendtgørelsen

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Miljøteknologi MST-5201-00056 Ref. EVNST Den 26. september 2016 Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Et udkast til bekendtgørelsen

Læs mere

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn 2014-21. januar 2014 Indledning I Trafikstyrelsen ønsker vi åbenhed omkring vores tilsynsaktiviteter. Derfor udgiver vi hvert år en plan for årets tilsyn med

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 17.6.2016 L 160/23 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/959 af 17. maj 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for markedssonderinger for så vidt angår de systemer og indberetningsmodeller,

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 23. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673 MFVM 444./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF for så vidt

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer

Læs mere

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jesper Rasmussen, vicedirektør Status: Jernbanesikkerheden er generelt høj i Danmark -Sikkerhedsrapport 2012

Læs mere

Rapport. Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Rapport. Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Rapport Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet Til: Fra: cc: Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Øresundsbro Konsortiet Vester Søgade 10 1601 København V Transportstyrelsen,

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT Bruxelles, den 10. juli 2018 Ophæver og erstatter meddelelsen af 27. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K 24. juli 2013 UHa Deres sagsnr.: MST-600-00023 Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade 29 1401 København K Høring af udkast til ny bekæmpelsesmiddelbekendtgørelse og ny bekendtgørelse med lister over

Læs mere

Sikkerhed. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Sikkerhed. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S DSB s høringsbidrag til høring over udkast til revision af bekendtgørelse nr. 14 af 4. januar 2007 om sikkerhedscertificering mm. Sikkerhed

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (1) Ved forordning (EU) 2015/2283 er der fastsat bestemmelser om markedsføring og anvendelse af nye fødevarer i Unionen.

(EØS-relevant tekst) (1) Ved forordning (EU) 2015/2283 er der fastsat bestemmelser om markedsføring og anvendelse af nye fødevarer i Unionen. 30.12.2017 L 351/55 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/2468 af 20. december 2017 om administrative og videnskabelige krav til traditionelle fødevarer fra tredjelande, jf. Europa- Parlamentets

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Generelt. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af:

Generelt. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af: Høringsnotat Ekstern høring om ny bekendtgørelse om indsendelse af indlægssedler til Lægemiddelstyrelsen og om udkast til cirkulære om ændring af variationsvejledningen, marts 2011. Link til høringen på

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 23.3.2018 L 81/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/480 af 4. december 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst)

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst) L 289/18 5.11.2015 AFGØRELSER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2015/1984 af 3. november 2015 om fastlæggelse af vilkår, formater og procedurer for anmeldelser i henhold til artikel 9, stk. 5,

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Lokaltog, SJ og DSB.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Lokaltog, SJ og DSB. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Læs mere

Banedanmarks samarbejde med assessorer

Banedanmarks samarbejde med assessorer Banedanmarks samarbejde med assessorer Trafik & byggestyrelsens sikkerhedskonference 2015 27.10.2015 1 Deltagere Lars Brockhoff TÜV SÜD Danmark Pia Messell Rambøll Carsten Rasmussen NIRAS Tom Møller Rasmussen

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.8.2015 COM(2015) 389 final 2015/0180 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om fastsættelse af den holdning, Unionen skal indtage på den 12. generalforsamling i OTIF

Læs mere

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt TSI implementering og anvendelse Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Hvad er TSI er? Navnet: Tekniske Specifikationer for Interoperabilitet Formål: Redskaber til harmonisering af de europæiske

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.3.2016 C(2016) 1224 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 1.3.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014

Læs mere

Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet

Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet 1 Risikostyringsprocessen og den uafhængige vurdering 2 CSM RA Siger: Jf. CSM RA. Bilag 1. pkt. 1.1.2. Denne iterative risikostyringsproces: Skal omfatte

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om halekupering og kastration af dyr

Høring over udkast til bekendtgørelse om halekupering og kastration af dyr Til parterne på vedlagt høringsliste Dyrevelfærd & Veterinærmedicin J.nr. 2018-15-31-00431 Ref. BEBTH Dato: 12-10-2018 Høring over udkast til bekendtgørelse om halekupering og kastration af dyr Høringen

Læs mere

10579/1/15 REV 1 ADD 1 IPJ 1 DPG

10579/1/15 REV 1 ADD 1 IPJ 1 DPG Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 15. december 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2013/0015 (COD) 10579/1/15 REV 1 ADD 1 TRANS 230 CODEC 987 PARLNAT 148 RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: Rådets

Læs mere

Bekendtgørelse om PCB, PCT og erstatningsstoffer herfor 1)

Bekendtgørelse om PCB, PCT og erstatningsstoffer herfor 1) BEK nr 47 af 12/01/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 25. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-105-00005 Senere ændringer

Læs mere

Vejledning om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Infrastrukturbekendtgørelsen

Vejledning om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Infrastrukturbekendtgørelsen om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Infrastrukturbekendtgørelsen 1. juli 2010 2 om godkendelse af Trafikstyrelsens bekendtgørelse om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet beskriver

Læs mere

Velkommen. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt. Nye regler for godkendelse af køretøjer

Velkommen. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt. Nye regler for godkendelse af køretøjer Velkommen Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Nye regler for godkendelse af køretøjer Vi er Katrine Frellsen Lars Mortensen Ahmed Lütfi Øzer Thomas Gram Rasmussen Sikkerhedskonferencen 27.

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 5.2.2015 L 29/3 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/171 af 4. februar 2015 om visse aspekter af proceduren for udstedelse af licenser til jernbanevirksomheder (EØS-relevant tekst) EUROPA-KOMMISSIONEN

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS2010000-00026 Dato 22. maj 2014 LC Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 2. april 2003 (03.04) (OR. fr) CONV 648/03 NOTE fra: til: Vedr.: præsidiet konventet Afsnit X: Medlemskab af Unionen Dokumentets indhold: Side 2: De

Læs mere

Banevejen på Viborg Station

Banevejen på Viborg Station Banevejen på Viborg Station Vejforum 2017 Viborg Baneby Program Viborg Baneby Banevejen Vejprojekt Baneprojekt Kommunikation Viborg Midtbyplan 2009 Stadig fortætning af Viborg midtby Omdannelse og fortætning

Læs mere

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse 1. INDLEDNING Dette

Læs mere

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 245 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. april 2014 Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige

Læs mere

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 45 Bilag 3 Offentligt 16. november 2015 J.nr. 15-1432243 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 C(2017) 8874 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 20.12.2017 om administrative og videnskabelige krav til ansøgninger, jf. artikel 10 i

Læs mere