ANALYSE Januar Abu Dhabis pris for at redde Dubai ud af gældsklemmen? Martin Hvidt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANALYSE Januar 2010. Abu Dhabis pris for at redde Dubai ud af gældsklemmen? Martin Hvidt"

Transkript

1 ANALYSE Januar 2010 Abu Dhabis pris for at redde Dubai ud af gældsklemmen? Martin Hvidt Dubai bragte sig mod slutningen af 2009 på forsiderne af alverdens aviser. Men denne gang ikke for fx at havde indviet et nyt storslået bygningsprojekt, Re Publica købt en sagnomspunden luksusliner eller afholdt en gigantfest for verdens absolutte kendisser. Medieinteressen skyldes i stedet det faktum, at landet, til M. T. Cicero alles store forundring, stod i den situation, at det var ude af stand til at tilbagebetale et lån. Nabostaten Abu Dhabi trådte til i ellevte time og reddede Dubai fra at misligholde lånet. Men hvorfor trådte Abu Dhabi til og hvilken pris kan man forvente, at Dubai må betale for hjælpen?

2 Martin Hvidt: Abu Dhabis pris for at redde Dubai ud af gældsklemmen? 2 Grunden til hele gældsproblemet er, at Dubai i dets eksplosive udvikling over de sidste 10 år har ladet sine statsejede firmaer optage lån for at finansiere en udvidelse af aktiviteterne. Dubai vurderes således at have lånt i størrelsesordenen 80 milliarder dollars over de sidste 4-5 år. Det er i særdeleshed ét enkelt selskab som er gældstynget, nemlig Nakheel, et bygge-og ejendommsfirma, der har stået for byggeriet af en lang række af de spektakulære projekter i Dubai, heriblandt Palmeøerne. Firmaet har i dag byggeaktiviteter over det meste af kloden og har vokset sig store ved i vidt omfang at finansiere sine jordopkøb og byggerier via lån optaget på det internationale marked. Nakheel menes således at tegne sig for størstedelen af den gæld på 56 mia. dollars som dets moderselskab Dubai World anslås at have. Nakheel er hårdt ramt af finanskrisen, da efterspørgslen efter de luksusprægede ejendomme, som firmaet har specialiseret sig i at lave, er faldet drastisk. Analytikere anslår således at værdien af de boliger og andre byggerier Nakheel ejer er blevet halveret siden krisen begyndte. I den situation har det ikke været muligt for Nakheel at rejse kapital ved fx at sælge de boliger de har på hånden eller ved at optage nye lån. For det første har boligmarkedet stort set være sat i stå siden 2008, hvor finanskrisen brød ud. For det andet har banker eller finansinstitutioner, ikke været interesseret i at yde lån til Nakheel eller for den sags skyld andre bygge- og ejendomsfirmaer under krisen. Derfor blev den 14. december 2009 set som en prøvesten for både for Nakheel og for Dubai, for på denne dag skulle selskabet indfri et obligationslån på 4,1 mia. dollars. Forløbet Det første chok kom den 24. november, hvor Dubai World, som er det moderselskab Nakheel hører under, meddelte, at de havde indledt forhandlinger med dets kreditorer om en henstandsaftale, mens de søgte at restrukturere kortfristet gæld for 26 milliarder dollars, herunder Nakheels 4,1 mia. lån. Det var nødvendigt at restrukturere gælden, fordi Dubai World havde optaget lån med meget korte afbetalingsfrister i den sikre forventning, at lånene kunne tilbagebetales i takt med at fx byggerierne blev gjort færdige.

