Kærlighed i Kaos. Et forældretræningsprogram til familier med ADHD eller ADHD-lignende vanskeligheder KORT & KLART

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kærlighed i Kaos. Et forældretræningsprogram til familier med ADHD eller ADHD-lignende vanskeligheder KORT & KLART"

Transkript

1 Kærlighed i Kaos Et forældretræningsprogram til familier med ADHD eller ADHD-lignende vanskeligheder KORT & KLART

2 En bedre hverdag 2 Kærlighed i Kaos er et forældretræningsprogram for familier med ADHD og ADHDlignende vanskeligheder. Programmet er udviklet af ADHD-foreningen og forankret i civilsamfundet, da underviserne er frivillige. I dette hæfte kan du læse om kursets indhold og baggrund og om, hvilken effekt det har for de familier, der deltager i det. Om Kærlighed i Kaos Kærlighed i Kaos er det første, danske forældretræningsprogram for ADHD, der bygger på frivillige kræfter. Det betyder, at forældre ikke skal igennem en lang udredning i sundhedssystemet for at få adgang til programmet, men selv kan melde sig til det, hvis de har brug for værktøjer til at håndtere hverdagen i familien. Kærlighed i Kaos består af 12 mødegange over 12 uger, typisk på en fast hverdagsaften. Der deltager mellem 5 og 7 par på hvert kursus. Hver familie skal stille med to deltagere oftest forældrene, men bedsteforældre, venner, onkler, tanter mv. er også velkomne i stedet for en forælder, blot de spiller en aktiv rolle i barnets opvækst. Du kan læse mere om baggrunden for kurset, dets indhold og de frivillige trænere på side Dokumenteret effekt Fra 2013 til 2015 gennemførte SFI og ADHD-foreningen et såkaldt felteksperiment for at undersøge, hvilken effekt Kærlighed i Kaos har for de forældre, der deltog. Opfylder kurset formålet om at hjælpe forældre og børn til en bedre hverdag?

3 Ja, er det klare svar. Undersøgelsen dokumenterer, at forældrene oplever en markant forbedring, når det gælder deres kompetencer, tilfredshed med forældrerollen og tro på deres egne evner som forældre. Kurset ændrer også forældrenes opdragelse af barnet til at blive mindre overreagerende og mindre urimelig. Kurset hjælper altså forældrene, men det hjælper dermed også deres børn. Det kan måles på et markant fald i antallet af konflikter, når forældrene stiller krav til børnene. Og forbedringerne holder ved, viser undersøgelsen også målt et år efter første kursusdag. Du kan læse mere om resultaterne af undersøgelsen på side DELTAGER I KÆRLIGHED I KAOS: Tak for et super kursus. Det har ændret og vil fortsat ændre vores liv.

4 Om programmet 4 Kærlighed i Kaos udbydes af ADHD-foreningen i hele landet efter behov. Der deltager typisk mellem 5 og 7 par på hvert kursus. Programmet består af 12 mødegange, på en fast, ugentlig hverdagsaften over 12 uger. Det første og sidste møde varer 3½ time, de øvrige møder varer 2½ time. Deltagerne Programmet er målrettet forældre, der har et barn med ADHD eller ADHD-lignende vanskeligheder på ca. 3-9 år, og som føler, at de har brug for at blive klogere på, hvordan de håndterer barnet. Forældrene melder sig selv til programmet og skal ikke visiteres. Det er et krav, at familien deltager med to personer til programmet. Det vil oftest være forældrene, men kan også f.eks. være en forælder sammen med en ny partner, bedstefar eller bedstemor, ven, veninde eller andet blot der er tale om en person, der er aktivt involveret i barnets opvækst. Kursusforløbet Som i de fleste andre forældretræningsprogrammer er Kærlighed i Kaos opbygget som et fast, manualbaseret forløb. Forældrene undervises i årsagerne til barnets adfærd (psykoedukation). Formålet er, at forældrene opnår en bedre forståelse for ADHD-symptomerne og deres betydning for barnets adfærd.

5 5

6 6

7 Forældrene undervises også i en række forskellige redskaber til at forebygge konflikter, opbygge barnets selvværd og håndtere hverdagen med ADHD. Det gælder først og fremmest om at se, rose og anerkende sit barn for alt det, der går godt, for barnets forsøg på at lykkes og for at være et dejligt og værdifuldt barn. Forældrene trænes i at guide deres børn og afholde sig fra at irettesætte og skælde ud. Udover positiv kommunikation trænes forældrene bl.a. i planlægning og struktur, faste rutiner, milde og fair konsekvenser (fx pauser), visualisering og belønningssystemer. Underviserne Trænerne på Kærlighed i Kaos er alle frivillige. De har en relevant, faglig baggrund og har ofte selv personlige erfaringer med ADHD. Du kan læse mere om trænerne på side KÆRLIGHED I KAOS: INDHOLDET I DE 12 MØDEGANGE 1. Introduktion til forløbet og ADHD 2. Barnet med ADHD 3. Familien 4. Opmærksomhed og anerkendelse 5. Se bort fra negativ adfærd 6. Konflikter 7. Rutiner og faste rammer 8. Planlægning og visualisering 9. Pauser og andre konsekvenser 10. Positive belønningssystemer 11. Problemløsning og selvkontrol 12. Opsamling

8 Hvorfor forældretræning? 8 Det seneste årti har Danmark oplevet en stigende udvikling i antallet af børn med ADHD og ADHD-lignende vanskeligheder. I dag har op mod 3 pct. af danske børn diagnosticeret ADHD, og det har øget behovet for effektive behandlingsmetoder, der kan hjælpe de berørte familier. Det primære tilbud til børn med ADHD er medicinsk: Op mod halvdelen af de børn, der har diagnosen ADHD, får medicin, og mere end 90 procent af dem, der starter medicinsk behandling, fortsætter med den i længere tid. Både international forskning og danske myndigheder anbefaler imidlertid, at børn og familier med ADHD også tilbydes adfærdsregulerende behandling, f.eks. i form af forældretræningskurser. Kurserne er et veldokumenteret alternativ til medicin, men alligevel benyttes de kun i begrænset omfang. Hensigten med forældretræningsprogrammet Kærlighed i Kaos er at målrette og udbrede dette behandlingstilbud til flere familier. Familien kan gøre en forskel Til trods for, at ADHD mest er genetisk bestemt, viser forskningen, at familien spiller en afgørende rolle for, hvordan ADHD udvikler og udmønter sig. En velfungerende familie kan mindske ADHD-symptomerne på trods af en genetisk disposition. Omvendt kan problemer i familien øge barnets adfærdsproblemer og forværre forholdet mellem forældre og barn.

9 Den underliggende idé med forældretræningsprogrammer som Kærlighed i Kaos er, at forældrene kan ændre deres barns trivsel i hjemmet, hvis de ved, hvordan ADHD påvirker deres barns adfærd og har de fornødne værktøjer til at håndtere denne adfærd på en mere hensigtsmæssig måde. Forældretræning kan derfor forbedre relationen mellem forældrene og barnet og fungere som en tidlig, forebyggende indsats. Kan hjælpe barnet i skolen Det øgede fokus på inklusion i folkeskolen stiller store krav til børn med ADHD og ADHD-lignende vanskeligheder. Ved at give forældrene de rette værktøjer til at forbedre barnets adfærd kan forældretræning bidrage til, at børn med ADHD eller ADHD-lignende vanskeligheder trives bedre i skolen. 9

10 Hvorfor frivillighed? 10 I Danmark er etablerede forældretræningsprogrammer drevet af lønnede trænere. I modsætning hertil bygger Kærlighed i Kaos på frivillige trænere. Det giver en række fordele. Kan udbredes efter behov Etablerede forældretræningsprogrammer koster penge, både til lønninger, certificeringer og licensomkostninger. Programmernes udbredelse er også afhængig af, hvor mange certificerede behandlere, der er til rådighed. Fordelen ved et frivilligt program er, at det kan udbredes for relativt få ressourcer. Det kan dermed sprede sig i takt med behovet blandt forældre og bidrage til, at flere forældre får gavn af denne behandlingsform. Frivillighed muliggør tidlig indsats Med et tilbud i civilsamfundet har forældrene mulighed for at få hjælp tidligere, end hvis de først skal igennem det offentlige system. Forældre til børn mellem 3 og 9 år med eller uden en ADHD-diagnose kan selv melde sig til kurset, hvis de føler, de har behov for værktøjer til at håndtere familiens udfordringer. Kurset kan give forældrene værktøjer til at ændre deres adfærd og derigennem ændre udsigterne for både børn og forældre. Kærlighed i Kaos kan på den måde fungere som en effektiv, tidlig indsats.

11 OM DE FRIVILLIGE TRÆNERE Trænere på Kærlighed i Kaos har alle en relevant baggrund indenfor det pædagogiske, sociale eller sundhedsfaglige felt f.eks. som psykologer, lærere, pædagoger eller sundhedsplejersker. Trænerne har desuden ofte selv erfaring med ADHD. En del har selv stået med opgaven som forældre til et barn med ADHD, har tacklet udfordringerne og vil nu gerne række andre en hjælpende hånd. Andre har kendskab til ADHD gennem deres arbejdsliv. 11 FORBEREDELSE AF TRÆNERNE Alle trænere gennemgår et uddannelsesforløb på to weekender. Her bliver trænerne undervist i viden om ADHD, kursets forløb og rollen som træner. De bliver desuden trænet i forskellige øvelser og elementer fra kurset.

12 DET SIGER TRÆNERNE OM KÆRLIGHED I KAOS Man kommer tæt på familierne, bliver inviteret indenfor i deres liv tænk at de tør. Fedt, at vi virkelig har været med til at sætte noget i gang, som de fortsætter med. Beæret over, at man får lov til at være med i det. Vi kaster bolden på banen, men det er jo dem, der spiller. 12 Jeg meldte mig, fordi jeg ikke ville have, at forældrene skulle sidde i samme lort til halsen, som jeg selv gjorde dengang. Rigtig, rigtig givende! En af de 10 fedeste ting, jeg har gjort i mit liv. Den åbenhed og tillid forældrene viste var helt ubeskrivelig.

13 Kan nå en bredere gruppe af forældre Elementet af frivillighed kan bidrage til, at forældre, der ellers ikke ville deltage i et etableret, offentligt tilbud, får et forældretræningskursus. Kærlighed i Kaos har derfor mulighed for at nå en bredere gruppe af forældre til børn med ADHD eller ADHDlignende vanskeligheder. En større udbredelse af forældretræning i den frivillige sektor vil desuden give det etablerede behandlingssystem mulighed for at fokusere kræfterne på familier med flere og mere komplekse problemer. Frivilligt program virker lige så godt Undersøgelsen viser, at forældretræning baseret på frivillige, professionelle trænere har en effekt for familien, der er på niveau med de etablerede træningsprogrammers effekt. Der er derfor ikke noget i undersøgelsen, der tyder på, at et frivilligt baseret tilbud skulle give ringere kvalitet. 13

14 Effekten: Mere kærlighed, mindre kaos 14 ADHD-foreningen og SFI har udført et såkaldt felteksperiment for at undersøge effekten af Kærlighed i Kaos (se boks). Baseret på spørgeskemaer til forældrene har SFI s forskere målt udviklingen i familien før og efter kurset, sammenlignet med en tilsvarende gruppe af forældre, der endnu ikke havde deltaget i kurset. Undersøgelsen viser klart, at Kærlighed i Kaos gør en markant, positiv forskel for familien, og dermed også for børnene. Bedre kompetencer og større tiltro Forældre, der kommer på kurset, oplever en signifikant forbedring i den måde, de ser sig selv som forældre. Efter kurset oplever forældrene, at de har fået flere kompetencer som forældre, mere overskud i hverdagen, færre bekymringer og en større tro på deres egne evner sammenlignet med forældre, der ikke deltog i kurset. Forældrene oplever altså at få nogle værktøjer med hjem, så de bedre kan forstå og indgå i positive relationer med deres barn. Og de går fra kurset med en overbevisning om, at de nu kan håndtere de udfordringer, de står over for. Mindre negativ opdragelsesstil Efter kurset er forældrene mindre overreagerende og mindre nedgørende overfor barnet end forældre, der ikke deltog på kurset.

15 DET SIGER FORÆLDRENE EFTER KURSET Tak, for at jeg har fået glæden ved mit barn tilbage Som forælder har jeg fået markant bedre forståelse og langt flere værktøjer til at hjælpe min dreng, og jeg føler, det har haft gigantisk værdi for mig. 15 Jeg føler, at det har gjort en kæmpe forskel for mig og børnene. Jeg har bl.a. kæmpet med at få mine børn til at sove de sidste 8 år, og allerede efter en måned på kurset var det ikke længere et problem!

