At introducere børnene til fænomenet ild og herunder begreberne glød og flamme.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "At introducere børnene til fænomenet ild og herunder begreberne glød og flamme."

Transkript

1

2 Temaplanche 1 Hvad er en glød og en flamme? Formål At introducere børnene til fænomenet ild og herunder begreberne glød og flamme. Samtale Hvad er en glød og en flamme? Hvad brugte man ild til i gamle dage? Hvad bruger man ild til i dag? Hvilke farver har ild? Godt at vide I menneskehedens historie har ild været af livsvigtig betydning som varmegiver, som lyskilde og ved madlavning. Ildens farve er bestemt af dens temperatur. Jo højere temperatur, desto mere blå eller violette er flammerne. Gløder lyser ofte rødt, fordi deres temperatur er forholdsvis lav, mens en svejseflamme kan være blåviolet. Et båls flammer lyser som bekendt mest i gule og orange nuancer. Derudover er ild og herunder glød og flamme at betragte som et af de fire grundelementer: ild, vand, luft og jord. Frem til 1700-tallet var den klassiske formulering af den græske førsokratiker Epedokles, at alting består af fire grundelementer, ild, luft, vand og jord. Denne opfattelse af verden kaldes for elementlære. I forhold til de fire elementer, så næres ild af luft, mens jord kan bruges til at kvæle ild ved netop at fjerne tilførslen af luft. Når man bekæmper ild med vand, så sker det fordi vandet fjerner den varme, som får brændstofferne til at brænde.

3

4 Temaplanche 2 Børns leg med ild Formål At lære børnene, at leg med ild kan være farligt. Samtale Hvad er en tændstik og hvad er en lighter? Hvorfor skal børn ikke bruge tændstikker og lightere, når de er alene? Hvad kan der ske? Hvad skal vi gøre, hvis vi finder tændstikker og lightere? Hvor skal de voksne lægge ting, som kan være farlige for børn at lege med? Godt at vide Ild har til alle tider fascineret og tiltrukket os mennesker. I forhold til børn er det vigtigt at bevare det fascinerende element, men samtidig skabe forståelse for, at ild er noget, der kan være farligt og som man bør omgås med stor respekt. Det som børn ikke må, kan ofte virke spændende og fristende. I stedet for at fokusere på, at børn ikke må få lov til at røre og lege med tændstikker og lightere, så bør man i stedet lægge ansvaret over på de voksne i forhold til at opbevare farlige ting på steder, som er utilgængelige for børn. Gode regler: Lær børnene at omgås ild, mens de er små. Forsøg at undgå, at børnene får fat i tændstikker og lightere. Aflås lofts- og kælderrum, så børnene ikke så let kan gemme sig og lege med ild. Lad aldrig børn være alene, når der er åben ild i nærheden. Hav aldrig levende lys i børneværelser. Lær børn, at de skal få fat i en voksen, hvis de opdager ild.

5

6 Temaplanche 3 Vær varsom med stearinlys Formål At lære børn om sikker omgang med levende lys. Samtale Hvornår tænder vi stearinlys? For eksempel ved fødselsdage og højtider. Hvorfor er det vigtigt at passe godt på levende lys? Må børn selv tænde stearinlys, når de er alene? Godt at vide Om aftenen og i de mørke vintermåneder bruges stearinlys ofte til at skabe hygge, men det er samtidig åben ild, som meget hurtigt kan ende galt. Som oftest sker dette på grund af uforsigtig brug af lysene. Gode råd: Brug kun stabile lysestager af ikke brændbart materiale og sørg for at lysene sidder fast Stil altid tændte stearinlys, så børn og husdyr ikke kan vælte dem Hav altid levende lys under opsyn Sluk levende lys, når du går i seng eller forlader boligen Pas på flagrende gardiner i nærheden af levende lys. Placer levende lys i god afstand fra gardiner Stil aldrig lys på tv, radio og andre lune steder Hav aldrig levende lys på børneværelser OBS: Når man sætter mange fyrfadslys tæt sammen på en tallerken, et fad eller lignende, så kan den samlede varme fra lysene skabe så stor fordampning af stearin, som kan antænde en mindre eksplosion. Derfor bør man ikke sætte mere end ét fyrfadslys i én stage eller beholder.

7

8 Temaplanche 4 Tildækning af elektriske apparater Formål At lære børn at håndtere elektriske apparater korrekt. Samtale 1 Apparater, som det kan være godt at snakke om: føntørrer, komfur, kaffemaskiner, el-kedler, brødrister, strygejern, kogeplader, tv og radio. Hvad er der for nogle elektriske apparater i et køkken? Hvad bruger man dem til? Er der nogen der har oplevet noget farligt med apparaterne i køkkenet? Hvad gør I med apparaterne, når I er færdige med at bruge dem? Hvad skal I altid huske? Samtale 2 Apparater, som det kan være godt at snakke om: tablets, computere, smartphones og el-pærer, alle apparater som børn ofte bruger alene uden opsyn og på børneværelset. Hvor mange har prøvet at spille spil på en bærbar computer, tablet eller smartphone (ipad/iphone)? Er der nogen, der har mærket, at tabletten, computeren eller smartphonen blev varm mens de spillede? Forklar at apparaterne skal have luft omkring sig for ikke at blive meget varme. Hvor kan man stille tabletten, computeren eller smartphonen, så de ikke bliver så varme mens man spiller? Hvad bruger vi lamper til? Er der også nogen, der har mærket varmen fra en el-pære? Kan lamper, ligesom stearinlys, være farlige? Hvordan? Godt at vide Hvis der går ild i et elektrisk apparat skal man enten hive stikket ud eller slukke for strømmen på kontakten. Først herefter må man sprøjte vand på og slukke ilden, ellers risikerer man, at strømmen bliver ledt videre gennem vandet og man får stød. Børn er omgivet af elektriske apparater som tablets, bærbare computere, fjernsyn og lamper, der kan forårsage brand. Mange børn bruger dagligt disse apparater og derfor er det vigtigt, at de også bliver bevidste om, hvordan man håndterer dem korrekt. Man bør for eksempel ikke sidde med en tændt computer i skødet eller på anden vis blokere dens ventilationsåbninger. Overophedning af batteriet kan resultere i en mindre eksplosion, der kan forårsage en brand. Computere skal stå på en hård, plan overflade og aldrig efterlades tændt i sofaen og andre lignende steder. De må heller ikke stå tildækket af andre genstande såsom printere, papir, tøj og tæpper.

