Samsø Kommune. Affaldsplan

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samsø Kommune. Affaldsplan 2009-2012"

Transkript

1 1 Samsø Kommune Affaldsplan

2 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning Affaldsplanens indhold 3 2. Kortlægning hvordan gør vi i dag? Affaldsmængder Affaldskilder med relaterede affaldstyper og -fraktioner Affaldsmængder i 2004 og Indsamlingsordninger for affald Husholdninger Institutioner Handel og kontor Fremstillingsvirksomheder Bygge- og anlægsaffald Bortskaffelse af affald Deponeringskapacitet Anlæg udenfor Samsø Kommune Udgifter til drift af affaldssystemet Målsætninger hvad er gennemført? Regeringens affaldsstrategi for perioden Samsø Kommunes tidligere målsætninger Samsø Kommunes målsætninger og initiativer Sammenligning af lokale og nationale målsætninger 4. Planlægning hvordan når vi målene? Specifikke målsætninger for perioden Konkretisering af initiativer Affaldsprognose Behovet for behandlings- og deponeringskapacitet Prognose for affaldssystemets finansiering Målsætninger for perioden Generelt Affaldsprognose Behovet for behandlings- og deponeringskapacitet Affaldssystemets financiering Affaldsplanens godkendelse 28 Bilagsfortegnelse Bilag 1 Opdeling af affaldet på kilde, type og fraktion Bilag 2 Regeringens affaldsstrategi , del 1 Bilag 3 Eksempel på opsamling af data på Affaldscenter Harpesdal 18 19

3 3 1. Indledning Grundlaget for udarbejdelse af denne affaldsplan er Miljøministeriets bekendtgørelse nr af 13. december 2006 om affald (Affaldsbekendtgørelsen). Kommunalbestyrelsen skal i henhold til affaldsbekendtgørelsens kapitel 2 hvert 4. år, udarbejde en samlet affaldsplan for den kommunale affaldshåndtering. Affaldsplanen skal bestå af 3 hoveddele: Kortlægningsdelen som redegør for kommunens nuværende affaldshåndtering og giver en status herfor. Målsætningsdelen som fastsætter de overordnede mål for affaldshåndtering, som kommunen satser på at opnå i planperioden. Planlægningsdelen består af en detaljeret plan for kommunens affaldshåndtering for 4-års perioden , herunder en beskrivelse af de midler som kommunen vil tage i brug for at opfylde de konkrete mål, defineret i målsætningsdelen. Endvidere omfatter planen en overordnet plan for den resterende del af planperiode Affaldsplanens indhold Den forrige plan Affaldsplan er godkendt i februar Nærværende plan er derfor i stort omfang en videreførelse af og opdatering heraf, dog med indarbejdning af de nye mål og tiltag, som fremgår af Regeringens Affaldsstrategi , del 1. Siden sidste plan er der gennemført en kommunalreform, der har betydet, at Samsø Kommune er indgået i et samarbejde med Århus Kommune på bl.a. affaldsområdet herunder også udarbejdelse af nærværende affaldsplan. Samsø Kommunes affaldsplan er inddelt i tre kapitler med overskrifter som anført nedenfor. Kortlægning - hvad gør vi i dag? Målsætning hvad vil vi have gennemført? Planlægning hvordan når vi målene? Kortlægningen omfatter en status over frembragte affaldsmængder, indsamlings- og bortskaffelsesordninger samt data om deponiet og omkostningerne relateret til Samsøs affaldssystem. I henhold til Affaldsbekendtgørelsen skal periodiske opgørelser over affaldsmængder, håndtering, økonomi o. lign. rapporteres til Miljøstyrelsen. Affaldsplanen er generelt en udmøntning af gældende lovgivning med tilhørende vejledninger mm. på affaldsområdet, ligesom indholdet er præget af Regeringens Affaldsstrategi , del 1, se bilag 2.

4 4 2. Kortlægning hvordan gør vi i dag? 2.1 Affaldsmængder I henhold til Affaldsbekendtgørelsen 6 skal den samlede mængde affald opgøres i forhold til affaldskilder og typer. Udviklingen i de frembragte affaldsmængder på Samsø er opgjort i overordnede træk gennem en sammenligning af affaldsmængderne for 2004 og Affaldskilder med relaterede affaldstyper og -fraktioner I henhold til Affaldsbekendtgørelsen skal opgørelsen af affaldsproduktionen foretages på kilde, affaldstype og eventuelt på fraktionsniveau (se bilag 1). Samsø Kommune har dog en størrelse, der ikke i alle tilfælde berettiger til så detaljeret en affaldsopdeling. Kendskabet til fordelingen på affaldstype benyttes til at fastsætte de nationale målsætninger for fordeling af affaldet på genanvendelse, forbrænding og deponering. Definitionen af de tre hovedparametre er givet i det af Miljøstyrelsens udarbejdede Informationssystem om Affald og Genanvendelse (ISAG), som kommunerne kan benytte til at fremskaffe data fra de anlæg, der har modtaget/ behandlet affald frembragt på Samsø. Kort over Harpesdal affaldscentret som rummer forskellige funktioner (fyldplads, deponi, jordrenseanlæg, genbrugsplads, genbrugscenter).

5 Affaldsmængder i 2004 og 2008 Grundlaget for opgørelserne af affaldsmængderne er mængderne tilført de eksisterende behandlings- og deponeringsanlæg. Mængdeopgørelser for 2004 og 2008 fremgår af tabel 1. Mængdeopgørelsen foretages ikke stringent i forhold til opdelingen på kilder, men er i stedet udfærdiget på grundlag af en fordeling i forhold til behandlingen efter modtagelsen på Harpesdal (se bilag 3 for detaljeret mængdeopgørelser for 2004 og 2008). Tabel 1 viser, at affald deponeret på den kontrollerede losseplads er en blanding af mange affaldstyper og -fraktioner, hvilket miljøgodkendelsen giver tilladelse til. Samsø er undtaget reglerne om forbud mod deponering af brændbart affald på grund af ø-status og fordi kommunen ikke råder over forbrændingskapacitet. Affaldet, der deponeres på fyldplads, omfatter inert affald, der har en meget lav forureningsgrad, f.eks. ren jord, men også løst landbrugsplast, der ikke kan afsættes til genanvendelse, bortskaffes til fyldpladsen. Behandling Affaldstype/ -fraktion Deponering, kontrolleret losseplads Dagrenovation; Storskrald/ haveaffald; Handels-/ kontoraffald; Industriaffald; Behandlingsrest/ slam og Asfalt Deponering, fyldplads Inert affald og løst plast Genanvendelse Særlig behandling Papir/aviser; Pap; Flasker/ glas; Skrot; Landbrugsplast; Rene beton- / stenmaterialer EE-affald; Batterier; Miljøfarligt affald Olieforurenet jord Sygehusaffald < 1 < 1 Midlertidigt oplag Jord til afdækning; 3004 I alt (ekskl. afdækningsjord (tons)) Tabel 1 Opgørelse over affaldsmængder på Samsø i 2004 og 2008.

6 6 Som det fremgår af tabel 1, har der været en voldsom vækst i de samlede affaldsmængder fra 2004 til Der var i Affaldsplan forudsat en stigning på 1-1,5 % over perioden, men resultatet viser en stigning på hele 81 %. Stigningen dækker over store variationer indenfor de forskellige affaldsfraktioner. Således er mængden til deponering på Harpesdal faldet (ca. 7 %), mens mængden af affald til genanvendelse er 3-doblet. Stigning i mængden til genanvendelse skyldes primært øgning i mængden af byggeaffald med ca t, der er opstået i forbindelse med et par større byggeaktiviteter samt nedtagning af højspændingsmaster på betonfundamenter. Betonfundamenterne er efterfølgende optaget til knusning. Nævnes kan også, at der, i forbindelse med oprydning af en olieforurening på tidligere autoværksted i Tranebjerg, er tilkørt Harpesdal en stor mængde olieforurenet jord til rensning. Ses bort fra disse store projekter, er affaldsmængderne stort set uændrede over perioden Med udgangspunkt i tabel 1 er der i tabel 2 og figur 1 foretaget en omfordeling af det frembragte affald på affaldskilder. Affaldskilder Mængde i 2004 (tons/ år) Mængde i 2008 (tons/ år) Husholdninger: dagrenovation Husholdninger og erhverv: storskrald og haveaffald Handels- og kontorvirksomheder samt fremstillingsvirksomheder: Blandet affald Bygge- og anlægssektoren: Blandet affald Husholdninger og erhverv: Farligt affald Rensningsanlæg: Slam Husholdninger og erhverv: Olieforurenet jord Total Tabel 2 Affaldsmængder fordelt på kilder opgjort for 2004 og Det skal bemærkes, at dagrenovation foruden det ikke genanvendelige affald fra husholdningerne bl.a. omfatter genanvendelige materialer så som pap, flasker og glas. Endvidere består blandet affald fra erhverv af f.eks. genanvendelige materialer, dagrenovationslignende affald, rene beton- og stenmaterialer samt øvrigt restaffald. At der modtages blandede fraktioner til deponering skyldes, at der for nogle genanvendelige fraktioner opstår så små mængder på Samsø, at der hverken er et miljømæssigt eller økonomisk incitament til at foretage frasortering.

7 Husholdninger: dagrenovation Husholdninger og erhverv: storskrald og haveaffald Handel, kontor og fremstilling: blandet affald Bygge- og anlæg Husholdninger og erhverv: farligt affald 500 Renseanlæg: slam 0 (tons/ år) (tons/ år) Husholdninger og erhverv: Forurenet jord Mængde i 2004 Mængde i 2008 Figur 1 Affaldsmængder indsamlet i henholdsvis 2004 og 2008 fordelt på kilder til sammenligning.

