EKSPORT AF FØDEVARER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EKSPORT AF FØDEVARER"

Transkript

1 EKSPORT AF FØDEVARER en guide til inspektion fra udlandet Kom godt i gang! Forberedelse Myndigheder og ambassader Rollefordeling Selve inspektionen Kom godt videre! Økonomi Kulturelle forskelle Planter og planteprodukter Huskeliste Kontaktoplysninger Så er du klædt godt på!

2 2 EKSPORT AF FØDEVARER m.m. en guide til inspektion fra udlandet Vi ved godt, at inspektioner, papirarbejde og sagsgange ikke er din livret. Du er interesseret i at drive en succesrig forretning med attraktive produkter. Hvilket også er det bedste udgangspunkt for eksport. Hvis du ønsker at eksportere fødevarer, foder, animalske biprodukter, levende dyr, avlsmateriale, planteprodukter eller lignende til lande uden for EU (også kaldet tredjelande), udgør udenlandske myndigheders inspektion af din virksomhed en vigtig brik i et større puslespil. En succesfuld inspektion på dag et betyder dog ikke succesfuld eksport dag to. Du skal være opmærksom på politiske hensyn, kulturelle forskelle, udarbejdelse af certifikater og meget andet, som forlænger tiden, før du kan eksportere. Det kræver tid og ressourcer at gennemføre en inspektion. Derfor vil du naturligvis helst have, at alt klapper og forløber optimalt. Det vil vi også i Fødevarestyrelsen. Derfor har vi i samarbejde med brancheorganisationer og med bidrag NaturErhvervstyrelsen udviklet denne guide. Brug den til at få det hurtige overblik, til at forstå processen, og til at hjælpe dig med at huske det hele. Del den med dine medarbejdere, så I har en fælles forståelse af, hvad der skal ske på en inspektion og hvorfor en inspektion foregår, som den gør. Alt sammen, så du kommer videre og kan koncentrere dig om det vigtige: Din forretning, dine produkter og dine kunder.

3 3 INDHOLDSFORTEGNELSE FORBEREDELSE Kom godt i gang med eksport MYNDIGHEDER OG AMBASSADER Eksport Hvad du skal vide? ROLLEFORDELING Inspektion hvem har hvilke roller? SELVE INSPEKTIONEN Inspektion hvad skal der ske? ØKONOMI Udgifter til inspektion KULTURELLE FORSKELLE Hvad med kulturelle forskelle? PLANTER OG PLANTEPRODUKTER NaturErhvervstyrelsen, eksport Hvad skal du vide? HUSKELISTE Husk at få det hele med KONTAKTOPLYSNINGER Åbningstider og nyttige links

4 4 FORBEREDELSE Kom godt i gang med eksport Den bedste start på din eksport er et grundigt forarbejde. Det lyder indlysende, men kræver en indsats i praksis. For mange lande uden for EU, er det ofte tilstrækkeligt, at din virksomhed lever op til EU-reglerne, for at du kan eksportere forskellige produkter til landet. Men sådan er det ikke altid. Særligt ved eksport af levende dyr og animalske produkter kan du opleve, at du stilles over for særlige krav. Brug dine ressourcer rigtigt, så de ikke bruges på noget, som senere viser sig ikke kan lade sig gøre pga. handelsbarrierer, politiske hensyn, særlige regler og kulturelle forskelligheder. Processen varierer meget fra land til land og fra produkt til produkt.

5 5 FORBEREDELSE Kom godt i gang med eksport Første skridt Start med at søge informationer på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Her finder du blandt andet informationer, om der allerede er officielle aftaler med de lande, du ønsker at eksportere til. På hjemmesiden finder du også Fødevarestyrelsens certifikat-database, hvor du kan søge efter relevante lande og se, om der allerede findes landespecifikke certifikater for dit produkt. Vi får desværre ikke altid at vide, når importkrav ændres af modtagerlandet. Som eksportør skal du være opmærksom på, at det er dit ansvar at sikre, at importkravene i certifikatet er gyldige. Et certifikat er ikke en blåstempling i sig selv. Der kan være supplerende krav, og et tredjeland kan eksempelvis stille krav om at inspicere din virksomhed, inden du må eksportere. Sørg derfor at få hurtig afklaring på, om myndighederne skal godkende og inspicere din virksomhed, inden du arbejder videre. Det kan også være et tredjelands krav, at din virksomhed skal være registreret på en speciel liste, før du må eksporteres produkter til det pågældende land. Disse såkaldte eksport lister, finder du på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Vi ved godt, det lyder kompliceret. Processen ved inspektioner varierer meget fra land til land og fra produkt til produkt. Derfor er der mange forhold, der skal undersøges forud hver enkelt inspektion. I praksis hjælper det at følge ovenstående råd. Hvem skal kontaktes og holdes orienteret? Inspektioner i Danmark kræver planlægning fra virksomheder, myndigheder og brancheorganisationer. Er du medlem af en brancheorganisation, er det en god idé at involvere den, da de kan bidrage med erfaringer fra andre inspektioner. Du kan også kontakte den danske ambassade i tredjelandet som kan vejlede dig og hjælpe til i processen. Det også en god idé, at du tager kontakt til din lokale kontrol, enten i Fødevarestyrelsen eller i NaturErhvervstyrelsen. Den formelle myndighedskontakt mellem to lande foregår direkte mellem myndighederne i Danmark og udlandet eller via de danske ambassader i udlandet. Aftaler om myndighedsinspektioner skal derfor ske med Fødevarestyrelsens accept. Et høflighedsbesøg kan med kort varsel få karakter af en inspektion. Derfor er det en god ide at orientere os, hvis du forventer at få besøg af myndigheder fra udlandet. Det hjælper os med at være klar, hvis der eksempelvis kommer krav om inspektion.

6 6 MYNDIGHEDER OG AMBASSADER Eksport Hvad du skal vide? Myndighed til myndighed Fordi aftaler med tredjelande foregår fra myndighed til myndighed, har Fødevarestyrelsen kontakten til den tilsvarende myndighed i det andet land. Det forholder sig sådan, fordi det handler om afklaring af lovmæssige krav og planlægning af inspektioner i Danmark.

7 7 MYNDIGHEDER OG AMBASSADER Eksport Hvad du skal vide? Ambassader (og importører) Ambassaderne fungerer som indgang til myndighederne i et givent land. Og de kan være behjælpelige med at skaffe information om hvilke myndighedskrav, landet stiller til produkterne. Som potentiel eksportvirksomhed kan du med fordel bede interesserede importører om at fremskaffe de officielle myndigheders krav til import i tredjelandet. Ambassaden kan også hjælpe dig, hvis du allerede har kontakt til en importør. Da certifikater og andre officielle krav er aftaler, der skal indgås mellem myndighederne, det hensigtsmæssigt at holde Fødevarestyrelsen orienteret om væsentlig kontakt mellem ambassaden og myndighederne i udlandet. Det gør os i stand at handle rettidigt, hvis der eksempelvis stilles krav om inspektion. Erfaring fra udenrigsministeriet viser, at du har stort udbytte af inddrage ambassaderne. Særligt hvis du skal eksportere til lande, som Danmark har mindre handelshistorik med. Ambassaderne kan sikre, at det går hurtigere, og at du modtager en regelret behandling af ansøgninger og gennemførelse af inspektioner. I nogle lande er det afgørende, at kontakten etableres, før du sender en egentlig ansøgning. På den måde kan ambassaderne nemlig rådgive dig om ansøgningernes udformning og være behjælpelige med eksempelvis oversættelse samt den videre strategi for den hurtigst mulige behandling af ansøgningen. Ambassaderne kan bidrage til at fremme de ofte tidskrævende godkendelsesprocesser ved løbende at følge op på, hvor ansøgningerne er i godkendelsesarbejdet. Du skal være opmærksom på at søge om produktgodkendelse i meget god tid. Det kan desværre tage flere år at få godkendelse.

8 8 MYNDIGHEDER OG AMBASSADER Eksport Hvad du skal vide? Godkendelse og registrering (eksport lister) På Fødevarestyrelsens hjemmeside finder du oplysninger om hvilke lande, der kræver registrering på Fødevarestyrelsens eksport lister, og for hvilke produkttyper. Eksport lister er Fødevarestyrelsens lister over virksomheder godkendt til eksport af fødevarer til et givent land. Listerne omfatter kun de krav, Fødevarestyrelsen allerede kender til. Ved åbning af nye markeder for danske produkter kan myndighederne i landet stille krav om, at virksomheder, der ønsker at eksportere, skal registreres. Der er stor forskel på procedurerne i de forskellige lande. Nogle lande kræver kun, at du som virksomhed er registeret og godkendt i Danmark for at komme på listen. Men der kan også være krav om inspektion, før virksomheden kan blive listet. Andre lande kræver, at du som virksomhed lever op til det pågældende lands egne krav, før du kan komme på listen. Dette er afgørende for at komme i betragtning i forhold til eksport til det pågældende land. Du vil ofte møde krav om inspektion af din virksomhed, før den kan blive listet. Hvis din virksomhed ønsker eksport til et land med krav om listning, skal du ansøge om at komme på de relevante eksport lister gennem den lokale kontrolenhed i Fødevarestyrelsen.

