Notat vedrørende revision af det åbne marked for ph.d.-kurser og til sektorfælles tiltag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat vedrørende revision af det åbne marked for ph.d.-kurser og til sektorfælles tiltag"

Transkript

1 Notat vedrørende revision af det åbne marked for ph.d.-kurser og til sektorfælles tiltag 1. november 2010 J.nr AT Indledning I 1994 indgik de danske universiteter en aftale om at etablere et åbent marked 1 for ph.d. -kurser. Aftalen betød, at ph.d.-studerende kunne deltage gratis i kurser ved andre universiteter/fakulteter. Samtidig styrkede aftalen samarbejdet på tværs af universiteterne, og dermed undgik man unødig dublering af kurser og skabte et større markedsgrundlag for de enkelte kurser. Samarbejdet mellem universiteterne om udbud af ph.d.-kurser på højt niveau blev endvidere tilskyndet med midler fra Koordinationsudvalget for Forskning, KUF, der har haft til formål at fremme samarbejdet om fondsfunktionen mellem Det Frie Forskningsråd, Det Strategiske Forskningsråd, Danmarks Grundforskningsfond, Højteknologifonden, Rådet for Teknologi og Innovation og det øvrige forskningssystem og sammenhængen mellem fondsfunktionen og øvrige statslige forskningsbevillinger. På ph.d.-området fik KUF til opgave at fordele midler til forskeruddannelse inden for alle videnskabelige hovedområder. Udvalget fordeler forskeruddannelsesmidlerne til Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd 2. Med nedlæggelsen af KUF med udgangen af 2010 bliver hovedparten af forskeruddannelsesmidlerne overflyttet til universiteterne (i alt 104 mio. kr.). Fordelingsnøglen herfor er endnu ikke politisk fastlagt. Som konsekvens af KUF s nedlæggelse besluttede Rektorkollegiets forretningsudvalg den 9. marts 2010 at nedsætte en midlertidig arbejdsgruppe vedr. forskeruddannelse. Arbejdsgruppen fik til opgave at vurdere, om der med overdragelsen af det fulde ansvar for forskeruddannelse til universiteterne er behov 1 Se bilag 1 for den oprindelige aftale 2 Kilde: Lovbekendtgørelse nr. 658 af 19. juni 2007, Bekendtgørelse af lov om forskningsrådgivning m.v.

2 Side 2 af 15 for sektorfælles tiltag, herunder en eventuel revision af aftalen om det åbne marked for ph.d.-kurser 3. Baggrunden for arbejdsgruppens nedsættelse var en erkendelse af, at det åbne marked for ph.d.-kurser har været en stor styrke for universiteternes ph.d.- uddannelser og hermed også for de ph.d.-studerende. Dette godkendte notat bygger derfor på den præmis, at en videreførelse af et nationalt samarbejde om ph.d.-kurser vil være en styrke for ph.d.-uddannelsen i Danmark, og at der samtidig er behov for at sikre faglig fleksibilitet, således at organiseringen af ph.d.- uddannelserne kan tilpasses de forskellige fagområders særlige behov. Endelig tager de nye modeltyper hensyn til den centrale rolle, ph.d.-skolelederen og ph.d.-udvalg blev givet med ændringerne til universitetsloven i 2007 (Bekendtgørelse af lov om universiteter, 16 b). 4 Den nuværende model erstattes af to modeltyper: 1) en model for et åbent marked og 2) en model for et gensidigt forpligtende samarbejde. Disse modeller gælder kun for fagdisciplinære kurser, idet generiske kurser, som i reglen udbydes på tværs mellem ph.d.-skoler inden for det enkelte universitet, holdes helt ude af fremtidige aftaler for et nationalt kursusmarked. Der aftales en fælles prisfastsættelse for deltagelse i andre universiteters generiske kurser. Et universitet/ph.d.-skole, der ikke ønsker at udbyde kurser efter modeltype 1 eller 2, kan udbyde og udveksle kurser efter en betalingsmodel. Det er op til det enkelte universitet/ph.d.-skole at beslutte sig for, hvilke konkrete modeller og samarbejder, det ønsker at indgå i. 3 Kommissorium for midlertidig arbejdsgruppe vedrørende forskeruddannelse godkendt af Rektorkollegiets forretningsudvalg den 9. marts Det er præciseret i universitetsloven, at dekanerne skal nedsætte ph.d.-udvalg, der blandt andet har til opgave at godkende ph.d.-kurser og udtale sig om evaluering af ph.d.-uddannelsen og -vejledning ( 16 b, stk. 7). Samtidig blev det slået fast, at ph.d.-uddannelse skal foregå ved ph.d.-skoler, og at det er ph.d.-skolelederen, der med inddragelse af ph.d.-udvalget forestår planlægningen af skolens uddannelse ( 16 b, stk. 5). Med ændringerne af universitetsloven fra 2007 lægges der således mere vægt på, at ph.d.-skolelederen i samarbejde med ph.d.-udvalget sikrer uddannelsens niveau og herunder de kurser, de ph.d.-studerende tager i løbet af deres uddannelse.

3 Side 3 af 15 Revision af aftalen om det nuværende åbne marked for ph.d.-kurser Notatet indeholder en revision af aftalen om det nuværende åbne marked for ph.d.-kurser samt øvrige sektorfælles tiltag vedrørende forskeruddannelse. Det fremtidige åbne marked for ph.d.-kurser har følgende modeltyper: 1. Videreførelse af det åbne kursusmarked med enkelte revisioner 2. Nationalt gensidigt forpligtende samarbejder, der indgås mellem ph.d.-skoler. Det nationale samarbejde om ph.d.-kurser indrettes fleksibelt, således at ph.d.- skolerne/universiteterne for fagdisciplinære kurser får mulighed for at vælge mellem de to modeller. Årsagen til 2 modeltyper er, at behovet for koordinering samt finansiering af de forskellige kurser varierer mellem fagområder. Modeltype 1 og 2 adskiller sig på den måde, at modeltype 1 er en videreførelse af det åbne marked med enkelte revisioner, hvor modeltype 2 er en videreførelse af det åbne kursusmarked i en gensidig, mere reguleret model. Nedenstående notat er delt op i følgende dele: 1. Modeltype 1 for fagdisciplinære kurser: Åbent marked 2. Modeltype 2 for fagdisciplinære kurser: Gensidigt samarbejde 3. Generiske kurser 4. Aftalens løbetid og vilkår for ændringer 5. Andre sektorfælles tiltag.

