FANDANGO 3. Af Trine May og Susanne Arne-Hansen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FANDANGO 3. Af Trine May og Susanne Arne-Hansen"

Transkript

1 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ ,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå FANDANGO 3 Af Trine May og Susanne Arne-Hansen Dette er en pdf-fil med Fandango 3. Grundbog Filen er stillet til rådighed for elever med læsevanskeligheder. Filen må ikke videredistribueres

2

3 1. udgave, 2. oplag Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag A/S, København Kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner, der har indgået aftale med Copy-Dan, og kun inden for de i aftalen nævnte rammer. Forlagsredaktion: Anne Fægteborg Dalsgaard og Lise Jæger Billedredaktion: Jessie Stafort Tekst og billedredaktion s , 34-35, 42-44, 67, : Ida Brændholt Lundgaard og Julie Blicher Trojaborg Grafisk tilrettelægning og omslag: Frk. Madsen Omslagsillustration: Hanne Kvist/billedkunst.dk Bogen er sat med Times, Salmiak og Rakugaki og trykt hos Narayana Press, Gylling ISBN:

4 af Kim Fupz Aakeson af Louise Bourgeois af Morten Ramsland af Joan Miró af Ole Lund Kirkegaard af Georg Baselitz af Rikke Dyrhave Nissen af Bente Olesen Nyström af Bjarne Reuter af Louis Jensen ved P.A. Lindholm af Dorte Karrebæk

5 af Iselin C. Hermann af Thorstein Thomsen af Daniel Zimakoff af Louis Jensen af Louis Jensen af Kenneth Bøgh Andersen af Bodil Bredsdorff af Naja Marie Aidt af Ulf Stark genfortalt af Susanne Arne-Hansen af Cecilie Eken af Louis Jensen

6 af Hanne Kvist af Hanne Kvist af Hanne Kvist af Hanne Kvist af Hanne Kvist af Julie Nord af Julie Nord af Julie Nord af Julie Nord

7 Der findes to slags litteratur: skønlitteratur og faglitteratur. Fandango handler først og fremmest om skønlitteratur og hvad er så det? noget, en forfatter har fundet på Der er altså tale om opdigtede historier. Måske ligner historierne virkeligheden måske ikke. Uanset om de ligner virkeligheden eller ej, er det litteratur. Den litteratur, der ligner virkeligheden, hedder realistisk litteratur. Den litteratur, der ikke ligner virkeligheden, fx fordi der optræder en heks, en drage eller et talende dyr, hedder fantastisk litteratur. Man kan også sige, at den fantastiske litteratur er overnaturlig. Hvad vil du kalde disse historier realistisk litteratur eller fantastisk litteratur? Hvorfor?

8 historier, der kræver læsning mellem linjerne Forfatteren har ikke skrevet alt i sin historie. Noget af det må vi selv tænke os til. Det kaldes at læse mellem linjerne. Her er et eksempel fra en historie, hvor en pige er på vej i skole en morgen: Ude på gangen møder jeg rare hr. Danckert. Han bor nede på anden sal. Han smiler over hele sit ansigt. Ligesom han plejer. Nå, så skal den lille pige måske i skole? Så siger min mund: Ja, hvad ellers, din gamle skovl? Fra Kim Fupz Aakeson: Min uartige mund Vi får en fornemmelse af mandens og pigens humør, selv om forfatteren ikke har skrevet det direkte. Hvad kan du læse mellem linjerne om mandens og pigens humør? ordkunst En forfatter arbejder med sproget. Han gør sig umage for at finde de helt rigtige ord til sin historie, så den kan blive rigtig god. Litteratur er altså ikke altid sande historier. Kunstneren Picasso har engang sagt: Litteratur er altså kunst, vi kan blive kloge af, selv om den lyver. I Fandango kan du også finde anden kunst end litteratur, fx billedkunst, arkitektur og filmkunst.

9 Noget helt andet er faglitteratur. Det er tekster om, hvad der sker i virkeligheden. De kaldes også fagtekster. En fagtekst kan fx handle om krybdyr, et land eller vulkaner. Kan du selv komme på flere eksempler? En fagtekst kan også være en artikel i avisen, en madopskrift eller en vejledning i, hvordan dit nye computerspil skal installeres. Her ser du nogle titler på forskellige bøger. Er de skønlitteratur eller faglitteratur? Astrid Lindgren har engang sagt: Hvad tror du, hun mener?

10

11 Dette kapitel handler om personer. Du skal læse tre historier. I dem alle er der spændende personer og dem skal du arbejde med. Du skal også se på kunstværker, der forestiller personer. De kaldes portrætter. En teksts vigtigste person kaldes hovedpersonen. Det er den person, vi får mest at vide om. De andre personer omkring hovedpersonen kaldes bipersoner. Fra bøger og film kender vi mange hovedpersoner, fx Klods Hans, Gummi-Tarzan, Buster osv. Kan du komme i tanke om andre hovedpersoner? Hvem er bipersoner i deres historier?

12 Når vi skal arbejde med personerne i en tekst, kan vi lave en karakteristik. Vi kan lave en ydre karakteristik og en indre karakteristik. Når vi skal skrive eller tale om, hvordan personerne ser ud eller opfører sig, laver vi en ydre karakteristik. Når vi skal skrive eller tale om personernes væremåde, laver vi en indre karakteristik. Det kan være noget om, hvordan personerne er, eller hvordan de tænker. Selv om vi ikke får det fortalt direkte, gør vi os nogle forestillinger om, hvordan personerne er, når vi læser historien.

13 Teksten her handler om et barn og hans overvægtige mor. Under læsningen kan du overveje, om du mener, den er realistisk eller fantastisk. Mor er ikke lidt tyk som Antons mor. Mor er ikke meget tyk som Johans mor. Mor er tykkere. Mor er tyk som en elefant. Kæmpe-tyk. Når jeg føler mig lidt små-sulten, så snupper jeg mig et par gode skiver hamburgerryg med majonæse og lidt kold kartoffelsalat og en lille skål med budding, siger hun. Og hun føler sig tit lidt små-sulten. Og så er der de rigtige måltider. Så spiser hun virkelig til. Måske man indimellem kunne spise en gulerod, foreslår jeg nogle gange. Jeg har nemlig hørt, at man bliver tynd og fin af gulerødder. Jeg er da ikke nogen kanin, griner hun så. Hun napper mig i kinden og siger: Jeg er en mor. Ja, sukker jeg. Og nu er der mad! Jeg er ikke særlig sulten, siger jeg.

