Adgang til eksterne referencedata, integration til egne systemer og søgning i egne kundedata som en samlet Master Data Management (MDM) løsning.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Adgang til eksterne referencedata, integration til egne systemer og søgning i egne kundedata som en samlet Master Data Management (MDM) løsning."

Transkript

1 idq MDM Edition Adgang til eksterne referencedata, integration til egne systemer og søgning i egne kundedata som en samlet Master Data Management (MDM) løsning. Hvad er Master Data Management? Master Data Management, eller på dansk håndtering af stamdata, er en disciplin som involverer alle grene af virksomheden. Stamdata er data som typisk anvendes af alle i virksomheden. Det er data som beskriver hvem, hvad, hvor i virksomhedens forretningstransaktioner. Det er navne, adresser, telefonnumre og så videre på virksomhedens kunder, leverandører, medarbejdere og andre personer og firmaer med tilknytning til virksomheden. Det er navne og specifikationer på produkter og ydelser som produceres af og anvendes af virksomheden. Det er navne og koordinater på de steder hvor kunderne bor og hvor produkterne er på et givet tidspunkt. I forbindelse med implementering af Master Data Management i virksomheden vil man typisk fokusere på følgende mål: Deling af stamdata på tværs i virksomheden således at man undgår at de samme data registreres flere gange og at stamdata optræder med forskellige værdier rundt omkring i virksomheden. Sikring af datakvalitet i forhold til alle anvendelser således at stamdata registreres rigtigt og fuldstændigt fra starten og stamdata holdes løbende opdateret. Understøttelse af datapolitik, det som også kaldes Data Governance, således at der sikres en sammenhæng mellem virksomhedens forretningsmæssige mål og hvordan data registreres og behandles. Master Data Management kan understøttes af IT systemer. idq MDM Edition er en IT løsning som enten kan eksistere sammen med andre Master Data Management løsninger eller i en løsning hvor stamdata i forvejen håndteres af et CRM system eller et ERP system eller som det ofte ses af mange systemer på en gang reglen Hvis det koster 1 krone at forebygge en fejl Så koster det 10 kroner at rette den Og det koster 100 kroner, hvis den ikke rettes

2 Hvad er Master Data Management? idq MDM Edition løser ikke alle Master Data Management udfordringer der findes. Men 76 % af alle fejl i master data sker i forbindelse med indtastning hos medarbejdere (*) og 77 % af alle organisationer, der indfører master data management, gør dette omkring kundedata (*). Derfor løser idq MDM Edition det mest presserende master data problem, der findes: Fejl i kundedata som følge datafangst hos egne medarbejdere. (*) Kilde: The Data Warehousing Institute Hvorfor sammenstille interne og eksterne data? Navn og adresse og andre stamdata for en given person eller virksomhed indtastes igen og igen rundt omkring i virksomheder hvor denne person eller firma er kunde, en person er medarbejder eller har anden tilknytning eller hvor et firma er leverandør. Vi kender nok alle sammen til at vores eget navn eller firmanavn er stavet forskelligt der hvor vi er registreret. Det samme gælder adresser. Ved at udnytte at der i dag er adgang til rigtig meget ekstern reference data omkring personer og firmaer og deres adresser kan man eliminere meget af det tastearbejde som foregår i forbindelse Eksempler på med registrering af personer og firmaer og samtidig højne danske datakilder i idq datakvaliteten på stamdata om kunder og andre forretningspartnere betragteligt. CPR: Det centrale Personregister OIS: Gyldige adresser og ejendomsdata CVR: Det Centrale Virksomhedsregister Telefonabonnenter fra teleselskaberne Reklamespærrede danskere (Robinsonlisten) Boligejere via OIS

3 Hvorfor sammenstille interne og eksterne data? Når man sammenstiller eksterne reference data og de stamdata som allerede findes i virksomhedens registre ved hjælp af fejltolerante søgninger undgår man også at registrere dubletter. Ved at registrere nye stamdata for personer og firmaer med baggrund i eksterne referencedata får man samtidig mulighed for at tilslutte sig et abonnement på ændringer af disse data. I Danmark er det især abonnement på flytninger og status ændringer såsom dødsfald via det centrale personregister (CPR) og tilsvarende opdateringer via det centrale virksomhedsregister (CVR) som er væsentlige for også på en nem måde at opretholde en optimal datakvalitet. Eksterne kilder Interne kundedata Hvad laver idq oppe i skyen? idq MDM Edition hører til den nye type af software som leveres som såkaldt Software-as-a-Service. idq programmerne skal således ikke som udgangspunkt installeres på virksomhedens egne servere idet softwaren befinder sig hos idq s driftcenter. Dette hænger sammen med at de eksterne referencedata enten også befinder sig hos idq eller hentes ude i verden via idq s driftscenter. Alt dette foregår således oppe i skyen, som man også kalder det. Så ud over at være Software-as-a-Service er idq i høj grad også Data-as-a-Service hvor idq MDM Edition samler en lang række eksterne datakilder og præsenterer disse i sammenhæng med interne datakilder.

