FANDANGO 3. Af Trine May og Susanne Arne-Hansen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FANDANGO 3. Af Trine May og Susanne Arne-Hansen"

Transkript

1 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ ,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå FANDANGO 3 Af Trine May og Susanne Arne-Hansen Dette er en pdf-fil med Fandango 3. Grundbog Filen er stillet til rådighed for elever med læsevanskeligheder. Filen må ikke videredistribueres

2

3 1. udgave, 2. oplag Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag A/S, København Kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner, der har indgået aftale med Copy-Dan, og kun inden for de i aftalen nævnte rammer. Forlagsredaktion: Anne Fægteborg Dalsgaard og Lise Jæger Billedredaktion: Jessie Stafort Tekst og billedredaktion s , 34-35, 42-44, 67, : Ida Brændholt Lundgaard og Julie Blicher Trojaborg Grafisk tilrettelægning og omslag: Frk. Madsen Omslagsillustration: Hanne Kvist/billedkunst.dk Bogen er sat med Times, Salmiak og Rakugaki og trykt hos Narayana Press, Gylling ISBN:

4 af Kim Fupz Aakeson af Louise Bourgeois af Morten Ramsland af Joan Miró af Ole Lund Kirkegaard af Georg Baselitz af Rikke Dyrhave Nissen af Bente Olesen Nyström af Bjarne Reuter af Louis Jensen ved P.A. Lindholm af Dorte Karrebæk

5 af Iselin C. Hermann af Thorstein Thomsen af Daniel Zimakoff af Louis Jensen af Louis Jensen af Kenneth Bøgh Andersen af Bodil Bredsdorff af Naja Marie Aidt af Ulf Stark genfortalt af Susanne Arne-Hansen af Cecilie Eken af Louis Jensen

6 af Hanne Kvist af Hanne Kvist af Hanne Kvist af Hanne Kvist af Hanne Kvist af Julie Nord af Julie Nord af Julie Nord af Julie Nord

7 Der findes to slags litteratur: skønlitteratur og faglitteratur. Fandango handler først og fremmest om skønlitteratur og hvad er så det? noget, en forfatter har fundet på Der er altså tale om opdigtede historier. Måske ligner historierne virkeligheden måske ikke. Uanset om de ligner virkeligheden eller ej, er det litteratur. Den litteratur, der ligner virkeligheden, hedder realistisk litteratur. Den litteratur, der ikke ligner virkeligheden, fx fordi der optræder en heks, en drage eller et talende dyr, hedder fantastisk litteratur. Man kan også sige, at den fantastiske litteratur er overnaturlig. Hvad vil du kalde disse historier realistisk litteratur eller fantastisk litteratur? Hvorfor?

8 historier, der kræver læsning mellem linjerne Forfatteren har ikke skrevet alt i sin historie. Noget af det må vi selv tænke os til. Det kaldes at læse mellem linjerne. Her er et eksempel fra en historie, hvor en pige er på vej i skole en morgen: Ude på gangen møder jeg rare hr. Danckert. Han bor nede på anden sal. Han smiler over hele sit ansigt. Ligesom han plejer. Nå, så skal den lille pige måske i skole? Så siger min mund: Ja, hvad ellers, din gamle skovl? Fra Kim Fupz Aakeson: Min uartige mund Vi får en fornemmelse af mandens og pigens humør, selv om forfatteren ikke har skrevet det direkte. Hvad kan du læse mellem linjerne om mandens og pigens humør? ordkunst En forfatter arbejder med sproget. Han gør sig umage for at finde de helt rigtige ord til sin historie, så den kan blive rigtig god. Litteratur er altså ikke altid sande historier. Kunstneren Picasso har engang sagt: Litteratur er altså kunst, vi kan blive kloge af, selv om den lyver. I Fandango kan du også finde anden kunst end litteratur, fx billedkunst, arkitektur og filmkunst.

9 Noget helt andet er faglitteratur. Det er tekster om, hvad der sker i virkeligheden. De kaldes også fagtekster. En fagtekst kan fx handle om krybdyr, et land eller vulkaner. Kan du selv komme på flere eksempler? En fagtekst kan også være en artikel i avisen, en madopskrift eller en vejledning i, hvordan dit nye computerspil skal installeres. Her ser du nogle titler på forskellige bøger. Er de skønlitteratur eller faglitteratur? Astrid Lindgren har engang sagt: Hvad tror du, hun mener?

10

11 Dette kapitel handler om personer. Du skal læse tre historier. I dem alle er der spændende personer og dem skal du arbejde med. Du skal også se på kunstværker, der forestiller personer. De kaldes portrætter. En teksts vigtigste person kaldes hovedpersonen. Det er den person, vi får mest at vide om. De andre personer omkring hovedpersonen kaldes bipersoner. Fra bøger og film kender vi mange hovedpersoner, fx Klods Hans, Gummi-Tarzan, Buster osv. Kan du komme i tanke om andre hovedpersoner? Hvem er bipersoner i deres historier?

12 Når vi skal arbejde med personerne i en tekst, kan vi lave en karakteristik. Vi kan lave en ydre karakteristik og en indre karakteristik. Når vi skal skrive eller tale om, hvordan personerne ser ud eller opfører sig, laver vi en ydre karakteristik. Når vi skal skrive eller tale om personernes væremåde, laver vi en indre karakteristik. Det kan være noget om, hvordan personerne er, eller hvordan de tænker. Selv om vi ikke får det fortalt direkte, gør vi os nogle forestillinger om, hvordan personerne er, når vi læser historien.

