BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN"

Transkript

1 April 2003 Blad 338 Kvalitetsudvikling af PPR Nyhedsbrev om folkeskoleloven Biblioteker og bloktilskud Tilsyn med undervisning på dagbehandlingstilbud 10. klasse skal have selvstændig profil Konference om den klassiske musik Forlig om en skole i bevægelse Ny bekendtgørelse for sprogcentre Bestyrelsen for BKF har besluttet at sætte fokus på kommunernes Pædagogiske og Psykologiske Rådgivning. Læs hvorfor på blad nr Vi annoncerede i BKF-nyt for marts at Undervisningsministeriet ville udsende et nyhedsbrev om folkeskoleloven og dens implementering. Hvis du ikke har fået orienteret dig i nyhedsbrevet så check på og og blad nr Også på dette års repræsentantskabsmøde i Danmarks Biblioteksforening kom emner som det skæve Biblioteksdanmark og kommunernes anvendelse af bloktilskud i centrum i formandens beretning og i mini-sterens tale. Læs mere herom på BKF har tidligere udsendt en kollegial opfordring til at styrke tilsynet med opholdssteder og dagbehandlingstilbud. Læs herom på under mappen notater. Nu har ministeriet udarbejdet en manual for tilsynet. BKF har fået materialet til høring. Læs herom på blad klasse bliver debatteret og evalueret i denne tid. Bestyrelsen har anvendt lejligheden til at sammenfatte nogle synspunkter om 10. klasse. Læs herom på blad 341. BKF`s udsendte har deltaget i Kulturministerens konference om den klassiske musik. Læs den kortfattede anmeldelse på blad 345. Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Regeringen har indgået forlig om udviklingsprogrammet en skole i bevægelse. Der er lagt op til forsøg med ledelse af flere skoler og fælles ledelse af skoler og daginstitutioner, hvilket BKF hilser velkommen. Læs herom på blad nr Som følge af lovændringen på sprogcenterområdet har BKF fået en bekendtgørelse til høring. Vi har i høringssvaret tilkendegivet, at der også for andre udbydere end sprogcentrene skal stilles krav/retningslinier for holdstørrelse og holdsammensætning på de enkelte spor. BKF er af den opfattelse, at den faglige og pædagogiske kvalitet også skal sikres ifm. åbning til et bredt udbud af udbydere af sprogundervisningen. Det kan befrygtes, at primært økonomien og ikke økonomi og kvaliteten vil komme til at præve markedet. Læs i øvrigt vores kortfattede høringssvar på Ungdommens Uddannelsesvejledning Folketingets Uddannelsesudvalg afgav betænkning om vejledningscentre d. 26. marts KL og Undervisningsministeriet forhandler fortsat om mål og økonomi for området. Det fremgår af betænkningen, at

2 April 2003 Blad 339 der skal stilles klarere krav til vejledernes kompetencer. Læs herom på Ledelse og kompetenceudvikling FTF har gennemført en lederundersøgelse. Resultatet peger blandt andet på, at skoleledere og ledere af daginstitutioner ikke får tilstrækkelig grund- og videreuddannelse. Læs mere herom på BKF er enig i, at der er behov for at styrke ledernes kompetencer på områder som strategisk og personalemæssig ledelse, men vi er ikke enige i den entydige kritik af kommunerne. BKF har også deltaget i en lederkonference for dagplejeledere i regi af FOA. Læs mere herom på BKF har også deltaget i en lederkonference for dagplejeledere i regi af FOA. Læs mere herom på Debat om uddannelsessystemet Færre vil være pædagog Ny amtsformand i Roskilde amt KL-notat om kontraktstyring 7 eksperter har for Ugebrevet A4 spillet ud med et forslag til en gennemgribende reform af uddannelsessystemet. BKF er enig i, at der må ses på en gennemgribende reform af ungdomsuddannelserne, men man løser næppe problemerne ved at rive eleverne ud af grundskolen efter 8. klasse. BKF har i en minikronik svaret på udspillet. Vi peger bl.a på, at det ikke er tilstrækkeligt at se på strukturen i uddannelsessystemet, men også på indholdet og undervisningsformerne. Læs mere herom på eller Antallet af ansøgere til pædagogseminarierne er på landsplan faldet med 15 procent fra ansøgninger sidste år til i år. Heraf har kun søgt uddannelsen som første prioritet, et fald på 11,7 procent. Tilbagegangen er størst i Jylland og på Fyn. Læs mere herom på På den netop afholdte generalforsamling i Børne- og Kulturchefforenin-gen i Roskilde amt, er Børne- og Kulturdirektør Stig V.S. Hansen, Roskilde Kommune valgt som ny amtsformand. Vi glæder os til det fremtidige samarbejde med Stig i amtsformandskredsen. KL har udarbejdet et notat med ideer til kontraktstyring på dagtilbudsog skoleområdet. Notatet vedlægges og du kan også læse mere på blad 346.

3 April 2003 Blad 340 Kvalitetsudvikling af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Ledelse og metodeudvikling Kvalitetstjek af PPR Diagnoser Kvalitetsudvikling af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) er en vigtigt forudsætning for at knække kurven på specialundervisningen. Generelt I den aktuelle debat om øget rummelighed i normalmiljøet forstået som daginstitutioner, skoler og klubber er det nødvendigt at få vendt holdningen til udskillelsen fra normalmiljøet til holdningen og spørgsmålet om, hvad skal der til for et rumme barnet i normalmiljøet. Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) har tidligere givet sine bud på en række handlemuligheder på området. I notatet fra BKF fra januar 2003 Hvordan knækker vi kurven på specialundervisningsområdet indgår 10 punkter som en fremtidig handleplan for området. BKF har i sit notat især ønsket at sætte fokus på nødvendigheden af ledelse og metodeudvikling på området. Hvad skal fremmes og hvad skal droppes? Hvad dur og hvad dur ikke? Disse spørgsmål finder BKF afgørende at får diskuteret og taget stilling til i den enkelte kommune, hvis det skal lykkes at ændre mønstret i det stigende antal henvisninger af børn til særlige foranstaltninger. I forbindelse med diskussionerne om metodeudviklingen skal BKF understrege betydningen af der i de enkelte kommuner foretages et servicetjek af PPR. Anvender vi i de enkelte kommuner vores psykologer og øvrige medarbejdere ved PPR på den mest hensigtsmæssige måde? Får vi mest muligt for ressourcerne inden for det specielle, der både dækker specialundervisningen og de sociale foranstaltninger? Hvordan fungerer det tværfaglige samarbejde mellem kommunens forskellige faggrupper? Arbejdes der ud fra fælles mål og holdninger til sårbare børn og unge? Er der i PPR den tilstrækkelige faglige ballast til at møde de nye opgaver, som handler om fastholdelse af flest mulige børn i normalmiljøet? Hvordan bruges diagnoser? I de seneste år har der været en udpræget tendens til at diagnoser bruges til udskillelse af børn i specielle tilbud eller undervisningsenheder. BKF ser det som en nødvendig udvikling, at diagnoser er grundlaget for, at der kan ydes barnet den rette pædagogik i normalmiljøet. Denne udvikling er PPR en væsentlig del af. Derfor skal PPR i højere grad end tilfældet er nu være rådgivende og støttende overfor lærere og pædagoger, der arbejder med børnene.

