MUREN I ISTANBUL. Karsten Duus, fotos, og Jens Anker Jørgensen, tekst og redaktion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MUREN I ISTANBUL. Karsten Duus, fotos, og Jens Anker Jørgensen, tekst og redaktion"

Transkript

1 MUREN I ISTANBUL Karsten Duus, fotos, og Jens Anker Jørgensen, tekst og redaktion

2 Et stigende antal turister besøger Istanbul, men kun få af dem lægger mærke til en af byens største seværdigheder, den ca. 20 km lange mur, der omgiver hele den gamle by. Den vil vi gerne vise nogle billeder af i håb om at andre kan blive inspireret til at sætte den på programmet. Vi er Jens Anker Jørgensen og Karsten Duus, og vi har arbejdet sammen som henholdsvis rektor og prorektor på Helsinge, senere Gribskov Gymnasium. Vi har også lavet film og bøger sammen, bl.a. om Esrum Kloster og dets rødder i Frankrig. Vi har besøgt Konstantinopel flere gange mellem Til en rejse i 2009, hvorfra de fleste af billederne stammer, modtog vi støtte fra E.W. Frank og Hustru Angelina Franks Mindelegat, som vi takker varmt. Muren omkring Istanbul blev bygget i første halvdel af 400-tallet og er det største eksisterende monument fra den klassiske oldtid. Vores udgangspunkt er muren i dag, og vi giver de nødvendige historiske oplysninger undervejs, men nogle få træk af baggrunden er praktiske at kende: Den romerske kejser Konstantin den Store flyttede i begyndelsen af 300-tallet Rom østpå til det nuværende Tyrkiet og grundlagde dermed det store, kristne, østromerske rige, også kaldet Det Byzantinske Rige eller Byzans, der i mange århundreder var den dominerende magt i Mellemøsten og Europa. Konstantinopel er opkaldt efter ham. Senere erobrede de muslimske osmanner eller tyrkere imidlertid større og større dele af riget, og til sidst var der kun selve byen Konstantinopel by tilbage. Den indtog tyrkerne under ledelse af den unge sultan Mehmet II i 1453 efter et par måneders belejring og omdøbte den til Istanbul. Det blev begyndelsen til det osmanniske rige, der snart blev ligeså stort og mægtigt som det østromerske kejserdømme havde været. Det osmanniske rige gik under efter første verdenskrig, og af dets rester opstod det nuværende Tyrkiet i 1923, grundlagt af landsfaderen Kemal Atatürk.

3 Et karakteristisk billede af muren, der her nærmest er en ruin af en mur, ikke vedligeholdt eller restaureret, og hårdt medtaget af tidens tand. Det eneste moderne element er lygtepælene, der i nogen grad forstyrrer indtrykket af romantisk forfald.

4 Sådan kan muren omkring Istanbul se ud på andre strækninger. I betragtning af at den er mere end 1500 år gammel kan man undre sig over hvor velbevaret den er. Det er næsten for godt til at være sandt, og det er det heller ikke. Det vender vi tilbage til senere. Her som på det forrige billede er området ved muren præget af intensivt havebrug.

5 Aftenstemning ved Top Kapi, Kanonporten, ikke at forveksle med sultanens palads af samme navn. Denne port er et af de steder, hvor det gik hårdest til i Oprindelig var porten beskyttet af to tårne, der begge blev skudt i grus under tyrkernes angreb. Kun det ene er kommet op igen.

6 Muren lå naturligvis i udkanten af den gamle by, og herude lå begravelsespladserne. Muslimer sløjfer nødigt gravsteder, og der findes stadig meget store kirkegårde langs muren, selv om området nu nærmest ligger i centrum af millionbyen. Her hviler de døde fredeligt ved foden af det gamle forsvarsanlæg, og murkronens brystværn er ved at forsvinde i bevoksning.

7 Trafikalt er muren meget upraktisk i en moderne storby. Flere steder har man måttet fjerne store partier af den for at give plads til flersporede motorveje.

8 Edirne-porten var en hovedfærdselsåre i det gamle Istanbul. Herfra gik vejen til tyrkernes tidligere hovedstad Edirne og videre mod vest. Efter den arabiske rejse begyndte Carsten Niebuhr sin hjemtur mod Danmark d. 8. juni 1767 med at leje heste ved denne port, og han bemærkede ikke uden tilfredshed ligene af to røvere, der sad spiddet på pæle lige uden for porten: De havde drevet landevejsrøveri på Balkan og myrdet rejsende. Denne vej skulle jeg rejse. Det var mig altså kærere at møde røverne her end bevæbnede i skovene på Balkan. * Mevlevi-porten er åben for motortrafik, hvad marmorsøjlen portåbningen bærer præg af.