13 Teksten her handler om et barn og hans overvægtige mor. Under læsningen kan du overveje, om du mener, den er realistisk eller fantastisk. Mor er ikke lidt tyk som Antons mor. Mor er ikke meget tyk som Johans mor. Mor er tykkere. Mor er tyk som en elefant. Kæmpe-tyk. Når jeg føler mig lidt små-sulten, så snupper jeg mig et par gode skiver hamburgerryg med majonæse og lidt kold kartoffelsalat og en lille skål med budding, siger hun. Og hun føler sig tit lidt små-sulten. Og så er der de rigtige måltider. Så spiser hun virkelig til. Måske man indimellem kunne spise en gulerod, foreslår jeg nogle gange. Jeg har nemlig hørt, at man bliver tynd og fin af gulerødder. Jeg er da ikke nogen kanin, griner hun så. Hun napper mig i kinden og siger: Jeg er en mor. Ja, sukker jeg. Og nu er der mad! Jeg er ikke særlig sulten, siger jeg.

14 Det er ikke så slemt derhjemme. Det er slemt, når vi skal noget. Det er for eksempel slemt, når vi kører i bus. Ret slemt. Mor fylder næsten hele sædet. Jeg kan dårligt være der. Jeg sidder altid sådan ret klemt og kigger og kigger på mine knæ. Jeg ved, at alle glor på Mor. De glor på hende, fordi hun er tyk.

15 Og de tænker sikkert: Sikke en fed madamme. Måske tænker de: Hun skulle ærlig talt tage at tabe sig en kilo, den ko! Eller: Aj, hun må da være den fedeste, jeg nogensinde har set. Jeg kan slet ikke lide at sidde i en bus, mens alle andre tænker den slags om Mor. Men hun er vist ligeglad. Når vi kommer hjem, skal vi have en ordentlig portion boller i karry, siger hun. Jeg kigger bare på mine knæ. Jeg prøver osse altid at trække hende forbi pølsevognen. Jeg snakker rigtig meget om noget henne i skolen. Noget med bogstaver vi har lært, som for eksempel p er eller s er.

16 Men Mor kan lugte en varm pølsevogn på hundrede meter. Nu skal vi to lige have en pølse at gå hjem på, siger hun. Årh, jeg er ellers ikke særlig sulten, siger jeg. Du må vælge lige, hvad du vil, siger Mor og slikker sig om munden. Hvad med om vi bare går hjem og snupper en gulerod, foreslår jeg. Så griner Mor. Og pølsemanden griner. Hun er da ikke nogen kanin, siger pølsemanden. Nej, siger Mor. Jeg er en mor. Jaja, sukker jeg, og så får jeg en rød pølse med brød og ketchup. Så står jeg der og kigger på mine sko og kan ikke spise op. Men Mor. Mor får to af de ristede, mens hun venter på, at pølsemanden skal blive færdig med hendes seks hotdogs. Dem spiser hun, mens han laver de to bøfsandwich. Og så køber hun lige en medister til at søbe det sidste ketchup op med. Det ville være synd, hvis den gode ketchup skulle gå til spilde, siger hun. Og klapper mig på hovedet og spørger, om jeg vil have en pølse til. Nej tak, siger jeg. For folk er for længst begyndt at kigge. De tænker deres ting om en dame, der er så stor, og som har spist så mange pølser. Jeg vil hellere hjem. Men det er ikke det værste. Det værste er henne i skolen, når der er forældremøde. Alle skal komme med deres forældre, og der er kaffe og kage bagefter. Der tænker de ting, de andre børn og de andre forældre. Det kan de osse sagtens, for de er pæne og taler stille. Damerne lægger benene over kors og nikker til hinanden. Mor skal næsten bruge to stole. Hun drikker otte kopper kaffe med fløde og sukker. Hun spiser ni stykker kage, selvom der slet ikke er så mange stykker til hver.

17 Nå, griner hun. Hvis der virkelig ikke er nogen, der vil have det sidste stykke, så lad mig bare sende det ned til de andre. Orj, hvor jeg kigger på mine hænder sådan en forældreaften. Jeg tør slet ikke tænke på alt det, de andre mødre og fædre må tænke om Mor. De tænker sikkert, at hun ligner en elefant og en flodhest, og at hun skulle tage at spise en hel masse gulerødder. De er sikkert enormt glade for, at de selv er lige tilpas. Det var et godt møde, siger Mor på vejen hjem og klemmer min hånd, men de er nu lidt nærige med den kage. Du spiste ti stykker, siger jeg. Årh, det var meget små stykker, siger hun. Men heldigvis har jeg en lille islagkage hjemme i fryseren. Den går vi lige hjem og smager på. Jeg siger ikke noget om gulerødder. Næh, jeg er færdig med det gulerods-snak. Da jeg næste dag kommer hjem fra skole, går jeg ikke hjem til vores hus. Jeg går videre ind til vores nye nabo. Jeg har set hende gennem gardinerne. Hun er meget pæn og stille og har ægte krøller i håret. Jeg ringer på, og hun åbner, i dag i en blå kjole med perler. Ja? siger hun og ser på mig og smiler.