4 April 2003 Blad 341 Det kommunale ansvar for sårbare børn og unge BKF-synspunkter om 10. klasse PPR er en del af den kommunale organisation. Det er derfor vigtigt, at de mål og indsatområder, der på børne- og ungeområdet også indgår som en overordnet del af PPR s arbejde. Det gælder også de økonomiske rammer og styringsmekanismer, som det er nødvendigt for at fremme udviklingen af øget rummelighed. De dyre kroner til specialforanstaltninger skal i stigende grad omlægges til kroner, der styrker normalområdet og hermed forholdene for alle børn og unge i kommunen. Der er brug for alle gode kræfter på samme måde som der er brug for fælles indsats ud fra de kommunalt fastsatte mål for ændre udviklingen og knække kurverne på de specielle foranstaltninger. Kvalitetstjekket af PPR er et af skridtene til at sætte yderligere fokus på området. På grundlag af den aktuelle evaluering af og debat om 10. klasse har Børne- og Kulturchefforeningen sammenfattet sine synspunkter i et nyt oplæg om 10. klasse og heraf fremgår det bl.a.: - at 10. klasse efter BKF`s opfattelse skal være et overgangsår med selvstændig uddannelsesprofil, hvor samarbejde og partnerskab, med ungdomsuddannelserne og erhvervslivet er afgørende. - at 10. klasse skal ses som starten på en ungdomsuddannelse snarere end afslutningen på grundskolen. Lærerprofil, vejledning og ungdomsmiljø - at lærere fra såvel folkeskolen som fra ungdomsuddannelserne med fordel kan inddrages i undervisningen i 10. klasse. Lærernes forskellige uddannelsesbaggrund vil være med til at styrke fokus på overgangen til ungdomsuddannelserne. - at 10. klasse ikke skal være for alle. Det skal være for de elever, der fagligt og modenhedsmæssigt er usikre på deres valg af ungdomsuddan-nelse. Vejlederne i 9. og 10. klasse har en særlig forpligtigelse til initia-tiv til at følge eleverne, så frafaldet i ungdomsuddannelserne efterføl-gende reduceres til de meget få. - at 10. klasse anbefales organiseret som et uddannelsesår i et selvstændigt ungdomsmiljø i tæt samarbejde med ungdomsvejledningen og øvrige relevante tilbud for unge i kommunen. - at 10. klasse er et uddannelses- og overgangsår, som kan løse nogle problemer men ikke alle. Hvis der for alvor skal ske en reduktion i de 17 %, der falder fra ungdomsuddannelserne, er der brug for en ændret pædagogisk praksis i såvel folkeskolen, i 10. klasse som i ungdomsuddannelserne.

5 April 2003 Blad 342 Manual til tilsyn med opholdssteder I 1998 blev der vedtaget en ændring af folkeskoleloven (Lov nr. 412 af 26. juni 1998) om specialundervisning i dagbehandlingstilbud, opholds-steder og døgninstitutioner. Ved lovændringen blev der etableret hjem-mel til, at undervisningen af børn og unge, der af de kommunale sociale myndigheder bliver henvist til et dagbehandlingstilbud, eller som er an-bragt uden for hjemmet på et opholdssted eller på en døgninstitution, kan tilrettelægges på disse institutioner. Undervisningen på amtskom-munale døgninstitutioner blev også omfattet af lovændringen. Ved lovændringen blev børn på disse institutioner også sikret en undervisning, der står mål med folkeskolens undervisning. Der blev i forbindelse med lovændringen lagt vægt på, at børnene, i så vidt et omfang det var muligt, skulle henvises til skolegang i den lokale folkeskole. Forskningsbaseret evaluering Samtidig blev det besluttet, at undervisningens kvalitet skulle analyseres og vurderes med henblik på at belyse behovet for yderligere opfølgning. Danmarks Pædagogiske Universitet har efterfølgende foretaget en forskningsbaseret evaluering, der er baseret på dels en kvantitativ opgø-relse over undervisningens omfang, dels en kvalitativ analyse af under-visningens indhold og tilrettelæggelse. Resultaterne fra analyserne viser, at der er behov for en præcisering af lovgivningens krav til både undervisningens omfang og indhold. Disse krav skal sikres bedre ved en styrkelse af de eksisterende tilsynssystemer. Der er således behov for større fokus fra vores kollegakreds på de undervisningsvilkår, der tilbydes børn og unge, som er anbragt på opholdssteder og døgninstitutioner med egen undervisning. Det samme gælder undervisningen i dagbehandlingstilbud. Manual til høring Alle kommuner er medansvarlige for undervisningen Undervisningsministeriet har derfor udarbejdet et udkast til manual for tilsynsopgaven, som BKF har fået til høring. Manualen præciserer, hvorledes tilsynet med denne undervisning kan sikre, at de udsatte børn og unge får en undervisning, som kan stå mål med den undervisning, som folkeskolen ville tilbyde. Alle kommuner og amter har anbragt børn uden for eget hjem og i en del tilfælde i sociale foranstaltninger med eget undervisningstilbud. Anbringelser uden for eget hjem er en alvorlig indgribende social foranstaltning, der normalt ikke iværksættes af kommunen, medmindre andre muligheder er opbrugt.