3 Martin Hvidt: Abu Dhabis pris for at redde Dubai ud af gældsklemmen? 3 Den 30. november blev denne udmelding efterfulgt at en måske mere skelsættende udtalelse fra Lederen af Dubai s Department of Finance, nemlig at Dubai (som stat) ikke ville garantere den gæld, som dets statsejede selskaber havde optaget. Begge udmeldinger sendte chokbølger gennem den internationale finansverden. For det første fordi der med udmeldingen om henstandsaftalen blev sået tvivl om selskabets evne til at tilbagebetale de 26 mia. dollars, der skal erlægges inden for de næste 3 år. For det andet og meget værre, så har finansverdenen ydet lån til Dubai og de andre Golf-stater, i sikker forvisning om at landenes regeringer garanterede tilbagebetalingen. Med bortfaldet af denne forudsætning blev der sået tvivl om evnen til tilbagebetalingen af langt større beløb end dem Dubai stod for. Den sidste udmelding indtil videre er, at Abu Dhabi den 14. december om morgenen trådte til og gav Dubai 10 mia. dollars så de kunne indfri Nakheels lån samt dække forskellige omkostninger over de næste par måneder. Hvorfor trådte Abu Dhabi til? Siden 14. december har finansfolk og ikke mindst journalister verden over ledt efter begrundelser for, hvorfor Abu Dhabi trådte til og reddede Dubai fra at misligholde sine lån. Der fremstår en række forskellige forklaringer af både økonomisk og politisk art. En forklaring lyder på at, at de to lande er arabiske brødre og at de derfor naturligvis hjælper hinanden. Det kan ikke afvises, men det er nok tvivlsomt om det forholder sig sådan. For nok er de brødre, men deres forhold har altid været baseret på væsentlig rivalisering. Kongefamilien i Abu Dhabi og Dubai er to grene af samme familie. I 1833 udvandrede Maktoum familien og etablerede Dubai. Rivaliseringen er fortsat inden for rammerne af organisationen De Forenede Arabiske Emirater, der blev dannet i Den pris Nahyan familien i Abu Dhabi har betalt for at have Dubai med i føderationen, var at begge stater stort set fik samme indflydelse i organisationen. Det har været en høj pris at betale set i lyset af at Abu Dhabi er langt det største og rigeste af de to emir-

4 Martin Hvidt: Abu Dhabis pris for at redde Dubai ud af gældsklemmen? 4 dømmer. Mens Dubai stort set ingen olie har, sidder Abu Dhabi alene på 10 % af verdens kendte oliereserver. En anden forklaring slår på de økonomiske fordele Abu Dhabi kan opnå ved at hjælpe Dubai. Fx kunne Abu Dhabi overtage ejerskabet af nogle af de mest udbytterige økonomiske aktiver i Dubai. Abu Dhabi har allerede forud for gaven den 14. december ydet ca. 15 mia. dollars i lån til Dubai og har bl.a. overtaget en væsentlig del af luftfartsselskabet The Emirates fra Dubai samt andre økonomiske aktiver. Dubai har over de sidste 8 år opkøbt en række aktiver i vesten, fx flere internationale supermarkedskæder, hoteller osv. Abu Dhabi er begyndt at foretage samme type opkøb, bl.a. købte de foldboldklubben Manchester City tidligere på året 2009, så det forekommer tænkeligt at Abu Dhabi kunne være interesseret i at overtage nogle af Dubai mest succesfulde opkøb og på den vis kommer stærkere ud af finanskrisen. Og i fortsættelsen af økonomiske argumenter kan der spekuleres i, hvorvidt Abu Dhabi overhovedet har råd til at lade Dubai misligholde lånet. Skulle det ske, ville konsekvensen logisk nok være den, at al långivning til Golf-regionen ville fordyres. For hvis staterne ikke garanterer deres virksomheder, så må långiver vurdere risikoen højere, og dermed hæve prisen (renten) for lånene. Det ville være til stor skade for Abu Dhabi, som netop i disse år har igangsat en række meget store udviklingsprojekter, bl.a. verdens første CO2 neutrale bydel Masdar city. Et tredje sæt af forklaringer drejer sig om Abu Dhabis politiske ambitioner. Som nævnt er Abu Dhabi og Dubai i dag magtmæssigt ligestillede i føderationen. Flere analytikere peger på, at den pris Dubai måske kommer til at betale for dets økonomis eventyr, er at de bliver tvunget til at tillade at magtbalancen inden for De Forende Arabiske Emirater rykkes til fordel for Abu Dhabi. Som nævnt er Abu Dhabi med dets størrelse og betydelige oliereserver ubetinget det stærkeste land i sammenslutningen og har specielt efter terrorangrebene 11. september 2001 artikuleret deres ambitioner om at fremstå som en stærk spiller ikke blot i Golf-regionen, men i den globaliserede verden. Og for at kunne udfylde den rolle, må de i første omgang kunne hævde at være den entydige leder af De Forenede Arabiske Emirater.

