Forsvarsudvalget (2. samling) FOU Alm.del Bilag 18 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forsvarsudvalget 2014-15 (2. samling) FOU Alm.del Bilag 18 Offentligt"

Transkript

1 Forsvarsudvalget (2. samling) FOU Alm.del Bilag 18 Offentligt 10. september 2015 Foretræde for Forsvarsudvalget den 17. september 2015 Indledning Forsvarsministeriet valgte i foråret 2015 at sende en prækvalifikation for vedligeholdelse, reparation og øvrige arbejder af flådens skibe i EU-udbud. EU-udbuddet var med til at etablere et paradigmeskifte for Danmarks tradition med at sende opgaver i udbud. EU-udbuddet var nemlig med til at stadfæste et brud på den tidligere procedure for udbud af Forsvarets opgaver. Forsvarsministeriet har traditionelt sendt opgaver i udbud nationalt. Danmark var samtidig med til at lægge afstand til resten af EU, idet Danmark med EU-udbuddet var den eneste maritime nation i EU, der i så fald ville sende sådanne opgaver i EU-udbud. Paradoksalt nok skete skiftet, selvom Danmark ikke var eller er pligtigt til det. Forsvarsministeriets bebudede EU-udbud vækkede bekymring. Det gjorde det ikke blot for industrien, idet industrien frygtede, at spredningen af opgaverne til en række europæiske lande kunne medføre, at kapaciteter og evner i Danmark forsvandt. Det gjorde det også for dele af den borgerlige fløj. Således tilkendegav både Venstre og Dansk Folkeparti før folketingsvalget 2015, at de var klar til at sætte udbuddene i bero af hensyn til den nationale sikkerhed. Staten har således også nu valgt at sætte EU-udbuddet af forsvarets skibe i bero. Det skete i slutningen af august. Den videre proces er, at sagen nu sendes til et nyt udvalg i regeringen, der vurderer spørgsmål om dansk EU-overimplementering, og dernæst sendes sagen retur til forsvarsudvalget. Figur 1 nedenfor viser policy-processen fra forårets EU-udbud til i dag. Behandlingen skulle nu være sendt fra Forsvarsministeriet til Erhvervs- og Vækstministeriet. Vi afventer nu, hvad der sker. Nærværende notat skitserer det væsentlige indhold i sagen, og notatet beskriver væsentlige ulemper ved et EU-udbud for både rigets sikkerhed, den danske maritime industris konkurrenceevne, tab af danske job og økonomiske konsekvenser. 1.

2 Figur 1: Policy-processen Forsvarsministeriet sender kontrakt i EU-udbud Udbuddet møder kritik fra bl.a. Venstre og DF Folketingsvalg Staten sætter EU-udbud i bero Sagen sendes til behandling i Erhvervs-og Vækstministeriet og dernæst til forsvarsudvalget Udbud af Forsvarsministeriets opgaver bør blive i Danmark Danske Maritime ser det som afgørende, at Danmark i den konkrete sag bevarer evnen til at vedligeholde, reparere og levetidsforlænge samt nybygge forsvarets skibe i Danmark. Det gør Danske Martime dels af hensyn til muligheden for fortsat at vedligeholde, udvikle og bygge skibe til søværnet her i landet og dels af hensyn til de arbejdspladser, industrien skaber (nedenfor vil notatet uddybende beskrive konsekvenserne af at sende opgaverne i EUudbud). Sendes opgaverne i EU-udbud, risikerer Danmark, at danske arbejdspladser og viden indenfor skibsværfterne sendes ud over Danmarks grænser. Danske Maritime er bekymret for, at hvis opgaverne spredes på mange europæiske værfter, vil det kunne udhule de danske værfters muligheder for at opretholde de eksisterende militære kompetencer. Danske Maritime mener, at det er muligt at undtage kontrakterne fra de EU-retlige udbudsregler. Det kan ske med hjemmel i artikel 346 i Traktaten om den Europæiske Funktionsmåde ( TEUF ). Hovedindholdet i artikel 346 TEUF er, at en medlemsstat af EU kan undtage offentlige kontrakter fra udbud i det tilfælde, at materialet er designet og udviklet til militære formål: 2.