8 8 2.2 Indsamlingsordninger for affald Husholdninger Borgere og grundejere har i henhold til regulativet for husholdningsaffald pligt til at opdele affaldet i dagrenovation, risikoaffald (miljøfarligt affald), storskrald/haveaffald samt skrotaffald. Dagrenovation. Alle husstande og fritidshuse er tilsluttet dagrenovationsordningen. Dagrenovation er omfattet af en indsamlingsordning. Der benyttes hovedsageligt trådstativer med papirsække, men der kan også benyttes 370 liters beholdere. Tømningsfrekvensen for dagrenovation er hver 14. dag i perioden september til maj (8 måneder) og på ugebasis i sommerperioden maj til september (4 måneder). Ved yderligere behov er der mulighed for køb af ekstra sække. Affaldet deponeres på kontrolleret losseplads på Affaldscenter Harpesdal. Dagrenovationen kan borgere og grundejere sortere i yderligere fraktioner, f.eks. organisk affald til hjemmekompostering, flasker/glas, papir og pap samt batterier. Hjemmekompostering af organisk affald kan ske i en kompostbeholder, som kommunen, jf. dagrenovationsregulativet, stiller gratis til rådighed for grundejerne. Antallet af beholdere er ikke øget i planperioden, så det vurderes fortsat, at ca. 75 % af grundejerne har en kompostbeholder. Papir, glas og pap. Der er glas jævnt fordelt over kommunen etableret omkring 40 genbrugspladser bestående af 370 liters beholdere til papir/aviser og igloer/miljøbokse til flasker. Pap kan afleveres i 16 m³ containere placeret 4 steder fordelt på øen. Alle borgere og grundejere samt mindre erhverv har lov til at benytte faciliteterne på genbrugsøerne. Der er også mulighed for at aflevere fraktionerne direkte på genbrugspladsen på Affaldscenter Harpesdal. Det er ikke opgjort, hvor stor en del af befolkningen, der benytter genbrugspladserne, men en sammenligning mellem de indsamlede og de potentielle mængder papir og glas viser, at effektiviteten af ordningen formentlig er god. Med hensyn til mængden af indsamlet pap mangler der endnu et stykke vej, når der sammenlignes med Miljøstyrelsens potentialeopgørelse. Miljøfarligt affald og batterier er omfattet af en indsamlingsordning i form af en bringeordning. Affaldet modtages på modtagepladsen for olie- og kemikalieaffald på Affaldscenter Harpesdal. Der er i 2008 gjort en indsats for at indsamle batterier. Der er i den forbindelse uddelt batteribokse til opsamling af udtjente batterier. Boksene byttes til nye, når de er fyldte. Indsamlingen sker via dagrenovationsordningen. Der er i 2009 indført producentansvar for batterier. Den betyder, at kommunen fortsat skal forestå indsamling af batterier, men finansieret via producentansvarsordningen (DPA-system). Ordningen overtager ansvaret for den videre håndtering, når batterierne er afleveret på kommunens opsamlingssted. Storskrald og haveaffald. Affaldet modtages på containerpladsen på Affaldscenter Harpesdal. Alternativt kan det køres til deponering på lossepladsafsnittet på Affaldscenter Harpesdal. På genbrugscenteret på Harpesdal kan kildesorteret storskrald afleveres i følgende fraktioner: papir, glas, pap, blandet affald, dæk, rene beton-/ stenmaterialer samt jord. Også haveaffaldet kan modtages her.

9 9 På nordøen i Nordby er der etableret en ekstra ordning, hvor husstande har mulighed for at aflevere storskrald i store containere, opstillet med bemanding den første lørdag i hver måned. Endvidere er der etableret en ordning for hele kommunen, hvor husstande i ugen efter påske og ugen efter efterårsferien kan ringe og bestille afhentning af udvalgte fraktioner af storskrald på adressen. Der arbejdes på at få tilladelse fra Miljøcenter Århus til etablering af et komposteringsanlæg på en udvalgt plads udenfor affaldscenteret med henblik på kompostering af haveaffald og efterfølgende genanvendelse af komposten. Alternativt kan der foretages neddeling af grene mv. med henblik på at sende det til forbrænding. Skrotaffald og elektronikaffald kan afleveres på Affaldscenter Harpesdal. På nordøen kan den etablerede ekstra ordning for storskrald og haveaffald også benyttes. På genbrugscenteret på Harpesdal foretages sortering i jern og metal samt bilskrot. Batterier samt elektronikaffald, der også omfatter hårde hvidevarer og lyskilder, er omfattet af producentansvar, som betyder, at det skal afleveres til genanvendelse via særlige ordninger (DPA-system). Der er ikke gennemført undersøgelser af grundejernes benyttelse af affaldscentrets tilbud om modtagelse af kildesorteret risikoaffald, storskrald, haveaffald, skrotaffald mv. Det er derfor svært at vurdere ordningernes effektivitet, men set i lyset af besøgsantallet, tyder det på, at ordningerne er populære Institutioner m.v. samt landbrug Alle institutioner mv. og landbrug skal kildesortere affaldet i papir, pap, glas, farligt affald, jern/ metal, el-skrot og restaffald. Institutioner, apoteker, praktiserende læger og tandlæger samt dyrlæger og landbrug, der frembringer klinisk risikoaffald og medicinaffald, er omfattet af en indsamlingsordning i henhold til Regulativ for erhvervsaffald. Medicinrester og kemikalier, der frembringes på de omfattede institutioner m.fl. skal afleveres i forsvarlig emballage på modtagepladsen for olie- og kemikalieaffald på Genbrugscenter Harpesdal. Herfra sendes det til Modtagestationen for Farligt Affald i Århus, der forestår den videre håndtering. Klinisk risikoaffald, dvs. skærende/stikkende genstande henholdsvis vævsaffald/ smitteførende affald fra de omfattede institutioner m.fl. kan aflevere affaldet forsvarligt emballeret på Samsø Sygehus. Her opbevares affaldet, indtil det kan afsendes til Odder sygehus, der står for den videre håndtering. Dagrenovationslignende affald fra institutioner indsamles sammen med dagrenovation fra husholdninger (se afsnit 2.2.1). Storskrald anvises til sortering på Affaldscenter Harpesdal, hvor det håndteres på lige fod med storskrald fra husholdninger. Skrotaffald og elektronikaffald er omfattet af en anvisningsordning. Affaldet, primært jern og metal, batterier og elektronikaffald (EE-affald) anvises til Affaldscenter Harpesdal, hvor det håndteres på lige fod med husholdningsaffald (se afsnit 2.2.1).

10 Handel og kontor Alle handels- og kontorvirksomheder skal kildesortere affaldet i papir, pap, glas, farligt affald, jern/ metal, el-skrot og restaffald. Papir, glas og pap er omfattet af en anvisningsordning. Aflevering kan ske genbrugspladserne fordelt i kommunen (se afsnit 2.2.1) eller til Affaldscenter Harpesdal. Dagrenovationslignende affald indsamles sammen med almindelig dagrenovation fra husholdninger (se afsnit 2.2.1). Miljøfarligt affald er omfattet af en bringeordning. Affaldet anvises til/modtages på modtagepladsen for olie- og kemikalieaffald, beliggende på Affaldscenter Harpesdal. Batterier er omfattet af producentansvarsordning (se afsnit 2.2.1). Restaffald til deponering (stort affald) anvises til Affaldscenter Harpesdal, hvor det håndteres på samme måde som storskrald fra husholdninger (se afsnit 2.2.1). Der er ikke gennemført undersøgelser af virksomhedernes benyttelse af de decentrale genbrugspladser eller affaldscenterets tilbud om modtagelse af kildesorteret risikoaffald, storskrald, haveaffald, skrotaffald mv.. Det er derfor svært at vurdere ordningernes effektivitet Fremstillingsvirksomheder Alle fremstillingsvirksomheder skal kildesortere affaldet i papir, pap, glas, farligt affald, jern/metal og el-skrot. Papir, glas og pap er omfattet af en anvisningsordning. Aflevering af disse fraktioner kan ske til en af de omkring 40 genbrugspladser, der er fordelt over hele kommunen (se afsnit 2.2.1). Hvis mængderne fra den enkelte virksomhed overstiger 50 kg pr. måned, skal virksomhederne benytte den af kommunen etablerede anvisningsordning, dvs. at fraktionerne skal afleveres på Affaldscenter Harpesdal. Der anvises også til godkendt modtageanlæg udenfor Samsø. Plastfolier fra landbrugsvirksomheder anvises til fyldpladsen på Affaldscenter Harpesdal. En del urent plastaffald deponeres, mens resten opbevares indtil det kan sendes til genanvendelse eller til forbrænding, hvis det ikke kan genanvendes. Dagrenovationslignende affald indsamles sammen med almindelig dagrenovation fra husholdninger (se afsnit 2.2.1). Miljøfarligt affald er omfattet af en indsamlingsordning. Affaldet skal afleveres til modtagepladsen for olie- og kemikalieaffald, beliggende på Affaldscenter Harpesdal. Restaffald til deponering (stort affald) anvises til Affaldscenter Harpesdal, hvor det håndteres på samme måde som storskrald fra husholdninger (se afsnit 2.2.1).

