Åben nat og dag. Indhold

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Åben nat og dag. Indhold"

Transkript

1 Samfundsansvar 2006

2 2 CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY 2006 Åben nat og dag Indhold 1. SAMFUNDSANSVAR 3 2. OM KONCERNEN 4 3. SAMFUNDSANSVAR I DANSKE BANK KONCERNEN Organisation Aktiviteter i Målsætninger og fokusområder for KUNDER Målsætninger Let adgang for kunder Gennemsigtighed Kundedialog Klagehåndtering MEDARBEJDERE Målsætninger Medarbejdersammensætning Sikkerhed og sundhed Kompetenceudvikling Medarbejdertilfredshed Oversigt over data for medarbejdere MILJØ Opfyldelse af målsætninger for Målsætninger Miljøledelse Miljøaktiviteter Miljøpåvirkninger SAMFUND Målsætninger Viden Donationer til velgørende formål RAPPORTERINGSPRINCIPPER 30

3 SAMFUNDSANSVAR Samfundsansvar For Danske Bank koncernen er ansvaret over for interessenter og det omgivende samfund en integreret del af koncernens forretningsmetode. Koncernens forretning bygger på gode, langvarige relationer til alle interessentgrupper. Målsætningen for koncernens arbejde med samfundsansvar også kaldet Corporate Social Responsibility (CSR) er at sikre gensidig værdiskabelse for koncernen og dens interessenter. I august 2006 offentliggjorde Danske Bank koncernen en CSR-politik. Politikkens formål er at opstille en ramme for arbejdet med samfundsansvar. Samtidig blev der lanceret en hjemmeside, der informerer om nye tiltag inden for området. Denne rapport giver et indblik i koncernens initiativer til dato og skitserer hovedlinjerne for arbejdet i de kommende år. Det lokale engagement er helt centralt for koncernen, der efter overtagelsen af Sampo Bank Group, Finland har over medarbejdere og aktiviteter i 14 europæiske lande. Indsatsen skal være der, hvor kunderne, medarbejderne og de lokale interessenter er. Det er i dialogen med interessenterne, at koncernen udvikler sig. Jeg håber, at denne rapport vil give et godt grundlag for den fremtidige dialog. God læselyst! Peter Straarup Ordførende direktør 31. januar 2007

4 4 SAMFUNDSANSVAR Om koncernen Fokus Bank Sampo Bank Danske Bank Sverige Danske Bank BG Bank Danica Pension Realkredit Danmark Northern Bank National Irish Bank Danske Bank London Danske Bank International Danske Bank Polska Danske Bank Hamburg Danske Bank er den største bank i Danmark og har aktiviteter i en række andre nordeuropæiske lande. Koncernen tilbyder alle traditionelle finansielle serviceydelser. Koncernen betjener 3,4 mio. bankkunder i Danmark, Norge, Sverige, Nordirland og Irland. Koncernen overtog primo 2007 den finske Sampo Bank, der har 1,1 mio. privatkunder og erhvervskunder i Finland, samt aktiviteter i Baltikum. Sampo Banks aktiviteter er ikke omfattet af denne rapport, der beskriver koncernens aktiviteter i 2006.

5 SAMFUNDSANSVAR Vision og mission CSR-politikken støtter naturligt op om koncernens vision og mission. Visionen er med til at styrke koncernens position som en synlig aktør i samfundet. Missionen er i tråd med CSR-politikkens målsætning om at bidrage til gensidigt fordelagtige økonomiske resultater for interessenterne. Vision Mission En platform exceptionelle brands Den bedste lokale finansielle partner Kerneværdier Alle koncernens medarbejdere arbejder ud fra koncernens fem kerneværdier: ordentlighed i forretningsadfærd og som en del af samfundet tilgængelighed elektronisk og fysisk, i forretning og i kommunikation værdiskabelse for aktionærer, kunder og medarbejdere kompetence ved høje standarder for kvalitet og faglighed engagement i kundernes finansielle forhold. Værdierne er omdrejningspunkt for det daglige arbejde i koncernen og understøtter en holdningsbaseret styring af koncernens aktiviteter. Værdierne er et vigtigt fundament for arbejdet med samfundsansvar.

6 6 SAMFUNDSANSVAR 2006 Nøgletal for Danske Bank koncernen KUNDER Bankkunder (mio.), ultimo 3,4 3,4 Privatkundeandel af udlån (pct.), ultimo MEDARBEJDERE Antal heltidsmedarbejdere, ultimo Kvinder/mænd (pct.) Kvinder/ mænd i ledelsen (pct.) Medarbejdertilfredshed og motivation (skala 0-100)* Sygefravær (gennemsnitligt antal sygedage pr. medarbejder)** 4,2 4,0 MILJØ Energi (MWh pr. medarbejder)** 8,0 Papirforbrug (ton pr. medarbejder)** 0,2 CO 2 -emission (ton pr. medarbejder)** 3,1 SAMFUND Donationer (mio. kr.) 27 * Omfatter kun aktiviteter i Danmark, Sverige og Norge. ** Omfatter kun danske aktiviteter.

7 SAMFUNDSANSVAR Samfundsansvar i Danske Bank koncernen 3.1 Organisation 3.2 Aktiviteter i Målsætninger og fokusområder for 2007 Danske Bank koncernen har i CSR-politikken opstillet følgende definition af samfundsansvar: At drive en gensidigt værdiskabende forretning, der bidrager til det samfund, som koncernen er en del af. De fire fokusområder i Danske Bank koncernens arbejde med samfundsansvar er Forholdet til kunderne Danske Bank koncernen ønsker et langsigtet og gensidigt værdiskabende forhold til den enkelte kunde. Kunderne skal i alle sammenhænge behandles med respekt for den enkeltes situation. Forholdet til medarbejderne Danske Bank koncernen ønsker at give alle medarbejdere gode muligheder for udvikling. Koncernen forpligter sig til at arbejde for at tilbyde medarbejderne et attraktivt arbejdsliv og sikre adgang til livslang læring. Miljømæssige forhold Danske Bank koncernen ønsker at minimere sin miljøpåvirkning og miljørelaterede risici. Koncernen vil have en systematisk tilgang til behandlingen af egne miljøforhold og vurderingen af kunders miljørisici. Samfundsengagement Danske Bank koncernen bidrager især til samfundet ved tilvejebringelse af en effektiv økonomisk infrastruktur. Herudover ønsker koncernen at stille sine faglige kompetencer til rådighed for initiativer på lokalt og nationalt plan, der understøtter generelt samfundsgavnlige forhold og især økonomisk og finansiel uddannelse.

8 8 SAMFUNDSANSVAR 2006 Vi modtager gerne kommentarer og spørgsmål til CSR-politikken og denne rapport. Skriv til: 3.1 Organisation Ansvaret for implementeringen af CSR-politikken er placeret i et CSR-board, som understøttes af fire stabsfunktioner. Medlemmerne af CSR-boardet indgår alle i koncernens eksekutivkomite. Business Development CSR-Board CSR-sekretariat Koncern HR Koncernøkonomi Koncern kommunikation 3.2 Aktiviteter i 2006 I 2006 vedtog Danske Banks bestyrelse en CSR-politik, og en specifik hjemmeside for området blev lanceret i august ( Herudover gennemførtes en række aktiviteter inden for de fire fokusområder. Tabellen viser et udsnit af disse aktiviteter. Udvalgte initiativer for de fire fokusområder i 2006: KUNDER Oprettelse af en samlet produktguide på koncernens hjemmeside for at skabe gennemsigtighed i produkter, priser og gebyrer. Tilgængeligheden til netbank er blevet forbedret for flere kundegrupper. MEDARBEJDERE Indførelse af en seniorpolitik, der sikrer ældre medarbejdere mulighed for mere fleksible arbejdstider. Indførelse af en misbrugspolitik, der sikrer hjælp til eventuelle medarbejdere med misbrugsproblemer. MILJØ Implementering af miljøledelse for direkte miljøpåvirkninger i alle danske aktiviteter. Opstilling af miljøkrav til leverandører og udvalgte produkter. SAMFUND Samlet donation på 27 mio. kr. til velgørende formål danske børn deltog i Danske Bank Cup idrætsstævnerne.

9 SAMFUNDSANSVAR Målsætninger og fokusområder for 2007 For 2007 har koncernen opstillet specifikke målsætninger for de fire fokusområder. Læs hele CSR-politikken på Udvalgte målsætninger for de fire fokusområder i 2007: KUNDER Sproglige og fysiske barrierer for kunderne kortlægges fortsat, og arbejdet med nedbrydelse af barrierer vil blive yderligere systematiseret. Fortsættelse af arbejdet med at sikre større gennemsigtighed for kunderne. MEDARBEJDERE Som en del af den overordnede sundhedspolitik vil koncernen udvikle værktøjer og gennemføre tiltag, der kan forebygge og afhjælpe tilfælde af længerevarende stress. Motivering af flere kvinder til at søge lederudfordringer. MILJØ Udbredelse af miljøledelsessystemet for direkte miljøpåvirkninger til udenlandske aktiviteter. At udarbejde en CO 2 -strategi og sætte CO 2 -mål for koncernen. SAMFUND Øget fokusering på samfundsrettede aktiviteter, der er forankret i bankens faglige kompetencer og primære rolle i samfundet. Øget allokering af medarbejdere til deltagelse i velgørende formål gennem frivilligt arbejde i arbejdstiden.

10 10 SAMFUNDSANSVAR Kunder Danske Bank koncernen er den største bank i Danmark og har kontakt til mere end 3,4 millioner bankkunder i Nordeuropa. Det er koncernens ønske at sikre kundernes adgang til og forståelse af koncernens produkter. Derfor arbejder koncernen på at skabe øget gennemsigtighed og nedbryde sproglige og fysiske barrierer. 4.1 Målsætninger 4.2 Let adgang for kunder 4.3 Gennemsigtighed 4.4 Kundedialog 4.5 Klagehåndtering INITIATIVER I 2006 Der blev oprettet en produktguide på koncernens hjemmeside, hvilket gav mulighed for at sammenligne priser og gebyrer. Adgangen for handicappede til Danske Netbank og BG Netbank blev forbedret med ny software. Danske Netbank blev tilgængelig på engelsk, så kunder, der ikke taler dansk, også kunne få glæde af netbank. Danica Pension indførte en kompensation på 300 kr. pr. uge, hvis ekspeditionstiden overstiger 20 dage, efter at kunden har underskrevet en aftale om pensionsopsparing. RESULTAT 4.1 Målsætninger Danske Bank koncernen ønsker et langsigtet og gensidigt værdiskabende forhold til den enkelte kunde. Kunderne skal i alle sammenhænge behandles professionelt og med respekt for den enkeltes situation.

