fermacell Montagevejledning vægge og lofter Lette konstruktioner med fermacell fibergips

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "fermacell Montagevejledning vægge og lofter Lette konstruktioner med fermacell fibergips"

Transkript

1 fermacell Montagevejledning vægge og lofter Lette konstruktioner med fermacell fibergips

2 Indhold Indledning 2 En anderledes gipsplade, 6 stærke fordele 4 De 3 samlingsteknikker 6 Materialer 10 Nødvendigt værktøj 14 Opbevaring 15 Håndtering 15 Temperatur og fugttekniske forudsætninger 15 Montage af vægge 16 Dampspærre 24 Vådrum 24 Tilskæring 26 Fastgørelse og samling 27 Døre og vinduer 38 Vægdetaljer 42 Teleskopisk tilsutning op mod nedbøjende lofter/etagedæk 51 Dilatationsfuger/bevægelsessamlinger 52 Lofter 56 Skråvægge, skunkrum og tagetager 62 Opsætning med fermacell klæbemørtel 64 Overfladebehandling 66 Ophængning i fibergipsplader 70 Reparation 72 Noter 74

3 Om denne vejledning fermacell står for miljøvenlige, slidstærke, lette konstruktioner, der sparer tid og plads og giver slutbrugeren en række markante fordele. Denne enkle og brugervenlige vejledning viser, hvordan fermacell fibergips skal monteres på vægge og lofter. Det er vigtigt at følge de montage og fastgørelsesteknikker, der er vist i denne vejledning, så du bruger fermacell på den bedst mulige måde og får et perfekt resultat hver gang. Akkreditering Fermacell har en Europæisk Teknisk Godkendelse ETA 03/0050 (Fibre gypsum boards used for planking and lining of building components), er CEmærket og opfylder desuden kravene i EN (Gypsum boards with fibrous reinforcement).

4 4 1. En anderledes gipsplade 6 stærke fordele ved at bruge fermacell... 1 Slagfast 2 Høj bæreevne Fiberforstærkningen giver fermacell en skjult styrke og gør materialet til det ideelle valg til vægge i En enkelt skrue i fermacell kan bære op til 30 kg, og en skrue med plug kan bære op til 50 kg. stærkt befærdede områder, såsom på skoler og i sportshaller. 5 Brandsikker Alle pladetykkelser er klassificeret som K 2 10, A 2 s1, d0. Med etlags løsninger og enkel underkonstruktion opnåes nemt EI60 (BS/ BD60). Se alle mulighederne i fermacell's konstruktionsoversigt.

5 5 3 Fugtbestandig 4 Lydisolerende fermacell er den ideelle vægbeklædning til køkken og bad. Materialet kan modstå konstante fugtniveauer på op til 80% relativ luftfugtighed. fermacell er velegnet til vægge, lofter og gulve, hvor der er brug for en god lydisolering. Lydkravene vil ofte kunne opfyldes med en etlags løsning. 6 Nem at spartle fermacell finspartel giver et glat underlag, der kan males direkte ovenpå. Finspartelen er nem at påføre og er efterbehandlingsklar efter 2 timer (afhængigt af forholdene på stedet).

6 6 2. De 3 samlingsteknikker 2.1 Spartelkantsamling Fibergipsplader med spartelkanter spartlet med fermacell fugespartel eller fermacell Sk spartel se side Skru fast eller monter med klammepistol Spartelkanten fyldes med fermacell fugespartel eller fermacell SK spartel, og papirbåndet ilægges. Tørring.

7 7 3 4 Efter tørring af første gang spartling samt brug af papirbånd, sparteles der med fermacell fugespartel eller fermacell SK spartel Spartl efter med fx. fermacell finspartel

8 8 2.2 Klæbefugesamling Retkantede fibergipsplader stødt tæt sammen med klæbefuge se side Skru fast eller monter med klammepistol Påfør klæbefuge 2.3 Spartelfugesamling Retkantede fibergipsplader med en afstand på 57 mm helt udfyldt med fermacell fugespartel se side Skru fast eller monter med klammepistol Afstand på 57 mm

9 9 3 4 Skrab af efter afhærdning Spartl efter med fx. fermacell finspartel 3 4 Spartl helt ud med fermacell fugespartel. Tørring Spartl efter med fx. fermacell finspartel

10 10 3. Materialer En vejledning til de materialer, du skal bruge til at bygge en fermacell skillevæg. 3.1 Underkonstruktion Underkonstruktion i træ brug eksempelvis reglar på 45 x 70 mm til den lodrette underkonstruktion samt til top og bundremme. Underkonstruktion i stål det anbefales at benytte fermacell stålprofiler, som med bredere flanger og kraftigere godstykkelse på 0,6 mm. giver en nemmere montage. se også fermacell s Konstruktionsoversigt. Centerafstand i underkonstruktionen afhænger både af pladernes tykkelse og størrelse (se side 5657). 3.2 Fastgørelse af underkonstruktion Underkonstruktionen fastgøres til de omgivende bygningsdele med egnede skruer, sømplugs eller lignende. 3.3 Tætningsstrimler til underkonstruktionen Lyd og brandisolerende strimler af filt, skum eller mineraluld placeres mellem profilerne og de tilstødende vægge, loft og gulv, når der opsættes lyd og brandisolerende vægge.

11 Mineraluldsisolering Mineraluldsisolering skal bruges som beskrevet i specifikationen til fermacell konstruktionen. Til brandteknisk godkendte konstruktioner skal mineralulden være stenuld i pladeform, med en gennemsnitlig densitet på 30 kg/m³ som fx. Rockwool FlexiBatts. 3.5 fermacell fibergipsplader fermacell fibergipsplader fås i en tykkelse på 10, 12,5, 15 og 18 mm. Fibergipsplader på 10 og 12,5 mm er passende til de fleste konstruktioner i hjemmet, dog skal der anvendes 15 mm understøttet pr. 30 cm i vådrum. Læs mere om fermacell i vådrum side Skruer klammer søm Se alle anbefalinger for skruer, klammer og søm i tabellerne på side 6061 og side Befæstigelsesmidlerne skal kun netop være undersænkede og ikke skudt/skruet for dybt i.

12 fermacell klæbefuge og fermacell klæbefuge greenline Klæbefuge bruges til at klæbe retkantede fibergips plader sammen. Hver patron indeholder 310 ml og rækker til ca. 15 løbende meter klæbefuge ved en klæbestreng på 3 mm. Alternativt til den almindelige fermacell klæbefuge kan der anvendes fermacell klæbefuge greenline, som er en klæbefuge udviklet med henblik på et sundt arbejdsmiljø og minimal miljøbelastning. fermacell klæbefuge greenline anvendes nøjagtigt som den almindelige fermacell klæbefuge, men er dog kun egnet til præfabrikation af elementer, under bestemte forudsætninger. Kontakt fermacells tekniske afdeling for nærmere information. 3.8 fermacell fugespartel Gipsbaseret spartelmasse til at samle fibergipsplader med retkant eller spartelkant, udfylde mellemrummet mellem ridsede og knækkede plader og til at udspartle skruehuller etc. Forbrug ca. 1 kg pr. 4 m pladesamling med spartelkanter og ca. 1 kg pr. 78 m pladesamling ved fermacell spartelfugesamling. 3.9 fermacell SK Spartel Færdigrørt vandbaseret spartelmasse til udspartling af samlinger mellem fibergips plader med spartelkanter. Bruges sammen med fermacell papirarmeringsbånd. Kan desuden bruges til udspartling af skruehuller etc. Forbrug: ca. 0,54 kg/lbm pladesamling. ca. 1,0 kg/m 2 ved handyplader. Forbrug af materialer afhænger af forholdene på stedet fermacell klæbefuge fermacell fugespartel 15 m fuge i en 310 mm patron 0,3 kg/m2 ved store plader med spartelkant 0,4 kg/m2 ved handy plader med spartelkant fermacell finspartel En 10liters spand rækker til 60 m 2 ved fuldspartling. fermacell skruer fermacell SK Spartel 13 stk./m 2 på vægge ved store plader 17 stk/m2 ved handy plader. 25 stk./m 2 på vægge i badeværelser. 30 stk./m 2 på lofter. Forbrug: 0,54 kg/lbm pladesamling. 1,0 kg/m 2 ved handyplader.

13 Armeringsbånd til fibergipsplader med spartelkant Brug fermacell papirarmeringsbånd til at forstærke samlingen med. Papirarmeringsbåndet spartles i med fermacell fugespartel eller fermacell SK spartel Elastisk fugemasse Bruges til at give en elastisk fuge i mellemrummet mellem pladerne og andre materialeoverflader såsom vægge, gulve og lofter samt i indadgående hjørner mellem fibergipsvægge. Produktet skal have de rette lyd og brandisolerende egenskaber, hvis det bygges ind, hvor der er krav til dette. Produktet skal kunne optage mindst 20% bevægelse. Det anbefales, at der anvendes en overmalbar elastisk fugemasse i en anerkendt kvalitet. Der henvises i øvrigt til producentens anvisninger, og hjemmesiden fermacell finspartel Er en færdigblandet spartelmasse specielt udviklet til hurtig og nem finishspartling af fermacell fibergips. En 10liters spand rækker til ca. 60 m 2 vægplader ved fuldspartling. Brug finspartel de steder, hvor der er brug for en glat overflade. fermacell 1S21 til vægge giver 60 minutters brandbeskyttelse og lydisolering på 4850 db. 1S21 er udelukkende opbygget af 1 lag 12,5 fermacell fibergips på hver side af 70 x 0,6 mm stålprofiler isoleret med 70 mm stenuld.

14 14 4. Nødvendigt værktøj Nedenfor finder du en liste med værktøj, som du kan få brug for, når du arbejder med fermacell lette konstruktioner. Elektrisk skruemaskine med en minimumshastighed på omdr./min. Klammepistol (eller sømpistol) med kompressor. Rundsav/dyksav med tilkoblet støvsuger. Brug en almindelig hårdmetalsklinge til træ med 1216 tænder, og kør med lave om drejninger. Stiksav, kopbor og lignende kan anvendes til detaljeudskæringer. Limpistol til påføring af fermacell klæbefuge. fermacell limskraber til at fjerne overskydende klæbefuge. fermacell ridsekniv anvendes til at ridse pladerne, som efterfølgende knækkes over en kant. Den brudte flade er god til spartelfugesamling, men uegnet til klæbefugesamling. Sandpapir til at slibe finspartelen. Ved store vægflader anbefales det at bruge "giraf"sliber tilkoblet støvsuger. En ren spand og en murerske til at blande spartelmasse. Et glittebræt af stål eller en bredspartel til at påføre fermacell fuge, fin og SK spartel.

15 15 5. Opbevaring fermacell fibergipsplader leveres på engangspaller og er på oversiden beskyttet af en støv og smudsafvisende folie. Plastfolien kan ikke betrages som en vandtæt klimaskærm. Pladerne bør yderligere afdækkes ved opbevaring i korte tidsrum udendørs og skal ved længere tids opbevaring anbringes tørt. Pladerne skal opbevares fladt og tørt på en plan flade. Våde plader skal lægges til tørre på et plant underlag og må ikke anvendes, før de er helt gennemtørre. Ved opfugtede plader vær da opmærksom på risikoen for skimmelsvamp, der ses som sorte prikker. Plader med tegn på angreb af skimmelsvamp bør ikke anvendes. 6. Håndtering Transport af pladerne enkeltvis, bør ske på højkant. Benyt altid egnede hjælpemidler til plademontagen. Vælg en pladestørrelse, der kan håndteres af en person, alternativt vær to personer om de store plader. Følg altid arbejdstilsynets gældende anvisninger for gipspladearbejde. Til loftsmontage anbefaler vi brug af en gipshejs/pladeløfter. 7. Temperatur og fugttekniske forudsætninger Ingen fermacell materialer må monteres ved en relativ luftfugtighed over 80%. Fugespartelmassen skal have en temperatur på mindst 5 C. Og rumtemperaturen skal ved fugespartling være mindst 5 C. Klæbefugemassen skal have en temperatur på mindst 10 C. Og rumtemperaturen skal ved klæbefugning være mindst 5 C. Spartling af fuger/pladesamlinger må ikke foregå ved en relativ luftfugtighed over 70%. Pladens ligevægtsfugtighed skal have indstillet sig på maks. 1,3%. Dette sker af sig selv efter cirka 12 døgn med 70% relativ luftfugtighed og mindst 15 C. fermacell fibergips tåler ikke vedvarende temperatur over 50 C, som ofte findes bag brændeovne. I stedet kan der her monteres en fermacell Powerpanel H 2 O plade.

16 16 8. Montage af vægge 8.1 Opmåling Opmål væggenes placering på gulvet ved at bruge en kridtsnor eller et laservaterpas. Overfør skillevæggens placering fra gulvet til loftet. Marker placering af døre og bærende bygningsdele. 8.2 Fastgørelse på underkonstruktionen fermacell kan fastgøres på en underkonstruktion i enten træ eller stål. Tabel 1: Afstand mellem forskalling. Anvendelsesområde Pladetykkelsesmultiplikator Underkonstrutionens maks. centerafstande i mm efter fermacell fibergips tykkelse (1) 10 Lodrette flader (skillevægge, vægbeklædninger, froskalling) Vandrette flader (forsænkede lofter, loftsbeklædning) Beklædning af skråvægge (10 50 hældning) mm 12,5 mm 15 mm 18 mm 50 x d x d x d (1) Tallene gælder ved konstant klima i omgivelserne op til 80% relativ fugtighed. For vægge i vådrum skal underkonstruktionen sættes tættere, se mere i afsnittet vådrum side 24 Markering af skillevæggens placering med en kridtsnor. Læg Cprofilet/skinnen på gulvet

17 17 Fastgørelse af Cprofiler på væggene med en lydisolerende filt eller mineraluldsstrimmel. 8.3 Underkonstruktion i stål Fastgør top og bundskinner og fastgør derefter det første Cprofil på væggen. Brug en tætningsstrimmel af skum, filt eller mineraluld mod væg, gulv og loft. Den maksimale afstand mellem fastgørelsespunkterne skal være 700 mm vandret og mm lodret. 2 1 Fig. 2 Fastgørelsesrækkefølge Fastgør altid plader på den åbne side af underkonstruktionen først! Rækkefølge for fastgørelse af fermacell på en stålkonstruktion med fermacell klæbefuge. Skruerne bør isættes fra midten og op og fra midten og ned.