4 Side 4 af 15 Forslag til modeltyper for fagdisciplinære kurser 1. Modeltype 1: Åbent marked Ved modeltype 1 videreføres den nuværende model for det åbne kursusmarked som et internt marked for fagdisciplinære kurser under hensyntagen til, at de enkelte ph.d.-skoleledere forventes at koordinere og samarbejde om kursusudbuddene. 1.1 Vilkår for tilmelding og deltagelse i fagdisciplinære ph.d.-kurser: Deltagelse i fagdisciplinære kurser er gratis for den studerende. Der kan dog opkræves betaling for direkte materialeomkostninger, dækning af kost, logi, rejse m.v I tilfælde af overtegning til et kursus er det den eller de udbydende ph.d.-skole(r), der prioriterer ansøgerne. Den eller de udbydende ph.d.-skole(r)s egne ph.d.-studerende har fortrinsret til 80 procent af pladserne, og eksterne ph.d.-studerende har fortrinsret til de sidste 20 procent Såfremt et ph.d.-kursus fra de(n) udbydende ph.d.-skole(r) også er åbent for andre deltagere, f.eks. for kandidatstuderende eller for studerende under Åben Uddannelse, har de ph.d.-studerende fra det åbne marked fortrinsret frem for sådanne Såfremt et universitet/fakultet har en aftale med en sektorforskningsinstitution om afholdelse af ph.d.-kurser, indgår sådanne kurser i det åbne marked i relation til den pågældende ph.d.-skole. 1.2 Information om fagdisciplinære ph.d.-kurser: Det forudsættes, at en beskrivelse af alle ph.d.-kurser, der indgår i ph.d.-skolernes studieprogrammer, er tilgængelig på institutionernes hjemmesider For hvert kursus, der udbydes, skal der ud over det faglige indhold og nødvendige faglige forudsætninger angives ECTS-point; 1 ECTSpoint modsvarer en total arbejdsindsats på timer Ph.d.-skolerne skal tilstræbe, at kurserne afvikles i en form, der fremmer mobilitet på tværs af institutionerne Ressourceneutralitet ved fagdisciplinære kurser: Det forudsættes, at en ph.d.-skole, der deltager i det nationale marked for ph.d.-kurser, bidrager med et antal pladser, der svarer til antallet af egne studerende Intet universitet/ph.d.-skole kan forlange, at et andet universitet/fakultet skal oprette kurser eller dublere kurser. 5 ECTS User s Guide (s ):

5 Side 5 af Modeltype 2: Gensidigt samarbejde Ved modeltype 2 videreføres det åbne kursusmarked på nogle fagområder som et internt marked for fagdisciplinære kurser på grundlag af en gensidigt forpligtende model. Et sådant samarbejde er allerede fungerende for de humanistiske og teologiske fakulteter Fælles rammer for modeltype 2, gensidigt samarbejde Samarbejdet organiseres i faglige netværk mellem ph.d.-skolernes forskeruddannelsesprogrammer (FUP) De faglige netværk koordinerer udbud af ph.d.-kurser på højt fagligt niveau og med en kritisk masse af deltagere, således at der indgås langsigtede aftaler om et tilstrækkeligt antal relevante kurser med en forholdsvis ligelig resursefordeling Det er i hvert tilfælde den enkelte kursusarrangør (forskeruddannelsesprogram), som er ansvarlig for planlægning og afvikling af det enkelte ph.d.-kursus Deltagelse i fagdisciplinære kurser er i princippet gratis for ph.d.- studerende omfattede af det gensidige samarbejde. Deltagende ph.d.- studerende betaler dog for direkte materialeomkostninger, dækning af kost, logi, rejse m.v. Ved deltagelse i mere bekostelige kurser som fx årlige sommerskoler kan ph.d.-studerende blive opkrævet et deltagergebyr på kr. pr. ECTS samt rejse- og opholdsudgifter og materialeudgifter Deltagere i fagdisciplinære kurser for ph.d.-studerende, der ikke er indskrevet ved medvirkende ph.d.-skoler i et gensidigt samarbejde, kan uanset kursustype blive opkrævet et deltagergebyr på kr. pr. ECTS samt rejse- og opholdsudgifter og materialeudgifter For model 2 gælder tillige det under 1.2 og 1.3. ved model 1 anførte. 6 Se notatet: Humanistisk forskeruddannelsessamarbejde i Danmark. De humanistiske og teologiske fakulteter bag notatet er: KU, AU (ASB, AU + DPU, AU), SDU, RUC, AAU, CBS. Se også bilag 2.

6 Side 6 af 15 Forslag til model for generiske kurser 3. Generiske kurser Generiske kurser omfattes ikke af et nationalt samarbejde om ph.d.-kurser. Samtidig opfordres der til, at man enes om prisfastsættelsen af de generiske ph.d.- kurser. 3.1 Formål med en prisaftale for generiske ph.d.-kurser: Prisaftalen skal understøtte, at de ph.d.-studerende får mulighed for at tage generiske ph.d.-kurser ved andre ph.d.-skoler end den, hvor de er indskrevet Prisaftalen skal understøtte ph.d.-skolernes incitament til at udbyde generiske kurser af høj kvalitet Prisaftalen skal medføre mindst muligt administrativt tidsforbrug. De enkelte ph.d.-skoler og ph.d.-udvalg fastsætter selv, hvilke kurser der er generiske kurser. Det kunne som eksempel være: Ph.d.-introkursus, der bl.a. omfatter introduktion til det at være ph.d.- studerende og introduktion til projektledelse/projektstyring. Ph.d.-pædagogikum, der bl.a. skal indeholde vejledning i undervisning/pædagogik. Ph.d.-formidlingskursus. Akademisk engelsk. Videnskabelig teori og metode. Videnskabsetik. Projektstyring / projektledelse. Forskningsfinansiering / ansøgningsteknik. Introduktion til videnskabelig publicering og præsentationsteknik. Særligt introduktionskursus for ikke dansktalende ph.d.-studerende. Innovation / patentering / ophavsret. Redskabskurser fx til dataanalyse, informationssøgning og statistik. 3.2 Specifikke rammer for prisaftalen ved generiske kurser: Kurserne prisfastsættes på baggrund af den udbydende ph.d.-skoles beregning af ECTS-point. 1 ECTS 7 prisfastsættes i udgangspunktet til kr Generiske kurser kan prisfastsættes anderledes, hvis der f.eks. er tale om kurser med deltagelse af dyre udenlandske oplægsholdere eller kurser inklusive kost og logi. Er kursusprisen forhøjet, skal dette tydeligt fremgå af annonceringen. 7 ECTS User s Guide (s ):

7 Side 7 af Aftalens løbetid samt vilkår for ændringer 4.1 For at følge forløbet gøres der status ca. hvert andet år. Danske Universiteter påtager sig ansvaret for at afholde statusmøder. Ethvert deltagende universitet kan udtræde af aftalen med 1/2 års varsel til den 1. juli. Det forudsættes dog, at påbegyndte eller aftalte kursusforløb afvikles i henhold til aftalen. 5. Andre sektorfælles tiltag 5.1 Database over fagdisciplinære og generiske kurser for ph.d.- studerende Der udarbejdes en kursusdatabase over fagdisciplinære og generiske kurser. Databasen vil være med til at eksponere og profilere universiteternes/fakulteternes kurser og vil samtidig være en hjælp for de ph.d.- studerende til at finde de enkelte kurser. Databasen bliver en hjemmeside med relevante kursusudbud. 5.2 Netværksdannelse Da der er et generelt behov for en større netværksdannelse mellem ph.d.- skoleledere, mellem ph.d.-studerende og mellem ph.d.-vejledere er følgende tiltag vedtaget Seminar for ph.d.-skoledere og ph.d.-udvalgsformænd Der afholdes regelmæssigt seminar for ph.d.-skoleledere for at give lederne en mulighed for at mødes og udveksle erfaringer. 5.3 Nøgletal vedr. ph.d.-studerende Som led i Danske Universiteters årlige opdatering af nøgletal ses der på de erfaringer, der indtil nu er gjort med nøgletallene for ph.d.-området. Der er problemer med den nuværende opgørelse, og arbejdsgruppen ser gerne en revision af definitionen af nøgletallene samt en harmonisering af opgørelsesperioderne. Arbejdsgruppen vedr. forskeruddannelse September 2010 Godkendt af Rektorkollegiet den 5. oktober 2010