16 16 De bruger i mindre grad grimt sprog, øgenavne og ubehagelige bemærkninger, når der er konflikter med barnet. Færre konflikter med barnet Efter at have deltaget i kurset har forældrene en mere positiv oplevelse af barnets adfærd. De oplever, at de værktøjer, de har fået, også har en afsmittende effekt på deres barn. Det gælder især i situationer, hvor de stiller krav til barnet, f.eks. når barnet skal op om morgenen, tage tøj på eller i skole og daginstitution. Her oplever forældrene markant færre konflikter efter kurset. Varig forandring Undersøgelsen tyder på, at den viden og de værktøjer, forældrene får på kurset, fører til varige forbedringer i familiens hverdag. Målt et år efter første kursusdag er der stadig tydelige forbedringer, sammenlignet med forældrenes situation før kurset.

17 SÅDAN ER SFI S FELTEKSPERIMENT UDFØRT 322 forældre til 161 børn deltog i felteksperimentet, som fandt sted fra 2013 til Forældrene ansøgte selv om deltagelse. Via lodtrækning blev forældrene delt i to hold: Hold 1, som deltog i kurset i januar 2014 og Hold 2, som ventede til august 2014, før de kom på kurset. Der blev udsendt spørgeskemaer til alle deltagende familier fire gange: 1) I november 2013, før kurserne var gået i gang 2) I april 2014, da Hold 1 netop havde afsluttet kurset 3) I august 2014, umiddelbart før Hold 2 startede på kurset 4) I januar 2015, da Hold 2 havde afsluttet kurset 17 Ved at opdele forældrene i to hold, kan Hold 2 fungere som kontrolgruppe for Hold 1 særligt i 2. og 3. spørgerunde. Her er den eneste forskel mellem de to hold, at Hold 1 har deltaget i kurset, mens Hold 2 er på venteliste. Det betyder, at forskellen mellem de to hold med stor sikkerhed kan tilskrives kurset og de værktøjer, forældrene fik der.

18 Mere kærlighed, mindre kaos Undersøgelsen af Kærlighed i Kaos dokumenterer klart, at kurset forbedrer deltagernes forældreevner markant. De forbedrede forældreevner ser også ud til at have en afsmittende effekt på børnenes adfærd. De familier, der deltog i undersøgelsen, fik en markant højere livsglæde og en lettere dagligdag og undersøgelsen viser, at andre familier, som i fremtiden deltager i Kærlighed i Kaos, med endog stor sandsynlighed vil opnå samme gevinst. 18 Undersøgelsen påviser dermed, at den frivillige sektor kan bidrage med et effektivt behandlingstilbud til familier med ADHD og ADHD-lignende vanskeligheder.

19 KORT OM KÆRLIGHED I KAOS Kærlighed i Kaos er et forældretræningsprogram for familier med ADHD og ADHD-lignende vanskeligheder, udviklet af ADHD-foreningen og drevet med frivillige undervisere. Kærlighed i Kaos er udviklet til forældre til børn mellem 3 og 9 år med ADHD- og ADHD-lignende vanskeligheder. Hver familie skal deltage med to personer oftest forældrene, men nye partnere, bedsteforældre, venner og slægtninge kan også deltage i selskab med en forælder, så længe de deltager aktivt i barnets opvækst. Deltagerne melder sig selv til kurset. 19 Kærlighed i Kaos består af et kursusforløb på 12 mødegange over 12 uger, typisk på en fast hverdagsaften. Første og sidste møde varer 3½ time, de øvrige møder varer 2½ time. Der deltager mellem 5 og 7 par på hvert kursus. Kærlighed i Kaos udbydes efter behov over hele landet. Kærlighed i Kaos drives af frivillige kræfter. Trænerne har alle en relevant, professionel baggrund og har ofte selv personlige erfaringer med ADHD.

20 Pjecen er forfattet af: Christoffer Scavenius, forsker, SFI Trine Jørgensen, kommunikationsmedarbejder, SFI Mere viden om emnet: Christiane Præstgaard Christensen, Christoffer Scavenius: Et felteksperiment med Kærlighed i Kaos. Et forældretræningsprogram til familier med ADHD eller ADHD-lignende vanskeligheder. SFI-rapport 15:19, Undersøgelsen er gennemført med støtte fra Trygfonden og kan bestilles eller downloades via Kontakt ADHD-foreningen for mere information om Kærlighed i Kaos. Udgiver: SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, 2015 Foto: Shutterstock Design: heddabank.dk Tryk: Rosendahls a/s

ET FELTEKSPERIMENT MED ET FORÆLDRETRÆNINGSPROGRAM TIL FAMILIER MED ADHD ELLER ADHD-LIGNENDE VANSKELIGHEDER

ET FELTEKSPERIMENT MED ET FORÆLDRETRÆNINGSPROGRAM TIL FAMILIER MED ADHD ELLER ADHD-LIGNENDE VANSKELIGHEDER ET FELTEKSPERIMENT MED ET FORÆLDRETRÆNINGSPROGRAM TIL FAMILIER MED ADHD ELLER ADHD-LIGNENDE VANSKELIGHEDER Tidligere forskning Familier med ADHD har et mere stresset og konfliktfyldt familieliv (Gadow

Læs mere

ET FELTEKSPERIMENT MED ET FORÆLDRETRÆNINGSPROGRAM TIL FAMILIER MED ADHD ELLER ADHD-LIGNENDE VANSKELIGHEDER

ET FELTEKSPERIMENT MED ET FORÆLDRETRÆNINGSPROGRAM TIL FAMILIER MED ADHD ELLER ADHD-LIGNENDE VANSKELIGHEDER ET FELTEKSPERIMENT MED ET FORÆLDRETRÆNINGSPROGRAM TIL FAMILIER MED ADHD ELLER ADHD-LIGNENDE VANSKELIGHEDER Tidligere forskning Familier med ADHD har et mere stresset og konfliktfyldt familieliv (Gadow

Læs mere

ADHD-FORENINGEN UDBYDER NU FORÆLDREPROGRAMMET

ADHD-FORENINGEN UDBYDER NU FORÆLDREPROGRAMMET ADHD-FORENINGEN UDBYDER NU FORÆLDREPROGRAMMET SKANDERBORG HJALLERUP ROSKILDE KÆRLIGHED I KAOS (KIK) SKANDERBORG HJALLERUP ROSKILDE Kærlighed i Kaos (KiK) er et evidensbaseret forældretræningsprogram for

Læs mere

VI HAR IKKE RÅD TIL AT LADE VÆRE!

VI HAR IKKE RÅD TIL AT LADE VÆRE! Evidensbaseret forældretræningsprogram målrettet familier med ADHD eller ADHDlignende vanskeligheder ADHD-foreningen 2015: En tidlig og forebyggende indsats for familier med ADHD VI HAR IKKE RÅD TIL AT

Læs mere

Et dansk, evidensbaseret forældretræningsprogram målrettet familier med ADHD eller ADHDlignende

Et dansk, evidensbaseret forældretræningsprogram målrettet familier med ADHD eller ADHDlignende Et dansk, evidensbaseret forældretræningsprogram målrettet familier med ADHD eller ADHDlignende vanskeligheder Udviklingskonsulent Anna Furbo Rewitz, ADHD-foreningen Danmark Hvad skal vi høre om? 1.

Læs mere

FØR- OG EFTERMÅLING FØRSTE SKRIDT PÅ VEJEN HELLE HANSEN, SFI

FØR- OG EFTERMÅLING FØRSTE SKRIDT PÅ VEJEN HELLE HANSEN, SFI FØR- OG EFTERMÅLING FØRSTE SKRIDT PÅ VEJEN HELLE HANSEN, SFI 1 2 HVORFOR FØR-EFTERMÅLING? Vil gerne se hvordan borgeren UDVIKLER/ÆNDRER sig over tid. Vil gerne indføre en ny indsats og undersøge hvordan

Læs mere

Information om projektet Effekten af Kærlighed i Kaos

Information om projektet Effekten af Kærlighed i Kaos 4 TEMA: KÆRLIGHED I KAOS Information om projektet Effekten af Kærlighed i Kaos ADHD-foreningen har netop indledt et nyt forældretræningsprojekt. Formålet er at afprøve forældretræningsprogrammet Kærlighed

Læs mere

Center for ADHD. Forældretræning. Konsulentydelser. Kurser. Udvikling. Viden. Forskning. Rådgivning. Terapi

Center for ADHD. Forældretræning. Konsulentydelser. Kurser. Udvikling. Viden. Forskning. Rådgivning. Terapi ADHD og hvad så? Center for ADHD Forældretræning Konsulentydelser Kurser Udvikling Viden Forskning Rådgivning Terapi Hvad er Center for ADHD? Børn med ADHD eller lignende symptomer skal have hjælp så tidligt

Læs mere

Råd og redskaber til skolen

Råd og redskaber til skolen Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og projektleder på KiK ADHD-foreningens konference Kolding d. 4/9 2015 Temablokkens indhold De tre overordnede råd

Læs mere

Børne- og Ungerådgivningscentret. Pjece til forældre om forældreprogrammet BASIC 3-6 De Utrolige År (DUÅ)

Børne- og Ungerådgivningscentret. Pjece til forældre om forældreprogrammet BASIC 3-6 De Utrolige År (DUÅ) Børne- og Ungerådgivningscentret Pjece til forældre om forældreprogrammet BASIC 3-6 De Utrolige År (DUÅ) Hvorfor gør mit barn ikke, som jeg siger? Det spørgsmål stiller mange forældre sig med jævne mellemrum.

Læs mere

Velkommen til Center for ADHD. Jo før jo bedre...

Velkommen til Center for ADHD. Jo før jo bedre... og hvad så? Velkommen til Center for ADHD Jo før jo bedre... Børn med ADHD skal have hjælp så tidligt som muligt. Center for ADHDs formål er at forebygge de negative følgevirkninger, som symptomer på ADHD

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

Mindful Self- Compassion

Mindful Self- Compassion Mindful Self- Compassion Et evidensbaseret træningsprogram til professionelle omsorgsgivere Professionel træning i mindful selv-medfølelse gør dig bedre til at navigere i en kompleks hverdag, ved at mindske

Læs mere

Giv tid til forandring. - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte

Giv tid til forandring. - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte Giv tid til forandring - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte Indledning Folkekirkens Familiestøtte støtter forældre, som har velkendte udfordringer i hverdagen, og som ønsker

Læs mere

- en effektundersøgelse

- en effektundersøgelse SKOLESTØTTE til børn i familiepleje - en effektundersøgelse Hvordan kan man bedst støtte op om god skoletrivsel, inklusion og faglig udvikling for børn i familiepleje? Dette forskningsprojekt skal undersøge

Læs mere

Forældrene er barnets vigtigste læremestre

Forældrene er barnets vigtigste læremestre Forældrene er barnets vigtigste læremestre Parent Management Training Oregon (PMT-O) er et behandlingstilbud for familier med børn, der udviser problemadfærd. med forældrene. Denne tilgang kan forbedre

Læs mere

Med Hjerte og Hjerne. Det gode går lige ned i barnet. - oplæg af Birgitte Dahl

Med Hjerte og Hjerne. Det gode går lige ned i barnet. - oplæg af Birgitte Dahl Med Hjerte og Hjerne Det gode går lige ned i barnet. - oplæg af Birgitte Dahl indhold Med hjerte og hjerte Forældreproblematikker og -læreprocesser Samarbejdet med fagfolk Fremtid Spørgsmål og debat Birgitte

Læs mere

Hvad er De Utrolige År? Forældreprogrammet DUÅ FØRSKOLE 3-6 (8)

Hvad er De Utrolige År? Forældreprogrammet DUÅ FØRSKOLE 3-6 (8) Hvad er De Utrolige År? De Utrolige År (DUÅ) er en række programmer, der kan bruges af forældre, børn og pædagoger/lærere. Alle programmerne har til formål at styrke de daglige relationer i familien og

Læs mere

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1 Børn Unge & Sorg Susanne Svane 1 BØRN, UNGE & SORG Program Præsentation Børn, Unge & Sorg Projekt Unfair De frivillige fortæller deres historie Evaluering og implementering af Unfair Diskussion MÅLGRUPPEN

Læs mere

- et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende. Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk

- et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende. Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk - et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk Hvem er vi? Foreningen Smertetærskel er en frivillig social forening. Vores forening består af en

Læs mere

Special- rådgivningen

Special- rådgivningen Special- rådgivningen Råd- og vejledningsforløb til forældre til børn og unge med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne jf. serviceloven 11 stk. 7 og 8. Hvad er specialrådgivningen? Formålet med dette

Læs mere

De gode cirkler i familien. Til professionelle

De gode cirkler i familien. Til professionelle De gode cirkler i familien Til professionelle 1 Forældrene er barnets vigtigste læremestre Parent Management Training Oregon (PMTO) er et behandlingstilbud for familier med børn, der udviser problemadfærd.

Læs mere

Kort mit liv og mine behandlingsmetoder

Kort mit liv og mine behandlingsmetoder Mit liv 1 Acceptprocessen Kort mit liv og mine behandlingsmetoder En bog af og om Lise Seidelin Mit liv 2 Mit liv Du er den eneste, der kan leve dit liv, jeg lever mit liv. Må lykken være med dig Acceptprocessen

Læs mere

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1 Børn Unge & Sorg Susanne Svane 1 Der er mange ting, der gør det enormt svært at gå i gymnasiet, når man mister en forælder. Det var rigtig svært for mig at se mine karakterer dale, netop fordi jeg var

Læs mere

ET FELTEKSPERIMENT MED KÆRLIGHED I KAOS

ET FELTEKSPERIMENT MED KÆRLIGHED I KAOS ET FELTEKSPERIMENT MED KÆRLIGHED I KAOS ET FORÆLDRETRÆNINGSPROGRAM TIL FAMILIER MED ADHD ELLER ADHD-LIGNENDE VANSKELIGHEDER 15:19 CHRISTIANE PRÆSTGAARD CHRISTENSEN CHRISTOFFER SCAVENIUS 15:19 ET FELTEKSPERIMENT

Læs mere

Virkningen af De Utrolige År forældretræning i forhold til yngre børn med ADHD-symptomer

Virkningen af De Utrolige År forældretræning i forhold til yngre børn med ADHD-symptomer Virkningen af De Utrolige År forældretræning i forhold til yngre børn med ADHD-symptomer Udgivet i: Trillingsgaard, T., Trillingsgaard, A., & Webster- Stratton, C. (2014). Assessing the Effectiveness of

Læs mere

Inklusionsindsatser i folkeskolen

Inklusionsindsatser i folkeskolen Inklusionsindsatser i folkeskolen Resultater fra to lodtrækningsforsøg KORT & KLART Om dette hæfte 2 Den politiske ambition om omstilling til øget inklusion indebærer, at flere elever med særlige behov

Læs mere

Mindful Self-Compassion

Mindful Self-Compassion Mindful Self-Compassion Trænes over 8 uger eller 5 intense dage Give yourself the attention you need, so you don t need so much attention - Chris Germer MINDFUL SELF-COMPASSION Det originale Mindful Self-Compassion

Læs mere

Mindful. Børnehave. Vi lærer jer at gøre det selv

Mindful. Børnehave. Vi lærer jer at gøre det selv Mindful Børnehave Vi lærer jer at gøre det selv Hos Room for Reflection er vi af den overbevisning, at mindful pædagoger giver mindful børn. Holdet bag Room for Reflection har et brændende ønske om, at

Læs mere

I artiklen her kan du læse mere om, hvordan man har implementeret PMTO i Ikast-Brande Kommunes familiebehandling.

I artiklen her kan du læse mere om, hvordan man har implementeret PMTO i Ikast-Brande Kommunes familiebehandling. Erfaringer med PMTO Artiklen beskriver erfaringer fra Ikast-Brande kommuner og er udvalgt efter Vidensportalens kriterier Hanne Mark PMTO-koordinator, Ikast-Brande Kommune Børne- og Familieafdelingen Det

Læs mere

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Byrådet har ultimo 2011 taget hul på drøftelserne af de aktuelle velfærdsudfordringer, og hvordan vi håndterer dem her i Køge. Afsættet er blevet den fælles overordnede

Læs mere

Mindfulness kursus en mere mindful hverdag. - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget.

Mindfulness kursus en mere mindful hverdag. - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget. Mindfulness kursus en mere mindful hverdag - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget. Kære læser I materialet kan du læse om kurset i Gentofte

Læs mere

VIDEN OM ADHD EN PJECE TIL FORÆLDRE

VIDEN OM ADHD EN PJECE TIL FORÆLDRE VIDEN OM ADHD EN PJECE TIL FORÆLDRE URO I KROPPEN Et barn med ADHD kan virke rastløst og have svært ved at koncentrere sig om en aktivitet i længere tid. Barnet kan miste opmærksomheden og sidde stille

Læs mere

Ung. i en præstationskultur. jeg føler mig aldrig god nok

Ung. i en præstationskultur. jeg føler mig aldrig god nok lings vik selvud camp jeg føler mig aldrig god nok Ung i en præstationskultur Der kan være mange årsager til, at man som ung kan have brug for hjælp. Mange unge presses hårdt af samfundets krav og forventninger.

Læs mere

Hvem vil sige nej tak til en gevinst på 1,1-6 milliarder? Se beregningen på næste side.

Hvem vil sige nej tak til en gevinst på 1,1-6 milliarder? Se beregningen på næste side. Hvem vil sige nej tak til en gevinst på 1,1-6 milliarder? Se beregningen på næste side. Hvorfor kun spare millioner på nedskæringer, når kommuner kan spare milliarder på forebyggel En god start som forældre

Læs mere

FORÆLDRE SAMMEN HVER FOR SIG. Evaluering af et konflikthåndteringsforsøg i Statsforvaltningen

FORÆLDRE SAMMEN HVER FOR SIG. Evaluering af et konflikthåndteringsforsøg i Statsforvaltningen FORÆLDRE SAMMEN HVER FOR SIG Evaluering af et konflikthåndteringsforsøg i Statsforvaltningen Indhold 3 4 6 7 8 10 11 12 13 14 15 Forældre sammen hver for sig Statsforvaltningens normale sagsbehandling

Læs mere

2015-2016 INFORMATION. Tidlig hjælp til børn og unge med tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder

2015-2016 INFORMATION. Tidlig hjælp til børn og unge med tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder PilotPROJEKT 2015-2016 INFORMATION TIL Forældre Tidlig hjælp til børn og unge med tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder Mind My Mind tidlig hjælp til børn og unge med tegn på angst,

Læs mere

ADHD? BARN HAR VANSKeLIGHEDER KAN DET SKYLDES

ADHD? BARN HAR VANSKeLIGHEDER KAN DET SKYLDES mit ADHD? BARN HAR VANSKeLIGHEDER KAN DET SKYLDES En pjece til forældre uro i kroppen Virker dit barn ofte rastløst, og har han svært ved at koncentrere sig om en aktivitet i længere tid? Måske mister

Læs mere

ADHD? BARN HAR VANSKeLIGHEDER KAN DET SKYLDES

ADHD? BARN HAR VANSKeLIGHEDER KAN DET SKYLDES mit ADHD? BARN HAR VANSKeLIGHEDER KAN DET SKYLDES En pjece til forældre uro i kroppen Virker dit barn ofte rastløst, og har han svært ved at koncentrere sig om en aktivitet i længere tid? Måske mister

Læs mere

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog.

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Kære statsforvaltning/ kære morogfarskalskilles.dk Jeg

Læs mere

Familierådgivningerne brugerundersøgelse. Sammenfatning af resultater

Familierådgivningerne brugerundersøgelse. Sammenfatning af resultater Familierådgivningerne brugerundersøgelse Sammenfatning af resultater Hvordan er undersøgelsen lavet? Undersøgelsen er gennemført i alle familierådgivninger i hele kommunen i perioden 15. februar til 15.

Læs mere

- en effektundersøgelse

- en effektundersøgelse SKOLESTØTTE til børn i familiepleje - en effektundersøgelse Hvordan kan man bedst støtte op om god skoletrivsel, inklusion og faglig udvikling for børn i familiepleje? Dette forskningsprojekt skal undersøge

Læs mere

Fælles Pædagogisk Grundlag

Fælles Pædagogisk Grundlag Fælles Pædagogisk Grundlag Information til forældre Dagtilbud 0-6 år Forord Det er med glæde, at Børne-, Unge- og Familieudvalget i oktober måned godkendte et fællespædagogisk grundlag for det samlede

Læs mere

En håndsrikning til forældre = En gave til barnet. Et tilbud til børnefamilier. Center for

En håndsrikning til forældre = En gave til barnet. Et tilbud til børnefamilier. Center for En håndsrikning til forældre = En gave til barnet Et tilbud til børnefamilier Folkekirkens Familiestøtte En håndsrækning til forældrene = En gave til barnet. Herning Nordre og Søndre Provsti Den 4. februar

Læs mere

INFORMATION TIL FORÆLDRE

INFORMATION TIL FORÆLDRE MIND MY MIND-FORSØG 2017-2019 INFORMATION TIL FORÆLDRE Afprøvning af psykologisk hjælp til børn og unge med tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder. MIND MY MIND Afprøvning af psykologisk

Læs mere

Mindfulness gennem mental træning

Mindfulness gennem mental træning Mindfulness gennem mental træning Mindfulness gennem mental træning Mere fokus, mindre stress og endnu bedre resultater Giv din hjerne ro til at arbejde I en verden, hvor næsten alt drejer sig om ydeevne

Læs mere

LÆR AT FORSTÅ AUTISMESPEKTRUM FORSTYRRELSER OG ADHD KURSER OG FORLØB FOR BØRN, UNGE OG DERES NÆRMESTE

LÆR AT FORSTÅ AUTISMESPEKTRUM FORSTYRRELSER OG ADHD KURSER OG FORLØB FOR BØRN, UNGE OG DERES NÆRMESTE LÆR AT FORSTÅ AUTISMESPEKTRUM FORSTYRRELSER OG ADHD KURSER OG FORLØB FOR BØRN, UNGE OG DERES NÆRMESTE INDIVIDUELT FORLØB TIL BARNET/DEN UNGE OG FAMLIEN Vi tilbyder forløb, der tager udgangspunkt i barnets

Læs mere

Atlass familiekursus

Atlass familiekursus Atlass familiekursus Et tilbud til forældre til børn eller unge med anderledes forudsætninger og/eller atypisk udvikling. Et tilbud i CENTER FOR SPECIALPÆDAGOGISKE BØRNETILBUD FORORD Mennesker med anderledes

Læs mere

NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN

NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN Opstillingsmetoden er et unikt redskab, der er blevet integreret i Nordahl Coaching ApS til mønsterbrud for unge og voksne dels ved individuelle

Læs mere

Inklusion i klasseværelset 25 råd og redskaber til lærere og pædagoger

Inklusion i klasseværelset 25 råd og redskaber til lærere og pædagoger Inklusion i klasseværelset 25 råd og redskaber til lærere og pædagoger v/ Anna Furbo Rewitz, udviklingskonsulent i ADHDforeningen Kærlighed i Kaos Forældre til børn med ADHD 3-9 år Manualiseret forløb

Læs mere

www.træningscentretforbørnogunge.dk Velkommen til forældrekursus Hvordan er ideen opstået? Mangeårigt terapeutønske om helhedstilbud til familierne Forvaltningens pejlemærke om inddragelse Inspiration

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

INFORMATION TIL FORÆLDRE

INFORMATION TIL FORÆLDRE MIND MY MIND-FORSØG 2017-2019 INFORMATION TIL FORÆLDRE Afprøvning af psykologisk hjælp til børn og unge med tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder. MIND MY MIND Afprøvning af psykologisk

Læs mere

Hvem er vi? Hvem er i? Weekendens program

Hvem er vi? Hvem er i? Weekendens program ADHD modul 1 Familiekursus for familier med børn med nydiagnosticeret ADHD Formålsbeskrivelse Formål forældre: Forældrene får grundlæggende viden om ADHD-diagnosen, familieliv, medicinering og redskaber

Læs mere

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 Høringsmateriale Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 FORORD Fællesskabets børn morgendagens samfund Jeg er meget stolt af, at kunne præsentere Struer Kommunes sammenhængende børne- og ungepolitik,

Læs mere

Medlemsblad nr. 11 2008. Nordsjællands lokalafdeling

Medlemsblad nr. 11 2008. Nordsjællands lokalafdeling ADHD Medlemsblad nr. 11 2008 Nordsjællands lokalafdeling Indhold side 5 side 7 side 9-13 Gode råd før du går til socialforvaltningen 5 Kursusoversigt 7 Søskendekursus 9-13 Forælderkursus 15-19 ADHD 21

Læs mere

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2017-2018 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Bliv ekspert i at forstå børn

Bliv ekspert i at forstå børn Bliv ekspert i at forstå børn Ulla Dyrløv og Charlotte Bjerregård fra Familiepsykologisk Praksis på Frederiksberg tilbyder et kursus til lærere og pædagoger, der ønsker at blive eksperter i at forstå børn

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i projekt VIDA 15.26.01.20 Ansøgningsfrist d. 1. september 2015

Vejledning til ansøgning om deltagelse i projekt VIDA 15.26.01.20 Ansøgningsfrist d. 1. september 2015 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Vejledning til ansøgning om deltagelse i projekt VIDA 15.26.01.20 Ansøgningsfrist d. 1. september 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning...

Læs mere

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger I skoleåret 2012-13 har vi på Viby Skole fem specialklasser. 3 klasser for elever med specifikke vanskeligheder

Læs mere

Effektiv Læring Om at tilgodese alle elevers behov

Effektiv Læring Om at tilgodese alle elevers behov Effektiv Læring Om at tilgodese alle elevers behov De lærer os en masse om fag; vi skal da lære at lære Kursus for ledelser, undervisere og forældre i grundskolen Effektiv Læring I skolen lærer eleverne

Læs mere

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi Vedtaget af skolebestyrelsen januar 2017 - Revideres juni 2018 Formål Formålet med anti-mobbestrategien er at sikre, at Byskovskolen er et trygt sted, hvor eleverne trives, deltager aktivt i undervisningen

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse mini-rol 2014: Tilfredshed

Spørgeskemaundersøgelse mini-rol 2014: Tilfredshed Spørgeskemaundersøgelse mini-rol 04: Tilfredshed Vi har lavet undersøgelser: En som henvender sig til spillerne, og en som henvender sig til forældrene (se side 7). Samarbejdet med begge parter er vigtigt

Læs mere

Nyhedsbrev. Velkommen. De gode historier MG- U D V I K L I N G

Nyhedsbrev. Velkommen. De gode historier MG- U D V I K L I N G MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 1 2 J u l i 2 0 1 4 Velkommen I d

Læs mere

Boost trivslen. Aquainspiration 2018

Boost trivslen. Aquainspiration 2018 Boost trivslen Aquainspiration 2018 Introduktion af undervisere Christine Durup Scheel-Hincke Projektleder i SheZone cdsh@dgi.dk Lise Munksgaard konsulent i DGI Inklusion Lise.munksgaard@gmail.com Workshop

Læs mere

Forudsigelige regler og rutiner

Forudsigelige regler og rutiner 1 Forudsigelige regler og rutiner Der findes vidt forskellige opdragelsesstile, der spænder lige fra det meget strikse med kæft trit og retning til det helt laissez faire, hvor alt er tilladt. Man kan

Læs mere

MEDLEMSBLAD NR. 35 AUGUST 2014 NORDSJÆLLANDS LOKALAFDELING

MEDLEMSBLAD NR. 35 AUGUST 2014 NORDSJÆLLANDS LOKALAFDELING ADHD MEDLEMSBLAD NR. 35 AUGUST 2014 NORDSJÆLLANDS LOKALAFDELING ADHDNORDSJÆLLAND SIDE 3 5 Nyt fra bestyrelsen 7 Fisketur med SKJOLD på Øresund 11 Café for voksne med ADHD 13 Besøg foreningens hjemmeside

Læs mere

Børne- og Ungerådgivningscentret. Information til forældre om FORÆLDREKURSUS DUÅ FØRSKOLE 3-6 DE UTROLIGE ÅR (DUÅ)

Børne- og Ungerådgivningscentret. Information til forældre om FORÆLDREKURSUS DUÅ FØRSKOLE 3-6 DE UTROLIGE ÅR (DUÅ) Børne- og Ungerådgivningscentret Information til forældre om FORÆLDREKURSUS DUÅ FØRSKOLE 3-6 DE UTROLIGE ÅR (DUÅ) Hvorfor gør mit barn ikke, som jeg siger? Det spørgsmål stiller mange forældre sig med

Læs mere

Børn og unge er fundamentet for fremtiden!

Børn og unge er fundamentet for fremtiden! SAMMEN om GODE KÅR Børne- Ungepolitik Nyborg Kommune 2015-2018 Børn og unge er fundamentet for fremtiden! Børn og unge skal vokse op under gode kår, der giver dem mulighed for at udvikle og udfolde sig

Læs mere

Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART

Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART Om dette hæfte 2 Hvor mange børn lever i familier med en lav indkomst? Er der blevet færre eller flere af dem i de seneste 30 år? Og hvordan går det børn i lavindkomstfamilier,

Læs mere

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2018-2019 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Vennemødet. Pædagogen skal omarbejde konkurrencelege til samarbejdslege. Vennemøder forebygger mobning

Vennemødet. Pædagogen skal omarbejde konkurrencelege til samarbejdslege. Vennemøder forebygger mobning Pædagogen skal omarbejde konkurrencelege til samarbejdslege Vennemødet Et vennemøde i børnehaven eller vuggestuen er et lille møde, hvor børnegruppen er samlet på en måde, så alle kan se hinanden, og hvor

Læs mere

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen Hvad er ADHD? Bogstaverne ADHD står for Attention Deficit/Hyperactivity Disorder - det vil sige forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. ADHD er en

Læs mere

Resume af kortlægning af indsatsen for børn som pårørende i psykiatrien Psykiatri Skåne og Region Hovedstadens Psykiatri maj 2013

Resume af kortlægning af indsatsen for børn som pårørende i psykiatrien Psykiatri Skåne og Region Hovedstadens Psykiatri maj 2013 Resume af kortlægning af indsatsen for børn som pårørende i psykiatrien Psykiatri Skåne og Region Hovedstadens Psykiatri maj 2013 1 Forskning viser, at mindst 30 % af brugerne i voksenpsykiatrien er forældre

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

DELEBØRN HELE BØRN. Samtalegrupper i skolerne for børn med skilte forældre. Evaluering af et 4-årigt projekt

DELEBØRN HELE BØRN. Samtalegrupper i skolerne for børn med skilte forældre. Evaluering af et 4-årigt projekt DELEBØRN HELE BØRN Samtalegrupper i skolerne for børn med skilte forældre Evaluering af et 4-årigt projekt Projektet er gennemført i samarbejde med kommunerne Kolding, Randers og Egedal. Udviklet og ledet

Læs mere

NUSSA. Et udviklingsprojekts rejse mod en implementeringsmodel

NUSSA. Et udviklingsprojekts rejse mod en implementeringsmodel NUSSA Et udviklingsprojekts rejse mod en implementeringsmodel 1 Hvem er vi? Amira Saric, udviklingskonsulent fra Afdeling for Traume- og Torturoverlevere Heidi Jacobi Madsen, tosprogskonsulent, Varde Kommune

Læs mere

KL`s konference: Børn og Unge med Handicap 2015 9. sep. 2015 Tværsektoriel psykoedukation

KL`s konference: Børn og Unge med Handicap 2015 9. sep. 2015 Tværsektoriel psykoedukation KL`s konference: Børn og Unge med Handicap 2015 9. sep. 2015 Tværsektoriel psykoedukation Tove Bech, ledende socialrådgiver, Region Hovedstadens Psykiatri Susanne Kragh, specialkonsulent, Københavns Kommune

Læs mere

De Utrolige År Fokus på det positive samvær

De Utrolige År Fokus på det positive samvær De Utrolige År Fokus på det positive samvær 1 Målgruppen Målgruppen for programserien De Utrolige År er: - Børn i alderen 0-3 år, hvor indsatsen kan fremme det positive forældreskab og forebygge adfærdsvanskeligheder

Læs mere

På kant med loven - med ADHD. Gode råd om håndtering af mennesker med ADHD i forbindelse med arrestation og/eller afhøring

På kant med loven - med ADHD. Gode råd om håndtering af mennesker med ADHD i forbindelse med arrestation og/eller afhøring På kant med loven - med ADHD Gode råd om håndtering af mennesker med ADHD i forbindelse med arrestation og/eller afhøring ADHD ADHD er en medfødt udviklingsforstyrrelse, hvor visse kognitive funktioner

Læs mere

Projektbeskrivelse af Opdag nye muligheder. Budget: 50.000 kr. Projektets navn. Projektets målgruppe: Hvem har gavn af indsatsen?

Projektbeskrivelse af Opdag nye muligheder. Budget: 50.000 kr. Projektets navn. Projektets målgruppe: Hvem har gavn af indsatsen? Projektbeskrivelse af Opdag nye muligheder Organisation: Sundhedsplejen, BBF, Skive Kommune Kontaktperson: Dagmar Møller Adresse: Brogårdsgade 10, 7800 Skive Tlf.: 99156190 / 40116687 Budget: 50.000 kr.

Læs mere

Indsatser til forældre i konflikt kan forbedre børns livschancer

Indsatser til forældre i konflikt kan forbedre børns livschancer Indsatser til forældre i konflikt kan forbedre børns livschancer Der findes et væld af interventioner, kurser og indsatser, der har til formål at styrke parforhold og forebygge brud - blandt andet gennem

Læs mere

Evaluering af Styr Livet Kursus

Evaluering af Styr Livet Kursus Evaluering af Styr Livet Kursus 1. Skriv på et blad, hvad du har fået ud af kurset sæt det på plakaten! Jeg synes kurset indeholder mange gode redskaber til at lære sig selv at kende Jeg er blevet mere

Læs mere

Udvikling, planlægning, afholdelse samt evaluering af kurser i DUÅ og PMTO med fokus på ADHD.

Udvikling, planlægning, afholdelse samt evaluering af kurser i DUÅ og PMTO med fokus på ADHD. Enhed Center for Børn, Unge og Familier Sagsnr. 2016-7482 Dato 05-01-2017 Bilag 1. Opgavebeskrivelse Udvikling, planlægning, afholdelse samt evaluering af kurser i DUÅ og PMTO med fokus på ADHD. Tilbudsindhentningen

Læs mere

Sankt Helene Skole. SkoIestart og indskoling

Sankt Helene Skole. SkoIestart og indskoling Sankt Helene Skole SkoIestart og indskoling På Sankt Helene Skole har vi rullende skolestart og aldersblandet undervisning i indskolingen. Formålet er, at skabe bedre læring og trivsel. Indskolingen omfatter

Læs mere

EVALUERING LÆR AT TACKLE KRONISKE SMERTER 2013 ODENSE KOMMUNE

EVALUERING LÆR AT TACKLE KRONISKE SMERTER 2013 ODENSE KOMMUNE EVALUERING LÆR AT TACKLE KRONISKE SMERTER 2013 ODENSE KOMMUNE 1 Denne rapport dækker over besvarelser fra spørgeskemaer udleveret til kursister på kurset Lær at tackle kroniske smerter i Odense Kommune

Læs mere

Kære medarbejdere på børneområdet,

Kære medarbejdere på børneområdet, Kære medarbejdere på børneområdet, Den 1. august går vi i gang med at føre vores inklusionsplan ud i livet. Vi har efterhånden forberedt os i 2 et halvt år, så vi er klar, og vi glæder os til at komme

Læs mere

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker Foto: Ajs Nielsen Flere og flere børn vokser op hos deres enlige mor, og de har ingen eller kun en meget sparsom kontakt med deres far.

Læs mere

Langelinieskolens målsætning Missionen hvordan gør vi?

Langelinieskolens målsætning Missionen hvordan gør vi? Langelinieskolens målsætning 2013-2018 Vision hvor vil vi gerne hen som skole? På Langelinieskolen skaber vi stærke og inkluderende læringsrum for vores elever. Ved afslutningen af 9. klasse har alle elever

Læs mere

MINDFULNESS FOR BØRN

MINDFULNESS FOR BØRN MINDFULNESS FOR BØRN MENTOR UDDANNELSEN (MBM- UDDANNELSEN) Vi fødes alle med bevidst nærvær Det er ikke hokus pokus nærværet har vi alle med os. Stille og roligt fjerner vi os fra nærværet, og bliver mere

Læs mere

Evaluering af kursusforløb Styrk dine ressourcer

Evaluering af kursusforløb Styrk dine ressourcer Evaluering af kursusforløb Styrk dine ressourcer Et gruppeforløb efteråret 2012 Evalueringsrapporten er udarbejdet november 2012 af Manja Jurkofsky og Irene Bendtsen 1 Resume 8 borgere deltager på kurset

Læs mere

INDHOLD. Forord. Indledning. 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær

INDHOLD. Forord. Indledning. 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær INDHOLD Forord 11 Indledning 15 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær 19 19 21 21 2. Babyen og tumlingen 0-2 år Den ublufærdige tumling

Læs mere

Evaluering af dagtilbudssocialrådgiverfunktionen

Evaluering af dagtilbudssocialrådgiverfunktionen Evaluering af dagtilbudssocialrådgiverfunktionen 1. Aktviteter... 3 1.1 Overordnet aktivitet... 3 1.2 Familierådgivningsforløb... 3 1.3 Konsultationer/faglig sparring... 6 2. Tilfredshed... 7 2.1 Tilfredshed

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

Gennemslagskraft for projektledere

Gennemslagskraft for projektledere Gennemslagskraft for projektledere Gennemslagskraft for projektledere Bliv stærkere i dine budskaber, og styrk din projektledelse Klar kommunikation skaber bedre projektledelse Har du prøvet at stå foran

Læs mere

Mindfulness. for kommende og nybagte forældre

Mindfulness. for kommende og nybagte forældre Mindfulness for kommende og nybagte forældre HVAD ER MINDFULNESS Mindfulness er centreret om nærvær. Om at være bevidst opmærksom på alt, hvad der opstår, udfolder og forandrer sig i hvert øjeblik, og

Læs mere

Mindfulness skab resultater i balance

Mindfulness skab resultater i balance Mindfulness skab resultater i balance Mindfulness skab resultater i balance Bring din organisation til balance og bedre bundlinje gennem en fokuseret indsats på dig selv og din lederrolle. Balance, trivsel

Læs mere