ASFERG SKOLE OMSORGSPLAN. - et fælles grundlag at handle ud fra i sorg og krise.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ASFERG SKOLE OMSORGSPLAN. - et fælles grundlag at handle ud fra i sorg og krise."

Transkript

1 1 ASFERG SKOLE OMSORGSPLAN - et fælles grundlag at handle ud fra i sorg og krise. DET TAB, DER TIES IHJEL, VIL ALDRIG DØ, MEN LEVE SIT HEMMELIGE DESTRUKTIVE LIV UDEN OPHØR IGENNEM HELE TABSBARNETS TILVÆRELSE. (Citat fra: Børn og Sorg, af Doris Ottesen.)

2 2 Med udgangspunkt i materiale fra Kræftens Bekæmpelse og anden litteratur har et udvalg bestående af skolebestyrelsesmedlemmer og lærere arbejdet med emnet i skoleåret 1998/99. Der er mange situationer, hvor vi ansatte i skolen skal reagere med andet end det rent faglige. Vi har en særlig forpligtelse i disse situationer til at varetage barnets tarv. Det er denne medmenneskelige tankegang, der er baggrung for, at vi har ønsket at etablere et egentligt sorg- og kriseberedskab. Formålet har været at udarbejde en handleplan for Asferg Skole, så vi har en mulighed for at håndtere svære situationer i skolen: Dødsfald, ulykker og alvorlig sygdom. Nu foreligger materialet i den form, udvalget har fundet anvendelig. I skoleåret 1999/2000 vil emnet blive behandlet på en fælles kursusaften for skolebestyrelse og lærere. Handleplan og litteratur, samt en kasse med forskellige ting til anvendelse ved markering af triste hændelser vil derefter være ledetråden, hvis eller når en krisesituation opstår. Ikke to krisesituationer er ens. Derfor har det også været vanskeligt at udarbejde faste retningslinjer, der kan følges i alle situationer. Imidlertid er det sådan, at kriseprægede situationer som regel får os til at reagere mere følelsesmæssigt og mindre rationelt, end vi normalt gør. Vi må derfor forberede os på det værst tænkelige på forhånd. En plan, der i store træk beskriver ansvarsfordeling, arbejdsopgaver og tidsforløb er en metode til at undgå, at man står rådvild og forvirret og spørger sig selv: Hvad gør vi nu? Vi skylder børn, forældre og os selv at være bedst muligt forberedt, - også på en svær situation. Udvalget: Helle Hansen, Henning Kjellerup, Kirsten Lorentzen, Birgitte Boje og Karen Straarup. Vedtaget i skolebestyrelsen den 8. november Materialet består af: Asferg Skoles Handleplan Praktiske oplysninger, f.eks. telefonliste Litteratur og forslag til undervisningsforløb i mange forskellige situationer En samling forslag til musik, digte, salmer, mindeord m.m. Ting til brug ved ritualer og mindehøjtidelighed

3 3 Handleplan: Iværksættelse: 1: Større ulykker i skolen, på skolevejen, ved udflugter, lejrskoler eller lignende. Hændelser med dødelig udgang, der sker på skolen. 2: Dødsfald. Elevs død Lærers eller skoleleders død. Forældres død. Dødsfald blandt en elevs søskende. 3: Dødsfald i elevens øvrige familie. 4: Alvorlig og langvarig sygdom blandt elever, forældre og lærere. Iværksættelse - Hvad gør vi? A B C Information Markering/handling Opfølgning

4 4 A: Information: Omsorgsgruppen består af: Skoleleder (formand) Mødeleder Pæd. Råd Skolebestyrelsesformanden Stedfortræder: Viceskoleinspektør Stedfortræder: Tillidsrepræsentant Stedfortræder: Næstform. skolebest. Omsorgsgruppen er ansvarlig for: at der forefindes en tidssvarende kriseplan på skolen. at hele lærergruppen ved, hvor kriseberedskabet findes på skolen. at følge op på hændelser. at orientere forældrekredsen om de punkter, som kriseplanen lægger op til, at forældrene bør vide. at støtte involverede lærere. Omsorgsgruppen har pligt til at samles omgående, hvis formanden finder det nødvendigt. Enhver udtalelse til dagspressen i tilfælde af ulykke i forbindelse med skolen kan kun komme fra formanden for omsorgsgruppen eller en person udpeget af formanden.

5 5 B: Handling. 1: Større ulykker i skolen, på skolevejen, ved udflugter, lejrskoler eller lignende. Hændelser med dødelig udgang, der sker på skolen. Når grupper af elever og lærere forlader skolen, bør der være udpeget en leder og en stedfortræder for gruppen. Lederens opgave ved ulykker: Danne sig et hurtigt overblik over situationen. Sørge for førstehjælp, hvis det er nødvendigt. Sikre sig, at der er tilkaldt redningshjælp, hvis det er nødvendigt. Sørge for, at skolens leder bliver informeret. Ved dødsulykker: Omsorgsgruppen samles hurtigst muligt. Det er vigtigt, at man har så mange informationer om hændelsesforløbet, som det er muligt, inden man begynder at informere andre. Forældre til børn, der er med på turen, orienteres om netop deres barns situation. Lærergruppen samles for at få orientering. Det aftales, hvordan resten af skolen informeres, og hvem der gør det. Der tages stilling til, om der skal tilkaldes psykologhjælp. Skolen sørger for, at efterladte forældre får besøg. Der udarbejdes en kort og præcis orientering til alle forældre. Der udarbejdes pressemeddelelse. I det omfang det er muligt, fortsætter skoledagen, (skolelederens afgørelse). Ved ulykker uden dødelig udgang: Skolelederen sørger for, at hele lærergruppen er informeret om, hvordan ulykken skete, hvem der kom til skade, og hvor alvorlig ulykken var. (Undgå rygtedannelse). Det aftales, hvordan resten af skolen orienteres. Der tages stilling til, om der er behov for at tilbyde krisehjælp til de implicerede.

6 6 2: Dødsfald. En elevs død Skoleleders eller lærers død. Forældres død. Dødsfald blandt en elevs søskende. Formanden for omsorgsgruppen indkalder lærerne til information. Det er vigtigt at mødes hurtigt, så man har mest mulig tid til rådighed. Det er ligeledes vigtigt at have så mange informationer som muligt. Mødet har to formål: 1) Give lærerne information om, hvad der er sket, samt give dem tid til at bearbejde informationerne og forberede sig til mødet med eleverne. - Hvad er der sket, hvor, hvornår, hvordan? - Hvem var impliceret? - Hvorfra har man informationen? 2) Afklare hvordan resten af skoledagen skal forløbe. Omsorgsgruppen har aftalt, om hele skolen skal samles. Det aftales, hvad der skal gøres i klasserne. Fælles samling - et forslag til indholdet. Flaget på halv stang. I rummet: Lys, blomster, musik. Skolelederen fortæller, hvad der er sket og leder fællessamlingen. Fælles sang og salme. Senere på dagen gives meddelelse om begravelsen, hvis det er muligt. Der orienteres om, hvordan de pårørende ønsker deltagelse. Omsorgsgruppen må være forberedt på, at der kan være lærere, der ikke kan gennemføre skoledagen efter en sådan information, eller som ønsker støtte til at gennemføre samtalerne med klasserne. Et sådant ønske bør så vidt muligt imødekommes. Omsorgsgruppen har sørget for forslag til små digte, sange og andre ideer til at markere dødsfaldet. Se forslagskasse.