11 SAMFUNDSANSVAR MÅLSÆTNING MÅL OG AKTIVITETER 2007 LET ADGANG FOR KUNDER Nedbryde sproglige og fysiske barrierer for kunder. Sproglige og fysiske barrierer for kunderne kortlægges fortsat, og arbejdet med nedbrydelse af barrierer vil blive yderligere systematiseret. GENNEMSIGTIGHED Sikre kunden det bedst mulige beslutningsgrundlag gennem klare oplysninger. Den danske produktguide vil blive udbygget med nye funktionaliteter, der forbedrer gennemsigtigheden af priser og gebyrer. KUNDEDIALOG Fastholde fokus på kompetent kunderådgivning, der sætter kundens interesser først. Give kunderne adgang til at klage og få deres klage behandlet hurtigt. I forbindelse med kundetilfredshedsundersøgelsen vil der blive sat særligt fokus på kvaliteten i og kundernes tilfredshed med koncernens rådgivningskompetencer. Undersøgelsen af kundetilfredshed vil også omfatte en evaluering af tilfredsheden med håndteringen af klager. Koncernen vil arbejde for at sikre kunder let adgang til koncernens ydelser sikre gennemsigtighed og klare oplysninger til eksisterende og potentielle kunder fastlægge og overholde etiske retningslinjer for rådgivning og kundeforhold generelt i branchen. 4.2 Let adgang for kunder Danske Bank koncernen arbejder for at sikre kunderne let adgang til koncernens ydelser uanset kundens baggrund. Det betyder, at kunder med særlige behov skal tilbydes særlige løsninger. I 2006 arbejdede koncernen med følgende tiltag for at forbedre adgangen for kunderne. Adgang på alle tider af døgnet: Koncernen brugte også i 2006 betydelige ressourcer på at udbygge netbank, 24-timers telefonbetjening hos Kundelinjen og elektroniske bankautomater. Dermed fik kunderne flere muligheder for at håndtere deres økonomi, når det er bekvemt. Bedre adgang for handicappede til netbank: Danske Bank koncernen øgede i 2006 tilgængeligheden for handicappede i Danske Netbank og BG Netbank. Tilgængeligheden inden for områderne log-on, kontooversigt, kontobevægelser, kontooverførsler og betaling af indbetalingskort, samt muligheden for navigation uden brug af mus blev forbedret. Det blev samtidig gjort lettere at nå netbanken via flere browser-typer. Adgang for handicappede til filialer: Koncernens filialer indrettes under hensyntagen til lokale lejebetingelser samt de lokale kommunale krav og henstillinger. Der arbejdes løbende på at forbedre adgangsforholdene for handicappede brugere. I 2006 blev adgangen for fysisk handicappede forbedret i ti filialer i Danmark.

12 12 SAMFUNDSANSVAR 2006 Lettere adgang til banken på plejehjem: Danske Bank etablerede i 2006 en elektronisk specialløsning Danske Bank Business Online til plejehjem og andre institutioner. Herigennem kan institutionens ansatte hjælpe beboerne med at håndtere deres bankforretninger. 4.3 Gennemsigtighed Med henblik på at imødekomme behovet for mere gennemsigtighed i produkter og priser i den finansielle sektor etablerede Danske Bank koncernen i 2006 Produktguiden på den danske hjemmeside. Guiden giver mulighed for at sammenligne priser og betingelser på bankens produkter på en let og overskuelig måde. I 2007 vil netbanken blive udbygget med en individuel Spareoversigt, der viser muligheder for at opnå besparelser ved at ændre adfærd. Kompensation for lang ekspeditionstid Det kan koste kunderne flere tusinde kroner i tabt afkast, hvis oprettelsen eller flytningen af en pensionsopsparing trækker ud. Derfor har Danica Pension i maj 2006 indført en kompensation på 300 kr. pr. uge, hvis ekspeditionstiden overstiger 20 arbejdsdage, efter at kunden har underskrevet en aftale om pensionsopsparing. Langt de fleste aftaler er på plads inden for fem arbejdsdage, men hvis det trækker ud, er der nu en kontant kompensation til kunderne. Siden kompensationen blev indført, er det kun 0,9 pct. af kunderne, der har ventet mere end 20 arbejdsdage og dermed har modtaget kompensation. Koncernen deltager også i brancheinitiativer, der skal give kunderne bedre information. I Danmark lancerede Finansrådet og Forbrugerrådet i foråret 2006 hjemmesiden hvor forbrugerne kan sammenligne priser i de fleste danske pengeinstitutter. Et tilsvarende initiativ findes i Sverige, hvor giver mulighed for at foretage prissammenligninger. Større åbenhed i pensionsbranchen Brancheorganisationen Forsikring & Pension arbejdede i 2006 med at skabe større åbenhed i pensionsbranchen. Danica Pension bidrog til processen med fem konkrete forslag til øget åbenhed. Hvis disse forslag bliver gennemført i branchen, vil det blandt andet betyde, at kunderne får et bedre indblik i det traditionelle pensionsprodukt. Dermed vil den enkelte kunde kunne se sin andel af ufordelte midler samt omkostningsresultatet af sin ordning.

13 SAMFUNDSANSVAR KUNDETILFREDSHED Kundetilfredshed i Danske Bank, DK (Skala 0 100) privat/erhverv 72/77 71/77 Kundetilfredshed i BG Bank, DK (Skala 0 100) privat/erhverv 74/78 73/75 Kundetilfredshed i Fokus Bank, Norge (skala 0-100), privatkunder* 70 Kundetilfredshed Northern Bank, Nordirland (Skala 0-100)* 69 Kundetilfredshed National Irish Bank, Irland (Skala 0-100)* 69 Kundetilfredshed i Danske Bank Sverige, privat/erhverv** 51/42 53/44 * På grund af ændrede opgørelsesmetoder er der ikke sammenligningstal for ** Procentdel af kunder, der svarer 9 eller 10 på en skala fra Kundedialog Gennem dialog med kunderne arbejder koncernen løbende med at forbedre kundeservice, produkter og kommunikation. Dette arbejde understøttes blandt andet af målinger af kundetilfredshed. Kundetilfredsheden for 2006 var bortset fra marginale forskelle på niveau med Fra og med 2007 indfører koncernen en ny og forbedret metode til måling af kundetilfredshed. Det betyder blandt andet, at der bliver gennemført målinger for hvert enkelt kontaktpunkt med koncernen, herunder det personlige rådgivningsmøde, telefonbetjening og netbank. Kundedialogen blev også i 2006 understøttet af en række lokalråd bestående af kunder med kendskab til lokale forhold. Lokalrådene fungerer som sparringspartnere og ambassadører for detailbankerne. De er med til at sikre, at koncernens banker set fra kundernes synsvinkel lever op til missionen om at være den bedste lokale finansielle partner. I 2006 gennemførte Danske Bank en tilfredshedsundersøgelse blandt de ca. 850 lokalrådsmedlemmer. Undersøgelsen viste, at medlemmerne gerne vil involveres mere i bankens overordnede strategier og mål. Derfor vil Danske Bank i 2007 iværksætte en række initiativer, der giver bedre information om bankens overordnede strategier, initiativer og nye produkter, prispolitik samt orientering om bankens holdning inden for aktuelle emner. Erfaringerne fra Danske Bank vil blive overført til de øvrige detailbanker i Klagehåndtering Klager fra kunder registreres og bruges systematisk til at forbedre kundebetjeningen. Når en kunde klager til en filial, er det filialchefens ansvar, at klagen bliver behandlet. Det er koncernens politik at sikre en hurtig klagebehandling. Hvis klagebehandlingen er tidskrævende, vil kunden blive underrettet om, hvornår et svar forventes, samt hvem der håndterer sagen.

14 14 SAMFUNDSANSVAR Medarbejdere Danske Bank koncernen beskæftigede i 2006 mere end medarbejdere og var repræsenteret i ti lande. Koncernen ønsker at sikre medarbejderne et attraktivt arbejdsliv og mulighed for udvikling. Koncernen har i 2006 blandt andet arbejdet med at forbedre fleksibiliteten i arbejdslivet. Dette arbejde videreføres i Målsætninger 5.2 Medarbejdersammensætning 5.3 Sikkerhed og sundhed 5.4 Kompetenceudvikling 5.5 Medarbejdertilfredshed 5.6 Oversigt over data for medarbejdere INITIATIVER I 2006 Koncernen udarbejdede en seniorpolitik, der sikrer ældre medarbejdere mulighed for mere fleksible arbejdstider. Koncernen indførte en misbrugspolitik, der sikrer hjælp til medarbejdere med misbrugsproblemer. I forbindelse med konverteringen af it-systemer i Irland og Nordirland gennemførtes 5200 dages videreuddannelse og timers e-learning. Koncernen gennemførte et pilotprojekt for integration af nydanskere, der er forbillede for opbygningen af et fremtidigt fælles integrationsprojekt i finanssektoren. RESULTAT 5.1 Målsætninger Danske Bank koncernen skal være en attraktiv arbejdsplads for de mest kompetente og højest præsterende medarbejdere. Alle medarbejdere skal have adgang til livslang læring, så medarbejdernes erhvervsevne sikres.

15 SAMFUNDSANSVAR MÅLSÆTNING MÅL OG AKTIVITETER 2007 MEDARBEJDERSAMMENSÆTNING Sikre fortsat integration med en sektorfælles integrationsindsats. Øge andelen af kvindelige ledere i koncernen. Som en del af det sektorfælles uddannelsesprogram sikres fortsat ansættelse af kvalificerede nydanskere. Der vil for første gang blive gennemført et særligt udviklingsprogram for potentielle kvindelige ledere. Der vil fortsat være fokus på at sikre mænd og kvinder lige mulighed og motivation for at komme i betragtning til samt at få et lederjob. SIKKERHED OG SUNDHED Sikre en sund arbejdsplads uden rygning. Forebygge og skabe rammer for at afhjælpe stressrelaterede sygdomme. Understøtte det modne arbejdsliv med fleksible arbejdsforhold. Sikre en struktureret tilgang til arbejdsmiljø og sikkerhed. Der indføres rygestop i de dele af den danske koncern, der ikke har det i dag. Der tilbydes rygestopkurser til de ansatte rygere, der måtte ønske det. Som en del af den overordnede sundhedspolitik vil koncernen udvikle værktøjer og tiltag, der kan forebygge og afhjælpe tilfælde af længerevarende stress. Muligheden for tilpasning af arbejdstid og ansvar skal drøftes i alle medarbejdersamtaler med medarbejdere over 55 år. Koncernen vil indføre et nyt system for ledelsesrapportering om arbejdsmiljøforhold. Implementeringen af en formaliseret registrering og vurdering af røveri- og kidnapningsrisici påbegyndes. Dette forventes færdiggjort i løbet af to år. KOMPETENCEUDVIKLING Sikre medarbejdernes udvikling og erhvervsevne. Alle koncernens medarbejdere skal have deres kompetencer beskrevet i en kompetenceprofil, der kan danne grundlag for deres videre udvikling. Målet forventes opfyldt i MEDARBEJDERTILFREDSHED Fastholde en medarbejdertilfredshed over gennemsnittet for branchen. Medarbejdertilfredsheden i alle koncernens enkelte enheder skal ligge over de relevante nationale benchmarks. 5.2 Medarbejdersammensætning Danske Bank koncernen ønsker som en bredt orienteret detailbank, at medarbejdersammensætningen afspejler det omgivende samfund. Der er derfor iværksat en række konkrete initiativer til at skabe diversitet i koncernens medarbejderskare Flere kvindelige ledere: I lighed med mange andre virksomheder har Danske Bank koncernen en underrepræsentation af kvindelige ledere. For at øge andelen af kvindelige ledere blev der i 2006 introduceret et udviklingsprogram for potentielle kvindelige ledere. Programmet vil blive gennemført for første gang i Danmark i 2007 med ca. 25 deltagere. Med tiden vil det også blive tilbudt medarbejdere i de øvrige lande. Målet er, at 75 pct. fra hold 1 vil kunne tiltræde deres første lederjob inden Desuden er der fokus på at øge andelen af kvindelige ledere ved rekruttering. Kønsfordeling 2006 Leder Medarbejder Leder Medarbejder Leder Danmark Nordirland Sverige Norge Irland Medarbejder Leder Medarbejder Leder Kvinder Mænd Medarbejder 80 % 60 % 40 % 20 % 0 %

