fermacell Montagevejledning vægge og lofter Lette konstruktioner med fermacell fibergips

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "fermacell Montagevejledning vægge og lofter Lette konstruktioner med fermacell fibergips"

Transkript

1 fermacell Montagevejledning vægge og lofter Lette konstruktioner med fermacell fibergips

2 Indhold Indledning 2 En anderledes gipsplade, 6 stærke fordele 4 De 3 samlingsteknikker 6 Materialer 10 Nødvendigt værktøj 14 Opbevaring 15 Håndtering 15 Temperatur og fugttekniske forudsætninger 15 Montage af vægge 16 Dampspærre 24 Vådrum 24 Tilskæring 26 Fastgørelse og samling 27 Døre og vinduer 38 Vægdetaljer 42 Teleskopisk tilsutning op mod nedbøjende lofter/etagedæk 51 Dilatationsfuger/bevægelsessamlinger 52 Lofter 56 Skråvægge, skunkrum og tagetager 62 Opsætning med fermacell klæbemørtel 64 Overfladebehandling 66 Ophængning i fibergipsplader 70 Reparation 72 Noter 74

3 Om denne vejledning fermacell står for miljøvenlige, slidstærke, lette konstruktioner, der sparer tid og plads og giver slutbrugeren en række markante fordele. Denne enkle og brugervenlige vejledning viser, hvordan fermacell fibergips skal monteres på vægge og lofter. Det er vigtigt at følge de montage og fastgørelsesteknikker, der er vist i denne vejledning, så du bruger fermacell på den bedst mulige måde og får et perfekt resultat hver gang. Akkreditering Fermacell har en Europæisk Teknisk Godkendelse ETA 03/0050 (Fibre gypsum boards used for planking and lining of building components), er CEmærket og opfylder desuden kravene i EN (Gypsum boards with fibrous reinforcement).

4 4 1. En anderledes gipsplade 6 stærke fordele ved at bruge fermacell... 1 Slagfast 2 Høj bæreevne Fiberforstærkningen giver fermacell en skjult styrke og gør materialet til det ideelle valg til vægge i En enkelt skrue i fermacell kan bære op til 30 kg, og en skrue med plug kan bære op til 50 kg. stærkt befærdede områder, såsom på skoler og i sportshaller. 5 Brandsikker Alle pladetykkelser er klassificeret som K 2 10, A 2 s1, d0. Med etlags løsninger og enkel underkonstruktion opnåes nemt EI60 (BS/ BD60). Se alle mulighederne i fermacell's konstruktionsoversigt.

5 5 3 Fugtbestandig 4 Lydisolerende fermacell er den ideelle vægbeklædning til køkken og bad. Materialet kan modstå konstante fugtniveauer på op til 80% relativ luftfugtighed. fermacell er velegnet til vægge, lofter og gulve, hvor der er brug for en god lydisolering. Lydkravene vil ofte kunne opfyldes med en etlags løsning. 6 Nem at spartle fermacell finspartel giver et glat underlag, der kan males direkte ovenpå. Finspartelen er nem at påføre og er efterbehandlingsklar efter 2 timer (afhængigt af forholdene på stedet).

6 6 2. De 3 samlingsteknikker 2.1 Spartelkantsamling Fibergipsplader med spartelkanter spartlet med fermacell fugespartel eller fermacell Sk spartel se side Skru fast eller monter med klammepistol Spartelkanten fyldes med fermacell fugespartel eller fermacell SK spartel, og papirbåndet ilægges. Tørring.

7 7 3 4 Efter tørring af første gang spartling samt brug af papirbånd, sparteles der med fermacell fugespartel eller fermacell SK spartel Spartl efter med fx. fermacell finspartel

8 8 2.2 Klæbefugesamling Retkantede fibergipsplader stødt tæt sammen med klæbefuge se side Skru fast eller monter med klammepistol Påfør klæbefuge 2.3 Spartelfugesamling Retkantede fibergipsplader med en afstand på 57 mm helt udfyldt med fermacell fugespartel se side Skru fast eller monter med klammepistol Afstand på 57 mm

9 9 3 4 Skrab af efter afhærdning Spartl efter med fx. fermacell finspartel 3 4 Spartl helt ud med fermacell fugespartel. Tørring Spartl efter med fx. fermacell finspartel

10 10 3. Materialer En vejledning til de materialer, du skal bruge til at bygge en fermacell skillevæg. 3.1 Underkonstruktion Underkonstruktion i træ brug eksempelvis reglar på 45 x 70 mm til den lodrette underkonstruktion samt til top og bundremme. Underkonstruktion i stål det anbefales at benytte fermacell stålprofiler, som med bredere flanger og kraftigere godstykkelse på 0,6 mm. giver en nemmere montage. se også fermacell s Konstruktionsoversigt. Centerafstand i underkonstruktionen afhænger både af pladernes tykkelse og størrelse (se side 5657). 3.2 Fastgørelse af underkonstruktion Underkonstruktionen fastgøres til de omgivende bygningsdele med egnede skruer, sømplugs eller lignende. 3.3 Tætningsstrimler til underkonstruktionen Lyd og brandisolerende strimler af filt, skum eller mineraluld placeres mellem profilerne og de tilstødende vægge, loft og gulv, når der opsættes lyd og brandisolerende vægge.

11 Mineraluldsisolering Mineraluldsisolering skal bruges som beskrevet i specifikationen til fermacell konstruktionen. Til brandteknisk godkendte konstruktioner skal mineralulden være stenuld i pladeform, med en gennemsnitlig densitet på 30 kg/m³ som fx. Rockwool FlexiBatts. 3.5 fermacell fibergipsplader fermacell fibergipsplader fås i en tykkelse på 10, 12,5, 15 og 18 mm. Fibergipsplader på 10 og 12,5 mm er passende til de fleste konstruktioner i hjemmet, dog skal der anvendes 15 mm understøttet pr. 30 cm i vådrum. Læs mere om fermacell i vådrum side Skruer klammer søm Se alle anbefalinger for skruer, klammer og søm i tabellerne på side 6061 og side Befæstigelsesmidlerne skal kun netop være undersænkede og ikke skudt/skruet for dybt i.

12 fermacell klæbefuge og fermacell klæbefuge greenline Klæbefuge bruges til at klæbe retkantede fibergips plader sammen. Hver patron indeholder 310 ml og rækker til ca. 15 løbende meter klæbefuge ved en klæbestreng på 3 mm. Alternativt til den almindelige fermacell klæbefuge kan der anvendes fermacell klæbefuge greenline, som er en klæbefuge udviklet med henblik på et sundt arbejdsmiljø og minimal miljøbelastning. fermacell klæbefuge greenline anvendes nøjagtigt som den almindelige fermacell klæbefuge, men er dog kun egnet til præfabrikation af elementer, under bestemte forudsætninger. Kontakt fermacells tekniske afdeling for nærmere information. 3.8 fermacell fugespartel Gipsbaseret spartelmasse til at samle fibergipsplader med retkant eller spartelkant, udfylde mellemrummet mellem ridsede og knækkede plader og til at udspartle skruehuller etc. Forbrug ca. 1 kg pr. 4 m pladesamling med spartelkanter og ca. 1 kg pr. 78 m pladesamling ved fermacell spartelfugesamling. 3.9 fermacell SK Spartel Færdigrørt vandbaseret spartelmasse til udspartling af samlinger mellem fibergips plader med spartelkanter. Bruges sammen med fermacell papirarmeringsbånd. Kan desuden bruges til udspartling af skruehuller etc. Forbrug: ca. 0,54 kg/lbm pladesamling. ca. 1,0 kg/m 2 ved handyplader. Forbrug af materialer afhænger af forholdene på stedet fermacell klæbefuge fermacell fugespartel 15 m fuge i en 310 mm patron 0,3 kg/m2 ved store plader med spartelkant 0,4 kg/m2 ved handy plader med spartelkant fermacell finspartel En 10liters spand rækker til 60 m 2 ved fuldspartling. fermacell skruer fermacell SK Spartel 13 stk./m 2 på vægge ved store plader 17 stk/m2 ved handy plader. 25 stk./m 2 på vægge i badeværelser. 30 stk./m 2 på lofter. Forbrug: 0,54 kg/lbm pladesamling. 1,0 kg/m 2 ved handyplader.

13 Armeringsbånd til fibergipsplader med spartelkant Brug fermacell papirarmeringsbånd til at forstærke samlingen med. Papirarmeringsbåndet spartles i med fermacell fugespartel eller fermacell SK spartel Elastisk fugemasse Bruges til at give en elastisk fuge i mellemrummet mellem pladerne og andre materialeoverflader såsom vægge, gulve og lofter samt i indadgående hjørner mellem fibergipsvægge. Produktet skal have de rette lyd og brandisolerende egenskaber, hvis det bygges ind, hvor der er krav til dette. Produktet skal kunne optage mindst 20% bevægelse. Det anbefales, at der anvendes en overmalbar elastisk fugemasse i en anerkendt kvalitet. Der henvises i øvrigt til producentens anvisninger, og hjemmesiden fermacell finspartel Er en færdigblandet spartelmasse specielt udviklet til hurtig og nem finishspartling af fermacell fibergips. En 10liters spand rækker til ca. 60 m 2 vægplader ved fuldspartling. Brug finspartel de steder, hvor der er brug for en glat overflade. fermacell 1S21 til vægge giver 60 minutters brandbeskyttelse og lydisolering på 4850 db. 1S21 er udelukkende opbygget af 1 lag 12,5 fermacell fibergips på hver side af 70 x 0,6 mm stålprofiler isoleret med 70 mm stenuld.

14 14 4. Nødvendigt værktøj Nedenfor finder du en liste med værktøj, som du kan få brug for, når du arbejder med fermacell lette konstruktioner. Elektrisk skruemaskine med en minimumshastighed på omdr./min. Klammepistol (eller sømpistol) med kompressor. Rundsav/dyksav med tilkoblet støvsuger. Brug en almindelig hårdmetalsklinge til træ med 1216 tænder, og kør med lave om drejninger. Stiksav, kopbor og lignende kan anvendes til detaljeudskæringer. Limpistol til påføring af fermacell klæbefuge. fermacell limskraber til at fjerne overskydende klæbefuge. fermacell ridsekniv anvendes til at ridse pladerne, som efterfølgende knækkes over en kant. Den brudte flade er god til spartelfugesamling, men uegnet til klæbefugesamling. Sandpapir til at slibe finspartelen. Ved store vægflader anbefales det at bruge "giraf"sliber tilkoblet støvsuger. En ren spand og en murerske til at blande spartelmasse. Et glittebræt af stål eller en bredspartel til at påføre fermacell fuge, fin og SK spartel.

