At tage del i et andet menneskes følelse af tab og sorg kræver ikke et overmenneske kun et medmenneske.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "At tage del i et andet menneskes følelse af tab og sorg kræver ikke et overmenneske kun et medmenneske."

Transkript

1 Omsorg handlingsplan for Børnehaven Helgolandsgade, tlf Denne plan skal opfattes som et redskab, der gør det lettere for personalet i Børnehaven Helgolandsgade at handle bedst muligt, i tilfælde hvor det er vigtigt at kunne handle omsorgsfuld på en professionel måde. At tage del i et andet menneskes følelse af tab og sorg kræver ikke et overmenneske kun et medmenneske. Indhold: Ved skilsmisse, alvorlig sygdom o. l. hos barnets nærmeste Hvis barnet mister én i sin nærmeste familie Hvis barnet bliver alvorligt syg Hvis barnet dør Ved ulykker i børnehaven Hvis en medarbejder mister én i sin nærmeste familie Hvis en medarbejder bliver alvorlig syg Hvis en medarbejder dør Ved seksuelt misbrug af et barn Omsorg i hverdagen Et godt psykisk arbejdsmiljø er væsentlig på vores arbejdsplads. Vi bestræber os på at have en god omgangstone, og nøgleordet for os er kommunikation. Vi ønsker at den enkelte har indflydelse på eget arbejde Vi ønsker glade medarbejdere

2 1. Ved skilsmisse, alvorlig sygdom o. l. hos barnets nærmeste. Når ovenstående erfares orienteres stuepædagogen Stuepædagog er forpligtiget til at orientere alle medarbejdere i børnehaven. Stuepædagogen snakker med forældrene for at finde ud af : Hvad der skal gøres i forhold til barnet Hvis andre skal orienteres hvordan Hvad Børnehaven i øvrigt kan gøre Stuepædagogen sørger for, at alle medarbejdere informeres om det aftalte. Ressourcepersoner der kan hjælpe: sundhedsplejerske, psykolog og kolleger Stuepædagogen sørger for opfølgning.

3 2. Hvis et barn mister en person i sin nærmeste familie. ( Forældre, søskende ). Lige efter dødsfaldet. Når ovenstående erfares orienteres stuepædagogen. Stuepædagogen er forpligtiget til at orientere alle medarbejdere. Stuepædagogen kontakter hjemmet ( evt. hjemmebesøg ) for at finde ud af: Hvornår barnet kommer i børnehave igen Hvad der skal siges til børnene på stuen Hvordan skal barnets første møde med Børnehaven være efter dødsfaldet ( Hvor meget skal børnene vide? Skal det markeres specielt i Børnehaven ( stilhed blomster )? Hvem skal orienteres? Skal der være en fra familien til stede? ) Evt. deltagelse i begravelsen Opfølgning på stuen opfordring til åbenhed af hensyn til barnet. Straks efter kontakten med hjemmet, sørger stuepædagogen for, at alle medarbejdere får besked om aftalen. Den dag barnet starter i Børnehave efter dødsfaldet, er det vigtigt, der er en kendt voksen på stuen. ( Ingen vikar ) Sker dødsfaldet i ferien, gennemføres det af planen, der er muligt. Begravelsen. Stuepædagogen sørger for blomster fra børnehaven Stuepædagog eller nærmeste voksen deltager evt. i begravelsen. Opfølgning omsorgsarbejdet en opgave for alle omkring barnet. - Her er nogle måder at gøre det på : Stuepædagogen skal være særlig opmærksom overfor barnet. Vi kan ikke påtvinge barnets sorgreaktioner; men vi skal være der, når barnet har brug for os. Vi skal sørge for, at hændelsen ikke bliver tiet ihjel. Emnearbejde om sorg / tab / livsmod, evt. med præst, psykolog eller sundhedsplejerske. Vær speciel opmærksom det / de følgende år omkring højtider, dødsdagen, fødselsdag..

4 3. Hvis et af børnene i børnehaven bliver alvorlig syg. Når ovenstående erfares orienteres stuepædagogen. Stuepædagogen er forpligtiget til at orientere alle medarbejdere. Stuepædagogen kontakter hjemmet for at aftale: Hvordan skal børnehavens kontakt med det syge barn være? Hvordan skal børnene i børnehaven orienteres ( af hvem / om hvad ) Skal børnehavens forældre orienteres? Hvordan modtager vi barnet i børnehaven igen? Er der særlige hensyn at tage? Stuepædagogen orienterer kollegerne om aftalen med forældrene. Omsorgsarbejdet en opgave for alle omkring barnet: - Oplys og tal åbent om sygdommen evt. emnearbejde - Pas på ikke at isolere det syge barn ved manglende samvær og tavshed - Prøv så vidt muligt at komme tilbage til den normale hverdag, så overdreven hensyntagen undgås - Evt. forældrebesøg i børnehaven Ressourcepersoner der kan hjælpe: Sundhedsplejerske, psykolog og kolleger

5 4. Hvis et af børnene i børnehaven dør. Lige efter dødsfaldet. Når ovenstående erfares orienteres stuepædagogen. Stuepædagogen sørger for, at alle medarbejdere får besked. Ledelsen orienterer Forældrebestyrelsen Der skal være fast personale på stuen den dag. Stuepædagogen / evt. sammen med en kollega kontakter hjemmet ( evt. hjemmebesøg ) for at afdække hændelsesforløbet forud for dødsfaldet og for at lave en aftale vedr. følgende: Hvad skal børnehavens personale informeres om? Hvad skal forældre / forældrebestyrelsen informeres om? Skal lederen sørge for en kortfattet skriftlig meddelelse til øvrige forældre. Hvad skal vi fortælle børnene? Hvordan forholder vi os til dødsfaldet i børnehaven ( Mindehøjtidelighed, stilhed, blomster, tegninger, ritualer..? ) Dødsannonce Er det i orden at en eller to af de nærmeste medarbejdere deltager i begravelsen? Sundhedsplejerske eller psykolog kontaktes, så de evt. kan være til stede i børnehaven. Disse kan senere hjælpe / bruges som ressourcepersoner. Flaget hejses på halv stang, når stuerne har fået besked. Begravelsen. - Lederen / stuepædagogen sørger for dødsannonce i Dagbladet. - På begravelsesdagen holdes en kort mindehøjtidelighed i børnehaven, og flaget hejses på halv stang. - De to nærmeste medarbejdere deltager i begravelsen og sørger for blomster / krans fra børnehaven. - Stuepædagogen sørger for sammen med børnene fra stuen, for blomster med bånd evt. hjemmelavet med børnenes navne ( eks. hvidt bånd / guldtusch ) Opfølgning omsorgsarbejdet. - Stuepædagogen er opmærksom på forskellige sorgreaktioner og bearbejdning af disse. - Stuepædagogen sørger for at hændelsen ikke ties ihjel. - Emnearbejde om sorg / tab / livsmod evt. med præst, psykolog eller sundhedsplejerske. - Vær specielt opmærksom det følgende år. Besøg evt. kirkegården med nogle af børnene husk blomst / tegning eller andet. Sker dødsfaldet i ferien, gennemføres det, der er muligt af Omsorgsplanen efter ferien.

