FANDANGO 3. Af Trine May og Susanne Arne-Hansen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FANDANGO 3. Af Trine May og Susanne Arne-Hansen"

Transkript

1 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ ,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå FANDANGO 3 Af Trine May og Susanne Arne-Hansen Dette er en pdf-fil med Fandango 3. Grundbog Filen er stillet til rådighed for elever med læsevanskeligheder. Filen må ikke videredistribueres

2

3 1. udgave, 2. oplag Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag A/S, København Kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner, der har indgået aftale med Copy-Dan, og kun inden for de i aftalen nævnte rammer. Forlagsredaktion: Anne Fægteborg Dalsgaard og Lise Jæger Billedredaktion: Jessie Stafort Tekst og billedredaktion s , 34-35, 42-44, 67, : Ida Brændholt Lundgaard og Julie Blicher Trojaborg Grafisk tilrettelægning og omslag: Frk. Madsen Omslagsillustration: Hanne Kvist/billedkunst.dk Bogen er sat med Times, Salmiak og Rakugaki og trykt hos Narayana Press, Gylling ISBN:

4 af Kim Fupz Aakeson af Louise Bourgeois af Morten Ramsland af Joan Miró af Ole Lund Kirkegaard af Georg Baselitz af Rikke Dyrhave Nissen af Bente Olesen Nyström af Bjarne Reuter af Louis Jensen ved P.A. Lindholm af Dorte Karrebæk

5 af Iselin C. Hermann af Thorstein Thomsen af Daniel Zimakoff af Louis Jensen af Louis Jensen af Kenneth Bøgh Andersen af Bodil Bredsdorff af Naja Marie Aidt af Ulf Stark genfortalt af Susanne Arne-Hansen af Cecilie Eken af Louis Jensen

6 af Hanne Kvist af Hanne Kvist af Hanne Kvist af Hanne Kvist af Hanne Kvist af Julie Nord af Julie Nord af Julie Nord af Julie Nord

7 Der findes to slags litteratur: skønlitteratur og faglitteratur. Fandango handler først og fremmest om skønlitteratur og hvad er så det? noget, en forfatter har fundet på Der er altså tale om opdigtede historier. Måske ligner historierne virkeligheden måske ikke. Uanset om de ligner virkeligheden eller ej, er det litteratur. Den litteratur, der ligner virkeligheden, hedder realistisk litteratur. Den litteratur, der ikke ligner virkeligheden, fx fordi der optræder en heks, en drage eller et talende dyr, hedder fantastisk litteratur. Man kan også sige, at den fantastiske litteratur er overnaturlig. Hvad vil du kalde disse historier realistisk litteratur eller fantastisk litteratur? Hvorfor?

8 historier, der kræver læsning mellem linjerne Forfatteren har ikke skrevet alt i sin historie. Noget af det må vi selv tænke os til. Det kaldes at læse mellem linjerne. Her er et eksempel fra en historie, hvor en pige er på vej i skole en morgen: Ude på gangen møder jeg rare hr. Danckert. Han bor nede på anden sal. Han smiler over hele sit ansigt. Ligesom han plejer. Nå, så skal den lille pige måske i skole? Så siger min mund: Ja, hvad ellers, din gamle skovl? Fra Kim Fupz Aakeson: Min uartige mund Vi får en fornemmelse af mandens og pigens humør, selv om forfatteren ikke har skrevet det direkte. Hvad kan du læse mellem linjerne om mandens og pigens humør? ordkunst En forfatter arbejder med sproget. Han gør sig umage for at finde de helt rigtige ord til sin historie, så den kan blive rigtig god. Litteratur er altså ikke altid sande historier. Kunstneren Picasso har engang sagt: Litteratur er altså kunst, vi kan blive kloge af, selv om den lyver. I Fandango kan du også finde anden kunst end litteratur, fx billedkunst, arkitektur og filmkunst.

9 Noget helt andet er faglitteratur. Det er tekster om, hvad der sker i virkeligheden. De kaldes også fagtekster. En fagtekst kan fx handle om krybdyr, et land eller vulkaner. Kan du selv komme på flere eksempler? En fagtekst kan også være en artikel i avisen, en madopskrift eller en vejledning i, hvordan dit nye computerspil skal installeres. Her ser du nogle titler på forskellige bøger. Er de skønlitteratur eller faglitteratur? Astrid Lindgren har engang sagt: Hvad tror du, hun mener?

10

11 Dette kapitel handler om personer. Du skal læse tre historier. I dem alle er der spændende personer og dem skal du arbejde med. Du skal også se på kunstværker, der forestiller personer. De kaldes portrætter. En teksts vigtigste person kaldes hovedpersonen. Det er den person, vi får mest at vide om. De andre personer omkring hovedpersonen kaldes bipersoner. Fra bøger og film kender vi mange hovedpersoner, fx Klods Hans, Gummi-Tarzan, Buster osv. Kan du komme i tanke om andre hovedpersoner? Hvem er bipersoner i deres historier?

12 Når vi skal arbejde med personerne i en tekst, kan vi lave en karakteristik. Vi kan lave en ydre karakteristik og en indre karakteristik. Når vi skal skrive eller tale om, hvordan personerne ser ud eller opfører sig, laver vi en ydre karakteristik. Når vi skal skrive eller tale om personernes væremåde, laver vi en indre karakteristik. Det kan være noget om, hvordan personerne er, eller hvordan de tænker. Selv om vi ikke får det fortalt direkte, gør vi os nogle forestillinger om, hvordan personerne er, når vi læser historien.

13 Teksten her handler om et barn og hans overvægtige mor. Under læsningen kan du overveje, om du mener, den er realistisk eller fantastisk. Mor er ikke lidt tyk som Antons mor. Mor er ikke meget tyk som Johans mor. Mor er tykkere. Mor er tyk som en elefant. Kæmpe-tyk. Når jeg føler mig lidt små-sulten, så snupper jeg mig et par gode skiver hamburgerryg med majonæse og lidt kold kartoffelsalat og en lille skål med budding, siger hun. Og hun føler sig tit lidt små-sulten. Og så er der de rigtige måltider. Så spiser hun virkelig til. Måske man indimellem kunne spise en gulerod, foreslår jeg nogle gange. Jeg har nemlig hørt, at man bliver tynd og fin af gulerødder. Jeg er da ikke nogen kanin, griner hun så. Hun napper mig i kinden og siger: Jeg er en mor. Ja, sukker jeg. Og nu er der mad! Jeg er ikke særlig sulten, siger jeg.