9 Indgangen til Den gyldne Port. Den sagnomspundne Porta Aurea var de byzantinske kejseres triumfvej ind i byen, når de vendte tilbage fra slagmarken som sejrherrer. Nu fører der ikke længere nogen sejrsalle frem til porten, som af forsvarshensyn blev muret til i slutningen af byzantinsk tid. Tyrkerne åbnede den ikke efter erobringen, ifølge overleveringen fordi en spådom forudsagde, at en kristen hær en dag ville generobre byen gennem denne port.

10 I byzantinsk tid var der to slags porte i muren, de civile og de militære. De første havde navne, de sidste numre. Her ses militærport nr. 5, der ligger lidt nord for Top Kapi-porten. Her fandt de hårdeste kampe sted i Bag denne port omkom den daværende kejser Konstantin XI under kampene lige inden tyrkernes gennembrud den 29. maj. Portene har nu tyrkiske navne, ofte flere forskellige. Den gamle Port nr. 5 hedder bl.a. Hücum Kapisi, angrebets port, og Örülü Kapi, den reparerede port, hvad der åbenbart hentyder til portåbningen, ikke til tårnene. Dens mest fredelige navn er Sulukule Kapi, porten ved vandtårnet.

11 Til højre Bosperusstrædet, der går op til Sortehavet, nederst Marmarahavet, der fører ned i Middelhavet. Byen kan angribes både fra land- og vandsiden og blev derfor omgivet af mur hele vejen rundt. Den knap seks km lange landmur er den bedst bevarede, mens store dele af sømuren er forsvundet. For at forhindre fjender i at sejle ind i Det gyldne Horn var der spændt en jernkæde (markeret med blåt) ud mellem hovedbyen og Galata der også var omgivet af mur. Tidligt i middelalderen boede der i Konstantinopel mellem en halv og en hel million mennesker, men i 1453, da tyrkerne angreb, var befolkningstallet faldet til ca I dag bor der mellem millioner mennesker i Istanbul, og kortets område svarer til den indre by i København.

12 Konstantinopel tegnet af den danske kunster Melchior Lorck i slutningen af 1550 erne. Lorck, som har tegnet sig selv i forgrunden i færd med at lave tegningen, står på Galatasiden af Det gyldne Horn og ser over mod hovedbyen, hvis mur rejser sig næsten direkte af vandet bag en smal strandbred med lette bygninger. Sømuren er en enkelt mur uden ydermur. Som man ser var sømurene stadig intakte på Lorcks tid, men siden har vind og vejr ødelagt store dele af dem. Tegningen er blad 16 af Melchior Lorcks 12 meter lange Konstantinopelprospekt der består af 21 sammenlimede blade.

13 Model af landmuren, set ind mod byen. Modellen giver et godt indtryk af de vanskeligheder en angribende hær stod overfor. Voldgraven er 20 meter bred og 7 meter dyb. Den første, lave mur, ydermuren, er ca. 10 høj med brystværn og fremskudte tårne. Den indre mur er 15 meter høj, og tårnene op til 10 meter højere. Der er 96 tårne i landmurens indre mur, placeret forskudt i forhold til ydermurens tårne, således at tårndækningen bliver størst mulig. Indermuren er mellem meter tyk, så selv en kraftig rambuk vil næppe gøre megen skade.

14 Et stykke af landmuren, set fra taget af et af den indre murs tårne. Til venstre den nu opfyldte voldgrav med et lavt brystværn, derefter ydre og indre mur. Forsvarerne har kunnet stå på en gangbro bag den ydre murs brystværn, men den faldet sammen her. Muren kaldes den theodosianske mur efter kejser Theodosius II, i hvis regeringstid ( ) den blev bygget. Sin endelige udformning som dobbeltmur med ydre mur og voldgrav fik den sidst i 440 erne efter to voldsomme jordskælv, der ødelagde store dele af den første mur.

15 Kejser Theodosius overdrog arbejdet med at sætte muren i stand efter jordskælvene til præfekten Konstantin, og det skulle gå stærkt, for hunnerne var under Attilas ledelse på vej for at angribe byen. En latinsk indskrift på en af byportene fortæller: På Theodosius bud rejste Konstantin med triumf disse stolte mure på mindre end to måneder. Pallas Athene selv kunne næppe have bygget så stærkt et forsvarsværk så hurtigt. Hunnerne opgav ved synet af muren, og trods mange angreb fra flere forskellige folkeslag lykkedes det aldrig en hær at forcere muren før Mehmet kom med sine nyopfundne kanoner i 1453.

16 Grønthandel ved muren. Traditionen for at dyrke grøntsager ved muren går helt tilbage til 400-tallet, da muren blev bygget. Da kejser Theodosius eksproprierede jord til murbyggeriet, fik de tidligere ejere lov til fortsat at dyrke jorden når der ikke var krig, og de kunne endda bruge tårnene til opbevaring af redskaber. Jordbruget ved muren er fortsat lige siden, men nu er det måske snart ved at være forbi.

