Vores mål for leg, læring og indretning af stuerne og gangarealerne i Eventyrhuset.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vores mål for leg, læring og indretning af stuerne og gangarealerne i Eventyrhuset."

Transkript

1 Vores mål for leg, læring og indretning af stuerne og gangarealerne i Eventyrhuset. Personalet i Eventyrhuset har i 2013 arbejdet med at beskrive mål og praksis for leg, læring og indretning for alle rum i huset samt vision og mål for barnets trivsel, udvikling og læring med udgangspunkt i de 6 læreplanstemaer. Selve projektet løber frem til 2015, idet økonomien også spiller ind. I efteråret 2014 og 2015 vil personalet reflektere og evaluere på, om det har stor betydning for børns trivsel, leg og læring for, hvordan rummene er indrettet og hvad der tilbydes af legeredskaber samt aktivitetsmuligheder. Visionen og vores mål er: at Eventyrhusets inde arealer bliver meget mere spændende, sjove og udfordrende at være i for alle børn i alderen fra 0 til 5 år samt for personalet. Kort sagt ønsker vi at få pædagogikken tilbage i børnehøjde. Selve temaet leg, læring og indretning er med udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer, som er følgende: Barnets alsidige personlige udvikling Social kompetence Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Digitale medie I Eventyrhuset er det vores mål at skabe gode rammer for tryghed, udvikling og trivsel for børnene, således at de har mulighed for at udvikle både sociale og faglige kompetencer. Børnene lærer at tage ansvar for egne handlinger og et medansvar i forhold til gruppen. Eventyrhuset skal være et sted, der udvikler erkendelse, fantasi, musik, leg, kreativitet og lyst til at lære for barnet. Et hus, der skal summe af eventyr og spændende rum mv. Eventyrhuset er et sted, hvor barnet mødes med vennerne, oplever at være en del af fællesskabet, har det sjovt, har spændende aktiviteter og med mulighed for leg og andre aktiviteter. Praksis- og målbeskrivelse af stuerne i team 1(Vuggestuen). Praksisbeskrivelse hos Dværgene: Dværge-stuen er inddelt i 2 rum. Desuden er der et badeværelse i forbindelse med stuen. Det store rum er beregnet som opholdsrum for alle. Her spiser og leger vi samt dyrker fællesskabet. Legemulighederne er alsidige. Der forefindes forskelligt legetøj for alle aldre og køn. Rummet er inddelt i flere zoner: borde der kan klappes op på væggen for mere gulvplads og mulighed for fysiske aktivitet samt et hygge/ læse hjørne. Mellem de to rum er der en foldedør, som kan opdele de to rum. Foldedøren kan lukkes lidt eller helt og dette gør det muligt at være i en lidt mindre gruppe.

