-er du! til forandring. Afrikas unge er klar målene - historisk løfte om at bekæmpe fattigdom. Sådan kæmper MS for, at målene nås.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "-er du! til forandring. Afrikas unge er klar. 2015-målene - historisk løfte om at bekæmpe fattigdom. Sådan kæmper MS for, at målene nås."

Transkript

1 2015-målene - historisk løfte om at bekæmpe fattigdom. Sådan kæmper MS for, at målene nås. #3 særnummer Er velstand lig med lykke og er vi så ikke lykkelige i Uganda? Læs flere kommentarer fra På sporet af Velfærden. Afrikas unge er klar til forandring -er du!

2 2 På sporet af Velfærden 19 unge fra ni u-lande har besøgt Danmark og diskuteret velfærd og fattigdom med danskerne hen over sommeren. Læs udpluk fra deres sjove og tankevækkende kommentarer her. Jeg vil gerne opfordre Danmark til at få et udvekslingsprogram med kenyanske doktorer og sundhedspersonale om, hvordan man forbedrer vores sundhedssystem. Det ville være et vigtigt initiativ eftersom, vi har fået en ny forfatning, der garanterer hele befolkningen ret til basale sundhedsydelser. John Mulingwa, Kenya, efter besøg på psykiatrisk hospital I er materielt rige, men åndeligt fattige. Sony Valentino, Sydsudan Unge i Danmark bør ikke drikke så meget. Mit budskab til dem er: Lad ikke alkohol drikke jer, men drik alkohol. John Mulingwa, Kenya Læs alle blogs på Vi har noget meget værdifuldt som I ikke har. Vi har tid. Abramz Tekyia, Uganda, efter to uger i Danmark Korte nederdele, stramme bukser, shorts og toppe jeg var chokeret og overrasket, da jeg så de danske kvinders måde at klæde sig på. I Sydsudan kan kvinder nemt ende med at blive arresteret eller endda voldtaget af unge mænd, hvis de har samme påklædning som de danske kvinder. Poverty Taban, Sydsudan, efter bytur i Odense I bekymrer jeg om, at et hospital flytter længere væk for at ydelserne bliver forbedret. Vi har tomme hospitaler uden senge og udstyr og folk, der dør af det hver eneste dag. Rachel Gondo, Zimbabwe, efter sygehusbesøg Jeg er blevet spurgt, om jeg kunne tænke mig at blive i Danmark. Svaret er nej. Blandt mange ting er maden her er ikke god, så jeg glæder mig til at komme hjem. Lizzie Chihana, Zambia, på afsluttende konference I skolegården så jeg en masse glade børn, der rendte rundt og legede højlydt. Jeg tror de har al den energi, fordi de har fået morgenmad, et privilegie som de fleste børn i Nicaragua ikke har. Børnene dér er mere generte og deres øjne er mindre energiske. Gonzalo Chavarria, Nicaragua, efter folkeskole-besøg Tegning: Roald Als Det er helt utroligt, at I har maskiner, der kan hjælpe kvinder med at blive gravide. I Sydsudan er det skamfuldt, hvis en kvinde ikke kan blive gravid, det er endda grund nok for en mand til at forlade hende. Sony Valentino, Sydsudan, efter besøg på fertilitetsklinik

3 De kæmper for bedre velfærd Kom helt tæt på fem af Afrikas unge, der har deltaget i På sporet af Velfærden. De deler deres hverdag med fattigdom, sult og den daglige kamp for et bedre liv med os. De drømmer - som resten af Afrikas cirka 580 millioner unge - om en bedre fremtid med mindre fattigdom og korruption og mere uddannelse og velfærd. Alle fotos Tine Harden. Sådan kæmper MS for at målene nås 4, 8, 14, 18, 24 Jeg vil ikke kun overleve, jeg vil leve 5 Afrikas unge er klar til foranding 9 3 Jeg tror på ubuntu - fællesskab 15 Collins vil skrive sig ud af slummen 25 Der går bedre i u-landene, end du tror 28 Breakdanser mod fattigdom 19 magazine udgives af Mellemfolkeligt Samvirke fire gange om året. Oplag: ISSN: #3 september 2010 FNs 2015-mål skal indfries om fem år, vores generation har en historisk chance Det er nu, der skal satses alt på at nå 2015-målene, som er de mål FN vedtog i 2000 for at reducere verdens fattigdom. I dette særnummer sætter vi fokus på unge i u-landene og kampen for at nå 2015-målene. Mellemfolkeligt Samvirke og vores internationale netværk ActionAid arbejder for at lægge pres på verdens politikere, så de støtter de kvindelige bønder i u-landene, sørger for at løfterne om u-landsbistand bliver overholdt og giver unge i u-landene det, de er klar til - forandringer.

4 2015-topmøde i New York Drømme- eller katastroferesultat Fra den 20. til den 22. september mødes verdens ledere i New York om FNs 2015-mål. Topmødet er - uanset udfaldet - afgørende for den milliard mennesker, der går sultne i seng hver aften. Mellemfolkeligt Samvirkes politiske medarbejder Kirsten H. Sørensen giver her to bud på udfaldet. 4 Drømmeresultatet 22.september, New York: Verdens ledere har indgået en ambitiøs aftale, som sikrer at rige og fattige lande skaber positiv udvikling for hele kloden i fællesskab - hvis altså aftalen overholdes. De er enige om at investere massivt med 40 milliarder dollars om året i små, bæredygtige landbrug i u-landene. Både rige og fattige lande vil føre en social og økonomisk ansvarlig politik, som også gavner verdens fattigste. De rige lande har accepteret et system, som sikrer, at løftet om at give 0,7 procent af bruttonationalindkomsten i bistand overholdes. Endelig har det historiske 2015-topmøde betydet, at verdens ledere vil skaffe nye midler til at forbedre fattige menneskers levevilkår. Disse penge skal især komme, når hullerne i u-landenes skattelovgivninger stoppes, så skattespekulanter ikke længere kan dræne u-landenes økonomier. Aftalen signalerer, at verdens ledere er enige om, at det er i alles interesse at løse fælles globale problemer indenfor FN. Katastroferesultatet 22.september, New York: Masser af løse anbefalinger, enkelte udmeldinger om støtte fra rige lande, som i forvejen mangler at opfylde gamle bistandsløfter, intet reelt politisk lederskab fra fattige og rige landes ledere. Det skuffende resultat fra det historisk ringe topmøde, kan kun efterlade verdens fattige i dyb skuffelse over manglen på globalt lederskab. Forhandlingerne om det slutdokument, som skulle have sikret at 2015-målene blev nået om fem år, fortsatte helt op til og endda under topmødet, og det blev laveste fællesnævner, der satte standarden. Den enighed kom kun frem, fordi rige donorlande gav løfter om bistand og samarbejdsaftaler til enkelte udviklingslande, som til gengæld gik med til at støtte den uambitiøse og utilstrækkelige aftale. Det nedslående resultat kommer samtidig med at kornpriserne på verdensmarkedet tager endnu et hop opad, så millioner af fattige mennesker øjeblikkeligt må skære ned på antallet og størrelsen af måltider. Følg med i Mellemfolkeligt Samvirkes kamp for indflydelse til verdens fattigste - og se aktiviteter og reaktioner i forbindelse med 2015-topmødet i New York via Se FN s 2015-mål på side 24 Nahab Peace, 20 år, Uganda. En søster, seks halvsøskende og alle mine onklers børn, som jeg også regner for søskende. Begge forældre er døde. Amatørskuespiller i oplysningsteater og fortaler for kvinders rettigheder, arbejder også i marken.

