Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne!"

Transkript

1 Motorik Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Hvis grundmotorikken er dårlig, vil barnets følgende udviklingstrin visne! (Anne Brodersen og Bente Pedersen)

2 Børn og motorik i Stavtrup Dagtilbud. (Skrevet af motorikvejleder Dorte Windahl Hansen) Et barn motoriske udvikling er stærkt påvirket af stimulation fra den kultur, barnet vokser op i. Det gælder både betingelser hjemme, i de nære omgivelser og den stimulation, som barnet udsættes for i daginstitutioner og skole. Ved tidligt at stimulere barnets sansemotoriske udvikling, giver vi barnet et godt fundament for ikke blot dets motoriske udvikling, men også for dets leg, trivsel, sociale liv, sproglige udvikling, indlæring og koncentrationsevne. I Stavtrup Dagtilbud har vi en motorikvejleder ansat, hvilket betyder vi har mulighed for at hjælpe de børn som har motoriske vanskeligheder gennem vejledning til forældre og ansatte samt træning af børnene. Vi vil i Dagtilbuddet gerne være opmærksom på barnets motoriske udvikling så tidligt som muligt. Fornemmer du eller vi at dit barn er motorisk usikkert for sin alder, er det vigtigt at gøre en indsats for at styrke udviklingen og ikke blot slå sig til ro med "at det kommer nok hen af vejen", det er vigtigt vi har en gensidig kommunikation og at både forældre og pædagoger snakker åbnet om barnets motorik Gennem motorisk træning kan mange små problemer hjælpes til bedring og/eller fjernes helt, hvis vi sammen gør en indsats. Barnets motoriske udvikling har stor betydning for barnets generelle trivsel. En god motorik giver selvværd og mod. Er barnet sikker i sine kropsbevægelser, har det let ved at lege, løbe, spille bold, cykle, og oplever at have succes i legene. Succesen er med til at give barnet lyst til og mod på endnu flere udfoldelser og udfordringer, som igen styrker motorikken. Motorikken har også indflydelse på barnets leg og læring. Mens barnet med motoriske problemer må bruge energi og koncentration på f.eks. at holde kroppen i balance på legepladsen eller at holde på blyanten og sidde på stolen, kan barnet med større motorisk sikkerhed koncentrere sig om at være en del af legen på legepladsen eller at høre efter i timerne og dermed få størst mulig udbytte af den aktivitet barnet deltager i. For at et barn kan få sine bevægelser automatiseret og dermed kan bygge videre eller bygge ovenpå dem så de bliver til en naturlig del af barnets bevægelsesmønster, skal barnets primære sanser være i orden. Udvikling af sanserne er nødvendig for børnenes motoriske udvikling, for en god kropsforståelse og for deres trivsel og sundhed. Sanser og motorik hører sammen idet ingen af delene kan klarer sig alene. Børns sanser

3 modnes naturligt og udvikles gennem lege og aktiviteter. Alle indtryk bliver samlet i hjernen, hvor de huskes og samordnes, og det er her sanseintegrationen sker. De primære sanser består af labyrintsansen, følesansen og kinæstesisansen. Er der problemer med de tre sanser eller blot en af dem, kan det påvirke barnets trivsel og udvikling negativt. I det følgende er sanserne og deres funktion beskrevet samt hvilke problemer der kan følge med hvis en sans ikke arbejder optimalt. Labyrintsansen: Labyrintsansen kaldes også for hovedbalancesansen eller vestibulærsansen. Sansen er placeret i de to labyrint organer som ligger i forbindelse med det indre øre. Organet registrerer alle hoveds roterende bevægelser og bevægelsens retning og hastighed og sender besked herom til hjernen som så skal samordne dette sanse indtryk med resten af kroppen. Børn - både stor og små skal have denne sans stimuleret ekstra godt, idet de hele tiden vokser og dermed skal forholde sig til et nyt tyngdepunkt. Samtidig med det er vores livsform og dagligdag ikke automatisk fyldt med stimuli som giver denne sans den rette mængde af stimuli (Voksne skal også holde sansen ved lige, ellers kan vi jo ikke svinge og tumle med børnene!). Sansen stimuleres ved at bevæge hovedet i alle retninger f.eks. Hoppe, trille og løbe på bakker, slå kolbøtter, lege i vand, gynge, vugge, snurre og danse. Problemer med labyrintsansen kan ses ved: Svimmelhed ved rotationer, ulyst til at gynge, klatre og færdes på skråninger, køresyge, søsyge eller flysyge, hyper- eller hypoaktiv adfærd, usikre øjenbevægelser, pjevset og usikker adfærd, ringe lyst til at udforske og eksperimentere. Følesansen: Følesansen kaldes også for taktilsansen og den består af både en beskyttende og en undersøgende sans. Sanseorganerne er placeret overalt på huden og i slimhinderne.

4 Den beskyttende følesans er den der gør at vi trækker os væk hvis f.eks. en berøring giver smerte eller varme, eller den gør så vi søger hen imod f.eks. søge og sutterefleks. Den undersøgende følesans sættes derimod i gang når barnet selv aktivt, føler sig frem og undersøger verden omkring sig. De to sanser hjælper hinanden med at fortælle barnet om sig selv og omverdenen. Vi stimulere følesansen gennem berøring af huden, derfor skal vi lade barnet både mærke verden og give det berøring da det er med til at give barnet kropsfornemmelse. Problemer med følesansen kan ses ved: ulyst til at røre ved naturen, manglende kropsfornemmelse, ulyst til at have andre mennesker for tæt på, aggressiv adfærd som at bide, slå og sparke, hyper- eller hypoaktiv adfærd, pjevset og usikker adfærd, ringe lyst til at udforske og eksperimentere. Kinæsthesisansen: Kinæsthesisansen kaldes også for stillingssansen eller muskel-/ledsansen og denne sans registrere hele tiden i hvilken stilling leddene er, og i hvilken spændingstilstand musklerne er. Det er små tenformede følere som er placeret i alle muskler, led og sener som giver hjernen disse informationer. Denne sans stimuleres ved alle former for bevægelse, og når et barn har overindlært eller automatiseret en bevægelse kan hjernen huske den. Problemer med kinæsthesisansen kan se ved: klodset adfærd, ringe kropsbevidsthed, ikke automatiserede grundbevægelser, pjevset og usikker adfærd, ringe evne og lyst til at udforske og eksperimentere.