17 Hagia Sofia-kirken i Istanbul, bygget i 530 erne. Den kristne by så langt mod øst blev efterhånden et ben i Allahs hals : Profeten sagde til sine disciple: Har I hørt om en by med land på den ene side og hav på de to andre? De svarede: Ja, det har vi, O du Guds sendebud. Han sagde: Den yderste dag skal ikke gry, før den by er indtaget af sønner af Isak. Når de kommer frem til byen, vil de ikke slås med våben og katapulter, men med ordene Der er ingen anden Gud end Allah, og Allah er stor. Så vil den første sømur falde, og anden gang den anden sømur, og den tredje gang vil muren på landsiden falde, og de vil drage ind i byen med fryd.

18 Kanonporten Top Kapi under tyrkernes angreb i 1453, gengivet på Panorama-museet tæt ved porten. Som besøgende står man midt i slaget og kan se det 360 grader rundt. Det er det afgørende øjeblik om morgenen tirsdag d. 29. maj 1453, hvor den tyrkiske hær bryder igennem. Det tyrkiske flag bliver rejst over tårnet til venstre, mens fanen med den kejserlige ørn falder ned fra tårnet til venstre. Panoramaet, der åbnede 2009, er et must for Istanbuls skolebørn. Begivenheden hedder på tyrkisk Konstantinopels erobring, ikke fald som i vesteuropæisk historie. Sultan Mehmet fik efter sejren tilnavnet Fatih, erobreren, og æres som en af nationens fædre.

19 Plade ved Edirneporten, opsat i 1953 i 500-året for erobringen. Mindepladen angiver datoen efter både muslimsk og vesteuropæisk (kristen) tidsregning. Mehmet red ind i byen gennem Edirneporten om eftermiddagen d. 29. maj 1453 og indviede samme dag Hagia Sofia som moske. I dag er Hagia Sofia museum. * Et meget karakteristisk murbillede. Tyrkerne er næsten lige så glade for deres flag som danskerne, og man ser mange flag langs muren.

20 Den del af Istanbul, som muren sorterer under, har fået navn efter Mehmets tilnavn Fatih, erobreren. Ordet Belediyesi betyder kommune. * I de folkelige kvarterer i den nordlige del af byen ser man ude ved muren stadig mange af de klassiske sortmalede Istanbul-huse af træ, nu ofte i en miserabel tilstand.

21 På en af vores vandringer langs landmuren stødte vi på et markant minde om begivenhederne i I en rodebunke i kanten af et lille haveanlæg i den opfyldte voldgrav foran muren lå der en kanonkugle, der sandsynligvis har ligget på bunden af voldgraven og i nyere tid er blevet presset op til overfladen af frosten.

22 At kanonkuglen er fra 1453 er næsten sikkert. Før den tid blev der ikke skudt med kanoner, og efter erobringen er byen aldrig blevet angrebet fra landsiden. Kanonkuglen var for stor og tung til at vi kunne tage den med, så den ligger der sikkert endnu.

23 Gården i Eyüb-moskeen tæt ved muren. Eyüb (på arabisk Ayoub, på dansk Job) var profeten Muhammeds fanebærer, der blev dræbt foran muren under arabernes belejring af Konstantinopel i 600-tallet. Myten fortæller, at da Mehmet i 1453 belejrede byen og var tæt ved at give op, fandt man Eyübs lig, og denne opmuntring fra profeten selv gav Mehmet nyt mod. Efter erobringen byggede han en moske over Eyübs grav, som nu er et af de vigtigste muslimske valfartsteder. Drengen i hvidt tøj og turban lidt til venstre for midten er en af de mange drenge fra Istanbul, der i denne traditionelle dragt besøger Eyüb-moskeen på dagen for deres omskærelse.

24 Når man færdes langs muren med 1453 i baghovedet er man tilbøjelig til at se de mange ødelagte murpartier som resultat af de voldsomme kampe. Umiddelbart vil man måske tro, at tårnene her har fået et par fuldtræffere fra de tyrkiske kanoner, men sådan forholder det sig nok ikke. Istanbul ligger i et område der jævnlig rammes af jordskælv, og skaderne på tårnene er typiske jordskælvsskader. Grunden er skredet under en del af tårnene, så murene er revnet eller sunket helt i grus.

25 Muren sat sig, fordi undergrunden under et jordskælv er skredet væk. Det ses tydeligt på de bånd af røde teglsten, der med faste mellemrum er skudt ind i mellem de kalksten som muren i øvrigt er bygget af. Teglstensbåndene har oprindelig været vandrette, men nu hælder de svært nedad. De røde murstenbånd var et vandmærke for kejserligt byzantinsk byggeri, og de går igen i mange senere stilefterligninger som fx Kommunehospitalet i København.