5 Nahab Peace drømmer om at flytte til Ugandas hovedstad Kampala og fortsætte kampen for kvinders rettigheder. Hun vil gerne være jurist eller journalist. 5 [ JEG VIL IKKE KUN OVERLEVE JEG VIL LEVE

6 6 JEG VIL IKKE KUN OVERLEVE jeg vil leve Nahab Peace arbejder hårdt hver dag i marken med at passe sukkerrør, peanutplanter og andre afgrøder. Den sparsomme fritid bruger hun på at diskutere kvinders rettigheder. Hun er debattør og amatørskuespiller i ungdomsgruppen Koboko Youth in Developement, som er støttet af Mellemfolkeligt Samvirke i Uganda, og som rejser rundt i Kobokoprovinsen og optræder med teaterstykker om kønsroller. Bedste barndomsminde: Når min mor tog mig med på restaurant og jeg fik sodavand, og vi sad og snakkede. Værste barndomsminde: Min far døde af aids, da jeg var ni år. Min søster og jeg blev sendt langt væk til min onkel for at blive passet. Siden da mødte jeg aldrig min mor igen. Hun døde, da jeg var 15 år, og jeg vidste ikke engang, at hun også var syg. Mine forældre: Min fars kælenavn var Baba, som betyder løve, fordi han var stærk og magtede at tage sig af andres problemer. Mine venner: Der er nogle ting, man bare ikke kan sige til sin familie. Jeg kom til at træde på en anden piges mobiltelefon og ødelægge den. Hvis jeg havde sagt det derhjemme, var jeg blevet skældt ud. Men mine venner samlede bare penge sammen, så jeg kunne købe en ny telefon til pigen. Sult: Når høsten mislykkes på grund af tørke eller for meget regn, og der ikke er nogen i familien, som har flere penge, så går vi sultne i seng. Man får ondt i maven, og børnene begynder at græde. Vi er normalt en aktiv familie, men i perioder med for lidt mad går vi meget tidligt i seng, fordi vi ikke har flere kræfter.

7 På sporet af Velfærden ifølge Nahab Peace Det er morsomt at køre i danske busser. Man kan enten vælge at stå eller sidde i Danmark er det endda okay at stå op, når der er ledige sæder. Ligesom frihed i livet. Hjemme i Uganda må passagerer ALDRIG stå op i bussen. Jeg ville ønske, at friheden til selv at bestemme, hvordan man vil køre i bus, bliver indført i u- lande i stedet for strenge regler, der generer folk. Men jeg længes også efter en frihed, hvor folk vælger at forbedre velfærden i deres lande, så vi kan nå FNs 2015-mål sammen. Nahab Peace, efter at have kørt i danske busser Verdens rige: Medmindre jeg ved, at de har snydt, så gør rige og succesfulde mennesker mig ikke vred. Tværtimod inspirerer de mig. Hvis vi alle får en uddannelse og arbejder hårdt nok, har vi muligheden for at få et bedre liv. Bedste bedrift: Da jeg blev valgt som den bedste kvindelige debattør i Koboko-distriktet i Uganda og var med til at få almindelige mennesker til at diskutere kønsroller og sætte spørgsmålstegn ved at gifte unge piger væk, inden de har fået en uddannelse. 7 Er du vred på din regering?ja, vores regering er korrupt og tænker mere på sig selv end på alle os andre. Afrikas unge har set, hvordan grådighed og korruption kan æde nationer op indefra. Mange af Afrikas unge er bedre uddannede end de nuværende ledere. Vi unge er Afrikas fremtid. Hvorfor kæmper du? Uretfærdighed motiverer mig til at kæmpe for retfærdighed. Ligestilling: Jeg kan ikke klare, når mænd ser ned man vil frem i verden. Især hvis man er fattig. Hvornår grinte du sidst? For to minutter siden. Jeg griner lige så meget, som jeg snakker. Hvis du vandt en million: Ville jeg bruge pengene på at oprette ungdomsklubber, hvor unge kan få et holdepunkt, lære at tage ansvar for sig selv og andre og blive pålidelige ledere. s s Uganda om 10 år: Modernisering og udvikling. Murstenshuse med ordentligt tag, asfalterede veje, solid uddannelse for alle, lige rettigheder og et minimum af mennesker, der lever under fattigdomsgrænsen. Dig selv om 10 år: Jeg vil gerne have en uddannelse, enten som jurist eller journalist, og bekæmpe social uretfærdighed.

8 Hvert. Sjette. Menneske. På. Jorden. Går. Hver. Dag. Sulten. I. Seng. Det er ufatteligt så meget, man kan vænne sig til. For eksempel at hvert sjette menneske på kloden, hver eneste dag sulter. Dag efter dag. Uge efter uge. 8 At bekæmpe sult kræver vilje og investeringer. I Afrika producerer små landbrug over 90 % af fødevarerne. Det er her donorerne - og så sandelig også de afrikanske regeringer - skal lægge deres penge. Vækst i landbruget betyder mere mad og flere penge til bønderne, lavere priser og flere mennesker i arbejde. Den afrikanske bonde er typisk en hårdt arbejdende kvinde. Investeringer her forbedrer ikke blot kvindernes og familiens liv. En investering i kvinderne kommer hele Afrika til gode. Følg med i Mellemfolkeligt Samvirkes kamp for indflydelse til verdens fattigste - og se aktiviteter og reaktioner i forbindelse med 2015-topmødet i New York via Læs også Mellemfolkeligt Samvirke og ActionAids helt nye rapport, der oplister en række af verdens lande i forhold til deres indsats mod sult. Samwely Stanley, 25 år, Tanzania. Tre søskende og ni halvsøskende. Kun faren lever. Læser til gymnasielærer og er frivillig i en tanzanisk ungdomsorganisation.

9 Samwely Stanley er den første i hans familie, der er nået længere end folkeskolen. I dag læser han til gymnasielærer på universitetet i Dar es Salaam, Tanzania. 9 AFRIKAS UNGE ER KLAR TIL FORANDRING

10 10 AFRIKAS UNGDOM ER KLAR TIL FORANDRING Samwely Stanley voksede op i Tanzania med sult som fast følgesvend hver dag. Mod fattigdommens odds går han i dag på universitetet og læser til gymnasielærer. Han bruger sin fritid i ungdomsorganisationen Youth Partnership Countrywide (YPC), som Mellemfolkeligt Samvirke støtter. I YPC arbejder han for at få unge til at registrere sig som vælgere og i det hele taget sætte de unges muligheder og behov på den politiske dagsorden. Barndomsminde: Noget af det første, jeg kan huske, var da min lillebror døde. Jeg var fire år gammel, og han var næsten nyfødt. Jeg husker det tydeligt, fordi det var så trist og min mor var meget ked af det. Mine forældre: Min mor er død, men jeg husker hende som modig og hårdtarbejdende. Hun knoklede for at skaffe mad og skolepenge. Min far kæmper for sine rettigheder. Selvom han ikke har særlig meget uddannelse, så er han ikke bange for at gå rettens vej, hvis han mener, at nogle har krænket hans rettigheder fx ved at tage hans jord. Min frisør: Han er den eneste, der får lov at klippe mig. Jeg skal helst have lidt afrohår, for jeg har sådan et stort hoved. Jeg siger altid til ham, at han skal gøre mere ud af sin salon, så han kan lokke flere kunder til, men det er ikke helt lykkedes. Sult: Det er en smerte, der er meget svær at beskrive, men man mister energien til at gå og snakke og har bare ondt og ryster. Når man ikke har spist i to dage og så pludselig får noget mad, så kan man godt få ondt i kæberne af at spise. Når man har prøvet at sulte i længere tid, så glemmer man aldrig, hvordan det er. Fattigdom... gør mig vred, men den motiverer mig også til at kæmpe og arbejde hårdt. Jeg er vokset op i fattigdom, og jeg vil gøre alt for ikke at ende i den igen.