2 Det lille rum: Her er rummet opdelt i to med en rumdeler. I den største del har vi fået lavet en bilbane i børnehøjde, hvor børnene kan stå og lege med biler. Vi har et tæppe på gulvet, hvor der ligeledes er en bilbane. Vi har både store og små biler i flere forskellige afskygninger, f.eks. gravko, lastbil, ambulance og alm. personbiler. Vi har et bilrat og små børnestole, som bliver brugt som bus/bil. Der bliver malet en by/landskab på væggen, senest 1. februar I den lille del af rummet har vi lavet en dukkekrog/køkken. Vi har en dukkeseng, dukker, et køkken og diverse køkkenting. Her leges der Far, mor og børn (rollelege). Børnene inddrager her erfaringer fra hjemmet. Barnet får mulighed for at indgå i et socialt fællesskab uden konstant voksenindblanding. Får mulighed for at styrke de sociale færdigheder og den personlige udvikling: ved f.eks. at kunne løse små konflikter. Barnet får mulighed for tid til fordybelse og ro. Barnet får mulighed for at udforske kulturelle forskelligheder. Barnets sprog styrkes både verbalt of nonverbalt. Plads og rum til fysiske aktiviteter og udfoldelse. Børnene får mulighed for at sætte ord på det de gør, og tale med hinanden i et mindre forum uden så mange forstyrrelser. Praksisbeskrivelse hos Skrubtudserne: Her oplever man en hyggelig stemning, som er præget af musik, dans, glæde og fællesskab. Når man træder ind på stuen oplever man et åbent og lyst rum med masser af muligheder, hvor ens blik med det samme fænges af den flotte grå bagvæg og hvor vores scene befinder sig. Væggen er udsmykket med flotte noder og pangfarvede cirkler, der sammen med de kulørte lysledninger og discokugler indbyder til at optræde på scenen med både sang og dans. På væggene ved scenen hænger der på den ene side et fint anlæg, hvor vi spiller forskellig musik og på den anden side hænger vores instrumenter og mikrofoner som vi bruger, når vi har lyst til selv at lave musikken. På denne stue elsker vi musik, dans og sang og vi mener, at vi ved at favne det musiske opnår stor glæde og fælleskab. I hjørnet ved vores badeværelse har vi vores dejlige læsekrog. Den består af et madrashjørne, hvor man ligger behageligt og afslappet. Over hjørnet hænger vores bogreol med masser af spændende bøger, som er fint pyntet med en hyggelig lyskæde. På væggen er der malet en bamse, der læser samt nogle bøger for at signalere til børnene, at det er et læsehjørne. Ved siden af hjørnet står en lille rumdeler, der skaber et fint legerum mellem den og vores lange bord. Her kan man sidde på tæppet og lege uforstyrret med LEGO eller bygge en togbane. I det fjerneste hjørne ved siden af scenen har vi vores fine køkken med komfur, vaskemaskine og et bord som børnene dagligt bruger til sjove lege. Rundt på stuen hænger der billeder og spejle i børnehøjde, som børnene elsker at kigge på og se sig selv i. Ved at synge sange og lave rim og remser, er der fokus på det sproglige element, ved at barnet lærer ord, udtalelser og begreber at kende.

3 Fokus på det rytmiske og kropslige, ved brug af fagter og bevægelser. Skabe gode relationer og socialt fællesskab, hvor relationerne blomstrer, når vi griner og bruger fantasien sammen. De sociale kompetencer styrkes ved f.eks.: vente på tur, rose hinanden for optrædener og er fælles om noget, både store og små på stuen. Kulturelle udtryksformer og værdier kommer til udtryk ved at synge forskellige sange, der er forbundet med børnekultur, årstider og højtider. Ved at inddrage alle disse ting styrkes det enkelte barns alsidige personlige udvikling og trivsel i relationen til både børn og voksne på stuen. Praksisbeskrivelse hos Alferne: Hos Alferne har vi en eventyrstue. På døren ind til stuen hænger der små alfefigurer med navnene på de børn og voksne, der går på stuen. Inde på stuen er der et stort eventyrskab, som man kan gå ind i. På skabslågerne hænger der udklædningstøj, så børnene kan klæde sig ud som prinser, prinsesser, tigere osv. Går man ind i skabet, er der en hyggekrog med en madras og nogle hynder, hvor man kan sidde og læse eventyr/bøger. Går man ud af skabet igen, er stuen indrettet i små rum. Der er et hjørne, hvor der er biler, Lego og dyr. Der er en krog, hvor der er et køkken, et lille bord, stole og en dukkeseng. Der er også en krog, der er indrettet til de mindste børn på stuen, hvor de kan sidde/ligge og lege. På stuen er der også nogle bobles, børnene kan bruge til at lave forskellige motorik baner med. De kan bruges til at gå, sidde, kravle og hoppe på. Der er også nogle høje borde, hvor man kan sidde og f.eks. tegne eller lave et puslespil. På væggene er der malet forskellige eventyr med inspirerende motiver og fra loftet hænger forskellige bogomslag og eventyr figurer. Vi vil gerne anerkende og respektere, at børn er forskellige og har lyst til at lege med forskelligt legetøj. At barnet får overskuelige valgmuligheder, hvor der tages hensyn til barnets alder og udvikling. At give barnet mulighed for at indgå i sociale fælleskaber, og der igennem opnår betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer, ved udklædning, leg med biler, dukker, dyr mv., samt indgå i de sociale legerelationer. At vi giver barnet tid og rum til fordybelse. At barnet inddrages og opmuntres til at være aktiv deltager i fælleskabet. At det lærer at samarbejde med andre, og har følelsen af at være medbestemmende i hverdagen. At vi støtter det enkelte barn i at udtrykke sig verbalt som norverbalt. At barnet oplever glæde ved bevægelse, som det at gøre brug af bobles. At barnet får kendskab til forskellige udtryksformer og forståelse for forskellige kulturer, ved læsning af bøger, tegne, synge, traditioner og samvær.