26 Et jordskælv har fået muren til at revne, og en del af den er næsten forsvundet i undergrunden. I brudfladen kan man se at de røde bånd af teglsten er muret ind i muren i hele dens bredde. Teglstenene var ikke kun pynt, de havde også en stabiliserende effekt.

27 Her har jordskælvet været så voldsomt, at murstykket til venstre er blevet hvirvlet rundt, så de vandrette lag nu ligger lodret.

28 I slutningen af 1900-tallet begyndte man at restaurere muren, især fordi den blevet optaget på UNESCO s World Heritage List. Arbejdet blev imidlertid udført så dilettantisk, at UNESCO hellere ville sætte muren på listen over truede kulturmindesmærker. Her er et næsten forsvundet tårn bygget op igen uden de røde murstenbånd, der blot er klistret på i den tynde skalmur, som delvis er faldet af igen. Et stort jordskælv i 1999 fik flere steder restaureringsskallerne til at falde fra hinanden og førte derved dele af muren tilbage til deres forvitrede, men autentiske skikkelse.

29 Her er restaureringen er ikke just diskret, men der er ingen tvivl om hvad der er nyt og hvad der er gammelt.

30 Et stykke af muren set inde fra byen. Trappen op til den indre murs brystværn er helt nybygget ved restaurering. * Murens meget varierede udseende skyldes blandt andet de mange antikke bygningsfragmenter, der er blevet genbrugt i byggeriet. Det er ofte elementer med meget fine detaljer, og at opdage dem er en af glæderne ved en vandring langs muren.

31 Arbejdet med restaureringen ser nu ud til at være gået helt i stå, selv om det mange steder synes ret påkrævet.

32 Hovedparten af muren har ikke været udsat for restaurering, men er ved at dø en langsom død i skønhed. Den kraftige vegetation breder sig uhindret og vil i det lange løb sammen med luftforurening og frostsprængninger få muren til at falde, men for tiden giver den muren et fascinerende pittoresk udseende.

33 For en moderne vesteuropæer, der er vant til at oldtidsmonumenter holdes pinligt rene, er muren et usædvanligt og betagende syn. Jellingstenene, Stonehenge og Akropolis er kemisk renset for selv den mindste smule mos, men på lange strækninger hvor muren i Istanbul har fået lov at passe sig selv, danner arkitektonisk kultur og floral natur en forunderlig helhed.

34 Brombærrene synes at nyde godt af murens kalk og breder sig til store krat.

35 Skærmplanter ved muren.

36 Muren er tilflugtssted for mange vilde planter, der ellers har svært ved at overleve i en storby. Sådan var det også tidligere i Colosseum i Rom, hvor engelske botanikere i 1800-tallet konkurrerede om hvem der kunne finde flest arter. Richard Deakin nåede i sin Flora of the Colosseum of Rome (1855) op på hele 420. Muren i Istanbul er så vidt vides aldrig blevet gjort til genstand for lignende undersøgelser, men tanken er tillokkende.

37 På lange strækninger af en murvandring er det som at gå i Piranesis billeder fra 1700-tallets Rom.

38 . Noget rent paradis er det dog ikke. Et udefineret område som muren bliver let endestation for alt muligt forskelligt, som man ikke ved hvor man skal gøre af. Mange steder har muren karakter af losseplads med alt hvad der følger med af rotter, herreløse hunde og klunsere.

39 Hvis man har noget man vil af med, en gammel bil fx, kan man sætte den ved muren, og der bliver den stående, til den forsvinder af sig selv

40 Det kan give pudsige gadebilleder som her, hvor en et stykke af en antik granitsøjle har fået selskab af en udtjent gasbeholder. Som landsmand til H.C. Andersen kan man ikke lade være at tænke på de samtaler der føres her.

41 Også mennesker kan være til overs, og er de det, så er der jo altid muren.

42 Den nordlige del af Istanbul var engang et fornemt paladskvarter, men det er gået tilbage. Her er muren endevæg for en lille blindgyde med beskedne boliger

43 Det er ikke kun småfolk der har bygget boliger i muren.

44 I et af de gamle tårne, der nu står alene tilbage uden forbindende mur, har nogen indrettet sig ganske komfortabelt. Skorstenen i muren tyder på, at der er en brændeovn til de kolde tider.

45 Man kan også bruge muren som fundament under sit hus, så man kommer billigt i højheden. De røde teglstensbånd anes over det nederste hul i muren lidt til højre for midten.

46 Nogle steder ser det ud som om murens beboere er blevet sat ud med hård hånd. Der ligger bohave udenfor, og der er en låst gitterdør for indgangen. Måske har der været en aktion for at forhindre folk i at blive alt for bofaste, men vi kunne ikke få nærmere oplysninger om det.