11 Min drøm er et smukt, fattigdomsfrit Tanzania, hvor ugen har mulighed for at få et arbejde, en uddannelse og indflydelse, siger Samweley Stanley. Afrikas unge er blevet overset i så mange år. Hvis verdens ledere vil redde Afrika, skal de give Afrikas unge mulighed for at udvikle sig, så de kan være med til at udvikle Afrika. Hvorfor kæmper du? Min største motivation er min kæreste og mine søstre. Tanken om dem motiverer mig til at blive ved med at kæmpe for et bedre liv for os alle sammen. Bedste bedrift: Det største, jeg har opnået, er, at jeg går på universitetet og kan klare mig selv. Hvornår var du sidst vred? I sidste uge på kontoret, hvor vi sad og ventede på en kollega, der først dukkede op flere timer senere, end vi havde aftalt. Hvornår grinte du sidst? Lige nu, hvor jeg tænker på den fest, jeg var til for to dage siden, hvor jeg dansede og sang. Budskab til verdens ledere: De skal investere i Afrikas ungdom, for dér ligger fremtiden. Og det skal være de almindelige unge, der ikke har uddannelse eller arbejde. Dér ligger et kæmpe potentiale. Det var unge afrikanere, der ledte uafhængighedskampene i Afrika. Det er på tide, at nutidens unge får plads til at udvikle sig og dermed ressourcer til at lede Afrika mod en bedre fremtid. s s Tanzania om 10 år? Jeg håber, at det regerende partis dominans over Tanzania er forbi, så flere mennesker og gerne unge får indflydelse på landets politik. Dig selv om 10 år? Jeg vil gerne fortsætte arbejdet med at sikre andre mennesker et bedre liv og mulighed for indflydelse. Og så håber jeg, at jeg står i en situation, hvor jeg ikke længere skal bekymre mig om min og min families fremtid. På sporet af Velfærden ifølge Samwely Stanley Da jeg skulle til Danmark i forbindelse med På sporet af Velfærden, forventede jeg at se nye, moderne bygninger. Jeg blev virkelig overrasket over at se alle disse gamle bygninger. Der er tre ting som en mand i Afrika er stolt af. Det er mad, tag over hovedet og tøj. En person i Tanzania vil anstrenge sig meget for at bygge et smukt nyt hus med have og hegn om. Det er et symbol på velstand og respekt. I København er tingene lige omvendt. Her ser jeg gamle bygninger overalt. Jeg troede at folk der boede i disse gamle bygninger også ville være gammeldags i deres måde at tænke og handle, men så vidt jeg ved, tænker danskerne moderne, og de udvikler sig hele tiden. På den måde kommer ordsproget Alt er ikke, som det ser ud til til sin ret. Samwely Stanley, Tanzania efter at have boet to dage i København Hvis du vandt en million? Ville jeg etablere en forretning måske et hotel hvor jeg kan ansætte unge og uddanne dem samtidig med, at de kan arbejde og tjene penge. Det har altid været min store drøm at have sådan et sted. 11

12 12

13 Se godt på disse unge mænd. Hvad synes du de ligner? Nogle hårde drenge med lidt for meget macho i blodet? Eller en breakdance-trup, som bruger deres egne evner og popularitet på at give forældreløse drenge og piger glæde [og fællesskab med hiphop og dans? 13

14 Lev op til løfterne om u-landsbistand I 2009 gav de rige lande 120 milliarder dollars i u-landsbistand. Det svarer til 0,31% af deres bruttonationalprodukt (BNI). 14 Helt tilbage i 1970 lovede verdens rige ellers, at de ville give 0,7% af deres BNI til de fattige lande. Det er kun ét af mange løfter, som aldrig er nået frem i form af støtte til skoler, sundhed og udvikling af demokrati. I en moderne verden skal vi ikke acceptere, at én milliard mennesker hver dag går sultne i seng. Det mindste, verdens rige lande kan gøre, er at holde løfterne. Følg med i Mellemfolkeligt Samvirkes kamp for indflydelse til verdens fattigste - og se aktiviteter og reaktioner i forbindelse med 2015-topmødet i New York via Rachel Thandiwe Gondo, 23 år, Zimbabwe. En bror, begge forældre lever. Bachelor i etik og politologi. Organiserer sundhedsarbejde i landkommuner og er frivillig på børnehjem.

15 Rachel Gondo glæder sig til at komme til Danmark og diskutere velfærd og fattigdomsbekæmpelse med danskerne. 15 [ JEG TROR PÅ UBUNTU FÆLLESSKAB

16 16 JEG TROR PÅ FÆLLESSKAB UBUNTU Rachel Gondo fra Zimbabwe kæmper for at få sit kollapsede fædreland på fode. Hun er med til at stable et netværk af hjemmeplejere på benene i landkommunerne, så nybagte mødre og deres babyer kan få sundhedspleje. I to særligt regeringskontrollerede områder og dermed no-go-areas for civilsamfundsorganisatioer - er det lykkedes hende at få de lokale ledere i tale og bane vej for, at 600 hjemmeplejeaktivister kan fungere som erstatning for den manglende offentlige service. Det gør hun som projektassistent i organisationen Community Working Group Health, der får økonomisk og personel støtte af Mellemfolkeligt Samvirke. Værste barndomsminde: Da min fars afdøde bror lå lit de parade i vores dagligstue i tre dage omkring juletid. Mine forældre: Jeg er vild med min familie. Mine forældre er mine forbilleder, fordi de, trods det at komme fra små kår og begge være vokset op som forældreløse, har gjort det godt og sikret min bror mig gode muligheder. Mine venner: Jeg kan diskutere alt med min bedste veninde, Amanda. Uanset hvad jeg siger, respekterer hun det og giver mig modspil. Sult: Jeg har aldrig sultet, men det har min familie, som bor langt ude på landet i Zimbabwe. Når vi rejser ud for at besøge vores slægtninge, forventer de, at vi har mad med til dem. Har vi ikke det, skælder de os ud. Situationen er desperat. Fattigdom: Jeg bliver vred på de zimbabwere, som udnytter deres forbindelser til at leve et liv i luksus og blokerer vejen fremad for flertallet af deres landsmænd, som er tvunget til at leve et elendigt liv uden

17 På pubben diskuterer Rachel Gondo og venner de nye Hollywood-vibes og fodbold-klubben Arsenals bedrifter. På sporet af Velfærden ifølge Rachel Gondo Unge over hele verden står over for et stort socialt pres. For ungdommen i Vollsmose er det ikke anderledes. At skulle forsvare deres race, religion og kultur konstant, gør ikke livet lettere. Selvom deres basale behov er opfyldt af staten uddannelse, sundhed, bolig, rent vand og mad så handler velfærd også om menneskers psykiske velbefindende. Unge i alle lande er fremtiden. Unge og gamle må identificere sig med hinanden trods race- og religionsforskelle, for jeg mener, at vi kun er noget i kraft af hinanden. En positivt og konstruktiv indstilling hos de unge er sundt for ethvert land. De unge, energiske mennesker i Vollsmose opmuntrede mig til fortsat at kæmpe for at fremme de positive historier om Zimbabwes ungdom. Og de fik mig til at indse, at vi alle står sammen i denne kamp. Rachel Gondo, efter besøg hos ungdoms-projekt i Vollsmose 17 adgang til basale ydelser som vand, sundhedspleje og uddannelse. Afrikas unge har potentialet til at ændre kontinentet og gøre op med den korruption og den grådighed, som påvirker alle afrikanere. Hvorfor kæmper du? Den allestedsnærværende korruption provokerer og motiverer mig og dét at stadig færre engagerer sig i arbejdet for et bedre Zimbabwe for alle. Som forholdsvis velstillet har jeg overskud til at forsøge at løse problemer for mennesker, jeg ikke kender. Jeg tror på det afrikanske begreb ubuntu fællesskab. Hvis Zimbabwe skal være én nation, bliver vi nødt til at stå sammen, uanset om vi er rige eller fattige. Bedste bedrift: Min organisations Ret til sundhed - kampagne sidste år. Vi oplyste indbyggerne i en fattig kommune om deres muligheder for at få indflydelse. Som et resultat sidder nogle af borgerne nu med ved lokale sundhedsklinikkers møder og påvirker beslutningsprocessen. Hvornår var du sidst vred? Jeg havde et skænderi med min mor i morges. Hvornår grinte du sidst? Da fotografen tog billeder af min kæreste, Freddie, og mig. Jeg følte mig lidt akavet og genert. Budskab til verdens ledere: Opgiv ikke 2015-målene. s s Zimbabwe om 10 år? Jeg håber, landet har et lederskab, jeg kan stole på, og som respekterer kritik. At folk kan tale frit, og at vi har et bedre sundheds- og uddannelsessystem. Dig selv om 10 år? Jeg kæmper stadig for folks rettigheder og er tilfreds med min indsats.