8 Side 8 af 15 Medlemmer af arbejdsgruppen: Dekan og professor Sven Frøkjær (formand), Det Farmaceutiske Fakultet, Formand for Københavns Universitets Forskeruddannelsesråd, Københavns Universitet Prodekan og ph.d.-skoleleder Mette Thunø, Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet Professor og ph.d.-skoleleder Mogens Nielsen, Det Naturvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet Professor og ph.d.-skoleleder Asbjørn Sonne Nørgaard, Institut for Statskundskab, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet Professor og institutleder Valery Forbes, Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring (ENSPAC), Roskilde Universitet Professor og ph.d.-skoleleder Søren Holdt Jensen, Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet Professor og dekan for kandidat- og ph.d.-uddannelse samt internationalisering Martin P. Bendsøe, Danmarks Tekniske Universitet Institutleder og prodekan for forskeruddannelse Peter Lotz, Institut for Innovation og Organisationsøkonomi, Copenhagen Business School Lektor og ph.d.-skoleleder Carsten Schürman, Afdeling for Programming, Logic and Semantics, IT-Universitetet i København Sekretær for arbejdsgruppen: Fuldmægtig Anne Mette Terp, Danske Universiteter

9 Side 9 af 15 Bilag 1 KVL juni 2005 Åbent marked for ph.d.-kurser Aftale mellem alle fakulteter i den danske universitetsverden Aftalen er gældende for alle fakulteter i Danmark, se bilag. Aftalen er sidst revideret juni Indledning På et initiativ fra KVL blev der i 1994 afholdt en række møder på dekan-niveau i den danske universitetsverden, hvorefter man etablerede det åbne marked for ph.d.-kurser - dvs. et samarbejde, hvor studerende uden afregning kan deltage i kurser, der udbydes på andre universiteter. De enkelte institutioners kursusudbud gøres tilgængeligt for alle ph.d.-studerende uanset, hvor de er indskrevet. Aftalen er fornyet og udvidet, så den nu omfatter alle fakulteter og gælder på ubegrænset tid. Det er holdningen, at det ikke skal være snævre administrative og økonomiske hensyn, der styrer den enkeltes forskeruddannelsesforløb. Derfor har vi med denne aftale søgt at rydde de fleste administrative og økonomiske forhindringer af vejen, så det bliver de faglige hensyn, der afgør, hvor den enkelte vælger at tage sine ph.d.-kurser. Herved skærpes tillige den positive konkurrence imellem fakulteterne/institutionerne. Med venlig hilsen

10 Per Holten-Andersen Rektor Side 10 af 15

11 Side 11 af 15 Aftale om et åbent marked for ph.d.-kurser i Danmark Mellem alle danske institutioner/fakulteter (se bilag A) er der aftalt et åbent marked for ph.d.-kurser. For uddannelsesinstitutioner, der ikke er fakultetsopdelt, indgås aftalen på rektorniveau. I aftalen anvendes betegnelsen fakulteter som omfattende såvel fakulteter som institutioner med ét hovedområde. Aftalens formål Ph.d.-kurser, der afholdes af et af de deltagende fakulteter, skal tilbydes alle ph.d.-studerende indskrevet inden for det åbne marked, således som dette nærmere er beskrevet nedenfor. Det er målet, at det åbne marked med tiden skal føre til en arbejdsdeling og specialisering fakulteterne imellem på ph.d.-kursus området. Herved kan opnås en kvalitetsforbedring og en rationaliserings-gevinst. Det åbne marked vil endvidere gøre gennemførelse af utraditionelle og tværfaglige ph.d.-studieforløb lettere. Endelig vil det åbne marked lette en udvidelse af det internationale samarbejde på ph.d.-kursusområdet. Her tænkes især på nordisk samarbejde, samarbejde i EU og samarbejde med de baltiske lande. Aftalens indhold: Vilkår for tilmelding og deltagelse i ph.d.-kurser: Deltagelse i et ph.d.-kursus forudsætter, at den institution, der har indskrevet den ph.d.-studerende, kan godkende kurset som ph.d.-kursus. Deltagelse i kurset er gratis for den studerende. Der kan dog opkræves betaling for direkte materiale-omkostninger. Sådanne udgifter, ligesom dækning af kost, logi, rejse m.v., afholdes af den studerende selv, respektive over den studerendes projekt-bevilling eller på anden måde. Dette afhænger af hjemmel ifølge eksterne eller interne regler for dækning af de pågældende udgifter. I tilfælde af overtegning til et kursus er det den udbydende institution, der prioriterer ansøgerne. Institutionens egne ph.d.-studerende har fortrinsret til 80 % af pladserne og eksterne ph.d.-studerende har fortrinsret til de sidste 20 %. Såfremt et ph.d.-kursus fra det udbydende fakultet også er åbent for andre deltagere, f.eks. for fakultetets kandidatstuderende eller for studerende under Åben Uddannelse, har de ph.d.-studerende fra det åbne marked fortrinsret frem for sådanne. Såfremt et fakultet har aftale med en sektorforskningsinstitution om afholdelse af ph.d.-kurser, indgår sådanne kurser i det åbne marked i relation til det pågældende fakultet. Fakulteterne er enige om, at det er ønskeligt, at der etableres ph.d.-kurser gennem samarbejde om tilrettelæggelse og gennemførelse af kurser mellem flere fakulteter. Sådanne kurser indgår ligeledes i det åbne marked.

12 Side 12 af 15 Hvis parterne deles om omkostningerne ved et sådant kursus, deles fortrinsretten til de 80 % af kursuspladserne tilsvarende. Information om ph.d.-kurser: Det forudsættes, at beskrivelse af alle ph.d.-kurser, der indgår i fakulteternes studieprogrammer, er tilgængelige på www. Der er enighed blandt fakulteterne om at arbejde for, at der etableres en fælles søgemulighed for alle ph.d.-kurser i Danmark. For hvert kursus, der udbydes, skal der ud over det faglige indhold og nødvendige faglige forudsætninger fastsættes kursets belastning, der anføres i henhold til den europæiske norm i ECTS-point (Bolognadeklarationen). 1 ECTS-point modsvarer en total arbejdsindsats på godt 25 timer. Heri indregnes både konfrontationstid, direkte krævede forberedelser og mere generelle forberedelser (f.eks. 50 % af konfrontationstiden), afrapportering, evaluering etc. Institutionerne forpligter sig til at gøre timeberegningen tilgængelig og tydelig ved annoncering af ph.d.- kurser. Det bemærkes, at hvert fakultet selv afgør, hvilken merit det giver egne ph.d.-studerende for et eksternt ph.d.-kursus. Det tilstræbes dog så vidt muligt at pointfastsættelsen ved andre fakulteter accepteres. Alle fakulteter erklærer, at de vil tilstræbe, at så stor en del som muligt af deres ph.d.-kurser gennemføres som intensive kurser, f.eks. over hele uger eller over hele dage på faste ugedage. Herved gøres det lettere for ph.d.-studerende fra andre fakulteter at komme tilrejsende. Ressourceneutralitet: Det tilstræbes, at ethvert fakultet omfangsmæssigt udbyder ph.d.-kurser svarende til dets eget behov. Intet fakultet kan forlange, at et andet fakultet skal oprette kurser eller dublere kurser. Hvor det er ønskeligt, kan det aftales, at et fakultet køber et kursus på et andet fakultet. Et sådant kursus henregnes derefter under det åbne marked som afholdt af det betalende fakultet. De enkelte fakulteter fastlægger selv, hvorledes uddannelsestilskud/taxameter-tilskuddet fordeles og anvendes til finansiering af ph.d.- kurser. Anvendes interne opgørelser over producerede ph.d.-kursus- STÅ, forudsætter det dog, at alle ph.d.-studerende fra det åbne marked indgår på lige fod. Dette sikrer, at det for den enkelte kursusudbyder er lige så meriterende at have interne ph.d.-studerende som ph.d.- studerende fra det åbne marked. Det er forventningen, at udvekslingen af ph.d.-kurser fakulteterne imellem bliver ressourceneutral. Fakulteterne er indstillet på at etablere en udligningsordning, såfremt der skulle vise sig større skævheder.