47 Hvis man ikke er bofast, kan muren give ly for blot en enkelt nat. Disse romaer havde slået lejr ved muren og er ved at bryde op efter morgenmaden.

48 Romabørn, lige vågnet. Romaerne havde indtil for nylig deres eget kvarter i Istanbul, Sulukule, bag militærport nr. 5. Her havde de boet siden byzantinsk tid, og her levedes livet efter lidt løsere normer end i resten af byen. I 2006 ryddede bystyret næsten uden varsel hele området med bulldozere med henvisning til en ny byplan, og romaerne blev tilbudt genhusning i højhuse 30 km væk. Det var en opsparet harme over en hel række lignende aktioner der førte til de omfattende uroligheder under bystyrets forsøg på at rydde Geziparken i 2013.

49 Tyrkiet er ved at blive et moderne samfund, og den uregerlige mur er selvfølgelig en uting for et bystyre, der gerne vil have en pæn og ordentlig by. Det ser ud til, at kommunen for at få styr på det har lagt en langsigtet plan, der går ud på at omdanne den vildtvoksende mur til ruinpark. Efter opkøb og nedrivning omdannes arealerne omkring muren efterhånden til parker, og bevoksningen på muren holdes nede. Billedet her er fra murens sydligste del, helt nede ved Marmarahavet. Her lå byens garverier, der var anbragt uden for muren på grund af den ilde lugt de afgav, men de er væk nu.

50 Nyanlagt legeplads ved muren.

51 Foreløbig fylder parkerne ikke så meget, men de breder sig, og engang vil muren nok mest være et sted for kondiløbere og børnehaver. Der vil ikke være meget at komme efter for nostalgisk anlagte turister, så hvis man hører til den kategori, skal man måske ikke vente for længe med et besøg.

52

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Konstantinopel. Grundlæggelse. Vidste du, at... Kejser Justinian. Det store skisma. Fakta. Det Byzantinske riges hovedstad

Konstantinopel. Grundlæggelse. Vidste du, at... Kejser Justinian. Det store skisma. Fakta. Det Byzantinske riges hovedstad Historiefaget.dk: Konstantinopel Konstantinopel Efter i 320'erne at have vundet enemagten i Romerriget grundlagde kejser Konstantin den Store ved Bosporus' bredder det nye Rom, Konstantinopel. Byen, grundlagt

Læs mere

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande.

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande. Historiefaget.dk: Korstogene Korstogene I 1099 erobrede kristne korsfarere Jerusalem fra muslimerne. De skabte et kongedømme, som varede i hele 200 år. Af Kurt Villads Jensen Opdateret 11. december 2013

Læs mere

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog.

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog. Historiefaget.dk: Mellemøsten før 1400 Mellemøsten før 1400 Mellemøstens historie før 1400 var præget af en række store rigers påvirkning. Perserriget, Romerriget, de arabiske storriger og det tyrkiske

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Det er sidste søndag i kirkeåret og teksten om verdensdommen kan næsten lyde som en dør der bliver smækket hårdt i. Vi farer sammen, vender

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen?

Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen? Kopiside 4 Break 3 - Historisk baggrund Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen? Josefine Ottesens roman om Helgi Daner er ikke bare ren fantasi. Flere af hovedpersonerne er kendt som

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

Kampen om landet og byen

Kampen om landet og byen Mellemøstenhar gennem tiderne påkaldt sig stor opmærksomhed, og regionen er i dag mere end nogensinde genstand for stor international bevågenhed. På mange måder er Palæstina, og i særdeleshed Jerusalem

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp.

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp. Side 1 Gæs i skuret historien om morten bisp Side 2 Personer: Martin Side 3 Gæs i skuret historien om morten bisp 1 Soldat 4 2 Den hvide hest 6 3 En tigger 8 4 Den røde kappe 10 5 En drøm 12 6 En syg mand

Læs mere

Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015

Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015 Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015 Kære 2.v, Hermed følger relevante informationer til jer og jeres forældre omkring studieturen. Temaet for studieturen er øst og vest, og de deltagende fag

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 3. - 4. klasse Tutankhamon 1. Fælles gennemgang: Læs teksten sammen med eleverne. De kan følge med, mens du læser op. På den måde, bliver alle klar over, hvad

Læs mere

Prædiken til Anden juledag Sankt Stefans dag II. Sct. Pauls kirke 26. december 2017 kl Salmer: 123/464/102/122/124/439/114/129

Prædiken til Anden juledag Sankt Stefans dag II. Sct. Pauls kirke 26. december 2017 kl Salmer: 123/464/102/122/124/439/114/129 1 Prædiken til Anden juledag Sankt Stefans dag II. Sct. Pauls kirke 26. december 2017 kl. 10.00. Salmer: 123/464/102/122/124/439/114/129 Åbningshilsen Så er vi atter til julegudstjeneste. Vi kan ikke få