6 5 Ved alvorlige ulykker i børnehaven. Forholdsregler på ulykkesstedet. - Den / de medarbejdere der først er til stede, sørger for, at der bliver tilkaldt en ambulance og at lederen bliver underrettet. - Øvrige børn holdes væk fra ulykkesstedet. - Medarbejderen prøver at hjælpe den tilskadekomne. ( Førstehjælp ) Underretning. - Lederen / stuepædagogen underretter barnets hjem om ulykken. - Lederen / stuepædagogen underretter øvrige medarbejdere. - Lederen / stuepædagogen tilkalder evt. sundhedsplejerske og / eller psykolog til krisehjælp. - Lederen sørger for, at alle forældre får en kortfattet skriftlig meddelelse Opfølgning. - Stuepædagogen på alle tre stuer taler åbent om uheldet og dets følger. - Stuepædagogen er opmærksom på om nogle af børnene har brug for særlig hjælp / opmærksomhed. - Ved skader, der fører til længere sygehusophold, holder stuepædagogen kontakt til hjemmet. - Hvis et barn får varige men efter ulykken, prøver stuepædagogen sammen med familien og evt. fagfolk, at gøre barnets tilbagevenden til børnehaven så god som mulig. Ulykker udenfor børnehaven ( udflugter o s v ) Forholdsregler på ulykkesstedet. - Pædagogen sørger for at der ringes 112 på den medbragte mobiltelefon. - Pædagogen underetter lederen, som så giver hjemmet besked om ulykken. - Lederen sørger for, hvis det er nødvendigt, at sende ekstra personale til ulykkesstedet, så der er mulighed for, at en personale tager med i ambulancen. - Det aftales inden ambulancen kommer, hvem der tager med og hvem der bliver hos børnene. - Turen / udflugten afbrydes, og alle tager tilbage til børnehaven så snart det er muligt. Underretning. - Ledelsen sørger for at alle hjem får besked om ulykken - Ledelsen / stuepædagogen sørger for at børnene samles og informeres om det der er nødvendigt. - Ledelsen informerer kolleger. - Stuepædagogen skal være opmærksom på børn der har været tæt knyttede Opfølgning. - Stuepædagogen taler åbent om uheldet med børnene. - Stuepædagogen er opmærksom på, om nogle børn har brug for særlig hjælp / omsorg - Ved skader der fører til længere sygehus ophold, holder stuepædagogen kontakt med hjemmet. - Hvis et barn får varige men efter ulykken, prøver stuepædagogen sammen med familien og evt. fagfolk, at gøre barnets tilbagevenden til børnehaven så god som muligt.

7 6. Hvis en medarbejder mister en i sin nærmeste familie Ved ægtefælles / barns død. Når børnehaven får meddelelse om dødsfaldet, aftales følgende med kollegaen: Hvordan de øvrige medarbejdere skal orienteres. Hvis børnene i børnehaven skal orienteres hvordan. Hvad skal børnehaven i øvrigt gøre. Hvilke hensyn arbejdsmæssigt der skal tages. Eventuel deltagelse i begravelsen. Ledelsen sørger for, at der sendes blomster til begravelsen. Det aftales, hvem der ringer, og hvem der besøger kollegaen. HUSK almindelig efteromsorg. Sker dødsfaldet i ferien gennemføres det der er muligt af Omsorgsplanen efter ferien. Ved far / mor / søskendes død : Hvis børnehaven er vidende om dødsfaldet, spørges den ansatte om det er i orden at informere de øvrige medarbejdere. Det aftales hvilke hensyn der skal tages arbejdsmæssigt. Ledelsen sørger for at der sendes en buket til medarbejderen med et personligt kort. HUSK almindelig efteromsorg.

8 7. Hvis en medarbejder bliver alvorlig syg. Lige når det erfares. Børnehavens ledelse orienteres. Medarbejderen afgør selv og aftaler med ledelsen, hvem og hvordan, der skal informeres. Hvad børnehaven i øvrigt skal gøre Særlige hensyn Der sendes en Blomsterhilsen fra Børnehaven. Ledelsen orienterer øvrige medarbejdere om det der er aftalt med medarbejderen. Hvis der er en tillidsmand på institutionen orienteres vedkommende om den alvorligt syge medarbejder. På længere sigt. Ledelsen kontakter den syge medarbejder for at aftale: Hvordan skal personalegruppen orienteres? ( Af hvem om hvad ) Hvordan skal børnene orienteres? Hvordan skal forældrene orienteres? Hvad skal børnehaven i øvrigt gøre? Hvordan skal kollegers kontakt til den syge være? Forandringer i sygdommen? Hvordan modtager vi kollegaen igen? Særlige hensyn? Omsorgsarbejdet en opgave for alle kolleger: Lyt spørg vær tilstede ( ikke for meget ikke for lidt ) Blomster og små gave hilsener luner. Samvær Når kollegaen starter på arbejde igen: Prøv så vidt muligt at komme tilbage til den normale hverdag, så overdreven hensyntagen undgås. HUSK også omsorg for hinanden Ressourcepersoner: Psykolog, kolleger

9 8. Hvis en medarbejder dør. Lige efter dødsfaldet. Ledelsen underetter medarbejderne. Ledelsen sørger for, at børnene får en kortfattet skriftlig meddelelse med hjem. Stuepædagogen informerer børnene på hver sin stue. Flaget hejses på halv stang, når alle er informeret. Sundhedsplejerske eller psykolog kontaktes, så de evt. kan være til stede i børnehaven Disse kan senere hjælpe / bruges som ressourcepersoner. I dagene efter samt begravelsen Ledelsen kontakter de pårørende for at aftale flg: - Deltagelse i begravelsen - Dødsannonce - Hvad børnehaven i øvrigt kan gøre Kort møde i Pædagogisk Råd, hvor konkrete opgaver i forbindelse med dødsfaldet drøftes: - Kollegers kontakt til pårørende ( Telefonisk / besøg ) - Dødsannonce i Dagbladet - Deltagelse i begravelsen hvem - Købe krans / blomster hvem - Sørge for hilsen fra børnene ( Tegninger blomster med hjemmelavet bånd med børnenes fornavne ) - Kort mindehøjtidelighed på begravelsesdagen flaget hejses på halv - Børnenes tanker og følelser i forbindelse med dødsfaldet bearbejdes på stuerne - Hvordan støtter og hjælper vi hinanden? - Andet? Opfølgning Omsorgsarbejdet - En opgave for alle medarbejdere Her er nogle forslag: - Kollega omsorg - Vær særligt opmærksom overfor børnene og deres forskellige sorgreaktioner - Sørge for, at hændelsen ikke bliver tiet ihjel - Emnearbejde om sorg / tab / livsmod, evt. med besøg af en præst, psykolog eller sundhedsplejerske - Vær specielt opmærksom det / de følgende år omkring mærkedage. Sker dødsfaldet i ferien, gennemføres det, der er muligt af Omsorgsplanen efter ferien.