5 Martin Hvidt: Abu Dhabis pris for at redde Dubai ud af gældsklemmen? 5 Den gyldne paraply Ændringen af magtbalancen inden for De Forenede Arabiske Emirater åbner for en række nye spekulationer. Det kunne føre til en ny struktur inden for De Forenede Arabiske Emirater. Med ét land som den absolutte leder, ville paritetsforholdet mellem Dubai og Abu Dhabi forsvinde og det vil kunne føre til en ny type føderation, der i højere grad ligner den føderationstype som USA er opbygget efter. Denne føderation ville have Abu Dhabi som centret (den ledende stamme) og de 6 andre emirdømmer som provinser. Det ville sætte Emiraterne og selvfølgelig Abu Dhabi, i en langt stærkere position, da Emiraterne for første gang ville kunne optræde som en samlet enhed i internationale sammenhænge. I dette lys står meget på spil for Dubai ved at måtte tage imod Abu Dhabis almisser. Den gyldne paraply som Abu Dhabi har udspændt via dets gaver og lån, har indtil nu kunnet redde Dubai fra at gå bankerot. Spørgsmålet er, om den politiske pris som Dubai må betale for hjælpen leder den ind i et gyldent bur, med Abu Dhabi som nøglebæreren? Litteratur. CNN: Abu Dhabi gives Dubai $10 billion bailout. CNN.com, 14. December England, Andrew and Simeon Kerr: Investors worry whether UAE backs Dubai. The Washington Post, November 28, Mortished, Carl: A federation born amid rivalry of ruling families. The Times, December Tatchell, Jo: Enough glitzy debt: time for regime change. The Times, November 30, 2009.

6 Martin Hvidt: Abu Dhabis pris for at redde Dubai ud af gældsklemmen? 6 Stikord Lande: Golfen, Abu Dhabi, Dubai Emner: økonomi, finanskrise Anslag: 8.400

Formanden for Realkreditforeningen Adm. direktør Carsten Nøddebo. Mundtlig beretning. Realkreditforeningens årsmøde 2014. 3.

Formanden for Realkreditforeningen Adm. direktør Carsten Nøddebo. Mundtlig beretning. Realkreditforeningens årsmøde 2014. 3. Formanden for Realkreditforeningen Adm. direktør Carsten Nøddebo Mundtlig beretning Realkreditforeningens årsmøde 2014 3. april 2014 Det talte ord gælder! Indledning Velkommen til Realkreditforeningens

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

Analysen beskriver dermed situationen for de værst ramte boligejere. Boligejere som købte lige før eller efter toppen er bedre stillede.

Analysen beskriver dermed situationen for de værst ramte boligejere. Boligejere som købte lige før eller efter toppen er bedre stillede. NR. 3 APRIL 2011 Der er håb for boligejere der har købt på toppen Der kan godt være lys for enden af tunnelen, selv om man har købt bolig på toppen af markedet. En ny analyse fra Realkreditforeningen viser,

Læs mere

Mundtlig beretning. 4. marts 2015

Mundtlig beretning. 4. marts 2015 4. marts 2015 Mundtlig beretning Forestil jer at I træder ind ad døren i en af vores filialer og bliver budt velkommen af en robot, der kan hjælpe med jeres bankforretninger. Det lyder som science fiction,