15 15 5. Opbevaring fermacell fibergipsplader leveres på engangspaller og er på oversiden beskyttet af en støv og smudsafvisende folie. Plastfolien kan ikke betrages som en vandtæt klimaskærm. Pladerne bør yderligere afdækkes ved opbevaring i korte tidsrum udendørs og skal ved længere tids opbevaring anbringes tørt. Pladerne skal opbevares fladt og tørt på en plan flade. Våde plader skal lægges til tørre på et plant underlag og må ikke anvendes, før de er helt gennemtørre. Ved opfugtede plader vær da opmærksom på risikoen for skimmelsvamp, der ses som sorte prikker. Plader med tegn på angreb af skimmelsvamp bør ikke anvendes. 6. Håndtering Transport af pladerne enkeltvis, bør ske på højkant. Benyt altid egnede hjælpemidler til plademontagen. Vælg en pladestørrelse, der kan håndteres af en person, alternativt vær to personer om de store plader. Følg altid arbejdstilsynets gældende anvisninger for gipspladearbejde. Til loftsmontage anbefaler vi brug af en gipshejs/pladeløfter. 7. Temperatur og fugttekniske forudsætninger Ingen fermacell materialer må monteres ved en relativ luftfugtighed over 80%. Fugespartelmassen skal have en temperatur på mindst 5 C. Og rumtemperaturen skal ved fugespartling være mindst 5 C. Klæbefugemassen skal have en temperatur på mindst 10 C. Og rumtemperaturen skal ved klæbefugning være mindst 5 C. Spartling af fuger/pladesamlinger må ikke foregå ved en relativ luftfugtighed over 70%. Pladens ligevægtsfugtighed skal have indstillet sig på maks. 1,3%. Dette sker af sig selv efter cirka 12 døgn med 70% relativ luftfugtighed og mindst 15 C. fermacell fibergips tåler ikke vedvarende temperatur over 50 C, som ofte findes bag brændeovne. I stedet kan der her monteres en fermacell Powerpanel H 2 O plade.

16 16 8. Montage af vægge 8.1 Opmåling Opmål væggenes placering på gulvet ved at bruge en kridtsnor eller et laservaterpas. Overfør skillevæggens placering fra gulvet til loftet. Marker placering af døre og bærende bygningsdele. 8.2 Fastgørelse på underkonstruktionen fermacell kan fastgøres på en underkonstruktion i enten træ eller stål. Tabel 1: Afstand mellem forskalling. Anvendelsesområde Pladetykkelsesmultiplikator Underkonstrutionens maks. centerafstande i mm efter fermacell fibergips tykkelse (1) 10 Lodrette flader (skillevægge, vægbeklædninger, froskalling) Vandrette flader (forsænkede lofter, loftsbeklædning) Beklædning af skråvægge (10 50 hældning) mm 12,5 mm 15 mm 18 mm 50 x d x d x d (1) Tallene gælder ved konstant klima i omgivelserne op til 80% relativ fugtighed. For vægge i vådrum skal underkonstruktionen sættes tættere, se mere i afsnittet vådrum side 24 Markering af skillevæggens placering med en kridtsnor. Læg Cprofilet/skinnen på gulvet

17 17 Fastgørelse af Cprofiler på væggene med en lydisolerende filt eller mineraluldsstrimmel. 8.3 Underkonstruktion i stål Fastgør top og bundskinner og fastgør derefter det første Cprofil på væggen. Brug en tætningsstrimmel af skum, filt eller mineraluld mod væg, gulv og loft. Den maksimale afstand mellem fastgørelsespunkterne skal være 700 mm vandret og mm lodret. 2 1 Fig. 2 Fastgørelsesrækkefølge Fastgør altid plader på den åbne side af underkonstruktionen først! Rækkefølge for fastgørelse af fermacell på en stålkonstruktion med fermacell klæbefuge. Skruerne bør isættes fra midten og op og fra midten og ned.

18 18 Sæt Cprofilerne i top og bundskinnen med de centerafstande, som er angivet i tabel 1 side 16. Profilerne må ikke fastgøres mekanisk til hinanden, men skæres ca. 10 mm for korte og indsættes løst i top og bundskinnen. Alle Cprofiler skal vende den samme vej. Pladerne skal altid være understøttede langs 2 langeller kortkanter, pladerne kan således også monteres på tværs af stolper/forskalling. Det er ikke nødvendigt med løsholter mellem stolper/forskalling. Der skal dog monteres løsholter bag pladestød ved store punktlaster. Pladen fastgøres altid til den "åbne" side af profilerne først (se side 17 om fastgørelsesrækkefølge). Pladerne skal altid være understøttet langs enten 2 lang eller kortkanter, pladerne kan således også monteres på tværs af stolper/forskalling. Det er ikke nødvendigt med løsholter mellem stolper/forskalling, når der anvendes fermacell klæbefuge eller fugespartel jf. fermacell samlingsteknikker, se side 69. Dog skal der monteres løsholter bag pladestød ved store punktlaster. Ved høje vægge skal skelettet dimensioneres, så væggen ikke bliver for eftergivelig. Se tabeller med væghøjder i konstruktionsoversigten. Hvis der anvendes en dobbelt underkonstruktion i stålprofiler. Skal der være et mellemrum mellem underkonstruktionerne for at få den bedste lydisolering. Vi anbefaler minimum 20 mm. Ved høje vægge skal skelettet dimensioneres, så væggen ikke bliver foreftergivelig. Se tabeller med væghøjder i konstruktionsoversigten. Montage af stålprofiler i top og bundskinne af stål.

19 19 Er væggen højere end profilernes højde, kan fermacell stålprofilerne sættes sammen (bokses) ved at vende dem, så flangerne kan klikkes ind i hinanden. Derved kan profilerne sammensættes, så den nødventige væghøjde kan opnås. Overlappet i sammensætningen (boksningen) skal være 10 gange profilbredden, eksempelvis 750 mm for et 75 mm profil. På stålprofiler skal pladerne kun fastgøres på de lodrette profiler og ikke på de vandrette top og bundskinner. Fastgørelsespunkter og yderligere oplysninger findes i tabellerne på side Underkonstruktion i træ Top og bundremme skal fastgøres til hhv. gulvet og loftet de steder, der allerede er markeret (brug tætningsstrimler af skum, filt eller mineraluld efter behov). Nu kan de to lodrette stolper i begge ender fastgøres (brug tætningsstrimler af skum, filt eller mineraluld efter behov). Den maksimale afstand mellem fastgørelsespunkterne skal være 700 mm vandret og mm lodret. Hvis skillevæggen skal have dobbelt underkonstruktion, monteres to adskilte parallelle underkonstruktioner på samme måde som med en enkelt underkonstruktion, men med et lille mellemrum på typisk 20 mm imellem underkonstruktionerne. Hvis der anvendes en dobbelt underkonstruktion i træ, skal der være et mellemrum mellem de 2 underkonstruktioner for at få den bedste lydisolering. Vi anbefaler min 20 mm. Montage af underkonstruktion i træ. System med adskilt/dobbelt underkonstruktion.

20 20 Stolperne fastgøres til top og bundremmene fx. med søm og skruer eller vinkler med de centerafstande, som er angivet i tabel 1 på side 16. Pladerne skal altid være understøttede langs 2 langeller kortkanter, pladerne kan således også monteres på tværs af stolper/forskalling. Det er ikke nødvendigt med løsholter mellem stolper/forskalling. Der skal dog monteres løsholter bag pladestød ved store punktlaster. Fastgørelsespunkter og yderligere oplysninger findes i tabellerne på side Elastiske fuger For at opfylde kravene til lyd og brand skal samlingerne mod tilstødende vægge, gulve og lofter fuges med en dertil velegnet elastisk fugemasse med en varig elasticitet på min. 20%. Tætningsstrimler af fx mineraluld skal bruges, hvor underkonstruktionen støder op til tilstødende bygningsdele. Brandsikre eller lydisolerende elastiske fugemasser skal bruges til skillevægge, hvor der er specielle krav til dette. Elastisk fugemasse og eventuel grunder, skal være egnet til brug med fibergipsplader. Der henvises til producentens anvisninger, Fugehåndbogen fra FSO, samt Fibergipsplader Montage og overfladebehandling fra Danske Malermestre eller på hjemmesiden Se oplysninger fra fabrikanten af fugemassen/grunder om brug af produktet.

21 Elektristiske installationer I lydfølsomme skillevægge (og lofter) såsom lejlighedsskel eller gulv og loftskonstruktioner skal gennembrydninger til diverse installationer undgåes, hvis det er muligt. I nogle områder kan det være svært, og man bør overveje at bruge et ekstra pladelag på en tværforskalling. Øvrige lydisolerende foranstaltninger og brandsikring skal installeres efter behov. Sæt ikke indbyggede elinstallationer lige over for hinanden i en skillevæg. Forskyd altid installationerne mindst et pladefelt. Skitserne viser mulighederne for lydisolering og brandsikring af elinstallationer. Fig. 1 Fig. 2 Mineraluldsisolering Eldåser Gipsmørtel eller færdiglavede kasser af fibergips Eldåser Gennembrydning til elektriske installationer.

22 Montage af isolering Mineraluldsisolering såvel som hør og papiruldsisolering kan monteres i fermacell skillevægge. Tykkelsen, densiteten og typen af isoleringen kan afhænge af kravene til lydisolering og brandsikring. Se flere oplysninger i fermacell's konstruktionsoversigt. Typiske konstruktioner med værdier for brandsikring og lydisolering kan findes i fermacell's konstruktionsoversigt. Isoleringen skal tilpasses stramt, så den ikke glider ned. Sørg for, at der ikke er mellemrum eller huller i isoleringsmaterialet, da det vil nedsætte lyd, brand og varmeisolering. Dobbelte lag isolering skal anbringes med forskudte samlinger. Montage af isoleringsmåtter af mineraluld.