11 11 Der er ikke gennemført undersøgelser af virksomhedernes benyttelse af de decentrale genbrugspladser eller affaldscenterets tilbud om modtagelse af kildesorteret risikoaffald, storskrald, haveaffald, skrotaffald mv Bygge- og anlægsaffald Affald fra byggeri og anlægsaktiviteter er omfattet af en anvisningsordning. Rene beton- og stenmaterialer anvises til nedknusning på Affaldscenter Harpesdal eller anden godkendt modtager. Blandet og urent bygningsaffald afleveres til deponering på Affaldscenter Harpesdal. Dagrenovationslignende affald, der frembringes i større mængder på byggepladser, kan efter aftale, indsamles sammen med almindelig dagrenovation fra husholdninger (se afsnit 2.2.1). Miljøfarligt affald er omfattet af en indsamlingsordning. Affaldet afleveres til modtagepladsen for olieog kemikalieaffald, beliggende på Affaldscenter Harpesdal. Uforurenet jord og lignende inert affald anvises til Affaldscenter Harpesdal, hvor det bliver bortskaffet til fyldpladsen eller bliver anvendt til afdækningsjord enten i den daglige drift af lossepladsen eller i forbindelse med slutafdækningen af færdigudnyttede affaldsetaper. Olieforurenet jord med et olieindhold <100 mg/kg anvises til en af lossepladsens etaper for blandet affald. Olieforurenet jord med et olieindhold >5% anvises til det jordbehandlingsanlæg, der er etableret på Affaldscenter Harpesdal. 2.3 Bortskaffelse af affald Samsø kommune er i henhold til affaldsbekendtgørelsen ( 37 stk. 8) ikke pligtig til at anvise forbrændingsegnet affald til forbrænding på grund af status som ø uden landfast forbindelse til et forbrændingsanlæg. Derfor er forbrændingsegnet affald frembragt på Samsø hidtil blevet afleveret på Affaldscenter Harpesdal med henblik på deponering. Ordningen ændres i løbet af 2009, således at dagrenovation og andet forbrændingsegnet omlastes på den nyetablerede omlastestation med henblik på bortkørsel til forbrænding i Århus. En del af dagrenovationsaffaldet skal dog anvendes i forbindelse med anlæg af ny lossepladsetape (etape 7) og udlægges som bundsikringslag inden egentlig opfyldning påbegyndes. Affald med genbrugspotentiale eller krav til speciel håndtering, omlastes til videre behandling andetsteds eller håndteres og behandles på affaldscentret. Fordelingen af affaldsmængder på de anførte håndteringsmetoder er beskrevet i de tidligere afsnit. Særlige affaldstyper I henhold til Affaldsbekendtgørelsen skal der redegøres for tiltag vedrørende håndtering af følgende specifikke produkter: plast, PVC, ståltromler, imprægneret træ samt emballageaffald fremstillet af plast, metal eller træ. Det er affaldsfraktioner som forekommer i så små mængder (i flere tilfælde < 2

12 tons/ år), at den miljømæssige gevinst ved opstilling af materiel til opsamling ikke står mål med de økonomiske omkostninger herved. Samsø Kommune har derfor ikke etableret ordninger for disse affaldsfraktioner. Dette affald håndteres derfor sammen med andre affaldsfraktioner til genanvendelse (f.eks. metal), brændes (plast) eller deponeres (PVC, imprægneret træ mv.). Mulighederne for anden håndtering end deponering vurderes løbende. 12

13 Deponeringskapacitet Affaldscenter Harpesdal omfatter to deponeringsfaciliteter, en kontrolleret losseplads til blandet affald og en fyldplads til inert affald. Kapaciteten på den kontrollerede losseplads var på etableringstidspunktet i 1988 estimeret til ca tons, mens kapaciteten på fyldpladsen var ca tons. Den kontrollerede losseplads er opdelt i 9 etaper, hvoraf etape 7 er taget i brug i oktober Slutafdækning af etaperne 1-5 afsluttes i 2009, mens etape 6 stadig er i drift. Der er i perioden november 2005, hvor etape 6 blev taget i drift, frem til oktober 2008, hvor etape 7 blev sat i drift, deponeret t affald. Ved udgangen af 2008 er restkapaciteten knap tons i etaperne 5-7, som er i drift. Det svarer til, at der er til ca. 6 års drift med det nuværende deponeringsbehov på ca t/år, inden etape 8 skal anlægges og tages i brug. Deponeringsperioden strækkes væsentligt når bortkørsel af det brændbare affald, der i dag udgør ca. halvdelen at deponeringsmængden, til forbrænding i Århus påbegyndes. 2.5 Anlæg i og udenfor Samsø Kommune Modtagefaciliteter i form af behandlings- og deponeringsanlæg, der alle er lokaliseret på Affaldscenter Harpesdal, omfatter anlæggene, der er anført nedenfor. Omlastestation for dagrenovation, genbrugsstation til modtagelse af pap, papir, glas, kildesorteret storskrald, haveaffald, dæk og stort affald, forsorterings- og balleteringsanlæg for papir og pap, modtageplads for glas/ flasker, nedknusningsanlæg for rene beton- og stenmaterialer, modtageplads for kasserede elektriske/ elektroniske produkter, kølemøbler og lyskilder, modtageplads for miljøfarligt affald og batterier, modtageplads for bilskrot, behandlingsanlæg for olieforurenet jord, kontrolleret losseplads for blandet affald og fyldplads for inert affald Hertil kommer behandlingsanlæg for byggeaffald i Nordby. Behandlingsanlæg til nyttiggørelse af papir, pap og glas/flasker samt nyttiggørelse af kasserede elektriske/elektroniske produkter, kølemøbler, lyskilder, batterier, miljøfarligt affald m.m. er lokaliseret i det øvrige Danmark men især i udlandet.

14 14 Omlastestationen for dagrenovation på Harpesdal. Affaldet tømmes fra komprimatorbilen ned i komprimatoranlægget, som komprimerer affaldet yderligere inden bortkørsel til forbrænding i Århus. 2.6 Udgifter ved drift af affaldssystemet De økonomiske udgifter relateret til affaldssystemet i Samsø Kommune i perioden er anført i tabel 3. Det fremgår heraf, at udgifterne til drift af deponeringsanlægget har været stigende, mens udgifter til genanvendelse er faldet, hvilket i nogen grad må tilskrives prisudviklingen for de genanvendelige materialer, der er beskrevet i afsnit 2.1. Stigningen i deponeringsomkostningerne skyldes primært etableringen af etape 7 på Harpesdal Losseplads samt etableringen af omlastestationen for dagrenovation og brændbart affald. Faldet i administrationsomkostningerne skyldes primært ændringer i kommunens konteringspraksis.

15 15 Behandlingsaktivitet Renovation , Genanvendelse Deponering Særlig behandling Sum, behandling Administration Omkostninger i alt Tabel 3 Omkostninger opgjort for perioden (beløb i kr.) *) Inklusive anlægsinvesteringer. Finansiering af udgifterne i den berørte periode er sket dels via renovationsgebyrer pålignet alle grundejere, indtjeningen via modtagetakster samt ved afsætning af genanvendelige materialer m.v. på Affaldscenter Harpesdal. Balancen mellem udgifter og indtægter fremgår af tabel 4. Udgifter (Ud)/ Indtægter (Ind) Ud Ind Ud Ind Ud Ind Ud Ind Affaldssystemet Renovationsgebyrer I alt Henlæggelser Tabel 4 Balance mellem udgifter og indtægter relateret til drift af Samsø Kommunes affaldssystem i perioden (beløb i kr.)

16 16 3. Målsætning hvad vil vi have gennemført? 3.1 Regeringens affaldsstrategi for perioden Regeringens affaldsstrategi for perioden har indflydelse på de fremtidige initiativer på affaldsområdet og dermed på kommunens planlægning. Strategien er 2-delt, hvoraf kun del 1 er færdiggjort og får indflydelse på udarbejdelsen af affaldsplanen. Initiativerne skal ses i sammenhæng med de nuværende, fastlagt i affaldsstrategien fra , hvor grundelementerne var Forebyggelse mod tab af ressourcer og miljøbelastning fra affald Afkobling af væksten i affaldsmængder i forhold til den økonomiske vækst Sikring af mere miljø for pengene gennem øget kvalitet i affaldsbehandlingen og en effektiv affaldssektor. Regeringens affaldspolitik Nedenfor er regeringens affaldspolitik for i korte træk beskrevet. En mere detaljeret fremlæggelse af strategien kan findes i bilag 2. Regeringens affaldspolitik har 3 ben: 1. Ressourcepolitik 2. Klimapolitik 3. Beskyttelse af sundhed og miljø Ressourcepolitik Det er vigtigt, at vores forbrug af ressourcer nedsættes, og at de udnyttes så mange gange som muligt, når de først er blevet til affald. Det er en vinkel på problematikken, som understøttes af affaldshierarkiet. Genbrug og genanvendelse sikre, at materialerne ikke tages ud af kredsløbet, forbrænding af ikke-genanvendeligt affald erstatter andre fossile brændsler, mens ressourcerne spildes ved deponering og fremstilling af nye produkter. Klimapolitik Bidraget til klimapolitikken er at forbrænding af forbrændingsegnet affald fortrænger forbruget af fossile brændsler, ligesom det forhindrer dannelsen af drivhusgasser i forbindelse med omsætning af organisk affald, der deponeres. Bedst er det at genanvende så meget som muligt, da der er store energibesparelser ved at undgå at skulle producere nye produkter og materialer og dermed reducere CO 2 -udslippet, også selv om det ikke nødvendigvis medregnes i det danske CO 2 -regnskab. Beskyttelse af miljø og sundhed Håndteringen og behandlingen af affaldet skal ske på en måde, der nedbringer miljøbelastningen mest muligt og der ikke opstår sundhedsmæssige risici i forbindelse hermed. Det skal derfor sikres, at farlige stoffer ikke spredes i miljøet, hverken i forbindelse med genanvendelsesprocessen, forbrændingen eller deponeringen.

17 17 Nationale målsætninger i relation til affaldshierarkiet: De overordnede nationale målsætninger for affaldshåndtering fastholdes i Affaldsstrategi for de samlede mængder affald, dog med skærpelse af kravet til deponering fra 9 % til 6 % og batteriindsamling på 45 % i 2012 i forhold til EU's krav på 25 %. De nationale mål bliver derfor: 65 % genanvendelse 26 % forbrænding 6 % deponering 45 % af batteripotentialet skal indsamles 3.2 Samsø Kommunes tidligere målsætninger I henhold til vejledning nr. 5 af 27. juni 2004, der er knyttet til affaldsbekendtgørelsen, bør lokale forhold udgøre basis for kommunernes udmøntning af regeringens affaldsstrategi. Vejledningen anbefaler bl.a., at der opstilles kvantitative målsætninger for eksempelvis genanvendelse, men der er forståelse for, at det nogle steder i landet, f.eks. på Samsø, vil være urealistisk at opfylde de målsætninger for genanvendelse, forbrænding og deponering, der gælder på nationalt niveau. Imidlertid bør kommunens formulerede målsætninger for affaldshierarkiet (genanvendelse, forbrænding og deponering) sammenstilles med de nationale målsætninger, således at der kan gives et fingerpeg om kommunens bidrag til affaldsstrategien opfyldelse. I affaldsplan er der opstillet en række overordnede mål for affaldshåndteringen. For perioden er der specificeret 4 mål, der er opstillet i skema 1. I skemaet gøres der status over gennemførelsen af de hidtidige målsætninger, således at det kan vurderes om de anførte mål er nået, skal fastholdes eller udskiftes med andre målsætninger, der er mere i tråd med de nuværende forhold og krav. Målsætninger for En gradvis implementering af tiltag, der kan fremme den affaldsminimering, som alle kommuner opfordres til at gøre noget ved jf. den nationale affaldsstrategi. Tiltagene skal primært omfatte velafprøvede, affaldsbegrænsende metoder. 2. Størst mulig udnyttelse af de distribuerede kompostbeholdere, samt forøget indsamling af genbrugsmaterialerne pap, papir og glas. 3. En affaldshåndtering dvs. indsamling og behandling, der gennemføres med mindst mulig miljøbelastning og med sikring af det bedst mulige arbejdsmiljø. Derigennem kan der stilles konkrete mål for de fremtidige mål på Status Der er ikke gennemført målrettede tiltag med henblik på affaldsminimering. Men der er taget initiativ til forlængelse af deponiets levetid, ved forbrænding af brændbart affald i Århus. Der er lagt information om hjemmekompostering til haveejere ud på kommunens hjemmeside. Der er justeret på genbrugspladsernes beholderantal bl.a. for at øge indsamlingen af genanvendeligt affald i form af pap, papir og glas. Der er etableret omlastestation med henblik på at reducere mængden til deponering samt at udnytte energien i affaldet. Fremadrettet vil mængden til deponering reduceres med mindst t/år. Landbrugsplasten energiudnyttes, hvis den ikke

18 18 affaldshierarkiets behandlingsformer 4. En omlægning af affaldsregistreringssystemet, så affald frembragt i kommunen kan kvantificeres på et højt detaljeringsniveau. 5. Etablere etape 7 samt etablere gasudvindingsanlæg i forbindelse med slutafdækning af etape 1-6. kan genanvendes. Registreringen af storskrald/ haveaffald er blevet delt i to, således at det er muligt at følge med i mængden af haveaffald. På basis af de specificerede data kan eventuel genindførelse af kompostering bedre vurderes. Etape 7 er etableret og ibrugtaget i oktober Gasanlægget er prøvekørt, men endnu ikke udbygget til produktion. Skema 1 Status for gennemførelsen af de specifikke målsætninger, der er indbygget i Affaldsplan Som det fremgår af skema 1 er ikke alle mål nået, men det skal ses i forhold til, at det kun er kort tid siden, at den seneste affaldsplan er vedtaget. De manglende målsætninger videreføres, da der kan opnås en række miljøgevinster via disse målsætninger. 3.3 Samsø Kommunes målsætninger og initiativer Da det er kort tid siden, at den seneste affaldsplan blev vedtaget, fastholdes flere af målsætningerne i den kommende planperiode. Målsætningerne for håndteringen af affald produceret i Samsø Kommune kan derfor formuleres som følger: Målsætning: De overordnede mål for affaldshåndteringen er: etablering af ny genbrugsplads med henblik på at forbedre serviceniveauet og samtidig få forbedret sorteringen af affaldet således at en større andel kan genbruges og genanvendes, en forøget bevidsthed hos borgere og i virksomheder om betydningen af en velfungerende affaldshåndtering via information og formidling af viden, en gradvis implementering af tiltag, der kan begrænse affaldsdannelsen for derved at begrænse tabet af ressourcer samt miljøbelastning og klimapåvirkning fra affaldsproduktionen. Tiltagene skal primært omfatte velafprøvede, affaldsbegrænsende metoder, at forlænge levetiden af Affaldscenter Harpesdal så nødvendigheden at inddragelse af nye arealer til losseplads udskydes. Det kan f.eks. ske ved øget fokus sortering af f.eks. storskrald med henblik på afsætning og at foretage neddeling af stort brændbart affald og grenaffald med henblik på forbrænding. Samsø Kommune stiler efter at opfylde følgende målsætninger i planperioden : størst mulig effekt af de distribuerede kompostbeholdere samt forøget indsamling af pap, papir og glas samt andre genanvendelig materialer som f.eks. emballageaffald,

19 19 indsamling og håndtering af affald gennemføres med mindst mulig belastning af miljø og arbejdsmiljø, en omlægning af affaldsregistreringssystemet, så affald frembragt i kommunen kan kvantificeres på et højt detaljeringsniveau og bliver i overensstemmelse med de kommende krav, løbende at afsøge markedet for afsætning af genanvendelige produkter på økonomisk forsvarlige vilkår, åbne for erhvervets adgang til genbrugsstationen mod betaling. 3.4 Sammenligning af lokale og nationale målsætninger Samsø Kommunes målsætninger, som beskrevet i afsnit 3.3, vurderes at resultere at man i indeværende planperioden kan mere end halvere mængden af affald til deponering så fordelingen på behandlingsformer bliver som vist i tabel 5. Samsø Kommune Danmark Behandlingsform Status 2004 Status 2008 Målsætning 2012 Målsætning 2012 Genanvendelse 16% 29% 30% 65% Forbrænding 0% 0% 35% 26% Deponering + specialbehandling 84% 71% 35% 6% Tabel 5 Fordelingen af affald på behandlingsformer i 2004 og 2008 samt målsætningen for 2012 sammenlignet med fordelingen på landsplan. Det skal bemærkes, at genanvendelsesniveauet var højt i 2008 på grund af ekstraordinær stor mængdebyggeaffald til genanvendelse. Affaldsmængden frembragt på Samsø, udgør ca. 0,05 % af Danmarks samlede affaldsproduktion. Ud fra en national betragtning har det således ingen effekt, om kommunen vælger at give genanvendelse og forbrænding høj eller lav prioritet i forhold til deponering. Imidlertid har det ud fra en lokal betragtning alligevel en mærkbar effekt at øge genanvendelsen og udnytte mulighederne for at indgå aftaler om forbrænding af brændbart affald, da sådanne tiltag vil forøge levetiden af Affaldscenter Harpesdal så meget, at der ikke i indeværende og kommende planperiode skal findes et område til placering af et nyt affaldsdeponi. Kommunens bidrag til opfyldelse af den nationale målsætning om mindst 65 % genanvendelse og højst 6 % deponering synes ikke stor, men på trods af de specielle ø-forhold viser tallene, at der arbejdes seriøst mod en høj genanvendelsesgrad.

20 20 Målsætningen for forbrænding af affald er blevet aktuelt via samarbejdet med Århus kommune. Netop fordi mængden af affald, der bortskaffes til forbrænding er med til at forlænge levetiden for Affaldscenter Harpesdal og fordi energien i affaldet udnyttes effektivt, er der både en miljømæssig og økonomisk gevinst i, at behandle det brændbare affald og omlaste det til forbrænding i Århus. Ved at der indføres gebyrfinansieret adgang for erhverv til genbrugspladsen forventes det, at der foretages bedre sortering af affaldet. Frasortering af større mængder genanvendeligt affald giver samtidig bedre økonomi i afsætningen. Der forventes, i forbindelse med at det genanvendelige erhvervsaffald fritstilles, ikke at ske store ændringer i de samlede mængder heraf, der modtages på Affaldscenter Harpesdal. Det forventes dog, at en større andel fremover modtages via genbrugspladsen efter åbningen for erhverv, i stedet for over vægten. Landbrugsplast indsamlet på Harpesdal til genanvendelse.

21 21 4. Planlægning - hvordan når vi målene? Beskrivelsen af målsætninger med tilhørende initiativer gældende for planperioden er opdelt i en specificeret beskrivelse med hensyn til den korte planperiode , og en beskrivelse af de initiativer, der overvejes eller forventes gennemført inden udgangen af den lange planperiode Specifikke målsætninger for perioden Det skal bemærkes, at der i 2009 allerede er gennemført flere tiltag på affaldsområdet, som knytter sig til den aktuelle planperiode. Samsø Kommune er 2009 blevet omfattet af den nyetablerede landsdækkende producentansvarsordning for batterier. Ordningen omfatter kommunal indsamling af alle bærbare batterier. Affaldscenter Harpesdal er registreret som officiel modtagestation, hvor batterier modtages og opsamles i tromler, der stilles til rådighed, som en del af producentansvarsordningen. DPA-system (afløseren for WEEEsystem) administrerer al logistik, f.eks. levering og afhentning af tromler til opsamling af batterier. Ordningen forudsættes finansieret af DPA-systen. På Harpesdal er etape 7 taget i brug i efteråret 2008, som supplement til etape 6. Denne etape påregnes ændret til behandlingsområde for forurenet jord. Slutafdækning af færdigopfyldte etaper (etape 1-5) afsluttes i Etape 7 får den forventede levetid forlænget væsentligt i forbindelse med etablering af en omlastestation til opsamling og komprimering af dagrenovation og småt brændbart affald med henblik på bortkørsel til forbrænding i Århus. Der er foretaget forsøg med indvinding af lossepladsgas fra etape 1-4. Forsøget viser, at der er potentiale for gasudvinding og anlæg til udnyttelse forventes etableret, hvorved udslip af klimagasser reduceres. Nye og igangværende initiativer som Samsø Kommune vil søge at få gennemført for at nå de opstillede målsætninger fremgår af skema 2. Målsætninger Konkrete tiltag Tidsrum Løbende at foretage tiltag som medfører reduktion af affaldsmængderne. Øget genbrug via etablering af byttecentral Informere om mulighederne for at reducere affaldsmængderne gennem ændret adfærd samt følge tiltag andre kommuner anvender i forsøget på at forhindre at affald opstår. Kommunen etablerer en byttecentralordning, hvor borgere kan hensætte storskraldslignende effekter mv. som de mener at andre borgere/organisationer kan finde

22 22 Indsamle og frasortere landbrugsplast med henblik på genanvendelse eller forbrænding Idriftsætte omlastestationen Udsortere stort brændbart affald til forbrænding Reducere mængden der deponeres på affaldscenter Harpesdal til 35 % af de producerede affaldsmængder. Gebyrfinansiering af erhverv på genbrugspladsen Genbrugspladsen indrettes for modtagelse af erhvervsaffald Gasanlæg på Affaldscenter Harpesdal Udbygning af rodzoneanlægget på Affaldscenter Harpesdal nytte i at genbruge. Informere erhvervslivet om, at landbrugsplast er en ressource, og som sådan skal afleveres til nyttiggørelse eller genanvendelse. Omlaste og komprimere dagrenovation og småt brændbart affald med henblik på bortkørsel til forbrænding i Århus. Der skal løbende foretages frasortering og neddeling af stort brændbart affald med henblik på at bortskaffe det til forbrænding. Frasorteringen understøttes ved opstilling af ekstra containere på affaldscenteret til netop denne affaldsfraktion. Øge mængden der frasorteres til genanvendelse gennem øget information til borgere og virksomheder og øge mængden til forbrænding ved neddeling af stort brændbart affald og forbrænding af ikke genanvendeligt landbrugsplast. I forbindelse med den nye lovgivning, der er vedtaget i Folketinget i 2009 på affaldsområdet, indføres der i 2010 gebyrfinansieret adgang for erhverv til genbrugspladsen. Der foretages tilpasning af modtagefaciliteterne på genbrugspladsen til håndtering af større mængder sorteret affald Der foretages udlægning af yderligere rør til opsamling af lossepladsgas og der installeres anlæg til permanent udnyttelse af gassen til varmeproduktion i administrationsbygningerne på Affaldscentret. Det undersøges hvordan overbelastningen af anlægget

23 23 Opstilling af beholdere til opsamling af metalemballage på lystbådehavne undgås, og evt. udbygning af eksisterende anlæg foretages. Det skal undersøges, om indsamlingen af metalemballage kan øges ved placering af beholdere til opsamling placeres på lystbådehavne, campingpladser mv Skema 2 Specifikke målsætninger og handlinger for perioden Konkretisering af initiativer Husholdningsaffald Samsø Kommune har allerede mange forskellige affaldsordninger. Det vil i planperioden løbende blive fulgt, hvilke erfaringer andre kommuner gør med henblik på mulighederne for at reducere mængderne af affald. Samsø Kommune vil på baggrund af erfaringerne informere borgere og virksomheder om de bedst egnede for Samsø. Hvis der er interesse for det, vil kommunen understøtte, at der etableres en byttecentral for effekter, som borgere ønsker at bortskaffe, men som stadig er funktionsduelige og kan være til nytte at genbruge for andre. Dagrenovationen som indsamles hver 14. dag i perioden 1. september til 30. april, og ved ugentlige tømninger i sommermånederne, vil blive omlastet på Affaldscenter Harpesdals nye omlastestation med henblik på forbrænding i Århus. Generelt vil der blive fokus på at frasortere genanvendeligt og brændbart affald fra deponiaffaldet med det formål at forlænge levetiden af Harpesdal Losseplads. Det skal undersøges, om og hvordan der på en hensigtsmæssig måde kan indsamles metalemballage og eventuelt plastemballage på de velbesøgte lystbådehavne. Det gældende regulativ for husholdningsaffald revideres i forbindelse med indførelsen af nyt standardregulativ, der omfatter bestemmelser for sortering, opsamlings- og indsamlingssystemer mv. Det nye regulativ ventes at skulle træde i kraft medio Erhvervsaffald Regulativet for erhvervsaffald, der omfatter bestemmelser om sortering, opsamlings- og indsamlingsmetoder samt bortskaffelsesmuligheder mv., revideres i forbindelse med indførelsen af nyt landsdækkende standardregulativ i I 2010 åbnes der for afgang for erhverv til genbrugspladsen på lige for med private. Adgangen finansieres via et affaldsgebyr, som pålignes alle virksomheder, afhængig af branche og antal ansatte. I den forbindelse planlægges foretaget tilpasning af modtagefaciliteterne på genbrugspladsen med henblik på, at kunne modtage de forventede større mængder erhvervsaffald.

24 24 Der vil i den kommende planperiode blive informeret om fordelen ved at aflevere landbrugsplasten til genanvendelse eller nyttiggørelse for derigennem at reducere mængden, der deponeres på fyldpladsen. For at nedbringe mængden af affald, der deponeres, for derved at forlænge levetiden af Harpesdal Losseplads, vil der løbende blive frasorteret brændbart affald fra det deponeringsegnede affald. Det brændbare affald vil, eventuelt efter neddeling, blive tilført omlastestationen med henblik på at blive kørt til forbrænding i Århus. I forbindelse med slutafdækningen af Harpesdal Losseplads er det planlagt at udvinde gas, som dannes i lossepladsen som følge af nedbrydning af de organiske forbindelser. Derved opnås mindst to fordele, dels reduceres udslippet af klimagasser, dels kan energien i gassen udnyttes til opvarmningsformål og elproduktion. Endelig skal det vurderes, hvordan man i fremtiden vil undgå overbelastning af rodzoneanlægget, der renser perkolat fra lossepladsen. I forbindelse med kommende udvidelser, vil der være behov for at få undersøgt, om et udbygget rodzoneanlæg er egnet som renseanlæg for afstrømningen fra lossepladsen, eller om andre løsninger skal tages i brug Affaldsprognose De samlede mængder affald på Samsø er små, hvorfor enkeltstående hændelser nemt kan få indflydelse på det enkelte års affaldsproduktion. Generelt forventes udviklingen i mængderne at være uændrede i perioden i forhold til forrige planperiode på grund af den nuværende finansielle krise. Der må forventes et mindre fald i mængderne i begyndelsen af perioden, men faldet forventes udlignet inden Det skal bemærkes, at der i 2008 på grund af større renoveringsprojekter af kloaksystemerne, kun har været lille produktion af slam i Affaldstype Mængder i 2008 (tons/år) Prognose for 2012 (tons/år) Husholdninger: dagrenovation Husholdninger og erhverv: storskrald og haveaffald Fremstillingsvirksomheder, handelsog kontorvirksomheder: Blandet affald Bygge- og anlægssektoren: Blandet affald Husholdninger og erhverv: Farligt affald Rensningsanlæg: Slam Husholdninger og erhverv: Olieforurenet jord TOTAL ~ ~7.200 Tabel 6 Den forventede udvikling i affaldsmængderne i planperioden 2009 til 2012

25 25 Det forventes, at mængderne på grund af nye initiativer der er taget, og som vil blive gennemført i planperioden, vil betyde en omfordeling af affaldet på de nuværende behandlingsformer (se tabel 7). Det genanvendelige erhvervsaffald bliver givet frit, hvilket betyder, at kommunen fra årsskiftet 2009/2010 ikke længere skal anvise affaldet. Dagrenovation vil blive kørt til forbrænding i Århus sammen med andet forbrændingsegnet affald. Yderligere vil der være fokus på sorteringen af affaldet med henblik på at øge mængden af det genanvendelige affald. Genanvendelse Forbrænding Deponering Husholdninger Erhverv I alt % 1 % 79 % Husholdninger Erhverv I alt % 35 % 35 % I alt % 40 % 20 % Tabel 7 Forventet udvikling i fordelingen af affaldsmængderne på håndteringsmåder i planperioden Behovet for behandlings- og deponeringskapacitet Samsø Kommune forventer, at der i planperioden vil tilføres deponeringsanlægget omkring tons affald pr år. Det er en reduktion på tons i forhold til nu. Det skyldes ibrugtagningen af omlastestationen og bortkørsel af affald til forbrænding i Århus. Med udgangspunkt i lossepladsens restkapacitet på ca tons ved starten af 2009, vil restkapaciteten ved udgangen af 2012 være ca tons, hvilket sikrer Samsø tilstrækkelig restkapacitet i årene frem til 2034 forudsat en affaldstilførsel som angivet ovenfor. Det betyder, at restlevetiden bliver forlænget med 8 år i forhold til det planlagte nedlukningstidspunkt (2026). Perkolatet fra Harpesdal losseplads ledes til rodzoneanlæg inden udledning til recipienten. Undersøgelser har vist, at rodzoneanlæggets kapacitet er utilstrækkeligt med den nuværende tilførsel af spildevand. Det skal derfor undersøges, hvordan problemet kan afhjælpes på kort sigt og projekt gennemføres Prognose for affaldssystemets finansiering De tilbudte indsamlings- og behandlingsordninger indenfor affalds- og genbrugsområdet på Samsø finansieres ved brugerbetaling efter hvile-i-sig-selv princippet. De nye tiltag på affaldsområdet vil medføre en begrænset stigning i renovationsafgifter, pålignet husholdninger og erhverv. Indregnet i disse gebyrer er en sikkerhedsstillelse i henhold til lovgivningen på 100 kr./ ton. De økonomiske konsekvenser kan ikke forudses i detaljer, da en del af initiativerne endnu ikke er endeligt tilrettelagt hverken teknisk eller økonomisk. De forventede omkostninger ved kommunens affaldsaktiviteter er anført i tabel 8. Beløb angivet i 2009-priser:

26 Renovation Genanvendelse Deponering Særlig behandling Sum, behandling Administration Omkostninger i alt Tabel 8 Budgetterede omkostninger (beløb i kr. ekskl. moms, men inkl. statsafgift) Udgifter (Ud)/ Indtægter (Ind) Ud Ind Ud Ind Ud Ind Ud Ind Drift af affaldsbortskaffelsesaktivitet Renovationsgebyrer I alt Henlæggelser Tabel 9 Samsø kommunes udgifter og indtægter i forbindelse med affaldsbortskaffelsen (beløb i ekskl. moms men inkl. statsafgift) Målsætninger for perioden Generelt De langsigtede målsætninger for Samsø Kommune omkring udviklingen af kommunens affaldssystem er opstillet i skema 5. Nogle målsætninger er en udvidelse af hidtidige målsætninger gældende for perioden , mens andre er nye tiltag, der gerne skulle sikre en opbremsning i tilførslerne til Affaldscenter Harpesdal med henblik på en forlænget levetid af anlægget. Målsætninger Øget fokus på genanvendelse af emballageaffald Øget fokus på forbrændingsegnet affald Etablering af ny genbrugsstation Forslag til tiltag Etablering af særskilt system til opsamling af emballager så som plastbeholdere, plastfolier, metaldåser ol. Systemet kan omfatte decentrale opsamlingssteder eller en ny genbrugsstation. Der skal foretages behandling af blandet og brændbart affald, f.eks. sortering og neddeling, med henblik på bortskaffelse af større mængder brændbart affald til forbrænding Det skal undersøges, hvor en eventuel ny genbrugsstation mest hensigtsmæssigt -miljømæssigt,

27 27 økonomisk og servicemæssigt - vil kunne placeres. Forberedelse af etape 8 på Harpesdal Selv om bortskaffelse af brændbart affald til forbrænding forlænger lossepladsens levetid med adskillige år, skal en ny etape planlægges. Det forventes at være relevant midt i den lange planperiode. Udbygning af renseanlægget på Harpesdal De kommende udbygninger af lossepladsen får indflydelse på afstrømningen af perkolat. Derfor skal der i forbindelse med de kommende udbygninger af lossepladsen tages stilling til bortledning af spildevandet, herunder om rodzoneanlæg har tilstrækkelig kapacitet og effektivitet. Skema 3 Målsætninger og handlinger for perioden Affaldsprognose Udviklingen i mængderne I forhold til den Affaldsplan er målene for behandling af affaldet skærpet. Det er således målet, at bortskaffe alt forbrændingsegnet affald til nyttiggørelse ved forbrænding med produktion af el og varme. Samtidig søges genanvendelsen øget ved at sætte fokus på emballageaffald og direkte genbrug. Målet er at begrænse affaldsmængden til deponering for derved at forlænge levetiden for Harpesdal losseplads. Endelig er målet at der udvindes gas fra lossepladsens afsluttede etaper, og anvende energien til elproduktion samt til opvarmning af bygningerne på Harpesdal. Klimaet gavnes ved øget genanvendelse, da behovet for produktion af nye råvarer mindskes. Samtidig reducerer indvindingen af lossepladsgas udslip af ozonnedbrydende gasser til atmosfæren Behovet for behandlings- og deponeringskapacitet Der vil i planperioden ikke være behov for udbygning af behandlings- og deponeringskapacitet Affaldssystemets finansiering Affaldsområdet er omfattet af hvile-i-sig-selv princippet. Det betyder, at der ikke må være over eller underskud på driften set over en kortere tidshorisont. Omkostninger ved driften finansieres via renovationsgebyret, samt ved salg af genbrugsmaterialer. Det vil løbende være behov for tilpasning i taksterne på grund af bl.a. ændringer i afgifter og afsætning af genanvendelige materialer. Det forventes dog, at takstudviklingen bliver moderat, da det forbrændingsegnede affald fremadrettet vil blive bortskaffet til forbrænding, til en lavere omkostning end bortskaffelse i form af deponering. I forbindelse med de nye regler om adgang for erhvervet til faciliteterne, som hidtil primært har været stillet til rådighed for kommunens borgere, vil erhvervet fremadrettet skulle bære en del af driftsudgifterne i form at et affaldsgebyr baseret på branche og antallet af ansatte i virksomheden.

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Datakilder...3 2.1 Husholdningsaffald...3 2.2 Erhvervsaffald...3 2.3 Import og eksport...3 3 Husholdningsaffald...4

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2013-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens (BEK

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder Ishøj Kommune 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD Affaldsbekendtgørelsens 13, stk. 2, punkt 1 om kortlægning opfyldes med denne rapport. Rapporten rummer kortlagte affaldsmængder fra 2009 samt en prognose for affaldsmængderne

Læs mere

Indledning Kortlægning og status Anlæg og kapacitet

Indledning Kortlægning og status Anlæg og kapacitet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Indledning 1 1.1 Affaldsplanens formål 2 1.2 Læsevejledning 3 2 Kortlægning og status 4 2.1 Regulativer for affald 4 2.2 Datagrundlag 4 2.3 Kortlægning og beskrivelse af ordninger

Læs mere

Kortlægning af den kommunale håndtering af affald skal indeholde:

Kortlægning af den kommunale håndtering af affald skal indeholde: Forord. I henhold til affaldsbekendtgørelse nr. 1634 af 13.12.2006 skal kommunalbestyrelsen hvert 4. år udarbejde en plan for den kommunale håndtering af affald. Formålet med affaldsplanen er at skabe

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012. resumé

Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012. resumé Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012 resumé Indhold 1. Mål og visioner for affaldsplanen... side 4 2. Indsamling af affald fra private, boligforeninger og erhverv... side 6 - nuværende og nye tiltag

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport... 3 3 Husholdningsaffald...

Læs mere

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune - et idékatalog Idekatalog Vi er nu nået godt halvvejs i arbejdet med den nye affaldsplan. Indtil nu er der arbejdet med at gøre status over, hvilke ordninger vi tilbyder brugerne, mængden af affald, der

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund. www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28

Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund. www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 2 FORORD Affaldsbekendtgørelsens 13, stk. 2, punkt 1 om kortlægning opfyldes

Læs mere

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1 - Introduktion NOTAT Dato: 9. maj 2011 Af: Gorm Falk Miljøudvalget 26.05.2011 Sag nr. 38, bilag 1 Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling

Læs mere

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 AFFALDSPLAN 2015 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE 2014 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2014-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens

Læs mere

Hovedplanen. http://affaldsplan.affaldsportal.dk/haderslev/print.aspx?ixrapportdel=1

Hovedplanen. http://affaldsplan.affaldsportal.dk/haderslev/print.aspx?ixrapportdel=1 Side 1 af 25 Hovedplanen Side 2 af 25 Side 3 af 25 1 Forord 2 Indledning 2.1 Rammerne for affaldsplanen 3 Affaldsplanens opbygning 4 Haderslev Kommunes målsætninger 4.1 Målsætninger for perioden 2009-2012

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Læsevejledning... 4 3. Opsamling... 4 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 3.2 Supplerende data-2013 vedrørende kommunale indsamlingsordninger... 5 3.2.1 Genanvendelsesprocent

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Den 27. april 2006 Århus Kommune

Den 27. april 2006 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Teknik og Miljø Den 27. april 2006 Århus Kommune Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Revision af Århus Kommunes regulativer for erhvervsaffald og husholdningsaffald

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Affaldsstatus 2010. Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus 2010. Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2010 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 Telefax 45 16 05 11 Email: nordf@nordf.dk www.nordf.dk 1. Indledning

Læs mere

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger.

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 10.26 Renovation mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto 01.38 og vedrører indsamling, transport og

Læs mere

Sorø Kommunes affaldsplan 2010-2020

Sorø Kommunes affaldsplan 2010-2020 Page 1 of 49 Sorø Kommunes affaldsplan 2010-2020 Bilag 1 Page 2 of 49 Page 3 of 49 1 Affaldsplanens opbygning 2 Planopslag 2.1 Husholdninger 2.1.1 Dagrenovation 2.1.2 Papir og pap 2.1.3 Glas 2.1.4 Emballageaffald:

Læs mere

Bilag 1. http://affaldsplan.affaldsportal.dk/haderslev/print.aspx?ixrapportdel=2

Bilag 1. http://affaldsplan.affaldsportal.dk/haderslev/print.aspx?ixrapportdel=2 Side 1 af 46 Bilag 1 Side 2 af 46 Side 3 af 46 1 Affaldsplanens opbygning 2 Planopslag 3 Planopslag 3.1 Husholdninger 3.1.1 Dagrenovation 3.1.2 Haveaffald 3.1.3 Emballageaffald: Papir/pap 3.1.4 Emballageaffald:

Læs mere

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Notat Sagsnr.: 2013/0009370 Dato: 20. august 2014 Titel: Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Sagsbehandler: Per Hauge Miljøsagsbehandler Generelt for

Læs mere

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2013 U dvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillings område 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2013 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald

Læs mere

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende:

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende: Notat Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger I forbindelse med indgåelse af aftale om etablering af nyt forbrændingsanlæg på Amagerforbrænding, skal

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2009 Indledning Denne niende miljøberetning indeholder i ord og tal de væsentlige oplysninger om Allerød Genbrugsplads i 2009. Allerød Genbrugsplads har, sammenholdt

Læs mere

Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune

Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 3 Fraktioner og behandlingsformer... 8 4 Ordninger... 12 5 Affaldsmængder pr. indbygger og husstand...

Læs mere

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune Miljøberetning 2012 Indledning Besøgstal og mængder er for Bakkegårdsvej og Højvangens vedkommende faldet en smule i 2012, efter en mindre

Læs mere

Affaldsplan 2005-2016

Affaldsplan 2005-2016 Affaldsplan 2005-2016 FORORD Affaldsplan 2005-2016 er Greve Kommunes affaldsplan for de kommende år. Planen erstatter Affaldsplan 2001-2012. Der er en række miljøproblemer, der knytter sig til affaldsområdet.

Læs mere

Affald fra husholdninger GLOSTRUP

Affald fra husholdninger GLOSTRUP Affald fra husholdninger 2014 GLOSTRUP Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Ringsted Kommunes affaldsplan 2010-2020

Ringsted Kommunes affaldsplan 2010-2020 Side 1 af 53 Ringsted Kommune Ringsted Kommunes affaldsplan 2010-2020 Bilag 1 Side 2 af 53 Side 3 af 53 1 Affaldsplanens opbygning 2 Planopslag 3 Planopslag 3.1 Husholdninger 3.1.1 Dagrenovation 3.1.2

Læs mere

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Sag nr.: 155280 Dato: 17.11.2015 E-mail: hbd@j-k-as.dk Ordninger for husholdningsaffald i andre kommuner Data over 4 kommuner og Fanø er opstillet i nedenstående

Læs mere

Tårnby Kommune. Affaldsplan Bilag

Tårnby Kommune. Affaldsplan Bilag Tårnby Kommune Affaldsplan 2010 Bilag Side 2 Indhold 1 Forord... 5 2 Opfyldelse af mål 2000-2012... 7 2.1 Mål... 7 2.2 Udviklingen i mængderne fra 2004-2007... 8 2.3 Initiativer... 10 2.3.1 Bemærkninger

Læs mere

Affaldsplan 2010-2020

Affaldsplan 2010-2020 Miljø og Natur 2009 Affaldsplan 2010-2020 Forslag Hovedplanen Side 2 af 22 Side 3 af 22 1 Forord 2 Indledning 3 Affaldsplanens opbygning 4 Slagelse Kommunes overordnede målsætninger 4.1 Kommunens målsætninger

Læs mere

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Den generelle del af regulativet er affaldsbekendtgørelsens tekst og erstatter de nugældede regulativers generelle indledninger med angivelse

Læs mere

Genbrugspladserne på Bakkegårdsvej og Højvangen Fredensborg Kommune

Genbrugspladserne på Bakkegårdsvej og Højvangen Fredensborg Kommune Genbrugspladserne på Bakkegårdsvej og Højvangen Fredensborg Kommune Bakkegårdsvej Højvangen. Miljøberetning 2010 Indledning Både besøgstal og mængder er faldet i 2010. Besøgstallet er for de to pladser,

Læs mere

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger.

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 1.26 Renovation mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto 1.38 og vedrører indsamling, transport og

Læs mere

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune. (Højvangen)

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune. (Højvangen) Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune (Højvangen) Miljøberetning 2011 Indledning Besøgstal og mængder er for Højvangens vedkommende steget en smule, hvor imod tallene for

Læs mere

FREDENSBORG- HUMLEBÆK KARLEBO ERHVERVSAFFALD HØRSHOLM NORDFORBRÆNDING ALLERØD SØLLERØD VEJLEDNING OG REGLER

FREDENSBORG- HUMLEBÆK KARLEBO ERHVERVSAFFALD HØRSHOLM NORDFORBRÆNDING ALLERØD SØLLERØD VEJLEDNING OG REGLER ERHVERVSAFFALD VEJLEDNING OG REGLER NORDFORBRÆNDING KARLEBO ALLERØD FREDENSBORG- HUMLEBÆK HØRSHOLM SØLLERØD Denne folder om håndtering af erhvervsaffald involverer virksomheder, transportører og affaldsmodtagere

Læs mere

Sorø Kommunes affaldsplan

Sorø Kommunes affaldsplan Page 1 of 24 Sorø Kommunes affaldsplan 2010-2020 Hovedplanen Page 2 of 24 Page 3 of 24 1 Forord 2 Indledning 3 Affaldsplanens opbygning 4 Sorø Kommunes målsætninger for planperioden 2010-2020 5 Sorø Kommunes

Læs mere

Status 2013 for Affald

Status 2013 for Affald 2013 for Affald I 2013 har Teknik- og miljøudvalget truffet store beslutninger på affaldsområdet i Ballerup Kommune. Den ene er et forsøg med et helt nyt affaldssystem, hvor der i 2014 igangsættes forsøg

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2011 Indledning Allerød Genbrugsplads har fra 2010 til 2011, igen oplevet en stigning i affaldsmængder og besøg, efter et fald i perioden 2009-2010. Kommentarer og

Læs mere

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2014 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 Telefax 45 16 05 11 Email: nordf@nordf.dk www.nordf.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Genbrugspladsen Vandtårnsvej

Genbrugspladsen Vandtårnsvej Genbrugspladsen Vandtårnsvej Miljøberetning 2011 Indledning Genbrugspladsen Vandtårnsvej har i 2011 oplevet stigende mængder og flere besøgende. Kommentarer og spørgsmål besvares gerne. Nordforbrænding,

Læs mere

Udkast TÅRNBY KOMMUNE AFFALDS- OG RESSOURCEPLAN ØGET GENANVENDELSE MINDRE I OVNEN. Bilag

Udkast TÅRNBY KOMMUNE AFFALDS- OG RESSOURCEPLAN ØGET GENANVENDELSE MINDRE I OVNEN. Bilag TÅRNBY KOMMUNE AFFALDS- OG RESSOURCEPLAN 2014-2018 ØGET GENANVENDELSE MINDRE I OVNEN Bilag INDHOLDSFORTEGNELSE 1 MÅL 1.1 Dagrenovation 1.2 Papir 1.3 Storskralds 1.4 Haveaffalds 1.5 Glascontainere 1.6 Genbrugspladser

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Affald Totale affaldsmængder Husholdningsaffald - kildesortering Farligt affald Behandling Borgertilfredshed Baggrund for data om affald November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Genbrug / affald side 1

Genbrug / affald side 1 Genbrug / affald side 1 Indhold 1.60 Fælles formål, administrative opgaver... 2 1.61 Ordninger for dagrenovation... 4 1.62 Ordninger for storskrald og haveaffald... 5 1.63 Ordninger for glas, papir og

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model

Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model for ændret affaldsbehandling i Horsens I forbindelse med udarbejdelse af affaldsplan for Horsens Kommune

Læs mere

1 Status... 23. 2 Prognose... 34 3 Modtage og behandlingsanlæg samt kommunale og fælleskommunale anlæg... 34

1 Status... 23. 2 Prognose... 34 3 Modtage og behandlingsanlæg samt kommunale og fælleskommunale anlæg... 34 Kortlægning FORSLAG Indholdsfortegnelse i kortlægning 1 Status... 23 1.1. Status for affaldsdata... 23 1.1.1. Husholdningsaffald... 23 1.1.2. Erhvervsaffald... 27 1.2. Status for Affaldsplan 2008 2016...

Læs mere

Genbrugspladsen Vandtårnsvej

Genbrugspladsen Vandtårnsvej Genbrugspladsen Vandtårnsvej Miljøberetning 2012 Indledning Genbrugspladsen Vandtårnsvej har i 2012 oplevet et mindre fald i mængder og besøgende. Kommentarer og spørgsmål besvares gerne. Nordforbrænding,

Læs mere

Affaldsplan 2005-2016

Affaldsplan 2005-2016 Teknisk Forvaltning Affaldsplan 2005-2016 Indhold Forord............................................................. 6 Sammenfatning..................................................... 8 Indledning.........................................................

Læs mere

Benævnelse: Administration, bolig Miljøbeskyttelsesloven, nr. 879 af 26/06/2010, 48 og Affaldsbekendtgørelsen, nr af 18/12/2012, Kapitel 8

Benævnelse: Administration, bolig Miljøbeskyttelsesloven, nr. 879 af 26/06/2010, 48 og Affaldsbekendtgørelsen, nr af 18/12/2012, Kapitel 8 BILAG 1b Takster på affaldsområdet og etablering af lille innovativt affaldsanlæg Benævnelse: Administration, bolig Sammen med indtægterne fra gebyret Administration, erhverv skal disse gebyrindtægter

Læs mere

Forslag til affaldsplan

Forslag til affaldsplan Affaldsplan 2005 Forslag til affaldsplan I offentlig høring fra 7/6-2005 2/8-2005 Pandrup Kommune Teknisk Forvaltning Indholdsfortegnelse Indledning...5 Kommunesammenlægning... 5 Baggrund for affaldsplanen...

Læs mere

Affaldsstatus 2013 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus 2013 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2013 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 Telefax 45 16 05 11 Email: nordf@nordf.dk www.nordf.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2018 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 norfors@norfors.dk www.norfors.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse

Læs mere

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven Miljøberetning 2009 Indledning Denne Miljøberetning omhandler Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. Selvom de to pladser

Læs mere

Affald fra husholdninger. GRIBSKOV Kommune

Affald fra husholdninger. GRIBSKOV Kommune Affald fra husholdninger 2014 GRIBSKOV Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

BILAG 2 Prognosedel Høringsversion. Bilag 2

BILAG 2 Prognosedel Høringsversion. Bilag 2 BILAG 2 Prognosedel Høringsversion INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 3 2 FREMTIDIGE AFFALDSMÆNGDER 4 2.1 Forudsætningerne bag fremskrivningen af affaldsmængden 2009-2020 4 2.2 Nationale mål for affaldsbehandlingen

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2013-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens (BEK nr.

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD

Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD Gældende fra d. 20-06-2012 1 Formål m.v. 1 2 Lovgrundlag 1 3 Definitioner 1 4 Registrering af udenlandske virksomheder 2 5 Gebyrer 2 6 Klage m.v.

Læs mere

Dato: Sagsnr.: Dok. nr.: Direkte telefon: Initialer: DL

Dato: Sagsnr.: Dok. nr.: Direkte telefon: Initialer: DL Notat Dato: 5.12.212 Sagsnr.: 211-41668 Dok. nr.: 213-426 Direkte telefon: Initialer: DL Aalborg Forsyning Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 94 Nørresundby Affaldsplanlægning - Status

Læs mere

Affaldsplan 2014-18 (2014-24)

Affaldsplan 2014-18 (2014-24) Affaldsplan 2014-18 (2014-24) Læsevejledning Dette er et aktivt dokument, hvor du kan klikke dig frem til den ønskede side eller bilag. Du vælger enten indholdsfortegnelsen eller fanebladene øverst, og

Læs mere

Status 2004. Bilag til Affaldsplan 2005: Udarbejdet af Nordforbrænding for:

Status 2004. Bilag til Affaldsplan 2005: Udarbejdet af Nordforbrænding for: Bilag til Affaldsplan 2005: Status 2004 Udarbejdet af Nordforbrænding for: Allerød Kommune Fredensborg-Humlebæk Kommune Hørsholm Kommune Karlebo Kommune Søllerød Kommune Præsentation af kommunerne Indholdsfortegnelse

Læs mere

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2017 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 norfors@norfors.dk www.norfors.dk Indholdsfortegnelse Affaldsstatus

Læs mere

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020 Husholdninger Dagrenovation Information om sortering og om eksisterende ordninger En øget udsortering af genanvendelige materialer fra husholdningsaffald. Etablere affaldsøer i kolonihaver Optimere mulighederne

Læs mere

Affaldshåndteringsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune 2015-2024

Affaldshåndteringsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune 2015-2024 Affaldshåndteringsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune 2015-2024 Marts 2015 1 2 Affaldshåndteringsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune 2015-2024 Denne affaldshåndteringsplan er et værktøj for Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune Miljøberetning 2007 Indledning Denne miljøberetning beskriver i en oversigtlig form, hvordan året er gået på genbrugspladserne beliggende

Læs mere

Miljøbeskyttelsesloven, nr. 879 af 26/06/2010, 48 og Affaldsbekendtgørelsen, nr af 18/12/2012, Kapitel 8

Miljøbeskyttelsesloven, nr. 879 af 26/06/2010, 48 og Affaldsbekendtgørelsen, nr af 18/12/2012, Kapitel 8 Bilag 1: Forslag til takster på affaldsområdet i Administration, bolig fastsættelsen følger Miljøstyrelsens bekendtgørelser, hvorfor taksten Sammen med indtægterne fra gebyret Administration, erhverv skal

Læs mere

Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald

Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald Affald hvad, hvem og hvorfor Bygge- og anlægsaffald er det affald der opstår efter nybygning, renovering eller nedrivning. Bygherren er ansvarlig for

Læs mere

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND?