10 9. Ved seksuelt misbrug af et barn. Hvis der er opstår mistanke om overgreb / krænkelse fra en medarbejder: Skriv iagttagelser og udsagn ned uden at fortolke Tal med din leder og / eller kolleger om iagttagelsen eller det du har undret dig over Lederen skal tage notat heraf. Måske kommer der en forståelse af situationen, men hvis bekymringerne stadig er tilstede, er det lederens opgave at: Tage en samtale med den medarbejder, der mistænkes Tage en samtale med forældrene Lederen skal tage notat fra møderne. HUSK: Hvis medarbejderens henvendelse til institutionens leder ikke bliver taget alvorligt, har man stadig pligt til at underrette kommunen ifølge servicelovens skærpede underretningspligt. Praksis i Børnehaven Helgolandsgade: Notat vedrørende personalets adfærd i henhold til opmærksomhed om pædofili: 1. personalet må ikke tage børn med hjem til sig selv, med mindre det er en gruppe børn og med mindre at der er mindst 2 personaler tilstede 2. personalet må kun være alene med et barn, hvis der er et pædagogisk formål, og øvrige personale ved hvor vedkommende opholder sig med barnet. 3. der må ikke låses døre. I børnehaven er der i øvrigt ikke mulighed for at låse døre undtagen personaletoilettet. 4. personalet skal meddele ledelsen, hvis der observeres en hændelse som kan relateres til noget seksuelt i forhold til barnet eller gruppen 5. personalet må ikke være alene i omklædningsrum med et barn eksempelvis hvis vi er til svømning. 6. ledelsen er ansvarlig for, at personalet informeres om pædofilisager som er i offentligheden, med henblik på at undgå at komme i uhensigtsmæssige situationer 7. personalet skriver ved ansættelse under på at dette notat er læst og efterleves Ledelsen sørger for opfølgning 8. Der indhentes Børneattest på medarbejdere Signaler at være opmærksom på:

11 Ændret adfærd Umotiveret gråd angstreaktioner Søvnløshed mareridt Uforklarlige sygdomssymptomer, for eksempel mavepine, hovedpine, lammelser, gentagne urinvejsinfektioner Manglende koncentration Tristhed, depression Hyperaktivitet Destruktiv adfærd Aggressivitet raseri Manglende selvfølelse, hjælpeløshed, passivitet Fysiske overgreb på andre Barnet taler om det seksuelle misbrug eller om seksuelle aktiviteter det har været vidne til. Problemet er, at signalerne ofte kan skyldes mange forskellige ting, og det derfor kan være svært, at finde ud af, hvad det er, der får barnet til at vantrives. Litteratur: Den gennemsigtige praksis. Om at forebygge overgreb på børn ( BUPL PMF )

12 Telefonliste. Børnehaven Helgolandsgade Institutionsleder Bente Dejligbjerg Souschef Gert Dirksen Ledende Psykolog Steen Frederiksen ( arbejde ) Lægevagten Holstebro Centralsygehus Falck Politistationen Brandstationen #-----, ( akut sygetransport, børn ) Akut tilkald uden for kontortid i børn / unge sager Sundhedsplejerske Nina Elkjær

13

Omsorgsplan for Vinderup skole

Omsorgsplan for Vinderup skole Omsorgsplan for Vinderup skole Denne handleplan skal ses som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. Når en elev rammes af alvorlig sygdom, kaossituationer o.l. Når skolen mister en

Læs mere

OMSORGS- PLAN. Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen. Side 1

OMSORGS- PLAN. Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen. Side 1 OMSORGS- PLAN Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen Side 1 Omsorgsplan for Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen Indholdsfortegnelse: Indledning side 2 Skilsmisse i barnets hjem side 3 Alvorlig sygdom

Læs mere

Darum skoles omsorgsplan. April 2013.

Darum skoles omsorgsplan. April 2013. Forord: Denne omsorgsplan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis en ulykke, alvorlig sygdom eller et dødsfald skulle finde sted blandt skolens elever, personale eller pårørende til disse.

Læs mere

OMSORGSPLAN FOR SOLSTRÅLEN

OMSORGSPLAN FOR SOLSTRÅLEN OMSORGSPLAN FOR SOLSTRÅLEN Omsorgsplanen skal betragtes som en vejledning og støtte. At tage del i omsorg kræver ikke et overmenneske blot et medmenneske. Det er legalt ikke at magte opgaven, bare man

Læs mere

Sorghandleplan. For. Hadsund Skole

Sorghandleplan. For. Hadsund Skole Sorghandleplan For Hadsund Skole Dødsfald (elev) Lige efter dødsfald. 1. Skolelederen underretter klasselæreren og det øvrige personale, herunder SFO. Skolelederen undersøger, om der er søskende eller

Læs mere

Omsorgsplan. for. Børnehuset Giraffen. Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens. Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted.

Omsorgsplan. for. Børnehuset Giraffen. Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens. Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted. Omsorgsplan for Børnehuset Giraffen Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted.dk 0 Målet med en omsorgsplan, er at give en nødvendig og tilstrækkelig

Læs mere

OMSORGSPLAN VED ULYKKER, ALVORLIG SYGDOM EL- LER DØDSFALD VED GL. HASSERIS SKOLE.

OMSORGSPLAN VED ULYKKER, ALVORLIG SYGDOM EL- LER DØDSFALD VED GL. HASSERIS SKOLE. OMSORGSPLAN VED ULYKKER, ALVORLIG SYGDOM EL- LER DØDSFALD VED GL. HASSERIS SKOLE. Revideret foråret 2008 Gl. Hasseris skoles støttegruppe består af: 2 lærere 1 sundhedsperson 1 pædagog skolens leder 1

Læs mere

SORGPLAN FOR BillundSkolen

SORGPLAN FOR BillundSkolen SORGPLAN FOR BillundSkolen Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan tages i anvendelse, når det der ikke må ske, sker. For at sikre omsorg kræves ikke et overmenneske, men et medmenneske. Det

Læs mere

Beredskabsplan. Hvad gør vi, når det, der ikke må ske, sker? 1) Skilsmisse, alvorlig sygdom, kaossituationer mm.