7 7 Ved en elevs død går skolelederen (eller stedfortræder) med klasselæreren ind i klassen, hvori eleven gik. De skal på forhånd have aftalt, hvad der skal siges, og hvem der gør det. Sange, digte, ritualer skal være valgt med omhu, da både elever og lærere senere vil forbinde dem med, hvad der skete. I klassen (Ideer): Skrive digte - skrive breve til afdøde eller forældrene - lave tegninger. Læse op for eleverne - snakke om hvordan sorg påvirker os. Ritualer: Tom klassestol - lys på elevens plads - billede - små ting. I dagene op til begravelsen: Et tændt lys på elevens plads. Dagen efter begravelsen fjernes det tomme bord. Se forslagskasse. Elevens begravelse: Klasselæreren og en anden lærer er kontaktpersoner. Sammen med omsorgsgruppen tager de sig af orientering af elever og forældre, samt iværksætter deltagelse m.m. Personlig kontakt til det afdøde barns hjem. Her afklares familiens ønsker med hensyn til kammeraternes deltagelse. Information til forældrene i klassen: Indkaldes til et hurtigt møde (forældre og børn). Kort snak om begravelsen. Børnene forberedes. Hvis familien er indforstået, laver børnene i fællesskab en dødsannonce eller mindeord til avisen. Klasselæreren sørger for blomster betalt f.eks. af klassekassen. Det kan være en ide, at hver elev medbringer en rose, som lægges ved kisten ved begravelsen. Børnene deltager i begravelsen, forældre er med som støttepersoner Hvis der er søskende i andre klasser, er det vigtigt at tale med den pågældende elev, før klassen informeres. Man kan f.eks. fortælle, hvad man vil sige til klassen. Det er vigtigt, at eleven er til stede og oplever samtalen i klassen (og inddrages hvis han/hun ønsker det). En lærers eller skoleleders død. Omsorgsgruppen træder straks sammen og tilrettelægger: Information til de voksne på skolen. Information til eleverne (mundtlig og skriftlig). Fællessamling og mindehøjtidelighed som ved elevs død. Deltagelse i begravelsen. Ønsker familien, at børnene planlægger noget? Evt. kan børnene lave dødsannonce eller mindeord til avisen. Klasser eller hele skolen kan samle ind til blomster. Begravelsen: Flaget på halv stang. Skolen lukker, så alle kan deltage i begravelsen.

8 8 En elevs mor eller far er død. Hvis eleven kommer i skole straks: Klasselæreren taler med eleven. Samtalen skal danne grundlag for, om emnet straks skal behandles i klassen. Klasselæreren tager kontakt til hjemmet. Klassen skal informeres så korrekt og fyldestgørende som muligt. En drøftelse i klassen vil give kammeraterne en mulighed for at forstå, at den efterladte elev er den samme person som før dødsfaldet. Drøftelsen i klassen må foregå på elevens præmisser. Klasselærer, samt nære klassekammerater med forældre kan evt. deltage i begravelsen. Klasselæreren (evt. teamet) afgør, om emnet sorg skal tages op i klassen straks og på hvilken måde. En aleneforælders død - eller begge forældres død. Centrale spørgsmål: Hvor er eleven? Kommer eleven i skole? Kan eleven fortsætte i skolen? Skolelederen tager kontakt med den, der har informeret skolen. Hvis eleven skal flytte, skal klassen informeres så grundigt som muligt om omstændighederne. Før eleven flytter, bør der etableres en brevveksling, som af hensyn til eleven bør opretholdes så lang tid, det er muligt og mindst 5-6 måneder. Hvis eleven skal fortsætte i skolen og kommer i skole straks: Klasselæreren taler med eleven. Hvis klasselæreren ikke er i stand til det, må en anden lærer gennemføre samtalen. Samtalen skal danne grundlag for, om emnet straks skal behandles i klassen. Klassen skal informeres så korrekt og fyldestgørende som muligt. En drøftelse i klassen vil give kammeraterne en mulighed for at forstå, at den efterladte elev er den samme person som før dødsfaldet. Drøftelsen i klassen må foregå på elevens præmisser. I det enkelte tilfælde må det vurderes, hvor mange ritualer og hvor megen mindehøjtid, der skal være. Man må overveje, at i nogle tilfælde er skolen det eneste sted, hvor tilværelsen er nogenlunde normal i den tid, der er så svær for barnet. Opfølgning: Se specielt afsnit. Dødsfald blandt en elevs søskende. Den elev, der har mistet en søster eller bror, har brug for megen omsorg og opmærksomhed i skolen.

9 9 Klasselæreren og omsorgsgruppen aftaler, hvordan situationen skal gribes an: Klasselæreren taler med barnet. Efter aftale med barnet og familien iværksætter omsorgsgruppen nogle af de handlinger, der er nævnt ved forældres død. I klassen tales om, hvordan død og sorg påvirker alle mennesker. 3: Dødsfald i elevens øvrige familie. Klasselæreren vurderer, hvor tæt eleven var knyttet til den afdøde ved at tage en uformel samtale med eleven. Klasselæreren drøfter vurderingen med teamet. Nogle af forslagene fra søskendes død vil kunne bruges. Vær opmærksom på, at et barn kan sørge dybt over tabet af en af bedsteforældrene. 4: Alvorlig og langvarig sygdom blandt elever, (forældre og lærere). Kontakten med den familie, der er ramt af alvorlig sygdom eller ulykke. Hvis en elev bliver alvorligt syg eller kommer ud for en ulykke, træder skolens omsorgsgruppe straks sammen. De aftaler, hvem der kontakter hjemmet for at få en reel information. Denne information og en eventuel prognose må formidles til klassens øvrige elever. Evt. inddrages læge, sygeplejerske eller andre med ekspertviden. Nedenstående er især rettet mod en elev, der bliver ramt af sygdom eller ulykke. Information. Klassens forældre skal også informeres, så de kan tale med deres børn om det, der er sket. Situationen må afgøre, om det skal være et møde eller et brev. Hvis der er tale om en ulykke, må det overvejes, at klassen besøger stedet, snakker om hvordan ulykken skete, evt. medvirken af barnets familie. Skolelederen sørger for, at de øvrige lærere får nogle fakta, så mytedannelse undgås, og lærerne kan svare på spørgsmål fra andre klasser. Baggrunden for at skolen skal reagere. Når et barn er ude for noget alvorligt, påhviler det de voksne, der har daglig omgang med barnet at tage hånd om situationen. Der er ikke andre, der gør det. Skolen er en af disse parter, og hvordan forholder man sig så? Den holdning, vi har over for mennesker i en akut krise, er ofte afgørende for, hvordan krisen bearbejdes, og om den kriseramte bagefter vil kunne se tilbage på denne periode med en følelse af, at tiden også fik et positivt indhold, og at vedkommende fik hjælp og støtte, da der var mest brug for den. De pårørendes møde med en alvorlig sygdom hos deres barn kan være dramatisk. De mange nye situationer, - beslutninger der skal tages og angsten for at miste barnet, får måske de

10 10 nærmeste til at reagere uventet. Da er det vigtigt, at venner, kolleger og kammerater ikke trækker sig tilbage og lader de kriseramte i fred. De pårørende er udsat for en meget stor stressfaktor, det fører til en eller anden sorgreaktion, og de har mindst af alt brug for, at omgivelserne trækker sig. Kontakt de pårørende og tal med dem - måske kan man kun finde på almindelige ting - men spørg også til det syge barn. Bemærkninger som: Jeg ved jo, at Lise er alvorligt syg, er det stadig lige slemt? eller Jeg har fået at vide, at Lise er alvorligt syg, går det lidt fremad? Sådanne spørgsmål åbner for en mulig samtale. Hvis den pårørende gerne vil fortælle meget, kan muligheden benyttes. Modsat kan svaret også gøres kort, hvis den pårørende ikke har lyst lige nu. Og ikke mindst: Spørgsmål af den karakter låser ikke en situation, som hvis man spørger: Bliver hun helt rask? Hvis det syge barns forældre har brug for særlig hjælp, skal der selvfølgelig eksperter til, men som medmenneske kan man lytte og evt. foreslå, at de skriver dagbog. At skrive dagbog er at få sine tanker fæstet på papir helt for sig selv. Det kan være en hjælp til at få styr på det kaos af tanker, man har. At notere dag for dag, hvordan barnet har det, hvilke undersøgelser, behandlinger der har været- og hvad barnet har været interesseret i, har sagt, eller bare hvordan dagen har været. Klassens kontakt med det syge barn. Klasselæreren (evt. andre lærere) og klassekammeraterne er en væsentlig del af barnets liv. Hvis ikke familien kontakter skolen, må skolen selv opsøge familien. Første kontakt kan være breve, billeder eller små ting, der sendes fra klassen. Organiser brevskrivningen. Ved et langt sygeleje er det vigtigt, at brevene ikke kun kommer den første tid. Kan klassen overkomme at skrive en lille hilsen hver dag, er det bedst. Den lille syge kammerat vil se frem til de små hilsener. Der behøver til gengæld ikke være ret meget ad gangen. Besøg: Så snart det er muligt, skal kammeraterne på besøg. En turnusordning, hvor forældrerådet medvirker, er meget fin, og det er nødvendigt at være flere om opgaven. En kammerat på besøg opvejer megen voksenkontakt. Kan man organisere besøg hver eller hver anden dag, er det bedst. Så bevarer det syge barn den daglige fornemmelse af hverdagen i skolen. Ellers kan det aftales med familien, hvilke dage de f.eks. ikke selv kan være der så meget. Svigt ikke: Når en turnus er aftalt, skal den overholdes. Den lille patient vil glæde sig meget og må ikke blive skuffet. Besøget: Hav spil, legetøj, billeder og andet med, som barnet kender eller kan genkende. Det kan være, at der opstår rutiner, så de altid kigger frimærker, når Jonas er på besøg og altid leger med Lego, når Rasmus er der. Det kan man lade udvikle sig. I begyndelsen er det vigtigt at have en lille ting, børnene kan snakke om eller lege med, for de kan jo ikke være sammen helt på samme måde som ellers.ved en lang sygeperiode får man brug for alle de ideer, der kan