14 Det er ikke så slemt derhjemme. Det er slemt, når vi skal noget. Det er for eksempel slemt, når vi kører i bus. Ret slemt. Mor fylder næsten hele sædet. Jeg kan dårligt være der. Jeg sidder altid sådan ret klemt og kigger og kigger på mine knæ. Jeg ved, at alle glor på Mor. De glor på hende, fordi hun er tyk.

15 Og de tænker sikkert: Sikke en fed madamme. Måske tænker de: Hun skulle ærlig talt tage at tabe sig en kilo, den ko! Eller: Aj, hun må da være den fedeste, jeg nogensinde har set. Jeg kan slet ikke lide at sidde i en bus, mens alle andre tænker den slags om Mor. Men hun er vist ligeglad. Når vi kommer hjem, skal vi have en ordentlig portion boller i karry, siger hun. Jeg kigger bare på mine knæ. Jeg prøver osse altid at trække hende forbi pølsevognen. Jeg snakker rigtig meget om noget henne i skolen. Noget med bogstaver vi har lært, som for eksempel p er eller s er.

16 Men Mor kan lugte en varm pølsevogn på hundrede meter. Nu skal vi to lige have en pølse at gå hjem på, siger hun. Årh, jeg er ellers ikke særlig sulten, siger jeg. Du må vælge lige, hvad du vil, siger Mor og slikker sig om munden. Hvad med om vi bare går hjem og snupper en gulerod, foreslår jeg. Så griner Mor. Og pølsemanden griner. Hun er da ikke nogen kanin, siger pølsemanden. Nej, siger Mor. Jeg er en mor. Jaja, sukker jeg, og så får jeg en rød pølse med brød og ketchup. Så står jeg der og kigger på mine sko og kan ikke spise op. Men Mor. Mor får to af de ristede, mens hun venter på, at pølsemanden skal blive færdig med hendes seks hotdogs. Dem spiser hun, mens han laver de to bøfsandwich. Og så køber hun lige en medister til at søbe det sidste ketchup op med. Det ville være synd, hvis den gode ketchup skulle gå til spilde, siger hun. Og klapper mig på hovedet og spørger, om jeg vil have en pølse til. Nej tak, siger jeg. For folk er for længst begyndt at kigge. De tænker deres ting om en dame, der er så stor, og som har spist så mange pølser. Jeg vil hellere hjem. Men det er ikke det værste. Det værste er henne i skolen, når der er forældremøde. Alle skal komme med deres forældre, og der er kaffe og kage bagefter. Der tænker de ting, de andre børn og de andre forældre. Det kan de osse sagtens, for de er pæne og taler stille. Damerne lægger benene over kors og nikker til hinanden. Mor skal næsten bruge to stole. Hun drikker otte kopper kaffe med fløde og sukker. Hun spiser ni stykker kage, selvom der slet ikke er så mange stykker til hver.

17 Nå, griner hun. Hvis der virkelig ikke er nogen, der vil have det sidste stykke, så lad mig bare sende det ned til de andre. Orj, hvor jeg kigger på mine hænder sådan en forældreaften. Jeg tør slet ikke tænke på alt det, de andre mødre og fædre må tænke om Mor. De tænker sikkert, at hun ligner en elefant og en flodhest, og at hun skulle tage at spise en hel masse gulerødder. De er sikkert enormt glade for, at de selv er lige tilpas. Det var et godt møde, siger Mor på vejen hjem og klemmer min hånd, men de er nu lidt nærige med den kage. Du spiste ti stykker, siger jeg. Årh, det var meget små stykker, siger hun. Men heldigvis har jeg en lille islagkage hjemme i fryseren. Den går vi lige hjem og smager på. Jeg siger ikke noget om gulerødder. Næh, jeg er færdig med det gulerods-snak. Da jeg næste dag kommer hjem fra skole, går jeg ikke hjem til vores hus. Jeg går videre ind til vores nye nabo. Jeg har set hende gennem gardinerne. Hun er meget pæn og stille og har ægte krøller i håret. Jeg ringer på, og hun åbner, i dag i en blå kjole med perler. Ja? siger hun og ser på mig og smiler.

18 Ja, siger jeg. Du kunne vel ikke tænke dig sådan en sød lille dreng som mig? Damen tænker sig om. Går du i seng om aftenen uden ballade? Om jeg gør, siger jeg. Jeg er vildt artig. Skal man plage dig om at spise grøntsagerne og ikke kun frikadeller? Grøntsager! råber jeg. Prøv at give mig gulerødder! Jeg elsker gulerødder! Og hvad med skolen, er du flittig i skolen? Yes, siger jeg. Jeg er faktisk en af de bedste til p er og s er Det er i orden, siger damen og åbner døren mere. Men du skal kalde mig Mor. Er det en aftale? Selvfølgelig, siger jeg. Jeg tænker på, hvor dejligt det bliver at komme til forældremøder og køre i busser og gå forbi pølsevogne med sådan en laber mor. Så laver damen dejlig aftensmad. Bare sådan en lille smule på to tallerkner. Der er råkost med revne gulerødder. Og vi spiser kun én portion hver. Bagefter tørrer vi os om munden med servietter. Så, siger damen. Nu må du godt sige: Tak for mad, Mor. Ja, siger jeg. Tak for mad, Mos. Undskyld, siger damen. Hvad var det, du sagde? Mos? Jeg kom til at sige forkert, siger jeg. Nu siger jeg det rigtigt: Tak for mad, Musling, nej tak for mad Mappe, nej tak for mad Madras. Mor, siger damen, meget tydeligt. Mus, siger jeg. M-m-m-m-m, siger damen. M-m-m-m-m, siger jeg. M-m-mor, siger damen. M-m-marokko, siger jeg. M-m-muh, M-m-morgen-sko, M-m-mysli, M-makrel, M-mandarin, M-musling, Modig, Minus, Maling Jatak, siger damen.