3 Undtagelse i EU-udbudsregler I et notat fra advokatfirmaet Gorrissen Federspiel (vedlagt som notat 1 1 ) fremgår det, at Danmark kan undtage offentlige kontrakter fra udbud, når der er tale om indkøb, ombygning eller vedligeholdelse af materiel, der er designet og udviklet til militære formål. Gorrissen Federspiel konkluderer, at en EU-medlemsstat kan undtage kontrakter fra udbud med henvisning til artikel 346 TEUF. Gorrissen Federspiel noterer, at en medlemsstats beslutning om at anvende artikel 346 TEUF skal være begrundet i nationale sikkerhedsinteresser. Hermed menes, at Danmark kan undtage offentlige kontrakter fra EU-udbud, hvis Danmark vurderer, at et udbud ville kunne påvirke rigets nationale sikkerhedsinteresser. Hertil skriver Gorrissen Federspiel: De enkelte medlemsstater er overladt en betydelig skønsmargin i vurderingen af, om dette er tilfældet. (se vedlagte notat 1). Det betyder også, at der er en stor skønsmargin for Danmark til at vurdere, om der er tale om et EU-udbud af forsvarets materiel kan påvirke de nationale sikkerhedsinteresser. Det er i forlængelse heraf enhver medlemsstats ret at træffe de foranstaltninger, medlemsstaten anser for nødvendige for at beskytte sine sikkerhedsinteresser. I den her omtalte sag er vurderingen, at et EU-udbud vil udgør en risiko for Danmarks sikkerhedsinteresser, idet Danmark kan risikere at blive afhængig af levering og vedligeholdelse af flådens fartøjer fra en virksomhed, som ligger i en anden medlemsstat. Man kan nemt forestille sig, at en sådan virksomhed kan komme under pres fra uvedkommende interesser, der bevirker at de pågældende opgaver forsinkes eller ikke udføres. Et tab af den eksisterende høje danske ekspertise vil ikke kunne opvejes af den sømilitære ekspertise på udenlandske værfter, især fordi Kammeradvokatens vurdering Statens advokat, Kammeradvokaten, har angiveligt vurderet, at opgaverne i udbuddet ikke var af en karakter, der kan begrunde en undtagelse fra udbud for at bevare opgaverne på danske hænder af hensyn til rigets sikkerhedsinteresser. Kammeradvokaten mente således ikke, at udbuddet kunne undtages med henvisning til TEUF artikel 346, fordi han ikke så tungtvejende hensyn, der gjorde, at det kunne begrundes i væsentlige sikkerhedsinteresser. 1 Se også 3.

4 Danmarks sikkerhedspolitiske interesser Det danske søværn er en afgørende spiller for at sikre Danmarks væsentlige sikkerhedsinteresser. Det skyldes dels, at Danmark har en af verdens længste kystlinjer, dels Danmarks placering ved Østersøens adgang til oceanerne, dels den voksende arktisk dimension, og dels at Danmark har en stor handelsflåde. Det er efter Danske Maritimes opfattelse ikke opgavernes art, men sikkerhedsinteressen der er afgørende. Ved næsten enhver doksætning vil der f.eks. være malearbejde, men uanset omfanget af det øvrige arbejde vil placeringen af et orlogsfartøj i en udenlandsk dok kunne udgøre et sikkerhedsmæssigt problem dokkerne i Gdansk og Gdynia ligger knap 82 km fra den nærmeste russiske flådebase, men det er jo desuden et faktum, at udenlandske værfter i modsætning til danske ikke vil kunne påtvinges til at give danske orlogsfartøjer højeste prioritet. En afhængighed af udenlandske værfter vil derfor indebære en sikkerhedsmæssig risiko. Sender Danmark ombygning af flådefartøjer og reparation af flådens skibe i EU-udbud, risikerer vi, at kompetencer udvandes og viden om Danmarks skibe spredes. Da det tilkommer medlemsstaterne en betydelig skønsmargin i vurderingen af, om opgaver har den fornødne tilknytning til væsentlige sikkerhedsinteresser, ligger det den danske stat lige for at undtage opgaverne fra EU-udbud. Tab af danske job Det oprindelige EU-udbud, som nu er sat i bero, ville gøre det muligt for udenlandske værfter at byde på syvårs rammekontrakter til en anslået værdi på 700 mio. kr. Anslået ville forsvarsopgaverne, der ville blive sendt i EU-udbud, stå for mellem 850 og mandeår. Det er mandeår, som i stedet for at tilkomme danske virksomheder, ved et EU-udbud kunne risikere at ryge til udlandet. Langt hovedparten af de job ligger udenfor de større byer. Sender man opgaverne i EUudbud, risikerer man derfor også at være med til at skævvride vækstudviklingen i Danmark. Danske Maritime vurderer konkret, at størstedelen af de personer, som direkte eller indirekte er beskæftiget i den maritime industri, bor i landdistrikterne eller de danske havnebyer. Der synes at være politisk konsensus om, at man bør arbejde for at sikre et mere sammenhængende Danmark, hvor vækst og arbejdspladser ikke kun er forbeholdt Hovedstaden og Århus, men også i betydelig grad tilkommer andre dele af landet. Hvis man sender opgaverne i EU-udbud, risikerer man derfor at gå et skridt i den forkerte retning. 4.

5 Danmark vil således risikere at vinke farvel til en lang række arbejdspladser, hvis man tillader at sende Forsvarets opgaver i EU-udbud. Specialviden går tabt Vedligeholdelse og reparation af orlogsfartøjer, herunder også marinehjemmeværnets skibe, er kendetegnet ved en høj grad af specialisering og teknisk viden. De danskbyggede skibe er specielt udviklede til danske krav og afviger fra andre nationers skibe, ligesom disse afviger fra hinanden. Kendskabet til de danske skibe opretholdes blandt andet ved den løbende vedligeholdelse og jævnlige ombygninger og levetidsforlængelser. Man risikerer, at værfternes kompetencer og specialiserede viden forsvinder, hvis opgaverne flyttes til udlandet. Det må anses som afgørende, at Danmark bevarer den viden og de kompetencer, der gennem årene er akkumuleret. Økonomi Som påpeget i vores notat (vedlagt) fra februar 2015, som blev overgivet den daværende forsvarsminister, vil staten kunne få 40 pct. af den samlede investering ved et udbud hos et dansk værft retur i skatteprovenu. Desuden bidrager danske værftsarbejdere relativt set til en høj skattebetaling. En gennemsnitlig værftsarbejder betaler ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd omkring kr. i skat årligt. Tallet for en gennemsnitlig skattebetaler er kun kr. Der ligger derfor en samfundsøkonomisk interesse i at sikre, at danske værftsarbejder forbliver i Danmark. Udbud af Forsvarets opgaver er desuden i høj grad forbundet med en risiko for, at beskæftigelse, der tabes på værfterne, kan medføre yderligere tab af arbejdspladser i de områder, hvor værfterne ligger, da de ikke umiddelbart hører til vækstområderne Finansministeriet vurderer, at det koster den danske stat kr. per person, som står udenfor arbejdsmarkedet. Miljø og sikkerhed Danske maritime leverandører er førende i grøn miljøteknologi til skibe og sikkerhedsudstyr. Det må derfor anses som af stor betydning, at Danmark fastholder de opgaver, der ligger inden for den maritime industri. Derigennem kan Danmark øge sin eksportindtjening på grøn teknologi, samtidig med, at der gøres en positiv indsats for det globale klima og miljø. 5.