11 11 tænkes. Små hobbyting, der kan fremstilles i sengen, pynt til at hænge ved sengen, højtlæsning, lege, små konkurrencer, lydbånd, billeder, video, tegninger fra klassen m.m. Man skal heller ikke være bange for at bruge lidt utraditionelle ideer. Børn kan f.eks. sagtens lege teater og være klædt ud, selv om den ene sidder i en seng. Besøgene skal selvfølgelig afpasses efter det syge barns tilstand med hensyntagen til træthed og formåen. De voksne kan under besøget trække sig lidt tilbage i rummet. Det syge barn vil nyde at have et andet barn for sig selv, og så er der også noget at fortælle mor og far senere. Kan man snakke med barnet om, hvad der er sket? Absolut ja. Man må ikke forsøge at bagatellisere eller glemme det skete. Man må prøve at holde sig til sandheden og samtidig altid give udtryk for håb. Både barnet selv og dets pårørende har brug for voksne, der kan rumme deres følelser, og som kan stille op til en samtale, selv om den bliver pinefuld. De vanskelige samtaler med et barn, der er bange for at dø, eller som tror sygdommen er en straf, må heller ikke af vises. - Gentagelser af enkle budskaber, ikke lange forklaringer. - Fortæl igen og igen, at barnet ikke er skyld i det, der er sket. - Lad barnet vise sine følelser, f.eks. vrede. - Find historier med et lignende tema. Søskende. Hvis der er søskende til det ramte barn, må der også en indsats til i de børns klasser og opmærksomhed over for reaktioner pga jalousi (den syge får al opmærksomhed, besøg, gaver og medlidenhed). Der sker ændringer i familiemønstret, som kan være vanskelige at forstå. Man skal være opmærksom på, at midt i krisen kan den eller de tiloversblevne søskende blive lidt glemt af forældrene. Især ældre søskende kan få en følelse af at skulle dele ansvaret med forældrene, være voksen og tapper. Klassen kan da blive det sted, hvor den ældre søster eller bror kommer af med nogle af følelserne og finder god forståelse og et fristed. Elevens tilbagevenden til skolen efter en lang sygdomsperiode. Første tilbagevenden er måske kun besøg i klassen. Disse besøg planlægges. Afgørelser om, hvad der skal ske i timerne, skal ikke overlades til barnet. Derimod skal man være lydhør over for betænkeligheder eller andet fra barnets side. Lad eleven selv fortælle om, hvordan det nu går, og måske hvordan det har været. Forældrene inviteres med i skole den første dag, hvis de ønsker det. Tal om de følelser og tanker, kammeraterne har, hvis den syge ikke helt ligner sig selv, tal åbent om eventuelle handicaps. Vær opmærksom på den tilbagevendte elevs adfærd i den første tid. Selv om der er vide grænser for, hvad der er normalt, skal man være på vagt over for en meget speciel adfærd, indlæringsvanskeligheder, indesluttethed, humørsvingninger eller helt ændret temperament. Det kan være nødvendigt at give barnet psykologhjælp til at komme videre i tilværelsen. Sygdommens bivirkninger, træthed og fysisk svaghed kan gøre den første skoletid vanskelig. Andre vanskeligheder kan være kammeraternes mistro, utålmodighed eller irritation, men såmænd også lærernes skepsis eller frygt for, hvad der kan ske.

12 12 Hvornår tilværelsen igen er normal efter sådan et langt forløb, kan være svært at afgøre, men det er helt sikkert, at såvel de berørte kammerater og lærere som det syge barn har fået nogle oplevelser, som de aldrig vil glemme. Fra skolens side vil vi gerne opnå, at hovedparten af de oplevelser bliver til positiv livserfaring. Alvorlig sygdom eller ulykke blandt forældrene eller nærmeste familie: Åbenhed om sygdommen og det, der sker, er den bedste støtte for barnet i skolen, uanset hvor trist og traumatisk det er. Materialet fra Kræftens Bekæmpelse kan være en god hjælp til at bearbejde emnet i klassen. Se også litteraturliste: Der er mange titler, der omhandler forældres alvorlige sygdom, - beregnet for forskellige aldersgrupper.

13 13 C: Opfølgning -tiden efter ulykken/dødsfaldet. Sorgens 4 stadier: 1: Chokfasen (varer fra et øjeblik til nogle døgn). 2: Reaktionsfasen (kan vare flere uger). 3: Bearbejdningsfasen (kan vare i mere end et år). 4: Nyorienteringsfasen (vil bestå hele tiden, - personen vil leve med et ar i sjælen, og det forsvinder aldrig). Der kan være tale om måneder eller år. Find litteratur, der har temaet: At miste en kær ven eller søster/bror. (En bog som Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte kan nævnes, men der er mange). Kammerater og forældres deltagelse i en søskende-begravelse må vurderes i det enkelte tilfælde. Vær opmærksom på reaktioner pga jalousi (den afdøde får al opmærksomhed). Der sker ændringer i familiemønstret, som kan være vanskelige at forstå. Vrede over for den døde søster eller bror er en naturlig, men forbudt følelse, som de fleste vil skamme sig over. Snak med klassen om, at sådan kan man reagere. Man skal være opmærksom på, at midt i krisen kan den eller de tiloversblevne søskende blive lidt glemt af forældrene. Især ældre søskende kan få en følelse af at skulle dele ansvaret med forældrene, være voksen og tapper. Klassen kan da blive det fristed, hvor det er tilladt at få opmærksomheden, sørge og rase, blive trøstet og måske opleve et sted, hvor livet er næsten normalt. Den samme situation kan et barn komme i, hvis en af forældrene er alvorligt syg.