19 Tak for mad, Mødding, siger jeg og har helt røde ører. Damen smiler og siger, at hun tror, jeg er meget træt. Jeg vil have det bedre i morgen tidlig, når jeg har sovet. Lad mig lige se dig være rigtig artig og børste tænder og rede dig og tage nattøj på. Oj, jeg skynder mig. Jeg børster de tænder, så de skinner. Jeg vasker mig bag ørerne og reder mit hår, til det bliver helt blankt og ømt. Jeg tager nattøj på, og før damen får set sig om, ligger jeg i min nye seng. Du er søreme en dygtig dreng, siger hun og kysser mig på panden. Måske du nu kan sige: Godnat Mor? Det tror jeg godt, jeg kan, siger jeg og trækker vejret dybt. Godnat Makrel, nej godnat Marmelade, nej Majs, Mast, Mel, Måge

20 Du får det bedre i morgen tidlig. Motel, Mund, Måne Godnat, siger damen og slukker lyset. Mammut, siger jeg i mørket. Og jeg siger osse: Mæh, Melodi, Mester, Minister, Medister, Medicin Til sidst holder jeg op. Jeg står ud af sengen og tager mit tøj på. Så går jeg ind i stuen. Damen sidder og ser fjernsyn og strikker. Hvad søren, siger hun. Kommer du der? Næh, siger jeg. Jeg går desværre. Åh, siger damen. Du vil føle dig meget bedre tilpas i morgen tidlig, når du har sovet. Jeg tror det ikke, siger jeg og prøver for en sidste gang. Farvel Mumi, farvel Mille, farvel Momo Du har nok ret, siger damen. Farvel Mims, farvel Møf, farvel Mulle Farvel, siger damen. Du er nu en meget sød dreng. Du er også sød, siger jeg. Farvel Dame. Mor sidder foran køleskabet, da jeg kommer hjem. Hun har hænderne fulde af leverpostej og æggemadder og flæskesteg med rødkål. Og hun har tudet, kan jeg se. Min lille skat! råber hun og omfavner mig. Hvor har du dog været? Jeg har siddet og trøstespist hele aftenen! Nåh, siger jeg og er en smule flov. Nej, meget flov, faktisk. Jeg har bare været lidt ude. Jamen, søde lille skat, siger hun og knuser mig og kysser mig. Du må være ved at dø af sult! Jøh, siger jeg, for jeg har ikke rigtig fået andet end det der råkost inde hos damen. Jeg kunne måske godt spise en lille haps af et eller andet Selvfølgelig skal du have mad, siger Mor og hiver ting ud af køleskabet til den store guldmedalje. Jeg tager en bid med

21 Bagefter sidder vi i sofaen. Mor holder om mig og kalder mig sin lille marcipan-gris. Men altså, siger jeg. En gang imellem kunne du måske godt tage dig en gulerod i stedet for alt det mad dér Mor griner. Jeg er ikke nogen kanin, siger hun så. Jeg ved det, siger jeg. Jeg er en mor, siger hun. Ja, siger jeg. Jeg kommer både til at ryste på hovedet og smile på én gang. Du er min Mor.

22 Du skal nu arbejde med figuren Mor. Du skal finde ud af, hvordan andre opfatter hende hvordan hun opfatter sig selv hvordan du opfatter hende Hvordan har barnet det med, at Mor er så tyk? Find eksempler i teksten. Hvad gør barnet for at få Mor på andre tanker? Da barnet og Mor sidder i bussen, kigger barnet på sine knæ. Ved pølsevognen kigger barnet på sine sko, og ved forældremødet på sine hænder. Hvorfor? Hvad tror du, de andre mennesker synes om Mor (fx i bussen, ved pølsevognen og ved forældremødet)? Hvordan har Mor det selv med, at hun er tyk? Find eksempler i teksten. Mor siger flere gange: Jeg er ikke nogen kanin. Jeg er en mor. Hvordan tror du, hun mener, en god mor er? Er teksten realistisk eller fantastisk? Hvorfor? opgave

23 Hvad tænker du, når du ser på skulpturen? Hvad forbinder du ellers med edderkopper? På billedet ser du en skulptur af en kæmpeedderkop. Den er ti meter høj og har tynde, krogede ben. Under sin krop bærer den et net med hvide æg. Det er en hun. Den er støbt i bronze. Det er et hårdt materiale, der kan tåle al slags vejr. Edderkoppen ser virkelig ud, selvom den er enorm. Skulpturen er åben, så du kan gå ind under den. På den måde kan du opleve forskellen på at være udenfor og indeni. Når du står under edderkoppen, virker skulpturen som et hus, der beskytter dig. I edderkoppernes virkelige verden æder hunnen hannen, efter de har parret sig, fordi hun vil forhindre, at faren slår ungerne ihjel. Louise Bourgeois har kaldt sin skulptur Maman. Det betyder mor. Skulpturen er et billede på hendes egen mor. Louise Bourgeois har sagt: Min mor var velovervejet, dygtig, tålmodig, trøstende, fornuftig, fin, spidsfindig, uundværlig, ordentlig og flittig som en edderkop, Jeg vil aldrig holde op med at fremstille hende. Louise Bourgeois viser med sin kæmpeedderkop, at moren er stor som et hus og kan rumme og beskytte sine børn. På den måde leger hun med ordet hus-mor. Hvordan tror du, det er at stå under edderkoppen? Hvad synes du om at lave et portræt af en mor som en edderkop? opgave Lav en brainstorm på tavlen om ordet husmor. Hvad forbinder du med ordet husmor?

24 Bronze, rustfrit stål og marmor, 895 x 980 x 1160 cm. 1999, Guggenheim Bilbao.

25 Her kommer en historie om et andet familiemedlem nemlig historien om onkel Pedro. Læs først halvdelen af historien, og lav opgaverne hertil. Først derefter skal du læse resten af historien. Sune er rødhåret. Han har en masse fregner over det hele. Hans ører stritter lige ud i luften, og så går han mærkeligt, fordi hans ene ben er lidt længere end det andet, men det er ikke det værste. Nej, det værste er, at Sune nogle gange har svært ved at sige s-lyde. Det er, som om tungen sidder fast oppe i ganen, når han forsøger at sige s. Alle børnene fra gaden synes derimod, det er mægtig skægt, at Sune har svært ved at sige s-lyde. Hvad er det nu, du hedder? Er det ikke Une? råber de og kigger på Sune med drillende øjne, når han kommer ud for at lege med dem. Nej! råber Sune. Jeg hedder zzz Une! Haha, griner de andre børn. Var det Une, du sagde? Une, Une, Une Nu hopper de rundt om Sune og danser som en flok indianere: Une, Une, Une, bliver de ved med at råbe. Sune sukker.

26 Han er hverken den bedste på gaden til at løbe eller cykle eller til at klatre i lygtepæle. Han kan ikke hoppe særlig højt. Han falder altid over bolden, når de skal spille fodbold. Han er dårlig til at skyde med vandpistol. Faktisk kan Sune ikke finde en eneste ting, han er god til. Måske er det derfor, ingen vil have Sune med på deres hold, når de skal spille bold eller lege tagfat eller noget i den stil. I kan få Une, siger det ene hold til det andet. Nej, I kan få Une, siger det andet hold til det tredje, vi vil ikke have ham.

