De overordnede mål for integrationsindsatsen er at:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De overordnede mål for integrationsindsatsen er at:"

Transkript

1 /DQGVRUJDQLVDWLRQHQL'DQPDUN'DQVN$UEHMGVJLYHUIRUHQLQJ %HGUHLQWHJUDWLRQDIIO\JWQLQJHRJLQGYDQGUHUHSnGHWUHJLRQDOH DUEHMGVPDUNHG Det er afgørende, at flere flygtninge og indvandrere kommer i beskæftigelse og bliver selvforsørgende. Det er vigtigt af hensyn til integrationen i det danske samfund og af hensyn til fortsat vækst og beskæftigelse. Flygtninge og indvandrere har de sidste 20 år bidraget med personer i arbejdsstyrken. Integrationsindsatsen står imidlertid over for store udfordringer, idet erhvervsfrekvensen er faldet fra 73 pct. til 50 pct. i samme periode. Hvis flygtninge og indvandreres erhvervsfrekvens og dermed tilknytningen til arbejdsmarkedet kan øges til 73 pct., som den var i 1981, betyder det, at arbejdsstyrken vil stige med i Integrationsindsatsen står imidlertid overfor store udfordringer. Det er baggrunden for, at Regeringen, KL, LO og DA indgik aftalen På vej mod en ny integrationspolitik den 24. maj De overordnede mål for integrationsindsatsen er at: Øge arbejdsstyrken Få flere flygtninge og indvandrere i beskæftigelse Undgå marginalisering Sikre fastholdelse af allerede beskæftigede på arbejdsmarkedet LO og DA er enige om, at integration i højere grad skal ske på arbejdspladserne, og at integrationen så vidt muligt skal tage udgangspunkt i de medbragte kompetencer, der efterspørges på det danske arbejdsmarked. Skal det lykkes, er der brug for rammer, der understøtter indsatsen på arbejdspladserne. Det gælder en mere fleksibel, erhvervsrettet og kvalitativ bedre danskundervisning, styrket kompetenceafklaring, en forenklet redskabsvifte og øgede incitamenter for kommunerne samt at den enkelte flygtning og indvandrer selv tager et større ansvar for at blive integreret på arbejdsmarkedet. En stor del af disse rammer er nu skabt. De rigtige rammer gør det imidlertid ikke alene. Indsatsen skal i højere grad ske på arbejdspladserne, ligesom det skal sikres, at kommunerne støtter op om indsatsen og anvender de nye rammer optimalt. For at fremme integrationsindsatsen ønsker LO og DA at indgå i et fælles regionalt samarbejde om en bedre integration. Der bør fastlægges fælles integrationspolitiske målsætninger på baggrund af viden om den regionale integrationspolitiske udfordring, det regionale arbejdsmarked, udviklingen i jobåbninger m.v. LO og DA bør gøre sig strategiske overvejelser om, hvordan de overordnede målsætninger for integrationsindsatsen kan understøttes regionalt. Det bør overvejes, hvilke konkrete mål LO og DA skal forfølge og hvordan.

2 Der bør f.eks. sættes fokus på: 2 Hurtigere afklaring og bedre anvendelse af kompetencer En mere effektiv og fleksibel danskundervisning En bedre visitation forudsætning for hurtigere i job Øget fokus på jobsøgning og formidling Integration skal foregå på arbejdspladserne LO og DA anbefaler endvidere, at kræfterne som udgangspunkt anvendes på flygtninge og indvandrere, som har fået asyl i Danmark. Når det gælder asylsøgere, bør man være varsom med at tildele arbejdspladserne en rolle, idet mulighederne for asyl er uklare og asylperioden bliver stadig kortere. Koordinationsudvalgene får fra 1. juli 2003 til opgave at rådgive kommunen om integration af flygtninge og indvandrere på arbejdsmarkedet. Integrationsrådene vil fortsat rådgive kommunen om flygtninge- og indvandrerpolitiske spørgsmål. Omdrejningspunktet for denne aftale er primært flygtninge og indvandrere, der lige er kommet til landet og befinder sig i den 3-årige integrationsperiode, som er en ny målgruppe for koordinationsudvalget. Der er 4 forskellige faser i integrationsindsatsen, når der først er givet asyl: 1) Modtagelse i kommunen, 2) Aktiv start, 3) Hurtigt i arbejde og 4) Fuld integreret på arbejdsmarkedet, jf. bilag 1. LO og DA kan have konkrete holdninger til de enkelte faser og fastsætte yderligere mål, der understøtter dette. Nedenfor gives konkrete eksempler på, hvordan de enkelte mål kan forfølges. +XUWLJHUHDINODULQJRJEHGUHDQYHQGHOVHDINRPSHWHQFHU LO og DA mener, at integrationsindsatsen skal fokusere på at bibringe flygtninge og indvandrere grundlæggende kompetencer, der hurtigt gør det muligt at bidrage aktivt til samfundet herunder deltage på arbejdsmarkedet. LO og DA ønsker, at flygtninge og indvandrere skal kunne anvende medbragte formelle og uformelle kompetencer optimalt. Derfor skal kommunerne i højere grad afdække og tage udgangspunkt i medbragte kvalifikationer, som er relevante for det danske arbejdsmarked, når der laves kontrakter for den enkelte. Der bør derfor sikres en hurtig afklaring af såvel uddannelsesmæssige som erhvervsmæssige kompetencer. Kontrakten mellem kommunen og den enkelte udlænding skal være omdrejningspunktet for indsatsen og skal indeholde mål for, hvilket sprogligt og fagligt niveau, der sigtes mod, samt hvilken efterfølgende beskæftigelse eller uddannelse, der forventes. LO og DA er enige om, at målene i kontrakten bør fastsættes i forhold til det, der er nødvendigt for at kunne udnytte medbragte kvalifikationer. Kommunen bør derfor give den enkelte mulighed for at deltage i et eller flere af elementerne i introduktionsforløbet på et højere niveau. Det kan f.eks. være hensigtsmæssigt, hvis indvandrere har en specialistuddannelse som f.eks. ingeniør eller læge. LO og DA anbefaler, at der sættes fokus på, at:

3 Kommunen sikrer afklaring af kompetencer ved 1. kontakt med kommunen Kommunen inddrager CVUU 1 i oversættelse af eksamensbeviser Kompetenceafklaring munder ud i skriftlig dokumentation af kundskaber Kompetenceafklaring anvendes som omdrejningspunkt for den individuelle kontrakt Kommunerne fastsætter sproglige og faglige mål i kontrakterne Kontrakten er målrettet arbejdsmarkedets behov og indeholder konkret jobmål Målene i kontrakten kun justeres, hvis de grundlæggende forudsætninger hos den enkelte viser sig uholdbare Der i højere grad samarbejdes og udveksles informationer mellem AF, kommunen, uddannelsesinstitutionerne, udbydere af sprogundervisning m.v. LO og DA mener, at koordinationsudvalgene yderligere kan understøtte indsatsen ved f.eks. at: Anmode om kvartalsvise opgørelser over sproglige og faglige mål i kontrakterne Anmode om halvårlige opgørelser over, i hvilket omfang sproglige mål justeres under introduktionsperioden og i givet fald, hvornår i forløbet og hvorfor? Anbefale, at AF-repræsentanten i koordinationsudvalget kvartalsvist redegør for udviklingen på det regionale arbejdsmarked og arbejdsmarkedets behov Anbefale, at kommunen oversender indhentet kompetenceafklaring til den konkrete udbyder af danskundervisning. Dermed sikres, at kompetenceafklaring ikke både foregår i kommunen og hos udbyder af danskundervisning 3 (QPHUHHIIHNWLYRJIOHNVLEHOGDQVNXQGHUYLVQLQJ LO og DA er enige om, at danskundervisning aldrig må være en barriere for ordinær beskæftigelse. Derimod er det en forudsætning for, at arbejdspladserne kan bidrage mere aktivt i integrationen af flygtninge og indvandrere, at danskundervisningen er maksimalt fleksibel og støtter op om indsatsen på arbejdspladserne. Danskundervisningen er i dag ikke altid tilstrækkelig fleksibel og fungerer ikke altid i samspil med den/de eventuelle arbejdspladser. Det er i og for sig ikke afgørende, hvem der forestår danskundervisningen. Det afgørende er, at kvaliteten, effekten og fleksibiliteten i danskundervisningen er høj, og at den enkelte flygtning eller indvandrer selv tager aktivt del og ansvar for deltagelse i danskundervisningen. Integrationsindsatsen bør være fleksibel og individuel målrettet den enkelte flygtning eller indvandrer. F.eks. har det for udenlandske læger været en succes at give intensive danskkurser i fagsprog, der sigtede mod en hurtig indgang til arbejdsmarkedet. LO og DA er samtidig enige om, at flygtninge og indvandrere som minimum bør have danskundervisning, indtil der tales et tilstrækkeligt dansk. 1 Center for Vurdering af Udenlandske Uddannelser. Centeret vurderer formelle uddannelsesmæssige kompetencer.