14 14 Ideer og forslag til opfølgning straks: omsorg/opmærksomhed/et kærligt tryk/en kort bemærkning (d. s. 9) klasselæreren og de andre lærere ang. barnets situation (d. s. 11) klasselæreren orienterer vikarer og nye lærere i klassen kontakt til hjemmet, så hjemmets/elevens aktuelle situation er er kendt (d. s. 22) information af klassen/skolens klasser, så "ubetænksomhed"/drillerier undgås ritualer (d. s. 26) skabe netværk, så der kan tales om "de svære spørgsmål" derhjemme. skrive dagbog (c. s. 34) overvej hvordan tager man imod det sørgende barn efter en begravelse (c s. 46) - klasselæreren har orienteret klassen - klasselæreren giver i den berørte elevs fravær klassekammeraterne mulighed for at stille spørgsmål om død og tab vær opmærksom på barnets/de voksnes urørlighedszone (c. s. 47) vis barnet/de voksne, at det er tilladt at vise sorg - og at tale om det. (c. s. 48) vis medfølelse, forståelse, medleven, ikke medlidenhed (c s. 48) * hjælp ved at tage initiativet og sige, hvornår du kan komme på besøg, og hvordan du kunne tænke dig at hjælpe (klasselærer/kollega/leder) (b. s. 11) Ideer og forslag til opfølgning straks og senere: tænke over ritualets vigtigste formål - hvem skal deltage? - hvor? hvornår - hvem skal lede eller gennemføre det? Ritualer er foreslået i det meste materiale - gennemleve sorgen: - tegninger - tom klassestol - besøge gravstedet - besøg på sygehuset - markere den syges/dødes fødselsdag - tale om den syge/afdøde elev/forældre/lærer - lave en mindebog - erindring

15 15 - plante et træ - erindring - skrive et brev til den afdødes forældre/venner - erindring - tænde lys - erindring - se på fotografier - erindring - skrive et digt - erindring vær opmærksom på alm. forekommende reaktioner på sorg. (kopi fra b s. 6-8) giv berøring - fysisk kontakt: Lad barnet selv sætte grænser find på lege spil, der giver anledning til fysisk kontakt for større børn, hvis de ikke bryder sig om at blive krammet. lyt Ideer og forslag til opfølgning senere: Litteraturhenvisninger: a) OM BØRNS TAB OG SORG Donna O Toole 1998 b) BØRN OG SORG Om børns reaktioner på tab og død. Anne Jacobsen 1988 c) BØRN OG SORG - om forældretab i barndommen Doris Ottesen 1998 d) OMsorg handleplan Kræftens bekæmpelse 1998 være opmærksom på barnets ensomhed og måske skyldfølelse. (d. s. 12) (c s. 34, 43) (b s. 21) holde øje med elevens skolearbejde/tilstand. Sorg tager tid og kræfter (d. s. 23) være opmærksom på den lærer, der har mistet en nærtstående, har et tabsbarn i klassen eller har været ude for en ulykke (d. s. 34) være opmærksom på ikke at trøste med falsk trøst??(forklaring s. 31 i c) Er det rigtigt - og falder vi ikke let i den grøft? give plads for samtaletid/minder/kalde den døde ved navn (fremadrettet, ikke svigt) (c. s. 34) være opmærksom på alm. forekommende reaktioner på sorg. (b s. 6-8) hjælpe eleven/den voksne med at få adspredelse og fornøjelse. Latter og morskab hjælper - og det er tilladt. (c. s. 13)

16 16 Fra Brødrene Løvehjerte af Astrid Lindgren. (s. 15) Nu kommer jeg til det sørgelige. Det, jeg ikke kan holde ud at tænke på. Og alligevel ikke kan lade være med at tænke på. Min broder Jonatan - det kunne jo have været sådan, at han stadig var hos mig og sad og snakkede om aftenen og gik i skole og legede med børnene i gården og kogte honningvand til mig og så videre. Men det er det ikke... nej, det er det ikke! Jonatan er i Nangijala nu. Det er så svært, jeg kan ikke, nej, jeg kan ikke fortælle om det. (s. 16) Kære Jonatan Løve, burde du egentlig ikke have heddet Jonatan Løvehjerte? Husker du, da vi i historiebogen læste om en modig engelsk konge, der hed Richard Løvehjerte, husker du, at du sagde: Tænk at være så modig, at der står om det i historiebogen! Så modig ville jeg aldrig kunne være! Kære Jonatan, selv om der ikke kommer til at stå noget om dig i historiebogen, så var du alligevel meget modig i det afgørende øjeblik. Du var en helt, om nogen var det! Din gamle klasselærerinde vil aldrig glemme dig. Dine kammerater vil mindes dig længe. Der bliver tomt i klassen uden vor kønne, glade Jonatan. Men den guderne elsker, dør ung. Jonatan Løvehjerte, hvil i fred! Greta Andersson (s. 17) Men så kom Jonatan og trøstede mig. Ja, han kom virkelig! Åh, hvor var det vidunderligt! Alting blev næsten godt igen. Han forstod nok langt borte i Nangijala, hvordan jeg havde det uden ham, og han syntes vel, han måtte trøste mig. Derfor kom han, og nu er jeg ikke så ked af det længere.

OMSORGSPLAN. Ved død, større ulykker og lignende er det skolens ledelse, der er processtyrere.

OMSORGSPLAN. Ved død, større ulykker og lignende er det skolens ledelse, der er processtyrere. OMSORGSPLAN DET TAB, DER TIES IHJEL, VIL ALDRIG DØ, MEN LEVE SIT HEMMELIGE DESTRUKTIVE LIV UDEN OPHØR IGENNEM HELE TABSBARNETS TILVÆRELSE Citat: Børn og sorg, Dorris Ottesen Ved død, større ulykker og

Læs mere

SORGPLAN FOR BillundSkolen

SORGPLAN FOR BillundSkolen SORGPLAN FOR BillundSkolen Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan tages i anvendelse, når det der ikke må ske, sker. For at sikre omsorg kræves ikke et overmenneske, men et medmenneske. Det

Læs mere

Krise- og sorgplan for Korskildeskolen

Krise- og sorgplan for Korskildeskolen Krise- og sorgplan for Korskildeskolen Mistet: Sidder og kigger ud i den mørke nat, kigger op mod stjernerne. Tænker om du måske er deroppe et sted, måske kan du se mig? Tænker på dig hver dag, sorgen

Læs mere

Sorg- og kriseplan for Børnehaven Møllen

Sorg- og kriseplan for Børnehaven Møllen Sorg- og kriseplan for Børnehaven Møllen Sorg- og kriseplan for Børnehaven Møllen. Der er mange situationer hvor personalet skal reagere med andet end det rent faglige. Vi har en særlig forpligtelse til

Læs mere

OMSORGS- PLAN. Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen. Side 1

OMSORGS- PLAN. Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen. Side 1 OMSORGS- PLAN Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen Side 1 Omsorgsplan for Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen Indholdsfortegnelse: Indledning side 2 Skilsmisse i barnets hjem side 3 Alvorlig sygdom

Læs mere

Darum skoles omsorgsplan. April 2013.

Darum skoles omsorgsplan. April 2013. Forord: Denne omsorgsplan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis en ulykke, alvorlig sygdom eller et dødsfald skulle finde sted blandt skolens elever, personale eller pårørende til disse.

Læs mere

Sorghandleplan for. Udarbejdet April 2008

Sorghandleplan for. Udarbejdet April 2008 Sorghandleplan for Indholdsfortegnelse: Sorghandleplan... 2 Den voksne:... 2 Barnet:... 2 Sorgreaktioner... 2 Sorgens 4 stadier:... 2 1. Det personlige tab: når en elev mister forældre eller søskende...

Læs mere

Sorgplan 4kløverskolen

Sorgplan 4kløverskolen Sorgplan 4kløverskolen At støtte et barn i sorg kræver ikke, at du er et overmenneske, blot at du er et medmenneske. Krise- og sorgplan for 4kløverskolen 4kløverskolens krise- og sorgplan er udarbejdet

Læs mere

Omsorgsplan. Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. Sorg

Omsorgsplan. Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. Sorg Omsorgsplan Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. 1. Skilsmisse, alvorlig sygdom o.l. 2. Når et barn mister i nærmeste familie 3. Når børnehaven Bakgården

Læs mere

Handlemuligheder i forbindelse med sorg

Handlemuligheder i forbindelse med sorg Handlemuligheder i forbindelse med sorg Juni 2001 En af eleverne på skolen dør: 1. den, der får beskeden først, sørger for at orientere ledelsen. ledelsen orienterer klasselæreren. ledelsen samler skolens

Læs mere

Sorg- og krisehandleplan (dødsfald og ulykker)

Sorg- og krisehandleplan (dødsfald og ulykker) Ved alvorlige ulykker i og ved skolen Den/de medarbejdere, der først er til stede, tilkalder om nødvendigt ambulance, og forsøger - så vidt mulig at holde eleverne væk fra ulykkesstedet Skolelederen underrettes

Læs mere

SORGPLAN for SKØRPING SKOLE

SORGPLAN for SKØRPING SKOLE SORGPLAN for SKØRPING SKOLE Handleplan ved dødsfald og ulykker Nærværende plan er et forsøg på at have et beredskab hvis uheldet eller ulykken er ude. Planen er blevet til efter et foredrag af Jes Dige

Læs mere

TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER

TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER Dette er Tvis Skoles handleplan til brug for ansatte på skolen i sorgkrisesituationer. En sådan handleplan kan aldrig være udtømmende og skal naturligvis

Læs mere

Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole

Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole Følgende er handleplan for elever og ansatte på skolen i forbindelse med dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser. På Sorø Akademis Skole har vi hvert år elever,

Læs mere

OMSORGSPLAN VED ULYKKER, ALVORLIG SYGDOM EL- LER DØDSFALD VED GL. HASSERIS SKOLE.