27 Men nu hopper de bare rundt om ham og siger: Une, Une, Une, indtil Sune bliver træt af at høre på det og går ind i huset igen. Han lukker døren bag sig. Sune bor alene sammen med sin mor. De fleste børn har både en mor og en far, men Sune har kun en mor. Sådan har det altid været. Han ved ikke noget om, at han også skulle have en far. En dag finder Sune et sammenkrøllet stykke papir omme bag den store kommode. Først tror han, det er et skattekort, men da han folder det ud, kan han se, at det er et gammelt fotografi. Hvem er det på billedet? spørger Sune, da han senere sidder og spiser aftensmad med mor. Men mor svarer ikke på hans spørgsmål. Hvor har du dét fra? spørger hun i stedet og hiver billedet ud af hånden på ham. Billedet er så sammenkrøllet og slidt, at personen på det er helt utydelig. Nåja, sukker hun så og ryster opgivende på hovedet, skal vi ikke bare sige, det er din onkel? Har jeg z ådan én? spørger Sune. Ja, svarer mor og sukker igen. Skal vi ikke bare sige det? Hvad hedder han? spørger Sune. Ja, siger mor, skal vi ikke bare sige, han hedder Pedro? Sune putter billedet i baglommen, og inden han skal sove, vil han gerne vide, om onkel Pedro er god til at løbe og cykle og spille fodbold og gå på stylter og skyde med vandpistol, og om han er god til at sige s-lyde. Ja svarer mor. Det kan vi godt sige. Rigtig god? spørger Sune. Ja, siger mor, så siger vi det. Da Sune næste dag kommer ud på gaden, sidder de fleste af børnene oppe i lygtepælene. Det gør de indimellem. De konkurrerer om, hvem der kan klatre højest op, og hvem der kan blive siddende længst deroppe. Æbæ, Une kan ikke få røven med sig, råber Thomas. Thomas sidder øverst oppe i lygtepælen. Han er den bedste på gaden til at klatre i lygtepæle.

28 Nej, men det kan min onkel, hvisker Sune op til Thomas. Din onkel? siger Thomas. Hvad er det for en onkel? Han hedder Pedro, fortæller Sune. Han er den bedste til at klatre i lygtepæle. Han har engang arbejdet som lygtepæleklatrer. Han skulle skifte pærerne ud i alle lygtepælene på 80 km motorvej. 80 km motorvej? stønner Thomas og ser helt svimmel ud. Jep, siger Sune og har lige pludselig ikke spor svært ved at sige s-lyde. I et øjeblik ved Thomas slet ikke, hvad han skal sige. Men så tager han en vandpistol op af lommen og skyder Sune med den. Det er ingenting, det dér, siger Sune og tørrer vandet væk fra ansigtet. Min onkel kan ramme en gråspurv på 30 meters afstand med sin vandpistol. Hvad for noget? siger Thomas og ser helt forkert ud i hovedet. Ja, han har været vandkanonfører i civilforsvaret. Han skød så langt, at han en dag ramte et jagerfly. Så blev de nødt til at fyre ham. De kunne ikke have sådan en mand rendende og skyde jagerfly ned. Bah, siger de andre børn og skyder efter Sune med deres vandpistoler. Det er vi da ligeglade med. Men når de andre børn siger, de er ligeglade med Sunes onkel, får han bare endnu mere lyst til at tale om ham. Han har engang været dybvandsdykker på De Kolonariske Øer, siger Sune og snapper efter vejret. Det er, som om det slår gnister inde i hovedet, når han taler om onkel Pedro. Det var ham, der måtte svømme forrest, når der var hajer i nærheden. Engang blev han angrebet. Men han brækkede hajens rygsøjle med et håndkantsslag. Hva for no et? stønner de andre børn i lygtepælene. Hvorfor har vi aldrig hørt om ham? Det er, fordi han indtil for nylig arbejdede som hemmelig agent i kloakvæsnet. Det var ham, der skulle rydde kloakkerne for forbrydere.

29 Gisp, siger børnene i lygtepælene. Sune ved ikke rigtig, hvor han ved alle de ting om onkel Pedro fra. Men han er sikker på, at det hele er rigtigt: Han er lige så stærk som en bjørn. Han har engang tæsket en bjørn, der blev for fræk, oppe i noget, som hedder Alaskis. Øj, begynder de andre børn at sige. Er det rigtigt? Gjorde han virkelig? Jep, siger Sune. Det kan I lige bide jer selv i næsen på! Øj, hvor vildt. Må vi høre mere om onkel Pedro? Sune fortæller den ene vilde historie efter den anden. Nogle gange bliver han helt forpustet af at tale så meget. Det er, som om han slet ikke kan stoppe, når han først er kommet i gang. S-lydene flyver ud af munden på ham. Det er ikke, fordi Sune bliver bedre til at løbe eller cykle eller til at klatre i lygtepæle. Men børnene fra gaden vil pludselig alle sammen have ham med, når de leger. Og de holder også op med at kalde ham Une. Sune, siger de i stedet. Vil du ikke fortælle om dengang, onkel Pedro blev begravet i en diamantmine? Jo, siger Sune og smiler over hele femøren. Det kan jeg da godt.

30 En dag får Sunes mor et brev. Det er ikke noget særlig langt brev, men hun er alligevel længe om at læse det. Bagefter kigger hun på fotografiet af onkel Pedro, som Sune har hængt op på opslagstavlen, og siger: Han kommer og besøger os i næste uge. Onkel Pedro? råber Sune. Ja, sukker mor og kigger på Sune med alvorlige øjne: Det er jo det, vi kalder ham. Han kommer klokken halv fem. Sune går straks ud på gaden og råber: Onkel Pedro kommer i næste uge. Verdens stærkeste, modigste, flotteste og sejeste onkel! Han kommer, det er rigtigt! Øj, siger de andre børn. Ham, der har brækket ryggen på en haj? Ham, som kæmper imod sørøvere og som tæsker bjørne? Jep, svarer Sune. Han kommer på tirsdag klokken halv fem. Øj, siger de andre børn. Hvordan har Sune det med andre børn i begyndelsen af historien? senere i historien? Hvorfor ændrer det sig? Sune har svært ved at sige s-lyde, men når han fortæller om Pedro, kan han godt. Hvorfor mon? opgave

31 Endelig bliver det tirsdag. Alle gadens børn venter spændt. De hænger oppe i lygtepælene. De kigger frem fra deres skjul bag hække og parkerede biler. Klokken er allerede over halv fem, og rundt om gadehjørnet kommer en lille spinkel dame gående på højhælede sko. Alle sukker. Så lyder der igen skridt, men denne gang kommer der bare en herreløs hund luntende hen ad fortovet. Øv, siger børnene fra gaden. Måske er han blevet forsinket, fordi han lige skulle ordne en bjørn eller to. Men mere når de ikke at sige, for nu kommer der en lille mand gående rundt om hjørnet. Han er ikke særlig stor, så det kan i hvert fald ikke være onkel Pedro. Da den lille mand kommer nærmere, kan alle se, at han halter lidt. Hans ene ben ser ud til at være længere end det andet ligesom Sunes. De kan også se, at han er rødhåret. Han har en masse fregner over det hele, og så stritter hans ører lige ud i luften. Det er mærkeligt, synes alle gadens børn. Det er meget mærkeligt, for manden ligner faktisk Sune. Han er bare større og ældre. Skulle det alligevel være onkel Pedro? Sune synes også, det er mærkeligt. Han håber, at manden vil gå forbi dem, men han går lige ind ad indkørslen til Sunes hus og op mod hoveddøren, hvor mor står. Mor siger ikke noget. Hun kikker på den lille rødhårede mand. Manden rækker sin hånd frem for at hilse på mor, men hun kniber bare sine øjne sammen. SLAM! siger det pludselig. Sune kan næsten ikke tro sine egne øjne. Mor har slået onkel Pedro med flad hånd lige midt i ansigtet! Mor har givet onkel Pedro en lussing! Nu bliver han sikkert tosset, tænker Sune. Men onkel Pedro bøjer bare hovedet. Dén havde jeg nok fortjent, siger han undskyldende. Bagefter går Sune op til dem. Det er han ligesom nødt til. Men det er ikke, fordi han har lyst. Hej zzz ønnike, siger manden og klapper ham på

32 hovedet. Sikke stor du er blevet. Sune siger ikke noget. Han er målløs. Onkel Pedro bøjer sig frem mod ham. Undskyld, men det kan godt være svært at sige s, når man er nervøs, hvisker han ind i Sunes øre. De andre børn står bare og kigger på Sune og onkel Pedro. Først ser de meget skuffede ud, men så begynder enkelte af dem at prikke hinanden i siderne med deres albuer. De blinker også til hinanden, og til sidst begynder de at fnise. Sune skynder sig at følge efter mor og onkel Pedro ind i huset. Han lukker døren efter sig og ønsker, at han aldrig havde fortalt nogen om sin dumme onkel. Onkel Pedro har allerede sat sig, og mor sætter noget aftensmad på bordet. Imens de spiser, fortæller onkel Pedro nogle historier fra fremmede lande, men ikke historier om sørøvere og hajer og vilde eventyr eller noget som helst af den slags. Nej, onkel Pedro sidder bare lige så stille og fortæller, at han arbejdede på dét kontor, og så gik den ikke længere, og så måtte han finde noget nyt og bla bla bla Det er simpelthen ganske almindelige ting, han sidder og fortæller. Sune får lyst til at gabe. Og det gør han så. Han gaber syv gange i træk, men da han bliver træt af at gabe, synes han egentlig, det er meget hyggeligt at sidde ved spisebordet sammen med mor og onkel Pedro. Sune håber i hvert fald, at onkel Pedro ikke går lige med det samme. Han kigger på hans røde hår. På hans ører, der stritter. På hans fregner. Han kan ikke lade være med at smile, hver gang onkel Pedro siger noget almindeligt. Sådan bliver Sune siddende hele aftenen, og da han vågner næste morgen, ligger onkel Pedro og sover på sofaen i stuen. Hej sønnike, siger han og smiler. Hej, siger Sune og sætter sig ved siden af ham. Var det en lang rejse, du var ude på? Jep, siger onkel Pedro. En lang og besværlig rejse.

33 Hver eneste morgen, når Sune vågner, ligger onkel Pedro i sofaen og siger: Hej sønnike. I begyndelsen er det lidt mærkeligt, men efterhånden vænner Sune sig til det. Også mor vænner sig vist til det, for hun ser ikke længere så sur ud, når onkel Pedro siger noget. Tit sidder hun bare og kigger på hans røde hår, på hans fregner og på hans ører, der stritter lige ud i luften. Men en morgen, da Sune kommer ned i stuen, er onkel Pedro væk. Sofaen er tom, og der ligger ikke engang en dyne i den. Sune bliver helt kold indeni er onkel Pedro gået uden at sige farvel? Så hører han stemmer og lister ud i gangen. Han kan se, at onkel Pedro ligger inde i sengen ved siden af mor. Han ligger og vipper med tæerne. Hej sønnike, siger han og smiler, da Sune kommer til syne i døråbningen. Skal du aldrig udenfor og lege?

34 Det er rigtigt. Sune har ikke været uden for en dør, siden onkel Pedro kom. Han lister lige så stille ud ad døren, ud på gaden. Hej Une! Det var jo løgn det hele, alt det med din onkel, råber børnene fra gaden, da Sune endelig kommer ud. De hænger igen oppe i lygtepælene og konkurrerer om, hvem der kan blive siddende deroppe længst. Sune trækker undskyldende på skuldrene. Men han kan ikke lade være med at smile lidt. Det er, som om smilet slet ikke vil forlade hans læber. Ha, råber Thomas. Ikke nok med, at det var løgn det hele, men manden er garanteret heller ikke din onkel. Næ, siger Sune og smiler endnu mere. Det har du nok ret i. Manden er sikkert slet ikke min onkel. Sune kigger op mod køkkenvinduet. Han kan se, at onkel Pedro er stået op og går rundt inde i køkkenet. Om lidt vil onkel Pedro stikke hovedet ud ad vinduet og råbe: Hej sønnike! Og så ved Sune præcis, hvad han vil gøre: han vil vinke tilbage og råbe: Hej far! Hvad tænkte du om Pedro, da han kom? opgave

35 Den spanske kunstner Joan Miró har tegnet en tegning af sig selv. Mange år senere har han malet sig selv oven på tegningen. De to selvportrætter er meget forskellige. Da Miró tegnede det første, var han bekymret over, hvad der skete i hans land. Han var flygtet til Frankrig med sin familie, fordi der var borgerkrig i Spanien. Se godt på tegningen inde bag malingen. Den er tegnet med fine, tynde streger og grå skygger. Den består af mange små figurer og former fra naturen. Hvilke? Munden er lukket, og det ser ud, som om den er syet sammen. Hvorfor tror du, Miró har tegnet sig selv sådan? Miró har ikke tegnet sig selv, som han så ud i virkeligheden. Tegningen viser, hvordan Miró havde det, da tegningen blev til. Hvordan tror du, han havde det? Hvad betyder det fx, at tegningen ikke har farver? opgave Det malede selvportræt oven på tegningen ligner heller ikke virkeligheden. Det er helt enkelt. Beskriv hans nye selvportræt. Det nye selvportræt ødelægger næsten den fine tegning. Når Miró maler oven på det gamle selvportræt, danner han et nyt, så han nu har to. Tilsammen danner de et helt tredje: et selvportræt, der fortæller om flere forskellige tidspunkter i hans liv. De to portrætter danner ét billede. Det viser, hvordan Miró forandrer sig, og hvordan den, han er, er en del af den, han har været.

36 Olie og blyant på lærred, 146,5 x 96,9 cm , Fundació Joan Miró, Barcelona.

37 Den sidste tekst i kapitlet om personer er historien om den sjove dreng Albert. Du får ikke hele teksten her, for historien om Albert er en roman, dvs. en hel bog. Du skal læse et uddrag fra begyndelsen af bogen, hvor vi hører om Albert, fra han bliver født, til han skal i skole. Han bor i byen Kalleby. Hvis du vil høre mere, må du selv låne bogen. Eller du kan låne en af Ole Lund Kirkegaards andre sjove bøger, der alle har skægge hovedpersoner, fx Orla Frøsnapper, Lille Virgil eller Gummi-Tarzan. Allerede den dag, Albert blev født, begyndte han at vokse, og siden den tid voksede han et ganske lille stykke hver dag. Albert blev større og større. Alberts far var meget stolt af Albert. Næsten hver eneste dag målte han ham med et målebånd, og hver gang han havde målt ham, stak han hovedet ud af vinduet og råbte: HURRA. Nu er Albert vokset igen. Og folkene i Kalleby stak hver gang deres lange, nysgerrige næser ud af dørene og vinduerne for at høre, hvem det var, der råbte sådan op. Men når de hørte, at det var Alberts far, der råbte noget om Albert, så de bare på hinanden, rystede på hovederne og sagde: PHHØØØ. Som om det var noget at prale af. PHHØØØ, ja, sagde den gamle fru Stampe. I de syv og halvfems år jeg har levet i denne hersens by, er der aldrig nogen drenge, der ikke har vokset sig større og frækkere. Og så trak både hun og de andre folk næserne til sig og smækkede deres døre i med nogle gevaldige brag.

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide D u kan virkelig godt lide pindsvin, ikke? sagde Dalia. Jo, sagde jeg og børstede videre Vilhelmina elsker at få børstet de bløde hår på maven, og de halvstore unger havde også fået smag for det, så der

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

fra. Hjemme fra København. Hvor skal vi flytte hen? spurgte hun vagtsomt. Åh, far har fået nyt arbejde, vi skal tilbage til Sjælland, men ikke til

fra. Hjemme fra København. Hvor skal vi flytte hen? spurgte hun vagtsomt. Åh, far har fået nyt arbejde, vi skal tilbage til Sjælland, men ikke til Kapitel 1 Det var Julies fødselsdag, og hun havde spekuleret meget på, hvad hendes far og mor mon ville give hende. Hun havde skrevet en lang liste over småting, hun syntes hun manglede, og så havde hun

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

Skatten. Kapitel 1 Jeg er Mads. Og ham der er Stuart. Vi er i et skib på vej til Mombasa. Wow hvor er hun lækker. Stuart det der er min kæreste, din forræder. Men Stuart hørte ikke noget han var bare så

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

DODO & THE DODOS UPGRADE

DODO & THE DODOS UPGRADE DODO & THE DODOS UPGRADE Dodo Gad: Vokal, kor Jens Rud: Vokal, kor, percussion Steen Christiansen; Keyboard, bas, kor Lars Thorup: Trommer, percussion Anders Valbro: Guitar DODO & THE DODOS UPGRADE Produceret

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

SKADEN PIA JUUL. roman TIDERNE SKIFTER

SKADEN PIA JUUL. roman TIDERNE SKIFTER JOBNAME: 2. KORREKTUR PAGE: 3 SESS: 15 OUTPUT: Mon Mar 1 14:15:19 2010 PIA JUUL SKADEN roman TIDERNE SKIFTER JOBNAME: 2. KORREKTUR PAGE: 4 SESS: 14 OUTPUT: Mon Mar 1 14:15:19 2010 Skaden Pia Juul/Tiderne

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål Navneord Pigerne løb hen over vejen. Hvilket ord er navneord, og hvilken tid står de i? Pigerne, bestemt flertal. Vejen, ubestemt ental. Der var engang en dreng, som godt kunne lide at spise æbler. Der

Læs mere

Bamse Polle. i 2. klasse

Bamse Polle. i 2. klasse Bamse Polle i 2. klasse Polle Noller Sigurd Søren Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på læseplan for den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og blev støttet af Det kriminalpræventive

Læs mere

Den hemmelige remse. Kapitel 1. Kapitel 2

Den hemmelige remse. Kapitel 1. Kapitel 2 Den hemmelige remse Af Kenneth Bernholm (http://kennethbernholm.dk/) Udgivet under Creative Commons BY-NC-ND 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/) ISBN 978-87-91845-15-4 Kapitel 1 Nu

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Gatta-fisken var enorm. Meget større end nogen anden flyvefisk Sirius nogensinde havde set.

Gatta-fisken var enorm. Meget større end nogen anden flyvefisk Sirius nogensinde havde set. LÆS STARTEN AF 1 Dræberfisken Sirius holdt godt fast i sit svævebræt mens han spejdede nervøst gennem skyerne. Han frøs, for han havde holdt udkig i mange timer. Skyerne var tætte. Hver gang han drev gennem

Læs mere

Butikken hvor du kan leje et andet liv

Butikken hvor du kan leje et andet liv Butikken hvor du kan leje et andet liv I meget gamle dage ovre i London var der en lille butik i en kælder. London var langt,langt væk. Butikken lå i en sidegade, så der var mørkt og dystert i gaden. Den

Læs mere

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu!

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu! Kapitel 1 Allerede ved havelågen kunne Hedda mærke, at der var noget galt. Hun og Elin sagde farvel, under megen fnis som altid, men ud ad øjenkrogen så hun, at mor og far sad ret op og ned i hængesofaen

Læs mere

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen Spritteren Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen med at gøre rent efter formiddagens arbejde. Det bliver gjort grundigt og der

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget.

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Benni Bødker Gespenst Tekst 2011 Benni Bødker og Forlaget Carlsen Illustrationer 2011 Peter Snejbjerg og Forlaget Carlsen Grafisk tilrettelægning:

Læs mere

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under.

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Filmens optakt (læs og forstå) Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Lars Hansen er en ung mand. Han har ikke nogen kæreste. Han er

Læs mere

Samuel. - en underlig fisk

Samuel. - en underlig fisk Samuel - en underlig fisk Fantasistafetten i Højen og Troldhøjen - oktober/november 2014 Der var engang en underlig blå fisk, der hed Samuel. Den kunne svømme ganske hurtigt - især hvis der var nogen efter

Læs mere

Produceret med støtte fra Direktoratet for Fødevareerhverv.

Produceret med støtte fra Direktoratet for Fødevareerhverv. Fødselsdag med økobanden er udgivet og produceret af Økologisk Landsforening. Læs mere om økologi og Økologisk Landsforening på www.okologi.dk Tekst & Idé: Agnete Friis & Morten Telling Illustrationer

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår.

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. Her ligger TUMLETOFTEN, en almindelig dansk by. Den er ikke særlig stor, men den er heller ikke helt lille. Egentlig

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

JULEPOSTHUSET. 15. december

JULEPOSTHUSET. 15. december JULEPOSTHUSET afs.15 - side 1 JULEPOSTHUSET 15. december LYD: CLS POSTHUS KLIK FRA EL-KONTAKT STOL VÆLTER BRAG (NOGET FALDER PÅ GULVET) MIAUV FRA KAT BORNHOLMERUR TIKKER KNIRKENDE DØR POSTHUSDØR KLEMTER

Læs mere

KAPITEL 1 Forfølgeren

KAPITEL 1 Forfølgeren KAPITEL 1 Forfølgeren Jeg er på vej hen til de røde fodboldbaner på Vesterbro for at spille fodbold med min bedste ven, Tommy, og nogle drenge fra hans klasse på Oehlenschlægersgades Skole. Første skoledag

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Kasper Adsbøll Eventyret over alle Eventyr. Der er altid en historie, der ikke er blevet fortalt! Grimm. Puplishing

Kasper Adsbøll Eventyret over alle Eventyr. Der er altid en historie, der ikke er blevet fortalt! Grimm. Puplishing 1 Kasper Adsbøll Eventyret over alle Eventyr Der er altid en historie, der ikke er blevet fortalt! Grimm Puplishing Eventyret over alle Eventyr Forlaget: Grimm Puplishing Forfatter: Kasper Adsbøll Layout:

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Heksen Helga Håndvask

Heksen Helga Håndvask Historien om hvorfor Heksen Helga Håndvask lærte at vaske hænder Historie: Lisa Spangby Illustration: Daniel, Dubba PIIIISSSTTT. Ja, det er dig jeg kalder på kom og sæt dig ned, så skal jeg fortælle en

Læs mere

Man King - Færdigt manus. Hald Ege Efterskole

Man King - Færdigt manus. Hald Ege Efterskole Man King - Færdigt manus af Hald Ege Efterskole SCENE 1.EXT. GADE, FORAN BUTIK.DAG Jonas (16 år) sidder på en bænk og tegner nogle træer og buske på sin blok. En lettere flippet, men egentlig godt udseende

Læs mere

Et hjerte. Skal vi være kærester? Emma kiggede spørgende op på Kasper, som hurtigt kiggede ned i vandet.

Et hjerte. Skal vi være kærester? Emma kiggede spørgende op på Kasper, som hurtigt kiggede ned i vandet. Et hjerte. Dag 1 En gang i fremtiden fandt en klog mand på, at man kunne erstatte adoptivbørn med robotter. Robotterne lignede og opførte sig som almindelige børn, men forskellen var, at robotterne ikke

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler.

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Substantiver arbejde www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Du skal købe to kilo kartoffel

Læs mere

Hvad skal jeg så nede i træet? spurgte soldaten.

Hvad skal jeg så nede i træet? spurgte soldaten. Fyrtøjet Eventyr af Hans Christian Andersen - 001 D er kom en soldat marcherende hen ad landevejen: én, to! én, to! Han havde sit tornyster på ryggen og en sabel ved siden, for han havde været i krigen,

Læs mere

JEG TÆNKTE: Hvis han siger 'flinker fyr' eller 'grimmer en' en gang til, så rejser jeg mig og går. Eller skriger. Jeg giver mig til at skrige, og

JEG TÆNKTE: Hvis han siger 'flinker fyr' eller 'grimmer en' en gang til, så rejser jeg mig og går. Eller skriger. Jeg giver mig til at skrige, og JEG TÆNKTE: Hvis han siger 'flinker fyr' eller 'grimmer en' en gang til, så rejser jeg mig og går. Eller skriger. Jeg giver mig til at skrige, og hvad mon han så vil sige? Han skal nok finde på noget fjollet.

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Første kapitel. skulle lave rod og skidt og møg, så de nye superstøvsugere. Elektroflaks kunne blive testet. Men de havde været

Første kapitel. skulle lave rod og skidt og møg, så de nye superstøvsugere. Elektroflaks kunne blive testet. Men de havde været amilien Rantanen var en rigtig storby - familie, som boede på femte sal i Stockholm og kørte byen rundt med tunnelbanen. Børnene, Isadora og Ingo, elskede at køre med tunnelbane. Men mor Ritva og far Roger

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. X 1. Hvornår kan Søren blive klippet? 18.00 17.00 17.30 2. Hvilken farve er flottest? hvid rød grøn

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Tre eventyr inspireret af Els Cools univers. Skrevet til danseforestillingen Bagerst i Skuffen af sart DanseTeater. Af Anneline Köhler Juul

Tre eventyr inspireret af Els Cools univers. Skrevet til danseforestillingen Bagerst i Skuffen af sart DanseTeater. Af Anneline Köhler Juul Tre eventyr inspireret af Els Cools univers Skrevet til danseforestillingen Bagerst i Skuffen af sart DanseTeater Af Anneline Köhler Juul Svendborg d. 3.oktober 2013 Springe i skov Drengen spurgte elefanten,

Læs mere

Opgaveskyen.dk. Sætninger. Navn. Punktum Store bogstaver Udsagnsled Grundled Komma Biord

Opgaveskyen.dk. Sætninger. Navn. Punktum Store bogstaver Udsagnsled Grundled Komma Biord Sætninger Navn Punktum Store bogstaver Udsagnsled Grundled Komma Biord 1 Sætning En sætning er en samling af ord. For alle sætninger gælder: 1) De starter med STORT bogstav. 2) De slutter med punktum,

Læs mere

Bodil Nygaard. Nadia og Magnus flytter hjemmefra

Bodil Nygaard. Nadia og Magnus flytter hjemmefra Bodil Nygaard Nadia og Magnus flytter hjemmefra 1 2 Bodil Nygaard Nadia og Magnus flytter hjemmefra Nadia skal ikke bo hjemme mere. Hun skal flytte. Først til et børnehjem og så til en plejefamilie, som

Læs mere

Senere på aftenen nyder jeg at kunne se realityprogrammerne om almindelige mennesker med almindelige problemer, som han altid tog afstand fra, for

Senere på aftenen nyder jeg at kunne se realityprogrammerne om almindelige mennesker med almindelige problemer, som han altid tog afstand fra, for Kost og logi Hvis jeg skal være helt ærlig, så havde jeg faktisk troet, at han havde fornemmet, hvor det bar hen. Jeg synes jo næsten, det lyste ud af mig. Men at dømme efter hans reaktion, havde han slet

Læs mere

Sidste aften med min far

Sidste aften med min far Sidste aften med min far En sygeplejerske kommer ind og spørger, om hun skal stille en seng op til mig og min mor. På min fars stue. På stue fem. Det vil vi gerne. Min far sover allerede. Eller rettere

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Opgave 1: Find forholdsordene i sætningerne

Opgave 1: Find forholdsordene i sætningerne Forholdsord fortæller os, hvor noget er i forhold til en anden ting. Fx: Bogen lå på bordet Haven var foran huset Forholdsord kan være: I, under, over, ved siden af, foran, ved, bagved, fra, på, igennem

Læs mere

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014 Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing 7 minutter 28. Oktober 2014 Idé: (C) 2014 Robin Holtz Robin Holtz robin@copenhagenpro.com 40 50 12 99 1 INT. - TANDLÆGEKLINIK, VENTEVÆRELSE - DAG

Læs mere

For næsen af Gestapo

For næsen af Gestapo Jørgen Hartung Nielsen For næsen af Gestapo Sabotør-slottet, 6 27885 For næsen af Gestapo_indhold.indd 3 27/10/11 16:06:28 For næsen af Gestapo Sabotør-slottet, 6 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

Præstens hemmelighed

Præstens hemmelighed Den lå på bordet. Pia vidste, hun ikke måtte røre den, men det trak i hver en fiber i hendes krop for at kigge i den. Den var hendes fars og han havde udtrykkeligt fortalt, at ingen måtte åbne den, for

Læs mere

Sange for de helt små

Sange for de helt små Sange for de helt små Hjulene på bussen Hjulene på bussen drejer rund,rundt,rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, Hjulene på bussen drejer rund,rundt,rundt, gennem hele byen. Dørene i bussen

Læs mere

1. SCENE. hver dag, man ta'r på bryllupsrejseweekend. I umiddelbar forlængelse af 0. Scene.

1. SCENE. hver dag, man ta'r på bryllupsrejseweekend. I umiddelbar forlængelse af 0. Scene. 6 1. SCENE I umiddelbar forlængelse af 0. Scene. Der bakses højlydt med døren. Annette kommer ind med en kuffert. Efter hende kommer Rasmus med en rejsetaske og diverse lufthavnsposer. Stuepigen går. Annette

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

vil så gerne gå i skole, men de har ikke råd. Selvfølgelig vil hun også gerne arbejde på hospitalet for at være tættere på Katrine.

vil så gerne gå i skole, men de har ikke råd. Selvfølgelig vil hun også gerne arbejde på hospitalet for at være tættere på Katrine. Kapitel 1 Hun strækker sig på madrassen og gaber. Så sætter hun sig op på den tynde madras på gulvet, gnider øjnene og ser rundt i rummet. Madrasserne ligger tæt. Ved hendes side i det smalle rum er tæpperne

Læs mere

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE Ida og Anna 1 1 SCENE 1,1 - GÅRDEN Julie banker på døren. 2 SCENE 2 KLASSELOKALE I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. 3 SCENE 3 - HALL Døren åbens og Julie går ind, døren lukker

Læs mere

Små historier. sø ro so så tå. Rim

Små historier. sø ro so så tå. Rim Rim ko so mus hus får hår is ris lo to ti ni få lå se fe min din far har hat kat te le på gå at nat nu du by sy ny ly bi si mel hel mas las i hi tø sø ro so så tå Dyre-rim En hest får hø En fugl får frø

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

De to bedragere. Opgave 1

De to bedragere. Opgave 1 Opgave 1 Formål: At gøre kursisterne bekendt med temaet bedrag. Omhyggelig global læsning. ca. 30 minutter. Organisering: Kursisterne læser hver for sig teksten om de to bedragere. Derefter snakker de

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Mørket sænket sig. Sabotør-slottet, 1

Jørgen Hartung Nielsen. Mørket sænket sig. Sabotør-slottet, 1 Jørgen Hartung Nielsen Mørket sænket sig Sabotør-slottet, 1 Mørket sænket sig Sabotør-slottet, 1 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2010 Illustrationer: Preben Winther Tryk: BB

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Så fortæller her hvordan situationen er under betingelse af hvis-sætningen.

Så fortæller her hvordan situationen er under betingelse af hvis-sætningen. Så Betydningen af så afhænger af ordenes rækkefølge: Ledsætninger: / / / / / / / / / 1) Tarzan låste døren, så jeg ikke kunne komme ind. Luk døren, så det ikke trækker s a v Så fortæller her hvad planen

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

forstod ikke, hvad de sagde. Måske hjalp det, hvis hun fløj nærmere ned til dem.

forstod ikke, hvad de sagde. Måske hjalp det, hvis hun fløj nærmere ned til dem. 7. Kapitel Lang tid efter landede Undo på toppen af et kæmpestort hus. Herfra, hvor hun sad, kunne hun se vidt omkring. Og dybt, dybt nede opdagede hun en masse vingeløse. Nogle for ud og ind af husene.

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Test din viden om Konjunktioner

Test din viden om Konjunktioner Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Konjunktioner 10 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 3 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere