VEJLEDNING TIL KORT FRA COWI VERSION MAJ 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VEJLEDNING TIL KORT FRA COWI VERSION MAJ 2013"

Transkript

1 VERSION MAJ 2013

2 INDHOLD 1 INDLEDNING HVAD ER? HVORDAN INSTALLERES? HJÆLP, JEG KAN IKKE FÅ TIL AT VIRKE HVAD SKAL JEG GØRE? HVILKE KORT VISES I? GEM OG HENT KORTOPSÆTNING HVORDAN STYRES INDHOLDET I OG UDSEENDET AF KORTVINDUET? HVILKE KORT ER TILGÆNGELIGE I? S SERVER KORT FRA ANDRE WMS-TJENESTER EGNE KORTTEMAER HVORDAN STYRES ET KORTLAGS GENNEMSIGTIGHED? HVORDAN GØRES EN BAGGRUNDSFARVE TRANSPARENT? HVORDAN ÅBNES ET EKSTRA KORTVINDUE? HVORDAN VISES SAMME OMRÅDE I FLERE KORTVINDUER? HVORDAN STYRES KORTVINDUER OG MENUER? HVORDAN VIRKER HØJDENAVIGATOREN? KAN HØJDENAVIGATOREN ANVENDES PÅ ANDRE DIGITALE HØJDEMODELLER? HVORDAN VIRKER ADRESSESØGNINGEN? HVORDAN MÅLES I KORTET? HVORDAN FINDER MAN SKRÅFOTOS FOR ET BESTEMT OMRÅDE? HVORDAN FILTRER MAN SØGERESULTATET FOR SKRÅFOTOS? HVORDAN PANORERER MAN I SKRÅFOTOS? HVILKE KORTDATA KAN DOWNLOADES? HVORDAN DOWNLOADER MAN KORTDATA? HVOR STORE KORTUDSNIT KAN MAN DOWNLOADE? HVORDAN GEMMES ET KORT SOM PDF-DOKUMENT? HVORDAN SKIFTER MAN MELLEM FORSKELLIGE KORTPROJEKTIONER HJÆLP, JEG FÅR IKKE VIST NOGET KORT HVAD ER DER GALT?... 8

3 1 1 INDLEDNING Dette er en Ofte Stillede Spørgsmål vejledning, bygget op om en række almindeligt forekommende spørgsmål vedr. KORT fra COWI. 2 HVAD ER? KORT fra COWI er en kort-viewer, som giver adgang til en række af COWIs og Geodatastyrelsens kortprodukter. KORT fra COWI skal installeres på den enkelte pc. Programmet er en såkaldt smartclient, der henter alle kortdata online fra COWIs WMS-database. Ved programstart tjekker KORT fra COWI for opdateringer, og såfremt der er opdateringer, hentes disse og installeres automatisk på computeren. 3 HVORDAN INSTALLERES? KORT fra COWI installeres ved at aktivere dette link: Tryk på Installer og indtast brugernavn og password. KORT fra COWI forudsætter, at der er installeret.net Framework 3.5 SPI. Hvis.NET Framework ikke er installeret på computeren, igangsætter installationsprogrammet disse installationer. 4 HJÆLP, JEG KAN IKKE FÅ TIL AT VIRKE HVAD SKAL JEG GØRE? Adgangen til KORT fra COWI styres af COWI. Har du problemer med KORT fra COWI skal du kontakte din systemansvarlige. Er du den systemansvarlige, se punkt HVILKE KORT VISES I? KORT fra COWI åbnes med den kortopsætning (kort, kortvinduer, zoomniveauer mm.) der var aktiv, da KORT fra COWI blev lukket. GEM OG HENT KORTOPSÆTNING Mulighederne for at gemme og efterfølgende hente kortopsætninger kan med fordel anvendes til at opbygge en række standardkortopsætninger til KORT fra COWI. Dette vil gøre det endnu lettere for den enkelte bruger at arbejde med KORT fra COWI. 6 HVORDAN STYRES INDHOLDET I OG UDSEENDET AF KORTVINDUET? Indhold og udseende af kortvinduet styres i kortlagskontrollen. Kortlagskontrollen fi ndes under rullegardinet Vinduer. I kortlagskontrollen: Tilføjes og fjernes kortlag Fastlægges rækkefølgen af kortlagene. Det kort, der er øverst i kortlagskontrollen, er det lag, der er øverst i kortvinduet. Rækkefølgen ændres ved drag and drop klik på det kortlag, der skal flyttes. Hold museknappen nede, flyt laget til den ønskede plads og slip museknappen Fastlægges synligheden og gennemsigtigheden af det enkelte kortlag Aktiveres et kortlag.

4 2 7 HVILKE KORT ER TILGÆNGELIGE I? S SERVER Der er adgang til COWIs standardkortværk samt en række andre data, bl.a. Geodatastyrelsens ortofotos og højdedata Du kan åbne de kort, som du har rettighed til. Tryk på menupunktet Tilføj KORT fra COWI og vælg kortvært. Det valgte kortværk tilføjes som øverste lag i kortlagskontrollen. Aktivt kortlag KORT fra COWI har kun ét kortlag for højdedata i Kortlagskontrollen. Hvis man har rettighed til fl ere højdedata, vælger man mellem de enkelte højdedata under Indstillinger i Kortlagskontrollen. Desuden kan man åbne kort fra andre WMS-servere og egne GIS-temaer i KORT fra COWI. Alle lag hentes ind i KORT fra COWI som rasterlag. KORT FRA ANDRE WMS-TJENESTER Kort fra andre WMS-tjenester hentes som følger: tryk på menupunktet Tilføj andre data og vælg WMS Service. udfyld dialogboksen med URL til den ønskede WMS-tjeneste samt evt brugernavn og password tryk på Hent lag vælg det ønskede lag og tryk på Tilføj lag. Efterfølgende kan der tilføjes/slettes lag fra den pågældende server i kolonnen Indstillinger. Hvis WMS-laget udbydes med flere stilarter, kan der ligeledes vælges mellem disse under kolonnen Indstillinger. EGNE KORTTEMAER Egne korttemaer kan hentes ind i KORT fra COWI, når disse er gemt i shapeformat. tryk på menupunktet Tilføj andre data vælg Lokal Shapefil.