6 April 2003 Blad 343 For børn i den undervisningspligtige alder kan der i tilknytning til svære sociale vanskeligheder også blive tale om skolemæssige problemer. Det er afgørende for barnet, at de foranstaltninger, som iværksættes for at hjælpe det, sker ud fra en vurdering af barnets samlede situation, herunder dets undervisningsmæssige vilkår. Ansvar for undervisningen Det fremgår af folkeskoleloven, at det som hovedregel er skolevæsnet i den kommune, hvor dagbehandlingstilbuddet, opholdsstedet eller døgninstitutionen er beliggende, der er ansvarlig for, at der gives et kvalificeret undervisningstilbud til det enkelte barn. Det er også skolevæsenet i beliggenhedskommunen, der fører tilsynet med undervisningen, hvis der indgås overenskomst herom med den sociale institution. Det er således i helt overvejende grad beliggenhedskommunen, der har ansvaret for anbragte børns undervisning. Kun i tilfælde, hvor undervis-ningen på den sociale institution har en karakter og et omfang, der be-rettiger til vidtgående specialundervisning, kan der være tale om en overenskomst med beliggenhedsamtet. Struktur for tilsynet Nyhedsbrev og forlig om en skole i bevægelse I manualet beskrives forskellige elementer i tilsynet herunder: Tilsynets målsætning Principper for tilsynet Tilsynets opgaver Tilsynets virkemidler Tilsynets organisering Se også Så kom det længe ventede nyhedsbrev fra Undervisningsministeriet om fornyelse af folkeskoleloven. Som omtalt i marts nummeret af BKF NYT har Undervisningsministeriet og KL nedsat en arbejdsgruppe, hvor også BKF indgår. Formålet med arbejdsgruppen er, at se på overgangsbestemmelserne i loven og ikke mindst få klarlagt, hvad der er gældende fra , så kommunerne har noget at rette sig efter, inden loven og de afledte bekendtgørelser er på plads. Undervisningsministeriet påtog sig i den forbindelse at lave et nyhedsbrev om, hvornår de forskellige vedtagelser forventes at finde sted, hvilke bekendtgørelser, der forventes udsendt hvornår og en kort beskrivelser af de fortolkninger, der allerede nu ligger fast. Loven forventes endelig vedtaget inden påske. Nyhedsbrevet kom som bekendt i uge 14, hvilket hilses velkomment i kommunerne. Nyhedsbrevet giver en god oversigt over de faktuelle forhold, som kommunerne skal tage stilling ikke mindst her fra

7 Drøftelse i den enkelte kommune Udviklingsprogrammet April 2003 Blad 344 Som bilag til nyhedsbrevet er vist en oversigt om timetalsmodellen efter fuld indfasning i 2005/06. Overgangsreglerne vil blive fastsat i bekendt-gørelsesform. BKF skal opfordre alle sine medlemmer til at sikre, at nyhedsbrevet bliver kendt og diskuteret af såvel de politiske udvalg, der har folkeskolen som ansvarsområde, som de enkelte skoler og bestyrelser. Det er i forbindelse med det ny forlig og ønsket om større faglighed vigtigt at få diskuteret i kommunerne, hvordan de ekstra timer i dansk og matematik på de yngste klassetrin skal tilrettelægges for at de får den nødvendige effekt. I nyhedsbrevet omtales som punkt 6 Udviklingsprogrammet En skole i bevægelse Her er nævnt de 7 punkter, som der gennem forsøgsvirksomhed ønskes sat fokus på. De 7 punkter er: 1. Udvikling af naturfag 2. Prøve- og arbejdsformer 3. En mere sund livsstil 4. Tryghed for alle 5. Fritid med fællesskab og udfordringer 6. Flere aktive forældre 7. Lokale løsninger. Forsøgsmulighederne træder i kraft fra , men det er næppe realistisk at forvente, at det først vil være fra , at der kommer konkretes ansøgninger til de forskellige forsøgsområder. Fokus på punkt 7 Kommunal udfordringsret Specielt følges punkt 7 med stor interesse fra BKF s side. Under dette punkt åbnes op for at kommunerne gennem forsøgsvirksomhed får mulighed for mere fleksibel tilrettelæggelse gennem lokale løsninger på en række områder. Børne- og Kulturchefforeningen finder det således positivt, at der nu lægges op til 40 ægte forsøg med fælles skoleledelse mellem flere skoler og fælles ledelse mellem skole og dagtilbud. Det er godt, at vi får afprøvet nogle af ideerne omkring ændrede ledelsesformer og en mere helhedspræget ledelse på skole- og børneområdet. BKF finder det beklageligt, at der ikke lægges op til forsøg, hvor klassen bortfalder som planlægningsenhed. Det kunne have hjulpet nogle af de skoler, der typisk har elever til 1½ spor. Det er BKF`s håb og forventning at kommunerne med deres forsøgsansøgninger vil udfordre forsøgsprogrammet og sikre, at der samtidig kommer mere bredde i temaerne om sund livsstil og tryghed for alle. Der forventes yderligere beskrivelser ud til kommunerne umiddelbart efter lovens vedtagelse.

8 BKF med i følgegruppen April 2003 Blad 345 Forsøgsprogrammet kan påbegyndes 2003 og afsluttes Forsøgsprogrammet skal evalueres med henblik på de udviklingsperspektiver, der skal være med til at sikre den fortsatte udvikling i den fælles folkeskole. Følgegruppen for udviklingsprogrammet tænkes også at fungere som følgegruppe for evalueringsarbejdet. Der er afsat 25 mio. kr. til udviklingsprogrammet. BKF var ikke tænkt med i følgegruppen, som skulle repræsentere UVM, KL, Skole- og Samfund og elevorganisationerne. Men det ser ud til, at det er lykkes at finde plads til BKF. Det finder vi meget positivt. BKF følger op på konsekvenserne af forliget og udmeldingerne herom til kommunerne og skolerne. Se også Den klassiske musiks fødekæde Anbefalinger Den 27. marts 2003 afholdt Kulturministeriet på Det Kgl. Bibliotek en konference om den klassiske musiks fødekæde. Udgangspunkt og afsæt for konferencen er en rapport udarbejdet af en Kulturministeriel taskforce (ja, det hedder det altså), som havde fået til opgave at undersøge årsagerne til de aktuelle problemer vedr. fødekæden, problemer som bl.a. ytrer sig ved, at færre kvalificerede danske musikere stiller op til konkurrencer, når der er ledige stillinger i danske orkestre. Længere nede i kæden opleves mangel på kvalificerede lærerkræfter til de klassiske instrumenter. Og i folkeskolen en dalende kvalitet af musikundervisningen. I taskforcen har der udelukkende siddet folk fra miljøet (konservatorier og musikskoler). På konferencen blev især rapportens anbefalinger vedr. talentpleje og samarbejde mellem fødekædens forskellige led drøftet. Blandt anbefalinger fra rapporten kan nævnes: Oprettelse af et nationalt fagråd for musik, med kompetence i forbindelse med nye lovgivningsmæssige tiltag på musikuddannelsesområdet Tildeling af et kvalitativt løft til folkeskolens musikundervisning ved bl.a. at give konservatorieuddannede kandidater mulig-hed for at undervise i folkeskolen Etablering af ensartede læseplaner for alle kommunale musikskoler Speciallinjer i musik på udvalgte vuggestuer, børnehaver, folkeskoler, gymnasier og seminarier Etablering af overbygningsmusikskoler, der kan yde støtte til de mindre musikskoler og tjene som katalysator for talentplejen Der blev på konferencen fremlagt interessante eksempler på samarbej-