14 Det er ikke så slemt derhjemme. Det er slemt, når vi skal noget. Det er for eksempel slemt, når vi kører i bus. Ret slemt. Mor fylder næsten hele sædet. Jeg kan dårligt være der. Jeg sidder altid sådan ret klemt og kigger og kigger på mine knæ. Jeg ved, at alle glor på Mor. De glor på hende, fordi hun er tyk.

15 Og de tænker sikkert: Sikke en fed madamme. Måske tænker de: Hun skulle ærlig talt tage at tabe sig en kilo, den ko! Eller: Aj, hun må da være den fedeste, jeg nogensinde har set. Jeg kan slet ikke lide at sidde i en bus, mens alle andre tænker den slags om Mor. Men hun er vist ligeglad. Når vi kommer hjem, skal vi have en ordentlig portion boller i karry, siger hun. Jeg kigger bare på mine knæ. Jeg prøver osse altid at trække hende forbi pølsevognen. Jeg snakker rigtig meget om noget henne i skolen. Noget med bogstaver vi har lært, som for eksempel p er eller s er.

16 Men Mor kan lugte en varm pølsevogn på hundrede meter. Nu skal vi to lige have en pølse at gå hjem på, siger hun. Årh, jeg er ellers ikke særlig sulten, siger jeg. Du må vælge lige, hvad du vil, siger Mor og slikker sig om munden. Hvad med om vi bare går hjem og snupper en gulerod, foreslår jeg. Så griner Mor. Og pølsemanden griner. Hun er da ikke nogen kanin, siger pølsemanden. Nej, siger Mor. Jeg er en mor. Jaja, sukker jeg, og så får jeg en rød pølse med brød og ketchup. Så står jeg der og kigger på mine sko og kan ikke spise op. Men Mor. Mor får to af de ristede, mens hun venter på, at pølsemanden skal blive færdig med hendes seks hotdogs. Dem spiser hun, mens han laver de to bøfsandwich. Og så køber hun lige en medister til at søbe det sidste ketchup op med. Det ville være synd, hvis den gode ketchup skulle gå til spilde, siger hun. Og klapper mig på hovedet og spørger, om jeg vil have en pølse til. Nej tak, siger jeg. For folk er for længst begyndt at kigge. De tænker deres ting om en dame, der er så stor, og som har spist så mange pølser. Jeg vil hellere hjem. Men det er ikke det værste. Det værste er henne i skolen, når der er forældremøde. Alle skal komme med deres forældre, og der er kaffe og kage bagefter. Der tænker de ting, de andre børn og de andre forældre. Det kan de osse sagtens, for de er pæne og taler stille. Damerne lægger benene over kors og nikker til hinanden. Mor skal næsten bruge to stole. Hun drikker otte kopper kaffe med fløde og sukker. Hun spiser ni stykker kage, selvom der slet ikke er så mange stykker til hver.

17 Nå, griner hun. Hvis der virkelig ikke er nogen, der vil have det sidste stykke, så lad mig bare sende det ned til de andre. Orj, hvor jeg kigger på mine hænder sådan en forældreaften. Jeg tør slet ikke tænke på alt det, de andre mødre og fædre må tænke om Mor. De tænker sikkert, at hun ligner en elefant og en flodhest, og at hun skulle tage at spise en hel masse gulerødder. De er sikkert enormt glade for, at de selv er lige tilpas. Det var et godt møde, siger Mor på vejen hjem og klemmer min hånd, men de er nu lidt nærige med den kage. Du spiste ti stykker, siger jeg. Årh, det var meget små stykker, siger hun. Men heldigvis har jeg en lille islagkage hjemme i fryseren. Den går vi lige hjem og smager på. Jeg siger ikke noget om gulerødder. Næh, jeg er færdig med det gulerods-snak. Da jeg næste dag kommer hjem fra skole, går jeg ikke hjem til vores hus. Jeg går videre ind til vores nye nabo. Jeg har set hende gennem gardinerne. Hun er meget pæn og stille og har ægte krøller i håret. Jeg ringer på, og hun åbner, i dag i en blå kjole med perler. Ja? siger hun og ser på mig og smiler.

18 Ja, siger jeg. Du kunne vel ikke tænke dig sådan en sød lille dreng som mig? Damen tænker sig om. Går du i seng om aftenen uden ballade? Om jeg gør, siger jeg. Jeg er vildt artig. Skal man plage dig om at spise grøntsagerne og ikke kun frikadeller? Grøntsager! råber jeg. Prøv at give mig gulerødder! Jeg elsker gulerødder! Og hvad med skolen, er du flittig i skolen? Yes, siger jeg. Jeg er faktisk en af de bedste til p er og s er Det er i orden, siger damen og åbner døren mere. Men du skal kalde mig Mor. Er det en aftale? Selvfølgelig, siger jeg. Jeg tænker på, hvor dejligt det bliver at komme til forældremøder og køre i busser og gå forbi pølsevogne med sådan en laber mor. Så laver damen dejlig aftensmad. Bare sådan en lille smule på to tallerkner. Der er råkost med revne gulerødder. Og vi spiser kun én portion hver. Bagefter tørrer vi os om munden med servietter. Så, siger damen. Nu må du godt sige: Tak for mad, Mor. Ja, siger jeg. Tak for mad, Mos. Undskyld, siger damen. Hvad var det, du sagde? Mos? Jeg kom til at sige forkert, siger jeg. Nu siger jeg det rigtigt: Tak for mad, Musling, nej tak for mad Mappe, nej tak for mad Madras. Mor, siger damen, meget tydeligt. Mus, siger jeg. M-m-m-m-m, siger damen. M-m-m-m-m, siger jeg. M-m-mor, siger damen. M-m-marokko, siger jeg. M-m-muh, M-m-morgen-sko, M-m-mysli, M-makrel, M-mandarin, M-musling, Modig, Minus, Maling Jatak, siger damen.

19 Tak for mad, Mødding, siger jeg og har helt røde ører. Damen smiler og siger, at hun tror, jeg er meget træt. Jeg vil have det bedre i morgen tidlig, når jeg har sovet. Lad mig lige se dig være rigtig artig og børste tænder og rede dig og tage nattøj på. Oj, jeg skynder mig. Jeg børster de tænder, så de skinner. Jeg vasker mig bag ørerne og reder mit hår, til det bliver helt blankt og ømt. Jeg tager nattøj på, og før damen får set sig om, ligger jeg i min nye seng. Du er søreme en dygtig dreng, siger hun og kysser mig på panden. Måske du nu kan sige: Godnat Mor? Det tror jeg godt, jeg kan, siger jeg og trækker vejret dybt. Godnat Makrel, nej godnat Marmelade, nej Majs, Mast, Mel, Måge

20 Du får det bedre i morgen tidlig. Motel, Mund, Måne Godnat, siger damen og slukker lyset. Mammut, siger jeg i mørket. Og jeg siger osse: Mæh, Melodi, Mester, Minister, Medister, Medicin Til sidst holder jeg op. Jeg står ud af sengen og tager mit tøj på. Så går jeg ind i stuen. Damen sidder og ser fjernsyn og strikker. Hvad søren, siger hun. Kommer du der? Næh, siger jeg. Jeg går desværre. Åh, siger damen. Du vil føle dig meget bedre tilpas i morgen tidlig, når du har sovet. Jeg tror det ikke, siger jeg og prøver for en sidste gang. Farvel Mumi, farvel Mille, farvel Momo Du har nok ret, siger damen. Farvel Mims, farvel Møf, farvel Mulle Farvel, siger damen. Du er nu en meget sød dreng. Du er også sød, siger jeg. Farvel Dame. Mor sidder foran køleskabet, da jeg kommer hjem. Hun har hænderne fulde af leverpostej og æggemadder og flæskesteg med rødkål. Og hun har tudet, kan jeg se. Min lille skat! råber hun og omfavner mig. Hvor har du dog været? Jeg har siddet og trøstespist hele aftenen! Nåh, siger jeg og er en smule flov. Nej, meget flov, faktisk. Jeg har bare været lidt ude. Jamen, søde lille skat, siger hun og knuser mig og kysser mig. Du må være ved at dø af sult! Jøh, siger jeg, for jeg har ikke rigtig fået andet end det der råkost inde hos damen. Jeg kunne måske godt spise en lille haps af et eller andet Selvfølgelig skal du have mad, siger Mor og hiver ting ud af køleskabet til den store guldmedalje. Jeg tager en bid med

21 Bagefter sidder vi i sofaen. Mor holder om mig og kalder mig sin lille marcipan-gris. Men altså, siger jeg. En gang imellem kunne du måske godt tage dig en gulerod i stedet for alt det mad dér Mor griner. Jeg er ikke nogen kanin, siger hun så. Jeg ved det, siger jeg. Jeg er en mor, siger hun. Ja, siger jeg. Jeg kommer både til at ryste på hovedet og smile på én gang. Du er min Mor.

22 Du skal nu arbejde med figuren Mor. Du skal finde ud af, hvordan andre opfatter hende hvordan hun opfatter sig selv hvordan du opfatter hende Hvordan har barnet det med, at Mor er så tyk? Find eksempler i teksten. Hvad gør barnet for at få Mor på andre tanker? Da barnet og Mor sidder i bussen, kigger barnet på sine knæ. Ved pølsevognen kigger barnet på sine sko, og ved forældremødet på sine hænder. Hvorfor? Hvad tror du, de andre mennesker synes om Mor (fx i bussen, ved pølsevognen og ved forældremødet)? Hvordan har Mor det selv med, at hun er tyk? Find eksempler i teksten. Mor siger flere gange: Jeg er ikke nogen kanin. Jeg er en mor. Hvordan tror du, hun mener, en god mor er? Er teksten realistisk eller fantastisk? Hvorfor? opgave

23 Hvad tænker du, når du ser på skulpturen? Hvad forbinder du ellers med edderkopper? På billedet ser du en skulptur af en kæmpeedderkop. Den er ti meter høj og har tynde, krogede ben. Under sin krop bærer den et net med hvide æg. Det er en hun. Den er støbt i bronze. Det er et hårdt materiale, der kan tåle al slags vejr. Edderkoppen ser virkelig ud, selvom den er enorm. Skulpturen er åben, så du kan gå ind under den. På den måde kan du opleve forskellen på at være udenfor og indeni. Når du står under edderkoppen, virker skulpturen som et hus, der beskytter dig. I edderkoppernes virkelige verden æder hunnen hannen, efter de har parret sig, fordi hun vil forhindre, at faren slår ungerne ihjel. Louise Bourgeois har kaldt sin skulptur Maman. Det betyder mor. Skulpturen er et billede på hendes egen mor. Louise Bourgeois har sagt: Min mor var velovervejet, dygtig, tålmodig, trøstende, fornuftig, fin, spidsfindig, uundværlig, ordentlig og flittig som en edderkop, Jeg vil aldrig holde op med at fremstille hende. Louise Bourgeois viser med sin kæmpeedderkop, at moren er stor som et hus og kan rumme og beskytte sine børn. På den måde leger hun med ordet hus-mor. Hvordan tror du, det er at stå under edderkoppen? Hvad synes du om at lave et portræt af en mor som en edderkop? opgave Lav en brainstorm på tavlen om ordet husmor. Hvad forbinder du med ordet husmor?