9

10 Temaplanche 5 Børn som gemmer sig Formål At lære børnene, at de skal redde sig selv og tilkalde hjælp i stedet for at gemme sig, hvis der sker noget alvorligt Samtale Kender børnene nogen gode gemmesteder enten i børnehaven eller derhjemme? Er det smart at gemme sig, hvis man bliver bange? Hvorfor skal man ikke gemme sig, hvis det brænder? Hvad skal man gøre hvis det brænder? Her gælder de fire første retningslinjer, som er listet i de syv kernebudskaber: Børn skal redde sig selv først, hvis det brænder Børn skal tilkalde en voksen, hvis det brænder Børn skal stole på, at voksne vil hjælpe, og ikke straffe, i tilfælde af brand Børn skal have kendskab til at ringe Børn skal være forsigtige ved brand frem for at påtage sig helterollen Børn skal vide, at ild kun må tændes sammen med voksne Børn skal vide, at det er acceptabelt og normalt at være fascineret af ild, men at brug af ild kun må foregå sammen med voksne. Godt at vide Nogle børn gemmer sig, når det brænder, fordi de bliver bange; men de kan også finde på at gemme sig, fordi de får skyldsfølelse over måske at have antændt ild og forsøger derfor at undgå skæld ud og straf. Udfaldet kan som følge heraf blive fatalt og man risikerer, at hverken forældre/voksne eller brandmænd finder barnet i tide. Typiske gemmesteder er under sengen, inde i et skab eller lignende. Brandvæsenet er klar over dette problem og ved hvor de skal lede, men meget værdifuld tid kan gå tabt og derfor er det vigtigt at fortælle børnene, at de ikke skal gemme sig, hvis det brænder.

11

12 Temaplanche 6 Krybe under røgen Formål At lære børnene at krybe under røg Samtale Hvad er røg? Hvordan ser røg ud? Hvordan lugter den? Hvordan bevæger røg sig? Hvad skal man gøre, hvis luften er fuld af røg? Godt at vide De fleste har en naturlig frygt for ild, mens mange ikke har samme frygt og respekt for ildens røg. De fleste, som omkommer i brand, dør som følge af røgforgiftning og mange får alvorlige røgskader efter at have opholdt sig for længe i røgfyldte rum. Brandrøg indeholder mange forskellige giftige gasarter afhængigt af, hvad der brænder. Den mest almindelige gas er kulilte (carbonmonoxid, kulos/co), som er både usynlig og lugtfri. Kulilte påvirker blodets oxygenbærende evne, så man i løbet af få minutter mister bevidstheden. Denne livsfarlige røg fylder boligen på 4-5 minutter. Varmen i en brand får røgen til at stige opad og derfor vil et rum normalt fyldes med røg oppefra og ned. Man skal derfor krybe langs gulvet, hvor der vil være mindre røg, hvis man skal finde vej ud af et brændende lokale. I mørke og røgfyldte rum kan det være svært at se for sig og det kan derfor være en god idé at krybe langs væggen, så man bedre kan orientere sig. Fortæl børnene, at hvis de ikke kan komme ud, skal de lukke så mange døre som muligt og lægge sig ned på gulvet. Efter kort tid vil der komme en røgdykker og hjælpe dem ud. Røgdykkeren er børnenes ven, der med sin iltmaske og tunge åndedræt godt kan minde om en skræmmende Darth Vader (Star Wars).

13

14 Temaplanche 7 Røgalarmer Formål At lære børn, hvad de skal gøre, hvis en røgalarm går i gang Samtale Hvad bruger man en røgalarm til? Hvordan lyder den? Hvorfor lyder den så højt? Hvad er det, der får den til at hyle? Hvor hænger man røgalarmer op? Hvorfor? Hvorfor er det vigtigt at skifte batteri og teste røgalarmen? Hvad skal man gøre, hvis røgalarmen lyder? Godt at vide Mange børn bliver forskrækkede og bange for røgalarmens høje lyd og kan derfor finde på at gemme sig. Derfor er det vigtigt, at børn lærer lyden at kende og ved, hvad de skal gøre, hvis den pludselig går i gang. Røg er det farligste ved en brand. En bolig fyldes med røg på 4-5 minutter, selv om der er tale om en lille brand. Uden røgalarm kan du blive røgforgiftet og sove ind i døden. En røgalarm udenfor soveværelset kan give nogle ekstra minutter. Røgalarmen giver et kraftigt lydsignal, der vækker dig og giver dig en chance for at komme ud. Du får nogle minutter foræret, og det er måske nok til at du kan redde livet, eventuelt varsle og hjælpe andre ud. I hver bolig bør der være mindst én røgalarm. Det er ligegyldigt hvilken type bolig du bor i, da det er møbler og andre genstande, der brænder og giver røg- og brandspredning. Når det brænder, stiger den varme røg op til loftet i det rum, hvor branden begynder. Derefter spredes røgen hurtigt i hele rummet og i 2-plans huse går røgen via trappen til etagen ovenover. Det er derfor vigtigt, at røgalarmen altid sidder højt placeret. I huse med flere planer bør man have en røgalarm på hver etage. I nybyggede boliger er der lovkrav om røgalarmer.

15

16 Temaplanche 8 Brandøvelse og beredskabsplan Formål At lære børn og voksne, hvordan de skal handle, hvis der opstår brand. Samtale Hvad er en brandøvelse? Hvorfor laver man brandøvelser? Hvad skal vi gøre, hvis brandalarmen går? Godt at vide Alle daginstitutioner skal have en beredskabsplan for, hvordan man evakuerer børn og voksne, hvis brandalarmen lyder. Institutioner skal desuden gennemføre jævnlige brandøvelser, så alle ved præcist, hvad de skal gøre, hvis det brænder. I en beredskabsplan skal der være en klar ansvarsfordeling for de ansatte, så det er helt klart, hvem der gør hvad. For eksempel hvem der ringer 1-1-2, hvem der hjælper de mindste ud og om børnene skal tage deres sko på, hvor samlingsstedet er, hvem tager imod brandvæsenet osv. Ansvarsfordelingen bør dog ikke indeholde navne, men funktioner (for eksempel den voksne på Rød Stue), da den ellers er ubrugelig i disse personers fravær. Brandøvelsen er med til at forebygge ved at skabe rutiner, så der handles i overensstemmelse med den ansvarsfordeling, der er nedskrevet i beredskabsplanen.

17

18 Temaplanche 9 Alarm Formål At lære børnene, hvordan de ringer Samtale Hvornår skal vi ringe til alarmcentralen? Og hvornår må man ikke ringe til dem? Hvad er nummeret til alarmcentralen? Hvad skal man sige, når man ringer op til alarmcentralen? Godt at vide 112 er det landsdækkende alarmnummer, som skal benyttes, hvis: der er sket en ulykke, en alvorlig forbrydelse eller opstået brand der er fare for liv, ejendom eller miljø der er akut brug for politiets udrykning, ambulance, brandvæsen eller miljøberedskab. Det er gratis at ringe til og er det samme nummer i alle europæiske lande samt nogle lande udenfor EU, blandt andre Sydafrika og Schweiz. For børn er det nemmere at huske tallene et-et-to (1-1-2), end det er at huske tallet et-hundrede-tolv (112). Derfor bør I øve nummeret et-et-to, så barnet selv kan ringe til alarmcentralen, hvis der en dag sker noget og der ikke er en voksen til stede, der kan ringe. Læg både vægt på, at børnene lærer at afkode tallene som talsymboler og at de kan sige dem højt. De fleste voksne har i dag mobiltelefoner eller smartphones, som bliver tastaturlåst automatisk efter et stykke tid. I tilfælde af, at der sker noget med den eller de voksne i hjemmet og barnet skal ringe til alarmcentralen er det vigtigt, at mobiltelefonen ikke er låst eller at barnet ved, hvordan man foretager nødopkald på en smartphone. Den voksne bør derfor sidde med barnet og vise på sin telefon, hvordan man ringer Bruges der fastnet skal man i nogle tilfælde trykke 0 for at ringe ud af huset. Det er også muligt at downloade Danmarks officielle 112 app, hvor du kan starte et opkald til alarmcentralen og samtidig sende mobilens GPS-koordinater af sted. På denne måde kan du få hjælp hurtigere og det er ikke nødvendigt at huske en adresse. 112 app en er gratis.