5 3 8 HVORDAN STYRES ET KORTLAGS GENNEMSIGTIGHED? I kortlagskontrollen kan gennemsigtigheden af et kortlag reguleres. Dette gøres ved at trække i gennemsigtighedsskyderen. Laget er helt gennemsigtigt. Laget er helt uigennemsigtigt. 9 HVORDAN GØRES EN BAGGRUNDSFARVE TRANSPARENT? Det er muligt at gøre baggrundsfarven transparent på det enkelte kortlag. Aktiver det ønskede kortlag Aktiver transparens-ikonet Marker med cursoren et rektangel i et areal, der har den farve, der ønskes transparent. Hvis baggrunden ikke er én enkelt farveværdi men et (begrænset) farveinterval, kan man udvide transparensen til disse farveværdier ved efterfølgende at markere arealet med CTRL + rektangel. Man ophæver transparensen ved at markere et vilkårligt areal med SHIFT + rektangel. 10 HVORDAN ÅBNES ET EKSTRA KORTVINDUE? Der kan åbnes et vilkårligt antal vinduer i KORT fra COWI. Et oplagt eksempel på anvendelse af fl ere vinduer er visning af skråfotos, hvor skråfotos fra 4 retninger kan vises i hver sit kortvindue. Hint: Jo større et kortvindue er, des lettere er kortet at læse. Ved anvendelsen af fl ere kortvinduer er det ideelt med en to-skærms-løsning. 11 HVORDAN VISES SAMME OMRÅDE I FLERE KORTVINDUER? Med værktøjet Centrér kortvinduer centreres kortene i de enkelte kortvinduer om et og samme punkt. Centrér kortvinduer anvendes i hovedkortet, hvorefter kortene i de ekstra kortvinduer centreres om det valgte punkt. Hvis Ctrl-tasten samtidig holdes nede, synkroniseres målforholdet i kortvinduerne ligeledes. 12 HVORDAN STYRES KORTVINDUER OG MENUER? I menupunktet Vinduer er det muligt at tænde og slukke for funktionsvinduer. Menuer og kortvinduer kan justeres i størrelsen og fl yttes efter behov. Når man fl ytter på et kortvindue eller en menu, vises fi re pile. Hvis kortvinduet eller menuen trækkes hen til en af disse pile, fastgøres kortvinduet eller menuen til et af verdenshjørnerne i det nye kortvindue.

6 4 Når et vindue er fastgjort kan det enten vises hele tiden, eller blot når brugeren holder cursoren over vinduets faneblad (mouse-over-funktion). Dette styres af tegnestiften i højre hjørne af vinduet. 13 HVORDAN VIRKER HØJDENAVIGATOREN? Formålet med højdenavigatoren er at visualisere højdedata. Højdenavigatoren fi ndes under rullegardinet Vinduer. Laget Højdedata skal være åbnet, for at højdenavigatoren fungerer. Skalaen i højdenavigatoren tilpasses løbende de højder, der er i kortvinduet. Højdedata kan visualiseres via: 1. en farveskala (i feltet Højdevisning: vælges Farveskala ). Farveskalaen ændres dynamisk således, at højdeintervallet i kortvinduet dynamisk inddeles i 5-10 niveauer. 2. højder over eller under en given kote (i feltet Højdevisning: vælges Niveau ). Det specifi kke niveau fastsættes ved, at fl ytte skyderen op og ned, eller ved at indtaste koten i feltet Niveau (m): KAN HØJDENAVIGATOREN ANVENDES PÅ ANDRE DIGITALE HØJDEMODELLER? Højdenavigatoren kan anvendes på de højdemodeller, der er lagt på COWIs server. 15 HVORDAN VIRKER ADRESSESØGNINGEN? Adressesøgning sker ved indtastning af vejnavn og evt. husnummer. Når den ønskede adresse er valgt, trykkes på Søg, og kortvinduet centreres på den valgte adresse. Man kan vælge, om man vil have vist adressen på kortet. Adressen kan fjernes igen ved funktionen Fjern annoteringer.

7 5 16 HVORDAN MÅLES I ET ORTOFOTO? Med dette værktøj måles vandrette afstande i ortofotos og andre kort. I kortvinduet: Peg på startpunktet og hold venstre musetast nede, slip museknappen i slutpunktet. Herefter vises afstanden og brugeren kan tage stilling til, om målingen skal tilføjes kortet. Med dette værktøj måles arealer i ortofotos og andre ortogonale kort. Peg og klik i kortet, afslut med dobbelt klik. Herefter vises arealet og brugeren skal tage stilling til, om målingen skal tilføjes kortet. Areal- og afstandsangivelser samt adressetekster gemmes i et selvstændigt lag. Påsatte mål og adresser fjernes med funktionen Fjern annotationer. Når man måler i et ortofoto, skal der måles ved jorden, ellers får man ikke den korrekte afstand. 17 HVORDAN FINDER MAN SKRÅFOTOS FOR ET BESTEMT OMRÅDE? For at arbejde effektivt med skråfotos i KORT fra COWI skal man aktivere skråfotovieweren og søgeresultatvinduet. Begge er placeret under Vinduer -> Skråfotos. Derudover er det en god idé at åbne et kortvindue med f.eks. et ortofoto. I kortvinduet udpeger man det punkt, man gerne vil se skråfotos for. I skråfotovieweren arbejder man i det enkelte skråfoto, mens søgeresultatet viser en oversigt over alle de skråfotos, der dækker det punkt, man har udpeget. Det er altså en god idé at arrangere KORT fra COWI med 3 vinduer, når man arbejder med skråfotos (ét kortvindue, skråfotovieweren og skråfotosøgeresultat). Når man ønsker at fi nde skråfotos for et konkret område, skal man først fi nde området i kortvinduet. Herefter vælges værktøjet Centrér kortvinduer, og man klikker én gang i det område, man ønsker at se skråfotos for.

