Samsø Kommune MED. aftale

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samsø Kommune MED. aftale"

Transkript

1 Samsø Kommune MED aftale

2 Samsø Kommune Side 2 Indhold Underskrift 2 Kapitel 1: Aftalens område, formål m.v. 1. Område 4 2. Formål 4 3. Form og struktur 5 4. Kompetence Arbejdsmiljø 10 Kapitel 2: Medindflydelse og medbestemmelse 6. Medindflydelse og medbestemmelse Information og drøftelse Retningslinjer Hovedudvalget 16 Kapitel 3: Tillidsrepræsentanter 16 Kapitel 4: De centrale parter 17 Kapitel 5: Ikrafttræden 17 Bilag: Bilag 1: Organisationsdiagram 18 Bilag 2: Vejledende forretningsorden for Hovedudvalget 19 Bilag 3: Arbejdsmiljø 20 Bilag 4: Uddannelsesplan for ledelses- og medarbejderrepræsentanter 25 Bilag 5: Lokal TR aftale vedr. 14. stk. 1 og 2 i Rammeaftalen 26

3 Side 3 MED aftale Kapitel 1 Aftalens område, formål m.v. 1. Område Aftalen gælder for ansatte i Samsø Kommune, samt alle selvejende institutioner m.v., som kommunen har indgået driftsoverenskomst med. Aftalen er udarbejdet ud fra rammeaftalen om medindflydelse og medbestemmelse indgået mellem KL og KTO. 2. Formål Formålet med denne aftale er at skabe grundlag for, at alle ansatte i Samsø Kommune sikres reel medindflydelse og medbestemmelse på kommunens arbejds-, personale, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold. Samsø Kommune der har værdibaseret ledelse ønsker, at være en dynamisk, udviklingsorienteret servicevirksomhed, der sætter borgeren i centrum, og lægger vægt på decentralisering, effektivitet og kvalitet i opgaveløsningen. Kommunen betragter medarbejderne som den vigtigste ressource i bestræbelserne på at opfylde denne målsætning. Det skal være attraktivt at være ansat i Samsø Kommune. Kommunen ønsker, at der på alle arbejdssteder arbejdes med at skabe et åbent og udviklende arbejdsmiljø, som kan inspirere til den trivsel og det engagement, der er brug for, for at sikre en optimal opgaveløsning. Som led heri skal der på alle arbejdssteder være et tæt løbende samarbejde mellem ledelse og medarbejdere, baseret på dialog og tillid. Samarbejdet, der skal sikre medarbejderne reel medindflydelse og medbestemmelse, skal dels foregå uformelt i det daglige arbejde, dels organiseres i en formel MED-struktur, der er afstemt efter kommunens administrative struktur og afpasset efter kulturen og antallet af medarbejdere på det enkelte arbejdssted. I den formelle MED-struktur skal medindflydelsen og medbestemmelsen udmøntes gennem gensidig information og drøftelse, fastlæggelse af retningslinjer for arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold, samt ved indgåelse af aftaler om udfyldning af generelle rammeaftaler i det omfang, der er mulighed herfor.

4 Samsø Kommune Side 4 Samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere skal i overensstemmelse med Samsø Kommunes værdier: Udvikling Faglighed Fællesskab og samarbejde Loyalitet Gensidig respekt Trivsel således medvirke til: At der skabes sammenhæng mellem borgernes forventninger og kommunens opgaveløsning. At der skabes sammenhæng mellem ressourcer og arbejdsopgaver. At der i videst muligt omfang delegeres ansvar og kompetence til den enkelte medarbejder At der opmuntres til engagement og medansvar for effektiviteten og kvaliteten i kommunens opgaveløsning. At der skabes udviklingsparathed samtidig med, at den enkelte medarbejders arbejdsglæde og behov for tryghed og anerkendelse tilgodeses. At medarbejdernes behov for personlig og faglig udvikling og uddannelse tilgodeses. At sikkerheds- og sundhedsarbejdet integreres i samarbejdet om arbejds- og personaleforhold. At tillidsrepræsentant- og sikkerhedsrepræsentantarbejdet styrkes og synliggøres. De tillidsvalgte skal sikres ordentlige vilkår for varetagelsen af deres hverv. At den forebyggende indsats på arbejdsmiljøområdet styrkes. 3. Form og struktur Stk. 1. MED-strukturen har til formål at tilgodese kommunens behov og at styrke medarbejdernes muligheder for indflydelse og medbestemmelse. MED-strukturen er enstrenget og omfatter også sikkerhedsarbejdet i henhold til arbejdsmiljølovgivningen med udgangspunkt i sikkerhedsgruppe arbejdet. Stk. 2. Det aftalte sammenhængende system for medarbejdernes udøvelse af medindflydelse og medbestemmelse består af et sammenhængende MED-system som matcher organisationsstrukturen.

5 Side 5 MED aftale Stk. 3. Strukturen er udformet med hensyntagen til kommunens og den enkelte arbejdsplads særlige organisering og forhold. Stk. 4. Medarbejderrepræsentationen i udvalgsstrukturen skal som udgangspunkt baseres på hovedorganisationerne og afspejle personalesammensætningen. Udvalgenes sammensætning baseres som hovedregel på de af organisationerne udpegede repræsentanter. Stk. 5. I Samsø Kommune etableres et Hoved - MED sammensat af ledelses- og medarbejderrepræsentanter. Hoved - MED er det øverste udvalg for udøvelse af medindflydelse og medbestemmelse i kommunen. Hoved - MED er tillige øverste udvalg på sikkerheds- og sundhedsområdet for hele kommunen. Stk. 6. MED-strukturens opbygning: (Organisationsdiagram se BILAG 1) a. Hoved MED b. Lokal - MED d. Sikkerhedsgrupper Stk. 7. Hoved - MED: Organisationerne udpeger medarbejderrepræsentanter til Hoved - MED. Ved aftalens ikrafttræden sker udpegningen snarest muligt og varer frem til 31. december Herefter sker udpegningen til 31. december i lige år. Ledelsen udpeger ledelsesrepræsentanter til Hovedudvalget.

6 Samsø Kommune Side 6 Hoved - MED sammensættes således: Kommunens ledelse udpeger 5 ledelsesrepræsentanter, herunder den daglige leder af sikkerheds- og sundhedsarbejdet i kommunen. Ledelsen kan udpege indtil 5 suppleanter for ledelsesrepræsentanterne. LO - Samsø udpeger 3 medarbejderrepræsentanter, samt udpeger 3 suppleanter for medarbejderrepræsentanterne. FTF udpeger 3 medarbejderrepræsentanter, samt udpeger 3 suppleanter for medarbejderrepræsentanterne. AC udpeger 1 medarbejderrepræsentant, samt udpeger 1 suppleant for medarbejderrepræsentanten. Endelig vælges 2 medarbejderrepræsentanter af og blandt kommunens sikkerhedsrepræsentanter. Der vælges suppleanter for de valgte sikkerhedsrepræsentanter. Formanden for Hoved-MED er driftsdirektøren. Suppleant for driftsdirektøren er kommunaldirektøren Næstformanden for Hoved - MED vælges af og blandt medarbejderrepræsentanterne i Hoved - MED. Suppleanterne er personlige og skal indtræde ved repræsentanternes fravær eller fratrædelse. Hoved - MED afsætter med udgangspunkt i Samsø Kommunes årscirkel og andre forhold der skal drøftes, 5 årlige møder. Minimum afholdes 4 møder årligt. Formand og næstformand kan beslutte afholdelse af yderligere møder. Medarbejderrepræsentanterne for alle repræsenterede organisationer, har mulighed for at afholde formøder inden Hoved - MED s møder. Udvalget kan, hvis der er enighed herom, nedsætte underudvalg, til behandling af bestemte sager. Underudvalgene sammensættes af medlemmer af Hoved - MED, men kan suppleres med andre medarbejdere. Ved behandling af specielle spørgsmål kan såvel Hoved - MED som eventuelle underudvalg indkalde særligt sagkyndige. Hoved - MED opstiller sin egen forretningsorden ud fra den vejledende forretningsorden for Hoved - MED. (Se BILAG 2)

7 Side 7 MED aftale Stk. 8. Lokal - MED Der nedsættes 5 Lokal - MED (=SU) for hvert af følgende fem områder: Det Tekniske område Skoleområdet Børnepasningsområdet Hjemmeplejens-, Sundhedsafdelingens og Socialpsykiatriens område Det administrative område (Intern Service, Rengøring, Idrætshal, Familieafdelingen, Bibliotek, Udviklingskontoret). Lokal - MED sammensættes således: Teknisk: 6 medlemmer, 2 fra ledelsen og 4 medarbejderrepræsentanter, heraf 1 sikkerhedsrepræsentant. Skole og SFO: 8 medlemmer, 3 fra ledelsen og 5 medarbejderrepræsentanter, heraf 1 sikkerhedsrepræsentant. Daginstitutioner og Dagplejen: 5 medlemmer, 2 fra ledelsen og 3 medarbejderrepræsentanter, heraf 1 sikkerhedsrepræsentant. Hjemmeplejen, Sundhedsafdelingen og Socialpsykiatrien: 9 medlemmer, 3 fra ledelsen og 6 medarbejderrepræsentanter, heraf 1 sikkerhedsrepræsentant. Administration: 6 medlemmer, 2 fra ledelsen og 4 medarbejderrepræsentanter, heraf 1 sikkerhedsrepræsentant. For hver Lokal - MED er gældende, at grupperne sammensættes så der opnås repræsentation med mindst én repræsentant fra sikkerhedsgruppen.