18 U-landsbistand gør det (selvfølgelig) ikke alene U-landsbistand er kun en lille del af de globale kapital-strømme. I 2009 var den samlede bistand 120 milliarder dollars. Samme år sendte mænd og kvinder, der er rejst til de rige lande for at arbejde, tre gange så meget hjem til deres familier og venner i u-landene. 18 I 2008 investerede udenlandske virksomhededer i alt 707 milliarder dollars i udviklingslandene. Sat forsigtigt mister de samme lande mellem 500 og 1000 milliarder dollars (!) ved kapitalflugt, når pengene på lovlig eller ulovlig vis trækkes ud igen og derfor ikke bidrager til udvikling i det enkelte u-land. Altså ryger der næsten ligeså mange penge ud af u-landene, som der kommer ind via private overførsler, investeringer og bistand. Kapitalflugten fra fattige lande skal standses i kampen for udvikling - mod fattigdom og sult. Følg med i Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde for indflydelse til verdens fattigste - og se aktiviteter og reaktioner i forbindelse med 2015-topmødet i New York via Abramz Tekya, Uganda, 27 år. En søster og to brødre, begge forældre er døde. Breakdancer og underviser.

19 Abramz Tekyia har vendt sin egen modgang til Break Dance Project Uganda, som underviser forældreløse børn, så de får et afbræk i deres sølle hverdag. 19 [ BREAKDANSER MOD FATTIGDOM

20 20 Breakdanser MOD FATTIGDOM Abramz Tekyia er hovedmanden bag Break Dance Project Uganda, som Mellemfolkeligt Samvirke arbejder sammen med. Han blev selv forældreløs som 7-årig og har prøvet lidt af hvert. I dag bruger han hiphop og breakdance som redskab til at få forældreløse børn ind i et positivt fællesskab, som kan få dem ud af den kriminelle løbebane, der ellers er deres fremtidsscenarie. Værste barndomsminde: At miste mine forældre. Som 7-årig så jeg til, mens min mor blev mere og mere syg og døde, uden at jeg kunne gøre noget som helst. Da min far døde kort efter, var ingen af os børn der til at sige farvel. Bedste barndomsminde: Mine forældres sygdom gjorde, at vi fire søskende blev splittet op: to hos min mor og to hos min far. Mit bedste minde er, da vi endelig kunne være sammen igen. Mine forældre: De var åbne, gavmilde og elskede andre mennesker. Min far var revisor og rejste meget til Europa. Det føles, som om han altid var på arbejde. Mad: Som barn i Afrika er mad ikke bare mad, men også ensbetydende med kærlighed. Uden mad bliver man ikke bare dårlig og afkræftet. Det er også, som om de, der passer en, ikke elsker en. Uden kærlighed mister man let alt livshåb. Tre dage uden mad er, som om livet er ved at stoppe. Fattigdom: Fattigdom er som en tynd streg mellem livet og døden. Det, der kan se ud som en løsning, kan nemt vise sig at være det modsatte. Fx hvis man finder kasseret mad i en skraldespand, så kan det betyde overlevelse, men også døden, hvis maden er fordærvet. Jeg får lyst til at græde, når jeg oplever fattigdom, og samtidig er det som et spark bagi. Det er for at bekæmpe fattigdom, at jeg har startet Breakdance Project Uganda.

21 Som teenager boede Abramz Tekyia i Kisenyi-slummen uden for Ugandas hovedstad og fandt her ud af, hvor stærkt et sammenhold rap og breakdance kan skabe. Er du vred på verdens rige? Nej, jeg er ikke vred på folk, bare fordi de er rige. Der er masser af rige mennesker, som samtidig er socialt ansvarlige. Er du vred på din regering? Ugandas regering er ikke verdens bedste, men jeg hører heller ikke til blandt dem, som bare sætter sig ned og kritiserer den. Jeg synes, man som borger selv skal tage ansvar og gå foran, hvis man kan. Hvorfor kæmper du? Min barndom, som efter mine forældres død var præget af, at vores slægtninge på alle mulige måder lod os søskende forstå, at vi var til besvær. Fysisk og psykisk afstraffelse, manglende betalinger af skolepenge, mangel på mad, mangel på kærlighed og omsorg, meget lidt forståelse. Det har ingen børn fortjent. Bedste bedrift: At starte Breakdance Project Uganda og være i stand til at give andre børn og unge det, jeg ikke selv fik: respekt, forståelse, selvtillid, tilhørsforhold og i visse tilfælde også hjælp til at betale skolepenge. Budskab til verdens ledere: Ligesom man ikke kan bygge et hus ved at starte med taget og derefter støbe fundamentet, så er verdens ledere nødt til at s s Uganda om 10 år: Fred, sammenhold og social ansvarlighed på alle niveauer Dig selv om 10 år: Jeg ser mig selv fortsætte med at gøre Breakdance Project Uganda endnu større og give endnu flere børn og unge selvtillid og ansvarsfølelse gennem dans, musik og andre kreative former. På længere sigt vil jeg gerne være med til integrere en kreativ og kritisk tilgang til al indlæring i Ugandas uddannelsessystem. starte nede på jorden og inddrage helt almindelige mennesker, hvis fattigdom skal bekæmpes. Vi skal være med til at løse vores egne problemer, ellers kommer løsningsmodellerne ikke til at holde en meter. Hvis jeg vandt en million: Ville jeg investere dem i Breakdance Project Uganda og give endnu flere børn og unge et fundament til at skabe deres egen fremtid. Hvor ville du gerne være født? I Uganda, det er mit hjem, og det er her, jeg har mest at give. Hvad ville du tage med på en øde ø? Musik. Jeg kan ikke leve uden musik.. På sporet af Velfærden ifølge Abramz Tekya Er velstand lig med lykke? Og betyder det, at der ikke er bedrøvelse i Danmark, og ingen lykke i et udviklingsland som Uganda? Spørg jer selv. Og hvis I stadig mener, at velstand er lig med lykke, betyder det så, at lykke kun afhænger af penge og andre materielle ting? Spørg jer selv. En normal livsførelse i Danmark er et luksusliv i Uganda. Danskere bekymrer sig om, at de ikke har det seneste videospil eller den nyeste i-pod, for dem er det elementært, de kan ikke leve uden. Det har vi ikke i Afrika. Til gengæld har vi noget meget værdifuldt, som I ikke har. Vi har tid. Folk her er under pres, mens det i Afrika ikke betyder det store om klokken er to eller fire. Vi må alle lære af hinanden og vide, at der er mange ting, som gør os lykkelige. Derfor er depression og stress et stort problem her, mens vi i Afrika har den største koncentration af ukuelighed. Afrikanerne danser, griner og synger. Her er folk kede af det på grund af de mindste ting. Abramz Tekyia, Uganda, efter to uger med mange besøg rundt i Danmark 21

22 ZIMBABWE 1,3 millioner børn under 17 år er forældreløse. Størstedelen har mistet deres forældre på grund af hiv/aids. KENYA I Kenya kan 85 % af indbyggerne over 15 år læse og skrive. Der bor 40 millioner mennesker i Kenya. 31 millioner bor på landet og ni millioner bor i byerne inklusive slum-byerne. Cirka en million af Kenyas børn bor i et slumkvarter. Omkring halvdelen af dem går i skole. Det vidste du ikke om Afrikas unge 22 SKOLEGANG BØRN 69 % af Ugandas børn under 10 år kan læse og skrive. I dag går 7,5 millioner børn i Primary School i Uganda (svarer til klasse). Det tal var kun 2,2 millioner i I 1987 blev Primary Scool gjort obligatorisk og gratis i Uganda det betød at 5,3 millioner flere børn mellem 6 og 14 år kom i skole. 95 % af de 7-årige i Tanzania går i skole. I 2008 var det dog kun 52,7 % af de indskrevne børn, der gennemførte grundskolen. En folkeskoleklasse i Kenya har i gennemsnit 45 elever og én lærer. Fra 2003 til 2008 døde 38 % af Zimbabwes skolebørn, inden de havde fuldført det ottende og sidste klassetrin i grundskolen. UGANDA 99 % af alle unge i Uganda har et religiøst tilhørsforhold. 9 ud af 10 går i kirke eller moske mindst en gang om ugen. Flere end 8 ud af 10 unge i Uganda, mener at både mænd og kvinder skal være jomfruer indtil de bliver gift. 20 % af pigerne er gift inden de fylder 19. Hver tredje ung i Uganda mellem 12 og 19 år har mistet den ene eller begge sine forældre. Over 90 % af børn i u-landene går i skole. Det er 28 millioner flere end for ti år siden.

