Allan Bødskov Andersen og Lars Mayland Nielsen, Økonomisk Afdeling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Allan Bødskov Andersen og Lars Mayland Nielsen, Økonomisk Afdeling"

Transkript

1 7 Tillidsindikaorer Allan Bødskov Andersen og Lars Mayland Nielsen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Officielle daa for den økonomiske akiviesmæssige udvikling, herunder BNP og des underkomponener, bliver på grund af produkionsiden ypisk offenliggjor af de saisiske insiuioner med flere måneders forsinkelse. I vurderingen af de hel akuelle konjunkurbillede benyes derfor bl.a. illidsindikaorer, der opgøres med forholdsvis kor produkionsid ud fra spørgeskema- og inerviewundersøgelser bland husholdninger og virksomheder. Indikaorerne beskriver husholdningernes og virksomhedernes vurdering af den allersenese udvikling i cenrale økonomiske forhold og deres vurdering af den nærmese fremid. Ariklen beskriver re populære indikaorer for den danske økonomi, nemlig Danmarks Saisiks forbrugerillidsindikaor og konjunkurindikaorerne for henholdsvis indusrien og bygge- og anlægssekoren (fremover blo bygge-anlæg), og analyserer ved hjælp af simple korrelaioner og regressioner deres værdi som indikaorer for den økonomiske udvikling. Danmarks Saisik er for nylig begynd a offenliggøre en indikaor for serviceerhverv, men der er endnu for få observaioner il samme slags analyse, og den vil derfor ikke blive behandle. Derimod ses der også på analle af nyregisrerede personbiler som en indikaor for forbrugsudviklingen og den samlede akivie i økonomien. De konkluderes, a indikaorerne rummer informaion om den akuelle realøkonomiske udvikling. Der er dog også perioder, hvor indikaorerne rammer mindre god, hvorfor de ikke kan så alene. Resulaerne viser desuden, a indikaorernes nulpunk (svarende il virksomheders og forbrugeres normalsiuaion) ypisk svarer il en gennemsnilig økonomisk væks, og dermed også, a en lille negaiv værdi af indikaorerne svarer il en nulvæks, ikke faldende akivie. Ariklen belyser førs nogle generelle forhold omkring de re indikaorer, herunder opgørelsesmeode m.m. 1 Dernæs ses mere dealjere på hver enkel af de re indikaorers informaion om den akuelle økono- 1 Ariklens oplysninger om opgørelsesmeoder, indsamling osv. er fra Danmarks Saisiks "varedeklaraion",

2 8 miske siuaion i specifikke sekorer. Endelig ses på indikaorernes værdi som e idlig pejlemærke for væksen i den samlede økonomiske akivie, BNP. GENERELLE FORHOLD Opgørelser af illidsindikaorerne for indusri og for bygge-anlæg findes på kvaralsbasis ilbage il henholdsvis 1963 og 197. Der har løbende funde en ilpasning il EU-sandarder sed, og siden 1998 opgøres de o indikaorer månedlig efer fuld EU-harmoniserede sandarder. Forbrugerillidsindikaoren findes ilbage il 1974 og på månedsbasis fra april 1986 (i perioden dog ikke i juli). Her er der ingen egenlig EUsandard, men en del af oplysningerne indsamles efer konrak med EU, og der findes lignende indikaorer i andre EU-lande. Af konsisensmæssige årsager fokuseres i de følgende på kvaralsobservaioner fra 1981 for indusriens og bygge-anlægs vedkommende, og fra 1986 for forbrugerforvenningerne. Indsamlingsmeoder Indsamlingsmeoden for konjunkurindikaorerne for indusri og for bygge-anlæg er spørgeskemaer. Oplysninger om indusrien henes fra ca. sørre indusrivirksomheder, der dækker omkring pc. af den samlede beskæfigelse i indusrien med minds ansae. Svarene fra den enkele virksomhed indgår med en væg, som afspejler analle af beskæfigede i den pågældende virksomhed. Svarprocenen er ca. 9. For bygge-anlæg opgøres indikaoren på baggrund af en sikprøve på ca. 7 bygge- og anlægsvirksomheder med flere end 4 ansae, hvor sandsynligheden for, a en virksomhed delager i undersøgelsen, siger med analle af beskæfigede. Samle dækker undersøgelsen virksomheder med ca. 1/3 af den samlede beskæfigelse i sekoren. Svarprocenen er ca. 8. Forbrugerillidsindikaoren opgøres på baggrund af ca. 1. forsøge elefoninerviews med personer i alderen år. Der opnås en svarprocen på ca. 6. Oplysningerne korrigeres bl.a. for borfald og familiesammensæning, så sikprøven i vides mulig omfang afspejler befolkningssammensæningen. Sæsonkorrekion Resulaerne fra undersøgelserne opgøres og sammenfaes i neoal, jf. boks 1. Ved simple gennemsni af neoallene for de enkele underspørgsmål beregnes den såkalde sammensae indikaor, der udrykker den samlede illidsindikaor i e enkel al.

3 9 NETTOTAL: OPGØRELSE OG FORTOLKNING Boks 1 Svarene fra undersøgelserne sammenfaes efer inernaional sandard i såkalde neoal. De er vigig a forolke disse rigig, når udviklingen i indikaorerne vurderes. E neoal er forskellen mellem den vægede andel af posiive besvarelser og den vægede andel af negaive besvarelser. Fx for bygge-anlæg indgår spørgsmåle om virksomheden omsæer mere, uændre eller mindre end i den foregående periode. Hvis pc. svarer "mere", 7 pc. "uændre" og 1 pc. "mindre" er neoalle pc. minus 1 pc. = 1 pc. De beyder imidlerid ikke, a bygge- og anlægssekoren forvener 1 pc. omsæningsfremgang, men a der forvenes en fremgang i omsæningen i virksomheder svarende il 1 pc. af beskæfigelsen. Hvis der er flere end re muligheder for besvarelse, væges svare højere des længere væk fra neural. En ev. miderkaegori væges alid med nul. De bemærkes, a ide virksomhederne og husholdningerne spørges kvaliaiv, kan fx en virksomhed kun udrykke en forvenning om sørre omsæning, men ikke hvor mege sørre. Dermed kan e posiiv neoal god være forenelig med en samle omsæningsnedgang for sekoren som helhed, og illusrerer behove for forsigighed, når indikaorerne forolkes. Ved besvarelse af spørgsmålene anmodes virksomhederne om a se bor fra normale sæsonbeseme ændringer. De er imidlerid ofe vanskelig for virksomhederne a skelne imellem sæsonbeseme og konjunkurbeseme ændringer, hvilke medfører, a der er beydelig sæsonvariaion i indikaorerne. Fx forvener bygge- og anlægsvirksomhederne ypisk faldende omsæning hen mod vinermånederne, hvilke er en naurlig vejrbeinge udvikling, og som isolere se ikke kan berages som sløjere konjunkur i sekoren. Den sammensae indikaor for hver af illidsindikaorerne sæsonkorrigeres derfor ved hjælp af sandardmeoden X-11. Neoallene for de enkele underspørgsmål sæsonkorrigeres ikke af Danmarks Saisik; her kan de ofe være informaiv a sammenligne fx e ny december-al med december-allene fra foregående år i vurderingen af konjunkuren eller y il egen sæsonkorrekion. Tilgængelighed Tillidsindikaorerne offenliggøres i publikaionen Ny fra Danmarks Saisik på Danmarks Saisiks hjemmeside, sam i Danmarks Saisikbank i sluningen af den måned, undersøgelsen vedrører. Konjunkurbaromeere for indusri udkommer desuden i Indusrisaisik (Saisiske Eferreninger) og i Konjunkursaisik, mens baromeere for bygge-anlæg også udkommer i Byggeri og boligforhold (Saisiske Eferreninger) og Konjunkursaisik.

4 6 KONJUNKTURINDIKATOR FOR BYGGE- OG ANLÆGSSEKTOREN Tabel 1 Samle indikaor Beskæfigelse Ordrebeholdning Middelværdi, pc. -7,7, -9, Sandardafvigelse,4 11,8,1 Anm.: Neoal. Egen sæsonkorrekion for underkomponenerne. Perioden er 1. kvaral kvaral. Enheden for sandardafvigelsen er procenpoin. Kilde: Danmarks Saisik og egne beregninger. INDIKATOREN FOR BYGGE- OG ANLÆGSSEKTOREN De vigigse variable i undersøgelsen af bygge-anlæg er ordrebeholdning i forhold il normal, produkionsbegrænsninger og forvenningen il den kommende 3-måneders periode med hensyn il beskæfigelse, omsæning og ilbudspriser. Den samlede konjunkurindikaor beregnes som de simple gennemsni af neoallene for forvenningen il beskæfigelse og den fakiske ordrebeholdning. Middelværdi og sandardafvigelse for den samlede indikaor og dens underkomponener er angive i abel 1. I den beragede periode er gennemsnie af den samlede indikaor og begge underkomponener negaive. Som de vil blive beskreve senere, beyder de, a indikaorerne indeholder en bias, som man skal age højde for, når indikaorernes værdi oversæes il skøn på den økonomiske udvikling. Generel skal man ikke lægge for mege i niveaue for middelværdien, da arbirære fakorer som fx den eksake udformning af spørgsmålene formodenlig spiller en rolle. De ses desuden af abellen, a ordrebeholdningerne udgør den mes volaile komponen af indikaoren. Indikaorens evne som e idlig mål for udviklingen i akivieen i bygge-anlæg undersøges ved a se på indikaorens samvariaion med byggesekorens bruoværdiilvæks (BVT) i fase priser i henhold il naionalregnskabe. BVT er produkionen frarukke medgåede råvarer og vareilknyede indireke afgifer og illag vareilknyede subsidier. Konjunkurindikaoren er en naurlig saionær serie, mens BVT kan have en rend (i den beragede periode har byggesekorens BVT dog kun haf beskeden rend). For en meningsfuld sammenligning ses der i figur 1 på re mulige og simple kandidaer for saionære mål for udviklingen i BVT: BVTs afvigelse fra en lineær rend, BVTs år-il-år væksrae og BVTs kvaralsvise væksrae. Desuden vises indikaoren med BVT i niveau i fase priser. De ses, a indikaoren følger år-il-år væksen i byggeries BVT lid bedre end BVTs rendafvigelse og kvaralsvise væks. De simple korrelaioner er henholdsvis,66,,3 og,31. Ud fra de o spørgsmål om henholdsvis beskæfigelsesudvikling og ordrebeholdning, som ligger bag bygge-anlægs sammensae illidsindikaor, er de ikke på forhånd give,