4 Der er store fordele ved at håndtere registrering og opdatering af stamdata med en løsning oppe i skyen. Opdatering af software sker hos idq, således at virksomheden ikke skal bruge ressourcer på dette. Ikke mindst i forhold til adgang til mange forskellige eksterne datakilder og de håndtering af de ændringer, som der sker over tid i måden og mulighederne for dette, er det en kæmpe fordel at få dette administreret uden for huset. Og så er det selvfølgelig alfa og omega at de eksterne referencedata er så friske som muligt. Hvorfor er fejltolerant søgning så vigtig? Når man søger efter personer og firmaer i både eksterne referencedata og interne stamdata sker dette ofte ved at man har et navn eller en adresse som kan være stavet på mange måder. Det er tidskrævende at skulle forsøge igen og igen med forskellige stavemåder, hvis man ikke lige finder den man leder efter. En meget hyppig årsag til at der opstår dubletter er også, at man ikke lige fandt en eksisterende kunde eller anden forretningspartner på en given stavemåde. Ved fejltolerant søgning indtaster man navn og/eller adresse som man mener det staves. Systemet vil herefter ikke blot finde de personer og firmaer der matcher præcis men også de personer og firmaer som er stavet en smule anderledes. Endvidere findes også personer og firmaer hvor stavningen lyder på samme måde som det indtastede. Det er det som også kaldes fonetisk søgning. idq Fritekst søgning Søgning efter dybøl mølle som finder dybbøl mølle som egen kunde samt to enheder fra CVR.

5 Hvad laver en data steward? En data steward er et begreb som er blevet populært i forbindelse med Data Governance initiativer. Det er en person som oftest i forbindelse med en relevant funktion i virksomheden tager sig af at data registreres og vedligeholdes korrekt i henhold til virksomhedens datapolitik og forretningsregler. idq MDM Edition har et såkaldt data steward modul som hjælper til med at sikre at stamdata om kunder og andre forretningspartnere vedligeholdes på ordentlig vis. Data Steward modulet opfanger ændringer til stamdata som enten kan fødes i virksomheden, kommer ind via kunders og forretningsparteres selvregistrering og ikke mindst via abonnement på ændringer via eksterne referencedata. Med hensyn til danske referencedata opfanges følgende ændringsdata: Persondata via det Centrale Person Register (CPR) i form af flytninger, dødsfald og andre statusændringer. Firmadata i form af navneændringer, flytninger, ophør og ændring af andre data enten fra det Centrale Virksomheds Register (CVR) eller andre udbydere af firmadata. Adresse og ejendomsdata i form af nye ejendomme og adresser, ejerskifte og ændringer i basale ejendomsdata via det Offentlige Informations System (OIS). I data steward modulet kan der opsættes regler for hvordan ændringer enten behandles fuldautomatisk eller via interaktiv behandling. Udenlandske data i idq Via idq er der adgang til gyldige adresser i hele verden. Dette sker enten via globale services eller via adgang til dybe nationale adresseregistre. Endvidere er der adgang til internationale erhvervsdata samt adgang til dybe ejendoms og persondata i forskellige lande i forhold til de seneste muligheder og hvad den lokale lovgivning tillader. Alt dette sker gennem idq således at der kun er en enkelt brugergrænseflade at forholde sig til. Hvem bruger idq? idq anvendes af mange forskellige virksomheder som typisk har mange kunder, medlemmer, medarbejdere, leverandører eller andre forretningspartnere at holde styr på. Hos SE koncernen, som tidligere er kendt som blandt andet Syd Energi og Stofa, anvendes idq MDM Edition som en del af den samlede Master Data Management løsning, hvor IDQ sørger for at stamdata om nye kunder og leverandører registreres hurtigt, effektivt og rigtigt første gang samt at stamda ta konstant vedligeholdes, hvilket sikrer en smidig og korrekt administration og en forudsætning for at opretholde gode og vedvarende forhold til kunder og andre forretningspartnere. Sociale data og idq idq er en af pionererne i hvordan interne master data, eksterne reference data og profiler fra sociale netværk kan sammenstilles. Der er via idq adgang til at matche master data med data fra LinkedIn, FaceBook og over 100 andre sociale netværk.