8 Samsø Kommune Side 8 Lederen af Lokal-MED er afdelingschefen eller én blandt afdelingscheferne, er født medlem og formand for udvalget. Valg af medarbejderrepræsentanter til Lokal - MED foretages samtidig i hele kommunen. Valgperioden er 2 år og foregår i lige år. Medarbejderrepræsentationen i udvalgsstrukturen skal som udgangspunkt baseres på hovedorganisationerne, dvs. LO - Samsø, FTF og AC, og afspejle personalesammensætningen. Valgene foregår i øvrigt efter følgende retningslinjer: Valg af sikkerhedsrepræsentanter: Sikkerhedsrepræsentanterne vælges af og blandt valgte sikkerhedsrepræsentanter på det pågældende område. Valgperioden er 2 år og iht. arb.miljø loven er repræsentanten pligtig til at fungere valgperioden ud. Valg af øvrige medarbejderrepræsentanter: De øvrige medarbejderrepræsentanter vælges på fælles tillidsrepræsentantmøder for tillidsrepræsentanterne på det pågældende område. Fælles for Lokal- MED ene er, at det er formand og næstformand der er ansvarlig for indkaldelse til møder. Der foretages valg snarest muligt efter aftalens ikrafttræden. Disse valg gælder frem til 31. december Herefter sker valg til 31. december i lige år. Næstformanden for Lokal MED`ene vælges af og blandt medarbejderrepræsentanterne i Lokal MED ene. Hver side i Lokal - MED kan udpege suppleanter i et antal, der højest kan være lig antallet af medlemmer på den pågældende side. Lokal MED `ene afsætter 5 årlige møder. Minimum afholdes 4 møder årligt. Medarbejderne kan afholde forberedelsesmøde til møder i Lokal - MED. Mødeindkaldelse, dagsorden og mødeledelse aftales mellem lederen og medarbejderrepræsentanterne.

9 Side 9 MED aftale Lokal - MED kan hvis der enighed herom, nedsætte underudvalg, til behandling af bestemte sager. Underudvalgene sammensættes af medlemmer af Lokal-MED, men kan suppleres med andre medarbejdere. Ved behandling af specielle spørgsmål kan såvel Lokal-MED udvalget samt eventuelle underudvalg indkalde særligt sagkyndige. Lokal-MED-udvalget afholder 2 årlige møder med sikkerhedsgrupperne, der hører til under udvalget. Hvert Lokal-MED-udvalg opstiller sin egen forretningsorden ud fra den vejledende forretningsorden for Hoved - MED. (Se BILAG 2). 4. Kompetence Medindflydelse og medbestemmelse udøves inden for den kompetence, som ledelsen på det pågældende område har med hensyn til arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold. Hvis der opstår tvivl om rækkevidden af ledelseskompetencen, skal ledelsen klargøre grænserne herfor. 5. Arbejdsmiljø Stk. 1 Med henblik på at styrke og effektivisere sikkerheds- og sundhedsarbejdet i Samsø Kommune integreres sikkerheds- og sundhedsarbejdet i samarbejdsorganisationens arbejde, jf. Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 575 af 21. juni Det er overordnet hensigten, at det lokale arbejde med sikkerheds- og sundhedsarbejdet skal være forebyggende og hændelsesorienteret i forhold til arbejdsulykker / arbejdsbetingede ulykker - således, at arbejdsmiljøarbejdet på alle niveauer er på forkant med udviklingen. Herved opnås, at Samsø kommune har indflydelse på udviklingen på arbejdsmiljøområdet. Arbejdsmiljøarbejdet bygger på et forpligtende samarbejde og planlægning mellem politikere, ledere og medarbejdere i kommunen og eksterne institutioner som Arbejdstilsynet og øvrige arbejdsmiljørådgivere. Sikkerhedsgrupperne er kernepunktet i sikkerheds- og sundhedsarbejdet lokalt. Det er herfra alt arbejde omkring arbejdsmiljøet i den enkelte afdeling eller del af en afdeling bør udgå.

10 Samsø Kommune Side 10 Stk.2. Samsø Kommune ønsker gennem et systematisk, forebyggende arbejdsmiljøarbejde at sikre, at ingen ansatte i kommunen udsættes for større risici for arbejdsbetingede skader og nedslidning, end den bedste indsigt, viden og indsats berettiger til. Samsø Kommune ønsker så gode arbejdsmiljøforhold, at der skabes attraktive og udviklende arbejdspladser, som kan fastholde og tiltrække kvalificerede medarbejdere. Der skal ydes en proaktiv arbejdsmiljøindsats på samtlige arbejdspladser i kommunen og i forhold til alle aktiviteter, der udføres af kommunen. Det forebyggende arbejdsmiljøarbejde skal indgå som en integreret del af alle aktiviteter og på alle niveauer i kommunen. Stk. 3 Hoved - MED kan, efter indstilling fra øvrige MED-organer udvælge et særligt indsatsområde i arbejdsmiljøarbejdet, der ligger udover det almindelige arbejde med APV og tilsvarende indsatser. Det skal angives, hvem der er ansvarlig for indsatsområdet. Der aftales konkret mål for indsatsen. Rapport over målopfyldelsen drøftes i Hoved MED og direktionen. Hoved - MED aftaler hvor vidt indsatsen har været tilfredsstillende, eller om indsatsen skal fastholdes i et yderligere tidsrum. Der henvises til BILAG 3 for en nærmere beskrivelse af organiseringen og indholdet af arbejdsmiljøarbejdet.

11 Side 11 MED aftale Kapitel 2 Medindflydelse og medbestemmelse 6. Medindflydelse og medbestemmelse Ved medindflydelse forstås, at ledelsen træffer beslutninger på grundlag af åbne og grundige drøftelser med medarbejderne. Medarbejderne kan altså påvirke beslutningsgrundlaget, og derigennem sætte præg på den endelig beslutning. Ved medbestemmelse forstås, at der træffes en fælles beslutning på grundlag af åbne og grundige drøftelser mellem ledelse og medarbejdere. Her træffer ledelsen altså indenfor sit kompetenceområde aftale med medarbejderne om spilleregler, der skal være gældende indenfor tilrettelæggelsen af arbejds- samarbejds-, personale- og arbejdsmiljøforhold. Medindflydelse og medbestemmelse indebærer: Gensidig pligt til at informere om og drøfte alle forhold af betydning for arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold. Medbestemmelse ved fastlæggelse af retningslinjer for tilrettelæggelse af arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold inden for ledelsens ansvars- og kompetenceområde. Mulighed for forhandling og indgåelse af aftaler. 7. Information og drøftelse Stk. 1. Grundlaget for medindflydelse og medbestemmelse er, at der er gensidig informationspligt på alle niveauer. Stk. 2. Informationen skal gives på et så tidligt tidspunkt, på en sådan måde og i en sådan form, at det giver gode muligheder for en grundig drøftelse, så medarbejdernes/ medarbejderrepræsentanternes synspunkter og forslag kan indgå i grundlaget for ledelsens og/eller kommunalbestyrelsens beslutninger.

12 Samsø Kommune Side 12 Indgår medarbejdernes / medarbejderrepræsentanternes synspunkter og forslag ikke i ledelsens/eller kommunalbestyrelsens endelige beslutning, begrundes dette overfor Hoved - MED eller det kompetente Lokal - MED senest 3 uger efter beslutning. I relation til budgetbeslutninger sker dette i et møde i Hoved - MED, mens det i de Lokal - MED som hovedregel sker skriftligt. Stk. 3. Ledelsen skal regelmæssigt give information om fremkomne forslag og trufne beslutninger i kommunalbestyrelsen som er relevant for MED-udvalget. Stk. 4. I overensstemmelse med reglerne om information og drøftelse påhviler det ledelsen regelmæssigt, at: Informere om den seneste udvikling og den forventede udvikling i kommunens eller institutionens aktiviteter og økonomiske situation Informere og drøfte situationen, strukturen og den forventede udvikling med hensyn til beskæftigelsen i kommunen eller institutionen samt om alle planlagte forventede foranstaltninger, navnlig når beskæftigelsen er truet. Informere og drøfte de beslutninger, som kan medføre betydelige ændringer i arbejdets tilrettelæggelse og ansættelsesforholdene, herunder beslutning om virksomhedsoverdragelse. Stk. 5. Beslutninger i henhold til stk. 4, nr. 3, som kan medføre betydelige ændringer i arbejdets tilrettelæggelse og ansættelsesforholdene, herunder beslutning om virksomhedsoverdragelse træffes af kommunalbestyrelsen efter en forudgående forhandling med medarbejdernes repræsentanter i det berørte MED-organ. Stk. 6. For det tilfælde, at beslutninger, som nævnt i stk. 5, indebærer betydelige ændringer for en personalegruppes arbejds- og personaleforhold, og denne gruppe ikke er repræsenteret i det berørte Lokal - MED, kan medarbejdersiden eller denne gruppe inden forhandlingen fremsætte krav om, at de suppleres med en tillidsrepræsentant for denne personalegruppe. Et sådant krav skal fremsættes i forlængelse af, at medarbejdersiden bliver bekendt med, at der skal ske en forhandling.

13 Side 13 MED aftale Stk. 7. Alle forhold, som er omfattet af informationspligten, skal tages op til drøftelse, hvis en af parterne ønsker det. Det påhviler Lokal MED `ene at drage omsorg for at samtlige medarbejdere skriftligt løbende orienteres om udvalgenes arbejde. Ledelsen og medarbejderrepræsentanterne bør på alle niveauer i medindflydelses- og medbestemmelsessystemet i fællesskab drøfte og fastlægge procedurer for information om arbejdet til berørte medarbejdere og ledere. Disse procedurer skal aftales senest 1 år efter indgåelsen af denne aftale og derefter løbende justeres. Stk. 8. For så vidt angår håndhævelsen af forpligtelserne i 7, stk. 4 6, henvises til 21 i Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse. 8. Retningslinjer Stk.1. Når én af parterne ønsker det, skal der snarest muligt indledes drøftelser med henblik på fastlæggelse af retningslinjer. Der skal fra begge parters side udvises positiv forhandlingsvilje og søges opnået enighed Senest 1 år efter denne aftales ikrafttræden skal Hoved - MED have indgået aftaler om retningslinjer for proceduren for drøftelse af, jf. Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse 8, stk. 2 (skal - retningslinjer): Budgettets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold Kommunens personalepolitik, herunder ligestillingspolitik De overordnede retningslinjer for efter- og videreuddannelse af medarbejdere, herunder generel uddannelsesplanlægning Større rationaliserings- og omstillingsprojekter samt aftale om, jf. Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse 9, stk. 1 (skal - retningslinjer): Indsats mod stress (Trivselsgruppen) Hoved - MED skal i Samsø Kommune, som en del af personalepolitikken, aftale retningslinjer vedr. Sundhedspolitik Sygdomspolitik

14 Samsø Kommune Side 14 De enkelte Lokal - MED i Samsø kommune kan aftale retningslinjer på eget område under forudsætning af, at disse ikke er i uoverensstemmelse med retningslinjer indgået på et højere niveau i MED-strukturen. Alle retningslinjer, uanset om der er tale om skal - eller kan - retningslinjer, anbefales udarbejdet med udgangspunkt i følgende generelle skabelon: Generel skabelon for retningslinjer, der udarbejdes i MED- udvalg i Samsø Kommune: Formål med retningslinjerne. Definer emnet så det står klart, hvad det handler om. Hvad vil I opnå med denne retningslinje? Retningslinjernes dækningsområde (kommune, fagområde, institution, afd.) Sammenhæng med andre retningslinjer og/eller politikområder Tidsplan, frister, evt. høring Aktiviteter Information, formidling, publicering Beskrivelse af retningslinjernes personalemæssige konsekvenser Ansvar for implementering Opfølgning, evaluering og revision Aftalte retningslinjer er bindende for begge parter, som er forpligtet til at forsvare og anvende dem. Alle retningslinjer skal udformes skriftligt. Aftaler om retningslinjer kan, af såvel ledergruppen som medarbejdergruppen, opsiges med 3 måneders varsel. Inden opsigelse finder sted, skal der søges gennemført ændringer af retningslinjerne ved forhandling mellem parterne. Aftalte Skal retningslinjer gælder, indtil der er opnået enighed om ændringer.