9 April 2003 Blad 346 det mellem musikskoler og kommunale institutioner og på succesfuld talentpleje (Sankt. Annæ Skole). Kulturministeren, som deltog i hele konferencen, er meget optaget af emnet og vil fremlægge udspil inden sommerferien, et udspil, der skal sikre, at der foregår en målrettet talentpleje uden at man dermed glemmer bredden. BKF vil tage temaet op i et kommende kontaktudvalgsmøde med Kulturministeriet. Vi vil herunder pege på, at der i det videre arbejde må medtænkes den kommunale vinkel. Interesserede kan finde rapporten på Kulturministeriets hjemmeside. 10 gode råd om kontraktstyring KL har har udarbejdet en publikation, der tager afsæt i, at kommunerne i mange år har anvendt mål- og rammestyring for at sikre, at de politiske beslutninger om kvalitet og serviceniveau blev udmøntet på de kommunale institutioner. Senest har et antal kommuner ønsket at stram-me op eller udvikle den hidtidige mål- og rammestyring ved at indføre kontraktstyring. Det er sket i flere forskellige varianter. Erfaringerne fra disse kommunerne viser, at kontrakten kan regulere forholdet mellem kommunalbestyrelsen/forvaltningen og den enkelte institution. Kontrakten synliggør råderum og bindinger for de to kontraktparter. Den præciserer parternes ansvar og kompetence samt specificerer de gældende spilleregler. 6 deltagende kommuner E-konference 10 gode råd om kontraktstyring af dagtilbud og folkeskole, som vedlægges til medlemmerne af BKF, tager afsæt i den viden, de erfaringer og ideer om kontraktstyring, som findes i nogle af disse kommuner. Der er indhentet kommentarer og inspiration fra en virtuel sparringsgruppe i en såkaldt e-konference med 6 deltagende kommuner. Det er Herning -, Randers-, Ribe-, Rødovre-, Suså-, og Sønderborg Kommune. Fælles for dem er, at de enten er i gang med eller står umiddelbart foran at skulle implementere kontraktstyring. Kommunernes erfaringer med kontraktstyring spænder vidt, og de har grebet det meget forskelligt an. E-konferencen har været tilrettelagt af KL. BKF har været sparringspartner i fasen. Resultatet af e-konferencen foreligger nu i form af denne pjece. Pjecen henvender sig til kommunale chefer og institutionsledere. I pjecens første del opregnes en række udfordringer i kontraktstyring, i anden del findes de 10 gode råd om indførelse af kontraktstyring på dagtilbud og folkeskole og i tredje del er en række eksempler på indhold og processer fra de deltagende kommuner.

Til folkeskoler, kommuner og amter

Til folkeskoler, kommuner og amter Til folkeskoler, kommuner og amter Dette er det første af de nyhedsbreve, Undervisningsministeriet har planlagt at udsende i forbindelse med udmøntningen af ændringen af folkeskoleloven. Målet med nyhedsbrevene

Læs mere

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 L 96 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012 Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen Lovforslag nr. L 129 Folketinget 2011-12 Fremsat den 28. marts 2012 af børne og undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen (Godkendelse af specialundervisning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen 2012/1 LSF 96 (Gældende) Udskriftsdato: 25. april 2019 Ministerium: Ministeriet for Børn og Undervisning Journalnummer: Ministeriet for Børn og Undervisning, j.nr. 071.04L.391 Fremsat den 29. november

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen Lovforslag nr. L 96 Folketinget 2012-13 Fremsat den 29. november 2012 af børne og undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

Refleksioner over dagens indlæg og debat med fokus på kommunernes fremtidige udfordringer

Refleksioner over dagens indlæg og debat med fokus på kommunernes fremtidige udfordringer Refleksioner over dagens indlæg og debat med fokus på kommunernes fremtidige udfordringer Ved Børne- og Kulturdirektør Per B. Christensen, formand for Børne- og Kulturchefforeningen på konferencen om Uddannelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen Fremsat den {FREMSAT} af børne- og undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen af interne skoler i dagbehandlingstilbud og

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN August 2006 Blad 634 Årsmødet 2006 Sorømøde Velfærdsudspil Udvikling af ny hjemmeside Dagplejens placering i den samlede vifte af dagtilbud Så er programmet for årsmødet 2006, d. 15-17. november på Hotel

Læs mere

Retsgrundlaget for undervisning i opholdssteder og døgninstitutioner uden intern skole, ministeriets sagsnr. 17/15588

Retsgrundlaget for undervisning i opholdssteder og døgninstitutioner uden intern skole, ministeriets sagsnr. 17/15588 Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Retsgrundlaget for undervisning i opholdssteder og døgninstitutioner uden intern skole, ministeriets sagsnr. 17/15588 04-10-2018 1. Indledning

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal København K

Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal København K Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen

Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand i dagbehandlingstilbud

Udkast til Bekendtgørelse om specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand i dagbehandlingstilbud Udkast til Bekendtgørelse om specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand i dagbehandlingstilbud og anbringelsessteder I medfør af 3, stk. 3, 19 i, stk. 1, 20, stk. 7 og 8, 22, stk. 6, 30 a,

Læs mere

Skabelon for standard for sagsbehandling

Skabelon for standard for sagsbehandling Skabelon for standard for sagsbehandling Standard for sagsbehandling vedrørende: Den tidlige indsats, herunder hvordan kommunen sikre, at skoler, dagtilbud m.v. foretager de nødvendige underretninger,

Læs mere

Ledelse på børneområdet

Ledelse på børneområdet Ledelse på børneområdet teamledelse værdibaseret ledelse ledelse på området vedr. sårbare børn og unge. Af Børne- og Kulturdirektør Per B. Christensen, formand for BKF. På hele børne- og ungeområdet er

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN August 2003 Blad 367 Undervisningsministerens Sorø-møde Temaet for Undervisningsministerens Sorø-møde var som bekendt Klædt på til vækst og velfærd. Mødet fokuserede først og fremmest på de nye CVU-uddannelser

Læs mere

NYHEDSBREV. Februar 2007 Blad 668. Kvalitetsreform

NYHEDSBREV. Februar 2007 Blad 668. Kvalitetsreform Februar 2007 Blad 668 Kvalitetsreform BKF er inviteret til Regeringens tredje møde om kvalitetsreformen, der har fokus på mål og evaluering og som afholdes på Bornholm d. 8. februar. Læs BKF`s bidrag til

Læs mere

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Strategi for folkeskoleområdet i Aabenraa Kommune 2015-2020 Børn og Skole, Skole og Undervisning Marts 2015 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Formål...

Læs mere

Undervisningsudvalget L 49 Bilag 1 Offentligt

Undervisningsudvalget L 49 Bilag 1 Offentligt Undervisningsudvalget 2017-18 L 49 Bilag 1 Offentligt Undervisningsministeriet Oktober 2017 Høringsnotat til Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Lempelse af Bindinger i regelsættet om Fælles

Læs mere

KONFERENCE OM KVALITET I VEJLEDNINGEN

KONFERENCE OM KVALITET I VEJLEDNINGEN KONFERENCE OM KVALITET I VEJLEDNINGEN DET TALTE ORD GÆLDER 1. Indledning Jeg glad for at byde velkommen på denne konference om kvalitet i vejledningen og kan samtidig konstatere, via det store fremmøde,

Læs mere

Indstilling. Strategisk ramme for det specialpædagogiske område. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. 27. april 2011.

Indstilling. Strategisk ramme for det specialpædagogiske område. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. 27. april 2011. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten 27. april 2011 Aarhus Kommune Børn og Unge 1. Resume Efterspørgslen på specialpædagogiske indsatser i dag-, fritids- og skoletilbud har været stigende over

Læs mere

Oplæg om Ballerup Kommunes Ungeområde

Oplæg om Ballerup Kommunes Ungeområde Oplæg om Ballerup Kommunes Ungeområde BSU/EBU februar 2018 www.ballerup.dk Ballerup Kommunes 0-25 års strategi Sammenhængen i udviklingen 0-25 år Forpligtende samarbejder Fællesskab for Alle Alle i Fællesskab

Læs mere

Specialundervisning og supplerende undervisning på frie grundskoler Vejledning

Specialundervisning og supplerende undervisning på frie grundskoler Vejledning Specialundervisning og supplerende undervisning på frie grundskoler Vejledning 11-11-2010 Danmarks Privatskoleforening SD Specialundervisning og supplerende undervisning på frie grundskoler Vejledning

Læs mere

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Indholdsfortegnelse Mål:.. 4 Fælles aktiviteter på alle skoler 5 Dansk som andetsprog som dimension i undervisningen. 5 Udvikling af tosprogede

Læs mere

Partnerskab om Folkeskolen. Kort og godt

Partnerskab om Folkeskolen. Kort og godt Partnerskab om Folkeskolen Kort og godt Partnerskab om Folkeskolen Kort og godt Kommuneforlaget A/S 1. udgave, 1. oplag 2009 Publikationen er udarbejdet af KL Forlagsredaktion: Lone Kjær Knudsen Design:

Læs mere

Marts 2010 blad 913. - Objektiv sagsbehandling

Marts 2010 blad 913. - Objektiv sagsbehandling Marts 2010 blad 913 På vej mod forpligtende samarbejde mellem kommunerne KL s direktionskonference 20.-21. april Debatoplæg på vej vigtigt med forberedende diskussioner! KL indbyder kommunernes direktioner

Læs mere

Inklusionsstrategi Solrød Kommune

Inklusionsstrategi Solrød Kommune Inklusionsstrategi Solrød Kommune 1 Inklusionsstrategi Solrød Kommune. Solrød Kommune har en ambition om at styrke inklusion til gavn for alle børn og unge. Solrød Kommunes strategi for inklusion beskriver

Læs mere

Anbragte børn og unge. Visitation til specialtilbud på interne skoler og dagbehandlingstilbud samt til kommunale specialtilbud

Anbragte børn og unge. Visitation til specialtilbud på interne skoler og dagbehandlingstilbud samt til kommunale specialtilbud Anbragte børn og unge. Visitation til specialtilbud på interne skoler og dagbehandlingstilbud samt til kommunale specialtilbud Vejledningsmateriale om god praksis i Lolland Kommune juni 2016 1/7 Indledning.

Læs mere

Præsentation af Center for Skole og Uddannelse

Præsentation af Center for Skole og Uddannelse Præsentation af Center for Skole og Uddannelse (SKO) Center for Skole og Uddannelse arbejder for, at børn og unge i skolealderen får de bedst mulige vilkår for at lære og udvikle sig. Center for Skole

Læs mere

Emne: Orientering om justering af kvalitetsrapporten på skoleområdet

Emne: Orientering om justering af kvalitetsrapporten på skoleområdet Notatark Emne: Orientering om justering af kvalitetsrapporten på skoleområdet 22. maj 2019 - Sagsnr. 19/13962 - Løbenr. 125981/19 Børne- Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen justerer i kommunens

Læs mere

3. at sagen herefter fremsendes til endelig politisk behandling sammen med de indkomne høringssvar.

3. at sagen herefter fremsendes til endelig politisk behandling sammen med de indkomne høringssvar. Styrelsesvedtægt J.nr.: 17.01.00.A21 Sagsnr.: 14/2086 ANBEFALING: Skoleafdelingen anbefaler: 1. at udkast til en ny styrelsesvedtægt for folkeskoleområdet og SFO i Dragør Kommune sendes i høring i skolebestyrelserne,

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Årsmøde på Munkebjerg d. 12. 14. november 2003 Flot medlemstal Generalforsamling Pædagogik og daginstitutionsstørrelse Censorer efterlyses Lov om åbenhed og gennemsigtighed i Uddannelsessystemet Elevers

Læs mere

Inklusion i sparetider

Inklusion i sparetider Titel es dem præsentationen 00.00 2008 Filadelfi Temadag DH Holbæk Inklusion i sparetider Lidt om mig og mit arbejde Fra udskillelse over rummelighed til inklusion Menneskerettighedserklæringen 1948 FN

Læs mere

Høringsnotat til bekendtgørelse om obligatoriske test i folkeskolen

Høringsnotat til bekendtgørelse om obligatoriske test i folkeskolen Undervisningsministeriet Juni 2017 Høringsnotat til bekendtgørelse om obligatoriske test i folkeskolen 1. Indledning Den 11. januar 2017 blev udkast til bekendtgørelse om obligatoriske nationale test sendt

Læs mere

Inkluderende pædagogik og specialundervisning

Inkluderende pædagogik og specialundervisning 2013 Centrale videnstemaer til Inkluderende pædagogik og specialundervisning Oplæg fra praksis- og videnspanelet under Ressourcecenter for Inklusion og Specialundervisning viden til praksis. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Aftalepartierne er enige om, at det gøres obligatorisk for alle elever at vælge mindst et toårigt praktisk/musisk valgfag i 7.-8.