4 LO og DA anbefaler, at det sikres, at: 4 Kommunen sikrer fleksibilitet i danskundervisningen Kommunen inddrager andre aktører i danskundervisningen, hvis der kan opnås en højere kvalitet, effektivitet og fleksibilitet i danskundervisningen Kommunen fokuserer på at reducere fravær fra danskundervisning Kommunen hurtigt sikrer basal danskundervisning til flygtninge og indvandrere, så integration via arbejdsmarkedet bliver muligt. Det skal sikres, at man kan forstå en sikkerhedsinstruktion Kommunerne tilbyder målrettede og intensive forløb, der sigter mod hurtig indtræden på arbejdsmarkedet, til flygtninge og indvandrere, der besidder kvalifikationer, som efterspørges på det danske arbejdsmarked Kommunen fortsat giver tilbud om dansk ud over de max 3 år til f.eks. flygtninge og indvandrere, der pga. sygdom, barsel eller ustøttet beskæftigelse ikke har haft mulighed for at følge danskundervisningen Koordinationsudvalgene kan understøtte indsatsen ved at: Anbefale, at danskundervisning tilrettelægges i samarbejde mellem kommunen, virksomheden og danskudbyderen, f.eks. danskundervisning på eller i nærheden af virksomhederne, fælles transport til danskundervisning for flere virksomheders ansatte eventuelt også over kommunegrænser m.v. Evt. via inddragelse af andre udbydere af danskundervisning end sprogcentrene Anmode om opgørelser over deltagernes progression i danskniveau og evt. sammenligne de enkelte udbydere Anmode om opgørelser over fravær fra danskundervisning fordelt på målgrupper Anmode om opgørelser over, i hvilket omfang kommunen bruger de sanktionsmuligheder, den har for flygtninge og indvandrere, der ubegrundet er fraværende fra danskundervisning Anmode om opgørelser over, i hvilket omfang flygtninge og indvandrere under introduktionsperioden har været syg, på barsel eller i ustøttet beskæftigelse, i hvilket omfang denne gruppe efter 3 år fortsat ikke taler basalt dansk, og i hvilket omfang denne gruppe får yderligere danskundervisning (QEHGUHYLVLWDWLRQ±IRUXGV WQLQJIRUKXUWLJHUHLMRE LO og DA er enige om, at flere flygtninge og indvandrere skal i arbejde. Så mange som muligt skal have en chance på arbejdsmarkedet. Derfor er det vigtigt, at kommunen hjælper den enkelte til hurtig selvforsørgelse. En korrekt visitation er forudsætningen for, at flygtninge og indvandrere får den rigtige indsats fra første dag i kommunen. Det gør samtidig arbejdskraften synlig overfor arbejdsgiverne. Kommunen skal altid vurdere, hvorvidt den enkelte er arbejdsmarkedsparat eller ej, hvorefter arbejdsmarkedsparate, der taler et basalt dansk, skal tilmeldes AF. LO og DA anbefaler, at der sættes fokus på:

5 5 Kommunernes visitation i arbejdsmarkedsparate og ikke arbejdsmarkedsparate flygtninge og indvandrere At det sikres, at der mindst hver 3. måned sker en vurdering af, om flygtninge og indvandrere på introduktionsydelse, med problemer ud over ledighed, er blevet arbejdsmarkedsparate Koordinationsudvalgene kan understøtte indsatsen ved f.eks. at anmode om opgørelser over: Kommunens visitation benchmarket med sammenlignelige kommuner og hele landet Hvor mange ikke arbejdsmarkedsparate flygtninge og indvandrere, der er blevet arbejdsmarkedsparate opdelt på, hvor længe vedkommende har været i kommunen og evt. nationalitet JHWIRNXVSnMREV JQLQJRJIRUPLGOLQJ Flygtninge og indvandrere skal hjælpes hurtigt ind på arbejdsmarkedet og blive selvforsørgende gennem hjælp til jobsøgning og opkvalificering til konkrete job. En stor del af stillingerne på det danske arbejdsmarked bliver besat gennem netværk eller ansøgninger. Flygtninge og indvandrere har imidlertid typisk behov for at udvide netværket, når det gælder jobansøgninger, ligesom der er behov for kendskab til jobsøgningsprocedurer. Der er samtidig behov for at synliggøre den arbejdskraftressource, som flygtninge og indvandrere besidder. En effektiv jobsøgning herunder kendskab til jobsøgningsprocedurer og synlighed under introduktionsperioden kan være afgørende for hurtigere at opnå beskæftigelse. LO og DA er enige om, at introduktionsforløbet ikke må fastholde den enkelte flygtning og indvandrer i aktivering. Det bør derfor præciseres, at arbejdsmarkedsparate modtagere af introduktionsydelse har pligt til at søge jobs parallelt med introduktionsforløbet. Ligesom kommunen skal formidle job, hvis der opstår mulighed for det. Opmærksomheden bør bl.a. henledes mod deltidsjobs, som kan varetages parallelt med f.eks. danskundervisning også hvis virksomheden ikke er placeret i nærheden af bopælen. LO og DA anbefaler, at der sættes fokus på, at: Kommunen tilmelder arbejdsmarkedsparate, der taler et basalt dansk til AF Kommunen sikrer, at arbejdsmarkedsparate flygtninge og indvandrere, der er tilmeldt AF, lægger CV ind i AF s CV-bank Kommunen anvender jobsøgningskurser som aktiveringstilbud Den enkelte flygtning og indvandrer selv har et ansvar for integrationen og er forpligtiget til at søge arbejde og forbedre sine jobmuligheder Introduktionsprogrammet ikke fastholder flygtninge og indvandrere i passiv forsørgelse eller aktivering Kommunen formidler ethvert job, der er almindeligt inden for det faglige område, som den enkelte kan bestride