19

20 Temaplanche 10 Bål og brandslukning Formål At lære børn om sikker omgang med bål Godt at vide En brand kræver tre elementer for at kunne opstå: brændbart materiale, tilstrækkelig varme og luft (ilt). Disse tre elementer kan illustreres ved en trekant, som kaldes for brandtrekanten. Brandtrekanten: Luft (ilt) Varme Brændbart materiale Fjerner man én af siderne i trekanten, så slukkes branden: vand køler og fjerner dermed varme og fjerner man luften, så kvæles ilden og fjerner man det brændbare materiale, så er der ikke noget, der kan brænde. Forbrænding består af en kemisk reaktion, der kan beskrives således: Brændstof + oxygen Tænding kuldioxid + energi Tændingen kan være en lille gnist eller flamme, der antænder en lille del af brændstoffet, hvorved der udvikles energi, som antænder en større del af brændstoffet.

21

22 Temaplanche 11 Tegneværksted og udstilling Formål At give børnene mulighed for at bearbejde de temaer, som fangede deres interesse undervejs i forløbet og på denne måde understøtte børnenes udvikling af gode brandforebyggende vaner. Samtale Se på temaplanchernes illustrationer og snak med børnene om, hvordan de forskellige situationer er gengivet: Hvad ser I på billederne? Kunne man vise nogle af situationerne på andre måder? Hvad skete der, da I selv arbejdede med de konkrete temaplancher? Kunne man vise de forskellige situationer på andre måder såsom foto og maleri? Godt at vide Æstetiske læreprocesser fra indtryk til udtryk. Denne afsluttende del af forløbet fokuserer på, at børnene får mulighed for at bearbejde deres oplevelser og indtryk til forskellige kreative udtryk (tegninger). Den billedsproglige formgivningsproces understøtter børnenes erkendelse og refleksion over det, som de arbejdet med i forløbet og derved er processen med til at skabe gode vaner omkring brandforebyggelse. Børnenes tegninger repræsenterer og kommunikerer en del af det, som de gennem forløbet har erfaret og lært. Derfor vil det være frugtbart at anvende disse til en samlet udstilling, som både børn, forældre og andre omsorgspersoner kan komme og se. For pædagogerne kan udstillingen bruges som et led i en evaluering af projektet som dokumentation for børnenes læring.

Glød og Flamme Brandsikkerhed i hverdagen. - en pædagogisk vejledning

Glød og Flamme Brandsikkerhed i hverdagen. - en pædagogisk vejledning Glød og Flamme Brandsikkerhed i hverdagen Glød og Flamme - en pædagogisk vejledning Kolofon Indholdsfortegnelse Udgivet af Børneulykkesfonden og Hovedstadens Beredskab 2013 Pædagogisk konsulent: Anna Sophie

Læs mere

Timon og Pumbas råd om brandsikkerhed

Timon og Pumbas råd om brandsikkerhed Timon og Pumbas råd om brandsikkerhed Timon og Pumba har lært en masse om brandsikkerhed. Gør sætningerne færdige ved at indsætte de ord, der står i skemaet. Du skal kun bruge hvert ord én gang. røgalarm

Læs mere

Da legehuset brændte LÆR OM BRAND

Da legehuset brændte LÆR OM BRAND Da legehuset brændte LÆR OM BRAND Da legehuset brændte Beredskabsstyrelsen 2008 2 ISBN: 978-87-91590-01-6 Citat og eftertryk er tilladt ved angivelse af kilde. Undervisningsmaterialet er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

B R A N D I N S T R U K S

B R A N D I N S T R U K S B R A N D I N S T R U K S SYGEHUS THY MORS Revideret 14.05.13 INDHOLD FORSIDE 1 FOREBYGGELSE AF BRAND.. 2 ALARMERING. 3 ORGANISERING VED BRAND.. 4 BRANDSLUKNINGSMIDLERS ANVENDELSE.4 BRAND OG BRANDSLUKNING....

Læs mere

Anne Kirstine Gjaldbæk, AKG Fagleder i COWI-Fire, Master i brandsikkerhed

Anne Kirstine Gjaldbæk, AKG Fagleder i COWI-Fire, Master i brandsikkerhed Anne Kirstine Gjaldbæk, AKG Fagleder i COWI-Fire, Master i brandsikkerhed Kilder til følgende tekst og figurer er fra følgende publikationer og hjemmesider: DBI: Brandsikring af småhuse Forsikring og pensions

Læs mere

Hvad gør du, hvis det brænder i dit hjem?

Hvad gør du, hvis det brænder i dit hjem? Brandsikring af ældre i eget hjem. Hvad gør du, hvis det brænder i dit hjem? Tryk 1-1-2 og oplys følgende: Hvem der ringer. Hvor du ringer fra. Hvad der brænder. Hvor mange der er i huset. Ring altid 1-1-2

Læs mere

Da legehuset brændte LÆR OM BRAND

Da legehuset brændte LÆR OM BRAND Da legehuset brændte LÆR OM BRAND Da legehuset brændte Beredskabsstyrelsen 2008 2 ISBN: 978-87-91590-01-6 Citat og eftertryk er tilladt ved angivelse af kilde. Undervisningsmaterialet er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 INDLEDNING Elever i børnehaveklasse til og med 4. klasse lærer sammen om brandsikkerhed. Elever lærer om brandtrekanten, røgalarmer, evakueringsplaner, at kravle under røgen og komme ud, og det nummer

Læs mere

Grill, bål og ukrudtsbrænder. - med omtanke

Grill, bål og ukrudtsbrænder. - med omtanke Grill, bål og ukrudtsbrænder - med omtanke Læs, hvordan du håndterer grill, bål og ukrudtsbrændere, så hverken du eller andre kommer til skade. Sund fornuft, forsigtighed og hensynsfuldhed er nøgleordene.

Læs mere

digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE

digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori 2013 TEMA: BESKYT DIN HJERNE Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb, hvor elever

Læs mere

Beredskabsplan for Bakkelandets Friskole.

Beredskabsplan for Bakkelandets Friskole. Beredskabsplan for Bakkelandets Friskole. Indhold: a. Brand. side 2 + 3 + 4 b. Ulykker med personskade. side 5 + 6 c. Indbrud og hærværk.. side 7 d. Fyraftenstilsyn...side 8 1 Brand: Forebyggelse af brand.

