Idéhistorie & teknologihistorie

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Idéhistorie & teknologihistorie"

Transkript

1 Idéhistorie & teknologihistorie Nyhedsbrev Juni Siden sidst Kære alle Hermed nyhedsbrev nr. 2. Sommerferien står for døren, men jeg kan lige akkurat nå at løfte sløret for Undervisningsministeriets forventede vejledning til at opnå undervisningskompetence og efteruddannelse i det nye idéhistorie. Selvom der stadig er en høringsfase, som ikke er færdig, så kan I godt begynde at indrette jer efter denne model, som i givet fald kun vil tilrettes på nuancer. Der er også lidt om status for læreplan og vejledning, samt alt det løse. Bemærk faglige arrangementer og sæt kryds allerede nu. Men lad os komme i gang. 1) Model for at opnår undervisningskompetence i idéhistorie B Jeg kan endelig orientere lidt om den model som Undervisningsministeriet forventer bliver den gældende for nuværende og kommende undervisere i forhold til at opnå undervisningskompetence til idéhistorie B, htx. Selve den konkrete formulering af indholdet af faglige mindstekrav er i høringsfase. Vi kan forvente en færdig høringsfase i august/start september. Men I er, som undervisere, mest interesseret i, hvordan I står mht. faglig kompetence. Det kommer her i forventet udgave. Modellen er udformet efter fagets nye indhold, men også med hensyntagen til eksisterende kompetencer hos nuværende undervisere. Vigtigt: Der skelnes i det følgende mellem undervisningskompetence (opfyldelse af faglige mindstekrav samt gennemført pædagogikum og tilhørende fagdidaktiske kurser) og faglig kompetence (opfyldelse af faglige mindstekrav ( sidefagsniveau ))

2 Modellen, som jeg forventer bliver den gældende: Vejledning til undervisningskompetence: Nedenfor følger en vejledning om, hvordan nuværende og kommende undervisere opnår undervisningskompetence de nye fag. Undervisningskompetence i det nye idehistorie for lærere i teknologihistorie (gammel ordning), idehistorie (gammel ordning), historie og/eller filosofi Lærere med undervisningskompetence i idehistorie (gammel ordning) eller teknologihistorie (gammel ordning) kan få undervisningskompetence i det nye idehistorie ved at gennemgå faglig efteruddannelse (der er som et tilbud til skolerne udviklet særlig efteruddannelse på 20 ECTSpoint), så de faglige mindstekrav i faget opfyldes, men behøver ikke at gennemgå nyt fagdidaktisk kursus. Lærere med undervisningskompetence i både idehistorie (gammel ordning) og teknologihistorie (gammel ordning) har faglig kompetence i det nye idehistorie og kan få undervisningskompetence ved at gennemføre det fagdidaktiske kursus i det nye idehistorie. Lærere med undervisningskompetence i filosofi og/eller historie kan få undervisningskompetence i det nye idehistorie ved at gennemgå faglig efteruddannelse (der er som et tilbud til skolerne udviklet særlig efteruddannelse på 20 ECTS-point), så de faglige mindstekrav i faget opfyldes, og dernæst gennemføre det fagdidaktiske kursus i det nye idehistorie. Tolærerordning Undervisning i det nye idehistorie kan evt. i en overgangsperiode varetages af lærere, der i en tolærerordning tilsammen dækker de faglige mindstekrav i faget. Begge lærere skal have gennemført fagdidaktisk kursus i faget. Pædagogikumkandidater Pædagogikumkandidater med faglig kompetence i filosofi, historie, idehistorie eller teknologihistorie (gammel ordning udelukkende for 2017optag) skal gennemføre det fagdidaktiske kursus i det nye idehistorie. Efter pædagogikum gennemgås faglig efteruddannelse (der er som et tilbud til skolerne udviklet særlig efteruddannelse på 20 ECTS-point), så de faglige mindstekrav i faget opfyldes. Undervisningsministeriet henleder i øvrigt skolernes opmærksomhed på, at der også vil være mulighed for at tildele lærere midlertidig undervisningskompetence for ét år ad gangen i de nye fag, hvis der hverken efter stillingsopslag eller på enden måde er muligt at få undervisningen varetaget af lærere med faglig kompetence i faget. En sådan ordning forudsætter, at der udarbejdes en plan for, hvordan den pågældende lærer kommer til at leve op til de faglige mindstekrav i faget.

3 I praksis vil UVM anlægge en pragmatisk tilgang til gennemførsel af hhv. efteruddannelsen og det fagdidaktiske kursus for nuværende undervisere, men hensigten må være at man kommer i gang, så hurtigt som lokalt muligt. Skolen kan også midlertidigt tilrettelægge undervisningen efter tolærerordningen, men så skal man sørge for at begge involverede undervisere gennemfører det nye fagdidaktiske kursus. Selvom undervisere med dobbeltkompetence i hhv. TH og IH efter gammel ordning alene behøver et nyt fagdidaktisk kursus, så vil jeg anbefale at man deltager i efteruddannelse, hvis det kan lade sig gøre. Se i øvrigt nedenfor. Vedr. 20 ECTS-efteruddannelseskursus: Vi er så heldige at Idéhistorie ved institut for kultur og Samfund, Aarhus Universitet allerede har arbejdet med på sidelinjen og udbyder, som et tilbud til skolerne, et efteruddannelseskursus der er skræddersyet til det nye Idéhistorie-fag, allerede fra september. Kurset vil omfatte alle de ECTS, som kravene lander på. Dette kursus vil være fleksibelt indrettet mht. arbejdstid/geografi og være delt over i alt to semestre. Endelig tilmelding, pris og indhold udmeldes via denne mailliste og øvrige kanaler, når de faglige mindstekrav ligger endeligt klar. Der vil være tilmeldingsfrist i ca. medio august, med kursusstart i september. Bemærk: Alle spørgsmål til dette kursustilbud rettes direkte til: Jakob Bek-Thomsen, MA, PhD, Ass. Professor, Institut for kultur og samfund, Aarhus Universitet. Phone: Mobile: idejbt@cas.au.dk 2) Status: Det nye idehistorie B Faget omfattes ikke af tidlig påbegyndelse (Lov 1716, 75, stk. 4.), da det nye fag indeholder nye faglige mindstekrav, samt at der er tale om et nyt fag. Faget kan alene påbegyndes for elever optaget efter den nye gymnasiereform. Der var på FIP en markant overvægt af skoler som forventer at faget lægges på 2. og 3. år af uddannelse. Begrundelserne var at førsteåret bliver presset, at eleverne er mere modne fra 2. år, SOP, samt gode erfaringer med det gamle idehistorie-fags placering på 2 og 3. år, samt at en afslutning allerede på 2. år vil give alt for voldsom eksamensbelastning. Læreplanen er endelig og udstedt: Den nye gymnasiebekendtgørelse er nu udstedt af undervisningsminister Merete Riisager, og de nye læreplaner er offentliggjort.

4 Det er vigtigt at understrege, at den nye gymnasiebekendtgørelse skal læses i sammenhæng med idet de elementer, der indgår i loven, ikke gentages i bekendtgørelsen. Bekendtgørelse om de gymnasiale uddannelser er tilgængelig via retsinformation.dk: De nye læreplaner er tilgængelige via Undervisningsministeriets hjemmeside: Bekendtgørelsen og læreplanerne træder i kraft d. 1. august Vejledningerne til alle fag kommer henover sommeren. Hold øje på uvm.dk 3) FIP møde i maj Faglig udvikling i praksis (FIP) den 11. maj i Kolding havde overvældende fremmøde og over 80 undervisere og ledere mødte op. Mange tak for interessen. Der var hovedfokus på hvordan man skal gribe det nye idehistorie-fag an sådan helt overordnet. Det var vigtigt at understrege fra min side, at der er tale om et nyt fag. Idehistorie i den nye udgave indeholder selvfølgelig elementer fra de to gamle fag. Men den nye faglighed er baseret på tre ligeværdige ben: Det idehistoriske, det teknologihistoriske og det almenhistoriske. Den nye vinkling betyder derfor at vi alle starter fra samme startlinje mht. planlægningen af nye undervisningsforløb. Det er et fag der er i udvikling, og vi må alle samarbejde på at skabe et godt fag, som åbner historien for eleven på nye, spændende vinkler, og vi må også åbne op for fagets samspil med de andre HTX-fag, især de teknologiske fag og danskfaget. Ass. Professor Casper Andersen fra Århus Universitet viste eksempler på hvordan man kan tilgå sådanne idehistoriske emner fra de tre ben. Professor MSO Finn Arler fra Aalborg Universitet havde en oplæg om naturopfattelsen gennem historien, fra antikken og til i dag. Begge oplægsholder har stillet deres powerpoints til rådighed for os alle. Disse oplæg vil være at finde inde på EMU en: Der var samtidig god opbakning til etableringen af en ny faglig forening, hvilket helt sikkert bliver en fordel som sparring for os selv, og for UVM. Tak til initiativtagerne til denne historiske beslutning. Det er godt arbejde.

5 4) Næste FIP Faglig udvikling i praksis (FIP) er kommet for at blive. Vores næste FIP bliver i foråret 2018, torsdag den 19. april, på Odense Tekniske Gymnasium. Med forbehold for ændringer. FIP-kurserne ansøges via GL-E (på GLs hjemmeside). Ikke alle kurser er aktive endnu. 5) Faglig forening Idehistorielærerforeningen orienterer Bestyrelsen i Idehistorielærerforeningen har afholdt sit første bestyrelsesmøde, og konstitueret bestyrelsen. Den ser ud som følger: Formand: Peter Ruby Schmidt, Vejle Tekniske Gymnasium Sekretær: Agnete Schütt, HTX Åbenrå Kasserer: Niels Sørensen, Herningsholm Erhvervsgymnasium Redaktør: Helene H. Bengtson, Odense Tekniske Gymnasium Webmaster: Søren Maegaard, Københavns Mediegymnasium Foreningen regner med at være på banen med en fin lille hjemmeside og en dugfrisk publikation i den meget spæde begyndelse af det nye skoleår, dvs. uge 31. Ligeledes forventer foreningen, at den snarest vil åbne op for muligheden for indmelding, der skulle således meget gerne, meget snart dukke en mail op med de relevante informationer i folks indbakker. Kontakt til foreningen kan i første omgang opnås ved at skrive til formanden på prs@sde.dk. 6) Sæt X i kalenderen Faglige arrangementer 1) Dansk teknologihistorisk selskab holder årsmøde på DTU fredag d. 15. september med temaet: Natur, menneske og teknologi. Teknologiske dilemmaer i historisk perspektiv. Der er bl.a. oplæg om den antropocæne tidsalder, transhumanisme og robotter i historisk og etisk perspektiv. Det koster 100 kr., hvis man ikke er medlem af selskabet. Se programmet her: Arrangør og kontakt: Dansk teknologihistorisk selskab 2) Der afholdes inspirationsseminar for undervisere i idé- og teknologihistorie med temaet: Ideer og teknologi i kunstens verden på Aarhus Universitet torsdag d. 26/10. Det er gratis for undervisere inklusiv forplejning Programmet og link til tilmelding kan findes her: Og link til Facebooksiden er

6 3) FOU-konference den november, Odense. Der kommer program og tilmelding på ideogteknologi.dk i starten af august 4) FIP Idéhistorie, Odense Tekniske Gymnasium. 19. april ) Afsluttende bemærkninger Det har været et hektisk skoleår for alle os teknologihistorikere og idehistorikere. Men på meget kort tid har vi fået et nyt obligatorisk fag på B-niveau, en læreplan i hus og en vejledning lige på trapperne. Vi har endda allerede et efteruddannelsestilbud klar til reformstart. De fleste af os vil have et år til forberede vores nye fag, nogle vil påbegynde efteruddannelsen, ligesom der vil være FOU i efteråret, diverse konferencer og FIP igen til april. Vi samler erfaringer, og det bliver helt sikkert rigtig, rigtig godt. Tillykke til jer og især tillykke til de kommende elever. Jeg holder flex/ferie fra fredag og ugerne Jeg er tilbage 7. august. Rigtig god ferie til jer alle, tak for velkomsten i et travlt forår og på gensyn i det nye skoleår. Med venlig hilsen Anders Kristensen Fagkonsulent Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Gymnasie- og Tilsynskontoret Frederiksholms Kanal 26 Direkte tlf.: Anders.Kristensen@stukuvm.dk Jeg kontaktes nemmest på mail i dagligdagen, da jeg jo også underviser. HUSK: Har I kolleger, som ikke får dette nyhedsbrev eller jeres skol er skiftet mv., så kan I/de skrive mig en hilsen med den nye adresse på Anders.Kristensen@stukuvm.dk

Idehistorie B. Nyhedsbrev maj. Indhold:

Idehistorie B. Nyhedsbrev maj. Indhold: Idehistorie B Nyhedsbrev 04 2018 - maj Indhold: Indledende kommentarer Nye faglige mindstekrav Vejledningen til de nye faglige mindstekrav Fra Aarhus Universitet om efteruddannelsestilbuddet Hilsen fra

Læs mere

Vejledning om undervisningskompetence i de nye gymnasiale

Vejledning om undervisningskompetence i de nye gymnasiale Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Vejledning om undervisningskompetence i de nye gymnasiale fag Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00

Læs mere

Fagligt fokus i det nye idéhistorie B (2017) FIP-kursus, 11. maj 2017, IBC Kolding V/Fagkonsulenten

Fagligt fokus i det nye idéhistorie B (2017) FIP-kursus, 11. maj 2017, IBC Kolding V/Fagkonsulenten Fagligt fokus i det nye idéhistorie B (2017) FIP-kursus, 11. maj 2017, IBC Kolding V/Fagkonsulenten Sammenhænge mellem regelgrundlaget for faget: Læreplanen: Lovgrundlag: Det, som man SKAL gøre. Revideres

Læs mere

NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / SEPTEMBER 2018

NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / SEPTEMBER 2018 NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / SEPTEMBER 2018 Kære kolleger, 18.09.2018 Velkommen til det nye skoleår! Jeg vil godt starte med at sige tak til den tidligere fagkonsulent. Henning Agesen har gjort

Læs mere

NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / MAJ 2019

NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / MAJ 2019 NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / MAJ 2019 Kære kolleger 15.5.2019 Hermed skoleårets sidste nyhedsbrev. Læs bl.a. om nye vejledninger, efteruddannelse, erhvervsinformatik. Jeg ønsker jer en god eksamen.

Læs mere

Faglig udvikling i praksis it fag

Faglig udvikling i praksis it fag Faglig udvikling i praksis it fag Informatik C/B, It A, Programmering C/B Skanderborg Gymnasium, 29. marts 2017 Henning Agesen, henning.agesen@stukuvm.dk 41324684 Netværk: sghotspot Brugernavn: sg Password:

Læs mere

NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / DECEMBER 2018

NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / DECEMBER 2018 NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / DECEMBER 2018 17.12.2018 Kære kolleger Hermed årets sidste nyhedsbrev. Læs bl.a. om lokale studieretninger med it-fag på B-niveau, om FIP (husk nu tilmelding) og informatik

Læs mere

Nyt fra fagkonsulenten

Nyt fra fagkonsulenten Nyt fra fagkonsulenten Kære kolleger Siden det meget beskedne nyt jeg udsendte i august-nummeret af Noter, er der sket lidt, der gør det relevant med et opfølgende nyhedsbrev, der ikke kan vente til at

Læs mere

Nyhedsbrev fra fagkonsulenten Claus Faber Timm, erhvervsret

Nyhedsbrev fra fagkonsulenten Claus Faber Timm, erhvervsret Indhold Nyt fra Fagkonsulenten... 1 Årsmødet i erhvervsretslæreforeningen... 2 FIP kursus erhvervsjura... 3 Sparring blandt kollegaer... 3 Husk... 3 Indlæg og bidrag... 4 Nyhedsbrev Emu... 4 Nyt fra Fagkonsulenten

Læs mere

Nyhedsbrev fra fagkonsulenten Claus Faber Timm, erhvervsret

Nyhedsbrev fra fagkonsulenten Claus Faber Timm, erhvervsret Nyt fra fagkonsulenten: Fagdidaktisk kursus i erhvervsjura afviklet fra den 2. 4. oktober 2017 Nedenfor kan man se lidt fra kandidaterne. For Ulla og jeg var det spændende at se, hvordan det gik med at

Læs mere

Bilag 1 Serviceydelser fra fællesniveauet

Bilag 1 Serviceydelser fra fællesniveauet Møde for arrangører af gymnasielærerdage Side 1/5 Bilag 1 Serviceydelser fra fællesniveauet 1. Udsendelse af nyhedsbreve Præsentation af årshjulet vdr. reklame for gymnasielærerdagene gennem nyhedsbrevet.

Læs mere

Nyt fra fagkonsulenten i kemi

Nyt fra fagkonsulenten i kemi Nyt fra fagkonsulenten i kemi Mette Malmqvist, fagkonsulent i kemi og bioteknologi. mette.malmqvist@stukuvm.dk, tlf. 33 92 50 23 1. Kort nyt om læreplaner og vejledninger Det er fortsat både 2013 ordningen

Læs mere

Stiftende generalforsamling for Bioteknologiundervisere i Danmark (BiD). Rødkilde Gymnasium, 20 september 2018, kl

Stiftende generalforsamling for Bioteknologiundervisere i Danmark (BiD). Rødkilde Gymnasium, 20 september 2018, kl Stiftende generalforsamling for Bioteknologiundervisere i Danmark (BiD). Rødkilde Gymnasium, 20 september 2018, kl. 16-17 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Valg af referent 3. Præsentation af styregruppen

Læs mere

Kursusafgift udgør 750 kr. pr. deltager. Med venlig hilsen. Bent Fischer-Nielsen, fagkonsulent i samfundsfag

Kursusafgift udgør 750 kr. pr. deltager. Med venlig hilsen. Bent Fischer-Nielsen, fagkonsulent i samfundsfag Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i samfundsfag på stx Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling afholder i efteråret 2015 regionale kurser om Faglig udvikling I Praksis (FIP) i

Læs mere

Efteruddannelsestilbud

Efteruddannelsestilbud Efteruddannelsestilbud GLOBALE GYMNASIERS 2015/2016 Interkulturel kommunikation sprog og medier Ved deltagelse af 10 hold à to lærere og to elever er prisen pr. hold 40.000 kr. Over tre adskilte kursusdage

Læs mere

Til institutioner med gymnasial uddannelse samt høringsparterne i nyligt gennemført høring

Til institutioner med gymnasial uddannelse samt høringsparterne i nyligt gennemført høring Til institutioner med gymnasial uddannelse samt høringsparterne i nyligt gennemført høring Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk

Læs mere

ULTIMO APRIL NYT FRA FAGKONSULENTEN I DANS, DRAMATIK OG MUSIK EKSAMEN I NETPRØVER.DK, DIALOGMØDE OG FIPKURSUS

ULTIMO APRIL NYT FRA FAGKONSULENTEN I DANS, DRAMATIK OG MUSIK EKSAMEN I NETPRØVER.DK, DIALOGMØDE OG FIPKURSUS ULTIMO APRIL 2018 - NYT FRA FAGKONSULENTEN I DANS, DRAMATIK OG MUSIK EKSAMEN I NETPRØVER.DK, DIALOGMØDE OG FIPKURSUS HVORDAN SER DEN SKRIFTLIGE PRØVE I MUSIK I NETPRØVER.DK UD PÅ SKÆRMEN VED SOMMEREKSAMEN

Læs mere

Kort nyt Skriftlig eksamen sommer 2016 (htx og stx) Bioteknologi A Lidt om gymnasieforliget

Kort nyt Skriftlig eksamen sommer 2016 (htx og stx) Bioteknologi A Lidt om gymnasieforliget Kort nyt Skriftlig eksamen sommer 2016 (htx og stx) Bioteknologi A Lidt om gymnasieforliget 1 Kort nyt Fip-kurser i foråret Møder vil blandt andet have fokus på læreplanerne typisk kl. 10-16 Annonceres

Læs mere

Faglig udvikling i praksis it fag

Faglig udvikling i praksis it fag Faglig udvikling i praksis it fag Informatik, Informatik B merk eux, It-A, Programmering Marselisborg Gymnasium, 13. marts 2018 UVM/STUK Henning Agesen / Elisabeth Husum Side 1 Dagens program 10.00 10.15

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Efterår 2016 Forår 2017 Institution Gymnasiet HTX Skjern Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Idehistorie

Læs mere

TILLADTE HJÆLPEMIDLER VED SKRIFTLIGE PRØVER

TILLADTE HJÆLPEMIDLER VED SKRIFTLIGE PRØVER EKSAMENSINFO FRA FAGKONSULENTEN I ENGELSK HHX, HTX, EUX - MARTS 2018 TILLADTE HJÆLPEMIDLER VED SKRIFTLIGE PRØVER I overgangsperioden 2017-2020, hvor elever følger forskellige læreplaner og har forskellige

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, august-september,

Læs mere

Til rektor. Indbydelse til konferencer om samarbejdssituationen i studieretningsgymnasiet. 16. november 2009 Sags nr.: D.251

Til rektor. Indbydelse til konferencer om samarbejdssituationen i studieretningsgymnasiet. 16. november 2009 Sags nr.: D.251 Til rektor Afdelingen for gymnasiale uddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K. Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Indbydelse til konferencer om samarbejdssituationen

Læs mere

Kursusprogram 2013 Fagdidaktisk kursus i organisation 27.11 2013 Hotel Fredericia

Kursusprogram 2013 Fagdidaktisk kursus i organisation 27.11 2013 Hotel Fredericia Kursusprogram 2013 Fagdidaktisk kursus i organisation 27.11 2013 Hotel Fredericia Kursets identitet På det fagdidaktiske kursus i organisation undervises både om didaktik, men specielt i didaktik, forstået

Læs mere

DIGITALE UDFORDRINGER I UNDERVISNINGEN AF UNGE

DIGITALE UDFORDRINGER I UNDERVISNINGEN AF UNGE DIGITALE UDFORDRINGER I UNDERVISNINGEN AF UNGE KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 29.09.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK DIGITALE UDFORDRINGER I UNDERVISNINGEN AF UNGE Vi elsker det,

Læs mere

Evaluering af Avu-didaktik og pædagogisk. Projektbeskrivelse fra EVA, maj 2015

Evaluering af Avu-didaktik og pædagogisk. Projektbeskrivelse fra EVA, maj 2015 Evaluering af Avu-didaktik og pædagogisk ledelse' Projektbeskrivelse fra EVA, maj 2015 Projektbeskrivelse Dette er Danmarks Evalueringsinstituts (EVA s) projektbeskrivelse for evaluering af et kompetenceudviklingsforløb

Læs mere

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på stx

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på stx Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på stx Engelskfaget i stx udvikler sig i disse år som konsekvens af sprogets stadig større udbredelse som lingua franca i den digitaliserede og

Læs mere

Faglig udvikling i praksis - italiensk

Faglig udvikling i praksis - italiensk Faglig udvikling i praksis - italiensk Lyngby Gymnasium, 3. april 2017 Lene Kirk-Sørensen, lekir1@stukuvm.dk 2557 4149 Side 1 Dagens program Den politiske proces og det videre forløb Gymnasieloven og Bekendtgørelsen

Læs mere

Samfundsfag - HTX. FIP Marts 2017

Samfundsfag - HTX. FIP Marts 2017 Samfundsfag - HTX FIP Marts 2017 Per Johansson pejo@aatg.dk Underviser på Aalborg Tekniske Gymnasium Fagligt forum Læreplans arbejde Underviser i: Samfundsfag Teknologihistorie Innovation Indhold PowerPoint

Læs mere

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i kultur- og samfundsfaggruppen

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i kultur- og samfundsfaggruppen Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i kultur- og samfundsfaggruppen på hf Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling afholder i efteråret 2015 regionale kurser om Faglig udvikling I

Læs mere

Dansk- idehistorie- opgaven

Dansk- idehistorie- opgaven Dansk- idehistorie- opgaven FIP Dansk Esben Dalsgaard, Aalborg tekniske gymnasium Kold College 16.3.2017 N.A. Abildgaard Ærkeenglen Mikael og Satan strides om Moses' afsjælede legeme, ca.1785, ARoS Oversigt

Læs mere

Beskrivelse af procedure for oprettelse af sommerkurser til med henblik optagelse ved erhvervsuddannelser

Beskrivelse af procedure for oprettelse af sommerkurser til med henblik optagelse ved erhvervsuddannelser Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Beskrivelse af procedure for oprettelse

Læs mere

Forslag. Lov om pædagogikum i de gymnasiale uddannelser

Forslag. Lov om pædagogikum i de gymnasiale uddannelser 2007/2 LSV 143 (Gældende) Udskriftsdato: 12. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 052.017.021 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 4. juni 2008 Forslag

Læs mere

Til institutionens leder Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Til institutionens leder Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Til institutionens leder Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR-nr.: 29634750 Ny bekendtgørelse om

Læs mere

Nyt fra Center for frivilligt socialt arbejde

Nyt fra  Center for frivilligt socialt arbejde Nyt fra www.frivillighed.dk Center for frivilligt socialt arbejde Nyt fra Center for frivilligt socialt arbejde - Foreningshøjskole nyt tilbud til foreningerne i 2008 - Dokumentation og effektmåling af

Læs mere

Velkommen. FIP Teknikfag. FIP Teknikfag marts

Velkommen. FIP Teknikfag. FIP Teknikfag marts Velkommen FIP Teknikfag 23-03-2017 FIP Teknikfag marts 2017 1 Dagens program 10.00 10.30 Intro til dagen 10.30 11.30 Produktudvikling i grundforløbet 11.30 12.15 Tekniklærerforeningen 12.15 13.15 Frokost

Læs mere

ʺIKT i de klassiske fagʺ

ʺIKT i de klassiske fagʺ Lille afsluttende rapport om udviklingsprojektet ʺIKT i de klassiske fagʺ 1. januar 2008 31. marts 1009 Arbejdsgruppe: Anne Bisgaard Vase, Odder Gymnasium Rikke Forsberg, Marselisborg Gymnasium Chresteria

Læs mere

Innovation og entreprenørskab

Innovation og entreprenørskab Innovation og entreprenørskab Kursus til dig, der underviser på de gymnasiale uddannelser Akkrediteringsrådet Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet 2 Danske unge er kimen til iværksætteri

Læs mere

Vil du være bedre til at vejlede dit barn til uddannelse og job? Chancen er der nu!

Vil du være bedre til at vejlede dit barn til uddannelse og job? Chancen er der nu! Vil du være bedre til at vejlede dit barn til uddannelse og job? Chancen er der nu! UU Vestsjælland og ungdomsuddannelserne i Kommune inviterer til Forældrekursus om uddannelsesvalget Til alle forældre

Læs mere

Bilag om naturvidenskab i stx og htx efter gymnasiereformen 1

Bilag om naturvidenskab i stx og htx efter gymnasiereformen 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om naturvidenskab i stx og htx efter gymnasiereformen

Læs mere

Udviklingsprojekter 2009/2010

Udviklingsprojekter 2009/2010 5. maj 2009/CPK Udviklingsprojekter 2009/2010 I skoleåret 2009-2010 udbyder Danske Science Gymnasier fire udviklingsprojekter 1 : Nye veje i statistik og sandsynlighedsregning Matematik, fysik og kemi

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om pædagogikum i de gymnasiale uddannelser

Bekendtgørelse af lov om pædagogikum i de gymnasiale uddannelser LBK nr 786 af 21/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. september 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/07586 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019

Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019 Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019 Velkommen! Baggrund og intentioner for naturvidenskabskoordinatorer og netværk Sidsel Hansen, Undervisningsministeriet Astra

Læs mere

Opgaver og ansvarsområder i bestyrelsen for Billedkunst-og designlærerforeningen,

Opgaver og ansvarsområder i bestyrelsen for Billedkunst-og designlærerforeningen, Opgaver og ansvarsområder i bestyrelsen for Billedkunst-og designlærerforeningen, 2017-2018 INDHOLDSFORTEGNELSE Formål 2 Specifikke poster i Billedkunst-og designlærerforeningen 2 Formand 2 Næstformand

Læs mere

Ansættelse af nye lærere og vurdering af faglige kompetencer på det gymnasiale område

Ansættelse af nye lærere og vurdering af faglige kompetencer på det gymnasiale område Ansættelse af nye lærere og vurdering af faglige kompetencer på det gymnasiale område Dette brev er en opdatering af det tidligere udsendte brev af 3. marts 2016 om Ansættelse af nye lærere og vurdering

Læs mere

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på hf

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på hf Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på hf Engelskfaget udvikler sig i disse år som konsekvens af sprogets stadig større udbredelse som lingua franca i den digitaliserede og globaliserede

Læs mere

Nyt fra fagkonsulenten i psykologi, september 2012

Nyt fra fagkonsulenten i psykologi, september 2012 Nyt fra fagkonsulenten i psykologi, september 2012 Justering af vejledninger juli 2012 Der er sket nogle få ændringer af vejledningerne for psykologi C og B. Der er især på C omkring udforming af eksamensspørgsmål,

Læs mere

TOUR DE FORCE I UNGDOMSFORSKNINGEN 2017

TOUR DE FORCE I UNGDOMSFORSKNINGEN 2017 TOUR DE FORCE I UNGDOMSFORSKNINGEN 2017 Perspektiver på unges hverdagsliv og mødet med professionelle Netværkskonference på Center for Ungdomsforskning 29. marts 2017 TOUR DE FORCE I UNGDOMSFORSKNINGEN

Læs mere

FIP-arbejdsmøde om international økonomi Netadgang: Havea9ce10me. Marts 2017

FIP-arbejdsmøde om international økonomi Netadgang: Havea9ce10me. Marts 2017 FIP-arbejdsmøde om international økonomi Netadgang: Havea9ce10me Marts 2017 Dagsorden for i dag 9.30-10.00 Morgenkaffe 10.00-11.00 Opsamling fra sidst - Kort oplæg om de nye læreplaner til faget. Claus

Læs mere

DEN NYE GYMNASIEREFORM AUGUST 2017

DEN NYE GYMNASIEREFORM AUGUST 2017 DEN NYE GYMNASIEREFORM AUGUST 2017 Med baggrund i Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti

Læs mere

REFERAT, KONSTITUERENDE BESTYRELSESMØDE, JANUAR 2013

REFERAT, KONSTITUERENDE BESTYRELSESMØDE, JANUAR 2013 REFERAT, KONSTITUERENDE BESTYRELSESMØDE, JANUAR 2013 FREDAG D. 11. JANUAR 2013 Til stede: George Hinge, Jesper Thomsen Lemke, Christel Tvedegaard Lund, Rasmus Gottschalck, Katri Bügel Jørgensen, Susan

Læs mere

- Generalforsamling afklaring og fordeling af opgaver Herunder to punkter: mobilisering og praktisk

- Generalforsamling afklaring og fordeling af opgaver Herunder to punkter: mobilisering og praktisk Referat for bestyrelsesmøde KaJ, medie- og journaliststuderende Dato: Søndag d. 14/02 klokken 15-18 Sted: DJ s lokaler på Fiskergade, Aarhus C Tilstede: Anders (skype), Mie, Philip, Daniel, Kristian, Freja,

Læs mere

Projektbeskrivelse. Evaluering af pædagogikumordningen fra 2009

Projektbeskrivelse. Evaluering af pædagogikumordningen fra 2009 Projektbeskrivelse Evaluering af pædagogikumordningen fra 2009 Der blev i august 2009 indført en ny fælles pædagogikumuddannelse for lærere i de gymnasiale uddannelser. Det var nyt, at lærere på de erhvervsgymnasiale

Læs mere

Tilføj hjælpelinjer: Program 10.00: 10.35: 11.20: Tekstniveauer: 11.30: 12.30: 13.30: 14.15: 14.20: 15.05: Ca :

Tilføj hjælpelinjer: Program 10.00: 10.35: 11.20: Tekstniveauer: 11.30: 12.30: 13.30: 14.15: 14.20: 15.05: Ca : Program 10.00: Fagkonsulenternes bud på problematikker i KS 10.35: Workshop 1 hvilke problematikker har I hos jer? 11.20: Pause 11.30: Lektieintegration, lærersamarbejde og faglighed på en ny måde 12.30:

Læs mere

Implementering af gymnasiereformen

Implementering af gymnasiereformen Implementering af gymnasiereformen Birte Iversen Kontorchef Gymnasie- og Tilsynskontoret Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Side 1 Særlige fokuspunkter Skoleudvikling i praksis (SIP) Retningsgivende

Læs mere

[Adresse 1] [Adresse 2] [Postnr.]

[Adresse 1] [Adresse 2] [Postnr.] Ilinniartitaanermut, Kultureqarnermut, Ilisimatusarnermut Ilaageeqarnermullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke Høringsparter jf. forsendelsesliste [Adresse 1]

Læs mere

Skema til selvevaluering

Skema til selvevaluering Skema til selvevaluering EVALUERING AF UDVIKLINGSPROJEKTET Projekttitel Bevilling Ansøger Praksisnært pædagogisk kompetenceudviklings forløb -~~- oto - Formål Projektet som er et samarbejde mellem Aarhus

Læs mere

Grunduddannelsen for tillidsrepræsentanter 2012-13

Grunduddannelsen for tillidsrepræsentanter 2012-13 Grunduddannelsen for tillidsrepræsentanter 2012-13 Velkommen Frie Skolers Lærerforening byder alle nyvalgte tillidsrepræsentanter velkommen til en grunduddannelse med mulighed for bl.a. en faglig indsigt

Læs mere

Kursuskatalog for frivillige efterår 2013

Kursuskatalog for frivillige efterår 2013 Kursuskatalog for frivillige efterår 2013 Kurser for efteråret 2013 Kære frivillige Velkommen til PTU s kursuskatalog for efteråret 2013. Vi tilbyder igen en række spændende kurser for alle vores dygtige

Læs mere

Uddannelsesevaluering (Samfundsfag) i foråret 2012

Uddannelsesevaluering (Samfundsfag) i foråret 2012 1) Hvordan vurderer du uddannelsens faglige niveau? 1a) Er der områder, hvor du kunne have ønsket et højere fagligt niveau? Jeg har været meget, meget tilfreds med det faglige niveau. Jeg kunne godt ønske

Læs mere

Styrk trivsel og sundhed

Styrk trivsel og sundhed INVITATION TIL KONFERENCEN Styrk trivsel og sundhed - sænk sygefraværet 15. juni 2010 Styrk trivsel og sundhed - sænk sygefraværet Der er stigende fokus på trivsel og sundhedsfremme på arbejdspladsen også

Læs mere

Informationsbrev om indberetning af udbud 2016

Informationsbrev om indberetning af udbud 2016 Til institutionens leder Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr.: 29634750 Informationsbrev

Læs mere

Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier. Gymnasiepædagogik. Kurser for vejledere og kursusledere Efteråret 2009

Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier. Gymnasiepædagogik. Kurser for vejledere og kursusledere Efteråret 2009 Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier Gymnasiepædagogik Kurser for vejledere og kursusledere Efteråret 2009 Forord: Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier afholder kurser for

Læs mere

Velkommen til. Faglig udvikling i praksis FIP. Spansk stx og hf FIP, spansk stx 2019, Tine Brandt Side 1

Velkommen til. Faglig udvikling i praksis FIP. Spansk stx og hf FIP, spansk stx 2019, Tine Brandt Side 1 Velkommen til Faglig udvikling i praksis FIP Spansk stx og hf 2019 FIP, spansk stx 2019, Tine Brandt Side 1 PROGRAM 10.00-10.45 Velkomst og præsentation af dagens program Dette års tema: Skriftlighed og

Læs mere

Udvikling gennem relationer

Udvikling gennem relationer Finn Thorbjørn Hansen Julie Nørgaard Jonas Norgaard Mortensen Niels Christian Hvidt Per Schultz Jørgensen Udvikling gennem relationer 4. 5. maj 2017 National konference Udvikling gennem relationer Relationer

Læs mere

Årsplan for LUU Styrkelse af LUU s arbejde Huskeliste og tidsplan

Årsplan for LUU Styrkelse af LUU s arbejde Huskeliste og tidsplan Årsplan for LUU Styrkelse af LUU s arbejde Undervisningsministeriet har igangsat et projekt der skal bidrage til at udvikle de lokale uddannelsesudvalgs arbejde og styrke parternes rolle og indflydelse

Læs mere

Udkast til Nye læreplaner i tysk Bente Hansen Side 1

Udkast til Nye læreplaner i tysk Bente Hansen Side 1 Udkast til Nye læreplaner i tysk Bente Hansen Side 1 Velkommen Dagens program 10.00-10.45 Fremmedsprogsdidaktik Interkulturel kommunikativ kompetence og progression (ved Petra Daryai-Hansen, Phd, lektor

Læs mere

Til kommunalbestyrelser, alle biskopper, alle provster og alle præster. Kære kommunalbestyrelser, biskopper, provster og præster

Til kommunalbestyrelser, alle biskopper, alle provster og alle præster. Kære kommunalbestyrelser, biskopper, provster og præster Til kommunalbestyrelser, alle biskopper, alle provster og alle præster Kirkeministeriet Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 3390 Fax 3392 3913 E-mail km@km.dk www.km.dk Kære kommunalbestyrelser,

Læs mere

Nyhedsbrev # 15 (september 2012) 1. Nyt fra UVM

Nyhedsbrev # 15 (september 2012) 1. Nyt fra UVM Nyhedsbrev # 15 (september 2012) 1. Nyt fra UVM... 1 2. Eksamensevaluering 2012... 2 3. Sprogkonference for hhx... 3 4. Opdateret fagdidaktisk pensum på fagdidaktisk kursus... 4 5. Faglig inspiration...

Læs mere

Pædagogikumrelaterede kurser for årsvikarer, vejledere og kursusledere 2015

Pædagogikumrelaterede kurser for årsvikarer, vejledere og kursusledere 2015 Pædagogikumrelaterede kurser for årsvikarer, vejledere og kursusledere 2015 Praktiske oplysninger Kursus for årsvikarer Tilmeldingen til kurserne foregår elektronisk. Følg linket her Tilmeldingsfristen

Læs mere

UNIVERSITETSPÆDAGOGISK NETVÆRK

UNIVERSITETSPÆDAGOGISK NETVÆRK Kursus i Universitetspædagogik for adjunkter Universitetspædagogisk netværk Torben K. Jensen Koordinator Dato: 31. oktober 2011 Side 1/5 Universitetspædagogisk Netværk, AU afholder også i foråret 2012

Læs mere

Faglig udvikling i praksis. Dansk A i htx. Odense, den 16. marts 2018

Faglig udvikling i praksis. Dansk A i htx. Odense, den 16. marts 2018 Faglig udvikling i praksis Dansk A i htx Odense, den 16. marts 2018 Nyt fra UVM: justerede vejledninger på vej (især vedr. internetadgang til prøverne, den obligatoriske årsprøve og omfangskrav) supplerende

Læs mere

KURSUSTILBUD - FOR MEDLEMMER AF AFDELINGSBESTYRELSEN FORÅR 2019

KURSUSTILBUD - FOR MEDLEMMER AF AFDELINGSBESTYRELSEN FORÅR 2019 KURSUSTILBUD - FOR MEDLEMMER AF AFDELINGSBESTYRELSEN FORÅR 2019 Hjemmeside, Facebook og ALRUM Du kan løbende komme med idéer til de forskellige medier. Send en historie, et godt billede eller ring og fortæl

Læs mere

Der vil komme et øget samarbejde mellem lærere og pædagoger og dele af den forøgede elevtid i skolen vi blive varetaget af pædagoger.

Der vil komme et øget samarbejde mellem lærere og pædagoger og dele af den forøgede elevtid i skolen vi blive varetaget af pædagoger. Januar 2014. Kære forældre og elever. Den 11. august starter det nye skoleår og Skolereformen træder i kraft (den er besluttet i folketinget i dec. 2013). Det vil indebære mange spændende og mærkbare forandringer.

Læs mere

Gymnasieskolernes Lærerforening JOB I GYMNASIET. Tlf. 33 29 09 00 gl@gl.org www.gl.org

Gymnasieskolernes Lærerforening JOB I GYMNASIET. Tlf. 33 29 09 00 gl@gl.org www.gl.org Gymnasieskolernes Lærerforening JOB I GYMNASIET Tlf. 33 29 09 00 gl@gl.org www.gl.org Gymnasiejobbet Ansættelsesmuligheder Kompetencekrav Pædagogikum Hvad gør jeg, hvis jeg gerne vil ansættes i gymnasiet?

Læs mere

2. NYHEDSBREV FRA CESAU / AUGUST 2010

2. NYHEDSBREV FRA CESAU / AUGUST 2010 2. NYHEDSBREV FRA CESAU / AUGUST 2010 SOCIOLOGISKE ANALYSESTRATEGIER: CESAU S FØRSTE PH.D KURSUS I efteråret 2010 afholder CESAU Ph.d.-kurset Sociologiske analysestrategier. Carsten Bagge Laustsen, Henrik

Læs mere

Analyse af studenterne 2009 fra de 3-årige gymnasiale uddannelser (stx, hhx og htx)

Analyse af studenterne 2009 fra de 3-årige gymnasiale uddannelser (stx, hhx og htx) Analyse af studenterne fra de 3-årige gymnasiale uddannelser (stx, hhx og htx) Af Kristine Flagstad De naturvidenskabelige fag blev styrket via gymnasiereformen. Det viste analysen af studenterne i 2008.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2017 Hansenberg,

Læs mere

Nyhedsbrev Oktober 2014

Nyhedsbrev Oktober 2014 Nyhedsbrev Oktober 2014 Kære medlemmer og læsere af Landsforeningens nyhedsbrev Dette er vores tredje nyhedsbrev i år. Siden sidst har der været sommerferie, og i dette kvartal har satspuljeprojektet haft

Læs mere

Du skal være opmærksom på følgende obligatoriske kurser, hvis du ikke allerede har taget dem:

Du skal være opmærksom på følgende obligatoriske kurser, hvis du ikke allerede har taget dem: Student Affairs and Programmes Direkte tlf.: 7218 5094 E-mail: aeli@itu.dk 24. marts 2015 Ændringer på Diplom i it Kære studerende på Diplom i it, IT-Universitetet i København stopper optaget på Diplom

Læs mere

Forældre Undervisning

Forældre Undervisning Forældre Undervisning På en skole nær dig Bliv bedre til at hjælpe dit barn med lektierne Efterår 2010 Bliv bedre til at hjælpe dit barn med lektierne Hvorfor Forældreundervisning? Oplever du også at det

Læs mere

Elevhæfte. Tårnby Gymnasium & HF. Skoleåret 2013-14

Elevhæfte. Tårnby Gymnasium & HF. Skoleåret 2013-14 Elevhæfte Tårnby Gymnasium & HF 3g Skoleåret 2013-14 Redaktionen afsluttet juni/ 2013 Elevhæfte for årgang 2011-2014 3g erne vises dette hæfte (august 2013) Dette hæfte er en oversigt over særlige forløb

Læs mere

REFERAT AF BESTYRELSESMØDE TIRSDAG DEN 1. DECEMBER, 2015

REFERAT AF BESTYRELSESMØDE TIRSDAG DEN 1. DECEMBER, 2015 REFERAT AF BESTYRELSESMØDE TIRSDAG DEN 1. DECEMBER, 2015 Til stede: Steffen Lange, Teresa Jørgensen, Huno K. Jensen, Palle Broman, Erik Olesen, Thea Karoline Marx, Josefine Bastrup Jensen, Helle Risvig

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: juni 14 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold EUC Vest,

Læs mere

Uddannelsesbeskrivelse Uddannelse i digital læring

Uddannelsesbeskrivelse Uddannelse i digital læring Uddannelsesbeskrivelse Indhold INTRODUKTION TIL UDDANNELSEN... 2 OPBYGNING AF UDDANNELSEN... 2 MÅL FOR UDDANNELSEN... 2 INDHOLDET AF UDDANNELSEN... 2 FØRSTE DEL: DET ADGANGSGIVENDE KURSUSFORLØB...3 ANDEN

Læs mere

Ændringer på Diplom i it

Ændringer på Diplom i it Student Affairs and Programmes Direkte tlf.: 7218 5094 E-mail: aeli@itu.dk 24. marts 2015 Ændringer på Diplom i it Kære studerende på Diplom i it, IT-Universitetet i København stopper optaget på Diplom

Læs mere

Revideret udgave. Indre marked. Års- og skemastruktur

Revideret udgave. Indre marked. Års- og skemastruktur K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T S A G S N O T A T 22. OKTOBER 2008 Vedr.: Revideret udgave. Indre marked. Års- og skemastruktur UDDANNELSESSERVICE Sagsbehandler: Gitte Duemose Københavns Universitets

Læs mere

Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier. Gymnasiepædagogik. Kurser for vejledere og kursusledere Efteråret 2007

Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier. Gymnasiepædagogik. Kurser for vejledere og kursusledere Efteråret 2007 Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier Gymnasiepædagogik Kurser for vejledere og kursusledere Efteråret 2007 Forord: Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier afholder kurser for

Læs mere

Nyhedsbrev nr 11 fra Rådighedslønsforeningen..

Nyhedsbrev nr 11 fra Rådighedslønsforeningen.. Nyhedsbrev nr 11 fra Rådighedslønsforeningen.. Kære alle. GODT NYTÅR, med ønsket om et rigtigt godt og spændende år med mange glæder både privat og for dig som rådighedslønner.. Bestyrelsen er klar med

Læs mere

Bliv bedre til at håndtere KOL i din praksis

Bliv bedre til at håndtere KOL i din praksis Bliv bedre til at håndtere KOL i din praksis Efteruddannelsestilbud fra Kvalitets- og Efteruddannelsesudvalget i Region Syddanmark regionsyddanmark.dk Baggrund DSAM udgav i april måned 2008 en vejledning

Læs mere

Institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser

Institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk

Læs mere

Kursus for nye tilsynsførende

Kursus for nye tilsynsførende Kursus for nye tilsynsførende Fredericia Gymnasium, tirsdag d. 6. september 2016 Jens Refslund Poulsen Side 1 Kursus for nye tilsynsførende Elisabeth Lysén Sørensen, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet,

Læs mere

Kursuskatalog for frivillige forår 2013

Kursuskatalog for frivillige forår 2013 Kursuskatalog for frivillige forår 2013 Velkommen til kursusåret 2013! Kære frivillige Som noget nyt er vi i PTU begyndt at udbyde kurser til alle vores frivillige. Det er derfor Husk at os oplyse en glæde

Læs mere

Yngre Ortopædkirurger Danmark - Sommer 2014

Yngre Ortopædkirurger Danmark - Sommer 2014 Yngre Ortopædkirurger Danmark - Sommer 2014 Leder DOS' og YODAs uddannelsesdag samt YODAs forårsmøde var en bragende success, der gav os en del at tænke på. Specielt hvordan man strikker et godt kursus

Læs mere

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I ETIK DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I ETIK DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET Studieordning for SUPPLERINGSFAG I ETIK DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET August 2005 Senest revideret marts 2007 Indhold Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5: Kapitel 6: Kapitel

Læs mere

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18 #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Borgmesterkontoret Sagsnr./Dok.nr. 2018-004065 / 2018-004065-32 Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg Init.: LBS 22-03-2018

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til gymnasielærere. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet sammen

Læs mere

Kursusforløbet har til formål at inspirere og understøtte skolernes igangværende arbejde med at realisere erhvervsuddannelsesreformen.

Kursusforløbet har til formål at inspirere og understøtte skolernes igangværende arbejde med at realisere erhvervsuddannelsesreformen. Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Invitation til "Skoleudvikling i Praksis"

Læs mere

At være tilsynsførende

At være tilsynsførende Konference om pædagogikum på hhx og htx maj 2012 At være tilsynsførende v. tilsynsførende Mona Rask Langerhuus, Campus Vejle Tilsynsførendes opgaver Ministeriets repræsentant Fører tilsyn med pædagogikumforløbet

Læs mere