6 Kommunen skal sikre pasningstilbud, så manglende børnepasning ikke står i vejen for jobsøgning/formidling af job/danskundervisning Koordinationsudvalgene kan yderligere understøtte indsatsen ved f.eks. at anmode om opgørelser over: Andelen af arbejdsmarkedsparate flygtninge og indvandrere, der er tilmeldt AF Andelen af AF-tilmeldte flygtninge og indvandrere, der har oprettet et cv i AF s cvbank Andelen af jobsøgningskurser ud af den samlede aktivering Andelen af kontrakter, hvor det er indskrevet, at man er forpligtiget til at søge arbejde i introduktionsperioden Hvor ofte kommunen/af formidler job til flygtninge og indvandrere i et introduktionsforløb 6,QWHJUDWLRQVNDOIRUHJnSnDUEHMGVSODGVHUQH LO og DA er enige om, at der kan opnås en bedre og hurtigere integration af flygtninge og indvandrere, hvis integrationen i højere grad sker på arbejdspladserne. Dermed kan introduktionen til arbejdsmarkedet samt den faglige og sproglige opkvalificering i så vid udstrækning som muligt foregå i tilknytning til en konkret arbejdsplads. Der skal satses på opkvalificering i et virksomhedsnært miljø, frem for aktivering, som i uheldige tilfælde kan få karakter af opbevaring. Opkvalificering, som sikrer den enkelte et udviklingsforløb og som sikrer virksomhederne kvalificeret arbejdskraft. Det er baggrunden for, at parterne sammen med regeringen har aftalt en ny integrationsmodel. Før den enkelte opnår arbejds- og opholdstilladelse, foregår der en indsats på asylcentret, f.eks. basal danskundervisning, jobsøgning, ulønnet praktik m.v., jf. bilag 1. Selve integrationsforløbet begynder først ved ankomsten til kommunen. I integrationsforløbet kan der anvendes 3 redskaber: Vejledning og opkvalificering, virksomhedspraktik og løntilskud/ansættelse på særlige løn- og ansættelsesvilkår anvist af de forhandlingsberettigede parter, for flygtninge og indvandrere, der har mangelfulde sproglige og faglige kompetencer. De enkelte redskaber kan stå alene eller kombineres, og bør doseres ud fra den enkeltes forudsætninger og beskæftigelsesmål, jf. figur 1.

7 7 Figur 1 Arbejdsmarkedsintegration Tid Fase 1 - Virksomhedspraktik Virksomhedsintroduktion Arbejdspladsoplæring/opkvalificering Ordinært arbejde Fase 3 Fase 2 - Særlig løn og ansættelsesvilkår - Løntilskud Aktiv start Fase 0 - Vejledning og opkvalificering Alg170303_1 Integrationen kan ske som en gradvis overgang fra en periode, hvor den enkelte er i ulønnet praktik på en virksomhed, til en periode med ansættelse på virksomheden, hvor den enkelte opnår kvalifikationer til at indtræde på samme løn- og ansættelsesvilkår som øvrige medarbejdere. I takt med den enkeltes produktivitet stiger, vil virksomhedens udgifter til løn stige tilsvarende. De offentlige myndigheder finansierer den sproglige og faglige opkvalificering i forløbet. Se i øvrigt bilag 2. Målet er altid den hurtigst mulige vej til arbejde på normale løn- og ansættelsesvilkår. Nogle vil starte fra bunden af trappen og andre vil kunne starte midt eller øverst på trappen. Det afgørende her er, at der lægges vægt på progression i forløbet og at forløbet styres af en kontrakt/handlingsplan. LO og DA er enige i målet med redskabsviften: At opnå en forenkling af redskaber til fordel for såvel ledige som virksomheder samt at sikre mod konkurrenceforvridning og fortrængning gennem klare varighedsbestemmelser og målrettet visitation til de enkelte redskaber. LO og DA anbefaler, at der sættes fokus på, at: Opkvalificering og ansættelse på særlige løn- og ansættelsesvilkår, hvor virksomhederne betaler løn for det antal timer, der arbejdes, bør være hovedregel for personer med mangelfulde sproglige og faglige kompetencer, men det kan være nødvendigt at anvende løntilskud, indtil de forhandlingsberettigede organisationer har anvist særlig løn- og ansættelsesvilkår Kommunen finansierer relevant faglig og sproglig opkvalificering efter aftale med virksomheden ved ansættelse af flygtninge og indvandrere på særlige løn- og ansættelsesvilkår anvist af de forhandlingsberettigede organisationer Der er som udgangspunkt ingen krav til arbejdets karakter ved anvendelse af virksomhedspraktik

8 Det skal sikres, at der ikke sker misbrug og konkurrenceforvridning ved at fastsætte præcise målgrupper og gennem korrekt visitation, klare varighedsbestemmelser samt ved medarbejderinddragelse For personer tæt på arbejdsmarkedet skal forløb i virksomhedspraktik som hovedregel have kort varighed, idet formålet her er at snuse til job og f.eks. afklare den enkeltes kompetencer og produktivitet i forhold til et konkret job For personer længere væk fra arbejdsmarkedet kan virksomhedspraktik have en længere varighed, idet formålet f.eks. kan være at afklare og/eller optræne faglige kompetencer eller f.eks. at tilegne sig sociale og sproglige kompetencer Myndigheden, virksomheden, den enkelte flygtning/indvandrer og tillidsmanden eller hvor en sådan ikke findes, en medarbejderrepræsentant, i fællesskab aftaler det mest hensigtsmæssige forløb, herunder sproglig og faglig opkvalificering og periodens længde, forud for hvert enkelt forløb med virksomhedspraktik og løntilskud Myndigheden etablerer en forsikring, der dels dækker den enkelte i virksomhedspraktik ved eventuel tilskadekomst, dels eventuelle skader som den enkelte måtte forårsage. Den visiterende myndighed er samtidig erstatningsansvarlig overfor virksomhederne, såfremt denne som følge af forkert visitation pådrages et tab Vejledning/opkvalificering og virksomhedspraktik også kan anvendes ved afdækning af ufaglærtes kompetencer Virksomhedspraktik også kan bruges forud for påbegyndelse af en erhvervsuddannelse Kommunen også tilbyder virksomhedspraktik og ansættelse med løntilskud til AFtilmeldte familiesammenførte uden ydelse Myndigheden har en løbende dialog med arbejdspladsen og den enkelte flygtning eller indvandrer under virksomhedspraktik Myndigheden i forbindelse med etablering af virksomhedspraktik og/eller ansættelse af flygtninge og indvandrere yder støtte til mentorer/tovholdere på arbejdspladserne Den enkelte virksomhed har én kontaktperson til kommunen Alle aktører på området samarbejder både udbydere af danskundervisning, kommuner, AF, uddannelsesinstitutioner og virksomheder Koordinationsudvalgene kan yderligere understøtte indsatsen ved f.eks. at: Anbefale, at der udarbejdes en skriftlig aftale mellem kommunen og virksomheden om konkrete integrationsforløb i virksomheden. Der skal redegøres for kommunens og den enkelte virksomheds forpligtigelser under forløbet Sikre, at der etableres et fyldestgørende overblik over brugen af redskaber, herunder virksomhedspraktik og varigheden heraf i henholdsvis den offentlige og private sektor Anmode om, at effekterne af kommunens indsats benchmarkes med sammenlignelige kommuner og i forhold til hele landet. 8

9 Anbefale kommunen at indgå kommunesamarbejde om f.eks. at tilvejebringe virksomhedspraktikpladser og/eller særlige integrationsforløb, hvor parterne har anvist særlige løn- og ansættelsesforhold Anbefale styrket erfaringsudveksling mellem AF og kommunen som fast dagsordenspunkt på koordinationsudvalgsmøderne 9

10 10 %LODJ Integrationsforløb Asylfasen Hurtig sagsbehandling Aktiv ventetid, f.eks. arbejde i asylcentret Danskundervisning Arbejdstilladelse til sæ rligt kvalificerede asylans gere Modtagelse i kommunen Boligplacering F rste afklaring af kompetencer Henvisning til danskundervisning Aktiv start Kompetenceafklaring/visitation Individuel kontrakt Introduktion og forberedelse til det danske samfund/arbejdsmarkedet Grundlæ ggende danskundervisning Fleksibel danskundervisning Mulighed for virksomhedstilpasset undervisning Hurtigt i arbejde Kontrakt/handlingsplan med beskæ f- tigelsesmål Vejledning og opkvalificering Virksomhedspraktik Arbejdspladsoplæ ring (sæ rlige l n- og ansæ ttelsesvilkår / l ntilskud) Øvrige aktiv tilbud f.eks. uddannelse e.l. Supplerende danskundervisning Fuld integreret på arbejdsmarkedet Ordinæ r ansæ ttelse Evt. supplerende danskundervisning

11 11 %LODJ5HGVNDEVYLIWHQ 2YHUVLJWRYHUUHGVNDEHUWUDSSHPRGHOOHQ 5HGVNDE )RUPnO 9DULJKHG $QVDW 6 UOLJH 9HMOHGQLQJRJ RSNYDOLILFHULQJ 9LUNVRPKHGV SUDNWLN 6 UOLJO QRJ DQV WWHOVHV YLONnU / QWLOVNXG Vejledning til arbejdsmarkedet evt. fagspecifik dansk, jobsøgning Afdække hurtigste vej til ordinær beskæftigelse, f.eks. gennem hurtig afklaring af den enkeltes kvalifikationer via arbejdsprøvning og kompetenceafklaring og/eller f.eks. ved tilegnelse af sociale og sproglige kompetencer Opkvalificeringsforløb mhp., at den enkelte hurtigst muligt bliver klar til ordinær ansættelse. Danskundervisning i tæt tilknytning til arbejdspladsen Oplæring/opkvalificering mhp. ordinær ansættelse 3 mdr. Nej/ introduktionsydelse 4-26 uger > 26 uger i særlige tilfælde Nej/ introduktionsydelse og beskæftigelses tillæg - Ja/ løn for det antal timer, der arbejdes IRUKROG Intet krav til arbejdets karakter Mynd. etabl. arbejdsskadeforsikr Virks. dækket mod erstatn.ansv/ lønefterbet. krav 1 år Ja/løn Variabelt løntilskud

Forord. Jørgen Vorsholt Formand Dansk Arbejdsgiverforening Maj Color profile: Disabled Composite Default screen

Forord. Jørgen Vorsholt Formand Dansk Arbejdsgiverforening Maj Color profile: Disabled Composite Default screen Forord I 2002 tog regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter en række initiativer, der skal styrke integrationen af flygtninge og indvandrere på arbejdsmarkedet. 4-partsaftalen om en bedre integration

Læs mere

som har behov for et aktivt tilbud for at opnå eller fastholde beskæftigelse.

som har behov for et aktivt tilbud for at opnå eller fastholde beskæftigelse. /DQGVRUJDQLVDWLRQHQL'DQPDUN 'DQVN$UEHMGVJLYHUIRUHQLQJ 8GP QWQLQJDI )OHUHLDUEHMGH LNRPPXQHUQH ) OOHV/2'$JUXQGODJIRUNRRUGLQDWLRQVXGYDOJHQH Den politiske aftale om Flere i arbejde giver nye og store udfordringer

Læs mere

Hvorfor kompetenceafklaring er vigtig

Hvorfor kompetenceafklaring er vigtig Hvorfor kompetenceafklaring er vigtig Kompetenceafklaring er en fordel for både ledige og virksomheder. Kompetenceafklaring kan være med til at gøre det lettere for virksomheden at få overblik over især

Læs mere

Forord. Color profile: Disabled Composite Default screen

Forord. Color profile: Disabled Composite Default screen Forord Med arbejdsmarkedsreformen Flere i arbejde fra efteråret 2002 blev der taget en række skridt i retning af et mere effektivt arbejdsmarkedssystem. De nye regler blev implementeret i loven pr. juni

Læs mere

Mulighed for danskundervisning

Mulighed for danskundervisning Mulighed for danskundervisning Virksomheder, der ønsker at tilbyde danskundervisning til medarbejdere, kan vælge selv at betale for undervisningen eller søge kommunen (eller AF) om økonomisk støtte. Der

Læs mere

Fælles konklusionspapir. fra teknikerdrøftelserne af regeringens integrationsudspil. "På vej mod en ny integrationspolitik"

Fælles konklusionspapir. fra teknikerdrøftelserne af regeringens integrationsudspil. På vej mod en ny integrationspolitik 23. maj 2002 Fælles konklusionspapir fra teknikerdrøftelserne af regeringens integrationsudspil "På vej mod en ny integrationspolitik" Indholdsfortegnelse s. 2/28 I. Indledning 3 II. Mål og udfordringer

Læs mere

fra teknikerdrøftelserne af regeringens integrationsudspil

fra teknikerdrøftelserne af regeringens integrationsudspil 23. maj 2002 ) OOHVNRQNOXVLRQVSDSLU fra teknikerdrøftelserne af regeringens integrationsudspil "På vej mod en ny integrationspolitik" s. 2/28,QGKROGVIRUWHJQHOVH,,QGOHGQLQJ,,0nORJXGIRUGULQJHUIRULQWHJUDWLRQVLQGVDWVHQ

Læs mere

Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte

Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte HANDLINGSPLAN Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte Juni 2016 Indhold 1. Introduktion 2. Formål og målsætninger 3. Indsatser og aktiviteter 4. Koordination og samarbejde

Læs mere

Jobcenter Esbjerg - beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte

Jobcenter Esbjerg - beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte HANDLINGSPLAN Jobcenter Esbjerg - beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte Juni 2016 Indhold 1. Introduktion 2. Formål og målsætninger 3. Indsatser og aktiviteter 4. Koordination og samarbejde

Læs mere

Vejledning om k oordinat ionsudvalget s rolle i forhold t il t ilbud om virk som hedsprak t ik

Vejledning om k oordinat ionsudvalget s rolle i forhold t il t ilbud om virk som hedsprak t ik 28/9-04 LJ/LH Vejledning om k oordinat ionsudvalget s rolle i forhold t il t ilbud om virk som hedsprak t ik,,qgohgqlqj På baggrund af LO s undersøgelse fra foråret 2004 om LOkoordinationsudvalgenes erfaringer

Læs mere

En styrket integrationsindsats oplæg til drøftelser med KL

En styrket integrationsindsats oplæg til drøftelser med KL En styrket integrationsindsats oplæg til drøftelser med KL Danmark modtager i disse år historisk mange flygtninge. Kommunerne forventes alene i år at modtage op mod 17.000 flygtninge, ligesom der også

Læs mere

Bedre integration via arbejdsmarked ved Viggo Thinggaard, formand for LO Silkeborg - Favrskov

Bedre integration via arbejdsmarked ved Viggo Thinggaard, formand for LO Silkeborg - Favrskov Bedre integration via arbejdsmarked ved Viggo Thinggaard, formand for LO Silkeborg - Favrskov LO s holdning / den politiske målsætning Hvor stor er udfordringen Hvad skal der til / værktøjer i beskæftigelsesindsatsen

Læs mere

PEJLEMÆRKER I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN. For integrationsborgere i Svendborg Kommune

PEJLEMÆRKER I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN. For integrationsborgere i Svendborg Kommune PEJLEMÆRKER I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN For integrationsborgere i Svendborg Kommune Målgruppe: Borgere på integrationsydelse, der er i gang med Integrationsprogrammet og er visiteret som jobparate eller

Læs mere

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune - Opfølgningsnotat 3. kvartal 2017 Allerød Kommunes strategi for modtagelse og integration af flygtninge er under implementering og

Læs mere

Oversigt over ændringer i den beskæftigelsesrettede indsats som følge af LF /16

Oversigt over ændringer i den beskæftigelsesrettede indsats som følge af LF /16 Oversigt over ændringer i den beskæftigelsesrettede indsats som følge af LF 189 15/16 Med ikrafttrædelse 1.7.2016 Ændring i reglerne vedr. helbredsmæssig vurdering Ændringen indebærer, at kommunalbestyrelsen

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN

BESKÆFTIGELSESPLAN 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere i job

Læs mere

Jobnet.dk er jobcentrenes tilbud til jobsøgende og arbejdsgivere på internettet.

Jobnet.dk er jobcentrenes tilbud til jobsøgende og arbejdsgivere på internettet. Jobsøgning Jobsøgning Når du er ledig kontanthjælpsmodtager, bliver du løbende indkaldt til møder og samtaler på jobcentret, hvor vi snakker om dine jobmuligheder og din jobsøgning. Jobnet.dk Jobnet.dk

Læs mere

Derfor er målet med pjecen at give gode råd om, hvordan arbejdsgivernes målsætninger kan forfølges i koordinationsudvalgene.