4 Praksisbeskrivelse hos Bjørneungerne: Vi har valgt at have en karlekammerseng på stuen. Over sengen har vi en stjernehimmel og på væggen har vi malet en stor ugle. Ved siden af sengen hænger en boghylde med bøger som børnene selv kan nå, når de gerne vil læse. Sengen bruges til at sidde og læse i. Børnene kan fordybe sig sammen med en voksen eller flere børn kan sidde og læse sammen. Bagerst på Bjørnestuen er der bygget et bindingsværkshus, som er lavet som en facade. Et hus, hvor børnene kan gå ind i. Huset bliver malet senest den 1. februar På væggen ved siden af huset er der malet et stort træ med ugler og en fuglerede. Alt efter årstiden skifter vi bladene ud på træet. Der ud over har vi nogle hyggelige legekroge, hvor børnene kan fordybe sig. I den ene krog har de mulighed for at lege med togbane, legoklodser og dyr. Et andet sted er der forskelligt legetøj for de yngste børn. Der ud over har vi en stor bil på stuen, som inviterer til social leg, hvor flere børn leger sammen. Langs den ene væg står der et lille bord, hvor børnene kan lege med LEGO, læse en bog m.m. Børnene kan sidde ved de store borde på stuen og lave puslespil, modellervoks, tegne, spille spil og lege med små LEGO dukker samt lave hule under bordet. Bjørnestuen anvendes også som sovestue for de børn, som ikke ligger i barnevogn mere. Dette er i tidsrummet fra til På stuen er der 3 skabe med dyner og madrasser til alle vuggestuebørnene over ca.2 år. På gangen har vi en stor kridttavle til at tegne på. Der er også mulighed for at køre med dukkevogn og store biler på gangen. Vi giver barnet tid og rum for fordybelse. At barnet møder nye udfordringer, som skaber mulighed for læring ved at udforske sig selv og sine omgivelser. At vi giver barnet mulighed for at indgå i sociale fællesskaber og der igennem opnå betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer. Dette opnås ved f.eks., at læse sammen og lære at give hinanden plads. Børnene kan bruge deres fantasi og selv sætte nogle lege i gang. Sproget bliver udviklet ved gentagelser og højtlæsning, genkendelse af bøgerne, ved sang, rim og remser. Børnene bruger blandt andet kroppen, når de selv kravler op i og ned af sengen, stole m.v. Praksis og mål beskrivelse af stuerne i team 2(Børnehaven). Praksisbeskrivelse hos Drageungerne: Hos drageungerne har vi valgt, at vi gerne vil have en scene, hvor børnene har mulighed for at optræde. I forbindelse med scenen vil vi lave et lille omklædningsrum med et stort spejl og med spotlys ned i det lille rum. Her skal det være muligt at benytte alt udklædningstøjet og gå bagom og op på scenen.