23 23 Montage af plader på en underkonstruktion i træ. 8.8 Fasgørelse af fermacell på underkonstruktionen Pladerne kan nu fastgøres på underkonstruktionen med de teknikker, der er beskrevet på side Når fermacell fastgøres på underkonstruktioner i stål, skal pladerne kun fastgøres på de lodrette Cprofiler. Når pladerne monteres på en underkonstruktion i træ, skal de både fastgøres på de lodrette stolper og de vandrette top og bundremme. Ideelt skal pladernes længde svare til rumhøjden minus 10 mm, således at der kan etableres en 5 mm fuge mod gulv og loft. Ved lyd og brandfuger skal fugebredden være dimensioneres iht. FSO eller leverandørens anvisninger. Når der installeres buede skillevægge, bruges rumhøje plader, der monteres vandret. Centerafstande skal mindskes til 250 mm eller mindre for at reducere facettering af buen. Vi anbefaler brug af 10 mm plader, da de er mere fleksible. fermacell kan tørbøjes til en radius på 4 m. Ved at opfugte pladerne kan mindre radier opnås. Kontakt fermacell's tekniske afdeling for yderligere anvisninger herom.

24 24 9. Dampspærre Der skal anvendes en godkendt dampspærre lige bagved pladen eller op til 1/3 inde i isoleringen. Dampspærren må hverken have fejl eller være i stykker. Det forventes, at en dampspærre er udført lufttæt. Følg altid leverandørens montage anvisning. Hvis man overvejer en løsning med ydervægge uden dampspærre, skal der udføres en dugpunktsberegning af en rådgivende ingeniør. Dampspærre undlades i vådrum, se mere i næste afsnit. fermacell fibergips er diffusionsåben og kan derfor bruges i vægopbygninger uden dampspærre.pladen har en vanddampdiffusionsmodstand Z på 0,8 GPa.s.m 2 /kg, svarende til μ= Vådrum 10.1 Anvendelse af fermacell fibergips i vådrum 15 mm fermacell fibergips understøttet pr. 300 mm kan anvendes i et lag som vægge i vådrum, jævnfør By & Byg anvisning 200, "vådrum". 2 x 12,5 mm fermacell fibergips understøttet pr. 450 mm kan også andvendes som vægge i vådrum, jævnfør By & Byg anvisning 200, "vådrum".

25 25 Montage af membran. For skitse over vådzone, der skal udføres med vådrumsmembran, læs mere i By og Byg anvisning 200 fra Statens Byggeforskningsinstitut. Dampspærren undlades i vådrum. I vådzonen påføres vådrumsmembran, i fugtig zone påføres vådrumsmaling. Disse overflader er tilstrækkeligt diffusionstætte til, at dampspærren kan undlades. Opsættes der alligevel dampspærre bag disse tætte overflader, risikeres det at der ophobes fugt i det mellemliggende lag med risiko for skimmel og fugtskader. Dampspærren fra tilstødende rum skal føres ud til fermacell fibergipspladen i vådrummet og slutte tæt i klemme bag ved denne. På denne måde opnåes den fornødne tæthed. Der skal påføres vådrumsmembran i vådzonen efter anvisningerne i By og Byg anvisning 200 fra Statens Byggeforskningsinstitut. Se også vådrumsmembranleverandørernes anvisninger for udførelse på fibergips. Alternativt til fibergips kan der også anvendes den cementbaserede uorganiske fermacell Powerpanel H 2 O plade. Pladen er velegnet til lokal med højere fugtbelastning eller, hvor der af andre årsager kræves uorganisk plade. Se mere i brochuren fermacell Powerpanel H 2 O, eller på fermacell Powerpanel H 2 O er nem at bruge til alle dine vådrumsområder

26 Tilskæring 11.1 Håndsav eller elektrisk sav Pladerne kan tilskæres med en rundsav/dyksav, monteret med en klinge af hårdmetal. Stiksav og kopbor kan bruges til mindre detaljer, og en fukssvans kan bruges til mindre opgaver. Ved brug af elektrisk skæreværktøj anbefaler vi at tilkoble en støvsuger. Savklingen skal have få tænder og køre med lavest mulige omdrejninger for at reducere støvmængden Ridsning og knækning Rids med en fermacell ridsekniv langs en lige kant. Knæk derefter den overskydende del af som vist. En fermacell ridsekniv er specielt designet til at give en dybere ridsning i fermacell fibergipspladen. Ridsede og knækkede kanter kan ikke bruges sammen med klæbefugen, men er velegnede til fugespartelsamlingsmetoden.

27 Fastgørelse og samling 12.1 Introduktion Plader fastgøres med fermacell skruer helt ud til 10 mm fra kanten af pladen og 50 mm fra hjørnerne. Som alternativ til fermacell skruer kan pladerne også monteres med klammer eller søm skudt i med trykluftpistol. Se også forudsætninger side 15

28 Montagerækkefølge Retkantede fibergipsplader monteres i rækkefølge, og hvis der anvendes klæbefuge, klæbes pladerne sammen løbende, i takt med at de monteres. Når først fibergipspladerne er monteret, kan de ikke efterfølgende samles med fermacell klæbefuge. Fibergipsplader med spartelkant samles uden klæbefuge og monteres med fermacell fugespartel og fermacell papirarmeringsbånd. Når plader fastgøres på en skillevæg højere end den givne pladestørrelse, skal krydsende samlinger undgås, ved at pladerne monteres som vist i diagrammer på side 30/31. Når pladerne skrues/klammes, arbejdes der enten fra én pladekant til en anden eller fra midten af pladen mod kanterne/enderne. Man må under ingen omstændigheder fastgøre alle hjørner først. Sørg for, at der er et mellemrum ved tilslutninger med andre tilstødende bygningsdele (normalt ca. 57 mm). Dette mellemrum fyldes senere med en elastisk fugemasse. Fuges iht. FSO fugeguiden. Hvis pladerne opsættes i forbandt, må der ikke forekomme krydssamlinger. Forskyd pladerne minimum 200 mm, så pladesamlingerne går sammen til et T. Ved 2 eller flere pladelag, skal pladerne i alle lag forskydes med min. 200 mm. Også i forhold til underliggende lag. Se diagrammer A2 og B2, side 3031.

29 29 Fig. 1 Opsætning af fermacell på en underkonstruktion af træ. Fig. 2 Opsætning af fermacell på en underkonstruktion af stål. Fig. 3 Skillevæg med stålprofiler.

30 30 Følgende diagrammer viser alternative fastgørelsesrækkefølger for fermacell skillevægge med enkelt og dobbelt beklædning. 200 mm 200 mm b a Diagram A1: Anbefalet montage af plader ved 1 lag, liggende. 200 mm 200 mm 200 mm 200 mm Diagram A2: Anbefalet montage af plader ved 2 lag, liggende.

31 31 Når fibergipspladerne er monterede, kan de ikke efterfølgende samles med klæbefuge. Forskyd alle samlinger med mindst 200 mm. 200 mm 200 mm Diagram B1: Anbefalet montage af plader ved 1 lag, stående. 200 mm 200 mm 200 mm 200 mm Diagram B2: Anbefalet montage af plader ved 2 lag, stående.

32 Klæbefugesamling Fibergipsplader med rette kanter monteres ved brug af klæbefuge i samlingerne. Pladerne skal altid være understøttede langs 2 langeller kortkanter, og pladerne kan således også monteres på tværs af stolper / forskalling. Det er ikke nødvendigt med løsholter mellem stolper / forskalling, der skal dog lokalt monteres løsholter bag pladestød, i de tilfælde hvor der er store punktlaster i væggen. Kontroller at pladekanterne er rene for støv, olie og andet snavs. fermacell klæbefuge er en tyndfugelim, som påføres pladekanterne. Klæbefugen er udviklet specielt med henblik på at skabe en stærk forbindelse mellem retkantede fermacell fibergips plader. fermacell klæbefuge påføres på kanten af den plade, du lige har monteret på væggen. Der påføres en tilstrækkelig mængde, så der er klæbefuge nok til at give klæberkontakt i hele pladens tykkelse når pladerne er færdigtmonterede. Klæbefugen sættes midt på pladens kant. Den næste plade sættes derefter op mod underkonstruktionen ca. 10 mm væk fra samlingen, og stødes derefter tæt sammen med den første plade. Pladerne skal stødes tæt sammen, så den overskydende lim trænger frem i samlingen. Hele pladekanten skal fuldklæbes til nabopladens kant. Afstanden mellem pladerne må ikke overstige 1 mm. Klæbefugen skal størkne helt, inden overskydende klæber fjernes. Tørretiden afhænger af temeratur og luftfugtighed, men typisk efter 24 timer er klæbefugen nem at bortskrabe med en fermacell limskraber. Er klæbefugen stadig en smule klistret, skal der ventes lidt længere. Evt yderligere spartling foretaget iht. kvalitetsklassen, til den ønskede finish. Her kan der eks. anvendes fermacell finspartel.

33 33 Klæbefuge påføres i midten af pladekanten i en 3 mm klæbestreg. Fjern overskydende klæbefuge efter cirka 24 timer. Klæbefuge kan undlades i samlinger, hvis synlig samlinger uden overspartling kan accepteres. Dette kunne fx. være produktionslokaler, lagerrum og lignende 12.4 fermacell spartelfugesamling Fibergipsplader med rette kanter monteres med en afstand på 57 mm mellem pladerne, uden brug af klæbefuge. Pladerne skal altid være understøttede langs 2 langeller kortkanter, og pladerne kan således også monteres på tværs af stolper / forskalling. Det er ikke nødvendigt med løsholter mellem stolper / forskalling, der skal dog lokalt monteres løsholter bag pladestød, i de tilfælde hvor der er store punktlaster i væggen. Kontroller at pladekanterne er rene for støv, olie og andet snavs. fermacell fugespartel er en gipsbaseret spartelmasse, som skal opblandes med vand iht. anvisningen på posen. Fugespartelen er udviklet specielt med henblik på at skabe en stærk forbindelse mellem fermacell fibergips pladerne. Fig mm Samlingsmetode: To fibergipsplader med retkantet samlet med fermacell fugespartel.

