ANALYSER ULIGHEDENS TOPMØDE En ny usikkerhed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANALYSER ULIGHEDENS TOPMØDE En ny usikkerhed"

Transkript

1 ANALYSER ULIGHEDENS TOPMØDE 2017 En ny usikkerhed

2 1 Internationale perspektiver på ulighed På det seneste er der sket en interessant udvikling i debatten om økonomisk ulighed. De store internationale organisationer har kastet sig ind i debatten med et klart budskab: ulighed skader vores samfund og vores økonomier. Senest har både Den Internationale Valutafond (IMF) og OECD givet empiriske beviser på dette og understreget behovet for politisk handling. I dette notat beskriver vi kort disse undersøgelser og policyforslag samt kobler dem til Danmark. INDKOMSTTENDENSER I OECD: INDKOMSTGRUPPER. Figur 1: Indkomsttendenser i OECD = 1. Kilde: OECD (2015) In it Together Hvorfor skader ulighed vores samfund? Ulighed har negative effekter for samfundet på flere niveauer: det mindsker sammenhængskraften blandt borgerne, sænker uddannelsesniveauet og skader den økonomiske vækst. OECD fandt for nylig, at stigende ulighed samlet har slået 4,7 procentpoint af væksten blandt OECD-landene i årene (OECD 2015c). IMF har i flere artikler fundet, at hvis uligheden øges så falder væksten, mens væksten stiger ved en positiv lighedsudvikling (Dabla-Norris et al. 2015; Ostry, Berg & Tsangarides 2014; Berg & Ostry 2011). Således viser IMF, at hvis indkomsten blandt den nederste kvintil af befolkningen øges med 1 pct. stiger væksten med 0.38 pct (Dabla-Norris et al. 2015). Der er altså tale om en trickle up -effekt, modsat det konventionelle diktum om, at velstanden fordeles via en trickle down -effekt. Ulighed har en række uheldige sidevirkninger, som ofte er selvforstærkende og dermed også bidrager til stigende ulighed på sigt. IMF og OECD fremhæver bl.a. KONTAKT Kristian Weise, direktør kw@cevea.dk FORFATTERE Frank Skov, Analysechef Rune Riisbjerg Thomsen, Jonas Kristiansen NOTAT CITAT Tema: Ulighed Nærværende rapport må kun Publiceret d. 27. februar 2017 citeres med udtrykkelig kildehenvisning til Cevea.

3 2 Uddannelse: Stor ulighed kan lede til lavere investering i uddannelse blandt middel- og lavindkomstgrupper. Da uddannelse ofte er en vigtig katalysator for social mobilitet, bliver denne skadet ved lavere deltagelsesniveau, hvad leder til endnu højere ulighed (OECD 2015b) Social mobilitet: Lande med en høj grad af ulighed viser typisk en lavere grad af social mobilitet (OECD 2015b). Som nævnt ovenfor er dette ofte forbundet med uddannelse. Kriminalitet: Ulighed i socioøkonomiske faktorer kan lede til højere grader af kriminalitet. Lavindkomstgrupper begår og er oftere ofre for kriminalitet end grupper med højere indkomster. Dette forværres under økonomiske kriser (OECD 2013) Helbred: I lande hvor adgangen til sundhedspleje er afhængig af betalte forsikringer, betyder ulighed naturligvis meget for muligheden for at have et godt helbred. Når uligheden vokser, bliver indkomst stadigt mere vigtigt for helbredet. Således er indkomst i USA i dag en bedre indikator for den forventede levetid, end for en generation siden (Dabla-Norris et al. 2015). Men også i Danmark rapporterer langt flere i den øverste indkomstkvintil at have et godt helbred sammenlignet med det nederste (OECD 2013). Velvære: OECD skrev i 2013: Generel velvære er positivt forbundet med lave socioøkonomiske forskelle i velvære målt på indkomst- og uddannelsesulighed. (OECD 2013: 33) Med ovenstående effekter in mente, er det forståeligt, at FN s nye bæredygtighedsmål især fokuserer på at mindske ulighed. Det hjælper ikke blot de svageste i samfundet, men giver generel velvære og bedre vækstmuligheder, globalt og nationalt. Hvorfor stiger uligheden? Der er en række årsager til at uligheden stiger, globalt og nationalt. En af de vigtigste årsager er dog, hvad man bredt kan kalde globalisering (OECD 2015b). Globaliseringen har medvirket, at flows af kapital, teknologi, handel og viden er blevet kraftigere og hastigere. Den teknologiske udvikling har bevirket, at især ufaglærte job er blevet erstattet af job, der kræver højere uddannelsesniveau og dermed skabt et større hul mellem dem med lav og høj uddannelse. Dette, samt muligheden for at outsource arbejdspladser, har ændret magtbalancen mellem arbejde og kapital, hvor virksomhedsejerne i dag trækker flere penge ud af de producerede varer og arbejderne relativt færre. Samtidig har regeringer på tværs af verden udformet politiker, der i høj grad har båret ved til ulighedsbålet. Således har man sænket topskattegrænserne, dereguleret arbejdsmarkeder og finansielle markeder, alt sammen til fordel for den økonomiske top.

4 3 TOPSKATTEGRÆNSER I OECD Figur 2: Topskattegrænser i OECD. Kilde: OECD (2015): 'Income Inequality' Ulighed i Danmark Mens uligheden i Danmark er blandt de mindste i OECD, er det dog værd at vare sig. Politiske prioriteter og globaliseringens ankomst har betydet, at Danmark er et af de lande, hvor uligheden er steget mest de sidste 30 år (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd 2015; Cevea 2014). Den danske ulighed har traditionelt været lav, både som følge af stærke arbejdsmarkedsinstitutioner og pga. det høje niveau af offentlige ydelser. Men mens man har nedsat adgangen til og den økonomiske værdi af disse er lønningerne til de rigeste steget markant (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd 2015). GINI-KOEFFICIENT FOR DANMARK Figur 3: Udvikling i Gini-koefficient for Danmark. Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (2015): 'De rigeste tjener mere og mere

5 4 Ulighed skader væksten Fra 1985 til 2005 er uligheden i OECD-landene gennemsnitligt steget med to Gini-koefficient point. Gini-koefficienten er et mål for indkomstuligheden i et land, og en lav Gini-koefficient betyder, at der er en lav ulighed. Stigningen i indkomstuligheden vurderer OECD har betydet, at OECD-landene, har haft mindre vækst end hvis uligheden ikke var steget. Konkret vurderes det, at den stigende ulighed har slået 4,7 procentpoint af væksten. En væsentlig årsag til, at en stigende indkomstulighed har en negativ effekt på væksten, kan ifølge OECD skyldes, at det bliver mere risikabelt for børn med kortuddannede forældre at investere i deres uddannelse og mere generelt i human kapital, og derfor undlader de at tage en uddannelse, og arbejdskraften bliver dermed generelt mindre kvalificeret og mindre produktiv. SANDSYNLIGHEDEN FOR AT OPNÅ EN VIDEREGÅENDE UDDANNELSE HVIS ENS FORÆLDRE HAR EN GRUNDSKOLEUDDANNELSE (LOW PEB), GYMNASIEL UDDANNELSE (MEDIUM PEB), ELLER VIDEREGÅENDE UDDANNELSE (HIGH PEB) Figur 4: Sammenhæng mellem forældre uddannelsesbaggrund og egen uddannelse, når uligheden stiger. Kilde: OECD (2015) In it together. Grafen her viser, at sandsynligheden for at tage en videregående uddannelse er næsten konstant, selvom uligheden stiger, for børn hvis forældre har enten gymnasial eller videregående uddannelse. Men for de børn, der kommer fra familier, hvor forældrene højst har en grundskoleuddannelse, falder sandsynligheden for, at de selv tager en videregående uddannelse fra 25 % til 15 %, når Ginikoefficienten stiger fra 20 til 35. Det betyder altså, at en stigende indkomstulighed medfører, at færre børn af lavt uddannede forældre får en videregående uddannelse. En stigende ulighed medfører således et væksttab, fordi udnyttelsen af den humane kapital falder.

6 5 Indkomstuligheden har ikke kun betydning for hvilken uddannelse man tager. OECDs tal viser nemlig, at en stigende ulighed også betyder en stigning i arbejdsløsheden, for personer hvis forældre højest har en grundskoleuddannelse. SANDSYNLIGHEDEN FOR AT VÆRE ARBEJDSLØS I LØBET AF SIT ARBEJDSLIV, HVIS ENS FORÆLDRE HAR EN GRUNDSKOLEUDDANNELSE (LOW PEB), GYMNASIEL UDDANNELSE (MEDIUM PEB), ELLER VIDEREGÅENDE UDDANNELSE (HIGH PEB) Figur 5: Sammenhæng mellem sandsynlighed for at være arbejdsløs og stigende ulighed. Kilde: OECD (2015) In it together. Af grafen fremgår det, at sandsynligheden for at have været arbejdsløs i løbet af sit arbejdsliv stiger, når uligheden stiger, for personer hvis forældre højst har en grundskoleuddannelse. Det samme gør sig dog ikke gældende for personer hvis forældre har en gymnasial eller videregående uddannelse. Det er altså ikke kun uddannelsesmulighederne, der bliver forværret når uligheden stiger, men også mulighederne for et sikkert arbejdsliv for store dele af befolkningen. En stigende indkomstulighed har negative konsekvenser for et lands økonomiske vækst. Dette kan tilskrives at stigende ulighed forværrer livschancerne for den del af befolkningen, der kommer fra kortuddannede familier. Det er værd at bemærke at, selvom der for alle niveauer af ulighed, gælder at sandsynlighederne for at tage en videregående uddannelse og at være arbejdsløs, er afhængige af ens forældres uddannelsesbaggrund, så er det kun for dem hvis forældre er kortuddannede, at mulighederne forværres, når uligheden stiger.