5 Vi vil i Stavtrup Dagtilbud ikke bruge motorikken til at finde fejl og mangler hos et barn, men vores viden om motorik skal hjælpe os med at sikre at vi får stimuleret alle børnenes sanser, at vi giver børnene tid og plads til at lege og bevæge sig, således de bruger deres sanser og får automatiseret bevægelsesmønstre. Ligeledes vil vi, når vi møder et barn som ikke trives eller som har problemer i hverdage være opmærksomme på om noget af barnets problem kan ligge i motorikken, og om vi ved at træne og stimulere barnet motorisk kan hjælpe det. Som motorikvejleder kommer jeg rundt i dagplejen og daginstitutionerne en mandag om måneden, ellers er min daglige gang i Kælkebakken hvor jeg er ansat som pædagog. Møder jeg børn som har motoriske problemer eller i kontakter mig med et problem vil jeg gerne have lov til at teste barnet, men inden dette sker, vil i som forældre blive kontaktet og jeg vil stille jer nogle spørgsmål om barnets første år. Herefter vil jeg udarbejde et træningsprogram til barnet, som skal bruges i henholdsvis hjemmet og institutionen og vi vil holde et møde hvor jeg fortæller jer og barnets kontakt pædagog om hvad jeg har set og hvordan vi sammen kan hjælpe barnet. En test af barnet betyder at jeg tester barnets primære sanser (labyrint-, taktil- og kinæsthesisansen) ligesom jeg tester barnets rytme, rum/retning, den samlede balance, reflekser, reaktioner, finmotorik, armens motorik, håndens motorik, benets motorik, fodens motorik, øjets motorik, mundens motorik samt stemme og mimik. Har i som forældre noget i undre jer over omkring jeres barns trivsel og udvikling, og som i tænker kunne have noget med motorikken at gøre, er i velkommen til at kontakte mig eller personalet. Har du spørgsmål omkring dit barn og motorikken så kontakt dit barns kontakt voksen og han/hun vil formidle en kontakt til undertegnet. Med venlig hilsen Dorte Windahl Hansen (motorikvejleder i Stavtrup Dagtilbud)

6 Sanseintegration Udvikling af sanserne er nødvendig for børnenes motoriske udvikling, for en god kropsforståelse og for deres sundhed. Sanser og motorik hører sammen idet ingen af delene kan klarer sig alene. Børns sanser modnes naturligt og udvikles gennem lege og aktiviteter. Alle indtryk bliver samlet i hjernen, hvor de huskes og samordnes, og det er her sanseintegrationen sker. Denne bearbejdningsproces hvor hjernen tolker de sanseimpulser den får til meningsfulde meddelelser, som kroppen kan agere ud fra, kaldes perception (Ahlmann 2002, kap. 5). Jo bedre vores sanser integreres, jo bedre fungerer vi. Hvis sanserne ikke samordnes rigtigt, vil det begrænse børnenes læring og indlæring. En dårlig sanseintegration betyder at børnene får en dårlig motorisk forståelse, og de vil derfor ofte reagerer uhensigtsmæssigt i mange forskellige sammenhænge. For børnene kan det betyde, at de får et lavt selvværd, samt sociale problemer. Jo bedre vores sanser fungere, jo bedre kan vi sortere i dem og fungere med vores krop i hverdagen. Sansning aktiveres af forandring, det vil sige bevægelse og ændringer i omver-denen eller i kroppen selv. Sanseindtryk sætter gang i bevægelses-, følelses- og tankemæssige udtryk, som igen skaber forandring og bevægelse. (Gjesing 2004, s. 20) Vores sanser kan deles op i ydre og indre sanser: De ydre sanser er: høre-, lugte-, smags-, syns- og taktilsansen. De indre sanser er: den vestibulæresans, der også betegnes labyrintsansen, samt den kinæstetiske sans der også betegnes som muskel-led sansen.

7 De ydre sanser registrerer påvirkning af kroppen og de indre sanser registrerer påvirkning med kroppen. Når sansesystemerne samarbejder, medvirker de til at give børnene en fornemmelse af deres krop. Derved udvikler de deres kropsforståelse. Der er tale om kroppens tavse viden i form af børnenes kropslige erfaringer og automatiserede bevægelser der udføres ubevidst. Det er børnenes fornemmelse af deres kropsdeles samspil og funktion. Den erfaring gør, at børnenes krop kender kroppens bevægelser. Børnene lærer gennem kroppen, både om sig selv og om den verden der er omkring dem. F.eks. skal de bruge både den taktile-, vestibulære-, kinæstetiske- og synssansen for at kunne holde balancen. Derfor er de afhængig af at sanserne kan samarbejde. Børnene skal kunne eksperimentere, udforske og få gentagelser af bevægelsesmønstre ved forskellige aktiviteter. Som pædagoger bør vi skabe rammer der stimulerer, udfordrer og vækker børnenes nysgerrighed og bevægelseslyst. Siden vil blive uddybet med en nærmere beskrivelse af de enkelte sanser og hvordan de hver især påvirker børnene, samt hvorledes vi kan styrke dem gennem leg og bevægelse. Vi er to studerende på Jydsk Pædagog Seminarium, der har oprettet denne hjemmeside som en del af vores bachelor-projekt. Bevægelse Nedenstående vil være en gennemgang af børns motoriske udvikling fra 0-10 år og pædagogiske tanker i forhold til dette område. Gennemgangen vil være opdelt i tre niveauer, vugestue 0-3 år, børnehave 3-6 år og skole/sfo 6-10 år. Barnets motorik udv oppefra og nedefte først lærer barnet