34 34 Mellemrummet mellem pladerne fyldes med fermacell fugespartel. Sørg for at spartle i flere retninger ind over fugen, således at fugespartelen får fuld kontakt til begge pladekanter og fylder fugen ud. Der kan ikke anvendes klæbefuge i samlingen, når pladerne sidder med afstand. Evt yderligere spartling foretaget iht. kvalitetsklassen, til den ønskede finish. Her kan der eks. anvendes fermacell finspartel Spartelkantsamling med fermacell fugespartel Fibergipsplader med spartelkanter monteres uden brug af klæbefuge i samlingerne. Pladerne monteres normalvis med spartelkanterne mod hinanden, men et godt resultat kan også opnås, når en spartelkant støder op mod en ret kant. Se skitserne på modstående side. Det tilstræbes, at pladerne stødes tæt sammen. Fuger op til 2 mm kan dog accepteres. Pladerne skal altid være understøttede langs 2 langeller kortkanter, og pladerne kan således også monteres på tværs af stolper / forskalling. Det er ikke nødvendigt med løsholter mellem stolper / forskalling, der skal dog lokalt monteres løsholter bag pladestød, i de tilfælde hvor der er store punktlaster i væggen. Kontroller at pladekanterne er rene for støv, olie og andet snavs. fermacell fugespartel er en gipsbaseret spartelmasse, som skal opblandes med vand iht. anvisningen på posen. Fugespartelen er udviklet specielt med henblik på at skabe en stærk forbindelse mellem fermacell fibergips pladerne. Spartelkanterne fyldes med fermacell fugespartel, sørg for at Vfugen i bunden ligeledes er helt opfyldt.

35 35 Derefter ilægges fermacell papirarmeringsbånd i den fugtige spartelmasse, som trykkes fast så det klæber fast på hele fladen. Når 1. lag fugespartel er afhærdet, påføres spartlingen endnu et tyndt dækkende lag fugespartel. For spartling i kvalitetsklasse Q2, Q3 og Q4 bør der her spartles i en bredde på op til 300 mm. Evt yderligere spartling foretaget iht. kvalitetsklassen, til den ønskede finish. Her kan der eks. anvendes fermacell finspartel. Samling af fibergipsplader med spartelkant. Fig. 1 Samlingsmetode: To fibergipsplader med spartelkant samlet med papirarmeringsbånd og fermacell fugespartel. Fig mm Samlingsmetode: En fibergipsplade med spartelkant og en retkantet fibergipsplade samlet med fermacell fugespartel. Papirarmeringsbånd er ikke nødvendig.

36 Spartelkantsamling med fermacell SK spartel Fibergipsplader med spartelkanter monteres uden brug af klæbefuge i samlingerne. Pladerne monteres med spartelkanterne mod hinanden. Se skitserne på modstående side. Det tilstræbes, at pladerne stødes tæt sammen. Fuger op til 2 mm kan dog accepteres. Pladerne skal altid være understøttede langs 2 langeller kortkanter, og pladerne kan således også monteres på tværs af stolper / forskalling. Det er ikke nødvendigt med løsholter mellem stolper / forskalling, der skal dog lokalt monteres løsholter bag pladestød, i de tilfælde hvor der er store punktlaster i væggen. Kontroller at pladekanterne er rene for støv, olie og andet snavs. fermacell SK spartel er en færdigrørt spartelmasse. SK spartelen er udviklet specielt med henblik på at skabe en stærk forbindelse mellem fermacell fibergips plader med spartelkanter. Spartelkanterne fyldes med fermacell SK spartel, sørg for at Vfugen i bunden ligeledes er helt opfyldt. Derefter ilægges fermacell papirarmeringsbånd i den fugtige spartelmasse, som trykkes fast så det klæber fast på hele fladen. Når 1. lag SK spartel er tørret, påføres spartlingen endnu et tyndt dækkende lag SK spartel. For spartling i kvalitetsklasse Q2, Q3 og Q4 bør der her spartles i en bredde på op til 300 mm. Evt yderligere spartling foretaget iht. kvalitetsklassen, til den ønskede finish. Her kan der eks. anvendes fermacell finspartel.

37 37 Fig. 1 Samlingsmetode: To fibergipsplader med spartelkant samlet med papirarmeringsbånd og fermacell SK spartel. Fig mm Fig mm

38 Døre og vinduer For spartlede samlinger gælder, at pladesamlinger ved dør og vinduesåbninger skal placeres over døren / vinduet, minimum 200 mm fra hjørnet af åbningen. Se figur 3 og 4. For samlinger med klæbefuge kan pladesamlingerne også placeres lodret over hjørnet af døren / vinduet, se figur 5. Pladesamlingerne kan også forskydes som beskrevet ovenfor. Alternativt kan der med alle pladesamlingsmetoder samles vandret ud fra hjørnerne af døren / vinduet, som vist på figur 1 og 2. Montagerækkefølge 1 til 5 Figur 1 Figur Figur mm Figur mm Figur 5 1 1/ /2 3 Pladesamling lodret over dørens eller vinduets hjørne må kun udføres med klæbefugesamling.

39 39 Den montagerækkefølge, der er vist på skitserne, er vigtig for pladesamlingens udførelse hvis der anvendes klæbefugesamling. Anvendes der spartlede samlinger har montagerækkefølgen ingen udførelsesmæssig betydning. På underkonstruktioner i stål fastgøres pladerne kun på de lodrette Cprofiler, mens de på underkonstruktioner i træ fastgøres på såvel lodrette som vandrette konstruktionsdele. ved montering af døre og vinduer i underkonstruktioner af stål, bør der langs de lodrette karme anvendes forstærkningsprofiler. Hvis der ikke er brandkrav til væggen, kan der anvendes standard c profiler forstærket med for eksempel trælægter. Kontakt dørfabrikanten for oplysninger om dørens vægt og belastning af væggen. Trælægte i et lodret Cprofil af stål.

40 40 Over og under vinduer og døre monteres specialprofiler, eller på stedet tilpassede top/bundskinner. Samlingsdetaljer (1) (2) (3) Fig. 1 Underkonstruktion. (4) Fig. 3 Pladebeklædning. (5) (1) Top og bundskinne (2) Cprofil (3) Speciel dørprofil, alternativt en tilpasset top/bundskinne (4) Top og bundskinne (5) Forstærkningsprofiler (6) Vinkel (6) (4)

41 41 Fig. 5 (3) (1) (5) (2) Underkonstruktion. (1) (2) Her er vist montage af forstærningsprofiler i forbindelse med montage af en tung dør. (6)

42 Vægdetaljer 14.1 Montage af et ekstra lag fermacell fibergipsplader Det er muligt efterfølgende at montere endnu et lag fermacell fibergipsplader, som kan fastgøres direkte i det første lag og ikke i underkonstruktionen. Samlingerne i det andet lag skal være forskudt i forhold til samlingerne i det første med mindst 200 mm i begge retninger. Det er naturligvis også muligt at fæstne 2. lag i underkonstruktionen, bare befæstelsesmidlerne er lange nok. Så skal samlingerne forskydes med en stolpeafstand i forhold til 1. lag. Når de to lag skal fastgøres, kan det første lag stødes stumpt. Eventuelle sprækker skal udspartles. Det er ikke nødvendigt at lime 1. lag med fermacell klæbefuge. Hvis der anvendes plader med spartelkanter i inderste lag, skal spartelkanterne spartles op for at overholde de lyd og brandisolerende værdier. Det yderste lag fibergips fastgjort til det inderste lag med spredeklammer.

43 43 Det yderst lag fermacell fibergips fastgjort til underkonstruktionen. Når 2. lag fibergips fastgøres til 1. lag, anvendes spredeklammer. Klammerne må ikke være længere end de to pladers samlede tykkelse. Se tabel på side Hvor det andet lag fermacell skal fastgøres direkte i underkonstruktionen, skal samlingerne forskydes en stolpelafstand, og der skal anvendes 40 mm eller 55 mm fermacell skruer til det andet lag, eller klammer til underkonstruktioner i træ, jævnfør tabellerne side 5455 og Se endvidere tabellerne for befæstigelsesmidlernes indbydes afstande. Efterfølgende lag af fermacell fibergipsplader kan fastgøres til det første lag det er ikke nødvendigt at ramme underkonstruktionen.

44 44 Tværgående skillevægge kan startes hvor som helst langs en fermacell væg, ved at den lodrette endestolpe fastgøres direkte på fermacell fibergipspladen. Ved specifikke lydkrav skal pladerne i den flankerende væg som minimum være adskilt. Alternativt monteres der hjørneprofiler, som vist på side Der anvendes fermacell fugespartel eller malbar elastisk fugemasse til samlingerne i de indvendige hjørner. Afstand skal være 57 mm. Når fermacell skillevægge støder op til andre bygningsdele, skal materialerne altid adskilles med elastisk fuge, da materialerne ikke har samme udvidelsesgrad ved svingende fugt og temperaturforhold. Udvendig tilslutning på underkonstruktion i træ. Indv. hjørne udføres med fermacell fugespartel eller elastisk fugemasse. Udv. hjørnefuge udføres med fermacell klæbefuge eller fugespartel. 5 mm

45 45 ƒ Fig. 1 Indvendig tilslutning mellem to fermacell skillevægge. ƒ Indvendig tilslutning mellem fermacell skillevæg og andre bygningselementer. Fig. 2 ƒ Hvis der forventes bevægelser i konstruktionen, kan indvendige hjørner udføres med en malbar fugemasse, der kan optage en bevægelse på min. 20%. Kanterne på fermacell fibergipsplader skal være rene og støvfri inden fugen udføres. Følg altid producentens anvisninger. Hvor der bygges vægge med brand og/eller lydtekniske krav, skal der anvendes egnet og godkendt fugemasse. Se også side 20 angående elastiske fuger. ƒ Skader på pladekanterne kan udbedres vha. fermacell fugespartel før malerbehandling. Hvis der kræves en skarp kant på et udvendigt hjørne, kan man lade den plade, der danner hjørnet, gå 1 mm forbi hjørnet. Derved opstår en snorlige kant, der er god at spartle op ad.

46 Hjørnetilslutninger og Tsamlinger med stålprofiler Følg nedenstående oplysninger om brug af stålprofiler og konstruktioner ved udfærdigelse af fermacell hjørnetilslutninger og Tsamlinger. I forbindelse med skillevægge mellem to rum, hvor der er krav til lydisolering, er det vigtigt, at en vægplade i det ene rum ikke har forbindelse til en vægplade i det andet rum. fermacell fibergipsplader kan fastgøres i hjørner eller Tsamlinger vha. ind og/eller udvendige hjørnestolper. Udadgående hjørnesamlinger af fermacell fibergipsplader skal udføres enten med klæbefuge eller 57 mm fermacell fugespartel som beskrevet i afsnittet Fastgørelse og samling på side Hvis det ønskes kan der udenpå hjørnet monteres et spartelhjørneprofil. Hjørnetilslutninger og Tsamlinger for fermacell vægge med enkelt og dobbelt beklædning, der er fastgjort på en underkonstruktion i træ, skal udføres på samme måde. Valg af samlingsdetaljer afhænger af konkret lyd og brandprojektering. Indadgående hjørnesamlinger kan udføres med 57 mm bred overmalbar elastisk fuge som vist på figurerne. Indadgående hjørner må ikke klæbes med klæbefuge. Som en ekstra sikkerhed kan et indadgående hjørne yderligere forstærkes med fermacell papirstrimmel, pålimet med enten PVAlim, påspartlet med fermacell fugespartel eller påspartlet med fermacell SK spartel. Valg af samlingsdetaljer afhænger af konkret lyd og brandprojektering.