5 Stuen er indrettet så der er mange små rum, hvor børnene kan lege forskellige lege. Vi har et lille køkken, en togbane, byggeklodser, dyr og biler. Vi har en gammel lænestol på stuen som vi benytter som fortællerstol. Det kan både være børnene, som på skift fortæller en historie for de andre børn og for de voksne, men det kan også være den voksne, der sætter sig og fortæller/læser historie for børnene. Der står en radio ved siden af med tilhørende hørebøffer, så børnene også har mulighed for at sidde og lytte til en historie i fred og ro i deres egen lille verden. Dette har vi valgt for at skabe nogle hyggelige legemiljøer, hvor børnene kan få ro til at lege og fordybe sig i det, de gerne vil, uden at de bliver forstyrret hele tiden af andre børns leg. At prøve at være i forskellige roller At være midtpunkt for andres opmærksomhed At få understøttet deres fantasi og kreativitet At fortælle en historie At danse og røre sig At få understøttet barnets sproglige udvikling At få understøttet barnets personlige udvikling At få understøttet social udvikling At få understøttet kulturel udvikling At få understøttet den kropslige udvikling At give børnene mulighed for at sætte sig og finde ro Praksisbeskrivelse hos Skovnisserne: Hos Skovnisserne ønsker vi at placere en gammel hyggelig stol ovre ved det store glasparti ud til fælles garderobe/gang. I stolen skal der være mulighed for, at både børn og voksne kan sætte sig og læse en bog, fortælle en historie, høre noget musik eller blot slappe af. På væggen skal der være en reol med nogle hynder, som man har mulighed for at tage frem og sætte sig på, hvis man ønsker at lytte til den, der læser eller fortæller eller blot ønsker at slappe af. Stolen og hynderne kan også bruges, når stuen holder den daglige fællessamling før frokost. Ved udgangen til legepladsen, ønsker vi at sætte plader op og lave et teatergardin. Vi har på stuen indrettet en krog med købmandsdisk, legekøkken, legemad, bord og stole og dukkeseng. Her er der mulighed for at lege mange forskellige roller og have funktioner som barnet møder i sin hverdag. At skabe mulighed for leg og fordybelse i forskellige roller som mor, far, barn, hund, baby, moster osv.

6 At udvikle selvforståelse og omverdensbevidsthed, legerelationer og venskaber ved f.eks. at lege fin dame, bager, kok, butiksejer, ekspedient, handlende mor og far eller indkøber osv. At barnet udvikler fantasi og kreativitet. At barnet får kendskab til den sproglige og eventyrlige verden. At barnet har mulighed for at sidde og fordybe sig i en bog. Praksisbeskrivelse hos Rumpetroldene: Hos Rumpetroldene er der et stort ugleskab, hvor der er plads til, at børnene kan lege og klæde sig ud. På væggen hænger der en stor tavle, hvor børnene har mulighed for at skrive og tegne. Ved dukkehuset bliver der leget med dukker - ponyer og barbie og hvor dukkerne kan blive klædt på og puttet til en tur i børnehaven. I hjørnet ligger en stor madras, hvor børnene kan tumle - få massage og historier. På det store tæppe leger børnene med piratskibet - borgen - riddere og dyr. Hver dag holder vi også samling på det store tæppe, hvor vi synger - læser rim og remser og leger forskellige lege. På den store hvide reol er der spil - puslespil - perler - modellervoks med redskaber - kuglebane og klodser. Ved tegnebordet er der papir - farver - tudser og sakse. I sofaen bliver der læst historier/ dialogisk læsning - rim og remser og der synges. Der står en radio ved siden af med tilhørende ørebøffer så børnene også har muglighed for at sidde og lytte til en historie i fred og ro. at skabe gode relationer at skabe fordybelse at skabe tryghed og tillid at skabe rum og plads til det enkelte barn at skabe fællesskab at skabe leg og kreativitet at børnene oplever nærværende voksne at børnene oplever livsglæde At barnet via rim og remser samt dialogisk læsning får styrket den sproglige udvikling. At barnet får styrket kropsbevidstheden ved massage og bevægelse. Praksis og mål beskrivelse af gangarealet ved Skrubtudserne og Dværgene i team 1(Vuggestuen).