24 Bronze, rustfrit stål og marmor, 895 x 980 x 1160 cm. 1999, Guggenheim Bilbao.

25 Her kommer en historie om et andet familiemedlem nemlig historien om onkel Pedro. Læs først halvdelen af historien, og lav opgaverne hertil. Først derefter skal du læse resten af historien. Sune er rødhåret. Han har en masse fregner over det hele. Hans ører stritter lige ud i luften, og så går han mærkeligt, fordi hans ene ben er lidt længere end det andet, men det er ikke det værste. Nej, det værste er, at Sune nogle gange har svært ved at sige s-lyde. Det er, som om tungen sidder fast oppe i ganen, når han forsøger at sige s. Alle børnene fra gaden synes derimod, det er mægtig skægt, at Sune har svært ved at sige s-lyde. Hvad er det nu, du hedder? Er det ikke Une? råber de og kigger på Sune med drillende øjne, når han kommer ud for at lege med dem. Nej! råber Sune. Jeg hedder zzz Une! Haha, griner de andre børn. Var det Une, du sagde? Une, Une, Une Nu hopper de rundt om Sune og danser som en flok indianere: Une, Une, Une, bliver de ved med at råbe. Sune sukker.

26 Han er hverken den bedste på gaden til at løbe eller cykle eller til at klatre i lygtepæle. Han kan ikke hoppe særlig højt. Han falder altid over bolden, når de skal spille fodbold. Han er dårlig til at skyde med vandpistol. Faktisk kan Sune ikke finde en eneste ting, han er god til. Måske er det derfor, ingen vil have Sune med på deres hold, når de skal spille bold eller lege tagfat eller noget i den stil. I kan få Une, siger det ene hold til det andet. Nej, I kan få Une, siger det andet hold til det tredje, vi vil ikke have ham.

27 Men nu hopper de bare rundt om ham og siger: Une, Une, Une, indtil Sune bliver træt af at høre på det og går ind i huset igen. Han lukker døren bag sig. Sune bor alene sammen med sin mor. De fleste børn har både en mor og en far, men Sune har kun en mor. Sådan har det altid været. Han ved ikke noget om, at han også skulle have en far. En dag finder Sune et sammenkrøllet stykke papir omme bag den store kommode. Først tror han, det er et skattekort, men da han folder det ud, kan han se, at det er et gammelt fotografi. Hvem er det på billedet? spørger Sune, da han senere sidder og spiser aftensmad med mor. Men mor svarer ikke på hans spørgsmål. Hvor har du dét fra? spørger hun i stedet og hiver billedet ud af hånden på ham. Billedet er så sammenkrøllet og slidt, at personen på det er helt utydelig. Nåja, sukker hun så og ryster opgivende på hovedet, skal vi ikke bare sige, det er din onkel? Har jeg z ådan én? spørger Sune. Ja, svarer mor og sukker igen. Skal vi ikke bare sige det? Hvad hedder han? spørger Sune. Ja, siger mor, skal vi ikke bare sige, han hedder Pedro? Sune putter billedet i baglommen, og inden han skal sove, vil han gerne vide, om onkel Pedro er god til at løbe og cykle og spille fodbold og gå på stylter og skyde med vandpistol, og om han er god til at sige s-lyde. Ja svarer mor. Det kan vi godt sige. Rigtig god? spørger Sune. Ja, siger mor, så siger vi det. Da Sune næste dag kommer ud på gaden, sidder de fleste af børnene oppe i lygtepælene. Det gør de indimellem. De konkurrerer om, hvem der kan klatre højest op, og hvem der kan blive siddende længst deroppe. Æbæ, Une kan ikke få røven med sig, råber Thomas. Thomas sidder øverst oppe i lygtepælen. Han er den bedste på gaden til at klatre i lygtepæle.

28 Nej, men det kan min onkel, hvisker Sune op til Thomas. Din onkel? siger Thomas. Hvad er det for en onkel? Han hedder Pedro, fortæller Sune. Han er den bedste til at klatre i lygtepæle. Han har engang arbejdet som lygtepæleklatrer. Han skulle skifte pærerne ud i alle lygtepælene på 80 km motorvej. 80 km motorvej? stønner Thomas og ser helt svimmel ud. Jep, siger Sune og har lige pludselig ikke spor svært ved at sige s-lyde. I et øjeblik ved Thomas slet ikke, hvad han skal sige. Men så tager han en vandpistol op af lommen og skyder Sune med den. Det er ingenting, det dér, siger Sune og tørrer vandet væk fra ansigtet. Min onkel kan ramme en gråspurv på 30 meters afstand med sin vandpistol. Hvad for noget? siger Thomas og ser helt forkert ud i hovedet. Ja, han har været vandkanonfører i civilforsvaret. Han skød så langt, at han en dag ramte et jagerfly. Så blev de nødt til at fyre ham. De kunne ikke have sådan en mand rendende og skyde jagerfly ned. Bah, siger de andre børn og skyder efter Sune med deres vandpistoler. Det er vi da ligeglade med. Men når de andre børn siger, de er ligeglade med Sunes onkel, får han bare endnu mere lyst til at tale om ham. Han har engang været dybvandsdykker på De Kolonariske Øer, siger Sune og snapper efter vejret. Det er, som om det slår gnister inde i hovedet, når han taler om onkel Pedro. Det var ham, der måtte svømme forrest, når der var hajer i nærheden. Engang blev han angrebet. Men han brækkede hajens rygsøjle med et håndkantsslag. Hva for no et? stønner de andre børn i lygtepælene. Hvorfor har vi aldrig hørt om ham? Det er, fordi han indtil for nylig arbejdede som hemmelig agent i kloakvæsnet. Det var ham, der skulle rydde kloakkerne for forbrydere.