5 61 BYGGERIETS BRUTTOVÆRDITILVÆKST OG TILLIDSINDIKATOR Figur 1 Mia.kr. Neoal 3 Pc. afvigelse fra rend 3 Neoal Byggeries BVT Samle indikaor (højre) Byggeries BVT minus rend Samle indikaor (højre) Pc. år-år 3 Neoal 3 Pc. kv.-kv. Neoal Byggeries BVT, år-år væks Samle indikaor (højre) Byggeries BVT, kv.-kv. væks Samle indikaor (højre) Anm.: Sæsonkorrigere. Byggeries BVT er bruoilvæks i fase priser. Kilde: Danmarks Saisik og egne beregninger. hvordan man beds oversæer indikaoren il e skøn på akivieen mål ved sekorens BVT. Umiddelbar kunne man vælge a knye indikaoren il den kvaralsvise udvikling i bygge-anlægs BVT, da spørgsmåle om beskæfigelse neop går på forvenningen il de kommende kvarals udvikling, og BVT nøje hænger sammen med beskæfigelsen. Imidlerid korrelerer indikaoren ikke særlig god med serien for kvaralsvis BVT-væks, jf. også figuren. Indikaoren har e ydelig rægere forløb end den volaile kvaralsvise væks. Nærmere besem synes indikaoren a egne en ganske langsrak konjunkurcykel med en op mid i 198'erne og en bund i begyndelsen af 199'erne. Man kan sammenholde dee konjunkurbillede med, hvordan niveaue i bygge-anlægs BVT forløber omkring sin lineære rend. De rendrensede BVT-forløb kan minde om illidsindikaoren, men bevægelserne i BVT fremsår som forskud og forsinke i forhold il bevægelserne i indikaoren. Derfor er korrelaionen mellem illidsindikaor og rendrense BVT næsen lige så lav som mellem indikaor og kvaralsvis BVT-væks. Tillidsindikaoren korrelerer bedre med år-il-år væksen i BVT. År-il-år væksen i BVT er mindre volail end kvaral-il-kvaral væksen. Desuden bliver år-il-år væksen høj, før BVT-niveaue bliver høj, så år-il-år væksen er bedre i fase med illidsindikaoren end de rendrensede BVT. Samvariaionen mellem illidsindikaor og år-il-år væks i BVT kan bl.a. dække over, a virksomhederne i deres svar afspejler udviklingen i

6 6 kvaralerne op il de kvaral, de bedes skønne på fx som konsekvens af, a den relaiv sore volailie i den kvaralsvise BVT-væks gør de svær for virksomhederne a indikere udviklingen præcis. De kan ilføre en ræghed og hukommelse il indikaoren, så den signalerer bedre om udviklingen år-il-år. De er også mulig, a opgørelsen af BVT er behæfe med måleusikkerhed, som gør de kvaralsvise bevægelser i BVT mere ilfældige end de billede, som bygge-anlægsvirksomhederne selv ser. Regressionsanalyse Regressionsanalyse anvendes il a undersøge simple sammenhænge imellem indikaoren og BVT. Der er ydelig auokorrelaion i år-il-år væksraen i BVT. Diagnosees synes a bekræfe, a auokorrelaionen i BVT kan approksimeres med en førse ordens auoregressiv proces, AR(1), og analyse af indikaorens forklaringsgrad med hensyn il BVT giver resulae 1 (,8) BVT =,49 BVT 1 +,3 Indikaor + 1,, R =,8. (,9) De ses, a indikaoren har en signifikan forklaringsgrad med hensyn il BVT, og bekræfer dermed de visuelle indryk i figur 1. Koefficienen il indikaoren har de forvenede foregn: Gennemsnilig er en signing i neoalle på 1 ledsage af,3 procenpoins signing i år-il-år væksen for BVT. Udelades den laggede væksrae er indikaoren sadig signifikan, men modellens forklaringsgrad falder il,44. Konsanledde i denne regression er,6. De er e simpel mål for indikaorens bias, som man dermed kan korrigere for ved a lægge noge il de samlede neoal, og al ande lige derved få e mere præcis billede af udviklingen i BVT. De følger også, a e neoal på nul, der kan olkes som en normalsiuaion se fra virksomheden, ikke svarer il nulvæks i BVT, men en posiiv væks. Indikaoren er korsige af naur og offenliggøres i den førse måned af e kvaral. A indikaoren derfor indeholder informaion om ikke blo indeværende kvarals årlige væks i BVT, men også forrige kvarals årlige væks, bekræfes umiddelbar af, a den simple korrelaion imellem 1 Brugen af den årlige væksrae med kvaralsobservaioner medfører e problem med overlappende observaioner, der vil give udslag i en "kunsig" moving average (MA) srukur i fejlledde. De beyder i praksis, a man skal være forsigig med a forolke koefficienen på den laggede endogene variabel, hvis denne MA-srukur ikke fanges ilsrækkelig med AR(1)-approksimaionen. Koefficienen il øvrige eksogene forklarende variable esimeres konsisen med OLS uanse dee. I regressionsresulaerne i ariklen angiver allene i parenes Newey-Wes sandardafvigelser, som er konsisene med hensyn il evenuel ilbageværende auokorrelaion (og heeroskedasicie) i residualledde.

7 63 indikaoren og forrige kvarals år-il-år væks i BVT er,61. De er mindre end korrelaionen imellem samidige kvaralsobservaioner, men dog beydelig, og anyder a indikaoren er påvirke af de økonomiske forhold umiddelbar inden spørgeskemaundersøgelserne gennemføres. Opsplies den samlede konjunkurindikaor i dens o underkomponener, forvenningen il fremidig beskæfigelse og fakiske ordrebeholdning, og indsæes disse i sede for den samlede indikaor i regressionen, fås e indryk af, hvilken komponen, der beds leder akivieen i byggesekoren: BVT =, BVT 1 +,34 Beskæf, Ordre + 1,4, R =,6. (,74) (,1) (,61) Resulae angiver, a neoalle for beskæfigelsesforvenningen er signifikan, og a neoalle for ordrebeholdningen er insignifikan og indgår desuden med "forker" foregn. Tilsyneladende er signalværdien for akivieen forholdsvis klar, når man forvener a skulle il a ansæe eller fyre medarbejdere. A ordrebeholdningen er insignifikan hænger formodenlig sammen med, a der kan være sore og variable lags fra ordreindgåelse il akivie. KONJUNKTURINDIKATOREN FOR INDUSTRI Den samlede indikaor for indusrien er e gennemsni af de neoal, der dannes på baggrund af virksomhedernes vurdering af færdigvarelagre, ordrebeholdning og produkionsforvenningen il de kommende re måneder. E sor neoal for færdigvarelagre, svarende il sor lagerbeholdning, anages a signalere e behov for mindre produkion. Middelværdi og varians for indusriens samlede indikaor og dens underkomponener er angive i abel. De fremgår, a den samlede indikaor peger på en gennemsnilig neural eller lid negaiv vurdering over den beragede periode, men jf. bias-diskussionen nedenfor skal man ikke lægge for mege i niveaue. Neoallene for færdigvarelagre og produkionsforvenninger er gen- KONJUNKTURINDIKATOR FOR INDUSTRIEN Tabel Samle indikaor Færdigvarelagre Ordrebeholdning Produkionsforv. Middelværdi -1,1 1,1-3,4 1, Sandardafvigelse 8,6 6,8 16,3 7,6 Anm.: Neoal. Egen sæsonkorrekion for underkomponenerne. Perioden er 1. kvaral kvaral. Enheden for sandardafvigelsen er procenpoin. Kilde: Danmarks Saisik og egne beregninger.

8 64 nemsnilig posiive. De posiive produkionsforvenninger kan afspejle væksen i den reale akivie i sekoren i perioden. Parallel med analysen af indikaoren for bygge-anlæg undersøges indusriindikaorens evne il a angive den akuelle udvikling i bruoværdiilvæksen i fremsillingssekoren. Igen ses på indikaorens samvariaion med år-il-år væksen i BVT, kvaral-il-kvaral væksen i BVT og BVTs afvigelse fra en lineær rend, jf. figur. Ligesom bygge-anlægsindikaoren korrelerer indusriens illidsindikaor klares med år-il-år væksen i sekorens BVT, og argumenaionen omkring dee resula er ganske analog med den for byggeanlæg. Der er dog også mindre forskelle, jf. også a elemenerne i den sammensae illidsindikaor afviger mellem de o sekorer. Mens byggeanlægsindikaorens forløb minder en del om hele økonomiens forløb på fx arbejdsmarkede med e højdepunk mid i 198'erne og e lavpunk i begyndelsen af 199'erne, så er forløbe i indusriens illidsindikaor mindre ræg og har fx mere end én ydelig cykel i 199'erne. Sammenligne med bygge-anlæg er de lid mindre enydig for indusriens illidsindikaor, a den passer bedre med år-il-år væksen i BVT end med de rendrensede BVT-niveau. De simple korrelaioner er,6 for år-ilår væksen,,4 for rendafvigelsen og, for den kvaralsvise væks. Diskussionen koncenreres i de følgende om år-il-år væksen. Den årlige væks i BVT følger indikaoren re æ fx i perioden Indikaoren overvurderer umiddelbar væksen i miden af 198'erne og INDUSTRIENS BRUTTOVÆRDITILVÆKST OG TILLIDSINDIKATOR Figur Mia.kr. Neoal Pc. år-år BVT, fremsilling Indusriens konjunkurindikaor (højre) BVT, fremsilling, år-år væks Indusriens konjunkurindikaor (højre) Neoal Pc. afvigelse fra rend Pc. kv.-kv BVT, fremsilling, afvigelse fra rend Indusriens konjunkurindikaor (højre) BVT, fremsilling, kv.-kv. væks Indusriens konjunkurindikaor (højre) Neoal Neoal Anm.: Sæsonkorrigere. Indusriens BVT er bruoværdiilvæks i fase priser. Kilde: Danmarks Saisik og egne beregninger.