7 Praksisbeskrivelse af gangarealet: Gangen ved skrubtudserne og dværgene skal bruges som et fællesareal hvor der er mulighed for sansemæssige indtryk, fysiske udfoldelser samt leg. Gangarealet bliver brugt når der er mulighed for det, ved at lukke døren ud til hovedindgangen og derved give børnene mulighed for at være på tværs af grupperne og få et rum hvor de kan løbe, kravle mm. Der er altid voksne tilstede når børnene er på gangen. Til tider bliver der sat aktiviteter i gang af de voksne og andre gange får børnene selv mulighed for at lege frit. Vores mål for leg, læring på gangarealet: Målet med gangen er at give børnene et rum hvor de kan være sammen med hinanden. Der skal være er mulighed for at røre, føle, lugte og have det sjovt på gangen. Så barnet har mulighed for at udvikle sin personlighed, kropsbevidsthed og kreativitet. Gangen vil løbende blive udviklet til et sanseområde, hvor der skal hænge forskellige sanseaktiviteter på væggene samt ting der hænger fra loftet. Gulvet vil også blive præget af forskellige muligheder. Gangarealet skal benyttes meget mere end det oprindeligt bliver. Praksis og mål beskrivelse af gangarealet ved Alferne og Bjørneungerne i team 1(Vuggestuen). Praksisbeskrivelse af gangarealet: Når du kommer ind af hoveddøren og går forbi kontoret, ligger Alferne og Bjørneungernes stuer til venstre. Lige ved stuen er trappen ned til børnehaven. Når døren ind til Alferne er åben, bruges en låge som afskærmning ud til gangen. Til venstre for Alfernes stue ses deres garderobe og går du til højre, kommer du til Bjørneungerne og deres garderobe. Trappen er afskærmet med en låge, så børnene ikke falder ned ad trappen. Ved Bjørneungerne er der en låge, der lukkes, så gangen bliver opdelt og der kan leges på gangen. Gangarealet ved Alferne benyttes til barnevogne, når de yngste fra stuen skal puttes. På sigt vil vi gerne have et væghængt bænkebord på væggen ud for Alferne, til brug for aktiviteter med en mindre gruppe. Ind imellem benyttes gangen også til et ekstra lege rum. Glasdørene ud til indgangen lukkes, så området bliver afskærmet og døre og låger ind til stuerne åbnes og børnene kan lege frit. Når vi leger på gangen er der altid mindst en voksen til stede, til at tage vare på børnene og holde opsyn. På gangen leger vi ofte med biler, da der her er mulighed for at ræse samt løbe frem og tilbage. Vi kan også bruge rummet til at synge eller lave motoriske baner. Vores mål for leg og læring på gangarealet: Barnets alsidige personlige udvikling bliver udfordret.