Derfor er målet med pjecen at give gode råd om, hvordan arbejdsgivernes målsætninger kan forfølges i koordinationsudvalgene. Forord I det daglige arbejde i koordinationsudvalgene er det ofte vanskeligt som arbejdsgiverrepræsentant at afgøre, hvordan arbejdsgivernes interesser og målsætninger helt konkret kan fremmes i forhold

Læs mere

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune - Opfølgningsnotat 2. kvartal 20 Allerød Kommunes strategi for modtagelse og integration af flygtninge er under implementering og

Læs mere

Strategi for integrationsindsatsen Holstebro Kommune

Strategi for integrationsindsatsen Holstebro Kommune Strategi for integrationsindsatsen Holstebro Kommune Vision: Alle borgere i Holstebro Kommune uanset etnisk eller kulturel baggrund indgår i og bidrager som aktive medborgere til det fælles samfund med

Læs mere

Aftale om 4 forslag til målretning af aktiveringsindsatsen

Aftale om 4 forslag til målretning af aktiveringsindsatsen Aftale om 4 forslag til målretning af aktiveringsindsatsen Aftalepartierne (S, RV, V, K og DF) er enige om på baggrund af et oplæg fra LO og DA at vedtage 4 forslag til en stærkere målretning mod job i

Læs mere

Integrationspolitik 2014

Integrationspolitik 2014 Integrationspolitik 2014 Kommunalbestyrelsen den 19. august 2014 1. Indledning Integrationspolitikken beskriver rammen for integrationsindsatsen i Norddjurs Kommune. I Norddjurs Kommune er godt 6 % af

Læs mere

Aktiveringsstrategi for job- og uddannelsesparate ledige i Rudersdal Kommune

Aktiveringsstrategi for job- og uddannelsesparate ledige i Rudersdal Kommune Aktiveringsstrategi for job- og uddannelsesparate ledige i Rudersdal Kommune April 2016 Indhold Indledning... 3 Målgrupper... 3 Principper... 4 Fokus på den individuelle indsats... 4 Hurtig indsats og

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN 2018

BESKÆFTIGELSESPLAN 2018 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses alt for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere

Læs mere

Bekendtgørelse om udarbejdelse af individuel kontrakt og om introduktionsprogrammet efter integrationsloven

Bekendtgørelse om udarbejdelse af individuel kontrakt og om introduktionsprogrammet efter integrationsloven Bekendtgørelse nr. 0 Bekendtgørelse om udarbejdelse af individuel kontrakt og om introduktionsprogrammet efter integrationsloven I medfør af 19, stk. 6, 23, stk. 6, og 24 a, stk. 5, i lov om integration

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN

BESKÆFTIGELSESPLAN 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere i job

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af integrationsindsatsen over for nyankomne udlændinge. Oktober 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af integrationsindsatsen over for nyankomne udlændinge. Oktober 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af integrationsindsatsen over for nyankomne udlændinge Oktober 2008 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK.

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2018 Nyborg Kommune

Beskæftigelsesplan 2018 Nyborg Kommune Beskæftigelsesplan 2018 Nyborg Kommune November 2017 Indledning Nyborg Kommune udarbejder hvert år en beskæftigelsesplan, der tager udgangspunkt i, hvad der er særligt fokus på i Nyborg Kommunes beskæftigelsesrettede

Læs mere

Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen Februar 2016

Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen Februar 2016 Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen Februar 2016 Integration på arbejdsmarkedet er en helt central del af integrationen i det danske samfund. En forstærket indsats for flygtninge og familiesammenførte

Læs mere

Varde Kommunes aktiveringsstrategi.

Varde Kommunes aktiveringsstrategi. Varde Kommunes aktiveringsstrategi. Baggrund og formål. Den nye refusionsreform som træder i kraft 1. januar 2016, samt det fælles fokus på varighed, der har været gennem de seneste 4 reformer på diverse

Læs mere

Bilag 2: Fakta om virksomhedsrettede redskaber

Bilag 2: Fakta om virksomhedsrettede redskaber Bilag 2: Fakta om virksomhedsrettede redskaber Virksomhedsrettede tilbud afgrænses i LBK nr. 1342 ad 21/11/2016 af 3 tilbudsformer: - Virksomhedspraktik - Nyttejob - Løntilskud Fælles for virksomhedspraktik

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2017 Jobcenter Struer (udkast)

Beskæftigelsesplan 2017 Jobcenter Struer (udkast) Beskæftigelsesplan 2017 Jobcenter Struer (udkast) November 2016 Indhold 1. Indledning...3 2. Rammerne for beskæftigelsesindsatsen i Struer...4 3. Resultater af beskæftigelsesindsatsen i Struer...5 4. Virksomhederne

Læs mere

Aftale om forpligtende samarbejde. Delaftale 6 Beskæftigelse og integrationen. Den 6. april 2006 Dragør j.nr. 00.01.A.09

Aftale om forpligtende samarbejde. Delaftale 6 Beskæftigelse og integrationen. Den 6. april 2006 Dragør j.nr. 00.01.A.09 Dragør Kommune Tårnby Kommune Aftale om forpligtende samarbejde Delaftale 6 Beskæftigelse og integrationen Den 6. april 2006 Dragør j.nr. 00.01.A.09 Forord Dragør og Tårnby kommunalbestyrelser indgik i

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN 2017

BESKÆFTIGELSESPLAN 2017 BESKÆFTIGELSESPLAN 2017 Beskæftigelsesindsatsen i Haderslev Kommune skal sikre, at kommunens borgere har mulighed for at deltage aktivt på arbejdsmarkedet, og at jobparate borgere hjælpes hurtigst muligt

Læs mere

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune - Opfølgningsnotat 4. kvartal 2017 Allerød Kommunes strategi for modtagelse og integration af flygtninge er under implementering og

Læs mere

INTEGRATIONSSTRATEGI

INTEGRATIONSSTRATEGI INTEGRATIONSSTRATEGI 2017 2018 ODENSE HAR BRUGFOR ALLE - OGSÅ PÅ ARBEJDSMARKEDET BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 STRATEGISKE FOKUSOMRÅDER 1. EN GOD START I ODENSE FOR ALLE 2. ALLE ER ER EN DEL AF ARBEJDSFÆLLESSKABET

Læs mere

Beskæftigelsesplan tillæg til Beskæftigelsesplan

Beskæftigelsesplan tillæg til Beskæftigelsesplan Beskæftigelsesplan 2017 - tillæg til Beskæftigelsesplan 2016-2019 Indledning Kommunerne skal hvert år udarbejde en beskæftigelsesplan, der beskriver strategi og målsætning for beskæftigelsesindsatsen i

Læs mere

Integrationsministeriet har anmodet om LO s bemærkninger til forslag til lov omdanskuddannelse

Integrationsministeriet har anmodet om LO s bemærkninger til forslag til lov omdanskuddannelse Sagsnr. 50.10-00-348 Vores ref. HBØ/kni Deres ref. 2002/5100-2 Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Holbergsgade 6 1057 København K Att.: Peter S. Willadsen Den 17. januar 2003. + ULQJRYHUXGNDVWWLOIRUVODJWLOORYRPGDQVNXGGDQQHOVHWLOYRNVQHXGO

Læs mere

BRANCHEPAKKER. LG Insight og Foreningen Nydansker // 2015

BRANCHEPAKKER. LG Insight og Foreningen Nydansker // 2015 LG Insight og Foreningen Nydansker // 2015 NYE VEJE TIL BESKÆFTIGELSE Har I brug for hjælp til at få flere ledige indvandrere og flygtninge ud på arbejdsmarkedet? Så brug branchepakker som et effektivt

Læs mere

INTEGRATIONSSTRATEGI

INTEGRATIONSSTRATEGI INTEGRATIONSSTRATEGI 2017 2018 ODENSE HAR BRUG FOR ALLE - OGSÅ PÅ ARBEJDSMARKEDET BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 STRATEGISKE FOKUSOMRÅDER 1. EN GOD START I ODENSE FOR ALLE 2. ALLE ER EN DEL AF ARBEJDSFÆLLESSKABET

Læs mere

Aktivering. Ledernes arbejdsløshedskasse 9. udgave, januar 2014

Aktivering. Ledernes arbejdsløshedskasse 9. udgave, januar 2014 Om Aktivering Ledernes arbejdsløshedskasse 9. udgave, januar 2014 Indhold Side 1. Forord 3 2. Aktivering hvem og hvornår? 4 2.1 Pligt til aktivering 4 2.2 Mulighed for aktivering tidlig indsats 4 2.3 Ret

Læs mere

LO konference den 15. september 2005

LO konference den 15. september 2005 ,GHDOHURJDPELWLRQHUIRUGHQ IUHPWLGLJHEHVN IWLJHOVHVLQGVDWV LO konference den 15. september 2005 1 Udfordringer for Århus jobcenter 'HNRPPXQDOHPnOJUXSSHU: 'HIRUVLNUHGHOHGLJH: 21.000 berørte kontanthjælpsmodtagere,

Læs mere

Kommentarer til forslag til lov om ændring af integrationsloven og udlændingeloven (Integrationskontrakter, erklæring om integration

Kommentarer til forslag til lov om ændring af integrationsloven og udlændingeloven (Integrationskontrakter, erklæring om integration Sagsnr. 50.10-05-619 Vores ref. MLK/kfr Deres ref. Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Holbergsgade 6 1057 København K Att.: Susanne S. Clausen Den 4. november 2005 Kommentarer til forslag

Læs mere

Fremtidens arbejdskraft...

Fremtidens arbejdskraft... PARTNERSKAB MELLEM KOMMUNE OG VIRKSOMHED Fremtidens arbejdskraft... Bekæmp mangel på arbejdskraft og ledighed, lad os sammen finde nye veje til varig beskæftigelse til glæde for alle parter! Det handler

Læs mere

Hvilken rolle spiller integrationskontrakten i forhold til integrationsprogrammet?

Hvilken rolle spiller integrationskontrakten i forhold til integrationsprogrammet? Om integrationsprogrammet Dette notat er en gennemgang, af de væsentligste elementer i integrationsprogrammet. Notatet er rettet mod medarbejdere i Integrationsnet, og har primært til formål at tilbyde

Læs mere

Status og politiske tendenser i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats

Status og politiske tendenser i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats Status og politiske tendenser i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats 22. marts 2017 De kommunale netværk om integration, Aarhus v. Direktør Kasper Højvang Kyed Integrationsudfordringen Antallet

Læs mere

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune - Opfølgningsnotat 1. kvartal 2017 Allerød Kommunes strategi for modtagelse og integration af flygtninge er under implementering og

Læs mere

LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats

LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats 2018 LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats ET ARBEJDSMARKED I VÆKST Arbejdsmarkedet i Danmark har i en årrække været i fremgang. Fra efteråret 2013 er beskæftigelsen steget med ca.

Læs mere

Koordineret Integrationsindsats for nytilkomne flygtninge i Fredericia Kommune. Alle skal bidrage

Koordineret Integrationsindsats for nytilkomne flygtninge i Fredericia Kommune. Alle skal bidrage Koordineret Integrationsindsats for nytilkomne flygtninge i Fredericia Kommune Alle skal bidrage Alle flygtninge og familiesammenførte, der ankommer til Fredericia, udgør en ressource både som almindelige

Læs mere

Integrationsgrunduddannelsen (IGU)

Integrationsgrunduddannelsen (IGU) Integrationsgrunduddannelsen (IGU) Erhvervsrettet uddannelse og integration Temakonference om trepartsaftalens initiativer til arbejdsmarkedsintegration Tirsdag den 20. september 2016 v. Kåre Vind Jensen

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN

BESKÆFTIGELSESPLAN 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere i job

Læs mere

Udkast til strategi for virksomhedsindsatsen i Jobcenter Syddjurs

Udkast til strategi for virksomhedsindsatsen i Jobcenter Syddjurs 1 of 5 Udkast til strategi for virksomhedsindsatsen i Jobcenter Syddjurs Virksomhedsstrategien tager udgangspunkt i 4 temaer. De 4 temaer udspringer af beskæftigelsesreformen, hvor samarbejdet med virksomhederne

Læs mere

Sundparken Horsens Kommune

Sundparken Horsens Kommune Sundparken Horsens Kommune 1 Karakteristika ved Sundparken Mange børn fleste 7 17-årige Få midaldrende (50 64-årige) Meget få gamle (65+-årige) Mange husstande med Enlige forsørgere Par med børn Mange

Læs mere

Strategi- og handleplan 2018

Strategi- og handleplan 2018 Strategi- og handleplan 2018 Det Regionale Arbejdsmarkedsråd på Fyn For Det Regionale Arbejdsmarkedsråd på Fyn har forebyggelse af mangel på arbejdskraft og understøtning af vækst på Fyn den højeste prioritet.

Læs mere

Udkast til Beskæftigelsesplan 2017 for Varde Kommune

Udkast til Beskæftigelsesplan 2017 for Varde Kommune Udkast til Beskæftigelsesplan 2017 for Varde Kommune Kort om arbejdsmarkedet i Varde Kommune Et udfordrende mismatch Ledigheden har de seneste år været faldende, mens beskæftigelsen har udviklet sig relativt

Læs mere

Erhverv, Beskæftigelse og Turismeudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018

Erhverv, Beskæftigelse og Turismeudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018 Erhverv, Beskæftigelse og Turismeudvalget Evaluering af Udviklingsmål 2018 januar 2019 Indhold Arbejdsmarkedsudvalget...3 AMU 1 Jobcentret har en tættere kontakt og en styrket dialog med virksomhederne...3

Læs mere

Strategi uddannelses- & kontanthjælp - Job & Uddannelse - Faaborg-Midtfyn Jobcenter

Strategi uddannelses- & kontanthjælp - Job & Uddannelse - Faaborg-Midtfyn Jobcenter Strategi: At unge under 30 år hurtigst muligt bliver optaget på og gennemfører en kompetencegivende uddannelse og at voksne over 30 år hurtigst muligt opnår varig beskæftigelse på ordinære vilkår. Der

Læs mere

Indsatsbeskrivelse for unge 18-24 årige med kompetencegivende uddannelse Kontanthjælpsmodtagere

Indsatsbeskrivelse for unge 18-24 årige med kompetencegivende uddannelse Kontanthjælpsmodtagere Indsatsbeskrivelse for unge 18-24 årige med kompetencegivende uddannelse Kontanthjælpsmodtagere Jobcentret Ungeteamet Februar 2014 Målgruppe Unge 18-24 årige med kompetencegivende uddannelse, der ansøger

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016 Silkeborg Kommune

Beskæftigelsesplan 2016 Silkeborg Kommune Beskæftigelsesplan 2016 Silkeborg Kommune Indledning - Beskæftigelsesplanens opbygning Kapitel 1 opstiller målsætningerne for beskæftigelsesindsatsen i 2016. Målene er en kombination af Arbejdsmarkedsudvalgets

Læs mere

05.25 O.08 26/2009 Side 1. Aftale om integrations- og oplæringsstillinger

05.25 O.08 26/2009 Side 1. Aftale om integrations- og oplæringsstillinger 05.25 Side 1 Aftale om integrations- og oplæringsstillinger KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Indholdsfortegnelse Side 05.25 Side 2 Indledning... 3 1. Aftalens område... 4 2. Formål... 4

Læs mere

Alle personer med et forsørgelsesbehov skal vurderes efter de samme principper og efter samme visitationsmodel.

Alle personer med et forsørgelsesbehov skal vurderes efter de samme principper og efter samme visitationsmodel. /DQGVRUJDQLVDWLRQHQL'DQPDUN 'DQVN$UEHMGVJLYHUIRUHQLQJ 3HMOHP UNHUIRUEHVN IWLJHOVHVLQGVDWVHQL5$5 Med Flere i arbejde er der lagt op til store udfordringer og flere frihedsgrader for den regionale og lokale

Læs mere

Orientering om status på beskæftigelsesindsatsen på integrationsområdet

Orientering om status på beskæftigelsesindsatsen på integrationsområdet Punkt 6. Orientering om status på beskæftigelsesindsatsen på integrationsområdet 2014-187836 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalgets orientering en status på beskæftigelsesindsatsen

Læs mere

Beskæftigelsesindsatsen på integrationsområdet. Aalborg Kommune

Beskæftigelsesindsatsen på integrationsområdet. Aalborg Kommune Beskæftigelsesindsatsen på integrationsområdet Aalborg Kommune Status januar 2018 Sagsbeskrivelse Enslydende indstillingen sendes til orientering i Beskæftigelsesudvalget d. 13. februar 2018. Status antal

Læs mere

Fælles konklusionspapir. fra teknikerdrøftelserne af regeringens integrationsudspil. "På vej mod en ny integrationspolitik"

Fælles konklusionspapir. fra teknikerdrøftelserne af regeringens integrationsudspil. På vej mod en ny integrationspolitik 23. maj 2002 Fælles konklusionspapir fra teknikerdrøftelserne af regeringens integrationsudspil "På vej mod en ny integrationspolitik" Indholdsfortegnelse s. 2/35 I. Indledning 3 II. Mål og udfordringer

Læs mere

Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013

Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013 Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013 Indsats Formål Indhold Målgruppe Jobrotation og servicejob Arbejdserfaring og Ordinært arbejde i private og Unge ledige i match 1. kompetenceudvikling.

Læs mere

Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter.

Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter. Jobpoint Mål og succeskriterier 2011 Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter. Jobpoints målgruppe er generelt

Læs mere

Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af Grundkursus i arbejdsmarkedsdansk pulje til ny fleksibel beskæftigelsesrettet danskundervisning

Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af Grundkursus i arbejdsmarkedsdansk pulje til ny fleksibel beskæftigelsesrettet danskundervisning NOTAT Dato: 2008-10-31 Kontor: Integration J.nr.: 2007/5147-35 Sagsbeh.: PVV Fil-navn: projektbeskrivelse Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af Grundkursus i arbejdsmarkedsdansk pulje til ny fleksibel

Læs mere

Flere flygtninge i job Nye rammer og metoder i integrationsindsatsen. Montra Hotel, Sabro Kro, d. 23. november 2016, v. Direktør Kasper Højvang Kyed

Flere flygtninge i job Nye rammer og metoder i integrationsindsatsen. Montra Hotel, Sabro Kro, d. 23. november 2016, v. Direktør Kasper Højvang Kyed Flere flygtninge i job Nye rammer og metoder i integrationsindsatsen Montra Hotel, Sabro Kro, d. 23. november 2016, v. Direktør Kasper Højvang Kyed Integrationsudfordringen Flygtningesituationen sætter

Læs mere

1 Strategi Integration Job & Uddannelse. Mål og fokuspunkter i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats i Faaborg- Midtfyn Jobcenter.

1 Strategi Integration Job & Uddannelse. Mål og fokuspunkter i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats i Faaborg- Midtfyn Jobcenter. 1 Mål og fokuspunkter i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats i Faaborg- Midtfyn Jobcenter. At den enkelte udlænding hurtigst muligt opnår varig tilknytning til arbejdsmarkedet på ordinære vilkår,

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2017

Beskæftigelsesplan 2017 Beskæftigelsesplan 2017 Beskæftigelsesområdet er kompliceret og i stadig bevægelse. Der er mange målgrupper, et vidt forgrenet arbejdsmarked, mange lovkrav i nye reformer og en kompliceret økonomi. Kort

Læs mere

Delmål 2019 Delmål 2020 Resultatmål 2021

Delmål 2019 Delmål 2020 Resultatmål 2021 Bilag 1. Tillæg til samarbejdsaftale for Halsnæs Kommune (Nedenstående er under udarbejdelse og derfor ikke bindende) KAPITEL 6, DEL2 : DELMÅL OG INDSATSER Skema 6.x: Skema til opstilling af delmål og

Læs mere

Integrationsgrunduddannelsen (IGU) Brønderslev, d. 26. oktober 2016, v. Peter Svane

Integrationsgrunduddannelsen (IGU) Brønderslev, d. 26. oktober 2016, v. Peter Svane Integrationsgrunduddannelsen (IGU) Brønderslev, d. 26. oktober, v. Peter Svane Integrationsudfordringen Flygtningesituationen sætter den kommunale integrationsopgave under pres Ca. 11.000 flygtninge fik

Læs mere

Udvikling i Fleksjob II

Udvikling i Fleksjob II Indsatsmodel Udvikling i Fleksjob II November 2018 1 Indgang i projektet 2 Indgang i projektet for borgere allerede på LY 3 Målgruppe Borgere indstillet til møde med rehabiliteringsteamet, som vurderes

Læs mere

Virksomhedspartnerskabet Sammen om integration

Virksomhedspartnerskabet Sammen om integration Virksomhedspartnerskabet Sammen om integration Nina Svanborg, Styrelsen for International Rekruttering, Integrationsministeriet og Helle Aaen, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Beskæftigelsesministeriet

Læs mere

Driftsstrategi for de forsikrede ledige 2015

Driftsstrategi for de forsikrede ledige 2015 Driftsstrategi for de forsikrede ledige 2015 1. Overordnet strategisk fokus 3-5 år Faaborg-Midtfyn Kommune har i udviklingsstrategien fokus på at skabe flere jobs, øge bosætningen over de kommende år og

Læs mere

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 En sammenhængende indsats for langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 1 Strategi i forhold til at langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende

Læs mere

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune - Opfølgningsnotat 2. kvartal 20 Allerød Kommune har siden efteråret 2016 arbejdet med den vedtagne strategi for modtagelse og integration

Læs mere

Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats

Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats Jobcenter Vordingborg har benyttet årets første kvartal til at tilrettelægge de første elementer som skal indgå i projekt den særlige uddannelsesindsats.

Læs mere

Kalundborg Kommunes Integrationspolitik

Kalundborg Kommunes Integrationspolitik Kalundborg Kommunes Integrationspolitik Kon takt Sagsansvarlig: Jannie Buch Kalundborg Telefon, direkte: 59 53 41 21 Kalundborg Kommune Torvet 3 4400 Kalundborg 1/7 Indledning Kalundborg Kommunes politik

Læs mere

Strategi for modtagelse og integration

Strategi for modtagelse og integration Strategi for modtagelse og integration - Opfølgningsnotat september 2016 Dette notat er et oplæg til form og indhold i den planlagde kvartalsvise opfølgning på implementeringen af Strategi for modtagelsen

Læs mere

FORSIKREDE LEDIGE 2015

FORSIKREDE LEDIGE 2015 FORSIKREDE LEDIGE 2015 OVERORDNET STRATEGISK FOKUS 3-5 ÅR Faaborg-Midtfyn Kommune har i udviklingsstrategien fokus på at skabe flere jobs, øge bosætningen over de kommende år og styrke kommunens brand

Læs mere

INDLEDNING FÆLLES FOKUSOMRÅDER FÆLLES FYNSK TILLÆG TIL BESKÆFTIGELSESPLAN 2017

INDLEDNING FÆLLES FOKUSOMRÅDER FÆLLES FYNSK TILLÆG TIL BESKÆFTIGELSESPLAN 2017 FÆLLES FYNSK TILLÆG TIL BESKÆFTIGELSESPLAN 2017 1 INDLEDNING Der ses en positiv udvikling på arbejdsmarkedet i Danmark i disse år, det gælder også på Fyn. Men kommunerne står stadig overfor en lang række

Læs mere

Udfordringer, indsatser og resultater IGU mv

Udfordringer, indsatser og resultater IGU mv Udfordringer, indsatser og resultater IGU mv Beskæftigelsespolitisk konference i Aalborg, RAR Nordjylland den 9. marts 2017 v. kontorchef Nanna Larsen Integrationsudfordringen Flygtningesituationen sætter

Læs mere

BRANCHEPAKKER. Foreningen Nydansker // 2017

BRANCHEPAKKER. Foreningen Nydansker // 2017 BRANCHEPAKKER Foreningen Nydansker // 2017 BRANCHEPAKKER NYE VEJE TIL BESKÆFTIGELSE Har I brug for hjælp til at få flere ledige indvandrere og flygtninge ud på arbejdsmarkedet? Gør som 21 danske kommuner

Læs mere

Afbureaukratisering af ungereglerne på beskæftigelsesområdet

Afbureaukratisering af ungereglerne på beskæftigelsesområdet NOTAT 13. juni 2008 Afbureaukratisering af ungereglerne på beskæftigelsesområdet Baggrund for afbureaukratiseringen Reglerne på beskæftigelsesområdet er over mange år blevet ændret og justeret gennem politiske

Læs mere

Opsamling på temamøde i Beskæftigelsesudvalget i Næstved

Opsamling på temamøde i Beskæftigelsesudvalget i Næstved Opsamling på temamøde i Beskæftigelsesudvalget i Næstved 15. september 2016 Beskæftigelsesudvalget i Næstved Kommune har besluttet at gennemføre en strategiproces, som skal føre frem til formulering af

Læs mere

Nationalt fokus på lokal integration

Nationalt fokus på lokal integration Nationalt fokus på lokal integration -Strategi og retning for den nationale integrationsindsats Karin Ingemann, Integration og Medborgerskab En dansk motorvej i september 2015 Udfordringen: Den nationale

Læs mere

Et nyt arbejdsliv. Tilbud, rettigheder og pligter. A r b e j d s m a r k e d s t y r e l s e n

Et nyt arbejdsliv. Tilbud, rettigheder og pligter. A r b e j d s m a r k e d s t y r e l s e n Et nyt arbejdsliv Tilbud, rettigheder og pligter A r b e j d s m a r k e d s t y r e l s e n Rettigheder, pligter og muligheder Lov om en aktiv arbejdsmarkedspolitik giver tilbud til ledige og til arbejds-

Læs mere

Kompetencevurdering og opkvalificering af flygtninge. Opfølgning pa dialogmøde d. 10. november

Kompetencevurdering og opkvalificering af flygtninge. Opfølgning pa dialogmøde d. 10. november Kompetencevurdering og opkvalificering af flygtninge. Opfølgning pa dialogmøde d. 10. november Danske Erhvervsskoler Lederne og Foreningen af Forstandere og Direktører ved AMU- centrene fremsender hermed

Læs mere

Beskæftigelsesrettet indsats på flygtningeområdet, status april 2018 Indeholder flygtninge ankommet til kommunen efter 1. januar 2018.

Beskæftigelsesrettet indsats på flygtningeområdet, status april 2018 Indeholder flygtninge ankommet til kommunen efter 1. januar 2018. Beskæftigelsesrettet indsats på flygtningeområdet, status april 2018 Indeholder flygtninge ankommet til kommunen efter 1. januar 2018. Arbejdsmarkedsintroduktion og beskæftigelsestrappen Personer (%) forrige

Læs mere

Integrationskontrakt

Integrationskontrakt Integrationskontrakt Vedrørende Cpr.nr. Grundoplysninger ved modtagelsen Dato for kommunalbestyrelsens overtagelse af integrationsansvaret: Tidspunkt for påbegyndelse af introduktionsforløb: I. Opholdsoplysninger

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 Beskæftigelsesplan 2016 Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 2 Indholdsfortegnelse Beskæftigelsesplan 2016... 4 Den aktuelle situation på arbejdsmarkedsområdet

Læs mere

Middelfart Kommunes beskæftigelsesplan 2016

Middelfart Kommunes beskæftigelsesplan 2016 Beskæftigelsesplan 2016 Middelfart Kommunes beskæftigelsesplan 2016 Beskæftigelsesplan 2016 angiver Middelfart Kommunes beskæftigelsespolitiske fokusområder i 2016. Målene styrer prioriteringen af strategien

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2017 Nyborg Kommune

Beskæftigelsesplan 2017 Nyborg Kommune Beskæftigelsesplan Kommune Oktober 2016, Version 2 Indledning Kommune udarbejder hvert år en beskæftigelsesplan. Beskæftigelsesplanen tager udgangspunkt i Kommunes politikker, herunder sundhedspolitikken

Læs mere

Inden en måned efter, at kommunen har overtaget ansvaret for en udlænding, tilbydes et integrationsprogram og udarbejdes en integrationskontrakt

Inden en måned efter, at kommunen har overtaget ansvaret for en udlænding, tilbydes et integrationsprogram og udarbejdes en integrationskontrakt Integrationsprogramg p g Integrationskontrakt Inden en måned efter, at kommunen har overtaget ansvaret for en udlænding, tilbydes et integrationsprogram og udarbejdes en integrationskontrakt Mål: sikre

Læs mere

Jeg vil derfor gå videre til spørgsmål M om intentionen med virksomhedspraktik og reglerne på området.

Jeg vil derfor gå videre til spørgsmål M om intentionen med virksomhedspraktik og reglerne på området. Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt T A L E 13. december 2017 Samrådstale om virksomhedspraktik til ledig tjener med 40 års erfaring den 14. december 2017

Læs mere

Der skal altid være 20 visiteret unge på uddannelseshjælp. samtale, henvises de unge uddannelsesparate til skraldeindsamling-teamet

Der skal altid være 20 visiteret unge på uddannelseshjælp. samtale, henvises de unge uddannelsesparate til skraldeindsamling-teamet Ministermål 1: Flere personer skal i beskæftigelse eller uddannelse i stedet for at være på offentlig forsørgelse Input Beskæftigelsesudvalget Indsatser Indikator/målbare mål Tidslinje Ansvarlig Skraldeprojekt

Læs mere

Beskæftigelsesrettet indsats på flygtningeområdet, status august 2017 Indeholder flygtninge ankommet til kommunen efter 1. januar 2017.

Beskæftigelsesrettet indsats på flygtningeområdet, status august 2017 Indeholder flygtninge ankommet til kommunen efter 1. januar 2017. Beskæftigelsesrettet indsats på flygtningeområdet, status august 2017 Indeholder flygtninge ankommet til kommunen efter 1. januar 2017. Arbejdsmarkedsintroduktion og beskæftigelsestrappen Personer (%)

Læs mere

Projekt Unge - godt i gang - formål og indsats

Projekt Unge - godt i gang - formål og indsats NOTAT 2. juli 2009 Projekt Unge - godt i gang - formål og indsats J.nr. 2009-0000906 Metodeudvikling og international rekruttering/sil/ala/mni/aos Baggrund Beskæftigelsesministeren introducerede i 2007

Læs mere

Borgerens rettigheder og pligter jf. Integrationsloven. Nogle karakteristika for særlig effektfulde kommuner

Borgerens rettigheder og pligter jf. Integrationsloven. Nogle karakteristika for særlig effektfulde kommuner Indhold: Borgerens rettigheder og pligter jf. Integrationsloven Integrationsøkonomi Danskuddannelse Nogle karakteristika for særlig effektfulde kommuner Status på Vejen Kommunes integrationsindsats.. Indgåelse

Læs mere