16 16 CORPORATE SAMFUNDSANSVAR SOCIAL RESPONSIBILITY ALDERSFORDELING I KONCERNEN år 5 % år 26 % år 28 % < 20 år 1 % år 17 % år 23 % Integration af etniske minoriteter: I 2005 igangsatte Danske Bank et projekt sammen med Integrationsministeriet og foreningen Nydansker. 18 nydanskere blev ansat i et særligt forløb, hvor de lærte dansk og specifikke bankkompetencer med henblik på ansættelse på almindelige vilkår i sommeren I juni 2006 blev projektet afsluttet med ansættelse af 14 af deltagerne som servicerådgivere. Projektet har dannet forbillede for et fælles projekt i den finansielle sektor. Aldersfordeling: I koncernens skandinaviske aktiviteter er der relativt mange ældre medarbejdere. I 2006 blev der aftalt en seniorpolitik, der muliggør en fleksibel tilrettelæggelse af arbejdstid og omfang. Seniorpolitikken åbner samtidig mulighed for at forlænge ansættelsen ud over pensionsalderen for de medarbejdere, som ønsker det. 5.3 Sikkerhed og sundhed En attraktiv arbejdsplads bør bidrage til, at medarbejderne har det godt både i og uden for arbejdstiden. I 2006 arbejdede koncernen med følgende områder. Balance imellem arbejde og fritid: Koncernen satte i 2006 fokus på balancen mellem medarbejdernes arbejdsliv og fritidsliv. Medarbejdernes prioriteringer skifter i de forskellige livsfaser, og koncernen støtter de forskellige behov, der kan opstå. Det afspejles blandt andet i en fleksibel seniorpolitik samt gode muligheder for orlov, deltid og fleksjob.

17 CORPORATE SOCIAL SAMFUNDSANSVAR RESPONSIBILITY ORLOV OG FLEKSIBILITIET Medarbejdernes oplevelse af balancen imellem arbejde og fritid (indeks skala 0-100] 77 - Deltidsordninger* Antal medarbejdere, der har haft orlov i løbet af året** Fleksjob** * Årsagen til stigningen i deltidsordninger fra 2005 til 2006 skyldes hovedsageligt, at 2005-opgørelsen ikke indeholder tal for Northern Bank og National Irish Bank. ** Omfatter kun danske aktiviteter. I den årlige medarbejderundersøgelse spurgte koncernen til medarbejdernes oplevelse af balancen mellem arbejdsliv og fritid. Besvarelserne resulterede i et indeks på 77, hvilket indikerer en fornuftig balance. Benchmarket for nordiske banker og forsikringsselskaber ligger på 71. I 2007 vil koncernen sætte yderligere fokus på stress ved at formalisere konkrete tilbud om støtte og mulighed for at indgå aftale om andre arbejdsopgaver for medarbejdere, der måtte have behov for det. Fokus på sundhed: Koncernen ønsker at bidrage til medarbejdernes sundhed. Det sker blandt andet gennem kampagner om at spise sundt, information om sunde arbejdsstillinger samt en aftale om sundhedssikring, der muliggør hurtig behandling på private hospitaler eller klinikker. Misbrugspolitik I 2006 indførte koncernen en ny misbrugspolitik, der skal sikre en mere proaktiv håndtering af medarbejderes eventuelle alkoholog misbrugsproblemer. Koncernen har samlet en gruppe af særligt kvalificerede medarbejdere fra HR og fagforening, der kan hjælpe, når et misbrug konstateres. Endvidere tilbyder koncernen at betale for behandling af misbruget. I 2006 har 17 kollegaer gennemgået et behandlingsforløb.

18 18 CORPORATE SAMFUNDSANSVAR SOCIAL RESPONSIBILITY ANTAL RØVERIER Danmark (Danske Bank og BG Bank) Norge 0 1 Sverige 2 0 Nordirland 0 0 Irland 0 0 Sikkerhed: Arbejdet i filialnettet er desværre stadig forbundet med en risiko for at blive udsat for røverier. Et røveri er en betydelig psykisk belastning for de medarbejdere, der udsættes herfor. Koncernen forsøger derfor gennem en række initiativer at reducere røveririsikoen. I 2006 blev der i Danmark etableret 65 rene rådgivningsfililaler uden kassefunktioner, og koncernen indførte et nyt regelsæt, hvorefter kassebeholdningen i de øvrige filialer begrænses. Låse med tidsforsinkelse har også været med til at reducere omfanget af røverier. Ovenstående tiltag var blandt andet medvirkende til, at antallet af røverier mod koncernens filialer i 2006 var tæt ved halveret i forhold til I de irske filialer har der været to kidnapninger af filialmedarbejdere og deres familier. Desværre ser denne form for kriminalitet generelt ud til at være stigende i Irland. 5.4 Kompetenceudvikling Danske Bank koncernen ønsker at tilbyde medarbejderne gode muligheder for at vedligeholde og videreudvikle deres kompetencer. Derfor har koncernen et omfattende program af kurser og udviklingsforløb med såvel fagligt som personligt sigte. Perspektivet i uddannelse og træning kortlægges som led i den årlige udviklingssamtale mellem medarbejder og leder, som i relation til uddannelse tager udgangspunkt i medarbejderens kompetenceprofil. I dag er der defineret kompetenceprofiler for de fleste medarbejdere i Danmark, Norge og Sverige. Det er målet, at alle koncernens medarbejdere har kompetenceprofiler inden udgangen af Medarbejdertilfredshed Koncernen gennemfører årligt en undersøgelse af alle medarbejderes tilfredshed, motivation og loyalitet. Undersøgelsen er baseret på den europæiske model European Employee Index og anvendes til at kortlægge behovet for det kommende års indsatsområder og aktiviteter for HR-området. Når der er målinger, der ikke lever op til det forventede, er det de lokale lederes opgave med støtte fra HR-funktionerne at igangsætte aktiviteter, der kan forbedre resultaterne. Resultaterne af medarbejderundersøgelsen 2006 var generelt positive. Der var for de skandinaviske

19 CORPORATE SOCIAL SAMFUNDSANSVAR RESPONSIBILITY bankbrands generelt tale om en fremgang i forhold til året før, og de placerede sig alle på eller over de relevante lokale benchmark. Det var især vurderingen af overordnet lederskab såvel som nærmeste leder, der bidrog til det positive resultat. Bankerne i Nordirland og Irland, Northern Bank og National Irish Bank, ligger som de eneste under deres benchmark. Northern Bank ligger dog markant over niveauet ved overtagelsen. Placeringen under benchmark i Nordirland og Irland vurderes at have baggrund i de store udfordringer og forandringer for medarbejderne i forbindelse med konverteringen til Danske Bank koncernens it-platform i påsken Det er ambitionen og forventningen, at medarbejdertilfredsheden vil nå et tilfredsstillende niveau i de to enheder i løbet af få år. For de øvrige dele af koncernen var der fortsat en positiv udvikling. 5.6 Oversigt over data for medarbejdere SAMMENSÆTNING AF MEDARBEJDERE Antal heltidsmedarbejdere, ultimo Andel af kvindelige medarbejdere, pct Andel kvindelige ledere, pct Gennemsnitlig alder Gennemsnitlig anciennitet* BALANCE MELLEM ARBEJDE OG FRITID Deltidsansatte kvinder** Deltidsansatte mænd** Fleksjob* Gennemsnitlige barselsdage til kvinder (dage pr. medarbejder i året)* Gennemsnitlige barselsdage til mænd (dage pr. medarbejder i året)* Orlov givet af øvrige årsager (antal medarbejdere, der har fået tildelt orlov i året]* Generel positiv udvikling Tilfredshed og motivation 2006 Tilfredshed og motivation SIKKERHED OG SUNDHED Gennemsnitligt sygefravær (gennemsnitlig antal sygedage pr. medarbejder)* 4,2 4,0 Arbejdsskader relateret til røverier Arbejdsskader, øvrige Medarbejdere, der har anvendt sundhedssikring*** Danske Bank Regioner Danske Bank Sverige Fokus Bank Regioner BG Bank Filialnet Shared Service 65 KOMPETENCEUDVIKLING Medarbejdernes oplevelse af muligheder for faglig og personlig udvikling (skala 0-100)**** men stadig enkelte udfordringer 57 Tilfredshed og motivation 2006 Tilfredshed og motivation MEDARBEJDERTILFREDSHED Medarbejdertilfredshed og motivation (skala 0-100)**** Medarbejderloyalitet (skala 0-100)**** Medarbejderomsætning, pct.* 7,1 7,0 46 National Irish Bank Northern Bank * Omfatter kun danske aktiviteter. ** Ændringen i antallet af deltidsansatte mænd og kvinder fra 2005 til 2006 skyldes hovedsageligt, at 2005-opgørelsen ikke indeholder tal for Northern Bank og National Irish Bank. *** Tallet omfatter kun danske aktiviteter. Opgørelsen for 2006 er ikke endelig, da der kan foretages efteranmeldelser. **** Koncernen eksklusive Northern Bank og National Irish Bank

20 20 SAMFUNDSANSVAR Miljø Danske Bank koncernen fokuserede i 2006 miljøindsatsen på at reducere eget ressourceforbrug og emissioner gennem implementeringen af et miljøledelsessystem for de danske aktiviteter. I 2007 vil arbejdet fortsætte med en udvidelse af systemet til udenlandske aktiviteter. Endvidere forventes det, at koncernen vil fokusere på at udbygge de tiltag, der er relevante i forhold til indirekte miljømæssige påvirkninger. 6.1 Opfyldelse af målsætninger for Målsætninger 6.3 Miljøledelse 6.4 Miljøaktiviteter 6.5 Miljøpåvirkninger INITIATIVER I 2006 Der er indført miljøledelse for direkte miljøpåvirkninger i alle danske aktiviteter. PVC-plast er blevet udfaset fra indkøb af kontorartikler, kontormaskiner og merchandise i Danmark. I koncernens danske aktiviteter er der igangsat en omlægning til delvis økologisk indkøb i koncernens kantiner. Der er indført et nyt waste management-system i alle danske hovedsæder for at sikre en bedre affaldssortering og genanvendelse. RESULTAT 6.1 Opfyldelse af målsætninger for 2006 I 2006 var koncernens arbejde med miljø fokuseret på håndtering af direkte miljøpåvirkninger i koncernens danske aktiviteter. De direkte miljøpåvirkninger defineres som de påvirkninger, der er forbundet med koncernens drift, f.eks. ressourceforbrug og affald fra egne kontorer samt indkøb hos leverandører. I årsrapporten for 2005 opstillede koncernen en række målsætninger for miljøarbejdet. I tabellen på modstående side er resultatet af dette arbejde opgjort.