OMSORGSPLAN VED ULYKKER, ALVORLIG SYGDOM EL- LER DØDSFALD VED GL. HASSERIS SKOLE. OMSORGSPLAN VED ULYKKER, ALVORLIG SYGDOM EL- LER DØDSFALD VED GL. HASSERIS SKOLE. Revideret foråret 2008 Gl. Hasseris skoles støttegruppe består af: 2 lærere 1 sundhedsperson 1 pædagog skolens leder 1

Læs mere

Sorghandleplan. For. Hadsund Skole

Sorghandleplan. For. Hadsund Skole Sorghandleplan For Hadsund Skole Dødsfald (elev) Lige efter dødsfald. 1. Skolelederen underretter klasselæreren og det øvrige personale, herunder SFO. Skolelederen undersøger, om der er søskende eller

Læs mere

Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen

Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen Vi er her for hinanden Handleplan for arbejdet med børn og personale i forbindelse med krise og sorg Indholdsfortegnelse Alvorlig sygdom hos elev 1 Alvorlig sygdom

Læs mere

FØVLING SKOLE. SORGPLAN ved ulykker eller dødsfald. ***************************** Om sorgplan ved ulykker eller dødsfald.

FØVLING SKOLE. SORGPLAN ved ulykker eller dødsfald. ***************************** Om sorgplan ved ulykker eller dødsfald. FØVLING SKOLE SORGPLAN ved ulykker eller dødsfald. ***************************** Om sorgplan ved ulykker eller dødsfald. Denne handleplan er tænkt som en vejledning for Føvling Skoles personale, hvis en

Læs mere

Sorghandleplan for MØN Skole/SFO

Sorghandleplan for MØN Skole/SFO 1 Sorghandleplan for MØN Skole/SFO Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges når det der ikke må ske alligevel sker. 1 Når et barn mister forældre eller søskende. 2 Alvorlig sygdom hos

Læs mere

Sorghandleplan for Mariagerfjord 10. klassecenter

Sorghandleplan for Mariagerfjord 10. klassecenter Sorghandleplan for Mariagerfjord 10. klassecenter Nogle ord om emnet: Når den unge mister eller er udsat for andre alvorlige hændelser, påhviler det de voksne, der har daglig omgang med den unge, at tage

Læs mere

Planen er tænkt som en vejledning for skolens personale

Planen er tænkt som en vejledning for skolens personale T h y h o l m S k o l e O m S o r g - H a n d l e p l a n -ved skilsmisse, dødsfald eller ulykker Planen er tænkt som en vejledning for skolens personale Omsorgsplanen er udarbejdet, så den er fleksibel,

Læs mere

SORG/KRISE. At støtte et barn i sorg eller krise kræver ikke, at du er overmenneske, blot at du er et medmenneske.

SORG/KRISE. At støtte et barn i sorg eller krise kræver ikke, at du er overmenneske, blot at du er et medmenneske. SORG/KRISE At støtte et barn i sorg eller krise kræver ikke, at du er overmenneske, blot at du er et medmenneske. Ovenstående citat er grundlaget for denne handleplan. Alligevel er det legalt ikke at kunne,

Læs mere

Omsorgsplan. for. Børnehuset Giraffen. Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens. Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted.

Omsorgsplan. for. Børnehuset Giraffen. Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens. Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted. Omsorgsplan for Børnehuset Giraffen Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted.dk 0 Målet med en omsorgsplan, er at give en nødvendig og tilstrækkelig

Læs mere

Omsorgsplan til brug ved sorg-kriser på Herfølge Skole

Omsorgsplan til brug ved sorg-kriser på Herfølge Skole Omsorgsplan til brug ved sorg-kriser på Herfølge Skole Herfølge Skoles omsorgsplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor kriser, ulykker eller

Læs mere

OMSORG. Omsorgsplan. Ved alvorlige ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole. (Februar 2010)

OMSORG. Omsorgsplan. Ved alvorlige ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole. (Februar 2010) . OMSORG Omsorgsplan Ved alvorlige ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole (Februar 2010) Indhold Indledning... side 3 Omsorgsgruppe... side 3 Kriser opstået uden for skoletiden... side 3 Om sorg og

Læs mere

Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie.

Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie. Side 1 af 6 skole, marts 2001 Fårvang Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie. En anden del af planen (bilag 1) hedder Det skal man generelt være

Læs mere

Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan

Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan For at tage del kræves ikke et overmenneske - kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne - bare man sikrer sig, at en anden tager over. Jeg ved, hvad

Læs mere

Omsorgsplan for Herstedlund Skole. Hvordan handler vi når nogen dør, bliver alvorligt syge, eller er i krise?

Omsorgsplan for Herstedlund Skole. Hvordan handler vi når nogen dør, bliver alvorligt syge, eller er i krise? Omsorgsplan for Herstedlund Skole Hvordan handler vi når nogen dør, bliver alvorligt syge, eller er i krise? Side 2: Indledende bemærkninger Side 3-4: Når en elev dør Side 5-6: Når en elev mister mor,

Læs mere

OMSORG. Omsorgsplan. Ved alvorlig sygdom, ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole

OMSORG. Omsorgsplan. Ved alvorlig sygdom, ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole OMSORG Omsorgsplan Ved alvorlig sygdom, ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole revideret marts 2017 Indhold Indledning... 3 Omsorgsgruppe... 3 Kriser opstået uden for skoletiden... 3 Om sorg og krise

Læs mere

Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen

Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen Dato: 16. august 2012 Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen Munkegårdsskolens sorg- og krisehandleplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer,

Læs mere

Krise- og sorgplan for Lørslev Friskole & Børnecenter

Krise- og sorgplan for Lørslev Friskole & Børnecenter Krise- og sorgplan for Lørslev Friskole & Børnecenter Lørslev Friskole & Børnecenters krise- og sorgplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor

Læs mere

SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE.

SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE. SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE. DET SKAL PRÆCISESERES, AT HANDLEPLANEN IKKE KAN GIVE EN NØJAGTIG

Læs mere

Sorg- og krisehandleplan for Gandrup Skole

Sorg- og krisehandleplan for Gandrup Skole Den største sorg i verden her, er dog at miste den man har kær. Steen Steensen Blicker At trøste kræver ikke et overmenneske kun et medmenneske. Det er ofte nok bare at lytte og være til stede. Denne omsorgsplan

Læs mere

På Den Classenske Legatskole har vi udarbejdet en handleplan, der skal bruges, når det der ikke må ske, sker.

På Den Classenske Legatskole har vi udarbejdet en handleplan, der skal bruges, når det der ikke må ske, sker. Forord : At alle kan rammes af sorg, kan ingen umiddelbart forhindre. Men som voksne har vi et særligt ansvar for, at børn, som kommer ud for forskellige former for sorg, ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig

Læs mere

Sorghandleplan. 10. klasse Center Skive. Skive det er RENT LIV SKIVEKOMMUNE

Sorghandleplan. 10. klasse Center Skive. Skive det er RENT LIV SKIVEKOMMUNE Sorghandleplan 10. klasse Center Skive Skive det er RENT LIV Sorghandleplan for Revideret oktober 2017 Introduktion Denne plan skal opfattes som en støtte, der kan anvendes, når børn og voksne udsættes

Læs mere

Sorghandleplan for Østerbyskolen

Sorghandleplan for Østerbyskolen Sorghandleplan for Østerbyskolen Denne omsorgsplan indeholder planer for hvordan skolen/medarbejderne skal handle i svære livssituationer for: skolens elever forældre/søskende til skolens elever personale

Læs mere

Skolen fylder en stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser og hjælpe med at vende sorgen til savn.