Læs mere

Lærerudveksling - Sygeplejeuddannelsen University Colleges Sjælland & Baskent University Ankara Tyrkiet

Lærerudveksling - Sygeplejeuddannelsen University Colleges Sjælland & Baskent University Ankara Tyrkiet Lærerudveksling - Sygeplejeuddannelsen University Colleges Sjælland & Baskent University Ankara Tyrkiet I november 2013 besøgte Malene Elrond & Minna Therkildsen Baskent Universty og Baskent Hospital i

Læs mere

DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH

DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH INDHOLD Indledning 6 General #1 34 Ninjago City 8 Garmadons robot 36 Lord Garmadon 10 Master Wu 38 Hajhæren 12 De voksnes visdomsord 40 Ninjastyrken 14 Skæbnebåden

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta Historiefaget.dk: Versaillestraktaten Versaillestraktaten 1. verdenskrig stoppede 11. november 1918 kl. 11. Fredstraktaten blev underskrevet i Versailles i 1919. Krigsafslutningen Krigens afslutning regnes

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

EMU Kultur og læring

EMU Kultur og læring EMU Kultur og læring Forsvar, slotte og herregårde Mennesket har altid forsøgt at beskytte sig mod ydre fare. Gruppens sikkerhed har været højt prioriteret. Ansvaret har traditionelt været lagt i hænderne

Læs mere

Tyrkiet. Scanbird ApS www.scanbird.com. Kultur & Fugle Istanbul & Bursa. med Politiken Plus. 15.-22. september 2015

Tyrkiet. Scanbird ApS www.scanbird.com. Kultur & Fugle Istanbul & Bursa. med Politiken Plus. 15.-22. september 2015 Tyrkiet Kultur & Fugle Istanbul & Bursa 15.-22. september 2015 med Politiken Plus Scanbird ApS www.scanbird.com På grænsen mellem Europa og Asien ligger Istanbul, der før 1931 hed Konstantinopel, hovedstad

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2014 Bording.docx. 30-11-2014 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2014 Bording.docx. 30-11-2014 side 1 30-11-2014 side 1 Prædiken til 1.søndag i advent 2014. Tekst. Matt. 21,1-9. Bording. I sommerferien gik jeg en aften hen af fortovet på Kürfürstendamm i Berlin, ikke så langt fra den sønderbombede ruin

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

I Aastrup: 747: Lysets engel 291: Du, som går ud fra den levende Gud 331: Uberørt at byen travlhed 321: O kristelighed 29: Spænd over os

I Aastrup: 747: Lysets engel 291: Du, som går ud fra den levende Gud 331: Uberørt at byen travlhed 321: O kristelighed 29: Spænd over os 5. søndag efter trinitatis Læsninger: Jer 1, 4-9 1. Pet 2, 4-10 Matt 16, 13-26 Salmer: Kære jer Salmerne til søndag bliver: I Vonsbæk: 747: Lysets engel 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7: Sov sødt barnlille

Læs mere

Prædiken til allehelgen 2. nov. Kl

Prædiken til allehelgen 2. nov. Kl Prædiken til allehelgen 2. nov. Kl. 10.00 754 - Se nu stiger solen 36 Befal du dine vej 732 Dybt hælder året i sin gang 549 Vi takker dig for livet på min død er mig til gode 439 O, du Guds lam Nadververs

Læs mere

Anden påskedag Livet er som en vandring, i et landskab, der hele tiden forandrer sig.

Anden påskedag Livet er som en vandring, i et landskab, der hele tiden forandrer sig. Anden påskedag Livet er som en vandring, i et landskab, der hele tiden forandrer sig. Den lige landevej ligger vidstrakt foran os, endeløs med små sving og små stigninger. Det gør os udmattede at se på

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække 1 Nollund Kirke Søndag d. 18. september 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække Salmer 1. DDS 749: I østen stiger solen op 2. DDS 371: Du

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2016 Bording side 1. Prædiken til 1.søndag i advent Tekst. Matt. 21,1-9. Bording.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2016 Bording side 1. Prædiken til 1.søndag i advent Tekst. Matt. 21,1-9. Bording. 27-11-2016 side 1 Prædiken til 1.søndag i advent 2016. Tekst. Matt. 21,1-9. Bording. Der er ingen overraskelser. At følge kirkeårets gang er som at genbruge en gammel julekalender. Vi ved på forhånd hvilke

Læs mere

3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217

3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217 3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217 Den onde djævel havde skabt et spejl, som kunne forvrænge alting, alt skønt blev grimt. De små djævle lo og var fornøjede,