18 18 Sæt Cprofilerne i top og bundskinnen med de centerafstande, som er angivet i tabel 1 side 16. Profilerne må ikke fastgøres mekanisk til hinanden, men skæres ca. 10 mm for korte og indsættes løst i top og bundskinnen. Alle Cprofiler skal vende den samme vej. Pladerne skal altid være understøttede langs 2 langeller kortkanter, pladerne kan således også monteres på tværs af stolper/forskalling. Det er ikke nødvendigt med løsholter mellem stolper/forskalling. Der skal dog monteres løsholter bag pladestød ved store punktlaster. Pladen fastgøres altid til den "åbne" side af profilerne først (se side 17 om fastgørelsesrækkefølge). Pladerne skal altid være understøttet langs enten 2 lang eller kortkanter, pladerne kan således også monteres på tværs af stolper/forskalling. Det er ikke nødvendigt med løsholter mellem stolper/forskalling, når der anvendes fermacell klæbefuge eller fugespartel jf. fermacell samlingsteknikker, se side 69. Dog skal der monteres løsholter bag pladestød ved store punktlaster. Ved høje vægge skal skelettet dimensioneres, så væggen ikke bliver for eftergivelig. Se tabeller med væghøjder i konstruktionsoversigten. Hvis der anvendes en dobbelt underkonstruktion i stålprofiler. Skal der være et mellemrum mellem underkonstruktionerne for at få den bedste lydisolering. Vi anbefaler minimum 20 mm. Ved høje vægge skal skelettet dimensioneres, så væggen ikke bliver foreftergivelig. Se tabeller med væghøjder i konstruktionsoversigten. Montage af stålprofiler i top og bundskinne af stål.

19 19 Er væggen højere end profilernes højde, kan fermacell stålprofilerne sættes sammen (bokses) ved at vende dem, så flangerne kan klikkes ind i hinanden. Derved kan profilerne sammensættes, så den nødventige væghøjde kan opnås. Overlappet i sammensætningen (boksningen) skal være 10 gange profilbredden, eksempelvis 750 mm for et 75 mm profil. På stålprofiler skal pladerne kun fastgøres på de lodrette profiler og ikke på de vandrette top og bundskinner. Fastgørelsespunkter og yderligere oplysninger findes i tabellerne på side Underkonstruktion i træ Top og bundremme skal fastgøres til hhv. gulvet og loftet de steder, der allerede er markeret (brug tætningsstrimler af skum, filt eller mineraluld efter behov). Nu kan de to lodrette stolper i begge ender fastgøres (brug tætningsstrimler af skum, filt eller mineraluld efter behov). Den maksimale afstand mellem fastgørelsespunkterne skal være 700 mm vandret og mm lodret. Hvis skillevæggen skal have dobbelt underkonstruktion, monteres to adskilte parallelle underkonstruktioner på samme måde som med en enkelt underkonstruktion, men med et lille mellemrum på typisk 20 mm imellem underkonstruktionerne. Hvis der anvendes en dobbelt underkonstruktion i træ, skal der være et mellemrum mellem de 2 underkonstruktioner for at få den bedste lydisolering. Vi anbefaler min 20 mm. Montage af underkonstruktion i træ. System med adskilt/dobbelt underkonstruktion.

20 20 Stolperne fastgøres til top og bundremmene fx. med søm og skruer eller vinkler med de centerafstande, som er angivet i tabel 1 på side 16. Pladerne skal altid være understøttede langs 2 langeller kortkanter, pladerne kan således også monteres på tværs af stolper/forskalling. Det er ikke nødvendigt med løsholter mellem stolper/forskalling. Der skal dog monteres løsholter bag pladestød ved store punktlaster. Fastgørelsespunkter og yderligere oplysninger findes i tabellerne på side Elastiske fuger For at opfylde kravene til lyd og brand skal samlingerne mod tilstødende vægge, gulve og lofter fuges med en dertil velegnet elastisk fugemasse med en varig elasticitet på min. 20%. Tætningsstrimler af fx mineraluld skal bruges, hvor underkonstruktionen støder op til tilstødende bygningsdele. Brandsikre eller lydisolerende elastiske fugemasser skal bruges til skillevægge, hvor der er specielle krav til dette. Elastisk fugemasse og eventuel grunder, skal være egnet til brug med fibergipsplader. Der henvises til producentens anvisninger, Fugehåndbogen fra FSO, samt Fibergipsplader Montage og overfladebehandling fra Danske Malermestre eller på hjemmesiden Se oplysninger fra fabrikanten af fugemassen/grunder om brug af produktet.

21 Elektristiske installationer I lydfølsomme skillevægge (og lofter) såsom lejlighedsskel eller gulv og loftskonstruktioner skal gennembrydninger til diverse installationer undgåes, hvis det er muligt. I nogle områder kan det være svært, og man bør overveje at bruge et ekstra pladelag på en tværforskalling. Øvrige lydisolerende foranstaltninger og brandsikring skal installeres efter behov. Sæt ikke indbyggede elinstallationer lige over for hinanden i en skillevæg. Forskyd altid installationerne mindst et pladefelt. Skitserne viser mulighederne for lydisolering og brandsikring af elinstallationer. Fig. 1 Fig. 2 Mineraluldsisolering Eldåser Gipsmørtel eller færdiglavede kasser af fibergips Eldåser Gennembrydning til elektriske installationer.

22 Montage af isolering Mineraluldsisolering såvel som hør og papiruldsisolering kan monteres i fermacell skillevægge. Tykkelsen, densiteten og typen af isoleringen kan afhænge af kravene til lydisolering og brandsikring. Se flere oplysninger i fermacell's konstruktionsoversigt. Typiske konstruktioner med værdier for brandsikring og lydisolering kan findes i fermacell's konstruktionsoversigt. Isoleringen skal tilpasses stramt, så den ikke glider ned. Sørg for, at der ikke er mellemrum eller huller i isoleringsmaterialet, da det vil nedsætte lyd, brand og varmeisolering. Dobbelte lag isolering skal anbringes med forskudte samlinger. Montage af isoleringsmåtter af mineraluld.

23 23 Montage af plader på en underkonstruktion i træ. 8.8 Fasgørelse af fermacell på underkonstruktionen Pladerne kan nu fastgøres på underkonstruktionen med de teknikker, der er beskrevet på side Når fermacell fastgøres på underkonstruktioner i stål, skal pladerne kun fastgøres på de lodrette Cprofiler. Når pladerne monteres på en underkonstruktion i træ, skal de både fastgøres på de lodrette stolper og de vandrette top og bundremme. Ideelt skal pladernes længde svare til rumhøjden minus 10 mm, således at der kan etableres en 5 mm fuge mod gulv og loft. Ved lyd og brandfuger skal fugebredden være dimensioneres iht. FSO eller leverandørens anvisninger. Når der installeres buede skillevægge, bruges rumhøje plader, der monteres vandret. Centerafstande skal mindskes til 250 mm eller mindre for at reducere facettering af buen. Vi anbefaler brug af 10 mm plader, da de er mere fleksible. fermacell kan tørbøjes til en radius på 4 m. Ved at opfugte pladerne kan mindre radier opnås. Kontakt fermacell's tekniske afdeling for yderligere anvisninger herom.

24 24 9. Dampspærre Der skal anvendes en godkendt dampspærre lige bagved pladen eller op til 1/3 inde i isoleringen. Dampspærren må hverken have fejl eller være i stykker. Det forventes, at en dampspærre er udført lufttæt. Følg altid leverandørens montage anvisning. Hvis man overvejer en løsning med ydervægge uden dampspærre, skal der udføres en dugpunktsberegning af en rådgivende ingeniør. Dampspærre undlades i vådrum, se mere i næste afsnit. fermacell fibergips er diffusionsåben og kan derfor bruges i vægopbygninger uden dampspærre.pladen har en vanddampdiffusionsmodstand Z på 0,8 GPa.s.m 2 /kg, svarende til μ= Vådrum 10.1 Anvendelse af fermacell fibergips i vådrum 15 mm fermacell fibergips understøttet pr. 300 mm kan anvendes i et lag som vægge i vådrum, jævnfør By & Byg anvisning 200, "vådrum". 2 x 12,5 mm fermacell fibergips understøttet pr. 450 mm kan også andvendes som vægge i vådrum, jævnfør By & Byg anvisning 200, "vådrum".

25 25 Montage af membran. For skitse over vådzone, der skal udføres med vådrumsmembran, læs mere i By og Byg anvisning 200 fra Statens Byggeforskningsinstitut. Dampspærren undlades i vådrum. I vådzonen påføres vådrumsmembran, i fugtig zone påføres vådrumsmaling. Disse overflader er tilstrækkeligt diffusionstætte til, at dampspærren kan undlades. Opsættes der alligevel dampspærre bag disse tætte overflader, risikeres det at der ophobes fugt i det mellemliggende lag med risiko for skimmel og fugtskader. Dampspærren fra tilstødende rum skal føres ud til fermacell fibergipspladen i vådrummet og slutte tæt i klemme bag ved denne. På denne måde opnåes den fornødne tæthed. Der skal påføres vådrumsmembran i vådzonen efter anvisningerne i By og Byg anvisning 200 fra Statens Byggeforskningsinstitut. Se også vådrumsmembranleverandørernes anvisninger for udførelse på fibergips. Alternativt til fibergips kan der også anvendes den cementbaserede uorganiske fermacell Powerpanel H 2 O plade. Pladen er velegnet til lokal med højere fugtbelastning eller, hvor der af andre årsager kræves uorganisk plade. Se mere i brochuren fermacell Powerpanel H 2 O, eller på fermacell Powerpanel H 2 O er nem at bruge til alle dine vådrumsområder

26 Tilskæring 11.1 Håndsav eller elektrisk sav Pladerne kan tilskæres med en rundsav/dyksav, monteret med en klinge af hårdmetal. Stiksav og kopbor kan bruges til mindre detaljer, og en fukssvans kan bruges til mindre opgaver. Ved brug af elektrisk skæreværktøj anbefaler vi at tilkoble en støvsuger. Savklingen skal have få tænder og køre med lavest mulige omdrejninger for at reducere støvmængden Ridsning og knækning Rids med en fermacell ridsekniv langs en lige kant. Knæk derefter den overskydende del af som vist. En fermacell ridsekniv er specielt designet til at give en dybere ridsning i fermacell fibergipspladen. Ridsede og knækkede kanter kan ikke bruges sammen med klæbefugen, men er velegnede til fugespartelsamlingsmetoden.

27 Fastgørelse og samling 12.1 Introduktion Plader fastgøres med fermacell skruer helt ud til 10 mm fra kanten af pladen og 50 mm fra hjørnerne. Som alternativ til fermacell skruer kan pladerne også monteres med klammer eller søm skudt i med trykluftpistol. Se også forudsætninger side 15

28 Montagerækkefølge Retkantede fibergipsplader monteres i rækkefølge, og hvis der anvendes klæbefuge, klæbes pladerne sammen løbende, i takt med at de monteres. Når først fibergipspladerne er monteret, kan de ikke efterfølgende samles med fermacell klæbefuge. Fibergipsplader med spartelkant samles uden klæbefuge og monteres med fermacell fugespartel og fermacell papirarmeringsbånd. Når plader fastgøres på en skillevæg højere end den givne pladestørrelse, skal krydsende samlinger undgås, ved at pladerne monteres som vist i diagrammer på side 30/31. Når pladerne skrues/klammes, arbejdes der enten fra én pladekant til en anden eller fra midten af pladen mod kanterne/enderne. Man må under ingen omstændigheder fastgøre alle hjørner først. Sørg for, at der er et mellemrum ved tilslutninger med andre tilstødende bygningsdele (normalt ca. 57 mm). Dette mellemrum fyldes senere med en elastisk fugemasse. Fuges iht. FSO fugeguiden. Hvis pladerne opsættes i forbandt, må der ikke forekomme krydssamlinger. Forskyd pladerne minimum 200 mm, så pladesamlingerne går sammen til et T. Ved 2 eller flere pladelag, skal pladerne i alle lag forskydes med min. 200 mm. Også i forhold til underliggende lag. Se diagrammer A2 og B2, side 3031.

29 29 Fig. 1 Opsætning af fermacell på en underkonstruktion af træ. Fig. 2 Opsætning af fermacell på en underkonstruktion af stål. Fig. 3 Skillevæg med stålprofiler.

30 30 Følgende diagrammer viser alternative fastgørelsesrækkefølger for fermacell skillevægge med enkelt og dobbelt beklædning. 200 mm 200 mm b a Diagram A1: Anbefalet montage af plader ved 1 lag, liggende. 200 mm 200 mm 200 mm 200 mm Diagram A2: Anbefalet montage af plader ved 2 lag, liggende.

31 31 Når fibergipspladerne er monterede, kan de ikke efterfølgende samles med klæbefuge. Forskyd alle samlinger med mindst 200 mm. 200 mm 200 mm Diagram B1: Anbefalet montage af plader ved 1 lag, stående. 200 mm 200 mm 200 mm 200 mm Diagram B2: Anbefalet montage af plader ved 2 lag, stående.