21 SAMFUNDSANSVAR Resultat for målsætninger i 2006 MÅLSÆTNING 2006 FOR DANSKE AKTIVITETER RESULTAT GENNEMFØRTE AKTIVITETER LEVERANDØRKRAV Formalisering af procedurer for miljøscreening af leverandører og produkter. Gennemførelse og dokumentation af miljøscreening af alle eksisterende leverandører. Der er udarbejdet forretningsgange for miljøscreening af leverandører og produkter. Alle leverandører i danske aktiviteter inden for udvalgte produktområder er blevet screenet. Fra og med den 1. januar 2007 skal der foretages en miljøscreening, inden der indgås en indkøbsaftale i danske aktiviteter. RESSOURCEFORBRUG Formalisering af procedurer og handlingsplaner for minimering af koncernens ressourceforbrug. Opgørelse af indikatorer for ressourceforbrug. Der er opstillet forretningsgange for indkøb af energianlæg, der sikrer, at der indkøbes energibesparende anlæg. Der er opstillet en forretningsgang for God miljøadfærd til medarbejderne om at spare på energi, papir og transport. Indikatorer for ressourceforbrug er opgjort for danske aktiviteter (el, varme, vand, papir og transport). AFFALDSBEHANDLING Formalisering af procedurer for at reducere miljøpåvirkningen fra affald. Opgørelse af indikatorer for affald. Der er vedtaget en forretningsgang for håndtering af affald for danske aktiviteter. Fra og med den 1. januar 2007 kan der opgøres data for affald. MILJØLEDELSE Alle medarbejdere i koncernen skal have kendskab til miljøpolitikken. Udarbejdelse af et uddannelsesprogram for alle medarbejdergrupper. ( ) Alle medarbejdere har over intranettet adgang til miljøpolitikken og alle forretningsgange i miljøledelsessystemet. Der er i efteråret 2006 gennemført en intern kommunikationskampagne om miljøpolitikken. Der er ikke udarbejdet et uddannelsesprogram for alle medarbejdergrupper, da det blev fundet mere formålstjenligt at uddanne medarbejderne i takt med implementeringen af miljøledelsessystemet. Der er således gennemført træning og uddannelse af relevante medarbejdergrupper.

22 22 SAMFUNDSANSVAR 2006 MÅLSÆTNING MÅL OG AKTIVITETER 2007 LEVERANDØRKRAV Stille miljøkrav ved valg af leverandører og produkter. Koncernens leverandører skal med tiden 1) have en skriftlig miljøpolitik samt et miljøledelsessystem. 2) have ansvar for at kontrollere, at underleverandører lever op til koncernens miljøkrav. Formalisering af forretningsgange for miljøscreening af leverandører og produkter for udenlandske aktiviteter. Arbejde på en yderligere udfasning af PVC ved indkøb. 90 pct. af koncernens indkøb af udvalgte produktgrupper skal foregå fra leverandører, der opfylder kravene om miljøpolitik og miljøledelse. Målet forventes opfyldt inden for en fem-årig periode. RESSOURCEFORBRUG Reducere koncernens ressourceforbrug og luftemissioner. Opstille procedurer for minimering af ressourceforbrug for udenlandske aktiviteter. Indikatorer for ressourceforbrug skal opgøres for udenlandske aktiviteter. Udarbejde en CO 2 - strategi og sætte CO 2 -mål for koncernen. Reducere koncernens papirforbrug. Øge andelen af genbrugspapir i det totale papirforbrug. Reducere koncernens energiforbrug. Reduktion af internt forbrug af papir pr. medarbejder med 30 pct. i forhold til 2006 niveau i danske aktiviteter. Målet forventes opfyldt inden for en fem-årig periode. Energimærkning af alle ventilationsanlæg i Danske Banks hovedsæder i Danmark igangsættes. Målet forventes opfyldt inden for to år. På baggrund af mærkningen prioriteres udskiftningen af anlæg. AFFALDSBEHANDLING Reducere koncernens miljøpåvirkning fra affald. Formalisering af procedurer og handlingsplaner for affaldshåndtering i udenlandske aktiviteter. Indikatorer for affald skal opgøres for udenlandske aktiviteter. MEDARBEJDERUDDANNELSE Øge medarbejdernes miljøbevidsthed. Alle medarbejdere i koncernens udenlandske aktiviteter skal have kendskab til miljøpolitikken. Alle indkøbere i koncernens udenlandske aktiviteter skal uddannes i miljøscreening af leverandører og produkter. 6.2 Målsætninger I 2007 vil miljøarbejdet først og fremmest fokusere på de direkte miljøpåvirkninger i de udenlandske aktiviteter. Herudover har koncernen opstillet en række helt konkrete mål for reduktion af miljøpåvirkninger i de danske aktiviteter. I 2007 vil koncernen endvidere fokusere på udbygningen af tiltag, der er relevante i forhold til koncernens indirekte miljøpåvirkninger. De indirekte miljøpåvirkninger defineres som de miljøpåvirkninger, der er forbundet med koncernens forretning, såsom miljøforhold i relation til kreditgivning, finansiering og investering.

23 SAMFUNDSANSVAR Miljøledelse Danske Bank koncernen implementerede i 2006 et miljøledelsessystem i henhold til den internationale standard ISO14001 for de danske aktiviteter. 6.4 Miljøaktiviteter Som led i arbejdet med at etablere et miljøledelsessystem blev der i 2006 gennemført en række konkrete aktiviteter for at forbedre koncernens miljøpåvirkning. To hovedområder var miljøkrav til leverandører og minimering af ressourceforbrug. ISO14001 Miljøledelse Miljøledelse handler om at sætte miljøarbejdet i system. Miljøledelse indebærer blandt andet, at koncernen kortlægger væsentlige miljøpåvirkninger formulerer en miljøpolitik fastsætter et ambitionsniveau i form af miljømål og aktiviteter udarbejder handlingsplaner for, hvordan målene skal nås evaluerer miljøarbejdet og om nødvendigt foretager justeringer af mål og handlingsplaner. Den internationale standard for miljøledelse ISO14001 blev lanceret i 1996 af den Internationale Standardiserings Organisation (ISO). ISO er en sammenslutning af 153 nationale standardiseringsinstitutter, og standarden er den dominerende miljøledelsesstandard i verden. Standarden fastsætter overordnede krav til opbygningen af et miljøledelsessystem. Den sikrer blandt andet, at virksomheden overholder relevante love og bestemmelser på miljøområdet, forebygger forurening og løbende forbedrer den miljømæssige indsats. Miljøkrav til leverandører: Danske Banks miljøpolitik specificerer, at koncernen vil tillægge miljøhensyn en positiv betydning ved leverandør- og produktvalg. Det er koncernens mål, at leverandørerne med tiden skal have en skriftlig miljøpolitik og et miljøledelsessystem. I 2006 gennemførtes en indledende miljøscreening af de eksisterende leverandører, hvilket viste, at det endnu er de færreste, der kan leve op til kravene om miljøpolitik og miljøledelse. Koncernen fastsatte derfor et mål om, at 90 pct. af indkøbene i de udvalgte produktgrupper inden for fem år skal foregå fra leverandører, der opfylder kravene. Alle kravene til leverandører og produkter er tilgængelige på Minimering af ressourceforbrug: En stor del af koncernens energiforbrug skyldes ventilationsanlæg, der skal sikre et godt fysisk arbejdsmiljø. Alene i de danske hovedsæder er der installeret over 400 ventilationsanlæg. I 2006 blev det besluttet at gennemføre en energimærkning af samtlige anlæg i de danske hovedsæder over de kommende to år. Mærkningen vil give et overblik og gøre det muligt at prioritere udskiftning af de mest miljøbelastende ventilationsanlæg.

24 24 SAMFUNDSANSVAR Miljøpåvirkninger Fra og med 2006 begyndte Danske Bank koncernen at indsamle og rapportere miljødata for danske aktiviteter. Nedenstående tabel giver en oversigt over de samlede miljøpåvirkninger i 2006 samt den relative miljøpåvirkning pr. medarbejder. Da indsamlingen af miljødata er påbegyndt i år, vil det først være muligt at se udviklingen i koncernens miljøpåvirkning fra og med næste års rapport. Benchmark i branchen viser, at koncernens miljøpåvirkning ligger inden for samme størrelsesorden som andre udvalgte finansielle virksomheder. CO 2, SO 2 og NO X emissionerne skyldes hovedsageligt koncernens el- og varmeforbrug og i mindre grad transport. Fokus på papir Danske Bank koncernen anvender meget papir. Der er derfor sat fokus på at minimere forbruget af papir, anvende mere miljøvenligt papir og genanvende papiraffald. I 2006 besluttede Danske Bank koncernen, at man over en femårig periode vil udskifte alle interne printere til dupleksprintere for at sikre en bedre udnyttelse af papiret. Dermed forventes det interne papirforbrug over fem år at kunne reduceres med 30 pct. pr. medarbejder. MILJØINDIKATORER* TOTAL PR. MEDARBEJDER RESSOURCEFORBRUG Elektricitetsforbrug (MWh) ,2 Varmeforbrug [MWh)** ,8 Vandforbrug [m 3 )** ,8 Papirforbrug (ton) ,2 Biltransport (km) Medarbejderes transport i egen bil (km) Total biltransport (km) Indenrigsfly (km) Udenrigsfly (km) Total flytransport (km) Elektroniske løsninger som Netbank og e-boks hjælper ligeledes med at reducere mængden af papir, da der sendes færre breve til kunderne. Også typen af papir, der anvendes, har betydning for miljøpåvirkningen. I 2006 begyndte koncernen at anvende genbrugspapir ved trykning af alle interne publikationer, og det blev besluttet, at en række eksterne publikationer fremover skal trykkes på genbrugspapir. TOTAL PR. MEDARBEJDER EMISSIONER CO 2 -emission (ton) ,12 SO 2 -emission (ton) 16,2 0,0013 NOx-emission (ton) 80,2 0,0062 * Miljøindikatorerne dækker kun aktiviteter i Danmark. ** Vand- og varmeforbruget dækker kun hovedsæder i Danmark.

25 SAMFUNDSANSVAR Samfund Danske Bank koncernen bidrager primært til samfundet ved tilvejebringelse af en effektiv økonomisk infrastruktur. Koncernen ønsker herudover at deltage aktivt i og bidrage til udviklingen af de samfund, som koncernen er en del af. I 2006 var koncernens samfundsengagement fokuseret på støtte til lokale initiativer inden for forskning og uddannelse, scenekunst og kultur samt breddeidræt. I 2007 vil koncernen øge sammenhængen imellem de samfundsrettede aktiviteter og koncernens primære rolle i samfundet. 7.1 Målsætninger 7.2 Viden 7.3 Donationer til velgørende formål INITIATIVER I danske børn deltog i Danske Bank Cup idrætsstævnerne. Koncernens medarbejdere i Irland og Nordirland gav hjælp til undervisning på lokale skoler og underviste i alt mere end 650 børn. Koncernen støttede kreative og innovative aktiviteter for børn og unge - blandt andet besøgte børn Danske Opfinderland. Koncernen arrangerede gratis kunst og kulturoplevelser - blandt andet deltog mere end personer i det gratis udendørsarrangement Danske Sommerballet. RESULTAT 7.1. Målsætninger Danske Bank koncernen bidrager især til samfundet ved tilvejebringelse af en effektiv økonomisk infrastruktur. Det er koncernens målsætning at skabe en bedre sammenhæng imellem de samfundsrettede aktiviteter og koncernens primære rolle i samfundet.

26 26 SAMFUNDSANSVAR 2006 MÅLSÆTNINGER 2007 Koncernen ønsker herudover at deltage aktivt i de samfund, den er en del af. Som en videnbaseret virksomhed vil koncernen i 2007 styrke sit fokus på og bidrage til vidensproduktion i samfundet, herunder forskning og uddannelse. I særlig grad ønsker koncernen at involvere sig i aktiviteter, der har til formål at fremme børns og unges finansielle forståelse. Det vil blandt andet ske ved at stille medarbejdernes faglige kompetencer til rådighed inden for privatøkonomi, budget, finansiering, investering m.m. Derfor vil der blive udvidet mulighed for, at medarbejderne i deres arbejdstid kan deltage i frivilligt arbejde, der fokuserer på oplysning og viden inden for den økonomiske og finansielle verden. Øget fokusering på samfundsrettede aktiviteter, der er forankret i bankens faglige kompetencer og primære rolle i samfundet. Øget allokering af medarbejdere til deltagelse i velgørende formål gennem frivilligt arbejde i arbejdstiden. Hjælp til undervisning: Koncernens medarbejdere i Irland og Nordirland har igennem flere år arbejdet som frivillige undervisere i lokale skoler. Disse frivillighedsprogrammer har været en succes, og koncernen besluttede derfor i 2006 at udvide programmerne til også at omfatte Danmark i 2007 samt Norge og Sverige i Count 4 Success Sammen med organisationen Junior Achievement Ireland udviklede National Irish Bank i 2006 projektet Count 4 Success. Projektets mål var at udvikle børns matematiske evner gennem sjove øvelser og leg. Lokale medarbejdere har deltaget i projektet, der i alt involverede mere end 500 børn fra 14 irske skoler i en seks dages periode i november/december National Irish Bank bidrog i 2006 med til programmet. Styrket fokus på aktiviteter, der både bidrager til vidensproduktion i samfundet og fremmer den finansielle forståelse hos børn og unge. Øge den økonomiske støtte til lokale initiativer inden for forskning og uddannelse. Øge den økonomiske støtte til enkeltpersoner, der medvirker til at fremme viden. Bidrage til, at børn og unge får mulighed for at udfordre deres kreativitet. Styrke læselysten for børn med læsevanskeligheder. 7.2 Viden Det centrale element i Danske Bank koncernens samfundsengagement er viden. Koncernen betragter viden som den vigtigste faktor for samfundets fremtidige værdiskabelse, og samtidig kan koncernen som en videnstung virksomhed bidrage på dette område. Koncernen arbejder derfor med en række forskellige aktiviteter inden for viden: Støtte til børn og unges kreative udvikling: I 2005 udviklede Danske Bank i samarbejde med Experimentarium Danske Opfinderland, der er en rullende opfinderbus, der giver børn mulighed for at lege sig til ny viden. I 2006 havde opfinderbussen besøg af i alt børn i 22 byer i Danmark. Northern Bank påbegyndte udviklingen af et lignende program ved navn Northern Bank Hands On Science i samarbejde med Nordirlands interaktive videnskabscenter W5 i Belfast.

27 SAMFUNDSANSVAR I 2005 iværksatte Danske Bank programmet Danske Ung Talent med det formål at udvikle de lokale talentmiljøer og bidrage til unges mulighed for blandt andet at spille musik og lave film. I 2006 blev der blandt andet udskrevet en filmmanuskriptkonkurrence henvendt til gymnasieelever. I alt indsendte 125 elever et filmmanuskript. Heraf blev der udtrukket ni vindere af en master class på Det Danske Filminstituts Manuskriptlinje, og en særlig dygtig elev vandt en filmatisering af sit manuskript. Danske Bank donerede ialt ca kr. Specialekonkurrence: Som led i synliggørelsen af Danske Bank som en attraktiv arbejdsplads samt for at medvirke til udfordrende og autentiske grundlag for specialeskrivning afholdt banken i 2006 en specialekonkurrence. Her kunne studerende få hjælp fra Danske Banks medarbejdere til udarbejdelse af deres speciale og samtidig deltage i en konkurrence om det bedste speciale. Specialerne blev også bedømt af banken uafhængigt af den akademiske bedømmelse. Her blev der blandt andet lagt vægt på det operationelle potentiale, samt om specialet kom med nytænkende løsninger. Studielegater: Som en del af aktiviteterne for at fremme viden støtter Danske Bank studerende i at læse et eller flere semestre i udlandet. I 2006 uddelte Danske Bank i alt 160 legater til en værdi af i alt kr. I alt søgte studerende om et Danske Studielegat. I 2007 øger Danske Bank antallet af Danske Studielegater fra 160 til 200, ligesom Fokus Bank, Danske Bank Sverige, Northern Bank og National Irish Bank også vil give studielegater til udlandsophold. Støtte til fremtidens innovation og forretningsliv Entrepreneur of the Year: er både et nationalt og et internationalt program for innovation og vækst. Programmet belønner personer, der har skabt vækst for virksomheder og lokale samfund. Fokus Bank har støttet programmet siden 2002 og bidrog i 2006 med i alt 1,9 mio. NOK. Der udvælges både regionale og nationale vindere. Den nationale vinder repræsenterer Norge i en international finale hvert år. Årets Rookieföretag: Danske Bank Sverige var gennem Östgöta Enskilda Bank hovedsponsor for Årets Rookieföretag, der er et regionalt arrangement i Linköping, hvor nye fremgangsrige vækstvirksomheder bliver fremhævet og belønnet. Banken bidrog i 2006 med i alt SEK. 7.3 Donationer til velgørende formål Som led i det lokale fokus oprettede Danske Bank i 2006 for første gang en række regionale puljer Danske Initiativpuljer som ydede støtte til lokale initiativer inden for viden, kultur og idræt. Pengene blev uddelt med hjælp fra et lokalt panel med indblik i de tre fokusområder. I alt modtog Danske Bank ansøgninger, og der blev uddelt 4,8 mio. kr. til 247 aktiviteter. I Irland og Nordirland blev der i 2006 uddelt henholdsvis og gennem såkaldte Community Grants til støtte for frivillige organisationers lokale arbejde.

28 28 SAMFUNDSANSVAR 2006 Udvalgte donationer fra koncernens brands Danske Sommerballet: I 2006 afholdt Danske Bank Danske Sommerballet i otte danske byer, som var udendørsarrangementer med fri adgang for alle og balletundervisning for børn. Arrangementerne blev afholdt i samarbejde med Det Kongelige Teater, og i alt oplevede gæster Danske Sommerballet, mens 360 børn i alderen 8-10 år deltog i undervisningen. Danske Bank Cup: I Danmark bidrog Danske Bank også i 2006 til, at mere end børn kunne deltage i de godt 200 Danske Bank Cup-stævner landet over, som banken arrangerede i samarbejde med lokale idrætsforeninger. Realkredit Danmarks Kloge m 2 Pulje: Formålet med Realkredit Danmarks Kloge m 2 Pulje er at give støtte til at etablere og renovere de fysiske rammer, der inspirerer til læring, samarbejde og ideudvikling blandt skoleelever. Målgruppen for Kloge m 2 er de ca kommunale og private skoler i Danmark. Puljen råder over et årligt beløb på 1 mio. kr. og kan søges to gange om året. Gennemsnitligt doneres der midler til 30 skoler årligt. I 2006 har skoler søgt om støtte fra puljen. Læs mere om Realkredit Danmarks Kloge m 2 på BG Banks støtte til litteraturen: BG Banks litteratursponsorat har til formål at støtte læselysten og den fortsatte udvikling af dansk skønlitteratur. BG Bank uddeler en årlig litteraturpris, hvor alle danskere kan stemme på en ud af tre nominerede forfattere. Vinderen modtager en pris på kr., og de øvrige to nominerede forfattere modtager hver kr. I 2006 blev prisen vundet af Ida Jessen. Over danskere deltog i afstemningen. I forbindelse med uddelingen af litteraturprisen støttede BG Bank i 2006 Projekt Læsemakker et initiativ under Dansk Center for Ordblindhed. Projektet hjælper børn med læsevanskeligheder. I 2006 donerede BG Bank kr. Læs mere om BG Banks litteraturstøtte på

29 SAMFUNDSANSVAR Northern Bank modtog præmie for lokalt engagement: Northern s Charity Partner program modtog i september 2006 en pris af NICVA Link awards. Disse priser uddeles som anerkendelse for excellente partnerskaber imellem erhvervsliv og lokalsamfund. Northern s Charity Partnership med Chest Heart and Stroke har resulteret i, at der er ansat den første dedikerede børne-hjerte-sygeplejerske i Nordirland. Northern Bank bidrog over de seneste to år med National Irish Bank involverer medarbejderne i uddeling af donationer: I flere år har National Irish Bank arbejdet med projektet Charity Partner of the Year, hvor der gives støtte til én udvalgt velgørenhedsorganisation om året. I 2006 har medarbejderne som noget nyt været involveret i udvælgelsen af Charity of the Year. Der blev doneret til Irish Heart Foundation. Fokus Bank støtter forbedring af det lokale hospital: I februar 2006 deltog Fokus Bank sammen med en række andre virksomheder og privatpersoner i etableringen af fonden Sunnaasstiftelsen. Fonden har til formål at støtte udvikling af et førende medicinsk rehabiliteringscenter på Sunnaas hospital. Støtten dækker både den aktuelle rehabiliteringsproces, patientrådgivning og forskning. Fokus Bank bidrog i 2006 med NOK. Foto kommer

DS/16/157 Den 23. november Politik for samfundsansvar

DS/16/157 Den 23. november Politik for samfundsansvar DS/16/157 Den 23. november 2016 Politik for samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 2 Regelgrundlag... 3 3 Målsætning... 4 4 Fokusområder... 4 4.1 Miljø- og klimahensyn... 4 4.2 Medarbejdere...

Læs mere

Politik for samfundsansvar

Politik for samfundsansvar Politik for samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 2 Regelgrundlag... 3 3 Målsætning... 4 4 Fokusområder... 4 4.1 Miljø- og klimahensyn... 4 4.2 Medarbejdere... 4 4.3 Korruption og usædvanlige

Læs mere

CSR-rapporten 2011/12 Ansvarlighed gennem vores forretning

CSR-rapporten 2011/12 Ansvarlighed gennem vores forretning www.pwc.dk/årsrapport CSR-rapporten 2011/12 Ansvarlighed gennem vores forretning Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a Ansvarlighed gennem vores forretning PwC Danmark

Læs mere

Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility Corporate Social Responsibility Samfundsansvar hos Stena Recycling A/S Vi tror på, at affald er begyndelsen til nyt... Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar Den lovpligtige redegørelse for samfundsansvar

Læs mere

Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar

Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar Den lovpligtige redegørelse for samfundsansvar udgør en bestanddel af ledelsesberetningen i årsrapporten for Stena Recycling og dækker samme periode som årsrapporten.

Læs mere

DS/17/129 Den 13. december Politik for samfundsansvar

DS/17/129 Den 13. december Politik for samfundsansvar DS/17/129 Den 13. december 2017 Politik for samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 2 Regelgrundlag... 3 3 Ansvar for CSR... 4 4 Målsætning... 4 5 Fokusområder... 5 5.1 Miljø- og klimahensyn...

Læs mere

Årsrapport 2004 København, 10. februar 2005

Årsrapport 2004 København, 10. februar 2005 Årsrapport 2004 København, 10. februar 2005 Resumé af 2004 Resumé af 2004 - Bedste resultat nogensinde Overskud efter skat 14 pct. til 10,6 mia. kr. Basisindtægter stiger med 1 pct. Driftsomkostninger

Læs mere

Diversitets- og inklusionspolitik

Diversitets- og inklusionspolitik Diversitets- og inklusionspolitik OCTOBER 2016 1. Formål Formålet med denne politik er at beskrive indholdet af Danske Bank-koncernens politik for diversitet og inklusion samt de overordnede målsætninger

Læs mere

Alm. Brand En finansiel koncern

Alm. Brand En finansiel koncern Alm. Brand 2017 En finansiel koncern Kort om Alm. Brand Alm. Brand er en dansk, finansiel koncern. Vi driver virksomhed inden for Bank, Forsikring og Pension. Vi tager hånd om vores kunder Vores værdier

Læs mere

CSR-rapport 2012/13. Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a. www.pwc.dk/aarsrapport

CSR-rapport 2012/13. Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a. www.pwc.dk/aarsrapport www.pwc.dk/aarsrapport CSR-rapport 2012/13 Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab ANSVARLIGHED GENNEM VORES

Læs mere

CSR-rapport 2014/15 Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a

CSR-rapport 2014/15 Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a CSR-rapport 2014/15 Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a PwC s forretning er betinget af vores evne til at tiltrække, udvikle og fastholde de dygtigste i branchen. 2 PwC

Læs mere

CSR Hvordan arbejder virksomhedernes ledere med samfundsansvar?

CSR Hvordan arbejder virksomhedernes ledere med samfundsansvar? CSR Hvordan arbejder virksomhedernes ledere med samfundsansvar? Lederne August 2009 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 2 Indledning... 3 Arbejdet med CSR... 3 Effekter af CSR-arbejdet... 5 Krisens betydning

Læs mere

Side 1 / 7 Side 2 / 7 Side 3 / 7 Side 4 / 7 Side 5 / 7 Side 6 / 7 Side 7 / 7 Miljøberetning 2011 Miljø og arbejdsmiljø indgår som vigtige og bærende elementer i KARA/NOVERENs vision og værdier. For at

Læs mere

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Side 1 af 9 Personalepolitik POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Indhold 1. INDLEDNING: GENTOFTE KOMMUNE LANDETS MEST ATTRAKTIVE KOMMUNALE ARBEJDSPLADS...2 1.1. FORANKRING

Læs mere

C S R. Corporate Social Responsibility. I BabySam tror vi på at en god start på eget liv er grundstenen for selv at skabe det gode Børneliv.

C S R. Corporate Social Responsibility. I BabySam tror vi på at en god start på eget liv er grundstenen for selv at skabe det gode Børneliv. C S R Corporate Social Responsibility a Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a Denne redegørelse udgør en del af ledelsesberetningen i årsrapporten for BabySam A/S for 2016/17.

Læs mere

Udarbejdet den: 06. august 2012 Version: 4 Revideret den: Dokumentejer: Ole Steensberg Øgelund Side 1 af 8

Udarbejdet den: 06. august 2012 Version: 4 Revideret den: Dokumentejer: Ole Steensberg Øgelund Side 1 af 8 Dokumentejer: Ole Steensberg Øgelund Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Systemstruktur... 4 Overordnet vision, målsætninger og politik for Vand og Affald... 5 Organisationsplan... 6 Ansvar og

Læs mere

Møns Banks redegørelse for samfundsansvar

Møns Banks redegørelse for samfundsansvar Møns Banks redegørelse for samfundsansvar Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar jf. 135 i Bekendtgørelse for finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. Denne redegørelse

Læs mere

Corporate Social Responsibility Samfundsansvar hos

Corporate Social Responsibility Samfundsansvar hos Corporate Social Responsibility Samfundsansvar hos Stena Recycling A/S Regnskabsåret 2012/2013 Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar Den lovpligtige redegørelse for samfundsansvar udgør en bestanddel

Læs mere

Hvordan kan virksomhederne i dag være både socialt og økonomisk ansvarlige, når de skal effektivisere? VirksomhedsnetværkCabi

Hvordan kan virksomhederne i dag være både socialt og økonomisk ansvarlige, når de skal effektivisere? VirksomhedsnetværkCabi Hvordan kan virksomhederne i dag være både socialt og økonomisk ansvarlige, når de skal effektivisere? VirksomhedsnetværkCabi Agenda Kort introduktion til Teknologisk Institut og undertegnet Hvordan socialt

Læs mere

Politik for samfundsansvar (CSR) i vestjyskbank

Politik for samfundsansvar (CSR) i vestjyskbank Politik for samfundsansvar (CSR) i vestjyskbank Politikken Nærværende politik for Vestjysk Bank er udarbejdet med udgangspunkt i årsregnskabsloven 99a vedrørende virksomheders samfundsansvar Formål Formålet

Læs mere

Kvalitet på arbejdspladsen

Kvalitet på arbejdspladsen Kvalitet på arbejdspladsen Kvalitet på arbejdspladsen Indhold Hvad er kvalitet? At bygge fundamentet en spændende proces Slut med snakken i krogene Kvalitet tager tid men hvilken tid? Gryden skal holdes

Læs mere

Samfundsansvar Corporate Social Responsibility

Samfundsansvar Corporate Social Responsibility Samfundsansvar Corporate Social Responsibility Andersen & Martini A/S har principper, politikker og målsætninger inden for uddannelse, mangfoldighed, anciennitet og fravær samt miljø og har i 2011 opnået

Læs mere

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Miljøpolitik (Godkendt på bestyrelsesmøde 2/2013 dateret 22. februar 2013) 1. revision (Godkendt på bestyrelsesmøde 1/2017 dateret 17. februar 2013) Bemærkning

Læs mere

PFA S CR-STRATEGI Investering i et bæredygtigt samfund

PFA S CR-STRATEGI Investering i et bæredygtigt samfund PFA S CR-STRATEGI 2017-2020 Investering i et bæredygtigt samfund PFA S CR-STRATEGI 2017-2020 INVESTERING I ET BÆREDYGTIGT SAMFUND For PFA er det en grundlæggende del af forretningsmodellen at tage et medansvar

Læs mere

CSR-POLITIK. Domino Systems A/S, 2017/18

CSR-POLITIK. Domino Systems A/S, 2017/18 CSR-POLITIK Domino Systems A/S, 2017/18 Forord Domino Systems A/S ønsker at være den førende spiller på markedet for kodning og mærkning forstået således at: Vi er den mest pålidelige og troværdige samarbejdspartner.

Læs mere

Strategisk. Guide til strategisk kompetenceudvikling. for strategisk kompetenceudvikling

Strategisk. Guide til strategisk kompetenceudvikling. for strategisk kompetenceudvikling Guide til strategisk kompetenceudvikling Som myndighedschef er det dit ansvar at sørge for, at din myndighed har en kompetenceudviklingsstrategi. Vi har udarbejdet en guide, hvor du kan få inspiration

Læs mere

Samfundsansvar 2010. Arkil A/S kommentering omkring samfundsansvar, og hvordan den er forankret i Arkil koncernens værdier.

Samfundsansvar 2010. Arkil A/S kommentering omkring samfundsansvar, og hvordan den er forankret i Arkil koncernens værdier. Samfundsansvar 2010 Arkil A/S kommentering omkring samfundsansvar, og hvordan den er forankret i Arkil koncernens værdier. Indholdsfortegnelse Samfundsansvar 2010 Samfundsansvar...3 Miljøforhold...4 Sikkerhed...5

Læs mere

Det er endvidere overordnet bankens målsætning at være kendt som en solid og nærværende samarbejdsparter blandt alle sine interessenter.

Det er endvidere overordnet bankens målsætning at være kendt som en solid og nærværende samarbejdsparter blandt alle sine interessenter. Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar 2014 jf. 135 i Bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. Offentliggjort den 28. januar 2015 Nærværende redegørelse

Læs mere

Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar 2014, jf. 135 i Bekendtgørelsen om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl.

Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar 2014, jf. 135 i Bekendtgørelsen om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar 2014, jf. 135 i Bekendtgørelsen om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. Denne lovpligtige redegørelse for Frøs Herreds Sparekasses

Læs mere

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi Vand og Affald 2012 2016 Virksomhedsstrategi forord Vand og Affalds virksomhedsstrategi 2012 2016 er blevet til i samarbejde med virksomhedens medarbejdere, ledelse og bestyrelse. I løbet af 2011 er der

Læs mere

Alm. Brand En finansiel koncern

Alm. Brand En finansiel koncern Alm. Brand 2018 En finansiel koncern Kort om Alm. Brand Alm. Brand er en dansk, finansiel koncern. Vi driver virksomhed inden for Bank, Forsikring og Pension. Vi tager hånd om vores kunder Vores identitet

Læs mere

Holmris CSR politik. Holmris A/S er et familieejet firma, som gennem tre generationer har leveret møbler til det danske bolig- og projektmarked.