Læs mere

Europæiske kriseløsninger. KristianWeise Pil Berner Strandgaard

Europæiske kriseløsninger. KristianWeise Pil Berner Strandgaard Europæiske kriseløsninger KristianWeise Pil Berner Strandgaard December 2012 Europæiske kriseløsninger Af Kristian Weise og Pil Berner Strandgaard. Tænketanken Cevea 2012 Udgivet med støtte fra Nævnet

Læs mere

SÆLG DINE BRUGTE ANPARTER

SÆLG DINE BRUGTE ANPARTER BUTIKKEN LEVER OG HAR DET GODT SÆLG DINE BRUGTE ANPARTER ASSET MANAGEMENT I TYSKLAND Nr. 3 November 2013 www.habrofinansgruppen.dk 1 2 VELKOMMEN Kære læser. Der sker meget i K/S-branchen i øjeblikket.

Læs mere

Uroen omkring den danske krone i 1. kvartal

Uroen omkring den danske krone i 1. kvartal Uroen omkring den danske krone i 1. kvartal En del kunder har spurgt os om, hvad det er, der er sket med den danske krone, og ikke mindst om man som investor skal være nervøs. På den baggrund har vi, efter

Læs mere

Kul, olie, gas og CO2

Kul, olie, gas og CO2 Kul, olie, gas og CO2 Prisudvikling i lyset af den finansielle krise Henrik Gaarn Christensen Senior Portfolio Manager Energy Markets Dong Energy Brændslernes udvikling siden 27 5 1 15 2 25 jan-7 mar-7

Læs mere

Indsigt Omtanke Juni 2012. Øg værdien. af dine renteudgifter. Brugte anparter - marked i vækst

Indsigt Omtanke Juni 2012. Øg værdien. af dine renteudgifter. Brugte anparter - marked i vækst Øg værdien af dine renteudgifter Brugte anparter - marked i vækst Nr. 2 juni 2012 www.habrofinansgruppen.dk 1 2 Velkommen Kære læser. Nu nærmer sommerferien sig med hastige skridt. For mange K/S-investorer

Læs mere

Formanden for Realkreditforeningen Adm. direktør Carsten Nøddebo. Mundtlig beretning. Realkreditforeningens årsmøde 2015. 25.

Formanden for Realkreditforeningen Adm. direktør Carsten Nøddebo. Mundtlig beretning. Realkreditforeningens årsmøde 2015. 25. Formanden for Realkreditforeningen Adm. direktør Carsten Nøddebo Mundtlig beretning Realkreditforeningens årsmøde 2015 25. marts 2015 Det talte ord gælder! Indledning Velkommen til Realkreditforeningens

Læs mere

Young consumer s credit related lifestyles and payment problems Den danske del af projektet. Jesper Olesen CFK-RAPPORT 2004:01

Young consumer s credit related lifestyles and payment problems Den danske del af projektet. Jesper Olesen CFK-RAPPORT 2004:01 Young consumer s credit related lifestyles and payment problems Den danske del af projektet Jesper Olesen CFK-RAPPORT 2004:01 Rapport fra den danske projektet Young Consumer s s credit related lifestyles

Læs mere

Afdragsfrie lån bruges til at styrke privatøkonomien!

Afdragsfrie lån bruges til at styrke privatøkonomien! Afdragsfrie lån bruges til at styrke privatøkonomien! Realkreditrådet besvarer kritikken af de afdragsfrie lån. Mere end halvdelen af realkreditudlånet til boligejerne er afdragsfrit. Det har udløst en

Læs mere

Tak for invitationen til at komme og tale om, hvordan den finansielle sektor kan genskabe tilliden efter finanskrisen.

