Møde om DDS og Sydsudan 31. oktober 2012 på spejdercenter Holmen. Introduktion: DDS i Sydsudan

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Møde om DDS og Sydsudan 31. oktober 2012 på spejdercenter Holmen. Introduktion: DDS i Sydsudan"

Transkript

1 Møde om DDS og Sydsudan 31. oktober 2012 på spejdercenter Holmen Arbejdsgruppen Sydsudan afholder et indledende møde den 31. oktober 2012 kl på spejdercenter Holmen, hvor du kan høre nærmere om hvad der er sket frem til nu, om ideerne til et eventuelt samarbejde, og få mulighed for at blive en del af arbejdet fremover, men du kan også deltage hvis du bare er nysgerrig og vil høre mere. Mødet er åbent for alle i DDS. Vi vil sætte stor pris hvis du melder din ankomst til enten til Annette Kaalund- Jørgensen akj@abox.dk eller Hans Henrik Hammerum hans.henrik@hammerum.eu, så vi får en fornemmelse af hvormange vi bliver. Introduktion: DDS i Sydsudan DDS har beluttet at undersøge mulighederne for at etablere et fornyet partnerskab med pige- og drengespejderne i Sydsudan. Læs også: Vil du med til Sydsudan? eller Mulighed for at engagere sig i DDS arbejde med Sydsudan Sydsudan er verdens nyeste land optaget som medlem nr. 193 i FN og spejderarbejdet er ved at blive anerkendt i WAGGGS og WOSM. Sydsudan har ambitioner om at blive et demokrati efter borgerkrigen.

2 Samtidig er det et af verdens allerfattigste lande, der kæmper med talrige udfordringer efter mere end 20 års borgerkrig i Sudan. Læs også: Geografitime Sydsudan En udvikling at spejderarbejdet i Sydsudan vil være en stor støtte til opbygningen af et civilsamfund, der er et af demokratiets forudsætninger. DDS har historiske bånd til spejderarbejdet i Sydsudan og har forudsætninger som ingen andre til at hjælpe udviklingen af spejderarbejdet på vej. Der vil være en debat på korpsrådsmøde om et kommende samarbejde med Sydsudan. Læs også: DDS hidtidige engagement i Sydsudan Vil du med til Afrika? Forberedelserne til en ekspedition til Sydsudan, der skal finde sted 2 uger omkring påske 2013 (de endelige datoer er ikke fastlagt) er ved at blive iværksat. Ekspeditionen skal afsøge om de Sydsudanesiske spejderkorps og DDS kan skabe samarbejdsprojekter, som giver mening for begge parter. Hvis du har lyst til at opleve Sydsudan og tror du har noget at byde ind med i forhold til etableringen af et samarbejde så giv din interesse tilkende ved at skrive en ansøgning. Du skal være mindst 18 år. I ansøgningen skal r du 1) kort beskrive dig selv, 2) beskrive din interesse for et samarbejde i Sydsudan og

3 3) beskrive de erfaringer du har med emnerne ovenfor i spejdersammenhæng. Ansøgningen sendes til Annette Kaalund- Jørgensen akj@abox.dk eller Hans Henrik Hammerum hans.henrik@hammerum.eu. Hvis du gerne vil høre nærmere om projektet inden du sender din ansøgning er der møde den 31. oktober på Spejdercenter Holmen om projektet, hvor du er meget velkommen til at møde op med dine spørgsmål og være med til at præge arbejdet. Mulighed for at engagere sig i DDS arbejde med Sydsudan Vi har brug for at samle folk omkring arbejde i tre arbejdsgrupper: Arbejdsgruppen rejsebureauet står for den praktiske planlægning af rejsen til sydsudan og turledelse: datoer, biletter, forweekend for deltagere, pakkeliste, retningslinier for vaccinationer, aftaler med sydsudan omkring transport til og fra lufthavn, forplejning, tilmelding, betaling, visum etc. Arbejdsgruppen programfolket står for forberedelse af diskussionerne med sudaneserne om samarbejdets indhold. Programmet for ekspeditionen. Hvordan finder vi sammen med sydsudaneserne de projekter som et kommende samarbejde skal dreje sig om?

4 Der er talrige muligheder for at DDS og de to Sydsudanesiske spejderkorps (piger/drenge) kan finde sammen om spændende emner, der kan udvikle både ledere og program i Danmark og i Sydsudan. I øjeblikket har 5 emner været drøftet med spejderne i Sydsudan : Emne Ledertræning Peace Building Food Security Medlemsudvikling Organisationsudvikling Beskrivelse Der er et stort behov i Sydsudan for uddannede spejderledere. DDS kan hjælpe med lederuddannelse og udvikling af et træningssystem. Måske kan man udtænke og gennemføre et fælles kursus for både sydsudanesiske og danske spejderledere? I Sydsudan er der mange etniske grupperinger (nogen har opgjort at der er 67 stammer). Mange af disse har historisk været i indbyrdes konflikt. De sydsudanesiske spejdere vil gerne være med til at sikre en fredelig udvikling og give spejderne redskaber til at mindske spændingerne. Sydsudan hører til blandt verdens fattigste lande og de fleste borgere i landets kender til den daglige kamp for at få mad nok. DDS har tidligere støttet dette arbejde omkring afgrøder og fødevaresikkerhed ved at hjælpe til opbygningen af en spejderfarm i Rejaf. Måske kan arbejdet med farmen oføres videre eller også kan arbejdet med fødevaresikkerhed gives andre former. Spejderarbejdet i Sydsudan har de fleste steder i landet ligget stille under borgerkrigen, men der er stor interesse for at genstarte spejderarbejdet. Det kunne være en opgave for danske seniorer og ledere at blive udstationeret i en periode for at støtte opbygningen af spejderarbejdet lokalt. De to sydsudanesiske spejderkorps er ved at blive opbygget og er ved at blive anerkendt af WAGGGS og WOSM. Der er behov for støtte til opbygningen af en demokratisk organisation, der kan sikre en god udvikling af spejderarbejdet i Sydsudan. Arbejdsgruppen fundraiserne står for sikring af økonomien i første omgang bag ekspeditionen og skal altså skrive ansøgninger til fonde, firmaer, foreninger, DANIDA mv. Hvis du har lyst til at være med i en af de tre arbejdsgrupper kan du sende en mail til Annette Kaalund- Jørgensen akj@abox.dk eller Hans Henrik Hammerum hans.henrik@hammerum.eu. Hvis du gerne vil høre nærmere om projektet inden du melder dig er der møde den 31. oktober om projektet, hvor du er meget velkommen til at møde op med dine spørgsmål og være med til at præge arbejdet. DDS hidtidige engagement i Sudan Kyllingefarmen i Umm Domm (Sudan) og grøntsagsfarmen i Rejaf (Sydsudan) DDS havde i perioden fra et samarbejde med de to Sudanesiske spejderkorps (piger og drenge). I perioden blev etableret en kyllingefarm i Umm- domm nær hovedstaden Khartoum og i perioden blev etableret en grøntsagsfarm i Rejaf i det sydlige Sudan (nu Sydsudan) nær ved provinshovedstaden Juba. Projektet i Rejaf blev lukket ned på grund af borgerkrigen. DDS engagement i Sudan blev i udstrakt grad støttet af Danida.

5 Projektet i Rejaf var centreret omkring grøntsagsfarmen, der skulle fungere som et uddannelsescenter, der kunne tilbyde en uddannelse i dyrkning/landbrug og en anden uddannelse i et mekanisk værksted. Samtidig skulle farmen anvendes i forbindelse med ledertræning og til lejre. På farmen i Rejaf blev lavet forsøg med dyrkning og udnyttelse af alternativ teknologi. Farmen i Rejaf blev drevet af spejderne i samarbejde med ministeriet for Ungdom og Sport, der ansatte en Farm Manager og en række medarbejdere. DDS tilknyttede i den periode projektet var levende en konsulent til projektet samt nogle enkelte yderligere projektansættelser. Marts 1979 Oktober 1979 December 1979 Januar 1980 December 1980 Oktober 1982 November 1982 Januar 1983 Marts 1983 Første undersøgelser i Juba og Rejaf Lars Anderskouv ansættes som konsulent både i Umm Domm og Rejaf 1. ekspedition (samtidig med ekspedition 3 til Umm Domm) Første aftaler om farmen underskrives i Juba. 2. ekspedition (lastbilturen). 3. ekspedition (første gang med undervisning som hovedaktivitet.) Otto Clemensen og Bent Ageskov til Rejaf som kortidskonsulenter i metalværkstedet. Jan Bessmann ansættes som konsulent 4. ekspedition December ekspedition. 2 September 1984 Februar 1985 April 1986 August 1986 Torben og Vibeke Spange ansættes som korttids konsulenter med henblik på at styrke spejderarbejdet. Leif Westh ansættes som konsulent. Sjette og sidste ekspedition. Leif rejser hjem i utide på grund af urolighederne i omrâdet. DDS indsats DDS indsats bestod - udover at skaffe midler til indsatsen i Sudan - i arrangement af en række ekspeditioner til Sudan med deltagelse af seniorer og ledere fra DDS. I alt over 250 spejdere fra DDS har været på Sudanekspedition. De første 4 ekspeditioner i perioden havde hver deltagere, men deltagerantallet faldt da det ikke længere blev oplevet som noget nyt og fokus ændrede sig fra praktiske, håndværksprægede aktiviteter til ledertræning og uddannelse. I forlængelse af projektet blev forsøgt at lave arbejdsstof til mini, junior og spejdergrenen omkring Sudan.

6 Læs evalueringen af projektet PROJEKT SUDAN EVALUERING.pdf Farmen i Rejaf i dag Farmen er sta dig drevet af spejderne i samarbejde med ministeriet for Ungdom og Sport, der har ansat en Farm Manager og tre yderligere medarbejdere på farmen. Der er siden fredslutningen gennemført mindst to genopretningsprojekter, der har udbedret nogle af de skader, der er sket i løbet af borgerkrigen, hvor farmen har ligget i kampzonen og undervejs været i begge de stridende parters besiddelse. Selvom uddannelsesaktiiteterne ikke i dag fungerer i det omfang de var tænkt da de blev skabt skal man ikke overse den betydning Farmen ok aktiviteterne har haft for spejderarbejdet i Sydsudan. Da spejderarbejdet blev genstart i Torit efter den seneste borgerkrig søgte spejderne delstatsregeringen om et stykke land og fik et område tildelt til deres aktiviteter. De anvendte området til i det små at etablere en farm med Rejaf som forbillede og har nu de første erfaringer med dyrkning af cassava. Spejderne i Sydsudan har i 2010 sendt en opfordring til DDS om at genoptage engagement i omkring farmen.

7 Geografitime Sydsudan Sydsudan er verdens nyeste land (2011) og var tidligere en region i Sudan. Det tidligere Sudan var frem til selvstændigheden i 1955 en Britisk koloni. I forbindelse med selvstændigheden brød en borgerkrig ud i mellem det arabiske nord og den afrikanske befolkning i syd. Denne borgerkrig varede frem til 1972, hvor der blev indgået en fredsaftale i Addis Abeba. Freden varede kun godt 10 år frem til 1983 hvor en ny borgerkrig brød ud. Denne anden borgerkrig varede frem til 2005, hvor der blev indgået en fredsaftale. I denne fredsaftale indgik en bestemmelse om afholdelse af en folkeafstemning om Sydsudans selvstændighed. Denne folkeafstemning blev afholdt i januar 2011 og selvstændigheden blev besluttet med overvældende majoritet. 9. juli 2011 blev Sydsudan optaget i FN som medlemsstat nr Sydsudan ligger i østafrika og er ca km2 (lidt større end Frankrig). Sydsudan er opdelt i 10 delstater. Landet har tropisk klima. Størstedelen er busksavanne. Landets væsentligste indtægt kommer fra olie i landets nordlige del. Langt det mest udbredte erhverv er primitivt landbrug. Landets befolkning er afrikansk med mange etniske grupperinger. Den største stamme er Dinka.

8 Links til yderligere materiale: Wikipedia: CIA World Factbook: world- factbook/geos/od.html Gurtong: site med mange oplysninger om sydsudan, befolkningsgrupper, regering, delstater med videre

Lars Anderskouv ansættes som konsulent både i Umm Domm og Rejaf. 1. ekspedition (samtidig med ekspedition 3 til Umm Domm)

Lars Anderskouv ansættes som konsulent både i Umm Domm og Rejaf. 1. ekspedition (samtidig med ekspedition 3 til Umm Domm) PROJEKT SUDAN EVALUERING (Projektet i Rejaf) TIDSSKEMA Marts 1979 Oktober 1979 December 1979 Januar 1980 December 1980 Oktober 1982 November 1982 Januar 1983 Marts 1983 Første undersøgelser i Juba og Rejaf

Læs mere

Strategi for officielle samarbejder mellem Det Danske Spejderkorps og udenlandske spejderkorps 2013-2016

Strategi for officielle samarbejder mellem Det Danske Spejderkorps og udenlandske spejderkorps 2013-2016 Strategi for officielle samarbejder mellem Det Danske Spejderkorps og udenlandske spejderkorps 2013-2016 Vision Gennem officielt etablerede samarbejder med spejderkorps i andre lande ønsker vi i Det Danske

Læs mere

P7_TA-PROV(2012)0248 Sudan og Sydsudan

P7_TA-PROV(2012)0248 Sudan og Sydsudan P7_TA-PROV(2012)0248 Sudan og Sydsudan Europa-Parlamentets beslutning af 13. juni 2012 om situationen i Sudan og Sydsudan (2012/2659(RSP)) Europa-Parlamentet, - der henviser til sine tidligere beslutninger

Læs mere

International strategi for Det Danske Spejderkorps

International strategi for Det Danske Spejderkorps International strategi for Det Danske Spejderkorps Strategien skal give et overblik over de prioriteter, DDS har som del af den globale spejderbevægelse og som medlemmer af de internationale spejderorganisationer

Læs mere

2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved ELEV OPGAVER

2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved ELEV OPGAVER 2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved ELEV OPGAVER INDHOLD Introduktion 3 Opgaver 4 Tema 1. 4 Hungersnød forårsaget af klimaforandringer og tørke. 4 Tema 2. 5 Udenlandsk indblanding.

Læs mere

Seniorkursus er for alle spejdere fra 16 år og opefter. Det handler om noget, der gemmer sig. En lille ting, der ikke er det, man tror.

Seniorkursus er for alle spejdere fra 16 år og opefter. Det handler om noget, der gemmer sig. En lille ting, der ikke er det, man tror. seniorkursus E06 Det handler om noget, der gemmer sig. En lille ting, der ikke er det, man tror. Måske gemmer der sig en musical i et rafteprojekt. Måske gemmer der sig hårdt arbejde blandt gøglere. (næppe...)

Læs mere

SUDAN. En krig, en fred en ny. Jacob Nue Sønderstrup og Laura Thatt. mulighed. Danmark. Nødhjælp og udvikling

SUDAN. En krig, en fred en ny. Jacob Nue Sønderstrup og Laura Thatt. mulighed. Danmark. Nødhjælp og udvikling SUDAN En krig, en fred en ny mulighed Jacob Nue Sønderstrup og Laura Thatt I Nødhjælp og udvikling Danmark SUDAN En krig, en fred en ny mulighed I Nødhjælp og udvikling Danmark SUDAN En krig, en fred en

Læs mere

Man skal forandre for at bevare

Man skal forandre for at bevare U D G I V E S AF : R O L A N D S G R U P P E S K A L B J E R G ROLANDSPOSTEN Årgang 54, nummer 1 28. Juni 2014 Man skal forandre for at bevare I bestyrelsen har vi i samarbejde med spejderlederne drøftet

Læs mere

Sydsudan - Unge Bygger et nyt land

Sydsudan - Unge Bygger et nyt land Sydsudan - Unge Bygger et nyt land 0 Tema: I verdens nyeste land, Sydsudan, strømmer de unge hjem fra flygtningelejre i regionen for at starte genopbygningsarbejdet eller tyve års blodig krig. Udfordringerne

Læs mere

Hvad laver dine. skattekroner. i et uland? Debatkaravane om udviklingsbistand

Hvad laver dine. skattekroner. i et uland? Debatkaravane om udviklingsbistand Hvad laver dine skattekroner i et uland? Debatkaravane om udviklingsbistand Udgivet i forbindelse med Debatkaravanens rundtur i Danmark efteråret 2014 med støtte fra Danidas Oplysningsbevilling. AOF DANMARK

Læs mere

GUIDE. Rekruttering af unge frivillige

GUIDE. Rekruttering af unge frivillige GUIDE Rekruttering af unge frivillige Udskrevet: 2016 Indhold Rekruttering af unge frivillige...................................................... 3 Fakta og tal om unges frivillige engagement..........................................

Læs mere

Et kærligt hjem til alle børn

Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyerne programpolitik Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyernes programpolitik 2 programpolitik SOS Børnebyerne Indhold 1. Den danske programpolitik... 3 2. Del af en international strategi...

Læs mere

Periode 1 // lørdag fra 13.35-14.10

Periode 1 // lørdag fra 13.35-14.10 Debat Spot på fremtiden - Debatter Teaser Teknikrummet: Sådan får du ret Lær at give debatten mere kant og få dine holdninger klart igennem. Kort debat (1 periode) Hvordan skaber vi en åben Vær med i en

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 24. maj 2012

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 24. maj 2012 Referat torsdag den 24. maj 2012 Kl. 18:00 i Fasaneriet, Ledreborg Alle 2A Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Ansøgning om godkendelse som frivillig folkeoplysende forening

Læs mere

Referat Korpsledelsens møde 26. juni 2012

Referat Korpsledelsens møde 26. juni 2012 Referat Korpsledelsens møde 26. juni 2012 Deltagere Morten Kerrn-Jespersen, Marianne Karstensen, Søren Eriksen, Rasmus Jensen, Karen Vejby, Katja Salomon Johansen, Erik Aabjerg Friis, Christine Fribert

Læs mere

CISUs STRATEGI 2014 2017

CISUs STRATEGI 2014 2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26. april 2014. Vores strategi for 2014-17 beskriver, hvordan CISU sammen med medlemsorganisationerne

Læs mere

Aftale om anvendelse af overskud fra SL2017

Aftale om anvendelse af overskud fra SL2017 Aftale om anvendelse af overskud fra SL2017 De fem spejderkorps har indgået denne aftale om hvordan overskuddet fra Spejderne Lejr 2017 skal anvendes. Aftalen tager afsæt i det godkendte regnskab, der

Læs mere

Spot på fremtiden - Debatter

Spot på fremtiden - Debatter Debat Teknikrummet: Sådan får du ret Hvordan skaber vi en åben Skal DDS mene noget om den store verden? Values of Scouting Det attraktive frivllige miljø Giver de nuværende divisionsgrænser mening eller

Læs mere

Rejs ud! International rejseguide

Rejs ud! International rejseguide Rejs ud! International rejseguide World Scout Jamboree 2011, Sweden 56.031896 N, 14.169632 E Introduktion Internationale spejderoplevelser er fantastiske! Det er oplevelser for livet, som man aldrig vil

Læs mere

ET FLERKULTURELT OG INTERRELIGIØST UNGDOMSPROJEKT, DER SER FREMAD KFUM-SPEJDERNE I DANMARK ARAB-UDVALGET

ET FLERKULTURELT OG INTERRELIGIØST UNGDOMSPROJEKT, DER SER FREMAD KFUM-SPEJDERNE I DANMARK ARAB-UDVALGET Det dansk tunesiske spejdersamarbejde ET FLERKULTURELT OG INTERRELIGIØST UNGDOMSPROJEKT, DER SER FREMAD KFUM-SPEJDERNE I DANMARK ARAB-UDVALGET ET LIGEVÆRDIGT SAMARBEJDSPROJEKT I august 2008 indledte KFUM-Spejderne

Læs mere

IBIS i Sydsudan Situationen maj 2014

IBIS i Sydsudan Situationen maj 2014 IBIS i Sydsudan Situationen maj 2014 Konflikten har kostet næsten 10.000 mennesker livet og tvunget 1, 3 mil. til at flygte fra deres hjem. Af disse er de 300.000 flygtet ud af landet mens den resterende

Læs mere

Spejderidéen i sin helhed

Spejderidéen i sin helhed Spejderidéen i sin helhed Spejderidéen Spejderidéen er det idégrundlag hvorpå vi bygger spejderarbejdet i Det Danske Spejderkorps (DDS). Spejderidéen er en sammenskrivning af de forskellige elementer som

Læs mere

Hvad indeholder personalepolitikken? Personalepolitikken er en ramme, som udgøres af et enkelt fundament og en række delpolitikker.

Hvad indeholder personalepolitikken? Personalepolitikken er en ramme, som udgøres af et enkelt fundament og en række delpolitikker. Forord Hvad skal vi bruge en personalepolitik til? Personalepolitikken i Frederikshavn Kommune er et fælles ansvar, som vi skal forpligte hinanden på. På samme måde som vi forpligter hinanden på, at vi

Læs mere

Divisionsledelsesstævne t 27.-29. januar 2012

Divisionsledelsesstævne t 27.-29. januar 2012 Divisionsledelsesstævne t 27.-29. januar 2012 Korpsrådsmøde 2012 Sang: Det Danske Spejderkorps har til formål at udvikle børn og unge til vågne, selvstændige mennesker, der er villige til efter bedste

Læs mere

GUIDE. Sådan starter I en ny forening

GUIDE. Sådan starter I en ny forening GUIDE Sådan starter I en ny forening Udskrevet: 2016 Sådan starter I en ny forening Et formål, en bestyrelse, et sæt vedtægter og et stiftende møde - det er alt, hvad I behøver for at starte en forening.

Læs mere

Forventninger til divisionsledelserne

Forventninger til divisionsledelserne Forventninger til divisionsledelserne Divisionsledelsernes formål Divisionsledelser i Det Danske Spejderkorps har til formål at understøtte gruppernes daglige arbejde, udvikling og vækst. Divisionsledelsernes

Læs mere

SUDAN. En krig, en fred en ny. Tobias Havmand. mulighed. Danmark. Nødhjælp og udvikling

SUDAN. En krig, en fred en ny. Tobias Havmand. mulighed. Danmark. Nødhjælp og udvikling SUDAN En krig, en fred en ny Tobias Havmand mulighed II Nødhjælp og udvikling Danmark SUDAN En krig, en fred en ny mulighed II Nødhjælp og udvikling Danmark SUDAN En krig, en fred en ny mulighed II Forfatter:

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

1.2 Foreningens hjemsted er Københavns Kommune.

1.2 Foreningens hjemsted er Københavns Kommune. Vedtægter for Spejderne Stiftelse De fem internationalt anerkendte spejderkorps i Danmark og Sydslesvig: Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne i Danmark, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps

Læs mere

Baggrundsmateriale til Spejdernes strategi-workshop. Oplæg til proces for Spejdernes Strategi

Baggrundsmateriale til Spejdernes strategi-workshop. Oplæg til proces for Spejdernes Strategi Baggrundsmateriale til Spejdernes strategi-workshop Oplæg til proces for Spejdernes Strategi 2017-2020 På Spejdernes årsmøde marts 2017 påbegyndte Spejderne planlægningen af Spejdernes strategiplan for

Læs mere

Nyhedsbrev. Indhold. Flammerne brænder i regionsledelsen. November 2010 De grønne pigespejdere Region Kattegat

Nyhedsbrev. Indhold. Flammerne brænder i regionsledelsen. November 2010 De grønne pigespejdere Region Kattegat November 2010 De grønne pigespejdere Region Kattegat Nyhedsbrev Flammerne brænder i regionsledelsen For to måneder siden kunne I i nyhedsbrevet læse om korpsets nye Projekt Ildsjæl og i Nektar har I siden

Læs mere

Hvorfor skal ØL støtte udviklingen af økologisk jordbrug i udviklingslande? - Per Rasmussen, ØL

Hvorfor skal ØL støtte udviklingen af økologisk jordbrug i udviklingslande? - Per Rasmussen, ØL Hvorfor skal ØL støtte udviklingen af økologisk jordbrug i udviklingslande? - Per Rasmussen, ØL ØL s formålsparagraf At sikre den fortsatte udvikling af økologisk fødevareproduktion frem mod de økologiske

Læs mere

alle ledere Ambitiøs lederuddannelse 01 Det Danske Spejderkorps giver

alle ledere Ambitiøs lederuddannelse 01 Det Danske Spejderkorps giver Det Danske Spejderkorps giver alle ledere en ambitiøs lederuddannelse Hvad er ambitiøs lederuddannelse Interview med ledere Gode spørgsmål at diskutere Ambitiøs lederuddannelse 01 Ambitiøs lederuddannelse

Læs mere

Årsberetning Integrationsrådet

Årsberetning Integrationsrådet Årsberetning 2017 Integrationsrådet ÅRSBERETNING 2017 Integrationsrådet FORORD 3 VISIONEN 2014-2017 4 INTEGRATIONSRÅDETS MØDER I 2017 4 AKTIVITETER I 2017 5 INTEGRATIONSRÅDETS MEDLEMMER 2014 2017 9 2 FORORD

Læs mere

Sjølund Koks. nr. 86 16. årgang januar 2010. Vi ønsker alle spejdere og deres familier et godt nytår! Følg med på www. vordingborgspejderne.

Sjølund Koks. nr. 86 16. årgang januar 2010. Vi ønsker alle spejdere og deres familier et godt nytår! Følg med på www. vordingborgspejderne. 1 D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Sjølund Koks nr. 86 16. årgang januar 2010 Følg med på www. vordingborgspejderne.dk Vi ønsker alle spejdere og deres familier et godt nytår! 2 13 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vedtægter for Dansk Spejderkorps Sydslesvig

Vedtægter for Dansk Spejderkorps Sydslesvig Vedtægter for Dansk Spejderkorps Sydslesvig 1 Navn og hjemsted Korpsets navn er Dansk Spejderkorps Sydslesvig e.v. (DSS). Korpset blev stiftet den 10. august 1919. Korpsets hjemsted er Tydal, Eggebek kommune.

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2017

GUIDE Udskrevet: 2017 GUIDE 6 faktorer, der motiverer og fastholder frivillige Udskrevet: 2017 6 faktorer, der motiverer og fastholder frivillige I kender det måske. I har sat opslag op og holdt informationsmøder for interesserede

Læs mere

Implementeringsplanen skal beskrive, hvordan HR-strategien implementeres i praksis i forvaltninger, afdelinger og institutioner.

Implementeringsplanen skal beskrive, hvordan HR-strategien implementeres i praksis i forvaltninger, afdelinger og institutioner. Projekt: HR-strategi Projektet er en toledet størrelse: Første del handler om at udvikle en strategi for HR (Human Ressources) en HR-strategi - for Frederikshavn Kommune, herunder definere, hvad vi i Frederikshavn

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Denne konflikt i landet er dog ikke den første. Under den kolde

Læs mere

Lige om hjørnet mødes vi på NYS, og hvad er ressourcebanken? Dyk ned i novembers nyhedsbrev og find svarene!

Lige om hjørnet mødes vi på NYS, og hvad er ressourcebanken? Dyk ned i novembers nyhedsbrev og find svarene! November 2014 De grønne pigespejdere Region Kattegat NYHEDSBREV Lige om hjørnet mødes vi på NYS, og hvad er ressourcebanken? Dyk ned i novembers nyhedsbrev og find svarene! Nyborg Strand Kursus 2014 Årets

Læs mere

Referat af korpsledelsesmøde onsdag den 5. december 2018 Spejdercenter Holmen kl Deltagere

Referat af korpsledelsesmøde onsdag den 5. december 2018 Spejdercenter Holmen kl Deltagere Deltagere Louis Jørgensen, Kasper Staunskær Frandsen, Marie Torp Christensen, Kristine Clemmensen-Rotne, Susan Hein Eiberg, David Hansen, Kasper Hertz Jansen, Troels Lund, Christian Price, Mathias Lysholm

Læs mere

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati Empowerment Niveauer Empowerment Idræt er vigtig i unges udvikling, fordi det styrker fysisk og mental sundhed samtidig med, at det skaber vigtige, sociale relationer. Idræt er en mulighed for leg, deltagelse

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2016

GUIDE Udskrevet: 2016 GUIDE 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler Udskrevet: 2016 Indhold 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler................................... 3 2 Guide 10 gode råd til kommuner, som

Læs mere

SPEJDERLIV 1. 26. - 28. september 2008. En træning for dig og dine venner fra Roland

SPEJDERLIV 1. 26. - 28. september 2008. En træning for dig og dine venner fra Roland Efterår 2008 SPEJDERLIV 1 26. - 28. september 2008 En træning for dig og dine venner fra Roland Spejderliv er en friluftstræning, hvor størstedelen af programmet foregår udendørs i Øksedals skønne natur.

Læs mere

Workshop 1 Fremtidens Drift i 3B

Workshop 1 Fremtidens Drift i 3B Workshop 1 Fremtidens Drift i 3B Steen Egeberg fra organisationsbestyrelsen og drifts- og servicedirektør Jesper Bremholm holdt af to omgange workshoppen Fremtidens Drift i 3B. På workshoppen blev deltagerne

Læs mere

Udkast #3.0 til CISUs strategi

Udkast #3.0 til CISUs strategi 1. CISUs strategi har flere formål: Udkast #3.0 til CISUs strategi 2018-21 Denne strategi bygger bro fra CISUs vedtægter, vision og mission til arbejdet i CISUs bestyrelse og sekretariat og dermed til

Læs mere

EN KLUB SOM TAGER DIG SERIØS

EN KLUB SOM TAGER DIG SERIØS BLIV SIF SPONSOR EN KLUB SOM TAGER DIG SERIØS PRESENTED/PREPARED BY: ANDERS FROST AGENDA Dette lille skriv er udfærdiget for at tydeliggøre rammerne for kontakt til sponsorer, specielt i forbindelse med

Læs mere

Jeg vil gerne indlede med at byde jer alle velkommen til dagens dialogmøde!

Jeg vil gerne indlede med at byde jer alle velkommen til dagens dialogmøde! Tale vedr. frivilligcharter, den 29. oktober 2013 Dialogmøde i Hanstholm Kære alle! Jeg vil gerne indlede med at byde jer alle velkommen til dagens dialogmøde! Jeg er meget glad for, at så mange har tilmeldt

Læs mere

International Idrætslederuddannelse Mød verden med DGI idræt konfliktløsning samarbejde uddannelse igangsætter

International Idrætslederuddannelse Mød verden med DGI idræt konfliktløsning samarbejde uddannelse igangsætter International Idrætslederuddannelse Mød verden med DGI idræt konfliktløsning samarbejde uddannelse igangsætter www.dgi.dk/midtjylland/internationalt Hvad får foreningen ud af IILU? Giv jeres unge frivillige

Læs mere

Engagement og ansvarlighed

Engagement og ansvarlighed årsplan 01-016 Værdier Det der bestemmer og motiverer vores holdninger, handlinger og vurderinger Glæde og mod Rummelighed og respekt Engagement og ansvarlighed Mission Formålsbeskrivelse - hvad vi vil

Læs mere

Dette er et elektronisk eksemplar af Gnisten.

Dette er et elektronisk eksemplar af Gnisten. D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Gnisten Dette er et elektronisk eksemplar af Gnisten. Brug det i planlægning og til at kopiere fra, men hvis du eller andre har brug for en trykt udgave, er det

Læs mere

T H I S T E D S P E J D E R N E

T H I S T E D S P E J D E R N E Bestyrelsesmøde onsdag den 12.10.2016. Tid: onsdag den 12.10.2016 kl. 19-21.30. Til stede: Gitte, Susanne, Jesper, Søren, Bodil, Ole Afbud: Conny, Lind, Anna Dagsorden: Punkt Emne Referat 1 Godkendelse

Læs mere

Den vestafrikanske republik, op til Algeriet mod nordøst, Niger mod øst, Burkina Faso, Elfenbenskysten

Den vestafrikanske republik, op til Algeriet mod nordøst, Niger mod øst, Burkina Faso, Elfenbenskysten Mali Alliance MALI Den vestafrikanske republik, Mali, grænser op til Algeriet mod nordøst, Niger mod øst, Burkina Faso, Elfenbenskysten og Guinea mod syd samt Senegal og Mauretanien mod vest. Hovedstaden

Læs mere

360º TALENTUDVIKLING MOD, VILJESTYRKE OG AMBITIONER. BLIV TRAINEE I BDO OG FÅ UDVIKLET DIT TALENT 360

360º TALENTUDVIKLING MOD, VILJESTYRKE OG AMBITIONER. BLIV TRAINEE I BDO OG FÅ UDVIKLET DIT TALENT 360 360º TALENTUDVIKLING MOD, VILJESTYRKE OG AMBITIONER. BLIV TRAINEE I BDO OG FÅ UDVIKLET DIT TALENT 360 SOM TRAINEE HOS BDO BLIVER DU EN DEL AF ET STÆRKT NETVÆRK - LOKALT OG INTERNATIONALT. DU VIL KONSTANT

Læs mere

20-50 pr årgang - opdelt i hold af ca 20 spillere efter niveau (ingen hold færre end 12

20-50 pr årgang - opdelt i hold af ca 20 spillere efter niveau (ingen hold færre end 12 Spillerne Lokale børn Lokale børn Lokale unge Lokale unge Primært VSB spillere eller tilflyttere Holdstørrelse Ca 25 pr årgang for piger - Ca 25 pr årgang for piger - Så mange som muligt ca 50 for drenge

Læs mere

Samtaleguider til ledersamtaler

Samtaleguider til ledersamtaler Samtaleguider til ledersamtaler Forslag til spørgsmål under forskellige typer ledersamtaler Der er fire samtaleguider, som alle er skrevet til gruppeledere, idet det er dem, som er ansvarlige for at afholde

Læs mere

SPEJDERLIV. En træning for dig og dine venner fra Roland

SPEJDERLIV. En træning for dig og dine venner fra Roland Efterår 2009 18. - 20. september 2009 SPEJDERLIV En træning for dig og dine venner fra Roland Spejderliv er en friluftstræning, hvor størstedelen af programmet foregår udendørs i Øksedals skønne natur.

Læs mere

Varde IF Børneafdeling Velkomstfolder 2012-2013

Varde IF Børneafdeling Velkomstfolder 2012-2013 Velkommen til Varde IF Børneafdeling I denne folder finder du lidt praktiske oplysninger til dig og dine forældre inden du starter med at spille fodbold. Hold i Børneafdelingen Træningsfaciliteter Påklædning

Læs mere

Kurser efteråret 2010

Kurser efteråret 2010 Kurser efteråret 2010 Det glæder os at kunne præsentere endnu et kursuskatalog med kurser rettet mod foreningsledere og instruktører i Århus Kommune. I efteråret 2010 tilbyder vi: Den lovlige forening...

Læs mere

Samarbejdsmøder. Dorte Nissen. dn@inpraxis.dk

Samarbejdsmøder. Dorte Nissen. dn@inpraxis.dk Samarbejdsmøder som konflikthåndtering light Dorte Nissen dn@inpraxis.dk 1 Sig et par ord om dig selv fortæl evt. lidt om hvor du arbejder henne, og hvad der særligt optager dig Når du er kommet til denne

Læs mere

Opsamling på workshop 1 Fremtidens Drift i 3B

Opsamling på workshop 1 Fremtidens Drift i 3B Opsamling på workshop 1 Fremtidens Drift i 3B Steen Egeberg fra organisationsbestyrelsen og drifts- og servicedirektør Jesper Bremholm holdt af to omgange workshoppen Fremtidens Drift i 3B. På workshoppen

Læs mere

Frivillighed vej til vækst

Frivillighed vej til vækst Dialogmøde d. 4. december 2018 i Slagelse Kommune Frivillighed vej til vækst Af Erik Aabjerg Friis Den Attraktive Spejdergruppe (Copenhagen Economics, 2006) HOLDÅND FORENKLING LEDELSE AMBITIONER Internt

Læs mere

Så er det atter tid til at gøre status efter en tennissæson, der i 2015 har været præget af både traditionelle og nye tiltag.

Så er det atter tid til at gøre status efter en tennissæson, der i 2015 har været præget af både traditionelle og nye tiltag. Bestyrelsens beretning 2015 ENDELIG VERSION 30.12.2015 Så er det atter tid til at gøre status efter en tennissæson, der i 2015 har været præget af både traditionelle og nye tiltag. Den valgte bestyrelse

Læs mere

UDVIKLINGSPOLITIK

UDVIKLINGSPOLITIK UDVIKLINGSPOLITIK 2018-2021 3 FORORD INDHOLD FORORD Forord 3 Vision 4 Bæredygtighed og cirkulær kommune 5 Demokrati og borgerinddragelse 6 Erhvervslivets herunder turisterhvervets - vilkår 7 Helhedssyn

Læs mere

www.erikdenrode.dk Gruppeleder.edr@gmail.com

www.erikdenrode.dk Gruppeleder.edr@gmail.com www.erikdenrode.dk Gruppeleder.edr@gmail.com Velkommen til Erik den Rødes projektuge 2011 Velkommen til Erik den Røde's projektuge 2011, som igen i år ligger i forbindelse med "Spejder for dag", som er

Læs mere

Nyhedsbrev. Indhold. Den store fødselsdagsfest 4. september sidste chance! Regionslejr i 2011. August 2010 De grønne pigespejdere Region Kattegat

Nyhedsbrev. Indhold. Den store fødselsdagsfest 4. september sidste chance! Regionslejr i 2011. August 2010 De grønne pigespejdere Region Kattegat August 2010 De grønne pigespejdere Region Kattegat Nyhedsbrev Velkommen tilbage fra en velfortjent sommerferie. Vi håber I alle har haft en begivenhedsrig ferie med vellykkede sommerlejre for store og

Læs mere

Hvidovre-Avedøre Rideklub Byder velkommen til voltigeringsstævne D august 2014

Hvidovre-Avedøre Rideklub Byder velkommen til voltigeringsstævne D august 2014 Hvidovre-Avedøre Rideklub Byder velkommen til voltigeringsstævne D. 22.-24. august 2014 Side 1 af 6 Vi glæder os til at se jer Side 2 af 6 Almindelige bestemmelser Pris i kr. Sted Hvidovre-Avedøre Rideklub

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1 Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE INDLEDNING FDFs Grundlæggende lederuddannelse består af forskellige moduler, der er forsøgt tilpasset de forskellige målgrupper,

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP DANSK FOLKEHJÆLPS VÆRDIER Det frivillige arbejde i Dansk Folkehjælp hviler på værdier som: fællesskab, demokrati og åbenhed troværdighed, engagement, loyalitet,

Læs mere

Dette er udviklingsplanen for Hawerthi-1. Rødovre, Vestskov Division, Det Danske Spejderkorps.

Dette er udviklingsplanen for Hawerthi-1. Rødovre, Vestskov Division, Det Danske Spejderkorps. Dette er udviklingsplanen for Hawerthi-1. Rødovre, Vestskov Division, Det Danske Spejderkorps. Gruppen holder til i Rødovre Kommune. Udviklingsplanen er udarbejdet af bestyrelsen og gruppeledelsen i Hawerthi-1.

Læs mere

Ungdom. spot på sporten // JANUAR 2012. Håndboldhygge FA Cup 2011 Jonas og Mads U12. Hovedsponsor:

Ungdom. spot på sporten // JANUAR 2012. Håndboldhygge FA Cup 2011 Jonas og Mads U12. Hovedsponsor: Håndboldhygge FA Cup 2011 Jonas og Mads U12 spot på sporten // JANUAR 2012 Hovedsponsor: GODT NYTÅR TIL ALLE... Selv om vi snart skriver medio januar, vil vi gerne benytte lejligheden til at ønske alle

Læs mere

Bevar mig vel men hvordan? Tema: KULTUR

Bevar mig vel men hvordan? Tema: KULTUR + Bevar mig vel men hvordan? Tema: KULTUR Projektforløb December 2010 februar 2011 Rådgivningscentret, Kallerupvej 58, 5230 Odense M + Bevæg og bevar mig vel på vej mod et velfærdsakademi for demensramte

Læs mere

Kontakt. Hvis du har spørgsmål til hvordan man kommer godt fra start kan du ringe eller skrive på /

Kontakt. Hvis du har spørgsmål til hvordan man kommer godt fra start kan du ringe eller skrive på / Kontakt Sekretariatet for Spor i Landskabet hjælper og rådgiver i alle faser. Initiativet er støttet af Nordea-fonden, Landbrug og Fødevarer, Udlodningsmidler til Friluftslivet, samt Miljø- og Fødevareministeriet.

Læs mere

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Nyt fra Projektet Samdrift af institutionerne på Ørbækvej 47-53 OTOBER 2009 Fem arbejdsgrupper skal i gang Alle forældre, medarbejdere og ledere

Læs mere

Referat af ordinært divisionsrådsmøde mandag d. 15. April 2013. Ole Andersen bød på divisionsledelsens vegne divisionsrådet med gæster velkommen

Referat af ordinært divisionsrådsmøde mandag d. 15. April 2013. Ole Andersen bød på divisionsledelsens vegne divisionsrådet med gæster velkommen Referat af ordinært divisionsrådsmøde mandag d. 15. April 2013 Ole Andersen bød på divisionsledelsens vegne divisionsrådet med gæster velkommen 1. Valg af dirigent og referent: John Søgaard blev foreslået

Læs mere

Ledelse af frivillige

Ledelse af frivillige Køb bøgerne i dag Ledelse af frivillige V/ Anders Thise Holm Cand.mag. i arbejdslivsstudier og psykologi Partner og konsulent i TeamKompagniet Foredragsholder i ledfrivillige.dk Aktiv frivillig HR-leder

Læs mere

R E F E R A T. Hjørring Tennisklub, Børge Christensens Vej 10, 9800 Hjørring

R E F E R A T. Hjørring Tennisklub, Børge Christensens Vej 10, 9800 Hjørring R E F E R A T Tid: Lørdag, den 26. januar 2019 kl. 9:30-11:50 Sted: Hjørring Tennisklub, Børge Christensens Vej 10, 9800 Hjørring Deltagere: Henrik Møller Andersen Dronninglund HC Hartmann-Nielsen Hjørring

Læs mere

KNUDEN august 2012 KNUDEN 1 August 2012

KNUDEN august 2012 KNUDEN 1 August 2012 KNUDEN august 2012 KNUDEN August 2012 1 Sikken en grisefest! Sommerferien og Spejdernes Lejr er nu veloverstået og Broager Drenge trækker igen i arbejdstøjet klar til en spændende efterårssæson. Grisefesten

Læs mere

Kursusdag for integrationsmedarbejdere

Kursusdag for integrationsmedarbejdere Kursusdag for integrationsmedarbejdere - redskaber og inspiration til integrationsarbejdet Syddansk Universitet, Odense (Auditorium U100) Onsdag d. 28. januar 2009, kl. 9:30-17:00 Syddansk Universitet

Læs mere

Udvikling Indledning Den ansvarlige udviklingsbistand

Udvikling Indledning Den ansvarlige udviklingsbistand Udvikling Indledning Radikal Ungdom kæmper for, at alle har friheden og muligheden for at leve det liv, de vil. Vores værdier er grænseløse. Vi ser verdensstøtteen som en central del af den danske udenrigspolitik,

Læs mere

Demokrati og digital dannelse

Demokrati og digital dannelse Demokrati og digital dannelse Hvorfor dog det? Aktuelle emner der fylder i den offentlige debat lige nu og er vedkommende for unge. Biblioteket ønsker at styrke samarbejdet med den lokale skole. Det fulde