7 6 Teorien om at en stigende ulighed skaber vækst i samfundet ved at skabe større incitament hos den dårligst stillede del af befolkningen for at få en lang uddannelse og komme i arbejde, holder altså ikke. Hvad kan vi gøre ved uligheden? OECD (2015b) har en række policyforslag, som de mener, kan afbøde de værste effekter af (socio)økonomisk ulighed i OECD-landene. I kort form er de: Kønsulighed Selvom kvinder i stigende grad har fået adgang til arbejdsmarkederne, er tempoet desværre stagneret i flere lande. Således er der i OECD et gennemsnitligt løngab på 15 pct. mellem fuldtidsansatte mænd og kvinder. Der er behov for aktive familie- og arbejdsmarkedspolitikker, der støtter integration af kvinder på arbejdsmarkedet. Her opfordrer OECD til, at man kigger mod de nordiske lande. Aktiv arbejdsmarkedspolitik Løn samt arbejdsvilkår- og miljø er vigtige faktorer i at sænke uligheden. Arbejdsmarkedet skifter i disse år karakter, og 40 % af unge er i atypiske stillinger; vikararbejde, tidsbegrænsede stillinger og deltidsarbejde. Det er vigtigt at opprioritere uddannelse og efteruddannelse samt at matche unges egenskaber med stillinger. Det er samtidig vigtigt fra politisk hånd at arbejde målrettet mod at få folk i arbejde, da ansættelse ikke blot giver højere økonomisk velstand, men også bedre mentalt helbred og muligheden for at udvikle sig som menneske. Uddannelse OECD understreger vigtigheden af at investere i tidlig uddannelsesindsats og sørge for at få så mange børn igennem uddannelse som muligt. Dette inkluderer også indsatsen før skolealderen, altså børnehaver og pre-schools. Samtidig er det vigtigt at bruge de nødvendige ressourcer på at efteruddanne lærere, så de har den nødvendige værktøjskasse til at tage sig af de enkelte børns behov. I forhold til at højne uddannelsesmobiliteten er inklusion af børn fra forskellige indkomstgrupper vigtigt, og vigtigheden af en vejledningsindsats, der giver alle muligheden for at vælge, hvad de ønsker understreges. Omfordeling Siden 1990 erne har udviklingen generelt i OECD været at adgangen til sociale ydelser er blevet strammet mens ydelserne generelt er blevet nedsat. Dette har bidraget til den stigende ulighed mellem lavindkomstgrupper og de mest velhavende i samfundet. OECD understreger, at stater ikke skal holde sig tilbage med at bruge skatter og sociale ydelser m.m. til omfordeling og bremsning af ulighed. Her foreslår man især at øge mulighederne for at modtage ydelser, mens man er i deltidsarbejde el. lign. Samtidig foreslår man at indhente flere penge på skattesiden. Ikke nødvendigvis igennem en hævelse af topskattegrænsen, men i stedet at nedsætte mængden af fradrag og afgiftsfritagelser, der typisk i højere grad kommer velstående borgere til gode, end dem med lavere formuer.

8 7 NOTER OG KILDER Dette notat er udarbejdet på baggrund af nylige undersøgelser af OECD, AE og IMF. Kilder: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (2015): 'De rigeste tjener mere og mere Berg & Ostry (2011) Inequality and Unsustainable Growth: Two Sides of the Same Coin? Cevea (2014) Danmark i top-5 over ulige indkomstudviklinger i EU Dabla-Norris et al. (2015) Causes and Consequences of Income Inequality: A Global Perspective OECD (2013) How s Life 2013 OECD (2015a) How s Life 2015 OECD (2015b) Income Inequality: The Gap Between the Rich and the Poor OECD (2015c) In it Together Ostry, Berg & Tsangarides (2014) Redistribution, Inequality, and Growth

9 er ufrivilligt atypiske ansatte i Danmark Midlertidige stillinger og deltidsstillinger kan give frihed og mulighed for en anden balance mellem familie og arbejdsliv end regulære fuldtidsstillinger. Men de kan også være forbundet med en stor usikkerhed danskere sidder i deltidsstillinger og midlertidige stillinger, selvom de ville foretrække en fast, fuldtidsstilling. Kun 16 % af de midlertidige ansatte er i en midlertidig stilling af lyst. Og hele 50 % kan ikke finde en fast stilling. Analysen viser, at de atypiske ansatte i betydeligt højere grad er i risiko for fattigdom, end ansatte i faste, fuldtidsstillinger. Der var 2,78 mio. ansatte i Danmark i 2015, af dem er 2,28 mio. i alderen år. Analysen fokuserer på aldersgruppen år. Det er en gruppe, der typisk er færdiguddannet, og enten er ved at etablere sig, eller allerede har etableret sig, på arbejdsmarkedet. I denne gruppe er 22,7 % atypisk ansatte, hvoraf 17,2 % er deltidsansatte, mens 5,5 % er midlertidigt ansatte. De atypisk ansatte dækker således over folk, der er i jobs som adskiller sig fra den normale, faste fuldtidsstilling. FIGUR 1: FORDELINGEN AF ATYPISK ANSATTE I DANMARK, ALDERSGRUPPEN ÅR, atypisk ansat deltidsansat midlertidigt ansat ufrivilligt deltidsansat ufrivilligt midlertidigt ansat Kilde: Eurostat, Labour Force Survey KONTAKT Kristian Weise kw@cevea.dk FORFATTERE Mads Kofoed, analytiker Jonas Kristiansen, analysepraktikant NOTAT CITAT Tema: Arbejdsmarked Nærværende rapport må kun Publiceret d. 27. februar 2017 citeres med udtrykkelig kildehenvisning til Cevea.

10 2 Ud af de 2,28 mio. ansatte i alderen år, er omkring mennesker enten ufrivilligt på deltid eller midlertidigt ansat. Det svarer til 6,1 % af de ansatte i alderen år. De atypisk ansatte udgør en stor del af det danske arbejdsmarked, og har gjort det i mange år. Som det fremgår af figur 1, var der i mennesker i alderen år, som har en atypisk ansættelse. Af dem varetager en deltidsstilling, og sidder i en midlertidig stilling. HVEM ER DE ATYPISKE ANSATTE? Figur 2 viser at de årige i højere grad end de andre aldersgrupper, sidder i atypiske stillinger. Mere end 21 % er deltidsansat og 13 % er midlertidigt ansat. Det tyder altså på, at det er sværere for de unge erhvervsaktive at finde en fast, fuldtidsstilling. Samtidig er der også flere i den ældste aldersgruppe på år som sidder i en deltidsstilling. FIGUR 2: ANDELEN AF DELTIDS- OG MIDLERTIDIGE ANSATTE FORDELT PÅ ALDER, I % 20% 15% 10% Midlertidigt ansatte Deltidsansatte 05% 00% år år år år Kilde: Danmarks Statistik

11 3 Der er en stor forskel på hvor mange mænd og kvinder der har deltidsjobs. For de årige og de årige er det næsten en fjerdedel af de ansatte kvinder, der arbejder deltid og lidt over 5 % af mændene, der er i deltidsstillinger. Kvinder er altså meget oftere deltidsansatte end mænd. FIGUR 3: ANDELEN AF DELTIDSANSATTE FORDELT PÅ ALDER FOR HENHOLDSVIS MÆND OG KVINDER, I % 30% 25% 20% 15% Mænd Kvinder 10% 05% 00% år år år år Kilde: Danmarks Statistik SIKKERHED PÅ ARBEJDSMARKEDET De atypisk ansatte fylder meget på arbejdsmarkedet, og for nogle er det en fordel at sidde i enten en deltidsstilling eller en midlertidig stilling. Det giver fleksibilitet, og man har mere frihed til selv at planlægge sit arbejdsliv. Det kan dog også være en kilde til usikkerhed, da man på deltid tjener mindre end fuldtidsansatte, og som midlertidigt ansat ved man ikke, hvad man skal når ens kontrakt udløber. De atypiske ansatte er altså kendetegnet ved generelt at have et mere usikkert indkomstgrundlag, end ansatte i typiske faste, fuldtidsstillinger. Nedenstående figur viser Eurostats