Skolen fylder en stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser og hjælpe med at vende sorgen til savn. OmSorg handleplan At børn rammes af sorg, kan ingen umiddelbart forhindre. Som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en sådan uoverskuelig situation. Skolen fylder en stor

Læs mere

OmSorgs-plan. Hørby-Dybvad Skole revideret december 2010

OmSorgs-plan. Hørby-Dybvad Skole revideret december 2010 OmSorgs-plan Hørby-Dybvad Skole revideret december 2010 At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation.

Læs mere

Sorg og kriseplan. For Brorsonskolens Forældre og personale

Sorg og kriseplan. For Brorsonskolens Forældre og personale Sorg og kriseplan For Brorsonskolens Forældre og personale Vedtaget i Skolebestyrelsen august 2010 Indhold. 1. Skilsmisse, alvorlig sygdom, forældre i krig, kaossituationer o.l. 2. Når et barn mister i

Læs mere

OmSorgs-Plan Skovboskolen

OmSorgs-Plan Skovboskolen OmSorgs-Plan Skovboskolen "At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig

Læs mere

Omsorgsplan. Ved alvorlige ulykker, sygdom eller dødsfald. Kirkeskovsskolen

Omsorgsplan. Ved alvorlige ulykker, sygdom eller dødsfald. Kirkeskovsskolen Omsorgsplan Ved alvorlige ulykker, sygdom eller dødsfald Kirkeskovsskolen 1 2 INDHOLD Indledning... 3 1. Alvorlig sygdom hos eleven eller i elevens nærmeste familie 4 2. Alvorlig ulykke hos eleven eller

Læs mere

Krise- og sorgplan for 10. KlasseCenter Vesthimmerland

Krise- og sorgplan for 10. KlasseCenter Vesthimmerland Krise- og sorgplan for 10. KlasseCenter Vesthimmerland Krise- og sorgplanen er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor ulykker og dødsfald rammer

Læs mere

Sorgpolitik 2019 Lynghedeskolen

Sorgpolitik 2019 Lynghedeskolen Respekt Engagement Faglighed Ansvarlighed Fællesskab Sorgpolitik 2019 Lynghedeskolen På Lynghedeskolen har vi udarbejdet en sorgpolitik med en handleplan ved dødsfald og ulykker. Baggrunden for politikken

Læs mere

Lundevang skole. OmSorg handleplan. Det kan gøre ondt at blive spurgt ind til en sorg/sygdom, men det gør mere ondt at blive undgået

Lundevang skole. OmSorg handleplan. Det kan gøre ondt at blive spurgt ind til en sorg/sygdom, men det gør mere ondt at blive undgået Lundevang skole OmSorg handleplan Det kan gøre ondt at blive spurgt ind til en sorg/sygdom, men det gør mere ondt at blive undgået Oktober 2002 Indholdsfortegnelse: Kapitel 1: Kapitel 2: Kapitel 3: Kapitel

Læs mere

Københavns Kommune Børne- og ungdomsforvaltningen Dyvekeskolen

Københavns Kommune Børne- og ungdomsforvaltningen Dyvekeskolen Februar 2013 Sorghandleplan for Denne plan er udarbejdet som en hjælp for lærere og ledelse til at håndtere de svære traumatiserende forhold, der opstår i sorgsituationer. En plan som denne kan ikke tage

Læs mere

Sorg og kriseplan for Juelsminde Skole

Sorg og kriseplan for Juelsminde Skole Sorg og kriseplan for Juelsminde Skole Juelsminde Skoles krise- og sorgplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor ulykker eller dødsfald rammer

Læs mere

Krise- og sorgplan for Susålandets skole

Krise- og sorgplan for Susålandets skole Krise- og sorgplan for Susålandets skole Denne plan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer hvor ulykker eller dødsfald rammer skolen. Planen er opdelt

Læs mere

Sorg/kriseplan. for. Skolegades Skole

Sorg/kriseplan. for. Skolegades Skole Sorg/kriseplan for Skolegades Skole Forord: Denne plan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis en ulykke, alvorlig sygdom eller et dødsfald skulle finde sted. Den er udsprunget af behovet

Læs mere

Når en af skolens ansatte får kendskab til en hændelse omtalt i dette hæfte, kontaktes skolens ledelse straks.

Når en af skolens ansatte får kendskab til en hændelse omtalt i dette hæfte, kontaktes skolens ledelse straks. Lind Skole SORGPLAN Indledning En sorgplan er et fælles grundlag at handle ud fra. Vi kan aldrig få en færdig handleplan, for hvert ulykkestilfælde vil være enkeltstående og kan ikke forberedes i detaljer.

Læs mere

Krise-sorgplan. Vi har i MED-udvalget vedtaget Gladsaxe Kommunes omsorgsplan, som vi regner med alle gør sig bekendt med.

Krise-sorgplan. Vi har i MED-udvalget vedtaget Gladsaxe Kommunes omsorgsplan, som vi regner med alle gør sig bekendt med. Krise-sorgplan Vi har i MED-udvalget vedtaget Gladsaxe Kommunes omsorgsplan, som vi regner med alle gør sig bekendt med. For overskuelighedens skyld har vi lavet denne pjece med hovedpunkterne. Der vil

Læs mere

Vadgård Skoles Omsorgsplan

Vadgård Skoles Omsorgsplan Vadgård Skoles Omsorgsplan Skolen fylder en meget stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser. Det er vigtigt at understrege, at den hjælp, skolen umiddelbart kan

Læs mere

Omsorgsplan Vodskov skole

Omsorgsplan Vodskov skole Omsorgsplan Vodskov skole -delt sorg er halv sorg Formålet med omsorgsplanen er at vejlede hele skolens personale, hvis en medarbejder eller elev bliver udsat for sorg eller krise. At trøste kræver ikke

Læs mere

Sorg- krisehandleplan. - når vi mister

Sorg- krisehandleplan. - når vi mister Sorg- krisehandleplan - når vi mister Kongevejens Skole 2007 Indholdsfortegnelse s. 3 Indledning s. 5 Ved en elevs livstruende sygdom og eventuelle død s. 6 Ved livstruende sygdom og eventuelle død hos

Læs mere

Hvordan tager vi hånd om hinanden?

Hvordan tager vi hånd om hinanden? Hvordan tager vi hånd om hinanden? Nedenstående omsorgsplan er udarbejdet af i september 2008 af Dagplejens forældrebestyrelse i Ikast-Brande Kommune og tænkt som en vejledning i hvordan vi tager hånd

Læs mere

Sorg-Plan. Valhøj Skole

Sorg-Plan. Valhøj Skole Sorg-Plan Valhøj Skole 2006 At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig

Læs mere

Assensskolen. Handleplan vedrørende sorgbearbejdning.

Assensskolen. Handleplan vedrørende sorgbearbejdning. Assensskolen. Handleplan vedrørende sorgbearbejdning. 2009 1 Indholdsfortegnelse: Forord side 3 Ved en elevs dødsfald side 4 Når en elev mister en af sine nærmeste side 5 Ved en elevs alvorlige sygdom

Læs mere

OmSorg - handleplan. Indledning. Når en elev mister en forældre/søskende. Når skolen mister en elev. Når skolen mister en ansat.