6 Vi kan nu sikre datakvalitet i kundedata Med IDQ MDM Edition har vi endelig mulighed for at validere vore kundedata både før og efter oprettelsen. Applikationen er den essentielle brik i vores master data systemarkitektur der gør, at vi kan sikre datakvalitet i kundedata og gøre det rigtigt første gang. Asger Lau Petersen, Master Data ansvarlig, SE Koncernen Om er en uafhængig datavirksomhed som lever efter mantraet om altid at udfordre mulighederne for hvor hurtigt, enkelt og præcist virksomheder kan få adgang til deres vigtigste forretningsdata fra såvel private som offentlige kilder. Om DM Partner A/S DM Partner A/S er en data- og softwarevirksomhed med forretningskompetence indenfor CRM, Big Data og Data Quality. Vi udvikler teknologiske og cloud-baserede løsninger til styring og kvalitetssikring af data til CRM-aktiviteter, DM-kampagner og kundeadministration. Vi har specielt fokus på datavask og løbende vedligeholdelse af kritiske kunde- og markedsdata. Adresse: Ewaldsgade 7,. Telefon: Adresse: Ewaldsgade 7,. Telefon:

GODE GRUNDDATA TIL ALLE EN KILDE TIL VÆKST OG EFFEKTIVISERING

GODE GRUNDDATA TIL ALLE EN KILDE TIL VÆKST OG EFFEKTIVISERING DEN FÆLLESOFFENTLIGE DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011-2015 REGERINGEN / KL OKTOBER 2012 GODE GRUNDDATA TIL ALLE EN KILDE TIL VÆKST OG EFFEKTIVISERING EN KILDE TIL VÆKST OG EFFEKTIVISERING 3 BARRIERERNE SKAL

Læs mere

Experian for Microsoft Dynamics Brugerguide

Experian for Microsoft Dynamics Brugerguide Experian for Microsoft Dynamics Brugerguide Kære Experian for Microsoft Dynamics bruger, Formålet med denne guide er at hjælpe dig som bruger til at opnå det optimale udbytte af Experian for Microsoft

Læs mere

Modeller for konsolidering af bibliotekssystemer. Projekt: Modeller for konsolidering af forskningsbibliotekernes

Modeller for konsolidering af bibliotekssystemer. Projekt: Modeller for konsolidering af forskningsbibliotekernes Projektrapport Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek (DEF) Projekt: Modeller for konsolidering af forskningsbibliotekernes bibliotekssystemer Dato: 19. november 2004 Kunde: Forskningsbibliotekernes

Læs mere

CRM med ChannelCRM. 2012 ChannelCRM A/S

CRM med ChannelCRM. 2012 ChannelCRM A/S CRM med ChannelCRM ChannelCRM CRM med ChannelCRM af ChannelCRM A/S Det dokument, du nu sidder med, er en pdf-version af den interaktive hjælp, der følger med ChannelCRM. Her - på papir - har du mulighed

Læs mere

White Paper. Application Management Outsourcing blandt danske top-500 virksomheder - sådan prioriterer it-cheferne og sådan udvikler markedet sig

White Paper. Application Management Outsourcing blandt danske top-500 virksomheder - sådan prioriterer it-cheferne og sådan udvikler markedet sig White Paper - sådan prioriterer it-cheferne og sådan udvikler markedet sig Udarbejdet for af Anne-Lise Wang, Phacit, HENRY Fellow I samarbejde med HENRY Corporation 2010 HENRY Corporation Denmark Sammenfatning

Læs mere

Cloud Computing & Multisourcing

Cloud Computing & Multisourcing November 2010 TDC Hosting whitepaper omkring Cloud Computing & Multisourcing Exceptional technology but human inside Indhold 1. Intro Multisourcing og Cloud Computing.. 2. Definition af Multisourcing...