47 47 Fig. 1 (5) (1) (2) (5) (4) (7) (9) Fig. 2 (1) (2) (5) (5) (9) (6) Hjørnetilslutninger med enkelt beklædning. Corner connections with single or doublelayer boarding (7) Fig. 3 (1) Fig. 4 (2) (5) (5) (8) (3) (4) (7) (9) (5) (7) (9) (1) (2) (8) (4) (3) Tsamlinger Tjunctions med with et single eller or to doublelayer lag plader. Cprofilet boarding, i stål with er Protektor fastgjort C til stud fermacell fixed to FERMACELL board. fibergipspladen. (1) fermacell fibergipsplader (2) Isoleringsmateriale (3) Kantisoleringsstrimler (4) Cprofil i stål (5) Top eller bundskinne i stål (6) Indvendig hjørneprofil (7) fermacell skruer 3,9 x 30 mm (8) Skruer eller klammer til fastgørelse af fermacell på fermacell (9) fermacell fugespartel og skillestrimmel eller elastisk fuge (lydfuge)

48 48 Fig. 5 (5) Fig. 6 (1) (2) (4) (5) (7) (7) (9) (3) (9) (1) (2) (5) (6) (5) Tjunction with Protektor C stud fixed Tsamling back to stud med in afbrudt main wall. flanketransmission, opbygget med Cprofiler. Wall Tjunction with interrupted Tsamling longitudinal med flanking afbrudt transmission flanketransmission and på Protektor langs og inner indvendige corner hjørneprofiler i profile stål. Fig. 7 Fig. 8 (9) (11) (12) (1) (9) (6) (7) (1) (9) (11) (1) fermacell fibergipsplader (1) (6) Indvendig (1) hjørneprofil fermacell fibergipsplader (7) fermacell (9) fermacell skruer 3,9 fugespartel x 30 mm (10) Overmalbar elastisk fuge (9) fermacell (11) fugespartel Papirarmeringsbånd og skillestrimmel eller PUAlim elastisk eller fuge fermacell (lydfuge) fugespartel ilagt (12) Hjørneprofil til variable hjørner (1) fermacell fibergipsplader (2) Isoleringsmateriale (3) Kantisoleringsstrimler (4) Cprofil i stål (5) Top eller bundskinne i stål (6) Indvendig hjørneprofil (7) fermacell skruer 3,9 x 30 mm (8) Skruer eller klammer til fastgørelse af fermacell på fermacell (9) fermacell fugespartel og skillestrimmel eller elastisk fuge (lydfuge) (11) Papirarmeringsbånd ilagt PVAlim eller fermacell fugespartel (12) Hjørneprofil til variable hjørner

49 Tilslutning mod gulv Figur 1: Skillevæg fastgjort i gulvopbygningen. Skillevæggen kan fjernes igen, uden at gulvet tager skade. Til gengæld må der accepteres nogen transmission af trinlyd, både fra rum til rum og til lokalerne nedenunder. Figur 2: Skillevæg fastgjort i en gulvopbygning med trinlydsdæmpning mod lokalerne nedenunder. Skillevæggen kan fjernes igen, uden at gulvet tager skade. Til gengæld må der accepteres nogen transmission af trinlyd fra rum til rum, hvorimod trinlydsdæmpningen mod lokalerne nedenunder er bevaret. Figur 3: Skillevæg fastgjort i gulvopbygning med trinlydsdæmpning mod lokalerne nedenunder. Her er gulvopbygningen yderligere brudt for at dæmpe trinlydens transmission fra rum til rum.

50 Tilslutning mod gulv Figur 4: Skillevæg fastgjort direkte i den underliggende gulvopbygning. Løsningen har gode lydmæssige egenskaber, men væggen kan ikke fjernes igen uden større reparation af gulvet. Figur 5: Skillevæg med stor lyddæmpning fastgjort i gulvopbygning med trinlydsdæmpning mod lokalerne nedenunder. Figur 6: Skillevæg fastgjort i den underliggende gulvopbygning. Strøgulv på opklodsning. Løsningen har gode lydmæssige egenskaber.

51 Teleskopisk tilslutning op mod nedbøjende lofter/etagedæk Skal indbygges, hvis der forventes nedbøjning af loftet efter montering af skillevægge. Denne opbygning bør eksempelvis bruges under lange etagedækelementer i spændbeton. Hvor der kræves en brand eller lydisolerende teleskopisk tilslutning, skal samlingen udføres med fermacell strimler, der er skåret, så de passer i bredden til det tilstødende Cprofil. Se skitsen nedenfor. Den samlede tykkelse på lagene af fermacell strimler skal være tilstrækkelig til at håndtere nedbøjning i konstruktionen, samt 20 mm overlapning mod vægpladerne. I fald der ikke er brandkrav til væggen, kan de 5 lag fibergips som er skitseret nedenfor erstattes med passende træreglar. Teleskopisk tilslutning op mod nedbøjende Ved 40 mm nedbøjning anvendes 60 mm høje UW profiler. 20 mm nedbøjning 40 mm nedbøjning

52 Dilatationsfuger/ bevægelsessamlinger Dilatationsfuger skal altid anvendes i fermacell skillevægge, hvor der i forvejen også er dilatationsfuger i bygningen. Dilatationsfuger skal anvendes i fermacell skillevægge, da fibergipsplader er udsat for længdeforandringer ved ændret rumklima (relativ luftfugtighed). Der må være maks. 8 m mellem dilatationsfuger ved spartlede samlinger og maks. 10 m ved anvendelse af klæbede samlinger. Fig. 1 <20 20 A A Dilatationsfuge, enkelt lag. 100 Fig < A A A Dilatationsfuge, dobbelt lag A = Bevægelsesmål. Maksimum 20 mm. Ved større bevægelsesmål kontakt fermacell s tekniske afdeling.

53 53 Ved vægge med små og få åbninger kan der gives tilladelse til større afstand mellem dillatationsfugerne. Kontakt teknisk afdeling for nærmere information. Skal der etableres dilatationsfuge midt i en væg, kan den udføres som bevægelig tilslutning som vist herunder. Skal der etableres en dilatationsfuge op ad en væg, kan tilslutningen op ad væggen udføres som teleskopisk tilslutning magen til dem, der er vist op mod lofter på side 48 Skal der etableres dilatationsfuger over dør eller vindue, placeres denne midt over døren / vinduet. Der må være maks. 8 m mellem dilatationsfuger ved spartlede samlinger og maks. 10 m ved klæbede samlinger. Fig. 3 A A

54 54 Fastgørelsesafsande og forbrug for vægge Type, afstande og forbrug af fastgørelsesmaterialer ved fastgørelse af 1. og 2. lag i underkonstruktionen pr. m 2 plade. Pladetykkelse Klammer (galvaniserede og harpiksbehandlede), d 1,5 mm, skinnebredde 10 mm fermacell skruer, diameter = 3,9 Galvaniserede søm med harpiks, riflede eller ringsøm diameter 2,0 mm Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) Stor/lille plade Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) Stål ét lag 10 mm 12,5 mm 15 mm 18 mm / / / / 14 Stål to lag/2. lag i underkonstruktionen 1. lag: 12,5 mm 2. lag: 10 eller 12,5 mm 1. lag: 15 mm 2. lag: 12,5 eller 15 mm / / 14 Træ ét lag 10 mm 12,5 mm 15 mm 18 mm / / / / Træ to lag/2. lag i underkonstruktionen 1. lag: 12,5 mm 2. lag: 10 eller 12,5 mm 1. lag: 15 mm 2. lag: 12,5 eller 15 mm / /

55 55 2 lag fastgjort i 1 lag med spredeklammer Type, afstande og forbrug af fastgørelsesmaterialer ved fastgørelse af 2. lag og efterfølgende lag til det 1. lag pr. m 2 plade. 1. lag fastgøres som en 1lagsbeklædning se ovenfor. Pladetykkelse Spredklammer (galvaniserede og harpiksbehandlede), diameter 1,5 mm, afstand mellem rækkerne 400 mm fermacell skruer, diameter 3,9 mm, afstand mellem rækkerne 400 mm Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) 10 mm fermacell på 10 og/eller 12,5 mm fermacell ,5 mm fermacell på 12,5 og/eller 15 mm fermacell mm fermacell på 15 mm fermacell mm fermacell på 18 mm fermacell

56 Lofter Ved montage af lofter med fermacell fibergipsplader skal fastgørelsespunkter og afstande være i overensstemmelse med tabellen på modsatte side. fermacell fibergipsplader har den fordel, at de kan fastgøres på underkonstruktioner i træ vha. søm eller klammer med en trykluftspistol. I lofter, hvor ekstra lydisolering spiller en væsentlig rolle (fx ved opbygning af etageadskillelser mellem boligenheder), skal gennembrydning af loftet til installationer helt undgås. Hvor gennembrydning af loftet er uundgåelig (fx ved indbyggede lysarmaturer), anbefales brug af nedhængte lofter eller lyd og brandkapper over gennembrydningerne. Pladerne skal altid være understøttede langs 2 lang eller kortkanter, pladerne kan således også monteres på tværs af forskallingen. Det er ikke nødvendigt med løsholter mellem forskalling. Der skal dog lokalt monteres løsholter bag pladestød, hvis der efterfølgende ophænges tunge emner i loftet. Nedhængt loft med stålprofiler Fig. 1 Spændvidde af bæreprofil se tabel 3 Centerafstand mellem forskallingsprofiler, se tabel 1. Spændvidde af forskallingsprofil, se tabel 2.