Aftalepartierne er enige om, at det gøres obligatorisk for alle elever at vælge mindst et toårigt praktisk/musisk valgfag i 7.-8. Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om styrket praksisfaglighed i folkeskolen

Læs mere

Kommissorium. Dato 01.10.2002. Ref pmj. Jnr 2001-41-16. Side 1/5

Kommissorium. Dato 01.10.2002. Ref pmj. Jnr 2001-41-16. Side 1/5 Kommissorium Evaluering af den internationale dimension i folkeskolen Lærerne i folkeskolen har gennem mange år haft til opgave at undervise i internationale forhold. Det er sket med udgangspunkt i gældende

Læs mere

Politik for inkluderende læringsmiljøer

Politik for inkluderende læringsmiljøer Politik for inkluderende læringsmiljøer Kommunalbestyrelsen den 24. november 2011 Politik for inkluderende læringsmiljøer 1. Indledning: Inklusion kan anskues både ud fra en pædagogisk og en økonomisk

Læs mere

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 Indhold: Indledning side 3 Tiltag - og handleplaner side 4 Evaluering side 8 Arbejdsgruppen: Vagn F. Hansen, Pædagogisk

Læs mere

Mål i Budget 2016 / Opfølgning Serviceområde 10 Dagtilbud for børn Serviceområde 12 Folke- og ungdomsskoler Serviceområde 16 Børn og familie

Mål i Budget 2016 / Opfølgning Serviceområde 10 Dagtilbud for børn Serviceområde 12 Folke- og ungdomsskoler Serviceområde 16 Børn og familie Mål i Budget 2016 / Opfølgning 2016 Serviceområde 10 Dagtilbud for børn Serviceområde 12 Folke- og ungdomsskoler Serviceområde 16 Børn og familie Serviceområde 10 Dagtilbud for børn, 12 Folke- og ungdomsskoler

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Oktober 2006 Blad 649 Vi bliver mange på Munkebjerg Generalforsamling Der er også i år rift om pladserne til vores årsmøde fra d. 15. 17. november. 10 dage før tilmeldingsfristen udløber er der tilmeldt

Læs mere

Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter og driftsindtægter som Kommunalbestyrelsen

Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter og driftsindtægter som Kommunalbestyrelsen Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Skole- og uddannelsesudvalget Bevillingsområde 30.33 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Politisk målsætning for tidlig indsats Her angives målsætningen, der udtrykkes i den sammenhængende børnepolitik Den samlede indsats for børn og unge

Læs mere

SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE

SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE Politiske målsætninger for skolernes specialundervisning og specialpædagogisk bistand i det almindelige undervisningsmiljø Forord

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov

Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Bilag til Børne- og Ungepolitikken Indhold 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Indledning

Læs mere

Henvendelse vedrørende Ringsted Kommune opkrævning af betaling for taleundervisning for børn i private dagtilbud

Henvendelse vedrørende Ringsted Kommune opkrævning af betaling for taleundervisning for børn i private dagtilbud Ankestyrelsens udtalelse til en organisation 2 0 1 4-1 7 2 5 7 8 Dato: 07-06-2017 Henvendelse vedrørende Ringsted Kommune opkrævning af betaling for taleundervisning for børn i private dagtilbud A nu B

Læs mere

De største udfordringer for grundskolen lige nu

De største udfordringer for grundskolen lige nu Artikel til Uddannelse De største udfordringer for grundskolen lige nu Resume De store udfordringer i grundskolen med at sikre en høj faglighed i en rummelig skole kræver en fælles indsats i de kommunale

Læs mere

Kære medarbejdere på børneområdet,

Kære medarbejdere på børneområdet, Kære medarbejdere på børneområdet, Den 1. august går vi i gang med at føre vores inklusionsplan ud i livet. Vi har efterhånden forberedt os i 2 et halvt år, så vi er klar, og vi glæder os til at komme

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken 2016-2020 Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Indsatser i daginstitutionerne

Læs mere

Fra Bekendtgørelse af lov om folkeskolen

Fra Bekendtgørelse af lov om folkeskolen Fra Bekendtgørelse af lov om folkeskolen 40 a. Kommunalbestyrelsen skal årligt udarbejde en kvalitetsrapport. Kvalitetsrapporten skal beskrive kommunens skolevæsen, skolernes faglige niveau, de foranstaltninger,

Læs mere

Kvalitetssikring af folkeskolen. Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005

Kvalitetssikring af folkeskolen. Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005 Kvalitetssikring af folkeskolen Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005 Hvis jeg var BKC ville jeg: Sikre mig at alle kommunens skoler lever op til centrale og kommunale mål Sikre at forvaltningens

Læs mere

HVORDAN GODKENDER OG FØRER MAN TILSYN MED PRIVATE OPHOLDSTEDER? Børne- og ungeområdet

HVORDAN GODKENDER OG FØRER MAN TILSYN MED PRIVATE OPHOLDSTEDER? Børne- og ungeområdet HVORDAN GODKENDER OG FØRER MAN TILSYN MED PRIVATE OPHOLDSTEDER? L Æ S H E R E K S E M P L E R, E R F A R I N G E R, S Y N S P U N K T E R M. M. F R A A M T E R O G K O M M U N E R Børne- og ungeområdet

Læs mere

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen Mange veje mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen NR. 3 OKTOBER 08 Katja Munch Thorsen Områdechef, Danmarks evalueringsinstitut (EVA). En systematisk og stærk evalueringskultur i folkeskolen er blevet

Læs mere

Den nye folkeskole. - en kort guide til reformen. Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1

Den nye folkeskole. - en kort guide til reformen. Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1 Den nye folkeskole - en kort guide til reformen Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1 Den nye folkeskole - en kort guide til reformen Et fagligt løft af folkeskolen Vi har en rigtig god folkeskole

Læs mere

Juridisk afdækning vedr. udmøntning af åben og anonym rådgivning

Juridisk afdækning vedr. udmøntning af åben og anonym rådgivning Juridisk afdækning vedr. udmøntning af åben og anonym rådgivning I det følgende opridses, hvad de forskellige lovgivninger på børne-, unge- og familieområdet siger om åben anonym rådgivning, og hvad lovgivningen

Læs mere

UDKAST. Indstilling (udkast) Indstilling om erhvervsrettet 10. klasse (eud10) og ny vision for 10. klasse

UDKAST. Indstilling (udkast) Indstilling om erhvervsrettet 10. klasse (eud10) og ny vision for 10. klasse Indstilling (udkast) Til Fra Dato Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Dato for fremsendelse til MBA Indstilling om erhvervsrettet 10. klasse (eud10) og ny vision for 10. klasse Byrådet skal træffe

Læs mere

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1.

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1. Notat Læsepolitik for Frederiksberg Kommune oversigt over ændringsforslag i høringssvar Skole/organisation Kommentar Forvaltningens bemærkninger Rettelse Søndermarkskolen Skolebestyrelsen finder positivt,

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF)

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Skolestarten som en del af en større sammenhæng i kommunen Baggrund Regeringen har nedsat et skolestartudvalg, der i februar 2006 har afgivet rapport En god skolestart.

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning Punkt 4. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning 2018-019018 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i

Læs mere

Temamøde om strategi

Temamøde om strategi Temamøde om strategi Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Aabenraa Kommunes strategiske arbejde med implementering af folkeskolereformen Folkehjem Tirsdag den 12. maj kl. 19.00

Læs mere

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 306054 Brevid. 2822261 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven 17. maj 2018 I juni 2017 indgik regeringen

Læs mere

Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen

Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen Evalueringskulturen skal styrkes Folketinget vedtog i 2006 en række ændringer af folkeskoleloven. Ændringerne er blandt andet gennemført

Læs mere

Formålet med notatet er at give foreningens forskellige led et politisk redskab til at komme i offensiven i debatten om specialundervisningen.

Formålet med notatet er at give foreningens forskellige led et politisk redskab til at komme i offensiven i debatten om specialundervisningen. E.1 Kvaliteten af specialundervisningen efter kommunalreformen Den 17. september 2009 Emne: Kvalitet i specialundervisningen Notatet Kvalitet i specialundervisningen er et baggrundspapir til hovedstyrelsens

Læs mere

POLITISK PROCES 2013-2014 SKOLEPOLITIK OG KVALITETSRAPPORT

POLITISK PROCES 2013-2014 SKOLEPOLITIK OG KVALITETSRAPPORT POLITISK PROCES 2013-2014 SKOLEPOLITIK OG KVALITETSRAPPORT Fase 1 Temadrøftelse august Politiske pejlemærker i august KL-møde for kommunalpolitikere 16.august Politisk møde med skolebestyrelser Udvalget

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR Punkt 7. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR 2018-019020 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i det

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet

Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet Børne- og Ungdomsforvaltningen NOTAT 21-03-2007 Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet Indholdsfortegnelse 1. Indledning og baggrund... 1 2. Retningslinjer

Læs mere

Vejledning om reglerne for sygeundervisning

Vejledning om reglerne for sygeundervisning Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR-nr.: 29634750 Vejledning om reglerne for sygeundervisning 17.

Læs mere

NOTAT. Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre. Kommunikation. Rammefortælling:

NOTAT. Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre. Kommunikation. Rammefortælling: NOTAT Fælles- og Kulturforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer Rammefortælling: Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre Skolerne i Køge Kommune vil se anderledes ud fra 1. august

Læs mere

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade December 2018 Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for patienter med hjerneskade Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om indsatsen over for patienter med hjerneskade

Læs mere

1. at høringssvarene fra skolebestyrelserne og andre interessenter drøftes.

1. at høringssvarene fra skolebestyrelserne og andre interessenter drøftes. Pkt.nr. 6 Handleplan for specialundervisning 519725 Indstilling: Skole- og Kulturforvaltningen indstiller til Skoleudvalget 1. at høringssvarene fra skolebestyrelserne og andre interessenter drøftes. Endvidere

Læs mere

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger 1 Indledning Inklusion har præget den offentlige debat siden 2012, hvor der blev gennemført

Læs mere

12. marts Sagsnr Obligatoriske sprogprøver på skoler med 30% (eller flere) børn fra udsatte boligområder

12. marts Sagsnr Obligatoriske sprogprøver på skoler med 30% (eller flere) børn fra udsatte boligområder KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 12. marts 2019 Obligatoriske sprogprøver på skoler med 30% (eller flere) børn fra udsatte boligområder På baggrund af en bred politisk

Læs mere

Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014

Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014 Til alle kommunalbestyrelser Undervisningsministeriet Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5547 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014 Folkeskolereformen

Læs mere

ALLE MED. skole og hjem et partnerskab. d. 10. marts 2015. Uddybning af ansøgning til A. P. Møller Fonden

ALLE MED. skole og hjem et partnerskab. d. 10. marts 2015. Uddybning af ansøgning til A. P. Møller Fonden ALLE MED skole og hjem et partnerskab d. 10. marts 2015 Uddybning af ansøgning til A. P. Møller Fonden Udarbejdet af Børne- og Ungdomsforvaltningen, Københavns Kommune i samarbejde med zoomstory Uddybning

Læs mere

Uddybende materiale til DMKL s dagsorden til møde i Kulturministeriet den 12. marts 2015

Uddybende materiale til DMKL s dagsorden til møde i Kulturministeriet den 12. marts 2015 Uddybende materiale til DMKL s dagsorden til møde i Kulturministeriet den 12. marts 2015 1) Videregående musikuddannelser Musik- og kulturskolerne har stor interesse i videregående musikuddannelser, der

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse

Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse Skolereformen Den nationale baggrund Den nationale baggrund tager afsæt i

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen

Børne- og Kulturchefforeningen Børne- og Kulturchefforeningen 5. maj 2004 KL klar med råd og vejledning om den praktiske gennemførelse af en evt. opgave- og strukturreform Kære medlemmer, Som I sikkert ved har BKF nedsat en arbejdsgruppe,

Læs mere

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast)

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) Revideret 2016 Indhold Indledning...2 Målgruppe...2 Indsatser på dagtilbudsområdet...3

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget

Børne- og Skoleudvalget Børne- og Skoleudvalget Netto Børne- og Skoleudvalget 409.363 407.691-1.672-2.708 Anden undervisning og kultur 11.962 11.962 0 0 Dagtilbud til børn og unge 96.808 97.086 278 278 Folkeskolen 166.266 166.498

Læs mere

Center for Skole og Uddannelse Politisk Dialog

Center for Skole og Uddannelse Politisk Dialog Center for Skole og Uddannelse Politisk Dialog Center for Skole og Uddannelse består af: Skole og SFO Klubber Specialundervisning: Sporet samt gruppeordninger på skolerne Ungdomsskole Musikskolen Pædagogisk