Læs mere

Enkelt Nemt Effektivt Skalérbart

Enkelt Nemt Effektivt Skalérbart Enkelt Nemt Effektivt Skalérbart Overvåg hele din IT infrastruktur med ét værktøj Som IT ansvarlig er din infrastruktur lig med dit image over for interne som eksterne kunder. Din mulighed for at reagere

Læs mere

360 for Business. En standard løsning for dokument- og informationshåndtering bygget ind i SharePoint.

360 for Business. En standard løsning for dokument- og informationshåndtering bygget ind i SharePoint. 360 for Business En standard løsning for dokument- og informationshåndtering bygget ind i SharePoint. - Giver kontrol over dokumenter, god videndeling og højere effektivitet Dokumenthåndtering - Arkivering

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forord...4. 1. Indledning...6

Indholdsfortegnelse. Forord...4. 1. Indledning...6 Vejledning til bekendtgørelse om krav til information og samtykke ved lagring af eller adgang til oplysninger i slutbrugerens terminaludstyr, Cookie-bekendtgørelsen. 2. udgave, april 2013 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vejledning til myndigheder om digital post til virksomheder

Vejledning til myndigheder om digital post til virksomheder Vejledning til myndigheder om digital post til virksomheder Denne vejledning beskriver, hvordan myndigheder kommunikerer med virksomheder via digital post, og hvordan myndigheder modtager digital post

Læs mere

Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del Bilag 353 Offentligt. Anbefalinger til styrkelse af sikkerheden i statens outsourcede it-drift

Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del Bilag 353 Offentligt. Anbefalinger til styrkelse af sikkerheden i statens outsourcede it-drift Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del Bilag 353 Offentligt Anbefalinger til styrkelse af sikkerheden i statens outsourcede it-drift August 2014 Anbefalinger til styrkelse af sikkerheden i statens outsourcede

Læs mere

Informationssikkerhed i Balance

Informationssikkerhed i Balance Informationssikkerhed i Balance Koncept version 1.0 Oktober 2014 IT-Branchens It-sikkerhedsudvalg Resumé Der har de sidste år været et intenst fokus på informationssikkerhed i Danmark, primært grundet

Læs mere

PROFESSIONEL IT-LØSNING TIL GOLFKLUBBER. > Mere service, mere kontrol, mindre administration

PROFESSIONEL IT-LØSNING TIL GOLFKLUBBER. > Mere service, mere kontrol, mindre administration PROFESSIONEL IT-LØSNING TIL GOLFKLUBBER > Mere service, mere kontrol, mindre administration DET BEHØVER IKKE AT VÆRE SÅ SVÆRT En fleksibel og enkel løsning... Bruges der unødvendig tid på at styre dagligdagen

Læs mere

VEJLEDNING Sikkerhedsmæssige overvejelser ved cloud computing og outsourcing

VEJLEDNING Sikkerhedsmæssige overvejelser ved cloud computing og outsourcing VEJLEDNING Sikkerhedsmæssige overvejelser ved cloud computing og outsourcing DI ITEK 1787 København V. 3377 3377 itek.di.dk itek@di.dk DI ITEK et branchefællesskab i Dansk Industri for virksomheder inden

Læs mere

Handler du med råvarer, finansielle produkter og valuta?

Handler du med råvarer, finansielle produkter og valuta? TEMA TRADING Handler du med råvarer, finansielle produkter og valuta? Så er der stor værdi at hente ved selv mindre investeringer i it. Få her inspiration til nogle af de muligheder, du har. Det var vigtigt

Læs mere

PLATON EXECUTIVE BRIEFINGS

PLATON EXECUTIVE BRIEFINGS PLATON EXECUTIVE BRIEFINGS Forår/sommer 2013 DELTAGELSE ER GRATIS! BI & MDM som Har du ikke mulighed for at deltage på de angivne datoer for Platon Executive Briefings? I foråret/sommeren 2013 tilbyder

Læs mere

Håndbog i elektronisk fakturering

Håndbog i elektronisk fakturering Håndbog i elektronisk fakturering for dig der sælger til det offentlige Håndbog i elektronisk fakturering giver svar på: Hvordan laver man en elektronisk regning? Hvilke nye oplysninger skal med på regningen?