12 4 In-work at-risk-of-poverty tal, for forskellige grupper af ansatte. Tallene afspejler hvor mange procent af en gruppe, der har en disponibel indkomst på under 60 % af den nationale medianindkomst. Indekset er udarbejdet til at kunne måle den voksende del af befolkningerne i Europa, der arbejder, men lever i risiko for fattigdom. Af figur 4 fremgår det, at 7,6 % af de deltidsansatte har en indkomst under 60 % af medianindkomsten, mens det samme gør sig gældende for 4 % af de fuldtidsansatte. Der er altså næsten dobbelt så mange af de deltidsansatte, der er i risiko for fattigdom end blandt de fuldtidsansatte. Blandt de midlertidigt ansatte er det 9,8 %, der er i fare for at ende i fattigdom, til sammenligning med 3,6 % af de fastansatte. Det vil sige, at omkring 1 ud af 10 midlertidigt ansatte falder under Eurostats definition for at være i risiko for fattigdom. Dette er tæt på tre gange så mange som blandt de fastansatte. FIGUR 4: IN-WORK AT-RISK-OF-POVERTY RATE, ,0 10,0 9,8 8,0 7,6 6,0 4,0 4,0 3,6 2,0 0,0 Fuldtidsansatte Deltidsansatte Fastansatte Midlertidigt ansatte Kilde: Eurostat, Labour Force Survey Anm. Disse tal er udregnet for hele den voksne befolkning og dækker altså ikke kun aldersgruppen år. De midlertidigt ansatte ligger også højere på indekset, end de deltidsansatte. Der er altså større risiko for fattigdom, når man sidder i en midlertidig stilling, end i en deltidsstilling.

13 5 ÅRSAG TIL AT MAN BLIVER ATYPISK ANSAT Generelt er der noget højere risiko for at ende i fattigdom, når man sidder i en atypisk stilling, end i en normal fastansættelse. Det er derfor interessant at kigge nærmere på tallene, og undersøge hvorfor folk bliver atypisk ansat. FIGUR 5: ÅRSAGER TIL AT SIDDE I EN MIDLERTIDIG STILLING, OPGJORT I ANTAL TUSINDE, OG I ANDELE AF DEN SAMLEDE GRUPPE AF MIDLERTIDIGT ANSATTE I ALDEREN ÅR, ,5; 3% 37,9; 31% 19,6; 16% 62; 50% Kunne ikke finde fast arbejde Ville ikke have fast arbejde Under uddannelse Prøveperiode Kilde: Eurostat, Labour Force Survey Ifølge Eurostats nyeste opgørelse fra 2015 er der danskere, i aldersgruppen år, i midlertidige stillinger. Samtidig har 50 % af de midlertidige ansatte svaret, at de kun har en midlertidig stilling, fordi de ikke kan finde en stilling som fastansat. Det vil sige, at ca danskere, er ufrivilligt i en midlertidig stilling. En tredjedel af de midlertidigt ansatte, er enten under uddannelse eller i gang med en prøveperiode. Og kun 16 % angiver, at de sidder i en midlertidig stilling, fordi de ikke vil have et fast arbejde. Der er altså meget få af de ansatte i midlertidige stillinger, som sidder der af lyst.

14 6 Det tyder på, at der ikke er mange lykkelige freelancere, som nyder friheden ved at sidde i midlertidige stillinger. Derimod er der en stor overvægt af de midlertidige ansatte, som føler sig tvunget ud i en prekær arbejdssituation, fordi de ikke kan finde et fast arbejde. Billedet af, at en stor andel er ufrivilligt atypisk ansat, går igen i tallene for de deltidsansatte. FIGUR 6: ÅRSAGER TIL AT SIDDE I EN DELTIDSSTILLING, OPGJORT I ANTAL TUSINDE, OG I ANDELE AF DEN SAMLEDE GRUPPE AF DELTIDSANSATTE I ALDEREN ÅR, ,8; 16% 81,7; 21% 59,3; 15% 58,2; 15% 11,4; 3% 117,9; 30% Kunne ikke finde et fuldtidsjob Egen sygdom eller handicap Andre familiære eller personlige ansvarsområder Tage sig af børn eller ikke duelige voksne Under uddannelse Andet Kilde: Eurostat, Labour Force Survey Eurostat har opgjort andelen af danskere i deltidsstillinger i 2015 til at være blandt de årige. Størstedelen af de deltidsansatte har et deltidsjob, fordi de ikke er i stand til at varetage et fuldtidsjob, enten på grund af egen sygdom, eller fordi de bliver nødt til at tage sig af deres familier. Derudover er 15 % under uddannelse. 21 % har svaret, at de sidder i en deltidsstilling, fordi de ikke kan finde en fuldtidsstilling. Det svarer til ca danskere. Samlet set er der omtrent og danskere i den mest erhvervsaktive aldersgruppe, år, på arbejdsmarkedet, i enten en tidsbegrænset- eller en deltidsstilling, der ikke kan finde en fast fuldtidsstilling. Det vil sige at mere end danskere på arbejdsmarkedet, sidder i en ufrivillig, atypisk ansættelse.

15 7 SÅDAN HAR VI BEREGNET TALLENE Analysen er baseret på data hentet fra Danmarks Statistik, samt Eurostats Labour Force Survey, som er en spørgeskemaundersøgelse og derfor behæftet med en statistisk usikkerhed. Analysen beskæftiger sig med folk i deltids- og midlertidige stillinger. Herved undersøges usikkerheder forbundet med ikke at være fremtidssikret på arbejdsmarkedet, samt ikke at have en fuldtidsløn. Vi har valgt at fokusere på aldersgruppen år, da denne gruppe typisk er færdiguddannet, og enten er ved at etablere sig, eller allerede har etableret sig, på arbejdsmarkedet. In-work at-risk-of-poverty-rate er et tal, som EU bruger til at udregne hvor mange, der er i arbejde, men hvis indkomst er 60 % under den nationale medianindkomst, hvilket de fastlægger som en grænse for, hvornår man er i risiko for fattigdom. Det er altså EU s vurdering af, hvornår man er i risiko for at være fattig. Dette tal er udregnet for hele befolkningen, og altså ikke kun de årige.

16 INCLUSIVE GROWTH I N C O M E I N E Q U A L I T Y U P D A T E COPE Centre for Opportunity and Equality November Key Facts The fruits of the economic recovery have not been evenly shared 1 So far, the economic recovery has not reduced inequality Gini coefficient of disposable income inequality in (or latest year), total population or latest year ( ) Note: Income definitions and data years: see Table 1.

17 2 Household disposable incomes are still below pre-crisis levels, especially for the least well off Labour market improvements have not benefited all households equally Real disposable income growth (or latest year) by income group, Total population, OECD average % 2% 1.1% 1.3% 2.3% 0% -2% -4% -2.1% -3.6% -6% -5.3% Bottom 10% Mean Income Top 10% Note: Data years: see Table 1. 3 Since 2010, labour incomes increased less at the bottom of the income distribution Panel A - Real labour income growth , Working-age population, OECD 10% 5% 0% -5% -10% -15% -20% 2007 to to to 2014 Bottom 10% Mean Top 10% 15% 10% 5% 0% -5% -10% -15% -20% -25% Panel B Annual average real labour income growth, (or latest year), Working-age population Mean ( ) Bottom 10% Top 10% Notes: Labour incomes correspond to gross wages and salaries, and self-employment incomes. Data years: see Table 1.

18 Redistribution dampened the increase in market income inequality but has weakened recently 4 Until recently, market income inequality rose faster than disposable income inequality Inequality before and after redistribution though transfers and taxes, respectively, 2007=100, Working-age population, OECD average 108 Market income inequality (before transfers and taxes) Gross income inequality (after transfers and before taxes) Disposable income inequality (after transfers and taxes) Notes: OECD average excludes Hungary, Korea, Mexico, Turkey and Switzerland. Secretariat estimates for gross income inequality prior to Redistribution decreased in a majority of countries since 2010 Percentage reduction of market income inequality due to transfers and taxes, (or latest year), working-age population Notes: Redistribution is defined as the difference between market income and disposable income inequality, expressed as a percentage of market income inequality. Market incomes are net of taxes in Hungary, Mexico and Turkey. Data years: see Table 1.