29 Gisp, siger børnene i lygtepælene. Sune ved ikke rigtig, hvor han ved alle de ting om onkel Pedro fra. Men han er sikker på, at det hele er rigtigt: Han er lige så stærk som en bjørn. Han har engang tæsket en bjørn, der blev for fræk, oppe i noget, som hedder Alaskis. Øj, begynder de andre børn at sige. Er det rigtigt? Gjorde han virkelig? Jep, siger Sune. Det kan I lige bide jer selv i næsen på! Øj, hvor vildt. Må vi høre mere om onkel Pedro? Sune fortæller den ene vilde historie efter den anden. Nogle gange bliver han helt forpustet af at tale så meget. Det er, som om han slet ikke kan stoppe, når han først er kommet i gang. S-lydene flyver ud af munden på ham. Det er ikke, fordi Sune bliver bedre til at løbe eller cykle eller til at klatre i lygtepæle. Men børnene fra gaden vil pludselig alle sammen have ham med, når de leger. Og de holder også op med at kalde ham Une. Sune, siger de i stedet. Vil du ikke fortælle om dengang, onkel Pedro blev begravet i en diamantmine? Jo, siger Sune og smiler over hele femøren. Det kan jeg da godt.

30 En dag får Sunes mor et brev. Det er ikke noget særlig langt brev, men hun er alligevel længe om at læse det. Bagefter kigger hun på fotografiet af onkel Pedro, som Sune har hængt op på opslagstavlen, og siger: Han kommer og besøger os i næste uge. Onkel Pedro? råber Sune. Ja, sukker mor og kigger på Sune med alvorlige øjne: Det er jo det, vi kalder ham. Han kommer klokken halv fem. Sune går straks ud på gaden og råber: Onkel Pedro kommer i næste uge. Verdens stærkeste, modigste, flotteste og sejeste onkel! Han kommer, det er rigtigt! Øj, siger de andre børn. Ham, der har brækket ryggen på en haj? Ham, som kæmper imod sørøvere og som tæsker bjørne? Jep, svarer Sune. Han kommer på tirsdag klokken halv fem. Øj, siger de andre børn. Hvordan har Sune det med andre børn i begyndelsen af historien? senere i historien? Hvorfor ændrer det sig? Sune har svært ved at sige s-lyde, men når han fortæller om Pedro, kan han godt. Hvorfor mon? opgave

31 Endelig bliver det tirsdag. Alle gadens børn venter spændt. De hænger oppe i lygtepælene. De kigger frem fra deres skjul bag hække og parkerede biler. Klokken er allerede over halv fem, og rundt om gadehjørnet kommer en lille spinkel dame gående på højhælede sko. Alle sukker. Så lyder der igen skridt, men denne gang kommer der bare en herreløs hund luntende hen ad fortovet. Øv, siger børnene fra gaden. Måske er han blevet forsinket, fordi han lige skulle ordne en bjørn eller to. Men mere når de ikke at sige, for nu kommer der en lille mand gående rundt om hjørnet. Han er ikke særlig stor, så det kan i hvert fald ikke være onkel Pedro. Da den lille mand kommer nærmere, kan alle se, at han halter lidt. Hans ene ben ser ud til at være længere end det andet ligesom Sunes. De kan også se, at han er rødhåret. Han har en masse fregner over det hele, og så stritter hans ører lige ud i luften. Det er mærkeligt, synes alle gadens børn. Det er meget mærkeligt, for manden ligner faktisk Sune. Han er bare større og ældre. Skulle det alligevel være onkel Pedro? Sune synes også, det er mærkeligt. Han håber, at manden vil gå forbi dem, men han går lige ind ad indkørslen til Sunes hus og op mod hoveddøren, hvor mor står. Mor siger ikke noget. Hun kikker på den lille rødhårede mand. Manden rækker sin hånd frem for at hilse på mor, men hun kniber bare sine øjne sammen. SLAM! siger det pludselig. Sune kan næsten ikke tro sine egne øjne. Mor har slået onkel Pedro med flad hånd lige midt i ansigtet! Mor har givet onkel Pedro en lussing! Nu bliver han sikkert tosset, tænker Sune. Men onkel Pedro bøjer bare hovedet. Dén havde jeg nok fortjent, siger han undskyldende. Bagefter går Sune op til dem. Det er han ligesom nødt til. Men det er ikke, fordi han har lyst. Hej zzz ønnike, siger manden og klapper ham på

32 hovedet. Sikke stor du er blevet. Sune siger ikke noget. Han er målløs. Onkel Pedro bøjer sig frem mod ham. Undskyld, men det kan godt være svært at sige s, når man er nervøs, hvisker han ind i Sunes øre. De andre børn står bare og kigger på Sune og onkel Pedro. Først ser de meget skuffede ud, men så begynder enkelte af dem at prikke hinanden i siderne med deres albuer. De blinker også til hinanden, og til sidst begynder de at fnise. Sune skynder sig at følge efter mor og onkel Pedro ind i huset. Han lukker døren efter sig og ønsker, at han aldrig havde fortalt nogen om sin dumme onkel. Onkel Pedro har allerede sat sig, og mor sætter noget aftensmad på bordet. Imens de spiser, fortæller onkel Pedro nogle historier fra fremmede lande, men ikke historier om sørøvere og hajer og vilde eventyr eller noget som helst af den slags. Nej, onkel Pedro sidder bare lige så stille og fortæller, at han arbejdede på dét kontor, og så gik den ikke længere, og så måtte han finde noget nyt og bla bla bla Det er simpelthen ganske almindelige ting, han sidder og fortæller. Sune får lyst til at gabe. Og det gør han så. Han gaber syv gange i træk, men da han bliver træt af at gabe, synes han egentlig, det er meget hyggeligt at sidde ved spisebordet sammen med mor og onkel Pedro. Sune håber i hvert fald, at onkel Pedro ikke går lige med det samme. Han kigger på hans røde hår. På hans ører, der stritter. På hans fregner. Han kan ikke lade være med at smile, hver gang onkel Pedro siger noget almindeligt. Sådan bliver Sune siddende hele aftenen, og da han vågner næste morgen, ligger onkel Pedro og sover på sofaen i stuen. Hej sønnike, siger han og smiler. Hej, siger Sune og sætter sig ved siden af ham. Var det en lang rejse, du var ude på? Jep, siger onkel Pedro. En lang og besværlig rejse.

33 Hver eneste morgen, når Sune vågner, ligger onkel Pedro i sofaen og siger: Hej sønnike. I begyndelsen er det lidt mærkeligt, men efterhånden vænner Sune sig til det. Også mor vænner sig vist til det, for hun ser ikke længere så sur ud, når onkel Pedro siger noget. Tit sidder hun bare og kigger på hans røde hår, på hans fregner og på hans ører, der stritter lige ud i luften. Men en morgen, da Sune kommer ned i stuen, er onkel Pedro væk. Sofaen er tom, og der ligger ikke engang en dyne i den. Sune bliver helt kold indeni er onkel Pedro gået uden at sige farvel? Så hører han stemmer og lister ud i gangen. Han kan se, at onkel Pedro ligger inde i sengen ved siden af mor. Han ligger og vipper med tæerne. Hej sønnike, siger han og smiler, da Sune kommer til syne i døråbningen. Skal du aldrig udenfor og lege?

34 Det er rigtigt. Sune har ikke været uden for en dør, siden onkel Pedro kom. Han lister lige så stille ud ad døren, ud på gaden. Hej Une! Det var jo løgn det hele, alt det med din onkel, råber børnene fra gaden, da Sune endelig kommer ud. De hænger igen oppe i lygtepælene og konkurrerer om, hvem der kan blive siddende deroppe længst. Sune trækker undskyldende på skuldrene. Men han kan ikke lade være med at smile lidt. Det er, som om smilet slet ikke vil forlade hans læber. Ha, råber Thomas. Ikke nok med, at det var løgn det hele, men manden er garanteret heller ikke din onkel. Næ, siger Sune og smiler endnu mere. Det har du nok ret i. Manden er sikkert slet ikke min onkel. Sune kigger op mod køkkenvinduet. Han kan se, at onkel Pedro er stået op og går rundt inde i køkkenet. Om lidt vil onkel Pedro stikke hovedet ud ad vinduet og råbe: Hej sønnike! Og så ved Sune præcis, hvad han vil gøre: han vil vinke tilbage og råbe: Hej far! Hvad tænkte du om Pedro, da han kom? opgave

35 Den spanske kunstner Joan Miró har tegnet en tegning af sig selv. Mange år senere har han malet sig selv oven på tegningen. De to selvportrætter er meget forskellige. Da Miró tegnede det første, var han bekymret over, hvad der skete i hans land. Han var flygtet til Frankrig med sin familie, fordi der var borgerkrig i Spanien. Se godt på tegningen inde bag malingen. Den er tegnet med fine, tynde streger og grå skygger. Den består af mange små figurer og former fra naturen. Hvilke? Munden er lukket, og det ser ud, som om den er syet sammen. Hvorfor tror du, Miró har tegnet sig selv sådan? Miró har ikke tegnet sig selv, som han så ud i virkeligheden. Tegningen viser, hvordan Miró havde det, da tegningen blev til. Hvordan tror du, han havde det? Hvad betyder det fx, at tegningen ikke har farver? opgave Det malede selvportræt oven på tegningen ligner heller ikke virkeligheden. Det er helt enkelt. Beskriv hans nye selvportræt. Det nye selvportræt ødelægger næsten den fine tegning. Når Miró maler oven på det gamle selvportræt, danner han et nyt, så han nu har to. Tilsammen danner de et helt tredje: et selvportræt, der fortæller om flere forskellige tidspunkter i hans liv. De to portrætter danner ét billede. Det viser, hvordan Miró forandrer sig, og hvordan den, han er, er en del af den, han har været.

36 Olie og blyant på lærred, 146,5 x 96,9 cm , Fundació Joan Miró, Barcelona.

37 Den sidste tekst i kapitlet om personer er historien om den sjove dreng Albert. Du får ikke hele teksten her, for historien om Albert er en roman, dvs. en hel bog. Du skal læse et uddrag fra begyndelsen af bogen, hvor vi hører om Albert, fra han bliver født, til han skal i skole. Han bor i byen Kalleby. Hvis du vil høre mere, må du selv låne bogen. Eller du kan låne en af Ole Lund Kirkegaards andre sjove bøger, der alle har skægge hovedpersoner, fx Orla Frøsnapper, Lille Virgil eller Gummi-Tarzan. Allerede den dag, Albert blev født, begyndte han at vokse, og siden den tid voksede han et ganske lille stykke hver dag. Albert blev større og større. Alberts far var meget stolt af Albert. Næsten hver eneste dag målte han ham med et målebånd, og hver gang han havde målt ham, stak han hovedet ud af vinduet og råbte: HURRA. Nu er Albert vokset igen. Og folkene i Kalleby stak hver gang deres lange, nysgerrige næser ud af dørene og vinduerne for at høre, hvem det var, der råbte sådan op. Men når de hørte, at det var Alberts far, der råbte noget om Albert, så de bare på hinanden, rystede på hovederne og sagde: PHHØØØ. Som om det var noget at prale af. PHHØØØ, ja, sagde den gamle fru Stampe. I de syv og halvfems år jeg har levet i denne hersens by, er der aldrig nogen drenge, der ikke har vokset sig større og frækkere. Og så trak både hun og de andre folk næserne til sig og smækkede deres døre i med nogle gevaldige brag.

Onkel Pedro kommer hjem. af Morten Ramsland

Onkel Pedro kommer hjem. af Morten Ramsland Onkel Pedro kommer hjem af Morten Ramsland Sune er rødhåret. Han har en masse fregner over det hele. Hans ører stritter lige ud i luften, og så går han mærkeligt, fordi hans ene ben er lidt længere end

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. 1. 1. INT. TRAPPE/SPISESTUE Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. (Kamera i bevægelse)vi følger disse billeder på væggen og ender i spisestuen og ser

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin Trine Bjerre & Kirsten Ruth Oskar i Legeland Forlaget Den lille Delfin Oskar i Legeland af Trine Bjerre & Kirsten Ruth 2014 1. udgave, 1. oplag isbn-13: 978-87-996221-3-9 Tekst & Lay-out: Trine Bjerre

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

1 Historien begynder

1 Historien begynder LÆS STARTEN AF 1 Historien begynder Rikka galoperede gennem skoven. Hendes hjerte hamrede i brystet, og hun var træt. Alle fire ben gjorde ondt, men hun kunne ikke stoppe nu. Klahons Drømmejæger havde

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Luka - drengen der ville være pige

Luka - drengen der ville være pige Luka - drengen der ville være pige - en børnenovelle af Socialpædagog & Forfatter Michelle Klæstrup Luca lå i sin seng og gned sig i øjnene, medens han kiggede rundt i sit værelse. Solen skinnede fra en

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide D u kan virkelig godt lide pindsvin, ikke? sagde Dalia. Jo, sagde jeg og børstede videre Vilhelmina elsker at få børstet de bløde hår på maven, og de halvstore unger havde også fået smag for det, så der

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

ROBERT Må Sally godt lege? MOREN Ikke lige nu Robert. Gå ud og leg med dine venner. Moren kigger på Sally, som smiler til hende og sukker.

ROBERT Må Sally godt lege? MOREN Ikke lige nu Robert. Gå ud og leg med dine venner. Moren kigger på Sally, som smiler til hende og sukker. 1 SC. 1. EXT. KALKBRUDDET - FORÅR - DAG står ved kalkbruddet og flyver med sin drage. Dragen flager i vinden. I baggrunden spiller tre DRENGE på Roberts alder fodbold og råber til hinanden. Roberts drage

Læs mere

METAN. an original screenplay by. Nanna Westh

METAN. an original screenplay by. Nanna Westh METAN an original screenplay by Nanna Westh Nanna Westh Søren Norbys Allé 2A, 1.tv 2300 Kbh S +45 31364959 nannawesth@live.dk INT. KØKKEN-ALRUM - AFTEN Et kålhovedstort æble midt på et festdækket spisebord.

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven.

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle står sammen med mor og kigger rundt. Der sidder nogle børn sammen med en voksen og laver

Læs mere

"AFSKED" CLARA KOKSEBY

AFSKED CLARA KOKSEBY "AFSKED" Af CLARA KOKSEBY AFSKED (TIDL. ENGLEFJER) RODEN 1, STATION NEXT Endelige manuskript 1. EXT. KIRKEGÅRD - FORMIDDAG (6) og hendes far (34) står sammen med ca. 7-10 mennesker klædt i sort rundt om

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Og i det at Hans sagde det, faldt der er en sten ud af Kates hjerte. Åh Hans! Jeg var blevet forhekset. En dag for mange år siden, kom der en heks og

Og i det at Hans sagde det, faldt der er en sten ud af Kates hjerte. Åh Hans! Jeg var blevet forhekset. En dag for mange år siden, kom der en heks og Tom og skønheden I den lille landsby var der mange goder man kunne tage på markedet og handle frugt og grønt og tage til slagteren og købe den lækreste flæskesteg. Eller man kunne gå en tur i det fri og

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Vi besøger farmor og farfar

Vi besøger farmor og farfar Vi besøger farmor og farfar Vi sidder alle omkring bordet og spiser aftensmad. Far, mor, Ulrik, mig og mejeristeleven, som bor oppe på det lille værelse oppe under taget på mejeriet. - Hvad med at køre

Læs mere

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften.

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften. Vilja, mor og morfar bor på en gård, der ligger øverst oppe på en bakke. Herfra løber Vilja ned ad stien, når hun skal i skole. Når skolen er slut, maser hun igen op ad bakken, træt og sulten. Om vinteren

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Guldhvalpen. Dorte Marcussen

Guldhvalpen. Dorte Marcussen Guldhvalpen Dorte Marcussen GULDHVALPEN Tekst og tegning Dorte Marcussen Udgivet i ét eksemplar i 1981 Til Frida og Karla 2013 Forlaget Muffin Der var uro i hundekennelen Hundens Fryd. Freja havde været

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Du er død! Du er død!

Du er død! Du er død! Du er død! Mandag morgen blev jeg vækket af en underlig lyd. Hvad var det? Sten mod glas! Lyden rev i mig. Rev mig ud af søvnen. Pludselig forstod jeg. Sten mod glas Der var nogen, som kastede sten på

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

PROLOG. Gare Saint-Charles, Marseilles hovedbanegård: Toget kører ikke længere

PROLOG. Gare Saint-Charles, Marseilles hovedbanegård: Toget kører ikke længere PROLOG Gare Saint-Charles, Marseilles hovedbanegård: Toget kører ikke længere Øverst på Saint-Charles-banegårdens høje trappe stod Guitou, som hans mor stadig kaldte ham, og kiggede ud over Marseille.»Storbyen«,

Læs mere

1VÆLG DET RIGTIGE ORD

1VÆLG DET RIGTIGE ORD 36894_laer_oeve_skriv_korrekt 01/07/03 16:29 Side 5 1VÆLG DET RIGTIGE ORD Ad eller af? At eller og? Nogle eller nogen? Ad eller af? Denne lektion handler om at vælge ord. Vi har valgt at fortælle om tre

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT 1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1 Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) De laver fakler og leger at de er i krig. BOOM POW! Albert kaster sig ned til jorden og tager en dyb indånding. Han tager

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer MIE MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer om at møde ham en dag. Mie er 8lippet, har blåt hår og bruger mere mascara end de 8leste. Hun elsker

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT 1. EXT TOGPERRON MIDDAG Vi ser en tom togperron. Der er klip mellem titelskilte og billeder af den tomme perron. Der er helt stille. En svag baggrundsstøj er det eneste

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

I SOMMERHUS Final draft

I SOMMERHUS Final draft I SOMMERHUS Final draft SCENE 1 - SKOLE (DAG, EXT.) står og læner sig op ad en bil foran en skole. Han har en smøg i den ene hånd og en iphone i den anden. Han er kunstertype, har pjusket hår og slidte

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Søren Jessen. Mallebuh. Søren Jessen. Kobberdragen. 1. e-bogs udgave 2011 ISBN 978-87-92805-00-3. Søren Jessen og forlaget Mallebuh 2011

Søren Jessen. Mallebuh. Søren Jessen. Kobberdragen. 1. e-bogs udgave 2011 ISBN 978-87-92805-00-3. Søren Jessen og forlaget Mallebuh 2011 Søren Jessen Søren Jessen Kobberdragen 1. e-bogs udgave 2011 ISBN 978-87-92805-00-3 Søren Jessen og forlaget Mallebuh 2011 Denne bog er beskyttet af lov om ophavsret. Kopiering til andet end personlig

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus -

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus - Storyline: Dette er historien om Gajus Werner Alexander, en dagdrømmende dreng på 6 år, der bliver kontaktet af jorden, fordi den har brug for hjælp. Gajus beder alle Jordens børn om hjælp, og det lykkes

Læs mere

Pyjamastrolden. Forfatter: Erik Søndergaard. Udgivet af: Gärsnäs Slott AB SE 272 96 Gärsnäs e-mail: es@garsnas-slott.se www.garsnas-slott.

Pyjamastrolden. Forfatter: Erik Søndergaard. Udgivet af: Gärsnäs Slott AB SE 272 96 Gärsnäs e-mail: es@garsnas-slott.se www.garsnas-slott. PYJAMASTROLDEN Pyjamastrolden Forfatter: Erik Søndergaard Udgivet af: Gärsnäs Slott AB SE 272 96 Gärsnäs e-mail: es@garsnas-slott.se www.garsnas-slott.se ISBN: 87-988889-2-7 Af samme forfatter: Februar

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget.

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Benni Bødker Gespenst Tekst 2011 Benni Bødker og Forlaget Carlsen Illustrationer 2011 Peter Snejbjerg og Forlaget Carlsen Grafisk tilrettelægning:

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Krigen var raset hen over byen som en vred og grusom drage, der spyr ild og slår husene i stykker og bagefter forsvinder ud i ørkenen, ondskabsfuldt

Krigen var raset hen over byen som en vred og grusom drage, der spyr ild og slår husene i stykker og bagefter forsvinder ud i ørkenen, ondskabsfuldt Krigen var raset hen over byen som en vred og grusom drage, der spyr ild og slår husene i stykker og bagefter forsvinder ud i ørkenen, ondskabsfuldt brummende, på vej et andet sted hen. Luften smagte stadigvæk

Læs mere

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bog et af serien: Wow Hvad sker der her Side 1/6 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 : Godhed kommer efter...3 Kapitel 2 : Rigtig kærlighed er svær at finde...4 Kapitel

Læs mere

Speedy 27/06/06 12:57 Side 1. Historien om. Speedy. En beretning om hunden der ikke ville sidde stille

Speedy 27/06/06 12:57 Side 1. Historien om. Speedy. En beretning om hunden der ikke ville sidde stille Speedy 27/06/06 12:57 Side 1 Historien om Speedy En beretning om hunden der ikke ville sidde stille Speedy 27/06/06 12:57 Side 2 Hejsa Tamara. Ja, jeg synes lige jeg ville skrive og fortælle dig lidt om

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

De 12 ord den fra hvis man ved sagde hver der lige

De 12 ord den fra hvis man ved sagde hver der lige Den gamle mand Baldur fortalte børnene fortællinger fra tidernes morgen. Hvert 10énde år vender dragerne tilbage fortalte Baldur. Børnene gispede. Hvert drageæg rummer magiske kræfter fortsatte Baldur.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Hendes opgave er at bevogte den gyldne skål. Da hun mistede den, blev hun forvist til jorden.

Læs mere

BLØDE CHIPS AF FREJA R. MADSEN

BLØDE CHIPS AF FREJA R. MADSEN BLØDE CHIPS AF FREJA R. MADSEN 1 10 1. INT. S VÆRELSE. AFTEN. Vi er på et drengeværelse, der er fyldt med plakater, tegneserier og LEGO. (16 år) er ved at gøre sig klar til fest. Bertil skifter t-shirt

Læs mere

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad?

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad? 2. scene Elektra og Orestes. Orestes pakker, leder efter noget. Rasende. Elektra stirrer på ham, mens han brøler og smider med tingene. Hun er fjern i blikket, ryster. ORESTES - Hvor fanden er de henne?!

Læs mere

Bali. 1. Nu har jeg været på Bali i en uge, 2. og den varme sol skinner dagen lang. 3. Det er dejligt, når der kommer en let brise.

Bali. 1. Nu har jeg været på Bali i en uge, 2. og den varme sol skinner dagen lang. 3. Det er dejligt, når der kommer en let brise. Bali 1. Nu har jeg været på Bali i en uge, 2. og den varme sol skinner dagen lang. 3. Det er dejligt, når der kommer en let brise. 4. I går skulle jeg bestige en kæmpe vulkan. 5. Jeg var så sulten, så

Læs mere

Jeg besøger mormor og morfar

Jeg besøger mormor og morfar Jeg besøger mormor og morfar I dag er det søndag. Normalt kan jeg sove længe, for jeg skal selvfølgelig ikke i skole om søndagen. Men i dag står jeg alligevel tidligt op. Jeg skal nemlig besøge mormor

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn. LÆS BARE LØS A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist.. Han maler en lille ko.. Her er en glad lille pige. 2. Hun maler en ko. 2. Han råber vist noget. 3. Hun maler

Læs mere

Heksen Helga Håndvask

Heksen Helga Håndvask Historien om hvorfor Heksen Helga Håndvask lærte at vaske hænder Historie: Lisa Spangby Illustration: Daniel, Dubba PIIIISSSTTT. Ja, det er dig jeg kalder på kom og sæt dig ned, så skal jeg fortælle en

Læs mere

Balletastronauten og huskelisten

Balletastronauten og huskelisten Af Gracie Beaver Oversat til dansk af Susan Søgaard Balletastronauten og huskelisten - En fortælling for børn om hjerneskade Killingen Keiko vidste allerede som 6-årig hvad hun skulle være når hun blev

Læs mere