Beredskabsplan. Hvad gør vi, når det, der ikke må ske, sker? 1) Skilsmisse, alvorlig sygdom, kaossituationer mm. Beredskabsplan Hvad gør vi, når det, der ikke må ske, sker? 1) Skilsmisse, alvorlig sygdom, kaossituationer mm. 2) Når et barn mister et nært familiemedlem 3) Når institutionen mister et barn eller en

Læs mere

for ansatte i Børnehuset Østerled Hedensted

for ansatte i Børnehuset Østerled Hedensted for ansatte i Børnehuset Østerled Hedensted 2011 For at tage del i en omsorgsplan kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske Indhold: Side 2: Hvis et af vore børn rammes af skilsmisse, og / eller kaossituationer

Læs mere

Handlingsplan ved ulykke, alvorlig sygdom og død. Grævlingehulen Klintholm Filuren

Handlingsplan ved ulykke, alvorlig sygdom og død. Grævlingehulen Klintholm Filuren Handlingsplan ved ulykke, alvorlig sygdom og død Grævlingehulen Klintholm Filuren Introduktion I krise, ulykke og sorg er det godt at have en plan for, hvad vi bør og skal gøre. Følgende handlingsplan

Læs mere

Sorghandleplan for. Udarbejdet April 2008

Sorghandleplan for. Udarbejdet April 2008 Sorghandleplan for Indholdsfortegnelse: Sorghandleplan... 2 Den voksne:... 2 Barnet:... 2 Sorgreaktioner... 2 Sorgens 4 stadier:... 2 1. Det personlige tab: når en elev mister forældre eller søskende...

Læs mere

OMSORGSPLAN FOR FJESTERVANG HELHED

OMSORGSPLAN FOR FJESTERVANG HELHED OMSORGSPLAN FOR FJESTERVANG HELHED Indhold Planen... 2 Hvis et barn fra Fjelstervang Helhed dør.... 3 Hvis et barn mister en i sin nærmeste familie (søskende/forældre)... 5 Hvis et barn mister en af sine

Læs mere

SPJALD SKOLES SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM.

SPJALD SKOLES SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM. SPJALD SKOLES SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM. DØDSFALD (elev) Lige efter dødsfaldet. 1. Når skolelederen får meddelelsen, underretter han klasselæreren og det øvrige

Læs mere

Sorghandleplan for Mariagerfjord 10. klassecenter

Sorghandleplan for Mariagerfjord 10. klassecenter Sorghandleplan for Mariagerfjord 10. klassecenter Nogle ord om emnet: Når den unge mister eller er udsat for andre alvorlige hændelser, påhviler det de voksne, der har daglig omgang med den unge, at tage

Læs mere

Omsorgsplan. Dagtilbud Broen

Omsorgsplan. Dagtilbud Broen Omsorgsplan Dagtilbud Broen Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges når det, der ikke må ske, sker. Som udgangspunkt kan vi ikke tage sorgen fra et menneske, men vi kan dele sorgen med

Læs mere

STORKEREDENS HANDLINGSPLAN

STORKEREDENS HANDLINGSPLAN STORKEREDENS HANDLINGSPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD & ALVORLIGE ULYKKER. Indholdsfortegnelse: Handlingsplan i forbindelse med: * Et barns dødsfald Side 2 * En kollegas dødsfald Side 4 * Et barn mister

Læs mere

TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER

TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER Dette er Tvis Skoles handleplan til brug for ansatte på skolen i sorgkrisesituationer. En sådan handleplan kan aldrig være udtømmende og skal naturligvis

Læs mere

Sorg/krise Formålet med en Sorg-handleplan er, at Børnehuset Højgården har et redskab til at yde omsorg og handle, når en alvorlig situation opstår.

Sorg/krise Formålet med en Sorg-handleplan er, at Børnehuset Højgården har et redskab til at yde omsorg og handle, når en alvorlig situation opstår. Sorg/krise Formålet med en Sorg-handleplan er, at Børnehuset Højgården har et redskab til at yde omsorg og handle, når en alvorlig situation opstår. At støtte et barn eller voksen i sorg kræver ikke, at

Læs mere

Sorg og krise. Handleplan ved. Skilsmisse, sygdom og dødsfald. Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået

Sorg og krise. Handleplan ved. Skilsmisse, sygdom og dødsfald. Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået Sorg og krise Handleplan ved Skilsmisse, sygdom og dødsfald Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået Indholdsfortegnelse: Side 1 Målsætning Side 2 Omsorgshandleplan - skilsmisse

Læs mere

Omsorgsplan ved ulykker, alvorlig sygdom eller dødsfald ved Gl. Hasseris Skole

Omsorgsplan ved ulykker, alvorlig sygdom eller dødsfald ved Gl. Hasseris Skole Omsorgsplan ved ulykker, alvorlig sygdom eller dødsfald ved Gl. Hasseris Skole Revideret skoleåret dec. 2011 Indledning. Denne omsorgsplan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis en ulykke,

Læs mere

Omsorgsplan Vodskov skole

Omsorgsplan Vodskov skole Omsorgsplan Vodskov skole -delt sorg er halv sorg Formålet med omsorgsplanen er at vejlede hele skolens personale, hvis en medarbejder eller elev bliver udsat for sorg eller krise. At trøste kræver ikke

Læs mere

http://www.agerskovbornehus.dk/ FORORD

http://www.agerskovbornehus.dk/ FORORD http://www.agerskovbornehus.dk/ FORORD Agerskov Børnehusets sorg og kriseplan er et beredskab der skal bruges hvis: Et barn dør Et barn mister mor, far, søskende, eller andre der står barnet nær En ansats

Læs mere

Når en af skolens ansatte får kendskab til en hændelse omtalt i dette hæfte, kontaktes skolens ledelse straks.

Når en af skolens ansatte får kendskab til en hændelse omtalt i dette hæfte, kontaktes skolens ledelse straks. Lind Skole SORGPLAN Indledning En sorgplan er et fælles grundlag at handle ud fra. Vi kan aldrig få en færdig handleplan, for hvert ulykkestilfælde vil være enkeltstående og kan ikke forberedes i detaljer.

Læs mere

Tibberupskolens Omsorgsplan i forbindelse med elever

Tibberupskolens Omsorgsplan i forbindelse med elever Tibberupskolens Omsorgsplan i forbindelse med elever Planen skal ses som en vejledende plan, ikke en tjekliste. Der må i hvert enkelt tilfælde vurderes hvor lidt og hvor meget. Ved akut hændelse så som:

Læs mere

På Den Classenske Legatskole har vi udarbejdet en handleplan, der skal bruges, når det der ikke må ske, sker.