19 6 Taxes are back at their pre-crisis levels while transfers stagnate at high level in 2013 Change in real average market and disposable income, public cash transfers and taxes, 2007=100, Working-age population, OECD average Market income Public cash transfers Personal income taxes Disposable income Notes: The figures correspond to the changes in real terms of the mean of each component since OECD average excludes Hungary, Mexico, Switzerland and Turkey. Contacts Social Policy Division, OECD Directorate for Employment, Labour and Social Affairs Celine.Thevenot@oecd.org Household Statistics and Progress Measurement Division, OECD Statistics Directorate Marco.Mira@oecd.org Carlotta.Balestra@oecd.org Notes Further reading Useful links Source

20 Box 1. The OECD Income Distribution Database (IDD - at To benchmark and monitor income inequality and poverty across countries, the OECD relies on a database based on national sources (household surveys and administrative records) and on common definitions. Indicators are based on the concept of equivalised household disposable income, i.e. the total market income received by all household members (gross earnings, self-employment income, capital income), plus the current cash transfers they receive, less income and wealth taxes, social security contributions and current transfers that they pay to other households. Household income is adjusted with an equivalence scale that divides total household income by the square root of household size. Standard concepts and definitions of household incomes are provided by the Canberra Group Handbook on Household Income Statistics (United Nations, 2011). In 2015, the OECD changed its standard definition of household income. The revision goes in the direction of bringing the OECD income definition closer to the operational definition recommended by the 2011 Canberra Group Handbook. Key changes in the new definition include: i) the inclusion of the value of goods produced by households for their own consumption, as an element of self-employed income; and ii) the deduction of current transfers paid by households to non-profit institutions and other households (e.g. alimonies). As a result, current transfers paid by households now distinguish among: i) taxes on income and wealth and social security contributions paid by workers; ii) contributions to employment-related occupational schemes; and iii) current transfers paid by households to non-profit institutions and other households. In addition, a more detailed breakdown of current transfers received by households was implemented. This distinguishes among transfers received from: i) social security schemes; ii) employment-related occupational schemes; and iii) other households and non-profit institutions. This change allows more fine-grained measures of redistribution by distinguishing between primary income (income from work and capital and net transfers from other households), market income ( primary income plus transfers received from employment-related schemes), gross income (market income, plus transfers received from social security schemes, less transfers paid to employment-related occupational schemes) and disposable income (gross income less taxes and other current transfers paid). Current transfers paid by households to non-profit institutions and other households, which were previously included in capital income, are now separately identified as a component of current transfers paid by households. While the new income definition implies a break in OECD historical series (data based on both the old and new definition are shown separately in OECD.Stat), data are available for at least one common year (typically either 2011 or 2012) based on both definitions. The pre-2011 data described in this brief have been corrected for this break. The corrected values proved to be significantly different from original values only in a handful of countries (notably Chile and Israel) and very limited or insignificant in the others. The inclusion of the value of goods produced by households for own consumption provides the basis for the progressive integration in the OECD database of estimates for selected middle-income countries, where subsistence agriculture accounts for a significant share of household economic resources. In most OECD countries for which information is available, the value of goods produced by households for own consumption is generally below 1% of household income but much higher in Mexico, where it accounts for 4% of household income (see Table 1). This income item is also more important for low-income households. The inclusion of goods produced by households for their own consumption lowers both income inequality and the proportion of people falling below the poverty-threshold. In Mexico, the ratio between the income received by people in the highest quintile to that received by those in the lowest one decreases from 13.7 to 11.5 in 2012; the Gini coefficient for disposable income falls from to and the share of people below the poverty line, from 21.4% to 18.9% (although these changes also reflect methodological changes introduced by the statistical office to measure income at the bottom of the income scale). The effect on inequality and poverty measures is smaller in all other countries. 7% 5% 3% 1% -1% 7 Importance of goods produced by households for their own consumption among the entire population and the lowest quintile of the income distribution Percentage of household disposable income Total ( ) Lowest quintile Note: Data on the value of goods produced by households for their own consumption are not available for Australia, Austria, Belgium, Canada, Denmark, Finland, France, Germany, Iceland, Israel, Korea, Japan, the Netherlands, New Zealand, Norway, Sweden, Switzerland, the United Kingdom and the United States. Database managers: Benoit.Arnaud@oecd.org, Maxime.Ladaique@oecd.org and Elena.Tosetto@oecd.org.

21 Table 1. Key indicators on the distribution of household disposable income and poverty, 2007, 2012 and 2014 or most recent year Gini coefficient or latest S80/S20 income share ratio or latest Bottom 10% Income share in total income Bottom 20% Bottom 40% Top 40% 2014 or latest (%) Notes: Income distribution data refer to the total population and are based on equivalised household disposable income, i.e. disposable income adjusted for household size. The Gini coefficient takes values between 0 (where every person has the same income), and 1 (where all income goes to one person). The S80/S20 income share ratio refers to the ratio of average income of the top 20% to the average income of the bottom 20% of the income distribution. The poverty threshold is 50% of median disposable income in each country. The income-based poverty rates exclude lump-sum payments which are frequent in the retirement schemes of some countries (e.g. Australia, Switzerland). Working poor are those with income below the poverty line, living in households with a working age head and at least one worker. Latest available data refer to 2014 for Australia, Finland, Hungary, Israel, Korea, Mexico, the Netherlands and the United States; to 2012 for Japan and New Zealand; and to 2013 for all other countries. The data shown for 2012 refer to 2013 for Finland, Israel, Korea, the Netherlands and the United States; to 2011 for Chile and New Zealand; and to 2009 for Japan. The data shown for 2007 refer to 2008 for Australia, France, Germany, Israel, Mexico, New Zealand, Norway, Sweden and the United States; to 2006 for Japan; and to 2009 for Chile and Switzerland. In the case of most countries, values for the three years are based on the same income definition (wave 7). In the case Australia, Denmark, France, Germany, Hungary, Israel, Japan, Korea, Mexico, the Netherlands, New Zealand, Norway, Sweden and Turkey, the values shown (marked with "e") are Secretariat estimates that correct for breaks in the series due to changes in the OECD income definition, changes in the survey-vehicle (Israel), and survey-improvements (France and the United States), through an adjustment factor based on different estimates for the same year. Vertical lines indicate breaks in the series that could not be corrected. Values for Japan are based on the Comprehensive Survey of Living Conditions; other surveys for Japan, such as the National Survey of Family Income and Expenditure, show lower levels of income inequality and poverty that those reported here. Values for the OECD average consider only countries for which data are available for all the years included in the table (34 OECD countries for all the indicators except anchored poverty, for which the OECD average is limited to 25 countries). The OECD average for income shares in total income and poverty rates by age group includes all 35 OECD countries, as comparable data referring to the latest available year are available for all OECD countries. Poverty rates are "anchored" in 2006 for Chile, Japan, Korea and Turkey; and 2007 for Austria and Spain. Top 20% Top 10% or latest Children (< 18) By age group, 2014 or latest Youth (18-25) Adult (26-65) Elderly (> 65) Working poor Australia e e e Austria Belgium Canada Chile Czech Republic Denmark e e e e Estonia Finland France e e e Germany Greece Hungary e e e Iceland Ireland Israel e e e Italy Japan e e e Korea e e e e Latvia Luxembourg Mexico e e e e Netherlands e e e e New Zealand e e e e Norway Poland Portugal Slovak Republic Slovenia Spain Sweden e e e Switzerland e e e e Turkey e e e United Kingdom United States e e e OECD Total Poverty rate (relative threshold) Poverty rate (threshold "anchored" in 2005) Total 2014 or latest

Internationale perspektiver på ulighed

Internationale perspektiver på ulighed 1 Internationale perspektiver på ulighed På det seneste er der sket en interessant udvikling i debatten om økonomisk ulighed. De store internationale organisationer har kastet sig ind i debatten med et

Læs mere

Internationale perspektiver på ulighed

Internationale perspektiver på ulighed 1 Internationale perspektiver på ulighed På det seneste er der sket en interessant udvikling i debatten om økonomisk ulighed: de store internationale organisationer har kastet sig ind i debatten med et

Læs mere

atypisk ansat

atypisk ansat 1 Midlertidige stillinger og deltidsstillinger kan give frihed og mulighed for en anden balance mellem familie og arbejdsliv end regulære fuldtidsstillinger. Men de kan også være forbundet med en stor

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK PRODUCTIVITY IN DANISH FIRMS Mark Strøm Kristoffersen, Sune Malthe-Thagaard og Morten Spange 13. januar 218 Views and conclusions expressed are those of the author and do not necessarily

Læs mere

AREA TOTALS OECD Composite Leading Indicators. OECD Total. OECD + Major 6 Non Member Countries. Major Five Asia. Major Seven.

AREA TOTALS OECD Composite Leading Indicators. OECD Total. OECD + Major 6 Non Member Countries. Major Five Asia. Major Seven. Reference series Composite leading indicators OECD Composite Leading Indicators AREA TOTALS 10-05- 19 OECD Total 19 OECD + Major 6 Non Member Countries 19 Major Seven 19 Major Five Asia 19 Euro area 19

Læs mere

Stigning i mønsterbrydere blandt ikke-vestlige efterkommere

Stigning i mønsterbrydere blandt ikke-vestlige efterkommere Stigning i mønsterbrydere blandt ikke-vestlige efterkommere Gennem de sidste år har der været en stor stigning i andelen af mønsterbrydere blandt efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Blandt etniske

Læs mere

Høj løn og høj beskæftigelse går hånd i hånd i Europa

Høj løn og høj beskæftigelse går hånd i hånd i Europa Høj løn og høj beskæftigelse går hånd i hånd i Europa Politikerne gentager igen og igen, at høje danske lønomkostninger skader beskæftigelsen, og bruger påstanden som argument for nødvendigheden af lønnedgang.

Læs mere

Ungdomsarbejdsløsheden i EU er den højeste i 14 år

Ungdomsarbejdsløsheden i EU er den højeste i 14 år Ungdomsarbejdsløsheden i EU er den højeste i år Arbejdsløsheden for de -9-årige i EU er i dag ca. ½ pct. Det er det højeste niveau siden 1997, hvor ungdomsledigheden var,8 pct. Det er specielt i Spanien

Læs mere

Indkomstforskelle og vækst

Indkomstforskelle og vækst Indkomstforskelle og vækst OECD har analyseret sammenhængen mellem indkomstforskelle og vækst og fundet, at ind-komstforskelle i nogle tilfælde kan være skadelige for den økonomiske vækst. I den danske

Læs mere

6. Social balance. Social balance. Figur 6.1 Indkomstforskelle i OECD, 2012

6. Social balance. Social balance. Figur 6.1 Indkomstforskelle i OECD, 2012 6. 6. Social balance Social balance Danmark og de øvrige nordiske lande er kendetegnet ved et højt indkomstniveau og små indkomstforskelle sammenlignet med andre -lande. Der er en høj grad af social balance

Læs mere

Hvordan står det til med forebyggelsen i Danmark - Forsikring & Pensions Forebyggelsesbarometer

Hvordan står det til med forebyggelsen i Danmark - Forsikring & Pensions Forebyggelsesbarometer 14. MAJ 213 Hvordan står det til med forebyggelsen i - Forsikring & Pensions Forebyggelsesbarometer AF ANDREAS ØSTERGAARD NIELSEN Barometeret Forsikring & Pensions forebyggelsesbarometer rangerer i forhold

Læs mere

De unge er hårdest ramt af stigende arbejdsløshed

De unge er hårdest ramt af stigende arbejdsløshed De unge er hårdest ramt af stigende arbejdsløshed Både den registrerede og den stikprøvebaserede arbejdsløshed bekræfter, at de unge er hårdest ramt af arbejdsløshed. Ifølge Eurostat skal vi 17 år tilbage

Læs mere

Melbourne Mercer Global Pension Index

Melbourne Mercer Global Pension Index 15 October 2009 Melbourne Global Pension Index Dr David Knox www.mercer.com.au The Genesis Victorian Government wants to highlight the significant role that Melbourne plays in the pension and funds management

Læs mere

Udvikling i økonomisk ulighed i Danmark

Udvikling i økonomisk ulighed i Danmark 12 samfundsøkonomen nr. 3 oktober 15 Udvikling i økonomisk ulighed i Danmark Udvikling i økonomisk ulighed i Danmark På trods af, at uligheden er steget markant igennem de sidste år i Danmark, så er uligheden

Læs mere

Det er blevet sværere at være millionær, men nemmere at blive milliardær

Det er blevet sværere at være millionær, men nemmere at blive milliardær 1 Det er blevet sværere at være millionær, men nemmere at blive milliardær Der er kommet fem gange så mange danskere på Forbes liste over dollarmilliardærer siden år 2000. De 10 danskere på Forbes liste

Læs mere

De rigeste tjener mere og mere, mens de fattigste halter bagud

De rigeste tjener mere og mere, mens de fattigste halter bagud De rigeste tjener mere og mere, mens de fattigste halter bagud De seneste 30 år er uligheden vokset støt, og de rigeste har haft en indkomstfremgang, der er væsentlig højere end resten af befolkningen.

Læs mere

Finansudvalget (Omtryk trykfejl i 2.afsnit i sammenfatning og litteraturlisten opdateret) FIU Alm.del Bilag Offentligt

Finansudvalget (Omtryk trykfejl i 2.afsnit i sammenfatning og litteraturlisten opdateret) FIU Alm.del Bilag Offentligt Finansudvalget 216-17 (Omtryk - 3-4-217 - trykfejl i 2.afsnit i sammenfatning og litteraturlisten opdateret) FIU Alm.del Bilag Offentligt Finansudvalget De økonomiske konsulenter Til: Dato: Omtryk: Udvalgets

Læs mere

Det danske pensionssystem i fugleperspektiv

Det danske pensionssystem i fugleperspektiv Det danske pensionssystem i fugleperspektiv Torben M. Andersen Institut for Økonomi Aarhus Universitet Pensionssystemer To primære opgaver: Indkomstsikring for alle ældre (minimumskrav) Forbrugsudglatning:

Læs mere

Akademikernes arbejdsmarked

Akademikernes arbejdsmarked Akademikernes arbejdsmarked 2 3 Indhold Forord 1. Forord 3 2. Krisen kradser 4 3. Arbejdsmarkedets forandring 5 3.1 Stor stigning i udbuddet af akademikere på arbejdsmarkedet 6 4. I lavkonjunkturens skygge

Læs mere

Hvorfor er DI glade for EU s klimaregulering?

Hvorfor er DI glade for EU s klimaregulering? Hvorfor er DI glade for EU s klimaregulering? DI Confederation of Danish Industry DI is a private employer and business organisation, representing 10,000 companies. DI works to create the best possible

Læs mere

Velfærdssamfund og produktivitetsvækst en modsætning?

Velfærdssamfund og produktivitetsvækst en modsætning? Velfærdssamfund og produktivitetsvækst en modsætning? Torben M. Andersen Institut for Økonomi Aarhus University OECONKONFERENCE 2013 Offentlig sektor og vækst Betydning af offentlige sektor for den private

Læs mere

Dansk velstand undervurderet med op til 42 mia. kr.

Dansk velstand undervurderet med op til 42 mia. kr. . oktober 206 Dansk velstand undervurderet med op til 42 mia. kr. Danmarks Statistik har her i oktober revideret opgørelsen af betalingsbalancens løbende poster med i alt 46 mia. kr. i 20. Heraf vurderes

Læs mere

ELEVERS INTERESSE OG SELVTILLID I NATURFAGENE -OG I FREMTIDEN

ELEVERS INTERESSE OG SELVTILLID I NATURFAGENE -OG I FREMTIDEN ELEVERS INTERESSE OG SELVTILLID I NATURFAGENE -OG I FREMTIDEN 1. Oplæg på baggrund af artiklen: Nordic Students self-beliefs in science Publiceret som kapitel 4 i Northern Lights on TIMSS and PISA 2018

Læs mere

1 ALKOHOLFORBRUGET I DANMARK

1 ALKOHOLFORBRUGET I DANMARK 1 ALKOHOLFORBRUGET I DANMARK Afsnittet belyser alkoholsalget, grænsehandelen og alkoholforbruget i Danmark. Oplysningerne stammer fra: Danmarks Statistiks Statistikbank Skatteministeriets opgørelser om

Læs mere

Dansk eksportvækst har været lav siden finanskrisen blandt OECD-lande

Dansk eksportvækst har været lav siden finanskrisen blandt OECD-lande Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 45 60 32 25. november 2013 Dansk eksportvækst har været lav siden finanskrisen blandt OECD-lande Uanset om man måler på udviklingen i eksporten i mængder

Læs mere

Peter Gundelach Hvad er komparativ metode? Fokus på komparativ metode og surveys

Peter Gundelach Hvad er komparativ metode? Fokus på komparativ metode og surveys Peter Gundelach Hvad er komparativ metode? Fokus på komparativ metode og surveys Komparativ metode Hvad er det? Sammenligninger på systemniveau (lande,organisationer,lokalsamfund etc. ) Hvorfor skal man

Læs mere

Finansudvalget 2014-15 FIU Alm.del Bilag 71 Offentligt

Finansudvalget 2014-15 FIU Alm.del Bilag 71 Offentligt Finansudvalget 2014-15 FIU Alm.del Bilag 71 Offentligt Internt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 11. december 2014 Oversigt over udviklingen

Læs mere

Præsentation af CEO Pernille Erenbjerg, TDC Group. 11. april 2016 kl. 09.15-09.35 Tele2016

Præsentation af CEO Pernille Erenbjerg, TDC Group. 11. april 2016 kl. 09.15-09.35 Tele2016 Præsentation af CEO Pernille Erenbjerg, TDC Group 11. april 2016 kl. 09.15-09.35 Tele2016 1 Agenda: Digital vækst hvad skal der til? 1. Danmark er i den digitale superliga 2. En branche under pres 3. Tid

Læs mere

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og løsninger

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og løsninger Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og løsninger (Opdateret, december 2009) 1 Indledning Det danske velfærdssamfund står over for store udfordringer med en voksende

Læs mere

De næste 5 år: Fra norsk markedsføring og markedsanalyse til Betanavia

De næste 5 år: Fra norsk markedsføring og markedsanalyse til Betanavia De næste 5 år: Fra norsk markedsføring og markedsanalyse til Betanavia Norges Markedsanalyseforening 25. november Fremtidsseminaret Axel Olesen, NextNordic www.nextnordic.com Kreativ destruktion: Udskiftningsraten

Læs mere

Arbejdende fattige i Europa

Arbejdende fattige i Europa Arbejdende fattige i Europa I en del europæiske lande er det et stigende problem at flere og flere, på trods af at de er i arbejde, tjener så lidt, at de kan betegnes som arbejdende fattige. Udviklingen

Læs mere

Dansk standard DS/EN ISO udgave Campingtelte. Camping tents

Dansk standard DS/EN ISO udgave Campingtelte. Camping tents Dansk standard DS/EN ISO 5912 2. udgave 2011-11-22 Campingtelte Camping tents DS/EN ISO 5912 København DS projekt: M245636 ICS: 97.200.30 Første del af denne publikations betegnelse er: DS/EN ISO, hvilket

Læs mere

Ikke tegn på øget lønspredning i Danmark

Ikke tegn på øget lønspredning i Danmark Ikke tegn på øget lønspredning i Danmark De Økonomiske Råd pegede i deres efterårsrapport 2016 på, at forskellene i erhvervsindkomsterne har været stigende, særligt i årene efter krisens start i 2008.

Læs mere

Tekniske specifikationer for centrifugalpumper Klasse III

Tekniske specifikationer for centrifugalpumper Klasse III Dansk standard Tillæg DS/EN ISO 9908/A1 1. udgave 2011-06-08 Tekniske specifikationer for centrifugalpumper Klasse III Technical specifications for centrifugal pumps Class III Amendment 1 DS/EN ISO 9908/A1

Læs mere

Central Statistical Agency.

Central Statistical Agency. Central Statistical Agency www.csa.gov.et 1 Outline Introduction Characteristics of Construction Aim of the Survey Methodology Result Conclusion 2 Introduction Meaning of Construction Construction may

Læs mere

Maintenance Documentation for maintenance

Maintenance Documentation for maintenance Dansk standard DS/EN 13460 3. udgave 2009-12-15 Vedligehold Dokumentation for vedligehold Maintenance Documentation for maintenance DS/EN 13460 København DS projekt: M245239 ICS: 01.110; 21.020 Første

Læs mere

SOCIODEMOGRAFISK ANALYSE Baseret på de samlede resultater fra EB undersøgelser 68, 69, 70

SOCIODEMOGRAFISK ANALYSE Baseret på de samlede resultater fra EB undersøgelser 68, 69, 70 Generaldirektoratet for Kommunikation Direktorat C Forbindelser med borgerne ENHEDEN FOR STATISTIK Bruxelles, den 26. februar 2009 SOCIODEMOGRAFISK ANALYSE Baseret på de samlede resultater fra EB undersøgelser

Læs mere

Fattigdom og velfærdssamfund. Social inklusion og eksklusion Marginaliseret 22-09-2010. Kan der være fattige i et velfærdssamfund?

Fattigdom og velfærdssamfund. Social inklusion og eksklusion Marginaliseret 22-09-2010. Kan der være fattige i et velfærdssamfund? Fattigdom vs. ulighed Fattigdom og velfærdssamfund Torben M. Andersen Aarhus Universitet Kritisk grænse/interval: markant forringede livsvilkår Marginalisering, eksklusion, irreversibilitet Socialt medborgerskab

Læs mere

Den Sociale Kapitalfond Analyse Chancen for at bryde den negative sociale arv er ikke ens i hele landet

Den Sociale Kapitalfond Analyse Chancen for at bryde den negative sociale arv er ikke ens i hele landet Den Sociale Kapitalfond Analyse Chancen for at bryde den negative sociale arv er ikke ens i hele landet Juni 2018 Kontakt: Analysechef Kristian Thor Jakobsen Tlf.: 3022 6792 Den Sociale Kapitalfond Management

Læs mere

IMF og OECD: Stigende ulighed skader væksten

IMF og OECD: Stigende ulighed skader væksten IMF og OECD: Stigende ulighed skader væksten Både IMF og OECD har i løbet af sommeren 15 udgivet rapporter der argumenterer for, at økonomisk lighed er en fordel for hele samfundet. IMF viser, at stigende

Læs mere

Financial Literacy among 5-7 years old children

Financial Literacy among 5-7 years old children Financial Literacy among 5-7 years old children -based on a market research survey among the parents in Denmark, Sweden, Norway, Finland, Northern Ireland and Republic of Ireland Page 1 Purpose of the

Læs mere

applies equally to HRT and tibolone this should be made clear by replacing HRT with HRT or tibolone in the tibolone SmPC.

applies equally to HRT and tibolone this should be made clear by replacing HRT with HRT or tibolone in the tibolone SmPC. Annex I English wording to be implemented SmPC The texts of the 3 rd revision of the Core SPC for HRT products, as published on the CMD(h) website, should be included in the SmPC. Where a statement in

Læs mere

Handelsbanken. Lennart Francke, Head of Accounting and Control. UBS Annual Nordic Financial Service Conference August 25, 2005

Handelsbanken. Lennart Francke, Head of Accounting and Control. UBS Annual Nordic Financial Service Conference August 25, 2005 Handelsbanken Lennart Francke, Head of Accounting and Control UBS Annual Nordic Financial Service Conference August 25, 2005 UBS Annual Nordic Financial Service Conference Handelsbanken, first half-year

Læs mere

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende Danmarks Statistik pegede for nyligt på, at den laveste indkomstgruppe (bund pct.) har oplevet et fald i de reale disponible indkomster de seneste år (fra -1). Det fremgik desuden, at de øvrige indkomstgrupper

Læs mere

Kommune og Amts Revision Danmark Statsautoriseret Revisionsaktieselskab

Kommune og Amts Revision Danmark Statsautoriseret Revisionsaktieselskab Kommune og Amts Revision Danmark Statsautoriseret Revisionsaktieselskab RESULTATOPGØRELSE 1. JANUAR - 31. DECEMBER Note 23 Nettoomsætning Andre eksterne omkostninger Bruttoresultat 1 Afskrivninger Resultat

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2012

Trolling Master Bornholm 2012 Trolling Master Bornholm 1 (English version further down) Tak for denne gang Det var en fornøjelse især jo også fordi vejret var med os. Så heldig har vi aldrig været før. Vi skal evaluere 1, og I må meget

Læs mere

Dansk standard DS/EN Loft ladders Requirements, marking and testing. 1. udgave

Dansk standard DS/EN Loft ladders Requirements, marking and testing. 1. udgave Dansk standard DS/EN 14975 1. udgave 2007-02-26 Loftstiger Krav, mærkning og prøvning Loft ladders Requirements, marking and testing DS/EN 14975 København DS projekt: 55746 ICS: 97.145 Første del af denne

Læs mere

Flere fattige familier giver flere afsavn og dårligere muligheder for børnene

Flere fattige familier giver flere afsavn og dårligere muligheder for børnene 1 Flere fattige familier giver flere afsavn og dårligere muligheder for børnene Fra 2015 til 2016 faldt grænsen for, hvor lille ens indkomst skal være for at tilhøre landets 10 procent fattigste. De 10

Læs mere

Centrale strømforsyningssystemer

Centrale strømforsyningssystemer Dansk Standard DS/EN 50171 1. udgave 2001-08-29 Centrale strømforsyningssystemer Central power supply systems DS/EN 50171 København DS projekt: 30769 ICS: 29.200 Deskriptorer: belysning til nødudgang,elektriske

Læs mere

Motorway effects on local population and labor market

Motorway effects on local population and labor market Motorway effects on local population and labor market Per Homann Jespersen Associate Professor, Roskilde University Jean P. Endres phd student, Roskilde University Trafikdage 23-08-16 Motorways and the

Læs mere

De fattigste har sværere ved at bryde den sociale arv

De fattigste har sværere ved at bryde den sociale arv De fattigste har sværere ved at bryde den sociale arv I løbet af de seneste år er den sociale arv blevet tungere. Særligt de børn, der vokser op blandt de fattigste og samtidig ikke får en uddannelse,

Læs mere

Papir og karton Bestemmelse af tykkelse, densitet og massevolumen

Papir og karton Bestemmelse af tykkelse, densitet og massevolumen Dansk standard DS/EN ISO 534 1. udgave 2012-01-04 Papir og karton Bestemmelse af tykkelse, densitet og massevolumen Paper and board Determination of thickness, density and specific volume DS/EN ISO 534

Læs mere

Arbejdsmarkedet og de udsatte unge

Arbejdsmarkedet og de udsatte unge Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA) Aalborg Universitet Arbejdsmarkedet og de udsatte unge Per Kongshøj Madsen Center for Arbejdsmarkedsforskning Aalborg Universitet EGU Årsmøde 2016 12.-13. januar

Læs mere

Kosmetik Metoder til prøvning af solbeskyttelse In vivo-bestemmelse af UVA-beskyttelse

Kosmetik Metoder til prøvning af solbeskyttelse In vivo-bestemmelse af UVA-beskyttelse Dansk standard DS/EN ISO 24442 1. udgave 2012-02-01 Kosmetik Metoder til prøvning af solbeskyttelse In vivo-bestemmelse af UVA-beskyttelse Cosmetics Sun protection test methods In vivo determination of

Læs mere

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning Indkomster 2009:2 Indkomstfordelingen 2007 1. Indledning Revision af datagrundlag Revision af metode Begrænsninger i internationale sammenligninger I bestræbelserne på at få skabt et mere dækkende billede

Læs mere

Hvor skal vi bygge og hvor skal vi bo?

Hvor skal vi bygge og hvor skal vi bo? 1 Hvor skal vi bygge og hvor skal vi bo? Det fremføres ofte i den offentlige debat, at vi i Danmark har et højt skatteniveau sammenlignet med andre industrialiserede lande og det derfor er svært, at tiltrække

Læs mere

Mäns hälsa och sjukdomar Mænds sundhed og sygdomme

Mäns hälsa och sjukdomar Mænds sundhed og sygdomme Mäns hälsa och sjukdomar Mænds sundhed og sygdomme Svend Aage Madsen Chefpsykolog, Rigshospitalet København, Danmark 1 Mænd er et problem over alt Krig Voldtægt Tyveri Blufærdighedskrænkelse Misbrug af

Læs mere

BNP og det tilhørende økonomiske område efter de nyeste nationalregnskabsmanualer (SNA2008/ESA2010).

BNP og det tilhørende økonomiske område efter de nyeste nationalregnskabsmanualer (SNA2008/ESA2010). BNP og det tilhørende økonomiske område efter de nyeste nationalregnskabsmanualer (SNA2008/ESA2010). Michael Osterwald-Lenum Økonomiske Modeller Danmarks Statistik Præsentationen er baseret på papiret

Læs mere

N O T A T. Antallet af bankfilialer i Danmark falder i takt med at flere og flere danskere anvender bankernes digitale løsninger.

N O T A T. Antallet af bankfilialer i Danmark falder i takt med at flere og flere danskere anvender bankernes digitale løsninger. N O T A T Filial eller netbank 24. oktober 2013 Antallet af bankfilialer i Danmark falder i takt med at flere og flere danskere anvender bankernes digitale løsninger. Ved seneste opgørelse i 2012 brugte

Læs mere

Kontanthjælpsreformerne skaber flere fattige børn

Kontanthjælpsreformerne skaber flere fattige børn 1 Kontanthjælpsreformerne skaber flere fattige børn Integrationsydelsen, 225-timersreglen og kontanthjælpsloftet trådte i kraft i 2015 og 2016 og har reduceret indkomsten for nogle af landets svageste

Læs mere

Deltidsfag har hårdere fysisk arbejdsmiljø og lavere timeløn

Deltidsfag har hårdere fysisk arbejdsmiljø og lavere timeløn 1 Deltidsfag har hårdere fysisk arbejdsmiljø og lavere timeløn I fag hvor deltidsansættelser er udbredte, får man en lavere timeløn end i fag, hvor deltidsansættelser ikke er særligt udbredte. Samtidig

Læs mere

Ikke-vestlige efterkommere i uddannelse og beskæftigelse

Ikke-vestlige efterkommere i uddannelse og beskæftigelse 1 Ikke-vestlige efterkommere i uddannelse og beskæftigelse Det går fremad med integrationen af efterkommere af ikke-vestlige indvandrere i Danmark. Det er især de unge efterkommere, der er i gang med en

Læs mere

Kvalitetsudvikling og kvalitetsmålinger i dagtilbud

Kvalitetsudvikling og kvalitetsmålinger i dagtilbud Kvalitetsudvikling og kvalitetsmålinger i dagtilbud Oplæg ved KL s partnerskabsprojekt om God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Nina Eg Hansen, kontorchef, Indenrigs- og Socialministeriet Jeg vil komme

Læs mere

European Social Survey. Introduktion til ESS

European Social Survey. Introduktion til ESS European Social Survey Den europæiske samfundsundersøgelse Introduktion til ESS Torben Fridberg National Coordinator tf@sfi.dk 1 Formål med ESS 1. At følge ændringer i de europæiske befolkningers holdninger,

Læs mere

Af Allan Lyngsø Madsen Cheføkonom i LO

Af Allan Lyngsø Madsen Cheføkonom i LO ULIGHED Årtiers stigende ulighed i indkomster truer sammenhængskraften Fredag den 17. november 2017 Forskellen mellem toppen og bunden af Danmark vokser og vokser. Det kan gå ud over både sammenhængskraften

Læs mere

Teknisk tegning Flowdiagrammer til procesanlæg Generelle regler

Teknisk tegning Flowdiagrammer til procesanlæg Generelle regler Dansk Standard DS/EN ISO 10628 1. udgave Godkendelsesblad Godkendt:2001-04-06 Teknisk tegning Flowdiagrammer til procesanlæg Generelle regler Flow diagrams for process plants General rules DANSK STANDARD

Læs mere

Hvordan får vi bugt med det fedmefremmende samfund?

Hvordan får vi bugt med det fedmefremmende samfund? Hvordan får vi bugt med det fedmefremmende samfund? Forebyggelse af overvægt og fedme hos børn hvad ved vi fra kontrollerede randomiserede undersøgelser? Berit L Heitmann, Professor PhD Enheden for Epidemiologisk

Læs mere

Lav dansk eksportvækst siden finanskrisen blandt OECD-lande

Lav dansk eksportvækst siden finanskrisen blandt OECD-lande Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 45 60 32 24. april 2014 Uanset om man måler på udviklingen i eksporten i mængder eller i værdi, har Danmark klaret sig svagt sammenlignet med andre OECD-lande

Læs mere

Offentlige finanser FLERE TAL

Offentlige finanser FLERE TAL FLERE TAL Danmarks Statistik offentliggør løbende statistik indenfor området offentlige finanser, der bl.a. omhandler den offentlige sektors finanser baseret på budgetter og regnskaber samt folkekirkens

Læs mere

Lampesokler og fatninger samt prøvelærer til kontrol af udskiftelighed og sikkerhed Del 1: Lampesokler

Lampesokler og fatninger samt prøvelærer til kontrol af udskiftelighed og sikkerhed Del 1: Lampesokler Dansk standard Tillæg DS/EN 60061-1/A41 (elektronisk) 1. udgave 2010-06-24 Lampesokler og fatninger samt prøvelærer til kontrol af udskiftelighed og sikkerhed Del 1: Lampesokler Lamp caps and holders together

Læs mere

Plast Bestemmelse af termoplasts massesmelteindeks (MFR) og volumensmelteindeks (MVR) Del 1: Standardmetode

Plast Bestemmelse af termoplasts massesmelteindeks (MFR) og volumensmelteindeks (MVR) Del 1: Standardmetode Dansk standard DS/EN ISO 1133-1 1. udgave 2012-01-25 Plast Bestemmelse af termoplasts massesmelteindeks (MFR) og volumensmelteindeks (MVR) Del 1: Standardmetode Plastics Determination of the melt mass-flow

Læs mere

Flere får en uddannelse men der er forskel på, hvor hurtigt det går

Flere får en uddannelse men der er forskel på, hvor hurtigt det går 1 Flere får en uddannelse men der er forskel på, hvor hurtigt det går Andelen af 25-54 årige der højst har gennemført en grundskoleuddannelse er faldet markant siden 2008. På landsplan er andelen af 25-54

Læs mere

I Danmark er der fattige børn under 5 år

I Danmark er der fattige børn under 5 år I Danmark er der. fattige børn under 5 år Antallet af fattige børn er steget betydeligt de sidste par år. I dag er der 64. børn under fattigdomsgrænsen. Knap en tredjedel af børnene er mellem og 4 år.

Læs mere

En offentlig sektor i verdensklasse

En offentlig sektor i verdensklasse En offentlig sektor i verdensklasse Forord har gennem mange år opbygget et godt og trygt velfærdssamfund. Det har været med til at gøre til et af verdens rigeste lande, samtidig med at vi har et af de

Læs mere

Der er køn i sundhed og sygdomme - hvordan går det lige for manden?

Der er køn i sundhed og sygdomme - hvordan går det lige for manden? Der er køn i sundhed og sygdomme - hvordan går det lige for manden? Rigshospitalet Når man taler om mænd sygdom.. Y+ = Y+ = Y+ = Et paradoks Når manden er ramt af forkølelse og giver sig hen til sin sygdom,

Læs mere

Miljøledelsessystemer Kravbeskrivelse med råd om anvendelse

Miljøledelsessystemer Kravbeskrivelse med råd om anvendelse Dansk standard DS/EN ISO 14001 2. udgave 2004-11-30 Miljøledelsessystemer Kravbeskrivelse med råd om anvendelse Environmental management systems Requirements with guidance for use DS/EN ISO 14001 København

Læs mere

ESG reporting meeting investors needs

ESG reporting meeting investors needs ESG reporting meeting investors needs Carina Ohm Nordic Head of Climate Change and Sustainability Services, EY DIRF dagen, 24 September 2019 Investors have growing focus on ESG EY Investor Survey 2018

Læs mere

EFTER FORÅRSPAKKEN: FORTSAT HÅRD BESKATNING AF UDDANNELSE

EFTER FORÅRSPAKKEN: FORTSAT HÅRD BESKATNING AF UDDANNELSE EFTER FORÅRSPAKKEN: FORTSAT HÅRD BESKATNING AF UDDANNELSE Dette notat omhandler den økonomiske gevinst af uddannelse og effekterne herpå af regeringens skattepolitik. Det fremgår, at uddannelsespræmien

Læs mere

Pulvermaling Del 7: Bestemmelse af massetab efter ophedning i ovn

Pulvermaling Del 7: Bestemmelse af massetab efter ophedning i ovn Dansk standard DS/EN ISO 8130-7 1. udgave 2011-01-21 COPYRIGHT Danish Standards. NOT FOR COMMERCIAL USE OR REPRODUCTION. DS/EN ISO 8130-7:2011 Pulvermaling Del 7: Bestemmelse af massetab efter ophedning

Læs mere

Velfærd og velstand går hånd i hånd

Velfærd og velstand går hånd i hånd Velfærd og velstand går hånd i hånd Velfærdssamfundet har gjort os mere lige og øget danskernes tillid til hinanden. Og velfærden er blevet opbygget i en periode, hvor væksten i har været højere end i

Læs mere

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 81 Offentligt Folketingets Energiudvalg og Politisk-Økonomisk Udvalg Økonomigruppen og 2. Udvalgssekretariat 1-12-200 Statusnotat om vedvarende energi i

Læs mere

Majs Bestemmelse af vandindhold (i forarbejdet korn og i hele korn)

Majs Bestemmelse af vandindhold (i forarbejdet korn og i hele korn) Dansk standard DS/EN ISO 6540 1. udgave 2010-06-23 COPYRIGHT Danish Standards. NOT FOR COMMERCIAL USE OR REPRODUCTION. DS/EN ISO 6540:2010 Majs Bestemmelse af vandindhold (i forarbejdet korn og i hele

Læs mere

Krydderier og smagsstoffer Botanisk nomenklatur

Krydderier og smagsstoffer Botanisk nomenklatur Dansk standard DS/EN ISO 676 1. udgave 2009-07-23 Krydderier og smagsstoffer Botanisk nomenklatur Spices and condiments Botanical nomenclature DS/EN ISO 676 København DS projekt: M230052 ICS: 01.040.67;

Læs mere

STRABAG SE Q results 31 May 2010

STRABAG SE Q results 31 May 2010 STRABAG SE Q1 2010 results 31 May 2010 Record order backlog, harsh winter Output volume ( m) 1,837-16.1% 2,190 13,021 Output volume / Revenue Harsh winter conditions and finalised projects in the Middle

Læs mere

Vælg layout/design Nyt dias Fremhæv et eller flere ord i overskriften Bold Vis hjælpelinjer som hjælp ved placering af objekter

Vælg layout/design Nyt dias Fremhæv et eller flere ord i overskriften Bold Vis hjælpelinjer som hjælp ved placering af objekter Knud Juel Causes of social inequality Determinants of illness 80 Life expectancy in Denmark (years) 70 60 Women Men 50 40 30 1845 1855 1865 1875 1885 1895 1905 1915 1925 1935 1945 1955 1965 1975 1985 1995

Læs mere

Ivan Erik Kragh (+45) Opdatering: Ulighed og Working Poor (juli 2016) Resumé

Ivan Erik Kragh (+45) Opdatering: Ulighed og Working Poor (juli 2016) Resumé Opdatering: Ulighed og Working Poor (juli, 16) (+5) 6 68 13 5 Opdatering: Ulighed og Working Poor (juli 16) Resumé Side 1 af 9 Opdatering: Ulighed og Working Poor (juli, 16) (+5) 6 68 13 5 Danmark: Mest

Læs mere

Solcelleanlæg Termer, definitioner og symboler

Solcelleanlæg Termer, definitioner og symboler DS-information DS/CLC/TS 61836 1. udgave 2009-06-26 Solcelleanlæg Termer, definitioner og symboler Solar photovoltaic energy systems Terms, definitions and symbols DS/CLC/TS 61836 København DS projekt:

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET AARHUS UNIVERSITET 1. MARTS 2013 EUROPA OG NORDEN NUS SEMINARIUM, 1. MARTS 2013 REKTOR LAURITZ B. HOLM-NIELSEN

AARHUS UNIVERSITET AARHUS UNIVERSITET 1. MARTS 2013 EUROPA OG NORDEN NUS SEMINARIUM, 1. MARTS 2013 REKTOR LAURITZ B. HOLM-NIELSEN AARHUS 2013 EUROPA OG NORDEN NUS SEMINARIUM, 2013 REKTOR LAURITZ B. HOLM-NIELSEN præsen TATION DE NORDISKE SAMFUND ER EFFEKTIVE OG INNOVATIVE Effektive offentlige sektorer (kvalitet i almen uddannelse

Læs mere

Dagens præsentation. Udfordringerne ESSnet projektet Measuring Global Value Chains Det fremtidige arbejde med globalisering

Dagens præsentation. Udfordringerne ESSnet projektet Measuring Global Value Chains Det fremtidige arbejde med globalisering Globalisering Møde i Brugerudvalget for Vidensamfundet 6. februar 2014 Peter Bøegh Nielsen Dagens præsentation Udfordringerne ESSnet projektet Measuring Global Value Chains Det fremtidige arbejde med globalisering

Læs mere

En ny regerings udfordringer

En ny regerings udfordringer En Fair Løsning En ny regerings udfordringer Budgetunderskud/Holdbarhedsproblem (24 mia. kr.) Arbejdsløshed Lav produktivitetsvækst Lavt uddannelsesniveau Offentlig budgetsaldo 2007-2010, mia. kr 100 80

Læs mere

Beskæftigelsen i OECDområdet. finansielle krise hvad har vi lært og hvad er udfordringerne? Jørgen Elmeskov, OECD

Beskæftigelsen i OECDområdet. finansielle krise hvad har vi lært og hvad er udfordringerne? Jørgen Elmeskov, OECD Beskæftigelsen i OECDområdet siden den finansielle krise hvad har vi lært og hvad er udfordringerne? Indlæg ved SFI konference 1. december 211 Jørgen Elmeskov, OECD 2 ½ hovedpunkter 1. Effekter af krisen

Læs mere

Maskinsikkerhed Elektrisk udstyr på maskiner Del 1: Generelle krav

Maskinsikkerhed Elektrisk udstyr på maskiner Del 1: Generelle krav Dansk standard Tillæg DS/EN 60204-1/A1 1. udgave 2009-03-13 Maskinsikkerhed Elektrisk udstyr på maskiner Del 1: Generelle krav Safety of machinery Electrical equipment of machines Part 1: General requirements

Læs mere

Til kamp for et DYGTIGERE DANMARK

Til kamp for et DYGTIGERE DANMARK Til kamp for et DYGTIGERE DANMARK DET ER AFGØRENDE FOR DANMARK, AT VI HAR EN SERIØS DEBAT OM, HVORDAN VI FÅR MERE VÆRDI UD AF UDDANNELSE, FORSKNING OG INNOVATION. BEVÆGELSEN STARTER HOS DEA, HVOR UAFHÆNGIGHED

Læs mere

Cold rolled narrow steel strip Tolerances on dimensions and shape

Cold rolled narrow steel strip Tolerances on dimensions and shape Dansk standard DS/EN 10140 3. udgave 2009-06-02 Koldvalset båndstål Tolerancer for dimensioner og form Cold rolled narrow steel strip Tolerances on dimensions and shape DS/EN 10140 København DS projekt:

Læs mere

Dekomponering af den stigende Gini-koefficient

Dekomponering af den stigende Gini-koefficient d. 07.10.2016 Marie Møller Kjeldsen (DORS) Dekomponering af den stigende Gini I dette notat dekomponeres henholdsvis de seneste 10 og de seneste 20 års stigning i Ginien for at bestemme forskellige indkomsttypers

Læs mere

De officielle arbejdsløshedstal undervurderer fortsat nedturen

De officielle arbejdsløshedstal undervurderer fortsat nedturen De officielle arbejdsløshedstal undervurderer fortsat nedturen Nye tal for arbejdsmarkedet i. kvartal 9 viser en enorm nedgang i beskæftigelsen i Danmark. Samtidig undervurderer de officielle arbejdsløshedstal

Læs mere

Analyse. Den sociale mobilitet målt på indkomst er gået tilbage over de seneste godt ti år. 26. december Af Kristian Thor Jakobsen 1

Analyse. Den sociale mobilitet målt på indkomst er gået tilbage over de seneste godt ti år. 26. december Af Kristian Thor Jakobsen 1 Analyse 26. december 2016 Den sociale mobilitet målt på indkomst er gået tilbage over de seneste godt ti år Af Kristian Thor Jakobsen 1 I notatet ser vi på, hvorledes den sociale mobilitet i Danmark har

Læs mere

Can renewables meet the energy demand in heavy industries?

Can renewables meet the energy demand in heavy industries? Sune Thorvildsen Can renewables meet the energy demand in heavy industries? Senior Advisor Sune Thorvildsen DI Energy Confederation of Danish Industry 2 Strong sector associations 3 4 5 Top 10 Receiving

Læs mere