8 Bevægelse i vuggestuen børn 0-3 år Udviklingen i denne periode går utrolig stærkt og barnet går fra at være 100% afhængig af den voksne til at blive et selvhjulpent individ der stille og roligt erobrer verden. I det pædagogiske arbejde i vuggestuen er der bl.a. fokus på børnenes motoriske, sproglige og sociale udvikling. Disse kompetencer hænger sammen og påvirker hinanden. F. eks stimulere motorikken børns nysgerrighed, deres lyst til at udforske verden og deres leg og dermed deres sociale relationer, omvendt kan det også være de sociale relationer der påvirker barnets lyst til bevægelse og dermed styrker dets motorik. De sproglige kompetencer stimuleres i sociale relationer og også her gælder det omvendt, sociale relationer stimulere sproget. Børn udvikler sig i forskellige tempo, men udviklingstrinene sker typisk i en bestemt rækkefølge (Bente Klarlund Pedersen, børn og motion s. 27). Dette viser illustrationen af bevægelses-trappen. holde sit hoved, så det kontrol over arm og til sidst maven benene. Barnet bevæ sig og føler både fy og psykisk velv derved. Den motoriske udvik og den mentale sund er forbundet. Barnets vægelser har at med nu-og-her sund og sundhed i nærmeste år. Modellen kan bruges som en indikator for de af børnenes færdigheder vi som pædagoger skal understøtte i vores praksis. Den skal ikke ses som en facitliste, idet ikke alle børn gennemlever den i samme rækkefølge, samt at hvert barn gennemgår hvert niveau i sit eget tempo. For at børnene kan få lov til at udvikle deres egne kropserfaringer er det vigtigt, at vi i den pædagogiske praksis giver plads til det. Men det er også vig at barnet i de tidlig udvikler de motor færdigheder, som danne grundlag for fysiske udvikling se en udvikling der i bærer sundhed på l sigt. (Bente Klar Pedersen, børn motion s. 29)

9 Der skal være tid og rum til, at børnene selv får lov til at eksperimentere og øve sig. Dette gør vi bl.a. ved at tage tiden til at gøre børnene mere selvhjulpne. Det er en større udviklings erfaring for et vuggestue barn, at det selv komme i tøjet, selv kravle op i sin klapvogn og selv gå end hvis vi klæder det på, løfter det ud i klapvognen og kører af sted med det. Gør vi det sidst nævnte stjæler vi børnenes egne kropserfaringer og dermed deres udvikling. I stedet for skal vi give børnene støtte og opmuntring undervejs i deres motoriske udvikling. I udviklingsprocessen fra 0-3 år, vil barnets bevægelsesmønster udvikle sig meget, og med tiden vil en funktion som f.eks. at gå, blive et automatiseret bevægemønster. At en bevægelse er blevet automatiseret betyder, at barnet nu kan fokusere på andet og mere end selve bevægelsen og balancen. Bevægelse i børnehaven børn 3-6 år Børnehavebørn er børn der motorisk er meget aktive. De hopper, løber, danser, triller og afprøver deres kropsfærdigheder gennem leg. I denne alder bliver børnenes grundlæggende motoriske færdigheder fortsat etableret og integreret i deres kroppe. Det er her de første grundsten til en aktiv livsstil, der kan gavne deres sundhed skal dannes. Gudrun Gjesing skriver således: Gode vaner, eksempelvis at kunne lide at være fysisk aktiv udendørs i al slags vejr, skabes i familien og styrkes i børnehaven (Gjersin 2004 s. 26) Børnehavebørns bevægelser tager udgangspunkt i deres grundleg og grundmotorik. Dette kræver at deres sanser er blevet godt integreret i deres kroppe. Udvikling af sanserne er nødvendig for den motoriske udvikling og sanserne modnes naturligt og udvikles gennem lege og aktiviteter. Alle indtrykkene bliver samlet i hjernen hvor de huskes og samordnes og det er her sanseintegrationen sker. Børnehavebørns grundleg er lege som kan leges i hele verden, det kan være: trille, hoppe, løbe, kravle, spille bold. Børnene bruger legen til at blive gode til at bevæge sig. De bliver bedre og bedre, de forfiner deres kropslige fornemmelser og balance. Grundleg forudsætter at vi giver børnene tid til at lege, tid til at fejle, tid til at gentage og tid til at udfordre. Som pædagoger bør vi overveje Kropsbrug og brug af sa gennem undersø oplevelser og praktiske tiviteter er hovedvejen t der bliver plads til at lær opmærk-somhed koncentra-tion. Først kroppen kan selv, får mærksomheden plads t blive vendt udad til læ om verden.... Børn, der lever og leg udeområder med krat, tede træer, bakker, m heder for at klatre og tu får en mange gange b opmærk-somhed og evn at koncent-rere sig end der kun får tilbud om at og lege på velplej-et, tro nyslået og as-fa underlag. Vandret og velp under-lag fører blandt a til opdragelse til mærksomhed. Bevidst og viljestyret mærksomhed læres bed ujævnt underlag. Slutfor at berolige dem, de beroligelse behov: Det (k brug og brug af sanser) faktisk bedre grundlægg færdigheder i de beke kul-turteknikker: Læseregne-færdigheder. (Mo Hansen, Børn opmærksomhed)

10 hvorfor vi stopper et barns leg, da hver gang vi gør det, stjæler vi af dets erfaringer. Det er pædagogens opgave at kunne skabe rammerne omkring børnenes leg i dag-institutionerne. De skal skabe et miljø der stimulere, udfordre og vækker børnenes nysgerrighed og bevægelseslyst. Børnehavebørns grundmotorik, er den de har med sig fra dagpleje eller vuggestue i form at kunne: løfte hovedet, trille, krybe/kravle, sidde og stå. Det har stor betydning for børnenes videre indlæring at disse motoriske egenskaber er på plads. Eksempelvis betyder det når barnet kan løfte sit hoved når det ligger på maven, at det har stabilitet i ryggen. At barnet kan trille styrker dets refleks således at armen ikke følger hovedet, det skal forståes således, at nå børnene krydskoordinerer forbindes hjerne halvdelene og derved styrkes børnenes sanseintegration, motoriske udvikling og indlæringsmuligheder. Hvis barnet har gang i grundmotorik-ken, så kommer grundlegen automatisk. Leg og bevægelse kræver at sanserne kan samarbejde. Når børnenes hjerne fortolker sanseimpulserne og omsætter dem til meningsfulde meddelelser er det en bearbejdningsproces som kaldes perception. Al sansning er direkte knyttet til bevægelse på den måde, at sanserne er bygget til at registrere forandringer (Lise Ahlmann, bevægelse og udvikling kap. 5). Børnenes naturlige lyst til at bevæge sig, undersøge, udforske og lære skal mødes af krav der matcher deres nærmeste udviklingszone, det vil sige det skal være krav som de kan håndtere. De må gerne blive udfordret i deres udvikling, men vi må ikke overskride deres grænser så de føler angst ved situationen. Samtidig med det skal kravene også være så tilpas spændende, at de ikke bliver kedelige, for så mister børnene interesse i aktiviteterne (Vygotsky`s nærmeste udviklings zone). Bliver aktiviteterne opstillet og udformet efter børnenes nærmeste udviklings zone vil de få mange succesoplevelser og dermed lyst til at prøve mere. I den pædagogiske praksis bør vi huske børnenes behov for at skabe deres egne kropserfaringer. Det gør vi i børnehaven bl.a. ved at inddrage dem i dagligdagen, lade dem hjælpe med borddækning, feje fliser, vande blomster. Vi skal gøre dem selvhjulpne i forhold til f.eks. påklædning ved at lade børnene komme gennem den kognitive fase, fiksations fasen og

11 automatiske fase. Den første fase, guider vi børnene verbalt ved hjælp af instruktion og praktiske forvisninger. Dernæst skal barnet have både indre og ydre feed back. Det vil sige barnet skal mærke i sin krop hvad det er den gør, se hvordan det gør, samtidig med at vi guider hvis der er behov derfor. Til sidst skal barnet have tid og lov til at lære det, det vil sige vi skal lade dem være i fred, således at bevægelserne og erfaringerne bliver automatiseret. En bevægelse er automatiseret når barnet f.eks. kan snakke med de andre mens bevægelsen gøres. (kilde). Som pædagoger skal vi vide hvilke fase barnet er i, således vi rammer barnets niveau. Bevægelse i skole/sfo - børn 6-10 år Børn i skolealderen og i de første skoleår har ofte en stor interesse i at lære, de suger til sig og er næsten ikke til at stoppe. Børnenes motoriske færdigheder er under stadig udvikling og deres bevægelsesmønstre består endnu meget af totalbevægelser løb, hop, kast og spark. I vores pædagogiske praksis i indskolingen skal vi understøtte og udvikle børnenes naturlige læringslyst, og derfor er det vigtigt at børnene får lov til at være aktive i deres læreproces i såvel praktisk/musiske som boglige fag. Bente Klarlund Pedersen skriver i sin bog Børn og Motion: Formålet med barnets fysiske aktivitet i denne alder er også, at idræt og holdsport bidrager til udvikling af sociale færdigheder, selvtillid og glæde. Samtidig er der en del, der tyder på, at børn, der er regelmæssigt fysisk aktive, har bedre koncentrationsevne og hukommelse og klarer sig bedre bogligt. (Pedersen s. 39) Bevægelse og motorik er læring med kroppen i centrum. Kropslig bevidsthed har stor betydning for børnenes læring i forhold til begreber som: rum, retning, størrelser, over, under, foran, bagved m.m. Denne bevidsthed er vigtig for barnet at have når det i skolen, når det skal lære bogstaver, tal, læse-, regne og skrive færdigheder. Derfor er det også vigtigt at man i skolen inddrager kroppen når det gælder faglig indlæring. Har vi med børn at gøre som er motorisk understimuleret eller svage kan man ofte opleve, at de møder forskellige problemer i deres dagligdag. De kan have svært ved at fungere socialt, lavt selvværd, svært ved at få tøj på, dårlig balance, koncentrations problemer m.m. Disse ting går ud over deres faglige indlærings evne, da børnene ofte bruger al deres energi på at få kroppen til at reagere mest hensigtsmæssigt, og derfor må de fravælge den faglige del. For de børn er det vigtigt, at vi som pædagoger er opmærksomme på, at stimulere børnene motorisk, evt. i samarbejde med andre faggrupper, samt tilrettelægge under-visning og aktiviteter så børnene får positive oplevelser af det at gå i skole og ikke kun skældud og nederlag. Hvis man i institutioner og skoler opprioritere idræt, bevægelse og motorik i børnenes hverdag, kan både de stærke og de svage børn få stor glæde af det. Dette er

12 ikke kun fagligt, men generelt for deres sundhed (se afsnit om sundhed). Har børnene gennem deres opvækst opbygget en god fysisk sundhed, en god kropsbevidsthed og sanseintegration har de også lyst til at lege og bevæge sig. Børnenes legekompetencer og sociale færdigheder styrkes gennem bevægelsesaktiviteter. Med de sociale færdigheder styrkes barnet sprog idet sprog udvikles gennem kommunikation. Idet børnene har gode sociale færdigheder styrker det deres selvværd og trivsel, idet de oplever at være en del af et fællesskab og at betyde noget for andre. Vi tror på at hvis vi i indskolingen fortsat stimulere og udnytter børnenes legende forhold til at lære nyt, så kan den boglige indlæring også blive til en leg. Vi ved fra naturvidenskaben, lægevidenskaben og neuropæda-gogikken at ikke to hjerner er ens og at skolens fag kan inddeles i hjernen. Således hører dansk, engelsk og matematik til i venstre hjernehalvdel, mens musik, gymnastik og tegning hører til i højre hjernehalvdel. (Bjørn Adler og Hanna Holmgren). Det betyder at vi bruger forskellige dele i hjerne alt efter hvad vi skal lærer. Hjernen lever af informationer og alt hvad vi oplever gennem vores sanser registreres i hjernen. Derfor har vi brug for en god sanseintegration, for hvis ikke børnene har en alderssvarende sanseintegration vil det påvirke mange andre områder end det tiltænkte i hjernen, hvilket betyder at børnene må anstrenge sig mere, de bliver hurtigere trætte og oplever en mindre fremgang og det kan være med til at påvirke børnenes motivation, indlæring og selvværd. I Mel Levine s bog Hjernen bag lysten til at lære neuropædagogik i teori og praksis, skriver han Jeg sender en opfordring til forældre, lærere og politikere om at gøre sig klart, hvor mange forskellige hjerner der findes hos vore børn, og erkende, at vi er nødt til at opfylde deres undervisnings behov og styrke deres stærke sider for på den måde bevare deres håb for fremtiden. (Levin 2003 s. 19) Grunden til at neuropædagogikken bliver nævnt her er fordi det ikke er en viden som den almene pædagog møder gennem seminariet. I pædagogfaget bruges den hovedsaligt inden for specialområdet, men det er en relevant viden at have for pædagoger i dagens Danmark, da de efterhånden har mange timer i indskolingen.