18 Ja, siger jeg. Du kunne vel ikke tænke dig sådan en sød lille dreng som mig? Damen tænker sig om. Går du i seng om aftenen uden ballade? Om jeg gør, siger jeg. Jeg er vildt artig. Skal man plage dig om at spise grøntsagerne og ikke kun frikadeller? Grøntsager! råber jeg. Prøv at give mig gulerødder! Jeg elsker gulerødder! Og hvad med skolen, er du flittig i skolen? Yes, siger jeg. Jeg er faktisk en af de bedste til p er og s er Det er i orden, siger damen og åbner døren mere. Men du skal kalde mig Mor. Er det en aftale? Selvfølgelig, siger jeg. Jeg tænker på, hvor dejligt det bliver at komme til forældremøder og køre i busser og gå forbi pølsevogne med sådan en laber mor. Så laver damen dejlig aftensmad. Bare sådan en lille smule på to tallerkner. Der er råkost med revne gulerødder. Og vi spiser kun én portion hver. Bagefter tørrer vi os om munden med servietter. Så, siger damen. Nu må du godt sige: Tak for mad, Mor. Ja, siger jeg. Tak for mad, Mos. Undskyld, siger damen. Hvad var det, du sagde? Mos? Jeg kom til at sige forkert, siger jeg. Nu siger jeg det rigtigt: Tak for mad, Musling, nej tak for mad Mappe, nej tak for mad Madras. Mor, siger damen, meget tydeligt. Mus, siger jeg. M-m-m-m-m, siger damen. M-m-m-m-m, siger jeg. M-m-mor, siger damen. M-m-marokko, siger jeg. M-m-muh, M-m-morgen-sko, M-m-mysli, M-makrel, M-mandarin, M-musling, Modig, Minus, Maling Jatak, siger damen.

19 Tak for mad, Mødding, siger jeg og har helt røde ører. Damen smiler og siger, at hun tror, jeg er meget træt. Jeg vil have det bedre i morgen tidlig, når jeg har sovet. Lad mig lige se dig være rigtig artig og børste tænder og rede dig og tage nattøj på. Oj, jeg skynder mig. Jeg børster de tænder, så de skinner. Jeg vasker mig bag ørerne og reder mit hår, til det bliver helt blankt og ømt. Jeg tager nattøj på, og før damen får set sig om, ligger jeg i min nye seng. Du er søreme en dygtig dreng, siger hun og kysser mig på panden. Måske du nu kan sige: Godnat Mor? Det tror jeg godt, jeg kan, siger jeg og trækker vejret dybt. Godnat Makrel, nej godnat Marmelade, nej Majs, Mast, Mel, Måge

20 Du får det bedre i morgen tidlig. Motel, Mund, Måne Godnat, siger damen og slukker lyset. Mammut, siger jeg i mørket. Og jeg siger osse: Mæh, Melodi, Mester, Minister, Medister, Medicin Til sidst holder jeg op. Jeg står ud af sengen og tager mit tøj på. Så går jeg ind i stuen. Damen sidder og ser fjernsyn og strikker. Hvad søren, siger hun. Kommer du der? Næh, siger jeg. Jeg går desværre. Åh, siger damen. Du vil føle dig meget bedre tilpas i morgen tidlig, når du har sovet. Jeg tror det ikke, siger jeg og prøver for en sidste gang. Farvel Mumi, farvel Mille, farvel Momo Du har nok ret, siger damen. Farvel Mims, farvel Møf, farvel Mulle Farvel, siger damen. Du er nu en meget sød dreng. Du er også sød, siger jeg. Farvel Dame. Mor sidder foran køleskabet, da jeg kommer hjem. Hun har hænderne fulde af leverpostej og æggemadder og flæskesteg med rødkål. Og hun har tudet, kan jeg se. Min lille skat! råber hun og omfavner mig. Hvor har du dog været? Jeg har siddet og trøstespist hele aftenen! Nåh, siger jeg og er en smule flov. Nej, meget flov, faktisk. Jeg har bare været lidt ude. Jamen, søde lille skat, siger hun og knuser mig og kysser mig. Du må være ved at dø af sult! Jøh, siger jeg, for jeg har ikke rigtig fået andet end det der råkost inde hos damen. Jeg kunne måske godt spise en lille haps af et eller andet Selvfølgelig skal du have mad, siger Mor og hiver ting ud af køleskabet til den store guldmedalje. Jeg tager en bid med

21 Bagefter sidder vi i sofaen. Mor holder om mig og kalder mig sin lille marcipan-gris. Men altså, siger jeg. En gang imellem kunne du måske godt tage dig en gulerod i stedet for alt det mad dér Mor griner. Jeg er ikke nogen kanin, siger hun så. Jeg ved det, siger jeg. Jeg er en mor, siger hun. Ja, siger jeg. Jeg kommer både til at ryste på hovedet og smile på én gang. Du er min Mor.

22 Du skal nu arbejde med figuren Mor. Du skal finde ud af, hvordan andre opfatter hende hvordan hun opfatter sig selv hvordan du opfatter hende Hvordan har barnet det med, at Mor er så tyk? Find eksempler i teksten. Hvad gør barnet for at få Mor på andre tanker? Da barnet og Mor sidder i bussen, kigger barnet på sine knæ. Ved pølsevognen kigger barnet på sine sko, og ved forældremødet på sine hænder. Hvorfor? Hvad tror du, de andre mennesker synes om Mor (fx i bussen, ved pølsevognen og ved forældremødet)? Hvordan har Mor det selv med, at hun er tyk? Find eksempler i teksten. Mor siger flere gange: Jeg er ikke nogen kanin. Jeg er en mor. Hvordan tror du, hun mener, en god mor er? Er teksten realistisk eller fantastisk? Hvorfor? opgave

23 Hvad tænker du, når du ser på skulpturen? Hvad forbinder du ellers med edderkopper? På billedet ser du en skulptur af en kæmpeedderkop. Den er ti meter høj og har tynde, krogede ben. Under sin krop bærer den et net med hvide æg. Det er en hun. Den er støbt i bronze. Det er et hårdt materiale, der kan tåle al slags vejr. Edderkoppen ser virkelig ud, selvom den er enorm. Skulpturen er åben, så du kan gå ind under den. På den måde kan du opleve forskellen på at være udenfor og indeni. Når du står under edderkoppen, virker skulpturen som et hus, der beskytter dig. I edderkoppernes virkelige verden æder hunnen hannen, efter de har parret sig, fordi hun vil forhindre, at faren slår ungerne ihjel. Louise Bourgeois har kaldt sin skulptur Maman. Det betyder mor. Skulpturen er et billede på hendes egen mor. Louise Bourgeois har sagt: Min mor var velovervejet, dygtig, tålmodig, trøstende, fornuftig, fin, spidsfindig, uundværlig, ordentlig og flittig som en edderkop, Jeg vil aldrig holde op med at fremstille hende. Louise Bourgeois viser med sin kæmpeedderkop, at moren er stor som et hus og kan rumme og beskytte sine børn. På den måde leger hun med ordet hus-mor. Hvordan tror du, det er at stå under edderkoppen? Hvad synes du om at lave et portræt af en mor som en edderkop? opgave Lav en brainstorm på tavlen om ordet husmor. Hvad forbinder du med ordet husmor?

24 Bronze, rustfrit stål og marmor, 895 x 980 x 1160 cm. 1999, Guggenheim Bilbao.

25 Her kommer en historie om et andet familiemedlem nemlig historien om onkel Pedro. Læs først halvdelen af historien, og lav opgaverne hertil. Først derefter skal du læse resten af historien. Sune er rødhåret. Han har en masse fregner over det hele. Hans ører stritter lige ud i luften, og så går han mærkeligt, fordi hans ene ben er lidt længere end det andet, men det er ikke det værste. Nej, det værste er, at Sune nogle gange har svært ved at sige s-lyde. Det er, som om tungen sidder fast oppe i ganen, når han forsøger at sige s. Alle børnene fra gaden synes derimod, det er mægtig skægt, at Sune har svært ved at sige s-lyde. Hvad er det nu, du hedder? Er det ikke Une? råber de og kigger på Sune med drillende øjne, når han kommer ud for at lege med dem. Nej! råber Sune. Jeg hedder zzz Une! Haha, griner de andre børn. Var det Une, du sagde? Une, Une, Une Nu hopper de rundt om Sune og danser som en flok indianere: Une, Une, Une, bliver de ved med at råbe. Sune sukker.

26 Han er hverken den bedste på gaden til at løbe eller cykle eller til at klatre i lygtepæle. Han kan ikke hoppe særlig højt. Han falder altid over bolden, når de skal spille fodbold. Han er dårlig til at skyde med vandpistol. Faktisk kan Sune ikke finde en eneste ting, han er god til. Måske er det derfor, ingen vil have Sune med på deres hold, når de skal spille bold eller lege tagfat eller noget i den stil. I kan få Une, siger det ene hold til det andet. Nej, I kan få Une, siger det andet hold til det tredje, vi vil ikke have ham.

27 Men nu hopper de bare rundt om ham og siger: Une, Une, Une, indtil Sune bliver træt af at høre på det og går ind i huset igen. Han lukker døren bag sig. Sune bor alene sammen med sin mor. De fleste børn har både en mor og en far, men Sune har kun en mor. Sådan har det altid været. Han ved ikke noget om, at han også skulle have en far. En dag finder Sune et sammenkrøllet stykke papir omme bag den store kommode. Først tror han, det er et skattekort, men da han folder det ud, kan han se, at det er et gammelt fotografi. Hvem er det på billedet? spørger Sune, da han senere sidder og spiser aftensmad med mor. Men mor svarer ikke på hans spørgsmål. Hvor har du dét fra? spørger hun i stedet og hiver billedet ud af hånden på ham. Billedet er så sammenkrøllet og slidt, at personen på det er helt utydelig. Nåja, sukker hun så og ryster opgivende på hovedet, skal vi ikke bare sige, det er din onkel? Har jeg z ådan én? spørger Sune. Ja, svarer mor og sukker igen. Skal vi ikke bare sige det? Hvad hedder han? spørger Sune. Ja, siger mor, skal vi ikke bare sige, han hedder Pedro? Sune putter billedet i baglommen, og inden han skal sove, vil han gerne vide, om onkel Pedro er god til at løbe og cykle og spille fodbold og gå på stylter og skyde med vandpistol, og om han er god til at sige s-lyde. Ja svarer mor. Det kan vi godt sige. Rigtig god? spørger Sune. Ja, siger mor, så siger vi det. Da Sune næste dag kommer ud på gaden, sidder de fleste af børnene oppe i lygtepælene. Det gør de indimellem. De konkurrerer om, hvem der kan klatre højest op, og hvem der kan blive siddende længst deroppe. Æbæ, Une kan ikke få røven med sig, råber Thomas. Thomas sidder øverst oppe i lygtepælen. Han er den bedste på gaden til at klatre i lygtepæle.

28 Nej, men det kan min onkel, hvisker Sune op til Thomas. Din onkel? siger Thomas. Hvad er det for en onkel? Han hedder Pedro, fortæller Sune. Han er den bedste til at klatre i lygtepæle. Han har engang arbejdet som lygtepæleklatrer. Han skulle skifte pærerne ud i alle lygtepælene på 80 km motorvej. 80 km motorvej? stønner Thomas og ser helt svimmel ud. Jep, siger Sune og har lige pludselig ikke spor svært ved at sige s-lyde. I et øjeblik ved Thomas slet ikke, hvad han skal sige. Men så tager han en vandpistol op af lommen og skyder Sune med den. Det er ingenting, det dér, siger Sune og tørrer vandet væk fra ansigtet. Min onkel kan ramme en gråspurv på 30 meters afstand med sin vandpistol. Hvad for noget? siger Thomas og ser helt forkert ud i hovedet. Ja, han har været vandkanonfører i civilforsvaret. Han skød så langt, at han en dag ramte et jagerfly. Så blev de nødt til at fyre ham. De kunne ikke have sådan en mand rendende og skyde jagerfly ned. Bah, siger de andre børn og skyder efter Sune med deres vandpistoler. Det er vi da ligeglade med. Men når de andre børn siger, de er ligeglade med Sunes onkel, får han bare endnu mere lyst til at tale om ham. Han har engang været dybvandsdykker på De Kolonariske Øer, siger Sune og snapper efter vejret. Det er, som om det slår gnister inde i hovedet, når han taler om onkel Pedro. Det var ham, der måtte svømme forrest, når der var hajer i nærheden. Engang blev han angrebet. Men han brækkede hajens rygsøjle med et håndkantsslag. Hva for no et? stønner de andre børn i lygtepælene. Hvorfor har vi aldrig hørt om ham? Det er, fordi han indtil for nylig arbejdede som hemmelig agent i kloakvæsnet. Det var ham, der skulle rydde kloakkerne for forbrydere.

29 Gisp, siger børnene i lygtepælene. Sune ved ikke rigtig, hvor han ved alle de ting om onkel Pedro fra. Men han er sikker på, at det hele er rigtigt: Han er lige så stærk som en bjørn. Han har engang tæsket en bjørn, der blev for fræk, oppe i noget, som hedder Alaskis. Øj, begynder de andre børn at sige. Er det rigtigt? Gjorde han virkelig? Jep, siger Sune. Det kan I lige bide jer selv i næsen på! Øj, hvor vildt. Må vi høre mere om onkel Pedro? Sune fortæller den ene vilde historie efter den anden. Nogle gange bliver han helt forpustet af at tale så meget. Det er, som om han slet ikke kan stoppe, når han først er kommet i gang. S-lydene flyver ud af munden på ham. Det er ikke, fordi Sune bliver bedre til at løbe eller cykle eller til at klatre i lygtepæle. Men børnene fra gaden vil pludselig alle sammen have ham med, når de leger. Og de holder også op med at kalde ham Une. Sune, siger de i stedet. Vil du ikke fortælle om dengang, onkel Pedro blev begravet i en diamantmine? Jo, siger Sune og smiler over hele femøren. Det kan jeg da godt.

30 En dag får Sunes mor et brev. Det er ikke noget særlig langt brev, men hun er alligevel længe om at læse det. Bagefter kigger hun på fotografiet af onkel Pedro, som Sune har hængt op på opslagstavlen, og siger: Han kommer og besøger os i næste uge. Onkel Pedro? råber Sune. Ja, sukker mor og kigger på Sune med alvorlige øjne: Det er jo det, vi kalder ham. Han kommer klokken halv fem. Sune går straks ud på gaden og råber: Onkel Pedro kommer i næste uge. Verdens stærkeste, modigste, flotteste og sejeste onkel! Han kommer, det er rigtigt! Øj, siger de andre børn. Ham, der har brækket ryggen på en haj? Ham, som kæmper imod sørøvere og som tæsker bjørne? Jep, svarer Sune. Han kommer på tirsdag klokken halv fem. Øj, siger de andre børn. Hvordan har Sune det med andre børn i begyndelsen af historien? senere i historien? Hvorfor ændrer det sig? Sune har svært ved at sige s-lyde, men når han fortæller om Pedro, kan han godt. Hvorfor mon? opgave

31 Endelig bliver det tirsdag. Alle gadens børn venter spændt. De hænger oppe i lygtepælene. De kigger frem fra deres skjul bag hække og parkerede biler. Klokken er allerede over halv fem, og rundt om gadehjørnet kommer en lille spinkel dame gående på højhælede sko. Alle sukker. Så lyder der igen skridt, men denne gang kommer der bare en herreløs hund luntende hen ad fortovet. Øv, siger børnene fra gaden. Måske er han blevet forsinket, fordi han lige skulle ordne en bjørn eller to. Men mere når de ikke at sige, for nu kommer der en lille mand gående rundt om hjørnet. Han er ikke særlig stor, så det kan i hvert fald ikke være onkel Pedro. Da den lille mand kommer nærmere, kan alle se, at han halter lidt. Hans ene ben ser ud til at være længere end det andet ligesom Sunes. De kan også se, at han er rødhåret. Han har en masse fregner over det hele, og så stritter hans ører lige ud i luften. Det er mærkeligt, synes alle gadens børn. Det er meget mærkeligt, for manden ligner faktisk Sune. Han er bare større og ældre. Skulle det alligevel være onkel Pedro? Sune synes også, det er mærkeligt. Han håber, at manden vil gå forbi dem, men han går lige ind ad indkørslen til Sunes hus og op mod hoveddøren, hvor mor står. Mor siger ikke noget. Hun kikker på den lille rødhårede mand. Manden rækker sin hånd frem for at hilse på mor, men hun kniber bare sine øjne sammen. SLAM! siger det pludselig. Sune kan næsten ikke tro sine egne øjne. Mor har slået onkel Pedro med flad hånd lige midt i ansigtet! Mor har givet onkel Pedro en lussing! Nu bliver han sikkert tosset, tænker Sune. Men onkel Pedro bøjer bare hovedet. Dén havde jeg nok fortjent, siger han undskyldende. Bagefter går Sune op til dem. Det er han ligesom nødt til. Men det er ikke, fordi han har lyst. Hej zzz ønnike, siger manden og klapper ham på

32 hovedet. Sikke stor du er blevet. Sune siger ikke noget. Han er målløs. Onkel Pedro bøjer sig frem mod ham. Undskyld, men det kan godt være svært at sige s, når man er nervøs, hvisker han ind i Sunes øre. De andre børn står bare og kigger på Sune og onkel Pedro. Først ser de meget skuffede ud, men så begynder enkelte af dem at prikke hinanden i siderne med deres albuer. De blinker også til hinanden, og til sidst begynder de at fnise. Sune skynder sig at følge efter mor og onkel Pedro ind i huset. Han lukker døren efter sig og ønsker, at han aldrig havde fortalt nogen om sin dumme onkel. Onkel Pedro har allerede sat sig, og mor sætter noget aftensmad på bordet. Imens de spiser, fortæller onkel Pedro nogle historier fra fremmede lande, men ikke historier om sørøvere og hajer og vilde eventyr eller noget som helst af den slags. Nej, onkel Pedro sidder bare lige så stille og fortæller, at han arbejdede på dét kontor, og så gik den ikke længere, og så måtte han finde noget nyt og bla bla bla Det er simpelthen ganske almindelige ting, han sidder og fortæller. Sune får lyst til at gabe. Og det gør han så. Han gaber syv gange i træk, men da han bliver træt af at gabe, synes han egentlig, det er meget hyggeligt at sidde ved spisebordet sammen med mor og onkel Pedro. Sune håber i hvert fald, at onkel Pedro ikke går lige med det samme. Han kigger på hans røde hår. På hans ører, der stritter. På hans fregner. Han kan ikke lade være med at smile, hver gang onkel Pedro siger noget almindeligt. Sådan bliver Sune siddende hele aftenen, og da han vågner næste morgen, ligger onkel Pedro og sover på sofaen i stuen. Hej sønnike, siger han og smiler. Hej, siger Sune og sætter sig ved siden af ham. Var det en lang rejse, du var ude på? Jep, siger onkel Pedro. En lang og besværlig rejse.

33 Hver eneste morgen, når Sune vågner, ligger onkel Pedro i sofaen og siger: Hej sønnike. I begyndelsen er det lidt mærkeligt, men efterhånden vænner Sune sig til det. Også mor vænner sig vist til det, for hun ser ikke længere så sur ud, når onkel Pedro siger noget. Tit sidder hun bare og kigger på hans røde hår, på hans fregner og på hans ører, der stritter lige ud i luften. Men en morgen, da Sune kommer ned i stuen, er onkel Pedro væk. Sofaen er tom, og der ligger ikke engang en dyne i den. Sune bliver helt kold indeni er onkel Pedro gået uden at sige farvel? Så hører han stemmer og lister ud i gangen. Han kan se, at onkel Pedro ligger inde i sengen ved siden af mor. Han ligger og vipper med tæerne. Hej sønnike, siger han og smiler, da Sune kommer til syne i døråbningen. Skal du aldrig udenfor og lege?

34 Det er rigtigt. Sune har ikke været uden for en dør, siden onkel Pedro kom. Han lister lige så stille ud ad døren, ud på gaden. Hej Une! Det var jo løgn det hele, alt det med din onkel, råber børnene fra gaden, da Sune endelig kommer ud. De hænger igen oppe i lygtepælene og konkurrerer om, hvem der kan blive siddende deroppe længst. Sune trækker undskyldende på skuldrene. Men han kan ikke lade være med at smile lidt. Det er, som om smilet slet ikke vil forlade hans læber. Ha, råber Thomas. Ikke nok med, at det var løgn det hele, men manden er garanteret heller ikke din onkel. Næ, siger Sune og smiler endnu mere. Det har du nok ret i. Manden er sikkert slet ikke min onkel. Sune kigger op mod køkkenvinduet. Han kan se, at onkel Pedro er stået op og går rundt inde i køkkenet. Om lidt vil onkel Pedro stikke hovedet ud ad vinduet og råbe: Hej sønnike! Og så ved Sune præcis, hvad han vil gøre: han vil vinke tilbage og råbe: Hej far! Hvad tænkte du om Pedro, da han kom? opgave

35 Den spanske kunstner Joan Miró har tegnet en tegning af sig selv. Mange år senere har han malet sig selv oven på tegningen. De to selvportrætter er meget forskellige. Da Miró tegnede det første, var han bekymret over, hvad der skete i hans land. Han var flygtet til Frankrig med sin familie, fordi der var borgerkrig i Spanien. Se godt på tegningen inde bag malingen. Den er tegnet med fine, tynde streger og grå skygger. Den består af mange små figurer og former fra naturen. Hvilke? Munden er lukket, og det ser ud, som om den er syet sammen. Hvorfor tror du, Miró har tegnet sig selv sådan? Miró har ikke tegnet sig selv, som han så ud i virkeligheden. Tegningen viser, hvordan Miró havde det, da tegningen blev til. Hvordan tror du, han havde det? Hvad betyder det fx, at tegningen ikke har farver? opgave Det malede selvportræt oven på tegningen ligner heller ikke virkeligheden. Det er helt enkelt. Beskriv hans nye selvportræt. Det nye selvportræt ødelægger næsten den fine tegning. Når Miró maler oven på det gamle selvportræt, danner han et nyt, så han nu har to. Tilsammen danner de et helt tredje: et selvportræt, der fortæller om flere forskellige tidspunkter i hans liv. De to portrætter danner ét billede. Det viser, hvordan Miró forandrer sig, og hvordan den, han er, er en del af den, han har været.

36 Olie og blyant på lærred, 146,5 x 96,9 cm , Fundació Joan Miró, Barcelona.

37 Den sidste tekst i kapitlet om personer er historien om den sjove dreng Albert. Du får ikke hele teksten her, for historien om Albert er en roman, dvs. en hel bog. Du skal læse et uddrag fra begyndelsen af bogen, hvor vi hører om Albert, fra han bliver født, til han skal i skole. Han bor i byen Kalleby. Hvis du vil høre mere, må du selv låne bogen. Eller du kan låne en af Ole Lund Kirkegaards andre sjove bøger, der alle har skægge hovedpersoner, fx Orla Frøsnapper, Lille Virgil eller Gummi-Tarzan. Allerede den dag, Albert blev født, begyndte han at vokse, og siden den tid voksede han et ganske lille stykke hver dag. Albert blev større og større. Alberts far var meget stolt af Albert. Næsten hver eneste dag målte han ham med et målebånd, og hver gang han havde målt ham, stak han hovedet ud af vinduet og råbte: HURRA. Nu er Albert vokset igen. Og folkene i Kalleby stak hver gang deres lange, nysgerrige næser ud af dørene og vinduerne for at høre, hvem det var, der råbte sådan op. Men når de hørte, at det var Alberts far, der råbte noget om Albert, så de bare på hinanden, rystede på hovederne og sagde: PHHØØØ. Som om det var noget at prale af. PHHØØØ, ja, sagde den gamle fru Stampe. I de syv og halvfems år jeg har levet i denne hersens by, er der aldrig nogen drenge, der ikke har vokset sig større og frækkere. Og så trak både hun og de andre folk næserne til sig og smækkede deres døre i med nogle gevaldige brag.

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

Følg Hele Verden i Skole på Facebook

Følg Hele Verden i Skole på Facebook LÆSERAKETTEN 2015 1 Følg Hele Verden i Skole på Facebook Kære elever og forældre Som familie kan I følge Hele Verden i Skole via Facebook. I år handler materialet om børn og unge i Guatemala. Læs med i

Læs mere

Eventyr H.C. ANDERSEN 2005 NUDANSK UDGAVE

Eventyr H.C. ANDERSEN 2005 NUDANSK UDGAVE Eventyr H.C. ANDERSEN 2005 NUDANSK UDGAVE NUDANSK UDGAVE H.C. ANDERSEN Eventyr 2005 DET KONGELIGE BIBLIOTEK H.C. Andersen Eventyrbog til Indvandrerfamilier er udgivet af Det Kongelige Bibliotek og udarbejdet

Læs mere

Indhold. Se skolens aktivitetsplan på Hjemmesiden. Har I nogle sjove historier eller vitser, kan I sende dem til redaktionen via Intra-nettet.

Indhold. Se skolens aktivitetsplan på Hjemmesiden. Har I nogle sjove historier eller vitser, kan I sende dem til redaktionen via Intra-nettet. Har I nogle sjove historier eller vitser, kan I sende dem til redaktionen via Intra-nettet. Mvh. Mona og Peter Indhold 2. Info 3. Siden sidst 4. 7.b s konfirmation. 7. Indslag fra 1.a 8. Arbejdslørdagen

Læs mere

77 afsnit. Molly og Viggo gennem hele Bibelen. Børn & Tro. Af Dorthe Lykke Jensen. www.børnogtro.dk

77 afsnit. Molly og Viggo gennem hele Bibelen. Børn & Tro. Af Dorthe Lykke Jensen. www.børnogtro.dk www.børnogtro.dk 77 afsnit og gennem hele Bibelen Af Dorthe Lykke Jensen Børn & Tro Kapitel: Fejl! Ingen tekst med den anførte typografi i dokumentet. 0 Indholdsfortegnelse Det Gamle Testamente m.m. Side

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

Peter Durup. Kidnappet. Caroline og Mads

Peter Durup. Kidnappet. Caroline og Mads Peter Durup Kidnappet Caroline og Mads Kidnappet 1. udgave. 2010 Forlaget DuuBooks Peter Durup, Solrød 2010 Omslagstegning: Peter Durup Redaktør: Hanne Svendsgaard Typografi: Garamond ISBN 978-87-992139-5-5

Læs mere

lise ammitzbøll dorte østergren-olsen Henrik Poulsen ild med dansk 9 lærervejledning gyldendal

lise ammitzbøll dorte østergren-olsen Henrik Poulsen ild med dansk 9 lærervejledning gyldendal lise ammitzbøll dorte østergren-olsen Henrik Poulsen ild med dansk 9 lærervejledning gyldendal Vild med dansk 9 Grundbog af Lise Ammitzbøll, Henrik Poulsen og Dorte Østergren-Olsen 1. udgave, 1. oplag

Læs mere

Havet. Noveller og digte om havet September 2010 i 6. E

Havet. Noveller og digte om havet September 2010 i 6. E Havet Noveller og digte om havet September 2010 i 6. E Samurai Stens største kamp af Jakob 2 Undervandshospitalet af Sasha 4 Den ikke tophemmelige undervandsbase af Jonas 5 Vampyr-sirene af Stine 9 Hævn,

Læs mere

POLITISK MENUET SKUESPIL I TO AKTER. Kaj Himmelstrup. Har du kommentarer modtages de gerne på kaj.himmelstrup@mail.tele.dk PERSONERNE.

POLITISK MENUET SKUESPIL I TO AKTER. Kaj Himmelstrup. Har du kommentarer modtages de gerne på kaj.himmelstrup@mail.tele.dk PERSONERNE. POLITISK MENUET SKUESPIL I TO AKTER Kaj Himmelstrup Har du kommentarer modtages de gerne på kaj.himmelstrup@mail.tele.dk PERSONERNE Herskeren Den håndgangne Kassemesteren Elle, en klog kone Kvinden Danne

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

Klaus Rifbjerg: Den kroniske uskyld

Klaus Rifbjerg: Den kroniske uskyld Klaus Rifbjerg: Den kroniske uskyld Klaus Rifbjerg Den kroniske uskyld Det Schønbergske Forlag København 1958 Copyright 1958 by Det Schønbergske Forlag. Omslag: Thomas Winding. 2. oplag november 1958.

Læs mere

BLODTÅGE BLODTÅGE SKELETTER I SK ABET 2

BLODTÅGE BLODTÅGE SKELETTER I SK ABET 2 BLODTÅGE 1 Af samme forfatter Dødsbørn Skeletter i skabet 1, Facet 2010 Bitchen imellem os, Facet 2010 2 NICOLE BOYLE RØDTNES NICOLE BOYLE RØDTNES BLODTÅGE Skeletter i skabet 2 3 FORLAGET FACET Tak til

Læs mere

TVILLINGEBRØDRENE. Selv skal du ikke lide nogen nød fra nu af, og du behøver ikke mere at tage ud på havet at

TVILLINGEBRØDRENE. Selv skal du ikke lide nogen nød fra nu af, og du behøver ikke mere at tage ud på havet at TVILLINGEBRØDRENE Ude ved den åbne strand lå et lille sted, hvor der boede et par enlige folk. De var allerede til års, og ingen børn havde de. Det var kun småt for dem; jorden var mager og gav kun ringe

Læs mere

Ragnhild Bach Ølgaard. Fortælleøen. I Tryllesøen. Eventyrligvis

Ragnhild Bach Ølgaard. Fortælleøen. I Tryllesøen. Eventyrligvis Ragnhild Bach Ølgaard Fortælleøen I Tryllesøen Eventyrligvis 1 ISBN: 9788791703119 Fortælleøen i Tryllesøen Troldenes hus 1. december På Fortælleøen i Tryllesøen var det blæksort nat. Nede i den dybe brønd

Læs mere

Den perfekte jul. Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere.

Den perfekte jul. Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere. Den perfekte jul Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere. Ordet Fangers store julekonkurrence "Skriv om din perfekte jul" blev en stor succes Ca. 400 skoleelever sendte i julen 2012

Læs mere

Alexej Michailovic Remizov TIMERNE

Alexej Michailovic Remizov TIMERNE 1 Alexej Remizov 1877-1957 Poul Preben-Hansen 1915-95 Alexej Michailovic Remizov TIMERNE Oversat til dansk (København 1987) fra den russiske originaludgave (Chasy, Sankt Petersborg 1908) af Poul Johan

Læs mere

Masterclass i kreativ skrivning. - Århus Akademi 2014. Lasse Rude Nord. Nikolaj Loufbye Carstensen. Sissel Karstensen.

Masterclass i kreativ skrivning. - Århus Akademi 2014. Lasse Rude Nord. Nikolaj Loufbye Carstensen. Sissel Karstensen. VI SER 1 Masterclass i kreativ skrivning - Århus Akademi 2014 Lasse Rude Nord Nikolaj Loufbye Carstensen Sissel Karstensen Nikita Morel Laura Haslam Lassen Alle rettigheder tilhører forfatterne Forord

Læs mere

DE FØRSTE TO KAPITLER

DE FØRSTE TO KAPITLER 1 Cecilie & Jacob Bugge DE FØRSTE TO KAPITLER de følgende sider viser de første to kapitler, som de fremstår i HELE VEJEN, den Første Bog i LANDET. Således begynder fortællingen. www.bugge.com BJERGENE

Læs mere

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser.

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Undervisningshæftet Klima og historie giver et indblik i seks

Læs mere

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser De Frafaldne En samling af fortællinger om

Læs mere

1: Observationer. Obs: Alt hvad der står i parentes er vores fortolkninger og kommentarer. 1:1: Observation (Rebecca) 1:2: Observation (Louise)

1: Observationer. Obs: Alt hvad der står i parentes er vores fortolkninger og kommentarer. 1:1: Observation (Rebecca) 1:2: Observation (Louise) 1 1 1 1 1 1 0 1 Bilag 1: Observationer 1:1: Observation (Rebecca) 1:: Observation (Louise) 1:: Observation (Dogan) : Interviews :1: Aden :: Andreas :: Efe :: Izel :: Jakub :: Karl Emil :: Kim :: Ozan ::

Læs mere

En kvinde, tre mænd. Pouline Middleton. Foråret 2010

En kvinde, tre mænd. Pouline Middleton. Foråret 2010 En kvinde, tre mænd Pouline Middleton. Foråret 2010 10. april 2010 udveksle historier om dengang, de var opvarmningsband for The Clash for 27 år siden! Kære Dagbog Jeg har været en pæn velopdragen pige

Læs mere

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til Bilagshæfte til Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier Side 2 Side 6 Side 8 Side 9 Side 19 Side 28 Side 29 Side 47 Side 49 Side 50 Side 62 Side 71 Side 72 Side

Læs mere

Mit liv. Beretning fra ophold i koncentrationslejr 1943-45. af Hans Larsen

Mit liv. Beretning fra ophold i koncentrationslejr 1943-45. af Hans Larsen Mit liv Beretning fra ophold i koncentrationslejr 1943-45 af Hans Larsen Indhold Mit liv... 1 Beretning fra ophold i koncentrationslejr 1943-45... 1 Forord... 5 Introduktion.... 6 Barndom... 9 Min far...

Læs mere

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN HVOR ER DU? BAGSIDETEKST Adoption bringer mange tanker og følelser i spil. I bøger, aviser,

Læs mere

TORNEROSE var et vakkert barn

TORNEROSE var et vakkert barn TORNEROSE var et vakkert barn - en beretning om angst og forvandling HANNE BOM 1 Indholdsfortegnelse. 1. Når livet bryder samen 3 2. Et barndoms-eventyr 7 3. Voksen i Danmark 30 4. 3 måneder på Montebello

Læs mere

Skyg Jørn. Noter alt, hvad du får at vide om ham i uddraget.

Skyg Jørn. Noter alt, hvad du får at vide om ham i uddraget. Måske kender du Guldregn fra fjernsyn eller video, for forfatteren Anders Bodelsen har både skrevet sin historie som filmmanuskript og som roman. Historien handler om Nana, der har en hule ude i skoven,

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere