Oplev ridefysioterapiens mange positive virkninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oplev ridefysioterapiens mange positive virkninger"

Transkript

1 Oplev ridefysioterapiens mange positive virkninger

2 O m Me fys næ At l den

3 Oplev ridefysioterapiens mange positive virkninger Mennesker med handicap oplever mange positive virkninger ved ridefysioterapi den eneste lægeordinerede behandling, hvor man er i nærkontakt med levende dyr. At lære sin hest grundigt at kende, kunne styre den og blive fortrolig med dens bevægelser.

4 Træner kroppens balance, muskler og motorik på en ny måde Fordelene ved at bruge ridning som fysioterapi er mange. Hestens naturlige varme og bevægelser skaber en behagelig følelse og træner kroppens balance, muskler og motorik på en ny måde. Når hesten skridter, overføres et bevægelsesmønster til rytteren, svarende til gangbevægelsen. Det betyder bl.a.: Bedre balance Afspænding af spastiske muskler Forbedring af gangmønster og koordination Forbedret sansemotorik Kontraktur forebyggelse (udspænding af for korte muskler) Bedre postural kontrol (hoved- og kropskontrol) Blodcirkulationen øges St ud Nog kro bru bliv Det gen

5 Styrker koncentrationen med udfordringer og leg Nogle af de positive forandringer, ridefysioterapi skaber, er en større kropsbevidsthed, forbedret vejrtrækning og øget blodcirkulation. Man bruger masser af muskler og hjernen kommer på arbejde uden, at man bliver forpustet og det er med til at styrke koncentrationen. Det samme er de udfordringer og lege, som altid er en del af undervisningen i Jægerspris Ridecenter.

6 Lægeordineret behandling Jægerspris Ridecenter ligger i den lille, idylliske landsby Dråby i udkanten af Jægerspris. Vi har tilbudt ridefysioterapi siden 2004 ved ridefysioterapeut Susanne Gønss og handicaprideinstruktør Philippa Holfelt. Ridefysioterapi er en lægeordineret behandling, og centret er godkendt af Region Hovedstaden (tidl. Frederiksborg Amt) med eget ydernummer. Det officielle bevis for, at vi har de kompetencer og faciliteter, der kræves af et moderne handicapridecenter. Samværet og glæden ved dyr og natur En af de største værdier ved ridefysioterapi er det sociale samvær og de dejlige oplevelser med dyr, rytterne har hver gang. At dele rideglæden med andre og komme ud i naturen det er noget, man ser frem til!

7 t- t- t r. s e n

8 For kun fun Hj Når for sel Hjæ og Try Alle rytt farn rytt Sådan foregår ridefysioterapien hos Jægerspris Ridecenter Vi Beh mu og

9 Vi finder den helt rigtige hest Behandlingen, tager altid udgangspunkt i, at hesten skal passe bedst muligt til den enkelte rytter. Det gælder højde, bredde, gangart, rygsving og temperament. For rytteren er hestens anatomi og bevægelser hele fundamentet for at kunne ride og dermed opnå den fysiske bedring, som kan give et højere funktionsniveau i dagligdagen. Hjælpemidler sikrer den bedste træning Når hesten er valgt, sikrer vi, at rytteren bliver styrket og kompenseret for sit handicap med forskellige hjælpemidler. Fx bestemte sadler, skind, seler, hjælpetøjler, vægte eller specialbøjler. Hjælpemidlerne udvælges, så man kan opnå den bedste fysiske træning og samtidig træner de ridemæssige færdigheder. Tryghed for børn og voksne Alle dele af rideundervisningen foregår i det tempo, som den enkelte rytter barn eller voksen er tryg ved. Foruden rideinstruktøren er der erfarne hjælpere til stede, som går ved siden af hesten eller kan sidde bag rytteren. Man er også velkommen til at have sin egen hjælper med.

10 Færdighederne trænes individuelt og i små hold Undervisningen, som foregår i små hold på indtil 5 ryttere, er med både fælles og individuelle øvelser, tilpasset den enkelte rytters behov. Grundlæggende lærer man at styre hesten rundt i forskellige volter, slangegange og gennem forhindringer, samt hestens forskellige gangarter. Instruktøren lægger vægt på, at rytteren hurtigt bliver fortrolig med hestens reaktioner og bevægelser og dermed får øvet sig mest muligt på balancen, midtlinien, vægtoverføringen, afspændingen og optræningen. Men samtidig skal ridningen være sjov. Derfor er undervisningen præget af leg i form af tilpassede forhindringsbaner med bomme, kegler, tønder, bolde m.v. Der går sport i at gennemføre og rytterne udfordres endnu mere på balance, koncentration, koordination og overblik. St fa Jæ arra Stæ han Det væ glæ som

11 Stævner, udfordringer og familieglæde Jægerspris Ridecenter arrangerer 2 handicapridestævner om året samt arrangementer til jul og sommer. Stævnerne har stor betydning, især fordi de flytter fokus fra rytternes handicap til selve det at lære at ride og klare forskellige udfordringer. Det er også en festdag, mange ser frem til på grund af det hyggelige samvær med andre ryttere, deres familie og vores personale. Især børnene glæder sig, fordi de har mulighed for at vinde rosetter og præmier, ligesom deres sportsdyrkende søskende gør.