9 9 MYNDIGHEDER OG AMBASSADER Eksport Hvad du skal vide? Eksport Hvad skal du vide? Der er typisk to måder, din virksomhed kan få inspektion fra tredjelande: Enten er det inspektion af de enkelte virksomheder for individuel godkendelse. Eller det er inspektion af en række virksomheder, med henblik på en systemgodkendelse. Når et tredjeland har givet Danmark systemgodkendelse, betyder det, at de danske myndigheder har lov til at godkende og liste virksomheder til eksport til tredjelandet. I forbindelse med inspektion for systemgodkendelse vil de virksomheder, der inspiceres, være repræsentanter for denne type virksomheder. Det betyder, at ikke alle virksomheder, som ønsker at eksportere, skal have en virksomhedsinspektion. Nogle tredjelande accepterer EU-reglerne (og Danmark som land) alene som følge af det effektive kontrolsystem i Danmark. Det betyder, det er tilstrækkeligt, at din virksomhed er godkendt/registreret til produktionen efter EU-reglerne. Andre tredjelande kræver, at din virksomhed opfylder særlige krav og at den inspiceres. Når der skal åbnes for eksporten til et nyt marked, kræver nogle tredjelande inspektion for at systemgodkende det danske kontrolsystem og niveauet af virksomhederne i Danmark. Andre tredjelande kræver inspektion af de enkelte virksomheder, der ønsker eksport. Der kan også være stor forskel på myndighedskrav og kundekrav. Kundekrav kan variere meget afhængigt af produktet og aftales mellem din virksomhed og kunden i udlandet. For mange lande vil der dog ikke forekomme særlige myndighedskrav ud over EU s regelsæt.

10 10 MYNDIGHEDER OG AMBASSADER Eksport Hvad du skal vide? Spørgeskema (Questionnaire) Før inspektionen kan du modtage et spørgeskema fra Fødevarestyrelsen. Spørgeskemaet kan være omfangsrigt. Der kan være spørgsmål rettet til myndighederne i Danmark. Der kan være spørgsmål, som virksomhederne eller brancheorganisationer skal svare på. Hensigten med spørgeskemaet er, at myndighederne i det pågældende land har et grundigt for kendskab til det danske kontrolsystem og de danske virksomheder, inden selve inspektionen. Det er altså tredjelandet, der stiller krav om denne information og ikke Fødevarestyrelsen, selv om det ofte er Fødevarestyrelsen, der er afsender. Det er dermed et krav fra myndighederne i udlandet, at spørgeskemaet besvares, før de vil overveje din virksomhed til eksport. Besvarelse af spørgeskemaer er ofte et krav. Både når der skal åbnes for adgangen til et nyt eksportmarked, og når nye virksomheder skal listes til eksport til et særligt tredjeland. Invitation til inspektion Den formelle invitation til inspektion sker altid mellem en udenlandsk myndighed og Fødevarestyrelsen i Danmark. Din virksomhed bliver involveret via brancheorganisationen eller den lokale kontrol i planlægningen af inspektionen. Men det endelige program for inspektionen er en aftale mellem myndighederne. I forbindelse med overvejelser om eksport til nyt marked, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at din virksomhed (eller brancheforening) skal dække alle udgifter i forbindelse med inspektionen. Der er dog undtagelser: Enkelte lande og ved inspektioner fra EU er det dog myndighederne selv, der betaler for de almindelige udgifter. Der er mange forskellige parter, som alle har en vigtig rolle at spille, inden du kan begynde at eksporte dine varer. Nedenfor giver vi dig en kort gennemgang af parterne og deres roller.

11 11 ROLLEFORDELING Inspektion hvem har hvilke roller? Din virksomhed Når du står foran en inspektion, skal du leve op til EU-reglerne for produkter og produktionen. Hertil kommer eventuelt særlige krav, som myndighederne i udlandet stiller. Kort sagt handler det om, at du kan demonstrere og dokumentere dine forhold bedst muligt. Læs mere i afsnittet Inspektion hvad skal der ske? Inspektører fra tredjelande Inspektører fra tredjelande kommer for at kontrollere en virksomhed eller et kontrolsystem. Deres opgave er at indsamle information og udarbejde en samlet rapport og indstilling, som efterfølgende skal behandles af deres myndighed i det pågældende land. De skal klædes bedst muligt på i forhold til at få et godt indblik i din virksomheds standarder og procedurer, det danske system og de danske regler. Det er vigtigt at understrege, at det normalt ikke er inspektørerne selv, der giver den endelige godkendelse.

12 12 ROLLEFORDELING Inspektion hvem har hvilke roller? Brancheorganisationer Brancheorganisationen kan generelt være behjælpelig med alle former for vejledning i forhold til eksport til udlandet. I forbindelse med inspektionen og de virksomhedsbesøg, der skal gennemføres, vil brancheorganisationen typisk stå for planlægningen. Det vil sige planlægning af transport, forplejning, overnatning for inspektørerne og evt. andre aktiviteter uden for inspektionen. Brancheorganisationen deltager ofte under inspektionen på alle virksomheder, hvilket giver dem en mulighed for at få et overordnet indblik i inspektionen. Det gør brancheorganisationen i stand til at bidrage med at afklare generelle problemstillinger i forhold til inspektørerne. De kan forklare inspektørerne branchens rolle ved eksport og er også behjælpelige med praktiske forhold ved indlogering og transport. Brancheorganisationen har både et godt indblik i og overblik over de danske virksomheder, og de arbejder tæt sammen med Fødevarestyrelsen. International Handel, Fødevarestyrelsen I Fødevarestyrelsen har enheden International Handel kontakt til myndigheder over hele verden. International Handel står for den overordnede planlægning af inspektionen og accepterer tidspunkt og plan for inspektionen, lige som International Handel står for møder mellem myndighederne og formidler af information mellem myndigheder, f.eks. om regler og kontrol i Danmark. Typisk vil en repræsentant for International Handel også deltage i inspektionen som en gennemgående person, bl.a. for at sikre, at der samles op på centrale spørgsmål fra inspektørerne. På møder og under virksomhedsinspektioner er International Handel mødeleder. Den lokale kontrol fra Fødevarestyrelsen eller NaturErhvervstyrelsen Det er afgørende, at den rette tilsynsførende er til stede under inspektionen i din virksomhed. Det er vigtigt, da det er den lokale tilsynsførende, som har indgående kendskab til virksomheden samt tidligere kontroller. Den tilsynsførende besvarer spørgsmål om planlægning og gennemførelse af kontrol hos virksomhederne generelt, og demonstrerer kontrolredskaber som eksempelvis IT-systemer.

13 13 ROLLEFORDELING Inspektion hvem har hvilke roller? Ambassaden Ambassaderne arbejder oftest tæt sammen med Fødevarestyrelsen om forberedelse og planlægning af inspektioner. Den relevante ambassade kan også i samarbejde med brancheorganisationen vurdere, om der vil være behov for en tolk, og helt overordnet spiller ambassaderne en vigtig rolle i at forstå og hjælpe i forbindelse med bl.a. kulturelle forskelle. Tolk Inspektionerne vil typisk foregå på engelsk. Alligevel kan det være fordelagtigt med en tolk. Tolken hjælper til med evt. sproglige barrierer og forståelse imellem parterne. Det er vigtigt, at tolken mestrer fagtermer inden for det givne felt på begge parters sprog, så misforståelser undgås. Det er også vigtigt, at der oversættes neutralt, så man ikke kun får oversat det, tolken tror, myndighederne vil høre. FVO Food and Veterinary Office (FVO) er en EU enhed, som har til formål at sikre, at de enkelte medlemslande i EU lever op til EU s krav, og at der er ensartethed i EU. FVO gennemfører regelmæssige inspektioner i Danmark og andre EU-lande. Det er en kontrol af Fødevarestyrelsen og ikke af din virksomhed, også selv om kontrollen foregår i din virksomhed. FVO offentliggør hvert år en plan over, hvilke brancher, de ønsker at inspicere. Virksomhederne vil typiske blive orienteret op til en inspektion. Læs mere om FVO:

14 14 SELVE INSPEKTIONEN Inspektion hvad skal der ske? Hvordan foregår en inspektion i praksis? Hvordan forbereder du dig bedst muligt? I dette afsnit kan du blive klogere på, hvordan et typisk program ser ud, og hvad det indebærer økonomisk. Program Et typisk program for en inspektion: Åbningsmøde Virksomhedsbesøg Laboratoriebesøg Møde hos lokal kontrol Afslutningsmøde

15 15 SELVE INSPEKTIONEN Inspektion hvad skal der ske? Brancheorganisationen og virksomheden deltager normalt kun i virksomhedsbesøget. Åbnings- og, afslutningsmødet, er en myndighedskontakt. Det er altså her de overordnede officielle krav drøftes og forhandles. Hverken brancheorganisationen eller virksomheden deltager i denne type møder. På den måde tydeliggør vi adskillelsen mellem myndigheder og brancheorganisationer. Under inspektioner deltager Fødevarestyrelsen normalt ikke i møder, der vedrører forhold, som er uden for Fødevarestyrelsens myndighedsområde. Ved møder hos den lokale kontrol eller hos Fødevarestyrelsens laboratorier kan brancheorganisationen deltage. Brancheorganisationen har en observerende rolle under disse møder. Et typisk åbningsmøde hos Fødevarestyrelsen Program for dagen/ugen. Generel Information om Fødevarestyrelsen, kontrolprincipper, dyresundhed og fødevaresikkerhed. Evt. specifikke informationer, som de udenlandske myndigheder har ønsket. Krav fra tredjelande Tredjelande har forskellige krav til inspektioner. Vær derfor godt forberedt hele vejen rundt. Som virksomhed skal du kunne besvare spørgsmål om egenkontrol og produktionsforhold. Repræsentanter fra International Handel (mødeleder) samt den lokale Fødevarestyrelsesenhed skal besvare kontrolrelaterede spørgsmål, så som lovgivning, hyppighed af kontrol m.m.. International Handel og den lokale kontrol skal videregive information, som kontrollen skal være opmærksomme på ved de næste besøg i inspektionsprogrammet. Brancheorganisationen er der ligeledes for at støtte virksomheden under dette forløb.

16 16 SELVE INSPEKTIONEN Inspektion hvad skal der ske? Virksomhedsbesøget foregår typisk efter denne skabelon: Præsentations møde på virksomheden Rundvisning Kontrol af virksomheden dokumenter Afslutning på virksomhedsbesøget Præsentations møde på virksomheden foregår typisk efter denne skabelon: Fødevarestyrelsen byder velkommen (præsentationsrunde). Virksomhedspræsentation. Hold din præsentationen (PowerPoint) kort og med fokus på inspektionens område, ca. 15 min. Præsenter de vigtigste produktionstal, -flow, og oversigt over virksomheden samt egenkontrolprogrammet. Hold fokus på inspektionens formål. Evt. spørgsmål fra inspektørerne besvares. Rundvisning Du er vært og viser rundt og forklarer om produktionen. Planlæg på forhånd hvor du vil møde inspektørerne samt hvor og hvordan, I gerne vil vise rundt. Også selv om det er inspektørerne, der bestemmer, hvad der skal ses. 1 Når du viser rundt, så følg det hygiejniske forløb i din virksomhed. Husk også at følge din virksomheds egne procedurer. 2 Din lokale tilsynsførende er med rundt, når du viser rundt på virksomheden, og kan konkret svare på spørgsmål om kontrollen. 3 Vær engageret. Inspektionen opfylder kun formålet, hvis ønskerne fra inspektørerne opfyldes. Typisk ved tredjelandsinspektioner er produktionen afgørende. 4 Vær forberedt på spørgsmål til alle aspekter af virksomheden og produktionen. 5 Hold så vidt muligt inspektionen samlet. Du kan selv være med til at påvirke konklusioner alene ved at være behjælpelig og på forkant med situationen. 6 Vær forberedt på hvem fra virksomheden, der skal gribe ind ved fejl, som påpeges under inspektionen. Kend jeres egne procedurer og følg dem.

17 17 SELVE INSPEKTIONEN Inspektion hvad skal der ske? Kontrol af virksomhedsdokumentation Inspektørerne vil normalt se og kontrollere dokumenter om virksomheden. Du bør derfor kunne vise og forklare dokumenter. Typisk er disse dokumenter relevante: Din virksomheds autorisation eller registrering. Evt. ansøgning om godkendelse til eksport. Tegninger over virksomheden. Resultater af evt. laboratorieanalyser samt kontrolrapporter for mindst de sidste to år. Hav HACCP-plan, SSOP-program (eller tilsvarende program for hygiejnekontrol) og anden relevant egenkontroldokumentation tilgængelig. Sporbarhed, skadedyrs kontrol og uddannelse af personale er emner, som inspektører ofte ønsker information om. Hvis du har dine dokumenter på engelsk er det en god ide at bruge dem. Du kan med fordel printe relevant materiale og gemme dokumenterne på et usb-stik, så du kan udlevere papirer og usb-stik til inspektørerne. Inspektørerne kan have særlige ønsker, f.eks. at se samtlige ansættelseskontrakter inkl. helbredsattest af personalet, information om vandforsyning eller fødevarekædeoplysninger. Afslutningen på virksomhedsbesøget Inspektørerne opfordres af Fødevarestyrelsen til at give en første evaluering af virksomheden.

18 18 SELVE INSPEKTIONEN Inspektion hvad skal der ske? Typisk besøg på laboratorium og møde med den lokale kontrol Nogle inspektører ønsker at inspicere Fødevarestyrelsens laboratorium eller holde møder hos den lokale kontrol. Herunder er en kort beskrivelse af denne type besøg. Virksomhederne deltager ikke under denne del af inspektionen. Brancheorganisationer deltager nogle gange i denne type besøg. Et typisk laboratoriebesøg Introduktion til laboratoriet Akkreditering (kvalitetssikring) Specifikke ønsker fra inspektionen Inspektion af laboratoriefaciliteter Et typisk møde hos Fødevarestyrelsens lokalkontrol Planlægning og udførelse af tilsyn Beskrivelse af tilsyn Oplev Fødevarestyrelsens kontrolsystem i aktion Demonstration af IT-systemer Besvarelse af spørgsmål om kontrollen Afslutnings møde Som afslutning på inspektionen holde Fødevarestyrelsen et møde med inspektørerne. Virksomheder og brancheorganisationer deltager ikke i dette møde. Det afsluttende møde foregår typisk efter denne skabelon. Afslutnings møde Myndighederne mødes Evt. præsentation af specifikke ønsker Uklare spørgsmål afklares Evaluering af besøget samt umiddelbare indtryk

19 19 SELVE INSPEKTIONEN Inspektion hvad skal der ske? Praktik og forberedelse Hav helt grundlæggende styr på alt det praktiske inden inspektionen. Tag på forhånd specifikt stilling til, hvordan følgende situationer håndteres: Hvem er med fra virksomheden? Ofte forventer inspektørerne, at det er personer på højt niveau, der deltager. Det er også vigtigt at de rette personer er med, når inspektørerne stiller spørgsmål. Hvordan skal virksomheden præsenteres? Hvad skal der fortælles på mødet? Hvem fortæller? Hvem viser rundt på virksomheden? Hvilken rute skal I gå? Hvem svarer på inspektørernes spørgsmål? Evt. kan I på forhånd øve en inspektion. Hvem gør noget ved evt. fejl, som sker under vejs? Fotopolitik: Må inspektørerne selv tage billeder? Er der noget, som ikke må fotograferes? Evt. kan en fra virksomheden tage billeder, som I kan sende eller udlevere til inspektørerne på usb-stik. Sko til alle i flere størrelser og/eller skoovertræk. Relevant tøj til deltagere, eks. overtræksdragter og evt. masker. Frokost til alle deltagere (evt. halal, vegetarretter). Anden forplejning. Sprog og adfærd under besøget (tal engelsk). Underret personalet, så alle er klar. Gennemgå virksomheden og rengør en ekstra gang. Vær lydhør over for kritik. Hvad gør du, hvis der opstår uretmæssig kritik? Tag det med Fødevarestyrelsen efterfølgende. Vi kan herefter tage dialogen med de relevante myndigheder. Vi er lige som du interesseret i at få eksporten i gang hurtigst muligt.

20 20 ØKONOMI Udgifter til inspektion Virksomheder afholder evt. via brancheforening alle omkostninger ved inspektioner. Det kan bl.a. omfatte transport til Danmark, leje af bil, overnatning, forplejning og diæter. Det er vigtigt at nævne, at udgifter kan variere meget i størrelse, men ofte kan brancheorganisationen eller ambassaden hjælpe dig med at specificere omfanget. Udgifterne afhænger af, hvilke krav landet stiller. Nogle lande samt FVO betaler selv omkostninger til rejser, forplejning, overnatning mm. FVO (og Fødevarestyrelsens personale) må gerne tage i mod almindelig måltider, der er en del af programmet for inspektionen. Fødevarestyrelsen betaler selv for udgifter til eget personale ved overnatning og fly- og togbilletter. Virksomheden skal være opmærksom på, at de danske ambassader har gebyrer for levering af tjenesteydelser til eksportfremme.

21 21 KULTURELLE FORSKELLE Hvad med kulturelle forskelle? Er du i tvivl, så kontakt ambassaden Vær helt generelt opmærksom på kulturelle forskelle. Alligevel sker det, at man enten prøver for meget, underkender en gestus eller på anden måde kommer til at fornærme sine gæster. De kulturelle forskelle er mange, og varierer meget fra land til land. Ofte er det nuancer, som gør hele forskellen, og som vært er du interesseret i, at det hele går som planlagt. Der er ingen, heller ikke inspektørerne, der forventer, at du som virksomhed er hjemme i det pågældende lands kulturelle adfærd og skikke. Men det gælder for inspektioner, som når du rejser til en fremmed land: At du gør dig umage og udviser en respekt. Du kan være med til at sikre en god oplevelse og et bedre resultatet ved at sætte dig ind i basale kulturelle forhold, inden inspektionen. Husk den danske ambassade i det pågældende land kan hjælpe dig. Vær opmærksom på følgende Hvad er den rette etikette ved hilsen? Hvordan udveksles visitkort? Skal der være hierarkiske siddepladser? Er der religiøse forbehold ift. forplejning m.v.? Er det kutyme at give gaver? Hvordan er den korrekte påklædning? Findes der andre lokale traditioner?

22 22 PLANTER OG PLANTEPRODUKTER NaturErhvervstyrelsen, eksport Hvad skal du vide? Hvad skal du vide om tredjelandes importkrav? Når du vil eksportere et planteprodukt til lande uden for EU, er det nødvendigt at indhente oplysninger om importlandets plantesundhedskrav til den specifikke vare. Du kan finde information om nogle importlandes krav på NaturErhvervstyrelsens hjemmeside. Du kan også forhøre dig om importlandets krav hos din handelspartner i importlandet. Importkravene kan fremgå af karantænelister, eller være beskrevet specifikt for den enkelte vare i tredjelands plantesundhedslovgivningen eller i importtilladelser. Plantesundhedscertifikat Mange importlande har krav om, at planteprodukter skal følges af et plantesundhedscertifikat (phytosanitary certificate), som attesterer, at planteproduktet opfylder importlandets plantesundhedskrav. Plantesundhedscertifikatet udstedes af eksportlandets plantesundhedsmyndighed (NaturErhvervstyrelsen i Danmark) til importlandets plantesundhedsmyndighed, hvilket er medvirkende til, at der er stor tillid til certifikatet. Plantesundhedscertifikater benyttes internationalt ved handel med planteprodukter for bl.a. at mindske spredning af planteskadegørere. Retningslinjerne for udstedelse af plantesundhedscertifikater er beskrevet under IPPC (International Plant Protection Convention). Hvis du vil vide mere om plantesundhedscertifikater se link til NaturErhvervstyrelsen bagerst i guiden.

23 23 PLANTER OG PLANTEPRODUKTER NaturErhvervstyrelsen, eksport Hvad skal du vide? Besøg fra tredjelande Tilliden til plantesundhedscertifikater og generel praksis ved handel med planteprodukter betyder, at der sjældent forekommer inspektioner fra tredjelandes plantesundhedsmyndigheder. Hvis der forekommer inspektion, vil det ofte være med det formål at få en systemgodkendelse af den danske plantesundhedsmyndigheds kontrolsystem, men ikke godkendelse af din virksomhed specifikt. I enkelte tilfælde kan der i forbindelse med systemgodkendelsen være inspektion af en eller flere virksomheder. Ved handel med planteprodukter vil eksport typisk kunne ske fra hele landet og ikke kun fra godkendte enkeltvirksomheder. Der er dog enkelte tilfælde, hvor kun godkendte virksomheder kan eksportere planteprodukter til visse lande. Vær opmærksom på følgende Ved besøg fra tredje lande er det i alle tilfælde en fordel at være godt forberedt. Det kan være nyttigt for dig at gennemgå punkterne under afsnittet Inspektion hvem har hvilke roller? og Inspektion hvad skal der ske?. Det er desuden vigtigt, at du er opmærksom på de kulturelle forskelle. Ved kontakt til tredjelandes handelspartnere eller plantesundhedsmyndigheder vil det, hvis muligt, ofte være en fordel at kontakte den danske ambassade i importlandet. Se yderligere under afsnittet Hvad med kulturelle forskelle?.

24 24 HUSKELISTE Husk at få det hele med Min brancheorganisation er blevet kontaktet. Min virksomhed betaler for inspektionens ophold, forplejning og aktiviteter. Min virksomhed har ansøgt Fødevarestyrelsen om at komme på eksport liste. Min virksomhed har udfyldt relevant spørgeskema fra Fødevarestyrelsen/ tredjelandet. Alle relevante parter er involveret. Alle praktiske forhold er blevet adresseret. Alt papirarbejde ligger klar til inspektion og kan udleveres til inspektørerne. Vi har planlagt den rute, som vi følger under inspektionen og har evt. øvet inspektion. Alle ansatte i virksomheden er informerede og klar til inspektion, vi ved hvem der skal besvare spørgsmål og rette evt. fejl. Virksomheden er klar til inspektionen. Kulturelle forskelle er blevet afklaret f.eks. via ambassaden.

25 25 KONTAKTOPLYSNINGER Åbningstider og nyttige links Information om eksport til et specifikt land: Link til certifikatdatabasen: Eksport lister fødevarer: Fødevarestyrelsens kunderådgivning Tlf.: Normale åbningstider: Mandag-torsdag fra Fredag Eksport af levende dyr, avlsmateriale og non-food produkter: Eksport af foder: Retsinformation og eksportbekendtgørelsen, fødevarer: Link om eksport af økologiske fødevarer: Kontaktformular, spørgsmål til Fødevarestyrelsen: NaturErhvervstyrelsen Kundevejledningen Tlf.: Normale åbningstider: Mandag-torsdag fra Fredag Information om eksport af planteprodukter: Registrering som eksportør og bestilling af plantesundhedscertifikat ( Vejledning og blanketter ): Retsinformation og eksportbekendtgørelsen, planter og planteprodukter mm.: Link om eksport af økologiske produkter: Link til Udenrigsministeriet og ambassader: Link til Eksportrådet:

September Version 3

September Version 3 September 2019 - Version 3 Bilag A: Vejledning til udfyldelse af et landespecifikt standardcertifikat for fødevarer, foder, animalske biprodukter og heraf afledte produkter samt fødevarekontaktmaterialer

Læs mere

Guide til den gode dialogsamtale

Guide til den gode dialogsamtale Guide til den gode dialogsamtale En klagesang er til for at høres, ikke en stil som skal rettes - Benny Andersen Hvorfor tilbud om dialogsamtale? En patient/pårørende har indgivet en skriftlig klage til

Læs mere

Tilmelding. 1) Tilmelding til erhvervsdelegationstur til Chongqing, august 2013

Tilmelding. 1) Tilmelding til erhvervsdelegationstur til Chongqing, august 2013 Tilmelding 1) Tilmelding til erhvervsdelegationstur til Chongqing, 10. 15. august 2013 Vi bekræfter hermed vores deltagelse i erhvervsdelegationsturen til Chongqing den 10. 15. august 2013 til en pris

Læs mere

International handel med bier

International handel med bier International handel med bier Af Stig Mellergaard og Annette Junker Karpinski, Dyresundhed, Fødevarestyrelsen EU har for at reducere risikoen for indførsel af bisygdomme, som ikke findes i EU, og forhindre

Læs mere

Huskeliste. - til kommende brugere af Den Digitale Bilbog. Domstolsstyrelsen / Huskeliste. Designelementer: Logo

Huskeliste. - til kommende brugere af Den Digitale Bilbog. Domstolsstyrelsen / Huskeliste. Designelementer: Logo Desi Designelementer: Logo Logo På Domstol.dk findes logoet i øverste venstre hjørne på alle websitets sider. Huskeliste Designguide for Domstol.dk - til kommende brugere af Den Digitale Bilbog Domstolsstyrelsen

Læs mere

Robotter, automatisering og effektiv produktion

Robotter, automatisering og effektiv produktion Robotter, automatisering og effektiv produktion Vejledning til virksomheden Et undervisningsforløb udviklet til 7. klassetrin 8. maj 2019 Vejledning til virksomheden Robotter, automatisering og effektiv

Læs mere

GØR EN GOD FORRETNING

GØR EN GOD FORRETNING GØR EN GOD FORRETNING -Biblioteket hjælper dig på vej ONLINE LIGE HER Forsidebillede: colourbox Brug bibliotekets baser kvit og frit! Biblioteket er meget mere end bøger. Vi har fx en række online baser,

Læs mere

Der er mange eksempler på at en elev efter endt uddannelse vender tilbage til virksomheden.

Der er mange eksempler på at en elev efter endt uddannelse vender tilbage til virksomheden. Guide til skolebesøg Denne guide er til dig, der får en skoleklasse på besøg, som er opdelt i før, under og efter besøget. Bagerst i guiden finder du en praktisk tjekliste til forberedelse og aftaler med

Læs mere

Slutrapport for kampagne om behandling og omsætning af animalske biprodukter der leveres fra mejerier til husdyrbrug til foder

Slutrapport for kampagne om behandling og omsætning af animalske biprodukter der leveres fra mejerier til husdyrbrug til foder J. nr.: 2014-14-60-00048 15. juni 2016 Slutrapport for kampagne om behandling og omsætning af animalske biprodukter der leveres fra mejerier til husdyrbrug til foder INDLEDNING Der er risiko for, at smitsomme

Læs mere

Vejledning i ansøgning om. med eksport af planter og planteprodukter. Vejledning

Vejledning i ansøgning om. med eksport af planter og planteprodukter. Vejledning Vejledning i ansøgning om plantesundhedscertifikat i forbindelse med eksport af planter og planteprodukter Vejledning November 2018 Vejledning i bestilling af plantesundhedscertifikat i forbindelse med

Læs mere

Vejledning om. import af økologiske fødevarer m.v. fra tredjelande

Vejledning om. import af økologiske fødevarer m.v. fra tredjelande Fødevarestyrelsen Vejledning om import af økologiske fødevarer m.v. fra tredjelande Juni 2015 Indledning Økologireglerne Fødevarestyrelsen har på sin hjemmeside www.fvst.dk 1 gjort oplysninger tilgængelige

Læs mere

Sådan opretter du et EXPORT certifikat i TRACES

Sådan opretter du et EXPORT certifikat i TRACES 16-04-2014 J.nr.: 2014-14-1119-00002/AJK Sådan opretter du et EXPORT certifikat i TRACES Log på TRACES Hvis du og din virksomhed/bedrift mv. ikke allerede er oprettet som henholdsvis bruger og organisation

Læs mere

Region Midtjylland i en international verden

Region Midtjylland i en international verden 20. februar 2008 Region Midtjylland i en international verden Engelsk som hovedsprog i virksomhederne, industrier, der flytter til Asien, virksomheder, der vinder markeder i udlandet. Små og mellemstore

Læs mere

Fødevarekontaktmaterialer (FKM) Hvorfor lovgivning? Hvilken lovgivning? - status og fremtid. Bente Fabech Cand. Pharm.

Fødevarekontaktmaterialer (FKM) Hvorfor lovgivning? Hvilken lovgivning? - status og fremtid. Bente Fabech Cand. Pharm. Fødevarekontaktmaterialer (FKM) Hvorfor lovgivning? Hvilken lovgivning? - status og fremtid Bente Fabech Cand. Pharm. Fødevarestyrelsen Indhold Hvilken lovgivning? FKM regler i Danmark, - EU og nationale

Læs mere

Vejledning om brug og udfyldelse af præeksportcertifikater (PRE-EXPORT CERTIFICATE)

Vejledning om brug og udfyldelse af præeksportcertifikater (PRE-EXPORT CERTIFICATE) Vejledning om brug og udfyldelse af præeksportcertifikater (PRE-EXPORT CERTIFICATE) Vejledning Juni 2019 Vejledning om brug og udfyldelse af præeksportcertifikater. Denne vejledning er redigeret af Plantetilsyn,

Læs mere

Case Id: 1019eff9-2a98-4d94-88d2-80a9ac15a660

Case Id: 1019eff9-2a98-4d94-88d2-80a9ac15a660 Case Id: 1019eff9-2a98-4d94-88d2-80a9ac15a660 Spørgeskemaer om indførelsen af det europæiske erhvervspas for sygeplejersker, læger, farmaceuter, fysioterapeuter, ingeniører, bjergførere og ejendomsmæglere

Læs mere

REGISTRERING AF DIT VAREMÆRKE I ANDRE LANDE

REGISTRERING AF DIT VAREMÆRKE I ANDRE LANDE REGISTRERING AF DIT VAREMÆRKE I ANDRE LANDE REGISTRERING AF DIT VAREMÆRKE I ANDRE LANDE TÆNKER DU PÅ AT EKSPORTERE DINE VARER OG SERVICES TIL ANDRE LANDE, SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM PÅ AT FÅ DIT MÆRKE REGISTRERET

Læs mere

Vejledning om krav til analyser og deklaration af kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse

Vejledning om krav til analyser og deklaration af kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse 26. april 2017 Vejledning om krav til analyser og deklaration af kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse I denne vejledning beskrives de krav, der stilles til analyser af næringsstoffer (vitaminer

Læs mere

Vejledning om krav til analyser og næringsdeklaration ved kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse

Vejledning om krav til analyser og næringsdeklaration ved kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse UDKAST Vejledning om krav til analyser og næringsdeklaration ved kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse I denne vejledning beskrives de krav, der stilles til analyser af næringsstoffer (vitaminer

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om donordyr og ind- og udførsel af avlsmateriale 1)

Lovtidende A. Bekendtgørelse om donordyr og ind- og udførsel af avlsmateriale 1) Lovtidende A Bekendtgørelse om donordyr og ind- og udførsel af avlsmateriale 1) I medfør af 37, 40-41, 67 og 70, stk. 3, i lov om hold af dyr, jf. lovbekendtgørelse nr. 466 af 15. maj 2014, fastsættes

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

Indledning Målet med denne aktivitet er at: Afdække løsningsrummet for risikobaseret rengøring i kødindustrien

Indledning Målet med denne aktivitet er at: Afdække løsningsrummet for risikobaseret rengøring i kødindustrien Rapport 31.12.2014 2003024 RENPÅNY Version1 AGLK/JUSS Kunder og myndigheders forventninger til risikobaseret rengøring (Milepæl 1, deliverable 1.1) Anette Granly Koch Baggrund Indledning Målet med denne

Læs mere

(General Data Protection Regulation)

(General Data Protection Regulation) GDPR Information (General Data Protection Regulation) Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Politik for beskyttelse af personlige oplysninger... 2 1. Generelt... 2 2. Ansvarlig for personlige oplysninger...

Læs mere

Villa Ville Kulla Salgerhøjvej 36, Flade 7900 Nykøbing Mors Tlf. 99 70 65 58

Villa Ville Kulla Salgerhøjvej 36, Flade 7900 Nykøbing Mors Tlf. 99 70 65 58 Praktikbeskrivelse Velkommen som studerende på Villa Ville Kulla. Vi sætter en stor ære i at være med til at uddanne nye pædagoger, og vi håber, du vil få meget med herfra, ligesom vi også håber, du kan

Læs mere

Metal og muligheder. Virksomhedsvejledning. Et undervisningsforløb. udviklet til 6. klassetrin

Metal og muligheder. Virksomhedsvejledning. Et undervisningsforløb. udviklet til 6. klassetrin Metal og muligheder Virksomhedsvejledning Et undervisningsforløb udviklet til 6. klassetrin Metals egenskaber 9. maj 2019 Dok ID: 140794 Vejledning til deltagende virksomheder Et undervisningsforløb udviklet

Læs mere

Undervisnings på forskellige niveauer i grundfag efter reformen

Undervisnings på forskellige niveauer i grundfag efter reformen www.eva.dk Undervisnings på forskellige niveauer i grundfag efter reformen Sparringsmøder, oktober 2015 Program for dagen 10.00-10.15: Velkomst og gennemgang af dagens program/ v. EVA 10.15 12.00 Præsentation

Læs mere

Få interesserede, motiverede og købestærke russiske kundeemner bragt til døren!

Få interesserede, motiverede og købestærke russiske kundeemner bragt til døren! fødevarerforarbejdning og opbevaring til brug for moderniseringen af den russiske fødevaresektor. Få interesserede, motiverede og købestærke russiske kundeemner bragt til døren! Business Trip, hvor russiske

Læs mere

Q-S systemet har ikke taget stilling til, at den nye GMP B2 (2010) ligner B1 væsentligt mere end tidligere.

Q-S systemet har ikke taget stilling til, at den nye GMP B2 (2010) ligner B1 væsentligt mere end tidligere. Nyheder fra Bureau Veritas kursusafdeling FODER NYHEDER Seneste nyt fra Q-S opdateringskursus fra ledende auditor Inge Dorthe Hansen, Bureau Veritas Certification Det årlige opdateringskursus i Q-S foderstof

Læs mere

Bekendtgørelse om betaling for plantesundhedskontrol m.m. i

Bekendtgørelse om betaling for plantesundhedskontrol m.m. i Bekendtgørelse om betaling for plantesundhedskontrol m.m. i I medfør af 1, stk. 3, nr. 9, i bekendtgørelse nr. 195 af 12. marts 2009 af lov om frø, kartofler og planter, 11 i bekendtgørelse nr. 198 af

Læs mere

E-handelspanel E-handelspanel. Survey blandt DI Handels medlemmer November 2017

E-handelspanel E-handelspanel. Survey blandt DI Handels medlemmer November 2017 E-handelspanel 2017 E-handelspanel Survey blandt DI Handels medlemmer November 2017 15. nov. 16 Forord DI Handel gennemfører for andet år i træk en medlemsundersøgelse omkring virksomhedernes valg af salgskanaler.

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Vælg skema FA10, når din ægtefælle eller samlever søger om at komme til Danmark.

Vælg skema FA10, når din ægtefælle eller samlever søger om at komme til Danmark. 25. november 2015 Familiesammenføring til syriske flygtninge i Danmark - sådan bidrager du til en hurtigere sagsbehandling I denne vejledning har vi samlet en række gode råd og forklaringer på, hvorledes

Læs mere

Gebyrer 2014 Taksterne gælder for ydelser leveret efter 1. januar 2014

Gebyrer 2014 Taksterne gælder for ydelser leveret efter 1. januar 2014 Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 107 Offentligt (01) Gebyrer 2014 Taksterne gælder for ydelser leveret efter 1. januar 2014 Varenummer Lovhjemmel

Læs mere

Fødevarestyrelsen. Nye regler for spirevirksomheder. 25.07.2013 J.nr. 2013-28-2301-01326/NLN/CAM

Fødevarestyrelsen. Nye regler for spirevirksomheder. 25.07.2013 J.nr. 2013-28-2301-01326/NLN/CAM Fødevarestyrelsen FØDEVARESTYRELSEN 25.07.2013 J.nr. 2013-28-2301-01326/NLN/CAM Nye regler for spirevirksomheder 1 Indledning Europa Kommissionen har i marts 2013 vedtaget fire nye forordninger, som skal

Læs mere

CIRKEL TIL ELEV START

CIRKEL TIL ELEV START Kære elev. Herunder ser du en oversigt over, en oversigt over hele forløbet i SevenJob. Du kan følge med undervejs og samtidig følge med i, hvilke opgaver eller hvilke ting du skal huske. Rigtig god fornøjelse.

Læs mere

Rapport om pilotworkshop for økologiske interessenter til udvikling af et MultiTrust-redskab (prototype)

Rapport om pilotworkshop for økologiske interessenter til udvikling af et MultiTrust-redskab (prototype) Rapport om pilotworkshop for økologiske interessenter til udvikling af et MultiTrust-redskab (prototype) Erik Fog, Videncentret for Landbrug December 2013 Som et centralt led i udviklingen af en ny metode

Læs mere

9 forslag, som gør det lettere at drive virksomhed

9 forslag, som gør det lettere at drive virksomhed 9 forslag, som gør det lettere at drive virksomhed Ny undersøgelse fra Dansk Erhverv og Dansk Byggeri viser, at danske virksomheder fortsat rammes af administrativt bøvl. På baggrund af undersøgelsen har

Læs mere

En nem og overskuelig screeningsmetode er at dele ansøgningerne op i tre kategorier:

En nem og overskuelig screeningsmetode er at dele ansøgningerne op i tre kategorier: Den gode jobsamtale De fleste husker tydeligt deres seneste jobsamtale hvem der deltog, hvor samtalen blev afholdt, og som regel også helt konkrete spørgsmål eller svar derfra. Det gør vi, fordi vi husker

Læs mere

Er du klædt på til test? VPP

Er du klædt på til test? VPP Er du klædt på til test? Er du klædt på til test? 2 Indhold Bedre kendskab klæder dig på 3 Interviewet 4 Test er et hjælpeværktøj 5 Inden du testes 5 Interview-/testsituationen 6 Personvurdering over internettet

Læs mere

Vejledning om forhåndsgodkendelse af indretning af fødevarevirksomheder

Vejledning om forhåndsgodkendelse af indretning af fødevarevirksomheder Vejledning om forhåndsgodkendelse af indretning af fødevarevirksomheder Indledning 1. Det fremgår af fødevarelovens 56 b, at der kan fastsættes bestemmelser om forhåndsgodkendelse. I tilknytning til fødevareloven

Læs mere

Anbefalinger 1 til due diligence ordning for skovejere

Anbefalinger 1 til due diligence ordning for skovejere Anbefalinger 1 til due diligence ordning for skovejere 12. september 2016 KAH/TO EU s Tømmerforordning (EUTR) kræver, at ejer vurderer risikoen for, at træ, der fældes på ejendommen, er ulovligt fældet.

Læs mere

Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) SAMLENOTAT

Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) SAMLENOTAT Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enheden for EU og internationale forhold Den 8. oktober

Læs mere

Handlingsanvisning. Indskriv i kontrakterne at der forventes brug af Ajour, samt i hvilket omfang.

Handlingsanvisning. Indskriv i kontrakterne at der forventes brug af Ajour, samt i hvilket omfang. Bygherre Kontrakter Projektgennemgang Er bygherre interesseret i digital aflevering? Få afklaret hvad forventningerne er til omfanget af kvalitetssikringen. Det kan være en fordel at aflevere digitalt

Læs mere

INFORMATION OM EU FORORDNING 2015/262 HVORNÅR ER DER KRAV OM REGISTRERING?

INFORMATION OM EU FORORDNING 2015/262 HVORNÅR ER DER KRAV OM REGISTRERING? HVORNÅR ER DER KRAV OM REGISTRERING? Ansvaret for registreringen ligger hos hestens bruger og fristen er 30 dage efter import eller pasudstedelse Hvor er din hest født? Danmark Andet EU-land Udenfor EU

Læs mere

Beskrivelse af ansvarsfordeling mellem lagervirksomheder og de virksomheder, som oplægger

Beskrivelse af ansvarsfordeling mellem lagervirksomheder og de virksomheder, som oplægger NOTAT 20.07.2007 Beskrivelse af ansvarsfordeling mellem lagervirksomheder og de virksomheder, som oplægger fødevarer Baggrund Fødevarevirksomheders ansvar for at overholde fødevarelovgivningen er bestemt

Læs mere

Trivselsundersøgelse

Trivselsundersøgelse Trivselsundersøgelse En trivselsundersøgelse er et øjebliksbillede og en god anledning til at tale om, hvad der skaber trivsel på arbejdspladsen. Brug den aktivt og vis, at svarene kan være med til at

Læs mere

Inkasso. Forretninger på fremmede markeder kan være krævende, komplicerede og risikobetonede.

Inkasso. Forretninger på fremmede markeder kan være krævende, komplicerede og risikobetonede. Inkasso Forretninger på fremmede markeder kan være krævende, komplicerede og risikobetonede. Ved at handle på inkassobasis kan I sikre jer i internationale handler uden at det går ud over den nødvendige

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø

Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø = 5. december 2008 HSR Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø e êáåöëëî~ê= îéçêk= äçîñçêëä~ö= çã= åçêáåö= ~Ñ= ÑçêëâÉääáÖÉ= äçîé= é = ÕâçåçãáJ= çö= bêüîéêîëãáåëáíéêáéíë=

Læs mere

Bekendtgørelse om betaling for plantesundhedskontrol m.m. 1)

Bekendtgørelse om betaling for plantesundhedskontrol m.m. 1) BEK nr 1031 af 26/09/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 14-0114-000005 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

PRIVATLIVSPOLITIK MONTAGEBUREAUET APS S AF PRIVATLIVSPOLITIK

PRIVATLIVSPOLITIK MONTAGEBUREAUET APS S AF PRIVATLIVSPOLITIK PRIVATLIVSPOLITIK MONTAGEBUREAUET APS S AF PRIVATLIVSPOLITIK Vores privatlivspolitik giver dig et tydeligt overblik over, hvordan vi behandler dine data, samt hvad du kan forvente, at vi bruger dem til.

Læs mere

Partnerskabsguide. Favrskov Kommune

Partnerskabsguide. Favrskov Kommune Partnerskabsguide Favrskov Kommune 2 3 Forord I Favrskov Kommune ønsker vi, at vores elever får motiverende og lærerig undervisning. Ved at etablere partnerskaber mellem folkeskolerne og forenings-, erhvervs-

Læs mere

Ekskursioner og studierejser på Struer Statsgymnasium

Ekskursioner og studierejser på Struer Statsgymnasium Gældende fra 1.12.2016 Ekskursioner og studierejser på Struer Statsgymnasium Formålet med disse fælles retningslinjer er at sikre gode faglige ekskursioner og studieturer. Ekskursioner og studierejser

Læs mere

Hvordan håndteres. den svære samtale. i mindre virksomheder?

Hvordan håndteres. den svære samtale. i mindre virksomheder? Hvordan håndteres den svære samtale i mindre virksomheder? 1. Den svære samtale 2. Forberedelse til samtalen 3. Afholdelse af selve samtalen 4. Skabelon til afholdelse af samtalen 5. Opfølgning på samtalen

Læs mere

Evaluering på Mulernes Legatskole

Evaluering på Mulernes Legatskole Evaluering på Mulernes Legatskole Undervisningsevaluering i STX og HF 1. Optimalt bør alle forløb evalueres formativt, men som minimum skal det ske på alle hold mindst to gange om året, og mindst én af

Læs mere

Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne.

Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne. Invitér på gårdbesøg Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne. Rigtig mange mennesker uden for erhvervet

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6 UDKAST af 3/6 2013 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond

Læs mere

Vejledning om import af æg og ægalbumin til nedsat told

Vejledning om import af æg og ægalbumin til nedsat told Vejledning om import af æg og ægalbumin til nedsat told Forordning 539/2007 November 2014 Kolofon Vejledning om import af æg og ægalbumin til nedsat told Forordning 539/2007 Denne vejledning er udarbejdet

Læs mere

Høring vedr. vejledning om tilbagetrækning og tilbagekaldelse af fødevarer, j.nr /GUSL

Høring vedr. vejledning om tilbagetrækning og tilbagekaldelse af fødevarer, j.nr /GUSL Fødevarestyrelsen Att.: hoering@fvst.dk Cc: Gülay Öcal, gusl@fvst.dk Tanja Yndigegn, tanyn@fvst.dk 8. april 2016 KJ Høring vedr. vejledning om tilbagetrækning og tilbagekaldelse af fødevarer, j.nr. 2015-28-33-00077/GUSL

Læs mere

Overholdelsen af hvidvaskreglerne skal være bedre. Finanstilsynet Den 8. maj 2019

Overholdelsen af hvidvaskreglerne skal være bedre. Finanstilsynet Den 8. maj 2019 Overholdelsen af hvidvaskreglerne skal være bedre Finanstilsynet Den 8. maj 2019 Sammenfatning Ressourcerne til hvidvasktilsynet er i de seneste par år blevet øget, senest med den politiske aftale fra

Læs mere

BYRÅDSSEKRETARIAT OG UDVIKLING

BYRÅDSSEKRETARIAT OG UDVIKLING BYRÅDSSEKRETARIAT OG UDVIKLING Helhedsorienteret erhvervsservice 1 Indhold Kære virksomhed 3 De fem servicemål: 1. Udvidet åbningstid og svar inden for 24 timer 4 2. Tovholder inden for fem hverdage 5

Læs mere

TJEKLISTE TIL OPSTART AF EN BYGGESAG

TJEKLISTE TIL OPSTART AF EN BYGGESAG TJEKLISTE TIL OPSTART AF EN BYGGESAG KORT OM FASEN I denne fase skal der skabes et grundigt fundament for at træffe de rigtige beslutninger for udviklingen i jeres afdeling. I skal også have planlægt og

Læs mere

Vejledning om kontrol i forbindelse med tilbagetrækning af fødevarer

Vejledning om kontrol i forbindelse med tilbagetrækning af fødevarer FØDEVARESTYRELSEN VEJLEDNING 25.09.2013 J.nr.: 2013-28-2301-01186 Erstatter instruks af 21.12.2007 Vejledning om kontrol i forbindelse med tilbagetrækning af fødevarer Fødevarestyrelsen skal i alle situationer,

Læs mere

Registrering af insektopdræt og fremstilling af insektprodukter

Registrering af insektopdræt og fremstilling af insektprodukter Registrering af insektopdræt og fremstilling af insektprodukter Dansk Insektnetværk 13. december 2017 Carl-Aage Morgen Foder- og Fødevaresikkerhed Foder- og fødevarevirksomheders ansvar (primærproducenter

Læs mere

Prøver evaluering undervisning

Prøver evaluering undervisning Prøver evaluering undervisning Fysik/kemi Maj juni 2011 Ved fagkonsulent Anette Gjervig Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Ministeriet for Børn og Undervisning 1 Indhold Indledning... 3 De formelle krav til

Læs mere

Regler for kunstig insemination af arabiske fuldblodsheste

Regler for kunstig insemination af arabiske fuldblodsheste Regler for kunstig insemination af arabiske fuldblodsheste (Januar 2000) Forord: Flere organisationer og instanser har haft indflydelse på udformningen af Reglerne for Kunstig Insemination. WAHO (World

Læs mere

Retningslinjer for praktikperioden på laborantuddannelsen - Laborant AK

Retningslinjer for praktikperioden på laborantuddannelsen - Laborant AK Side 1 af 11 Rammer Retningslinjer for praktikperioden på laborantuddannelsen - Laborant AK Efter laborantuddannelsens 3. semester skal den studerende i praktik. Praktikken foregår i en virksomhed jf.

Læs mere

Tallerkenen rundt. En praktikordning, hvor produktionskøkken, plejecenter og hjemmepleje får indsigt i de tværfaglige måltidssituationer

Tallerkenen rundt. En praktikordning, hvor produktionskøkken, plejecenter og hjemmepleje får indsigt i de tværfaglige måltidssituationer Tallerkenen rundt En praktikordning, hvor produktionskøkken, plejecenter og hjemmepleje får indsigt i de tværfaglige måltidssituationer SERVICESTYRELSEN SOCIAL VIDEN TIL GAVN Guide Tallerkenen rundt En

Læs mere

8. klasse PRAKTIK lektionsoversigt. Ramme: Forarbejde 4-6 timer Praktik 2-5 dage Efterarbejde 4-6 timer

8. klasse PRAKTIK lektionsoversigt. Ramme: Forarbejde 4-6 timer Praktik 2-5 dage Efterarbejde 4-6 timer 8. klasse PRAKTIK lektionsoversigt Ramme: Forarbejde 4-6 timer Praktik 2-5 dage Efterarbejde 4-6 timer Beskrivelse: Herunder findes tre forskellige praktikforløbsbeskrivelser: 1. Forældrepraktik, hvor

Læs mere

Klar RET MARTS Borgerrådgiverens guide om det gode klagesvar VESTER VOLDGADE 2A 1552 KØBENHAVN V TLF

Klar RET MARTS Borgerrådgiverens guide om det gode klagesvar VESTER VOLDGADE 2A 1552 KØBENHAVN V TLF 23 MARTS 2019 Klar RET Borgerrådgiverens guide om det gode klagesvar Klagesvar, der lever op til kommunens værdigrundlag og principperne for god forvaltningsskik, vil almindeligvis efterlade borgerne med

Læs mere

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE 1 INTRO DE FØRSTE SKRIDT er en ny måde at drive a-kasse på. Fra at være a-kassen, der bestemmer, hvor, hvordan og hvornår den ledige skal være i kontakt med a-kassen,

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen?

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Udgangspunktet for at bruge en erhvervspsykologisk test bør være, at de implicerede parter ønsker at lære noget nyt i

Læs mere

Danmark - Åben for forretning og ferie. Sådan ansøger du om visum til Danmark

Danmark - Åben for forretning og ferie. Sådan ansøger du om visum til Danmark Danmark - Åben for forretning og ferie Sådan ansøger du om visum til Danmark Du kan læse mere om regler og procedurer for visum til Danmark i denne folder Visum til Danmark Hvis du ønsker at besøge Danmark

Læs mere

De nye hjælpeskemaer kræver, at det lokale uddannelsesudvalg aktivt tager stilling til, hvordan skemaerne skal anvendes lokalt.

De nye hjælpeskemaer kræver, at det lokale uddannelsesudvalg aktivt tager stilling til, hvordan skemaerne skal anvendes lokalt. Vejledning til lokale uddannelsesudvalg om praktikerklæring og hjælpeskema PASS har på baggrund af revision af den pædagogiske assistentuddannelse udarbejdet nye praktikerklæringer. Praktikerklæringerne

Læs mere

Vejledning for Grønland om udstedelse af certifikater for dyr og animalske produkter

Vejledning for Grønland om udstedelse af certifikater for dyr og animalske produkter Vejledning for Grønland om udstedelse af certifikater for dyr og animalske produkter Vejledningen har til formål at beskrive forhold og betingelser, som man som certifikatudsteder skal være opmærksom på

Læs mere

Vejledning til at afholde et panelmøde. Oktober Viden til gavn

Vejledning til at afholde et panelmøde. Oktober Viden til gavn Vejledning til at afholde et panelmøde Oktober 2017 Viden til gavn Hvorfor afholde et panelmøde? Hvordan gør I? Et panelmøde giver jer viden om, på hvilke områder en afgrænset del af jeres faglige praksis

Læs mere

Introduktion til TripAdvisor

Introduktion til TripAdvisor Introduktion til TripAdvisor Maj 2016 Kære deltager i TripAdvisor-kursus Så er det snart nu, vi sammen skal udforske TripAdvisor og de muligheder, platformen har for dig som kultur- og turismeaktør. Det

Læs mere

Guideline. - anbefalinger ved besøg af 3. parts auditorer. FødevareIndustrien En del af Dansk Industri

Guideline. - anbefalinger ved besøg af 3. parts auditorer. FødevareIndustrien En del af Dansk Industri Guideline - anbefalinger ved besøg af 3. parts auditorer INDLEDNING Mange fødevarevirksomheder får besøg af certificerede auditorer og/eller kundeauditorer med henblik på kontrol af overholdelse af standarder,

Læs mere

Rapport om workshop for økologiske interessenter til udvikling af et MultiTrustredskab

Rapport om workshop for økologiske interessenter til udvikling af et MultiTrustredskab Rapport om workshop for økologiske interessenter til udvikling af et MultiTrustredskab (prototype) Erik Fog, Videncentret for Landbrug December 2013 En vigtig milepæl i MultiTrust-projektet 1 var afholdelsen

Læs mere

Sådan registreres præ-lei-ansøgninger på NordLEI-webportalen

Sådan registreres præ-lei-ansøgninger på NordLEI-webportalen Sådan registreres præ-lei-ansøgninger på NordLEI-webportalen Som en del af NordLEI-webportalen kan kunder ansøge om præ-lei'er til sine juridiske enheder. NordLEI giver desuden mulighed for såkaldt assisteret

Læs mere

HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015

HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 1 HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 Som en del af Trivselsundersøgelsen 2015 i Helsingør Kommune inviteres du hermed til at besvare et spørgeskema om din trivsel. Vi håber, at du vil give din

Læs mere

3. klasse. Arbejdsmarkedet

3. klasse. Arbejdsmarkedet 3. klasse Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

Praktikhåndbog 2.års praktik Pædagoguddannelsen Slagelse UCSJ

Praktikhåndbog 2.års praktik Pædagoguddannelsen Slagelse UCSJ Indhold Praktikdokument 2. års praktik... 2 Praktikdokumentet er opbygget på følgende måde:... 3 Praktikopgaver:... 3 Studiedage:... 4 Læringsmål ( 15 i uddannelsesbkg.nr 220 af 13/03/2007 )... 5 Foreløbige

Læs mere

Udenrigsministeriet, Eksportrådet

Udenrigsministeriet, Eksportrådet Udenrigsministeriet, Eksportrådet Midtjysk ErhvervsudviklingsAkademi Delaftale 4: Kurser i forhold til virksomhedernes internationaliseringsstrategi Søren Juul Jørgensen, sorjor@um.dk 41733897 Kunderelationskontoret,

Læs mere

ARBEJDSGANGSBESKRIVELSE FOR PRAKTISERENDE LÆGER I HORSENS KOMMUNE

ARBEJDSGANGSBESKRIVELSE FOR PRAKTISERENDE LÆGER I HORSENS KOMMUNE ARBEJDSGANGSBESKRIVELSE FOR PRAKTISERENDE LÆGER I HORSENS KOMMUNE Sidst opdateret: 24. maj 2014 Udarbejdet af: Praksiskonsulent Holger Kjær Familielægerne Horsens HOK@Horsens.dk Telefon 7562 2544 / 2546

Læs mere

Det er MIT bibliotek!

Det er MIT bibliotek! Det er MIT bibliotek! Denne guide er skrevet til dig, som skal køre rollespillet Det er MIT bibliotek! Det er et rollespil, som giver unge i udskolingsklasserne en bedre forståelse for, hvorfor biblioteket

Læs mere

Vejledning om import af forarbejdet fjerkrækød

Vejledning om import af forarbejdet fjerkrækød Vejledning om import af forarbejdet fjerkrækød Forordning 616/2007 April 2013 Kolofon Vejledning om import af forarbejdet fjerkrækød Forordning 616/2007 Denne vejledning er udarbejdet af Ministeriet for

Læs mere

DI Transport har sammen med International Transport Danmark (ITD) følgende bemærkninger til det foreliggende lovforslag;

DI Transport har sammen med International Transport Danmark (ITD) følgende bemærkninger til det foreliggende lovforslag; 26. september 2008 Fødevarestyrelsen Mørkhøj Bygade 19 2850 Søborg Sendt pr. e-mail til hoering@fvst.dk Høring over forslag til lov om ændring af lov om fødevarer DI Transport har modtaget Fødevarestyrelsens

Læs mere

V e j l e d n i n g. Egenkontrol for kølerum med eget isværk Branchekoden

V e j l e d n i n g. Egenkontrol for kølerum med eget isværk Branchekoden V e j l e d n i n g Egenkontrol for kølerum med eget isværk Branchekoden Indholdsfortegnelse Særskilt hæfte - del 1 Introduktion til egenkontrol Ordliste og definitioner Gældende program - del 2 Egenkontrol

Læs mere

Tilbudsindhentning. Generelle betingelser i forbindelse med indhentning af tilbud på:

Tilbudsindhentning. Generelle betingelser i forbindelse med indhentning af tilbud på: Tilbudsindhentning Generelle betingelser i forbindelse med indhentning af tilbud på: Hovedentreprise vedr. etablering af et underjordisk dige om søerne i Sybergland, Kerteminde Kommune Miljø- og Kulturforvaltningen

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

EF-typegodkendelse af køretøjer En introduktion

EF-typegodkendelse af køretøjer En introduktion EF-typegodkendelse af køretøjer En introduktion Version 1 / 30. september 2014 Indhold Hvorfor typegodkendelse? Hvem berører det? CoC og CoP De tre alternativer Forpligtelser og ansvar VBG GROUP SALES

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (herefter DANAK),

Læs mere

Fødevarestyrelsen. Evaluering af Salmonella Typhimurium U292 udbruddet. Den 19. april 2010

Fødevarestyrelsen. Evaluering af Salmonella Typhimurium U292 udbruddet. Den 19. april 2010 Fødevarestyrelsen Evaluering af Salmonella Typhimurium U292 udbruddet Den 19. april 2010 Baggrund Udbruddet af Salmonella Typhimurium U292, som startede i 2008, har været det største i dansk historie og

Læs mere

Her kan du læse mere om indholdet i de enkelte workshops.

Her kan du læse mere om indholdet i de enkelte workshops. Her kan du læse mere om indholdet i de enkelte workshops. WORKSHOP 1 I 27. maj 2014 Eksportparathed Vi ser på, hvad det helt konkret er der sker, når virksomheder går på eksportmarkedet, og hvorfor så

Læs mere

Social kapital. Kortlægning af faggruppernes bidrag. Drejebog til lederen

Social kapital. Kortlægning af faggruppernes bidrag. Drejebog til lederen Social kapital Kortlægning af faggruppernes bidrag Drejebog til lederen Fakta Mål: Varighed: Kortlægning: Deltagere: At få en fælles forståelse af kerneopgaven og opgaveløsningen. At få indblik i samspillet

Læs mere