Læs mere

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Hvad Guds er Evangelium: Matt. 22,15-22 Salmer: 745, 367, 448; 728, 266 Her er en 20'er. [Vis en 20 krone-mønt frem!] I ved hvordan den ser ud, selv om I ikke kan se den ordentligt

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G. i Gl. Havdrup Kirke

I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G. i Gl. Havdrup Kirke I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G i Gl. Havdrup Kirke Denne folder er ment som en hjælp til at se kirken på en anden måde. Ikke blot som en fin bygning vi som turister

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Prædiken til Hedefest 28.08.2014 kl. 19.10

Prædiken til Hedefest 28.08.2014 kl. 19.10 Prædiken til Hedefest 28.08.2014 kl. 19.10 Salmer: 70 du kom til vor runde jord 10 alt hvad som fuglevinger fik 370 menneske din egen magt 787 du som har tændt Herren er mit lys og min frelse, hvem skal

Læs mere

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser.

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. I Thomas B. Thriges Gades hjulspor Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. Turen begynder ved Ruinen bag rådhuset. 1. I forbindelse

Læs mere

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger.

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. De kom fra hver sit hjørne af verden, hvor de havde ledt

Læs mere

nu er kriser nok ikke noget man behøver at anstrenge sig for at opsøge, skabe eller ligefrem opfinde sådan i det daglige

nu er kriser nok ikke noget man behøver at anstrenge sig for at opsøge, skabe eller ligefrem opfinde sådan i det daglige 1 Til sidst viste Jesus sig for de elleve selv, mens de sad til bords, og han bebrejdede dem deres vantro og hårdhjertethed, fordi de ikke havde troet dem, der havde set ham efter hans opstandelse. Så

Læs mere

Vandrefestival tur i Naturpark Åmosen

Vandrefestival tur i Naturpark Åmosen Vandrefestival tur i Naturpark Åmosen Lørdag den 25. aug. 2012, var vi ca. 20 mennesker der startede en vandretur fra Maglemosevej i Stenlille. (Nederst til højre på kortet). Vejret var skiftevis overskyet,

Læs mere

Jernalder. Fakta. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film

Jernalder. Fakta. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film Jernalder Vidste du... at der nogle gange var krig i jernalderen? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen. Den sidste del af jernalderen kaldes vikingetid. For 2500 til 1000 år siden var der

Læs mere

Teglværksstien. Vandrerute ved Iller Strand

Teglværksstien. Vandrerute ved Iller Strand Teglværksstien Vandrerute ved Iller Strand Broager Vig Cathrinesminde Teglværk WC P Iller Teglværk Matzens Teglværk Trekroner Hans Petersens Teglgaard Sandgraven Iller P Brunsnæs Teglværksstien ved Iller

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Allehelgens dag,

Allehelgens dag, Allehelgens dag, 3.11.2013. Domkirken: 732 Dybt hælder året, 571 Den store hvide (prædiken, navneoplæsning, motet), 549 Vi takker dig, 754 Se nu stiger. Nadver: 573 Helgen her Gråbrødre: 732, 571, 549,

Læs mere

Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle

Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle Dagens kørsel 744 km fra Erholungspark Camping til Chiemsee Camping nær den Østriske grænse Dagens kørsel:

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

5. december Det sner og vi bliver fotograferet

5. december Det sner og vi bliver fotograferet 5. december Det sner og vi bliver fotograferet 5. DECEMBER I nat har det sneet, godt nok ikke så meget, men nok til, at der er dannet små snedriver, hvor der er lidt læ. På vej til skole skal jeg lige

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen 1 749 - I østen stiger solen op 419 - O Gud hør min bøn 70 - Du kom til vor runde jord 478 - vi kommer til din kirke, Gud 721 - Frydeligt med jubelkor Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle

Læs mere

AFD. FR.NR. SB.NR. BESKRIVELSE BEMÆRKNINGER BILLEDE

AFD. FR.NR. SB.NR. BESKRIVELSE BEMÆRKNINGER BILLEDE 1 På alle enhedens arealer gælder: At sten- og jorddiger skal betragtes som fredede fortidsminder. Det er tilstræbt at få indtegnet samtlige sten- og jorddiger på skovkortene, men der findes uden tvivl

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 15-11-2015 Prædiken til 24.s.e.trinitatis 2015. Prædiken til 24.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Matt. 9,18-26..

Lindvig Osmundsen Side 1 15-11-2015 Prædiken til 24.s.e.trinitatis 2015. Prædiken til 24.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Matt. 9,18-26.. Lindvig Osmundsen Side 1 15-11-2015 Prædiken til 24.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Matt. 9,18-26.. Det var sådan lidt underligt at vælge første salme til gudstjenesten i dag. Jeg skulle måske have

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Lucia-gudstjeneste i Bejsnap 13. december s.i advent II

Lucia-gudstjeneste i Bejsnap 13. december s.i advent II I dag har vi et dejligt solskinsvejr, og det nyder vi i fulde drag, for det er småt med lyset for tiden. Mørket har magten uden for i disse dage. Det er mørkt når vi står op, og det begynder allerede at

Læs mere

Den, der ikke er med mig, er imod mig, og den, der ikke samler med mig, spreder.

Den, der ikke er med mig, er imod mig, og den, der ikke samler med mig, spreder. 1 Engang var Jesus ved at uddrive en dæmon, som var stum. Da dæmonen var faret ud, begyndte den stumme at tale, og folkeskarerne undrede sig. Men nogle af dem sagde:»det er ved dæmonernes fyrste, Beelzebul,

Læs mere

OLDTIDSMINDER. i Korsør Kommune

OLDTIDSMINDER. i Korsør Kommune OLDTIDSMINDER i Korsør Kommune 2 Kommer man til Korsør østfra kan man mellem banen og motorvejen efter Svenstrup på marken se en markant langdysse og en runddysse, som desværre ikke er tilgængelig. Men

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb 240 - Dig være ære 448 Fyldt af glæde 236 - Påskeblomst 224 Stat op min sjæl Nadververs: 245 v, 5 Opstandne herre du vil gå 218 Krist stod op af døde Jeg

Læs mere

Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på saddukæerne, samledes

Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på saddukæerne, samledes NU er næsten her Prædiken af Kristine S. Hestbech Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Jeg prædiker over Matthæus kap.22, 34 46: Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på

Læs mere

PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 25.APRIL 2011 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL Tekster: Sl.22,22b-32; Ap.G.10,34-41; Luk.24,13-35 Salmer: 237,233,224,244,235

PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 25.APRIL 2011 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL Tekster: Sl.22,22b-32; Ap.G.10,34-41; Luk.24,13-35 Salmer: 237,233,224,244,235 PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 25.APRIL 2011 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Sl.22,22b-32; Ap.G.10,34-41; Luk.24,13-35 Salmer: 237,233,224,244,235 Bliv hos os med din Ånd til stede, O mester, hver en

Læs mere

På påskebesøg i Kairos Skraldeby

På påskebesøg i Kairos Skraldeby På påskebesøg i Kairos Skraldeby Forfatter og fotograf: Kirsten Graversen Rejser man til Kairo, bør man besøge den autentiske bydel Mokattam, som betyder Skraldebyen. Trods bynavnet er det ikke slum alt

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

Kapitel 1. Det l a nge blik

Kapitel 1. Det l a nge blik Kapitel 1 Det l a nge blik Kirurgen sagde:»jeg vil foretage en nethindeoperation på dit venstre øje.«det var gode nyheder, men så fortsatte han med at sige, at jeg skulle rekreere mig efter operationen

Læs mere

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN 9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN Jeg har fået lov til at cykle til Sallinge i eftermiddag. Foråret er rigtig kommet nu, og jeg kan mærke den varme vind mod kinden. Jeg har medvind og jeg kender jo hele vejen,

Læs mere

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen 1 2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644 Åbningshilsen Vi er kommet til anden søndag i fasten. For at det kan blive forår, må vi gennemleve

Læs mere

Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, jeg foretrækker ørkenen!

Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, jeg foretrækker ørkenen! Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, men jeg foretrækker ørkenen! 17 Hmm Hvorfor det? Fordi den er ren! Det bliver ikke let at komme ind i Turban-fortet Det er

Læs mere

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen.

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen. Jernalder Vidste du... at der nogle gange var krig i jernalderen? Vi har fundet jernalderfolkenes grave og landsbyer. Vi har også fundet mange af deres ting og spor efter deres religion og deres krige.

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. 06-12-2015 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. Der er mange oplevelser i livet, og jo ældre man bliver, jo mere har man været med til. Også som præst har jeg fået lov til

Læs mere

Spørgsmål reflektion og fordybelse

Spørgsmål reflektion og fordybelse I dag kender stort set alle Grækenland for den dybe økonomiske krise, som landet nu befinder sig i. Mange har også viden om Grækenland fra ferierejser. Grækenland er et forholdsvis nyt land. Grækenland

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om strækningen fra Ledigos til Monte del Gozo

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om strækningen fra Ledigos til Monte del Gozo Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela Billedserie om strækningen fra Ledigos til Monte del Gozo 1 Caminoen Ledigos - Monte del Gozo 2 Vandring til Ledigos 382 km til Santiago de Compostela 3 4 5 Skiltningen

Læs mere

Christian d. 3. kanal ved Randers.

Christian d. 3. kanal ved Randers. Christian d. 3. kanal ved Randers. Christian d. 3 kanal blev - som navnet siger - anlagt i 1552-53 på foranledning af Kong Christian d. 3 (født1503) som regerede Danmark fra 1534 og til sin død 1559 (2+3).

Læs mere