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? STATUS OG MULIGHEDER DEBATOPLÆG Denne folder belyser i kort form affaldsordningerne og genanvendelsen for husholdningerne i den nuværende situation og effekter ved at indføre

Læs mere

1. Beskrivelse af området

1. Beskrivelse af området 1. Beskrivelse af området Miljø- og teknikudvalgets budget er fordelt på 2 bevillingsområder: det skattefinansierede og det brugerfinansierede. På det brugerfinansierede område er der udgifter for i alt

Læs mere

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2015 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 norfors@norfors.dk www.norfors.dk Indholdsfortegnelse Affaldsstatus

Læs mere

BILAG TEKNIK- OG MILJØUDVALGET TAKSTER I 2016

BILAG TEKNIK- OG MILJØUDVALGET TAKSTER I 2016 TAKSTER I Administration, bolig 1309 af 18/12/2012, Kapitel 8. Sammen med indtægterne fra gebyret Administration, erhverv skal disse gebyrindtægter dække udgifterne på funktion 1.38.60 Generel administration

Læs mere

Affaldsstatus 2006 Allerød Fredensborg (tidligere Fredensborg-Humlebæk og Karlebo) Hørsholm Rudersdal (tidligere Søllerød)

Affaldsstatus 2006 Allerød Fredensborg (tidligere Fredensborg-Humlebæk og Karlebo) Hørsholm Rudersdal (tidligere Søllerød) Affaldsstatus 2006 Allerød Fredensborg (tidligere Fredensborg-Humlebæk og Karlebo) Hørsholm Rudersdal (tidligere Søllerød) 1. Indledning Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Hvad indeholder Affaldsstatus

Læs mere

Affaldsplan 2009-2020 Kortlægningsrapport

Affaldsplan 2009-2020 Kortlægningsrapport Affaldsplan 2009-2020 Kortlægningsrapport Kortlægning og prognoser Furesø Kommune, Affaldsplan 2009 2012, kortlægningsrapport 2 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Opfyldelse af mål fra Affaldsplan 2005-2008...

Læs mere

Bilag A Begreber for affaldsregistrering ISAG

Bilag A Begreber for affaldsregistrering ISAG 3 Målsætningsdel Fastsatte mål i den tidligere affaldsplan Gennemførelse af tidligere fastsatte mål Målsætninger for affaldshåndteringen Nationale målsætninger Målsætning for husholdningsaffald Målsætning

Læs mere

Forvaltningen har udarbejdet forslag til ny gebyrstruktur og nye gebyrer for husholdningernes deltagelse i de kommunale affaldsordninger 2017.

Forvaltningen har udarbejdet forslag til ny gebyrstruktur og nye gebyrer for husholdningernes deltagelse i de kommunale affaldsordninger 2017. Klima- og Miljøudvalget Veje og Grønne Områder Sagsnr. 282826 Brevid. 2389498 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Notat til vedtagelse af ny gebyrstruktur og gebyrer på affaldsområdet

Læs mere

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND Affald fra husholdninger 2014 ALBERTSLUND Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Forord Læsevejledning Opsamling Affaldskortlægning Prognose

Indholdsfortegnelse. 1. Forord Læsevejledning Opsamling Affaldskortlægning Prognose Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Læsevejledning... 4 3. Opsamling... 4 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 3.2 Prognose 2013-2024... 4 3.2.1 Udvikling i mængder i Vestforbrændings opland og kommunen...

Læs mere

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024 Del 1- målsætning og planlægning 1 Indledning..3 Målsætning...5 Fokusområde 1: Bedre sortering...5 Fokusområde 2: Mere effektiv og miljøvenlig indsamling

Læs mere

Idékatalog til øget genanvendelse af storskrald fra husholdninger og af brændbart affald fra genbrugspladser

Idékatalog til øget genanvendelse af storskrald fra husholdninger og af brændbart affald fra genbrugspladser Idékatalog til øget genanvendelse af storskrald fra husholdninger og af brændbart affald fra genbrugspladser J.nr. MST-7759-00109 Econet AS Projektnr: A396 Dato: December 2010 rev 004 1 Indhold FORORD

Læs mere

Tillæg til Affaldsplan 2008-2016

Tillæg til Affaldsplan 2008-2016 Tillæg til Affaldsplan 2008-2016 Renovation FORSYNINGS VIRKSOMHEDERNE Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Kortlægning... 2 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 5 2.3 Modtage- og behandlingsanlæg...

Læs mere

Udkast. Affaldsplan 2005-2016

Udkast. Affaldsplan 2005-2016 Udkast Affaldsplan 2005-2016 1. INDLEDNING 3 1.1. Definitioner 4 2. REGERINGENS AFFALDSSTRATEGIPLAN 2005 2008 6 3. ADMINISTRATIVE FORHOLD 8 3.1. Samarbejdsaftale med nomi i/s 8 3.2. Samarbejdsaftale med

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

Genbrugspladsen Vandtårnsvej

Genbrugspladsen Vandtårnsvej Genbrugspladsen Vandtårnsvej Miljøberetning 2010 Indledning Genbrugspladsen Vandtårnsvej kunne som den eneste af de genbrugspladser som Nordforbrænding driver, notere sig en stigning, både mht. mængder

Læs mere

Affaldsplan 2009-2020

Affaldsplan 2009-2020 Affaldsplan 2009-2020 og 1. Forord... 2 1.1. Administrative forhold... 2 2. Grundlag for affaldsplan... 7 2.1. Regeringens overordnede affaldspolitik... 7 2.2. Prioriteringen på affaldsområdet... 8 3.

Læs mere

SVENDBORG. Side 1 af 39

SVENDBORG. Side 1 af 39 SVENDBORG Side 1 af 39 Svendborg Indledning Planen kort fortalt Status og mål Bygge og anlægsaffald Husholdningsaffald Målsætninger og sigtelinier Håndtering af de enkelte affaldsfraktioner Affald fra

Læs mere

30 marts 2015 09:57 SVENDBORG. http://klintholm.rameplan.dk/print.aspx?id={92c7093d-e07f-4642-ba0f-aa56388d8929} 1 af 51 30-03-2015 09:57

30 marts 2015 09:57 SVENDBORG. http://klintholm.rameplan.dk/print.aspx?id={92c7093d-e07f-4642-ba0f-aa56388d8929} 1 af 51 30-03-2015 09:57 1 af 51 30-03-2015 09:57 Hjem Oplevelse Vis Rediger Preview 30 marts 2015 09:57 Danish Default Screenshots Ingen Tilstand Dato Sprog Enhed Simulator SVENDBORG 2 af 51 30-03-2015 09:57 Svendborg Indledning

Læs mere

Formålet med regulativet

Formålet med regulativet Formålet med regulativet Formålet med regulativet er at fastsætte regler for håndtering af husholdningsaffald fra alle borgere og grundejere i Fanø Kommune med henblik på at forebygge forurening, uhygiejniske

Læs mere

affaldsplan 2005-2008

affaldsplan 2005-2008 Århus Kommunes affaldsplan 2005-2008 Århus Kommune Mag. 5. Afd. Århus Kommunale Værker December 2004 Troværdighed Respekt Engagement Indhold Forord...3 Resumé...4 Regeringens Affaldsstrategi 2005-2008...7

Læs mere

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune NOTAT (PTU) Maj 2015 1 INDLEDNING Stevns Kommune samarbejder med KaraNoveren omkring udvikling af nye affaldsløsninger. Hvordan får vi borgerne i Stevns Kommune til at være mere bevidste omkring affald

Læs mere

REVAS BUDGET 2016. Hovedoversigt - udgiftsbaseret

REVAS BUDGET 2016. Hovedoversigt - udgiftsbaseret Til godkendelse i Klima- og miljøudvalget den 18. juni 2015 1 Hovedoversigt - udgiftsbaseret Affaldscenter 2.288 2.149 2.469 2.469 2.469 2.469 Fordeling Affaldscenter -2.288-2.149-2.469-2.469-2.469-2.469

Læs mere

Vejledning om kommunale affaldsplaner

Vejledning om kommunale affaldsplaner Vejledning fra miljøstyrelsen Nr. 5 2000 Vejledning om kommunale affaldsplaner 1. januar 2001-31. december 2012 4 Indhold 1 INDLEDNING...7 1.1 VEJLEDNINGENS FORMÅL OG INDHOLD...7 1.2 BAGGRUND...7 1.2.1

Læs mere

Genbrugspladsen Vandtårnsvej

Genbrugspladsen Vandtårnsvej Genbrugspladsen Vandtårnsvej Miljøberetning 2009 Indledning Genbrugspladsen Vandtårnsvej kunne i 2009 fejere sin 5 års fødselsdag. 2009 blev også året hvor genbrugspladsen rundede sin første mio. besøgende

Læs mere