På Den Classenske Legatskole har vi udarbejdet en handleplan, der skal bruges, når det der ikke må ske, sker. Forord : At alle kan rammes af sorg, kan ingen umiddelbart forhindre. Men som voksne har vi et særligt ansvar for, at børn, som kommer ud for forskellige former for sorg, ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig

Læs mere

HANDLEPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD ULYKKER OG ANDRE TRAUMATISKE HÆNDELSER I KASKELOTTEN

HANDLEPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD ULYKKER OG ANDRE TRAUMATISKE HÆNDELSER I KASKELOTTEN Den aldersintegrerede institution Kaskelotten Ca. 90 børn Leder: Torben Andersen E-post: takas@esbjergkommune.dk Tlf. 76 16 77 99 HANDLEPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD ULYKKER OG ANDRE TRAUMATISKE HÆNDELSER

Læs mere

Ved alvorligt ulykkestilfælde. Placer eleverne, så de ikke er i kontakt med ulykkesstedet.

Ved alvorligt ulykkestilfælde. Placer eleverne, så de ikke er i kontakt med ulykkesstedet. Sorgplan Ved alvorligt ulykkestilfælde. I mest naturlige rækkefælge I tilfælde af, at man ikke har umiddelbar adgang til telefon. Send ansvarlig elev efter hjælp. Bliv selv ved ulykkessted. Har man telefon.

Læs mere

Sorgplan For Stentevang børnehave 2011

Sorgplan For Stentevang børnehave 2011 Sorgplan For Stentevang børnehave 2011 Dette er retningslinier og handleplaner, der iværksættes i tilfælde af, at det der ikke må ske - Sker HVORDAN DRAGER VI OMSORG, HVIS KRISEN OPSTÅR? Vi har taget stilling

Læs mere

HVIS ET BARN MISTER MOR ELLER FAR.

HVIS ET BARN MISTER MOR ELLER FAR. OMSORGSPLAN INDLEDNING. Det er vores indtryk at denne omsorgsplan vil bære præg af at vi her i Lærkereden desværre har været i den triste situation at vi har prøvet hvad det vil sige at miste, da en af

Læs mere

Handlemuligheder i forbindelse med sorg

Handlemuligheder i forbindelse med sorg Handlemuligheder i forbindelse med sorg Juni 2001 En af eleverne på skolen dør: 1. den, der får beskeden først, sørger for at orientere ledelsen. ledelsen orienterer klasselæreren. ledelsen samler skolens

Læs mere

Sorg/kriseplan. for. Skolegades Skole

Sorg/kriseplan. for. Skolegades Skole Sorg/kriseplan for Skolegades Skole Forord: Denne plan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis en ulykke, alvorlig sygdom eller et dødsfald skulle finde sted. Den er udsprunget af behovet

Læs mere

Omsorgsplan for Jerne Børnehave

Omsorgsplan for Jerne Børnehave Omsorgsplan for Jerne Børnehave Mange forskellige ting kan fylde et barn med følelsen af at have mistet. Man kan sige, at sorgen har mange ansigter og ikke kun handler om at miste en af dem, der står os

Læs mere

Sorghandleplan for MØN Skole/SFO

Sorghandleplan for MØN Skole/SFO 1 Sorghandleplan for MØN Skole/SFO Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges når det der ikke må ske alligevel sker. 1 Når et barn mister forældre eller søskende. 2 Alvorlig sygdom hos

Læs mere

OMSORGSPLAN FOR Femkløveren

OMSORGSPLAN FOR Femkløveren OMSORGSPLAN FOR Femkløveren INDHOLDSFORTEGNELSE GENERELT OM SORG OG KRISE... 4 NÅR ET BARN DØR... 5 NÅR ET BARN MISTER SIN FAR, MOR ELLER SØSKENDE... 6 NÅR ET BARN DØR I INSTITUTIONEN... 7 NÅR ET BARN

Læs mere

Skolens omsorgspolitik og handleplan

Skolens omsorgspolitik og handleplan 1 Iqra Privatskole Foråret 2016 Skolens omsorgspolitik og handleplan Hvordan forholder vi os, når en elev, en kollega eller skolen som helhed rammes af sorg, sygdom, dødsfald eller krise? Endvidere hvordan

Læs mere

Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker

Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker omsorgsplan Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker For at tage del i kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne,

Læs mere

Sorg-Plan. Valhøj Skole

Sorg-Plan. Valhøj Skole Sorg-Plan Valhøj Skole 2006 At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig

Læs mere

SKJERNÅSKOLEN, SPECIALBØRNEHAVENS OG STU-HUSETS SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM.

SKJERNÅSKOLEN, SPECIALBØRNEHAVENS OG STU-HUSETS SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM. SKJERNÅSKOLEN, SPECIALBØRNEHAVENS OG STU-HUSETS SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM. DØDSFALD (barn/elev) Lige efter dødsfaldet. 1. Når skolelederen får meddelelsen, underrettes

Læs mere

Omsorgsplan. Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. Sorg

Omsorgsplan. Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. Sorg Omsorgsplan Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. 1. Skilsmisse, alvorlig sygdom o.l. 2. Når et barn mister i nærmeste familie 3. Når børnehaven Bakgården

Læs mere

Udarbejdet af: LSW, DOM & AJ

Udarbejdet af: LSW, DOM & AJ Udarbejdet af: LSW, DOM & AJ 1 Der er sorg nok til alle og det kommer også til nogen af os. Derfor har vi på Vorbasse Skole udarbejdet en handleplan om sorg og krise. Denne plan skal opfattes som et redskab,

Læs mere

OmSorgs-Plan Skovboskolen

OmSorgs-Plan Skovboskolen OmSorgs-Plan Skovboskolen "At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig

Læs mere

SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE.

SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE. SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE. DET SKAL PRÆCISESERES, AT HANDLEPLANEN IKKE KAN GIVE EN NØJAGTIG

Læs mere

Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen

Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen Dato: 16. august 2012 Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen Munkegårdsskolens sorg- og krisehandleplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer,

Læs mere

1. Når en elev oplever skilsmisse, alvorlig sygdom, kaossituationer o. lign.

1. Når en elev oplever skilsmisse, alvorlig sygdom, kaossituationer o. lign. Ødis Sogneskole OM SORGS PLAN Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker. 1. Når en elev oplever skilsmisse, alvorlig sygdom, kaossituationer o.lign. 2. Når

Læs mere

Sorgplan for Vorbasse Skole

Sorgplan for Vorbasse Skole Sorgplan for Vorbasse Skole Nærværende plan er et forsøg på at have et beredskab ved dødsfald. Planen kan alene give hjælp til det praktiske, idet selve bearbejdningen af sorg kun kan ske ved almindelig

Læs mere

SORGPLAN for SKØRPING SKOLE

SORGPLAN for SKØRPING SKOLE SORGPLAN for SKØRPING SKOLE Handleplan ved dødsfald og ulykker Nærværende plan er et forsøg på at have et beredskab hvis uheldet eller ulykken er ude. Planen er blevet til efter et foredrag af Jes Dige

Læs mere

Københavns Kommune Børne- og ungdomsforvaltningen Dyvekeskolen

Københavns Kommune Børne- og ungdomsforvaltningen Dyvekeskolen Februar 2013 Sorghandleplan for Denne plan er udarbejdet som en hjælp for lærere og ledelse til at håndtere de svære traumatiserende forhold, der opstår i sorgsituationer. En plan som denne kan ikke tage

Læs mere

Sorgpolitik på Østerbro Lilleskole.