Læs mere

Bliv Ildsjæl er et tilbud til dig fra Vejle Brandvæsen om hjælp til at kunne løfte det ansvar, du bærer i forhold til brandsikkerhed for dig selv,

Bliv Ildsjæl er et tilbud til dig fra Vejle Brandvæsen om hjælp til at kunne løfte det ansvar, du bærer i forhold til brandsikkerhed for dig selv, Bliv Ildsjæl er et tilbud til dig fra Vejle Brandvæsen om hjælp til at kunne løfte det ansvar, du bærer i forhold til brandsikkerhed for dig selv, dine kolleger og ikke mindst beboerne på plejehjemmet,

Læs mere

Din sikkerhed - kort fortalt

Din sikkerhed - kort fortalt Din sikkerhed - kort fortalt Guidelines til receptionen på Tagensvej 86 Denne bog indeholder de vigtigste punkter fra Metropols beredskabsplan, til dig i receptionen Indledning Denne guide er lavet til

Læs mere

Hvordan står det til med brandsikkerheden i DIT hjem FOREBYGGELSESPAKKE DEL 1

Hvordan står det til med brandsikkerheden i DIT hjem FOREBYGGELSESPAKKE DEL 1 Hvordan står det til med brandsikkerheden i DIT hjem FOREBYGGELSESPAKKE DEL 1 Indholdsfortegnelse Side 1... Vidste du at.. Side 2... Rygning er den hyppigste årsag til branddøde Side 3... Madlavning og

Læs mere

Fotoelektrisk røgalarm

Fotoelektrisk røgalarm Fotoelektrisk røgalarm DTCTSL40WT DTCTSL40WT_Fotoelektrisk røgalarm_manual 1 Dansk Indhold Introduktion Oversigt Produktoplysninger Detaljeret brugervejledning Dokumentrevisionshistorik Oplysninger om

Læs mere

Hvordan udarbejder du en flugtvejs- og indsatsplan til DIT hjem FOREBYGGELSESPAKKE DEL 3

Hvordan udarbejder du en flugtvejs- og indsatsplan til DIT hjem FOREBYGGELSESPAKKE DEL 3 Hvordan udarbejder du en flugtvejs- og indsatsplan til DIT hjem FOREBYGGELSESPAKKE DEL 3 Hvorfor skal du udarbejde en flugtvejs- og indsatsplan til din bolig? Det er helt naturligt at frygte brand i boligen.

Læs mere

Hvordan foretager du et TJEK af brandsikkerheden i dit hjem FOREBYGGELSESPAKKE DEL 2

Hvordan foretager du et TJEK af brandsikkerheden i dit hjem FOREBYGGELSESPAKKE DEL 2 Hvordan foretager du et TJEK af brandsikkerheden i dit hjem FOREBYGGELSESPAKKE DEL 2 Nu er du klar til at udføre et brandtjek af din bolig Nu når du og din familie har læst forebyggelsespakke del 1 Hvordan

Læs mere

Anvend en MAX 6 A sikring i din emhætte for din egen sikkerheds skyld. Advarsel om fragt og transport Hvis du behov for transport igen

Anvend en MAX 6 A sikring i din emhætte for din egen sikkerheds skyld. Advarsel om fragt og transport Hvis du behov for transport igen H610.1151.41.01 10 3 *Denne emhætte er produceret for almindelig brug i privat husholdning. *Dette produkt skal installeres af en autoriseret montør. *Produktet skal bruges med en jordet stikkontakt.

Læs mere

Tema 1: Ild - en farlig ven

Tema 1: Ild - en farlig ven Tema 1: Ild - en farlig ven Lær om brand: Ild en farlig ven Synes I, at ild er mest spændende eller mest farlig? Prøv at finde eksempler på, hvad mennesker bruger ild til? Tema 2: Undgå brand derhjemme

Læs mere

Tema 1: Ild - en farlig ven

Tema 1: Ild - en farlig ven Tema 1: Ild - en farlig ven Lær om brand: Ild en farlig ven Synes I, at ild er mest spændende eller mest farlig? Prøv at finde eksempler på, hvad mennesker bruger ild til? Tema 2: Undgå brand derhjemme

Læs mere

LÆRERENS BOG LÆR OM BRAND. med Danmarks Pædagogiske Universitetsskole. Udgivet af Beredskabsstyrelsen i samarbejde. og TrygFonden, 2008.

LÆRERENS BOG LÆR OM BRAND. med Danmarks Pædagogiske Universitetsskole. Udgivet af Beredskabsstyrelsen i samarbejde. og TrygFonden, 2008. LÆR OM BRAND INSPIRATION, VEJLEDNING OG UNDERVISNINGSFORLØB Udgivet af Beredskabsstyrelsen i samarbejde med Danmarks Pædagogiske Universitetsskole og TrygFonden, 2008. LÆRERENS BOG 1 Lær om brand. Lærervejledning

Læs mere

ELEKTRISK TERRASSEVARMER

ELEKTRISK TERRASSEVARMER ELEKTRISK TERRASSEVARMER HN 12362 Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt, før terrassevarmeren tages i brug, og gem den til senere brug. Pak terrassevarmeren ud og kontroller, at alle dele

Læs mere

ENKEL OG INTUITIV STYRING AF DIN BOLIG

ENKEL OG INTUITIV STYRING AF DIN BOLIG ENKEL OG INTUITIV STYRING AF DIN BOLIG Kunne du tænke dig en nem, intuitiv og smart styring af lys, el, indeklima, tryghed og komfort i din nye bolig? Visility Smart Bolig hjælper dig til netop det, så

Læs mere

Hvad er det 1 punkt i førstehjælperens hovedpunkter? Hvad er førstehjælperens 4 hovedpunkter?

Hvad er det 1 punkt i førstehjælperens hovedpunkter? Hvad er førstehjælperens 4 hovedpunkter? Hvad er førstehjælperens 4 Skab sikkerhed. Vurder personen. Tilkald hjælp. Giv førstehjælp. Hvad er det 1 punkt i førstehjælperens Skab sikkerhed. Hvad er en nødflytning? Det er en måde til, at flytte

Læs mere

VARMEBLÆSER 1000W / 2000 W

VARMEBLÆSER 1000W / 2000 W VARMEBLÆSER 1000W / 2000 W ART NR 330335 EAN NR 5709133330293 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. SIKKERHEDSANVISNINGER Læs brugermanualen grundigt igennem før brug. Varmeblæseren må kun tilsluttes 230V. Opbevares

Læs mere

STØVSUGER MODEL: VCB43C16A-A. Best.nr BRUGSANVISNING

STØVSUGER MODEL: VCB43C16A-A. Best.nr BRUGSANVISNING STØVSUGER MODEL: VCB43C16A-A Best.nr. 5687 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 600W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES

Læs mere

TERRASSEVARMER 600 W

TERRASSEVARMER 600 W TERRASSEVARMER 600 W ART NR 350145 EAN NR 5709133350451 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG ADVARSLER Terrassevarmeren kan blive varm ved brug. Rør ikke gitteret og hold børn og husdyr på sikker afstand. Denne terrassevarmer