6 Desuden vil den stigende aktivitet i de arktiske farvande medføre større krav til bl.a. sikkerheden ombord og søredningstjenensten hvilket er områder hvor danske viksomheder i dag er førende. Desuden vil et fortsat tæt teknisk samarbejde mellem den danske maritme industri og søværnets tekniske afdeling være til gensidig gavn for både søværnet og de danske værfter. Det videre forløb Venstre og Dansk Folkeparti har tidligere tilkendegivet, at de er utilfredse med, at et stigende antal danske militærkontrakter bliver sendt i internationalt udbud. Venstre har således inden valget tilkendegivet, at Danmark er gået for langt i overimplementering af EU's udbudsregler, men selvom enkelte partier ikke mener, at opgaverne bør sendes i EU-udbud, er det yderst vigtigt, at forsvarsudvalget tager stilling. Det er endnu usikkert, hvordan sagen udvikler sig politisk. Det er derfor nødvendigt, at der fortsat arbejdes tæt, og at udvalgsarbejdet følges. Spørgsmål til udvalget På baggrund af ovenstående beder vi udvalget tage stilling til og besvare følgende spørgsmål: Anser Forsvarsudvalget det for vigtigt, at der skabes stabile rammevilkår for den danske maritime sektor, og vil Forsvarsudvalget i givet fald give oplysninger om den tidsperiode, man påregner, før der ligger en endelig afklaring i sagen? Ønsker Forsvarsudvalget yderligere information fra Danske Maritime? Er Forsvarsudvalget villig til at aflægge besøg på et dansk værft, der udfører opgaver for søværnet med henblik på en konkret besigtigelse af arbejdet? Er Forsvarsudvalget enig i at det er af væsentlig betydning for Danmarks sikkerhed at der til enhver tid er kapacitet og knowhow, der sikrer adgang til varer og/eller tjenesteydelser i forbindelse med ny-/ombygning og vedligeholdelse af orlogsfartøjer? Bilag Notat 1 fra Gorrissen Federspiel Notat 2 fra Gorrissen Federspiel 6.

Forsvarsudvalget (2. samling) FOU Alm.del Bilag 18 Offentligt

Forsvarsudvalget (2. samling) FOU Alm.del Bilag 18 Offentligt Forsvarsudvalget 2014-15 (2. samling) FOU Alm.del Bilag 18 Offentligt Anvendelsen af artikel 346 TEUF for at undlade udbud af ordrer om vedligeholdelse af danske krigsskibe Kommentarer til Forsvarsministerens

Læs mere

Forsvarsudvalget FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt

Forsvarsudvalget FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt 4. november 2015 Til forsvarsforligskredsen På baggrund af MF Bjarne Laustsens henvendelse den 31. oktober 2015 i fortsættelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme UDKAST 6.december 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsfremme (Ophævelse af reglerne om industrisamarbejde i forbindelse

Læs mere

Retningslinjer for industrisamarbejde

Retningslinjer for industrisamarbejde 1. juli 2014 Retningslinjer for industrisamarbejde 1. Anvendelsesområde 1.1. Retningslinjerne finder anvendelse på Forsvarsministeriets anskaffelser af nyt forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser fra

Læs mere

FMT Juridisk Afdeling 17. september 2012

FMT Juridisk Afdeling 17. september 2012 FMT Juridisk Afdeling 17. september 2012 Emne: Udbudsretslig vurdering af 9 konkrete SMK/KA Maritime projekter. UDVIKLING I REGELGRUNDLAGET 1. EU reglerne har deres oprindelse i 1970 erne, hvor der indførtes

Læs mere

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Spørgsmål 114 Offentligt. Anvendelsesområdet for artikel 346 TEUF

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Spørgsmål 114 Offentligt. Anvendelsesområdet for artikel 346 TEUF Forsvarsudvalget 2014-15 FOU Alm.del Spørgsmål 114 Offentligt Anvendelsesområdet for artikel 346 TEUF Side 2 1 Indledning og opdrag Danske Maritime har bedt os om at redegøre for muligheden for med hjemmel

Læs mere

Den nationale forsvarsindustrielle strategi & industrisamarbejde Indlæg på FAD fyraftensmøde den 18. august 2017