15 Side Hoved - MED MED aftale Stk. 1. Hoved - MED er ansvarlig for, at aftalens formål efterleves, og repræsenterer det dynamiske samspil mellem ledelse og medarbejdere. Med fokus på kultur og muligheder er dialogen en forudsætning for bedre ressourceudnyttelse og skabelsen af gode arbejdspladser. Hoved - MED skal derfor: sikre sammenhæng for hele organisationen på det personalepolitiske område igangsætte og understøtte idé udvikling stimulere kvalitetsudvikling i samarbejdet fungere som sparringspartner for de enkelte Lokal - MED. optimere arbejdsmiljøarbejdet sikre udmøntning af rammeaftaler Hoved - MED tilser at strukturen for medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljøarbejdet er i overensstemmelse med formål og indhold i aftalen. Hoved - MED sikrer mulighed for uddannelse inden for medindflydelse og medbestemmelse samt jf. lovgivning og aftaler indenfor arbejdsmiljøområdet. Hovedudvalget udarbejder uddannelsesplan for ledelses- og medarbejderrepræsentanter i MED-systemet i overensstemmelse med centrale aftaler herom og drager omsorg for at nyvalgte repræsentanter senest 8 måneder efter valg har påbegyndt uddannelse. Uddannelsesplanen udarbejdes med udgangspunkt i BILAG 4. Hoved - MED skal planlægge, tilse og koordinere det overordnede arbejde vedr. arbejdsmiljøet på alle arbejdspladser inden for kommunens afdelinger. Kapitel 3 Tillidsrepræsentanter Der henvises til Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse og Der er indgået lokal TR-aftale vedr. medarbejderrepræsentanternes vilkår til erstatning af 14 stk. 1 og 2. Der henvises til bilag 5. For områder, hvor der er en tillidsrepræsentant, er TR født medlem af Lokal MED.

16 Samsø Kommune Side 16 Kapitel 4 De centrale parter Der henvises til Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse Kapitel 5 Ikrafttræden og opsigelse Nærværende aftale træder i kraft den 1. maj 2009 og evalueres og evt. justeres af Hoved - MED og i de enkelte Lokal - MED i januar Aftalen kan opsiges skriftligt med 9 måneders varsel til udgangen af september i ulige år. Ved aftalens opsigelse optages forhandling om indgåelse af ny aftale med de parter, som har indgået aftalen. Såfremt der opstår væsentlige problemer i evalueringsperioden, som kræver det samlede forhandlingsudvalgs involvering, kan hver af forhandlingsudvalgets sider sammenkalde forhandlingsudvalget. Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 7. april 2009

17 Side 17 Bilag 1: MED struktur Hoved - MED 5 ledelsesrepr. herunder daglig leder af SR 9 medarb.repr. heraf 2 sikkerhedsrepr. MED aftale I alt 14 medlemmer Lokal MED Teknisk 2 lederrepr. 4 medarbejderrepr. heraf 1 SR I alt 6 medlemmer AFDELINGER: Teknisk Afd. Vejvæsen Havne Kloakforsyning Naturafd. Grøn Ø Lokal MED Skole og SFO 3 lederrepr. 5 medarbejderrepr. heraf 1 SR I alt 8 medlemmer AFDELINGER: Tranebjerg Skole SFO Ungdomsskolen Lokal MED Daginstitutioner og Dagplejen 2 lederrepr. 3 medarbejderrepr. heraf 1 SR I alt 5 medlemmer AFDELINGER: Dagplejen Rumlepotten Skovbørnehaven Børnehuset Lokal MED Hjemmeplejen, Sundhedsafd. og Socialpsykiatrien 3 lederrepr. 6 medarbejderrepr. heraf 1 SR I alt 9 medlemmer AFDELINGER: Hjemmeplejen Socialpsykiatrien Sundhedsafd. Lokal MED Administration 2 lederrepr. 4 medarbejderrepr. heraf 1 SR I alt 6 medlemmer AFDELINGER: Intern Service Rengøring Idrætshal Familieafd. Samsø Bibliotek Udviklingskonto ret 1 Sikkerhedsgrp. for hele området 1 lederrepr. 1 arb. miljørepr. I alt 2 medlemmer 1 Sikkerhedsgrp. for hele området 1 lederrepr. 1 arb. miljørepr. I alt 2 medlemmer 3 Sikkerhedsgrp.: Dagpl., Rumlepotten og Børnehuset 3 lederrepr. 3 arb. miljørepr. I alt 6 medlemmer 6 Sikkerhedsgrp.: Hj.pl. ude / inde, hjemmesygepl., Samsø Plejehj., service og køkken, Sundhedsafd., Socialpsyk. 3 lederrepr. 6 arb. miljørepr. I alt 9 medlemmer 3 Sikkerhedsgrp.: adm., rengøring og Samsø bibliotek 3 lederrepr. 3 arb. miljørepr. I alt 3 medlemmer

18 Samsø Kommune Side 18 Bilag 2: Vejl. forretningsorden for Hoved-MED 1. Der afholdes møde i Hoved MED mindst 5 gange, minimum 4 gange årligt eller, når formanden eller næstformanden finder det nødvendigt. 2. Møde afholdes endvidere, såfremt et flertal af Hoved MED `s medlemmer over for formanden eller næstformanden fremsætter anmodning herom med angivelse af de spørgsmål, som ønskes behandlet. 3. Indkaldelse til møde sker normalt med 3 ugers varsel. På årets sidste møde aftales mødeturnus for det kommende år. 4. Forslag til dagsorden skal tilstilles formanden eller næstformanden senest 3 uger før mødets afholdelse. 5. Dagsordenen uarbejdes af formanden og næstformanden i fællesskab og udsendes sammen med relevante bilag senest 10 dage før mødets afholdelse. 6. Fristerne i pkt. 3, 4 og 5 kan i ganske særlige tilfælde fraviges, ligesom de fraviges, hvis der er enighed herom. 7. Hoved - MED fastsætter selv faste dagsordenspunkter på ordinære møder. 8. Hoved - MED udpeger en sekretær, med funktion for den 2-årige valgperiode. 9. Sekretæren tager referat på møderne. Referatet færdiggøres efter møderne, underskrives af formand og næstformand og udsendes senest en uge efter mødets afholdelse til mødets deltagere, og offentliggøres for samtlige kommunens ansatte og kommunalbestyrelsen. 10. Møderne afholdes så vidt muligt ml på arbejdsdage. 11. En gang årligt evalueres Hoved - MED arbejde. 12. Aftalte retningslinjer, herunder procedurer forretningsordenen fælles uddannelsesbehov og evt. temadag evalueres hvert 2. år inden udpegning af medarbejder- og ledelsesrepræsentanter samt valg af sikkerhedsrepræsentanter.

19 Side 19 MED aftale Bilag 3: Arbejdsmiljø Med henblik på at styrke og effektivisere sikkerheds- og sundhedsarbejdet i Samsø kommune, jævnfør Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 575 af 21. juni 2001 indgår nedennævnte organisationer og Samsø kommune aftale om, at sikkerhedsarbejdet integreres i samarbejdsorganisationens arbejde. Det er overordnet hensigten, at det lokale arbejde med sikkerheds- og sundhedsarbejdet skal være forebyggende og hændelsesorienteret - således, at arbejdsmiljøarbejdet på alle niveauer er på forkant med udviklingen. Herved opnås, at Samsø kommune er styrende for udviklingen på arbejdsmiljøområdet. Arbejdsmiljøarbejdet bygger på et forpligtende samarbejde og planlægning mellem politikere, ledere og medarbejdere i kommunen og eksterne institutioner som Arbejdstilsynet og øvrige arbejdsmiljørådgivere. Jf. Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 575 af 21. juni 2001 med senere ændringer, refererer Sikkerhedsgrupperne løbende til daglig leder og skal varetage og deltage i aktiviteterne til beskyttelse af de ansattes sikkerhed og sundhed og i aktiviteter til forebyggelse af sikkerheds- og sundhedsmæssige risici. Sikkerhedsgrupperne skal samtidig påvirke den enkelte til en adfærd, der fremmer egen og andres sikkerhed og sundhed. Følgende aktiviteter/metoder anvendes for at sikre, at sikkerheds- og sundhedsarbejdet styrker og effektiviserer funktionsvaretagelsen: Beskrivelse af aktiviteter: Med udgangspunkt i protokollat (OK 2005) om indsats mod arbejdsbetinget stress udarbejdes en stress- og trivselspolitik.

20 Samsø Kommune Side 20 Kommunens sikkerheds- og sundhedsarbejde varetages af følgende formelle aktører: Hoved MED / daglig leder Sikkerhedsgrupper Udpegning af en daglig leder, der som en af sine funktioner varetager kommunens arbejdsmiljøarbejde på vegne af Hoved MED. Der udarbejdes løbende statistik over arbejdsulykker og fraværsstatistik. Daglig leder skal distribuere relevant materiale til de øvrige formelle aktører i sikkerhedsorganisationen. Lokal MED `ene, orienterer løbende Hoved - MED om sikkerhedsarbejdet. Sikkerhedsgrupperne, orienterer løbende de enkelte Lokal - MED om sikkerhedsarbejdet. Der afholdes 2 årlige møde mellem Hoved - MED og sikkerhedsgrupperne, der hører under udvalget. Systematik: For at sikre at arbejdet med arbejdspladsvurderinger (APV jævnfør Bekendtgørelse om arbejdspladsvurdering) på de enkelte institutioner følges op, aftaler Hoved - MED handleplaner og ansvarsfordeling. Ved enhver ny-, om- og tilbygning på de enkelte institutioner inddrages sikkerhedsgruppen allerede fra projektfasen bl.a. ved deltagelse i byggemøder. Hoved - MED planlægger og beskriver, hvordan øvrige arbejdsmiljørådgivere kan/skal anvendes. Ressourcer: Alle ledelses- og medarbejderrepræsentanter i Hoved - MED og de enkelte Lokal - MED tilbydes arbejdsmiljøuddannelsen snarest muligt efter nyvalg. Alle medlemmer af sikkerhedsgrupper skal tilbydes den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse senest 4 uger efter nyvalg, og uddannelsen skal være gennemført efter senest 8 måneder. Afvikling af uddannelsen foregår så vidt muligt lokalt. Generelt er gældende, at såfremt den lovpligtige uddannelse ikke kan gennemføres i kommunen indenfor den fastsatte tidsramme, vil repræsentanterne blive givet tilbud om udenøs uddannelse ved autoriseret undervisere. Kommunen anvender, hvor det er hensigtsmæssigt, ekstern arbejdsmiljørådgiver.