13 Side 13 af 15 Aftalens løbetid samt vilkår for ændringer For at følge forløbet afholdes ca. hvert andet år møde mellem de deltagende parter. KVL påtager sig ansvaret for at afholde disse møder. Ethvert deltagende fakultet kan udtræde af det åbne marked med 1/2 års varsel til den 1. juli. Det forudsættes dog, at påbegyndte eller aftalte kursusforløb afvikles i henhold til aftalen. Aftalen kan ændres, såfremt der kan skabes enighed blandt alle parter. Aftalens ordlyd gøres tilgængelig på KVL s hjemmeside ( De øvrige fakulteter opretter link hertil. Bilag A: Følgende institutioner deltager i aftalen: Arkitektskolen i Aarhus Danmarks Biblioteksskole Danmarks Farmaceutiske Universitet Danmarks Pædagogiske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole Handelshøjskolen i København Handelshøjskolen i Århus IT-Universitetet Kunstakademiets Arkitektskole Københavns Universitet, Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet, Det Juridiske Fakultet Københavns Universitet, Det Naturvidenskabelige Fakultet Københavns Universitet, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Københavns Universitet, Det Sundhedsvidenslabelige Fakultet Københavns Universitet, Det Teologiske Fakultet Roskilde Universitets Center Syddansk Universitet, Det Humanistiske Fakultet Syddansk Universitet, Det Naturvidenskabelige og Tekniske Fakultet Syddansk Universitet, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Syddansk Universitet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Aalborg Universitet, Det Humanistiske Fakultet Aalborg Universitet, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Aalborg Universitet, Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Aarhus Universitet, Det Humanistiske Fakultet. Aarhus Universitet, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Aarhus Universitet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Aarhus Universitet, Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Aarhus Universitet, Det Teologiske Fakultet Revideret 27. maj 2005

14 Side 14 af 15 Bilag 2: Finansieringsmodel for generiske ph.d.-kurser som vedtaget af KU s ledelsesteam den 1. april 2009 En finansieringsmodel for generiske ph.d.-kurser skal; understøtte, at de ph.d.- studerende får mulighed for at tage generiske ph.d.-kurser på tværs af fakulteter, understøtte fakulteternes incitament til at udbyde spændende generiske kurser samt medføre mindst mulig administrativt tidsforbrug. For at imødekomme disse forudsætninger foreslås en model, hvor finansieringen er baseret på ECTS-vægtning af kurset, og hvor der sker udligning mellem fakulteterne en gang årligt baseret på en standardtakst på 1200 kr. for 1 ECTS. Fakultetet fastsætter selv, hvilke kurser der er generiske kurser, udover de kurser der allerede er fastlagt i indstilling om principperne for styrkelse af generiske ph.d.-kurser på KU som behandlet af Ledelsesteam den 22. oktober I indstillingen er følgende kurser defineret som generiske kurser (arbejdstitler): Ph.d.-introkursus, der bl.a. omfatter introduktion til det at være ph.d.- studerende, introduktion til projektledelse/projektstyring. Ph.d.-pædagogikum, der bl.a. skal indeholde vejledning i undervisning/pædagogik. Ph.d.-formidlingskursus. Akademisk engelsk Videnskabelig teori og metode Videnskabsetik Projektstyring / projektledelse Forskningsfinansiering / ansøgningsteknik Introduktion til videnskabelig publicering og -præsentationsteknik Innovation / patentering / ophavsret Redskabskurser til dataanalyse og informationssøgning Særligt introduktionskursus for ikke dansktalende ph.d.-studerende De mere specifikke rammer for finansieringsmodellen er: Alle fakulteter udbyder generiske ph.d.-kurser, og alle generiske ph.d.-kurser er åbne for alle ph.d.-studerende på KU uafhængigt af fakultet. Såfremt kurset ikke er et samarbejde mellem flere fakulteter, kan udbyder-fakultetet prioritere egne ph.d.-studerende før ph.d.-studerende fra andre fakulteter. Ph.d.-udvalget på udbyder-fakultetet fastsætter ECTS-vægtning for egne generiske ph.d.-kurser. Kurserne prisfastsættes på baggrund af ECTS-vægtning. 1 ECTS prisfastsættes til 1200 kr. Et kursus på 3 ECTS koster således 3600 kr., for en ph.d.-studerende fra et andet fakultet at deltage i. Generiske kurser kan prisfastsættes anderledes, hvis der f.eks. er tale om kurser med deltagelse af dyre udenlandske oplægsholdere, kurser inklusiv kost og logi.

15 Er kursusprisen forhøjet skal dette tydeligt fremgå af annonceringen inkl. begrundelsen herfor. Det beløb der overstiger de 1200 kr. per ECTS point opkræves ved intern fakturering i forbindelse med tilmelding eller afholdelse af kurset. Der sker finansiel udligning baseret på ECTS taksten én gang årligt. Udligningen sker bilateralt ved intern fakturering mellem de enkelte fakulteter senest 1. december. Den finansielle udligning mellem fakulteterne sker på ph.d.-skoleniveau. En evt. udligning med institutter og forskeruddannelsesprogrammer varetages internt på de enkelte fakulteter. Prisen for et generisk ph.d.-kursus fastsættes af udbyder-fakultetet, det fakultet den ph.d.-studerende kommer fra er bundet af udbyderens prisfastsættelse, men ph.d.-udvalget er ved godkendelse af kurset ikke bundet af udbyderens ECTSfastsættelse, omend der opfordres til at følge den. Fakulteterne indmelder og koordinerer min. 1 gang årligt i KUFUR hvilke generiske ph.d.-kurser de enkelte fakulteter agter at udbyde. Fakulteterne linker på deres hjemmeside til generiske ph.d.-kurser på de øvrige fakulteter. 1 ECTS svarer til timers arbejde inkl. forberedelse, tilstedeværelse, præsentationer m.m. jf. Bologna Proces. Ordningen træder i kraft for kurser der udbydes fra januar 2010 og evalueres ultimo Side 15 af 15

Aftalen er gældende for alle fakulteter i Danmark, se bilag. Aftalen er sidst revideret juni 2005.

Aftalen er gældende for alle fakulteter i Danmark, se bilag. Aftalen er sidst revideret juni 2005. KVL juni 2005 Åbent marked for ph.d.-kurser Aftale mellem alle fakulteter i den danske universitetsverden Aftalen er gældende for alle fakulteter i Danmark, se bilag. Aftalen er sidst revideret juni 2005.