Læs mere

Festina Advisor Faktaark. Introduktion til en innovativ løsning rettet mod rådgivning, optimering og overvågning af en husstands privatøkonomi

Festina Advisor Faktaark. Introduktion til en innovativ løsning rettet mod rådgivning, optimering og overvågning af en husstands privatøkonomi Festina Advisor Faktaark Introduktion til en innovativ løsning rettet mod rådgivning, optimering og overvågning af en husstands privatøkonomi INDHOLDSFORTEGNELSE 1. FESTINA ADVISOR 3 1.1. Rådgivningsydelser

Læs mere

Kompetencer til vækst

Kompetencer til vækst Kompetencer til vækst Analyse af den administrative faglighed i fremtiden Februar 2012 1. Resumé Analysen afdækker de administrative medarbejderes arbejdsopgaver og kompetencekrav i dag og beskriver, hvilke

Læs mere

Kravspecifikation for Business Intelligence System

Kravspecifikation for Business Intelligence System Kravspecifikation for Business Intelligence System Forord Denne kravspecifikation er udarbejdet af Business Intelligence-gruppen under Knowledge Lab. Kravspecifikationen er udarbejdet som led i opfyldelsen

Læs mere

Integration mellem webcrm og NN Markedsdata

Integration mellem webcrm og NN Markedsdata Integration mellem webcrm og NN Markedsdata I samarbejde med NN Markedsdata (NNM) tilbyder webcrm følgende 3 tillægsmoduler, der giver mulighed for direkte integration mellem webcrm og NN Markedsdatabasen,

Læs mere

Notat. Notat om love og regler der unødigt vanskeliggør anvendelsen af cloud computing

Notat. Notat om love og regler der unødigt vanskeliggør anvendelsen af cloud computing Notat Notat om love og regler der unødigt vanskeliggør anvendelsen af cloud computing Indholdsfortegnelse: 1. Indledning...2 2. Definition af cloud computing og eksempler herpå...3 3. Sikkerhed i cloud

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Det 100 % digitale kreditorbogholderi

Det 100 % digitale kreditorbogholderi Det 100 % digitale kreditorbogholderi Største effektivisering i bogholderiet siden indførelsen af EDB Indhold Modtag og håndtér kreditorfakturaer elektronisk med DIGIflow...3 Arbejdsgangen med DIGIflow...4

Læs mere

Deloitte IT Solutions Marts 2013. Nyt it-system Succes eller fiasko?

Deloitte IT Solutions Marts 2013. Nyt it-system Succes eller fiasko? Deloitte IT Solutions Marts 2013 Nyt it-system Succes eller fiasko? Indholdsfortegnelse 3 4 8 14 19 20 24 26 27 29 30 34 1. Forord 2. Generelt om it-projekter 3. Business case 4. Fremgangsmåde for valg

Læs mere

Få succes med outsourcing af løn og HR

Få succes med outsourcing af løn og HR Få succes med outsourcing af løn og HR Whitepaper 1.0 Indledning Dette whitepaper giver dig grundlaget for at træffe den rigtige beslutning om, hvilke muligheder og fordele din virksomhed kan opnå ved

Læs mere

Koblingen mellem Enterprise Arkitektur og Business Intelligence

Koblingen mellem Enterprise Arkitektur og Business Intelligence Koblingen mellem Enterprise Arkitektur og Business Intelligence IT-Universitetet, E-business, forår 2007 Teknisk 4-ugersprojekt Udarbejdet af Anders Kann, Claus Borum Poulsen, Martin Albertsen Tak til:

Læs mere

ASPECT4. fit for business. Release 4 Foundation. EG www.eg.dk/aspect4

ASPECT4. fit for business. Release 4 Foundation. EG www.eg.dk/aspect4 ASPECT4 fit for business Release 4 Foundation EG www.eg.dk/aspect4 Indholdsfortegnelse 1 Introduktion til release 4 af ASPECT4 Foundation... 1 2 Overblik... 2 3 Selvstændige nyheder... 4 3.1 Apps... 4

Læs mere

Hvor og hvordan kan man være tilstede på nettet?

Hvor og hvordan kan man være tilstede på nettet? Hvor og hvordan kan man være tilstede på nettet? 1) Den klassiske tilstedeværelse Visitkort hele pakken blogs Fora Netbutik Distribueret indhold 2) De sociale medier Facebook LinkedIn Twitter Faglige blogs

Læs mere

Sikrer effektivisering i bogholderiet

Sikrer effektivisering i bogholderiet Sikrer effektivisering i bogholderiet Indholdsfortegnelse Modtag og håndtér kreditorfakturaer elektronisk med NaviDoc 3 Arbejdsgangen med NaviDoc 4 Forklaring til arbejdsgangen 5 Leverandør afsender en

Læs mere