8 Den sociale kompetence kommer i spil, når børnene er sammen på tværs af stuerne. Vi bruger sproget, når vi leger eller synger. Motorikken styrkes når vi løber, laver motorik baner. At give børnene mulighed for at der er højt til loftet, når der løbes. At vi giver børnene ekstra plads til at bevæge sig på. Praksis og mål beskrivelse af gangareal i team 2(Børnehaven). Praksisbeskrivelse af gangarealet: Gangarealet i børnehaven er tiltænkt som et fællesareal, hvor børn og voksne på tværs af stuerne, har mulighed for leg og udfoldelse. For enden af gangen ved toiletterne, er der mulighed for leg med Lego, både på gulv og vægge. Ved siden af Legoet, er der et trekantet hus, hvori der er spejle. Huset bruger børnene både til at sidde i og på, lave hule i, og kravle på. Ved siden af huset står et bord med togbane, hvor børnene kan stå og lege. Under trappen er der mulighed for børnene, at lave en hule, hvor de kan gemme sig eller lege med dukker, biler m.m. I modsatte ende af gangen, ved Rumpetroldenes garderobe, hænger en lyskæde i loftet. Lyset kan slukkes, og børnene kan lege i den dæmpede belysning. Pladsen bruges både til lege med dukker, lave huler og forestillinger som er lavet af børnene selv eller som er voksenstyret. Ligeledes slås lege, hvor der er en madras på gulvet, og hvor børnene kan tumle med hinanden under opsyn. Ved gangen ud mod grovgarderoben, hænger der 3 stk., tivoli spejle på den ene side af væggen, hvor børnene kan se sig selv som små, høje og tykke. På modsatte væg over for tivoli spejlene hænger der to stk., hvide træplader, hvor børnene selv, har mulighed for at male deres kunstværker på. I Drageungernes garderobe, er der mulighed for at lukke døren til det øvrige gangareal og indtil stuen, således, at rummet mørklægges, og børnene kan lege mørkeleg. Endvidere er der mulighed for at se film på skærmen. Alle skærme på gangen i børnehaven, viser dagligt billeder fra børnenes hverdag i Eventyrhuset. Eks.: fødselsdage, kreativiteter og på ture. Vores mål for leg og læring på gangarealet er: At skabe et rum, hvor hvert enkelt barns sociale kompetencer udvikles i samspil med børn og voksne på tværs af stuerne, og dermed skabe, styrke og bevare relationer. At have fokus på krop og bevægelse, og styrke børnenes motorik ved bl.a.: løb, kravle op på ting etc. At give børnene mulighed for fordybelse i leg. At styrke børnenes personlige kompetencer, selvstændighed og dannelse. At give børnene mulighed for at udvikle kulturelle udtryksformer, bl.a.: igennem fremvisning af børnenes egne forestillinger.

9 Praksis og mål beskrivelse af konferencerummet for de to team. Praksis beskrivelse af konferencerummet: Konferencerummet er et rum med mange muligheder. Det er et rum både børn og voksne bruger. Det er et rum de voksne holder møder i. Det er et sprogrum hvor der er diverse materialer som sprogpædagogerne bruger til at styrke børnenes sprog. Det er et rum storgruppen i børnehaven bruger når de er i storgruppe. Det er generelt et rum vi bruger når vi går i mindre grupper med børnene. Inde i rummet er der tre borde med stole til. Der er et lille skrivebord med en computer, som kan benyttes af både børn og personalet. Der er reoler hvor der står forskelligt legetøj og redskaber til at styrke læring og sproglege. På væggen hænger der en whiteboard tavle, et billede med alfabetet og talrækken fra 0 til 10. Vores mål for leg, læring for konferencerummet: At have et rum der kan bruges af både børn og voksne At have et rum der kan bruges hvis vi skal være i mindre grupper At have et rum der kan bruges til sprogrum At have et rum der kan bruges som skolerum Praksis og mål beskrivelse af wellnes rummet for de to team: Praksisbeskrivelse for wellnes rummet: Wellness rummet ligger ved siden af køkkenet og tæt på Dværgenes stue. Rummet er blevet malet og der står en massagebriks som børnene kan ligge på når de skal have massage. Der er 2 stk. fodbad med sansestimuli i hvor børnene kan få fodmassage. Der er en cd-afspiller som anvendes når børnene får massage, hvor der afspilles rolig og hygge musik. Wellness rummet bruges til, at et enkelt barn eller et par stykker kan gå fra med en voksen og få en rolig og sansestimulerende oplevelse. Børnene kan her, få massage og fodbad samt lytte til musik med en nærværende voksen uden forstyrrelser. Formålet med wellnes rummet er at give det enkelte barn en rolig stund hvor kropsbevidsthed, sanseindtryk og nærvær er i højsæde. Vores mål for brugen af wellnes rummet til børnene: At give det enkelte barn mulighed for at opleve en rolig stund hvor kroppen bliver udfordret på et sansemæssigt plan. At det enkelte barn opnår en bedre kropsbevidsthed ved at få massage og fodbad. At gøre børnene fortrolige og trygge ved rummet da både briks og fodbad er nyt for mange børn.

10 Praksis og mål beskrivelse af værkstedet for de to team: Praksis beskrivelse af værkstedet: For at komme ned i vores værksted, kan man enten gå ned af en trappe i forbindelse med mellemgangen til køkkenet, eller man kan gå ind fra legepladsen under svalegangen. I værkstedet står der to høje og et lavt bord med stole omkring. Langs to af væggene er der reoler og hylder med diverse kreative materialer som: maling, tudser, farver, lim, pensler, papir samt forskellige genbrugsmaterialer. Der er voksdug på bordene, som er med til at give rummet ro. Vores mål for leg og læring i værkstedet: At give børnene mulighed for fordybelse i kreative aktiviteter Barnets alsidige personlige udvikling bliver udfordret Den sociale kompetence er i spil når børnene er fælles om en kreativ aktivitet Vi bruger sproget for at børnene kan forstå hvad opgaven er. Der bliver tit hyggesnakket. Natur og naturfænomener kommer i spil, når der eks. laves collager af indsamlet materiale. Venlig hilsen Personalet i Eventyrhuset. Redigeret februar 2014.

Vores mål og praksisbeskrivelse for leg, læring og indretning af stuerne og gangarealerne i Eventyrhuset.

Vores mål og praksisbeskrivelse for leg, læring og indretning af stuerne og gangarealerne i Eventyrhuset. Vores mål og praksisbeskrivelse for leg, læring og indretning af stuerne og gangarealerne i Eventyrhuset. Personalet i Eventyrhuset har i 2013 arbejdet med at beskrive mål og praksis for leg, læring og

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling,

Læs mere

Eventyrhusets visioner, mål og værdier i forhold til leg, læring og indretning.

Eventyrhusets visioner, mål og værdier i forhold til leg, læring og indretning. Eventyrhusets visioner, mål og værdier i forhold til leg, læring og indretning. Personalet og forældrebestyrelsen har valgt at have fokus på leg, læring og indretning af stuerne, gangarealer, indgangspartiet,

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Løbende udvikling og udbedring af Eventyrhusets legeplads.

Løbende udvikling og udbedring af Eventyrhusets legeplads. Løbende udvikling og udbedring af Eventyrhusets legeplads. Personalet og forældrebestyrelsen har valgt løbende at have fokus på udvikling og udbedring af legepladsen. På hjemmesiden, kan I løbende følge

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst:

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst: Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst: - sikre at der er plads til at udfolde sig på fysisk. - tilbyde forskellige bevægelseslege,sanglege,hoppelege.

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner:

Pædagogiske læreplaner: Pædagogiske læreplaner: Brunebjerg børnehave: Kulturelle udtryksformer og værdier. Udvikler forståelser for forskellige kulturelle værdier og praksisser. Får erfaringer med og udvikler lyst til at eksperimentere

Læs mere

Børnemiljøet Status/sammenhæng Effekt/mål Ydelser/metoder Æstetisk børnemiljø her i Spørring Børnehus

Børnemiljøet Status/sammenhæng Effekt/mål Ydelser/metoder Æstetisk børnemiljø her i Spørring Børnehus Børnemiljøet Status/sammenhæng Et godt børnemiljø er et miljø, hvor børnene trives, udvikler sig, udfordres og lærer nyt. I et godt børnemiljø er der trygt og rart at være, og børnenes sikkerhed og sundhed

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Voksne der opsøger kultur og udtrykker sig kulturelt. Traditioner. Alternative normer og traditioner. Kulturelle oplevelser i det omgivende

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5 LÆREPLANER 2014-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5 4.FOKUSPUNKTER FOR 2014-2015: INKLUSION MED FOKUS PÅ VENSKABER 6 2 af 7 1. INTRODUKTION

Læs mere

Kompassets reviderede læreplaner

Kompassets reviderede læreplaner Kompassets reviderede læreplaner 2016-2018 Barnets alsidige personlige udvikling: Delmål for enheden. vores de voksne skal lykkes med målet når. dokumentation Alle børn skal føle sig set og hørt. Alle

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Påfuglen

Velkommen til Børnehuset Påfuglen Velkommen til Børnehuset Påfuglen Kære Du skal gå på: Velkommen i Påfuglen. Blå stue: Rød stue: Gul stue: Når du starter, er det: som tager imod dig og viser dig rundt. De andre voksne i vuggestuen er:

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Velkommen. Børnehuset Digterparken

Velkommen. Børnehuset Digterparken Velkommen til Børnehuset Digterparken Dr.Holst Vej 52, 8230 Åbyhøj Tlf: 87138205 www.digterparken.dagtilbud-aarhus.dk S. 1 S. 2 Kære forældre Vi er glade for at kunne byde jer velkommen til Børnehuset

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på: Bilag 1. Pædagogisk Handleplan De Tre Huse: Dagligdagen overordnede principper: Institutionen består af 3 huse på 2 matrikler. Højager vuggestue og Fredskovhellet vuggestue og Fredskovhellet børnehave.

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige / alsidig personlighedsu dvikling At

Læs mere

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen:

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: I vores gruppe er vi 5 dagplejer, Kit, Marianne, Lotte, Anja og Annette P. Vi har tilsammen 20 børn i alderen 0-3 år. Lige nu har vi rigtig mange nye små, som

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Havbrisens pædagogiske læreplaner

Havbrisens pædagogiske læreplaner Havbrisens pædagogiske læreplaner (Under områdets pædagogiske læreplaner ses værdigrundlag og beskrivelser som er lavet i samarbejde og dermed er fælles for alle 6 filialer) Havbrisen eget tillæg: Fokuspunkt

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Personlige kompetencer

Personlige kompetencer Personlige kompetencer At styrke og udvikle børnenes IT kendskab, så de har et fælles udgangspunkt for at arbejde med IT. At børnene lærer turtagning. METODER OG AKTIVITETER: Vi bruger IT i børnehøjde.

Læs mere

Læreplaner i Nordstarndens Vuggestue

Læreplaner i Nordstarndens Vuggestue Læreplaner i Nordstarndens Vuggestue At lege er at lære, under den overskrift giver Ministeriet for Familie og Forbrugeranliggender startskuddet for loven om læreplaner i de danske daginstitutioner. Og

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene.

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene. De 6 læreplanstemaer Sprog Kultur og kulturelle udtryksformer Krop og bevægelse Sociale kompetencer Natur / naturfænomener Personlig alsidig udvikling På vores personaledage i april 2017 har vi haft vuggestuens

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

Hvordan lærer børn Ved at vække deres nysgerrighed De danner erfaringer ved at bruge kroppen Blive inspireret af andre børn og voksne.

Hvordan lærer børn Ved at vække deres nysgerrighed De danner erfaringer ved at bruge kroppen Blive inspireret af andre børn og voksne. Planlægning for indretning af funktionsopdelte grupperum. Navn på funktion/grupperum. Multirum Hvorfor har vi valgt at indrette denne funktion Dette rum har flere funktioner, for vi har brug for at børnene

Læs mere

Planlægning for indretning af funktions opdelte grupperum.

Planlægning for indretning af funktions opdelte grupperum. Planlægning for indretning af funktions opdelte grupperum. Navn på funktion/grupperum. Dukkekrogen Hvorfor har vi valgt at indrette denne funktion Vi ønsker at have et område, der appellerer til at være

Læs mere