Læs mere

Revision af det åbne marked for ph.d.-kurser og andre sektorfælles tiltag

Revision af det åbne marked for ph.d.-kurser og andre sektorfælles tiltag Revision af det åbne marked for ph.d.-kurser og andre sektorfælles tiltag 2 Indhold 1. Indledning 3 2. Modeltyper for fagdisciplinære kurser 6 Modeltype 1: Åbent marked 6 Modeltype 2: Gensidigt samarbejde

Læs mere

ErhvervsPhD - statistik

ErhvervsPhD - statistik ErhvervsPhD - statistik Indhold ErhvervsPhD i den private sektor... 1 Antal ansøgninger og godkendelser 22-217... 2 Godkendte projekter 22-217, fordeling efter virksomhedsstørrelse... 3 3. april 218 Kontakt

Læs mere

ErhvervsPhD - statistik

ErhvervsPhD - statistik ErhvervsPhD - statistik Indhold ErhvervsPhD i den private sektor... 1 Antal ansøgninger og godkendelser 22-218... 2 Godkendte projekter 22-218, fordeling efter virksomhedsstørrelse... 3 3. juli 219 Kontakt

Læs mere

ADGANGSKRAV for Informatik og Sundhedsfremme & Sundhedsstrategier

ADGANGSKRAV for Informatik og Sundhedsfremme & Sundhedsstrategier ADGANGSKRAV for Informatik og Sundhedsfremme & Sundhedsstrategier CAND.SCIENT. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig bacheloruddannelse

Læs mere

ADGANGSKRAV for Matematisk fysisk modellering

ADGANGSKRAV for Matematisk fysisk modellering ADGANGSKRAV for Matematisk fysisk modellering CAND.SCIENT. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Fysik og Matematik, har

Læs mere

ADGANGSKRAV for Fysik og Kemi

ADGANGSKRAV for Fysik og Kemi ADGANGSKRAV for Fysik og Kemi CAND.SCIENT. Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskravav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Fysik

Læs mere

ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi

ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi CAND.SCIENT. Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskravav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig

Læs mere

Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1

Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 2 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1 30. november

Læs mere

Aftale mellem. Københavns Universitet. Aarhus Universitet. Syddansk Universitet. Aalborg Universitet. Roskilde Universitet

Aftale mellem. Københavns Universitet. Aarhus Universitet. Syddansk Universitet. Aalborg Universitet. Roskilde Universitet Aftale mellem Københavns Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet Aalborg Universitet Roskilde Universitet Danmarks Tekniske Universitet Handelshøjskolen i København IT-Universitetet i København

Læs mere

ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Dansk

ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Dansk ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Dansk ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Samfundsvidenskabeligbacheloruddannelse på RUC i Virksomhedsstudier og Dansk, har du

Læs mere

ADGANGSKRAV for Datalogi og Psykologi

ADGANGSKRAV for Datalogi og Psykologi ADGANGSKRAV for Datalogi og Psykologi CAND.SCIENT. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Datalogi

Læs mere

Vedtægter. for forskerskolen. Danish Cardiovascular Research Academy. (DaCRA) ved. Københavns Universitet. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Vedtægter. for forskerskolen. Danish Cardiovascular Research Academy. (DaCRA) ved. Københavns Universitet. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Vedtægter for forskerskolen Danish Cardiovascular Research Academy (DaCRA) ved Københavns Universitet Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Med deltagelse af De Sundhedsvidenskabelige Fakulteter ved Aarhus

Læs mere

Tabelsamling. Ph.d.er i tal Forskeruddannelsesstatistik

Tabelsamling. Ph.d.er i tal Forskeruddannelsesstatistik Ph.d.er i tal Forskeruddannelsesstatistik 2005-2006 Tabelsamling Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade 4 8200 Århus N Tlf. 8942 2394 Fax 8942 2399 www.forskningsanalyse.dk

Læs mere

ADGANGSKRAV for Kommunikation og Globale studier

ADGANGSKRAV for Kommunikation og Globale studier ADGANGSKRAV for Kommunikation og Globale studier CAND.COMM. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk bacheloruddannelse på RUC i Kommunikation og Internationale

Læs mere

ADGANGSKRAV for Kemi og Matematik

ADGANGSKRAV for Kemi og Matematik ADGANGSKRAV for Kemi og Matematik ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Naturvidenskabeligbacheloruddannelse på RUC i Kemi og Matematik, har du retskrav på at blive optaget

Læs mere

Tabelsamling. Forskning og udviklingsarbejde i den offentlige sektor - Forskningsstatistik 2006

Tabelsamling. Forskning og udviklingsarbejde i den offentlige sektor - Forskningsstatistik 2006 Forskning og udviklingsarbejde i den offentlige sektor - Forskningsstatistik 2006 Tabelsamling Statistikken er udarbejdet af Dansk Center for Forskningsanalyse Udgivet af Danmarks Statistik www.dst.dk/fui

Læs mere

ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Kommunikation

ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Kommunikation ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Kommunikation CAND.SOC. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Virksomhedsstudier

Læs mere

Adgang til ph.d.-uddannelsen i molekylær medicin Den ph.d.-studerende skal have en sundheds- eller naturvidenskabelig uddannelsesbaggrund.

Adgang til ph.d.-uddannelsen i molekylær medicin Den ph.d.-studerende skal have en sundheds- eller naturvidenskabelig uddannelsesbaggrund. Modtager(e): Notat Ph.d. uddannelse i molekylær medicin med tilknyttet Honors master Mellem ph.d.-skolerne på ST og HE er der enighed om at etablere en fælles ph.d.- uddannelse i molekylær medicin, hvor

Læs mere

Aarhus School of Business Handelshøjskolen i Århus. Lasting Ideas

Aarhus School of Business Handelshøjskolen i Århus. Lasting Ideas Aarhus School of Business Handelshøjskolen i Århus Lasting Ideas Om Aarhus School of Business Aarhus School of Business er et af 12 universiteter i Danmark Aarhus School of Business er EQUIS akkrediteret,

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i humanfysiologi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i humanfysiologi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATURVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i humanfysiologi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser, der danner

Læs mere

ADGANGSKRAV for Historie og Dansk

ADGANGSKRAV for Historie og Dansk ADGANGSKRAV for Historie og Dansk CAND.MAG. Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskravav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk bacheloruddannelse på RUC i Historie og

Læs mere

Fakultetsledelsen FARMA. Forslag til oprettelse og organisering af en ph.d.-skole på FARMA

Fakultetsledelsen FARMA. Forslag til oprettelse og organisering af en ph.d.-skole på FARMA DET FARMACEUTISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Fakultetsledelsen FARMA Forslag til oprettelse og organisering af en ph.d.-skole på FARMA 20. SEPTEMBER 2007 Baggrund: Den nye Universitetslov, som træder

Læs mere

ADGANGSKRAV for Politik og administration og Historie

ADGANGSKRAV for Politik og administration og Historie ADGANGSKRAV for Politik og administration og Historie CAND.SOC. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Politik og administration

Læs mere

Stk. 2. Medlemmeme af repræsentantskabet udpeges for en funktionsperiode på fire år, og genudpegning kan finde sted. Ved et medlems varige forfald udpeges et nyt medlem. Stk. 3. Repræsentantskabet vælger

Læs mere

STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001. med korrektioner 2007

STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001. med korrektioner 2007 STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001 med korrektioner 2007 Indhold 1. Bekendtgørelsesgrundlag...2 2. Studienævns- og fakultetstilhørsforhold...2 3. Adgangskrav og forudsætninger...2

Læs mere

Det Danske Universitetscenter ved Graduate University of Chinese Academy of Sciences

Det Danske Universitetscenter ved Graduate University of Chinese Academy of Sciences Aftale mellem Københavns Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet Aalborg Universitet Roskilde Universitet Danmarks Tekniske Universitet Handelshøjskolen i København IT-Universitetet i København

Læs mere

ADGANGSKRAV for Globale studier og Kommunikation

ADGANGSKRAV for Globale studier og Kommunikation ADGANGSKRAV for Globale studier og Kommunikation CAND.SOC. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Globale studier og Kommunikation

Læs mere

ADGANGSKRAV for Forvaltning

ADGANGSKRAV for Forvaltning ADGANGSKRAV for Forvaltning CAND.SCIENT.ADM. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Politik og administration (et-faglig)

Læs mere

DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES AARHUS UNIVERSITET

DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES AARHUS UNIVERSITET DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES Processen indtil bestyrelsens beslutning den 17. juni 2010 Drøftelser i bestyrelsen, HSU, Samarbejdsudvalg, Akademiske Råd Afholdelse af seminarer, involvering af internationale