Læs mere

KERAMISK VARMEBLÆSER 1500 W

KERAMISK VARMEBLÆSER 1500 W KERAMISK VARMEBLÆSER 1500 W ART NR 330347 EAN NR 5709133330415 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. SIKKERHEDSANVISNINGER Læs brugermanualen grundigt igennem før brug. Varmeblæseren må kun tilsluttes 230V. Opbevares

Læs mere

Seks gram træ kan ødelægge dit sommerhus Forebyggelse af brand i sommerhuse

Seks gram træ kan ødelægge dit sommerhus Forebyggelse af brand i sommerhuse Seks gram træ kan ødelægge dit sommerhus Forebyggelse af brand i sommerhuse Brand i dit sommerhus fra minder til mareridt Et splitsekund kan forvandle dit ophold til et mareridt. Det, der skulle have været

Læs mere

STØVSUGER MODEL: VCB43C17M0B. Best.nr BRUGSANVISNING

STØVSUGER MODEL: VCB43C17M0B. Best.nr BRUGSANVISNING STØVSUGER MODEL: VCB43C17M0B Best.nr. 5713 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 700W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES

Læs mere

Balletskolen Odense OMSORGSPLAN

Balletskolen Odense OMSORGSPLAN Balletskolen Odense OMSORGSPLAN Kære forældre Jeres børn tilbringer størstedelen af deres vågne tid på Det Kongelige Teaters Balletskole. Derfor har alle vi medarbejdere, som nogle af børnenes nære, udover

Læs mere

TERRASSEVARMER HN Brugervejledning

TERRASSEVARMER HN Brugervejledning TERRASSEVARMER HN 12356 Brugervejledning Læs denne brugervejledning omhyggeligt, før terrassevarmeren tages i brug. Gem brugervejledningen, så du senere kan slå op i den. Pak terrassevarmeren ud og kontroller,

Læs mere

ukrudtsbrænder VIDSTE DU, AT:

ukrudtsbrænder VIDSTE DU, AT: VIDSTE DU, AT: Brandvæsenet rykker ud til ca. 100 brande om året i Danmark pga. uhensigtsmæssig adfærd i forbindelse med anvendelse af grill? Brandvæsenet rykker ud til ca. 200 brande pga. afbrænding i

Læs mere

Mosehuset. Velkommen til Mosehuset! Foreningen Mosehuset byder dig indenfor, uanset om det er første besøg eller en tilbagevendende begivenhed.

Mosehuset. Velkommen til Mosehuset! Foreningen Mosehuset byder dig indenfor, uanset om det er første besøg eller en tilbagevendende begivenhed. Velkommen til! Foreningen byder dig indenfor, uanset om det er første besøg eller en tilbagevendende begivenhed. I denne mappe kan du/i finde nyttige vejledninger og informationer vedrørende dit/jeres

Læs mere

Anvend en MAX 6 A sikring i din emhætte for din egen sikkerheds skyld. Advarsel om fragt og transport Hvis du behov for transport igen

Anvend en MAX 6 A sikring i din emhætte for din egen sikkerheds skyld. Advarsel om fragt og transport Hvis du behov for transport igen 1 4 2 3 *Denne emhætte er produceret for almindelig brug i privat husholdning. *Dette produkt skal installeres af en autoriseret montør. *Produktet skal bruges med en jordet stikkontakt. * Installation

Læs mere

Sundt indeklima sådan gør du

Sundt indeklima sådan gør du Sundt indeklima sådan gør du Indeklimaet er vigtigt for din families sundhed Vi opholder os indendøre mange timer om dagen og derfor er indeklimaet vigtigt for vores sundhed. Rygning og fugt, men også

Læs mere

Center for Sundhed og Omsorg. www.plejehjemmetfalkenberg.dk. Værd at vide i tilfælde af BRAND. på Plejehjemmet Falkenberg. Om medarbejdernes ansvar

Center for Sundhed og Omsorg. www.plejehjemmetfalkenberg.dk. Værd at vide i tilfælde af BRAND. på Plejehjemmet Falkenberg. Om medarbejdernes ansvar Center for Sundhed og Omsorg www.plejehjemmetfalkenberg.dk Værd at vide i tilfælde af BRAND på Plejehjemmet Falkenberg Om medarbejdernes ansvar Revideret maj 2015 Indhold Dit ansvar som medarbejder - HVER

Læs mere

Undgå brand - ansvaret er også dit

Undgå brand - ansvaret er også dit Undgå brand - ansvaret er også dit Forebyggelse er sund fornuft Når man bor i en lejlighed, er det ikke sikkert, man tænker over, at man selv har et ansvar for at undgå brand. På de følgende sider finder

Læs mere

Beredskabsplan for Institut for Sprog og Kommunikation

Beredskabsplan for Institut for Sprog og Kommunikation Beredskabsplan for Institut for Sprog og Kommunikation Syddansk Universitet Beredskabsplan for Institut for Sprog og Kommunikation Indholdsfortegnelse Intro... 2 1. I tilfælde af brand... 3 2. I tilfælde

Læs mere

Sundt indeklima sådan gør du

Sundt indeklima sådan gør du Sundt indeklima sådan gør du Indeklimaet er vigtigt for din families sundhed Vi opholder os indendøre mange timer om dagen og derfor er indeklimaet vigtigt for vores sundhed. Rygning og fugt, men også

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2016-17 Klassen Hvor tilfreds er du med dit klasselokale? tilfreds Tilfreds Hverken tilfreds eller Utilfreds Antal besvarelser 1 20 9 5 35 I procent 2,9 57 25,7 14,3 Gns 3,5

Læs mere

BIOPEJS MED FLAMMESLUKKER

BIOPEJS MED FLAMMESLUKKER BIOPEJS MED FLAMMESLUKKER Art nr 340104 Art nr 340107 Art nr 340104 / 340107 EAN nr 5709133912659 / 5709133912666 Brugervejledning og sikkerhedsinstruktion Sikkerhedsanvisninger 1. Når ethanol brænder

Læs mere

MONTERING, VEDLIGEHOLD OG BRUG AF EMHÆTTE

MONTERING, VEDLIGEHOLD OG BRUG AF EMHÆTTE MONTERING, VEDLIGEHOLD OG BRUG AF EMHÆTTE DU 85446 W DK - Monterings- og brugsanvisning Følg brugsanvisningen nøje. Producenten påtager sit intet ansvar for fejl, skader eller brand, som skyldes manglende

Læs mere

STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING

STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING - 1 - VIGTIGE SIKKERHEDSFORSKRIFTER Ved brug af et elektrisk apparat skal grundlæggende sikkerhedsforskrifter altid følges, herunder følgende: LÆS ALLE INSTRUKTIONER

Læs mere

V 50/60Hz 700W

V 50/60Hz 700W STØVSUGER MODEL: VCS35B17 Best.nr. 5749 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 700W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES I