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne!

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Motorik Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Hvis grundmotorikken er dårlig, vil barnets følgende udviklingstrin visne! (Anne Brodersen og Bente Pedersen) Børn og motorik

Læs mere

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling De fleste børn fødes med de rette motoriske forudsætninger og søger selv de fysiske udfordringer, der skal til for at blive motorisk velfungerende. Men

Læs mere

Kendetegn på labyrintproblemer:

Kendetegn på labyrintproblemer: De 3 primære sanser Labyrintsansen: Denne sans er den ene af vores 3 primære sanser. Den udvikles tidligt i fosterlivet, og stimuleres ved moderens bevægelser. Det er derfor vigtigt, at bevæge sig aktivt

Læs mere

Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende.

Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende. 10 år med motorisk træning på Østervangsskolen Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende. Dagsorden 1.Hvilke børn møder jeg?

Læs mere

Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas!

Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas! Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas! Af Lajla Kristiansen og Hanne Fosgerau, pædagoger og uddannede

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

Primære sanser. Indholdsfortegnelse

Primære sanser. Indholdsfortegnelse Primære sanser Indholdsfortegnelse Indsatsområde: Primære sanser Hvorfor arbejde med Primære sanser Grundmotorikken Grundlege Færdigheder Kreativitet Hvad er primære sanser Følesansen taktilsansen Tegn

Læs mere

Krop og bevægelse et oplæg om motorik.

Krop og bevægelse et oplæg om motorik. Tirsdag d. 29. Maj 2012 Krop og bevægelse et oplæg om motorik. v/ VIA UC Pædagoguddannelsen Peter Sabroe KOSMOS, Nationalt Videncenter for Sundhed, Kost og Motion Mail: gsa@viauc.dk VIA UCVIA / PSS Fokus

Læs mere

Motorik. Sammenhæng. Mål

Motorik. Sammenhæng. Mål Motorik Sammenhæng Vi kan ikke forære barnet en god motorik, men vi kan tilbyde det gode rammer for at udvikle sine iboende potentialer. Motorikken er en vigtig del af barnets udvikling. Barnet lærer verden

Læs mere

Hvad har du stjålet fra dit barn i dag?

Hvad har du stjålet fra dit barn i dag? Hvad har du stjålet fra dit barn i dag? Idræt, leg og bevægelse Fie Illum & Anette Bundgaard Hvad stiller vi skarpt på? Leg & Bevægelse Hvorfor? Forudsætning for Livsduelighed & Trivsel Forudsætning for

Læs mere

IDRÆTSBØRNEHAVE. IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup

IDRÆTSBØRNEHAVE. IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup Pædagogisk idræt Leg Bevægelse Idræt Idræt: En aktivitet, spil/øvelse. Bevæger kroppen efter bestemte regler, alene eller sammen med andre, i konkurrence. Kroppen

Læs mere

Onsdag den 5. oktober kl. 9:30 16:30 Odense Kommune

Onsdag den 5. oktober kl. 9:30 16:30 Odense Kommune Onsdag den 5. oktober kl. 9:30 16:30 Odense Kommune Røde kinder og snavsede fingre Oplæg: Rend og hop i naturen, Lektor, Master i læreprocesser VIA UC Pædagoguddannelsen Peter Sabroe KOSMOS, Nationalt

Læs mere

MINI-MOTORIK. Kursus i motorik og leg for 5-6 årige

MINI-MOTORIK. Kursus i motorik og leg for 5-6 årige MINI-MOTORIK Kursus i motorik og leg for 5-6 årige Program 30 min 75 min 15 min Introduktion og teori Praktiske øvelser Gode råd og refleksioner Tak for i dag FORMÅL OG PRAKSIS FØLGES AD Praksis det gør

Læs mere

Krop og bevægelse i naturen

Krop og bevægelse i naturen Krop og bevægelse i naturen Grethe Sandholm, Pædagog, Lektor, Master i læreprocesser VIA UC Pædagoguddannelsen Peter Sabroe Mail: gsa@viauc.dk Krop og bevægelse Grethe Sandholm Uderummet Uderummet starter

Læs mere

Barnet udvikles med kroppen i centrum

Barnet udvikles med kroppen i centrum Barnet udvikles med kroppen i centrum Børn er født med en naturlig glæde ved bevægelse. Opgaven som forældre er således at stimulere til forskellig bevægelse og give barnet plads til at kunne bruge sin

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen

BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen Aktive børn lærer bedre og trives bedst Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt, at de hos os oplever glæden

Læs mere

BARNETS SANSEMOTORISKE UDVIKLING

BARNETS SANSEMOTORISKE UDVIKLING BARNETS SANSEMOTORISKE UDVIKLING Et barn udvikler sig lige fra fødslen; det sanser, undersøger og eksperimenterer. Udviklingen sker i socialt samspil med omverdenen. I kontakten med nærværende voksne og

Læs mere

Rødderne. Førskolebørn - Eventyrhuset

Rødderne. Førskolebørn - Eventyrhuset Rødderne Førskolebørn - Eventyrhuset Rødderne Rødderne er en førskolegruppe bestående af de kommende skolebørn fra Vildbasserne og Krudtuglerne. Gruppen starter op d. 1. august og slutter d. 31. juli året

Læs mere

Vi har valgt i disse tre måneder, at have fokus på sanserne, og har derfor, taget udgangspunkt i de tre primære sanser:

Vi har valgt i disse tre måneder, at have fokus på sanserne, og har derfor, taget udgangspunkt i de tre primære sanser: Årshjul. Januar Februar -Marts. Ansvarlige :Tina L, Agnete og Annette. Vi har valgt i disse tre måneder, at have fokus på sanserne, og har derfor, taget udgangspunkt i de tre primære sanser: Labyrintsansen