8 6 Skråfoto søgeresultatvinduet viser nu alle de skråfotos, der dækker det pågældende punkt. Endvidere vises ét af billederne i skråfotovieweren. Ønskes et andet skråfoto vist i skråfotovieweren, klikkes på det pågældende billede i søgeresultatet. Der kan zoomes ud og ind i skråfotoet i skråfotovieweren. Dækningen af det aktuelle udsnit af skråfotoet i skråfotovieweren vises med en blå markering i alle skråfotos i søgeresultatet. 18 HVORDAN FILTRER MAN SØGERESULTATET FOR SKRÅFOTOS? I vinduet Skråfotos søgeresultat kan man fi ltrere skråfotos ud fra optageretning, årgang og dato for optagelse. Når man i søgeresultatvinduet placerer cursoren over den oplysning, man ønsker at fi ltrere på, fremkommer en fi ltreringsfunktion. Aktiveres ikonet, fremkommer en fi ltreringsmenu, hvor man kan vælge, hvilken oplysning man ønsker at fi ltrere på. Vælger man f.eks. N, begrænses søgelisten til de skråbilleder, der er optaget mod nord. Der kan fi ltreres på fl ere oplysninger samtidigt. Herved kan søgeresultatet f.eks. begrænses til at indeholde alle billeder optaget mod nord i HVORDAN PANORERER MAN I SKRÅFOTOS? Der vises ét billede i skråfotovieweren ad gangen. Ved at aktivere funktionen Vælg nyt skråfoto automatisk, vil der automatisk blive skiftet til et nyt billede, når man panorerer uden for det første billedes dækningsområde. Skiftet mellem de enkelte billeder er på grund af perspektivvirkningen i skråfotos ikke særligt fl ydende. I stedet kan man panorere i kortvinduet og herefter benytte funktionen Centrér kortvinduer. 20 HVILKE KORTDATA KAN DOWNLOADES? Det er muligt at downloade alle de kortdata, der er tilgængelige i KORT fra COWI. Download kræver særskilte rettigheder. 21 HVORDAN DOWNLOADER MAN KORTDATA? Downloadfunktionen gør det muligt at hente lige netop de højdedata, ortofotos eller skråfotos, der er brug for i det konkrete projekt. Funktionen Download af data åbner download dialogboksen. Se illustration på side 7.

9 7 Heri vælges først hvilket kortværk man ønsker et kortudsnit fra. Det er muligt at vælge mellem de kortværker, der er åbne i kortlagskontrollen. Som udgangspunkt downloades det udsnit, man ser i kortvinduet, men man kan i dialogboksen selv angive en præcis afgrænsning ved at indtaste et hjørnekoordinatsæt samt højde og bredde af udsnittet. Det er også muligt at afgrænse det kortudsnit, man ønsker, med funktionen Defi nér område til download. Hvis man har en aftale, hvor der betales for de enkelte downloads, beregnes der herefter en pris, som fremgår af download-vinduet, inden man downloader. Download af skråfotos aktiveres fra vinduet Skråfotoviewer. Man downloader det skråbillede, der vises i skråfotovieweren. Når oplysningerne er angivet i download dialogboksen, klikker man på knappen Download, hvorved dialogboksen Bekræft download åbnes. Her kan tilføjes yderligere brugeridentifi kation samt en fritekst til identifi kation af det enkelte download. Begge oplysninger registreres i databasen over downloads. Når man klikker på Fortsæt, bliver man bedt om at gemme kortudsnittet. Data gemmes i den projektion, man arbejder i. DDO kan downloades i fi re forskellige billedformater. DDH kan downloades i tre forskellige standardformater. Kvaliteten af et kortudsnit kan ikke blive bedre end kvaliteten af det kortværk kortudsnittet hentes fra. Det kan altså ikke svare sig at downloade kortdata i en bedre opløsning end de er produceret. Når højdedata downloades i en mindre detaljeret opløsning end 2 m grid, sker der en resampling af data til større gridceller. Denne resampling indebærer udjævning af højdeværdierne for de enkelte gridceller, hvilket betyder, at minimums- og maksimumsværdier indsnævres.

10 8 Registreringen af bestillingen gennemføres først, når kortudsnittet er gemt. Bemærk at download af data kan tage op til et par minutter. Ved download af et udsnit af et ortofoto eller en højdemodel downloades samtidig en metadatafi l, hvori det bl.a. er angivet, hvilken projektion kortudsnittet er downloaded i. 22 HVOR STORE KORTUDSNIT KAN MAN DOWNLOADE? Man kan downloade udsnit af ortofotos på op til 100 millioner pixels, f.eks x pixels. Dette svarer f.eks. til et udsnit på m x m af DDO land 2012 i bedste kvalitet (12,5 cm pixels) eller et 2 x 2 km kortblad i 20 cm opløsning. Man kan downloade udsnit af Danmarks Digitale Højdemodel på op til 25 mio. pixels. Dette svarer til et udsnit på 10 km² i bedste opløsning (2 m grid) eller hele Fyn i et 20 m grid. Der kan downloades ét helt skråfoto i fuld opløsning ad gangen. 23 HVORDAN GEMMES ET KORT SOM PDF-DOKUMENT? I menupunktet fi ler vælges Print Preview. Herved fremkommer Vis udskrift. tryk på Eksporter dokument gem pdf-dokumentet alle kortvinduer udskrives efter hinanden. 24 HVORDAN SKIFTER MAN MELLEM FORSKELLIGE KORTPROJEKTIONER KORT fra COWI er som udgangspunkt sat op til at arbejde med kort i projektionen UTM zone 32N (ETRS89), men det er muligt at arbejde med data i andre kortprojektioner. Dette kræver, at man i KORT fra COWI ændrer indstillingen til den pågældende projektion, i samme forbindelse skal der også angives et sæt gyldige koordinater til centrum i det kortvindue, som KORT fra COWI åbner ved opstart. SÅDAN ÆNDRER DU KORTPROJEKTIONEN I Åbn Indstillinger under menupunktet Funktioner. I Gruppen Koordinatsystem indtastes EPSG-koden for den ønskede projektion, endvidere indtastes Kortcentrum (X) og Kortcentrum (Y), som skal være et sæt lovlige koordinater i den ønskede kortprojektion, jf. skemaet. For eksempel er værdierne for projektionen DKTM Sjælland: 4095, og HJÆLP, JEG FÅR IKKE VIST NOGET KORT HVAD ER DER GALT? Tjek i Kortlagskontrollen: at mindst ét tema vises at det ønskede tema ikke er helt gennemsigtigt om det overlejrede tema indeholder data for det pågældende område. Tjek også for fejlmeddelelser. Mangler der f.eks. forbindelse til WMS-serveren? Stadig intet kort? Kontakt din systemansvarlige. Er du den systemansvarlige, så send en mail til gis-hotel@cowi.dk

Vejledning til. KORT fra COWI. Version 30-10-2009

Vejledning til. KORT fra COWI. Version 30-10-2009 Vejledning til KORT fra COWI Version 30-10-2009 Indhold 1. Indledning... 3 2. Hvad er KORT fra COWI?... 3 3. Hvordan installeres KORT fra COWI?... 3 4. HJÆLP, jeg kan ikke få KORT fra COWI til at virke

Læs mere

Vejledning i brug af Kommunen på kort

Vejledning i brug af Kommunen på kort Vejledning i brug af Kommunen på kort Indhold Adgang til Kommunen på kort... 2 Kortvindue og infolinje... 2 Målforhold... 2 Zoom... 3 Signaturforklaring... 3 Værktøjslinjen den øverste sorte del... 3 Navn...