Læs mere

UDENDØRS BIOPEJS MED FLAMMESLUKKER

UDENDØRS BIOPEJS MED FLAMMESLUKKER UDENDØRS BIOPEJS MED FLAMMESLUKKER Art nr 340109 EAN nr 5709133912680 Brugervejledning og sikkerhedsinstruktion Sikkerhedsanvisninger 1. Når ethanol brænder udvikles der vanddampe og kuldioxid. 2. Efterlad

Læs mere

V 50/60Hz 120W

V 50/60Hz 120W STØVSUGER MODEL: 17Z0C Best.nr. 1025 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 120W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG

Læs mere

Intelligent bolig uden besvær

Intelligent bolig uden besvær Energistyring Større komfort Større sikkerhed Helt enkelt Intelligent bolig uden besvær Få en mere komfortabel og sikker bolig med et lavere elforbrug zensehome er fremtidens bygningsinstallation i diskret

Læs mere

V 50/60Hz 220W

V 50/60Hz 220W STØVSUGER MODEL: P5 Best.nr. 1315 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 220W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG OG

Læs mere

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg Ren luft til ungerne Beskyt børn mod tobaksrøg Børn og tobaksrøg I tobaksrøg er der over 4000 kemiske stoffer i form af gasser og ultrafine partikler. Lige efter der er blevet røget, kan man se og lugte

Læs mere

2) Bekæmp om muligt branden uden at forsinke evakuering af børn og giv nødvendig førstehjælp.

2) Bekæmp om muligt branden uden at forsinke evakuering af børn og giv nødvendig førstehjælp. Den 9. september 2009 Brand- og evakueringsplan for Byens Skole Alle medarbejdere skal læse hele planen i gennem Medarbejderopgaver 1) Enhver, som opdager brand eller overhængende fare herfor, skal straks

Læs mere

L Y N G B Y - T A A R B Æ K B R A N D V Æ S E N

L Y N G B Y - T A A R B Æ K B R A N D V Æ S E N AFBRÆNDING B R U G A F G R I L L, U K R U D T S B R Æ N D E R E M V. LY N G B Y - TA A R B Æ K B R A N D VÆ S E N AFBRÆNDING AF BÅL Al afbrænding af affald, herunder haveaffald og lignende, er forbudt,

Læs mere

Beredskabsplan. for indsats ved ulykker på Marselisborg Lystbådehavn. Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både

Beredskabsplan. for indsats ved ulykker på Marselisborg Lystbådehavn. Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både Beredskabsplan for indsats ved ulykker på Marselisborg Lystbådehavn Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både Udarbejdet af Miljø- og Sikkerhedsudvalget, Marselisborg

Læs mere

ELEKTRISK RADIATOR 1000 W

ELEKTRISK RADIATOR 1000 W ELEKTRISK RADIATOR 1000 W ART NR 330315 EAN NR 5709133330255 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. SIKKERHEDSANVISNINGER Læs brugermanualen grundigt igennem før brug. Radiatoren er ikke beregnet til brug udendørs.

Læs mere

ELEKTRISK PARASOLVARMER

ELEKTRISK PARASOLVARMER ELEKTRISK PARASOLVARMER HN 12361 Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt, før parasolvarmeren tages i brug. Gem brugervejledningen til senere brug. Pak parasolvarmeren ud og kontroller, at

Læs mere

Personalets opgaver i tilfælde af brand, nævnt i prioriteret rækkefølge:

Personalets opgaver i tilfælde af brand, nævnt i prioriteret rækkefølge: Brand- og alarmeringsinstruks Hvad gør man hvis det brænder? Personalets opgaver i tilfælde af brand, nævnt i prioriteret rækkefølge: 1. Evakuer 2. Alarmer på 112 3. Bekæmp branden 4. Underret Bygningsafdelingen

Læs mere

Beredskabsplan for Varde Ungdomsklub

Beredskabsplan for Varde Ungdomsklub Beredskabsplan for Varde Ungdomsklub Fomål: Beredskabsplanen finder anvendelse på skoler, SFOèr, daginstitutioner, døgninstitutioner, STU uddannelsessteder i Varde Kommune og omfatter retningslinjer for

Læs mere

DIT BRANDVÆSEN INFORMERER Undgå brande og træf de rigtige forholdsregler i tilfælde af brand.

DIT BRANDVÆSEN INFORMERER Undgå brande og træf de rigtige forholdsregler i tilfælde af brand. Dänisch Dansk DIT BRANDVÆSEN INFORMERER Undgå brande og træf de rigtige forholdsregler i tilfælde af brand. Med menneskerne for menneskerne i landet. Forord Detlef Radtke Regionalbrandmester Brandvæsenet

Læs mere

TERRASSEVARMER 1500 W

TERRASSEVARMER 1500 W TERRASSEVARMER 1500 W ART NR 350141 EAN NR 5709133910518 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG ADVARSLER Terrassevarmeren kan blive varm ved brug. Hold børn og husdyr på sikker afstand.! Denne terrassevarmer er beregnet

Læs mere

Olieradiator Model Nr.: 1487 230V~50Hz, 2000W

Olieradiator Model Nr.: 1487 230V~50Hz, 2000W Olieradiator Model Nr.: 1487 230V~50Hz, 2000W - 1 - ADVARSEL: LÆS DENNE BRUGSVEJLEDNING GRUNDIGT FØR BRUG Ved brug af elektriske apparater er det vigtigt at overholde de grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger.

Læs mere

Tårnventilator med FND-display MODELNR.: LF-45R 45

Tårnventilator med FND-display MODELNR.: LF-45R 45 Tårnventilator med FND-display MODELNR.: LF-45R 45 1 SIKKERHEDSBEMÆRKNINGER Tillykke med købet af denne ventilator. Produktet har gennemgået omfattende kvalitetssikring, og der er sørget for, at du modtager

Læs mere

Den grønne kontakt til din bolig. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi

Den grønne kontakt til din bolig. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi Den grønne kontakt til din bolig Kontakt med omtanke for miljø og økonomi Sluk for ekstraudgifterne med et enkelt tryk Standby funktionen er både smart og nyttig. Det ved alle, der bruger den til daglig.

Læs mere

Konica Minolta Industri Instrumenter. Sikkerheds foranstaltninger

Konica Minolta Industri Instrumenter. Sikkerheds foranstaltninger Konica Minolta Industri Instrumenter Sikkerheds foranstaltninger Sikkerhedssymboler Følgende symboler anvendes i denne håndbog, der har til formål at forhindre uheld som resultat af en ukorrekt brug af

Læs mere

Vejledning om Brug af grill og åben ild på flytbare bålsteder, mindre bålpladser i det fri samt i bålhuse.