Tak for invitationen til at komme og tale om, hvordan den finansielle sektor kan genskabe tilliden efter finanskrisen. Hvordan kan den finansielle sektor genskabe tilliden efter finanskrisen? Tale til Kom dagen 2010, Dansk Kommunikationsforening Peter Straarup Tirsdag den 23. november 2010 Planche 1: Titelplanche Tak for

Læs mere

Danmark som udviklingsland

Danmark som udviklingsland (NB! De talte ord gælder klausuleret til kl. 14.00) Danmark som udviklingsland DI s formand Jesper Møllers tale ved DI's Erhvervspolitiske Topmøde 2010 Velkommen til DI's Erhvervspolitiske Topmøde 2010!

Læs mere

Value Drivers. Value Drivers INDLEDNING... 1

Value Drivers. Value Drivers INDLEDNING... 1 Value Drivers Indledning INDLEDNING... 1 1 NØGLETAL....2 1.1 Nøgletalsmodel...2 1.2 Et eksempel...4 1.3 Resumé...9 2 KURSDANNELSEN...1 2.1 Aktiekurs og aktiepris...1 2.2 Kursmodel...11 2.2.1 Kurs/RA eller

Læs mere

Pres på kronen årsager og konsekvenser

Pres på kronen årsager og konsekvenser Pres på kronen årsager og konsekvenser Af Peter Rixen Senior Porteføljemanager peter.rixen@skandia.dk Det har været en meget begivenhedsrig start på det danske obligationsmarked i 20. Den Europæiske Centralbank

Læs mere

Den proces, som bankerne laver penge med, er så simpel at sindet bliver frastødt. ~ John Kenneth Galbraith, økonom

Den proces, som bankerne laver penge med, er så simpel at sindet bliver frastødt. ~ John Kenneth Galbraith, økonom Penge som gæld Fra Money As Debt-videoen af Paul Grignon. Teksten findes her: http://paulgrignon.netfirms.com/moneyasdebt/moneyasdebt_revised2009transcript.pdf Oversat 2010-03-27 af Thomas Wagner Nielsen:

Læs mere

Hvordan får jeg penge til fartøjet?

Hvordan får jeg penge til fartøjet? Kapitel 3 side 35 Hvordan får jeg penge til fartøjet? Der skal bruges penge til at købe et fartøj. Og der skal bruges penge i det daglige - til driften. I det her afsnit skal vi se på, hvordan man kan

Læs mere

BÆRE. dygtig ØKONOMI. Steen Kyndesen. ... rentefrie lån og menneskelig trivsel. LÆSEPRØVE MED UDVALGTE BUDSKABER FRA BOGEN En

BÆRE. dygtig ØKONOMI. Steen Kyndesen. ... rentefrie lån og menneskelig trivsel. LÆSEPRØVE MED UDVALGTE BUDSKABER FRA BOGEN En LÆSEPRØVE MED UDVALGTE BUDSKABER FRA BOGEN En BÆRE dygtig ØKONOMI... rentefrie lån og menneskelig trivsel Steen Kyndesen S K R I V E F O R L A G E T Steen Kyndesen LÆSEPRØVE MED UDVALGTE BUDSKABER FRA

Læs mere

Jeg er iværksætter til jeg falder om - Et interview med Peer Kølendorf

Jeg er iværksætter til jeg falder om - Et interview med Peer Kølendorf Jeg er iværksætter til jeg falder om - Et interview med Peer Kølendorf Interviewet har formet sig som en dialog mellem Peer Kølendorf og Susanne Teglkamp både over mail og ved et møde. Vi vil gerne have

Læs mere

Småt men godt? Effekter af spare-låne-grupper

Småt men godt? Effekter af spare-låne-grupper Rockwool Fondens Forskningsenhed Evalueringsnotat Småt men godt? Effekter af spare-låne-grupper KORT OM PROJEKTET Hvad er spare-låne-grupper? Grupper på 15-25 personer, der i fællesskab sparer penge op