Den nationale forsvarsindustrielle strategi & industrisamarbejde Indlæg på FAD fyraftensmøde den 18. august 2017 Den nationale forsvarsindustrielle strategi & industrisamarbejde Indlæg på FAD fyraftensmøde den 18. august 2017 Gorm Egebjerg Kristensen Souschef Forsvarsministeriets Materiel- og kapacitetskontor Indhold

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2013 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel

Læs mere

Konkurrenceforvridende aftale mellem marinehjemmeværnet og Dansk Center for Havforskning

Konkurrenceforvridende aftale mellem marinehjemmeværnet og Dansk Center for Havforskning Forsvarsudvalget 2012-13 FOU Alm.del Bilag 165 Offentligt FOGA ApS Trafikhavnskaj 19 DK 6700 Esbjerg Telefon: +45 75 45 11 44 E mail: fish.info@foga.dk Fax: +45 75 45 11 76 Website: www.foga.dk Folketingets

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt. 13. september / mjo-dep NOTAT

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt. 13. september / mjo-dep NOTAT Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 L 50 Bilag 1 Offentligt NOTAT 13. september 2018 18/05147-2 mjo-dep Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om Dansk Internationalt

Læs mere

Min bistand i forbindelse med FMTs udbudsredegørelse. Jeg har bistået FMT med gennemgang og kvalitetssikring af FMTs udbudsredegørelse.

Min bistand i forbindelse med FMTs udbudsredegørelse. Jeg har bistået FMT med gennemgang og kvalitetssikring af FMTs udbudsredegørelse. Forsvarsudvalget 2013-14 FOU Alm.del Bilag 60 Offentligt (02) 20. DECEMBER 2013 J.nr.: 7507821 KRO/cg Pr. e-mail: FMT-CH@mil.dk Forsvarets Materieltjeneste (FMT) Lautrupbjerg 1-5 2750 Ballerup Morten Kroon

Læs mere

1. Det vil være til gavn for især små og mellemstore danske virksomheder, hvis Danmark ikke bliver en del af den fælles patentdomstol.

1. Det vil være til gavn for især små og mellemstore danske virksomheder, hvis Danmark ikke bliver en del af den fælles patentdomstol. 22. april 2014 LHNI Folketinget Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 1240 København K. Kopi: Europaudvalget Erhvervsudvalgets betænkning vedrørende L22 Folketingets Erhvervsudvalg har den 3. april afgivet

Læs mere

Oversigt over Forsvarets Materieltjenestes indkøb i 2012

Oversigt over Forsvarets Materieltjenestes indkøb i 2012 Bilag 7 til FMT skr. 2013/004236-508906 af 07. august 2013. Oversigt over Forsvarets Materieltjenestes indkøb i 2012 1. INDLEDNING Forsvarets Materieltjeneste har på baggrund af en gennemgang af lister

Læs mere

4 hovedbetingelser for anvendelse af sociale klausuler (kontraktvilkår) i udbud

4 hovedbetingelser for anvendelse af sociale klausuler (kontraktvilkår) i udbud 4 hovedbetingelser for anvendelse af sociale klausuler (kontraktvilkår) i udbud I forbindelse med udbud som er omfattet udbudsdirektiverne, kan ordregiver lovligt opstille kontraktvilkår sociale klausuler

Læs mere

Den nationale forsvarsindustrielle strategi

Den nationale forsvarsindustrielle strategi 1. juli 2014 Den nationale forsvarsindustrielle strategi Sammenfatning Trusler mod Danmark kan opstå overalt i verden og er uforudsigelige og komplekse. Det betyder, at Danmarks sikkerhed afhænger af fællesskabet

Læs mere

NOTAT. Huskeliste Oplæg ved B2B erhvervsdage d. 22. september 2015

NOTAT. Huskeliste Oplæg ved B2B erhvervsdage d. 22. september 2015 NOTAT 11. september 2015 Huskeliste Oplæg ved B2B erhvervsdage d. 22. september 2015 Indledning Jeg er rigtig glad for at være med her i dag, og glæder mig til at høre, hvor I ser mulighederne for at styrke

Læs mere

Samråd i Skatteudvalget den 21. november 2013 vedrørende udviklingen i antal medarbejdere og hvorledes effektiviseringer påvirker skatteprovenuet.

Samråd i Skatteudvalget den 21. november 2013 vedrørende udviklingen i antal medarbejdere og hvorledes effektiviseringer påvirker skatteprovenuet. Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 95 Offentligt J.nr. 13-5624035 Den12. november 2013 Samråd i Skatteudvalget den 21. november 2013 vedrørende udviklingen i antal medarbejdere

Læs mere

Den nationale forsvarsindustrielle strategi

Den nationale forsvarsindustrielle strategi 27. juni 2013 Arbejdsgruppen om en forsvarsindustriel strategi Den nationale forsvarsindustrielle strategi Indledning Truslerne mod Danmark kan opstå overalt i verden og er uforudsigelige og komplekse.

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Konference om opgaver for Søværnet og Marinehjemmeværnet

Konference om opgaver for Søværnet og Marinehjemmeværnet Konference om opgaver for Søværnet og Marinehjemmeværnet Advokat Erik Kjær-Hansen Søværnet udbyder en række maritime opgaver over de kommende år. Hvilke udbudsretlige muligheder og udfordringer giver det

Læs mere

Forsvarsudvalget (2. samling) FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt

Forsvarsudvalget (2. samling) FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt Forsvarsudvalget 2014-15 (2. samling) FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt Bilag 3 - FAKTAARK DANMARK Nummer for udbudsbekendtgørelse Nummer for tildeling Land Dato for offentliggørelse

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Konstitutionelle Anliggender 19.9.2012 2012/2223(INI) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Konstitutionelle Anliggender til Udenrigsudvalget om EU's bestemmelser

Læs mere

Tables BASE % 100%

Tables BASE % 100% Her er hvad 194 deltagere på Folkehøringen mener om en række spørgsmål - før og efter, at de har diskuteret med hinanden og udspurgt eksperter og politikere. Før Efter ANTAL INTERVIEW... ANTAL INTERVIEW...

Læs mere

Til Folketingets Europaudvalg om EU-Domstolens dom af 27. juni 2013 i C-320/12, Malaysia Dairy

Til Folketingets Europaudvalg om EU-Domstolens dom af 27. juni 2013 i C-320/12, Malaysia Dairy Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del Bilag 582 Offentligt 23. september 2013 13/07463 Til Folketingets Europaudvalg om EU-Domstolens dom af 27. juni 2013 i C-320/12, Malaysia Dairy Indledning EU-Domstolen

Læs mere

Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer af gode nyheder.

Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer af gode nyheder. Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 526 Offentligt Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer

Læs mere

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Konsolideret lovgivningsdokument 23.10.2018 EP-PE_TC1-COD(2018)0265 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 23. oktober 2018 med henblik på vedtagelse

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter. November 2013

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter. November 2013 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter November 2013 TILRETTELÆGGELSESNOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større undersøgelse

Læs mere

Open for Business Forsvarsministeriets strategi til støtte for fremme af dansk erhverv

Open for Business Forsvarsministeriets strategi til støtte for fremme af dansk erhverv Open for Business Forsvarsministeriets strategi til støtte for fremme af dansk erhverv Indholdsfortegnelse Forord Side 01 En strategi for støtte til fremme af danske virksomheder Side 02 Fokusområder Side

Læs mere

EU s udbudsdirektiver fokus skal tilbage på det gode købmandskab

EU s udbudsdirektiver fokus skal tilbage på det gode købmandskab EU s udbudsdirektiver fokus skal tilbage på det gode købmandskab KL og Danske Regioners mærkesager EU-Kommissionen har igangsat en revidering af EU s udbudsregler. Det er tiltrængt. For der er behov for

Læs mere

ANALYSENOTAT Datterselskaber i udlandet henter værdi til Danmark

ANALYSENOTAT Datterselskaber i udlandet henter værdi til Danmark ANALYSENOTAT Datterselskaber i udlandet henter værdi til Danmark AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Mange danske virksomheder har etableret datterselskaber i udlandet. Det kan være motiveret af forskellige

Læs mere

Beskæftigelsen for de unge falder fortsat

Beskæftigelsen for de unge falder fortsat Ungdomsarbejdsløshed Beskæftigelsen for de unge falder fortsat Nye tal viser, at beskæftigelsen for de unge mellem 1 og 9 år fortsat falder. Det seneste kvartal er beskæftigelsen faldet med ca. 6.7 personer.

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. juni 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører. December 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører. December 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører December 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om modkøb ved køb af forsvarsmateriel

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0776 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0776 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0776 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.11.2013 COM(2013) 776 final 2013/0384 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om suspension af den fælles toldtarifs autonome

Læs mere

Aktstykke nr. 37 Folketinget Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018.

Aktstykke nr. 37 Folketinget Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018. Aktstykke nr. 37 Folketinget 2018-19 37 Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018. a. Forsvarsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at totaludgiften for projektet

Læs mere

Vurdering 1 af Rüffert-dommen i relation til Danmarks håndhævelse af ILO konvention 94

Vurdering 1 af Rüffert-dommen i relation til Danmarks håndhævelse af ILO konvention 94 N O T A T September 2008 Vurdering 1 af Rüffert-dommen i relation til Danmarks håndhævelse af ILO konvention 94 J.nr. JAIC Baggrund Den 3. april 2008 afsagde EF-domstolen dom i sagen C-346/06, Dirk Rüffert

Læs mere

NOTAT. Indhold. Indledning. Forventning til udvikling i beskæftigelsen

NOTAT. Indhold. Indledning. Forventning til udvikling i beskæftigelsen NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Økonomisk Afdeling Forventning til udvikling i beskæftigelsen 2015-17 Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Indhold Indledning... 1 Resume... 2 Udvikling i beskæftigelsen

Læs mere

12950/17 ht/cos/hsm 1 DG B 2B

12950/17 ht/cos/hsm 1 DG B 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. oktober 2017 (OR. en) 12950/17 AGRI 530 FAO 41 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 9. oktober 2017 til: delegationerne Tidl.

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

Indhold. Erhvervsstruktur 2006-2013 18.03.2014

Indhold. Erhvervsstruktur 2006-2013 18.03.2014 Indhold Indledning... 2 Beskæftigelse den generelle udvikling... 2 Jobudvikling i Holbæk Kommune... 2 Jobudvikling i hele landet... 4 Jobudvikling fordelt på sektor... 5 Erhvervsstruktur i Holbæk Kommune...

Læs mere

Forbundsformand Claus Jensen Høring om Vækstplan for Det Blå Danmark 24. januar 2013

Forbundsformand Claus Jensen Høring om Vækstplan for Det Blå Danmark 24. januar 2013 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 130 Offentligt Forbundsformand Claus Jensen Høring om Vækstplan for Det Blå Danmark 24. januar 2013 Tak for invitationen. Jeg er glad for

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.11.2011 KOM(2011) 721 endelig 2011/0321 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse på Den Europæiske Unions vegne og om midlertidig anvendelse af aftalen

Læs mere

*** UDKAST TIL HENSTILLING

*** UDKAST TIL HENSTILLING Europa-Parlamentet 2014-2019 Fiskeriudvalget 2016/0192(NLE) 19.9.2016 *** UDKAST TIL HENSTILLING om udkast til Rådets afgørelse om indgåelse af aftalen mellem Den Europæiske Union og Kongeriget Norge om

Læs mere

Teknologiundersøgelse af mulighederne for landbaseret lodsning i danske farvande

Teknologiundersøgelse af mulighederne for landbaseret lodsning i danske farvande Teknologiundersøgelse af mulighederne for landbaseret lodsning i danske farvande Søfartsstyrelsen udbyder en undersøgelse af, om der kan foretages landbaseret lodsning i danske farvande med en tilsvarende

Læs mere

Eksport giver job til rekordmange

Eksport giver job til rekordmange Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 OKTOBER 2018 Eksport giver job til rekordmange 805.000 danske jobs afhænger af eksport. Dette er det højeste niveau nogensinde. Virksomheder, der producerer

Læs mere

En ny start for arbejdsmarkedsdialog

En ny start for arbejdsmarkedsdialog En ny start for arbejdsmarkedsdialog Erklæring fra de europæiske arbejdsmarkedsparter, Europa-Kommissionen og formandskabet for Rådet for Den Europæiske Union Fremme af dialogen på arbejdsmarkedet er anerkendt

Læs mere

14121/15 aan/aan/ef 1 DGC 2B

14121/15 aan/aan/ef 1 DGC 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. november 2015 (OR. en) 14121/15 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 17. november 2015 til: delegationerne CSDP/PSDC 617

Læs mere

FAQ - nye retningslinjer for industrisamarbejde

FAQ - nye retningslinjer for industrisamarbejde 8. april 2015 FAQ - nye retningslinjer for industrisamarbejde Spørgsmål 1: Hvilken betydning får de nye retningslinjer for gældende aftaler om industrisamarbejde mellem udenlandske leverandører og Erhvervsstyrelsen?

Læs mere

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 7. maj 2015

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 7. maj 2015 Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 7. maj 2015 Copenhagen Film Fund (Fonden) er en erhvervsdrivende fond med et klart defineret formål: At tiltrække

Læs mere

CEPOS Notat: Størst velstandsfremgang til lave indkomster. Resumé Af direktør Martin Ågerup ( )

CEPOS Notat: Størst velstandsfremgang til lave indkomster. Resumé Af direktør Martin Ågerup ( ) Notat: Størst velstandsfremgang til lave indkomster 17-5-217 Af direktør Martin Ågerup (4 51 39 29) Resumé Personer med lav indkomst i 1987 fik den største indkomstfremgang af alle indkomstgrupper frem

Læs mere

DCH International Eksport af dansk knowhow

DCH International Eksport af dansk knowhow DCH International Eksport af dansk knowhow 364,4 DCH International Synergihuset Dannevirkevej 6 7000 Fredericia Danmark T: +45 64 81 26 00 F: +45 64 81 26 01 E: mail@dchi.dk W: dchi.dk CVR: 26088577 302,7

Læs mere

Notat om Europaparlamentsvalget 2014

Notat om Europaparlamentsvalget 2014 20. juni 2014 Notat om Europaparlamentsvalget 2014 Analysen er foretaget af Magnus Skovrind Pedersen, Enhedslisten Baggrund Op til årsmødet 2013 overvejede Enhedslisten at opstille til Europaparlamentsvalget

Læs mere

Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018

Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018 Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018 Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion Planteproduktionen i dag... 4 Status... 4 Fødevareforsyning og befolkningsudvikling... 5 Rammevilkår...

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 10 Offentligt Notat 30. juni 2015 J.nr. 15-0247969 Proces og Administration ABL GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ ANNONCERING

BLIV KLOGERE PÅ ANNONCERING 2013 SIDE 2 Bliv klogere på annoncering On-line ISBN 978-87-7029-523-9 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens vej 35 2500 Valby Tlf.: 41715000 E-mail: kfst@kfst.dk Vejledningen er udarbejdet

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2011L0072 DA 13.10.2011 000.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2011/72/EU af 14. september 2011

Læs mere

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide Bliv leverandør til det offentlige Miniguide INDLEDNING Denne miniguide indeholder vejledning i, hvad du skal huske når du vil byde på opgaver i Gribskov Kommune. Miniguiden indeholder nogle generelle

Læs mere

Forslag. Lov om industrisamarbejde i forbindelse med anskaffelse af forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser

Forslag. Lov om industrisamarbejde i forbindelse med anskaffelse af forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser UDKAST 27. juni 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen Forslag til Lov om industrisamarbejde i forbindelse med anskaffelse af forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser

Læs mere

10083/16 mbn/js/hm 1 DGG 1A

10083/16 mbn/js/hm 1 DGG 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juni 2016 (OR. en) 10083/16 ECOFIN 590 UEM 248 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet Tidl. dok. nr.: 13348/15

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving NØGLETAL UGE 18 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge bød på tal for ledigheden frem til marts. Ledigheden steg

Læs mere

Den Europæiske Patentdomstol. Fordele og ulemper for ingeniørvirksomheder

Den Europæiske Patentdomstol. Fordele og ulemper for ingeniørvirksomheder Den Europæiske Patentdomstol Fordele og ulemper for ingeniørvirksomheder April 2014 Den Europæiske Patentdomstol Resume Som optakt til afstemningen om den fælles patentdomstol har Ingeniørforeningen i

Læs mere

Vækstinitiativer gavner hele landet

Vækstinitiativer gavner hele landet Klaus Rasmussen, Chefanalytiker, KR@DI.DK Thomas Q. Christensen, Seniorchefkonsulent, TQCH@DI.DK OKTOBER 216 Vækstinitiativer gavner hele landet Afskaffelse af PSO og effektivisering af forsyningssektoren

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Private rådgivere leverer unikke og værdifulde ydelser til det offentlige

Private rådgivere leverer unikke og værdifulde ydelser til det offentlige ANALYSE Private rådgivere leverer unikke og værdifulde ydelser til det offentlige Resumé De danske kommuner bruger private rådgivere til en lang række opgaver, som kommunens egne ansatte ikke selv har

Læs mere

Hvis vækst i de private serviceerhverv havde været som USA

Hvis vækst i de private serviceerhverv havde været som USA pct. 8. april 2013 Faktaark til Produktivitetskommissionens rapport Danmarks Produktivitet Hvor er problemerne? Servicesektoren halter bagefter Produktivitetsudviklingen har gennem de seneste mange år

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.6.2018 COM(2018) 453 final 2018/0239 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen om forebyggelse af ureguleret fiskeri

Læs mere

Jagten på talent. Hvad gør årets gazeller rigtigt?

Jagten på talent. Hvad gør årets gazeller rigtigt? Jagten på talent Hvad gør årets gazeller rigtigt? Vi fungerer godt i en krisetid, da vi er svaret på krisen Gazelleejer Hvad kan vi lære af årets gazelleundersøgelse? Gazellerne har opskriften på at fordoble

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Finansudvalget 2013-14 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir Det talte ord gælder Anledning: Fælles samråd ( nationalt semester

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent F Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. maj 2015 Medfører

Læs mere

10279/17 ipj 1 DG C 1

10279/17 ipj 1 DG C 1 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. juni 2017 (OR. en) 10279/17 DEVGEN 135 ACP 59 RELEX 528 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 19. juni 2017 til: delegationerne

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FVM 117. København, den 21. februar 2013 Sagsnr.: Dok.nr.: 49992

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FVM 117. København, den 21. februar 2013 Sagsnr.: Dok.nr.: 49992 Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri København, den 21. februar 2013 Dok.nr.: 49992 Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 20.02.2013 stillet følgende spørgsmål

Læs mere

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 20. april 2015

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 20. april 2015 Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 20. april 2015 Copenhagen Film Fund (Fonden) er en erhvervsdrivende fond med et klart defineret formål: At tiltrække

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesministerens tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 583 Offentligt T A L E 6. september 2017 Beskæftigelsesministerens tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget den 6. september 2017 om

Læs mere

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 359 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.6.2016 COM(2016) 395 final 2016/0184 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af Parisaftalen, der er vedtaget inden for rammerne

Læs mere

Mastercase 2011. Problemet i dansk turisme. Samfundsudvikling, organisation og økonomi. Kunde: Turismenetværket c/o Københavns Lufthavne

Mastercase 2011. Problemet i dansk turisme. Samfundsudvikling, organisation og økonomi. Kunde: Turismenetværket c/o Københavns Lufthavne Mastercase 2011 Kunde: Turismenetværket c/o Københavns Lufthavne Samarbejdet har fungeret godt. De [Copenhagen Economics] var meget behagelige, meget direkte, og de var også med til at udfordre os. Så

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.5.2016 COM(2016) 299 final 2016/0153 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1388/2013 om åbning og forvaltning af autonome EU-toldkontingenter

Læs mere

> Vækst og udvikling. Israel og Sydkorea deler førstepladsen, når man ser på landenes gennemsnitlige. indikatorerne for vækst og udvikling

> Vækst og udvikling. Israel og Sydkorea deler førstepladsen, når man ser på landenes gennemsnitlige. indikatorerne for vækst og udvikling Side 14 Vækst og udvikling Sådan ligger landet > 1.00 Vækst og udvikling Landenes gennemsnitlige placering på indikatorer for vækst og udvikling 16(14) Danmark og deler førstepladsen, når man ser på landenes

Læs mere

Er Danmarks produktion i krise? Et tilbageblik på 30 års udvikling i den danske produktion

Er Danmarks produktion i krise? Et tilbageblik på 30 års udvikling i den danske produktion Er Danmarks produktion i krise? Et tilbageblik på 30 års udvikling i den danske produktion Juni 2016 Opsummering 1 Opsummering Herhjemme såvel som i udlandet eksisterer et billede af Danmark som et rigt

Læs mere

Små virksomheders andel af offentlige

Små virksomheders andel af offentlige VELFUNGERENDE MARKEDER NR 26 19 Små virksomheders andel af offentlige I artiklen fremlægges nye data, som belyser små virksomheders andel af de offentlige opgaver, som sendes i EU-udbud. Analysen viser

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0356 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0356 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0356 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.7.2015 COM(2015) 356 final 2015/0156 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om fastlæggelse af den holdning, der skal indtages

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål 25. juni 2003 PE 323.186/1-17 ÆNDRINGSFORSLAG 1-17 Udkast til udtalelse (PE 323.186) Miquel Mayol i Raynal om Kommissionens meddelelse

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 66 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 66 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 66 Offentligt Notat Modtager: SU-forligskredsen 10. april 2015 Konsekvenser af EU-Domstolens dom i C-359/13, Martens Den 26. februar 2015 afsagde

Læs mere

Jeg er endvidere blevet bedt om at redegøre for, om jeg finder det rimeligt, at det offentlige anvender den pågældende virksomhed som leverandør.

Jeg er endvidere blevet bedt om at redegøre for, om jeg finder det rimeligt, at det offentlige anvender den pågældende virksomhed som leverandør. Social- og Indenrigsudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 89 Offentligt Talepapir 8. november 2016 Det talte ord gælder Samråd Forenede Service Indledende bemærkninger Jeg er på baggrund

Læs mere

Få er midlertidigt ansat i Danmark

Få er midlertidigt ansat i Danmark Få er midlertidigt ansat i I er relativt få ansat på en midlertidig ansættelsesordning. I EU er det omkring pct., der er ansat midlertidigt. I er det knap pct. Ser man på aldersgruppen -34-årige, er tendensen

Læs mere

Tale til besvarelse af samrådsspørgsmål A, B, C og D den 7. oktober 2016 i Skatteudvalget

Tale til besvarelse af samrådsspørgsmål A, B, C og D den 7. oktober 2016 i Skatteudvalget Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 13 Offentligt 29. september 2016 J.nr. 16-1424145 Tale til besvarelse af samrådsspørgsmål A, B, C og D den 7. oktober 2016 i Skatteudvalget

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2018 COM(2018) 299 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse til at indlede forhandlinger med Kap Verde om indgåelse af en protokol til

Læs mere

Spørgsmål om tilvalgsordningen

Spørgsmål om tilvalgsordningen Spørgsmål om tilvalgsordningen 2014-15 (2. samling) S 126 endeligt svar, S 126 endeligt svar Offentligt Folketingets Lovsekretariat Bilag Journalnummer Kontor Dato 1 2015-39492 JTEU 15. september 2015

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2014-15 (1. samling) REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 682 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 18. maj 2015 Kontor:

Læs mere

Juridiske rammer (EUlovgivning)

Juridiske rammer (EUlovgivning) Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 176 Offentligt Juridiske rammer (EUlovgivning) 3. tekniske møde Rammerne i dag Rammerne for udbud er i dag forordning (EF) Nr. 1370/2007

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. NOTAT Dato: 8. december 2014 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2014-10334 Sagsbeh.: lni Dok id: 565516 Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015 K E N D E L S E Mathis Værft A/S (advokat Emil Sepstrup Reventlow, København) mod Forsvarsministeriets Materiel- og

Læs mere

Debatmøde om lovforslaget til den nye udbudslov Opsigelse af kontrakter

Debatmøde om lovforslaget til den nye udbudslov Opsigelse af kontrakter Debatmøde om lovforslaget til den nye udbudslov Opsigelse af kontrakter v/advokat Lotte Hummelhøj Medlemsmøde i Dansk Forening For Udbudsret torsdag den 15. januar 2015 Opsigelse af kontrakter Artikel

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Jeg vil derfor også sige mange tak for opbakningen til denne konference med temaet Visioner for vandkanten.

Jeg vil derfor også sige mange tak for opbakningen til denne konference med temaet Visioner for vandkanten. Det talte ord gælder [Åbningstale: Visioner for vandkanten] Først og fremmest vil jeg gerne sige tak til KU og VisitDenmark for, at vi i samarbejde har fået stablet denne konference på benene. Det er en

Læs mere

Samrådsspørgsmål A, B og C om optjeningsprincipper og velfærdsydelser til EU-borgere

Samrådsspørgsmål A, B og C om optjeningsprincipper og velfærdsydelser til EU-borgere Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 64 Offentligt 26. oktober 2015 J.nr. 15-2350749 Ejendomme, Boer og Gæld LH Samrådsspørgsmål A, B og C om optjeningsprincipper og velfærdsydelser

Læs mere

Nu må regeringen beslutte, hvad den vil med forsvarsindustrien

Nu må regeringen beslutte, hvad den vil med forsvarsindustrien Nu må regeringen beslutte, hvad den vil med forsvarsindustrien Dansk forsvarsindustri bidrager til, at det danske forsvar kan løse deres opgaver. Herigennem understøtter industrien varetagelsen af væsentlige

Læs mere

Flere overnatninger er lig med flere jobs i turismebranchen

Flere overnatninger er lig med flere jobs i turismebranchen Mio. KOMMUNALT TURISMEPOTENTIALE DANSK ERHVERVS ANALYSENOTAT # 32 JULI 2017 ANALYSENOTAT Flere overnatninger er lig med flere jobs i turismebranchen AF ØKONOM JONAS MEYER OG STUDENT KIRSTINE MØLLER JENSEN

Læs mere