OmSorg - handleplan. Indledning. Når en elev mister en forældre/søskende. Når skolen mister en elev. Når skolen mister en ansat. OmSorg - handleplan Indledning Når en elev mister en forældre/søskende Når skolen mister en elev Når skolen mister en ansat Ulykker i skolen Alvorlig sygdom hos elev Alvorlig sygdom hos elevs forældre/søskende

Læs mere

Krise- og sorgplan for Kristofferskolen

Krise- og sorgplan for Kristofferskolen 1 Krise- og sorgplan for Kristofferskolen Skolen udgør en stor del af børns og unges liv. Skolens elever, lærere og forældre tager i forskellig grad del i hinandens glæder, og mange festligheder fejres

Læs mere

Sorg- og kriseplan 1

Sorg- og kriseplan 1 Sorg- og kriseplan 1 SORG- OG KRISEPLAN VED ASSENS SKOLE Forord Følgende handleplan er tænkt som en vejledning for skolens personale i forhold til skolens børn, hvis et dødsfald eller en ulykke finder

Læs mere

Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker

Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker omsorgsplan Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker For at tage del i kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne,

Læs mere

OmSorg. Handleplan for GXU

OmSorg. Handleplan for GXU OmSorg for GXU Indhold: Ved forældres/søskendes død s. 2 Ved elevs alvorlig sygdom eller sygdom i nærmeste familie s. 2 Ved ulykke i skolen s. 3 Ved elevs død s. 3 Ved dødsfald blandt personalet s. 4 Ved

Læs mere

OMSORGSPLAN HVIS ET BARN PÅ FRISKOLEN MISTER FAR, MOR ELLER SØSKENDE

OMSORGSPLAN HVIS ET BARN PÅ FRISKOLEN MISTER FAR, MOR ELLER SØSKENDE OMSORGSPLAN HVIS ET BARN PÅ FRISKOLEN MISTER FAR, MOR ELLER SØSKENDE Den, der først får kendskab til dødsfaldet kontakter skoleleder / souschef. Det er som udgangspunkt ledelsens ansvar at sætte omsorgsplanen

Læs mere

NÅR EN ELEV DØR. Flaget hejses på halv stang, når samtlige klasser er underrettet. Det er ledelsens opgave at drage omsorg for, at dette bliver gjort.

NÅR EN ELEV DØR. Flaget hejses på halv stang, når samtlige klasser er underrettet. Det er ledelsens opgave at drage omsorg for, at dette bliver gjort. SORGBEREDSKAB NÅR EN ELEV DØR Straks efter kendskab til dødsfald: Modtager af besked underretter straks skoleleder. Skolelederen underretter klasselæreren. Det øvrige personale på matriklen (der vurderes

Læs mere

Ingen forløb er ens og hvert forløb afstemmes situationen og de involveredes behov og ønsker.

Ingen forløb er ens og hvert forløb afstemmes situationen og de involveredes behov og ønsker. Sorg- og kriseplan Vi kan ikke beskytte os mod den del af livet der handler om tab, sorg og død. Sorg er den naturlige, uundgåelige lidelse, som hører menneskelivet til. Sorg og krise kan opstå ved dødsfald,

Læs mere

OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole

OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole Brønderslev Kommune (Vejledende) 1. Hvis elev dør pludseligt udenfor skoletid: a. Når skolen har modtaget en meddelelse om dødsfald, kontakter klasselæreren så hurtigt

Læs mere

Handleplan i forbindelse med dødsfald

Handleplan i forbindelse med dødsfald Omsorg 14. november 2008 Omsorg på Frydenhøjskolen Der er ingen mennesker, der kommer gennem tilværelsen uden at blive ramt af ulykker og andre begivenheder, der bringer sorg og tristhed tæt på. På en

Læs mere

Små børn kan have svært ved at skelne fantasi og virkelighed fra hinanden og her er det godt at vi som hjælper kender barnets historie.

Små børn kan have svært ved at skelne fantasi og virkelighed fra hinanden og her er det godt at vi som hjælper kender barnets historie. Sorg og kriseplan for Espebo Børnecenter: Når børn mister eller er udsat for andre alvorlige hændelser, påhviler det de voksne, der har daglig omgang med barnet at tage hånd om situationen. Det er der

Læs mere

OmSorgs-plan for Humble Skole

OmSorgs-plan for Humble Skole Opdateret september 2010 OmSorgs-plan for Humble Skole At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation.

Læs mere

SPJALD SKOLES SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM.

SPJALD SKOLES SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM. SPJALD SKOLES SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM. DØDSFALD (elev) Lige efter dødsfaldet. 1. Når skolelederen får meddelelsen, underretter han klasselæreren og det øvrige

Læs mere

Handleplaner. Virum Skole

Handleplaner. Virum Skole Handleplaner Virum Skole Hvorfor? Mennesker, som oplever sorg og krise på egen krop, fremhæver ofte, at støtten fra det nære personlige netværk er den mest betydningsfulde. Skole, Sfo, klub m.v. er en

Læs mere

For at tage del kræves ikke et overmenneske, kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne, bare man sikrer sig, at en anden tager over.

For at tage del kræves ikke et overmenneske, kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne, bare man sikrer sig, at en anden tager over. Det, der ikke må ske, sker - Hvad gør vi? I tilfælde af ulykker, alvorlig sygdom eller dødsfald der overgår skolens elever, forældre, søskende eller skolens personale vil skolens tiltag tage udgangspunkt

Læs mere

STENSNÆSSKOLEN Omsorg ved sorg

STENSNÆSSKOLEN Omsorg ved sorg Syg i sjælen - Ondt i hjertet - Rod i det hele Gå på vej til døden Alle mennesker kommer til at opleve kriser i deres liv. Børn oplever også kriser og mange af disse er store og voldsomme for dem. Det

Læs mere

OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole

OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole Brønderslev Kommune (Vejledende) 1. Hvis elev dør pludseligt udenfor skoletid: a. Når skolen har modtaget en meddelelse om dødsfald, kontakter klasselæreren så hurtigt

Læs mere

Udarbejdet af: LSW, DOM & AJ

Udarbejdet af: LSW, DOM & AJ Udarbejdet af: LSW, DOM & AJ 1 Der er sorg nok til alle og det kommer også til nogen af os. Derfor har vi på Vorbasse Skole udarbejdet en handleplan om sorg og krise. Denne plan skal opfattes som et redskab,

Læs mere

Handleplan i forbindelse med dødsfald og ulykker

Handleplan i forbindelse med dødsfald og ulykker Handleplan i forbindelse med dødsfald og ulykker Ved alvorlige ulykker i og ved skolen Den/de medarbejdere, der først er til stede, tilkalder om nødvendigt ambulance, og forsøger - så vidt muligt at holde

Læs mere

Handleplan - unge i sorg og krise

Handleplan - unge i sorg og krise Handleplan - unge i sorg og krise 1 Indhold Dødsfald (elev) 1.0 Lige efter dødsfaldet 2.0 Om begravelsen 3.0 Opfølgning Dødsfald (personale) 1.0 Lige efter dødsfaldet 2.0 Om begravelsen 3.0 Opfølgning

Læs mere

Sorgplan THOMASSKOLEN. for. Udarbejdet og vedtaget 24. maj 2000 Revideret og vedtaget marts 2012

Sorgplan THOMASSKOLEN. for. Udarbejdet og vedtaget 24. maj 2000 Revideret og vedtaget marts 2012 Sorgplan for THOMASSKOLEN Udarbejdet og vedtaget 24. maj 2000 Revideret 2011-2012 og vedtaget marts 2012 Udland: MEDARBEJDERE: Der ydes førstehjælp. Omfanget af ulykken søges begrænset. Ambulance rekvireres,

Læs mere

HANDLEPLAN. I forbindelse med dødsfald blandt elever og medarbejdere N. KOCHS SKOLE

HANDLEPLAN. I forbindelse med dødsfald blandt elever og medarbejdere N. KOCHS SKOLE HANDLEPLAN I forbindelse med dødsfald blandt elever og medarbejdere N. KOCHS SKOLE Indholdsfortegnelse Forord Side 1 Når en elev dør Side 2 Når en elev mister mor/far, søskende Side 4 Når en elev mister

Læs mere

Omsorgsplan ved ulykker, alvorlig sygdom eller dødsfald ved Gl. Hasseris Skole

Omsorgsplan ved ulykker, alvorlig sygdom eller dødsfald ved Gl. Hasseris Skole Omsorgsplan ved ulykker, alvorlig sygdom eller dødsfald ved Gl. Hasseris Skole Revideret skoleåret dec. 2011 Indledning. Denne omsorgsplan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis en ulykke,

Læs mere

Handleplan for Toftevangskolen. OmSorg. For at vise omsorg kræves ikke at du er overmenneske. Kun at du er medmenneske.

Handleplan for Toftevangskolen. OmSorg. For at vise omsorg kræves ikke at du er overmenneske. Kun at du er medmenneske. Handleplan for Toftevangskolen OmSorg For at vise omsorg kræves ikke at du er overmenneske. Kun at du er medmenneske. Her er jeg - kan du bruge mig? Nov. 2009 1 OmSorg Hvert år mister over 4.000 danske

Læs mere

Sorgpolitik på Østerbro Lilleskole.

Sorgpolitik på Østerbro Lilleskole. Sorgpolitik på Østerbro Lilleskole. Østerbro Lilleskoles sorgpolitik og plan er blevet til på baggrund af skolens værdier og holdninger. Vores sorgpolitik tager altid udgangspunkt i en individuel vurdering,

Læs mere

Tab og sorg i skolehverdagen

Tab og sorg i skolehverdagen Indhold: Tab og sorg i skolehverdagen Denne plan skal opfattes som et "beredskab", der kan bruges, når "det, der ikke må ske, sker". 1.Alvorlige ulykker og pludselige dødsfald. 2.Når skolen mister en elev.

Læs mere

Sorg/krise Formålet med en Sorg-handleplan er, at Børnehuset Højgården har et redskab til at yde omsorg og handle, når en alvorlig situation opstår.

Sorg/krise Formålet med en Sorg-handleplan er, at Børnehuset Højgården har et redskab til at yde omsorg og handle, når en alvorlig situation opstår. Sorg/krise Formålet med en Sorg-handleplan er, at Børnehuset Højgården har et redskab til at yde omsorg og handle, når en alvorlig situation opstår. At støtte et barn eller voksen i sorg kræver ikke, at

Læs mere

O M S O R G S P L A N

O M S O R G S P L A N O M S O R G S P L A N Er du i tvivl skal du gøre noget! Denne plan sættes i værk, når det, der ikke må ske, sker. - Skilsmisse - Alvorlig sygdom - Kaossituationer i barnets nærmiljø - Ulykker og lignende

Læs mere

Sorg-Plan. Valhøj Skole

Sorg-Plan. Valhøj Skole Sorg-Plan Valhøj Skole At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig i forskellige

Læs mere

Egholmskolens omsorgsplan

Egholmskolens omsorgsplan Side 1 af 5 Egholmskolens omsorgsplan Denne handleplan skal opfattes som et "beredskab", der træder i kraft når en krisesituation indtræffer, eller et barn/voksen på anden måde er truet. Husk at det altid

Læs mere

Omsorgsplan. Bælum-Solbjerg Skole

Omsorgsplan. Bælum-Solbjerg Skole Omsorgsplan Bælum-Solbjerg Skole 1 OmSorgs Plan Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker 1. Skilsmisse, alvorlig sygdom, kaossituationer o.lign. 2. Når et

Læs mere

Jeg dør en lille smule For hvert sekund der går. Jeg bærer døden med mig igennem livets år.

Jeg dør en lille smule For hvert sekund der går. Jeg bærer døden med mig igennem livets år. Jeg dør en lille smule For hvert sekund der går. Jeg bærer døden med mig igennem livets år. En nat måske en martsnat Så mild af regn og tø. Skal jeg gå bort i mørket og holde op at dø. Digt af Grethe Risbjerg

Læs mere

Omsorgsplan. Vordingborg Gymnasium & HF. Vejledende retningslinier ved dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser. Vordingborg Gymnasium & HF

Omsorgsplan. Vordingborg Gymnasium & HF. Vejledende retningslinier ved dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser. Vordingborg Gymnasium & HF Vordingborg Gymnasium & HF Omsorgsplan Vejledende retningslinier ved dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser November 2009 Omsorgsplan November 2009 1 Indholdsfortegnelse: EN ELEVS DØDSFALD...

Læs mere

Omsorgsplan for Jerne Børnehave

Omsorgsplan for Jerne Børnehave Omsorgsplan for Jerne Børnehave Mange forskellige ting kan fylde et barn med følelsen af at have mistet. Man kan sige, at sorgen har mange ansigter og ikke kun handler om at miste en af dem, der står os

Læs mere

Ådalsskolen. Omsorgsplan i forbindelse med sorg og krise

Ådalsskolen. Omsorgsplan i forbindelse med sorg og krise Ådalsskolen Omsorgsplan i forbindelse med sorg og krise Vedtaget i skolebestyrelsen og MED-udvalget marts 2011 Hvis en elev dør Den, der først får kendskab til dødsfaldet, kontakter klasselæreren Klasselæreren

Læs mere

Gladsaxe Skole. OmSorg. Handleplaner om sorg

Gladsaxe Skole. OmSorg. Handleplaner om sorg Gladsaxe Skole OmSorg Handleplaner om sorg Indholdsfortegnelse: Børns forståelse af døden side 3 Handleplan ved forældres død side 4 Handleplan ved elevs død side 5 Handleplan ved medarbejders død side

Læs mere

Omsorgsplan for Vinderup skole

Omsorgsplan for Vinderup skole Omsorgsplan for Vinderup skole Denne handleplan skal ses som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. Når en elev rammes af alvorlig sygdom, kaossituationer o.l. Når skolen mister en

Læs mere

Det er vigtigt, at gennem et fælles ansvar tager os af og hjælper de børn, som rammes af en sorg i livet.

Det er vigtigt, at gennem et fælles ansvar tager os af og hjælper de børn, som rammes af en sorg i livet. Sorg og handleplan Forord Børn kan befinde sig i forskellige former for sorg. Det kan for eksempel være i forbindelse med dødsfald i familien, blandt kammerater eller i institutionen, skilsmisse, langvarig

Læs mere

Egegård Skole. OmSorg. Handleplan

Egegård Skole. OmSorg. Handleplan Egegård Skole OmSorg OmSorg Ved forældres død: 1. Får man viden om et dødsfald orienteres skolelederen. Man skal sikre at informationen er korrekt. 2. Klasseteamet, SFO en og evt. klubben (hvis der er

Læs mere

Sorg- og kriseplan. Vejledende retningslinier ved dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser på UddannelsesCenter Ringkøbing Skjern

Sorg- og kriseplan. Vejledende retningslinier ved dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser på UddannelsesCenter Ringkøbing Skjern Sorg- og kriseplan Vejledende retningslinier ved dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser på UddannelsesCenter Ringkøbing Skjern December 2012 1 Indhold Sammensætning og opgaver for ressourcegruppe:...

Læs mere

Indholdsfortegnelse: - 2 -

Indholdsfortegnelse: - 2 - - 1 - Denne udgave af omsorgsplanen er fuldstændig enslydende med den trykte udgave. Opsætningen er lidt anderledes, så den er nemmere at læse på hjemmesiden. Indholdsfortegnelse: FORORD... 3 Omsorgsplan

Læs mere

Sorgplan for Karlskov Friskole

Sorgplan for Karlskov Friskole Sorgplan for Karlskov Friskole Børn i sorg Når vi står overfor et menneske, der har lidt et alvorligt tab, føler vi os ofte utilstrækkelige. Vi kan ikke ændre på det, der er sket! Men sorg er en ufravigelig

Læs mere

Børn og voksne med sorg. Læssøesgades Skole.

Børn og voksne med sorg. Læssøesgades Skole. Børn og voksne med sorg. Læssøesgades Skole. Tranbjerg Skole OmSorg Side 1 Indholdsfortegnelse Afsnit Titel Side 1 Formål 3 2 Grundholdning 3 3 Information 4 4 Alvorlig sygdom 5 5 Når en elev dør 5 6 Ulykke,

Læs mere

Krise- og sorgplan for Ansager Skole

Krise- og sorgplan for Ansager Skole Krise- og sorgplan for Ansager Skole Ansager Skoles krise- og sorgplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor ulykker eller dødsfald rammer

Læs mere