Sorgpolitik på Østerbro Lilleskole. Sorgpolitik på Østerbro Lilleskole. Østerbro Lilleskoles sorgpolitik og plan er blevet til på baggrund af skolens værdier og holdninger. Vores sorgpolitik tager altid udgangspunkt i en individuel vurdering,

Læs mere

Omsorgshandleplan. Omsorg er andet end ord det er interesse, bekymring for én man holder af. Indholdsfortegnelse

Omsorgshandleplan. Omsorg er andet end ord det er interesse, bekymring for én man holder af. Indholdsfortegnelse Side 1 Omsorgshandleplan. Hvorfor lave en omsorgsplan? For at få et redskab til at håndtere situationer, hvor børn mister så hverken du selv eller børnene kommer til at står alene i svære situationer.

Læs mere

Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan

Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan For at tage del kræves ikke et overmenneske - kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne - bare man sikrer sig, at en anden tager over. Jeg ved, hvad

Læs mere

FØVLING SKOLE. SORGPLAN ved ulykker eller dødsfald. ***************************** Om sorgplan ved ulykker eller dødsfald.

FØVLING SKOLE. SORGPLAN ved ulykker eller dødsfald. ***************************** Om sorgplan ved ulykker eller dødsfald. FØVLING SKOLE SORGPLAN ved ulykker eller dødsfald. ***************************** Om sorgplan ved ulykker eller dødsfald. Denne handleplan er tænkt som en vejledning for Føvling Skoles personale, hvis en

Læs mere

Handleplan ved: Sorg og krise

Handleplan ved: Sorg og krise Handleplan ved: Sorg og krise Denne sorg og kriseplan, er et arbejdsredskab for alle medarbejdere i Bording børnehave. Du ved aldrig hvornår du møder et barn, en familie eller en kollega i krise, så derfor

Læs mere

SORGPLAN. Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude.

SORGPLAN. Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude. Vildbjerg Skole SORGPLAN Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude. Planen handler om skolens holdning og handling i forbindelse med alvorlige ulykker, traumatiske

Læs mere

Sorgplan. Når et barn mister

Sorgplan. Når et barn mister Sorgplan Mange mennesker er tilsyneladende ikke parate til at forholde sig til sorg og død. I afmagt vælger de den eneste løsning, der ikke duer... Nemlig at lade som ingenting. Det er godt at huske.:

Læs mere

Sorg- og kriseplan 1

Sorg- og kriseplan 1 Sorg- og kriseplan 1 SORG- OG KRISEPLAN VED ASSENS SKOLE Forord Følgende handleplan er tænkt som en vejledning for skolens personale i forhold til skolens børn, hvis et dødsfald eller en ulykke finder

Læs mere

HJALLERUP BØRNEHAVE OMSORGSPLAN

HJALLERUP BØRNEHAVE OMSORGSPLAN HJALLERUP BØRNEHAVE OMSORGSPLAN INDHOLD Indledning... side 2 Ledelsen skal straks orienteres... side 2 Hvis der sker en ulykke i børnehaven... side 3 Et barn i børnehaven dør... side 3 Alvorlig sygdom

Læs mere

OMSORGSPLAN - FORORD. Den daglige kontakt med skolens elever danner selvfølgelig grundlaget for denne omsorg.

OMSORGSPLAN - FORORD. Den daglige kontakt med skolens elever danner selvfølgelig grundlaget for denne omsorg. OMSORGSPLAN - FORORD Denne plan skal opfattes som et "beredskab", der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker". På Gjellerupskolen vil vi bestræbe os på at være gode til at drage omsorg for vores elever,

Læs mere

Omsorgsplan for Tapdrup Børnehave. Omsorgs/sorg plan for. Tapdrup Børnehave 2017

Omsorgsplan for Tapdrup Børnehave. Omsorgs/sorg plan for. Tapdrup Børnehave 2017 Omsorgs/sorg plan for Tapdrup Børnehave 2017 1 Ved dødsfald. Besked om dødsfaldet. Ansvarlig: den der modtager beskeden Blandt børnehavens børn Blandt forældre eller søskende Blandt bedsteforældre, nære

Læs mere

Planen er tænkt som en vejledning for skolens personale

Planen er tænkt som en vejledning for skolens personale T h y h o l m S k o l e O m S o r g - H a n d l e p l a n -ved skilsmisse, dødsfald eller ulykker Planen er tænkt som en vejledning for skolens personale Omsorgsplanen er udarbejdet, så den er fleksibel,

Læs mere

Handleplan - unge i sorg og krise

Handleplan - unge i sorg og krise Handleplan - unge i sorg og krise 1 Indhold Dødsfald (elev) 1.0 Lige efter dødsfaldet 2.0 Om begravelsen 3.0 Opfølgning Dødsfald (personale) 1.0 Lige efter dødsfaldet 2.0 Om begravelsen 3.0 Opfølgning

Læs mere

Vadgård Skoles Omsorgsplan

Vadgård Skoles Omsorgsplan Vadgård Skoles Omsorgsplan Skolen fylder en meget stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser. Det er vigtigt at understrege, at den hjælp, skolen umiddelbart kan

Læs mere

O M S O R G S P L A N

O M S O R G S P L A N O M S O R G S P L A N Er du i tvivl skal du gøre noget! Denne plan sættes i værk, når det, der ikke må ske, sker. - Skilsmisse - Alvorlig sygdom - Kaossituationer i barnets nærmiljø - Ulykker og lignende

Læs mere

1. Det personlige tab (når en elev i klassen mister nogen) Det fælles tab (når klassen mister en elev eller en lærer) 4

1. Det personlige tab (når en elev i klassen mister nogen) Det fælles tab (når klassen mister en elev eller en lærer) 4 KRISE- SORGPLAN FOR BRØNDBY STRAND SKOLE 1 Forord Skolen fylder en stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser. Det er vigtigt, at skolen er parat og rustet til

Læs mere

Sorg-Plan. Valhøj Skole

Sorg-Plan. Valhøj Skole Sorg-Plan Valhøj Skole At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig i forskellige

Læs mere

Omsorgsplan. Bælum-Solbjerg Skole

Omsorgsplan. Bælum-Solbjerg Skole Omsorgsplan Bælum-Solbjerg Skole 1 OmSorgs Plan Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker 1. Skilsmisse, alvorlig sygdom, kaossituationer o.lign. 2. Når et

Læs mere

OMSORG. Omsorgsplan. Ved alvorlig sygdom, ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole

OMSORG. Omsorgsplan. Ved alvorlig sygdom, ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole OMSORG Omsorgsplan Ved alvorlig sygdom, ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole revideret marts 2017 Indhold Indledning... 3 Omsorgsgruppe... 3 Kriser opstået uden for skoletiden... 3 Om sorg og krise

Læs mere

Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen

Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen Vi er her for hinanden Handleplan for arbejdet med børn og personale i forbindelse med krise og sorg Indholdsfortegnelse Alvorlig sygdom hos elev 1 Alvorlig sygdom

Læs mere

Krise- og sorgplan for Korskildeskolen

Krise- og sorgplan for Korskildeskolen Krise- og sorgplan for Korskildeskolen Mistet: Sidder og kigger ud i den mørke nat, kigger op mod stjernerne. Tænker om du måske er deroppe et sted, måske kan du se mig? Tænker på dig hver dag, sorgen

Læs mere

SOLSIKKENS DØDSFALD OG HANDLINGSPLAN I FORBINDELSE MED ALVORLIGE ULYKKER.