32 Klæbefugesamling Fibergipsplader med rette kanter monteres ved brug af klæbefuge i samlingerne. Pladerne skal altid være understøttede langs 2 langeller kortkanter, og pladerne kan således også monteres på tværs af stolper / forskalling. Det er ikke nødvendigt med løsholter mellem stolper / forskalling, der skal dog lokalt monteres løsholter bag pladestød, i de tilfælde hvor der er store punktlaster i væggen. Kontroller at pladekanterne er rene for støv, olie og andet snavs. fermacell klæbefuge er en tyndfugelim, som påføres pladekanterne. Klæbefugen er udviklet specielt med henblik på at skabe en stærk forbindelse mellem retkantede fermacell fibergips plader. fermacell klæbefuge påføres på kanten af den plade, du lige har monteret på væggen. Der påføres en tilstrækkelig mængde, så der er klæbefuge nok til at give klæberkontakt i hele pladens tykkelse når pladerne er færdigtmonterede. Klæbefugen sættes midt på pladens kant. Den næste plade sættes derefter op mod underkonstruktionen ca. 10 mm væk fra samlingen, og stødes derefter tæt sammen med den første plade. Pladerne skal stødes tæt sammen, så den overskydende lim trænger frem i samlingen. Hele pladekanten skal fuldklæbes til nabopladens kant. Afstanden mellem pladerne må ikke overstige 1 mm. Klæbefugen skal størkne helt, inden overskydende klæber fjernes. Tørretiden afhænger af temeratur og luftfugtighed, men typisk efter 24 timer er klæbefugen nem at bortskrabe med en fermacell limskraber. Er klæbefugen stadig en smule klistret, skal der ventes lidt længere. Evt yderligere spartling foretaget iht. kvalitetsklassen, til den ønskede finish. Her kan der eks. anvendes fermacell finspartel.

33 33 Klæbefuge påføres i midten af pladekanten i en 3 mm klæbestreg. Fjern overskydende klæbefuge efter cirka 24 timer. Klæbefuge kan undlades i samlinger, hvis synlig samlinger uden overspartling kan accepteres. Dette kunne fx. være produktionslokaler, lagerrum og lignende 12.4 fermacell spartelfugesamling Fibergipsplader med rette kanter monteres med en afstand på 57 mm mellem pladerne, uden brug af klæbefuge. Pladerne skal altid være understøttede langs 2 langeller kortkanter, og pladerne kan således også monteres på tværs af stolper / forskalling. Det er ikke nødvendigt med løsholter mellem stolper / forskalling, der skal dog lokalt monteres løsholter bag pladestød, i de tilfælde hvor der er store punktlaster i væggen. Kontroller at pladekanterne er rene for støv, olie og andet snavs. fermacell fugespartel er en gipsbaseret spartelmasse, som skal opblandes med vand iht. anvisningen på posen. Fugespartelen er udviklet specielt med henblik på at skabe en stærk forbindelse mellem fermacell fibergips pladerne. Fig mm Samlingsmetode: To fibergipsplader med retkantet samlet med fermacell fugespartel.

34 34 Mellemrummet mellem pladerne fyldes med fermacell fugespartel. Sørg for at spartle i flere retninger ind over fugen, således at fugespartelen får fuld kontakt til begge pladekanter og fylder fugen ud. Der kan ikke anvendes klæbefuge i samlingen, når pladerne sidder med afstand. Evt yderligere spartling foretaget iht. kvalitetsklassen, til den ønskede finish. Her kan der eks. anvendes fermacell finspartel Spartelkantsamling med fermacell fugespartel Fibergipsplader med spartelkanter monteres uden brug af klæbefuge i samlingerne. Pladerne monteres normalvis med spartelkanterne mod hinanden, men et godt resultat kan også opnås, når en spartelkant støder op mod en ret kant. Se skitserne på modstående side. Det tilstræbes, at pladerne stødes tæt sammen. Fuger op til 2 mm kan dog accepteres. Pladerne skal altid være understøttede langs 2 langeller kortkanter, og pladerne kan således også monteres på tværs af stolper / forskalling. Det er ikke nødvendigt med løsholter mellem stolper / forskalling, der skal dog lokalt monteres løsholter bag pladestød, i de tilfælde hvor der er store punktlaster i væggen. Kontroller at pladekanterne er rene for støv, olie og andet snavs. fermacell fugespartel er en gipsbaseret spartelmasse, som skal opblandes med vand iht. anvisningen på posen. Fugespartelen er udviklet specielt med henblik på at skabe en stærk forbindelse mellem fermacell fibergips pladerne. Spartelkanterne fyldes med fermacell fugespartel, sørg for at Vfugen i bunden ligeledes er helt opfyldt.

35 35 Derefter ilægges fermacell papirarmeringsbånd i den fugtige spartelmasse, som trykkes fast så det klæber fast på hele fladen. Når 1. lag fugespartel er afhærdet, påføres spartlingen endnu et tyndt dækkende lag fugespartel. For spartling i kvalitetsklasse Q2, Q3 og Q4 bør der her spartles i en bredde på op til 300 mm. Evt yderligere spartling foretaget iht. kvalitetsklassen, til den ønskede finish. Her kan der eks. anvendes fermacell finspartel. Samling af fibergipsplader med spartelkant. Fig. 1 Samlingsmetode: To fibergipsplader med spartelkant samlet med papirarmeringsbånd og fermacell fugespartel. Fig mm Samlingsmetode: En fibergipsplade med spartelkant og en retkantet fibergipsplade samlet med fermacell fugespartel. Papirarmeringsbånd er ikke nødvendig.

36 Spartelkantsamling med fermacell SK spartel Fibergipsplader med spartelkanter monteres uden brug af klæbefuge i samlingerne. Pladerne monteres med spartelkanterne mod hinanden. Se skitserne på modstående side. Det tilstræbes, at pladerne stødes tæt sammen. Fuger op til 2 mm kan dog accepteres. Pladerne skal altid være understøttede langs 2 langeller kortkanter, og pladerne kan således også monteres på tværs af stolper / forskalling. Det er ikke nødvendigt med løsholter mellem stolper / forskalling, der skal dog lokalt monteres løsholter bag pladestød, i de tilfælde hvor der er store punktlaster i væggen. Kontroller at pladekanterne er rene for støv, olie og andet snavs. fermacell SK spartel er en færdigrørt spartelmasse. SK spartelen er udviklet specielt med henblik på at skabe en stærk forbindelse mellem fermacell fibergips plader med spartelkanter. Spartelkanterne fyldes med fermacell SK spartel, sørg for at Vfugen i bunden ligeledes er helt opfyldt. Derefter ilægges fermacell papirarmeringsbånd i den fugtige spartelmasse, som trykkes fast så det klæber fast på hele fladen. Når 1. lag SK spartel er tørret, påføres spartlingen endnu et tyndt dækkende lag SK spartel. For spartling i kvalitetsklasse Q2, Q3 og Q4 bør der her spartles i en bredde på op til 300 mm. Evt yderligere spartling foretaget iht. kvalitetsklassen, til den ønskede finish. Her kan der eks. anvendes fermacell finspartel.

37 37 Fig. 1 Samlingsmetode: To fibergipsplader med spartelkant samlet med papirarmeringsbånd og fermacell SK spartel. Fig mm Fig mm

38 Døre og vinduer For spartlede samlinger gælder, at pladesamlinger ved dør og vinduesåbninger skal placeres over døren / vinduet, minimum 200 mm fra hjørnet af åbningen. Se figur 3 og 4. For samlinger med klæbefuge kan pladesamlingerne også placeres lodret over hjørnet af døren / vinduet, se figur 5. Pladesamlingerne kan også forskydes som beskrevet ovenfor. Alternativt kan der med alle pladesamlingsmetoder samles vandret ud fra hjørnerne af døren / vinduet, som vist på figur 1 og 2. Montagerækkefølge 1 til 5 Figur 1 Figur Figur mm Figur mm Figur 5 1 1/ /2 3 Pladesamling lodret over dørens eller vinduets hjørne må kun udføres med klæbefugesamling.

39 39 Den montagerækkefølge, der er vist på skitserne, er vigtig for pladesamlingens udførelse hvis der anvendes klæbefugesamling. Anvendes der spartlede samlinger har montagerækkefølgen ingen udførelsesmæssig betydning. På underkonstruktioner i stål fastgøres pladerne kun på de lodrette Cprofiler, mens de på underkonstruktioner i træ fastgøres på såvel lodrette som vandrette konstruktionsdele. ved montering af døre og vinduer i underkonstruktioner af stål, bør der langs de lodrette karme anvendes forstærkningsprofiler. Hvis der ikke er brandkrav til væggen, kan der anvendes standard c profiler forstærket med for eksempel trælægter. Kontakt dørfabrikanten for oplysninger om dørens vægt og belastning af væggen. Trælægte i et lodret Cprofil af stål.

40 40 Over og under vinduer og døre monteres specialprofiler, eller på stedet tilpassede top/bundskinner. Samlingsdetaljer (1) (2) (3) Fig. 1 Underkonstruktion. (4) Fig. 3 Pladebeklædning. (5) (1) Top og bundskinne (2) Cprofil (3) Speciel dørprofil, alternativt en tilpasset top/bundskinne (4) Top og bundskinne (5) Forstærkningsprofiler (6) Vinkel (6) (4)

41 41 Fig. 5 (3) (1) (5) (2) Underkonstruktion. (1) (2) Her er vist montage af forstærningsprofiler i forbindelse med montage af en tung dør. (6)

42 Vægdetaljer 14.1 Montage af et ekstra lag fermacell fibergipsplader Det er muligt efterfølgende at montere endnu et lag fermacell fibergipsplader, som kan fastgøres direkte i det første lag og ikke i underkonstruktionen. Samlingerne i det andet lag skal være forskudt i forhold til samlingerne i det første med mindst 200 mm i begge retninger. Det er naturligvis også muligt at fæstne 2. lag i underkonstruktionen, bare befæstelsesmidlerne er lange nok. Så skal samlingerne forskydes med en stolpeafstand i forhold til 1. lag. Når de to lag skal fastgøres, kan det første lag stødes stumpt. Eventuelle sprækker skal udspartles. Det er ikke nødvendigt at lime 1. lag med fermacell klæbefuge. Hvis der anvendes plader med spartelkanter i inderste lag, skal spartelkanterne spartles op for at overholde de lyd og brandisolerende værdier. Det yderste lag fibergips fastgjort til det inderste lag med spredeklammer.

43 43 Det yderst lag fermacell fibergips fastgjort til underkonstruktionen. Når 2. lag fibergips fastgøres til 1. lag, anvendes spredeklammer. Klammerne må ikke være længere end de to pladers samlede tykkelse. Se tabel på side Hvor det andet lag fermacell skal fastgøres direkte i underkonstruktionen, skal samlingerne forskydes en stolpelafstand, og der skal anvendes 40 mm eller 55 mm fermacell skruer til det andet lag, eller klammer til underkonstruktioner i træ, jævnfør tabellerne side 5455 og Se endvidere tabellerne for befæstigelsesmidlernes indbydes afstande. Efterfølgende lag af fermacell fibergipsplader kan fastgøres til det første lag det er ikke nødvendigt at ramme underkonstruktionen.

44 44 Tværgående skillevægge kan startes hvor som helst langs en fermacell væg, ved at den lodrette endestolpe fastgøres direkte på fermacell fibergipspladen. Ved specifikke lydkrav skal pladerne i den flankerende væg som minimum være adskilt. Alternativt monteres der hjørneprofiler, som vist på side Der anvendes fermacell fugespartel eller malbar elastisk fugemasse til samlingerne i de indvendige hjørner. Afstand skal være 57 mm. Når fermacell skillevægge støder op til andre bygningsdele, skal materialerne altid adskilles med elastisk fuge, da materialerne ikke har samme udvidelsesgrad ved svingende fugt og temperaturforhold. Udvendig tilslutning på underkonstruktion i træ. Indv. hjørne udføres med fermacell fugespartel eller elastisk fugemasse. Udv. hjørnefuge udføres med fermacell klæbefuge eller fugespartel. 5 mm

45 45 ƒ Fig. 1 Indvendig tilslutning mellem to fermacell skillevægge. ƒ Indvendig tilslutning mellem fermacell skillevæg og andre bygningselementer. Fig. 2 ƒ Hvis der forventes bevægelser i konstruktionen, kan indvendige hjørner udføres med en malbar fugemasse, der kan optage en bevægelse på min. 20%. Kanterne på fermacell fibergipsplader skal være rene og støvfri inden fugen udføres. Følg altid producentens anvisninger. Hvor der bygges vægge med brand og/eller lydtekniske krav, skal der anvendes egnet og godkendt fugemasse. Se også side 20 angående elastiske fuger. ƒ Skader på pladekanterne kan udbedres vha. fermacell fugespartel før malerbehandling. Hvis der kræves en skarp kant på et udvendigt hjørne, kan man lade den plade, der danner hjørnet, gå 1 mm forbi hjørnet. Derved opstår en snorlige kant, der er god at spartle op ad.

46 Hjørnetilslutninger og Tsamlinger med stålprofiler Følg nedenstående oplysninger om brug af stålprofiler og konstruktioner ved udfærdigelse af fermacell hjørnetilslutninger og Tsamlinger. I forbindelse med skillevægge mellem to rum, hvor der er krav til lydisolering, er det vigtigt, at en vægplade i det ene rum ikke har forbindelse til en vægplade i det andet rum. fermacell fibergipsplader kan fastgøres i hjørner eller Tsamlinger vha. ind og/eller udvendige hjørnestolper. Udadgående hjørnesamlinger af fermacell fibergipsplader skal udføres enten med klæbefuge eller 57 mm fermacell fugespartel som beskrevet i afsnittet Fastgørelse og samling på side Hvis det ønskes kan der udenpå hjørnet monteres et spartelhjørneprofil. Hjørnetilslutninger og Tsamlinger for fermacell vægge med enkelt og dobbelt beklædning, der er fastgjort på en underkonstruktion i træ, skal udføres på samme måde. Valg af samlingsdetaljer afhænger af konkret lyd og brandprojektering. Indadgående hjørnesamlinger kan udføres med 57 mm bred overmalbar elastisk fuge som vist på figurerne. Indadgående hjørner må ikke klæbes med klæbefuge. Som en ekstra sikkerhed kan et indadgående hjørne yderligere forstærkes med fermacell papirstrimmel, pålimet med enten PVAlim, påspartlet med fermacell fugespartel eller påspartlet med fermacell SK spartel. Valg af samlingsdetaljer afhænger af konkret lyd og brandprojektering.

47 47 Fig. 1 (5) (1) (2) (5) (4) (7) (9) Fig. 2 (1) (2) (5) (5) (9) (6) Hjørnetilslutninger med enkelt beklædning. Corner connections with single or doublelayer boarding (7) Fig. 3 (1) Fig. 4 (2) (5) (5) (8) (3) (4) (7) (9) (5) (7) (9) (1) (2) (8) (4) (3) Tsamlinger Tjunctions med with et single eller or to doublelayer lag plader. Cprofilet boarding, i stål with er Protektor fastgjort C til stud fermacell fixed to FERMACELL board. fibergipspladen. (1) fermacell fibergipsplader (2) Isoleringsmateriale (3) Kantisoleringsstrimler (4) Cprofil i stål (5) Top eller bundskinne i stål (6) Indvendig hjørneprofil (7) fermacell skruer 3,9 x 30 mm (8) Skruer eller klammer til fastgørelse af fermacell på fermacell (9) fermacell fugespartel og skillestrimmel eller elastisk fuge (lydfuge)

48 48 Fig. 5 (5) Fig. 6 (1) (2) (4) (5) (7) (7) (9) (3) (9) (1) (2) (5) (6) (5) Tjunction with Protektor C stud fixed Tsamling back to stud med in afbrudt main wall. flanketransmission, opbygget med Cprofiler. Wall Tjunction with interrupted Tsamling longitudinal med flanking afbrudt transmission flanketransmission and på Protektor langs og inner indvendige corner hjørneprofiler i profile stål. Fig. 7 Fig. 8 (9) (11) (12) (1) (9) (6) (7) (1) (9) (11) (1) fermacell fibergipsplader (1) (6) Indvendig (1) hjørneprofil fermacell fibergipsplader (7) fermacell (9) fermacell skruer 3,9 fugespartel x 30 mm (10) Overmalbar elastisk fuge (9) fermacell (11) fugespartel Papirarmeringsbånd og skillestrimmel eller PUAlim elastisk eller fuge fermacell (lydfuge) fugespartel ilagt (12) Hjørneprofil til variable hjørner (1) fermacell fibergipsplader (2) Isoleringsmateriale (3) Kantisoleringsstrimler (4) Cprofil i stål (5) Top eller bundskinne i stål (6) Indvendig hjørneprofil (7) fermacell skruer 3,9 x 30 mm (8) Skruer eller klammer til fastgørelse af fermacell på fermacell (9) fermacell fugespartel og skillestrimmel eller elastisk fuge (lydfuge) (11) Papirarmeringsbånd ilagt PVAlim eller fermacell fugespartel (12) Hjørneprofil til variable hjørner

49 Tilslutning mod gulv Figur 1: Skillevæg fastgjort i gulvopbygningen. Skillevæggen kan fjernes igen, uden at gulvet tager skade. Til gengæld må der accepteres nogen transmission af trinlyd, både fra rum til rum og til lokalerne nedenunder. Figur 2: Skillevæg fastgjort i en gulvopbygning med trinlydsdæmpning mod lokalerne nedenunder. Skillevæggen kan fjernes igen, uden at gulvet tager skade. Til gengæld må der accepteres nogen transmission af trinlyd fra rum til rum, hvorimod trinlydsdæmpningen mod lokalerne nedenunder er bevaret. Figur 3: Skillevæg fastgjort i gulvopbygning med trinlydsdæmpning mod lokalerne nedenunder. Her er gulvopbygningen yderligere brudt for at dæmpe trinlydens transmission fra rum til rum.

50 Tilslutning mod gulv Figur 4: Skillevæg fastgjort direkte i den underliggende gulvopbygning. Løsningen har gode lydmæssige egenskaber, men væggen kan ikke fjernes igen uden større reparation af gulvet. Figur 5: Skillevæg med stor lyddæmpning fastgjort i gulvopbygning med trinlydsdæmpning mod lokalerne nedenunder. Figur 6: Skillevæg fastgjort i den underliggende gulvopbygning. Strøgulv på opklodsning. Løsningen har gode lydmæssige egenskaber.

51 Teleskopisk tilslutning op mod nedbøjende lofter/etagedæk Skal indbygges, hvis der forventes nedbøjning af loftet efter montering af skillevægge. Denne opbygning bør eksempelvis bruges under lange etagedækelementer i spændbeton. Hvor der kræves en brand eller lydisolerende teleskopisk tilslutning, skal samlingen udføres med fermacell strimler, der er skåret, så de passer i bredden til det tilstødende Cprofil. Se skitsen nedenfor. Den samlede tykkelse på lagene af fermacell strimler skal være tilstrækkelig til at håndtere nedbøjning i konstruktionen, samt 20 mm overlapning mod vægpladerne. I fald der ikke er brandkrav til væggen, kan de 5 lag fibergips som er skitseret nedenfor erstattes med passende træreglar. Teleskopisk tilslutning op mod nedbøjende Ved 40 mm nedbøjning anvendes 60 mm høje UW profiler. 20 mm nedbøjning 40 mm nedbøjning

52 Dilatationsfuger/ bevægelsessamlinger Dilatationsfuger skal altid anvendes i fermacell skillevægge, hvor der i forvejen også er dilatationsfuger i bygningen. Dilatationsfuger skal anvendes i fermacell skillevægge, da fibergipsplader er udsat for længdeforandringer ved ændret rumklima (relativ luftfugtighed). Der må være maks. 8 m mellem dilatationsfuger ved spartlede samlinger og maks. 10 m ved anvendelse af klæbede samlinger. Fig. 1 <20 20 A A Dilatationsfuge, enkelt lag. 100 Fig < A A A Dilatationsfuge, dobbelt lag A = Bevægelsesmål. Maksimum 20 mm. Ved større bevægelsesmål kontakt fermacell s tekniske afdeling.

53 53 Ved vægge med små og få åbninger kan der gives tilladelse til større afstand mellem dillatationsfugerne. Kontakt teknisk afdeling for nærmere information. Skal der etableres dilatationsfuge midt i en væg, kan den udføres som bevægelig tilslutning som vist herunder. Skal der etableres en dilatationsfuge op ad en væg, kan tilslutningen op ad væggen udføres som teleskopisk tilslutning magen til dem, der er vist op mod lofter på side 48 Skal der etableres dilatationsfuger over dør eller vindue, placeres denne midt over døren / vinduet. Der må være maks. 8 m mellem dilatationsfuger ved spartlede samlinger og maks. 10 m ved klæbede samlinger. Fig. 3 A A

54 54 Fastgørelsesafsande og forbrug for vægge Type, afstande og forbrug af fastgørelsesmaterialer ved fastgørelse af 1. og 2. lag i underkonstruktionen pr. m 2 plade. Pladetykkelse Klammer (galvaniserede og harpiksbehandlede), d 1,5 mm, skinnebredde 10 mm fermacell skruer, diameter = 3,9 Galvaniserede søm med harpiks, riflede eller ringsøm diameter 2,0 mm Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) Stor/lille plade Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) Stål ét lag 10 mm 12,5 mm 15 mm 18 mm / / / / 14 Stål to lag/2. lag i underkonstruktionen 1. lag: 12,5 mm 2. lag: 10 eller 12,5 mm 1. lag: 15 mm 2. lag: 12,5 eller 15 mm / / 14 Træ ét lag 10 mm 12,5 mm 15 mm 18 mm / / / / Træ to lag/2. lag i underkonstruktionen 1. lag: 12,5 mm 2. lag: 10 eller 12,5 mm 1. lag: 15 mm 2. lag: 12,5 eller 15 mm / /

55 55 2 lag fastgjort i 1 lag med spredeklammer Type, afstande og forbrug af fastgørelsesmaterialer ved fastgørelse af 2. lag og efterfølgende lag til det 1. lag pr. m 2 plade. 1. lag fastgøres som en 1lagsbeklædning se ovenfor. Pladetykkelse Spredklammer (galvaniserede og harpiksbehandlede), diameter 1,5 mm, afstand mellem rækkerne 400 mm fermacell skruer, diameter 3,9 mm, afstand mellem rækkerne 400 mm Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) 10 mm fermacell på 10 og/eller 12,5 mm fermacell ,5 mm fermacell på 12,5 og/eller 15 mm fermacell mm fermacell på 15 mm fermacell mm fermacell på 18 mm fermacell

56 Lofter Ved montage af lofter med fermacell fibergipsplader skal fastgørelsespunkter og afstande være i overensstemmelse med tabellen på modsatte side. fermacell fibergipsplader har den fordel, at de kan fastgøres på underkonstruktioner i træ vha. søm eller klammer med en trykluftspistol. I lofter, hvor ekstra lydisolering spiller en væsentlig rolle (fx ved opbygning af etageadskillelser mellem boligenheder), skal gennembrydning af loftet til installationer helt undgås. Hvor gennembrydning af loftet er uundgåelig (fx ved indbyggede lysarmaturer), anbefales brug af nedhængte lofter eller lyd og brandkapper over gennembrydningerne. Pladerne skal altid være understøttede langs 2 lang eller kortkanter, pladerne kan således også monteres på tværs af forskallingen. Det er ikke nødvendigt med løsholter mellem forskalling. Der skal dog lokalt monteres løsholter bag pladestød, hvis der efterfølgende ophænges tunge emner i loftet. Nedhængt loft med stålprofiler Fig. 1 Spændvidde af bæreprofil se tabel 3 Centerafstand mellem forskallingsprofiler, se tabel 1. Spændvidde af forskallingsprofil, se tabel 2.

57 57 Tabel 1: Afstand mellem forskalling Anvendelsesområde Pladetykkelsesmultiplikator Underkonstrutionens maks. centerafstande i mm efter fermacell fibergips tykkelse (1) 10 Lodrette flader (skillevægge, vægbeklædninger, froskalling) Vandrette flader (forsænkede lofter, loftsbeklædning) Beklædning af skråvægge (10 50 hældning) mm 12,5 mm 15 mm 18 mm 50 x d x d x d (1) Tallene gælder ved konstant klima i omgivelserne op til 80% relativ fugtighed. For vægge i vådrum skal underkonstruktionen sættes tættere, se mere i afsnittet vådrum side 24 Tabel 2: Spændvidde af forksalling Underkonstruktionsafstand i mm Tilladelig spæmdvidde i mm (1) ved en vægt af loftpladerne op til Stålprofiler (1) 15 kg/m 2 30 kg/m 2 50 kg/m 2 Forskallingsprofil CD 60 x 27 x Træ (bredde x højde) i mm Flere typer forskalling 45 x x x (1) Er der brandkrav til loftet, kontroller da om spændvidden for brandgodkendelsen er mindre end den, der vises her i skemaet. (2) Gængse stålprofiler iht. DIN eller DIN EN Tabel 3: spændvidde af bæreprofil Underkonstruktionsafstand i mm Tilladelig spæmdvidde i mm (1) ved en vægt af loftpladerne op til Bæreprofil afstand 15 kg/m 2 30 kg/m 2 50 kg/m 2 Bæreprofil CD 60 x 27 x Loft fastgjort direkte på bjælkelag/tagkonstruktion Fig. 2 Centerafstand mellem forskalling, se tabel 1. Spændvidde af forskalling, se tabel 2.

58 Forskellige forslag til opbygning af underkonstruktioner i stålprofiler Fig. 1 (3) (2)(1) (4) Lydbøjler under etagedæk af træ: (1) CDprofil eller hatprofil (2) Lydbøjler (3) Samlestykke til CDprofil eller hatprofil (4) Spartelprofil

59 59 Fig. 2 (2) (3) (1) (4) (5) Nedhængt loft af CDprofiler i et lag: (1) Højdejusterbart ophængningssystem (2) CDprofil (3) Samlebeslag, justerbart i en retning (4) CDprofil (5) Uprofil monteret på væg (3) (6) (9) (10) (7) (5) (1) (8) Fig. 3 (2) (4) (11) (3) Nedhængt loft af CDprofiler i 2 lag: (1) Øverste CDprofiler (2) Nederste CDprofiler (3) Uprofiler monteret på væg (4) Samlestykke til CDprofiler (5) 2vejs justerbart samlestykke (6) 2vejs justerbart samlestykke (7) (10) Forskellige højdejusterbare ophængningssystemer (11) fermacell fibergips

60 60 Fastgørelsesafsande og forbrug for lofter Afstande og forbrug af fastgørelsesmaterialer ved loftskonstruktioner pr. m 2 plade. 1. og 2. lag fastgjort i underkonstruktionen. Pladetykkelse Klammer (galvaniserede og harpiksbehandlede), d 1,5 mm, skinnebredde 10 mm fermacell skruer, diameter = 3,9 Galvaniserede søm med harpiks, riflede eller ringsøm diameter 2,0 mm Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) Stål ét lag 10 mm 12,5 mm 15 mm Stål to lag/2. lag i underkonstruktionen 1. lag: 10 mm 2. lag: 10 mm 1. lag: 12,5 mm 2. lag: 12,5 mm 1. lag: 15 mm 2. lag: 12,5 eller 15 mm Træ ét lag 10 mm 12,5 mm 15 mm Træ to lag/2. lag i underkonstruktionen 1. lag: 10 mm 2. lag: 10 mm 1. lag: 12,5 mm 2. lag: 12,5 mm 1. lag: 15 mm 2. lag: 12,5 eller 15 mm

61 61 2 lag fastgjort i 1. lag med spredeklammer 1. lag fastgøres som en 1lagsbeklædning se ovenfor. Pladetykkelse Spredklammer (galvaniserede og harpiksbehandlede), diameter 1,5 mm, afstand mellem rækkerne 300 mm fermacell skruer, diameter 3,9 mm, afstand mellem rækkerne 300 mm Loftzone pr. m 2 loftsoverflade Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) Længde (mm) Afstand (mm) Forbrug (stk./m 2 ) 10 mm fermacell på 10 mm fermacell ,5 mm fermacell på 12,5 og/eller 15 mm fermacell mm fermacell på 15 mm fermacell OBS! Afstand mellem rækkerne maks. 300 mm.

62 Skråvægge, skunkrum og tagetager ca. 150 mm ca. 150 mm 18.1 Lofter og skråvlgge ca. 150 mm ca. 150 mm Hjørnet mellem loftet og skråvæggen kan udføres på tre forskellige måder. Fig. 1: Samling med fermacell fugespartel og fermacell papirarmeringsbånd. ca. 150 mm ca. 150 mm Fig. 2: Samling med fermacell fugespartel og skilletape. Tapen placeres på den plade, der går bag om hjørnet, og der spartles op mod tapen. Når spartelen er hærdet, bortskæres den synlige tape. Fig. 3: Samling udfyldt med malbar elastisk fuge.

63 63 Fig. 4: Tilslutning mellem loft og væg. Fig. 6: Tilslutning mellem skråvæg og ca. 150 mm skunkvæg. Samlingen udføres tilsvarende eksemplerne figur 1, 2 og 3. Tabel 1: Afstand mellem forskalling Anvendelsesområde Pladetykkelsesmultiplikator Underkonstrutionens maks. centerafstande i mm efter fermacell fibergips tykkelse (1) 10 Lodrette flader (skillevægge, vægbeklædninger, froskalling) Vandrette flader (forsænkede lofter, loftsbeklædning) Beklædning af skråvægge (10 50 hældning) mm 12,5 mm 15 mm 18 mm 50 x d x d x d (1) Tallene gælder ved konstant klima i omgivelserne op til 80% relativ fugtighed. For vægge i vådrum skal underkonstruktionen sættes tættere, se mere i afsnittet vådrum side 24

64 Opsætning med fermacell klæbemørtel Opsætning af fermacell fibergipsplader med klæbemørtel bør kun bruges til fibergipsplader med spartelkant eller ved spartelfugesamling Sådan gør du: Overfladen, som pladerne skal klæbes på, skal være ren, tør og fast. Cementbaserede og mineralske underlag er velegnede. Er du i tvivl om underlagets egnethed, lav da en lille testopklæbning, lad den hærde, og lav til slut en destruktiv undersøgelse af vedhæftningen til underlaget. Pladerne lægges vandret og fermacell klæbemørtel påføres. Til 10 mm plader påføres pladerne klæbemørtel i knytnævestore klatter med en afstand på cirka 400 mm. Til plader på 12,5 mm eller derover kan afstanden være op til 600 mm. Påfør en ubrudt stribe klæbemørtel langs kanten af vægge, døre og vinduer for at begrænse luftbevægelse bag pladerne. På meget jævne underlag, kan klæbemørtelen påføres hele pladen med 1012 mm tandspartel

65 65 Hvis der er brug for isolering eller dampspærre, kan klæbemørtelen ikke anvendes, og i stedet skal der opbygges en underkonstruktion i træ eller stålprofiler. Pladerne sættes op på væggen og trykkes mod den, til de klæber fast, hvorefter de presses ind, så de passer lodret, vandret og diagonalt. Brug et langt vaterpas eller retskinne. Klæbemørtlen må ikke trænge ind i fugerne mellem pladerne. Retkantede plader skal sættes med 57 mm afstand, spartelkantplader stødes tæt. fermacell klæbefuge kan ikke benyttes, da pladerne vil forrykke sig, når klæbefugen presses sammen. Når klæbemørtlen er størknet, følges samme fremgangsmåde som for normal montage af fibergipsplader med spartelfugesamlinger og spartelkantsamlinger. Sørg for, at der er et mellemrum på ca. 5 mm mellem pladerne og andre bygningsdele. Det anbefales at bruge ekstra mekaniske fastgørelser omkring dørkarme, vaske, vindueskarme etc. Nødvendig mængde fermacell klæbemørtel til forskellige typer vægstruktur Vægstruktur Kg pr. m 2 vægflade Meget jævn overflade 1,5 2 Normalt ujævn overflade 3 4

66 Overfladebehandling 20.1 Forberedelse af underlag Overfladen skal være tør og fri for olie, støv og andet snavs. Skader eller stødmærker skal udspartles med fermacell fugespartel. Spartling af fuger/pladesamlinger samt overflader må ikke foregå ved en relativ luftfugtighed over 70%. Pladens ligevægtsfugtighed skal have indstillet sig på maks. 1,3%. Dette sker af sig selv efter cirka 12 døgn med max 70% relativ luftfugtighed og mindst 15 C. Tjek, at alle samlinger er udført korrekt, jævnfør siderne Fuger/hjørner Elastiske fuger kan afsluttes ved pålimning af fermacell papirameringsbånd. papirarmeringsbånd pålimes fermacell fibergips med PVA lim eller fermacell fugespartel, inden pladerne spartles Papirameringsbåndet placeres således, at båndets ene kant placeres helt inde i hjørnet. Spartelmasse Papirstrimmel Elastiskfuge

67 Overfladekvalitet Danske Malermestre har indført de 4 kvalitetsniveauer Q1, Q2, Q3 og Q4 for at præcisere de forskellige overfladekvaliteter. Læs mere om dette i pjecen "Fibergipsplader, montage og overfladebehandling". Pjecen kan downloades på Spartling med fermacell finspartel Påfør fermacell finspartel direkte fra spanden. Arbejd på 12 m 2 ad gangen, og kontroller at hele overfladen er dækket. Fjern overskydende finspartel i en udglattende bevægelse med en 450 mm bredspartel. Finspartel tørrer inden for 45 minutter, og yderligere lag kan påføres efter behov. Hvis det findes nødvendigt kan der slibes efter med korn 240 før yderligere malerbehandling. Til større projekter eller ved industiel husproduktion fås finspartel til sprøjtepåføring. Dyserne skal være størrelse (dvs. en sprøjtevinkel på 40 med en åbningsstørrelse på 3135). Ring til fermacell s tekniske afdeling på tlf for flere oplysninger. fermacell finspartel er i koncistensen specielt udviklet til påføring på fermacell fibergips og har således fremragende egenskaber til netop dette. Finspartelen kan dog sagtens benyttes til andre som fx. beton og puds. Der henvises iøvrigt til nyeste gældende udgave af "Fibergipsplader, montage og overfladebehandling" fra Danske Malermestre samt "MBK" fra Teknologisk Institut og "MBA" fra Danske Malermestre. Finspartelbehandling giver glatte overflader. Finspartel er så alsidig, at den også kan anvendes på malede overflader. Dette gør det enkelt at udbedre skader på både gamle og nye vægge eller lofter.

68 Tapet Alle slags tapeter og tapetklister kan anvendes på fermacell fibergipsplader. Se tapet og klisterleverandørens anvisninger om evt. forudgående grunding af overfladen Strukturpuds Hvis de retkantede fermacell fibergips plader er monteret med 57 mm afstand, og mellemrummet er udfyldt med fermacell Fugespartel, og der skal påføres en tynd stukturpuds (14 mm), så skal samlingerne armeres yderligere med fermacell Gazebånd. fermacell gazebånd påklæbes helt glat med PVAClim (hvid trælim) uden yderligere spartling. Herefter påføres strukturpudsen, og den ønskede overflade bearbejdes. Strukturpudsen skal være velegnet til gipsbaserede plader. Følg leverandørens forskrifter mht. forankringsgrunder og lignende Vandskuret overflade Istedet for at finspartle og tapetsere kan man vælge at vandskure fermacell fibergipspladerne. Du kan bruge fermacell powerpanel HD letmørtel til at vandskure med. Den har en forholdsvis grov struktur. Fibergipsen skal ikke forbehandles inden fermacell HD letmørtelen påføres. Overfladen skal væreren for olie, støv og andet snavs Alternativt kan man bruge en færdigblandet vandskuringsmørtel, der ifølge producenten er velegnet til påføring direkte på gipsplader. Den almindelige vådmørtel, hvor man selv skal iblande cement, har ikke den nødvendige vedhæftning til fibergipsen. Påfør vandskuringsmørtelen i et tyndt lag med den glatte side af en tandspartel. Lad det sidde til væggen

69 69 har suget mørtelen så tør, at man kan filtse i den. Begynd derefter at filtse overfladen i roterende bevægelser med et fugtigt filtsebrædt med cirka 1 cm tyk skumgummi på, indtil den ønskede struktur fremkommer. Undgå at påføre så meget vand, at du vasker al mørtelen ned igen Maling fermacell fibergipsplader kan males uden yderligere behandling. Anbefales dog kun til sekundære rum såsom depotrum, værksted, garage o. lign. Alternativt anbefales at anvende fermacell finspartel, hvilket giver en meget glat overflade. Følg altid malervareleverandørens anvisninger og se envidere "Fibergipsplader, montage og overfladebehandling" fra Danske Malermestre samt "MBK" og "MBA" Fliser Der kan opsættes fliser direkte på fermacell fibergipspladerne. Få rådgivning hos fliseklæberleverandøren om egnet fliseklæber samt evt. forbehandling. Følg altid dennes anvisninger. Husk at i badeværelsets vådzone skal der påføres vådrumsmembran, inden fliserne opsættes. Se mere om dette i "By og Byg anvisning 200 "vådrum"" fra Statens Byggeforsknings Institut. Finspartel den lette vej til glatte overflader, der er klar til maling. Tørrer på 45 minutter.

70 Ophængning 21.1 Ophængning Man kan uden videre hænge ting op i fermacell fibergipsplader. Mange genstande kan fastgøres direkte i fibergipspladerne uden at blive fastgjort til underkonstruktionen. Tabellen på modsatte side viser bæreevnen for en lang række ophængninger. Bæreevnen gælder kun statiske belastninger. Ved dynamiske belastninger (f.eks. vaske og gelændere) skal den maksimale belastning beregnes, og der skal eventuelt opbygges en passende forstærkning bag pladen. Med skruefaste fermacell plader kan du hænge ting op, hvor det passer dig, uden at være afhængig af at skulle ramme underkonstruktionen.

71 71 Ophæng i loftet med kip eller klapdyvler. Maksimalt tilladt belastning i kg (1) pr. fermacell pladetykkelse i mm (2) fermacell pladetykkelse (mm) kg (3) 10 mm 20 12,5 mm mm mm 24 12, mm 25 (1) Efter DIN 4103, sikkerhedsfaktor 2. (2) Underkonstruktionens centerafstand < 36 x pladetykkelsen. (3) Fabrikantens brugsvejledning skal følges. Kipdyvler Klapdyvler Ophængning Last (kg) (1) Pladetykkelse af fermacell fibergipsplader i mm Billedkrog fatgjort med søm 10 12, , Selvskærende skruer (2), diameter = 5 mm Fastgørelse, hulrum (2), diameter = 8 mm (1) Efter DIN 4103, sikkerhedsfaktor 2 (fabrikantens brugsvejledning skal overholdes). (2) Underkonstruktionens centerafstand 50 x pladetykkelsen. De anførte belastningsværdier kan regnes sammen, hvis de ophængte genstande sidder på vandret linie, og afstanden mellem de enkelte plugs er 50 cm. Ved mindre afstande kan 50% af den tilladte maks. belastning ophænges pr. plug. Summen af de enkelte laster må ved væggen ikke overstige 1,5 kn/m og ved forsats eller ikke med hinanden forbundne dobbeltvægge ikke overstige 0,4 kn/m. Ved større konsollaster skal væggens stabilitet eftervises.

72 Reparation 21.1 Reparation af fibergipsplader Hakker og buler i fibergipsplader kan udbedres med fermacell fugespartel. Er der en revne eller en skade, der går hele vejen igennem pladen, er det ikke nødvendigt at udskifte hele pladen, da det beskadigede stykke kan skæres ud og erstattes med et nyt. Samme fremgangsmåde kan anvendes, hvor vandrette samlinger ikke er udført korrekt. Afskårne dele af fermacell fibergipsplader (min. 100 mm brede) anbringes bag kanten af det udskårne stykke og fastgøres på pladen med fermacell skruer. Et nyt stykke fermacell fibergips skæres ud efter mål (tag højde for, at der skal være en 57 mm fuge på hver side), tilpasses hullet og skrues fast på den afskårne plade med fermacell skruer. Fugen udfyldes med fermacell fugespartel efter vejledningen i afsnittet om samling på side Raperation af udadgående hjørner fermacell kræver ikke kantbeskyttelsesprofiler, så mindre skader kan udbedres med fermacell fugespartel.

73 Revnede samlinger mulig årsager Før en revnet samling repareres, gennemgås denne tjekliste for at fastslå årsagen til skaden. Er der bevægelse eller sætninger i bygningen? Er skillevæggen (med underkonstruktion i stålprofiler) belastet ovenfra, uden at en teleskopisk tilslutning er blevet monteret? Er der ikke tilstrækkeligt fleksible tilslutninger mellem fermacell fibergipsplader og andre tilstødende bygningsdele? Hvis der anvendes en underkonstruktion i stål, er pladen da fastgjort til enten top eller bundskinnen? Er konstruktionen tilstrækkelig stiv? Er dør og vinduesåbninger blevet korrekt understøttet/forstærket? Svarer centerafstandene i underkonstruktionen til pladetykkelsen? Har de profiler, der er anvendt i underkonstruktionen, den nødvendige demension (gælder især for høje skillevægge)? Er fastgørelsespunkterne korrekte? Er pladesamlinger korrekt udført omkring eventuelle åbninger? Er der krydsende eller tværgående samlinger? Har en uigennemtrængelig overfladebelægning forårsaget ophobning af fugt? Er fermacell fugespartlen anvendt korrekt? Er mellemrummet mellem afskårne plader korrekt? Er fermacell fugespartlen trykket helt ind i fugen? Blev fermacell fugespartlen rørt sammen i overensstemmelse med vejledningen? Er klæbefugen anvendt korrekt: Er samlingen maks. 1 mm bred? Blev forudsætningerne fra kapitel 7 side 15 i denne anvisning overholdt? Har du problemer med revnede pladesamlinger, kontakt da fermacell's tekniske afdeling på tlf for vejledning i udbedring.

74 74 Noter

75

76 Fermacell Scandinavia Tlf.: Fax: Ret til tekniske ændringer forbeholdes FERMACELL er et registreret varemærke i Xella international koncernen version: DK/August/2013

fermacell Overfladebehandling Juni 2015

fermacell Overfladebehandling Juni 2015 fermacell Juni 2015 106 Information VIA universitet, Randers, Danmark Bygherre Arkitekt Entreprenør Underentreprenører Ingeniør VIA University College Friis & Moltke 5E Byg A/S, WO Raasted COWI 107 5.

Læs mere

fermacell Montagevejledning vægge og lofter Lette konstruktioner med fermacell fibergips

fermacell Montagevejledning vægge og lofter Lette konstruktioner med fermacell fibergips fermacell Montagevejledning vægge og lofter Lette konstruktioner med fermacell fibergips Indhold Indledning 2 En anderledes gipsplade, 6 stærke fordele 4 De 3 samlingsteknikker 6 Materialer 10 Nødvendigt

Læs mere

fermacell Montageguide

fermacell Montageguide fermacell Montageguide 2 Hvorfor vælge fermacell fibergips Et enkelt lag er nok til at gøre op med gamle vaner fermacell fibergips kan spare dig for meget. Et enkelt lag er ofte nok til at opfylde kravene

Læs mere

fermacell Fibergips Montagevejledning Lette væg- og loftkonstruktioner Juni 2015

fermacell Fibergips Montagevejledning Lette væg- og loftkonstruktioner Juni 2015 fermacell Montagevejledning Lette væg og loftkonstruktioner Juni 2015 54 10 9 8 7 6 5 4 3 2 4. Montagevejledning Indhold 4.1. Om denne vejledning 4.2. Introduktion af de 3 samlingsteknikker 4.2.1 Spartelkantsamling

Læs mere

Montagevejledning, vægge og lofter. Lette konstruktioner med FERMACELL fibergips. Version 1

Montagevejledning, vægge og lofter. Lette konstruktioner med FERMACELL fibergips. Version 1 Montagevejledning, vægge og lofter Lette konstruktioner med FERMACELL fibergips Version 1 Om denne vejledning Indhold Indledning En anderledes plade, 6 stærke fordele 2 De 3 samlingsteknikker 4 Kort om

Læs mere

Montagevejledning, vægge og lofter. Lette konstruktioner med FERMACELL fibergips

Montagevejledning, vægge og lofter. Lette konstruktioner med FERMACELL fibergips Montagevejledning, vægge og lofter Lette konstruktioner med FERMACELL fibergips Om denne vejledning Indhold Indledning En anderledes plade, 6 stærke fordele 2 De 3 samlingsteknikker 4 Materialer 8 Nødvendigt

Læs mere

fermacell Montageguide Februar 2016

fermacell Montageguide Februar 2016 fermacell Montageguide Februar 2016 2 Hvorfor vælge fermacell fibergips Et enkelt lag er nok til at gøre op med gamle vaner fermacell Fibergips kan spare dig for meget. Et enkelt lag er ofte nok til at

Læs mere

Montageguide. FERMACELL fibergips

Montageguide. FERMACELL fibergips Montageguide FERMACELL fibergips Hvorfor vælge FERMACELL fibergips Stil krav til din gipsvæg! Et enkelt lag er nok til at gøre op med gamle vaner FERMACELL fibergips kan spare dig for meget. Et enkelt

Læs mere

fermacell Fibergips Montagevejledning Lette væg- og loftkonstruktioner Februar 2016

fermacell Fibergips Montagevejledning Lette væg- og loftkonstruktioner Februar 2016 fermacell Montagevejledning Lette væg og loftkonstruktioner Februar 2016 50 2 10 9 8 7 6 5 4 3 2 4. Montagevejledning Indhold 4.1. Om denne vejledning 4.2. Introduktion af de 3 samlingsteknikker 4.2.1

Læs mere

Energibesparende Reducer varmeregningen på mindst mulig plads Reducerer CO 2 udslippet

Energibesparende Reducer varmeregningen på mindst mulig plads Reducerer CO 2 udslippet fermacell Varmvæg 2 Fermacell Varmvæg Pladsbesparende indvendig efterisolering Maksimal isoleringsevne på mindst mulig plads Effektiv efterisolering af kolde ydervægge Man sparer op til 50 mm plads i forhold

Læs mere

FERMACELL. Produktoversigt. Vægge / Lofter / Gulve / Vådrum / Facader

FERMACELL. Produktoversigt. Vægge / Lofter / Gulve / Vådrum / Facader FERMACELL Produktoversigt Vægge / Lofter / Gulve / Vådrum / Facader Stil krav til din gipsvæg! Lydisolerende og brandhæende gips Unik lydreduktion allerede ved ét lag. Reducerer støj fra naborum allerede

Læs mere

fermacell Drift og vedligehold Fibergips Juni 2015

fermacell Drift og vedligehold Fibergips Juni 2015 fermacell Drift og vedligehold Juni 2015 222 Information IHA, Aarhus, Danmark Bygherre Arkitekt Entreprenør Ingeniør Underentreprenører Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S Arkitektfirmaet C. F. Møller

Læs mere

fermacell Produktoversigt

fermacell Produktoversigt fermacell Produktoversigt 2 Indhold fermacell Produkter n fermacell Fibergips retkant 3 n fermacell Fibergips spartelkant 4 n fermacell Gulvelementer 5 n fermacell Powerpanel H 2O 6 n fermacell Powerpanel

Læs mere

Eurothane G Indvendig isolering

Eurothane G Indvendig isolering Indholdsfortegnelse 1. Generelt 2. Savning og skæring af Eurothane G plader 3. Placering af Eurothane G plader 3,1 Generelt 3,2 Montering på træstruktur 3,3 Montering med klæber 3,4 Montering imod inderside

Læs mere

fermacell Powerpanel H2O Uorganisk vådrumsplade Projektering og montage

fermacell Powerpanel H2O Uorganisk vådrumsplade Projektering og montage fermacell Powerpanel H2O Uorganisk vådrumsplade Projektering og montage Opbygning. Powerpanel H 2 O er en cementbundet letbetonplade med sandwichstruktur og armering på begge sider under dæklagene i form

Læs mere

fermacell Konstruktionsoversigt REI 60 EI 60 EI 30 -s1, d0 A 1 A 2 (BD 60) (BS 60)

fermacell Konstruktionsoversigt REI 60 EI 60 EI 30 -s1, d0 A 1 A 2 (BD 60) (BS 60) Konstruktionsoversigt REI 60 K 60 2 K 10 1 (BD 60) (BS 60) EI 60 EI 30 A 2 -s1, d0 A 1 2 Indhold Fastgørelse af genstande på væg og loft Enkeltgenstande på væg 3 Enkeltgenstande i loft 3 Tabel A: Lette

Læs mere

fermacell Konstruktionsoversigt REI 60 EI 60 EI 30 -s1, d0 A 1 A 2 (BD 60) (BS 60)

fermacell Konstruktionsoversigt REI 60 EI 60 EI 30 -s1, d0 A 1 A 2 (BD 60) (BS 60) Konstruktionsoversigt REI 60 K 60 2 K 10 1 (BD 60) (BS 60) EI 60 EI 30 A 2 -s1, d0 A 1 2 Indhold Fastgørelse af genstande på væg og loft Enkeltgenstande på væg 3 Enkeltgenstande i loft 3 Tabel A: Lette

Læs mere

Rigitone BIG system Monteringsvejledning

Rigitone BIG system Monteringsvejledning Rigitone BIG system Monteringsvejledning Design og teknik Produktbeskrivelse / anvendelse Rigitone BIG med kant A1 er et fuldperforeret akustikloft, der fremstår som en ubrudt flade uden synlige samlinger.

Læs mere

Montage. Gipskartonplader Montage. Profiler til stålskelet De nærmere specifikationer på profilerne fremgår af produktoversigter og datablade.

Montage. Gipskartonplader Montage. Profiler til stålskelet De nærmere specifikationer på profilerne fremgår af produktoversigter og datablade. Montage Profiler til stålskelet De nærmere specifikationer på profilerne fremgår af produktoversigter og datablade. MSKP og MSK Vægskinne udgør lofternes afgrænsning til andre bygningsdele. Type MSKP er

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING - FORSKALLING AF TRÆ

MONTAGEVEJLEDNING - FORSKALLING AF TRÆ MONTAGEVEJLEDNING - FORSKALLING AF TRÆ Tegnforklaring: Forskallingen skal være min. 60 mm bred ved de korte endesamlinger (ved brug af træforskalling; stålforskalling kan være min. 45 mm). Den resterende

Læs mere

FERMACELL fibergips. Konstruktionsoversigt

FERMACELL fibergips. Konstruktionsoversigt FERMACELL fibergips Konstruktionsoversigt Fastgørelse af genstande af genstande på væg og loft på væg og loft Fastgørelse af af genstande på på væg og og loft Enkeltgenstande på væg Enkeltgenstande på

Læs mere

Rigitone BIG kant A1 på GK-system Monteringsvejledning

Rigitone BIG kant A1 på GK-system Monteringsvejledning Rigitone BIG kant A1 på GK-system Monteringsvejledning Produktbeskrivelse / anvendelse Rigitone BIG, Kant A1 er et akustikloft der fremstår som en fuldperforeret homogen flade uden synlige samlinger. De

Læs mere

Danmarks stærkeste gipsplade *

Danmarks stærkeste gipsplade * Danmarks stærkeste gipsplade * Knauf Danogips Ydervægge 04/6 Knauf Danogips Ultra Board / Wet - GDS 03/2014 SKRUEFAST SLAGFAST MINIFORMAT * Sammenligningsgrundlaget er gipskartonplader Ultra Board samt

Læs mere

Gyptone akustikvægsløsninger

Gyptone akustikvægsløsninger Gyptone akustikvægsløsninger Lavere efterklangstid, mindre flutter ekko og forbedret taleforståelse Akustisk regulering af nye og eksisterende rum Gyptone akustikvægsløsninger benyttes til akustisk regulering

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING - FORSKALLNING AF TRÆ

MONTAGEVEJLEDNING - FORSKALLNING AF TRÆ MONTAGEVEJLEDNING - FORSKALLNING AF TRÆ Tegnforklaring: B C Forskallingen skal være min. 60 mm bred ved de korte endesamlinger (ved brug af træforskalling; stålforskalling kan være min. 45 mm). Den resterende

Læs mere

Fjorden Arkitekter, Aalborg Universitet, Danmark, Tectopanel, Quadril

Fjorden Arkitekter, Aalborg Universitet, Danmark, Tectopanel, Quadril Fjorden Arkitekter, Aalborg Universitet, Danmark, Tectopanel, Quadril VIDSTE DU, AT perforerede gipsplader i tilfælde af brand fungerer som et naturligt brandslukningsapparat i bygningen? TECTOPANEL FASTMONTERET

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING - FORSKALLING AF TRÆ

MONTAGEVEJLEDNING - FORSKALLING AF TRÆ MONTGEVEJLEDNING - FORSKLLING F TRÆ Tegnforklaring: Forskallingen skal være min. 60 mm bred ved de korte endesamlinger (ved brug af træforskalling; stålforskalling kan være min. 45 mm). Den resterende

Læs mere

Montage af Masterboard GZ

Montage af Masterboard GZ Montage af Masterboard GZ Masterboard Tykkelse 0 mm Bredde 900 00 mm Længde 00 mm Vægt m² 0,,, kg Beklædningsklasser, brand K 0 B-s,d0 K 0 B-s,d0 Reaktion på brand A Anvendelse: Masterboard er en uorganisk

Læs mere

fermacell Produktoversigt

fermacell Produktoversigt fermacell Produktoversigt Februar Januar 2016 2014 230 2 231 3 9. Produktoversigt Indhold 9.1. fermacell Pladeprodukter 9.1.1 fermacell retkant 9.1.2 fermacell med 2-sidet spartelkant 9.1.3 fermacell med

Læs mere

3.7.7. Projektering / Komplettering til konstruktioner / Spartling. Spartling. Gyproc Spartelsystem. Papirstrimmel

3.7.7. Projektering / Komplettering til konstruktioner / Spartling. Spartling. Gyproc Spartelsystem. Papirstrimmel Gyproc Spartelsystem Når man bygger gipsvægge og -lofter vil der altid forekomme samlinger. Dels mellem de enkelte gipsplader og dels mellem de enkelte bygningsdele. Papirstrimmel af gipsplader har 2 formål:

Læs mere

Gyptone akustikvægløsninger

Gyptone akustikvægløsninger Gyptone akustikvægløsninger Lavere efterklangstid, mindre flutterekko og bedre taleforståelighed Akustisk regulering af nye og eksisterende rum. Gyptone akustikvægløsninger benyttes til akustisk regulering

Læs mere

POWER-BOARD-M Montage vejledning Dato: Marts 2013

POWER-BOARD-M Montage vejledning Dato: Marts 2013 POWER-BOARD-M Montage vejledning Dato: Marts 2013 Power-Board M monteres til alu-stål understøtning med skruer eller til træ understøtning med skruer, U klaer eller søm jf nedenstående. Anvendt som Klasse

Læs mere

Jackon vådrum. Monteringsanvisning. Fugtsikring Vægge og gulv Indretninger og renoveringer Isolering V Å D R U M. www.jackon.dk

Jackon vådrum. Monteringsanvisning. Fugtsikring Vægge og gulv Indretninger og renoveringer Isolering V Å D R U M. www.jackon.dk Monteringsanvisning Jackon vådrum V Å D R U M Fugtsikring Vægge og gulv Indretninger og renoveringer Isolering 10-2013 erstatter 02-2012 Jackon vådrum Produktbeskrivelse Væg Gulv Godkendelse MK 7.32/1651

Læs mere

Klikvæg af gips - monteres uden brug af spartling eller skruer

Klikvæg af gips - monteres uden brug af spartling eller skruer Klikvæg af gips - monteres uden brug af spartling eller skruer Opsætning af klikvæg Så enkelt klikker du plader og stålprofiler sammen Når en plade er klikket sammen med den forrige plade, trykkes stålprofilen

Læs mere

Gyproc Flexi: Hurtig og fleksibel montage af gipsvægge

Gyproc Flexi: Hurtig og fleksibel montage af gipsvægge Gyproc Flexi: Hurtig og fleksibel montage af gipsvægge Justerbar i højden, uden tilskæring Ny gipsvæg. Enkelt, hurtigt og ligetil Gyproc Flexi er en helt ny måde at bygge gipsvægge på. Ideen er lige så

Læs mere

FIBERGIPSPLADER Montage og overfladebehandling

FIBERGIPSPLADER Montage og overfladebehandling FIBERGIPSPLADER Montage og overfladebehandling Hvor går grænsen? 4. udgave 2014 Januar 2014 4. udgave Redaktion: Danske Malermestre Dansk Byggeri Malersektionen Fermacell Scandinavia Produktion: Adam Pade

Læs mere

FIBERGIPSPLADER Montage og overfladebehandling

FIBERGIPSPLADER Montage og overfladebehandling FIBERGIPSPLADER Montage og overfladebehandling Hvor går grænsen? 4. udgave 2014 Januar 2014 4. udgave Redaktion: Danske Malermestre Dansk Byggeri Malersektionen Fermacell Scandinavia Produktion: Adam Pade

Læs mere

(( ( ( Loftsbjælke. Loftsbrædder. Indskudsbræt Pudslag. Indskudsler. 15-20 m² tager 2-3 dage, eksklusive spartle- og malerarbejdet.

(( ( ( Loftsbjælke. Loftsbrædder. Indskudsbræt Pudslag. Indskudsler. 15-20 m² tager 2-3 dage, eksklusive spartle- og malerarbejdet. LeT Sværhedsgrad: Det specielle stålsystem gør det enkelt at konstruere det nedhængte lydloft, men du skal være omhyggelig, når det gælder opmåling og placering af alle systemets dele. tidsforbrug: 5-0

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING - FORSKALLNING AF TRÆ

MONTAGEVEJLEDNING - FORSKALLNING AF TRÆ MONTAGEVEJLEDNING - FORSKALLNING AF TRÆ Tegnforklaring: B C Forskallingen skal være min. 60 mm bred ved de korte endesamlinger (ved brug af træforskalling; stålforskalling kan være min. 45 mm). Den resterende

Læs mere

TECTOPANEL VÆGBEKLÆDNINGER TECTOPANEL VIDSTE DU, AT. Knauf Danolines akustiske lofter og vægge kan opfylde dine nationale krav med hensyn til akustik?

TECTOPANEL VÆGBEKLÆDNINGER TECTOPANEL VIDSTE DU, AT. Knauf Danolines akustiske lofter og vægge kan opfylde dine nationale krav med hensyn til akustik? VIDSTE DU, AT Knauf Danolines akustiske lofter og vægge kan opfylde dine nationale krav med hensyn til akustik? TECTOPANEL VÆGBEKLÆDNINGER Akustisk loft- og vægbeklædning med stor fl eksibilitet. Et tomt

Læs mere

Drænhul, vendes mod indvendig side

Drænhul, vendes mod indvendig side Montering Montering af stålskelet Afkortning af slidsede profiler Profilerne kan afkortes med Gyproc Twincutter 160 eller niblingsmaskine. Bærende profiler skal have vinkelrette snitflader, der modsvarer

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING AMROC VINDTÆT - MARTS 2015

MONTAGEVEJLEDNING AMROC VINDTÆT - MARTS 2015 Marts 201 MONTAGEVEJLEDNING AMROC VINDTÆT - MARTS 201 Amroc cementspånplader er robuste multianvendelige beklædningsplader som kombinerer træets og cementens fordele - det vil sige træets elasticitet og

Læs mere

Gyptone BIG system Monteringsvejledning

Gyptone BIG system Monteringsvejledning Monteringsvejledning Design og teknik Produktbeskrivelse/anvendelse Gyptone BIG er gipsakustiklofter med stor designværdi, da der ikke forekommer synlige samlinger. Gyptone BIG kan anvendes i mange forskellige

Læs mere

Montagevejledning. Fordele. Anvendelse. Montage og info»trin-for-trin«

Montagevejledning. Fordele. Anvendelse. Montage og info»trin-for-trin« Armeret højtydende fugtadaptiv dampspærre Montagevejledning Anvendelse RAW INTELLO systemet sikrer, i henhold til DIN 4108 og BR10, de damp- og lufttættelag i isolerede konstruktioner. Membranen skaber,

Læs mere

Projektering / Gipslofter. 3.5 Gipslofter. Projektering 3.5. Gyproc Håndbog 9

Projektering / Gipslofter. 3.5 Gipslofter. Projektering 3.5. Gyproc Håndbog 9 Projektering / Gipslofter 3.5 Gipslofter Projektering 3.5 Gyproc Håndbog 9 37 Projektering / Gipslofter 3.5 Gipslofter Indhold 3.5. Direkte montage... 39... 323 Faste, nedhængte gipslofter monteret på

Læs mere

Udviklet til porebeton Ytong Pudssystemet

Udviklet til porebeton Ytong Pudssystemet Udviklet til porebeton Ytong Pudssystemet Ytong Pudssystem YTONG PUDSSYSTEM - UDVIKLET TIL OVER- FLADEBEHANDLING AF POREBETON Ytong Pudssystem tilfører facader og indvendige overflader den flotteste finish

Læs mere

TCA-Etagedæk. TCA-Etagedæk har forskellig opbygning afhængigt af spændvidde og krav til bæreevne og lydisolation.

TCA-Etagedæk. TCA-Etagedæk har forskellig opbygning afhængigt af spændvidde og krav til bæreevne og lydisolation. TCA-Etagedæk Gyproc TCA-Etagedæk Gyproc TCA-Etagedæk er betegnelsen for et system til opbygning af lette etageadskillelser der er klassificeret som BS-etageadskillelse 60. Systemet består af et bærende

Læs mere

THERMOnomic Ydervægge

THERMOnomic Ydervægge THERMOnomic Ydervægge THERMOnomic Ydervægge Dette afsnit omhandler montage af THERMOnomic Ydervægge. Statisk dimensionering foretages i henhold til Gyproc Håndbog, afsnit 3.3.2. Væggene har forskellig

Læs mere

Gyptone BIG Curve system Monteringsanvisning

Gyptone BIG Curve system Monteringsanvisning Monteringsanvisning Design og teknik Produktbeskrivelse er en unik løsning som forener design og akustisk regulering. er et buet loft monteret på stål-skinnesystem, som derved ikke har nogle synlige samlinger.

Læs mere

Vægabsorbenter DET BÆRENDE SYSTEM OG PLADESAMLINGER. Valg af bærende system og hermed pladesamlinger afhænger af kantvalg for den absorberende plade.

Vægabsorbenter DET BÆRENDE SYSTEM OG PLADESAMLINGER. Valg af bærende system og hermed pladesamlinger afhænger af kantvalg for den absorberende plade. Installation Vægabsorbenter Vægabsorbentsystemer består som udgangspunkt af: En ramme: Rammen kan leveres med forskelligt materiale Bærende system/pladesamlinger: Her kan vælges mellem flere forskellige

Læs mere

Fibergipsplader Montage og overfladebehandling

Fibergipsplader Montage og overfladebehandling Fibergipsplader Montage og overfladebehandling Hvor går grænsen? 2. udgave 2010 Marts 2010 2. udgave 2. oplag Redaktion: Danske Malermestre Fermacell Skandinavien Gyproc A/S Produktion: Adam Pade Tryk:

Læs mere

Gyproc Planum Helt plane lofter og vægge. Forsænkede spartelkanter. fire sider!

Gyproc Planum Helt plane lofter og vægge. Forsænkede spartelkanter. fire sider! Gyproc Planum Helt plane lofter og vægge Forsænkede spartelkanter på alle fire sider! Gyproc Planum Helt plane lofter og vægge Gyproc Planum er en gipsplade med egenskaber der gør det muligt, at opnå flotte

Læs mere

Rigips. Rigidur H fibergips. Projektering og udførelse - træbaserede konstruktioner og byggesystemer

Rigips. Rigidur H fibergips. Projektering og udførelse - træbaserede konstruktioner og byggesystemer Rigips Rigidur H fibergips Projektering og udførelse - træbaserede konstruktioner og byggesystemer 2. Forarbejdning 2.1 Generelle arbejdsanvisninger Rigidurpladerne skal oplagres liggende vandret Rigidur

Læs mere

Glasroc F FireCase Brandisolering af bærende stålkonstruktioner

Glasroc F FireCase Brandisolering af bærende stålkonstruktioner Brandisolering af bærende stålkonstruktioner Generelt omkring montering Bearbejdning af : plader tilpasses med f.eks håndsav eller maskinsav med sug. Ved 15 mm tykke plader, kan der anvendes kniv efterfulgt

Læs mere

Powerwall - facadeisolering

Powerwall - facadeisolering Powerwall - facadeisolering 1. Generelt 2. Savning og skæring af Powerwall plader 3. Montering af Powerwall 3,1 Generelt 3,2 Montering af Powerwall 4. Tapening 5. Fastholdelse af Powerwall isolering 1.

Læs mere

fermacell Produktoversigt

fermacell Produktoversigt fermacell Produktoversigt Januar Februar Juni 2015 2014 230 231 9. Produktoversigt Indhold 9.1. Levering og bestilling af fermacell pladeprodukter og -tilbehør 9.2. Fermacell Scandinavia fragtkort 9.3.

Læs mere

FireFree ScandiBoard. Brandsikring af stålkonstruktioner. www.scandisupply.dk

FireFree ScandiBoard. Brandsikring af stålkonstruktioner. www.scandisupply.dk FireFree ScandiBoard Brandsikring af stålkonstruktioner www.scandisupply.dk Datablad Data 850 2012-03-09 FireFree ScandiBoard 850 FireFree ScandiBoard 850 er en let kalciumsilikat plade, der er testet

Læs mere

OPSÆTNING AF TAPET. info@maler-maling.dk Tlf. 31 38 32 00 TAPET FORBEREDELSE. Før du tapetserer skal væggene være hele, rene, glatte og tørre.

OPSÆTNING AF TAPET. info@maler-maling.dk Tlf. 31 38 32 00 TAPET FORBEREDELSE. Før du tapetserer skal væggene være hele, rene, glatte og tørre. OPSÆTNING AF TAPET Arbejdsgang TAPET Før du tapetserer skal væggene være hele, rene, glatte og tørre. Tapetserede vægge: -fjern søm og skruer. Fjern løstsiddende tapet. Slib overgange og samlinger. Klister

Læs mere

Gyptone Kant A system Monteringsvejledning

Gyptone Kant A system Monteringsvejledning Monteringsvejledning Design og teknik Produktbeskrivelse Gyptone akustiklofter med Kant A er et færdigmalet, demonterbart akustikloft monteret i et synligt skinnesystem (T- eller T-). Skinnesystemets synlige

Læs mere

klik klik Klik loftet på plads! Gyproc GK-systemet gør loftmontage til en leg Nemt, hurtigt...og præcist

klik klik Klik loftet på plads! Gyproc GK-systemet gør loftmontage til en leg Nemt, hurtigt...og præcist klik klik Klik loftet på plads! Gyproc GK-systemet gør loftmontage til en leg Nemt, hurtigt...og præcist Monter loftet i en fart med Gyproc GK systemet Gyproc GK er et bæresystem af stål til nedhængte

Læs mere

SK 25* SK 45 SK 70 SK 95 SK 120 SK 145 SK 160 SK 45/55 SK 70/55 SK 95/55 SK 120/55 SK 145/55 SK 160/55

SK 25* SK 45 SK 70 SK 95 SK 120 SK 145 SK 160 SK 45/55 SK 70/55 SK 95/55 SK 120/55 SK 145/55 SK 160/55 Produkter / Gyproc Stålsystemer / omfatter skinner og lægter af stål samt tilbehør Materialespecifikation for stålprofiler hvis ikke andet er anført: Varmforzinket, koldvalset tyndplade iht. DS-EN 10327

Læs mere

SPAANDEX VÆG/GULV. Spånplader til gulve og vægge! MONTERINGSANVISNING

SPAANDEX VÆG/GULV. Spånplader til gulve og vægge! MONTERINGSANVISNING Spånplader til gulve og vægge! SPAANDEX VÆG/GULV MONTERINGSANVISNING 1 Pindstrup 8550 Ryomgård Danmark T. 8974 7400 F. 8974 7497 www.novopan.dk salg@novopan.dk TYPE BLAD 2 FAS Monteringsanvisning - NOVOPAN

Læs mere

Vådrumsvægge. Vådrumsvægge

Vådrumsvægge. Vådrumsvægge 71 Vådrumsvægge Vådrumsvægge Væggens stålskelet opbygges med min. 70 mm brede stållægter og skinner. Lægterne opsættes typisk pr. 450 mm efter samme princip som for standardvægge. Stålskelet beklædes med

Læs mere

3.4.1. y 2. 274 Gyproc Håndbog 9. Projektering / Etagedæk og Lofter / Gyproc TCA-Etagedæk. Gyproc TCA-Etagedæk. Dimensionering

3.4.1. y 2. 274 Gyproc Håndbog 9. Projektering / Etagedæk og Lofter / Gyproc TCA-Etagedæk. Gyproc TCA-Etagedæk. Dimensionering Projektering / Etagedæk og Lofter / Dimensionering Dimensioneringstabeller De efterfølgende tabeller 1 og 2 indeholder maksimale spændvidder for Gyproc TCA etagedæk udført med C-profiler. Spændvidder er

Læs mere

FIBERGIPSPLADER Montage og overfladebehandling

FIBERGIPSPLADER Montage og overfladebehandling FIBERGIPSPLADER Montage og overfladebehandling Hvor går grænsen? 3. udgave 2013 Sommeren 2013 3. udgave 1. oplag Redaktion: Danske Malermestre Fermacell Scandinavia Gyproc A/S Knauf Danogips Produktion:

Læs mere

D DK. Montagevejledning PRO TEC Xframe. Montering vinduer og døre

D DK. Montagevejledning PRO TEC Xframe. Montering vinduer og døre Montagevejledning Montering vinduer og døre Montering af døre Dørkarm indsættes i dørhul så den flugter muren ens i begge sider og fastholdes ved hjælp af kiler. Dørkarm sættes i lod i alle retninger,

Læs mere

Gyptone Kant D2 system Monteringsvejledning

Gyptone Kant D2 system Monteringsvejledning Monteringsvejledning Design og teknik Produktbeskrivelse/anvendelse Gyptone akustikloft med Kant D2 er et færdigmalet, demonterbart loft, monteret i skjult skinnesystem (T-24). Lofter med Kant D2 er altid

Læs mere

Multipor Systemet. Montagevejledning Indvendig efterisolering

Multipor Systemet. Montagevejledning Indvendig efterisolering Multipor Systemet Montagevejledning Indvendig efterisolering 1 Ytong Multipor Systemet Ytong tilbehør og værktøj Sortiment tykkelser er fra 50-300 mm (B 390 x L 600 mm), se formaterne på side 7. Ytong

Læs mere

gennemfarvet facadeplade

gennemfarvet facadeplade power board gennemfarvet facadeplade POWER BOARD POWER BOARD C facadeplader gennemfarvet fibercementplade i 3 farver Bredde mm 1200 Længde mm 2400 Tykkelse mm 8 Vægt kg pr. plade 33,41 Vægt kg pr. m 2

Læs mere

FireFree B744/B745 Brandplader

FireFree B744/B745 Brandplader FireFree B744/B745 Vare nr. Navn Antal EAN Palle str. B744 H 1200 x 600 FireFree B744 H 1 stk. 5705673000016 72 stk. B745 H 1200 x 600 FireFree B745 H 1 stk. 5705673000023 72 stk. www.scandisupply.dk 0843

Læs mere

3.5.2. Projektering / Gipslofter / Faste, nedhængte lofter. Faste, nedhængte lofter. Gipslofter monteret på stålunderlag

3.5.2. Projektering / Gipslofter / Faste, nedhængte lofter. Faste, nedhængte lofter. Gipslofter monteret på stålunderlag Projektering / Gipslofter / Gipslofter monteret på stålunderlag a Et loft er defineret som nedhængt, såfremt der mellem oversiden af beklædningen og undersiden af den overliggende etageadskillelse eller

Læs mere

Produktbeskrivelse -&Montagevejledning

Produktbeskrivelse -&Montagevejledning Produktbeskrivelse -&Montagevejledning 2011 Patentanmeldt Malskærvej 3, Gylling info@bsbyggeservice.dk Produktbeskrivelse Produkt BS FALSEN er den energi rigtige type fals til vindues- og døråbninger i

Læs mere

FireFree ScandiBoard. Brandsikring af stålkonstruktioner. www.scandisupply.dk

FireFree ScandiBoard. Brandsikring af stålkonstruktioner. www.scandisupply.dk FireFree ScandiBoard Brandsikring af stålkonstruktioner www.scandisupply.dk Datablad Data 850 2012-03-09 FireFree ScandiBoard 850 FireFree ScandiBoard 850 er en let kalciumsilikat plade, der er testet

Læs mere

dfaldskrav Spartlede overflader Mål og tolerancer

dfaldskrav Spartlede overflader Mål og tolerancer U Aquapanel bolig og kontor Afsætning af mål og tolerancer Vær opmærksom på, hvorvidt de enkelte bygningsdele skal være i lod eller vage. Afsætning af lodrette og vandrette mål må ikke afvige med tolerancer

Læs mere

Malerfagligt Behandlings-Katalog

Malerfagligt Behandlings-Katalog Malerfagligt Behandlings-Katalog Vægge > Nybehandling > Gipsplade, forsænket kant til spartling Nybehandling V 2820 Byggemateriale: Gipsplade, forsænket kant til spartling Funktionsklasse: Æstetiske og

Læs mere

For at opnå et godt resultat er det vigtigt at følge denne vejledning. De mest anvendte konstruktioner er omfattet. Beskrivelser er vejledende.

For at opnå et godt resultat er det vigtigt at følge denne vejledning. De mest anvendte konstruktioner er omfattet. Beskrivelser er vejledende. Læggevejledning HØRNING Origin massive plankegulve For at opnå et godt resultat er det vigtigt at følge denne vejledning. De mest anvendte konstruktioner er omfattet. Beskrivelser er vejledende. Hørning

Læs mere

Læggeanvisning for Everfloor Marinegulve 14 mm side 1 Læs hele læggeanvisningen inden montering påbegyndes Bryd ikke emballagen før gulvet lægges. Pakken opbevares i rummet 48 timer før lægning. Egnede

Læs mere

VIDSTE DU, AT. perforeringshullerne i gipsplader giver adskillige akustiske effekter: lydabsorption, lyddiffusion og lydrefleksion?

VIDSTE DU, AT. perforeringshullerne i gipsplader giver adskillige akustiske effekter: lydabsorption, lyddiffusion og lydrefleksion? Cabinet Serge ROUX Architects, Sports College, Lons-le-Saunier, Frankrig, Contrapanel Wall, Globe VIDSTE DU, AT perforeringshullerne i gipsplader giver adskillige akustiske effekter: lydabsorption, lyddiffusion

Læs mere

fermacell ACOUSTIC Projektering og montage Juli 2016

fermacell ACOUSTIC Projektering og montage Juli 2016 Projektering og montage Juli 2016 2 3 Indhold 1. - et designprodukt 4 2. Designet 5 2.1 Big Board 5 6.1.3 Adskillende bygningsdel mod udnytteligt tagrum - Småhuse eller Anvendeseskategori 1-6 11 6.1.4

Læs mere

Brandbeskyttelse af beton huldæk

Brandbeskyttelse af beton huldæk Brandbeskyttelse 1.6 Brandbeskyttelse af beton huldæk MONTERINGSVEJLEDNING Bygningsdel klasse R 120 [BS-120] Med 30 mm C 150 opgraderes beton-huldæk til R 120 A2-s1,d0 Konstruktionen er brandteknisk afprøvet

Læs mere

3.6 Brandisolering af bærende stålkonstruktioner

3.6 Brandisolering af bærende stålkonstruktioner Projektering / Brandisolering af bærende stålkonstruktioner 3.6 Brandisolering af bærende stålkonstruktioner 3.6 Projektering Revideret juni 2016 Gyproc Håndbog 9 335 Projektering / Brandisolering af bærende

Læs mere

266,00 332,25 290,00 362,50 440,00 550,00 456,00 570,00 TEKST PRODUKT. 402 B&J Loftmaling 2

266,00 332,25 290,00 362,50 440,00 550,00 456,00 570,00 TEKST PRODUKT. 402 B&J Loftmaling 2 PRODUKT TEKST 402 B&J Loftmaling 2 Lugtsvag maling til lofter og overvægge der skal fremstå med helmat finish. Produktet er også velegnet til airless. B&J 402 opfylder kravene til EU Miljømærket Blomsten.

Læs mere

fermacell ACOUSTIC Informations- og montageguide Juni 2016

fermacell ACOUSTIC Informations- og montageguide Juni 2016 fermacell ACOUSTIC Informations- og montageguide Juni 2016 fermacell ACOUSTIC Designet af Lars Vejen Fermacell Scandinavia præsenterer sit første designprodukt nogensinde: fermacell ACOUSTIC kulminationen

Læs mere

AQUABEAD. Selvklæbende profiler. Kant- og hjørneprofiler. Til indervægge og lofter

AQUABEAD. Selvklæbende profiler. Kant- og hjørneprofiler. Til indervægge og lofter AQUABEAD Selvklæbende profiler Kant- og hjørneprofiler Til indervægge og lofter Til indervægge og lofter Gyproc AquaBead er letanvendelige profiler til udadgående hjørner og afslutning af gipsplader. Profilerne

Læs mere

Brandisolering af ventilationskanaler

Brandisolering af ventilationskanaler Revideret Oktober 2010 Brandisolering af Montagevejledning iht. DS 428, 3. udgave 2009 Det er lettere at isolere med ISOVER Indhold Side Brandklassifikationssystem 3 ULTIMATE Protect - Effektiv brandisolering

Læs mere

Gyproc Habito Ekstra stærke gipsvægge med høj bæreevne

Gyproc Habito Ekstra stærke gipsvægge med høj bæreevne Gyproc Habito Ekstra stærke gipsvægge med høj bæreevne Gipsvægge med høj bæreevne Takket være en ny patenteret teknologi, har vi hos Gyproc udviklet Gyproc Habito gipsplader med revolutionerende styrke

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED Let konstruktion med installationslag. Paralleltag med installationslag Ventileret loftrum. Dampspærre monteret med installationslag Placering i væg, tag og loft. Dampspærren

Læs mere

Levallois Perret Sportscenter, Frankrig, Contrapanel, Globe VIDSTE DU, AT

Levallois Perret Sportscenter, Frankrig, Contrapanel, Globe VIDSTE DU, AT Levallois Perret Sportscenter, Frankrig, Contrapanel, Globe VIDSTE DU, AT perforerede gipsplader takket være deres robusthed kan fuldt integreres med vægkonstruktionen og derved skabe en ensartet akustisk

Læs mere

Udnyt tagetagen. Knauf Danogips Gør det selv 4.0 07/2008

Udnyt tagetagen. Knauf Danogips Gør det selv 4.0 07/2008 Udnyt tagetagen Knauf Danogips Gør det selv 4.0 07/2008 Fordele med gips Generelt Gips er et byggemateriale med gode tekniske og miljømæssige egenskaber. Gipsplader er billige, nemme at bearbejde og kræver

Læs mere

TP LITE MONTAGEVEJLEDNING

TP LITE MONTAGEVEJLEDNING TP LITE MONTAGEVEJLEDNING Indholdsfortegnelse Forberedelse Modtage- og opstartskontrol 3) TP Lite bestanddele og placering 4) Montering af bundprofiler 5) Montering af top-, og sideprofiler 6) Montering

Læs mere

Pvc-belægning og beklædning Vandtætte flisebeklædninger Vandtætte malebehandlinger Træbeklædning Vådrumstapet

Pvc-belægning og beklædning Vandtætte flisebeklædninger Vandtætte malebehandlinger Træbeklædning Vådrumstapet Pvc-belægning og beklædning Vandtætte flisebeklædninger Vandtætte malebehandlinger Træbeklædning Vådrumstapet Banevarer - homogene 2,0/1,5 mm tykke med plan underside Fuldklæbes med trådsvejsede samlinger

Læs mere

Vådrumssystem. LIP Special Cement BYGNINGSARTIKLER

Vådrumssystem. LIP Special Cement BYGNINGSARTIKLER Vådrumssystem LIP Special Cement BYGNINGSARTIKLER Love og regler Bygningsreglementet: Bygningsreglementet skelner mellem den vandbelastede del og andre dele af vådrummet. På baggrund af BR-95 er indført

Læs mere

Byggematerialer i topkvalitet til professionelle og gør-det-selv folk. Direkte salg til alle. Svalehaleplader i stål

Byggematerialer i topkvalitet til professionelle og gør-det-selv folk. Direkte salg til alle. Svalehaleplader i stål Odense LAVPRIS Tømmerhandel A/S Lumbyvej 75 DK-5000 Odense C Telf.: +45 66 18 27 93 Fax +45 66 18 06 30 SE nr.: 17 91 90 32 Bil-tlf.: +45 20 45 13 60 E-mail: info@olt.dk www.olt.dk Byggematerialer i topkvalitet

Læs mere

MONTERINGSFORSKRIFTER M.M.

MONTERINGSFORSKRIFTER M.M. MONTERINGSFORSKRIFTER M.M. Vedligeholdelsesvejledning Monteringsforskrift for klassificerede døre Diverse vejledninger Fabriksvej 6 DK-6973 Ørnhøj Tlf. 96 92 60 00 Fax 96 92 60 01 E-mail: trehoeje@trehoeje.dk

Læs mere

Tegnestuen Virumgården, Torstorp Plejecenter, Danmark, Danopanel, Globe VIDSTE DU, AT

Tegnestuen Virumgården, Torstorp Plejecenter, Danmark, Danopanel, Globe VIDSTE DU, AT Tegnestuen Virumgården, Torstorp Plejecenter, Danmark,, Globe VIDSTE DU, AT vores produktsortiment omfatter et specielt loft- og vægbeklædning, der opfylder de strengeste krav til slagfasthed og kan anvendes

Læs mere

T500. Installationer: D520 Installations-huller uden forstærkningsplade. side 21 D521 Installations-huller med forstærkningsplade. side 22.

T500. Installationer: D520 Installations-huller uden forstærkningsplade. side 21 D521 Installations-huller med forstærkningsplade. side 22. Tegningsliste, etagedæk. T500 Eksempler på opbygninger af etagedæk: D501 med udstøbning på svalehaleplader. side 2 D502 med gulvgips på trapezplader. side 3 D503 med OSB-plade på toppen. side 4 D504 med

Læs mere

Gyproc Brandsektionsvægge

Gyproc Brandsektionsvægge Gyproc Brandsektionsvægge Lovgivning I BR 95, kap. 6.4.1 stk. 2 står der: En brandsektionsvæg skal udføres mindst som BSvæg 60, og den skal under brand bevare sin stabilitet, uanset fra hvilken side væggen

Læs mere

Montage. Under montage får du et grundigt indblik i, hvordan du håndterer og monterer undergulv i gips.

Montage. Under montage får du et grundigt indblik i, hvordan du håndterer og monterer undergulv i gips. Montage Under montage får du et grundigt indblik i, hvordan du håndterer og monterer undergulv i gips. De nærmere specifikationer på gulvpladerne fremgår af produktoversigter og datablade. MONTAGE GULVE

Læs mere

fade PLUS+ System datablad 2017/1 made from natural materials in Scandinavia

fade PLUS+ System datablad 2017/1 made from natural materials in Scandinavia fade System datablad PLUS+ 07/ made from natural materials in Scandinavia Indhold. Fade Akustikpudssystem. System navn. Anvendelsesområde 4. Materialer & produkter 5. Egenskaber 6. Egnede bæreværk 7. Montage

Læs mere

3.4 Etagedæk og Lofter

3.4 Etagedæk og Lofter Projektering / Etagedæk og Lofter 3. Etagedæk og Lofter Projektering 3. Gyproc Håndbog 9 271 Projektering / Etagedæk og Lofter 3. Etagedæk og Lofter Indhold 3..0 Indledning... 273 Dimensionering... 27

Læs mere