Vejledning om Brug af grill og åben ild på flytbare bålsteder, mindre bålpladser i det fri samt i bålhuse. Forebyggende afdeling Vejledning om Brug af grill og åben ild på flytbare bålsteder, mindre bålpladser i det fri samt i bålhuse. 4. udgave maj 2014 Vagtcentral (døgnåben) Ådalsvej 52, 2970 Hørsholm Telefon

Læs mere

Wasco Askesuger Best.nr. 1506

Wasco Askesuger Best.nr. 1506 Wasco Askesuger Best.nr. 1506 Modelnavn: MAC173-1200W-20L 1/6 SIKKERHEDSINSTRUKTIONER OG ADVARSLER VIGTIGE SIKKERHEDSINSTRUKTIONER Læs og forstå alle instruktionerne i denne vejledning før brug af askesugeren

Læs mere

C. Begravelse - Skolens ( klassens ) deltagelse aftales med de pårørende. Præsten inviteres evt. op i klassen inden.

C. Begravelse - Skolens ( klassens ) deltagelse aftales med de pårørende. Præsten inviteres evt. op i klassen inden. OMSORGSPLAN Omsorgsplan for Det Kongelige Teaters Balletskole Odense Ved elev eller medarbejders dødsfald ( som ikke er en følge af en ulykke ) A: Orientering 1. Ledelsen orienteres Dagbog startes med

Læs mere

Grill, bål og ukrudtsbrænder

Grill, bål og ukrudtsbrænder Grill, bål og ukrudtsbrænder med omtanke Læs om, hvordan du håndterer grill, bål og ukrudtsbrænder, så hverken du eller andre kommer til skade. www.brs.dk Almindelige forsigtighedsbestemmelser: Hold afstand

Læs mere

Beredskabsplan for Outrup Skole

Beredskabsplan for Outrup Skole Beredskabsplan for Outrup Skole Formål: Beredskabsplanen finder anvendelse på skoler, SFOèr, daginstitutioner, døgninstitutioner, STU uddannelsessteder i Varde Kommune og omfatter retningslinjer for børn,

Læs mere

Model ZB06-25A LÆS BRUGERVEJLEDNINGEN GRUNDIGT IGENNEM, FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG. MÅ KUN ANVENDES SOM ANVIST.

Model ZB06-25A LÆS BRUGERVEJLEDNINGEN GRUNDIGT IGENNEM, FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG. MÅ KUN ANVENDES SOM ANVIST. Model ZB06-25A V I G T I G E S I K K E R H E D S I N F O R M A T I O N E R LÆS EN GRUNDIGT IGENNEM, FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG. MÅ KUN ANVENDES SOM ANVIST. INDHOLDSFORTEGNELSE VIGTIGE SIKKERHEDSREGLER...

Læs mere

Afbrænding brug af grill, ukrudtsbrændere mv.

Afbrænding brug af grill, ukrudtsbrændere mv. Afbrænding brug af grill, ukrudtsbrændere mv. Afbrændning af bål Al afbrænding af affald, herunder haveaffald og lignende, er forbudt, med mindre kommunen i et regulativ for husholdningsaffald giver tilladelse.

Læs mere

Pas på familien og hjemmet med Europas mest populære privatalarm!

Pas på familien og hjemmet med Europas mest populære privatalarm! Pas på familien og hjemmet med Europas mest populære privatalarm! Velkommen til det opkoblede smarte hjem. Smarte tjenester til familien og hjemmet. Forestil dig et alarmsystem, der kan slukke for kaffemaskinen,

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Side 1 af 7. Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012. Følgende institutioner indgår i resultatvisningen: Sæby Hallenslev Fribørnehave Myretuen

Side 1 af 7. Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012. Følgende institutioner indgår i resultatvisningen: Sæby Hallenslev Fribørnehave Myretuen Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012 Følgende institutioner indgår i resultatvisningen: Sæby Hallenslev Fribørnehave Myretuen Periode: Resultatet baserer sig på besvarelser, som ikke er afgrænset

Læs mere

Miniovn med kogeplader 30 liter ovn

Miniovn med kogeplader 30 liter ovn Miniovn med kogeplader 30 liter ovn Model nr. TO-30AB-1 Læs grundigt igennem inden ibrugtagning. Vigtige sikkerhedsforanstaltninger Når man bruger elektriske apparater, skal man altid følge almindelige

Læs mere

Anvend kun den korrekte type gasbeholder (se side 2) og isæt som vist øverst til højre i denne figur.

Anvend kun den korrekte type gasbeholder (se side 2) og isæt som vist øverst til højre i denne figur. BETjEnInGSVEjLEDnInG Læs venligst betjeningsvejledningen omhyggeligt inden varmeovnen tages i brug. Følges vejledningerne og sikkerhedsforeskrifterne ikke omhyggeligt, kan det resultere i tab af menneskeliv,

Læs mere

Basic Clean -robotstøvsuger

Basic Clean -robotstøvsuger Basic Clean -robotstøvsuger... Betjeningsvejledning M1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIKKERHED ------------------------------------------------------------------------------ 2 * Sikkerhed * Batteri og genopladning

Læs mere

TERRASSEVARMER TIL PARASOL 2000 W

TERRASSEVARMER TIL PARASOL 2000 W TERRASSEVARMER TIL PARASOL 2000 W ART NR 350156 EAN NR 5709133911591 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG 1 Pak terrassevarmeren ud og kontroller at alle dele er til stede og at der ikke er nogen dele glemt i emballagen.

Læs mere

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Introduktion KÆRE FORÆLDRE Denne folder I nu sidder med, håber vi kan give jer inspiration mange år frem i forhold til jeres

Læs mere

Situationsøvelse 1. Instruktion til gruppelederen: Bed den tilskadekomne om at lægge sig som vist på tegningen og lad førstehjælperen gå i gang. Vend!

Situationsøvelse 1. Instruktion til gruppelederen: Bed den tilskadekomne om at lægge sig som vist på tegningen og lad førstehjælperen gå i gang. Vend! Situationsøvelse 1. Du og en ven er ved at hænge en lampe op i stuen. Pludselig falder din ven om og ligger på gulvet med den elektriske ledning i hånden. Instruktion til gruppelederen: Bed den tilskadekomne

Læs mere

Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer

Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer Producenter af Komprimerede Gasser Alle tekniske publikationer fra PCG eller under PCG s navn, inklusive kutymeregler, sikkerhedsprocedurer

Læs mere

FÅ STYR PÅ STRØM klasse. Spænding, brand og gear Er du el-sikker? LÆRER- VEJLEDNING

FÅ STYR PÅ STRØM klasse. Spænding, brand og gear Er du el-sikker? LÆRER- VEJLEDNING 1 5.-6. klasse FÅ STYR PÅ LÆRER- VEJLEDNING STRØM Spænding, brand og gear Er du el-sikker? 2 3 TEMA: El-sikkerhed 1. 2. 3. Højspænding Brand El-brand FÅ STYR PÅ STRØM 5.-6. KLASSE Undervisningsmaterialet

Læs mere

De 12 vise troldmænd af Tyrien

De 12 vise troldmænd af Tyrien De 12 vise troldmænd af Tyrien Kapitel 1 - Ildens verden - Gnist (1 skade per min.) 5.ep Gnist sætter din modstander i flammer, og vil give skade hvis de ikke slukkes. - Ildkugle (1 skade) 10.ep Ildkugle

Læs mere

Følgende tre brandårsagskategorier fra ODIN benyttes til at undersøge, hvor ofte brande er forårsaget af børn: leg med ild, hærværk og påsat brand.