Læs mere

Kommissorium for oprettelse af Specialbørnehaven Knasten

Kommissorium for oprettelse af Specialbørnehaven Knasten Kommissorium for oprettelse af Specialbørnehaven Knasten Oprettelse af knasttilbud i en daginstitution for børn, der har behov for særlig hensyntagen og støtte. Projektet forventes afsluttet med projektrapport

Læs mere

Pixi for kommunalpolitikere Det politiske ansvar på børne- og kulturområdet

Pixi for kommunalpolitikere Det politiske ansvar på børne- og kulturområdet Pixi for kommunalpolitikere Det politiske ansvar på børne- og kulturområdet Maj 2010 Kommunalt forbrug, budget 2010 Fordeling af serviceudgifter på sektorområder Kilde: Danmarks Statistik og KL (egne tal),

Læs mere

Trivsel, læring og udvikling hos børn og unge i Aarhus

Trivsel, læring og udvikling hos børn og unge i Aarhus Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 23. februar 2018 Trivsel, læring og udvikling hos børn og unge i Aarhus Børn og Unges kvalitetsrapport skal behandles af Byrådet hvert

Læs mere

Overenskomst om specialundervisning mellem Haderslev Kommune og bestyrelsen for den selvejende institution Helsehjemmet

Overenskomst om specialundervisning mellem Haderslev Kommune og bestyrelsen for den selvejende institution Helsehjemmet Overenskomst om specialundervisning mellem Haderslev Kommune og bestyrelsen for den selvejende institution Helsehjemmet Helsehjemmet (herefter kaldet institutionen) er en selvejende institution med hjemsted

Læs mere

INVITATION TIL DELTAGELSE I FORSØG MED TURBOFORLØB FOR IKKE-UDDANNELSESPARATE ELEVER I 8. KLASSE

INVITATION TIL DELTAGELSE I FORSØG MED TURBOFORLØB FOR IKKE-UDDANNELSESPARATE ELEVER I 8. KLASSE INVITATION TIL DELTAGELSE I FORSØG MED TURBOFORLØB FOR IKKE-UDDANNELSESPARATE ELEVER I 8. KLASSE Et tilbud om at gennemføre et nyt og innovativt to-ugers læringsforløb for ikke-uddannelsesparate elever

Læs mere

Svar på forespørgsel vedr. tilsyn med plejefamilier / døgninstitutioner og opholdssteder:

Svar på forespørgsel vedr. tilsyn med plejefamilier / døgninstitutioner og opholdssteder: Til Børne- og ungdomsudvalget Familierådgivningen, Glesborg Dato: 22.8.11 Reference: Socialkonsulenterne Direkte telefon: 89593135 89591871 E-mail: me@norddjurs.dk lonem@norddjurs.dk Svar på forespørgsel

Læs mere

En rummelig og inkluderende skole

En rummelig og inkluderende skole En rummelig og inkluderende skole Af Camilla Jydebjerg og Kira Hallberg, jurister Den rummelige folkeskole er et af de nøglebegreber, som har præget den skolepolitiske debat de sidste mange år. Både på

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Oktober 2005 Blad 568 Vi ses på Munkebjerg Sidste tilmeldingsfrist 7. oktober Generalforsamling Der er rigtig mange medlemmer, der har tilmeldt sig årsmødet d. 9-11. november og vi ser frem til dialogen

Læs mere

Ny struktur for dagtilbud og skoler

Ny struktur for dagtilbud og skoler FAQ 2 om: Ny struktur for dagtilbud og skoler Børne- og Kulturforvaltningen d. 7. december 2010 I anden halvdel af høringsperioden har Børne- og Kulturforvaltningen svaret på følgende spørgsmål: Dagtilbudsområdet

Læs mere

Udmelding af rammeforsøg om mere fleksible muligheder for tilrettelæggelse af skoledagen med fravigelse af folkeskolelovens 14b og 16a

Udmelding af rammeforsøg om mere fleksible muligheder for tilrettelæggelse af skoledagen med fravigelse af folkeskolelovens 14b og 16a 1 - Udmeldebrev.pdf Hører til journalnummer: 17.01.00-A00-5-17 Udskrevet den 06-04-017 Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Almen Uddannelse og Tilsyn Udmelding af rammeforsøg om mere

Læs mere

Redegørelse for spørgsmål fra Ungdomsskolens bestyrelsesmøde

Redegørelse for spørgsmål fra Ungdomsskolens bestyrelsesmøde Børne- og Ungdomsforvaltningen Ledelsessekretariatet NOTAT 10. marts 2006 Redegørelse for spørgsmål fra Ungdomsskolens bestyrelsesmøde den 9. december 2005 vedrørende Den selvstændige skole Grupperne 1.

Læs mere

Bekendtgørelse om folkeskolens specialpædagogiske bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen

Bekendtgørelse om folkeskolens specialpædagogiske bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen Bekendtgørelse om folkeskolens specialpædagogiske bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen BEK nr 356 af 24/04/2006 (Gældende) LBK Nr. 393 af 26/05/2005 Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3

Læs mere

Notat. Fokus på børns sproglige udvikling - mål og rammer for sprogvurdering af 3-årige og den sprogunderstøttende indsats

Notat. Fokus på børns sproglige udvikling - mål og rammer for sprogvurdering af 3-årige og den sprogunderstøttende indsats Notat Fokus på børns sproglige udvikling - mål og rammer for sprogvurdering af 3-årige og den sprogunderstøttende indsats Krav til sprogvurdering og sprogunderstøttende indsats Sprogvurderinger af 3-årige

Læs mere

8. april 2014 Sags nr.: 104.53L.391. Vedrørende spørgsmål til Undervisningsministeriet og KL fra specialskoleledere

8. april 2014 Sags nr.: 104.53L.391. Vedrørende spørgsmål til Undervisningsministeriet og KL fra specialskoleledere Afdeling for Folkeskole og Internationale opgaver Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Vedrørende spørgsmål til Undervisningsministeriet

Læs mere

Udvalg Børne- og Skoleudvalget

Udvalg Børne- og Skoleudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Børne- og Skoleudvalget Bevillingsområde 30.33. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Udvalgets sammenfatning og vurdering Årets samlede regnskabsresultat på ramme 30.33 lyder på et mindreforbrug

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver indenfor folkeskolen

1. Beskrivelse af opgaver indenfor folkeskolen Bevillingsområde 30.30 Folkeskole Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver indenfor folkeskolen Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med undervisning af børn i skolealderen

Læs mere