57 57 Tabel 1: Afstand mellem forskalling Anvendelsesområde Pladetykkelsesmultiplikator Underkonstrutionens maks. centerafstande i mm efter fermacell fibergips tykkelse (1) 10 Lodrette flader (skillevægge, vægbeklædninger, froskalling) Vandrette flader (forsænkede lofter, loftsbeklædning) Beklædning af skråvægge (10 50 hældning) mm 12,5 mm 15 mm 18 mm 50 x d x d x d (1) Tallene gælder ved konstant klima i omgivelserne op til 80% relativ fugtighed. For vægge i vådrum skal underkonstruktionen sættes tættere, se mere i afsnittet vådrum side 24 Tabel 2: Spændvidde af forksalling Underkonstruktionsafstand i mm Tilladelig spæmdvidde i mm (1) ved en vægt af loftpladerne op til Stålprofiler (1) 15 kg/m 2 30 kg/m 2 50 kg/m 2 Forskallingsprofil CD 60 x 27 x Træ (bredde x højde) i mm Flere typer forskalling 45 x x x (1) Er der brandkrav til loftet, kontroller da om spændvidden for brandgodkendelsen er mindre end den, der vises her i skemaet. (2) Gængse stålprofiler iht. DIN eller DIN EN Tabel 3: spændvidde af bæreprofil Underkonstruktionsafstand i mm Tilladelig spæmdvidde i mm (1) ved en vægt af loftpladerne op til Bæreprofil afstand 15 kg/m 2 30 kg/m 2 50 kg/m 2 Bæreprofil CD 60 x 27 x Loft fastgjort direkte på bjælkelag/tagkonstruktion Fig. 2 Centerafstand mellem forskalling, se tabel 1. Spændvidde af forskalling, se tabel 2.

58 Forskellige forslag til opbygning af underkonstruktioner i stålprofiler Fig. 1 (3) (2)(1) (4) Lydbøjler under etagedæk af træ: (1) CDprofil eller hatprofil (2) Lydbøjler (3) Samlestykke til CDprofil eller hatprofil (4) Spartelprofil

59 59 Fig. 2 (2) (3) (1) (4) (5) Nedhængt loft af CDprofiler i et lag: (1) Højdejusterbart ophængningssystem (2) CDprofil (3) Samlebeslag, justerbart i en retning (4) CDprofil (5) Uprofil monteret på væg (3) (6) (9) (10) (7) (5) (1) (8) Fig. 3 (2) (4) (11) (3) Nedhængt loft af CDprofiler i 2 lag: (1) Øverste CDprofiler (2) Nederste CDprofiler (3) Uprofiler monteret på væg (4) Samlestykke til CDprofiler (5) 2vejs justerbart samlestykke (6) 2vejs justerbart samlestykke (7) (10) Forskellige højdejusterbare ophængningssystemer (11) fermacell fibergips

60 60 Fastgørelsesafsande og forbrug for lofter Afstande og forbrug af fastgørelsesmaterialer ved loftskonstruktioner pr. m 2 plade. 1. og 2. lag fastgjort i underkonstruktionen. Pladetykkelse Klammer (galvaniserede og harpiksbehandlede), d 1,5 mm, skinnebredde 10 mm fermacell skruer, diameter = 3,9 Galvaniserede søm med harpiks, riflede eller ringsøm diameter 2,0 mm Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) Stål ét lag 10 mm 12,5 mm 15 mm Stål to lag/2. lag i underkonstruktionen 1. lag: 10 mm 2. lag: 10 mm 1. lag: 12,5 mm 2. lag: 12,5 mm 1. lag: 15 mm 2. lag: 12,5 eller 15 mm Træ ét lag 10 mm 12,5 mm 15 mm Træ to lag/2. lag i underkonstruktionen 1. lag: 10 mm 2. lag: 10 mm 1. lag: 12,5 mm 2. lag: 12,5 mm 1. lag: 15 mm 2. lag: 12,5 eller 15 mm

61 61 2 lag fastgjort i 1. lag med spredeklammer 1. lag fastgøres som en 1lagsbeklædning se ovenfor. Pladetykkelse Spredklammer (galvaniserede og harpiksbehandlede), diameter 1,5 mm, afstand mellem rækkerne 300 mm fermacell skruer, diameter 3,9 mm, afstand mellem rækkerne 300 mm Loftzone pr. m 2 loftsoverflade Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) 10 mm fermacell på 10 mm fermacell ,5 mm fermacell på 12,5 og/eller 15 mm fermacell mm fermacell på 15 mm fermacell OBS! Afstand mellem rækkerne maks. 300 mm.

62 Skråvægge, skunkrum og tagetager ca. 150 mm ca. 150 mm 18.1 Lofter og skråvlgge ca. 150 mm ca. 150 mm Hjørnet mellem loftet og skråvæggen kan udføres på tre forskellige måder. Fig. 1: Samling med fermacell fugespartel og fermacell papirarmeringsbånd. ca. 150 mm ca. 150 mm Fig. 2: Samling med fermacell fugespartel og skilletape. Tapen placeres på den plade, der går bag om hjørnet, og der spartles op mod tapen. Når spartelen er hærdet, bortskæres den synlige tape. Fig. 3: Samling udfyldt med malbar elastisk fuge.

63 63 Fig. 4: Tilslutning mellem loft og væg. Fig. 6: Tilslutning mellem skråvæg og ca. 150 mm skunkvæg. Samlingen udføres tilsvarende eksemplerne figur 1, 2 og 3. Tabel 1: Afstand mellem forskalling Anvendelsesområde Pladetykkelsesmultiplikator Underkonstrutionens maks. centerafstande i mm efter fermacell fibergips tykkelse (1) 10 Lodrette flader (skillevægge, vægbeklædninger, froskalling) Vandrette flader (forsænkede lofter, loftsbeklædning) Beklædning af skråvægge (10 50 hældning) mm 12,5 mm 15 mm 18 mm 50 x d x d x d (1) Tallene gælder ved konstant klima i omgivelserne op til 80% relativ fugtighed. For vægge i vådrum skal underkonstruktionen sættes tættere, se mere i afsnittet vådrum side 24

64 Opsætning med fermacell klæbemørtel Opsætning af fermacell fibergipsplader med klæbemørtel bør kun bruges til fibergipsplader med spartelkant eller ved spartelfugesamling Sådan gør du: Overfladen, som pladerne skal klæbes på, skal være ren, tør og fast. Cementbaserede og mineralske underlag er velegnede. Er du i tvivl om underlagets egnethed, lav da en lille testopklæbning, lad den hærde, og lav til slut en destruktiv undersøgelse af vedhæftningen til underlaget. Pladerne lægges vandret og fermacell klæbemørtel påføres. Til 10 mm plader påføres pladerne klæbemørtel i knytnævestore klatter med en afstand på cirka 400 mm. Til plader på 12,5 mm eller derover kan afstanden være op til 600 mm. Påfør en ubrudt stribe klæbemørtel langs kanten af vægge, døre og vinduer for at begrænse luftbevægelse bag pladerne. På meget jævne underlag, kan klæbemørtelen påføres hele pladen med 1012 mm tandspartel

65 65 Hvis der er brug for isolering eller dampspærre, kan klæbemørtelen ikke anvendes, og i stedet skal der opbygges en underkonstruktion i træ eller stålprofiler. Pladerne sættes op på væggen og trykkes mod den, til de klæber fast, hvorefter de presses ind, så de passer lodret, vandret og diagonalt. Brug et langt vaterpas eller retskinne. Klæbemørtlen må ikke trænge ind i fugerne mellem pladerne. Retkantede plader skal sættes med 57 mm afstand, spartelkantplader stødes tæt. fermacell klæbefuge kan ikke benyttes, da pladerne vil forrykke sig, når klæbefugen presses sammen. Når klæbemørtlen er størknet, følges samme fremgangsmåde som for normal montage af fibergipsplader med spartelfugesamlinger og spartelkantsamlinger. Sørg for, at der er et mellemrum på ca. 5 mm mellem pladerne og andre bygningsdele. Det anbefales at bruge ekstra mekaniske fastgørelser omkring dørkarme, vaske, vindueskarme etc. Nødvendig mængde fermacell klæbemørtel til forskellige typer vægstruktur Vægstruktur Kg pr. m 2 vægflade Meget jævn overflade 1,5 2 Normalt ujævn overflade 3 4

66 Overfladebehandling 20.1 Forberedelse af underlag Overfladen skal være tør og fri for olie, støv og andet snavs. Skader eller stødmærker skal udspartles med fermacell fugespartel. Spartling af fuger/pladesamlinger samt overflader må ikke foregå ved en relativ luftfugtighed over 70%. Pladens ligevægtsfugtighed skal have indstillet sig på maks. 1,3%. Dette sker af sig selv efter cirka 12 døgn med max 70% relativ luftfugtighed og mindst 15 C. Tjek, at alle samlinger er udført korrekt, jævnfør siderne Fuger/hjørner Elastiske fuger kan afsluttes ved pålimning af fermacell papirameringsbånd. papirarmeringsbånd pålimes fermacell fibergips med PVA lim eller fermacell fugespartel, inden pladerne spartles Papirameringsbåndet placeres således, at båndets ene kant placeres helt inde i hjørnet. Spartelmasse Papirstrimmel Elastiskfuge

67 Overfladekvalitet Danske Malermestre har indført de 4 kvalitetsniveauer Q1, Q2, Q3 og Q4 for at præcisere de forskellige overfladekvaliteter. Læs mere om dette i pjecen "Fibergipsplader, montage og overfladebehandling". Pjecen kan downloades på Spartling med fermacell finspartel Påfør fermacell finspartel direkte fra spanden. Arbejd på 12 m 2 ad gangen, og kontroller at hele overfladen er dækket. Fjern overskydende finspartel i en udglattende bevægelse med en 450 mm bredspartel. Finspartel tørrer inden for 45 minutter, og yderligere lag kan påføres efter behov. Hvis det findes nødvendigt kan der slibes efter med korn 240 før yderligere malerbehandling. Til større projekter eller ved industiel husproduktion fås finspartel til sprøjtepåføring. Dyserne skal være størrelse (dvs. en sprøjtevinkel på 40 med en åbningsstørrelse på 3135). Ring til fermacell s tekniske afdeling på tlf for flere oplysninger. fermacell finspartel er i koncistensen specielt udviklet til påføring på fermacell fibergips og har således fremragende egenskaber til netop dette. Finspartelen kan dog sagtens benyttes til andre som fx. beton og puds. Der henvises iøvrigt til nyeste gældende udgave af "Fibergipsplader, montage og overfladebehandling" fra Danske Malermestre samt "MBK" fra Teknologisk Institut og "MBA" fra Danske Malermestre. Finspartelbehandling giver glatte overflader. Finspartel er så alsidig, at den også kan anvendes på malede overflader. Dette gør det enkelt at udbedre skader på både gamle og nye vægge eller lofter.