Læs mere

JORD, ARBEJDE, KAPITAL BÆREDYGTIG ØKONOMI SIDEN

JORD, ARBEJDE, KAPITAL BÆREDYGTIG ØKONOMI SIDEN Tidsskrift for bæredygtig økonomi 82. årgang Nummer 4 oktober 2012 Bladet JaK medlemsbank sverige side 4 Hvad er JaK? side 8 syntesetanken 2012 side 12 JORD, ARBEJDE, KAPITAL BÆREDYGTIG ØKONOMI SIDEN 1931

Læs mere

Guide: Flex eller fast - se eksperternes valg

Guide: Flex eller fast - se eksperternes valg Guide: Flex eller fast - se eksperternes valg Nu skal du have det lange lys på, når det gælder din bolig-økonomi, lyder rådet fra økonomerne Af Uffe Jørgensen og Morten Mærsk, 23. oktober 2012 03 Eksperter:

Læs mere

Den økonomiske krises betydning for opstarten af nye vækstvirksomheder i Danmark

Den økonomiske krises betydning for opstarten af nye vækstvirksomheder i Danmark DENØKONOMI SKEKRI SES BETYDNI NGFOROPSTARTEN AFNYEVÆKSTVI RKSOMHEDER I DANMARK Den økonomiske krises betydning for opstarten af nye vækstvirksomheder i Danmark Pernille Gjerløv-Juel og Michael S. Dahl

Læs mere

2.969 i. Unge sikrer fremtiden de klarer selv pensionen. Ja, pengenyt. IndskydergarantIen er blevet fordoblet se om det betyder noget for dig

2.969 i. Unge sikrer fremtiden de klarer selv pensionen. Ja, pengenyt. IndskydergarantIen er blevet fordoblet se om det betyder noget for dig 3 pengenyt 2010 Ja, din pension er kedelig lige til du får brug for den! Unge sikrer fremtiden de klarer selv pensionen konvertere eller ej? 2.969 i så er det lån vist betalt ÅoP Nye kort Nye muligheder

Læs mere

SOV TRYGT. Fælles lønforsikring. Så kan du klare dig, hvis du mister dit job. med Socialpædagogernes lønforsikring har du råd til at miste jobbet

SOV TRYGT. Fælles lønforsikring. Så kan du klare dig, hvis du mister dit job. med Socialpædagogernes lønforsikring har du råd til at miste jobbet Fælles lønforsikring Så kan du klare dig, hvis du mister dit job DAGLIGVARE BUTIKKEN SOV TRYGT med Socialpædagogernes lønforsikring har du råd til at miste jobbet Socialpædagogerne får fælles lønforsikring

Læs mere

Research Danmark Næppe boble i København men vigtigt med vågent øje

Research Danmark Næppe boble i København men vigtigt med vågent øje Investeringsanalyse generelle markedsforhold 29. april 2015 Research Danmark Næppe boble i København men vigtigt med vågent øje Der er i kølvandet på de ekstremt lave renter kommet øget fokus på risikoen

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

(Hvordan) skaber en virksomhedsovertagelse værdi?

(Hvordan) skaber en virksomhedsovertagelse værdi? (Hvordan) skaber en virksomhedsovertagelse (Hvordan) skaber en virksomhedsovertagelse værdi? af professor, Per Nikolaj Bukh, Aalborg Universitet og ph.d.-studerende Karina Skovvang Christensen, Handelshøjskolen

Læs mere

GRØNBOG DEN LOVPLIGTIGE REVISORS ROLLE, STILLING OG ANSVAR I DEN EUROPÆISKE UNION

GRØNBOG DEN LOVPLIGTIGE REVISORS ROLLE, STILLING OG ANSVAR I DEN EUROPÆISKE UNION GRØNBOG DEN LOVPLIGTIGE REVISORS ROLLE, STILLING OG ANSVAR I DEN EUROPÆISKE UNION 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Afsnit 1 INDLEDNING 1.1-1.5 2 REGULERING AF LOVPLIGTIG REVISION PÅ EU-PLAN 2-2.10 OG BEHOVET FOR

Læs mere