Læs mere

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution Idræt og sundhed Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution I 2009 fik Tovværkets Børnegård bevis på at være Idræts- og sundhedsinstitution. Tovværkets Børnegård har gennem et kursusforløb skabt

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

INDHOLD HVAD ER MOTORIK? 4 HVAD ER MOTORISK LEG? 4 HVORFOR LEGE MOTORIK? 5 HVORDAN BRUGER JEG MOTORIKSKEMAET? 6 MOTORIKSKEMA FOR BØRN PÅ 1½ ÅR 7

INDHOLD HVAD ER MOTORIK? 4 HVAD ER MOTORISK LEG? 4 HVORFOR LEGE MOTORIK? 5 HVORDAN BRUGER JEG MOTORIKSKEMAET? 6 MOTORIKSKEMA FOR BØRN PÅ 1½ ÅR 7 til 1½ og 3½ år INDLEDNING Dette motorikhæfte er ment som en rettesnor for, hvad man kan forvente, at børn på 1½ år og 3½ år kan motorisk. Hæftet kan give dig en god fornemmelse for hvilke af børnene i

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad også krop. De oplever verden gennem kroppen, de lærer

Læs mere

Børns udvikling og naturen

Børns udvikling og naturen Børns udvikling og naturen Hvordan man som professionel voksen understøtter børnenes udvikling af sanser, krop, hjerne og følelser med naturen som løftestang 45 minutter Sanserne vores adgang til verden

Læs mere

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema - Vestibulær sans (balance & acceleration) - Kinæstetisk sans (Muskler og led) - Taktil sans (følelser/berøring) Vestibulær dysfunktion: (balance & acceleration)

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 etablere venskaber smiler ved synet af bestemte børn spørger bestemte børn, om de vil

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning - og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning Revideret august 2016 Indledning Den pædagogiske virksomhed i Jels SFO er en bred vifte af situationer, hvor vi med afsæt i den anerkendende tænkning

Læs mere

Barnets krop og bevægelse i vuggestuen

Barnets krop og bevægelse i vuggestuen Barnets krop og bevægelse i vuggestuen Sammenhæng Hvad er vilkårene og nuværende status? Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring,

Læs mere

Barnets krop og bevægelse i vuggestuen

Barnets krop og bevægelse i vuggestuen Barnets krop og bevægelse i vuggestuen Sammenhæng Hvad er vilkårene og nuværende status? Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring,

Læs mere

Velkommen til børns motorik. 27. Marts 2012. sundhedsplejersken.dk

Velkommen til børns motorik. 27. Marts 2012. sundhedsplejersken.dk Velkommen til børns motorik 27. Marts 2012 sundhedsplejersken.dk Databasen Børns sundhed Baserer sig på sundhedsplejerskers journaler i 9 kommuner 7839 børn er med i analyserne Indskoling 2009/2010 30,2

Læs mere

At ligge på maven. Sundhedstjenesten

At ligge på maven. Sundhedstjenesten Hver gang dit barn ligger på maven kan det ligge i længere og længere tid, før det græder. Efter nogle dage kan dit barn ligge lidt selv, inden du behøver at lægge dig ned til det, og efterhånden vil det

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig?

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? Forslag 02.09.14 SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD PARAT TIL SKOLESTART? Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? 0 En god begyndelse på en ny periode

Læs mere

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE 1. Ansøger Ansøger Navn: Kirsten Rahbek Sørensen E-mail:

Læs mere

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Trolde Børnehave Krop og bevægelse Sammenhæng Mål Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og

Læs mere

Velkommen Hos Gitte Olsen

Velkommen Hos Gitte Olsen Velkommen Hos Gitte Olsen Motorik- og sprogdagplejer i Vig ed h n e p l u Selvhj Tryghe d Sprog Motor Nærv ær ik se l e b y ord f l i t Tid Natur Person lig udvikl in g Lidt om mig selv, og mit arbejde

Læs mere

Problemformulering. Målgruppeovervejelser

Problemformulering. Målgruppeovervejelser Indledning De værdier og det udbytte, der er, i de to lege man har leget i gamle dage, finder vi meget brugbare i dag i den pædagogiske verden. Her tænker vi blandt andet på fællesskabsfølelse, udfordringer,

Læs mere

Velkommen Hos Gitte Olsen

Velkommen Hos Gitte Olsen Velkommen Hos Gitte Olsen Motorik- og sprogdagplejer i Vig Nærvær Tryghed Sprog Natur Sanser Motorik Personlig udvikling Tid til fordybelse Lidt om mig selv, og mit arbejde med børnene. Jeg hedder Gitte,

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Målet er, at barnet: vise tryghed og tillid til andre børn og voksne er tryg blandt kendte

Læs mere

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Indholdsfortegnelse Hvad er Hej skal vi tumle? Hvem står bag Hej skal vi tumle? Hvorfor skal vi tumle? Hej skal vi tumle? Følesansen Muskelledsansen Vestibulærsansen

Læs mere

Vi samler, udvikler, anvender og formidler viden om børn med høretab. Udrednin

Vi samler, udvikler, anvender og formidler viden om børn med høretab. Udrednin Vi samler, udvikler, anvender og formidler viden om børn med høretab Udrednin 0 Den motoriske udvikling Barnet bliver ikke født med en forståelse for verden eller sig selv. Med omgivelsernes kærlige og

Læs mere

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Indholdsfortegnelse Hvad er Hej skal vi tumle?... s. 2 Hvem står bag Hej skal vi tumle?... s. 3 Hvorfor skal vi tumle?... s. 4 Hej skal vi tumle?... s. 5

Læs mere

Indledning. Prøvespørgsmål. Afgrænsning/metode

Indledning. Prøvespørgsmål. Afgrænsning/metode Indholdsfortegnelse Indledning...1 Prøvespørgsmål...1 Afgrænsning/metode...1 Hvad er motorik...2 Barnets udvikling 3 4 år...2 Barnets udvikling 4 5 år...3 Barnets udvikling 5 6 år...3 Sansemotorisk udvikling

Læs mere

Motorikdagplejen. En folder om Motorikdagplejen i Dagplejen Holstebro til forældre med børn indskrevet hos en Motorikdagplejer

Motorikdagplejen. En folder om Motorikdagplejen i Dagplejen Holstebro til forældre med børn indskrevet hos en Motorikdagplejer En folder om Motorikdagplejen i Dagplejen Holstebro til forældre med børn indskrevet hos en Motorikdagplejer Dagplejen Holstebro 2016 Motorikdagplejen Hvorfor Motorikdagplejen? Dagplejen Holstebro har

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

Klub Æblebørn. April 2013

Klub Æblebørn. April 2013 Klub Æblebørn April 2013 Hej og Velkommen til april måneds Guld-tema her i Klub Æblebørn. Jeg håber du har haft en dejlig påske med dine børn. Jeg brugte de 3 dage op til helligdagene på et businesskursus,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

FOrside. Hej. skal vi lære?

FOrside. Hej. skal vi lære? FOrside Hej skal vi lære? sjove skum- Bogstaver Klar til skolestart? Børneulykkesfonden, DGI og bobles vil i samarbejde med børnefysioterapeut Louise Hærvig give inspiration til at lære med kroppen og

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til forældre med børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år Indhold Indhold Introduktion...4 De 6 læreplanstemaer...5

Læs mere

Lege og aktiviteter der styrker motorikken

Lege og aktiviteter der styrker motorikken Lege og aktiviteter der styrker motorikken 1 Ideer til at styrke indskolingsbarnets motorik Jeres barn er nu startet i 0. klasse og er ca. 6 år gammelt. Det betyder at det som oftest kan: løbe, hoppe med

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Lucinahaven som Profilinstitution

Lucinahaven som Profilinstitution Lucinahaven som Profilinstitution Børn i alderen 0-6 år bevæger sig spontant, og bevægelse styrker deres motoriske udvikling. De bruger kroppen til at udforske omgivelserne med og til at skabe kontakt

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad også krop. De oplever verden gennem kroppen, de lærer

Læs mere

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder ørn som er på vej til eller som er begyndt i dagpleje eller vuggestue og Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer, når det kommunikerer

Læs mere

Konferencen: UD AT MÆRKE VERDEN

Konferencen: UD AT MÆRKE VERDEN Konferencen: UD AT MÆRKE VERDEN Krop imiterer krop Forudsætninger for at udvikle sig motorisk de første 3 år. Oplæg v/ Grethe Sandholm VIA UC Pædagoguddannelsen Peter Sabroe KOSMOS, Nationalt Videncenter

Læs mere

Årsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2015 til Juli 2016 Aktiviteter Hele året. Aktiviteter hele året. Turdagen: Vi går tur i nærmiljøet når vind og vejr mm. tillader det. Børnene får trænet deres

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

- brug af hjælpemidler (eks skohorn,specialkop + service, mosgummi, toiletstol, boardmaker)

- brug af hjælpemidler (eks skohorn,specialkop + service, mosgummi, toiletstol, boardmaker) Krop og bevægelse Kroppen er et meget komplekst system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og kommunikation. De følelsesmæssige og erkendelsesmæssige

Læs mere

Øvelser til fysisk træning af børn og unge ha ndboldspillere. Praksis hæfte. Udarbejdet af Lars Dalhoff

Øvelser til fysisk træning af børn og unge ha ndboldspillere. Praksis hæfte. Udarbejdet af Lars Dalhoff Øvelser til fysisk træning af børn og unge ha ndboldspillere Praksis hæfte Udarbejdet af Lars Dalhoff Træningsøvelser inspiration til fysisk træning af børn Opvarmning og koordinationstræning: (handler

Læs mere

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN Pædagogisk idræt defineres som idræt, leg og bevægelse i en pædagogisk sammenhæng. Det er en måde at sætte fokus på bevægelse, idræt og sundhed gennem leg og læring. Pædagogisk

Læs mere

Leg dig til en god motorik. - motorikken kan være en forudsætning

Leg dig til en god motorik. - motorikken kan være en forudsætning Leg dig til en god motorik - motorikken kan være en forudsætning Leg dig til en god motorik - motorikken kan være en forudsætning Skrevet af pædagog og motorikvejleder Heidi Aasborg & Projektleder Lars

Læs mere

Mammen Fri - en institution i bevægelse

Mammen Fri - en institution i bevægelse 1 Mammen Fri - en institution i bevægelse Visionen for MammenFri vuggestue og børnehave er, at børn og voksne oplever fællesskab, glæde og udvikling gennem arbejdet med kropslighed og fysisk udfoldelse

Læs mere

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer etablere og fastholde venskaber tager kontakt til andre børn og opfordrer til at lege,

Læs mere

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet 0-3 år I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med læreplaner afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert

Læs mere

Læringsmiljøerne i Aktive børn i dagtilbud - Sundere, gladere, klogere børn

Læringsmiljøerne i Aktive børn i dagtilbud - Sundere, gladere, klogere børn Læringsmiljøerne i Aktive børn i dagtilbud - Sundere, gladere, klogere børn Indledning Læringsmiljøerne i dagtilbuddene spiller en væsentlig rolle for både børnenes udvikling og medarbejdernes arbejde

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

Det adopterede barn. i dagtilbud i Silkeborg Kommune

Det adopterede barn. i dagtilbud i Silkeborg Kommune Det adopterede barn i dagtilbud i Silkeborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse Det adopterede barns historie 5 Det adopterede barn i dagtilbud 6 Den første tid i dagtilbud. 11 Opmærksomheder, tegn og handlemuligheder

Læs mere

Mål og indikatorer på vej mod to år

Mål og indikatorer på vej mod to år Mål og indikatorer på vej mod to år Pædagogiske læringsmål I Institution XX understøtter vi forældresamtalerne gennem det digitale dialogredskab 'Rambøll Dialog'. Derfor har du modtaget link med adgang

Læs mere

Stærke og sunde børn

Stærke og sunde børn Oplæg ved konferencen 29 september 2008 i Landstingssalen, Christiansborg Arrangeret af: Grønne spirer og Friluftsrådet Stærke og sunde børn Hvad sker der i hovedet og kroppen, når vi færdes i naturen?

Læs mere

TIL FORÆLDRE MED STORE BØRNEHAVEBØRN. Et godt sidste år i børnehaven

TIL FORÆLDRE MED STORE BØRNEHAVEBØRN. Et godt sidste år i børnehaven TIL FORÆLDRE MED STORE BØRNEHAVEBØRN Et godt sidste år i børnehaven Jeres barn skal begynde i skole og fritidsinstitution inden for det næste år Det har vi særlig fokus på i vores samvær med de store børn

Læs mere

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold:

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold: Pædagogiske Indhold: Seks temaer...3 Sociale kompetencer...4 Sproglig udvikling...5 Kulturelle udtryk og værdier...6 Natur og naturfænomener...7 Krop og bevægelse...8 Alsidig personlig udvikling...9 Et

Læs mere

Alfer Vuggestue/Børnehave

Alfer Vuggestue/Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Alfer Vuggestue/Børnehave Krop og bevægelse Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og kommunikation.

Læs mere

Frilandsbørnehaven Enghøj

Frilandsbørnehaven Enghøj Sansemotorik Stimulering, af børns sanser, er en meget væsentlig faktor i barnets udvikling og indlæring. Her har vi samlet nogle ideer, som I forældre kan være opmærksomme på i dagligdagen. Hold øje med

Læs mere

FÅ ET BARN DER STRUTTER AF SELVVÆRD NYHED! KLIK HER OG LÆS MERE OM BOGEN

FÅ ET BARN DER STRUTTER AF SELVVÆRD NYHED! KLIK HER OG LÆS MERE OM BOGEN FÅ ET BARN DER STRUTTER AF SELVVÆRD I Superbarn får du masser af inspiration til at stimulere dit barn - uanset om det er tre måneder og skal lære at ligge på maven, tre år og måske lidt af en klodsmajor,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken At arbejde med pædagogiske læreplaner er en proces, der konstant er i bevægelse og forandring. Hyrdebakken har det sidste års tid har været gennem store forandringer

Læs mere

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole Kære forældre Om cirka ½ år skal jeres barn starte i børnehaveklassen på V. Hassing Skole. I denne pjece kan I læse lidt om, hvad I selv kan gøre

Læs mere

Pædagogisk vejledning til institutioner

Pædagogisk vejledning til institutioner Pædagogisk vejledning til institutioner Sikkerhedstemaerne: Brand, Skov, Vand, Vinter, Sol, Regnvejr og Trafik 1 Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Forberedelser op til Sikkerhedsugen... 3 Formål...

Læs mere

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave Bevægelse og lege Barnet er sin krop og har sin krop. Barnet er i verden gennem kroppen. Den udvikling og læring, som finder sted blandt børn i dagtilbud, er særlig

Læs mere

Dagpleje med fokus på. rytmik og bevægelse

Dagpleje med fokus på. rytmik og bevægelse Dagpleje med fokus på rytmik og bevægelse Hvad er en dagpleje med fokus på rytmik og bevægelse Dagplejeren er særligt uddannet og har praktisk erfaring i at arbejde med rytmik og bevægelse med de mindste

Læs mere

Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution. Bevægelse. Kreativ leg. Stjernerstunder. Fantasi. Bold. Vi gør det sammen Cykle

Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution. Bevægelse. Kreativ leg. Stjernerstunder. Fantasi. Bold. Vi gør det sammen Cykle Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution Bevægelse Kreativ leg Stjernerstunder Bold Fantasi Vi gør det sammen Cykle Indholdsfortegnelse: Røde Kors Børnehus vision 3 Målsætning 3 Værdigrundlag 3

Læs mere

Klinik for ergo- og fysioterapi Rigshospitalet Balance og svimmelhed

Klinik for ergo- og fysioterapi Rigshospitalet Balance og svimmelhed Balance og svimmelhed Klinik for Ergo- og Fysioterapi Rigshopitalet Blegdamsvej 9 2100 Kbh. Ø 1 Svimmelhed Svimmelhed opstår som følge af en uligevægt mellem balanceorganet, synet og stillingssansen. Summen

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Indholdsfortegnelse Hvad er Hej skal vi tumle?... s. 2 Hej skal vi tumle?... s. 4 Føl dig frem og se hvad der sker... s. 6 Muskler og led bliv bare ved...

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Kære forældre. Vi ønsker dig god læsning.

Kære forældre. Vi ønsker dig god læsning. Kære forældre Denne pjece har til formål, at give dig viden omkring overgangsarbejdet fra børnehaven til fritidsinstitutionen ved Strandvejsskolen. Hensigten er samtidig, at give inspiration til at støtte

Læs mere

Slåskultur. Kort om metoden. Pædagogiske overvejelser. Formål

Slåskultur. Kort om metoden. Pædagogiske overvejelser. Formål 92 Slåskultur Beskrevet med input fra pædagogerne Clara Juhl Hansen og Eva Gibson, Børnehuset Frugthaven, Fredensborg Kommune og pædagog Henrik Nielsen, Løvspring, Viborg Kommune BAGGRUND Struktur på aktiviteter

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Målene i læreplanen skal udarbejdes med udgangspunkt i det rammer, vilkår og ressourcer institutionen har. Det vil sige med udgangspunkt i dagtilbuddets fysiske rammer, børne- og

Læs mere

Sunde og glade børn lærer bedre

Sunde og glade børn lærer bedre Sunde og glade børn lærer bedre Hvorfor og hvordan? Hvad er En Børneby er en samling af alle pasnings- og skoletilbud for børn fra 0-12 år. I Ørsted er det dagplejen, børnehaven Skovsprutten og Rougsøskolen

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Velkommen til vuggestuen Hoppelopperne i Vinding Børnehus.

Velkommen til vuggestuen Hoppelopperne i Vinding Børnehus. Velkommen til vuggestuen Hoppelopperne i Vinding Børnehus. Med denne lille forældrepjece vil vi gerne byde jeres barn og jer velkommen i vuggestuen. Vi håber, at nedenstående informationer vil være med

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Alsidig personlig udvikling: 0-2 år og dagplejen:

Alsidig personlig udvikling: 0-2 år og dagplejen: Fælles overordnede mål for de pædagogiske læreplaner i Nyborg Kommunes dagtilbud Januar 2017 NYBORG KOMMUNES DAGTILBUD Børns udvikling kan ikke inddeles i kasser og trin. Udvikling sker løbende og på mange

Læs mere