12 Erh Fx p pol (ap Fys Her sam Ned som pso Beh det For aut me Ridefysioterapi er en lægeordineret behandling Hv Per dom par elle

13 Hvem kan modtage ridefysioterapi? Personer med medfødte eller arvelige lidelser (Neurologiske sygdomme) Fx muskelsvind, rygmarvsbrok, spastiske lammelser (cerebral parese), Spiel-Meyer-Vogts syndrom, muskeldystrofi og andre medfødte eller arvelige sygdomme. Erhvervede neurologiske lidelser Fx polio, dissemineret sclerose, parkinsonisme, paraplegi, følger efter polyradiculitis og andre neuropatier, som følge efter hjerneblødning (apopleksi), menigitis m.fl. Fysiske handicap som følge af ulykke Herunder para/tetraplegi efter læsion af rygmarven, større amputationer samt andre varige og omfattende lammelser som følge af ulykke Nedsættelse af led og/eller muskelfunktionen som følge af inflammatoriske gigtlidelser. Fx kronisk leddegigt, psoriasisgigt, MB Bechterew m.fl. Behandlingen af disse 4 grupper dækkes fuldt ud af sygesikringen, dvs. det er gratis fysioterapi (lægehenvist til vederlagsfri ridefysioterapi). For blinde og svagtseende samt personer med Downs syndrom autisme, cystisk fibrose, m.fl. træffes særskilte beslutninger, (her forekommer delvis egenbetaling).

14 Ho Rid og fys rytt må Sam bel båd

15 Hos os er du i bedste hænder Ridefysioterapien i Jægerspris Ridecenter foregår på højt fagligt niveau og i de bedst tænkelige omgivelser. Centrets handicaprideinstruktør, ridefysioterapeut og kompetente team af hjælpere tager hånd om hver enkelt rytter og tilrettelægger al undervisning ud fra individuelle hensyn og mål. Samtidig er såvel de indendørs som udendørs faciliteter i top, ligesom beliggenheden i den lille landsby Dråby er en naturskøn ramme, hvor både ryttere og heste stortrives.

16 I Jægerspris Ridecenter møder du: Handicaprideinstruktør Philippa Holfelt Philippa er uddannet træner fra England: GCSE Horsemastership, British Horse Society, Btec Horse Studies og NDNS Horse Studies. Er ejer af Jægerspris Ridecenter og har arbejdet som handicap-rideinstruktør siden 2004, hvor hun gennemførte Specialkursus i handicapridning 1 og 2. Ridefysioterapeut Susanne Gønss Susanne er uddannet fysioterapeut og har beskæftiget sig med handicapridning og fysioterapi siden Tidligere har hun bl.a. arbejdet på psykiatrisk dagafsnit i Frederikssund. Er medlem af en ERFA gruppe, hvor fysioterapeuter mødes for at videreudvikle handicapridningen ud fra den seneste viden og brug af nye hjælpemidler.

17 ish inn- di- på viye

18 Er På hjæ gru erfa

19 Erfarent team af hjælpere På Jægerspris Ridecenter råder vi desuden over et fast team af erfarne hjælpere, der kan lide at have med mennesker at gøre og har en grundlæggende viden om heste og deres adfærd. Ligesom de fagligt har erfaring med handicapridning, ridefysioterapi og pædagogisk arbejde.

20 Et alsidigt hestemateriale Vi har siden 2004 opbygget et godt og alsidigt hestemateriale udvalgt efter forskellige højder, bredder, rygsving, takter, gangarter og temperamenter. Det sikrer, at vi kan finde den idéelle hest til enhver rytter. Fælles for vores valg af heste er sikkerheden. Alle heste er rolige, samarbejdsvillige og pålidelige. De kan let styres individuelt rundt i ridehallen. Ridecentrets daglige pleje af hestene har velfærd som højeste prioritet og lever op til målsætningerne fra Dyrenes Beskyttelse og Dansk Rideforbund. Ridehal og rytterstue Centrets store ridehal betyder, at der uanset vejrforholdene altid er god plads til undervisningen med de udfordrende og sjove lege, der er en vigtig del af den. Den opvarmede rytterstue med udsigt til aktiviteterne i hallen sikrer komforten i de kølige vintermåneder. Ligesom der er handicapvenlige toiletfaciliteter ved ridehallen.

21 lgt ra- ar- n. tet e- m- fa- od en

22 Ud Ude spr hvo enh rytt Ri I da alle ford sam bar Væ o

23 Udendørs baner og et smukt nærmiljø Udendørs råder Jægerspris Ridecenter over to dressurbaner og en springbane. Og ikke mindst et pragtfuldt nærmiljø ud mod fjorden, hvor vi færdes flittigt, når vejret tillader det. Vi benytter i det hele taget enhver lejlighed til at komme ud i fri luft og nyde naturen sammen med rytterne. Ridefysioterapi en glad behandlingsform I dagligdagen opleves ridefysioterapi som en glad behandlingsform for alle de ryttere, vi arbejder med. En aktivitet, man virkelig ser frem til, fordi den foregår i et miljø, der er så anderledes. Og hvor det sociale samvær og nærværet med hestene har stor positiv indflydelse ikke bare fysisk, men i høj grad også psykisk. Værdier, som gør det til en fornøjelse at bringe ryttere og heste sammen og skabe ny livskvalitet for alle her på Jægerspris Ridecenter.

24 Gl. Dråbyvej Jægerspris Mob. Susanne: Mob. Philippa:

25

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Et vigtigt valg! Velkommen til Fonden Tagkærgaard Vi tror på en ny start. FONDEN TAGKÆRGAARD Et behandlingstilbud til unge i misbrug

Et vigtigt valg! Velkommen til Fonden Tagkærgaard Vi tror på en ny start. FONDEN TAGKÆRGAARD Et behandlingstilbud til unge i misbrug Velkommen til Fonden Tagkærgaard Vi tror på en ny start Et vigtigt valg! I dagligdagen kan det være svært. Sådan er det! Der venter en hård kamp men det hjælper! Jeg vil klart sige; GØR DET! Lige når man

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Hesten skal altid arbejde i en holdning, hvor det er fysisk muligt for den at udføre det, vi forlanger af den. Hesten må altså ikke på nogen

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

LEG MED VISION BEVÆGELSESKULTUR I DAGINSTITUTIONEN

LEG MED VISION BEVÆGELSESKULTUR I DAGINSTITUTIONEN LEG MED VISION BEVÆGELSESKULTUR I DAGINSTITUTIONEN katrine bertelsen og METTE MUNK Tekst: Katrine Bertelsen, 7266 5243, kbe@ucsyd.dk og Mette Munk, 7266 5247, mmj@ucsyd.dk Billeder: Steen Olsson Layout

Læs mere

Klart ansvar for de svageste

Klart ansvar for de svageste Klart ansvar for de svageste Høj kvalitet og god økonomi på det specialiserede socialområde Klart ansvar for de svageste Oplæg om det højt specialiserede social- og specialundervisningsområde Klart ansvar

Læs mere

Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet

Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet Hvad er brugerinddragelse i sundhedsvæsenet? VIDENSCENTER FOR BRUGERINDDRAGELSE i sundhedsvæsenet

Læs mere

Kom til Kræfter, Mand Mænd & Kræft Et led i rehabilitering af kræftramte

Kom til Kræfter, Mand Mænd & Kræft Et led i rehabilitering af kræftramte Mænd & Kræft Et led i rehabilitering af kræftramte 1 INDHOLD SIDE 1. Indledning 3 2. Projekt "Kom til Kræfter" - et led i rehabilitering af kræftramte 4 3. Målgruppe 4 4. Formidling af aktiviteten 5 5.

Læs mere

Veje til et godt liv i egen bolig

Veje til et godt liv i egen bolig Veje til et godt liv i egen bolig Fokus på etik, værdigrundlag og kompetenceudvikling i botilbud for mennesker med handicap og sindslidelser m.fl. Man er ikke hjemme der, hvor man har sin bolig, men der,

Læs mere

Et tilbud der passer. Sammen kan vi give kroniske patienter et skræddersyet forløb

Et tilbud der passer. Sammen kan vi give kroniske patienter et skræddersyet forløb Et tilbud der passer Sammen kan vi give kroniske patienter et skræddersyet forløb Hospitalerne, kommunerne og de praktiserende læger i Region Hovedstaden, august 2009 Et tilbud der passer Flere lever med

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk Udgivet af centerklasserne

Læs mere

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt Susanne Ohrt og Lene Poulsen at være Pårørende til en parkinsonramt formål Parkinsonforeningen har udarbejdet denne pjece for at støtte pårørende, der ligesom den parkinsonramte er blevet kastet ud i en

Læs mere

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn 0. - 5. KLASSE - indskolingsafdelinger RØD/GUL www.kochs.dk - vi vil være verdens bedste skole - for børn Hvad indeholder pjecen? I denne pjece kan du læse om N. Kochs Skoles indskolingsafdelinger. I skolens

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

rettigheder for personer med handicap

rettigheder for personer med handicap FN s KONVENTION OM rettigheder for personer med handicap PÅ LET DANSK FN s KONVENTION OM RETTIGHEDER FOR PERSONER MED HANDICAP PÅ LET DANSK Udgivet af: Socialministeriet, 2010 Bearbejdning af FN s konvention

Læs mere

Studievejledning. I gang med en uddannelse 15. Yderligere henvisninger 59

Studievejledning. I gang med en uddannelse 15. Yderligere henvisninger 59 Af Kirsten Møller I gang med en uddannelse 15 Yderligere henvisninger 59 13 14 I gang med en uddannelse Al begyndelse er svær Forventninger Det er for det meste både spændende og lidt foruroligende at

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd.

Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd. Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd. At være træner/leder eller spiller i BS 72's ungdomsafdeling, er ikke bare som at være frivillig eller medlem et hvilket som helst andet sted. I BS 72

Læs mere

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN DEN FØRSTE TID MED HUNDEN Tillykke med din nye hund. I denne pjece kan du læse om, hvordan du bedst muligt byder din nye hund velkommen i dit hjem. Det er en stor omvæltning for din hund at komme til et

Læs mere

Sundhed er en del af kulturen i Jammerbugt Kommune

Sundhed er en del af kulturen i Jammerbugt Kommune 2 Sundhed er en del af kulturen i Jammerbugt Kommune Forord Velkommen til Jammerbugt Kommunes sundhedspolitik 2008 2012! Med kommunalreformen har kommunerne fået nye opgaver på sundhedsområdet. Det er

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

LIVSKVALITET OG SELVBESTEMMELSE PÅ PLEJEHJEM. Ældrekommissionen - Kommission om livskvalitet og selvbestemmelse i plejebolig og plejehjem

LIVSKVALITET OG SELVBESTEMMELSE PÅ PLEJEHJEM. Ældrekommissionen - Kommission om livskvalitet og selvbestemmelse i plejebolig og plejehjem LIVSKVALITET OG SELVBESTEMMELSE PÅ PLEJEHJEM Ældrekommissionen - Kommission om livskvalitet og selvbestemmelse i plejebolig og plejehjem LIVSKVALITET OG SELVBESTEMMELSE PÅ PLEJEHJEM Ældrekommissionen

Læs mere

Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil!

Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil! Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil! Vision for Holbæk Kommune Holbæk Kommunes byråd, maj 2010 Holbæk Kommunes vision: Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil Vi skal: - sikre en sund

Læs mere

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund.

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund. FØR DU KØBER HUND Hvis du anskaffer dig en hund, skal du leve sammen med den i de næste 8-15 år. Du bør derfor grundigt overveje, om du kan opfylde en hunds behov for aktivitet og samvær. Desuden skal

Læs mere

En ensom kamp. Et indblik i børns sundhed og trivsel i familier med få penge

En ensom kamp. Et indblik i børns sundhed og trivsel i familier med få penge En ensom kamp Et indblik i børns sundhed og trivsel i familier med få penge En ensom kamp udgivet af Børnerådet Vesterbrogade 35A 1620 København V Tlf: 3378 3300 Fax: 3378 3301 E-mail: brd@brd.dk www.brd.dk

Læs mere

Når en elev i klassen har cerebral parese hvad så? om undervisning af børn og unge med spastisk lammelse. Spastikerforeningen

Når en elev i klassen har cerebral parese hvad så? om undervisning af børn og unge med spastisk lammelse. Spastikerforeningen Når en elev i klassen har cerebral parese hvad så? om undervisning af børn og unge med spastisk lammelse Spastikerforeningen Forord Formålet med dette hæfte er at give undervisere, primært lærere i folkeskolen

Læs mere

I BALANCE MED KRONISK SYGDOM. Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse

I BALANCE MED KRONISK SYGDOM. Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I BALANCE MED KRONISK SYGDOM Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I BALANCE MED KRONISK SYGDOM Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I Balance med kronisk sygdom Sundhedspædagogisk

Læs mere

Vejledning om hjælp og støtte efter serviceloven

Vejledning om hjælp og støtte efter serviceloven Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Dato: 24. juni 2014 Vejledning om hjælp og støtte efter serviceloven Vejledning nr. 2 til serviceloven Afsnit I Indledning Kapitel 1 Indledning

Læs mere