Læs mere

Vejledning til brug af KortVordingborg

Vejledning til brug af KortVordingborg Vejledning til brug af KortVordingborg På Vordingborg Kommunes interaktive kort har du mulighed for at se en række af de oplysninger kommunen registrerer på kort. Denne vejledning giver en kort introduktion

Læs mere

Hjælp til visning af planer i PlansystemDK

Hjælp til visning af planer i PlansystemDK Hjælp til visning af planer i PlansystemDK Spørgsmål og kommentarer rettes til Miljøministeriets hotline: 72544804 eller plansystemdk@blst.dk 1. Indledning - Panorér --hvad gælder for arealet 2. Visning

Læs mere

Vejledning i brug af Kommunen på kort

Vejledning i brug af Kommunen på kort Vejledning i brug af Kommunen på kort Indhold Adgang til Kommunen på kort... 2 Værktøjslinjen den øverste sorte del... 3 Navn... 3 Indstillinger... 3 Hjælp... 3 Kortvindue og infolinje... 3 Målforhold...

Læs mere

Vejledning til brug af KortVejle (NetGIS)

Vejledning til brug af KortVejle (NetGIS) Vejledning til brug af KortVejle (NetGIS) På Vejle Kommunes interaktive kort har du mulighed for at se en række af de oplysninger kommunen registrerer på kort. Denne vejledning giver en kort introduktion

Læs mere

Opdateret: Vejledning i WebKort. Gennemgang af basale funktioner i Esbjerg kommunes WebKort

Opdateret: Vejledning i WebKort. Gennemgang af basale funktioner i Esbjerg kommunes WebKort Vejledning i WebKort Gennemgang af basale funktioner i Esbjerg kommunes WebKort 1 Indhold Zoom og panorér mm.... 3 Temavælger... 5 Gennemsigtighed (transparents)... 6 Menu-bjælken... 7 Søg... 7 Søg en

Læs mere

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Opslag af område via oversigtskort... 6 Zoom funktioner.. 7 Panorere på skærmen. 8 Information

Læs mere

Vejledning i brug af MiljøGIS.

Vejledning i brug af MiljøGIS. NOTAT Naturplanlægning, naturprojekter og skov J.nr. NST-3379-00005 Ref. MOBKI/TRDIP/KINIE Den 11. februar 2014 Vejledning i brug af MiljøGIS. Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 1. Fremsøgning af lokalitet...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation

Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation Følgende funktioner virker anderledes i HTML5-versionen end i Silverlight-versionen: 1) Vælg/tænd kortlag... 2 2) Tilføj kortlag fra Lagkatalog...

Læs mere

Vejledning til kortløsning

Vejledning til kortløsning Vejledning til kortløsning Indholdsfortegnelse 1. Programmel og systemkrav... 1 2. Om kortløsningen... 2 3. Datakvalitet og ansvar... 2 4. Sidens opbygning... 3 5. Navigationsbjælken... 3 6. Kortvinduet...

Læs mere

Hjælp til visning af planer i PlansystemDK

Hjælp til visning af planer i PlansystemDK Hjælp til visning af planer i PlansystemDK Opdateret 05-03-2010 Indhold 1. Indledning...2 2. Visning af planer...3 3. Baggrundskort...5 4. Oversigtskort...5 5. Målestok...5 6. Funktioner (Trykknapper)...6

Læs mere

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Anbefalinger... 4 1.2 Datahjælp... 4 1.3 Brugerindstillinger... 5 2 Generel funktionalitet... 6 2.1

Læs mere

Hjælp til funktioner på Helsingør Kommunes WebGis

Hjælp til funktioner på Helsingør Kommunes WebGis Hjælp til funktioner på Helsingør Kommunes WebGis Værktøjsknapper Adresseopslag Andre zoom funktioner Printfunktioner PDF print i Mozilla Firefox Kortvisning/Baggrundskort Temakontrol Tegnefunktioner printvenlig

Læs mere

Vejledning til brug af digitale kort på Ringsted Kommunes hjemmeside

Vejledning til brug af digitale kort på Ringsted Kommunes hjemmeside Vejledning til brug af digitale kort på Ringsted Kommunes hjemmeside Indledning Digitale kort er en mulighed til alle borgere om at se en række af de oplysninger, som Ringsted Kommune har registreret på

Læs mere

WebGIS. Adresseopslag, og andre opslag (MR Stationer, stik m.m.) er ikke ændret. Dog kan du ikke

WebGIS. Adresseopslag, og andre opslag (MR Stationer, stik m.m.) er ikke ændret. Dog kan du ikke WebGIS September 2014 WebGIS er en webside, der viser HMN Naturgas gasledninger. Private kan se hvor gas stikledningen ligger på deres egen grund. Visse samarbejdspartnere har fået lidt udvidet adgang

Læs mere

Råstoffer på Havet - WebGIS - Hjælp

Råstoffer på Havet - WebGIS - Hjælp Råstoffer på Havet - WebGIS - Hjælp 1. Indledning - dynamisk zoom 9. Værktøjer 2. Råstoffer på havet WebGIS opbygning - zoom til udsnit - tilpas kort 3. Baggrundskort - panorér kort - download af data

Læs mere

HMN Naturgas - WebGIS

HMN Naturgas - WebGIS HMN Naturgas - WebGIS November 5, 2012 WebGIS er en webside, der viser HMN Naturgas gasledninger. Private kan se hvor gas stikledningen ligger på deres egen grund. Visse samarbejdspartnere har fået lidt

Læs mere

Vejledning i brug af Natur-GIS - vildtreservater, fredninger, matrikelafgrænsning, skov, m.m.

Vejledning i brug af Natur-GIS - vildtreservater, fredninger, matrikelafgrænsning, skov, m.m. Vejledning i brug af Natur-GIS - vildtreservater, fredninger, matrikelafgrænsning, skov, m.m. Biodiversitet og arter Indholdsfortegnelse Introduktion... 1 1. Brug info -knappen.2 2. Zoom ind på kortet...

Læs mere

Download af logfiler. For at få adgang til BioCover data skal du benytte følgende login oplysninger: Webadresse:

Download af logfiler. For at få adgang til BioCover data skal du benytte følgende login oplysninger: Webadresse: Generelt. Følgende vejledning beskriver hvordan man udarbejder BioCover SyreN kort i Næsgaard Markkort. Opgaven tager udgangspunkt at Næsgaard Markkort er installeret på din PC og klar til brug, og at

Læs mere

Vejledning. Kortet. I denne vejledning kan du læse om, hvordan Plandata.dks kort benyttes. Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen. Version: 1.

Vejledning. Kortet. I denne vejledning kan du læse om, hvordan Plandata.dks kort benyttes. Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen. Version: 1. Vejledning Kortet I denne vejledning kan du læse om, hvordan Plandata.dks kort benyttes. Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen Version: 1.0 Dato: 28-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 4 2. Visning

Læs mere

Generelt. Generelt. Installation af Næsgaard PocketMark. Synkronisering af data

Generelt. Generelt. Installation af Næsgaard PocketMark. Synkronisering af data Generelt Generelt Dette afsnit beskriver brug af Næsgaard PocketMark. PocketMark er i princippet en miniudgave af Næsgaard Mark.NET som kan køre på en lommecomputer. Lommecomputeren skal anvende styresystemet

Læs mere

Manual til Thvilum WebGIS

Manual til Thvilum WebGIS Manual til Thvilum WebGIS Thvilum A/S, Rønhøjvej 12, 8300 Odder, Tlf. 86 54 62 33, www.thvilum.dk Indledning. Denne manual er en vejledning i nogle af de grundlæggende funktioner i programmet. Den kan

Læs mere

Print vejledning af Skærmkort i QGIS Kortforsyningen WMS Vejledning til print i QGIS efter der er oprettet forbindelse til Skærmkort WMS service

Print vejledning af Skærmkort i QGIS Kortforsyningen WMS Vejledning til print i QGIS efter der er oprettet forbindelse til Skærmkort WMS service Print vejledning af Skærmkort i QGIS Kortforsyningen WMS Vejledning til print i QGIS efter der er oprettet forbindelse til Skærmkort WMS service Vejledningen er til QGIS 3.4 Vælg et skærmkort uden nummer

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud.

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. NOTAT Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. Denne vejledning beskriver, hvordan der kan tegnes kort til brug for ansøgning om privat skovtilskud. Naturplanlægning, naturprojekter

Læs mere

vejman.dk WMS/WFS dokumentation vmgeoserver.vd.dk Maj 2013 Udgave 2.0

vejman.dk WMS/WFS dokumentation vmgeoserver.vd.dk Maj 2013 Udgave 2.0 vejman.dk WMS/WFS dokumentation vmgeoserver.vd.dk Maj 2013 Udgave 2.0 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 WMS generelt... 3 3 WFS generelt... 4 4 WMS/WFS eksterne kald i forskellige formater... 4 5

Læs mere

Kommunekort Vejledning

Kommunekort Vejledning Haderslev Kommune Kommunekort Vejledning Data & Information Rådhuscentret 6500 Vojens www.haderslev.dk gis@harderslev.dk Redigeret 23-01-2013 Indhold Tryk for at spring til afsnit 1. Kom nemt i gang 2.

Læs mere

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0 BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER Version 2.0 Login Du skal vælge den klub som du tilhøre og dernæst indtaste din kode i feltet: Password. Regionsgolf-Danmark Administration Når du er logget ind i system

Læs mere

Download. Information: Du kan downloade filer på følgende måder:

Download. Information: Du kan downloade filer på følgende måder: Download Information: Du kan downloade filer på følgende måder: 1. Standard Side 2 1.1 Enkelt fil Side 2 1.2 Flere filer Side 2 2. Filer fra en tidligere revision Side 3 3. E-mail Side 4 4. E-mail URL

Læs mere

Hvordan laver jeg mit eget kort på ArcGIS Online?

Hvordan laver jeg mit eget kort på ArcGIS Online? Hvordan laver jeg mit eget kort på ArcGIS Online? Hvis du ønsker at lave dit eget kort på ArcGIS Online, er det naturligvis også muligt. 1. Start en web browser, tilgå http://www.arcgis.com og log ind.

Læs mere

VEJLEDNING I WEBKORT

VEJLEDNING I WEBKORT VEJLEDNING I WEBKORT INDHOLD Vælg temaer 3 Naviger på kortet 4 Find adresser og informationer på kortet 5 Tegn enkle figurer på kortet 6 Andre værktøjer 7 Indstillinger 9 Udskriv 10 Temavælgerens muligheder

Læs mere

brugervejledningen. Vis/udskriv brugervejledning.

brugervejledningen. Vis/udskriv brugervejledning. Brugervejledningen. For at kunne arbejde effektivt med programmet, er det vigtigt, at du forstår princippet i programmets brugerflade. I det følgende kan du læse om hovedprincipperne i betjening af Næsgaard

Læs mere

Vejledning i brugen af VisKort

Vejledning i brugen af VisKort Vejledning i brugen af VisKort Indhold Hvad kan VisKort...... - 1 - Browser... - 1 - Opbygning af kortvinduet... - 2 - Navigation (zoom) i kortvinduet... - 2 - Oversigtskort... - 3 - Find en adresse...

Læs mere

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1 DigiMatch Elektronisk Kamprapport 1 Procedure før kampstart... 3 DigiMatch download... 3 Registerniveau... 7 Indstillinger... 9 Login... 9 Tilpas knapperne... 10 Kampregistrering...

Læs mere

Brugervejledning for avancerede KortInfo-brugere. Generelt

Brugervejledning for avancerede KortInfo-brugere. Generelt Brugervejledning for avancerede KortInfo-brugere Generelt Generelt Websitet er delt op i et venstrepanel, et kortvindue med en værktøjslinie over, og et højrepanel. Højrepanelet er i mange tilfælde foldet

Læs mere

Download, installation og ibrugtagning af CQ

Download, installation og ibrugtagning af CQ Download, installation og ibrugtagning af CQ 1. Download og installation 2. Grundlæggende opsætning af CQ 3. Opdatering af CQ herunder registrering af CQ og licenser (3.12) 4. Opsætning af CQ til netværk.

Læs mere

Vejledning i brug af Informationer på kort

Vejledning i brug af Informationer på kort Emne: Brug af Web-GIS Klik på kort og tilhørende informationer I venstre side ses informationer om de kort der er tilgængelige, regler for salg af kort og vejledninger. I højre side er der adgang til andre

Læs mere

Vejledning i brug af WFS fra Kortforsyningen i MapInfo

Vejledning i brug af WFS fra Kortforsyningen i MapInfo Vejledning i brug af WFS fra Kortforsyningen i MapInfo Denne vejledning er udarbejdet med henblik på anvendelse af WFS tjenester fra GST i MapInfo. MapInfo har også en udmærket hjælpefunktion, som beskriver

Læs mere

Vejledning Bilindretning

Vejledning Bilindretning http://vanconfig.raaco.com Klik for at acceptere installation af TurnTool værktøj. Start med at lave en ny konfiguration ved at klikke på Start indretning. Du har mulighed for at vælge disse sprog og valuta

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

6. Udskrifter og eksport

6. Udskrifter og eksport 6. Udskrifter og eksport 6.1 Listeopsætning - Grid 6.1.1 Generelt Ved søgninger i DOFPro vil man ofte støde på den såkaldte grid. Gridden indeholder alle kolonnerne i søgeresultatet. Det er også et redskab,

Læs mere

GEODATA - HENT. Hent geodata fra Kortforsyningen.dk. Opret login til Kortforsyningen.dk. Login og download på ftp.kortforsyningen.

GEODATA - HENT. Hent geodata fra Kortforsyningen.dk. Opret login til Kortforsyningen.dk. Login og download på ftp.kortforsyningen. Hent geodata fra Kortforsyningen.dk Der er adgang til Kortforsyningen.dk gennem to forskellige overførselsmetoder: Gennem hjemmesiden download.kortforsyningen.dk og gennem en FTP-server på ftp.kortforsyningen.dk.

Læs mere

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen.

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen. Hvad sker der, når der tændes for PC en? Når computeren tændes, kontrolleres en række funktioner, bl.a. ram, harddisk, mus, tastatur, diskettedrev og lignende, før det rigtige Windows- billede vises på

Læs mere

Udskriv kort. Før udskrivning af et kort kan du eventuelt vælge at indtegne et/flere udskriftsområder. (I PLUS versionen kun ét).

Udskriv kort. Før udskrivning af et kort kan du eventuelt vælge at indtegne et/flere udskriftsområder. (I PLUS versionen kun ét). . Generelt Ved udskrivning af kort kan du vælge at udskrive det der er vist på skærmen. Du kan også vælge at udskrive et eller flere kortudsnit. Før du udskriver, vil programmet altid åbne en dialog, som

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto Side 1 I denne vejledning vises hvordan man kan lave visitkort, på samme måde som der blev lavet bordkort. Vi vil her som baggrund bruge et af vores egne foto. Opsætningen foregår i LibreOffice Draw og

Læs mere

elib Aleph, ver.18 Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S

elib Aleph, ver.18 Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S, 2008 Indholdsfortegnelse 1. Skrivebordet... 3 2. Flytte rundt m.m.... 4 3. Log ind... 6 4. Valg af database... 7 5. Rudernes størrelse... 8 6. Kolonner... 9 7.

Læs mere

Brugervejledning til FOKUSpartnere

Brugervejledning til FOKUSpartnere Indholdsfortegnelse LOGIN 3 GENERELT 3 BRUGERVEJLEDNING 4 VIRKSOMHEDSPROFIL 4 1) Virksomhedsnavn 6 2) Beskrivelse af virksomheden 6 3) Generel information 6 4) Yderligere information 6 5) Kontaktpersoner

Læs mere

Søgninger. AOF Vejle-Fredericia Annemette Søgaard Hansen. Windows Vista Søgefunktionen side 1 af7

Søgninger. AOF Vejle-Fredericia Annemette Søgaard Hansen. Windows Vista Søgefunktionen side 1 af7 Windows Vista Søgefunktionen side 1 af7 Søgninger En af de smarte nyheder i Windows Stifinder er den dynamiske søgefunktion. Den bygger på en avanceret indeksering af brugerdokumenter, som hele tiden foregår

Læs mere

Vejledning til prækvalifikation. Rev.: 2015-05-27 / LW. Side 1

Vejledning til prækvalifikation. Rev.: 2015-05-27 / LW. Side 1 Vejledning til prækvalifikation Rev.: 2015-05-27 / LW Side 1 Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Log på... 4 Opret din bruger... 4 Personlige informationer... 4 Gem login... 5 Glemt password... 5 Brugerfladen

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

WebTV. Vejledning til WebTV på web. Vejledningen beskriver upload og deling af videoer på WebTV

WebTV. Vejledning til WebTV på web. Vejledningen beskriver upload og deling af videoer på WebTV WebTV Vejledning til WebTV på web Vejledningen beskriver upload og deling af videoer på WebTV ITS 24-11-2015 WebTV Vejledning til WebTV på web Indholdsfortegnelse WebTV... 2 Login... 2 Navigation... 3

Læs mere

Introduktion til Indholdsredigering

Introduktion til Indholdsredigering Sitecore Foundry 4.0 Introduktion til Indholdsredigering 18. oktober 2013 - Version 1.2 Pentia A/S Store Kongensgade 66, Baghuset 1264 København K Telefon: 7023 3330 E-mail: info@foreningssite.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 122 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 122 Side 1 Side 1 Denne opgave/vejledning skal komme til at se sådan ud. Baggrundsbilledet skal være i en størrelse der er 658 x 271 pixel. Bladet er et foto for sig som skal maskes af og baggrunden gøres gennemsigtig.

Læs mere

Vejledning til Mastra Kort-modul

Vejledning til Mastra Kort-modul Vejledning til Mastra Kort-modul Mastra kortmodul er udviklet for at kunne vise trafik-informationer på kort, så der opnås en mere forståelig sammenhæng mellem den talte trafik og der, hvor den er talt.