23 AFRIKAS FREMTID Der bor 840 millioner mennesker syd for Sahara cirka 70 % af dem er under 25 år. Cirka 105 millioner unge i u-landene er arbejdsløse og tjener ingen penge. Unge i u-landene drømmer også om en lys fremtid fri for sult og fattigdom. Syd for Sahara vokser befolkningen med 2,8 % om året. Det betyder en fordobling af indbyggertallet på 30 år samt en voldsom tilvækst af børn og unge de kommende år. I Uganda bor der 21,5 millioner unge under 25 år det betyder, at 70 % af befolkningen aldrig har haft andre præsidenter end den siddende Yoweri Museveni, der blev indsat i I Zimbabwe bor der 7,8 millioner unge under 25 år det betyder at 69,1 % af befolkningen aldrig har haft andre præsidenter end den siddende Robert Mugabe, der kom til magten i Den store andel af unge presser de afrikanske landes regeringer. For at disse unge skal blive sunde og produktive voksne, kræver det investeringer i uddannelse, sundhedsydelser og jobmuligheder. SKOLETOILETTER For at undgå kolera og andre sygdomme har den tanzanianske regering det mål, at der skal være ét toilet pr 20 piger og et pr 25 drenge. 36,9 % af denne målsætning er nået så der mangler stadig en del toiletter. 23 UDDANNELSE - UNGE I 2001 gik 40,4 % af Ugandas unge mellem 16 og 20 år i skole. Det tal var kun 24,5 % i I 2007 studerede 1,22 % af de unge i Tanzania på universitetet. I 2001 var det tal 0,7 %. Langt fra alle gennemfører dog uddannelsen. Én ud af 100 folkeskoleelever i Kenya starter på en universitetsuddannelse. I Tanzania udgør de offentlige udgifter til uddannelsessektoren 2,2 % af BNI. Til sammenligning er det tal 8,3 % i Danmark. TANZANIA 60 % af dem, der bliver smittet med hiv i Tanzania, er unge. Halvdelen af landets kvinder og en fjerdedel af de unge mænd ved ikke, hvor de kan få fat i et kondom.

24 FNs 2015-mål for en global udvikling, som de blev vedtaget af verdens ledere i Vi skal halvere fattigdom og sult i verden 2. Vi skal opnå grundskoleuddannelse til alle 3. Vi skal øge ligestillingen mellem kvinder og mænd 4. Vi skal mindske børnedødeligheden med to tredjedele 5. Vi skal mindske mødredødeligheden med tre fjerdedele 6. Vi skal bekæmpe hiv/aids, malaria og andre sygdomme 7. Vi skal sikre udviklingen af et bæredygtigt miljø 8. Vi skal øge samarbejdet om bistand, handel og gældseftergivelse De 8 mål skal være nået inden Om 5 år. Målene er blevet kaldt ambitiøse. Mellemfolkeligt Samvirke mener, at målene er et absolut minimum, som skal være opnået inden Derefter skal vi videre med ambitiøse og konkrete planer for en fair og bæredygtig global udvikling. Følg med i Mellemfolkeligt Samvirkes kamp for indflydelse til verdens fattigste - og se aktiviteter og reaktioner i forbindelse med 2015-topmødet i New York via Collins Odhiambo, 21 år, Kenya. Fire brødre, tre søstre. Forældrene bor i en landsby ved Victoriasøen. Bor i den pæne del af Kibera-slummen. Har diplom i computervidenskab. Journalist på slumavis og barfodsjurist.

25 Collins Odiambo er ikke tvivl om at de politiske ledere er skyld i, at cirka 10 millioner kenyanere ofte går sultne i seng. [ VIL SKRIVE SIG UD AF SLUMMEN 25

26 26 Vil skrive sig ud af slummen Collins Odiambo er barfodsjurist i organisationen The Kibera Community Development Agenda (KCODA), som Mellemfolkeligt Samvirke støtter i kampen mod korruption. Hans er også frivillig journalist på slumavisen Kibera Journal, som læses af en stor del af beoerne i Østafrikas største slum Kibera i Kenya. Hans viden fra KCODA gør ham til en indsigtsfuld journalist inden for korruptions-bekæmpelse og det daglige, problemfyldte liv i Kibera. Bedste barndomsminde: Når landsbyen samledes i det eneste hus med tv for at se nyhederne. Især Swaleh Mdoe fra Citizen News leverede afsløringer af korruption og uduelighed. Det var fantastisk for mig at se én, der kunne sige tingene, som de er. Han blev mit idol. Jeg vil være ligesom ham. for sine børns uddannelser. Livet er hårdt og er ikke altid retfærdigt over for min familie. Mine venner: Min bedste ven hedder Cliff. Vi kommer begge fra den vestlige del af Kenya. Han kan få mig til at grine over fjollede ting. Når vi er sammen, glemmer jeg problemerne. Sult: Det er meget sjældent, at jeg får tre måltider om dagen. Sådan har det altid været. På en måde er det ikke så slemt, som man skulle tro. Man vænner sig hurtigt til at være sulten. Det gør ikke ondt i maven. Jeg tænker ikke over det hele tiden. Men det gør mig træt og jeg mister lysten til at gøre noget og til at sige noget. Fattigdom: Ingen burde bo i et slumkvarter som Kibera. Fattigdom gør mig vred, fordi det ikke behøver at være sådan. Det er lederne, der tænker på sig selv i stedet for på befolkningen. Mine forældre: Jeg elsker mine forældre. Min far er fisker, og han knokler hårdt. Det er ikke hans skyld, at det ikke var nok til at sikre mad på bordet og betale

27 Collins Odiambo løbetræner på hovedgaden i Kibera. På sporet af Velfærden ifølge Collins Odiambo Efterhånden som han fortalte om processen for asylansøgning, begyndte min opfattelse af det danske samfund som en perfekt velfærdsstat at krakelere Jeg mødte en pakistansk mand, som fortalte, at hans asylsag har taget otte år, og han venter stadig. Jeg var chokeret. Hjemme i Kenya lever flygtninge under langt værre forhold, i små telte uden adgang til vand, sundhed og skole. Alligevel er asylprocessen i Kenya langt hurtigere end i Danmark og vi giver asyl til langt flere. Hvorfor er det, at et samfund med så få ressourcer er villig til at give så meget, mens et velhavende land ikke vil dele kagen med andre? Collins Odhiambo, efter besøg i Sandholmlejren 27 Hvad synes du om Kenyas ledere? Vores regering i Kenya er uduelig. Den har lukket sig om sig selv og om dem, der har penge nok. Der er sat penge af til de fattige og til slumkvartererne, men regeringen gør slet ikke nok for at sikre, at de bliver brugt til formålet. Hvorfor kæmper du? Man kan aldrig føle sig sikker, før ens nabo er sikker. Det hjælper ikke, hvis man kun kæmper for sig selv. Jeg kæmper mod ufred mellem befolkningsgrupper og mod korruption. Det er de værste ting i Kenya. Budskab til verdens ledere: Jeg ville fortælle dem, at de skal lægge pres på Kenyas regering. Hvis de giver penge uden forpligtelser, lander hjælpen ikke hos dem, der har brug for det. De skal helt stoppe med at støtte regeringen med statstilskud. Det hjælper overhovedet ikke. Hvis du vandt en million? Ville jeg bruge penge på at blive uddannet som journalist. Og så ville jeg støtte en lokal ngo i Kibera. Jeg er ikke interesseret i at købe hus eller jord lige nu. Jeg håber, jeg kan gøre det engang, så jeg også kan forsørge min familie. Hvad ville du tage med på en øde ø? Cliff min bedste ven. s s Kenya om 10 år? Jeg håber, at vi er kommet af med de korrupte ledere. Magten og pengene i Kenya skal flyttes fra centraladministrationen til lokalt niveau. Jeg håber, at langt flere siger deres mening og gør noget for at ændre tingene til det bedre. Dig selv om 10 år? Jeg laver noget, jeg er glad for. Jeg håber, jeg arbejder som undersøgende journalist på en af de store aviser eller som nyhedsvært på en tv-station. Jeg håber, at jeg ikke længere bor i slummen. Det kunne være fantastisk, hvis der ikke var nogen, der bor i slummen om 10 år.