21 Side 21 MED aftale Arbejdsgiver skal stille nødvendig og tilstrækkelig tid til rådighed til, at der er reel mulighed for, at sikkerhedsorganisationens medlemmer i det daglige kan varetage deres pligter, således at sikkerheds- og sundhedsarbejdet kan blive effektivt og bringes til at fungere. For at sikre medarbejdernes sikkerhed og sundhed drøfter Sikkerhedsgrupperne med inddragelse af sikkerhedsorganisationen, hvert år i forbindelse med kommunens budgetlægning, behov for vedligeholdelser af og nyinvesteringer i arbejdsmiljøet. Opgaver der varetages af sikkerhedsgruppen, leder og den valgte sikkerhedsrepræsentant, er bl.a.: Kontrollere at arbejdsforholdene sikkerheds- og sundhedsmæssigt er fuldt forsvarlige. Kontrollere at arbejdet, arbejdsprocesser og metoder er tilrettelagt og bliver udført fuldt forsvarligt. Kontrollere at stoffer og materialer kun anvendes ved arbejdsprocesser og metoder, der effektivt sikrer de ansatte mod unødige påvirkninger fra stoffer, støj, stråling og kulde m.v. Kontrollere at maskiner, redskaber og andre tekniske hjælpemidler er indrettet og anvendes på en sikkerheds- og sundhedsmæssig fuldt forsvarlig måde. Kontrollere at der gives effektiv oplæring og instruktion samt at denne foreligger skriftlig. Deltage i undersøgelse af ulykker, forgiftninger, sundhedsskader og tilløb hertil og anmeldelse af sådanne hændelser til leder eller sikkerhedsrepræsentant på det pågældende område. Søge at imødegå risici i forbindelse med arbejdsmiljømæssige spørgsmål og i de tilfælde, hvor disse ikke kan imødegås på stedet, indberette forholdet til områdets leder af sikkerhedsgruppen. Udføre arbejdspladsvurderinger (APV) under lederens ansvar og ud fra de afledte handleplaner med revurdering minimum hvert 3 år. Opgaver der varetages af de enkelte Lokal - MED er bl.a.: Koordinere sikkerheds- og sundhedsarbejdet på den enkelte institution. Påvirke den enkelte til en adfærd, der fremmer egen og andres sikkerhed. Orientere de ansatte om de bestemmelser, der er fastsat til fremme af sikkerhed og sundhed. Inddrage ekstern arbejdsmiljørådgiver efter behov. Fremsætte forslag til Hoved - MED om nye arbejdsmiljøtiltag.

22 Samsø Kommune Side 22 Opgaver, der varetages af Hoved - MED, er bl.a. at: Koordinere sikkerheds- og sundhedsarbejdet for de afdelinger, der er omfattet af udvalgets arbejde. Afholde to årlige møder med områdets sikkerhedsgrupper med henblik på koordinering, erfaringsudveksling og fælles læring. Varetage den overordnede planlægning, koordinering og overvågning af kommunens sikkerheds- og sundhedsarbejde. Rådgive kommunen ved løsning af arbejdsmiljømæssige spørgsmål, herunder deltage i kommunens planlægning. Planlægge, lede og koordinere sikkerheds- og sundhedsarbejdet. Komme med forslag, herunder prioritering og tidsplan til løsning af eventuelle problemer. Løbende kontrollere Samsø kommunes sikkerheds- og sundhedsarbejde. Holde sig orienteret om gældende bestemmelser. Opstille principper for nødvendig oplæring og instruktion af medarbejderne. Inddrage ekstern arbejdsmiljørådgiver efter behov. Sørge for, at der udarbejdes en plan over sikkerhedsorganisationens opbygning om, hvem der er medlemmer af Hoved - MED samt daglig leder af sikkerhedsarbejdet og tilsende Arbejdstilsynet planen. Sørge for, at medarbejderne bekendtgøres med sikkerhedsorganisationens opbygning. Udtale sig om udpegning af daglig leder af sikkerheds- og sundhedsarbejdet. Opgaver, der varetages af den daglige leder af sikkerheds- og sundhedsarbejdet evt. i samarbejde med en arbejdsmiljørådgiver, er bl.a. at: Bistå Hoved - MED og de øvrige aktører i kommunens sikkerhedsorganisation. Registrere kommunens arbejdsmiljøproblemer. Komme med forslag, herunder prioritering og tidsplan til løsning af eventuelle problemer. Sørge for, at ledere og sikkerhedsrepræsentanter orienteres og vejledes om regler inden for gruppens område. Sørge for, at årsagerne til ulykker, sundhedsskader og tilløb hertil undersøges og søge at gennemføre foranstaltninger, der kan hindre gentagelse. Løbende udarbejde statistik over ulykker, forgiftninger og sundhedsskader. Holde sig orienteret om gældende bestemmelser. Sørge for, at der føres en stadig kontrol med overholdelse af sikkerhedsforskrifterne. Aflægge beretning omhandlende bl.a. løbende statistikker, forgiftninger og sundhedsskader for sikkerheds- og sundhedsarbejdet på et årligt møde i Hoved MED Afholdelse af 2 årlige møder med de sikkerhedsrepræsentanter, der ikke er omfattet af fælles MED-udvalg med henblik på koordinering, erfaringsudveksling og fælles læring.

23 Side 23 MED aftale Planlægning: Leder og sikkerhedsrepræsentant skal deltage i planlægningen af sikkerheds- og sundhedsarbejdet på arbejdspladsen, inden der træffes beslutning om væsentlige ændringer. De enkelte Lokal MED skal inddrages i planlægning af nedenstående områder: Arbejdsgange. Arbejdsprocesser. Arbejdsmetoder. Udvidelse/ændringer på arbejdspladsen. Anskaffelse og ændringer af maskiner og tekniske hjælpemidler. Indkøb og brug af stoffer og materialer. Behandling af tilsynsrapporter fra Arbejdstilsynet vedrørende arbejdspladsen. Hoved - MED skal deltage i den overordnede planlægning af Samsø kommunes sikkerheds- og sundhedsarbejde. Det er en forudsætning, at udvalget inddrages i planlægningen på et så tidligt tidspunkt som muligt, og at udvalget får lejlighed til at udtale, sig før ledelsen træffer beslutning. De enkelte Lokal - MED skal i samarbejde med områdernes sikkerhedsgrupper inddrages i planlægningen af: Arbejdsgange. Arbejdsprocesser. Arbejdsmetoder. Udvidelse eller ombygning. Anskaffelse og ændringer af maskiner og tekniske hjælpemidler. Indkøb af stoffer og materialer. Leder af sikkerhedsgruppen for området skal gennem planlægning søge at sikre den enkelte ansatte ved arbejdet, dvs. at arbejdsprocesser, arbejdet, de tekniske hjælpemidler og stoffer og materialer tilpasses den enkelte ansatte. Der må herunder tages særligt hensyn til eksempelvis unge, ældre og handicappede.

24 Samsø Kommune Side 24 Bilag 4: Uddannelsesplan for ledelses- og medarbejderrepræsentanter i MED-strukturen i Samsø Kommune Hoved-MED udarbejder uddannelsesplan for ledelses- og medarbejderrepræsentanter i MED-strukturen i Samsø Kommune i overensstemmelse med centrale aftaler herom. Følgende forslag til en uddannelsesplan stilles til rådighed for Hoved MED `s arbejde: MED- uddannelsen: Alle nyvalgte medlemmer af Hoved - MED, Lokal - MED og Sikkerhedsgrupperne samt 1 repræsentant for ledelsen og 1 repræsentant for medarbejderne på hver institution med personalemøder med MED-status tilbydes MED-uddannelsen snarest muligt efter nyvalg. Udannelsen består af: 1 dags grundmodul 2 dages Samarbejdsmodul 2 dages MIB-modul Såfremt kommunen ønsker at bruge egne undervisere, skal disse udpeges af Hoved - MED og gennemgå underviseruddannelse, jf. Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse Arbejdsmiljøuddannelsen: Alle ledelses- og medarbejderrepræsentanter i Hoved - MED og de enkelte Lokal - MED tilbydes arbejdsmiljøuddannelsen snarest muligt efter nyvalg. Alle medlemmer af sikkerhedsgrupper skal tilbydes den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse senest 4 uger efter nyvalg, og uddannelsen skal være gennemført efter senest 8 måneder. Afvikling af uddannelsen foregår så vidt muligt lokalt. Generelt er gældende, at såfremt den lovpligtige uddannelse ikke kan gennemføres i kommunen indenfor den fastsatte tidsramme, vil repræsentanterne blive givet tilbud om udenøs uddannelse ved autoriseret undervisere. Kommunen anvender, hvor det er hensigtsmæssigt, ekstern arbejdsmiljørådgiver. Såfremt kommunen ønsker at bruge egne undervisere, skal disse udpeges af Hoved - MED og gennemgå PUF s underviseruddannelse, jf. Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse, bilag 15, afsnit D. Opfølgningskurser: Behovet for videreuddannelse / opfølgning vurderes af Hoved - MED i forbindelsen med årlige evaluering.