Læs mere

Sådan kommer du i gang Vejledning til Nyt Arealinformation

Sådan kommer du i gang Vejledning til Nyt Arealinformation Sådan kommer du i gang Vejledning til Nyt Arealinformation Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give dig en lille introduktion til de mest brugte funktioner i Danmarks Arealinformation. 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

brugervejledningen. Vis/udskriv brugervejledning.

brugervejledningen. Vis/udskriv brugervejledning. Brugervejledningen. For at kunne arbejde effektivt med programmet, er det vigtigt, at du forstår princippet i programmets brugerflade. I det følgende kan du læse om hovedprincipperne i betjening af Næsgaard

Læs mere

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen Bliv en haj til IT i hverdagen 4.3 PowerPoint Microsoft PowerPoint er et præsentationsprogram, som kan bruges til at oprette flotte præsentationer, der enten kan udskrives eller afspilles på en computer.

Læs mere

Vejledning til NetGIS 5.0

Vejledning til NetGIS 5.0 Vejledning til NetGIS 5.0 På Vejle Kommunes interaktive kort har du mulighed for at se en række af de oplysninger kommunen registrerer på kort. Denne vejledning giver en kort introduktion til brug af kortet.

Læs mere

Rapport generator til Microsoft C5

Rapport generator til Microsoft C5 Generelt Rapportgeneratoren til C5 kan benyttes sammen med alle versioner af C5 og kræver INGEN tillægsmoduler eller tilkøb af C5. Den kører på: C5 version 1.5x, 1.6x, 2.x, 3.x, 4.x, 2008, 2010 og 2012.

Læs mere

Brugsanvisning til SyreN ph Rapport.

Brugsanvisning til SyreN ph Rapport. Brugsanvisning til SyreN ph Rapport. For at installere SyreN ph Rapport, indsæt BioCover USB stik i computer. Nedenstående program forefindes på USB: Ved at klikke på SyreN ph Rapport mappen åbnes mappen

Læs mere

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude.

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude. Startvejledning Microsoft Word 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Værktøjslinjen Hurtig adgang Kommandoer

Læs mere

Vejledning til Jobnet for Arbejdsgiver JobAG. CV-søgning

Vejledning til Jobnet for Arbejdsgiver JobAG. CV-søgning Vejledning til Jobnet for Arbejdsgiver JobAG CV-søgning Version: 1.0 Oprettet den 20. december 2018 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. CV-SØGNING OG FORSIDEN AF JOBAG... 3 3. CV-SØGNING... 5 3.1 OPSÆTNING AF

Læs mere

Brugermanual. Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006

Brugermanual. Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006 Brugermanual Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HVORDAN DU FÅR ADGANG TIL DIN EMAIL... 3 OWA 2003 BRUGERGRÆNSEFLADE...

Læs mere

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Version 5.0 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Start installationen 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af Sektornet

Læs mere

Når du åbner Sportsplanner første gang, får du to muligheder. Åben opstilling og Ny opstilling.

Når du åbner Sportsplanner første gang, får du to muligheder. Åben opstilling og Ny opstilling. Sportsplanner I DGI Sportsplanner har du mulighed for at tegne redskabsbaner, som passer direkte på det sted, hvor du og dine gymnaster træner. De opstillinger du tegner har du mulighed for at få tilsendt

Læs mere

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Indhold Indledning... 1 Find lokalitet og baggrundskort... 1 Opret arbejdsområdet og tegn arealer m.v.... 4 Mål areal eller længde...

Læs mere

Vejledning til indtastning af overnatningspladser for skarv, samt tællinger af disse på hjemmesiden Cormorant counts in the Western Palearctic

Vejledning til indtastning af overnatningspladser for skarv, samt tællinger af disse på hjemmesiden Cormorant counts in the Western Palearctic Vejledning til indtastning af overnatningspladser for skarv, samt tællinger af disse på hjemmesiden Cormorant counts in the Western Palearctic Denne vejledning forklarer, hvordan man definerer en overnatningsplads

Læs mere

Vejledning til søgning af naturdata

Vejledning til søgning af naturdata Vejledning til søgning af naturdata Søgning via Naturdata og Danmarks Arealinformation Fotograf: Kaare Thyregod Madsen Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort introduktion til, hvordan

Læs mere

13/02/2008. Vejledning RoofCon Viewer

13/02/2008. Vejledning RoofCon Viewer Vejledning RoofCon Viewer Indhold Vejledning RoofCon Viewer... 1 Indhold... 2 Installation... 3 Marker objekt... 3 Zoom... 3 Mål afstand... 3 Værktøjsfelt og Tegningsalternativ... 4 Lag... 5 3D... 6 Forhåndsvisning...

Læs mere

Web MTC manual. Version 1.1 08-11-2012

Web MTC manual. Version 1.1 08-11-2012 Web MTC manual Version 1.1 08-11-2012 1 Revisioner: Version 1.0, 11-10-2012: Oprettelse af dokument Version 1.1, 08-11-2012: Afsnit om udskrivning af rapport tilføjet. 2 Indhold Sideopbygning... 5 Startside...

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

EBO-600E. Quick Start Guide

EBO-600E. Quick Start Guide EBO-600E Quick Start Guide Knapper og kontroller 1. Knappen Power 2. Knappen Enter (ok) 3.Pileknap Op/ Vol + 4. Pileknap Ned/ Vol - 5. Pileknap Venstre 6. Pileknap Højre 7.Genvej til musikafspilning: 1

Læs mere

I det følgende er der en detaljeret beskrivelse af Miljøministeriets tjeneste MiljøGIS, hvordan det er bygget op og hvordan det bruges.