Læs mere

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet AALBORG UNIVERSITET Bestyrelsesmøde: 5-04 Pkt.: 11 Bilag: A Ledelsessekretariatet Fredrik Bajers Vej 5 Postboks 159 9100 Aalborg Tlf. 9635 8080 Fax 9815 2201 www.auc.dk 9. november 2004 AT/lt J.nr. 2004-001/01-0009

Læs mere

Nøgletal for Den Samfundsvidenskabelige Ph.d.-skole, Ph.d.-bestand

Nøgletal for Den Samfundsvidenskabelige Ph.d.-skole, Ph.d.-bestand Nøgletal for Den Samfundsvidenskabelige Ph.d.-skole, 212 1. Ph.d.-bestand 1.1 Nuværende bestand på Samf.-AAU Nedenstående er udtryk for den samlede ph.d.-bestand pr. 31.12 212. Program 1 : SOC STATS I

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T REG L E R V E D R Ø R E N D E F O R S K N I N G S - B E V I L L I N G E R O G D E L E S T I L

Læs mere

University College Sjælland (UCSJ) Slagelsevej 7 4180 Sorø

University College Sjælland (UCSJ) Slagelsevej 7 4180 Sorø Februar 2013 Rammeaftale for samarbejdet mellem Syddansk Universitet (SDU) Campusvej 55 5230 Odense M og University College Sjælland (UCSJ) Slagelsevej 7 4180 Sorø 1. Præambel Denne rammeaftale har til

Læs mere

ADGANGSKRAV for Kommunikation og Psykologi

ADGANGSKRAV for Kommunikation og Psykologi ADGANGSKRAV for Kommunikation og Psykologi CAND.COMM. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk bacheloruddannelse på RUC i Kommunikation og Psykologi, har du

Læs mere

Regler om adgang til. kandidatuddannelsen i revision. cand.merc.aud.

Regler om adgang til. kandidatuddannelsen i revision. cand.merc.aud. Regler om adgang til kandidatuddannelsen i revision, cand.merc.aud. Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i revision 1. sep. 2018 1 af 10 Dette dokument er et bilag tilknyttet studieordningen

Læs mere

ADGANGSKRAV for Psykologi og Virksomhedsstudier

ADGANGSKRAV for Psykologi og Virksomhedsstudier ADGANGSKRAV for Psykologi og Virksomhedsstudier CAND.MAG. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk bacheloruddannelse på RUC i Psykologi og Virksomhedsstudier,

Læs mere

ADGANGSKRAV for Arbejdslivsstudier og Kommunikation

ADGANGSKRAV for Arbejdslivsstudier og Kommunikation ADGANGSKRAV for Arbejdslivsstudier og Kommunikation CAND.SOC. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk eller Samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i

Læs mere

BM Bilag 5.A.1.

BM Bilag 5.A.1. BM 3-2006 Bilag 5.A.1. AARHUS UNIVERSITET Ledelsessekretariatet 22. maj 2006 J.nr. AU-2004-512-031 UDKAST Vedtægt for Aarhus Universitet Handels- og IngeniørHøjskolen (AU-HIH) 1 Oprettelse Aarhus Universitet

Læs mere

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET STRUKTUR, ROLLE OG FUNKTION Arbejdsgruppen om akademiske råd, 12. oktober 2011 2 DISPOSITION Indhold Indledning Universitetslovens bestemmelser...

Læs mere

ADGANGSKRAV for Dansk og Psykologi

ADGANGSKRAV for Dansk og Psykologi ADGANGSKRAV for Dansk og Psykologi CAND.MAG. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk bacheloruddannelse på RUC i Dansk og Psykologi, har du retskrav på at blive

Læs mere

ADGANGSKRAV for Arbejdslivsstudier og Psykologi

ADGANGSKRAV for Arbejdslivsstudier og Psykologi ADGANGSKRAV for Arbejdslivsstudier og CAND.SOC. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk eller Samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Arbejdslivsstudier

Læs mere

ADGANGSKRAV for Medicinalbiologi og Psykologi

ADGANGSKRAV for Medicinalbiologi og Psykologi ADGANGSKRAV for Medicinalbiologi og Psykologi ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Naturvidenskabeligbacheloruddannelse på RUC i Medicinalbiologi og Psykologi, har du

Læs mere

Statut for Center for Militære Studier

Statut for Center for Militære Studier C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Statut for Center for Militære Studier 11. JANUAR 2014 Statut for Center for Militære Studier NAVN CENTER FOR MILITÆRE

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af universitetsloven, lov om teknologioverførsel m.v. ved offentlige forskningsinstitutioner og lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af universitetsloven, lov om teknologioverførsel m.v. ved offentlige forskningsinstitutioner og lov om almene boliger m.v. Til lovforslag nr. L 143 Folketinget 2010-11 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 19. maj 2011 Forslag til Lov om ændring af universitetsloven, lov om teknologioverførsel m.v. ved offentlige forskningsinstitutioner

Læs mere

Praksisudvalget AAU (PU AAU) Regler FORMÅL OG AFGRÆNSNING

Praksisudvalget AAU (PU AAU) Regler FORMÅL OG AFGRÆNSNING Rektorsekretariatet Dokument dato: 29.06.2017 Dokumentansvarlig: Signe Hernvig Senest revideret: 29.06.2017 Senest revideret af: Signe Hernvig Dato for næste revision: Godkendt dato: 28.06.2017 Godkendt

Læs mere

ADGANGSKRAV for Historie og Kommunikation

ADGANGSKRAV for Historie og Kommunikation ADGANGSKRAV for Historie og Kommunikation CAND.MAG. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk bacheloruddannelse på RUC i Historie og Kommunikation, har du retskrav

Læs mere

ADGANGSKRAV for Datalogi og Kommunikation

ADGANGSKRAV for Datalogi og Kommunikation ADGANGSKRAV for og Kommunikation CAND.SCIENT. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i og Kommunikation,

Læs mere

Forskning og udviklingsarbejde i den offentlige sektor Forskningsstatistik 2006 Tabelsamling

Forskning og udviklingsarbejde i den offentlige sektor Forskningsstatistik 2006 Tabelsamling Forskning og udviklingsarbejde i den offentlige sektor Forskningsstatistik 2006 Tabelsamling Offentliggjort 27. maj 2008 Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse og Danmarks Statistik Tabel 1. FoU-UDGIFTER

Læs mere

Adgangskrav for kandidatuddannelsen i Spatial Designs and Society

Adgangskrav for kandidatuddannelsen i Spatial Designs and Society Adgangskrav for kandidatuddannelsen i Spatial Designs and Society 1. Adgangsgivende bacheloruddannelser fra RUC Humanistiske bacheloruddannelser Performance Design og Dansk Performance Design og Historie

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelse af ny uddannelse Godkendelsesbrev Aarhus Universitet E-mail: au@au.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af AU s ansøgning om godkendelse af

Læs mere

Udkast til fælles retningslinjer for adjunktpædagogikum på Københavns Universitet

Udkast til fælles retningslinjer for adjunktpædagogikum på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET SAGSNOTAT 21. JANUAR 2010 Vedr.: Udkast til fælles retningslinjer for adjunktpædagogikum på Københavns Universitet UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Sagsbehandler: Peder Andersen

Læs mere

Bekendtgørelse om ansættelse af videnskabeligt personale ved universiteter (ansættelsesbekendtgørelsen) 13. marts Nr. 242.