SOLSIKKENS DØDSFALD OG HANDLINGSPLAN I FORBINDELSE MED ALVORLIGE ULYKKER. SOLSIKKENS HANDLINGSPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD OG ALVORLIGE ULYKKER. 1 Indholdsfortegnelse: Side 2: Side 3: Side 4: Side 5: Side 6: Side 7: Side 8: Side 9: Side 10: Side 11: Side 12: Side 13: Indholdsfortegnelse

Læs mere

Omsorgsplan. Indholdsfortegnelse: Denne omsorgsplan træder i kraft ved følgende. 01. Orientering om omsorgsplan. 02

Omsorgsplan. Indholdsfortegnelse: Denne omsorgsplan træder i kraft ved følgende. 01. Orientering om omsorgsplan. 02 Opdateret 27-03-2015 Omsorgsplan Indholdsfortegnelse: Side Denne omsorgsplan træder i kraft ved følgende. 01 Orientering om omsorgsplan. 02 Handleplan ved livstruende ulykker. 03 Hvis et barn dør. 04 Hvis

Læs mere

Omsorgsplan. Tiden lige efter dødsfaldet Klasselæreren kontakter hjemmet før begravelsen. Opfordring

Omsorgsplan. Tiden lige efter dødsfaldet Klasselæreren kontakter hjemmet før begravelsen. Opfordring Vejle Friskole A 1.0 A 2.0 En elev mister en af sine nærmeste Tiden lige efter dødsfaldet Klassemødet ledes af klasselærer eller en obs- lærer Klasselæreren kontakter hjemmet før begravelsen. Opfordring

Læs mere

OmSorg - handleplan. Indledning. Når en elev mister en forældre/søskende. Når skolen mister en elev. Når skolen mister en ansat.

OmSorg - handleplan. Indledning. Når en elev mister en forældre/søskende. Når skolen mister en elev. Når skolen mister en ansat. OmSorg - handleplan Indledning Når en elev mister en forældre/søskende Når skolen mister en elev Når skolen mister en ansat Ulykker i skolen Alvorlig sygdom hos elev Alvorlig sygdom hos elevs forældre/søskende

Læs mere

Sorg & Kriseplan Engelsborgskolen

Sorg & Kriseplan Engelsborgskolen Sorg & Kriseplan Engelsborgskolen 1 Aktuelle telefonnumre Skolen: 45 28 40 00 Lærerværelse: 45 28 40 19 Sundhedsplejerske; 45 28 40 11 Lægevagt: 44 53 44 00 Skadestuen på Gentofte: 39 77 39 77 Skadestuen

Læs mere

Sorg- og krisehandleplan (dødsfald og ulykker)

Sorg- og krisehandleplan (dødsfald og ulykker) Ved alvorlige ulykker i og ved skolen Den/de medarbejdere, der først er til stede, tilkalder om nødvendigt ambulance, og forsøger - så vidt mulig at holde eleverne væk fra ulykkesstedet Skolelederen underrettes

Læs mere

OmSorgsplan. Indholdsfortegnelse

OmSorgsplan. Indholdsfortegnelse OmSorgsplan Denne OmSorgsplan skal opfattes som et beredskab for personalet, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker hvis en person tilknyttet Gesten Børnecenter bliver udsat for en traumatisk begivenhed,

Læs mere

Når et barn mister en af sine nærmeste, dvs. far, mor og søskende. I børnehaven holdes der samling med alle børn og voksne, hvor der kort snakkes om

Når et barn mister en af sine nærmeste, dvs. far, mor og søskende. I børnehaven holdes der samling med alle børn og voksne, hvor der kort snakkes om Når et barn mister en af sine nærmeste, dvs. far, mor og søskende. Ved pludselig dødsfald: Personale samles. Information til alle i personalegruppen. Opringning til altpersonale der ikke er på arbejde.

Læs mere

Sorg & kriseplan Grøndalsvængets Skole

Sorg & kriseplan Grøndalsvængets Skole Sorg & kriseplan Grøndalsvængets Skole 1 Indhold Indledning... 3 Ved dødsfald blandt elever... 3 Ved dødsfald eller ulykke i skoletiden... 4 Ved dødsfald blandt personale:... 4 Ved dødsfald i nær relation

Læs mere

Sorg og Krise plan for Børnehuset Diamanten. Dette er retningslinjer og handleplaner, der iværksættes i tilfælde af, at. det der ikke må ske Sker

Sorg og Krise plan for Børnehuset Diamanten. Dette er retningslinjer og handleplaner, der iværksættes i tilfælde af, at. det der ikke må ske Sker Sorg og Krise plan for Børnehuset Diamanten Dette er retningslinjer og handleplaner, der iværksættes i tilfælde af, at det der ikke må ske Sker Hvordan drager vi omsorg, hvis krisen opstår? Vi har taget

Læs mere

Omsorgsplan. Birkerød Privatskole

Omsorgsplan. Birkerød Privatskole Omsorgsplan Birkerød Privatskole Udarbejdet af: Pædagogisk Udvalg Dato: 14. januar 2003, revideret udgave aug. 2007 9. februar 2010. Revideret Indhold Indledning.2 En elev mister eller er i krise 3 En

Læs mere

Sorg- og krisehandleplan for Gandrup Skole

Sorg- og krisehandleplan for Gandrup Skole Den største sorg i verden her, er dog at miste den man har kær. Steen Steensen Blicker At trøste kræver ikke et overmenneske kun et medmenneske. Det er ofte nok bare at lytte og være til stede. Denne omsorgsplan

Læs mere

OmSorgs-plan. Hørby-Dybvad Skole revideret december 2010

OmSorgs-plan. Hørby-Dybvad Skole revideret december 2010 OmSorgs-plan Hørby-Dybvad Skole revideret december 2010 At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation.

Læs mere

Krise- og sorgplan for Kristofferskolen

Krise- og sorgplan for Kristofferskolen 1 Krise- og sorgplan for Kristofferskolen Skolen udgør en stor del af børns og unges liv. Skolens elever, lærere og forældre tager i forskellig grad del i hinandens glæder, og mange festligheder fejres

Læs mere

SORGPLAN FOR VGIE Når en ansat dør.

SORGPLAN FOR VGIE Når en ansat dør. SORGPLAN FOR VGIE Når en ansat dør. Den, der først får kendskab til dødsfaldet, giver forstanderen besked. I dennes fravær viceforstanderen. Ledelsen orienterer sig om fakta ved henvendelse til de pårørende.

Læs mere

OMSORG. Omsorgsplan. Ved alvorlige ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole. (Februar 2010)

OMSORG. Omsorgsplan. Ved alvorlige ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole. (Februar 2010) . OMSORG Omsorgsplan Ved alvorlige ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole (Februar 2010) Indhold Indledning... side 3 Omsorgsgruppe... side 3 Kriser opstået uden for skoletiden... side 3 Om sorg og

Læs mere

Krise- og sorgplan for 10. KlasseCenter Vesthimmerland

Krise- og sorgplan for 10. KlasseCenter Vesthimmerland Krise- og sorgplan for 10. KlasseCenter Vesthimmerland Krise- og sorgplanen er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor ulykker og dødsfald rammer

Læs mere

Omsorgsplan for Allerslev Skole og SFO.

Omsorgsplan for Allerslev Skole og SFO. Omsorgsplan for Allerslev Skole og SFO. Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker. Formål: At det ikke kommer bag på os, hvordan vi bør handle, når et dødsfald

Læs mere

Omsorgsplan for Herstedlund Skole. Hvordan handler vi når nogen dør, bliver alvorligt syge, eller er i krise?

Omsorgsplan for Herstedlund Skole. Hvordan handler vi når nogen dør, bliver alvorligt syge, eller er i krise? Omsorgsplan for Herstedlund Skole Hvordan handler vi når nogen dør, bliver alvorligt syge, eller er i krise? Side 2: Indledende bemærkninger Side 3-4: Når en elev dør Side 5-6: Når en elev mister mor,

Læs mere

Handleplan for Toftevangskolen. OmSorg. For at vise omsorg kræves ikke at du er overmenneske. Kun at du er medmenneske.

Handleplan for Toftevangskolen. OmSorg. For at vise omsorg kræves ikke at du er overmenneske. Kun at du er medmenneske. Handleplan for Toftevangskolen OmSorg For at vise omsorg kræves ikke at du er overmenneske. Kun at du er medmenneske. Her er jeg - kan du bruge mig? Nov. 2009 1 OmSorg Hvert år mister over 4.000 danske

Læs mere

Sorgpolitik 2019 Lynghedeskolen

Sorgpolitik 2019 Lynghedeskolen Respekt Engagement Faglighed Ansvarlighed Fællesskab Sorgpolitik 2019 Lynghedeskolen På Lynghedeskolen har vi udarbejdet en sorgpolitik med en handleplan ved dødsfald og ulykker. Baggrunden for politikken

Læs mere

Sorg- og Kriseplan. Den, der først får kendskab til dødsfaldet orienterer skoleledelsen.

Sorg- og Kriseplan. Den, der først får kendskab til dødsfaldet orienterer skoleledelsen. Sorg- og Kriseplan Sorg- og kriseplanen. Er en overordnet ramme for de handlinger, der bør huskes, når der sker en sorg/krise-hændelse. Ingen plan kan være en endegyldig beskrivelse af hvordan, der bør

Læs mere

OMSORGSPLAN. Procedure

OMSORGSPLAN. Procedure OMSORGSPLAN et barn dør i institutionen et barn dør hjemme en søskende dør en forældre dør en bedsteforældre dør et andet familiemedlem dør en medarbejder dør en medarbejders barn dør en medarbejders mand/kone

Læs mere

Omsorgsplan. Flakkebjerg Skole

Omsorgsplan. Flakkebjerg Skole Omsorgsplan Flakkebjerg Skole For at tage del kræves der ikke et overmenneske kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne, bare man sikrer sig, at en anden tager over. Omsorgsplan Denne plan

Læs mere

Planen skal opfattes som et handlingsanvisende beredskab når medarbejdere/skolen oplever:

Planen skal opfattes som et handlingsanvisende beredskab når medarbejdere/skolen oplever: Denne plan offentliggøres for samtlige ansatte på personaleintra. Planen revideres / gennemgås én gang årligt i MED og Skolebestyrelse. Planen gennemgås på forældremøder i det nye skoleår. Her understreges

Læs mere

OMSORGSPLAN. Ved død, større ulykker og lignende er det skolens ledelse, der er processtyrere.

OMSORGSPLAN. Ved død, større ulykker og lignende er det skolens ledelse, der er processtyrere. OMSORGSPLAN DET TAB, DER TIES IHJEL, VIL ALDRIG DØ, MEN LEVE SIT HEMMELIGE DESTRUKTIVE LIV UDEN OPHØR IGENNEM HELE TABSBARNETS TILVÆRELSE Citat: Børn og sorg, Dorris Ottesen Ved død, større ulykker og

Læs mere

Skolen fylder en stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser og hjælpe med at vende sorgen til savn.

Skolen fylder en stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser og hjælpe med at vende sorgen til savn. OmSorg handleplan At børn rammes af sorg, kan ingen umiddelbart forhindre. Som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en sådan uoverskuelig situation. Skolen fylder en stor

Læs mere

Sorg- og Kriseplan Børnehuset Livstræet

Sorg- og Kriseplan Børnehuset Livstræet Sorg- og Kriseplan Børnehuset Livstræet Udarbejdet august 2011 Indhold Indledning.... 3 Ulykker.... 5 Et barn bliver sygt og indlagt i en længere periode.... 7 Når et barn dør (barnet er ikke i institutionen)....

Læs mere

Handleplaner. Virum Skole

Handleplaner. Virum Skole Handleplaner Virum Skole Hvorfor? Mennesker, som oplever sorg og krise på egen krop, fremhæver ofte, at støtten fra det nære personlige netværk er den mest betydningsfulde. Skole, Sfo, klub m.v. er en

Læs mere

OmSorgs-plan for Humble Skole

OmSorgs-plan for Humble Skole Opdateret september 2010 OmSorgs-plan for Humble Skole At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation.

Læs mere

Balletskolen Odense OMSORGSPLAN

Balletskolen Odense OMSORGSPLAN Balletskolen Odense OMSORGSPLAN Kære forældre Jeres børn tilbringer størstedelen af deres vågne tid på Det Kongelige Teaters Balletskole. Derfor har alle vi medarbejdere, som nogle af børnenes nære, udover

Læs mere