Følgende tre brandårsagskategorier fra ODIN benyttes til at undersøge, hvor ofte brande er forårsaget af børn: leg med ild, hærværk og påsat brand. 1. ÅRGANG AUGUST 2006 NR. 1 Børn og brandulykker Redningsberedskabet (brandvæsenet) bliver i gennemsnit alarmeret til 17.0 brande om året. I 2005 blev de alarmeret til 16.551 brande. De kommunale redningsberedskaber

Læs mere

KERAMISK VARMEBLÆSER TÅRN 1000W / 2000 W

KERAMISK VARMEBLÆSER TÅRN 1000W / 2000 W KERAMISK VARMEBLÆSER TÅRN 1000W / 2000 W ART NR 330350 EAN NR 5709133330316 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. SIKKERHEDSANVISNINGER Læs brugermanualen grundigt igennem før brug. Varmeblæseren må kun tilsluttes

Læs mere

Alm. Brand. Forebyg og begræns brandskader

Alm. Brand. Forebyg og begræns brandskader Alm. Brand Forebyg og begræns brandskader Forebyg brandskader i din virksomhed Brandsikkerhed Indfør et fyraftenseftersyn for at sikre, at branddøre er lukket og sikringssystemer virker. Hold flugtveje

Læs mere

ACTION CARDS. Beredskabsplaner Dagtilbud. Daginstitutionen Kløvermarken

ACTION CARDS. Beredskabsplaner Dagtilbud. Daginstitutionen Kløvermarken ACTION CARDS Beredskabsplaner Dagtilbud Daginstitutionen Kløvermarken Akut opstået ulykker Stands ulykken Ring 1-1-2 Yd relevant førstehjælp Tilkald yderligere hjælp fra kollega/institutionen Kontakt nærmeste

Læs mere

Leg og lær med Futte. lær om BRAND

Leg og lær med Futte. lær om BRAND Leg og lær med Futte 1 lær om BRAND Lærerinformation: Dette opgavehæfte indgår i det samlede materiale Lær om brand. De tre farver (grøn, orange og blå) i opgavehæftet signalerer således samspillet med

Læs mere

VEJLEDNINGSMANUAL. Terrassevarmer (Kun til udendørsbrug)

VEJLEDNINGSMANUAL. Terrassevarmer (Kun til udendørsbrug) VEJLEDNINGSMANUAL Terrassevarmer (Kun til udendørsbrug) 80012324 Tak fordi du købte din nye terrassevarmer. Denne vejledning vil hjælpe dig til, at bruge den korrekt og sikkert. Vi anbefaler at du bruger

Læs mere

Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015.docx. Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31.

Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015.docx. Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31. Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31. Den bedste og den sværeste højtid. Pinse betyder 50. 50 dage efter påskedag. 50 dage efter Jesu opstandelse. Så længe tog det

Læs mere

Informationsmappe. Pappelallee 76, st. tv., 10437 Berlin. Se www.berlinberlin.dk

Informationsmappe. Pappelallee 76, st. tv., 10437 Berlin. Se www.berlinberlin.dk Informationsmappe Pappelallee 76, st. tv., 10437 Berlin. Se www.berlinberlin.dk Indhold i informationsmappen: 1 indhold 2 nøgler og depositum 3 hvor er kælderen og hvad er der i den? 4 ankomst og afrejse

Læs mere

Årsplan i Fysik 7.klasse. 2018/2019 Abdiaziz Farah

Årsplan i Fysik 7.klasse. 2018/2019 Abdiaziz Farah Årsplan i Fysik 7.klasse. 2018/2019 Abdiaziz Farah Klassen arbejder med 7 hovedemner: 1) Vi arbejder med fysik og kemi 2) Stofs egenskaber 3) Grundstoffer og kemiske forbindelser 4) luft 5) Lyd og Lys

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Påfuglen

Velkommen til Børnehuset Påfuglen Velkommen til Børnehuset Påfuglen Kære Du skal gå på: Velkommen i Påfuglen. Blå stue: Rød stue: Gul stue: Når du starter, er det: som tager imod dig og viser dig rundt. De andre voksne i vuggestuen er:

Læs mere

Lærervejledning til Tænker du el-sikkert?

Lærervejledning til Tænker du el-sikkert? Tænker du el-sikkert? - et undervisningsmateriale til natur/teknik i folkeskolens 5. og 6. klasse Indhold Forord hvorfor arbejde med el-sikkerhed i skolen? side 2 Undervisningstemaer side 3 Farlig leg

Læs mere

Håndbog for beboere i kollegiet

Håndbog for beboere i kollegiet Håndbog for beboere i kollegiet Det Grønlandske Hus i Aarhus Dalgas Avenue 52 8000 Aarhus C Tlf. 86 11 02 88 aarhus@glhus.dk www.groenlandskehus.dk Velkommen Du skal snart flytte ind i kollegiet i Det

Læs mere

Vejledning til skoler, gymnasier m.m. vedr. påbegyndte livsfarlige og voldelige handlinger (PLOV)

Vejledning til skoler, gymnasier m.m. vedr. påbegyndte livsfarlige og voldelige handlinger (PLOV) UDKAST Vejledning til skoler, gymnasier m.m. vedr. påbegyndte livsfarlige og voldelige handlinger (PLOV) September 2017 Formål Formålet med denne vejledning er at sikre, at skolen kan opretholde sine funktioner

Læs mere

Beredskab ved brand. 1. Bevar ro og omtanke, og giv klare og præcise instruktioner.

Beredskab ved brand. 1. Bevar ro og omtanke, og giv klare og præcise instruktioner. Beredskabsplan Beredskab ved brand Ved brand i virksomheden gøres følgende: 2. Alle evakueres. Bring om muligt eventuelle tilskadekomne i sikkerhed. Ved brandsår anvendes masser af koldvand. Brandtæppe

Læs mere

Brugsanvisning. emhætte KD 6210.1 GE emhætte KD 9210.1 GE

Brugsanvisning. emhætte KD 6210.1 GE emhætte KD 9210.1 GE Brugsanvisning emhætte KD 6210.1 GE emhætte KD 9210.1 GE Kære kunde Tillykke med dit valg af emhætte. Vi er sikre på, at denne emhætte fuldt ud vil opfylde dine behov. Sikkerhedsanvisninger For at

Læs mere

Velkommen til Bøgely.

Velkommen til Bøgely. Velkommen til Bøgely. Som ny medarbejder / vikar i huset er der mange nye opgaver at lære. Når du er ny medarbejder kan det ofte være svært at vurdere, hvad der er fornuftigt og forsvarligt i forskellige

Læs mere

Automatisk ekstern defibrillator. Elevøvelser. Tommy Sørensen

Automatisk ekstern defibrillator. Elevøvelser. Tommy Sørensen Automatisk ekstern defibrillator Elevøvelser Læringsforløb Eleverne opdeles i hold af tre (fire) personer. En er skadet En er førstehjælper En er vejleder Når en opgave er løst, så skiftes roller, således

Læs mere