9 6 dykker re dyb i 1993 og 1999, hvor især de sidse dyk er mege lav i forhold il udviklingen i BVT. De kan hænge sammen med, a fremsillingssekorens indjening mål ved resindkomsen lå forholdsvis lav i Regressionsanalyse Anages samme model for dynamikken som i foregående afsni, fås resulae (,94) BVT =,3 BVT 1 +,3 Indikaor + 1,3, R =,38. (,67) Indikaoren indgår signifikan og med de forvenede foregn. Gennemsnilig er en ændring på 1 procenpoin i indikaoren ledsage af ca. ¼ procenpoin ændring i samme rening i indusriens BVT. Udelades den laggede BVT på højresiden siger koefficienen il indikaoren il,34 og er sadig signifikan, men den saisiske beskrivelse af daa er lid mindre god, med en R på,31. Indikaorens bias mål ved konsanledde i denne regression esimeres il relaiv beskedne 1,8. Så i lighed med bygge-anlægsindikaoren får man ved a lægge noge il indikaoren e bedre billede af udviklingen i indusriens BVT, og e neoal på nul svarer ikke il nulvæks i BVT, men en posiiv udvikling. De fremgår også af, a den negaive middelværdi for indikaoren, jf. abel, er fremkomme samidig med en gennemsnilig årlig væks på 1, pc. i indusriens reale BVT i perioden. Korrelaionen imellem indeværende kvarals indikaor og foregående kvarals årsvæks i BVT er på,, hvilke er e egn på, a konjunkursiuaionen op il idspunke for besvarelsen af spørgeskemaerne har beydning for udfalde af indikaoren, jf. diskussionen af byggeanlægsindikaoren. Neoallene for underkomponenernes (produkionsforvenninger, ordrebeholdning og færdigvarelagre) relaive beydning som indikaor for den reale akivie belyses ved regressionen BVT =,34 BVT (,1) 1,63Prodforv + (,1),11 Ordre (,44),16 Flagre+ 3,7, (,77) R =,41. Neoalle for produkionsforvenningen er insignifikan, og færdigvarelagre er på grænsen. Produkionsforvenningen indgår desuden med negaiv foregn. I den beragede periode er de neoalle for ordrebeholdningen, der giver de bedse signal om den reale akivie i indusrien. De sår i konras il bygge-anlægsindikaoren, hvor ordrebeholdningen var insignifikan.

10 66 I begge sekorer er ordrebeholdningen den mes volaile komponen. Forskellen på signalværdien skal nok søges i, a kun en mindre del af den danske indusri er ordreproducerende i radiionel forsand, og spørgsmåle derfor i højere grad relaeres il den akuelle eferspørgsel. I modsæning il bygge-anlæg, hvor de ypisk er en længere proces a udføre en ordre, er ordrer i indusrien derfor e bedre signal om den reale akivie på kor sig. Samle se er indikaoren for indusri ikke e hel så god signal for BVT i indusrien som indikaoren for bygge-anlæg over for byggeries BVT. FORBRUGERTILLIDSINDIKATOREN Neoalle for forbrugerilliden dannes som e gennemsni af neoallene for husholdningernes vurdering af fem forhold: Danmarks akuelle økonomi sammenligne med sidse år, forvenningen il Danmarks økonomi næse år sammenligne med i år, familiens akuelle økonomi sammenligne med sidse år, forvenningen il familiens økonomi næse år sammenligne med i år, sam fordelagigheden af køb af varige forbrugsgoder nu. Forbrugerillidsindikaoren kan poeniel bruges fremadree, da husholdningerne spørges om deres forvenninger il den økonomiske udvikling é år frem. De er dog en ambiiøs foresilling, a indikaoren skulle kunne beskrive ikke alene den akuelle, men også den fremidige økonomiske udvikling. Analysen begrænses derfor il indikaorens forklaringsgrad med hensyn il den nærmese realøkonomiske udvikling, mål ved udviklingen i de kvaral, hvor indikaoren er indsamle. Indikaorværdien i e kvaral opgøres som gennemsnie af månedsobservaionerne i kvarale, og er dermed ilgængelig ca. o uger inden kvarales afsluning. 1 Middelværdi og sandardafvigelse for den samlede indikaor og dens underkomponener er angive i abel 3. Den samlede indikaor er gennemsnilig lid negaiv i den beragede periode, men de skal man som sædvanlig ikke olke hård på. Både den nuværende og forvenede fremidige danske økonomi vurderes gennemsnilig re negaiv, dog med en vis volailie i neoalle. Man kan anføre, a den gennemsnilige husholdning formenlig ikke har e nær forhold il landes økonomiske siuaion, og husholdningers vurde- 1 Dermed adskiller analysen af forbrugerillidsindikaoren sig fra analysen af de o øvrige illidsindikaorer, hvor indikaorværdien i e kvaral udgøres af observaionen i førse måned af kvarale. Spørgsmålene i erhvervenes spørgeskemaer går bl.a. neop på kvarale, og desuden findes kun forbrugerillidsindikaoren på månedsbasis ilsrækkelig lang ilbage i iden, jf. indledende afsni om indikaorerne.

11 67 FORBRUGERTILLIDSINDIKATOREN Tabel 3 Samle indikaor Danmarks økonomi i år saml. sidse år Danmarks økonomi næse år saml. i år Familiens økonomi i år saml. sidse år Familiens økonomi næse år saml. i år Fordelagighed af køb af varige forbrugsgoder Middelværdi... -1,8,9-6,4 3,7 9,1-9,6 Sandardafvigelse... 7,9 13,6 8,,4, 1,4 Anm.: Neoal. Egen sæsonkorrekion for underkomponenerne. Perioden er 1. kvaral kvaral. Enheden for sandardafvigelsen er procenpoin. Kilde: Danmarks Saisik og egne beregninger. ring afspejler muligvis i højere grad akuelle mediehisorier osv. Endvidere harmonerer vurderingen af Danmarks økonomi mindre god med den gennemsnilige vurdering af familiens nuværende og især fremidige økonomi, der er re posiiv, og som kan afspejle en underliggende væks i husholdningers disponible indkomser. De gennemsnilige neoal for fordelagigheden af køb af varige forbrugsgoder er også re negaiv i perioden. De kan bl.a. afspejle, a der er flere måneder uden udsalg end med. Forbrugerillidsindikaoren bruges ofe som e fingerpeg om udviklingen i de privae forbrug, men generel er de ikke så oplag, hvilken realøkonomisk sørrelse forbrugerillidsindikaoren siger noge om i forhold il de o øvrige indikaorer. Spørgsmålene går ikke direke på forbruge, eoreisk kunne indikaoren fx være lav på grund af ringe opsparing. FORBRUGERTILLIDSINDIKATOR OG PRIVAT FORBRUG Figur 3 Mia.kr. Neoal Pc. afvigelse fra rend Neoal Priva forbrug Forbrugerillidsindikaor Priva forbrug, pc. afvigelse fra rend Forbrugerillidsindikaor Pc. år-år Neoal Pc. kv.-kv. Neoal Priva forbrug, år-år væks Forbrugerillidsindikaor Priva forbrug, kv.-kv. væks Forbrugerillidsindikaor Anm.: Sæsonkorrigere. Priva forbrug er i fase priser. Kilde: Danmarks Saisik og egne beregninger.

12 68 Figur 3 sammenholder den samlede indikaor med de privae forbrug i henhold il naionalregnskabe. Igen ses på år-il-år og kvaralsvæksen, sam privaforbruges afvigelse fra en lineær rend, som kandidaer il simple saionære mål for udviklingen. De ses, a de også i dee ilfælde er år-il-år væksen, der følger indikaoren æes. De simple korrelaioner er henholdsvis,48 for den årlige væksrae,,3 for rend-afvigelsen og,6 for den kvaralsvise væks. Overordne synes indikaoren a fange udviklingen i privaforbruge nogenlunde. Der er dog perioder, hvor indikaoren er mindre god. Således er neoalle ca. -1 omkring 199, selv om forbruge er nogenlunde konsan, og falde i indikaoren i synes ude af ri med den samidige væks i forbruge. Desuden ligner 1986 en oulier, med den højese forbrugsvæks i perioden samidig med e modera niveau for forbrugerilliden. Regressionsanalyse Med samme ype af dynamik som ved de øvrige indikaorer ses på den samlede indikaors forklaringsevne med hensyn il forbruge i regressionen (,9) Forbrug =,7 Forbrug 1 +,68 Indikaor +,9, R =,3. (,31) Neoalle for forbrugsindikaoren er signifikan. En signing i neoalle på 1 procenpoin er gennemsnilig ledsage af ca.,7 procenpoins signing i forbrugsvæksen. I realid er forbrugsindikaoren kend før de foregående kvarals forbrug. Med indikaoren som enese forklarende variabel siger esimae på koefficienen il, med øge signifikans, men forklaringsgraden falder il,3. Indikaorens bias esimeres i denne model il 1,6. For a undersøge forklaringsgraden af de enkele underkomponener udføres regressionen med neoallene for underkomponenerne som forklarende variable. 1 Forbrug =,44 Forbrug (,86) +, Fam, Famfrem,71Dan +,17 Danfrem, Varfor +,, (.86) 1 (,16) (,38) (,1) (,8) R =,8. 1 Variabelnavne: "Fam" er familiens akuelle økonomi sammenligne med sidse år, "Famfrem" er forvenningen il familiens økonomi næse år sammenligne med i år, "Dan" er Danmarks akuelle økonomi sammenligne med sidse år, "Danfrem" er forvenningen il Danmarks økonomi næse år sammenligne med i år, og "Varfor" er fordelagigheden af køb af varige forbrugsgoder nu.

13 69 Underkomponenerne er hver for sig insignifikane, med Danmarks fremidige økonomi som e grænseilfælde. Familiens fremidige økonomi, Danmarks akuelle økonomi og varige forbrugsgoder indgår desuden med "forker" foregn. En høj korrelaion imellem komponenerne er en mulig årsag il, a de er insignifikane. Inkluderes komponenerne én ad gangen i sede for samle i regressionen, er de kun familiens fremidige økonomi og varige forbrugsgoder, der er insignifikane, og alle komponenerne har de forvenede foregn. Jf. figur 3 er de værd a bemærke, a de førse år i regressionen 1986 skiller sig ud i den forsand, a forbrugsvæksen var krafig afagende i ande halvår fra e mege høj niveau, mens indikaoren allerede var falde forinden. De hænger formenlig sammen med, a der allerede i mars 1986 lå en krafig finanspoliiske sramning med henblik på a dæmpe privaforbruge, og de fik husholdningerne il a nedjusere forvenningerne hurig. Den rægere årlige væks i forbruge reagerer lid senere, og de forsyrrer sammenhængen imellem forbrug og indikaor. Udføres regressionen med alle underkomponenerne på en sikprøve sarende i 1987, er familiens akuelle økonomi klar den særkese indikaor. De semmer overens med, hvad man på forhånd ville forvene, nemlig a husholdningerne er beds informere om egen økonomi. Bilkøb som indikaor En anden populær indikaor for privaforbruge er de samlede anal nyregisrerede personbiler. Dee anal offenliggøres -3 uger efer illidsindikaorerne. 1 Biler er e varig gode, og eferspørgslen er re følsom over for konjunkuren, men også over for sørrelsen på bilbesanden sam bil-relaerede regel- og afgifsændringer, hvilke vil række i rening af a hæmme bilkøbenes indikaorværdi. Inkluderes den årlige væksrae i analle af nyregisrerede personbiler ("Nyreg") i regressionen, fås Forbrug =,34 Forbrug (,11) 1 +, Indikaor +,6 Nyreg +,94, (,3) (,81) R =,7. Koefficienen il væksen i analle af nyregisrerede biler er signifikan og sørre end nyvognssalges andel af de privae forbrug, og modellens forklaringsgrad er øge væsenlig. I selskab med bilerne er forbrugeril- 1 I analysen sammenlignes forbruge i e kvaral dog med samme kvarals samlede anal nyregisrerede personbiler. Dee anal er kend ca. uger efer kvarales afsluning. I sammenligningen af resulaerne for personbils-indikaoren med resulaerne for de øvrige illidsindikaorer skal de huskes, a illidsindikaorerne for bygge-anlæg og indusrien er kend næsen 3 måneder før kvarales anal nyregisrerede personbiler.

14 7 lidsindikaoren insignifikan. Ligningen angiver, a en ændring i bilkøbe på 1 pc. gennemsnilig er ledsage af,6 pc. ændring i samme rening i de samlede privaforbrug. Også dee resula er følsom over for 1986; ekskluderes dee år i regressionen bliver forbrugerillidsindikaoren signifikan, men der rokkes ikke ved, a bilkøbenes signalværdi er forholdsvis klar. HVAD INDIKERER INDIKATORERNE OM BNP? Ofe samler ineressen sig om a kunne sige noge om økonomiens samlede akivie, og ikke kun akivieen i enkelsekorer. I de følgende behandles kor, hvor gode illidsindikaorerne og anal nyregisrerede biler er som pejlemærke for den akuelle årlige væksrae i BNP. De re samlede indikaorer behandle ovenfor, sam væksen i anal nyregisrerede personbiler, er sammenhold med den årlige væksrae i BNP i figur 4. Ikke overraskende samvarierer ingen af indikaorerne perfek med den årlige væksrae i BNP, men der ses dog en vis sammenhæng. De simple korrelaioner mellem BNP-væks og indikaorerne er,6 for bygge-anlæg,,4 for indusri- og forbrugerilliden, sam, for anal nyregisrerede personbiler. A sidsnævne er så konkurrencedygig, er måske lid overraskende, men de virker rimelig, a fx mange bilkøb er e god signal om nuværende og forvenede fremidige indkomser og VÆKST I BNP OG INDIKATORER Figur 4 Pc. år-år 8 Neoal Pc. år-år 8 Neoal ½ BNP, år-år væks Tillidsindikaor bygge-anlæg (højre) BNP, år-år væks Tillidsindikaor indusri (højre) Pc. år-år 8 Neoal 3 Pc. år-år 8 Pc. år-år BNP, år-år væks Forbrugerillidsindikaor (højre) BNP, år-år væks Nyregisrerede personbiler, år-år væks (højre) Anm.: Sæsonkorrigere. Kilde: Danmarks Saisik og egne beregninger.

15 71 REGRESSIONSRESULTATER Tabel 4 Indikaor a b c R Bygge-anlæg.. Indusri. Forbrugerillid Væks i anal nyregisrerede personbiler...,47 (,71),3 (,86),47 (,93),6 (,63),3 1, 4, (,11),8 1, 1, 1 (,1),6 1, 1, 47 (,),9, 9, 8 (,1) Anm.: Perioden er 1. kvaral kvaral, for forbrugerilliden dog kvaral 3. kvaral. Tallene i parenes er Newey-Wes sandardafvigelser, se også fodnoen side 6. Kilde: Danmarks Saisik og egne beregninger. dermed også om akivieen i økonomien, da BNP-konjunkuren ofe er forbrugsrukken. Dog skal de huskes, a bilkøbene foreligger senere end erhvervenes illidsindikaorer, jf. fodnoen side 69, hvilke hæmmer sammenligneligheden af korrelaionerne. Bilkøb i sig selv er en lille komponen i BNP og indgår mes som afgifer. Da indikaorerne er korrelerede, fås de mes præcise fingerpeg om indikaorernes respekive forklaringsgrader med hensyn il BNP-væksen ved a inkludere dem én ad gangen i regressionsmodellen BNP = a BNP 1 + b Indikaor + c + ε, ε ~ IID(, σ ). Resulaerne fra de fire regressioner er vis i abel 4. Alle fire indikaorer har en signifikan forklaringsgrad for BNPvæksen. Væksen i anal nyregisrerede personbiler har den sørse forklaringsgrad. A forbrugerilliden umiddelbar kommer med den lavese forklaringsgrad hænger sammen med, a regressionsperioderne afviger fra hinanden. Hvis alle regressioner køres fra 1. kvaral 1986 falder forklaringsgraden for indusri- og bygge-anlægsindikaoren il ca.,46, mens R i modellen med væksen i anal nyregisrerede personbiler falder il,. KONKLUSION Brugen af illidsindikaorer synes a have en vis empirisk søe. Årlige væksraer korrelerer bedre med indikaorerne end de relaiv søjfylde kvaralsvise ændringer og de mere ræge afvigelser fra rende. De er egn på, a indikaorerne har relaiv kor hukommelse, dvs. beds fanger korerevarende cykler i økonomien. Tillidsindikaorernes fejlvisning med hensyn il den realøkonomiske udvikling besår af søj og bias. Mes oplag kommer søj fra, a økono-

16 7 mien udvikler sig anderledes end vene, og a indikaorerne formenlig er påvirke af konjunkuren selv og ikke udelukkende af præcise overvejelser om den nærmese fremid. Deril kommer, a neoalsbegrebe ikke siger noge direke om sørrelsen af de forvenede ændringer. Endelig beyder de noge, a de anvende mål for den realøkonomiske udvikling er behæfe med almindelig saisisk usikkerhed, ligesom de ikke alid er oplag, hvilke mål der er de relevane. De gælder speciel forbrugerillidsindikaoren. Bias i form af sysemaisk mere negaive indikaorer i forhold il de beragede realøkonomiske sørrelser eksiserer i alle re indikaorer. De beyder, a e neoal på nul ikke kan forolkes som en neural udvikling, men en posiiv, svarende il a virksomheders og forbrugeres normalsiuaion indebærer en vis væks. Sørs er bias i indikaoren for bygge-anlæg. Generel synes probleme dog ikke a være overvældende sor, og man kan korrigere for misvisningen, når indikaorerne oversæes il skøn på udviklingen i akivie eller forbrug.

Bankernes renter forklares af andet end Nationalbankens udlånsrente

Bankernes renter forklares af andet end Nationalbankens udlånsrente N O T A T Bankernes rener forklares af ande end Naionalbankens udlånsrene 20. maj 2009 Kor resumé I forbindelse med de senese renesænkninger fra Naionalbanken er bankerne bleve beskyld for ikke a sænke

Læs mere

Udlånsvækst drives af efterspørgslen

Udlånsvækst drives af efterspørgslen N O T A T Udlånsvæks drives af eferspørgslen 12. januar 211 Kor resumé Der har den senese id være megen fokus på bankers og realkrediinsiuers udlån il virksomheder og husholdninger. Især er bankerne fra

Læs mere

Vækst på kort og langt sigt

Vækst på kort og langt sigt 12 SAMFUNDSØKONOMEN NR. 1 MARTS 2014 VÆKST PÅ KORT OG LANG SIGT Væks på kor og lang sig Efer re års silsand i dansk økonomi er de naurlig, a ineressen for a skabe økonomisk væks er beydelig. Ariklen gennemgår

Læs mere

Produktionspotentialet i dansk økonomi

Produktionspotentialet i dansk økonomi 51 Produkionspoeniale i dansk økonomi Af Asger Lau Andersen og Moren Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling 1 1. INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den økonomiske udvikling er i Danmark såvel som i alle andre

Læs mere

Finansministeriets beregning af gab og strukturelle niveauer

Finansministeriets beregning af gab og strukturelle niveauer Noa. november (revidere. maj ) Finansminiseries beregning af gab og srukurelle niveauer Vurdering af oupugabe (forskellen mellem fakisk og poeniel produkion) og de srukurelle niveauer for ledighed og arbejdssyrke

Læs mere

Baggrundsnotat: Estimation af elasticitet af skattepligtig arbejdsindkomst

Baggrundsnotat: Estimation af elasticitet af skattepligtig arbejdsindkomst d. 02.11.2011 Esben Anon Schulz Baggrundsnoa: Esimaion af elasicie af skaepligig arbejdsindkoms Dee baggrundsnoa beskriver kor meode og resulaer vedrørende esimaionen af elasicieen af skaepligig arbejdsindkoms.

Læs mere

Sammenhæng mellem prisindeks for månedstal, kvartalstal og årstal i ejendomssalgsstatistikken

Sammenhæng mellem prisindeks for månedstal, kvartalstal og årstal i ejendomssalgsstatistikken 6. sepember 2013 JHO Priser og Forbrug Sammenhæng mellem prisindeks for månedsal, kvaralsal og årsal i ejendomssalgssaisikken Dee noa gennemgår sammenhængen mellem prisindeks for månedsal, kvaralsal og

Læs mere

Danmarks Nationalbank

Danmarks Nationalbank Danmarks Naionalbank Kvar al so ver sig 3. kvaral Del 2 202 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 2 3 KVARTALSOVERSIGT, 3. KVARTAL 202, Del 2 De lille billede på forsiden viser Arne Jacobsens ur,

Læs mere

Dokumentation for regelgrundskyldspromillen

Dokumentation for regelgrundskyldspromillen Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Marcus Mølbak Inghol 17. okober 2012 Dokumenaion for regelgrundskyldspromillen Resumé: I dee modelgruppepapir dokumeneres konsrukionen af en idsrække for regelgrundskyldspromillen

Læs mere

5 Lønindeks for den private sektor

5 Lønindeks for den private sektor 57 5 Lønindeks for den privae sekor 5.1 Grundlæggende informaion om indekse 5.2 Navn Lønindeks for den privae sekor. Der offenliggøres e ilsvarende lønindeks for den offenlige sekor, der i princippe beregnes

Læs mere

MAKRO 2 ENDOGEN VÆKST

MAKRO 2 ENDOGEN VÆKST ENDOGEN VÆKST MAKRO 2 2. årsprøve Forelæsning 7 Kapiel 8 Hans Jørgen Whia-Jacobsen econ.ku.dk/okojacob/makro-2-f09/makro I modeller med endogen væks er den langsigede væksrae i oupu pr. mand endogen besem.

Læs mere

Funktionel form for effektivitetsindeks i det nye forbrugssystem

Funktionel form for effektivitetsindeks i det nye forbrugssystem Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh. augus 007 Funkionel form for effekiviesindeks i de nye forbrugssysem Resumé: Der findes o måder a opskrive effekiviesudvidede CES-funkioner med o

Læs mere

RETTEVEJLEDNING TIL Tag-Med-Hjem-Eksamen Makroøkonomi, 2. Årsprøve Efterårssemestret 2003

RETTEVEJLEDNING TIL Tag-Med-Hjem-Eksamen Makroøkonomi, 2. Årsprøve Efterårssemestret 2003 RETTEVEJLEDNING TIL Tag-Med-Hjem-Eksamen Makroøkonomi, 2. Årsprøve Eferårssemesre 2003 Generelle bemærkninger Opgaven er den redje i en ny ordning, hvorefer eksamen efer førse semeser af makro på 2.år

Læs mere

Dansk pengeefterspørgsel

Dansk pengeefterspørgsel 45 Dansk pengeeferspørgsel 98 Allan Bødskov Andersen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I den økonomiske lieraur har pengeeferspørgselsfunkioner ilrukke sig beydelig opmærksomhed. De skyldes

Læs mere

Estimation af markup i det danske erhvervsliv

Estimation af markup i det danske erhvervsliv d. 16.11.2005 JH Esimaion af markup i de danske erhvervsliv Baggrundsnoa vedrørende Dansk Økonomi, eferår 2005, kapiel II Noae præsenerer esimaioner af markup i forskellige danske erhverv. I esimaionerne

Læs mere

Matematik A. Studentereksamen. Forberedelsesmateriale til de digitale eksamensopgaver med adgang til internettet. stx141-matn/a-05052014

Matematik A. Studentereksamen. Forberedelsesmateriale til de digitale eksamensopgaver med adgang til internettet. stx141-matn/a-05052014 Maemaik A Sudenereksamen Forberedelsesmaeriale il de digiale eksamensopgaver med adgang il inernee sx141-matn/a-0505014 Mandag den 5. maj 014 Forberedelsesmaeriale il sx A ne MATEMATIK Der skal afsæes

Læs mere

Bilbeholdningen i ADAM på NR-tal

Bilbeholdningen i ADAM på NR-tal Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 4. april 2008 Bilbeholdningen i ADAM på NR-al Resumé: Dee papir foreslår a lade bilbeholdningen i ADAM være lig den officielle bilbeholdning fra Naionalregnskabe.

Læs mere

Ny ligning for usercost

Ny ligning for usercost Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 8. okober 2008 Ny ligning for usercos Resumé: Usercos er bleve ændre frem og ilbage i srukur og vil i den nye modelversion have noge der minder om

Læs mere

11 Produktionsindeks for industrien

11 Produktionsindeks for industrien 109 11 Produkionsindeks for indusrien 11.1 Grundlæggende informaion om indekse 11.1.1 Navn Produkionsindeks for indusrien. 11.1.2 Formål Formåle med de månedlige produkionsindeks for indusri er førs og

Læs mere

Eksponentielle sammenhänge

Eksponentielle sammenhänge Eksponenielle sammenhänge y 800,95 1 0 1 y 80 76 7, 5 5% % 1 009 Karsen Juul Dee häfe er en forsäelse af häfe "LineÄre sammenhänge, 008" Indhold 14 Hvad er en eksponeniel sammenhäng? 53 15 Signing og fald

Læs mere

EPIDEMIERS DYNAMIK. Kasper Larsen, Bjarke Vilster Hansen. Henriette Elgaard Nissen, Louise Legaard og

EPIDEMIERS DYNAMIK. Kasper Larsen, Bjarke Vilster Hansen. Henriette Elgaard Nissen, Louise Legaard og EPDEMER DYAMK AF Kasper Larsen, Bjarke Vilser Hansen Henriee Elgaard issen, Louise Legaard og Charloe Plesher-Frankild 1. Miniprojek idefagssupplering, RUC Deember 2007 DLEDG Maemaisk modellering kan anvendes

Læs mere

Finanspolitik i makroøkonomiske modeller

Finanspolitik i makroøkonomiske modeller 33 Finanspoliik i makroøkonomiske modeller Jesper Pedersen, Økonomisk Afdeling 1 1. INDLEDNING OG SAMMENFATNING Finanspoliik og pengepoliik er radiionel se de o vigigse økonomiske insrumener il sabilisering

Læs mere

Arbejdspapir nr. 17/2005. Titel: Beregning af den strukturelle offentlige saldo 1. Forfatter: Michael Skaarup (msk@fm.dk)

Arbejdspapir nr. 17/2005. Titel: Beregning af den strukturelle offentlige saldo 1. Forfatter: Michael Skaarup (msk@fm.dk) Arbejdspapir nr. 17/5 Tiel: Beregning af den srukurelle offenlige saldo 1 Forfaer: Michael Skaarup (msk@fm.dk) Henvendelse: Michael Lund Nielsen (mln@fm.dk) Resumé: I arbejdspapire redegøres for den meode

Læs mere

Modellering af benzin- og bilforbruget med bilstocken bestemt på baggrund af samlet forbrug

Modellering af benzin- og bilforbruget med bilstocken bestemt på baggrund af samlet forbrug Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* 13. maj 2005 Modellering af benzin- og bilforbruge med bilsocken besem på baggrund af samle forbrug Resumé: Dee redje papir om en ny model for biler og benzin

Læs mere

Øresund en region på vej

Øresund en region på vej OKTOBER 2008 BAG OM NYHEDERNE Øresund en region på vej af chefkonsulen Ole Schmid Sore forvenninger il Øresundsregionen Der var ingen ende på, hvor god de hele ville blive når broen blev åbne, og Øresundsregionen

Læs mere

Hvor bliver pick-up et af på realkreditobligationer?

Hvor bliver pick-up et af på realkreditobligationer? Hvor bliver pick-up e af på realkrediobligaioner? Kvanmøde 2, Finansanalyikerforeningen 20. April 2004 Jesper Lund Quaniaive Research Plan for dee indlæg Realkredi OAS som mål for relaiv værdi Herunder:

Læs mere

Dynamik i effektivitetsudvidede CES-nyttefunktioner

Dynamik i effektivitetsudvidede CES-nyttefunktioner Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Grane Høegh. augus 006 Dynamik i effekiviesudvidede CES-nyefunkioner Resumé: I dee papir benyes effekiviesudvidede CES-nyefunkioner il a finde de relaive forbrug

Læs mere

Efterspørgslen efter læger 2012-2035

Efterspørgslen efter læger 2012-2035 2013 5746 PS/HM Eferspørgslen efer læger 2012-2035 50000 45000 40000 35000 30000 25000 20000 15000 10000 5000 Anal eferspurge læger i sundhedsudgifalernaive Anal eferspurge læger i finanskrisealernaive

Læs mere

Beregning af prisindeks for ejendomssalg

Beregning af prisindeks for ejendomssalg Damarks Saisik, Priser og Forbrug 2. april 203 Ejedomssalg JHO/- Beregig af prisideks for ejedomssalg Baggrud: e radiioel prisideks, fx forbrugerprisidekse, ka ma ofe følge e ideisk produk over id og sammelige

Læs mere

Makroøkonomiprojekt Kartoffelkuren - Hensigter og konsekvenser Efterår 2004 HA 3. semester Gruppe 13

Makroøkonomiprojekt Kartoffelkuren - Hensigter og konsekvenser Efterår 2004 HA 3. semester Gruppe 13 Side 1 af 34 Tielblad Dao: 16. december 2004 Forelæser: Ben Dalum og Björn Johnson Vejleder: Ger Villumsen Berglind Thorseinsdoir Charloa Rosenquis Daniel Skogemann Lise Pedersen Maria Rasmussen Susanne

Læs mere

Kan den danske forbrugsudvikling benyttes til at bestemme inflationsforventninger?

Kan den danske forbrugsudvikling benyttes til at bestemme inflationsforventninger? 59 Kan den danske forbrugsudvikling benyes il a besemme inflaionsforvenninger? Michael Pedersen, Økonomisk Afdeling INFLATIONSFORVENTNINGER Realrenen angiver låneomkosningerne (eller afkase af en placering

Læs mere

Pensionsformodel - DMP

Pensionsformodel - DMP Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Marin Junge og Tony Krisensen 19. sepember 2003 Pensionsformodel - DMP Resumé: Vi konsruerer ind- og udbealings profiler for pensionsformuerne. I dee ilfælde kigger

Læs mere

Institut for Matematiske Fag Matematisk Modellering 1 UGESEDDEL 4

Institut for Matematiske Fag Matematisk Modellering 1 UGESEDDEL 4 Insiu for Maemaiske Fag Maemaisk Modellering 1 Aarhus Universie Eva B. Vedel Jensen 12. februar 2008 UGESEDDEL 4 OBS! Øvelseslokale for hold MM4 (Jonas Bæklunds hold) er ændre il Koll. G3 på IMF. Ændringen

Læs mere

Udkast pr. 27/11-2003 til: Equity Premium Puzzle - den danske brik

Udkast pr. 27/11-2003 til: Equity Premium Puzzle - den danske brik Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jakob Nielsen 27. november 2003 Claus Færch-Jensen Udkas pr. 27/11-2003 il: Equiy Premium Puzzle - den danske brik Resumé: Papire beskriver udviklingen på de danske

Læs mere

Beregning af prisindeks for ejendomssalg

Beregning af prisindeks for ejendomssalg Damarks Saisik, Priser og Forbrug 0. okober 204 Ejedomssalg JHO/- Beregig af prisideks for ejedomssalg Baggrud: I e radiioel prisideks, fx forbrugerprisidekse, ka ma ofe følge e ideisk produk over id og

Læs mere

Skriftlig Eksamen. Datastrukturer og Algoritmer (DM02) Institut for Matematik og Datalogi. Odense Universitet. Fredag den 5. januar 1996, kl.

Skriftlig Eksamen. Datastrukturer og Algoritmer (DM02) Institut for Matematik og Datalogi. Odense Universitet. Fredag den 5. januar 1996, kl. Skriflig Eksamen aasrukurer og Algorimer (M0) Insiu for Maemaik og aalogi Odense Universie Fredag den 5. januar 1996, kl. 9{1 Alle sdvanlige hjlpemidler (lrebger, noaer, ec.) sam brug af lommeregner er

Læs mere

Afrapportering om danske undertekster på nabolandskanalerne

Afrapportering om danske undertekster på nabolandskanalerne 1 Noa Afrapporering om danske underekser på nabolandskanalerne Sepember 2011 2 Dee noa indeholder: 1. Indledning 2. Baggrund 3. Rammer 4. Berening 2010 5. Økonomi Bilag 1. Saisik over anal eksede programmer

Læs mere

Projekt 6.3 Løsning af differentialligningen y

Projekt 6.3 Løsning af differentialligningen y Projek 6.3 Løsning af differenialligningen + c y 0 Ved a ygge videre på de løsningsmeoder, vi havde succes med ved løsning af ligningerne uden ledde y med den enkelafledede, er vi nu i sand il a løse den

Læs mere

Undervisningsmaterialie

Undervisningsmaterialie The ScienceMah-projec: Idea: Claus Michelsen & Jan Alexis ielsen, Syddansk Universie Odense, Denmark Undervisningsmaerialie Ark il suderende og opgaver The ScienceMah-projec: Idea: Claus Michelsen & Jan

Læs mere

Prisdannelsen i det danske boligmarked diagnosticering af bobleelement

Prisdannelsen i det danske boligmarked diagnosticering af bobleelement Hovedopgave i finansiering, Insiu for Regnskab, Finansiering og Logisik Forfaer: Troels Lorenzen Vejleder: Tom Engsed Prisdannelsen i de danske boligmarked diagnosicering af bobleelemen Esimering af dynamisk

Læs mere

MAKRO 2 KAPITEL 7: GRÆNSER FOR VÆKST? SOLOW-MODELLEN MED NATURRESSOURCER. - uundværlig i frembringelsen af aggregeret output og. 2.

MAKRO 2 KAPITEL 7: GRÆNSER FOR VÆKST? SOLOW-MODELLEN MED NATURRESSOURCER. - uundværlig i frembringelsen af aggregeret output og. 2. KAPITEL 7: GRÆNSER FOR VÆKST? SOLOW-MODELLEN MED NATURRESSOURCER MAKRO 2 2. årsprøve Klassisk syn: JORDEN/NATUREN er en produkionsfakor, som er - uundværlig i frembringelsen af aggregere oupu og Forelæsning

Læs mere

BAT Nr. 6 oktober 2006. Skatteminister Kristian Jensen vil erstatte 2.700 medarbejdere med postkort!

BAT Nr. 6 oktober 2006. Skatteminister Kristian Jensen vil erstatte 2.700 medarbejdere med postkort! B A T k a r e l l e BAT Nr. 6 okober 2006 I BAT har vi med ineresse bemærke de 13 nye iniiaiver, som Beskæfigelsesminiseren har iværksa med de formål a gøre de leere for danske virksomheder a få udenlandsk

Læs mere

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2006. Marianne Frank Hansen, Lars Haagen Pedersen og Peter Stephensen

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2006. Marianne Frank Hansen, Lars Haagen Pedersen og Peter Stephensen Danmarks fremidige befolkning Befolkningsfremskrivning 26 Marianne Frank Hansen, Lars Haagen Pedersen og Peer Sephensen Juni 26 Indholdsforegnelse Forord...4 1. Indledning...6 2. Befolkningsfremskrivningsmodellen...8

Læs mere

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2009. Marianne Frank Hansen og Mathilde Louise Barington

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2009. Marianne Frank Hansen og Mathilde Louise Barington Danmarks fremidige befolkning Befolkningsfremskrivning 29 Marianne Frank Hansen og Mahilde Louise Baringon Augus 29 Indholdsforegnelse Danmarks fremidige befolkning... 1 Befolkningsfremskrivning 29...

Læs mere

Badevandet 2010 Teknik & Miljø - -Maj 2011

Badevandet 2010 Teknik & Miljø - -Maj 2011 Badevande 2010 Teknik & Miljø - Maj 2011 Udgiver: Bornholms Regionskommune, Teknik & Miljø, Naur Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge Udgivelsesår: 2011 Tiel: Badevande, 2010 Teks og layou: Forside: Journalnummer:

Læs mere

i(t) = 1 L v( τ)dτ + i(0)

i(t) = 1 L v( τ)dτ + i(0) EE Basis - 2010 2/22/10/JHM PE-Kursus: Kredsløbseori (KRT): ECTS: 5 TID: Mandag d. 22/2 LØSNINGSFORSLAG: Opgave 1: Vi ser sraks, a der er ale om en enkel spole, hvor vi direke pårykker en kend spænding.

Læs mere

I dette appendiks uddybes kemien bag enzymkinetikken i Bioteknologi 2, side 60-72.

I dette appendiks uddybes kemien bag enzymkinetikken i Bioteknologi 2, side 60-72. Bioeknologi 2, Tema 4 5 Kineik Kineik er sudier af reakionshasigheden hvor man eksperimenel undersøger de fakorer, der påvirker reakionshasigheden, og hvor resulaerne afslører reakionens mekanisme og ransiion

Læs mere

Slides til Makro 2, Forelæsning oktober 2005 Chapter 7

Slides til Makro 2, Forelæsning oktober 2005 Chapter 7 GRÆNSER FOR VÆKST? SOLOW-MODELLEN MED NATURRESSOURCER Slides il Makro 2, Forelæsning 9 31. okober 2005 Chaper 7 Hans Jørgen Whia-Jacobsen Ocober 26, 2005 De klassiske økonomer, Smih, Ricardo, Malhus m.fl.

Læs mere

Kovarians forecasting med GARCH(1,1) -et overblik

Kovarians forecasting med GARCH(1,1) -et overblik Kovarians forecasing med GARCH(1,1) -e overblik Hvorfor volailies-forecase? Risikosyring Dela-normal Value-a-Risk Mone Carlo Value-a-Risk Prisfassæelse Opionsproduker Realkrediobligaioner Mone Carlo simulaion

Læs mere

Modellering af den Nordiske spotpris på elektricitet

Modellering af den Nordiske spotpris på elektricitet Modellering af den Nordiske spopris på elekricie Speciale Udarbejde af: Randi Krisiansen Oecon. 10. semeser Samfundsøkonomi, Aalborg Universie 2 RANDI KRISTIANSEN STUDIENUMMER 20062862 Tielblad Uddannelse:

Læs mere

Estimering af CES-efterspørgselssystemer - En Kalman Tilgang

Estimering af CES-efterspørgselssystemer - En Kalman Tilgang Esimering af CES-eferspørgselssysemer - En Kalman Tilgang Anders F. Kronborg, Chrisian S. Kasrup og Peer P. Sephensen, DREAM May 18, 2018 1 Indledning Dee papir beskriver hvordan Kalman-filere - muligvis

Læs mere

En model til fremskrivning af det danske uddannelsessystem

En model til fremskrivning af det danske uddannelsessystem En model il fremskrivning af de danske uddannelsessysem Peer Sephensen og Jonas Zangenberg Hansen December 27 Side 2 af 22 1. Indledning De er regeringens mål a øge befolkningens uddannelsesniveau. Befolkningens

Læs mere

Logaritme-, eksponential- og potensfunktioner

Logaritme-, eksponential- og potensfunktioner Logarime-, eksponenial- og poensfunkioner John Napier (550-67. Peer Haremoës Niels Brock April 7, 200 Indledning Eksponenial- og logarimefunkioner blev indfør på Ma C niveau, men dengang havde vi ikke

Læs mere

1 Stofskifte og kropsvægt hos pattedyr. 2 Vægtforhold mellem kerne og strå. 3 Priselasticitet. 4 Nedbrydning af organisk materiale. 5 Populationsvækst

1 Stofskifte og kropsvægt hos pattedyr. 2 Vægtforhold mellem kerne og strå. 3 Priselasticitet. 4 Nedbrydning af organisk materiale. 5 Populationsvækst Oversig Eksempler på hvordan maemaik indgår i undervisningen på LIFE Gymnasielærerdag Thomas Vils Pedersen Insiu for Grundvidenskab og Miljø vils@life.ku.dk Sofskife og kropsvæg hos paedyr Vægforhold mellem

Læs mere

Dynamiske identiteter med kædeindeks

Dynamiske identiteter med kædeindeks Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 2. mars 2007 Dynamiske idenieer med kædeindeks Resumé: den nye modelversion er vi gåe fra fasbase over il kædeprissørrelser. De beyder a de gamle

Læs mere

BAT Nr. 3 maj 2006. Den 4. april fremsatte EU kommissionen et revideret forslag til et Servicedirektiv.

BAT Nr. 3 maj 2006. Den 4. april fremsatte EU kommissionen et revideret forslag til et Servicedirektiv. B A T k a r e l l e Nr. 3 maj 2006 Den 4. april fremsae EU kommissionen e revidere forslag il e Servicedirekiv. Side 3 De økonomiske miniserier er i skarp konkurrence om, hvem der kan fremmane sørs flaskehalspanik

Læs mere

2 Separation af de variable. 4 Eksistens- og entydighed af løsninger. 5 Ligevægt og stabilitet. 6 En model for forrentning af kapital med udtræk

2 Separation af de variable. 4 Eksistens- og entydighed af løsninger. 5 Ligevægt og stabilitet. 6 En model for forrentning af kapital med udtræk Oversig Mes repeiion med fokus på de sværese emner Modul 3: Differenialligninger af. orden Maemaik og modeller 29 Thomas Vils Pedersen Insiu for Grundvidenskab og Miljø vils@life.ku.dk 3 simple yper differenialligninger

Læs mere

N O T A T Lønninger i banksektoren en ny analyse af lønpræmier. Kort resumé

N O T A T Lønninger i banksektoren en ny analyse af lønpræmier. Kort resumé N O T A T Lønninger i banksekoren en ny analyse af lønpræmier Kor resumé Konkurrencesyrelsen offenliggør i forbindelse med den årlige konkurrenceredegørelse beregninger på såkalde lønpræmier i danske brancher.

Læs mere

3 Indeks for udenrigshandelen

3 Indeks for udenrigshandelen 35 3 Indeks for udenrigshandelen 3.1 Grundlæggende informaion om indekse 3.1.1 Navn Indeks for udenrigshandelen. 3.1.2 Formål Indeks for udenrigshandelen beregnes for a belyse den mængdemæssige og prismæssige

Læs mere

Den erhvervspolitiske værdi af støtten til den danske vindmølleindustri

Den erhvervspolitiske værdi af støtten til den danske vindmølleindustri N N N '(7.2120,6.( 5c' 6 (. 5 ( 7 $ 5, $ 7 ( 7 Den erhvervspoliiske værdi af søen il den danske vindmølleindusri Svend Jespersen Arbejdspapir 2002:3 Sekreariae udgiver arbejdspapirer, hvori der redegøres

Læs mere

FARVEAVL myter og facts Eller: Sådan får man en blomstret collie!

FARVEAVL myter og facts Eller: Sådan får man en blomstret collie! FARVEAVL myer og facs Eller: Sådan får man en blomsre collie! Da en opdræer for nylig parrede en blue merle æve med en zobel han, blev der en del snak bland colliefolk. De gør man bare ikke man ved aldrig

Læs mere

Logaritme-, eksponential- og potensfunktioner

Logaritme-, eksponential- og potensfunktioner Logarime-, eksponenial- og poensfunkioner John Napier (550-67. Peer Haremoës Niels Brock July 27, 200 Indledning Eksponenial- og logarimefunkioner blev indfør på Ma C nivea uden en præcis definiion. Funkionerne

Læs mere

Bilag 1E: Totalvægte og akseltryk

Bilag 1E: Totalvægte og akseltryk Vejdirekorae Side 1 Forsøg med modulvognog Slurappor Bilag 1E: Toalvæge og ryk Bilag 1E: Toalvæge og ryk Dee bilag er opdel i følgende dele: 1. En inrodukion il bilage 2. Resulaer fra de forskellige målesaioner,

Læs mere

NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET MATEMATISK FINANSIERINGSTEORI

NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET MATEMATISK FINANSIERINGSTEORI NAURVIDENSKABELIG KANDIDAEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSIE MAEMAISK FINANSIERINGSEORI 4 imers skriflig eksamen, 9-3 orsdag 3/ 2. Alle sædvanlige hjælpemidler illad. Anal sider i sæe: 5. Opgave Spg..a [

Læs mere

Dagens forelæsning. Claus Munk. kap. 4. Arbitrage. Obligationsprisfastsættelse. Ingen-Arbitrage princippet. Nulkuponobligationer

Dagens forelæsning. Claus Munk. kap. 4. Arbitrage. Obligationsprisfastsættelse. Ingen-Arbitrage princippet. Nulkuponobligationer Dagens forelæsning Ingen-Arbirage princippe Claus Munk kap. 4 Nulkuponobligaioner Simpel og generel boosrapping Nulkuponrenesrukuren Forwardrener 2 Obligaionsprisfassæelse Arbirage Værdien af en obligaion

Læs mere

Hvordan ville en rendyrket dual indkomstskattemodel. Arbejdspapir II

Hvordan ville en rendyrket dual indkomstskattemodel. Arbejdspapir II Hvordan ville en rendyrke dual indkomsskaemodel virke i Danmark? Simulering af en ensare ska på al kapialindkoms Arbejdspapir II Ændre opsparingsadfærd Skaeminiserie 2007 2007.II Arbejdspapir II - Ændre

Læs mere

Mismatch på det danske arbejdsmarked. Andreas Østergaard Iversen, Peter Stephensen og Jonas Zangenberg Hansen

Mismatch på det danske arbejdsmarked. Andreas Østergaard Iversen, Peter Stephensen og Jonas Zangenberg Hansen Mismach på de danske arbejdsmarked Andreas Øsergaard Iversen, Peer Sephensen og Jonas Zangenberg Hansen November 2016 Mismach på de danske arbejdsmarked Indholdsforegnelse 1. Indledning... 2 2. Fremskrivning

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocent: 76,4%

FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocent: 76,4% Horsensvej Anal besvarelser: 375 FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocen: 76,4% Forældreilfredshed 2015 OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN RAPPORTENS OPBYGNING Aarhus Kommune har i perioden okober november 2015

Læs mere

Porteføljeteori: Investeringsejendomme i investeringsporteføljen. - Med særligt fokus på investering gennem et kommanditselskab

Porteføljeteori: Investeringsejendomme i investeringsporteføljen. - Med særligt fokus på investering gennem et kommanditselskab Poreføljeeori: Inveseringsejendomme i inveseringsporeføljen - Med særlig fokus på invesering gennem e kommandiselskab Jonas Frøslev (300041) MSc in Finance Aarhus Universie, Business and Social Sciences

Læs mere

Fysikrapport: Vejr og klima. Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide. I gruppe med Ann-Sofie N. Schou og Camilla Jensen

Fysikrapport: Vejr og klima. Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide. I gruppe med Ann-Sofie N. Schou og Camilla Jensen Fysikrappor: Vejr og klima Maila Walmod, 13 HTX, Rosklide I gruppe med Ann-Sofie N Schou og Camilla Jensen Afleveringsdao: 30 november 2007 1 I dagens deba høres orde global opvarmning ofe Men hvad vil

Læs mere

DiploMat Løsninger til 4-timersprøven 4/6 2004

DiploMat Løsninger til 4-timersprøven 4/6 2004 DiploMa Løsninger il -imersprøven / Preben Alsholm / Opgave Polynomie p er give ved p (z) = z 8 z + z + z 8z + De oplyses, a polynomie også kan skrives således p (z) = z + z z + Vi skal nde polynomies

Læs mere

Opdatering af finansministeriets beregning af konjunkturgab og strukturelle niveauer

Opdatering af finansministeriets beregning af konjunkturgab og strukturelle niveauer Noa 25. februar 2015 MPC Opdaering af finansminiseries beregning af konjunkurgab og srukurelle niveauer I forbindelse med hovedrevisionen af naionalregnskabe i sepember 2014 er der gennemfør en opdaering

Læs mere

tegnsprog Kursuskatalog 2015

tegnsprog Kursuskatalog 2015 egnsprog Kursuskaalog 2015 Hvordan finder du di niveau? Hvor holdes kurserne? Hvordan ilmelder du dig? 5 Hvad koser e kursus? 6 Tegnsprog for begyndere 8 Tegnsprog på mellemniveau 10 Tegnsprog for øvede

Læs mere

Med RUT kan myndighederne effektivisere deres kontrolindsats

Med RUT kan myndighederne effektivisere deres kontrolindsats B A T k a r e l l e BAT Nr. 2 april 2008 I indeværende folkeingssamling skal Folkeinge beslue en ændring af Øsafalen med de formål a sramme op omkring regisreringen og konrollen af udsaionerende virksomheder.

Læs mere

Skriftlig prøve Kredsløbsteori Onsdag 3. Juni 2009 kl (2 timer) Løsningsforslag

Skriftlig prøve Kredsløbsteori Onsdag 3. Juni 2009 kl (2 timer) Løsningsforslag Skriflig prøve Kredsløbseori Onsdag 3. Juni 29 kl. 2.3 4.3 (2 imer) øsningsforslag Opgave : (35 poin) En overføringsfunkion, H(s), har formen: Besem hvilke poler og nulpunker der er indehold i H(s) Tegn

Læs mere

Rustfrit stål i husholdningen

Rustfrit stål i husholdningen Rus f r i s åli hus hol dni ngen Hv i l k es ål y perbr ugerv iikøkk ene oghv or f or?oghv ader f l y v er us? Rusfri sål i husholdningen Hvilke sålyper bruger vi i køkkene og hvorfor? Og hvad er flyverus?

Læs mere

Newton, Einstein og Universets ekspansion

Newton, Einstein og Universets ekspansion Newon, Einsein og Universes ekspansion Bernhard Lind Shisad, Viborg Tekniske ymnasium Friedmann ligningerne beskriver sammenhængen mellem idsudviklingen af Universes udvidelse og densieen af sof og energi.

Læs mere

Kvartalsvise kædede værdier: Aggregering og vækstbidrag

Kvartalsvise kædede værdier: Aggregering og vækstbidrag varalsvse kædede værder: Aggregerng og væksbdrag ædnng med årlg overlap I de danske kvaralsvse naonalregnskab beregnes de kædede værder ved anvendelse af en meode der beegnes som årlg overlap. Den generelle

Læs mere

8.14 Teknisk grundlag for PFA Plus: Bilag 9-15 Indholdsforegnelse 9 Bilag: Indbealingssikring... 3 1 Bilag: Udbealingssikring... 4 1.1 Gradvis ilknyning af udbealingssikring... 4 11 Bilag: Omkosninger...

Læs mere

Beskrivelse af forskningsprojekt om FUNDAMENTALE OG FAKTISKE BOLIGPRISER I DANMARK OG SVERIGE

Beskrivelse af forskningsprojekt om FUNDAMENTALE OG FAKTISKE BOLIGPRISER I DANMARK OG SVERIGE Beskrivelse af forskningsprojek om FUNDAMENTALE OG FAKTISKE BOLIGPRISER I DANMARK OG SVERIGE Michael Bergman og Peer Birch Sørensen Økonomisk Insiu, Københavns Universie Okober 202 Projekes baggrund og

Læs mere

Retfærdig fordeling af nytte mellem nulevende og fremtidige personer

Retfærdig fordeling af nytte mellem nulevende og fremtidige personer Refærdig fordeling af nye mellem nulevende og fremidige personer Flemming Møller, Aarhus Universie, Danmarks Miljøundersøgelser (e-mail: syfm@dmu.dk) 1. De generelle fordelingsproblem De fundamenale grundlag

Læs mere

KAPACITET AF RUF SYSTEMET KAN DET LADE SIG GØRE?

KAPACITET AF RUF SYSTEMET KAN DET LADE SIG GØRE? KAPACITET AF RUF SYSTEMET KAN DET LADE SIG GØRE? Af Torben A. Knudsen, Sud. Poly. & Claus Rehfeld, Forskningsadjunk Cener for Trafik og Transporforskning (CTT) Danmarks Tekniske Uniersie Bygning 115, 800

Læs mere

BAT Nr. 1 februar 2007. Industriens år INDHOLD

BAT Nr. 1 februar 2007. Industriens år INDHOLD B A T k a r e l l e BAT Nr. 1 februar 2007 Bedre arbejdsmiljø, overholdelse af idsfriser, færre mangler - resulaerne fra re års arbejde med BygSoL-projeke er il a age og føle på. Side 2 Trods høje økonomiske

Læs mere

PROSPEKT FOR. Hedgeforeningen Jyske Invest

PROSPEKT FOR. Hedgeforeningen Jyske Invest Prospek PROSPEKT FOR Hedgeforeningen Jyske Inves Ansvar for prospek Hedgeforeningen Jyske Inves er ansvarlig for prospekes indhold. Vi erklærer herved, a oplysningerne i prospeke os bekend er rigige og

Læs mere

Øger Transparens Konkurrencen? - Teoretisk modellering og anvendelse på markedet for mobiltelefoni

Øger Transparens Konkurrencen? - Teoretisk modellering og anvendelse på markedet for mobiltelefoni DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Øger Transarens Konkurrencen? - Teoreisk modellering og anvendelse å markede for mobilelefoni Bjørn Kyed Olsen Nr. 97/004 Projek- & Karrierevejledningen

Læs mere

Fremadrettede overenskomster i byggeriet

Fremadrettede overenskomster i byggeriet B A T k a r e l l e Nr. 2 april 2007 Mange unge i dag ved ikke, hvad fagforeningen sår for, og de er fagforeningens forpligigelse a videregive arven il de kommende generaioner. Side 4 Ny forskning fra

Læs mere

Lindab Comdif. Fleksibilitet ved fortrængning. fortrængningsarmaturer. Comdif er en serie af luftfordelingsarmaturer til fortrængningsventilation.

Lindab Comdif. Fleksibilitet ved fortrængning. fortrængningsarmaturer. Comdif er en serie af luftfordelingsarmaturer til fortrængningsventilation. comfor forrængningsarmaurer Lindab Comdif 0 Lindab Comdif Ved forrængningsvenilaion ilføres lufen direke i opholds-zonen ved gulvniveau - med lav hasighed og underemperaur. Lufen udbreder sig over hele

Læs mere

Sundhedsudgifter og finanspolitisk holdbarhed

Sundhedsudgifter og finanspolitisk holdbarhed 1 Sundhedsudgifer og finanspoliisk holdbarhed Marianne Frank Hansen, Danish Raional Economic Agens Model, DREAM Lars Haagen Pedersen, De Økonomiske Råds Sekrearia, DØRS Working Paper 2010:2 Sekreariae

Læs mere

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Nye reviderede nationalregnskabstal viser, at BNP sidste år faldt med 4,9 pct. Det dækker imidlertid over enorme forskelle på tværs af det danske erhvervsliv.

Læs mere

Teknisk baggrundsnotat om de finanspolitiske udfordringer frem mod 2040

Teknisk baggrundsnotat om de finanspolitiske udfordringer frem mod 2040 Grønlands Økonomiske Råd, okober 21 Teknisk baggrundsnoa om de finanspoliiske udfordringer frem mod 24 Indhold Del I: Model og meode...3 1. Finansindikaoren...3 1.1. Den offenlige ineremporale budgeresrikion

Læs mere

Billige boliger er vejen frem

Billige boliger er vejen frem B A T BAT Side 4 Eksrem signing i byggebeskæfigelsen på 30.700 personer i løbe af blo e enkel kvaral. Side 6 Siden nyår er EU s nye forskningsbudge bleve åben for ansøgninger. Byggeforskning kan også ilgodeses

Læs mere

FitzHugh Nagumo modellen

FitzHugh Nagumo modellen FizHugh Nagumo modellen maemaisk modellering af signaler i nerve- og muskelceller Torsen Tranum Rømer, Frederikserg Gymnasium Fagene maemaik og idræ supplerer hinanden god inden for en lang række emner.

Læs mere

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen n o t a t Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen 8. december 29 Kort resumé Henover året har der været megen fokus på faldet i bankernes udlån til virksomhederne.

Læs mere

Svag underliggende vækst i det private forbrug

Svag underliggende vækst i det private forbrug Svag underliggende vækst i det private forbrug Nationalregnskabet for første halvår 20 har vist flotte stigninger i det private forbrug. En ekstraordinær kold vinter og forår har dog givet en markant stigning

Læs mere

PENGEPOLITIKKENS INDFLYDELSE PÅ AKTIEMARKEDET

PENGEPOLITIKKENS INDFLYDELSE PÅ AKTIEMARKEDET HANDELSHØJSKOLEN I ÅRHUS INSTITUT FOR FINANSIERING CAND.MERC. FINANSIERING KANDIDATAFHANDLING VEJLEDER: MICHAEL CHRISTENSEN UDARBEJDET AF: JULIE LINDBJERG NIELSEN PENGEPOLITIKKENS INDFLYDELSE PÅ AKTIEMARKEDET

Læs mere

Multivariate kointegrationsanalyser - En analyse af risikopræmien på det danske aktiemarked

Multivariate kointegrationsanalyser - En analyse af risikopræmien på det danske aktiemarked Cand.merc.(ma)-sudie Økonomisk nsiu Kandidaafhandling Mulivariae koinegraionsanalyser - En analyse af risikopræmien på de danske akiemarked Suderende: Louise Wellner Bech flevere: 9. april 9 Vejleder:

Læs mere

Købelystne forbrugere skaber vækst i forbruget

Købelystne forbrugere skaber vækst i forbruget Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, 2328 9685 AUGUST 2017 Købelystne forbrugere skaber vækst i forbruget Købelystne forbrugere skaber vækst i forbruget og danskerne vil også i den kommende tid trække

Læs mere

Estimation af international konkurrences betydning for virksomhedernes markup

Estimation af international konkurrences betydning for virksomhedernes markup d. 16.11.2005 SG Esimaion af inernaional konkurrences beydning for virksomhedernes markup aggrundsnoa vedr. Dansk Økonomi, eferår 2005, kapiel II I de følgende beskrives meode og resulaer vedrørende beydningen

Læs mere

Pricing of Oil Derivatives. -With the SABR and Schwartz models. Prisfastsættelse af Oliederivater. -Med SABR og Schwartz modellerne

Pricing of Oil Derivatives. -With the SABR and Schwartz models. Prisfastsættelse af Oliederivater. -Med SABR og Schwartz modellerne Pricing of Oil Derivaives -Wih he SABR and Schwarz models Prisfassæelse af Oliederivaer -Med SABR og Schwarz modellerne Mark Søndergaard Pedersen CPR xxxxxx-xxxx Alex Rusanov CPR xxxxxx-xxxx Vejleder:

Læs mere

Kopi fra DBC Webarkiv

Kopi fra DBC Webarkiv Kopi fra DBC Webarkiv Kopi af: Hvordan ville en rendyrke dual indkomsskaemodel virke i Danmark? : simulering af en ensare ska på al kapialindkoms Dee maeriale er lagre i henhold il afale mellem DBC og

Læs mere