68 Tapet Alle slags tapeter og tapetklister kan anvendes på fermacell fibergipsplader. Se tapet og klisterleverandørens anvisninger om evt. forudgående grunding af overfladen Strukturpuds Hvis de retkantede fermacell fibergips plader er monteret med 57 mm afstand, og mellemrummet er udfyldt med fermacell Fugespartel, og der skal påføres en tynd stukturpuds (14 mm), så skal samlingerne armeres yderligere med fermacell Gazebånd. fermacell gazebånd påklæbes helt glat med PVAClim (hvid trælim) uden yderligere spartling. Herefter påføres strukturpudsen, og den ønskede overflade bearbejdes. Strukturpudsen skal være velegnet til gipsbaserede plader. Følg leverandørens forskrifter mht. forankringsgrunder og lignende Vandskuret overflade Istedet for at finspartle og tapetsere kan man vælge at vandskure fermacell fibergipspladerne. Du kan bruge fermacell powerpanel HD letmørtel til at vandskure med. Den har en forholdsvis grov struktur. Fibergipsen skal ikke forbehandles inden fermacell HD letmørtelen påføres. Overfladen skal væreren for olie, støv og andet snavs Alternativt kan man bruge en færdigblandet vandskuringsmørtel, der ifølge producenten er velegnet til påføring direkte på gipsplader. Den almindelige vådmørtel, hvor man selv skal iblande cement, har ikke den nødvendige vedhæftning til fibergipsen. Påfør vandskuringsmørtelen i et tyndt lag med den glatte side af en tandspartel. Lad det sidde til væggen

69 69 har suget mørtelen så tør, at man kan filtse i den. Begynd derefter at filtse overfladen i roterende bevægelser med et fugtigt filtsebrædt med cirka 1 cm tyk skumgummi på, indtil den ønskede struktur fremkommer. Undgå at påføre så meget vand, at du vasker al mørtelen ned igen Maling fermacell fibergipsplader kan males uden yderligere behandling. Anbefales dog kun til sekundære rum såsom depotrum, værksted, garage o. lign. Alternativt anbefales at anvende fermacell finspartel, hvilket giver en meget glat overflade. Følg altid malervareleverandørens anvisninger og se envidere "Fibergipsplader, montage og overfladebehandling" fra Danske Malermestre samt "MBK" og "MBA" Fliser Der kan opsættes fliser direkte på fermacell fibergipspladerne. Få rådgivning hos fliseklæberleverandøren om egnet fliseklæber samt evt. forbehandling. Følg altid dennes anvisninger. Husk at i badeværelsets vådzone skal der påføres vådrumsmembran, inden fliserne opsættes. Se mere om dette i "By og Byg anvisning 200 "vådrum"" fra Statens Byggeforsknings Institut. Finspartel den lette vej til glatte overflader, der er klar til maling. Tørrer på 45 minutter.

70 Ophængning 21.1 Ophængning Man kan uden videre hænge ting op i fermacell fibergipsplader. Mange genstande kan fastgøres direkte i fibergipspladerne uden at blive fastgjort til underkonstruktionen. Tabellen på modsatte side viser bæreevnen for en lang række ophængninger. Bæreevnen gælder kun statiske belastninger. Ved dynamiske belastninger (f.eks. vaske og gelændere) skal den maksimale belastning beregnes, og der skal eventuelt opbygges en passende forstærkning bag pladen. Med skruefaste fermacell plader kan du hænge ting op, hvor det passer dig, uden at være afhængig af at skulle ramme underkonstruktionen.

71 71 Ophæng i loftet med kip eller klapdyvler. Maksimalt tilladt belastning i kg (1) pr. fermacell pladetykkelse i mm (2) fermacell pladetykkelse (mm) kg (3) 10 mm 20 12,5 mm mm mm 24 12, mm 25 (1) Efter DIN 4103, sikkerhedsfaktor 2. (2) Underkonstruktionens centerafstand < 36 x pladetykkelsen. (3) Fabrikantens brugsvejledning skal følges. Kipdyvler Klapdyvler Ophængning Last (kg) (1) Pladetykkelse af fermacell fibergipsplader i mm Billedkrog fatgjort med søm 10 12, , Selvskærende skruer (2), diameter = 5 mm Fastgørelse, hulrum (2), diameter = 8 mm (1) Efter DIN 4103, sikkerhedsfaktor 2 (fabrikantens brugsvejledning skal overholdes). (2) Underkonstruktionens centerafstand 50 x pladetykkelsen. De anførte belastningsværdier kan regnes sammen, hvis de ophængte genstande sidder på vandret linie, og afstanden mellem de enkelte plugs er 50 cm. Ved mindre afstande kan 50% af den tilladte maks. belastning ophænges pr. plug. Summen af de enkelte laster må ved væggen ikke overstige 1,5 kn/m og ved forsats eller ikke med hinanden forbundne dobbeltvægge ikke overstige 0,4 kn/m. Ved større konsollaster skal væggens stabilitet eftervises.

72 Reparation 21.1 Reparation af fibergipsplader Hakker og buler i fibergipsplader kan udbedres med fermacell fugespartel. Er der en revne eller en skade, der går hele vejen igennem pladen, er det ikke nødvendigt at udskifte hele pladen, da det beskadigede stykke kan skæres ud og erstattes med et nyt. Samme fremgangsmåde kan anvendes, hvor vandrette samlinger ikke er udført korrekt. Afskårne dele af fermacell fibergipsplader (min. 100 mm brede) anbringes bag kanten af det udskårne stykke og fastgøres på pladen med fermacell skruer. Et nyt stykke fermacell fibergips skæres ud efter mål (tag højde for, at der skal være en 57 mm fuge på hver side), tilpasses hullet og skrues fast på den afskårne plade med fermacell skruer. Fugen udfyldes med fermacell fugespartel efter vejledningen i afsnittet om samling på side Raperation af udadgående hjørner fermacell kræver ikke kantbeskyttelsesprofiler, så mindre skader kan udbedres med fermacell fugespartel.

73 Revnede samlinger mulig årsager Før en revnet samling repareres, gennemgås denne tjekliste for at fastslå årsagen til skaden. Er der bevægelse eller sætninger i bygningen? Er skillevæggen (med underkonstruktion i stålprofiler) belastet ovenfra, uden at en teleskopisk tilslutning er blevet monteret? Er der ikke tilstrækkeligt fleksible tilslutninger mellem fermacell fibergipsplader og andre tilstødende bygningsdele? Hvis der anvendes en underkonstruktion i stål, er pladen da fastgjort til enten top eller bundskinnen? Er konstruktionen tilstrækkelig stiv? Er dør og vinduesåbninger blevet korrekt understøttet/forstærket? Svarer centerafstandene i underkonstruktionen til pladetykkelsen? Har de profiler, der er anvendt i underkonstruktionen, den nødvendige demension (gælder især for høje skillevægge)? Er fastgørelsespunkterne korrekte? Er pladesamlinger korrekt udført omkring eventuelle åbninger? Er der krydsende eller tværgående samlinger? Har en uigennemtrængelig overfladebelægning forårsaget ophobning af fugt? Er fermacell fugespartlen anvendt korrekt? Er mellemrummet mellem afskårne plader korrekt? Er fermacell fugespartlen trykket helt ind i fugen? Blev fermacell fugespartlen rørt sammen i overensstemmelse med vejledningen? Er klæbefugen anvendt korrekt: Er samlingen maks. 1 mm bred? Blev forudsætningerne fra kapitel 7 side 15 i denne anvisning overholdt? Har du problemer med revnede pladesamlinger, kontakt da fermacell's tekniske afdeling på tlf for vejledning i udbedring.

74 74 Noter

75

76 Fermacell Scandinavia Tlf.: Fax: Ret til tekniske ændringer forbeholdes FERMACELL er et registreret varemærke i Xella international koncernen version: DK/August/2013

Byg om, Byg nyt, Byg selv

Byg om, Byg nyt, Byg selv Byg om, Byg nyt, Byg selv Byggevejledning for gips og stål til din bolig Denne byggevejledning er et praktisk værktøj til dig som skal bygge om, bygge nyt eller bygge selv. Byggevejledningen beskriver,

Læs mere

LÆGNING AF TRÆGULVE KÄHRS TRÆGULVE MED WOODLOC 5S OG TILBEHØR FLYDENDE LÆGNING

LÆGNING AF TRÆGULVE KÄHRS TRÆGULVE MED WOODLOC 5S OG TILBEHØR FLYDENDE LÆGNING LÆGNINGSANVISNING FOR KÄHRS TRÆGULVE 1 2014-05 DK LÆGNING AF TRÆGULVE KÄHRS TRÆGULVE MED WOODLOC 5S OG TILBEHØR FLYDENDE LÆGNING E-mail: infodanmark@kahrs.com www.kahrs.dk AB Gustaf Kähr Hamngatan 4 SE-211

Læs mere

Sådan bruges dampspærren ved efterisolering af boliger

Sådan bruges dampspærren ved efterisolering af boliger GUIDE Sådan bruges dampspærren ved efterisolering af boliger Scan koden og TILMELD dig vores NYHEDSBREV Hent ScanLife: SMS Scan til 1220 eller hent gratis i App Store eller Android Market 1 INDHOLD SÅDAN

Læs mere

-gør det lettere at gøre det selv

-gør det lettere at gøre det selv Kan anvendes til alle opgaver Styrkeklasse 52,5 N 25 kg -gør det lettere at gøre det selv med beton og mørtel BASIS AALBORG CEMENT Fundament Betongulv Kældervæg Trappe Murværk Belægning Her finder du opgaven

Læs mere

Weber GDS WEBER GDS GDS- HÅNDBOGEN. Guide til gør-det-selv opgaver inden for bl.a. opmuring, støbning, pudsning, vandskuring, fugning og maling.

Weber GDS WEBER GDS GDS- HÅNDBOGEN. Guide til gør-det-selv opgaver inden for bl.a. opmuring, støbning, pudsning, vandskuring, fugning og maling. Weber GDS WEBER GDS GDS- HÅNDBOGEN Guide til gør-det-selv opgaver inden for bl.a. opmuring, støbning, pudsning, vandskuring, fugning og maling. Weber GDS-Håndbogen Indholdsfortegnelse Godkendt af din håndværker...

Læs mere

Installation VertiQ System T, System HAT. Slagfast og ekstra slagfast system for vægabsorbenter

Installation VertiQ System T, System HAT. Slagfast og ekstra slagfast system for vægabsorbenter Installation VertiQ System T, System HAT Slagfast og ekstra slagfast system for vægabsorbenter VertiQ _ System T, System HAT Indhold Valg af system..................... 3 Kanter og dimensioner..............

Læs mere

Hvor går grænsen? Malerfaget. Forudsætninger for malebehandling og kontrolmetoder

Hvor går grænsen? Malerfaget. Forudsætninger for malebehandling og kontrolmetoder Hvor går grænsen? Malerfaget Forudsætninger for malebehandling og kontrolmetoder Tolerancer og kontrolmetoder Tolerancer og overfladespecifikationer Tolerancer for murværk og overflader Tolerancer og overfladespecifikationer

Læs mere

Vejledning om fugtspærre over vinduer og døre i murværk

Vejledning om fugtspærre over vinduer og døre i murværk Vejledning om fugtspærre over vinduer og døre i murværk Projektering og udførelse Indhold Forord... 2 Fugtspærrens funktion beskyttelse mod indtrængende slagregn... 3 Oversigt over anbefalinger og nye

Læs mere

Hvor går grænsen? Elementer af letklinkerbeton. Tolerancer og overfladespecifikationer

Hvor går grænsen? Elementer af letklinkerbeton. Tolerancer og overfladespecifikationer Hvor går grænsen? Elementer af letklinkerbeton Tolerancer og overfladespecifikationer Tolerancer og kontrolmetoder Tolerancer og overfladespecifikationer Tolerancer for murværk og overflader Tolerancer

Læs mere

Sæt mineraluld uden på huset og få isolering i klasse A ++

Sæt mineraluld uden på huset og få isolering i klasse A ++ LeT Sværhedsgrad: Produkterne er nok lettere at arbejde med end traditionel puds, men begyndere med et pudsebræt har meget at lære. tidsforbrug: -4 uger, hvis du ikke laver andet og ikke løber tør for

Læs mere

Rapport. Bygningsakustiske egenskaber for bygningsdele med alternative isoleringsmaterialer. Dan Brøsted Pedersen. Udført for Energistyrelsen

Rapport. Bygningsakustiske egenskaber for bygningsdele med alternative isoleringsmaterialer. Dan Brøsted Pedersen. Udført for Energistyrelsen Rapport Bygningsakustiske egenskaber for bygningsdele med alternative isoleringsmaterialer Dan Brøsted Pedersen Udført for Energistyrelsen AV 176/03 Sagsnr.: P8507 Side 1 af 55 November 2003 DELTA Dansk

Læs mere

Gulvvarme kompendium del 1. www.devi.dk

Gulvvarme kompendium del 1. www.devi.dk Gulvvarme kompendium del 1 www.devi.dk 2 Et fremtidssikret varmesystem 3 God energiøkonomi til 4 gavn for miljøet Gulvopvarmning i 5-6 betongulve Gulvopvarmning i 7-8 trægulve Renovering af boliger 9-11

Læs mere

Forskellen ses på resultatet. Spartelmasse tilpasset dine behov

Forskellen ses på resultatet. Spartelmasse tilpasset dine behov Forskellen ses på resultatet Spartelmasse tilpasset dine behov Enkle råd til et bedre resultat Vælg spartelmasse udfra metode og underlag. Tjek overfladerne inden du begynder arbejdet. Overfladerne skal

Læs mere

Ansvarlig styrke. Flisemontering Nye fliser med Alfix

Ansvarlig styrke. Flisemontering Nye fliser med Alfix Ansvarlig styrke Flisemontering Nye fliser med Alfix DK Introduktion Få en god start med Alfix En beklædning af keramiske fliser udgør et stift lag. En forudsætning for et godt resultat er derfor et fast

Læs mere

Hvor går grænsen? Beton in situ, elementer og montage. Tolerancer og kontrolmetoder

Hvor går grænsen? Beton in situ, elementer og montage. Tolerancer og kontrolmetoder Hvor går grænsen? Beton in situ, elementer og montage Tolerancer og kontrolmetoder Tolerancer og kontrolmetoder Tolerancer og overfladespecifikationer Tolerancer for murværk og overflader Tolerancer og

Læs mere

DANMARKS STØRSTE LIM- OG FUGEMASSE PRODUCENT

DANMARKS STØRSTE LIM- OG FUGEMASSE PRODUCENT DANMARKS STØRSTE LIM- OG FUGEMASSE PRODUCENT Dana Lim A/S er en af Danmarks ældste og mest traditionsrige limproducenter, der nu i over 80 år har forsynet det danske marked med lim og fugemasser. I dag

Læs mere

Kompendium til sikkerhedskursus

Kompendium til sikkerhedskursus Kompendium til sikkerhedskursus Indhold 1 Indledning 1 2 Klatring med topsikring 4 2.1 Påtagning og tilspænding af klatresele................... 5 2.2 Syning af dobbelt ottetalsknude i selen...................

Læs mere

arbejde med motorsav avanceret vejledning i mere sikker og effektiv brug af en motorsav del 2 Husqvarna Performance series

arbejde med motorsav avanceret vejledning i mere sikker og effektiv brug af en motorsav del 2 Husqvarna Performance series arbejde med motorsav del 2 arbejde med motorsav avanceret vejledning i mere sikker og effektiv brug af en motorsav del 2 Husqvarna Skov & Have. Tlf. 70 26 47 70. Fax 45 87 72 25. www.husqvarna.dk Copyright

Læs mere

Branchevejledning om STANDARDBLADE FOR SYSTEMSTILLADSER

Branchevejledning om STANDARDBLADE FOR SYSTEMSTILLADSER Branchevejledning om STANDARDBLADE FOR SYSTEMSTILLADSER Indhold INDHOLD 5 Indledning 6 Krav ved opstilling og nedtagning stilladser Krav fra andre myndigheder... 7 6 Ansvar Bygherren... 7 Projekterende...

Læs mere

SKALFLEX PRODUKTKATALOG

SKALFLEX PRODUKTKATALOG PRODUKTKATALOG 08/2012 SKALFLEX PRODUKTKATALOG Indhold Puds og cementbaserede produkter Skaltherm Grundpuds... 4 Skalcem 1000... 4 Skalcem 2000 / Colour Filts 2000... 5 Skalcem 3000... 5 Multipuds... 6

Læs mere

Bygningens tæthed er også dit ansvar. Gode råd om dampspærre og tæthed

Bygningens tæthed er også dit ansvar. Gode råd om dampspærre og tæthed Bygningens tæthed er også dit ansvar Gode råd om dampspærre og tæthed Et fælles ansvar Dampspærren er ofte et sart element i konstruktionen, fordi den meget let kan blive beskadiget, hvis den er i vejen

Læs mere

Linolie til overfladebehandling af udvendigt træværk

Linolie til overfladebehandling af udvendigt træværk Økologisk Byfornyelse og Spildevandsrensning Nr. 15 2001 Linolie til overfladebehandling af udvendigt træværk Økologisk byfornyelse og spildevandsrensning Nr. 15 2001 Linolie til overfladebehandling af

Læs mere

Hvor går grænsen? Murerfaget. Tolerancer for murværk og overflader

Hvor går grænsen? Murerfaget. Tolerancer for murværk og overflader Hvor går grænsen? Murerfaget Tolerancer for murværk og overflader Tolerancer og kontrolmetoder Tolerancer og overfladespecifikationer Tolerancer for murværk og overflader Tolerancer og overfladespecifikationer

Læs mere

Branchevejledning om MONTAGE AF BETON- ELEMENTER OG LET- BETONELEMENTER

Branchevejledning om MONTAGE AF BETON- ELEMENTER OG LET- BETONELEMENTER Branchevejledning om MONTAGE AF BETON- ELEMENTER OG LET- BETONELEMENTER Indhold InDhold 4 Indledning... 4 5 Projekterings- og kontraheringsfasen Bygherrens ansvar og pligter... 5 Projekterendes og rådgivendes

Læs mere

Vejledning om solcelleanlæg. sammensætning, montering, tilslutning og rådgivning

Vejledning om solcelleanlæg. sammensætning, montering, tilslutning og rådgivning Vejledning om solcelleanlæg sammensætning, montering, tilslutning og rådgivning DS-hæfte 39:2013 Vejledning om solcelleanlæg sammensætning, montering, tilslutning og rådgivning Vejledning om solcelleanlæg

Læs mere

Cement og Beton. Håndbogen om cement, beton og mørtel. Styrke i særklasse

Cement og Beton. Håndbogen om cement, beton og mørtel. Styrke i særklasse Cement og Beton Håndbogen om cement, beton og mørtel Styrke i særklasse Cement og Beton 18. udgave, september 2007. Gennemrevideret i forhold til 17. udgave. 4 Cement og Beton Bogen henvender sig til

Læs mere

6/2014. Branchevejledning om HÅNDTERING AF BLY I BYGNINGER

6/2014. Branchevejledning om HÅNDTERING AF BLY I BYGNINGER 6/2014 Branchevejledning om HÅNDTERING AF BLY I BYGNINGER Indhold InDhold Side Indledning... 7 Del 1 Hvor finder du bly... 8 Hvorfor er bly farligt?...10 Hvordan optages bly?...10 Forundersøgelser...

Læs mere

Håndbog for bygningsmalere. Regler og retningslinjer på arbejdsmiljøområdet på byggepladsen

Håndbog for bygningsmalere. Regler og retningslinjer på arbejdsmiljøområdet på byggepladsen Håndbog for bygningsmalere Regler og retningslinjer på arbejdsmiljøområdet på byggepladsen Telefonliste Alarm 112 Politi 114 Arbejdstilsynet 70 12 12 88 ARBEJDSMILJØHUSET 44 85 02 20 Indholdet i denne

Læs mere

Vejledning om indbrudssikring af private hjem. April 2012 Energistyrelsen

Vejledning om indbrudssikring af private hjem. April 2012 Energistyrelsen Vejledning om indbrudssikring af private hjem April 2012 Energistyrelsen 1 Energistyrelsen Tekst: Indholdet er udarbejdet af DBI - Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, Sikringsafdeling 1. udgave,

Læs mere

Er dit hus stormfast?

Er dit hus stormfast? Er dit hus stormfast? Undersøgelser har vist, at nyere parcelhuse kan have så alvorlige fejl og mangler, at en orkanagtig storm i værste fald kan medføre store skader. Det drejer sig om huse med let tag

Læs mere