I det følgende er der en detaljeret beskrivelse af Miljøministeriets tjeneste MiljøGIS, hvordan det er bygget op og hvordan det bruges. MiljøGIS vejledning I det følgende er der en detaljeret beskrivelse af Miljøministeriets tjeneste MiljøGIS, hvordan det er bygget op og hvordan det bruges. Der findes mange versioner af MiljøGIS, derfor

Læs mere

Kortforsyningen ArcGIS 9.0 SP2 - WMS Version 1.1.1

Kortforsyningen ArcGIS 9.0 SP2 - WMS Version 1.1.1 Kort & Matrikelstyrelsen Kortforsyningen WMS 1.1.1 Version 1.0, 2003-05-15 KORT & MATRIKELSTYRELSEN Kortforsyningen ArcGIS 9.0 SP2 - WMS Version 1.1.1 Version 1.0, 2005-01-21 1 Indledning I forbindelse

Læs mere

Kompendium til Geogebra

Kompendium til Geogebra Kompendium til Geogebra Hardsyssel Efterskole Matematik 8. Klasse Side 1 af 12 Kompendium til Geogebra 1. Generel præsentation af Geogebra 1.1 Download af programmet Geogebra kan gratis downloades fra

Læs mere

Her vælger du den øverste skabelon og trykker på Download. Hvis du bruger Windows egen Browser Edge kommer dette frem hvor du trykker Åbn

Her vælger du den øverste skabelon og trykker på Download. Hvis du bruger Windows egen Browser Edge kommer dette frem hvor du trykker Åbn Side 1 Vi skal starte med at at åbne en skabelon til LibreDraw. På min hjemmeside under LibreOffice Draw er der en side med skabeloner. Her vælger du den øverste skabelon og trykker på Download Hvis du

Læs mere

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Redigeringsfunktioner i Danmarks Arealinformation Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort introduktion til de mest brugte

Læs mere

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen.

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen. Udarbejdelse af kommunikationsbøger Noter og øvelser i forbindelse med at udarbejde kommunikationsbøger vha. programmet Phraseit (Genlyd). Følgende øvelser og instruktion er baseret på at Phrase-it 2.1

Læs mere

Lav etiketter online. Hvorfor? Før du går i gang. Hvordan

Lav etiketter online. Hvorfor? Før du går i gang. Hvordan Hvorfor? Arbejdet med at lave etiketter i Office 365 er blevet meget besværligt. Hvis du har behov for at lave etiketter, vil vi anbefale at bruge programmet, Avery, som findes som en onlineversion på

Læs mere

Manual til Thvilum WebGIS

Manual til Thvilum WebGIS Manual til Thvilum WebGIS Thvilum A/S, Rønhøjvej 12, 8300 Odder, Tlf. 86 54 62 33, www.thvilum.dk Indledning. Denne manual vejledning i nogle af de grundlæggende funktioner i programmet. Den kan altid

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TIL MOVIA WEBGIS

BRUGERVEJLEDNING TIL MOVIA WEBGIS BRUGERVEJLEDNING TIL MOVIA WEBGIS 12 8 2 7 9 3 10 4 1 5 6 11 Brugergrænsefladen 1. Kortvindue 2. Værktøjslinje med 4 forskellige faner 3. Knap til at skjule eller åbne værktøjslinje 4. Lagoversigt/symboloversigt/resultatoversigt

Læs mere

Hvis du ikke kan huske adgangskoden, har andre problemer med at logge på eller ikke er oprettet, skal du kontakte:

Hvis du ikke kan huske adgangskoden, har andre problemer med at logge på eller ikke er oprettet, skal du kontakte: Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra www.retox.dk, klik på linket Som udgangspunkt er der se-adgang til arbejdspladsbrugsanvisningerne. Hvis der skal tilføjes eller fjernes produkter, og hvis

Læs mere

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Opdag startskærmen. Startskærmen indeholder alle dine vigtigste oplysninger. Dynamiske felter sørger for, at du altid

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TIL SYSTEMET LBF STAMDATA

BRUGERVEJLEDNING TIL SYSTEMET LBF STAMDATA BRUGERVEJLEDNING TIL SYSTEMET LBF STAMDATA FOR ALMENE BOLIGER Indledning... 1 Overblik... 1 Brug af søgefunktionaliteten... 3 A - Gruppering af data... 3 B - Søgning... 4 C - Begrænsning på organisationstyper...

Læs mere

Picasa billedalbum og webalbum

Picasa billedalbum og webalbum Picasa billedalbum og webalbum Billedalbum og redigerings-værktøj Picasa er et billedalbum, som kan bruges til at opbevare, registrere, bearbejde og ordne sine digitale fotos i. Desuden kan du uploade

Læs mere

Kom godt igang med OpenMeetings

Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Log på / Registrer dig... 3 1.1 Find Forsvarets Elektroniske Skole på internettet... 3 1.2 Login skærmen...

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud.

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. NOTAT Tilskud J.nr. NST-3379-00005 Ref. JOSEI/TRDIP Den 14. april 2016 Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. Denne vejledning beskriver, hvordan der kan tegnes kort til brug

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

Hvordan opretter jeg MultiUser med en access-database?

Hvordan opretter jeg MultiUser med en access-database? Hvordan opretter jeg MultiUser med en access-database? Hvis du vil starte MultiUser med en access-database, skal du som det første downloade en access-database og placere den på et fælles drev. Du kan

Læs mere

Guide til Condes. Indhold:

Guide til Condes. Indhold: Guide til Condes Udarbejdet af Kim Højmark i 2008 Revideret december 2012 / Nicolaj Nielsen Denne vejledning guider dig igennem de mest basale elementer af Condes, så du bliver i stand til at anvende Condes

Læs mere

Indhold. Du kan klikke på den enkelte overskift for at komme til det ønskede punkt.

Indhold. Du kan klikke på den enkelte overskift for at komme til det ønskede punkt. Indhold Login 2 Udsendelse af besked Udsendelsesmetoder 3 Udsendelse via vejeudvælgelse 4 Udsendelse Send via niveau opdeling (afhængig af abonnementsform) 11 Udsendelse søg på tværs af postnummer 12 Udsendelse

Læs mere

Brugervejledning til avanceret søgning

Brugervejledning til avanceret søgning Brugervejledning til avanceret søgning I den avancerede søgning er det muligt at kombinere flere kriterier i en søgning. 26 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1. Søg kun i Under dette felt kan det vælges om der skal søges

Læs mere

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Redigeringsfunktioner i Danmarks Arealinformation Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort introduktion til de mest brugte

Læs mere

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013 Huskesedler Design og automatisering af regneark Microsoft Excel 2013 Januar 2017 Knord Side 2 Indholdsfortegnelse Ark... 4 Beskyttelse... 6 Diagram... 7 Eksport af data... 8 Fejlretning i formler... 9

Læs mere

Vejledning til Arealinformation

Vejledning til Arealinformation Sådan kommer du i gang Vejledning til Arealinformation Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give dig en introduktion til de mest brugte funktioner i Danmarks Arealinformation. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3

Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3 Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3 Tekst...4 Tabel...5 WordArt...5 Streger og pile...6 Autofigurer...6 Designobjekter...6 Billeder...7 Flytte objekter...7 Rotere objekter...7 Placering

Læs mere