25 Side 25 MED aftale Bilag 5: TR-aftale for Samsø Kommune til erstatning af 14, stk. 1 og 2, i Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse Medarbejderrepræsentanternes vilkår og hensynet til opgavevaretagelsen på medarbejderrepræsentanternes arbejdspladser Samsø Kommunes beslutning om, at decentralisering skal være det overordnede styringsprincip i kommunen, stiller sammen med den generelt øgede decentralisering af løndannelsen og personalepolitiske beslutninger forventninger om, at kommunens medarbejderrepræsentanter, herunder særligt tillidsrepræsentanterne, bliver nøglefigurer i samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere. Skal disse forventninger indfries, må medarbejderrepræsentanterne sikres ordentlige vilkår, herunder den nødvendige og tilstrækkelige tid, til udførelsen af tillidshvervet. Som en naturlig del af overvejelserne må hensynet til medarbejderrepræsentantens arbejdsplads inddrages, herunder også medarbejderrepræsentantens normale arbejdsopgaver, når denne er fraværende for at udføre sit hverv. Ved medarbejderrepræsentanter forstås i denne sammenhæng fællestillidsrepræsentanter, tillidsrepræsentanter, sikkerhedsrepræsentanter samt medarbejderrepræsentanter i Hoved - med, fælles MED-udvalg og Lokal MED. Medarbejderrepræsentanternes vilkår Ved vurderingen af medarbejderrepræsentanternes vilkår skal der bl.a. tages hensyn til: Funktionerne, der skal varetages, herunder fx om en tillidsrepræsentant også varetager funktionen som sikkerhedsrepræsentant, eller i hvilket omfang en personaleorganisation har delegeret forhandlingskompetence til en tillidsrepræsentant. Antallet af personer, den pågældende repræsenterer, og mulighederne for at komme i kontakt med disse, fx i tilfælde af stor geografisk spredning eller skiftende arbejdstider. Mulighederne for, at medarbejderrepræsentanten kan udføre såvel sit tillidshverv som sit normale arbejde på en hensigtsmæssig måde. De konkrete vilkår for den enkelte medarbejderrepræsentant er et decentralt anliggende, der aftales mellem den berørte leder, den pågældende og den pågældendes personaleorganisation.

26 Samsø Kommune Side 26 I overvejelserne, der leder frem til den konkrete aftale, skal bl.a. følgende forhold inddrages: Tid til tillidsopgaverne. Arbejdstilrettelæggelse, så såvel tillidshvervet som det normale arbejde kan udføres tilfredsstillende. Adgang til PC og evt. andre tekniske faciliteter tilrettelagt i samarbejde med arbejdspladsen iht. arbejdspladsens retningslinjer for tildeling og anvendelse. Sikring mod løntab som følge af udførelsen af hvervet. I den forbindelse kan det bl.a. overvejes at yde funktionstillæg for varetagelsen af hvervet, og/eller kvalifikationstillæg for kvalifikationer, der erhverves under udførelsen af hvervet. Godtgørelser i forbindelse med udførelsen af hvervet, herunder for transport og arbejde uden for normal arbejdstid. Særlige spilleregler for samarbejdet mellem lederen og medarbejderrepræsentanten. Information til medarbejderrepræsentantens kolleger om medarbejderrepræsentantens vilkår, medarbejderrepræsentantens deltagelse i opgavevaretagelsen på arbejdspladsen og tillidshvervets indvirkning i øvrigt på opgavevaretagelsen på arbejdspladsen. Uddannelsestiltag under udførelsen af hvervet og efter hvervets ophør. Samtale med lederen ved fratrædelsen fra hvervet. Hensynet til opgavevaretagelsen på medarbejderrepræsentanternes arbejdspladser Udførelsen af tillidshvervet skal medføre mindst mulig forstyrrelse af opgavevaretagelsen på den enkelte medarbejderrepræsentants arbejdsplads. Kontinuiteten og effektiviteten på medarbejderrepræsentantens arbejdsplads skal søges sikret gennem ændret arbejdstilrettelæggelse og ændret opgavefordeling. Såfremt tillidshvervet vurderes at være meget tidskrævende kan den berørte rammebevillingshaver eventuelt yde kompensation til medarbejderrepræsentantens arbejdsplads normeringsmæssigt eller ved en vikarordning for den tid, som medarbejderrepræsentanten anvender til sit hverv, således at arbejdspladsen og medarbejderrepræsentantens kolleger ikke påføres yderligere arbejdsmæssig belastning. Den konkrete aftale finansieres inden for den berørte leders rammebevillingsaftale. Såfremt tillidshvervet varetages for medarbejdere fra flere afdelinger, fordeles finansieringen af en eventuel kompensation til medarbejderrepræsentantens arbejdsplads mellem de berørte afdelinger eller efter aftale mellem afdelingerne.

27 Side 27 Underskrift For Ledelsen: For LO: MED aftale Alice Steenor, Driftsdirektør Holger Sørensen, Dansk Metal Ingrid Lankstead, Afdelingschef Per Rasmussen, 3F Susanne Beck, Afdelingschef Grethe Johansen, FOA Anders Jespersen, Afdelingschef Alex von der Lippe, HK Nanna Salicath, Afdelingschef For FTF: Jørgen Teller, Afdelingschef Kirsten Posselt, DLF Kirsten Kragh Hansen, Afdelingschef Dennis Christiansen, BUPL Hedvig Hauge, DSR For AC: Søren Steensgaard, IDA

28 Samsø Kommune Samsø Kommune Langgade 1, Tranebjerg 8305 Samsø Telefon: E mail: kommune@samsoe.dk

Indhold. Samsø Kommune Side 2

Indhold. Samsø Kommune Side 2 Samsø Kommune MED Samsø Kommune Side 2 Indhold Underskrift 2 Kapitel 1: Aftalens område, formål m.v. 1. Område 4 2. Formål 4 3. Form og struktur 5 4. Kompetence 10 5. Arbejdsmiljø 10 Kapitel 2: Medindflydelse

Læs mere

Malling Skoles sikkerhedsorganisation og MED-udvalg

Malling Skoles sikkerhedsorganisation og MED-udvalg Malling Skoles sikkerhedsorganisation og MED-udvalg I dette afsnit er skolens sikkerhedsorganisation og MED-udvalg beskrevet. Herunder hvem der er repræsentanter og hvilke opgaver de varetager. Sikkerhedsgruppens

Læs mere

At-VEJLEDNING. Sikkerhedsudvalg GRØNLAND. September 2006

At-VEJLEDNING. Sikkerhedsudvalg GRØNLAND. September 2006 At-VEJLEDNING GL.6.3 Sikkerhedsudvalg September 2006 GRØNLAND 2 At-vejledningen oplyser om sikkerhedsudvalgets opgaver, funktion og oprettelse. Vejledningen informerer desuden om den daglige leder af sikkerheds

Læs mere

Lokalaftale om MED. INDFLYDELSE og BESTEMMELSE. i Odder Kommune

Lokalaftale om MED. INDFLYDELSE og BESTEMMELSE. i Odder Kommune Lokalaftale om MED i Odder Kommune INDFLYDELSE og BESTEMMELSE Forord Denne lokale MED aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Odder kommune. Den skal medvirke

Læs mere

Aftale om medarbejderindflydelse gennem MIO-udvalg på Vesthimmerlands Gymnasium og HF

Aftale om medarbejderindflydelse gennem MIO-udvalg på Vesthimmerlands Gymnasium og HF Aftale om medarbejderindflydelse gennem MIO-udvalg på Vesthimmerlands Gymnasium og HF Fundamentet for aftalen er Personalestyrelsens Cirkulære om aftale om Samarbejde og samarbejdsudvalg i statens virksomheder

Læs mere

Lokalaftale. medindflydelse og medbestemmelse. Lyngby-Taarbæk Kommune

Lokalaftale. medindflydelse og medbestemmelse. Lyngby-Taarbæk Kommune Lyngby-Taarbæk Kommune Journalnr. 2008092939 Økonomisk forvaltning Dato: 08.12.2008 Personaleafdelingen Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Lyngby-Taarbæk Kommune Indholdsfortegnelse: 1.

Læs mere

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen MED-grunduddannelse Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen 1 MED-grunduddannelsen Dag 2 - Program Velkomst præsentation af program Opfølgning på arbejde i eget MED-udvalg Læringsmål: Information

Læs mere

MED-aftale for Greve Kommune. Aftale om medindflydelse og medbestemmelse

MED-aftale for Greve Kommune. Aftale om medindflydelse og medbestemmelse MED-aftale for Greve Kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Indholdsfortegnelse Kapitel 1. Aftalens gyldighedsområde...3 Kapitel 2. Formål...3 Kapitel 3. Værdier...4 Kapitel 4. MED organisationens

Læs mere

Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE

Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE Indhold Forord... 3 1 Område... 3 2 Formål... 3 3 Medindflydelse og medbestemmelse... 4 4 Form og struktur... 4 5 MED udvalgenes sammensætning...

Læs mere

Generel arbejdsmiljøpolitik. for. Danmarks Domstole

Generel arbejdsmiljøpolitik. for. Danmarks Domstole Side 1 af 6 Generel arbejdsmiljøpolitik for Danmarks Domstole Side 2 af 6 Vision Danmarks Domstole prioriterer medarbejdernes sundhed og trivsel højt, og der skal til stadighed arbejdes for at skabe et

Læs mere

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune Afsnit 1. Formål 1 Denne aftale følger reglerne i den til enhver tid gældende rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse, som er indgået

Læs mere

Medaftale Langeland Kommune

Medaftale Langeland Kommune Medaftale Langeland Kommune 1 Indholdsfortegnelse: 1. Forord 3 2. Formål med medindflydelses- og medbestemmelsessystemet 4 3. Den lokale aftale 6 4. Samarbejdsstrukturen 7 5. Udvalgenes sammensætning 9

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne.

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne. Område: Human Resources Udarbejdet af: Niels Jørgen Rønje Afdeling: HR-sekretariat og Arbejdsmiljø E-mail: Niels.Jorgen.Ronje@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631753 Dato: 19. marts 2009 Notat

Læs mere

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune ARBEJDSMILJØAFTALE FOR Aarhus Kommune Indhold Forord... 3 1 Aftalens område... 3 2 Struktur og opbygning... 3 3 Formål, aktiviteter og metode... 4 4 Procedure for gennemførelse og opfølgning af virksomhedsaftalen

Læs mere

Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering

Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering Notat Den 6. januar 2015 Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering Aarhus Kommune Børn og Unge Denne vejledning vedrører, oprettelse og

Læs mere

Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse

Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse Vedtaget af Forhandlingsudvalget: 30. maj 2013 Læsevejledning: Den lokale aftale om medbestemmelse og medindflydelse i Frederikssund Kommune er inddelt

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse. Ikast-Brande Kommune

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse. Ikast-Brande Kommune om medindflydelse og medbestemmelse Ikast-Brande Kommune November 2006 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E Kapitel 1. Formål og struktur... 2 1. Område...2 2. Formål...2 3. Form og struktur...3 4. Kompetence...6

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse 2 Indholdsfortegnelse Forord.................................................... 5 1. Aftalens område.........................................6 2. Formål................................................6

Læs mere

BEMÆRKNINGER MED-LOKALAFTALE Januar 1999

BEMÆRKNINGER MED-LOKALAFTALE Januar 1999 LOKALAFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMEL- SE I ÅRHUS KOMMUNE: Nedenstående lokalaftale er - med forbehold af Byrådets vedtagelse - indgået i det nedsatte forhandlingsudvalg, bestående af lederrepræsentanter

Læs mere

Indhold. MED i Tønder Kommune

Indhold. MED i Tønder Kommune Indhold... 4 Formål... 4 Hvad er MED-indflydelse... 4 Hvad er MED-bestemmelse... 4 Arbejdsopgaver.... 5 MED-organisationen... 6 Flere niveauer... 7 Arbejdsmiljø... 9 Valg af tillidsrepræsentant... 9 Valg

Læs mere

Aftale om. Medindflydelse og medbestemmelse. i Holbæk Kommune

Aftale om. Medindflydelse og medbestemmelse. i Holbæk Kommune Aftale om Medindflydelse og medbestemmelse i Holbæk Kommune Januar 2007 MED-aftale for Holbæk Kommune Indledning Denne MED-aftale er resultatet af arbejdet i forhandlingsorganet nedsat af de 5 kommuner

Læs mere

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Rudersdal Kommune

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Rudersdal Kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Rudersdal Kommune Kapitel 1 Aftalens område, formål m.v. 1 Område Stk. 1. Aftalen gælder for alle ansatte i Rudersdal Kommune herunder selvejende dag- og døgninstitutioner,

Læs mere

Retningslinier for valg/udpegning til sikkerhedsorganisationen i Region Midtjylland. Baggrund

Retningslinier for valg/udpegning til sikkerhedsorganisationen i Region Midtjylland. Baggrund Regionshuset Horsens HR Fysisk Arbejdsmiljø Retningslinier for valg/udpegning til sikkerhedsorganisationen i Region Midtjylland Emil Møllers Gade 41 DK-8700 Horsens Tel. +45 8728 5005 www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

HH, d. 21. juli F s kommentarer Det grundlæggende princip er samarbejde, både i det daglige og i det helt overordnede.

HH, d. 21. juli F s kommentarer Det grundlæggende princip er samarbejde, både i det daglige og i det helt overordnede. HH, d. 21. juli 2010 Den nye bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed. Udvalgte paragraffer med 3F s kommentarer. Hvor bestemmelserne i den nye bekendtgørelse er en videreførelse fra den tidligere

Læs mere

Slagelse Lærerkreds pixi-udgave af. Lokal MED-aftale for Slagelse Kommune

Slagelse Lærerkreds pixi-udgave af. Lokal MED-aftale for Slagelse Kommune Slagelse Lærerkreds pixi-udgave af Lokal MED-aftale for Slagelse Kommune Aftalen er gældende for medarbejdere i Slagelse Kommune. 2 Formål stk. 1 Formålet med en lokalaftale er gennem samarbejde mellem

Læs mere

Arbejdet i HovedMED - Kernen i MED

Arbejdet i HovedMED - Kernen i MED Arbejdet i HovedMED - Kernen i MED November 2018 Magnus Bryde, OAO Lars Kehlet Nørskov, FTF Sanne Kjærgaard Nikolajsen, FOA MED-rammeaftalen 1. Kapitel 1 er til de lokale forhandlinger ( 1, 2, 3, 4 (og

Læs mere

F.0.3 Juni 2003 Egentlig militærtjeneste

F.0.3 Juni 2003 Egentlig militærtjeneste At-VEJLEDNING F.0.3 Juni 2003 Egentlig militærtjeneste 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger bruges til at

Læs mere

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse ISHØJ KOMMUNE Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Ishøj Kommune 1 Indledning... 3 1. Formålet med aftalen... 4 Aftalens område og afgrænsning:... 4 2. Medindflydelse og medbestemmelse... 4 3. Struktur...

Læs mere

Kapitel 1: Aftalens område og formål m.v.

Kapitel 1: Aftalens område og formål m.v. 1 Svendborg Kommunes lokale MED-aftale Indledning Den lokale MED- aftale for Svendborg Kommune er udarbejdet som er en aftale, der er gældende for alle medarbejdere og er et værktøj for ledelsesrepræsentanter

Læs mere

MED-aftale Maj

MED-aftale Maj MED-aftale 2013-2016 Maj 2017 Indhold 1. Baggrund... 4 Rammeaftale og lokalaftale...5 Aftalens opbygning og indhold...5 Aftalens r...5 Ikrafttræden...5 Evaluering... 5 Opsigelse...5 Dokumentation og yderligere

Læs mere

Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen

Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen Aftale mellem Producentforeningen, Dansk Skuespillerforbund og Danske Filminstruktører (Organisationerne). Organisationerne har fokus på arbejdsmiljø, og er

Læs mere

Sikkerhedsarbejde om bord i skibe

Sikkerhedsarbejde om bord i skibe Sikkerhedsarbejde om bord i skibe I denne pjece kan du læse om sikkerhedsarbejde i skibe. Pjecen fortæller om bestemmelserne i kapitel XIA i Meddelelser fra Søfartsstyrelsen A om sikkerhedsarbejde i handelsskibe,

Læs mere

MED aftale November 2010

MED aftale November 2010 November 2010 Indhold Forord.... 4 Formål... 5 Indhold... 6 Form og struktur... 10 Hovedudvalgets sammensætning...11 Arbejdsmiljø... 12 Tillidsvalgte... 14 Uddannelse... 16 Rammen... 16 Aftalens område...

Læs mere

Lokalaftale. om medindflydelse og medbestemmelse i Ikast-Brande Kommune

Lokalaftale. om medindflydelse og medbestemmelse i Ikast-Brande Kommune Revideret november 2012 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E Kapitel 1. Formål og struktur... 3 1. Område... 3 2. Formål... 3 3. Form og struktur... 3 4. Kompetence... 6 Kapitel 2. Arbejdsmiljøindsatsen...

Læs mere

Arbejdsmiljølov. MED-aftale Jan Kahr. Konsulent, FTF. MED-aftale og Arbejdsmiljølov. Myndighed. Tilsyn.

Arbejdsmiljølov. MED-aftale Jan Kahr. Konsulent, FTF. MED-aftale og Arbejdsmiljølov. Myndighed. Tilsyn. Arbejdsmiljølov og MED-aftale Jan Kahr Konsulent, FTF jaka@ftf.dk 33 36 88 43 Myndighed Tilsyn Organisering Overtrædelser Konsekvens MED-aftale Partssystemet Partssystemet Aftale Forelæggelse centalt Faglig

Læs mere

Valg til MED- og sikkerhedsorganisationen

Valg til MED- og sikkerhedsorganisationen Valg til MED- og sikkerhedsorganisationen Så er det igen blevet tid til valg til MED- og sikkerhedsorganisationen! Nu skydes valghandlingen for valgperioden 1. januar 2011 31. december 2013 i gang. I

Læs mere

Rammeaftale om samarbejde og medindflydelse

Rammeaftale om samarbejde og medindflydelse Rammeaftale om samarbejde og medindflydelse Rammeaftalen fastlægger de overordnede rammer for samarbejde mellem ledelse og medarbejdere i kommunerne. Det lokale samarbejde tilrettelægges med udgangspunkt

Læs mere

Opdateret 5. februar 2014. MED-aftale. Lokalaftale om medarbejderindflydelse og medbestemmelse i Gentofte Kommune. GENTOFTE KOMMUNE Personale

Opdateret 5. februar 2014. MED-aftale. Lokalaftale om medarbejderindflydelse og medbestemmelse i Gentofte Kommune. GENTOFTE KOMMUNE Personale Opdateret 5. februar 2014 MED-aftale Lokalaftale om medarbejderindflydelse og medbestemmelse i Gentofte Kommune GENTOFTE KOMMUNE Personale Godkendt af Forhandlingsorganet den 15. februar 2010 LOKALAFTALE

Læs mere

Læsø Kommunes MED-aftale

Læsø Kommunes MED-aftale 1 MED-aftalen MED-aftalen er én af de vigtigste grundsten i bestræbelserne på at give medarbejderne bedst mulig medindflydelse på deres arbejdsvilkår i læsø Kommune. MED-aftalen er en fælles håndfæstning

Læs mere

Supplerende vejledning om Selvejende institutioner og MED aftaler arbejdsmiljø og fælles sikkerhedsorganisation

Supplerende vejledning om Selvejende institutioner og MED aftaler arbejdsmiljø og fælles sikkerhedsorganisation Supplerende vejledning om Selvejende institutioner og MED aftaler arbejdsmiljø og fælles sikkerhedsorganisation Rammeaftalen om medindflydelse og medbestemmelse gælder for ansatte i selvejende dag- og/eller

Læs mere

Kernen i MED - for regionerne

Kernen i MED - for regionerne Kernen i MED - for regionerne September 2017 Magnus Bryde, OAO Lars Kehlet Nørskov, FTF Sanne Kjærgaard Nikolajsen, FOA MED-rammeaftalen 1. Kapitel 1 er til de lokale forhandlinger ( 1, 2, 3, 4 (og 5))

Læs mere

Lokalaftale om MED. INDFLYDELSE og BESTEMMELSE. i Odder Kommune

Lokalaftale om MED. INDFLYDELSE og BESTEMMELSE. i Odder Kommune Lokalaftale om MED i Odder Kommune INDFLYDELSE og BESTEMMELSE Forord Denne lokale MED aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Odder kommune. Den skal medvirke

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Med-aftalen

Indholdsfortegnelse. Med-aftalen MED - aftale Indholdsfortegnelse Indledning...2 1 Område...3 2 Formålet...3 3..Arbejdsmiljøet. Om sikkerheds-. og sundhedsarbejdet...5 3...Arbejdsmiljøarbejdets organisering...6 3.1...Sikkerhedsgruppens.

Læs mere

Introduktion til. MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø

Introduktion til. MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø Introduktion til MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø > 2 MED-systemet i Region Syddanmark består af 130 udvalg og 630 arbejdsmiljøgrupper MED samarbejdet I samarbejdet

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (FSU)

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (FSU) FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (FSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 27. august 2013 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag

Læs mere

Indhold: -numrene henviser til Cirkulære om samarbejde og samarbejdsudvalg (8. maj 2008)

Indhold: -numrene henviser til Cirkulære om samarbejde og samarbejdsudvalg (8. maj 2008) Vejledning om samarbejde og samarbejdsudvalg ved frie grundskoler, udarbejdet i fællesskab af Dansk Friskoleforening, Frie Grundskolers Fællesråd, BUPL, forbundet af pædagoger og klubfolk Danmarks Lærerforening

Læs mere

Sikkerhedsarbejde. Afsnit A Sikkerhedsarbejde i handelsskibe og større fiskeskibe. Regel 1 Anvendelse og definitioner. Regel 2 Passagerskibe

Sikkerhedsarbejde. Afsnit A Sikkerhedsarbejde i handelsskibe og større fiskeskibe. Regel 1 Anvendelse og definitioner. Regel 2 Passagerskibe GÆLDENDE Sikkerhedsarbejde Kapitel XI af 1. september 2013 Afsnit A Sikkerhedsarbejde i handelsskibe og større fiskeskibe Regel 1 Anvendelse og definitioner 1 I handelsskibe, hvor den fastsatte besætning,

Læs mere

4. januar 2007 Lokalaftale om medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø i Region Syddanmark

4. januar 2007 Lokalaftale om medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø i Region Syddanmark 4. januar 2007 Lokalaftale om medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø i Region Syddanmark Indhold: Forord side 2 Formål side 3 Indhold og opgaver Information, drøftelse og retningslinier side 5

Læs mere

Arbejdet i HovedMED - Kernen i MED

Arbejdet i HovedMED - Kernen i MED Arbejdet i HovedMED - Kernen i MED November 2017 Magnus Bryde, OAO Lars Kehlet Nørskov, FTF Sanne Kjærgaard Nikolajsen, FOA MED-rammeaftalen 1. Kapitel 1 er til de lokale forhandlinger ( 1, 2, 3, 4 (og

Læs mere

Indholdsfortegnelse Indledning...5 1 Område...6 2 Formålet...6 3 Arbejdsmiljøet. Om sikkerheds- og sundhedsarbejdet...8 3.1 Arbejdsmiljøarbejdets

Indholdsfortegnelse Indledning...5 1 Område...6 2 Formålet...6 3 Arbejdsmiljøet. Om sikkerheds- og sundhedsarbejdet...8 3.1 Arbejdsmiljøarbejdets MED-aftale 2 3 Indholdsfortegnelse Indledning...5 1 Område...6 2 Formålet...6 3 Arbejdsmiljøet. Om sikkerheds- og sundhedsarbejdet...8 3.1 Arbejdsmiljøarbejdets organisering...10 3.1.1 Sikkerhedsgruppens

Læs mere

BILAG 11. ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET I FORBINDELSE MED INDGÅELSE AF EN LOKAL AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBE- STEMMELSE

BILAG 11. ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET I FORBINDELSE MED INDGÅELSE AF EN LOKAL AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBE- STEMMELSE Side 61 BILAG 11. ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET I FORBINDELSE MED INDGÅELSE AF EN LOKAL AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBE- STEMMELSE Dette bilag er de centrale parters fælles vejledning om aftale

Læs mere

Indhold Formål med aftalen. 2. Aftalens område 2. Samarbejdsværdier og opgaver 2. Information og drøftelse 3. Arbejdsmiljøet 3

Indhold Formål med aftalen. 2. Aftalens område 2. Samarbejdsværdier og opgaver 2. Information og drøftelse 3. Arbejdsmiljøet 3 coc).-- ) Aftalens område 2 nformation og drøftelse Samarbejdsværdier og opgaver 2 i Procedure for evaluering af SOSU Nords arbejdsmiljøarbejde og aftalens effekt herpå 6 Procedure for gennemførelse og

Læs mere

Velkommen som MED-repræsentant i et Hovedudvalg. oao.dk

Velkommen som MED-repræsentant i et Hovedudvalg. oao.dk Velkommen som MED-repræsentant i et Hovedudvalg oao.dk 1 Kære MED-repræsentant Din opgave er at være med til at sikre, at alle medarbejdere kan få medindflydelse og medbestemmelse på deres arbejdsforhold.

Læs mere

Arbejdsmiljøaftale for Hoved-MEDudvalget for administrationen inklusive Regional Udvikling

Arbejdsmiljøaftale for Hoved-MEDudvalget for administrationen inklusive Regional Udvikling Arbejdsmiljøaftale for Hoved-MEDudvalget for administrationen inklusive Regional Udvikling Aktiviteter til styrkelse af arbejdsmiljøet 1. Beskrivelse af de aktiviteter/metoder, der kan anvendes med henblik

Læs mere

Forhandling af lokale MED-aftaler Maj 2017

Forhandling af lokale MED-aftaler Maj 2017 Forhandling af lokale MED-aftaler Maj 2017 Sanne Kjærgaard Nikolajsen, FOA Lars Kehlet Nørskov, FTF 1 En guide til MED-forhandling Huskeliste og gode råd til jeres lokale MED-aftale forhandlinger 1 MED-aftalen

Læs mere

(http://www.samarbejdssekretariatet.dk/rammer_for_su/) og fastlægger de rammer, inden for

(http://www.samarbejdssekretariatet.dk/rammer_for_su/) og fastlægger de rammer, inden for Aftale om oprettelse af MIO-udvalg på Roskilde Katedralskole, 2012, Kap. 1: Rammer og struktur for MIO-udvalget ved Roskilde Katedralskole 1: Område Nedenstående aftale om MIO gælder for den samlede selvejende

Læs mere

Aftale om Medindflydelse og Medbestemmelse. Middelfart Kommune

Aftale om Medindflydelse og Medbestemmelse. Middelfart Kommune Aftale om Medindflydelse og Medbestemmelse I Middelfart Kommune Forord: Grundlaget for denne lokale aftale om Medindflydelse og Medbestemmelse er rammeaftalen af xxxx 2011 mellem Kommunernes Landsforening

Læs mere

Forretningsorden for Hovedsamarbejdsudvalg (HSU) ved Copenhagen Business Academy

Forretningsorden for Hovedsamarbejdsudvalg (HSU) ved Copenhagen Business Academy Marts 2014 Forretningsorden for Hovedsamarbejdsudvalg (HSU) ved Copenhagen Business Academy Retsgrundlaget 1. Hovedsamarbejdsudvalget ved Copenhagen Business Academy, efterfølgende benævnt som HSU, virker

Læs mere

FORRETNINGSORDEN for Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) ved Health, Aarhus Universitet

FORRETNINGSORDEN for Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) ved Health, Aarhus Universitet FORRETNINGSORDEN for Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) ved Health, Aarhus Universitet 1. Regelgrundlag 1. Samarbejdsudvalget udøver sin virksomhed i overensstemmelse med de til enhver tid gældende regler

Læs mere

Nye regler om arbejdsmiljøsamarbejdet. træder i kraft pr. 1. oktober 2010

Nye regler om arbejdsmiljøsamarbejdet. træder i kraft pr. 1. oktober 2010 Nye regler om arbejdsmiljøsamarbejdet træder i kraft pr. 1. oktober 2010 F O A f a g o g a r b e j d e 1 Arbejdsmiljøarbejdet skal styrkes De nye regler er blevet til efter, at arbejdsmarkedets parter

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerheds- og sundhedsarbejde på mobile offshoreanlæg 1)

Bekendtgørelse om sikkerheds- og sundhedsarbejde på mobile offshoreanlæg 1) Bekendtgørelse om sikkerheds- og sundhedsarbejde på mobile offshoreanlæg 1) I medfør af 49, 72, stk. 1, og 73 i lov nr. 1424 af 21. december 2005 om sikkerhed m.v. for offshoreanlæg til efterforskning,

Læs mere

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen MED-grunduddannelse Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen 1 MED-grunduddannelsen - program Dag 1 Velkomst præsentation af program Deltagerpræsentation og forventningsafstemning Deltagernes

Læs mere

Lokalaftale. om medindflydelse og medbestemmelse

Lokalaftale. om medindflydelse og medbestemmelse Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse 1 2. Baggrund og formål RAMMEAFTALEN Lokalaftalen er baseret på MED-Håndbog. Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse, 4. udgave 2005, som sammen

Læs mere

MED-aftalen er indgået i en tillidsfuld og konstruktiv proces mellem repræsentanter for hovedorganisationerne (LO, FTF og AC) og Viborg Kommune.

MED-aftalen er indgået i en tillidsfuld og konstruktiv proces mellem repræsentanter for hovedorganisationerne (LO, FTF og AC) og Viborg Kommune. Indhold Forord... 3 Formål... 4 Indhold... 4 Form og struktur... 6 Hovedudvalgets sammensætning... 7 Arbejdsmiljø... 7 Tillidsvalgte... 8 Uddannelse... 9 Rammen... 9 Aftalens område... 9 Ikrafttræden,

Læs mere

Hovedbestemmelserne i Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse findes i 7, stk. 4 og 5 og 8, stk. 3:

Hovedbestemmelserne i Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse findes i 7, stk. 4 og 5 og 8, stk. 3: N O TAT Information og inddragelse af medarbejdere efter SU/MED-reglerne April 2011 Side 1/9 Dette notat behandler reglerne for information og inddragelse af medarbejderne ved omstilling, udbud, udliciteringer

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SAMARBEJDSUDVALG (FSU)

FORRETNINGSORDEN FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SAMARBEJDSUDVALG (FSU) FORRETNINGSORDEN FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SAMARBEJDSUDVALG (FSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 7. juni 2011 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag 1: FSU

Læs mere

1. Procedurer for ændringer af lokale MED organisation

1. Procedurer for ændringer af lokale MED organisation Vejledning til oprettelse og ændring af lokal MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering Denne vejledning vedrører oprettelse og ændring af den lokale MED organisation, herunder den

Læs mere

MED-aftale FOR VEJEN KOMMUNE Maj 2007

MED-aftale FOR VEJEN KOMMUNE Maj 2007 MED-aftale FOR VEJEN KOMMUNE Maj 2007 Rådhuspassagen 3 I 6600 Vejen I tlf.: 79 96 50 00 E-mail: post@vejenkom.dk I sikkerpost@vejenkom.dk I www.vejenkom.dk Indholdsfortegnelse 1. Område.......................................................

Læs mere

I det følgende gives en gennemgang af bekendtgørelsens punkt for punkt.

I det følgende gives en gennemgang af bekendtgørelsens punkt for punkt. Organisering af sikkerheds- og sundhedsarbejdet i forbindelse med indgåelse af en lokal aftale om medindflydelse og medbestemmelse Beskæftigelsesministeriet har den 21. juni 2001 udstedt bekendtgørelse

Læs mere

Vejledning om. procedureretningslinje for omstilling,

Vejledning om. procedureretningslinje for omstilling, Inspirationsnotat nr. 7a til arbejdet i MED-Hovedudvalg 2.11.2009 Vejledning om procedureretningslinje for omstilling, herunder udbud og udlicitering Denne vejledning og tilhørende forslag til procedureretningslinje

Læs mere

Forretningsorden for Samarbejdsudvalget ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet

Forretningsorden for Samarbejdsudvalget ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet Forretningsorden for Samarbejdsudvalget ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet Retsgrundlaget 1. Samarbejdsudvalget ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling

Læs mere

Region Hovedstaden R egion Ho veds taden Musa Ornata. Botanisk Have København

Region Hovedstaden R egion Ho veds taden Musa Ornata. Botanisk Have København Arbejdsmiljøpolitik Maj 2008 Arbejdsmiljøpolitik for Musa Ornata. Botanisk Have København Arbejdsmiljøpolitik i s arbejdsmiljøpolitik beskriver regionens fælles holdninger, værdier og handlinger på arbejdsmiljøområdet.

Læs mere

ARBEJDSMILJØ STRATEGI

ARBEJDSMILJØ STRATEGI ARBEJDSMILJØ STRATEGI 2017-2020 1 BAGGRUND OG FORMÅL ARBEJDSMILJØARBEJDET MOD 2020 Arbejdsmiljøområdet har de seneste år haft stor bevågenhed, både lokalt og nationalt, blandt andet med en national strategi

Læs mere

MED AFTALE SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN KØBENHAVNS KOMMUNE AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE

MED AFTALE SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN KØBENHAVNS KOMMUNE AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE MED AFTALE AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN KØBENHAVNS KOMMUNE MED-aftale Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Kontakt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Personaleafdelingen

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU)

FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU) FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 27. august 2013 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag

Læs mere

Bilag 1. Lokale aftaler om ændret organisering af arbejdsmiljøarbejdet

Bilag 1. Lokale aftaler om ændret organisering af arbejdsmiljøarbejdet Bilag 1. Lokale aftaler om ændret organisering af arbejdsmiljøarbejdet Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 575 af 21. juni 2001 om virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde med senere ændringer

Læs mere

MED-AFTALE gældende pr. 26. november 2009

MED-AFTALE gældende pr. 26. november 2009 gældende pr. 26. november 2009 Indholdsfortegnelse 1 Aftalens område side 3 2 Formål... side 4 3 Lokale aftalemuligheder. side 7 4 Form og struktur.. side 9 5 Kompetence. side 17 6 Medindflydelse og medbestemmelse..

Læs mere

Information og drøftelse

Information og drøftelse Inspirationsnotat nr. 1 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 16. maj 2007 Information og drøftelse Information og drøftelse (forhandling) i henhold til MED-rammeaftalen Nedenfor er en gennemgang af MED-aftalens

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALGET PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDHED (LSU), AARHUS UNIVERSITET

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALGET PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDHED (LSU), AARHUS UNIVERSITET FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALGET PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDHED (LSU), AARHUS UNIVERSITET Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 7. juni 2011 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag

Læs mere

Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse. Allerød Kommune

Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse. Allerød Kommune Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse Allerød Kommune Indhold Forord...3 1. Område...3 2. Formål...3 3. Arbejdsmiljø...3 4. Form og struktur...6 5. Kompetence...8 6. Medindflydelse og medbestemmelse...8

Læs mere

SKABELON FOR FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG PÅ AARHUS UNIVERSITET

SKABELON FOR FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG PÅ AARHUS UNIVERSITET Side 1 af 6 SKABELON FOR FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG PÅ AARHUS UNIVERSITET 1. Regelgrundlag 1. XXsamarbejdsudvalget udøver sin virksomhed i overensstemmelse med de til enhver tid gældende regler

Læs mere

Temaguide om forhandling af nye MED-aftaler

Temaguide om forhandling af nye MED-aftaler Temaguide om forhandling af nye MED-aftaler København den 3. maj 2006 følg med på www.kl.dk/kommunalreformen og www.kl.dk/323366 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 Indholdsoversigt... 4 2 Fakta om forhandlingen...

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerheds- og sundhedsarbejde på faste offshoreanlæg 1)

Bekendtgørelse om sikkerheds- og sundhedsarbejde på faste offshoreanlæg 1) BEK nr 1504 af 15/12/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 6. marts 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Klima- og Energimin., Energistyrelsen, j.nr. 1129/1079-0017 Senere ændringer til

Læs mere

KERNEN i MED-systemet

KERNEN i MED-systemet KERNEN i MED-systemet Torben Lenike Petersen Konsulent FTF Sanne Kjærgaard Nikolajsen Konsulent OAO MED-aftalen har 3 niveauer Septemberforliget 1899 Forhandlingsretten Løn Arbejdstid Ferie MED-aftalen

Læs mere

MED aftale November 2015

MED aftale November 2015 November 2015 Indhold Forord... 3 Formål...4 Indhold....5 Form og struktur....9 Hovedudvalgets sammensætning.... 11 Arbejdsmiljø.... 12 Tillidsvalgte.... 14 Uddannelse....16 Rammen....16 Aftalens område....

Læs mere

Lokalaftale om. medindflydelse, medbestemmelse, & arbejdsmiljø

Lokalaftale om. medindflydelse, medbestemmelse, & arbejdsmiljø Lokalaftale om medindflydelse, medbestemmelse, & arbejdsmiljø i Region Syddanmark 2007 2009 2 Indhold Forord............................................................ side 4 Formål............................................................

Læs mere

Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads

Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads Strategiplan for MED og arbejdsmiljø 2018-2020 Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads Indhold Baggrund og formål... 3 MED og arbejdsmiljøarbejdet mod 2020... 4 Styrket psykiske

Læs mere

Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED

Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED Temadag for medlemmer af Hoved-MED 20. september 2018 Hvem er vi? AMR? TR? Medarbejderrepræsentant? Andet? Hvad er strategisk arbejdsmiljøarbejde?

Læs mere

MED-aftale. for. Mariagerfjord Kommune

MED-aftale. for. Mariagerfjord Kommune MED-aftale for Mariagerfjord Kommune Side 1 af 19 Indholdsfortegnelse Forord 3 Kapitel 1 - Lokalaftalens område, formål m.v. 3 1 Område 3 2 Formål 4 3 Lokale aftalemuligheder 5 4 Form og struktur 5 5 Kompetence

Læs mere

TR aftale Region Syddanmark

TR aftale Region Syddanmark TR aftale Region Syddanmark Forord I forbindelse med at der blev indgået en MED-aftale i Forhandlingsorganet, bestående af repræsentanter fra Hovedorganisationerne og ledelsen I Region Syddanmark, blev

Læs mere

MED-aftale Glostrup Kommune

MED-aftale Glostrup Kommune MED-aftale Glostrup Kommune Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse 2016 MED-aftale 2016 INDHOLD FORORD... 3 KAPITEL 1... 4 AFTALENS OMRÅDE, FORMÅL M.V.... 4 1. Område... 4 2. Formål... 4 3. Lokale

Læs mere

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros en nem og direkte vej til et bedre arbejdsmiljø Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Sådan etablerer I en arbejdsmiljøorganisation Er I 10 eller

Læs mere

Forhandling af lokale MED-aftaler

Forhandling af lokale MED-aftaler Forhandling af lokale MED-aftaler Maj 2018 Lars Kehlet Nørskov, FTF Sanne Kjærgaard Nikolajsen, FOA Magnus Bryde, OAO Nina Hedegaard, FTF 1 En guide til MED-forhandling Huskeliste og gode råd til jeres

Læs mere

Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne

Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne AMTSRÅDSFORENINGEN 11.16.1 Side 1 KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne 2002 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. OMRÅDE... 3 2. FORMÅL...

Læs mere

Lokalaftale om. MEDindflydelse og. MEDbestemmelse. i Hørsholm Kommune

Lokalaftale om. MEDindflydelse og. MEDbestemmelse. i Hørsholm Kommune Lokalaftale om MEDindflydelse og MEDbestemmelse i Hørsholm Kommune 2015 10/23366 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 2 KAPITEL 1. AFTALENS OMRÅDE, FORMÅL MV.... 4 1. Aftalens område... 4 2. Formål... 4 3.

Læs mere

Ny MED-aftale - endeligt manuskript

Ny MED-aftale - endeligt manuskript Ny MED-aftale - endeligt manuskript Forord Viborg Kommunes vision Vilje - Vækst - Velfærd tegner et billede af en moderne, kreativ kommune, der skaber vækst og resultater. En foregangskommune, hvor dialog

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppen. Opgaver HMU Fælles - MED Drøftelse. Lokal- MED

Arbejdsmiljøgruppen. Opgaver HMU Fælles - MED Drøftelse. Lokal- MED Bilag 12 til Lokalaftale Varde Kommune Oversigt over opgavefordeling Opgaver HMU Fælles - Aftale retningslinjer - (A)For indhold og opfølgning på trivselsmålinger* 1 - (C)For sygefraværssamtaler 1 - (G)For

Læs mere

SLAGELSE LÆRERKREDS. KREDS 54 MATILDEVEJ 9, 4200 SLAGELSE. TLF. 58 52 82 88. FAX

SLAGELSE LÆRERKREDS. KREDS 54 MATILDEVEJ 9, 4200 SLAGELSE. TLF. 58 52 82 88. FAX SLAGELSE LÆRERKREDS. KREDS 54 MATILDEVEJ 9, 4200 SLAGELSE. TLF. 58 52 82 88. FAX 58 52 01 10. e-mail: 054@dlf.org hjemmeside: www.slagelselærerkreds.dk SiR mappe 2008 Velkommen som sikkerhedsrepræsentant...2

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU)

FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU) FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 2013 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag

Læs mere

Procedureretningslinjer

Procedureretningslinjer Procedureretningslinjer DATO 14-04-2011 SAGSNR. 326-2011-18747 SAGSANSVARLIG Rita Jeppesen HR og Personale HR og Personale I henhold til Kalundborg Kommunes lokale MED-aftale er der udarbejdet nedenstående

Læs mere