1. OVERVÅGNING OG EVALUERING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. OVERVÅGNING OG EVALUERING"

Transkript

1

2 1. OVERVÅGNING OG EVALUERING Som et led i FSC-certificeringen af Silkeborg Kommune, har PEFC/FSC ansvarlig i kommunen Leif Pedersen, Natur & Miljø formuleret nedenstående retningslinjer for overvågning af forskellige parametre, jf. skovcertificeringens krav (FSC princip 8). 1. Salg af certificerede produkter, herunder CoC dokumentation (FSC K 8.2a). 2. Skovens vækstrate, foryngelse og tilstand (8.2b): a. Ajourføring af bevoksningsdata og driftsplan. b. Registreringer af plantede/ selvforyngede træarter, herunder andelen af ikke hjemmehørende træarter (FSC 6.9). 3. Sammensætning af observerede ændringer af flora og fauna og øvrig SHBV (FSC 8.2c, 9.4). Dvs. overvågning af ændringer og plejetiltag i; C.1. 3 områder (FSC K 8.2f) C områder C.3. Fortidsminder, C.4. Urørt skov og plejede arealer, C.5. Rødlistede arter C.6. Øvrig SHBV: natura 2000, Egekrat, OSD drikkevandsområder. 4. Miljømæssig påvirkning og social indvirkning fra skovdriften (FSC 8.2d) a. Miljøpåvirkning af maskinopgaver (er der sket skader i naturen som følge af skovning, udkørsel dokumenteres via opgavebeskrivelsen med fokus på beskyttelse af urørt skov, biodiversitetsarealer, nøglebiotoper). b. Skovforvaltningens sociale betydning opgørelse af skolebesøg, foreningers benyttelse, sankere, job som følge af skovdriften (FSC 4.4.4). 5. Omkostninger og produktivitet (FSC 8.2e) PEFC/FSC-ansvarlig i Silkeborg Kommune laver årligt et kort offentligt tilgængeligt resumé over resultaterne af nedenstående overvågning beskrevet i Resultatet af overvågningen inkl. resumé og udarbejdede bilag indgår som dokumentation på den eksterne evaluering, der foretages af PEFC/FSC gruppelederen (HedeDanmark, Afd. skovcertificering), jf. procedure 10 Årlig gennemgang af skovdriften og FSC-system. Denne overvågning og evaluering ligger på kommunens hjemmeside og udgør sammen med folderen Information til skovgæster det offentlige resume.

3 1.1 SALG AF CERTIFICEREDE PRODUKTER, HERUNDER COC DOKUMENTATION (FSC K 8.2A). Kommunen opgør årligt indtægter og antal solgte enheder for en række af de primære produkter, der høstes på kommunens arealer. Produkterne (sortimenterne), der årligt vil blive kommenteret i kommunens offentligt tilgængelige resumé, omfatter; Kævletræ, juncker, sanketræ, brænde, korttømmer, langtømmer, emballagetræ, cellulosetræ, energitræ (flis). Skovnings- og tømmermængde opgøres pr. driftsår: produkt, mængde, dato for produktion, oprindelsesskov, FSC-certificeringskode, destination. Der foretages desuden indberetning til Danmarks Statistik ligeledes vedrørende salg og antal høstede enheder pr. produkt. Status for 2011 Oversigt over hugst og salg Hugst, opgjort i m Nåletræ Uafkortet tømmer Korttømmer Cellulose-, spånplade- og emballagetræ Energitræ Løvtræflis Nåletræflis Energitræ som rundtræ 90,0 638,17 508, ,0 3310,0 6,62 866, ,17 634, ,75 242,42 Hugsten i 2011 viser at der er produceret en del tømmer og energitræ. At hugsten af nåletræ er steget meget fra 2010 til 2011 skyldes, at flere afdelinger af ældre rødgran blev hugget pga. begyndende stormfald og billeangreb. Mens andelen af tømmer er steget er andelen af nåletræflis faldet. Det skyldes, at flisen hovedsagelig er blevet produceret som groot efter fældningen af rødgran. Der er således ikke tyndet nåletræ med flisproduktion for øje. Der har i 2011 ikke været hugst af løvtræ til energiformål. Det skyldes, at der ikke er blevet tyndet i løvtræsbælterne langs de større veje. Det afspejler på udmærket vis Silkeborg Kommunes skovstruktur; nemlig med mange små, spredte skove. Det medfører, at det er vanskeligt at dyrke kvalitetstræ i tilstrækkeligt omfang. Kvaliteten af træerne gør, at en stor del bliver hugget til flis. Det har den fordel, at der bliver færre kørsler på arealerne, da effekterne kan tages ud på en gang.

4 Hugsten er højere end tilvæksten. Det skyldes, at der afdrives en del af den ældre vedmasse. Dokumentation af CoC Alt træ sælges af entreprenøren dvs. HedeDanmark står for afsætningen af certificerede produkter fra skoven. De enkelte produkter registreres på faktura med mængde, kvalitet og lokalitet. Silkeborg Kommune modtager en købsafregning fra HedeDanmark. Faktura påføres FSC nummer, så de enkelte produkter kan spores tilbage til skoven. Chain-of- Custody (CoC) eller sporbarhedssystem henviser til kæden af virksomheder, der forvandler træet fra skoven til det færdige produkt i detailhandlen; altså hele kæden fra skoven via savværk, sekundære forarbejdningsanlæg og evt. mellemhandlere frem til markedspladsen. CoCkontrolsystemer og den tilhørende dokumentation tillader sporing af et produkt fra det endelige produkt på markedet råmaterialet i skoven, tilbage gennem de enkelte led i forarbejdningen og handlen og helt tilbage til den skov, træet stammer fra. 1.2 Skovens vækstrate, foryngelse og tilstand (FSC K 8.2b): Ajourførte kort og bevoksningslister Kommunen opdaterer dens driftsplan hvert 10. År. Formålet er, at taksere og ajourføre data (lister og kort) for kommunens skovressourcer og i den forbindelse være i stand til at overvåge udviklingen af centrale faktorer, hvoraf de mest centrale er: Udvikling i træartssammensætning - specielt er udviklingen i andelen af hjemmehørende træarter interessant Udviklingen i den stående vedmasse så det er muligt at sammenligne tilvæksten med hugsten. Udviklingen i antallet af 3, 28 områder og deres tilstand. Driftsplanen er udarbejdet i 2008 og skal revideres i 2018 Status i Udviklingen i træartssammensætningen ses her: Træart (i antal ha.) Gran Andet nål Pyntegrønt Fyr Eg Bøg Andet løv

5 Udviklingen i træartssammensætningen følger målsætningen om at der mindst skal være 40 % løv ved planperiodens slutning. Medvirkende til den store stigning i løvtræarealet er bl.a. tilplantning af en tidligere grusgrav (ca. 16 ha.)med løvtræ. Ved nye plantninger vil løvtræer udgøre hovedparten af bestanden. Der vil være iblandet nåletræ i mindre holme eller som rækkevis indblanding. Hovedparten af de træarter som kommunen anvender til skovrejsning eller foryngelse af den eksisterende skov er hjemmehørende. Kravet om at andelen af hjemmehørende arter skal opretholdes eller øges, overholdes derfor naturligt i kommunen (FSC K 6.3.4). 2. Med hensyn til udviklingen i den stående vedmasse viser den et mindre fald. Det skyldes, at en stor del af den ældre gran er afdrevet på grund af typografangreb og risikoen for stormfald i de svækkede rande. Tilvækst Tilvækst Hugst Vedmasseopsparring Gens.år. Gens.år. (Hugst i forhold til tilvækst) Gennemsnit år. M 3 M 3 % BØG EG ANDET LØV GRAN ANDET NÅL SUM Via kommunens direkte adgang til LandInfo opdateres kommunens kort og bevoksningslister løbende. Ved nye plantninger vil hovedtræarter, indblandingsarter og evt. nye litragrænser således bliver ajourført efter udført operation i skoven. Ligeledes vil nyopdagede feltobservationer af værdifuld natur eller nøgleelementer som vurderes at kræve beskyttelse, blive kortlagt via GPS i LandInfo s hensynskort og hensynsregister. Det kan dreje sig om redetræer, monumentale træer der ønskes sikret, vådområder eller fortidsminder m.v. som ikke i forvejen er kendt Registreringer af plantede/ selvforyngede træarter, herunder andelen af ikke hjemmehørende træarter (FSC 6.9). ANVENDELSEN AF IKKE HJEMMEHØRENDE TRÆARTER Som det fremgår af træartspolitikken vil det fortsat være skovdyrkningsmæssigt optimalt, at anvende nåletræarter på kommunens magre jorder. Det drejer sig primært om arterne rødgran, douglasgran og lærk.

6 Træarterne vil under alle omstændigheder kun blive anvendt, hvor de er bedst muligt lokalitetstilpasset og hvor de ikke truer skovens registrerede naturværdier (FSC 6.9). Brugen af ikke hjemmehørende træarter i kommunen overvåges årligt (FSC 6.9.1). Overvågningen evaluerer; den arealmæssige udbredelse af de ikke hjemmehørende træarter, beliggenheden af arealer med ikke hjemmehørende træarter, påvirkningen af de omkringliggende økosystemer Der henvises til procedure 4 Registrering af kulturtiltag og -metode. Status 2012 Oversigt over hjemme- og ikke hjemmehørende arter: total Hjemmehørende 100 % 69 % 78 % 100 % Ej hjemmehørende 100 % 31 % 22 % Udviklingen i hjemmehørende arter følger målsætningen om at der mindst skal være 60 % hjemmehørende arter ved planperiodens slutning. I 2008 og 2011 er tallene for ikke hjemmehørende på 100 %. Det skyldes, at der i disse år alene er tale om selvforyngelse af nåletræ.

7 Ovenstående figur viser kulturarealer og træarter for perioden 2004 til Alle plantninger bliver lagt ind i Landinfo når plantningen er udført. Landinfo viser således altid den aktuelle træart og plantningsår for den enkelte litra. 1.3 NØGLEBIOTOPER, HERUNDER FLORA OG FAUNA (FSC 8.2 C, 9.4) Kommunens nøglebiotoper - antal, udbredelse og tilstand - evalueres overordnet i forbindelse med opdatering af driftsplanen. Driftsplanen opdateres planmæssigt hvert 10. år områder (FSC K8.2f) Her ud over ønsker kommunen at besigtige sine 3-arealer indenfor skovgærdet minimum hvert 5. år. Formålet er dels at vurdere tilstanden af naturtypen generelt, dels at vurdere den tilknyttede flora og fauna, herunder invasive arter. I forbindelse med arealgennemgangen planlægges evt. plejetiltag for den næste 5-årige periode. Hvert år gennemgås en femtedel af det samlede antal ha 3-arealer i kommunale skove. For at sikre en total gennemgang over en 5-årig periode, oprettes en samlet oversigt på skovniveau, hvor årstal for første, seneste og næste arealgennemgang fremgår. I samme skema anføres det antal ha af det samlede 3 areal på skovniveau, hvor der skal udføres plejetiltag. Der anvendes følgende arbejdsgang, jf. bilag 12; 1. Planlægning af tidspunkt for gennemgang af 3-arealer ligeligt fordelt over en femårig periode. 2. Gennemgang af 3-arealer for det pågældende år. 3. Oversigt over plejetiltag på 3-areal på baggrund af arealgennemgang. 4. Planlægning af plejetiltag i LandInfo. 5. Udarbejdede opgavebeskrivelser er dokumentation for gennemført plejetiltag i LandInfo. 6. Opdatering af gennemført pleje og det fremadrettede plejebehov i LandInfo s hensynsliste og aktivitetsliste. 7. Planlægning af næste arealgennemgang. Registrering af nøgleelementer planlægges i indeværende driftsperiode, som et supplement til nøglebiotopregistreringen. Status 2012 I skovhåndbogen, se mappe 18 bilag 12, er der en plan for hvilke skoveområder, der skal gennemgås for at følge udviklingen i 3 områdernes tilstand. Der er gennemgået følgende naturtyper (areal i ha):

8 Naturtype Eng 2,08 Hede 1,08 Mose 8,34 3,49 Overdrev 27,75 9,40 Sø 0,64 0,71 Der har været udført tilsyn med 17 bynære skovområder i 2011 med henblik på at undersøge behovet for pleje. I 2012 blev der gennemgået 8 bynære skovarealer. De gennemgåede skoves areal er på ca. 160 ha. og heraf udgør 3-naturtyperne ca. 54 ha. Overdrevene og engene plejes hovedsageligt med maskinel slåning eller afgræsning med får. For mosernes vedkommende har de ofte vandtilførsel fra trykvand fra de højereliggende områder. Det betyder, at de hovedsageligt har karakter af ellesumpe. Ellesumpene er en truet naturtype og plejen af dem består hovedsageligt i at fjerne træarter, der kan true ellene. Gennemgangen af ellesumpene viste ikke noget umiddelbart behov for plejeindgreb. Der blev ikke konstateret behov for yderligere pleje. Overdrevsarealerne slås en gang årligt eller afgræsses med får. Vandhullerne har ikke umiddelbart behov for oprensning, men da der er tale om forholdsvis små vandhuller og de dermed hurtigt vokser til, vil der inden for planperioden være behov for oprensning på udvalgte lokaliteter. Der er ikke konstateret eller anlagt nye 3 eller 28 områder i de kommunale skove i Urørt skov Målet er at 10 % af kommunens skove i løbet af en 10 års periode udlægges som urørt skov. Silkeborg Kommune har i dag ca. 600 ha. bevokset areal hvilket betyder, at der skal udlægges ca. 60 ha. Der er foreløbigt udpeget følgende områder: Navn Afdeling Litra Størrelse i ha Pøtsø grøft ,5 Ege Allè 1101 E,f,g 5,5 Hvinnigdal 1200 H og m 2,8 Langsøparken 1206 B,d,h,l 4,9 Møllebækken 4,0 Gødvad 1308 P,q,r,s 2,6 Funder krat ,0 Abildskov 1401 F og be 5,7 Gjern Bakker 3100 G og h 3,0 Gjern plantage 3105 C 2,3

9 Gjern plantage 3106 B 3,5 Gjern plantage 3107 A 2,5 Hjortholm 4401 A,b og c 8,0 Udpegningen af områder er foretaget ud fra en vurdering af områdernes sårbarhed, naturindhold og terrænmæssige forhold Rødlistearter Silkeborg Kommune har ikke en vedtaget naturpolitik, der beskriver kommunens indsats for en række dyre - og plantearter, som kræver særlige hensyn. Men der er vedtaget en udviklingsstrategi som kan ses her: Arter, beskyttet af habitat- eller fuglebeskyttelsesdirektivet, fredede arter, og arter optaget på nationale rødlister vil altid være arter, der er genstand for særlig opmærksomhed. Bruttolisten bliver løbende udviklet på baggrund af henvendelser fra foreninger og enkeltpersoner, der rapporterer til kommunen samt egne iagttagelser. Alle fund vil blive lagt ind i nøglebiotopsregistreringen. Den driftsansvarlige for skovene indhenter oplysninger om den specifikke indsats, der skal til for at beskytte og sikre arternes overlevelse og fremgang. Forekomst af arter bliver registreret i LandInfo, så daglig beskyttelse er mulig. Efterhånden som flere arter bliver fundet i de certificerede skove, vil det blive overvejet, hvordan viden om forekomsterne bedst bliver formidlet, og om den særlige plejeindsats kan ske i samarbejde med interessegrupper eller borgere i lokalområdet. Naturteamet vil arbejde med at beskrive kommunens indsats over for en række dyre - og plantearter, som kræver særlige hensyn. Der vil blive udarbejdet en bruttoliste over de arter, der er beskyttet af habitat- eller fuglebeskyttelsesdirektivet, fredede arter, og arter optaget på den nationale rødliste. Bruttolisten bliver løbende udviklet og bearbejdet af Naturteamet. Teamet er ansvarlig for indsamling og registrering af ansvarsarternes forekomst i Silkeborg kommune og fastlægger den specifikke og målrettede indsats, der skal til for at sikre arternes overlevelse og fremgang. Teamet vil ud fra bruttolisten udvælge nogle arter, der kan betragtes som særlige ansvarsarter for Silkeborg Kommune. Indtil videre har Silkeborg Kommune odderen som særlig ansvarsart. Forekomsten af ansvarsarter bliver registreret i Landinfo, så daglig beskyttelse er mulig, da forekomsten så vil fremgå af opgavebeskrivelsen. Status 2012 Der er sat ca. 25 odderpassager op ved vandløb ligesom bestanden er registreret i vinteren 09/10. Der er ikke observeret odder ved vandløb i skovene. Derfor er der ikke gjort særlige tiltag for at forbedre odderens levevilkår i skovene. I Hjortholm er der opsat redekasse for stor hornugle. Denne er registret i Landinfo. Skovdriftens indsats for ansvarsarter sker i samarbejde med Naturteamet.

10 1.3.4 Øvrige SHBV, Natura 2000, egekrat, OSD drikkevandsområde (FSC 9.4) Afsnit 8.3 og 8.7 fokuserer på henholdsvis overvågning af nøglebiotoper og ansvarsarter. Begge forhold er centrale dele af kommunens arbejde med SHBV. Kommunen gennemfører en årlig overvågning og evaluering af kommunens øvrige arealer med skov af høj bevaringsværd (FSC 9.4), dvs. OSD, egekrat og Natura 2000 områder. Overvågningen omfatter: 1. Vurdering af effektiviteten af de tiltag, der er gennemført for at opretholde eller forbedre tilstanden for den specifikke SHBV. 2. Vurdering af, om gennemførte driftstiltag eller rekreative aktiviteter i SHBV har medført skade på arealerne. Vurderingen laves bl.a. ud fra de udarbejdede og tilbageleverede opgavebeskrivelser samt evaluering af evt. afholdte rekreative aktiviteter (FSC I 9.4.2). 3. Driftsopgaver udført i SHBV følges altid op med evaluering i felten i samråd med entreprenøren eller driftsmedarbejderen. Kommunen anvender evt. bilag 11 Overvågning af SHBV i forbindelsen med den årlige vurdering af SHBV. Status 2012 Egekrat plejes med hugst af selvsået gran og birk samt stævning af enkelte ege. Der er udført pleje i Gjern Bakker på ca. 3 ha. Indgrebet har medført at egekratspræget med krogede træer er genskabt samt, at der er mulighed for at se hvorledes træerne udvikler sig efter stævningen. 1.4 MILJØMÆSSIG PÅVIRKNING OG SOCIAL INDVIRKNING FRA SKOVDRIFTEN (FSC 8.2D) Miljøpåvirkning af maskinopgaver (fokus på beskyttelse af urørt skov, biodiversitetsarealer, nøglebiotoper). Kommunens procedure vedr. arbejdsinstruktion og udlevering af opgavebeskrivelse i forbindelse med udførelse af skovnings- og udkørselsopgaver er beskrevet i afsnit 6.1 samt i procedure 3. Opgavebeskrivelsen er en grundsten i kommunens miljøvurdering og løbende kvalitetssikring af de maskinoperationer, der udføres på kommunens arealer. Miljøvurderingen og kvalitetssikringen udgøres bl.a. af en tjekliste bestående af 16 spørgsmål, som besvares af entreprenøren, når opgaven afsluttes. Kvalitetssikringen omfatter; 1. PEFC/FSC ansvarlig (Leif Pedersen) eller HedeDanmarks (Jesper Rasmussen) registrering og udlevering af opgavebeskrivelse til entreprenøren/kommunens entreprenørgård samt tilhørende mundtlig information status før indgreb : Opgavebeskrivelsen genereres i LandInfo og indeholder kort, hvor driftsopgaven er geografisk afgrænset sammen med markering af værdifuld natur og fortidsminder. Kortet på opgavebeskrivelsen udgør status på før indgreb for 3 områder, nøgleelementer (f.eks. redetræer) m.v. Hensynskortet i LandInfo opdateres løbende via GPS med

11 feltobservationer, der fremover skal fremgå af kortene på opgavebeskrivelserne, jf. procedure Entreprenørens tilbagelevering af udfyldt opgavebeskrivelse til PEFC/FSC ansvarlig eller HedeDanmark: Den gennemførte uddannelse indenfor skovcertificering, jf. afsnit 11, sikrer, at diverse entreprenører og entreprenørgårdens medarbejdere er i stand til at vurdere spørgsmålene på opgavebeskrivelsen kvalificeret. 3. PEFC/FSC ansvarliges evaluering af tilbageleverede opgavebeskrivelser - status på efter indgreb : Status 2012 Evaluering af tilbageleverede opgavebeskrivelser, der sker rutinemæssigt efter entreprenørens indlevering. Der sammenfattes en kort rapport over identificerede afvigelser (f.eks. påkørsler, køreskader, fældeskader, spild mv.), samt hvad der er gjort for at afhjælpe skaden. Opfølgning i felten på henvendelser fra maskinføreren, der vurderes at kræve besigtigelse. Stikprøveevaluering i felten efter afsluttede opgaver i skoven, jf. procedure 3, for løbende at vurdere entreprenørernes arbejde og kvalifikationer. Evalueringen af de tilbageleverede skemaer sker efter entreprenørens indlevering. De tilbageleverede skemaer har vist at maskinførerne er bevidste om værdien af skemaet som et arbejdsredskab til at følge op på skovenes indhold af naturværdier. De enkelte observationer er gennemgået og i enkelte tilfælde har det givet anledning til besøg i marken. Der har været et tilfælde af en køreskade på et fortidsminde. På opgavebeskrivelsen var der en beskrivelse af at området indeholdt stenrøser. Nogle af røserne bliver slået for at publikum kan se dem i terrænet, mens andre er skjult i græs og bregner. Maskinføreren påkørte en af disse skjulte stenrøser. Efterfølgende har den PEFC/FSC ansvarlige haft en drøftelse med entreprenøren og det er præciseret hvorledes et arbejdsområde skal gennemgås for nøgleelementer inden arbejdet sættes i gang. I det aktuelle tilfælde blev fortidsmindet ikke beskadiget. De tilbageleverede skemaer samt afvigelser indgår som bilag i skovhåndbogen SKOVFORVALTNINGENS SOCIALE BETYDNING Silkeborg Kommune ønsker at kvantificere den sociale betydning af den skovforvaltning kommunen gennemfører. For udvalgte parametre, der fokuserer på skovenes rekreative udnyttelse, overvåges derfor i hvilken grad skovene benyttes af offentligheden. Formålet er at kunne evaluere på, om de rekreative tiltag der gennemføres, er ønskede og derfor benyttede. Følgende faktorer kvantificeres: deltagere ved naturvejledningsarrangementer, se bilag 9 shelter, efterspørgsel fra brugere, (kan ikke bookes på nuværende tidspunkt) sankere, der bruger skovens restprodukter, jagtkonsortier. Foldere, antal udleveret pr. år. Opgørelse over steder med folderkasser

12 Status Naturture Natur- miljøsektionen afholder hvert år naturvandringer på de kommunale arealer. Emner spænder vidt og ofte afholdes turene på baggrund af tilkendegivelser fra deltagere på tidligere ture. Endelig er der en geografisk spredning i naturturene for at give indbyggerne i kommunen et indtryk af den mangfoldighed, der findes inden for kommunegrænsen Antal ture Antal deltagere Grunden til det større antal deltagere i 2010 skyldes overvejende markeringen af Dyrehavens 25- års jubilæum. Der blev afholdt flere arrangementer hen over året for at markere hvorledes et sådant bynært, rekreativt skovområde kan bruges af mange forskellige brugere. 2. Sankere Der har ikke været sankere i de kommunale skove i Hvis der er forespørgsel om sankning vil der blive udleveret en folder og et sankekort. Folder og sankekort indgår i skovhåndbogen 3. Jagt. Med hensyn til jagten i de kommunale skove er der indgået nye jagtlejekontrakter med følgende jagtforeninger: Bryrup-Them, Kragelund, Funder og Gjern-Fårvang. Disse foreninger har lejet jagten i de kommunale skove hvor jagt er tilladt. Jagtlejekontrakten er vist i skovhåndbogen. Kontrakten kræver at jagtlejeren oplyser om antallet af jagter, antallet af deltagere og udbyttet af vildt. Den nye jagtlejekontrakt har været gældende for 1 jagtforening siden oktober 2010, mens de 3 andre får en ny kontrakt fra oktober Jagtudbytteskemaet findes som bilag 8a. Oversigt over jagtudbyttet i 2010 gælder således kun for 1 forening. Forening Antal jagter Antal deltagere Vildtudbytte Gjern-Fårvang Oversigt over jagtudbyttet i 2011 Forening Antal jagter Antal deltagere Vildudbytte Gjern-Fårvang Kragelund Bryrup-Them Funder

13 4. Foldere. Der er ikke opsat folderkasser i nogle af kommunens skove. Der bliver trykt foldere over skove og naturområder, men de bliver udleveret til turistkontorer, museer og lign. Der udleveres ca foldere om året. Foldere udgivet af Silkeborg Kommune ligger i elektronisk form på kommunens hjemmeside. Der henvises til kapitel 10, procedure 7 Borgerhenvendelser, arrangementer og konflikthåndtering samt bilag 5 Registrering af borgerhenvendelser. 1.5 AFVIGELSER FRA DRIFTEN Konstaterede afvigelser ved overvågningen indarbejdes i driftsplanen og gøres offentlig tilgængelig i den årlige overvågning.

OVERVÅGNING OG EVALUERING

OVERVÅGNING OG EVALUERING OVERVÅGNING OG EVALUERING Skovdrift året rundt i Silkeborg Kommune er en kort oversigt og status over arbejdet i de kommunale skove. Sammen med folderen Information til skovgæster udgør materialet et offentligt

Læs mere

FSC skovcertificering

FSC skovcertificering FSC skovcertificering Offentligt resume af årlig overvågning Fredericia Kommune 1. OVERVÅGNING OG EVALUERING Som et led i FSC-certificeringen af Fredericia Kommune har PEFC/FSC ansvarlig i kommunen Carsten

Læs mere

FSC og PEFC CERTIFICERING. Frederikshavn Kommune Center for Park og Vej. Overvågning og evaluering

FSC og PEFC CERTIFICERING. Frederikshavn Kommune Center for Park og Vej. Overvågning og evaluering FSC og PEFC CERTIFICERING Frederikshavn Kommune Center for Park og Vej Overvågning og evaluering Maj 2016 Udarbejdet af: Frederikshavn Kommune Center for Park og Vej Søren Hoff Brøndum I samarbejde med

Læs mere

Indblik i skovdriften 2016 resumé til skovens gæster og øvrige interessenter

Indblik i skovdriften 2016 resumé til skovens gæster og øvrige interessenter FSC/PEFC SKOVCERTIFICERING Herning Kommunes Skove Indblik i skovdriften 2016 resumé til skovens gæster og øvrige interessenter Januar 2017 Herning Kommunes Skove 1 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 3 2

Læs mere

Indblik i skovdriften 2014 resumé til skovens gæster og øvrige interessenter

Indblik i skovdriften 2014 resumé til skovens gæster og øvrige interessenter FSC/PEFC SKOVCERTIFICERING Herning Kommunes Skove Indblik i skovdriften 2014 resumé til skovens gæster og øvrige interessenter Januar 2015 Herning Kommunes Skove 1 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 3 2

Læs mere

FSC og PEFC CERTIFICERING. Aarhus Kommune Center for Byens anvendelse - Drift. Overvågning og evaluering

FSC og PEFC CERTIFICERING. Aarhus Kommune Center for Byens anvendelse - Drift. Overvågning og evaluering FSC og PEFC CERTIFICERING Aarhus Kommune Center for Byens anvendelse - Drift Overvågning og evaluering August 2014 Udarbejdet af: Aarhus Kommune Center for Byens anvendelse - Drift Stine Rytter Bengtsson

Læs mere

FSC og PEFC CERTIFICERING. Frederikshavn Kommune Center for Park og Vej. Overvågning og evaluering

FSC og PEFC CERTIFICERING. Frederikshavn Kommune Center for Park og Vej. Overvågning og evaluering FSC og PEFC CERTIFICERING Frederikshavn Kommune Center for Park og Vej Overvågning og evaluering Januar 2014 Udarbejdet af: Frederikshavn Kommune Center for Park og Vej Søren Hoff Brøndum I samarbejde

Læs mere

FSC og PEFC CERTIFICERING Svendborg Kommunes skove. Procedurer for skovdriften

FSC og PEFC CERTIFICERING Svendborg Kommunes skove. Procedurer for skovdriften FSC og PEFC CERTIFICERING Svendborg Kommunes skove Procedurer for skovdriften Skovcertificering Svendborg Kommune FSC og PEFC procedurer for skovdriften i Svendborg kommunes skove Version 1: januar 2015

Læs mere

FSC og PEFC CERTIFICERING. Frederikshavn Kommune. Overvågning og evaluering

FSC og PEFC CERTIFICERING. Frederikshavn Kommune. Overvågning og evaluering FSC og PEFC CERTIFICERING Frederikshavn Kommune Overvågning og evaluering Juli 2017 Udarbejdet af: Frederikshavn Kommune Søren Hoff Brøndum I samarbejde med HedeDanmark a/s - Afd. Skovcertificering (FSC-C103859)

Læs mere

Indblik i skovdriften 2015 resumé til skovens gæster og øvrige interessenter

Indblik i skovdriften 2015 resumé til skovens gæster og øvrige interessenter FSC/PEFC SKOVCERTIFICERING Herning Kommunes Skove Indblik i skovdriften 2015 resumé til skovens gæster og øvrige interessenter Januar 2016 Herning Kommunes Skove 1 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 3 2

Læs mere

Certificering af statsskovene

Certificering af statsskovene Certificering af Hidtidige forløb Ult. 04: Ministeren beslutter, at skal certificeres KR og FU udvalgt som forsøgsdistrikter. Aftale indgås s med NEPCon om både b FSC- og PEFC-certificering Maj 06: Evaluering

Læs mere

Offentligt resumé om driften af Svendborg Kommunes skove 2018

Offentligt resumé om driften af Svendborg Kommunes skove 2018 Offentligt resumé om driften af Svendborg Kommunes skove 2018 Kommunens skove Svendborg kommune ejer 290 ha. skov fordelt på 22 lokaliteter, hvoraf de fleste er bynære skove. Målene for driften af kommunens

Læs mere

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Vestjylland, Stråsøkomplekset Plan efter stormfald 2013

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Vestjylland, Stråsøkomplekset Plan efter stormfald 2013 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Dette er stormfaldsplanen for Stråsøkomplekset i Vestjylland. Stråsøkomplekset er et stort sammenhængende naturområde på ca. 5.200 ha. Udover Stråsø Plantage består området

Læs mere

Kortlægning og forvaltning af naturværdier

Kortlægning og forvaltning af naturværdier E 09 Kortlægning og forvaltning af naturværdier I det følgende vejledes kortfattet om, hvordan man lettest og enklest identificerer de vigtigste naturværdier på ejendommen. FSC stiller ikke krav om at

Læs mere

Løvtræ dækker 63% af det skovbevoksede areal på distriktet, mens 37% er nåletræ. Træartsfordeling, SNS-Kronjylland (bevokset areal 2895 ha)

Løvtræ dækker 63% af det skovbevoksede areal på distriktet, mens 37% er nåletræ. Træartsfordeling, SNS-Kronjylland (bevokset areal 2895 ha) 1.4 Skovene Det skovbevoksede areal på Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland distrikt omfatter 2895 ha. De mest betydende skove er Viborg Plantage, Hald Ege og de øvrige skove omkring Hald Sø, Vindum Skov,

Læs mere

Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72)

Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hjardemål Klitplantage ligger ved Jammerbugten, øst for Hanstholm. Plantagen ligger syd og vest for Hjardemål Klit og har sin største udstrækning

Læs mere

Emne: Observationer ifm. Skovning i Naturstyrelsen Sønderjyllands skove på Als.

Emne: Observationer ifm. Skovning i Naturstyrelsen Sønderjyllands skove på Als. DN Sønderborg Afdeling Formand: Andreas Andersen, Midtkobbel 73, 6440v Augustenborg Telefon: 74884242, 61341931, e-mail: a-andersen@mail.dk Naturstyrelsen Sønderjylland Feldstedvej 14 6300 Gråsten Dato:

Læs mere

OVERVÅGNING OG EVALUERING

OVERVÅGNING OG EVALUERING OVERVÅGNING OG EVALUERING Skovdrift året rundt i Silkeborg Kommune er en kort oversigt og status over arbejdet i de kommunale skove. Sammen med folderen Information til skovgæster udgør materialet et offentligt

Læs mere

Udbud og tilbudsgivning i skovbruget. hvordan sammenligner man dækningsbidrag?

Udbud og tilbudsgivning i skovbruget. hvordan sammenligner man dækningsbidrag? Udbud og tilbudsgivning i skovbruget hvordan sammenligner man dækningsbidrag? Formål med dagens indlæg En hvis mængde af driftsopgaver i skovbruget udbydes i dag i mere eller mindre formelle licitationer,

Læs mere

FSC og PEFC CERTIFICERING

FSC og PEFC CERTIFICERING FSC og PEFC CERTIFICERING Aarhus Kommune Center for Byens Anvendelse - Drift Overvågning og evaluering 1 Juli 2017 Udarbejdet af: Aarhus Kommune Center for Byens Anvendelse Drift Stine Rytter Bengtsson

Læs mere

FSC og PEFC CERTIFICERING

FSC og PEFC CERTIFICERING FSC og PEFC CERTIFICERING Aarhus Kommune Center for Byens Anvendelse - Drift Overvågning og evaluering 1 Juni 2016 Udarbejdet af: Aarhus Kommune Center for Byens Anvendelse Drift Stine Rytter Bengtsson

Læs mere

Anbefalinger 1 til due diligence ordning for skovejere

Anbefalinger 1 til due diligence ordning for skovejere Anbefalinger 1 til due diligence ordning for skovejere 12. september 2016 KAH/TO EU s Tømmerforordning (EUTR) kræver, at ejer vurderer risikoen for, at træ, der fældes på ejendommen, er ulovligt fældet.

Læs mere

Vejledende standard for maskinel efterlevelse af økologiske retningslinjer.

Vejledende standard for maskinel efterlevelse af økologiske retningslinjer. Vejledende standard for maskinel efterlevelse af økologiske retningslinjer. Baggrund Sikringen af naturværdier er et centralt mål for driften af statsskovene. For styrelsens skovbevoksede arealer er der

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N40 Karup Å, Kongenshus og Hesellund Heder Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område N 41 Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

Lisbjerg Skov Status 2005

Lisbjerg Skov Status 2005 Bilag 2 Eksempel på status og skovudviklingsplan for Lisbjerg Skov og Havreballe Skov Lisbjerg Skov Status 2005 Bevoksede er (ha) (%) Ubevoksede er (ha) (%) Bøg 45,43 29,16 Krat, hegn 1,19 0,76 Eg 52,01

Læs mere

Plan for tilsyn med naturområder

Plan for tilsyn med naturområder Miljøudvalget 11.04.2011 Sag nr. 27, bilag 1 Plan for tilsyn med naturområder Sø i Høje Gladsaxe Parken 2011 J. nr. 01.05.00K07 Indholdsfortegnelse Indledning/Formål: Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Læs mere

19 Skove. Musefældeskoven, Rottefældeskoven og Kobberbækskoven danner sammen med Ørkild

19 Skove. Musefældeskoven, Rottefældeskoven og Kobberbækskoven danner sammen med Ørkild 19 Skove Svendborg Kommune ejer 22 skove med et samlet areal på ca. 300 ha. Næsten alle skovene ligger bynært i Svendborg med Gl. Hestehave, Hallindskoven og Stævneskoven som det største sammenhængende

Læs mere

Naturvisioner for Bøtø Plantage

Naturvisioner for Bøtø Plantage Naturvisioner for Bøtø Plantage 1 Indledning... 3 Almindelig beskrivelse... 3 Status og skovkort... 3 Offentlige reguleringer... 4 Natura 2000... 4 Naturbeskyttelseslovens 3... 4 Nøglebiotoper... 4 Bevaring

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 12 Store Vildmose. Habitatområde nr. 12. Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

Bavn Plantage (Areal nr. 44)

Bavn Plantage (Areal nr. 44) Bavn Plantage (Areal nr. 44) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Baun Plantage ligger ved Skinnerup, omkring 4 km vest for Thisted. Mod vest er der et stykke privat plantage. På alle andre sider er plantagen omgivet

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 7Rubjerg Knude og Lønstrup Klint, Habitatområde nr. 7 Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N200 Navnsø med hede Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper

Læs mere

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Frøslev Plantage Plan efter stormfald 2013

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Frøslev Plantage Plan efter stormfald 2013 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Frøslev Plantage er på ca.1042 ha og er beliggende få kilometer fra den dansk-tyske grænse. Mod øst afgrænses plantagen af motorvej E45. Området kaldet Frøslev Sand blev indtil

Læs mere

Forslag til justering af afgrænsning af Natura 2000-område nr Habitatområde 123. Øvre Mølleådal, Furesø og Frederiksdal Skov.

Forslag til justering af afgrænsning af Natura 2000-område nr Habitatområde 123. Øvre Mølleådal, Furesø og Frederiksdal Skov. DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING I FURESØ KOMMUNE Furesø, den 31.12.2017 Til Miljøstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Sendt via Miljøstyrelsens høringsside Forslag til justering af afgrænsning af

Læs mere

1 Hvordan så skoven ud før stormfaldet. 2 Hvordan vil ejer tilplante sin skov. 3 Gentilplantningen:

1 Hvordan så skoven ud før stormfaldet. 2 Hvordan vil ejer tilplante sin skov. 3 Gentilplantningen: 1 Hvordan så skoven ud før stormfaldet En skov på 100 ha bestod inden stormfaldet af 30 løvtræbevoksninger og 70 nåletræbevoksninger. I skoven er der sket fladefald på 65 ha. Heraf var 45 ha nåletræ og

Læs mere

Thy Statsskovdistrikt

Thy Statsskovdistrikt Udkast til driftsplan Thy Statsskovdistrikt Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Thy Statsskovdistrikt 2 Indledning Skov- og Naturstyrelsens arealer er omfattet af 15-årige driftsplaner. Driftsplanerne

Læs mere

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. FSC GØR EN FORSKEL Overalt i verden er ulovlig tømmerhugst og overudnyttelse af skovene et problem, der truer med at udrydde skovens dyr og planter. FSC gør noget ved problemerne. FSC er den eneste globale

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N43 Klitheder mellem Stenbjerg og Lodbjerg Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 119 Storelung Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper og arter

Læs mere

Certificering af Aalborg Kommunes skove.

Certificering af Aalborg Kommunes skove. Punkt 12. Certificering af Aalborg Kommunes skove. 2012-1258. Teknik- og Miljøforvaltningen fremsender til Teknik- og Miljøudvalgets orientering sag om certificering af de kommunalt ejede skove i Aalborg

Læs mere

Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter

Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter Aftale mellem: Kommunernes Landsforening Danmarks Naturfredningsforening Friluftsrådet Miljøministeriet Formål: Støtte frivillige lokalt forankrede frilufts- og

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

Vejledning B: Gruppemedlemmer

Vejledning B: Gruppemedlemmer Vejledning B: Gruppemedlemmer I Introduktion II Forberedelse til certificering III Den daglige drift IV Støttedokumenter I. Introduktion Denne guide er en hjælp til skovejere og driftsledere, der ønsker

Læs mere

Naturforyngelse i nål

Naturforyngelse i nål Foto 1. Under de gamle sitka står en rig opvækst af sitka, cypres, lærk og grandis. Naturforyngelse i nål på meget kuperet jord Hem Skov ved Mariager ligger på stærkt kuperet jord. Jorden er næringsrig

Læs mere

Oplæg til temadrøftelse om de kommunale skov- og naturarealer

Oplæg til temadrøftelse om de kommunale skov- og naturarealer Oplæg til temadrøftelse om de kommunale skov- og naturarealer 1. Indledning Viborg Kommune ejer og driver mere end 1.060 ha skov- og naturarealer, hvoraf de 970 ha hører under Klima- og Miljøudvalget.

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 94 Rinkenæs, Dyrehaven og Rode Skov Titel: Natura 2000-plejeplan for

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 172, Lekkende Dyrehave Habitatområde H151 Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober

Læs mere

Foto: Mogens Holmen. Kort: ISBN nr. [xxxxx]

Foto: Mogens Holmen. Kort: ISBN nr. [xxxxx] Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N144 Nedre Mølleådal og Jægersborg Dyrehave Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

1.5 Biologiske forhold

1.5 Biologiske forhold 1.5 Biologiske forhold Sikring og forbedring af de naturmæssige værdier er et væsentligt aktivitetsformål for Thy Statsskovdistrikt. Det gælder for såvel skovarealer som åbne naturarealer. Et helt særligt

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen N 213 Randkløve Skår Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om miljøvurderinger af planer og programmer have sin egen miljørapport.

Læs mere

Skovvision for Mariagerfjord Kommune. - skovene som rekreative naturområder

Skovvision for Mariagerfjord Kommune. - skovene som rekreative naturområder Skovvision for Mariagerfjord Kommune - skovene som rekreative naturområder Mariagerfjord Kommune betragter de kommunale skove som en værdifuld ressource, der gennem en langsigtet drift og administration

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer I Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Rødovre Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Rødovre Kommune Redaktion: Tage Burholt og Søren Bagger Udgiver: Miljøministeriet

Læs mere

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N63 Sdr. Feldborg Plantage Titel: Natura 2000-plejeplan for Naturstyrelsens

Læs mere

Naturmæssigt særlig værdifuld skov på Offentlige arealer Resultater af kortlægning

Naturmæssigt særlig værdifuld skov på Offentlige arealer Resultater af kortlægning Naturmæssigt særlig værdifuld skov på Offentlige arealer Resultater af kortlægning Juni 2018 Udgiver: Miljøstyrelsen Redaktion: Søren Bagger, MST Kristian Kvist, MST Pernille Karlog, MST Foto: Forside:

Læs mere

Dato: 16. februar qweqwe

Dato: 16. februar qweqwe Dato: 16. februar 2017 qweqwe Skov har mange funktioner. Den er vigtigt som en rekreativ ressource. Den giver gode levevilkår for det vilde plante og dyreliv. Den er med til at begrænse drivhusgas og CO2,

Læs mere

Naturkvalitetsplanen i korte træk

Naturkvalitetsplanen i korte træk Naturkvalitetsplanen i korte træk Hvordan skal de beskyttede naturområder udvikle sig frem mod 2025 Hvad er beskyttet natur? Naturkvalitetsplanen gælder for de naturtyper som er beskyttet mod tilstandsændringer

Læs mere

Nybæk Plantage (skov nr. 73)

Nybæk Plantage (skov nr. 73) Nybæk Plantage (skov nr. 73) Beskrivelse Generelt Skoven, som ligger syd øst for Løkken, består hovedsagelig af sitkagran plantet i firkantede lodder. Jordbunden er meget blød og derfor meget præget af

Læs mere

UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling

UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling 01-10- 2012 Frederikshavn Kommune/Natur Sagsbehandler: sili Administrative

Læs mere

Skovpolitik for Vesthimmerlands Kommune

Skovpolitik for Vesthimmerlands Kommune for Vesthimmerlands Kommune Trafik og Grønne områder for Vesthimmerlands Kommune. Den 24. november 2018. Indledning ken for skovene i Vesthimmerlands Kommune skal favne bredt og er illustreret som en paraply.

Læs mere

Græsningsskov -hvorfor? Resume fra forskerrapporten Anbefalinger vedrørende omstilling og forvaltning af skov til biodiversitetsformål

Græsningsskov -hvorfor? Resume fra forskerrapporten Anbefalinger vedrørende omstilling og forvaltning af skov til biodiversitetsformål Græsningsskov -hvorfor? Resume fra forskerrapporten Anbefalinger vedrørende omstilling og forvaltning af skov til biodiversitetsformål Græsning Græsning og anden påvirkning fra store, planteædende pattedyr

Læs mere

Slettestrand (Areal nr. 93)

Slettestrand (Areal nr. 93) Slettestrand (Areal nr. 93) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Områderne ligger mellem Slettestrand og Tranum, og udgør distriktets østligste del. Arealerne afgrænses mod øst af Tranum Strandvej, der samtidig

Læs mere

Ansøgning om Tilskud til gentilplantning m.v. efter stormfald

Ansøgning om Tilskud til gentilplantning m.v. efter stormfald STORMRÅDET T 2 Ansøgning om Tilskud til gentilplantning m.v. efter stormfald Modtaget: Journalnr.: Denne ansøgning skal bilægges kort og evt. andre bilag, som det fremgår af vejledning: Tilskud til gentilplantning

Læs mere

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE Forsvar for naturen VARDE ØVELSESPLADS natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen 2012-2015 kolofon Titel Varde Øvelsesplads, Natura 2000-resumé af drifts-

Læs mere

Ved lignende anlæg skal forstås andre arealkrævende anlæg, som ikke kræver meget byggeri fx skydebaner eller ridebaner.

Ved lignende anlæg skal forstås andre arealkrævende anlæg, som ikke kræver meget byggeri fx skydebaner eller ridebaner. N O T A T SKOV- OG NATURSTYRELSEN Naturområdet J.nr. SN 2001-320-0012 Ref. ELA Praksis for tilladelse til anlæg af golfbaner i fredskov Den 28. november 2005 Der har efter den tidligere skovlov været en

Læs mere

Korsø Klitplantage (Areal nr. 71)

Korsø Klitplantage (Areal nr. 71) Korsø Klitplantage (Areal nr. 71) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Korsø Plantage ligger øst for Hansholm. Plantagen har sin største udstrækning fra øst til vest og er beliggende nord for Hanstholm-Østerildvejen

Læs mere

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N23 Vullum Sø Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper og arter

Læs mere

Idé-oplæg til fredning af Trelde Skov Borgermøde 26. september 2018

Idé-oplæg til fredning af Trelde Skov Borgermøde 26. september 2018 Idé-oplæg til fredning af Trelde Skov Borgermøde 26. september 2018 Aftenens forløb 18:30 19:45 Klik for at tilføje tekst Velkomst og rammer for dette møde Baggrund for forslag om fredning af Trelde Skov

Læs mere

Nitratudvaskning fra skove

Nitratudvaskning fra skove Nitratudvaskning fra skove Per Gundersen Sektion for Skov, Natur og Biomasse Inst. for Geovidenskab og Naturforvaltning Variation i nitrat-koncentration Hvad påvirker nitrat under skov Detaljerede målinger

Læs mere

Aalborg kommunes skove

Aalborg kommunes skove Aalborg kommunes skove Grøn driftsplan 2012-2021 Rapport KW-PLAN ApS Indhold 1 Indledning - beskrivelse af Aalborg kommunes skove 2 Målsætning - målsætning og målsætningsanalyse 3 Statusopgørelse 2012

Læs mere

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE Forsvar for naturen depot jerup natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen 2012-2015 kolofon Titel Depot Jerup, Natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen

Læs mere

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx]

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx] Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N93 Lindet Skov, Hønning Mose, Hønning Plantage og Lovrup Skov Titel: Natura

Læs mere

Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6.

Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6. Natura 2000 ERFA-gruppemøde 14. juni 2012 Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6. Eventuelt Natura 2000

Læs mere

Baggrund om projektet Certificering af skoventreprenører en genvej til certificering af mindre skovejendomme

Baggrund om projektet Certificering af skoventreprenører en genvej til certificering af mindre skovejendomme Baggrund Mens FSC og PEFC skovcertificering er blevet stadigt mere udbredt blandt større statslige, andre offentlige og private skov ejere verden over, er det samme ikke tilfældet for små og mindre ejendomme

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gurre Sø. Natura 2000-område nr Habitatområde H115

Natura 2000-handleplan Gurre Sø. Natura 2000-område nr Habitatområde H115 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gurre Sø Natura 2000-område nr. 131 Habitatområde H115 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Gurre Sø, Natura 2000-område nr. 131, Habitatområde nr. H115 Udgiver:

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Fredericia Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Fredericia Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs

Læs mere

Foto: Kort: ISBN nr

Foto: Kort: ISBN nr Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N76 Store Vandskel, Rørbæk Sø, Tinnet Krat og Holtum Ådal øvre del Titel:

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000-område nr. 83 Blåbjerg Egekrat, Lyngbos Hede og Hennegårds Klitter Titel: Natura 2000-plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000-

Læs mere

3.8 Måloversigt. Ingen som det ser ud i øjeblikket. Ingen som det ser ud i øjeblikket. Ingen som det ser ud i øjeblikket

3.8 Måloversigt. Ingen som det ser ud i øjeblikket. Ingen som det ser ud i øjeblikket. Ingen som det ser ud i øjeblikket 3.8 Måloversigt Herunder er opsummeret mål for planperioden 2007-2021 på Thy Statsskovdistrikt. Målene er nærmere beskrevet i planens afsnit. Der er samtidig beskrevet hvilke kriterier der skal være gældende

Læs mere

Fremtiden for skovenes biodiversitet set i lyset af Naturplan Danmark og det nationale skovprogram

Fremtiden for skovenes biodiversitet set i lyset af Naturplan Danmark og det nationale skovprogram Fremtiden for skovenes biodiversitet set i lyset af Naturplan Danmark og det nationale skovprogram Lidt skovhistorie Den tamme skov Status for beskyttelse Fremtiden Jacob Heilmann-Clausen Natur- og Miljøkonferencen

Læs mere

Natura 2000 Basisanalyse

Natura 2000 Basisanalyse J.nr. SNS 303-00028 Den 20. marts 2007 Natura 2000 Basisanalyse Udarbejdet af Landsdelscenter Midtjylland for skovbevoksede fredskovsarealer i: Habitatområde nr. H228 Stenholt Skov og Stenholt Mose INDHOLD

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 180 Stege Nor. Habitatområde H179. Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober 2007

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer. 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 129 Gilbjerg Hoved Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Silkeborg Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Silkeborg Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 160, Nordlige del af Sorø Sønderskov. Habitatområde H141. Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 146 Hejede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000-område nr. 187 Kystskrænter ved Arnager Bugt Titel: Natura 2000-plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000- område nr. 187 Kystskrænter

Læs mere

Hvilke krav er der til registrering og besigtigelse af beskyttet natur? Naturbeskyttelseslovens 3

Hvilke krav er der til registrering og besigtigelse af beskyttet natur? Naturbeskyttelseslovens 3 Hvilke krav er der til registrering og besigtigelse af beskyttet natur? Tine Nielsen Skafte Naturområdet, By- og Landskabsstyrelsen - En generel erstatningsfri regulering af - Søer på 100 m 2 og derover

Læs mere

Foto: Kort: ISBN nr. [xxxxx]

Foto: Kort: ISBN nr. [xxxxx] Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 241 Rødme Svinehaver Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000-område nr. 96 Bolderslev Skov og Uge Skov Titel: Natura 2000-plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000- område nr. 96 Bolderslev

Læs mere

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE Forsvar for naturen Radioanlæg Rishøj natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen 2012-2015 Kolofon Titel Radioanlæg Rishøj, Natura 2000-resumé af drifts-

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit.

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit. Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit. Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område N175 Horreby Lyng og Listrup Lyng Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne

Læs mere

Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat

Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat Kredsbestyrelsesseminar 30. marts 2019 Indhold 1. Baggrund om biodiversitetsskov 2. Hvad er urørt skov og anden biodiversitetsskov

Læs mere

Registrering og til brug for operationel planlægning og driftstyring i HedeDanmark.

Registrering og til brug for operationel planlægning og driftstyring i HedeDanmark. Registrering og til brug for operationel planlægning og driftstyring i HedeDanmark. 01-02-2017 HedeDanmark A/S Thomas Bager Nielsen Skovregion Syd thon@hededanmark.dk Personlig præsentation Uddannet Skov

Læs mere

Natura Status. Europæisk Natur. Natura 2000 områder. Natura 2000 i Danmark

Natura Status. Europæisk Natur. Natura 2000 områder. Natura 2000 i Danmark Natura 2000 Status SNS, Nordsjælland Juni 2010 v/ida Dahl-Nielsen Europæisk Natur Overalt i Europa er naturen under pres, og dyr og planter går tilbage i antal og udbredelse. Medlemslandene i EU har udpeget

Læs mere

Aldersklassetabel primo 2009

Aldersklassetabel primo 2009 Brønderslev Kommune *sorteret* 2009-2018 GDP:Periodeplan side 1 18-03-11, 12:02 Bevoksningsdata er filtreret: fra afdeling nr. 80, til 89 Aldersklassetabel primo 2009 Driftsklasse Anlægsår Bøg EgÆdel løv

Læs mere

STØRRE SKOVE & NATUROMRÅDER I VIBORG STORKOMMUNE

STØRRE SKOVE & NATUROMRÅDER I VIBORG STORKOMMUNE STØRRE SKOVE & NATUROMRÅDER I VIBORG STORKOMMUNE Ålestrup Støttrup plantage 33 ha Møldrup Tjele Bak Royal plantage 53 ha Fastruplund skov 58 ha Fredly Børnehave 6 ha Bjerringbro Viborg Bjerring & Hjermind

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer. Lov om miljøvurdering af planer og programmer, Lovbekendtgørelse 1533 af 10.december 2015.

Miljøvurdering af planer og programmer. Lov om miljøvurdering af planer og programmer, Lovbekendtgørelse 1533 af 10.december 2015. Randers Kommune 2016 vurdering af planer prrammer. Lov om miljøvurdering af planer prrammer, Lovbekendtgørelse 1533 af 10.december 2015. Projektets navn: Udkast til Natura 2000-handleplan 2016-2021 for

Læs mere

Hedearealer i Tvorup Klitplantage - Syd (dele af areal nr. 22) og hedearealer ved Førby Sø (dele af Stenbjerg Klitplantage øst areal nr.

Hedearealer i Tvorup Klitplantage - Syd (dele af areal nr. 22) og hedearealer ved Førby Sø (dele af Stenbjerg Klitplantage øst areal nr. Hedearealer i Tvorup Klitplantage - Syd (dele af areal nr. 22) og hedearealer ved Førby Sø (dele af Stenbjerg Klitplantage øst areal nr. 21) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hedearealerne i den sydlige del af

Læs mere