28 Det går bedre i u-landene end du tror I dag går 90 % af børn i u-landene i skole de fleste danskere tror, at kun 30 % af børnene går i skole.* 1 Antallet af hiv-smittede er faldet med 30 % siden 1996, og børnedødeligheden er på samme måde faldet drastisk i en række u-lande. 28 En undersøgelse af danskernes viden om u-landsforhold, afslører, at vi er langt mere pessimistiske, end der faktisk er grund til at være. Måske skyldes vores pessimisme, der er langt højere end i lande, vi normalt sammenligner os med, at vi ikke ved ret meget om de faktiske forhold i u-landene. De fleste danskere tror at langt, langt størstedelen af u-landenes voksne er analfabeter. Faktum er at 80 % af voksne i u-landene kan læse og skrive et tal kun 8 % af danskerne kender.* 2 Vi kalder udviklingen i u-landene for Verdens Bedste Nyheder, der er mange af dem og vi vil gerne dele dem med resten af Danmark. Hjælpen hjælper. Selvom fattigdom og sult langt fra er udryddet, er der sket store fremskridt de seneste 15 år ifølge FNs udviklingstal. Hele 83 % af danskerne tror kun i mindre eller nogen grad, at der sker fremskridt i den globale fattigdomsbekæmpelse, mens sølle 12 % tror, at det nogensinde vil lykkes* 1. * 1 Capacents befolknings-undersøgelse: Frem mod den fælles 2015-kampagne i * 2 Catiné Research A/S i 2007

29 400 MILLIONER FATTIGE FORSVUNDET En fjerdedel af alle verdens ekstremt fattige er løftet ud af fattigdom siden Det er bare ét eksempel på, at der sker overraskende store fremskridt i kampen mod global fattigdom og nød. Mange danskere tror ikke på, at vi kan få bugt med ekstrem fattigdom i udviklingslandene. Verdens bedste nyhed er, at det passer ikke: For eksempel er der i dag 1,4 milliarder fattige mod 1,8 milliarder i Det nytter at gøre en indsats FN s 2015 Mål er verdens samlede plan for at reducere fattigdom. Selv om der stadig er store problemer, så er der alligevel skabt mange store og varige fremskridt: Langt de fleste i u-landene kommer nu i skole, flere har rent drikkevand og færre spædbørn dør. Og der er mange andre gode nyheder. 29 Dét giver vores generation en historisk mulighed: Vi har faktisk en chance for at tage de sidste, store skridt og få udryddet fattigdommen. Men det kræver, at vi tror på det og at vi alle bakker op, der hvor vi kan. Hjælp os derfor med at dele den gode nyhed: Vi kan skabe fremskridt. Spred Verdens Bedste Nyheder. Gå ind på verdensbedstenyheder.dk - sammen kan vi gøre fattigdom til fortid Verdens bedste nyheder bragt til dig af: ADRA Danmark, Agricultural Development Denmark Asia (ADDA), AIDS-Fondet, Art of Living, Bahái samfundet i Danmark, BØRNEfonden, CARE, Caritas, Concord Danmark, Cykler til Senegal, Danmarks Lærerforening, Dansk International Nødhjælp, Dansk Røde Kors, Danske Handicaporganisationer, DanWatch, Den Eritreanske Støtteforening, Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMR-U), Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Fair Trade Danmark, FIC, FN Forbundet, Folkehøjskolerne i Danmark, Folkekirkens Nødhjælp, Ghana Venskabsgrupperne, Hjerteforeningen, IBIS, Ingeniører Uden Grænser, International Hjælpe og Udviklingsgruppe i Syd Somalia, International Kontakt, KFUM & KFUK i Danmark, Kvindernes U-landsudvalg (KULU), Landsforeningen Levendea Hav og fiskerinetværket, Livets Lys, Maternity Worldwide, Mission Øst, MS Action Aid Denmark, Nepenthes, OIKOS, Operation Dagsværk, Oplysningscenter om den 3. verden, Organisationen for Vedvarende Energi (OVE), Plan Danmark, Projektrådgivningen, PUGAD, Red Barnet, Red Barnet Ungdom, Seniorer uden Grænser, Seniorhænder til Afrika og Asien, Sex & Samfund, Solens Børn, SOS Børnebyerne, Stairway Danmark, Terre Des Hommes Danmark, Tukae Danmark, Tværsam, Ulandshjælp fra Folk til Folk (UFF), U-landsforeningen Svalerne, Ulandssekretariatet, UNDPs Nordiske Kontor, UNFPA s Nordiske Kontor, VIAid, WFP s Nordiske Kontor, WWF Verdensnaturfonden

30 30 MS-kalender København Grundkursus for Globale Volontører Fire-dages kurser i både september, oktober, november og december. Tjek datoer og info på Hjemkomstweekend for Globale Volontører Studiestart Training of Trainers Lav undervisning, der rykker verden. Bliv fortrolig med at udvikle, udføre og evaluere uddannelsesforløb - og gør dine kursister klar til at kæmpe for social forandring. Tilmeld dig Mellemfolkeligt Samvirkes otte-måneders deltidsuddanelse Internationalt ledertræningsseminar Globalt miljø med 40 deltagere fra hele verden. Brug efterårsferien til at ruste dig selv og andre til social forandring Hjemkomstweekend for Globale Volontører Kursus i socialt iværksætteri Søsæt egne projekter og ideer. Du får værktøjer, inspiration og tro på, at du kan skabe social forandring. Tjek Holstebro Genbrug til Syd afholder årsmøde Sted: Hotel Nyskovlund, Holstebro. Tilmelding nødvendig. Hvor intet andet er nævnt foregår aktiviteterne hos Mellemfolkeligt Samvirke, Fælledvej 12, 2200 København N Fest på Fair Fælled lørdag aften Foto: Peter Bischoff/MS Pakistans nødstedte har brug for din hjælp I slutningen af juli blev det nordlige Pakistan ramt af den værste monsunregn i årtier. Oversvømmelserne har kostet nådige små 2000 mennesker livet, mens op mod 20 millioner menneskers liv er direkte berørt af vandmaserne. Både myndigheder og nødhjælpsorganisationer frygter og forbereder sig på oversvømmelsens anden bølge, nemlig spredningen af vandbårne sygdomme, der typisk sker efter fire til seks uger. ActionAid har allerede hjulpet af de hårdest ramte pakistanere med nødhjælp som mad, vand, husly og sikkerhed. I løbet af september og oktober forventer ActionAid Pakistan at kunne nå over mennesker med basal hjælp. Mellemfolkeligt Samvirke samler ind til det arbejde. Støt Pakistan! Sms STØT til 1919 og giv 100 kr. Husk rådsmødeweekend For første gang mødes det nye MS Råd til ordinært rådsmøde. Det sker i weekenden den 25. og 26. september. Det bliver to spændende mødedage, hvor Mellemfolkeligt Samvirkes (MS) nye strategiske retning skal diskuteres. Der bliver også tid til at lære hinanden og MS bedre at kende. Søndag eftermiddag præsenterer bestyrelseskandidater deres kandidatur - og derefter vælges de 12 bestyrelsesmedlemmer. Kun MS Rådet har opstillings- og stemmeret, men alle MS-medlemmer er velkomne til at deltage i debatten. Hele bestyrelsen er på valg. Tilmelding nødvendig af hensyn til forplejning. Send mail til lea@ms.dk senest 16. september. Tjek hele programmet på Find dig selv i Fair Fælled-galleriet Var du én af de mange mennesker, der viste solidaritet med verdens fattigste og besøgte Fair Fælled Festival i år - så har du måske også sneget dig ind på et eller flere af billederne derfra.oplev eller genoplev den fair stemning på