Bekendtgørelse om ansættelse af videnskabeligt personale ved universiteter (ansættelsesbekendtgørelsen) 13. marts Nr. 242. Senest opdateret af HR&O 15. maj 2012 I forbindelse med ikrafttrædelse af ny ansættelsesbekendtgørelse pr. 1. april 2012 har Københavns Universitet fastlagt nedenstående supplerende bemærkninger til bekendtgørelsen.

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelse af ny uddannelse Afgørelsesbrev Danmarks Tekniske Universitet dtu@dtu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Danmarks Tekniske Universitets

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og Lovforslag nr. L 23 Folketinget 2011-12 Fremsat den 16. november 2011 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser

Læs mere

Vejledning i forbindelse med bedømmelse og forsvar af ph.d.-afhandling ved ph.d.-skolen, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet

Vejledning i forbindelse med bedømmelse og forsvar af ph.d.-afhandling ved ph.d.-skolen, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet Ph.d.-skolen ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Vejledning i forbindelse med bedømmelse og forsvar af ph.d.-afhandling ved ph.d.-skolen, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet Vejledningen

Læs mere

Notat om sammenligningsgrundlag i forbindelse med akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser

Notat om sammenligningsgrundlag i forbindelse med akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser Notat om sammenligningsgrundlag i forbindelse med akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser Januar 2009-1 - Dokumentation i forbindelse med kriterium 4 og 6 Universiteterne skal i dokumentationsrapporterne

Læs mere

Fastsat af dekanen den 30. januar 2013 efter høring i Samarbejdsudvalget den 30. januar 2013 og Akademisk Råd den 25. januar 2013

Fastsat af dekanen den 30. januar 2013 efter høring i Samarbejdsudvalget den 30. januar 2013 og Akademisk Råd den 25. januar 2013 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET JURIDISKE FAKULTET Retningslinjer for etablering, forlængelse og nedlæggelse af Forskningscentre og forskningsgrupper 1 ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet Fastsat

Læs mere

Vedtægt. KØBENHAVNS UNIVERSITET Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi

Vedtægt. KØBENHAVNS UNIVERSITET Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi KØBENHAVNS UNIVERSITET Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Vedtægt Grundlaget for IFRO fremgår af 61 i vedtægt for Københavns Universitet og særskilte vedtægt

Læs mere

Studieordning for. Faglig supplering i Samfundsfag. ved. Aalborg Universitet

Studieordning for. Faglig supplering i Samfundsfag. ved. Aalborg Universitet Studieordning for Faglig supplering i Samfundsfag ved Aalborg Universitet Gældende fra den 1. november 2006 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning...3 2. Studienævn...3 3. Optagelse...3 4. Uddannelsens betegnelse

Læs mere

Bekendtgørelse om talentinitiativer på de videregående uddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets område (talentbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om talentinitiativer på de videregående uddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets område (talentbekendtgørelsen) BEK nr 597 af 08/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 30. december 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser,

Læs mere

Overskrift. Kortlægning af entreprenørskabsundervisning - Danske dfgdffghfg universiteter, Efterårssemestret 2013

Overskrift. Kortlægning af entreprenørskabsundervisning - Danske dfgdffghfg universiteter, Efterårssemestret 2013 Kortlægning af entreprenørskabsundervisning - Danske universiteter, Efterårssemestret 2013 Forskning og Analyse Kortlægning - efteråret 2013 Maj 2014 Executive Summary Følgende kortlægningsanalyse fra

Læs mere

Virksomhedsprojekt. Betingelser

Virksomhedsprojekt. Betingelser Virksomhedsprojekt Betingelser Den studerendes tilknytning til en virksomhed formaliseres med denne kontrakt. Kontrakten indgås mellem den studerende, instituttet for den uddannelse, hvor den studerende

Læs mere

02-11-2009. Universitetsloven:

02-11-2009. Universitetsloven: FORSKNINGSREGISTRERING: formidlingsstrategisk tiltag, kvalitetssikringsredskab eller vejen mod forskningsstyring? Forskningsevaluering g og forskningsbiblioteker, Danmarks Biblioteksskole, 29. oktober,

Læs mere

ErhvervsPostdoc - statistik

ErhvervsPostdoc - statistik ErhvervsPostdoc - statistik Indhold ErhvervsPostdoc i den private sektor... 1 Antal ansøgninger og godkendelser 214-217... 2 Godkendte projekter 215-217, fordeling efter virksomhedsstørrelse... 3 3. april

Læs mere

Bestyrelsesmøde i Jurforsk.

Bestyrelsesmøde i Jurforsk. Bestyrelsesmøde i Jurforsk. Tidspunkt: 8. maj 2013, kl. 10.30-13.30. Sted: Syddansk Universitet, Odense. Deltagere: Julia Ballaschk (KU), Louise Hauberg Wilhelmsen (CBS), Peter Nick Stausholm- Møller (AU),

Læs mere

ErhvervsPostdoc - statistik

ErhvervsPostdoc - statistik ErhvervsPostdoc - statistik Indhold ErhvervsPostdoc i den private sektor, antal ansøgninger og godkendelser 214-218... 2 ErhvervsPostDoc i den private sektor, antal godkendte projekter 215-218, virksomhedsstørrelse..3

Læs mere

ADGANGSKRAV for Filosofi & Videnskabsteori og Dansk

ADGANGSKRAV for Filosofi & Videnskabsteori og Dansk ADGANGSKRAV for Filosofi & Videnskabsteori og Dansk ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistiskbacheloruddannelse på RUC i Filosofi & Videnskabsteori og Dansk, har

Læs mere

ADGANGSKRAV for Internationale udviklingsstudier og Virksomhedsstudier

ADGANGSKRAV for Internationale udviklingsstudier og Virksomhedsstudier ADGANGSKRAV for Internationale udviklingsstudier og Virksomhedsstudier ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Internationale

Læs mere

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011. Indledende bemærkninger til beredskabet

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011. Indledende bemærkninger til beredskabet 31. maj 2012 J.nr. 2010-5615-05 IM Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab har eksisteret siden 2005. Gennem

Læs mere

KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF BACHELORSTUDIEORDNINGER

KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF BACHELORSTUDIEORDNINGER KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF BACHELORSTUDIEORDNINGER Studieordningen udarbejdes ved brug af: Nærværende skabelon til opbygning Rammestudieordningen som helhed og særligt i forhold til afsnittene

Læs mere

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Ministeren for uddannelse og forskning har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af et

Læs mere

Udkast til vedtægter for Copenhagen EU Office

Udkast til vedtægter for Copenhagen EU Office Udkast til vedtægter for Copenhagen EU Office Region Hovedstaden, Kommunekontaktråd Hovedstaden (herefter KKR Hovedstaden), Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Copenhagen Business

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Forsikringsmatematik (September 2010) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Forsikringsmatematik (September 2010) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i Forsikringsmatematik (September 2010) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser,

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNINGER SOM OPFØLGNING PÅ PROBLEMANALYSEN

FORSLAG TIL BESLUTNINGER SOM OPFØLGNING PÅ PROBLEMANALYSEN FORSLAG TIL BESLUTNINGER SOM OPFØLGNING PÅ PROBLEMANALYSEN DEN INTERNE PROBLEMANALYSE 13. november 2013 tiltrådte bestyrelsen den interne problemanalyse Målet var at få identificeret og håndteret betydende

Læs mere

Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet

Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet Strategi og Kvalitet Email: kvalitet@adm.aau.dk www.kvalitetssikring.aau.dk Oktober 2018 Sagsnr.: 2018-412-01052 Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet Indledning Organisering

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Nanoscience (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Nanoscience (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i Nanoscience (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser, der

Læs mere

ADGANGSKRAV for Kommunikation

ADGANGSKRAV for Kommunikation ADGANGSKRAV for Kommunikation CAND.COMM. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Der er ingen bacheloruddannelser, der giver retskrav til 1-fags kandidatuddannelsen i Kommunikation (cand.comm.

Læs mere

Forretningsorden for Akademisk Råd ved Copenhagen Business School Handelshøjskolen

Forretningsorden for Akademisk Råd ved Copenhagen Business School Handelshøjskolen Forretningsorden for Akademisk Råd ved Copenhagen Business School Handelshøjskolen I henhold til 10, stk., 4) i Vedtægt for Copenhagen Business School - Handelshøjskolen (CBS) fastsættes nedenstående standardforretningsorden

Læs mere

Akademisk Råd. Akademisk Råd. Forum. Mødedato Mandag den 31. oktober 2016 kl B Sted

Akademisk Råd. Akademisk Råd. Forum. Mødedato Mandag den 31. oktober 2016 kl B Sted K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T Akademisk Råd M Ø D E I N D K A L D E L S E O P D A T E R E T V E R S I O N 25. OKTOBER 2016 Forum Akademisk Råd LEDELSE

Læs mere

Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik Tabelsamling

Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik Tabelsamling Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik 2006 Tabelsamling Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade 4 8200 Århus N Tlf. 8942 2394 Fax

Læs mere

Indledning... 19 Om store og små bogstaver i fakulteternes navne... 22

Indledning... 19 Om store og små bogstaver i fakulteternes navne... 22 Indhold Rektors forord.................... 15 De to andre 75-års jubilæumsbøger......... 17 25-års jubilæumsbogen.............. 17 50-års jubilæumsbogen.............. 17 Indledning......................

Læs mere

Velkommen til Sandbjerg

Velkommen til Sandbjerg Aarhus Universitet Velkommen til Sandbjerg Velkommen til Aarhus Universitet og velkommen til Sandbjerg! I befinder jer på et historisk sted! Sandbjerggård blev første gang nævnt omkring år 1500 Ca. 1570

Læs mere

N OTAT. Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale

N OTAT. Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale N OTAT Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale Den 24. april 2015 Sags ID: SAG-2015-01692 Dok.ID: 1996755 Indtægter og udgifter/omkostninger, jf. kapitel 1 Fra 2007 til 2013 er universiteternes

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelse af ny uddannelse Aalborg Universitet E-mail: aau@aau.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af AAU s ansøgning om godkendelse af ny uddannelse

Læs mere

Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet

Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet I henhold til 22, stk.6, i vedtægten for Københavns universitet, fastsætter Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige

Læs mere

ADGANGSKRAV for Informatik og Kommunikation

ADGANGSKRAV for Informatik og Kommunikation ADGANGSKRAV for Informatik og Kommunikation CAND.SCIENT. Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskravav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig

Læs mere

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om aftale om. Valgte ledere ved universiteter m.fl. under Forskningsministeriet

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om aftale om. Valgte ledere ved universiteter m.fl. under Forskningsministeriet FINANSMINISTERIET Cirkulære om aftale om Valgte ledere ved universiteter m.fl. under Forskningsministeriet 2000 1.3.2 INDHOLD Side CIRKULÆRE... 1 Ad 2, dekaner... 1 Ad 3, institutledere... 2 Overenskomstansattes

Læs mere

Besvarelsen er indsendt af: Ph.d.-skolen ved Det Tekniske Fakultet. Specialkonsulent, Ph.d.-koordinator, Heidi Lundbeck Nielsen

Besvarelsen er indsendt af: Ph.d.-skolen ved Det Tekniske Fakultet. Specialkonsulent, Ph.d.-koordinator, Heidi Lundbeck Nielsen Notat Indberetningsskema vedr. internationale evalueringer af ph.d.-skolerne til indberetningsskemaet kan rettes til Signe Nielsen sini@ui.dk, tel. 7231 8553 eller Alan Klæbel Weisdorf, alkl@vus.dk, tel.

Læs mere

Aarhus Universitet 2007

Aarhus Universitet 2007 Aarhus Universitet 2007 Hotte emner ved årsskiftet Aarhus Universitet efter 1.1.2007 Strategi for Aarhus Universitet Budget 2007, herunder Globaliseringspuljen Tre superuniversiteter Nyt universitet Københavns

Læs mere

Bekendtgørelse om ph.d.-uddannelsen og ph.d.-graden

Bekendtgørelse om ph.d.-uddannelsen og ph.d.-graden Bekendtgørelse om ph.d.-uddannelsen og ph.d.-graden Bek. nr 114 af 08/03/2002 (Gældende). I medfør af 2, stk. 1, og 11, stk. 2, i lov om universiteter m.fl. (universitetsloven), jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Studieordning for ph.d.-uddannelsen i antropologi. Institut for Antropologi Københavns Universitet. Ikrafttrædelse: 1. august 2009

Studieordning for ph.d.-uddannelsen i antropologi. Institut for Antropologi Københavns Universitet. Ikrafttrædelse: 1. august 2009 Studieordning for ph.d.-uddannelsen i antropologi Institut for Antropologi Københavns Universitet Ikrafttrædelse: 1. august 2009 Indholdsfortegnelse: 1. Formål 2 2. Regler og retningslinier 2 3. Studiestart

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Matematik-Økonomi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Matematik-Økonomi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i Matematik-Økonomi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser,

Læs mere

Principper for talentudvikling af studerende

Principper for talentudvikling af studerende Principper for talentudvikling af studerende Indholdsfortegnelse 0. Formål... 2 1. Principper... 2 2. Kriterier for talentudvikling... 2 3. Talentprogrammer... 3 3.1 Kriterier for talentprogrammer... 3

Læs mere

Bekendtgørelse om Folkekirkens Uddannelses- og Videncenter

Bekendtgørelse om Folkekirkens Uddannelses- og Videncenter Bekendtgørelse om Folkekirkens Uddannelses- og Videncenter I medfør af 2, stk. 1 og 2, 3, 4, stk. 3, og 5, stk. 2, i lov nr. 309 af 16. maj 1990 om folkekirkens institutioner til uddannelse og efteruddannelse

Læs mere

BILAG vedrørende adgangsgivende uddannelser til cand.merc.aud.

BILAG vedrørende adgangsgivende uddannelser til cand.merc.aud. BILAG vedrørende adgangsgivende uddannelser til cand.merc.aud. Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i Revision 1 af 9 Dette dokument er et bilag, tilknyttet studieordningen for kandidatuddannelsen

Læs mere

Uddannelsesrådet for odontologi og tandpleje

Uddannelsesrådet for odontologi og tandpleje Uddannelsesrådet for odontologi og tandpleje I henhold til Københavns Universitets bestyrelses beslutning af 15. december 2011 om oprettelse af uddannelsesråd på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet etableres

Læs mere

ADGANGSKRAV for Filosofi & Videnskabsteori og Psykologi

ADGANGSKRAV for Filosofi & Videnskabsteori og Psykologi ADGANGSKRAV for Filosofi & Videnskabsteori og Psykologi CAND.MAG. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk bacheloruddannelse på RUC i Filosofi & Videnskabsteori

Læs mere

ADGANGSKRAV for Kommunikation og Performance Design

ADGANGSKRAV for Kommunikation og Performance Design ADGANGSKRAV for Kommunikation og Performance Design CAND.COMM. Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskravav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk bacheloruddannelse på

Læs mere

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD Dato Sagsbehandler E-mail Telefonnr. Sagsnr. 26. november 2015 Thomas Bøttern Christensen Thomas.Christensen@rm.dk 7841 0809 1-30-72-147-15

Læs mere