Læs mere

1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 13. september

1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 13. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere

Ledelse af frivillige

Ledelse af frivillige Køb bøgerne i dag Ledelse af frivillige V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Aktiv frivillig leder - grundlægger af RETRO giver dig redskaber og inspiration til ledelsesopgaven

Læs mere

Sted: Salen (Mødehuset 1. sal), Spejdercenter Holmen, Arsenalvej 10, 1436 Kbh. K

Sted: Salen (Mødehuset 1. sal), Spejdercenter Holmen, Arsenalvej 10, 1436 Kbh. K Spejdernes bestyrelse Mandag d. 26. juni 2017 kl. 17.00-21.00 Sted: Salen (Mødehuset 1. sal), Spejdercenter Holmen, Arsenalvej 10, 1436 Kbh. K REFERAT Deltagere: David Hansen, Morten Junget, Julie Fink,

Læs mere

DIALOG # 14 HVORDAN TAKLER MAN UVENSKABER PÅ DE SOCIALE MEDIER?

DIALOG # 14 HVORDAN TAKLER MAN UVENSKABER PÅ DE SOCIALE MEDIER? DIALOG # 14 HVORDAN TAKLER MAN UVENSKABER PÅ DE SOCIALE MEDIER? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S

D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Ta temperaturen Ta og sæt mål Ved I hvad der foregår i jeres gruppe? Er det længe siden jeres gruppe har fået et gruppetjek? D E T D A N S K E S P E J D E R K

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

strategi for nærdemokrati

strategi for nærdemokrati strategi for nærdemokrati i Slagelse Kommune 2009 Slagelse Kommune Ledelsessekretariatet Rådhuspladsen 11, 4200 Slagelse Tlf. 58 57 36 00 slagelse@slagelse.dk Visionen brandmen.dk Slagelse Kommune vil

Læs mere

Vi har brug for at høre din mening! Til 3.000 tilfældigt udvalgte borgere i den nye Silkeborg Kommune 10. august 2006

Vi har brug for at høre din mening! Til 3.000 tilfældigt udvalgte borgere i den nye Silkeborg Kommune 10. august 2006 Til 3.000 tilfældigt udvalgte borgere i den nye Silkeborg Kommune 10. august 2006 Vi har brug for at høre din mening! Vi tillader os at skrive til dig i et vigtigt ærinde. Din nye kommune arbejder aktivt

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 30. januar 2014

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 30. januar 2014 Referat torsdag den 30. januar 2014 Kl. 18:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Orientering... 2 3. FOU - Ansøgning om tilskud fra pulje til

Læs mere

RYLA 2011 i Svendborg. 6. - 7. og 8. maj 2011. Lederrollen. Teori og praksis

RYLA 2011 i Svendborg. 6. - 7. og 8. maj 2011. Lederrollen. Teori og praksis RYLA 2011 i Svendborg 6. - 7. og 8. maj 2011 Lederrollen Teori og praksis Velkommen til Svendborg En kær pligt for en borgmester er at efterkomme en opfordring til at byde velkommen til sin by. Derfor

Læs mere

www.træningscentretforbørnogunge.dk Velkommen til forældrekursus Hvordan er ideen opstået? Mangeårigt terapeutønske om helhedstilbud til familierne Forvaltningens pejlemærke om inddragelse Inspiration

Læs mere

15647/12 bhc/fh/bh/jb/js/bh/jb/pfw/ikn 1 DGE - 1C

15647/12 bhc/fh/bh/jb/js/bh/jb/pfw/ikn 1 DGE - 1C RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 31. oktober 2012 (09.11) (OR. en) 15647/12 JEUN 88 SOC 873 EDUC 319 CULT 138 RELEX 986 NOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: De Faste Repræsentanters

Læs mere

Anerkendende ledelse i Det Danske Spejderkorps

Anerkendende ledelse i Det Danske Spejderkorps Korpsrådsmøde lørdag d. 13. november 2010 Anerkendende ledelse i Det Danske Spejderkorps v/ Maja Loua Haslebo, Haslebo & Partnere Maja Loua Haslebo, Haslebo & Partnere Arbejder med ledelses-og organisationsudvikling,

Læs mere

SPEJDERNES ORDBOG. Besnøring Knob bundet med besnøringsreb/sisal. Holder rafter sammen. Skal typisk kunne bære vægten af et byggeprojekt med rafter.

SPEJDERNES ORDBOG. Besnøring Knob bundet med besnøringsreb/sisal. Holder rafter sammen. Skal typisk kunne bære vægten af et byggeprojekt med rafter. SPEJDERNES ORDBOG Adventurespejd Udfordrende løb for tropsspejdere findes over hele landet, året rundt. Afbud Man skal melde afbud, når man ikke kan deltage på møder, ture og arrangementer. Besnøring Knob

Læs mere

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C.

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Side 1/5 Referat fra 1. møde i det rådgivende udvalg for Den Danske Naturfond Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl. 13.00 16.00 Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Til

Læs mere

Hvidovre-Avedøre Rideklub Byder velkommen til voltigeringsstævne D august Vi glæder os til at se jer!

Hvidovre-Avedøre Rideklub Byder velkommen til voltigeringsstævne D august Vi glæder os til at se jer! Hvidovre-Avedøre Rideklub Byder velkommen til voltigeringsstævne D. 29.-30. august 2015 Vi glæder os til at se jer! Almindelige bestemmelser Pris i kr. Sted Hvidovre-Avedøre Rideklub Avedøre Slettevej

Læs mere

12. ÅRHUS GRUPPE REFERAT AF GRUPPERÅDSMØDE:

12. ÅRHUS GRUPPE REFERAT AF GRUPPERÅDSMØDE: 12. ÅRHUS GRUPPE REFERAT AF GRUPPERÅDSMØDE: Vores gruppeleder Thomas bød velkommen til mødet og gav en kort præsentation af Det Danske Spejderkorps: 12. Århus Gruppe er en del af Aros Division, der består

Læs mere

Stop Sult. WFP s støtte til Skolemad i Burkina Faso

Stop Sult. WFP s støtte til Skolemad i Burkina Faso Stop Sult WFP s støtte til Skolemad i Burkina Faso Verdens Bedste Nyheder 2000-2015 Mål: ( ialt 8 mål) Mål 2: Sikre skolegang for alle børn Nogle globale højdepunkter: Antallet af børn i skolealderen,

Læs mere