Holmris CSR politik. Holmris A/S er et familieejet firma, som gennem tre generationer har leveret møbler til det danske bolig- og projektmarked. CSR politik Corporate Social Responsibility (CSR) står for virksomhedens sociale ansvar og er udtryk for de frivillige politikker, virksomheden har sat op for etisk og social ansvarlighed i forhold til

Læs mere

Figur 1: Miljøledelsescirklen

Figur 1: Miljøledelsescirklen Overordnede linier i miljøhåndbogen Københavns Kommune har en vision om at være en grøn kommune, der arbejder for at være et attraktivt sted at bo og arbejde nu og i fremtiden. Borgerrepræsentationen har

Læs mere

Rapport om Ligestillingsredegørelse

Rapport om Ligestillingsredegørelse Rapport om Ligestillingsredegørelse 2013 Lyngby-Taarbaek Kommune 2 Lovgrundlag Alle kommuner og regioner skal efter ligestillingslovens 5a indberette ligestillingsredegørelse i ulige år. Der skal derfor

Læs mere

Forord. Per Bremer Rasmussen Adm. direktør

Forord. Per Bremer Rasmussen Adm. direktør Klimaregnskab 2013 Forord I Forsikring & Pension har vi i år besluttet at forenkle vores klimaregnskab. Vi fastholder vores fokus på vores CO 2 emission, og skærper fokus på det, der betyder mest. Derfor

Læs mere

Sociale investeringer betaler sig. for individet, samfundet og investorerne

Sociale investeringer betaler sig. for individet, samfundet og investorerne Sociale investeringer betaler sig for individet, samfundet og investorerne Fremtidens udfordringer kræver nye løsninger Det danske velfærdssamfund står over for en række store udfordringer ikke mindst

Læs mere

DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at:

DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: Personalepolitik 1. FORMÅL DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: - tiltrække og udvikle dygtige medarbejdere - sætte rammen for DTU som en

Læs mere

København, d. 31. januar Pressemøde. Årsregnskab Robust resultat i en turbulent tid

København, d. 31. januar Pressemøde. Årsregnskab Robust resultat i en turbulent tid København, d. 31. januar 2008 Pressemøde Årsregnskab 2007 - Robust resultat i en turbulent tid RESUMÉ AF 2007 2007 et begivenhedsrigt år - Høj aktivitet og international finanskrise Tilfredsstillende resultat

Læs mere

Årsrapport 2003. Pressemøde. København, 5. februar 2004

Årsrapport 2003. Pressemøde. København, 5. februar 2004 Årsrapport 2003 Pressemøde København, 5. februar 2004 1. Resumé af 2003 Året 2003 Ny organisation med øget brandfokus på Danske Bank og BG Bank Salg af Danske Prioritet, BG Bolig Plus og afdragsfrie lån

Læs mere

HR Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet. Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017

HR Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet. Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017 Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet 2017-2020 Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017 1 Indholdsfortegnelse Forord 3 Formål 4 Processen indtil nu 5 Beskrivelse af Fokusområderne 6 Bilag 1 Inspirationsskema

Læs mere

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK INDLEDNING Turisme skaber arbejdspladser og vækst i hovedstadsregionen og er med til at gøre vores hovedstad og hele Greater Copehagen mere levende og mangfoldig. De

Læs mere

Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility Corporate Social Responsibility Uddrag af artikel trykt i Corporate Social Responsibility. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger

Læs mere

Vækstforum Region Hovedstaden. Vækstforum Danske Bank den 17. april 2008

Vækstforum Region Hovedstaden. Vækstforum Danske Bank den 17. april 2008 Vækstforum Region Hovedstaden Vækstforum Danske Bank den 17. april 2008 www.danskebank.dk/finanscenter Finanscenter København din regionale sparringspartner Finanscenter København Holbergsgade 2 1090 København

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse Udarbejdet af Arbejdsmiljø København November 2016 Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 5 Sørg for at

Læs mere

Kommunikationspolitik Denne politik beskriver de overordnede tanker om god kommunikation i Region Hovedstaden

Kommunikationspolitik Denne politik beskriver de overordnede tanker om god kommunikation i Region Hovedstaden 24. juni 2012 Kommunikationspolitik Denne politik beskriver de overordnede tanker om god kommunikation i Region Hovedstaden Forord Regionsrådet er en politisk organisation, hvis medlemmer er demokratisk

Læs mere

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri Notat Danske Fysioterapeuter Kvalitet i vederlagsfri fysioterapi Grundlæggende skal kvalitet i ordningen om vederlagsfri fysioterapi sikre, at patienten får rette fysioterapeutiske indsats givet på rette

Læs mere

Lovpligtig redegørelse om samfundsansvar (CSR) 2013/2014

Lovpligtig redegørelse om samfundsansvar (CSR) 2013/2014 Lovpligtig redegørelse om samfundsansvar (CSR) 2013/2014 Denne lovpligtige redegørelse for virksomhedens samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a, er en del af ledelsesberetningen i årsregnskabet for

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse arbejdsmiljø københavn Guide til en god trivselsundersøgelse Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 4 Sørg for at forankre arbejdet med trivselsundersøgelsen...

Læs mere

KOMMUNIKATIONSPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADEN

KOMMUNIKATIONSPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADEN Region Hovedstaden KOMMUNIKATIONSPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADEN GOD KOMMUNIKATION - I REGION HOVEDSTADEN FORORD Regionsrådet er en politisk organisation, hvis medlemmer er demokratisk valgt til at sikre

Læs mere

Danske Andelskassers Bank A/S

Danske Andelskassers Bank A/S Danske Andelskassers Bank A/S Investorpræsentation - Opdateret februar 2013 Indhold Danske Andelskassers Bank Organisation Historie Fokus på det lokale En betydende spiller Værdiskabelse for aktionærer

Læs mere

Herlev Hospital. Dansk Institut for Medicinsk Simulation (DIMS)

Herlev Hospital. Dansk Institut for Medicinsk Simulation (DIMS) Herlev Hospital Dansk Institut for Medicinsk Simulation (DIMS) Strategi og udviklingsplan 2009-2012 Mission Vision DIMS er en højt specialiseret forsknings-, udviklings- og uddannelsesenhed vedrørende

Læs mere

FSOR. Årsberetning 2016 FINANSIELT SEKTORFORUM FOR OPERATIONEL ROBUSTHED

FSOR. Årsberetning 2016 FINANSIELT SEKTORFORUM FOR OPERATIONEL ROBUSTHED FSOR FINANSIELT SEKTORFORUM FOR OPERATIONEL ROBUSTHED 3. MARTS 2017 Årsberetning 2016 I foråret 2016 tog Nationalbanken initiativ til at etablere et finansielt sektorforum for operationel robusthed også

Læs mere

Udmøntning af Aftale om budget 2018 for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalgets ansvarsområde

Udmøntning af Aftale om budget 2018 for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalgets ansvarsområde ØKONOMI OG STYRING Dato: 19. december 2017 Tlf. dir.: 4024 1712 E-mail: okonomi@balk.dk Kontakt: Sascha Hjorth Sagsid: 00.30.00-S00-9-16 Rettelser efter Erhvervs- og s møde den 6. februar 2018 er markeret

Læs mere

København, d. 31. januar Pressemøde. Årsregnskab 2006

København, d. 31. januar Pressemøde. Årsregnskab 2006 København, d. 31. januar 2007 Pressemøde Årsregnskab 2006 RESUMÉ AF 2006 Resumé af 2006 - Resultat for 2006 - det højeste i koncernens historie Mia. kr. Resultat efter skat 14,0 7 pct. Sund makroøkonomi

Læs mere

CSR Strategi for Vejen Forsyning A/S

CSR Strategi for Vejen Forsyning A/S CSR Strategi for Vejen Forsyning A/S 2019 2022 Indhold Indledning... 3 1. Strategi for samfundsansvar for Vejen Forsyning i perioden 2019-2022... 4 1.2 Processen frem mod strategien... 4 1.3 Driftsikkerhed

Læs mere

Sundhedsfremmeindeks. 1. Lederskab

Sundhedsfremmeindeks. 1. Lederskab Sundhedsfremmeindeks 1. Lederskab Succesen af sundhedsfremme på arbejdspladsen afhænger af, at sundhedsfremme bliver opfattet som et vitalt ledelsesansvar, og at det bliver integreret i eksisterende ledelsessystemer

Læs mere

RYGAARDS SKOLE STRATEGISK PLAN 2013-2017

RYGAARDS SKOLE STRATEGISK PLAN 2013-2017 RYGAARDS SKOLE STRATEGISK PLAN 2013-2017 VISION FOR RYGAARDS SKOLE At sikre vores langsigtede fremtid som en enestående skole med kristne værdier, et højt fagligt niveau og en vision om, at uddannelse

Læs mere

Danske Andelskassers Bank A/S

Danske Andelskassers Bank A/S Danske Andelskassers Bank A/S Investorpræsentation - Opdateret november 2012 Indhold Danske Andelskassers Bank Organisation Historie Fokus på det lokale En betydende spiller Værdiskabelse for aktionærer

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 2.1 Kompetenceudvikling

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 2.1 Kompetenceudvikling 4.1.2010 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Fælles regionale retningslinjer for: Standard 2.1 Kompetenceudvikling Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske

Læs mere

Teams 7 bevidsthedsniveauer

Teams 7 bevidsthedsniveauer Teams 7 bevidsthedsniveauer Af Richard Barrett Oversat til dansk af Benjamin Lindquist og Thobias Laustsen Teams vækster og udvikler sig ved at mestre de syv niveauer af team bevidsthed. De syv forskellige

Læs mere

Region Hovedstaden R egion Ho veds taden Musa Ornata. Botanisk Have København

Region Hovedstaden R egion Ho veds taden Musa Ornata. Botanisk Have København Arbejdsmiljøpolitik Maj 2008 Arbejdsmiljøpolitik for Musa Ornata. Botanisk Have København Arbejdsmiljøpolitik i s arbejdsmiljøpolitik beskriver regionens fælles holdninger, værdier og handlinger på arbejdsmiljøområdet.

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse - Guiden er bygget op over faserne: Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1) Under: Gennemførelse af undersøgelsen (fase 2) Efter: Opfølgning (fase 3) Udarbejdet

Læs mere

Ligestillingspolitik

Ligestillingspolitik Ligestillingspolitik Indledning Ligestillingspolitikken indgår som et led i Silkeborg Kommunes overordnede personalepolitik og beskriver nogle grundlæggende holdninger til ligestilling og rummelighed vedrørende

Læs mere

Følgende generelle principper udgør kernen i dialogen med vores interessenter:

Følgende generelle principper udgør kernen i dialogen med vores interessenter: Interessentpolitik 1. Formål Danske Bank har en lang række interessenter, som er vigtige for vores succes. Vi betragter en tæt dialog med vores interessenter som værende en integreret og naturlig del af

Læs mere

Mål- og resultatplan

Mål- og resultatplan Mål- og resultatplan Indhold Strategisk målbillede 3 Mission og vision 3 Strategiske pejlemærker 4 Mål for 2016 7 Mål for kerneopgaver 7 Gyldighedsperiode og opfølgning 9 Påtegning 9 Model for kvartalsvis

Læs mere

Hver tredje virksomhed skal have miljøtilladelse til driften

Hver tredje virksomhed skal have miljøtilladelse til driften 28. oktober 2010 Hver tredje virksomhed skal have miljøtilladelse til driften Miljøtilladelser. Hver tredje virksomhed i Region Midtjylland skal have en driftstilladelse fra miljømyndighederne. Det er

Læs mere

CSR en platform for innovation

CSR en platform for innovation CSR en platform for innovation CSR Greenland Præsentation d. 2. marts 2011 Agenda CSR Greenland Hvad er CSR? Hvorfor arbejde med CSR? Corporate social Innovation (CSI) CSI eksempler CSI i Grønland Anne

Læs mere

Bæredygtighedspolitik. Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016.

Bæredygtighedspolitik. Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016. Bæredygtighedspolitik Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016. Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Omfang... 2 3. Formål... 2 4. Definition af bæredygtighed...

Læs mere

Ringkjøbing Landbobank s Adfærdskodeks (Code of Conduct)

Ringkjøbing Landbobank s Adfærdskodeks (Code of Conduct) Ringkjøbing Landbobank s Adfærdskodeks (Code of Conduct) Indledning Bestyrelsen i Ringkjøbing Landbobank ønsker med dette Adfærdskodeks at udstikke er række regler og retningslinjer til bankens medarbejdere

Læs mere

Miljøledelse i folkeskolen. v/ Erik Lund Christensen PlanEnergi

Miljøledelse i folkeskolen. v/ Erik Lund Christensen PlanEnergi v/ Erik Lund Christensen PlanEnergi Er et værktøj til en systematisk indsats på miljøområdet Inddrager hele skolen fra lærerne, tekniske og administrativt personale, pædagoger, til elever, forældre og

Læs mere

De bedste markedspladser i Skandinavien tager samfundsansvar

De bedste markedspladser i Skandinavien tager samfundsansvar De bedste markedspladser i Skandinavien tager samfundsansvar STEEN & STRØM... er repræsenteret i 3 lande drifter 54 shoppingcentre har 400 ansatte.har 5.000 leverandører har 3.300 butikker har 25.000 medarbejdere

Læs mere

Mål- og resultatplan

Mål- og resultatplan Mål- og resultatplan Indhold Strategisk målbillede 3 Mission og vision 3 Strategiske pejlemærker 4 Mål for 2015 6 Mål for kerneopgaver 6 Mål for intern administration 7 Gyldighedsperiode og opfølgning

Læs mere

CSR - politik Danmarks Skibskredit

CSR - politik Danmarks Skibskredit CSR - politik Danmarks Skibskredit Indholdsfortegnelse Formål 3 Lovregulering 3 Målsætning 3 Fokusområder 4 Ansvar for CSR 5 Rapportering 5 2 Formål Corporate Social Responsibility (CSR) politikken har

Læs mere

Mangfoldighedspolitik

Mangfoldighedspolitik Mangfoldighedspolitik Indledning Beredskabsstyrelsens personalepolitiske værdigrundlag bygger på et grundlæggende menneskesyn, som handler om mangfoldighed. Et menneskesyn, som er væsentlig for, at Beredskabsstyrelsen

Læs mere

Forord. Per Bremer Rasmussen Adm. direktør. Side 2

Forord. Per Bremer Rasmussen Adm. direktør. Side 2 Klimaregnskab 2015 Forord Årets klimaregnskab er resultatet af flere års fokus på at mindske vores CO 2 emission og samtidig finde en rapporteringsform, som er enkel, overskuelig og fokuserer på det væsentligste.

Læs mere

Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99a (CSR- rapport)

Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99a (CSR- rapport) Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99a (CSR- rapport) Nærværende redegørelse udgør en del af ledelsesberetningen i årsrapport 2014 for Dansk Avis Omdeling A/S, som dækker

Læs mere

Forretningsdrevet samfundsansvar

Forretningsdrevet samfundsansvar Forretningsdrevet samfundsansvar - Eller hvordan en virksomhed får overblik over deres aktiviteter indenfor samfundsansvar og vurderer behovet for en regelmæssig gennemgang af aktiviteter og behov Fuldmægtig

Læs mere

Direktionens årsplan

Direktionens årsplan Direktionens årsplan 2019 Indhold Indledning 3 Fortælling, vision og pejlemærker 3 Fokusområder i Direktionens årsplan 2019 4 Mål for 2019 med central forankring 7 Mål for 2019 for institutioner og afdelinger

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling Revideret NOVEMBER 2017 1. juni 2015 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og

Læs mere

TryghedsGruppens investeringsstrategi * vedtaget af repræsentantskabet 1. november 2012

TryghedsGruppens investeringsstrategi * vedtaget af repræsentantskabet 1. november 2012 TryghedsGruppens investeringsstrategi * vedtaget af repræsentantskabet 1. november 2012 TryghedsGruppen har siden foråret 2012 arbejdet med at udvikle en ny investeringsstrategi. De vigtigste input i denne

Læs mere

OVERSKUD MED OMTANKE

OVERSKUD MED OMTANKE EVALUERING AF PROJEKT OVERSKUD MED OMTANKE December 2007 - et projekt om samfundsansvar i små og mellemstore danske virksomheder BAGGRUND Globaliseringen har i stigende grad lagt pres på mindre virksomheder

Læs mere

PFA s CR-strategi Investering i et bæredygtigt samfund

PFA s CR-strategi Investering i et bæredygtigt samfund PFA s CR-strategi 2017-2020 Investering i et bæredygtigt samfund PFA s CR-strategi 2017-2020 Investering i et bæredygtigt samfund For PFA er det en grundlæggende del af forretningsmodellen at tage et medansvar

Læs mere

Mobilitet baseret på en kompetencegivende undervisning, der er: 1. Overgange til uddannelse Mangfoldighed, profilering og differentiering (P)

Mobilitet baseret på en kompetencegivende undervisning, der er: 1. Overgange til uddannelse Mangfoldighed, profilering og differentiering (P) VUC Århus Bestyrelsen BS 21 29.3. 2011 4. Strategiplan 2016: Forandring gennem forankring Indhold: I Værdigrundlag i prioriteret rækkefølge side 2 1. Faglighed 2. Udvikling 3. Åbenhed 4. Rummelighed II

Læs mere

Sustainability Policy

Sustainability Policy Sustainability Policy Juni 2019 2 TDC Sustainability Policy Politikkens omfang Hos TDC Group er samfundsansvar en naturlig del af vores forretning, baseret på vores historiske arv og den rolle, vi spiller

Læs mere

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner Kvalitetsenheden December 2013 Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner December 2013 Side 1 af 7 KVALITETSPOLITIK... 3 VISION OG MISSION...

Læs mere

2. Fødevareministeriet er en koncern

2. Fødevareministeriet er en koncern Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevareministeriets effektiviseringsstrategi 1. Indledning 2. udgave af Fødevareministeriets effektiviseringsstrategi er udarbejdet i 2007. Effektiviseringsstrategien

Læs mere

CSR Politik. Godkendt af bestyrelsen 2. februar 2018

CSR Politik. Godkendt af bestyrelsen 2. februar 2018 CSR Godkendt af bestyrelsen 2. februar 2018 Indhold CSR - en naturlig del af Sparekassen... 2 Miljø og klima... 3... 3 Indsatser... 3 Målsætning 2018... 3 Sociale forhold og medarbejderforhold... 4...

Læs mere

Hvad indeholder personalepolitikken? Personalepolitikken er en ramme, som udgøres af et enkelt fundament og en række delpolitikker.

Hvad indeholder personalepolitikken? Personalepolitikken er en ramme, som udgøres af et enkelt fundament og en række delpolitikker. Forord Hvad skal vi bruge en personalepolitik til? Personalepolitikken i Frederikshavn Kommune er et fælles ansvar, som vi skal forpligte hinanden på. På samme måde som vi forpligter hinanden på, at vi

Læs mere

CR information fra Fibertex Personal Care

CR information fra Fibertex Personal Care CR information fra Fibertex Personal Care MENNESKERETTIGHEDER Rekruttering I 2016 har Fibertex Personal Care-gruppen haft fokus på at sikre effektive rekrutteringer af høj kvalitet, samtidig med at alle

Læs mere

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK 2017-2029 Foto Uber Images Das Büro Per Heegaard STT Foto Flemming P. Nielsen Udarbejdelse Gentofte Kommune Layout: Operate A/S Tryk Bording A/S Oplag:1000

Læs mere

Fri til frivilligt arbejde. Evaluering af Skandias Idéer for Livet Ambassadører

Fri til frivilligt arbejde. Evaluering af Skandias Idéer for Livet Ambassadører Fri til frivilligt arbejde Evaluering af Skandias Idéer for Livet Ambassadører November 2007 Indhold 1. Introduktion... 3 1.1 Idéer for Livet Ambassadører... 3 1.2 Skandias motivation... 4 2. Evaluering

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere

Beredskabsstyrelsens Personalepolitik

Beredskabsstyrelsens Personalepolitik Beredskabsstyrelsens Personalepolitik Udgivet af: Beredskabsstyrelsen Datavej 16 3460 Birkerød Telefon 45 90 60 00 Email: brs@brs.dk www.brs.dk 2 Beredskabsstyrelsens Personalepolitik 3 Forord Velkommen

Læs mere

Direktørkontrakt 2009

Direktørkontrakt 2009 Direktørkontrakt 2009 1 Finanstilsynets direktørkontrakt for 2009 Direktørkontrakten og styrelsens resultatkontrakt udgør Økonomi- og Erhvervsministeriets kontraktstyring i relation til styrelsen. Mens

Læs mere

EN MINIGUIDE TIL ROSKILDE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK

EN MINIGUIDE TIL ROSKILDE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK EN MINIGUIDE TIL ROSKILDE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK 1 ARBEJDSMILJØ OG TRIVSEL Den sunde arbejdsplads...4 Arbejdsmiljøet arbejder vi hele tiden med!...5 Stress i fokus...5 Du får hjælp, hvis det går galt...7

Læs mere

ROSKILDE FESTIVAL-GRUPPEN

ROSKILDE FESTIVAL-GRUPPEN ROSKILDE FESTIVAL-GRUPPEN DONATIONSSTRATEGI 2018-2020 DONATIONSSTRATEGI 2018-2020 Roskilde Festival-gruppens donationsstrategi 2018-2020 beskriver Festival-gruppens donationsarbejde i de kommende tre år.

Læs mere

Implementeringsplanen skal beskrive, hvordan HR-strategien implementeres i praksis i forvaltninger, afdelinger og institutioner.

Implementeringsplanen skal beskrive, hvordan HR-strategien implementeres i praksis i forvaltninger, afdelinger og institutioner. Projekt: HR-strategi Projektet er en toledet størrelse: Første del handler om at udvikle en strategi for HR (Human Ressources) en HR-strategi - for Frederikshavn Kommune, herunder definere, hvad vi i Frederikshavn

Læs mere

Notat. Sagsnr.: 2017/ Dato: 13. februar Notat om Fleksibel arbejdstid. Sagsbehandler: Kirstine Stenz HR-konsulent

Notat. Sagsnr.: 2017/ Dato: 13. februar Notat om Fleksibel arbejdstid. Sagsbehandler: Kirstine Stenz HR-konsulent Notat Sagsnr.: 2017/0002228 Dato: 13. februar 2017 Titel: Notat om Fleksibel arbejdstid Sagsbehandler: Kirstine Stenz HR-konsulent Borgmester Steen Hasselriis har bedt administrationen i Halsnæs Kommune

Læs mere

Visioner og mål 2020 Rigshospitalets fremtid. Region Hovedstaden. Visioner og mål 2020 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital

Visioner og mål 2020 Rigshospitalets fremtid. Region Hovedstaden. Visioner og mål 2020 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital Rigshospitalets fremtid Region Hovedstaden Rigshospitalet Danmarks internationale hospital 2 2010 Rigshospitalets fremtid 3 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital 2011 2012 2013 2014 2015 2016

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem

Dialogbaseret aftale mellem Dialogbaseret aftale mellem Klubområde 2 (Klub X ) v/ Caj Stroland og Børn & Unge forvaltningen v/ Flemming Jensen 2014 Generelt om dialogbaserede aftaler Den dialogbaserede aftale, er en aftale der indgås

Læs mere