31 Afrika i linsen Jeg både gøs, grinte og græd, da jeg besøgte de otte unge i Zimbabwe, Uganda, Tanzania og Kenya. Man skal være sej for at komme dertil, hvor de er kommet. siger Tine Harden. Fantastiske, farverige og fattige Afrika er krøbet under huden på fotografen Tine Harden. I april besøgte hun Mellemfolkeligt Samvirke og de unge i dette blad i Uganda, Zimbabwe, Tanzania og Kenya. Tine Harden er også aktuel med bogen A kick out of Afrika en hyldest til fodboldglæden og VM i Sydafrika. På sine mange rejser har hun samlet fodboldbilleder af masaier i Kenya, slumbørn i Sydafrika og arabere i Marokko og mange flere. Redaktion 31 Få særligt magasin om Afrikas unge er klar til forandring tilsendt gratis, fx til undervisningsbrug. Send en mail til redaktør Henriette Winther, hwi@ms.dk eksemplarer fremsendes så længe lager haves. Magasinet er produceret i forbindelse med Mellemfolkeligt Samvirkes projekt På sporet af Velfærden, hvor 19 unge fra ni u-lande har blaffet rundt i Danmark og besøgt institutioner, virksomheder og danskerne for at diskutere velfærd og fattigdomsbekæmpelse. Vibeke Vinther, kommunikationschef (ansv) Henriette Winther, redaktør Skribenter: Søren Bjerregaard, MS i Kenya Se mere ms.dk/paasporet Otte unge fightere fra Afrika blaffer Danmark tyndt. Mød dem her og invitér dem hjem i stuen. Vibeke Quaade, MS i Uganda Når man ikke har spist i to dage og så pludselig får noget mad, så kan man godt få ondt i kæberne... Afrikas unge er klar til forandring -er du! Henrik Lomholt Rasmussen, MS i Mozambique og Zimbabwe Manja Kamwi, MS i Tanzania Fælledvej 12, 2200 København N Grafisk produktion: Kurt Lukowski

32 Mellemfolkeligt Samvirke Fælledvej København N Udgiveradresseret Maskinel Maskinpost ID-46341

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse.

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse. Fakta om 2015-målene August 2015 I september 2000 mødtes verdens ledere til topmøde i New York for at diskutere FN s rolle i det 21. århundrede. Ud af mødet kom den såkaldte Millennium-erklæring og otte

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids. ➋ Graviditet. ➌ Sult MED LIVET. Svar: 2

Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids. ➋ Graviditet. ➌ Sult MED LIVET. Svar: 2 Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids ➋ Graviditet ➌ Sult Svar: 2 MED LIVET SPIL Hvor mange piger mellem 15 og 19 år bliver årligt gravide i Afrika syd for

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

Danmarks Indsamling 2011. Det nye Afrika

Danmarks Indsamling 2011. Det nye Afrika Danmarks Indsamling 2011 Det nye Afrika Fremtiden er de unges. Unge repræsenterer håb og mod. Men på et kontinent, hvor uddannelse er svær at få, arbejdsløsheden ekstrem og dødeligheden høj, har Afrikas

Læs mere

Bed og mærk fællesskabet!

Bed og mærk fællesskabet! Bed og mærk fællesskabet! Den internationale bede og fællesskabsuge nærmer sig. Fra den 9.-15. november samles YMCA og YWCA over hele kloden til bøn og refleksion. Faktisk har denne uge været afholdt hvert

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

LIGE MANGE PIGER OG DRENGE STARTER I SKOLE HALVDELEN AF VERDENS FATTIGE ER FORSVUNDET. Verdens Bedste Nyheder, befolkningsundersøgelse

LIGE MANGE PIGER OG DRENGE STARTER I SKOLE HALVDELEN AF VERDENS FATTIGE ER FORSVUNDET. Verdens Bedste Nyheder, befolkningsundersøgelse HALVDELEN AF VERDENS FATTIGE ER FORSVUNDET LIGE MANGE PIGER OG DRENGE STARTER I SKOLE Verdens Bedste Nyheder, befolkningsundersøgelse NGO Forum Rapport, oktober 2013 1 De fem segmenter I rapporten skelnes

Læs mere

Fattigdom er også en sindstilstand

Fattigdom er også en sindstilstand Fattigdom er også en sindstilstand Siden 2005 har danske sygeplejersker gjort det muligt for forældreløse børn af sygeplejersker at få en uddannelse. Nogle af pigerne deler her deres historier og fortæller,

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark For millioner af mennesker på vores klode er livet nærmest håbløst: Når et jordskælv smadrer ens hjem og dræber ens familie, synes alt håb ude. Det så vi på TV, da Haiti blev ramt. Eller når børn fødes

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

FATTIGE LANDE Om serien attige lande en del af din verden Klik ind på www.emu.dk/tema/ulande

FATTIGE LANDE Om serien attige lande en del af din verden Klik ind på www.emu.dk/tema/ulande FATTIGE LANDE P E T E R B E J D E R & K A A R E Ø S T E R FATTIGE LANDE EN DEL AF DIN VERDEN Udsigt til U-lande Fattige lande en del af din verden Peter Bejder & Kaare Øster samt Meloni Serie: Udsigt til

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

VERDE. fra fattigdom til fremtid

VERDE. fra fattigdom til fremtid K A P VERDE fra fattigdom til fremtid NU KAN KAP VERDE SELV Det er en glædelig begivenhed i BØRNEfondens 45-årige historie, at vi nu kan afslutte vores arbejde i Kap Verde. Vores lange, seje træk har bidraget

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Nu bliver det seriøst!

Nu bliver det seriøst! 1 Hej, jeg hedder Lotte og er datter til Lars og Mona. Jeg har haft MCADD siden, jeg var helt lille, hvor jeg blev syg og fik det diagnosticeret. Jeg har en storesøster Mai, som også har MCADD, så vi har

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

På børnehjem i Uganda

På børnehjem i Uganda På børnehjem i Uganda For Hanne Eriksen gik en gammel drøm i opfyldelse, da hun i september i år rejste til Uganda for at være frivillig på et børnehjem. Her er lidt om det, hun fortalte en grå novemberdag

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Skrevet af Asta Sofia Resume Eksil er en ungdomsroman der handler om en ung pige, ved navnet Samantha. Man følger hende gennem fire år, fra hun er 15, tii hun er 18

Læs mere

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014 Tale til 8. Marts Tak for invitationen. I morges hørte jeg i radioen at i dag er kvindernes dag. Kvindernes dag? nej i dag er kvindernes internationale kampdag! Jeg synes også at I dag, er en dag, hvor

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

HVAD ER NORMER. Opgave 1. Opgave 2. Spørgsmål. Hvad er rigtigt? Tak. 1. Hvad nomader gør. 2. Hvad man normalt gør. 1 Normer handler om

HVAD ER NORMER. Opgave 1. Opgave 2. Spørgsmål. Hvad er rigtigt? Tak. 1. Hvad nomader gør. 2. Hvad man normalt gør. 1 Normer handler om HVAD ER NORMER Opgave 1 Hvad er rigtigt? 1. Hvad nomader gør. 1 Normer handler om 2. Hvad man normalt gør. 3. Hvad nordmænd gør. 1. Alle normer er ens. 2 Normer i forskellige lande 2. Ingen normer er ens.

Læs mere

Verdens Bedste Nyheder, befolkningsundersøgelse. NGO Forum Rapport, oktober 2012

Verdens Bedste Nyheder, befolkningsundersøgelse. NGO Forum Rapport, oktober 2012 Verdens Bedste Nyheder, befolkningsundersøgelse NGO Forum Rapport, oktober 2012 1 De fire segmenter Vundne Alle dem, der allerede er medlem af en ulandsorganisation 2 60% 50% 49% 45% Motiverede Mulige

Læs mere

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 11. september

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 11. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

PERSONLIGE HISTORIER OM AT VÆRE SIG SELV - FOR 6.-7. KLASSETRIN

PERSONLIGE HISTORIER OM AT VÆRE SIG SELV - FOR 6.-7. KLASSETRIN PERSONLIGE HISTORIER OM AT VÆRE SIG SELV - FOR 6.-7. KLASSETRIN Uge Sex, Temamateriale 6. - 7. klasse 16 AT VÆRE DEN FØRSTE I PUBERTETEN Navn: Anne Beskæftigelse: Studerende på Business College Horsens

Læs mere

Indledning. Hej kære læser. Hjerteligt tak for at du læser med i denne e-bog.

Indledning. Hej kære læser. Hjerteligt tak for at du læser med i denne e-bog. Indledning Hej kære læser Hjerteligt tak for at du læser med i denne e-bog. Jeg hedder Kirsten og er en 24 årig blogger, som interesserer mig for selvkærlighed og personlig udvikling og det at få det bedste

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder København S, 10. juni 2015 Kære menigheder Morten Kofoed Programme Coordinator Baptist Union of Denmark Cell: +45 3011 2904 E-mail: morten@baptistkirken.dk Mange tak for jeres bidrag til Burundis Baptistkirke

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

92-gruppen. Miljøminister Connie Hedegaard Miljøministeriet Højbro plads 4 1200 København K. København d. 26. februar 2007. Kære Connie Hedegaard,

92-gruppen. Miljøminister Connie Hedegaard Miljøministeriet Højbro plads 4 1200 København K. København d. 26. februar 2007. Kære Connie Hedegaard, Miljøminister Connie Hedegaard Miljøministeriet Højbro plads 4 1200 København K 92-gruppen c/o Danmarks Naturfredningsforening Masnedøgade 20, 2100 København Ø Tlf: 39 17 40 32, 39 17 40 00 Faxnummer:

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Børnekirken Julen 2018

Børnekirken Julen 2018 Adventkalender til Børnekirken Julen 2018 1. søndag i advent: Børn på flugt! I dag må mange børn flygte på samme måde, som Jesusbarnet måtte flygte fra Herodes. Dette oplæg kan hjælpe børn til at forstå,

Læs mere

Verdens Bedste Nyheder Befolkningsundersøgelse

Verdens Bedste Nyheder Befolkningsundersøgelse Verdens Bedste Nyheder Befolkningsundersøgelse Rapport September 2014 Om de fem segmenter I rapporten skelnes der mellem følgende fem segmenter: De overbeviste, som synes, de ved meget og er moderate eller

Læs mere

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder Uretfærdig middag Befolkning Vand Verdens befolkning har meget forskellige levevilkår. Du mærkede nogle af forskellene på din egen krop ved den uretfærdige

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Hjælp til børn, som har mistet alt

Hjælp til børn, som har mistet alt Bispedømmets Fasteaktion 2009 Hjælp til børn, som har mistet alt Millioner af børn i det sydlige Afrika er blevet forældreløse på grund af AIDS og andre sygdomme. Du kan være med til at hjælpe 100 forældreløse

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling De nye verdensmål for bæredygtig udvikling Nu skal I høre om nogle fælles mål for at gøre verden et bedre sted, som ledere fra alle lande har arbejdet med. Først vil nogle måske gerne vide, hvad et mål

Læs mere

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte.

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte. Samrådsspørgsmål Ø Vil ministeren redegøre for de væsentligste resultater på de seneste højniveaumøder på udviklingsområdet i forbindelse med FN's generalforsamling i New York? Herunder blandt andet om

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL Børnepanelrapport nr. 1: 2012 Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser Hvad er et godt liv for børn i Danmark? Det vil vi rigtig gerne vide i Børnerådet. For hvis vi ved det, kan

Læs mere

Hvad laver dine. skattekroner. i et uland? Debatkaravane om udviklingsbistand

Hvad laver dine. skattekroner. i et uland? Debatkaravane om udviklingsbistand Hvad laver dine skattekroner i et uland? Debatkaravane om udviklingsbistand Udgivet i forbindelse med Debatkaravanens rundtur i Danmark efteråret 2014 med støtte fra Danidas Oplysningsbevilling. AOF DANMARK

Læs mere

Man føler sig lidt elsket herinde

Man føler sig lidt elsket herinde Man føler sig lidt elsket herinde Kirstine er mor til en dreng med problemer. Men først da hun mødte U-turn, oplevede hun engageret og vedholdende hjælp. Det begyndte allerede i 6. klasse. Da Oscars klasselærer

Læs mere

Befolkningsundersøgelse NGO Forum

Befolkningsundersøgelse NGO Forum Befolkningsundersøgelse NGO Forum 11.-17. september 2011 1 Fire segmenter 1) Vundne er A) alle dem, der allerede er medlem af en u-landsorganisation (16 15 pct.) 2) Motiverede synes det er C) meget vigtigt,

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag Helle Sjelle Fordi det er dit valg om din hverdag Læs om... Et valg om din hverdag Politik handler om din hverdag... side 2 Dine børn skal lære at læse, skrive og regne ordenligt Vi skal have fagligheden

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET VOLD I HJEMMET En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet november

Læs mere

EN ESSAYSAMLING OM SORG SKREVET AF UNGE. Redigeret af Henriette von Irgens-Bergh og Ida Nymand Ammundsen

EN ESSAYSAMLING OM SORG SKREVET AF UNGE. Redigeret af Henriette von Irgens-Bergh og Ida Nymand Ammundsen EN ESSAYSAMLING OM SORG SKREVET AF UNGE Redigeret af Henriette von Irgens-Bergh og Ida Nymand Ammundsen At miste en essaysamling om sorg skrevet af unge Kræftens Bekæmpelse, 2015 Udgiver: Kræftens Bekæmpelse

Læs mere

Interview med LCK s videpræsident

Interview med LCK s videpræsident Interview med LCK s videpræsident 0.09-0.12 Interviewer 1: Kan du starte med at fortælle om hvad din rolle i LEO er? 0.15-0.44 Brødreskift: Altså jeg har jo været med at starte det op med Zenia. Og jeg

Læs mere

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC 01:00:08 SNEDKER MUHAREM SEJDIC Jeg har mine venner, jeg har mine bekendte. Vi er sammen, og derfor føler jeg at jeg har det rigtig, rigtig godt.

Læs mere

Alle kan få brug for et råd

Alle kan få brug for et råd Alle kan få brug for et råd U-turns rådgivning er også åben for fædre, mødre, kærester, bonusforældre, søskende og andre mennesker, som er tæt på unge med rusmiddelproblemer, og som har behov for støtte.

Læs mere

IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand

IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand Af: Tobias Clausen, Policy Assistant, IBIS og Oliver Graner Sæbye, Policy & Research Officer, IBIS, November 2012 Hvert år forsvinder hundredvis

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Løgnen. Nyborg Friskole

Løgnen. Nyborg Friskole Løgnen af Nyborg Friskole SC. 1. EXT. PÅ BADEVÆRELSET - SOMMER - DAG Mie (17) er på badeværelset. Mie har taget en gravidtetstest. Vi ser Mie vente. Efter at have nølet i lang tid. Man ser nærbillede af

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts BOY Af Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma 9. marts SCENE 1, INT. TØJBUTIK, DAG Emilie står og kigger på hættetrøjer i en herreafdeling i en tøjbutik. Hun udvælger tre specifikke, men pludselig

Læs mere

PS Landsforenings generalforsamling 2009. "At være pårørende til mennesker der kæmper med spiseforstyrrelser" Psykolog Susanne Bargmann

PS Landsforenings generalforsamling 2009. At være pårørende til mennesker der kæmper med spiseforstyrrelser Psykolog Susanne Bargmann PS Landsforenings generalforsamling 2009 "At være pårørende til mennesker der kæmper med spiseforstyrrelser" Psykolog Susanne Bargmann 1 Forældre-perspektiv: Skyld - hvor er det jeg har fejlet som mor/far?

Læs mere

Jeg har min Gud til at se mig

Jeg har min Gud til at se mig Jeg har min Gud til at se mig Denne tekst er egnet som læsetekst fra 5. klasse og op. Tahrir fortæller om at være muslimsk pige i et dansk samfund. Jeg kom til Danmark fra Irak lige på det tidspunkt, hvor

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget 1 Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Om de fem segmenter. De overbeviste 24 % De tillidsfulde 15 % De positive 38 % De negative 9 % De skeptiske 14 %

Om de fem segmenter. De overbeviste 24 % De tillidsfulde 15 % De positive 38 % De negative 9 % De skeptiske 14 % Rapport Oktober 2015 Om de fem segmenter I rapporten skelnes der mellem følgende fem segmenter: De overbeviste, som synes, de ved meget og er moderate eller stærke tilhængere af udviklingsbistand De tillidsfulde,

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Rapport September 2016

Rapport September 2016 Rapport September 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE OM DE FEM SEGMENTER HOVEDKONKLUSIONER FN S VERDENSMÅL VERDENSTIMEN VERDENS BEDSTE NYHEDER UDVIKLINGSBISTAND METODE 3 4 6 18 20 28 44 2 Om de fem segmenter I rapporten

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere